ziua fotografiei de strada 2012

37
un produs: www.streetphotography.ro sponsor principal Prima ediție. 2012

Upload: asociatia-bucurestiul-meu-drag

Post on 12-Mar-2016

228 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Ziua Fotografiei de strada 2012 organizata de Asociatia Bucurestiul meu drag

TRANSCRIPT

Page 1: Ziua Fotografiei de strada 2012

un produs:

www.streetphotography.ro

sponsor principal

Prima ediție. 2012

Page 2: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Asociația “Bucureștiul meu drag” a dat startul la descoperit cei mai buni fotografi de stradă din România și la o zi dedicată celor care îndrăgesc acest gen de fotografi e.

Anul acesta am sărbătorit pentru prima dată Ziua Fotografi ei de stradă în România pe 28 septembrie la Biblioteca Națională din București și în alte câteva orașe.

Haideți să-i descoperim împreună pe cei mai buni fotografi de stradă din România!

Andrei BîrsanPreședinte Asociația Bucureștiul meu dragwww.orasul.ro

Ziua Fotografi ei de stradă28 septembrie 2012Biblioteca Națională a Romîniei

Andrei Bîrsan

Tocmai s-a încheiat un concurs important pentru acest nou eveniment “Ziua fotografi ei de stradă” din România. Un concurs greu mai ales pentru cei care l-au iniţiat şi administrat. Un concurs care a avut drept scop, pe lângă găsirea unor fotografi valoroşi care practică acest gen de fotografi e, să reprezinte startul în încercarea de a construi o comunitate.S-a dorit organizarea unui concurs care să nu se termine cu un scandal, cum bine ştim că au sfârşit multe din iniţiativele asemănătoare. Pentru asta am reuşit să colaborăm cu cei mai buni: sponsorul principal este Canon România, juriul a fost compus din fotografi renumiţi şi organizarea a aparţinut lui Andrei Bîrsan.Aproximativ 400 de participanţi, 1.200 de imagini, 4 premii frumoase şi 30 de fotografi ce vor avea lucrările expuse de “Ziua fotografi ei de stradă” în București.Cine sunt câștigătorii? Comunitatea fotografi lor din România!Felicitări tuturor!

Dan MoruzanVice-Președinte Asociația Bucureștiul meu dragwww.orasul.ro

Dan Moruzan

Page 3: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Parteneri

www.streetphotography.ro

Organizator Sponsor principal

www.orasul.ro

Page 4: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

“Ziua fotografi ei de stradă”, un nou eveniment creat şi promovat de Asociaţia “Bucureştiul meu drag”, doreşte să aducă în lumina refl ectoarelor acest gen de fotografi e, printr-o zi dedicată în exclusivitate.

Lansarea acestui concept nou creat a fost făcută în mod ofi cial joi 19 iulie 2012, la palatul Șutu - Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu câţiva din cei mai cunoscuţi fotografi de stradă din România: Andrei Pandele, Vlad Eftenie, Lucian Muntean, care au detaliat prin prisma proprie viziunea şi abordarea fotografi ei de stradă.

De ce?Pentru că fotografi a de stradă documentează ceea ce este în jurul nostru, surprinzând oameni în activităţile cotidiene, expresii şi gesturi, momente inedite.

Din ce în ce mai mulţi fotografi sunt atraşi de fotografi a de stradă, un gen care în străinătate se concretizează în expoziţii, cărţi şi articole, existând asociaţii şi cluburi dedicate.

Până acum la noi nu s-a creat un eveniment asociat cu acest gen de fotografi e.

Unde?Evenimentul va fi organizat în aceeaşi zi în mai multe oraşe din ţară, unde fotografi ile de stradă vor fi prezentate în cadrul expoziţiilor locale.

În Bucureşti, în incinta noului sediu al Bibliotecii Naţionale, va avea loc vernisajul unei ample expoziţii, în care se vor expune cele mai bune lucrări premiate de juriul concursului dedicat fotografi ei de stradă.

Ziua Fotografi ei de stradă în România

de Mirela Momaniu

Juriul Zilei Fotografi ei de stradă

Andrei Pandelewww.ap-arte.ro/blog

Lucian Munteanwww.lucianmuntean.ro

Vlad Efteniewww.veftenie.daportfolio.com

Stamatis Grigoropoulosstamatisgr.wordpress.com

Sponsorul Zilei Fotografi ei de stradă în România, ediția 2012

Page 5: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Cum?Site-ul evenimentului: www.streephotography.ro.

Acesta va fi locul de întâlnire pentru fotografi , unde aceştia vor putea afl a informaţii diverse şi vor putea participa la concursul organizat postând fotografi i.

Lucrările ce se vor propune în cadrul concursului vor fi jurizate, urmând ca cele mai bune fotografi i să fi e printate şi expuse.

Concursul are şi premii atractive, evenimentul fi ind sponsorizat de Canon.

Când?Ziua Fotografi ei de stradă în România va fi sărbătorită în dată de 28 septembrie 2012, când lucrările câştigătoare vor fi expuse şi vernisate.

Puteţi participa la concursul organizat în perioada 19 iulie 2012 - 31 august 2012, detalii se pot afl a pe site.

Asociaţia “Bucureştiul meu drag” vă îndeamnă să surprindeţi clipele străzii şi va invită să descoperim pe cei mai buni fotografi de stradă din România!

Premiile Zilei Fotografi ei de stradă

Canon 650D cu obiectiv 40/2,8Premiul I

Canon S100

Premiul IIICanon G1X

Premiul II

Afi șul lansării Zilei Fotografi ei de stradă

Page 6: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Foto Andrei Vocurek

Vlad EstenieFoto Andrei Vocurek

Page 7: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Andrei PAndeleFoto Mădălina Macovei

Lucian MunteanFoto Mădălina Macovei

Foto Mirela Momanu

Page 8: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

CanonPowerShoot S100

De Dan Moruzan

prin centrul vechi al Bucureștiului

CanonPowerShoot S100prin centrul vechi al Bucureștiului

Page 9: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 10: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

M-a interesat acest S100 de la Canon pentru că ştiam că e cel mai mic. Ultimul premiu în concursul organizat cu ocazia “Zilei fotografi ei de stradă”, dar nu cel din urmă...

Fotografi a de stradă de calitate se poate face cu orice fel de aparat, rezultatele ţinând de ochiul fotografului, de noroc şi inspiraţie, nicidecum de aparat. Dar aparatul, cu cât e mai mic şi mai rapid, cu atât mai bine. Aceste două calităţi sunt prezente la acest tip de aparat.

În cele câteva zile în care m-am jucat cu Canon S100 am reuşit să-mi confi rm faptul că, pe stradă, trebuie să treci cât mai neobservat şi un aparat mic te ajută mult.

Am reuşit să mă împrietenesc cu S100 aproape imediat, având meniul extrem de uşor de folosit. Până la urmă am folosit foarte puţine setări: timpul de expunere, diafragma şi compensarea de expunere (+/-). Fiind un

aparat de generaţie nouă, ISO poate fi lăsat pe automat. Cu el pe stradă am fost considerat cel mult un turist oarecare, asta în cazul în care am fost observat. Un camufl aj perfect!

Alt avantaj al aparatelor mirrorless sau compacte este faptul că nu fac zgomot. Mic, silenţios şi puternic.

Imaginile sunt editate normal, fără mari modifi cări şi, după cum se vede, calitatea tehnică este foarte bună.

Ca o mică concluzie: Canon Powershoot S100 este fără dar şi poate un aparat care poate sta liniştit în orice buzunar oricât de mic şi care poate să producă imagini de portofoliu.

Vă urez succes în concursul organizat de asociaţia Bucureştiul meu drag şi, câştigătorului premiului III, practic al acestui aparat, îi urez imagini inspirate şi mult noroc!

Page 11: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 12: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

CanonPowerShot G1 X

De Mirela Momanu

noul meu prieten

CanonPowerShot G1 Xnoul meu prieten

Page 13: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 14: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

În ultima vreme m-am gândit din ce în ce mai mult la un aparat mic, cu care să mă descurc pe stradă, în special în stituatiile când DSLR-ul e prea mare şi prea evident. Am cochetat cu diverse informaţii de pe site-urile de specialitate, mi-am burduşit mintea cu tot felul de noţiuni ajutătoare: rezoluţie maximă, mărime senzor, tip senzor, procesor, distanţe focale, expunere, compensare, câte şi mai câte! Ştiam comparaţii între diverse tipuri de mirroless şi compacte, dar totuşi nu mă puteam hotărî... Până când am avut şansa să testez timp de o săptămână un Canon G1 X. Vorba zice: o tonă de teorie nu face cât un gram de practică! Şi aşa a fost!

Micuţ, dar nu să-l pierzi prin buzunare, având uşor accesibile comenzile necesare schimbării rapide a setărilor, cu ecran rabatabil pe care l-am folosit intens - deşi este dotat şi cu vizor, cu compensarea expunerii extrem de uşor de aplicat, a devenit rapid preferatul meu când ieşeam pe stradă la fotografi at.

Obişnuită cu aparate DSRL, mi-a fost frică să nu pierd din calitatea imaginilor, dar spre marea şi plăcută mea surprindere, imaginile au fost la înălţimea celor obţinute cu DSLR. Am folosit aceleaşi tipuri de setări “rapide”

pe care le folosesc în mod curent: modulele P, T şi A, imaginile rezultate fi ind similare celor de pe DSRL.

Deşi e mai lent la declanşare, am contracarat prinţ anticiparea momentului în care să apăs pe declanşator, pentru a obţine ceea ce doream în imagine. Şi a funcţionat, în scurt timp am reuşit să nu pierd niciun personaj din cadru.

Desigur că fi ind o gamă diferită faţă de aparatele DSLR nu te poţi aştepta să replice în mod identic funcţionarea acestora, dar cântărind avantajele unui aparat mic, de stradă, pe care să îl ai la îndemână în orice ocazie şi pentru care să nu faci eforturi anume de a-l avea cu tine, cu care să te strecori uşor în viaţa străzii fără a atrage atenţia, a deranja sau crea reacţii adverse, m-am obişnuit cu aparatul extrem de repede şi am fost încântată de micul meu prieten Canon G1 X!

Iată o parte din imaginile făcute cu Canon PowerShot G1 X, la care am efectuat doar editări minime.

Lumină bună, inspiraţie şi mult succes în cadrul concursului “Fotografi a de stradă”!

Page 15: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 16: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Canon 650DDe Eli Driu

la pas prin centrul vechi al Bucureștiului

Canon 650Dla pas prin centrul vechi al Bucureștiului

Page 17: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 18: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Ultima zi de vară, un gadget nou şi fotografi e de stradă au fost ingrediente pentru o după-amiază în mijlocul Bucureştiului, oraş agitat de fel şi încă încins după canicula acestei veri.

Împreună cu recent lansatul aparat foto Canon EOS 650D echipat cu un obiectiv “prăjiturica” cu focala de 40 mm, am pornit la o plimbare foto în Centrul Vechi.

Era ora 5 şi soarele arunca scântei de lumină printre străduţele aglomerate, înguste şi parţial umbrite. Am strâmbat din nas. Orice fotograf, fi e el şi fără experienţă, ştie cât de complicat poate fi să măsori corect expunerea pentru o fotografi e în care se regăsesc simultan zone luminate direct de razele soarelui şi zone întunecate de umbra unor clădiri. Trebuie să recunosc că am fost sceptică iniţial în privinţa reuşitei unor fotografi i în astfel de condiţii de iluminare, dat fi ind aparatul, un DSLR entry-level. Am ales să amplasez subiectul în zonele luminoase pentru a-l putea scoate mai bine în evidenţă faţa de restul cadrului mai întunecat.Temerea mea principală a fost viteza de declanşare a aparatului. Orice fracţiune de secundă întârziere ar fi

scos subiectul din raza de acţiune a spotului de lumină vizat şi, implicit, ratarea scenei. Cu aparatul setat pe măsurare spot, focalizare automată şi prioritate diafragma am început testele. Dar viteza de declanşare a fost surprinzător de mare. Atât de mare încât am uitat repede de teama de a rata momente. Am început liniştită să mă concentrez pe ceea ce se petrecea în cadru şi să am grijă ca scena surprinsă să îmi redea atent viaţa străzii cu emoţiile ei fugare şi mesajele ei care se pierd în aglomeraţie.

Timpul a început să zboare, iar eu şi aparatul foto ne-am strecurat lejer printre trecători şi consumatorii de la terase. M-am amuzat de câteva ori când am fost întrebată în engleză sau franceză din ce ţară sunt. Prin mulţime mi-aş fi dorit să trec neobservată, dar totuşi aparatul nu are nişte dimensiuni neglijabile ca un aparat de buzunar. Mă bucur totuşi că am putut fi confundată cu o turistă.

Soarele dintre străduţe a dispărut, dar scenele de stradă nu. Declanşare după declanşare, m-am abandonat în freamătul străzii, încercând în acelaşi timp diverse

Page 19: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

funcţii ale aparatului acesta aşa de rapid şi îndrăzneţ pentru clasa lui. La un moment dat am realizat că s-au aprins becurile la stâlpii de iluminat stradal. Se lăsase noaptea şi era momentul să testez o altă limită a oricărui obiectiv şi apărat foto: focalizarea în lumină redusă şi zgomotul de imagine. Obiectivul m-a ajutat în acest sens, fi ind unul luminos cu diafragmă 2.8. Zgomotul de imagine există, dar până la ISO 3200 este unul redus şi poate fi înlăturat uşor cu un program de prelucrare foto.

Centrul vechi e parcă şi mai animat după lăsarea întunericului, găsind astfel la tot pasul scene de stradă care să merite a fi surprinse în fotografi i. Dar elanul mi-a fost tăiat subit odată cu descărcarea bateriei

aparatului foto. Deşi era deja ora 9 şi jumătate, mie îmi părea rău că nu am economisit mai bine capacitatea bateriilor, evitând, de exemplu, folosirea ocazională a Live View-ului. Trebuie să recunosc că nu am rezistat tentaţiei folosirii unui ecran rabatabil, facilitate pe care o consider foarte utilă şi care îmi lipseşte la aparatele personale.

Am plecat acasă uşor dezamăgită că s-a terminat plimbarea mea foto cu 650D-ul, dar cu aproape 300 de fotografi i şi cu o prejudecată lipsă pentru că da, se pot face fotografi i de stradă cu un aparat foto DSLR entry-level şi nu doar în condiţii blânde de iluminare, ci în cele care se regăsesc frecvent pe străzi: contraste puternice, umbre dure, surse de lumină slabă sau foarte puternică!

Page 20: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Chiriac Marian Antonio - Bucureștihttp://photo-marianchiriac.blogspot.ro

Fotografi a este pentru mine doar pasiune. Și atât, nimic mai mult.Este lucrul care-mi conferă o stare de bine, mă fascinează și de multe ori mă motivează. Și totul din simplă pasiune .

În afară de fotografi e, mă relaxează plimbările. Îmi place să bat drumurile în lung și-n lat, în căutare de subiecte inedite.Așa se face, că într-o zi de primăvară, “hoinărind” pretutindeni și spre nicăieri, pe trecerea de pietoni din zona magazinului Victoria, doi puștani mi-au atras atenția, în mod deosebit.Nu aveam cum să-i ratez! Făceau o hărmălaie de nedescris. În timp ce se distrau, involuntar atrăgeau privirile tuturor trecătorilor.Nu mi-a mai rămas decât să țin pasul cu “subiecții” și să-i imortalizez pe timpul perindării lor de-a lungul bulevardului.

Premiul I

Canon 650D cu obiectiv 40 mm f 2,8

In trecere, pe trecere

Page 21: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 22: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Cosmin Munteanu - Oradeahttp://cosminovidiumunteanu.wordpress.com

“Am început să fotografi ez cam de cinci ani, cu un compact digital şi apoi, în paralel cu câte o cameră pe fi lm, gen Zenit (cu montură pe fi let M42), tot felul de subiecte. Treptat am trecut pe dSLR şi m-am concentrat mai mult pe fotografi a de stradă care-mi aducea şi atunci ca şi acum cea mai mare satisfacţie personală. Evident, faptul că aceste lucrări plac şi altora mă bucura cu atât mai mult. Ce mă atrage mai mult la o fotografi e e momentul, starea, ideea, originalitatea, chiar în detrimentul calităţii tehnice.”

“Fiind familiar cu oraşul meu (Oradea) în plimbările mele mai depistez şi locaţii cu potenţial, chiar dacă în momentul respectiv nu era nimic interesant. În privinţa imaginii mele (Mobile facebook) am observat persoana de pe bancă în timp ce vorbea la telefon din partea opusă afi şului (din spate). Grăbind pasul m-am poziţionat cam la aproximativ trei metri de cadrul dorit, pe linia de tramvai, am încadrat și am declanşat cam de 3 ori. Un domn a mai trecut prin faţa mea dar până la urma cadrul l-am “prins” cum îmi doream. Eram cu un aparat pe fi lm şi obiectivul meu preferat, 50mm :-)”

Premiul II

Canon PowerShot G1X

Mobile facebook

Page 23: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 24: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Iulia Pașcanu - Iașiwww.iuliapascanu.ro

“Fotografi a este făcută în Iași, la intersecția dintre Strada Lăpușneanu și B-dul Independenței. Nu sunt prea multe de spus. Am remarcat sacoșa și din prima clipă m-am gândit că e redundant să ai două perechi de capete. Și atunci am hotărât să tai una din ele.”

Premiul III

Canon PowerShot S100

Cuplu

Page 25: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 26: Ziua Fotografiei de strada 2012

Premiul pentru cele mai multe like-uri pe Facebook

Kit trepied foto Manfrotto 7302YB

Vlad Moldovean - http://vmphotoart.tk

Page 27: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

vizitare: 29 septembrie -31 octombrie

Page 28: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

De Eli Driu

Premiere și vernisaj Ziua Fotografi ei de stradăPremiere și vernisaj Ziua Fotografi ei de stradă

Page 29: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 30: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Andrei Bîrsan - Președinte Asociația Bucureștiul meu drag, Marian Chiriac - Premiul I, Petronius Secăreanu - Director General Canon România

Andrei Bîrsan - Președinte Asociația Bucureștiul meu drag, Vlad Moldovean - Premiul Facebook, Valeria Galea - Director Marketing Photosetup

Page 31: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Iulia Pașcanu - Premiul III

George Stănculeanu și Andrei Pandele

Page 32: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Page 33: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Page 34: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Rezultate chestionar Ziua Fotografi ei de stradăDupă terminarea înscrierilor fotografi ilor la concurs participanții au fost rugați să răspundă la un chestionar.

Ce marcă de aparat de fotografi at folosiți? În cazul cand aveți mai multe cel pe care îl folosiți cel mai des

Ce tip de aparat de fotografi at folosiți? În cazul când aveți mai multe cel pe care îl folosiți cel mai des

Citiți reviste de fotografi e românești?

Page 35: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

Tipuri de aparate foto folosite pe primele mărci în parte

Canon Nikon Sony

Sexul posesorilor pe mărciCanon Nikon Sony

Ați cumpărat aparatură foto on-line? De la ce magazin vă cumpărați de obicei aparatura foto?

Ce experiență în fotografi e aveți? În ce format de fi șier fotografi ați?

Page 36: Ziua Fotografiei de strada 2012

Ziua Fotografi ei de stradă - septembrie 2012

Ați absolvit vreo scoală de fotografi e? Ce vârstă aveți?

Ați participat la expoziții de fotografi e? Unde vă tipăriți fotografi ile?

Mărci de aparate deținute de femei Mărci de aparate deținute de bărbați

Tipuri de aparate foto folosite de femei Tipuri de aparate foto folosite de bărbați

Page 37: Ziua Fotografiei de strada 2012

septembrie 2012 - Ziua Fotografi ei de stradă

www.orasul.ro

Ne vedem în 2013 la

“Ziua Fotografi ei de stradă”