zilieri_–_modificari_importante_aduse_legii_nr._52-2011_

Upload: liliana-liliana

Post on 14-Jan-2016

215 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Referitor la: zilieri modificari importante aduse Legii nr. 52/2011Temei legal: 1) LEGE Nr. 18 din 7 martie 2014 pentru modificarea i completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activiti cu caracter ocazional desfurate de zilieri, precum i pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (Publicat n M. Of. nr. 192 din 19 martie 2014, Data intrarii in vigoare = 17.06.2014)

2) OUG Nr. 36 din 11 iunie 2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 18 din 7 martie 2014 pentru modificarea i completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activiti cu caracter ocazional desfurate de zilieri, precum i pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat (Publicat n M. Of. nr. 431 din 12 iunie 2014, Data intrarii in vigoare = 17.06.2014)

n termen de 90 de zile de la data de 17.06.2014 (data intrrii n vigoare a Legii nr. 18/2014), se vor modifica si Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 (aprobate prin Ordinul nr. 1.439/1.930/2011) in sensul corelarii cu modificarile aprobate prin Legea nr. 18/2014.Principalele modificari aduse prin Legea nr. 18/2014 asa cum a fost modificata si completata prin OUG 36/2014 (incepand cu data de 17.06.2014):1. A fost aprobat un nou model de registru de evidenta a zilierilor

Astfel, avand in vedere ca incepand cu data de 17.06.2014 va putea fi folosit doar noul model de registru, pana la aceasta data va recomandam sa procedati la achizitionarea acestuia de la ITM. Data de 16.06.2014 este ultima zi in care poate fi folosit vechiul model de registru.Atasam prezentului material informativ noul model de registru de evidenta a zilierilor, precum si instructiunile de completare a acestuia.

2. Au fost modificate si completate domeniile in care pot fi prestate activitati cu caracter ocazional de catre zilieri, fiind practic corelate cu Clasificarea activitilor din economia naional(CAEN)

Astfel, incepand cu data de 17.06.2014, doar in urmatoarele domenii se va putea presta munca necalificat cu caracter ocazional (domenii prevzute n Clasificarea activitilor din economia naional, actualizat):

a) agricultur, vntoare i servicii anexe, cu excepia cresctorilor de animale n sistem semiliber, tradiional i transhuman - diviziunea 01;

b) silvicultur, cu excepia exploatri forestiere - diviziunea 02;

c) pescuit i acvacultur - diviziunea 03;

d) colectarea, tratarea i eliminarea deeurilor nepericuloase - clasa 3821 i 3811;

e) recuperarea materialelor - grupa 383;

f) comer cu ridicata al produselor agricole brute i al animalelor vii - grupa 462;

g) activiti de organizare a expoziiilor, trgurilor i congreselor - grupa 823;

h) publicitate - grupa 731;

i) activiti de interpretare artistic - spectacole - clasa 9001, activiti suport pentru interpretarea artistic - spectacole - clasa 9002 i activiti de gestionare a slilor de spectacole - clasa 9004;

j) activiti de cercetare-dezvoltare n tiine sociale i umaniste - clasa 7220 (spturi arheologice);

k) activiti desfurate n sere, spaii verzi, parcuri i grdini zoologice - cod 0141 l) hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului direct sau prin unitatile din subordinea acestuia); m) activitati ale bazelor sportive - diviziunea 9311; n) activitati ale cluburilor sportive - diviziunea 9312.Pana la data de 16.06.2014, potrivit prevederilor Legii 52/2011 (nemodificate prin Lg. 18/2014) se pot presta activiti cu caracter ocazional n urmtoarele domenii: agricultur; vntoare i pescuit; silvicultur, exclusiv exploatri forestiere; piscicultur i acvacultur; pomicultur i viticultur; apicultur; zootehnie; spectacole, producii cinematografice i audiovizuale, publicitate, activiti cu caracter cultural; manipulri de mrfuri. De asemenea, pana la aceasta data exista si prevederea potrivit careia activitile de manipulare mrfuri i activitile de curenie i ntreinere se presteaz numai n domeniile de activitate mentionate.3. S-a modificat prevederea referitoare la cuantumul remuneraiei brute orare

Astfel, incepand cu data de 17.06.2014, cuantumul remuneraiei brute orare stabilite de pri nu poate fi mai mic dect valoarea/or a salariului de baz minim brut pe ar garantat n plat i se acord la sfritul fiecrei zile de lucru sau la sfritul sptmnii, nainte de semnarea n Registru de ctre zilier i beneficiar (anterior modificarii, cuantumul remuneraiei brute orare stabilite de pri nu putea fi mai mic de 2 lei/or i nici mai mare de 10 lei/or i se acord la sfritul fiecrei zile de lucru).

Dovada plii remuneraiei se face prin semntura zilierului n Registrul de evidenta a zilierilor.Va reamintim ca, potrivit prevederilor H.G. nr. 871/2013:

- incepnd cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de baz minim brut pe ar garantat n plat se stabilete la 850 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore n medie pe lun n anul 2014, reprezentnd 5,059 lei/or.

- incepnd cu data de 1 iulie 2014, salariul de baz minim brut pe ar garantat n plat se stabilete la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore n medie pe lun n anul 2014, reprezentnd 5,357 lei/or.4. A fost reglementata posibilitatea de a plti zilierului remuneraia cuvenit, prin orice mijloc de plat admis de lege, deci inclusiv prin mijloace de plata electronice.

Modalitatea de plat electronic i aspectele care privesc plata remuneraiei vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a Legii 52/2011.

5. A fost reglementata posibilitatea de a plti zilierului remuneraia cuvenit cel mai trziu la sfritul sptmnii sau al perioadei de desfurare a activitii, numai cu acordul exprimat n scris de ctre zilier i beneficiar (anterior modificarii, plata putea fi facuta doar la sfritul fiecrei zile de lucru sau la sfritul perioadei activitii - numai cu acordul scris al prilor).

6. Persoana fizica nu mai poate fi beneficiara a lucrarilor executate de zilieri.

Potrivit noilor prevederi, beneficiar de lucrri poate fi doar persoana juridic, persoana fizic autorizat, ntreprinderea individual si ntreprinderea familial, pentru care zilierul desfoar activiti necalificate cu caracter ocazional.7. Au fost definite activitatile cu caracter sezonier

Activiti cu caracter ocazional = activitile care se desfoar n mod ntmpltor, sporadic sau accidental, care nu au caracter permanent.

8. Pot desfura activiti necalificate cu caracter ocazional i cetenii altor state sau apatrizii care au domiciliul sau, dup caz, reedina n Romnia, n condiiile legislaiei romne.9. Instituiile publice nu au calitatea de beneficiari n sensul Legii 52/2011(modificata inclusiv prin Lg. 18//2014), cu excepia:a) serviciilor de gospodrire comunal gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spaii verzi i grdini zoologice;b) unitatilor din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului pentru domeniile prevazute la pct. 2 lit. l) - n)c) institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare agricola aflate in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti, precum si al Institutului de Stat pentru Testarea Soiurilor aflat in subordinea Ministerului Agiculturii si dezvoltarii Rurale, pentru domeniile prevazute la pct. 2 lit. a) si b).10. S-a facut precizarea ca raportul de munc dintre zilier i beneficiar se stabilete prin acordul de voin al prilor, fr ncheierea, n form scris, a unui contract individual de munc.

11. Minorii n vrst de cel puin 15 ani i de cel mult 18 ani pot desfoar, ca zilieri, numai activiti potrivite cu dezvoltarea lor fizic i cu aptitudinile de care dau dovad, dac astfel nu le sunt nclcate dreptul la dezvoltare fizic, mental, spiritual, moral i social, dreptul la educaie, i nu le este periclitat starea de sntate. (anterior modificarii, conditionarea corelarii varstei cu desfasurarea de activitati potrivitite cu dezvoltarea exista doar pentru minorii intre 15 - 16 ani).Au ramas nemodificate prevederile potrivit carora: o persoan poate desfura activiti ca zilier numai dac a mplinit vrsta de cel puin 16 ani, iar prin excepie, minorii cu vrsta cuprins ntre 15 i 16 ani pot desfura activitate ca zilieri numai cu acordul prinilor sau al reprezentanilor legali.

12. A fost stabilita ca obligatie a beneficiarului si aceea de a asigura informarea zilierului cu privire la obligaiile acestuia

13. Au fost stabilite obligatiile beneficiarului in domeniul securitii i sntii n munc:

a) s asigure securitatea i sntatea n munc a zilierilor;

b) s asigure instruirea zilierului, nainte de nceperea activitii i/sau la schimbarea locului de munc, cu privire la pericolele la care poate fi expus i la msurile de prevenire i protecie pe care trebuie s le respecte;

c) s solicite zilierilor asumarea pe propria rspundere, prin semntur, c starea sntii le permite desfurarea activitilor repartizate de beneficiar;

d) s pun la dispoziie zilierilor echipamente de munc adecvate, care nu pun n pericol securitatea i sntatea acestora;

e) s asigure, n mod gratuit, echipamente individuale de protecie adecvate activitii desfurate de zilieri;

f) s comunice de ndat, ctre inspectoratul teritorial de munc pe raza cruia s-a produs, orice eveniment n care au fost implicai zilieri;

g) s nregistreze accidentele de munc suferite de zilieri n timpul activitii Modalitatea de nregistrare a accidentelor de munca se va stabili prin normele metodologice de aplicare.14. Cercetarea evenimentului n care au fost implicai zilieri se realizeaz de ctre inspectoratul teritorial de munc pe raza cruia acesta s-a produs.

15. n situaia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul este obligat s asigure cheltuielile necesare ngrijirilor medicale/nmormntrii din fonduri proprii, n cazul n care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.

16. Au fost stabilite obligatiile zilierilor in domeniul securitii i sntii n munc:

a) s i nsueasc i s respecte msurile de prevenire i protecie stabilite de beneficiar;

b) s utilizeze corect echipamentele de munc puse la dispoziie de ctre beneficiar;

c) s utilizeze corect echipamentul individual de protecie acordat i, dup utilizare, s l napoieze sau s l pun la locul destinat pentru pstrare;

d) s nu procedeze la scoaterea din funciune, la modificarea, schimbarea sau nlturarea arbitrar a dispozitivelor de securitate proprii ale echipamentelor de munc;

e) s comunice imediat beneficiarului orice situaie de munc despre care au motive ntemeiate s o considere un pericol pentru securitatea i sntatea zilierilor;

f) s pun la dispoziia inspectorilor de munc informaiile i documentele solicitate cu ocazia controlului.

17. A fost introdusa prevederea potrivit careia: beneficiarul care folosete minori n vrst de cel puin 15 ani i de cel mult 18 ani pentru desfurarea de activiti necalificate cu caracter ocazional are obligaia de a respecta toate dispoziiile legale privitoare la protecia minorilor la locul de munc.18. Au fost facute modificari si completari referitor la amenzi

Astfel, incepand cu data de 17.06.2014 urmtoarele fapte svrite de beneficiar constituie contravenii i se sancioneaz:

a) cu amenda de 10.000 lei - nclcarea prevederilor art. 9 alin. 2 (cuantumul remuneraiei brute orare stabilite de pri nu poate fi mai mic dect valoarea/or a salariului de baz minim brut pe ar garantat n plat i se acord la sfritul fiecrei zile de lucru sau la sfritul sptmnii, nainte de semnarea n Registru de ctre zilier i beneficiar).b) cu amend de 6.000 lei - nclcarea urmatoarelor prevederi:

- de a infiinta Registrul de eviden a zilierilor conform modelului prevzut in Lg. 52/2011 si de a-l pstreaz la sediul beneficiarului i/sau la punctele de lucru, dup caz (art. 5 alin. 2 lit. a)- de a completa Registrul nainte de nceperea activitii, conform instructiunilor din Lg. 52/2011 (art. 5 alin. 2 lit. b)- de a prezenta Registrul de eviden a zilierilor organelor de control abilitate(art. 5 alin.2 lit. c)- de a asigura informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaz s o presteze, precum i cu privire la drepturile i obligaiile sale (art. 5 alin. 2 lit. d)- de a asigura, n mod gratuit, echipamente individuale de protecie adecvate activitii desfurate de zilieri (art. 5 alin. 3 lit. e)- de a comunica de ndat, ctre ITM pe raza cruia s-a produs, orice eveniment n care au fost implicai zilieri (art. 5 alin. 3 lit. f)- de a nregistra accidentele de munc suferite de zilieri n timpul activitii (art. 5 alin. 3 lit. g)

- de a nregistra zilnic (exceptnd perioadele n care nu se apeleaz la serviciile zilierilor), n Registrul de eviden a zilierilor, n ordine cronologic, toi zilierii cu care exercit activiti cu caracter ocazional n baza Legii 52/2011 (art. 7 alin.1)- de a nainta lunar, pn cel trziu la data de 5 a fiecrei luni, ctre ITM, un extras al Registrului de eviden a zilierilor coninnd nregistrrile din luna precedent (art. 7 alin.2)

c) cu amend de 20.000 lei i interzicerea utilizrii zilierilor pe toat durata de existen a beneficiarului - nerespectarea obligatiei de a plati impozitul pe venit datorat pentru activitatea prestat de zilier (16% calculat la remuneraia brut) (art.6) d) cu amend de la 10.000 la 20.000 lei - folosirea de zilieri pentru alte activiti dect cele expres reglementate de Legea 52/2011;

e) cu amend de 6.000 lei folosirea de zilieri pentru desfurarea de activiti necalificate cu caracter ocazional fr respectarea urmatoarelor prevederi (de la art. 4):- durata activitii ocazionale care poate fi exercitat n temeiul Lg. 52/2011 este de minimum o zi, corespunztor cu 8 ore de munc.- durata zilnic de executare a activitii unui zilier nu poate depi 12 ore. - zilierul minor care are capacitatea de munc va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe sptmn. - zilierul minor nu va efectua activitate n timpul nopii. - chiar dac prile convin un numr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puin 8 ore de munc.

- zilierul minor poate presta activiti necalificate cu caracter ocazional la mplinirea vrstei de 16 ani, iar prin excepie, minorul cu vrsta cuprins ntre 15 i 16 ani poate presta activiti necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul prinilor sau al reprezentanilor legali, pentru activiti potrivite cu dezvoltarea fizic, aptitudinile i cunotinele sale, dac astfel nu i sunt periclitate dezvoltarea i sntatea personal.- niciun zilier nu poate presta activiti pentru acelai beneficiar pe o perioad mai lung de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

- beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfurarea unor activiti n beneficiul unui ter.19. Constatarea contraveniilor i aplicarea sanciunilor se realizeaz de ctre inspectorii de munc, cu exceptia celei constand in nerespectarea obligatiei de a plati impozitul pe venit datorat pentru activitatea prestat de zilier pentru care constatarea si aplicarea sanctiunii se face de catre ANAF (constand in amenda in cunatum de 20.000 lei i interzicerea utilizrii zilierilor pe toat durata de existen a beneficiarului) 6