ziarul vaii jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

12
CMYK MIERCURI 12 octombrie 2011 Anul IV Nr. 803 12 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 07:36 Apus: 18:52 Locuieşti în Aninoasa, Vulcan sau Lupeni? Solicită operatorului tău de cablu introducerea Kapital TV! Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj I, Petroşani ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe! MARCĂ ÎNREGISTRATĂ R Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,3312 lei 1$ = 3,1853 lei 1₤ = 4,9775 lei Ziarul Vãii Jiului În cartierul Dallas, Primăria Vulcan are de gând să pună căruţa înaintea cailor PAGINA 3 Tipar digital Super calitate / Cel mai bun preţ din judeţ! Afişe, Pliante, Calendare. Livrare rapidă. Ai ceva de tipărit! Transmite acum cererea ta de ofertă la [email protected] Calendare personalizate 2012 Vezi noua colecţie la calendare-inscriptionate.ro Cabana ATLAS STRAJA angajează ospătar/cameristă pe perioadă determinată. Se oferă: salariu avantajos, carte de muncă, cazare. Condiţii: prezenţă agreabilă, seriozitate, studii medii, disponibilitate la program prelungit. Relaţii la telefon 0761.296055 SC Electrocentrale Paroşeni SA Comunicat Având în vedere importanţa furnizării agentului termic în mu- nicipiile Văii Jiului, SC Electrocen- trale Paroşeni SA şi-a propus informarea corectă şi obiectivă, la zi, a populaţiei şi a tuturor facto- rilor de răspundere implicaţi. În acest sens, ca urmare a scăderii accentuate a temperaturilor exte- rioare în ultimele trei zile consecu- tive, respectiv înregistrarea unei temperaturi medii de 4,4 grade Cel- sius, în condiţiile unei prognoze de răcire continuă şi a solicitării SC Termoficare SA Petroşani, SC Elec- trocentrale Paroşeni vă informează că a început livrarea agentului ter- mic pentru încălzirea instituţiilor speciale (şcoli, spitale, creşe, gră- diniţe etc.) în municipiul Petroşani. Menţionăm că Primăria Petroşani a achitat la SC Termoficare SA Petroşani contravaloarea energiei termice aferentă instituţiilor publice. Precizăm că SC Electrocentrale Paroşeni SA are disponibilitatea de a livra agent termic pentru încălzire în toate municipiile din Valea Jiului racordate la sistemul centralizat de termoficare, în condiţiile în care vor fi achitate facturile restante. În speranţa că suntem în asentimen- tul dumneavoastră de a nu periclita funcţionarea termoficării în sezonul rece ce urmează, sperăm într-o im- plicare mai riguroasă a factorilor de răspundere în rezolvarea acestor probleme.

Upload: ziarul-vaii-jiului

Post on 23-Mar-2016

234 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

TRANSCRIPT

Page 1: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

CMYK

MIERCURI12 octombrie 2011

Anul IVNr. 80312 paginiPreţ: 1 LEUwww.zvj.ro

Răsărit: 07:36Apus: 18:52

Locuieşti înAninoasa, Vulcan sau Lupeni? Solicităoperatoruluitău de cablu introducereaKapital TV!

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj I, Petroşani

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

MARCĂÎNREGISTRATĂR

Nu există lege împotriva

ADEVĂRULUI!

Director:Cătălin DOCEA

Curs valutar:1€ = 4,3312 lei1$ = 3,1853 lei1₤ = 4,9775 lei

ZiarulVãii Jiului

În cartierul Dallas,

Primăria Vulcan are de gând săpună căruţaînaintea cailor

PAGINA

3

Tipar digitalSuper calitate / Cel mai bun

preţ din judeţ!Afişe, Pliante,

Calendare. Livrare rapidă.Ai ceva de tipărit!

Transmite acum cererea ta deofertă la [email protected]

Calendare personalizate 2012Vezi noua colecţie la

calendare-inscriptionate.ro

Cabana ATLAS STRAJA angajează ospătar/cameristă pe perioadă determinată. Se oferă: salariu avantajos, carte de muncă, cazare.

Condiţii: prezenţă agreabilă, seriozitate, studii medii, disponibilitate la program prelungit.

Relaţii la telefon 0761.296055

SC ElectrocentraleParoşeni SA

ComunicatAvând în vedere importanţafurnizării agentului termic în mu-nicipiile Văii Jiului, SC Electrocen-trale Paroşeni SA şi-a propusinformarea corectă şi obiectivă, lazi, a populaţiei şi a tuturor facto-rilor de răspundere implicaţi.În acest sens, ca urmare a scăderiiaccentuate a temperaturilor exte-rioare în ultimele trei zile consecu-tive, respectiv înregistrarea uneitemperaturi medii de 4,4 grade Cel-sius, în condiţiile unei prognoze derăcire continuă şi a solicitării SCTermoficare SA Petroşani, SC Elec-trocentrale Paroşeni vă informeazăcă a început livrarea agentului ter-mic pentru încălzirea instituţiilorspeciale (şcoli, spitale, creşe, gră-diniţe etc.) în municipiul Petroşani.Menţionăm că Primăria Petroşani aachitat la SC Termoficare SAPetroşani contravaloarea energieitermice aferentă instituţiilor publice.Precizăm că SC ElectrocentraleParoşeni SA are disponibilitatea dea livra agent termic pentru încălzireîn toate municipiile din Valea Jiuluiracordate la sistemul centralizat determoficare, în condiţiile în care vorfi achitate facturile restante.În speranţa că suntem în asentimen-tul dumneavoastră de a nu periclitafuncţionarea termoficării în sezonulrece ce urmează, sperăm într-o im-plicare mai riguroasă a factorilor derăspundere în rezolvarea acestorprobleme.

Page 2: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 20112 ACTUALITATE

www.zvj.ro

VVăă aannuunnţţăămm ccăă Restaurantul Rustic eessttee îînncchhiiss ppeennttrruu rreennoovvaarree..

VVăă aaşştteeppttăămm aallăăttuurrii ,, llaa nnoouullRestaurant PALACE, ccuu aacceelleeaaşşii sseerrvviiccii ii

ddee bbuunnăă ccaall ii ttaattee:: mmeenniiuull zzii lleeii ,, mmâânnccaarree gguussttooaassăă,, pprroommppttiittuuddiinnee eettcc..

PPeennttrruu rreezzeerrvvăărrii ppuutteeţţii ssuunnaa llaa:: tteell .. // ffaaxx::00225544//554400..004400,, 00775511..119999110077 -- Palace.

Biroul de Taxe şi Impozite a strâns 88% din biruri

Nu ştim dacă o fi cu noroc noul sediu, dar Biroul de Taxe şi Im-pozite de la Petrila a reuşit să strângă anul acesta 88% din taxelecontribuabililor.

De două săptămâni sediul biroului s-a mutat pe strada Minei, în loculfostei Trezorerii. 88% din taxele şi impozitele contribuabililor este untarget respectabil. Pentru Petrila orice ban contează deoarece, se ştie,administraţia petrileană se zbate să găsească bani şi pentru proiecteleinfrastructurale, dar şi pentru subvenţiile sociale.

Centru de prelucrare a gunoiului menajer

Închiderea rampei de gunoi de la Petrila revine. Consiliul JudeţeanHunedoara, prin Ministerul Mediului, se va ocupa de aceastăproblemă.

Nu se putea pune problema închiderii acesteia de către Consiliul LocalPetrila, pentru că lucrarea este estimată undeva la 35 de miliarde de lei.Consiliul Judeţean Hunedoara se va ocupa de această problemă, darbanii vin prin Ministerul Mediului. Cum deponeul ecologic nu se va mai realiza niciodată la Petrila, un altinvestitor a venit cu o propunere: realizarea unui complex de prelucrarea gunoiului menajer. Acesta presupune colectarea, selectarea, prelu-crarea şi arderea acestuia. Partea bună a lucrurilor ar fi că aceste utilajede prelucrare a gunoiului se realizează şi la Iscroni de către firmaAdarco, renumită în ţară şi în străinătate pentru realizarea acestor uti-laje.

Centru de sănătate multifuncţional

Pe ordinea de zi a guvernului ar trebui să se afle astăzi proiectulprivind posibilitatea înfiinţării centrelor de sănătate multi-funcţionale, cum este şi cel din Petrila.

În locul Spitalului de Boli Cronice din Petrila funcţionează acum uncentru de permanenţă, în care prestează medicii de familie. Dar Petrilaare medici specialişti buni, acum migraţi către alte spitale. La nivellocal, proiectul centrului de sănătate multifuncţional merge ca uns.Centrul va funcţiona sub administrarea directă a Spitalului de UrgenţăPetroşani. Dr. Alin Vasilescu, managerul interimar al SUP, a propuschiar ca la Petrila să existe şi 25 de paturi pentru cazurile cronice, pro -pu nere agreată şi acceptată de secretarul de stat. Dar cu toate că la nivellocal toată lumea se străduieşte să ducă la bun sfârşit, mingea esteacum la guvern care este responsabil pentru stabilirea cadrului legisla-tiv. (Alina PIPAN)

DIN PETRILA

În judeţul Hunedoara,ŞOMAJUL E ÎN CREŞTERE

Începutul toamnei a adus cu el şi o veste mai puţinîncurajatoare legată de şomajul hunedorean. Ast-fel, conform datelor oficiale, acesta a crescut înluna septembrie până la nivelul de 5,45 la sută.

Faţă de luna august 2011, rata şomajului în judeţulnostru a crescut cu 0,13 puncte procentuale. Totuşi,raportându-ne la rata şomajului înregistrată la finelelunii septembrie a anului trecut, se înregistrează oscădere cu 4,21 de procente.Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei deMuncă (A.J.O.F.M.) Hunedoara, în cursul lunii sep-

tembrie, în evidenţele instituţiei au fost înregistraţi2.409 de şomeri, dintre care 308 din disponibilizăricurente de personal. La finele lunii septembrie 2011,numărul total al şomerilor din judeţul Hunedoara erade 10.626, din care 5.070 şomeri indemnizaţi şi5.556 şomeri neindemnizaţi. Din totalul şomerilorhunedoreni, la sfârşitul lunii septembrie 2011, fe-meile sunt în număr de 5.533. În acelaşi timp, lunatrecută, din evidenţele A.J.O.F.M. Hunedoara au ieşit2.651 persoane. O veste bună este aceea că, în cursul lunii septem-brie, un număr de 1.555 de persoane au reuşit să seîncadreze în muncă, din care 393 de persoane pe du-rată determinată, iar 1.162 de persoane pe duratănedeterminată.

Mihaela PETROŞAN

Poate cauza moarteaNU VĂ JUCAŢI CU FOCUL! ŞI NICI CU GAZUL…

Două persoane şi-au pierdut viaţa anul trecut, iaralte 12 au avut de suferit în urma unor exploziisau incendii cauzate, în cea mai mare parte, deimprovizaţii efectuate la instalaţiile interioare saude manevrarea greşită a aparatelor alimentate cugaze naturale.

Aceasta este statistica pe care ne-o oferă uniculfurnizor de gaz, E.On Gaz. Care în fiecare an faceapel la populaţie, prin intermediul presei, pentru a re-nunţa la improvizaţiile făcute la instalaţiile inte-

rioare. De cele mai multe ori aceste modificări suntrealizate la maşinile de gătit. „Pentru a evita eveni-mente cu consecinţe atât de grave, consumatorii cas-nici trebuie să conştientizeze riscurile la care seexpun prin utilizarea improvizaţiilor şi să manifesteo atitudine responsabilă, eliminând orice posibilitatede montare ilegală de racorduri la instalaţiile inte-rioare de utilizare a gazelor naturale. Respectarea decătre consumatorii casnici a instrucţiunilor de uti-lizare a gazelor naturale, precum şi apelarea la spe-cialişti în cazul modificărilor la instalaţiile interioarede utilizare a gazelor naturale sunt condiţii absolutnecesare pentru a elimina posibilitatea de producerea unor evenimente grave”, informează FlorentinaMaghiar, purtător de cuvânt E.On Gaz.

Alina PIPAN

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 14-21 octombrie Administraţia ParculuiNaţional Defileul Jiului organizează manifestări in-formativ-educative, ocazionate de evenimentul„Zilele Parcului Naţional Defileul Jiului”.Această arie naturală protejată a luat fiinţă în anul2005 prin Hotărâre a Guvernului şi are ca priorităţiprotejarea diversităţii de floră şi faună existente aici,dar şi conservarea tradiţiilor în spiritul păstrării iden-tităţii locale şi dezvoltarea armonioasă a turismului.Pentru promovarea parcului naţional administraţia va

amplasa în oraşele Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu şiPetroşani un pavilion în care se vor distribui gratuitpliante şi se vor prezenta imagini din parcul naţional.Tot în această perioadă se vor organiza în şcolile dinlocalităţile învecinate concursuri de desen pe temaconservării biodiversităţii, precum şi familiarizareaunor elevi cu activitatea administraţiei, prin partici-parea la un concurs în parcul naţional, în urma căruiavor primi titlul de „Prietenii naturii”.Vă invităm alături de noi să descoperiţi ParculNaţional Defileul Jiului şi să ascultaţi vocea naturiisălbatice.

Întâmplător, am auzit că, la parcarea de latelegondola din Pasul Vâlcan, la bordurare şi lapusul pavelelor ar lucra o echipă condusă de unpensionar. Prieten de-al primarului GheorgheIle, căruia, după ce omul şi-a pierdut postul detăiat frunză la câini de la Pro-Europa, trebuiasă-i fi găsit altceva de lucru.

Cel care mi-a vândut pontul, tot pensionar, care i-a fostcoleg de muncă celui despre care estevorba, s-a întrebat sincer: de ce nu i sedă de lucru unui tânăr? De ce Ile îi fa-vorizează tot pe pensionari? Chiar aşa, arfi interesant de aflat. Asta, ca nu cumvasă tragem noi alte concluzii.

Tocmai fiindcă fusesem pus la curent cu faza aceasta şi nevrând săgreşesc, prima întrebare pe care i-am pus-o bărbatu-lui din imagine a fost "de unde sunteţi?" Omul, îm-preună cu alţi meseriaşi, betona porţiunea rămasăliberă între partea asfaltată a bulevardului şi rondulde flori. De la Acomin Deva, mi-a răspuns el simplu,iar eu, mulţumit, l-am lăsat să-şi vadă de treabă.

Impresia pe care am avut-o privindu-i cum muncesc pe asfaltatori afost că sunt cei mai serioşi din câţi au lucrat la mo -der nizarea bulevardului. Nu ştiu cât vor ţine pavelelede pe trotuare, dar asfaltul pare să dureze. Deşi, ini -

ţial, am crezut că va mai fi tur-nat un strat. M-am înşelat. Mi-aconfirmat-o inginerul acelacărunt, care a trecut în fugă pelângă subsemnatul. Nu, amaflat, fiindcă acesta conţine,aici nu am înţeles prea bine, nu

ştiu ce fel de carbon. Tare, nu?

Durabile în timp vorfi, negreşit, şi semnăturile pe care câţiva tineri şi le-au aşternut pe betonul proaspăt pus lângă bor-durile din faţa chioşcului de ziare din apropiereaagenţiei Loto. Dacă, peste ani şi ani, puţini îşi vormai aminti numele primarului, pe cel al constructoru-lui sau pe cel al proiectantului, cele ale lui Fane,Maryn şi Luci vor dăinui până la a doua modernizarea Bulevardului Mihai Viteazul.

Gheorghe OLTEANU

Pe Bulevardul Mihai Viteazul din Vulcan

Fiecare cu nemurirea lui

Page 3: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 2011 3ACTUALITATE

www.zvj.ro

SS--aa rreeddeesscchhiiss îînnttrr--oo ffoorrmmuullăă mmooddeerrnniizzaattăă

CCEEAAIINNĂĂRRIIAA şş ii BBUUZZEE BBAARR HHootteell PPeettrrooşşaannii ..

VVăă aaşştteeppttăămm îînnttrr--oo aammbbiiaannţţăă ccăălldduurrooaassăă

aattââtt llaa pprroopprr iiuu,, ccââtt şş ii llaa ff iigguurraatt ..

BBUUZZEE BBAARR TTEEAAMM

Zilele trecute, întrebatăfiind ce mai e prin Dallas,cel mai uitat şi prăpăditcartier al Vulcanului, vi-ceprimăriţa Angela Stoicaa dat un răspuns care i-auimit pe mulţi. A zis că îieste ruşine să se ducăacolo, fiindcă, din păcate,nu a făcut prea multe pen-tru locuitorii acestuia.

Ceea ce este perfect adevărat,din moment ce vulcănenii de aici, în mare

parte amărăşteni, pot fi momiţi, chiar şi cu

două zile înainte de alegeri, cu nişte făină şi

câteva kilograme de zahăr. Ca să uite în

orice moment mizeria în care trăiesc şi să le

dea votul portocaliilor. Şi, mai ales, să le

iasă din memorie problema numărul unu de

aici: sistemul de canalizare de neînchipuit

de degradat.

Tocmai de aceeape cei care au urmărit emisiunea aceea i-a

siderat, pur şi simplu, explicaţia vicesei.

Care, întrebată că de ce se asfaltează şi se

bordurează aleile şi drumurile de aici înain-

tea punerii la punct a canalizării, a răspuns

că se face aşa, fiindcă, altfel - sper că am

reţinut bine -, se pierde proiectul. I-a între-

bat ea, cumva, înainte de asta, pe cetăţenii

de acolo cam care ar fi, după ei, prioritatea?

Să fim serioşi. Păi ce, îşi bagă ea an-

velopele Jettei sale în rahatul care curge din

belşug pe toate aleile din Dallas?

Am fost eu, însă,curios să aflu ce cred oamenii despre ches-

tia asta. Adică, mai întâi, să se asfalteze tot

Dallasul şi doar apoi să se treacă la în-

locuirea completă a sistemului de

canalizare. Pentru asta am fost ieri în

cartierul Micro 3B Dallas şi am oprit în faţa

blocului 3 de pe strada Şt. O. Iosif. N-a fost

nevoie să repet de două ori, că o femeie cu

un copil în braţe, pe nume Stela Raita,

mi-a dat un răspuns categoric: "Mai întâi

canalizarea, că nu mai poţi sta aici de

mizerii. Ni se îmbolnăvesc copiii, nu alta!".

Unora, însă, le este teamă să scoată vreo vorbă, ca nu

cumva să-i caute primarul Ile pe listă şi să

le ia "ajutoru'". Domnul Constantin Joja nu

face parte din această categorie. El vorbeşte

deschis şi tranşant: "Mai întâi şi întâi,

canalizarea şi ieşirea canalizărilor de la

subsolurile blocurilor. Trebuie făcut cumva

ca oamenii să fie ajutaţi, să poată plăti în

rate, dacă se poate, ca să le fie curăţate sub-

solurile. La blocul nostru (blocul 3 - n.r.)

este spartă la subsol o conductă de apă

potabilă şi, împreună cu cea de canalizare,

apa curge pe deal în jos". Probleme identice

au şi locatarii blocului 6, cel cu patru etaje,

aflat pe strada Traian, la câţiva paşi de "tur-

nurile" de pe Şt.O. Iosif. Mi le spune dom-

nul Ludovic Raita, fratele doamnei mai sus

numite: "La noi la bloc, canalizare e dusă

rău de tot şi în faţă, şi în spatele blocului.

Nu mai sunt capace şi copiii pot să cadă în

oricând în canal".

Tot ieri, asta am aflat după ce am coborât din

cartier, în Dallas a fost şi domnul primar

Gheorghe Ile, însoţit de directorul de la

Ape. Nu pot să ştiu ce au studiat şi la ce

concluzii au ajuns. Din altă parte am auzit

că s-ar fi propus o soluţie care, mie per-

sonal, mi se pare aiuristică de tot. Una

referitoare la înlocuirea conductelor de

canalizare după ce aleile şi trotuarele vor fi

fost asfaltate. Cică ar urma să se sape doar

pe zonele verzi, iar unde trebuie traversate

alei şi drumuri, ar urma să se foreze pe

dedesubtul lor. Tare, frate, ca-n Jules Verne,

ce mai!

Ideea e că oamenii sunttare nemulţumiţi de felul în care se pune

problema. Propunerea lor mi-au zis-o ieri,

acolo, în faţa blocului 3 de pe Şt.O. Iosif.

Ei ar fi de acord să se mai întârzie puţin. Să

se înceapă la primăvară, bunăoară, dar mai

întâi să le fie luat rahatul de la canalizare

cu care au stat sub nas atâţia ani de zile.

Odată scăpaţi de mirosul acestuia, se poate

trece şi la asfaltarea drumurilor. Pentru că

da, s-ar bucura să aibă şi ei, în cartierul lor,

asfalt, iar nu doar hârtoape.

Rămâne de văzutdacă primarul Gheorghe Ile şi cei implicaţi

în lucrările acestea vor ţine cont punctul de

vedere al locuitorilor din Dallas. Normal ar

fi ca părerea lor să fie luată în considerare,

fiindcă, altfel, asfaltul proaspăt pus va fi

imediat "botezat" cu mizeriile ieşite din sis-

temul de canalizare. Or, nu cred ca pri-

marul Gheorghe Ile să aibă de gând să taie

panglica cu asemenea miresme gâdilându-i

nările...

Gheorghe OLTEANU

În cartierul Dallas,

Primăria Vulcan are de gând să punăcăruţa înaintea cailor

Page 4: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 20114 SPORT

www.zvj.ro

Jucătorul echipei Dinamo şi al echipeinaţionale, Cosmin Raţiu, este de 9 ani dezile om de bază la Dinamo Bucureşti, iar de8 ani la Naţională. Crescut în Valea Jiului laechipele Ştiinţa Petroşani şi Minerul Lupeni,Cosmin Raţiu s-a afirmat în rugby-ul româ-nesc prin cele 38 de selecţii la NaţionalaRomâniei, 4 titluri de campion naţional cuDinamo şi două cupe ale României, dar şidouă participări la Cupa Mondială, un pal-mares deloc de lepădat pentru jucătorul dinlinia a doua. „Este foarte greu să reziştiatâta timp să faci sport de performanţăavând în vedere faptul că am avut şi foartemult ghinion. Am suferit şapte intervenţiichirurgicale, trei la un picior, trei la altul şio intervenţie chirurgicală la o mână. Acesteintervenţii m-au tras mult în jos, dar amreuşit să revin defiecare dată. Nicimăcar mama meanu ştie de toateaceste intervenţiipentru că am vrutsă o protejez”,spune jucătorul.În anul 2001 Cosmin a suferitprima intervenţiechirurgicală la degetul arătător de la mânadreaptă. A urmat apoi transferul la Dinamo,

în 2002, iar ladoi ani a venit şicea de-a doua in-tervenţie chirur-gicală. „Am fostoperat de rupturăde ligament în-crucişat la pi-ciorul stâng, iarîn anul 2006 amsuferit alte douăintervenţii, la pi-

ciorul stâng am fost operatde menisc şi în acelaşi anmi s-a scos şurubul de laoperaţia din 2004. În 2008 am suferit ceade-a cincea intervenţie chirurgicală, rupturăde ligament încrucişat la piciorul drept, iardoi ani mai târziu în 2010 alte două opera -ţii, ruptură de ligament încrucişat anteriorla piciorul drept urmată de o intervenţie lamenisc. Am trecut cu bine peste acesteîncercări şi datorită oamenilor din jurulmeu”, spune sportivul.

„Mama ştie doar de două”Cosmin Raţiu a dorit să-şi ţină mama de-parte de aceste probleme ale sale. „Mamaştie doar de două dintre operaţii şi de cele

mai simple. Nu avea rostsă o agit şi pe ea”, spunebravul sportiv, prezent laCupa Mondială din NouaZeelandă. „Şi acolo amfost urmărit de ghinion.La un meci amical acăzut un adversar pemine şi am făcut con-tuzie la o coastă. Dinaceastă cauză nu am

putut evolua decât într-un singur meci.Dacă mă mai ţin puterile aş vrea să mai facdoi ani de rugby şi bineînţeles să mai iau

un titlu cu Dinamo,după care probabil căvoi intra în poliţie”,spune jucătorul.

Burlac, darvrea nevastăDacă viaţa sportivăeste una foarte agi-tată, în schimb peplan sentimental lu-crurile par maiaşezate. Cosmin esteîn căutarea partenereiideale. „Sunt singur,

dar ca orice om îmi doresc să mă aşez şi eula casa mea. Îmi doresc o soţie, frumoasă,inteligentă. Nu sunt un burlac convins”, amai spus Cosmin Raţiu, care de la vârsta de3 ani până la 10 ani a făcut schi la CSŞPetroşani.

PARTIDUL POPORULUI DAN DIACONESCU

ORGANIZAŢIA JUDEŢEANĂ HUNEDOARA – FIL. VALEA JIULUI

Începând din data de 03.10.2011, simpatizanţii domnului Dan Diaconescu şi ai Partidului Poporului pot să adere la acest partid.Sediul partidului pentru Valea Jiului (Lonea - Petrila - Petroşani -Aninoasa - Vulcan - Lupeni - Uricani) se găseşte în incinta HoteluluiPetroşani. Intrarea se poate face direct din parcarea hotelului sauprin recepţie.

Organizaţia Judeţeană HunedoaraP.P.-D.D.

În vederea extinderii activităţii, Ziarul Văii Jiului, Kapital TV şi Kapital FM angajează 3(trei) redactori cu expe-rienţă relevantă în domeniu Se oferă salariu motivant,bonusuri şi şansa de afirmareîntr-un trust media în plină expansiune. Persoanele interesate pot trimite CV la e-mail: [email protected]. Numai candidaţii conside raţi eligibilivor fi contactaţi. Vă mulţumim.

Hotel Palace angajează

ospătari, recepţioneri, ajutori bucătari.

Tel. 0751.199100,0751.199103.

Cosmin Raţiu: „Am suferitşapte intervenţii chirurgicale”

Ştiinţa, locul doi la BraşovSevensEchipa de rugby Ştiinţa Petroşani a participat la etapa de rugby în şapte de la Braşov,unde la finele programului s-a situat pe locul al doilea. Elevii lui Alexandru Lupu şi EmilDrumea au câştigat partidele cu Braşov: 21-0, cu Suceava: 31-10, cu Rârlad: 19-5, cuUniversitatea Tehnică Chişinău: 14-7, dar au pierdut în finală cu scorul de 7-12 în faţacelor de la Pantelimon. „Dacă vremea de afară ar fi fost mai bună şi terenul de joc maipracticabil cu siguranţă că şi jocul nostru ar fi fost mai bun. Dar a ieşit bine”, a declaratcăpitanul Daniel Cojocaru. Cătălin Sabău a fost cel mai bun marcator al echipei din Petroşani. Ştiinţa Petroşani: David Lucian, Sabău Marian, Toader Marian, Carvaschi Cristian,Vâlceanu Raul, Gaiţă Andrei, Iepure Ovidiu, Skverne Victor, Sabău Cătălin, CojocaruDaniel, Ilie Tatarciuc, Popescu Florin.

Page 5: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 2011 5SPORT

www.zvj.ro

Bucurie dupăderby-ulsuferinţeiHandbalistele de la Cetate Deva au savuratintens al doilea succes din acest sezon, 23-22 (12-11) în faţa codaşei SCM Craiova,după ce au tremurat aproape tot meciul pen-tru punctele puse în joc.Cu veteranul Ioan Mătăsaru şi finanţatorulMarian Muntean pe banca tehnică, joculechipei devene a suferit de aceleaşi „boli”ca şi sub comanda celorlalţi tehnicieni cares-au perindat pe la Cetate. Ratările incredi-bile, greşelile de începătoare, lipsa de con-centrare şi irosirea unui număr peste medie(patru din şapte) de aruncări de la şaptemetri au constituit „reţeta” partidei cu mo -desta SCM Craiova. Cetate a avut în plusfaţă de alte partide ambiţie şi dorinţă de vic-torie, poate şi pentru că în faţă era o echipădin coada clasamentului, fără niciun succesîn acest sezon.

Deva a trăit prin reuşitele veteranei Toth şia liderei Cartaş şi a pătimit din cauzaratărilor incredibile. SCM s-a ţinut scai dedevence graţie intervenţiilor salvatoarea aleportăriţei Ildiko Barbu şi a jucătoarei de lanaţionala de tineret, Ana Maria Apipie. Cetate acumulează astfel patru puncte şi areo poziţie mai liniştită în clasament, în vremece SCM Craiova a rămas cu zero puncte,alături de CSM Bucureşti. La final, MelindaToth de la Cetate şi Diana Pătru de la SCMCraiova, foste componente ale echipei deaur a U. Remin Deva, s-au îmbrăţişat şi aurememorat momentele fericite din trecut.

CSM Cetate Deva - SCM Craiova 23-22

Marcatoare Cetate: Cartaş 11, Toth 5,Oroşan 3, Stângu 2, Chitacu 1, Bardac 1;aruncări de la 7 m: 7, transformate 3.Antrenor: Ioan MătăsaruMarcatoare SCM Craiova: Apipie 8,Pătru 5(2 din 7 m), Briscan 3 (1 din 7 m.),Lazarin 2, Ilie 2, Pătuleanu 1, Gogoriţă 1.Aruncări de la 7 m: 4, transformate 3.Antrenor: Bogdan Burcea

Gimnastele Raluca Haidu şi AmeliaRacea de la CNS CSS „Cetate” Deva auobţinut calificarea la Jocurile OlimpiceLondra 2012, după ce s-au clasat pelocul patru cu echipa României, la Cam-pionatelor Mondiale de la Tokyo. Haidus-a calificat şi în finala de la individualcompus de pe poziţia a opta, iar Racea

în finala de la bârnă cu a şaptea notă.Echipa României a avut un parcurs cugreşeli şi ratări în calificările de la Cam-pionatul Mondial şi a obţinut intrarea înfinala pe echipe din 11 octombrie doar

de pe locul patru.Tricolorele au obţinut untotal de 227.228 puncte şi aufost devansate de echipeledin SUA (234.253 puncte),Rusia (231.062) şi China(230.370). Celelalte echipeintrate în finală sunt: Japonia

(223.543), Aus-tralia (221.846),Germania (221.163) şiMarea Britanie (220.553).Situaţia poate fi modificatăîn finală, întrucât diferenţade trei puncte faţă de Chinaşi de patru faţă de Rusiapoate fi refăcută, mai alescă în finală se pleacă dinnou de la zero. Faţă de cali-ficări, în confruntarea pen-tru medalii vor evolua treigimnaste la fiecare aparat

şi toate notele vor fi luate în calcul. Înprima fază a competiţiei au concuratcinci gimnaste şi au punctat doarprimele patru note.Surprinzător, cel mai bun parcurs din

echipa României l-a avutpetrileanca Raluca Haidu,mezina de la Cetate Deva.„Pitic”, cum este alintatăRaluca Haidu, a făcut unconcurs fără erori majoreşi a fost prima din echipaRomâniei în ierarhia de laindividual compus,ocupând locul opt întrecele mai bune gimnasteleale lumii. Favorita

României, Ana Porgras, a avut un con-curs cu ratări şi s-a clasatabia pe locul 16, prinzândîntre ultimele finala în cares-au calificat cele mai com-plete 24 de gimnaste. Şi aiciierarhia poate fi îmbunătăţităprin evoluţii mai bune în fi-nală, Porgras şi Haidu putândsă se bată pentru podium.Gimnastica românească esteîntr-o oarecare pierdere deviteză, urmând să mai aibădoar trei reprezentante în fi-nalele pe aparate. CătălinaPonor (cu a 5-a notă) şi de-veanca Amelia Racea (cu aşaptea notă) care au obţinutcele mai mari note din echipaRomâniei vor evolua în finalade la bârnă, iar Diana Bulimar(cu a opta notă) este calificatăîăn finala de la sol. Încă odată, la sărituri şi la paraleleRomânia nu are nicio repre -zentantă în finale. La finalafeminină pe echipe de ieri,România s-a clasat pe locul 4,după SUA, Rusia şi China,ratând podiumul.

Petrileanca Raluca Haidu,liderul surpriză la Mondiale

Pagini realizate de Loredana JUGLEA

Notele obţinute de gimnastele antrenate de

Octavian Bellu în calificări sunt următoarele:

Bârnă:Amelia Racea - 14,733 puncte, Diana Bulimar

- 14,066, Cătălina Ponor - 15,000, Ana Porgras -

14,400, Raluca Haidu - 14,553; Sol: Raluca Haidu -

13,733, Diana Chelaru - 14,233, Ana Porgras - 13,866,

Diana Bulimar - 14,400, Cătălina Ponor - 14,200;

Sărituri: Diana Chelaru - 14,633, Amelia Racea -

14,400, Raluca Haidu - 14,366, Ana Porgras 13,900,

Cătălina Ponor - 14,766; Paralele: Diana Bulimar -

12,433, Raluca Haidu - 13,833, Amelia Racea -

13,666, Diana Chelaru - 13,533, Ana Porgras - 12,666.

Programul echipei feminine la CM(în direct DigiSport)Joi, 13 octombrie - finala la individual

compus (12:00-13:45): Ana Porgras,Raluca Haidu; duminică, 16 octombrie -finale pe aparate, ziua 2 (08:00-10:35):Cătălina Ponor, Amelia Racea la bârnă;Diana Bulimar la sol.

Page 6: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 20116 TEATRU

www.zvj.ro

CMYK

Teatrul Dramatic ,,Ion D. Sîrbu” Petroşani , în faţa unei noi premiere

,,Antigona” după SofocleSâmbătă 15 octombrie � Orele 18:00 � Un spectacol de Mihai Măniuţiu

� Scenografia - Adrian Damian � Sound design - Şerban Ursachi

Page 7: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Ştiu că am promis reportaje pentruproiectul acesta, dar de data aceasta a ieşitun interviu, în care sper să descoperiţi cuplăcere care-i treaba cu Bodo & Co, adicăProconsul, trupă care, dacă mai e cazul săvă spun, a făcut printre altele piesa aia bunăde agăţat gagicile la chefuri – Cerul, pentrucunoscători.Pe de altă parte, dacă aş fi vrut să vă atragatenţia spre pagina asta, aş fi dat un titlu degenul “Fostul ginere al preşedintelui facedezvăluiri în exclusivitate”, dar nu e cazul,pentru că, nu-i aşa, cititorii noştri sunt maideştepţi, ba chiar vă spun de la început, săn-avem vorbe, că n-am abordat absolutdeloc subiectul băsescian cu Bodo, pentrucă am găsit subiecte mult mai interesante.Cum ar fi…

…începuturile trupei: de pevapor, la Cerbul de AurBine, n-a fost chiar aşa de simplu, dar ideeae că Bodo s-a apucat de cântat la modulprofesionist cu o trupă numită Take Five,cu care a cântat pe vase de croazieră, şi ceicare au încercat să se angajeze în branşăştiu că trebuie să fii profesionist ca săprinzi un contract. Lucrurile au evoluatfiresc spre primele compoziţii şi spre ceeace cunoaştem azi ca Proconsul, iar succesulde la debut (De la ruşi se numeşte piesa, încaz că nu v-o amintiţi) a continuat cuperformanţa de la Cerbul de Aur, undeProconsul a fost prima formaţieromânească ce a câştigat acest trofeu.Până să cunoască gustul succesului, Bodoşi colegii săi au trecut şi prin momentegrele, cum a fost acela în care au trebuit să

vândă o parte din instalaţiile de sunet şiechipamentele de studio ca să poatăsupravieţui, aşa cum o să-l auziţi povestindpe Bodo. Mai mult decât atât, pentru că aurefuzat compromisurile ori apariţiile plătite,Proconsul n-a fost o trupădes pomenită în mass-media, aşa că băieţii

n-au prea apărut la televizor, dar au avuttimp să compună.Cum nu ne ocupăm de cronici muzicale, n-o să insist asupra albumelor marcaProconsul, despre care face Bodo o rapidătrecere în revistă în interviul din aceastăseară. Tot de la el o să aflaţi ce surprize lepregăteşte fanilor - şi când zic fanilor mă

refer la cei de-aici, din Vale. Mai importantmi s-a părut subiectul mega-turneului

Mix Music Evolutionla care aţi luat parte cu siguranţă, dacă aţifost la spectacolele de la Lupeni şiPetroşani. Bodo povesteşte în interviul deazi cum a pornit această maşinărie aspectacolului şi ce presupune din punct devedere tehnic. Gândiţi-vă că e vorba de unorăşel al distracţiei în toată regula, careaduce publicului singurul cinema 7D mobildin România, pe lângă multe alte surprize,dar şi de un sunet impecabil şi de ecraneLED care fac din spectacolele Mix MusicEvolution un show de maximă calitate. Înplus, Bodo zicea că acelaşi spectacol de laMamaia, cu care a fost deschis turneul, s-a

produs şi la Petroşani sau Roşiorii de Vede,şi nu e puţin lucru să duci de-a lungul şi de-a latul ţării o asemenea caravană, în carese regăsesc nume de primă mână ale sceneiromâneşti. Dacă aţi ratat spectacolele depână acum, mai aveţi o şansă la acest sfârşitde săptămână, când Mix Music Evolutionse află la Vulcan.

Proconsul, altfelCând m-am documentat pentru interviul cuBodo, primele pagini afişate de Googlevorbeau de acelaşi lucru, zis cu mai multesau mai puţine cuvinte. E vorba deschimbarea profundă prin care a trecut nucu multă vreme în urmă, când a descoperitcă viaţa sa trebuie să aibă şi o componentăspirituală, asta după ce doi dintre colegii luifăcuseră deja acest lucru.În interviul pe care o să-l vedeţi deseară la

KTV o să vă puteţi da seama că Bodo n-arenici cea mai mică intenţie să facă prozeliţiprintre cei care îl ascultă, ci vorbeşte cusinceritate şi bucurie despre felul în care l-adescoperit pe Dumnezeu. În fond, cei maimulţi dintre noi se gândesc la Divinitatedoar când dau de greu şi au nevoie deajutor, însă Bodo vorbea de faptul că simţeanevoia să mulţumească cuiva pentru bineledin jurul lui, şi aşa a ajuns la biserică.Vă las să descoperiţi singuri ce-a mai spusBodo despre acest subiect, şi vă invit săurmăriţi ediţia din această seară a emisiunii“Personaj de reportaj”, ca să aflaţi cesurprize vă pregăteşte Proconsul şi săascultaţi piese de referinţă din repertoriultrupei.

Ilie PINTEA

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 2011 7REPORTAJ

www.zvj.ro

CMYK

Proconsul

Page 8: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

8 ACTUALITATE Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 2011

www.zvj.ro

07.00 – INFOTEXT

10.30 – EXCLUSIV

cu Tiberiu VINŢAN (R)

12.00 – CĂTĂLIN DOCEA

DIRECT (R)

16.30 – DESENE ANIMATE

17.15 – INFO KAPITAL

18.00 – PERSONAJ DE

REPORTAJ -

realizator Ilie PINTEA

18.30 – VERDE-N FAŢĂ

cu Corneliu BRAN

(emisiune transmisă simultan şi la

Kapital FM – 92,5 FM)

20.00 - INFO KAPITAL

20.30 – CĂTĂLIN DOCEA

DIRECT (I)

(emisiune transmisă simultan şi la

Kapital FM – 92,5 FM)

22.00 – INFO KAPITAL

22.30 – CĂTĂLIN DOCEA

DIRECT (II)

(emisiune transmisă simultan şi la

Kapital FM – 92,5 FM)

23.30 – FILM ARTISTIC

01.15 – INFO KTV (R)

01.45 – INFOTEXT

Certificat Digital Calificat cu Semnătură

electronică extinsăKit-ul DigiSign cuprinde:� Certificat Digital Calificat valabil1 (un) an care conţine Semnăturăelectronică extinsă;� Dispozitiv Criptografic e-TokenPro USB Aladdin Technologies;� DigiSigner - soft de semnare aoricărui tip de documente.

Preţul KIT-ului este de 47 Euro(fără TVA);

(30 Euro – Certificatul digital + 17Euro - e-Token)

Relaţii la: SC Centrul de Cal-cul INFO’98 SA

Telefon 0254-541.330

OCAZIE.Închiriez hală industrială –310 mp, situată în Petroşani,zona Dărăneşti (lângă fostastaţie de carburanţi auto).Negociabil.

Relaţii la telefon 0744.825.125.

Prima ediţie a Târgului de ProduseTradiţionale Româneşti, organizată laPetroşani, îşi va deschide porţile sâmbătă,15 octombrie. Începând cu orele 7, primiiproducători de produse din carne, lactateşi brânzeturi sau primii „maeştri” ai fabricării inarsului de prună şi a vinului îşivor instala primele mese.

De toate pentru…Organizatorii, Primăria şi Consiliul Local Petroşani, aşteaptă o aflu-enţă mare de public şi un număr cât mai mare de mici şi mari pro-ducători, atât autohtoni, cât şi din alte zone ale ţării, vestite încreşterea animalelor şi în creşterea pomilor fructiferi şi a viţei devie (zonele Sibiului, Oaşului, Haţegului, Drăgăşaniului, Voineasa,Bucovina, Vrancea etc.).La târg vor fi prezenţi circa 25 de producători din ţară şi alte câtevazeci din Valea Jiului. Ei vor pune pe mese cârnaţi, tobă, maioş,mezeluri, şi alte preparate din carne de porc, vită sau oaie, care maide care, brânză dulce şi telemea, caş, urdă, de-ţi lasă gura apă şi co-lesterolul… ridicat.În privinţa băuturile, pălinca sau jinarsul de prună cum spun arde-lenii români, ţuica, şliboviţa, tescovina şi „răchia” nu vor lipsi, sun-tem convinşi, cum nici vinul ales, din toate soiurile, şi nici mustul.

1.500 de porţii gratuite de tocană de oaie şi de păsat cu brânză şi smântânăDar ce este foarte important, şi care scoate în evidenţă acest târg,este faptul că după prânz, atât sâmbătă, cât şi duminică, vizitatoriivor putea servi mâncare caldă, gratis, plătită de primărie, care a alo-cat în acest sens circa 80 de milioane de lei, conform datelorfurnizate de administratorul public Marian Popescu, din cadrulPrimăriei municipiului Petroşani.Mâncarea tradiţională caldă, circa 1.500 de porţii, va consta în to-cană de oaie şi păsat cu brânză şi smântână, adică exact ce le placemomârlanilor noştri şi cam ceea ce gătesc ei la nedei şi la alte săr-bători ale lor.Locul de desfăşurare a târgului va supăra probabil din nou pe uniişoferi, dar îi va bucura pe mulţi alţi cetăţeni, deoarece zona estechiar în buricul târgului, deci fiecare va putea ajunge mai uşor. Estevorba de zona „Hermes”, mai exact spaţiul dintre strada GeneralDragalina şi primărie, pe bucata de stradă principală, 1 Decembrie1918. Cum spuneam, circulaţia va fi deviată, dar, atenţie, începândde vineri seara şi nu de sâmbătă dimineaţa!

„Cântă-mi lăutare…”Fiind vorba de un târg tradiţional, cu bucate alese, fireşte că nu vorlipsi nici lăutarii. În aceste zile se contactează, pentru susţinereaunor concerte în aer liber, cântăreţi şi lăutari îndrăgiţi ai muziciipopulare şi lăutăreşti din ţară şi din Valea Jiului, urmând ca progra-

mul final să fie făcut public în cursul zilei de joi sau devineri, în funcţie de răspunsurile primite. Oricum, muzică se va auzi şi din difuzoarele stradale,astfel că, după o tocană, o ţuiculiţă de prună zemoasă şiun vinişor ghiurghiuliu, suntem convinşi că va veni şi ominunată horă tradiţională, numai bună pe asfaltulproaspăt turnat acum câteva luni. Că doar aşa-iromânul, nu poate sta la sărbătoare fără să joace.

Corneliu BRAN

Te-ntrebai sau nu te-ntrebai:

Cu regionalizarea cum mai stai?Dorin Gligor, liderul organizaţiei judeţene Hune-doara a PDL, a declarat ieri într-o conferinţă depresă organizată la Deva că s-a stabilit la nivel cen-tral, în cadrul coaliţiei de guvernământ, că luareaunei decizii în problema reîmpărţirii administra-tive a României este jumătatea lunii noiembrie.

„Organizarea teritoriului naţional al României ne-alăsat de ani buni în încremenire. Au fost dispute pro şicontra în ceea ce priveşte regionalizarea. Aici aş vreasă subliniez: regionalizarea discutată strict de for-marea regiunilor. Nu discutăm de reforma administra-tivă la nivelul localităţilor, absolut necesară şi ea, darcare are punct de realizare anul 2016. PDL şi-a expri-mat intenţia clară de formare a regiunilor”, a declaratDorin Gligor.Potrivit liderului PDL, dacă iniţial s-a discutat desprereorganizarea ţării în opt regiuni, acum se pune problema măririi numărului acestora la 12. „PDL şi-a exprimat intenţia clară de modernizare a organizării statului român şi aceasta, spun eu, este omăsură absolut necesară de reducere a birocraţiei, deeficientizare a instituţiilor statului, de alte posibilităţi deatragere a resurselor europene. Intenţia de regionalizareeste clară şi, în această perioadă, sunt negocieri lanivelul coaliţiei. Speranţa mea este că şi partenerii dincoaliţie gândesc aproape exclusiv prin prisma interesu-lui naţional”, a precizat liderul hunedorean al PDL.

Mihaela PETROŞAN

La Târgul de Produse Tradiţionale Româneşti,

Primăria şi Consiliul Local Petroşani cinstescmasa cu 1.500 de porţii. Să trăiască!� Sâmbătă şi duminică - în centrul Petroşaniului

Page 9: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Vin sau nu firfireii?Pe data de 13 sau 14 octombrie vor fi prezenţi la Aninoasareprezentanţi ai Băncii Mondiale. Aceştia vor purta discuţiicu primarul Ilie Botgros şi reprezentanţi ai administraţieipublice locale, privind proiectul mina-muzeu. Întâlnirea areloc în urma demersurilor repetate pe care administraţia lo-cală, prin primarul Botgros, le-a făcut pe tot parcursul anu-lui la guvern şi la Banca Mondială, în vedereasuplimentării de fonduri a celui mai mare proiect care sederulează în acest moment la Aninoasa.Ilie Botgros are speranţe că în urma vizitei reprezentanţilorBăncii Mondiale, care vor vizita şi obiectivul, lucrurile sevor rezolva, finanţarea urmând să fie făcută în perioadaimediat următoare, lucru ce va duce la continuarea lu-crărilor, oricum destul de întârziate faţă de ce se stabiliseiniţial:„Săptămâna aceasta, joi sau vineri, vom discuta cureprezentanţii Băncii Mondiale, la Aninoasa, în vederea su-

plimentării de fonduri pentru acest proiect. În urma discuţi-ilor, se va încheia un memorandum, între guvern şi BancaMondială, un pas important pentru suplimentarea de bani şipentru parcurgerea tuturor etapelor proiectului”.

Ecologizarea - în graficDacă pe partea de lucrări ce vizează construirea minei-muzeu finanţarea este sistată temporar, firmele „Acomin”şi „Eco Invest” Cluj aşteptând o altă tranşă de bani pentrucontinuarea lucrărilor (demarate, dar oprite momentan), pepartea de ecologizare a zonei, proiectul continuă. Minis-terul Economiei a alocat o nouă tranşă de bani firmei bu-cureştene care se ocupă de aceste lucrări, „Conversmin”. „Săptămâna trecută am dat jos puţul auxiliar de la minaSud, se lucrează intens. Pe 30 noiembrie anul acestasperăm ca ecologizarea în zona respectivă să fie gata, cums-a stabilit, urmând ca să ne axăm pe lucrările de la mina-muzeu, un proiect la care ţin şi care sper că se va finaliza şi

el aşa cum ne dorim. După finalizarea muzeului, sunt con-vins că Aninoasa şi Valea Jiului, turismul hunedorean, îngeneral, vor beneficia de roadele acestui obiectiv”, ne-amai declarat edilul aninosean.

Speranţe şi pentru alte mari obiectiveÎn privinţa altor obiective de pe raza localităţii, primarulsusţine că lucrurile încep să mai şi mişte: „Bineînţeles, înparalel cu proiectul de mai sus, ne vom ocupa şi de cele-lalte proiecte care se derulează pe raza localităţii şi caresprijină indirect acest obiectiv turistic la care lucrăm, niştelucrări ample care vor creşte confortul cetăţenilor noştri. Şimă gândesc aici la finalizarea introducerii gazului metan încasele oamenilor (lucru de care vor beneficia peste 1.100de localnici, cetăţeni care acum încă nu sunt branşaţi, deşicoloana principală e trasă până la primărie), la extindereareţelei de apă potabilă şi a canalizării (un proiect al ADIApa Serv Valea Jiului care a şi început deja de luni,

10 octombrie), la finalizarea lucrărilor de la podul depeste Jiu (conform edilului, în maxim zece zileaceastă lucrare va fi gata!), sau la proiectele mari pecare le vrem începute anul viitor, în primăvară; estevorba de reabilitarea drumului principal, a trotu-arelor adiacente şi a aleilor, precum şi începerea con-strucţiei la cele două blocuri care vor înlocui barăcilede la Iscroni, de lângă drumul naţional”, ne-a declarat Ilie Botgros.

Săpături la Dănuţoni şi lângă barierăAflând de la primar că de luni se lucrează efectiv înteren la proiectul care vizează extinderea reţelelor deapă potabilă şi canalizare, i-am cerut mai multe amă-nunte. Ne-a spus că în prima fază s-au început săpă-turile în zona Dănuţoni, care vizează introducereaapei potabile acolo şi în zona de la barieră, carevizează introducerea canalizării. Aceste lucrări vorţine circa două luni de zile, urmând ca apoi să fie„atacate”, până în 2013, alte zone, primele dintreacestea având legătură cu drumul principal. În sensulcă până în primăvară trebuie ca săpăturile în zona respectivă să ia sfârşit, pentru a se putea începe apoireabilitarea şi asfaltarea şoselei care traversează Aninoasa. Trei echipe ale Hidroconstrucţiei Bucureşti vor fi de-acum permanent la treabă, urmând ca apoi, dacă e cazul, să se suplimenteze acest număr de oameni şi utilaje.

Uite gazul, nu e gazu`…Am aflat de la primar care e situaţia exactă a proble-mei gazului şi când vor putea oamenii să obţină undăverde la branşamente. În momentul de faţă coloanaprincipală traversează Aninoasa, până la primărie,dar din cauza unor avize şi hârţoage birocratice s-atot întârziat cu procesul de branşare.„Acum mă duc din nou la Deva, chiar azi (ieri - n.r.),ca să încerc rezolvarea acestei chestiuni. Primăria vaface contract cu distribuitorul, urmând ca, individual,fiecare familie să încheie un contract cu primăria.Vom vota şi o hotărâre de consiliu în acest sens,chiar în această lună. Sper să se rezolve şi aceastăchestiune cât mai repede, dar nu pot spune un termenexact. Oricum e o chestiune de săptămâni, nu de lunisau de ani, deoarece ce a fost mai greu a trecut”. Conform viitoarei hotărâri de consiliu iniţiate de pri-mar, branşamentul celor aproape 1.100 de beneficiariva costa între 400 lei şi 1.200 lei, în funcţie de dis-tanţa faţă de coloana principală a locuinţei. Dupămontarea conductei principale de gaz care tra-versează localitatea, doar opt apartamente benefici-ază de gazul metan, aceste familii fiind singurelecare au reuşit să se branşeze la reţea până acum.Puţin, foarte puţin…

Corneliu BRAN

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 2011 9ACTUALITATE

www.zvj.ro

La sfârşitul săptămânii, Aninoasa va fi vizitată de reprezentanţi ai Băncii Mondiale…

Va fi sau nu va fi mina-muzeu?Aceasta e întrebarea

Page 10: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

La sfârşitul săptămânii tre-cute, la Timişoara, condu-cerea PDL s-a reunit pentrua stabili componenţa uneicomisii naţionale pentru infrastructură, energie şimediu. Conform declaraţi-ilor oficiale ale lideruluihunedorean al formaţiunii,Dorin Gligor, în aceastăcomisie sunt adunaţi responsabili pe diversedomenii referitoare la probleme specifice.

Jujan face parte din comisie„După 1989 ne-am obişnuit să facempolitică în România mai mult ca o aventurăşi nu ca şi o responsabilitate de care România are nevoie. PDL a constituit optcomisii, pe opt domenii vaste, care săcreeze un cadru instituţionalizat în activi-tatea politică unde specialiştii şi cei cu ex-pertiză să-şi găsească locul,iar deciziile partidului să fiefundamentate cu realităţiledin ţară. Astfel, vineri, laTimişoara, s-a constituitComisia de infrastructură,mediu şi energie. Este undomeniu major de la care setrag şi se întâmplă toate.După părerea mea, cred căsuntem în ceasul al 13-leacând discutăm de nevoia deinfrastructură, despre faptulcă judeţul Hunedoara esteun important producător deenergie şi, să nu uităm şi deproblemele de mediu dinjudeţ care, din păcate, sădau doar exemplul proble -

melor gropilorde gunoi tergiversatenepermis demult, sunt curiscuri ma-jore.”, a de-clarat DorinGligor, con-silier al direc-torului generalal Termoelec-trica şi preşe-dinteleorganizaţieijudeţeneHunedoara aPDL. Potrivit luiDorin Gligor, extrem de importantă pentruRomânia este producţia de energie electricăîn cele două termocentrale, Paroşeni şiMintia, având ca resursă huila extrasă înValea Jiului, precum şi valorificareapotenţialului hidroenergetic din cadrulHidroelectrica Haţeg.„Comisia la nivelul judeţului funcţionează.Îi avem în această comisie pe directorul dela CNH, Constantin Jujan, pe directorul de

la Termocentrala Mintia, Tiberiu Borca, darşi pe Georgeta Barabaş de la ProtecţiaMediului. Fac o precizare. Nu este neapăratnevoie să fii membru al PDL ca să faciparte din această comisie. Am creat uncadru instituţionalizat în care, pentru cei cese pricep şi au o activitate profesionalăbună într-un anumit domeniu, PDL îşi aratătotala deschidere”, a mai spus DorinGligor.

Veşti bune despre drumurihunedorenePreşedintele democrat-liberalilor hune-doreni, Dorin Gligor, a anunţat, tot ieri, cădrumurile hunedorene au o şansă clară de afi reabilitate, asta după ce urmare a uneilicitaţii s-a stabilit un consorţiu de treifirme care se va ocupa de 230 de kilometride drumuri comunale şi judeţene. DorinGligor spune că principala preocupare esteşi pentru patru căi de acces extrem de im-portante, respectiv lucrările de finalizare aDN 66, începerea lucrărilor pe DN 76, pedrumul spre Herculane şi pe drumul Petrila- Voineasa.„Eu sper ca DN 66 să se finalizeze în acestan dar, chiar dacă nu se atinge acest obiec-tiv, putem discuta de o perspectivă imediatăşi certă de finalizare a acestui drum. Amconvingerea că şi lucrările la drumul spreHerculane vor începe din primăvara anuluiviitor”, a mai spus Gligor.Mai mult, potrivit liderului hunedorean alPDL: „După cum se ştie, din primăvaraacestui an am început discuţiile pe un nouprogram de dezvoltare a infrastructurii, aşanumitul program 10.000 de kilometri.Din judeţul Hunedoara s-au acceptat studiide fezabilitate privind modernizarea saurefacerea a 230 de kilometri de drumuri co-munale şi judeţene. Zilele acestea s-aîncheiat deja licitaţia privind desemnareaconstructorului ce va executa aceste lucrări.Mai sunt necesari câţiva paşi să se ajungăla semnarea contractului de lucrări. Eu sperca în scurt timp, poate chiar din aceastătoamnă dacă timpul permite, vor începe lu-crările”. Zilele trecute, potrivit MinisteruluiDezvoltării Regionale şi Turismului, pentrudrumurile din Hunedoara şi Timiş a fost de-semnat câştigător al acestor lucrări con-sorţiul Confort - Bring Consult - Triskele.

Mihaela PETROŞAN

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 201110 DIN JUDEŢ

12 octombrieZIUA INTERNAŢIONALĂPENTRU REDUCEREARISCULUI DEZAS-TRELOR NATURALE

Astăzi, începând cu ora 11, Inspec-toratul pentru Situaţii de Urgenţă(I.S.U.) ,,Iancu de Hunedoara” aljudeţului organizează o zi a porţilor deschise. Evenimentul este menit sămarcheze Ziua Internaţională pentruReducerea Riscului Dezastrelor Natu-rale.

Activităţi la sediuAstfel, cu prilejul acestui eveniment, lasediul I.S.U. Hunedoara se vor desfăşuraactivităţi de informare şi conştientizare apopulaţiei privind riscurile generatoare dedezastre naturale, precum şi regulile decomportare în momentul producerii aces-tora. De asemenea, vor fi prezentate şi mijloace de intervenţie în caz de dezastrenaturale şi modul de folosire a acestora.„Având în vedere că majoritatea dezas-trelor nu pot fi evitate, pentru a reducesemnificativ în primul rând pierderile devieţi omeneşti şi pentru a limita pierderilede bunuri, este bine ca populaţia să fie in-formată” a declarat locotenent AnemonaDoda, purtătorul de cuvânt al I.S.U.Hunedoara.

Prevenirea pe primul planDe la începutul anului şi până în prezent,pentru asigurarea unui nivel de pregătireoptim în rândul populaţiei şi a adminis-traţiilor publice locale, I.S.U. Hunedoaraa desfăşurat 18 exerciţii de alarmare publică şi 4 exerciţii de alarmare aforţelor de intervenţie ale operatoriloreconomici sursă de risc.În vederea educaţiei preventive şi infor-mării cetăţenilor cu privire la riscurilepotenţial generatoare de situaţii de urgenţăla care sunt expuşi, au fost desfăşurate685 activităţi de informare preventivă. De asemenea, activităţile de informarepreventivă au fost desfăşurate şi cu ocaziacontroalelor tematice şi de fond la 97 in-stituţii de învăţământ de pe raza judeţului.Potrivit I.S.U. Hunedoara, aceste activităţiau constat în lecţii deschise, prezentareade materiale informative specifice situaţi-ilor de urgenţă pe tipuri de risc, exerciţiipractice la care au participat un număr depeste 4.300 de elevi şi preşcolari.Mai mult, I.S.U. Hunedoara a organizat şitrei concursuri cu cercurile tehnico-aplica-tive de elevi „Prietenii Pompierilor” şi„Cu viaţa mea apăr viaţa”. Dintre acestea,două au fost de etapă judeţeană şi unul deetapă interjudeţeană.

Mihaela PETROŞAN

Potrivit rezoluţiilor din decem-brie 1989 şi ianuarie 2002,adoptate de Adunarea Generalăa Organizaţiei Naţiunilor Unite,s-a stabilit ca a doua zi de miercuri din luna octombrie săfie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului DezastrelorNaturale. Anul acesta, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului DezastrelorNaturale este sărbătorităastăzi, pe 12 octombrie.

www.zvj.ro

PDL a făcut comisie pentru energie, mediu şi infrastructură

Mintia va lua cărbune şi din altă parteVorbind despre intenţia conducerii TermocentraleiMintia de a achiziţiona huilă energetică şi din alte sursedecât de la CNH, Dorin Gligor a declarat: „Recent, amfost întrebat de intenţia Termocentralei de la Mintia dea achiziţiona suplimentar cărbune. Am înţeles sensul în-trebării: că nu se mai ia cărbune de la CNH Petroşani.Răspunsul este nu. Este doar o variantă de rezervă.Mintia produce acum ca în anii buni. În urma discuţi-ilor cu CNH-ul, şi într-o perioadă marcată de secetă,asta neimplicând reducerea producţiei din hidrocen-trale, dar şi în perspectiva iernii care se apropie, huilade la CHN nu ajunge. Este doar o variantă de rezervă.Ei colaborează bine, mai ales ţinând cont de perspectivaformării complexului energetic. Eu cred că în urmă-toarea perioadă va ieşi şi hotărârea de guvern, proiectulei este clar”, a mai spus consilierul directorului generalal Termoelectrica.

Page 11: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

ANUNŢ UMANITARMircea BORCA, funcţionar la Primăria munici piu luiPetroşani, a suferit o intervenţie chirurgicală dificilă, în urma căreia a rămas fără un picior.Pentru a-şi continua viaţa în condiţii cât de cât normale, Mircea BORCA are neapărată nevoie de oproteză destul de costisitoare.Familia apelează la colegi şi prieteni, la cei care îlcunosc şi îl apreciază, rugându-i să doneze o sumăcât de mică pentru a-l ajuta.

Donaţiile se pot face în contul IBAN RO76 BTRL 0220 1201 9736 30XX, deschis la

Banca Transilvania, pe numele BORCA Alina Elena.

Vă mulţumim!

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 2011 11PUBLICITATE

Vând garsonieră str. 1 Decem-brie 1918, bl. 97, ap. 18. Cuplata în rate.

Telefon 0740.463442.

Vând apartament 3 camere, înLupeni, B-dul Păcii, bl. 57, decomandat, bucătărie mare,baie şi WC de serviciu, balcon,zonă liniştită.

Tel. 0721.333544

Vând apartament cu 3 cam.,conf. I, cu două balcoane, baie şi WC de serviciu, et. 4/4, cuaco periş, în Timişoara, semicen-tral, zonă liniştită, preţ 65 miieuro negociabil. Accept creditbancar şi varianta cu schimbplus diferenţa, prefera bil casă cuteren, împrejurimi Petrila.

Rel. la tel. 0770.581148,0724.108787 sau pe e-mail:

[email protected]

Vând garaj str. 9 Mai, lângăpiaţă (construit în 2010, izolatexterior şi interior, apă, curent,uşă la telecomandă), concesiunepe 25 ani, suprafaţă 26 m. Preţ7.000 euro neg.

Tel. 0765.380847

Vând 2 apartamente (unite - total 7 camere, 3 băi,bucătărie), aproximativ 180mp, situate în Petrila, stradaRepublicii, deasupra CARPetrila.

Telefon - 0733.083379

Vând garsonieră în Petrila, str.Mihail Sadoveanu. Preţ 130 mil.lei vechi negociabil.

Telefon - 0720.965091

Vând teren în Petroşani intravilan la 5 minute de centru(Maleia). Drum stradal. Utilităţi.Preţ mic.

Telefon - 0724.773944

Vând Fiat Grande Punto, a.f.2007, comenzi volan, 32.000

km, motor 1400 cmc, benzină,albastru indigo, închidere cen-

tralizată, aer condiţionat, 4airbag-uri, 5 uşi, fără accidente,

unic proprietar, înmatri culată.Preţ 7.000 euro negociabil.

Accept variante plus diferenţă. Relaţii la tel.

0730.004032

Vând Opel Frontera sport, anfab. 1995, benzină, înmatricu-lată, taxe la zi. Preţ 3.500 euro.

Tel. 0723.013999

Vând BMW 530d berlină, anfab. 2004, cap.cil. 2998, argintie,naviga ţie, mp3, încălzire înscaune, xenon, senzori parcarefaţă-spate etc. Consum 6,8%.Preţ 13.000 euro neg.

Tel. 0723.013999

IMOBILIARE ANGAJĂRI

AUTO

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Nu da cu piciorul unei şanseatât de bune ca cea care treceazi prin calea ta, pentru că vei

regreta mai apoi neatenţia. Eposibil să te prindă pe picior greşit şi, în locsă profiţi din plin de auspiciile norocoase,începi să le cauţi nod în papură.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Stai în cumpănă între două di-recţii din care doar una e cu ade-vărat potrivită planurilor tale. Nu

te grăbi să alegi fără o analizăaprofundată.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Lucrurile mergeau bine pe unteren liniştit şi credeai că se vormenţine aşa multă vreme, dariată că apare o situaţie nepre-

văzută care dezechilibrează totul.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Eşti încântat de relaţiile ar-monioase pe care le ai astăzicu lumea. Discuţi paşnic, pri-

eteneşte cu oricine, ai o vorbăbună pentru orice interlocutor, şi, laasemenea comportament, fii sigur că ţi seva răspunde cu aceeaşi monedă.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Îţi place să te alături acelorgrupuri în care tu te poţi remarcauşor. Nu te compari cu oameni

modeşti sau mediocri, ci eştimulţumit doar dacă eşti înconjurat de oa-meni care te stimulează intelectual.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Unii încearcă să te intimidezeşi umblă la coarda ta sensibilăpentru a te determina să mergi

într-o altă direcţie decât cea pecare ai ales-o tu.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Chiar dacă nu se petrecevenimente ieşite din comun, te bucuri din plin de liniştea

acestei zile.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Multă vreme ai scăpat fărăcontroale sau fără analize lasânge a faptelor tale, dar cu câttrece mai mult timp, cu atât mai

severă poate fi judecata următoare.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Banii pe care i-ai adunat con-feră un mai mare grad de secu-ritate în familia ta. Ştiind că ai

pus un ban deoparte pentru zilenegre, parcă te simţi mai bine, fără să-ţi fiepermanent teama pentru ziua de mâine.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Contactul cu autorităţile estefoarte anevoios, deci te poţiaştepta la conflicte cu şefii, la

birocraţie enervantă sau chiar lasancţiuni dure pe care le tolerezi cu greu.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Cariera ta a ajuns într-unpunct dificil în care trebuie să-ţidecizi soarta pe câţiva ani de

acum înainte.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Uneori, dragostea năvăleşteîn viaţa ta în cel mai neaşteptatmod şi nu bate la uşă să te în-trebe dacă eşti pregătit s-o pri -

meşti. Azi te poţi aştepta la o astfel desurpriză...

HOROSCOPHOROSCOP

Sonorizări, filmări profesionale, fotografii - pentru diverse evenimente:nunţi, botezuri, onomastice, petreceri private.

Relaţii la telefon:0723.7886640768.6884650762.695556

www.zvj.ro

Cursuri de dans sportiv!Vrei să înveţi să dansezi? Vrei să ai o siluetă de invidiat?Înscrie-te la cursurile de dans sportiv pentru copii şi adulţi! Poţi practica dansul la nivel de începători, intermediari sauavansaţi, cursurile predate fiind la acelaşi nivel cu cele din ma ri le centre din ţară! Grupele de vârstă în care te poţi înscrie sunt:1) Clasele I-VIII; 2) Liceu - adulţi. Poţi participa la spectacole,concursuri! Instructorul oferă la cerere pregătire pentru “valsulmirilor”! Sălile de dans sunt în: - Petroşani (Şc. Gen. „Avram Stanca” şi Şc. Gen. Nr. 5); - Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila; - Lupeni (Clubul Sindicatelor Lupeni).

Te poţi înscrie la numărul de telefon: 0726.620840.

SC REALCOM SA PETROªANIdistribuitor unic în Valea Jiului al produselor

lactate SC Napolact SA Cluj, satisface toate comenzileagenţilor economici cu produse proaspete de cea mai

înaltă calitate:

Asigurăm transportul franco-magazin.Relaţii la telefon:

0254.542472 sau 0733.960320

- lapte consum- lapte bătut

- sana- iaurt- chefir

- caşcaval- smântână

- unt- brânză

- lapte praf

Contabilă cu experienţă ofer servicii contabile complete pentru orice tip deactivitate, declaraţii, balanţe, bilanţuri, salarizare.

Relaţii la telefon:0723.249555

SERVICII

ÎNCHIRIERI

Închiriez spaţiu industrialcu teren aferent în municipiulPetroşani, str. Dărăneşti(vizavi de Lascăr Service),pretabil ca depozit,spaţiu de producţie etc.,acces direct din DN 66, apă,curent etc.

Informaţii la telefon0761.282342

Pictez camere copii.Preţuri rezonabile.

Tel. 0785.406616

Vând 2 calorifere din fontă, 21 de elemenţi bucata, 300 de lei/calorifer, 1 calorifer 5 elemenţi - 65 lei şi un calorifer 4 elemenţi- 52 de lei, fam. Zsiros Alexandru, str. Avram Iancu, bloc 7, ap.54, Petroşani, tel. 0354.109473.

Maşina ta e supărată?Vino la noi şi o facem fericită!Piese auto noi, S.H., consumabile, tuning auto. Vă aşteptăm de luni până duminică pe str. Aviatorilor bl. 23A, parter.

Telefon 0743.070215 şi0722.937928

20 locuri de muncă înCehia la Panasonic.

Telefon 0745.907357

Socom Unirea angajeazăcizmar pentru reparaţiiîncălţăminte.

Telefon 0742.287526

Salonul Hypnose, Lupeni,angajează coafeză, frizeriţăşi cosmeticiană.

Relaţii la telefon0736.983644

Societate comercială angajăm dulgheri şi tâmplari pentru lucrări deacoperiş în şarpantă.

Relaţii la telefon0723.291494

A&A Amicii Timişoara angajează şoferi camion,muncitori necalificaţi şifizioterapeuţi pentru Italia.

Relaţii la telefon0760.460300, Cristi

INFORMAREAceastă informare este efectuată de Administraţia Bazinală deApă Jiu, str. Nicolae Romanescu, nr. 54, Craiova, tel.0251/426.655, ce intenţionează să solicite de la A.N. “ApeleRomâne” - A.B.A. Jiu aviz de gospodărire a apelor pentru re-alizarea lucrărilor la obiectivul de investiţii: “Amenajare râulJiul de Est şi afluenţii - pârâul Staicului în municipiulPetroşani, judeţul Hunedoara”. Această investiţie este nouă.Această solicitare de aviz este conformă cu prevederile Legiiapelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.Persoanele care doresc să transmită observaţii, sugestii şi reco-mandări se pot adresa solicitantului la adresa sus menţionatădupă data de 11.10.2011.

Page 12: Ziarul Vaii Jiului - nr. 803 - 12 octombrie 2011

Costel Resmeriţă, primarulLupeniului, şi-a lansat la 8octombrie oferta de Crăciun şiRevelion la cabana pe care odeţine în Straja. Fraţii Jderi.După nume, sună de poveste,după ofertă, îţi îngheaţă mâna pebuzunar.

Plus şi… minusCa să nu exagerăm, oferta cabaneice aparţine familiei Resmeriţă esteasemănătoare cu a celorlaltecabane, de fapt cu aceea a celui maimare complex din zonă, dar oferămai puţin. Ca să spunem aşa,Jderii au grijă să păstreze preţulridicat. Aşa cum le place lor.Facem mai jos o comparaţie întrecel mai bine cotat investitor dinStraja şi oferta familieiprimarului.

Crăciun 2011, 23-26 decembrieDe Crăciun Cabana Fraţii Jderi şiComplexul Montana au aceleaşipreţuri. Numai că Fraţii Jderi îşiface preţul pe spatele lui EmilPărău. Singurul care a vrut şi a

reuşit să păstreze tradiţiileromâneşti în Straja. Vorbim aici dedouă obiceiuri pe care nu le maigăseşti niciunde în ţară. ColindulCrailor (de Crăciun) şi DrumulCrucii (de Paşti). Fiecare societateoferă la un pachet (pentru camerade două persoane, pentru 500 lei/persoană, sau 4 locuri - 450 lei/persoană) trei nopţi de cazare,demipensiune, masă tradiţională.Pe lângă diferenţa de confort acamerelor, şi restaurantele suntmult diferite, ca ofertă

gastronomică şi ca amenajare. Darşi meniurile, cu toate că sunt laacelaşi preţ, sunt diferite. În plus,pachetul de Crăciun, aşa cum seaşteaptă şi turiştii, cuprinde laMontana bucuria obiceiurilorlocale. Emil Părău organizează deani de zile Colindul Crailor, unspectacol inedit. Extra ofertă,skipass nelimitat, inclusivnocturnă, la preţuri irezistibilepentru schiori. Cu asta nu se poatelăuda tatăl Jder, care nu a investitnici măcar ca primar în Straja. În

schimb, Milu Părău suportă 60 lasută din costul proiectului demodernizare al staţiunii.

Revelion 2011, 29 decembrie - 2 ianuarieAici se schimbă treaba. Jderii ridicăpreţul faţă de oferta clasică dinstaţiune. La Montana, cel maiaccesat complex montan din Vale,camera cu două locuri costă 1.100lei/ persoană, iar cea cu 4 locuri,1.000 de lei de persoană. Şi conţine4 nopţi de cazare, 3 mese pe zi,masa festivă în noaptea deRevelion, artificii şi nelipsitulskipass. Jderii au ridicat preţul la1.200 de lei de persoană. Oferăcam acelaşi lucru, în afară de

artificii că, cu alea, nu-i aşa, faceMilu cinste, cum ar veni. Să nu maivorbim de facilităţi pentru schiori.Partea bună este că, fiind o vacanţăpreelectorală, s-ar putea, totuşi, cade la Fraţii Jderi turiştii să pleceacasă cu vreo amintire: un pix saucu ceva ghiufe, inscripţionate cufaţa primarului în exerciţiu.

Alina PIPAN

CMYK

Ziarul Vãii Jiuluimiercuri, 12 octombrie 201112 TURISM

www.zvj.ro

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT

ISSN 2065 - 5096

Director: Cătălin DOCEA

[email protected]

Redactor şef: Marian BOBOC

0761.756840

Colectivul de redacþie:

Alina PIPAN [email protected] BRAN 0761.756833Mihaela PETROŞAN [email protected] OLTEANULoredana JUGLEA [email protected]

Colaboratori permanenþi:Mircea ANDRAŞ , Mihai BARBU,Irina BOBOC, Valeriu BUTULESCU, Gilbert DANCO, Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ,Ion HIRGHIDUŞ, Robert HUMMEL, Ioan LASCU, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU,Gheorghe TRUŢĂ, DumitruVELEA

DTP: Bogdan SOVAGODaniela FILIMON0761.756837

Administrativ / Publicitate:Diana SANTA - 0722.344681

Difuzare:Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia:Petroşani, str. N. Bălcescu

nr. 2, et. 1

Telefoanele redacþiei: 0254.549020

0254.549121 (fax) 0728.649495

[email protected]

ZiarulVãii Jiului

Jderul Lupaşcu s-a lansat cu ofertăde Crăciun şi Revelion la el la cabană

Cabana Fraţii Jderi

Cabana Montana