ziarul local al comunei bocsig decembrie 2017

of 8/8
CMYK Bocsigului VOCEA Publicația locală a comunei Bocsig Numărul 81 Anul 2017 DECEMBRIE Apare lunar şi se distribuie gratuit în localitățile Bocsig, Răpsig, Mânerău, Bocsig Cartier VOCEA BOCSIGULUI Festivalul colindelor la Bocsig- tradiția continuă! Colinde, daruri, bunătate - este spiri- tul Crăciunului, Marea Sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Bocsigul a cunoscut și în acest an aceste sentimente atât de pure, de speciale ale Crăciunului, când, pe data de 17 decembrie, după tradiția împământenită în comuna noastră, la Căminul Cultural din Bocsig a avut loc festivalul colindului. Un festival unic în această zonă, în care pe scenă urcă reprezentanți ai comunei noastre, care cu multă bucurie vin să colinde, vin să continue frumoasa tradiție existentă în comună, cea de a colinda în preajma Crăciunului. >>> pag. 2 A fost o zi specială la căminul cultural din Bocsig, duminică 10 decembrie, când Moș Crăciun a poposit pentru a recompensa co- piii de la grădiniță și elevii școlii care s-au întrecut în a prezenta celor din sală o serbare de final de an plină de surprize. Piese de teatru, colinde, poezii și dansuri, toate au fost interpretate de copiii veniți costumați adec- vat Crăciunului. Serbarea Crăciunului la Căminul Cultural din Bocsig >>> pag. 5

Post on 23-Jan-2018

86 views

Category:

Data & Analytics

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • CMYK

  BocsiguluiVOCEAPublicaia local a comunei Bocsig

  Numrul

  81Anul 2017DECEMBRIE

  Apare lunar i se distribuie gratuit n localitile Bocsig, Rpsig, Mneru, Bocsig Cartier

  VOCEA BOCSIGULUI

  Festivalul colindelor la Bocsig- tradiia continu!Colinde, daruri, buntate - este spiri-tul Crciunului, Marea Srbtoare a Naterii Mntuitorului Iisus Hristos.

  Bocsigul a cunoscut i n acest an aceste sentimente att de pure, de speciale ale Crciunului, cnd, pe data de 17 decembrie, dup tradiia mpmntenit n comuna noastr, la Cminul Cultural din Bocsig a avut loc festivalul colindului. Un festival unic n aceast zon, n care pe scen urc reprezentani ai comunei noastre, care cu mult bucurie vin s colinde, vin s continue frumoasa tradiie existent n comun, cea de a colinda n preajma Crciunului. >>> pag. 2

  A fost o zi special la cminul cultural din Bocsig, duminic 10 decembrie, cnd Mo Crciun a poposit pentru a recompensa co-piii de la grdini i elevii colii care s-au ntrecut n a prezenta celor din sal o serbare de nal de an plin de surprize.Piese de teatru, colinde, poezii i dansuri, toate au fost interpretate de copiii venii costumai adec-vat Crciunului.

  Serbarea Crciunului la Cminul Cultural din Bocsig

  >>> pag. 5

 • VOCEA BOCSIGULUI pag. 2

  VOCEA BOCSIGULUI

  Festivalul colindelor la Bocsig- tradiia continu!Doamna primar Abrudean Teodora, mpreun cu viceprimarul Iercan Teodor i administratorul public Ciul Ioan Florin, cu sprijinul Consililui Local i cu aportul corurilor bisericilor comunei, a reuit continuarea i n acest an a tradiiei deja ncetenit de a avea n Bocsig un concert de colinde de mare clas.

  Astfel, dup serbrile colare a urmat la Cminul Cultural din Bocsig tradiionalul concert de colinde care ne-a adus mai aproape de spiritul s ntelor srbtori.

  Nimic nu este mai frumos ca n acest spirit s auzim i s cntm chiar noi frumoasele colinde romneti pe care nu le auzim dect n preajma Srbtorii Naterii Mntuitorului.

  Am avut astfel plcerea de a auzi pe scena Cminului Cultural cele mai frumoase colinde tradiionale romneti, interpretate ntr-un mod autentic. Fiecare colind parc te-a ptruns la su et atunci cnd ai auzit-o, te-a fcut s simi cu adevrat spiritul Crciunului.

  O sear a colindului romnesc - aa s-ar putea intitula minunata sear n care colindul a rsunat n Bocsig, o sear magic de la care nu putea lipsi nici corul condus de maestrul Belean Nicolae, un cor care i cu acest prilej ne-a adus mai aproape de simmintele bucuriei ntmpinrii Naterii Mntuitorului.

  >>> pag. 1

  Bucuria faptului c nc se pstreaz n comuna noastr tradiia colindatului nu poate descris n cuvinte. S-a vzut aceast bucurie peste tot n sala cminului cultural din Bocsig, care a fost arhiplin. Toat lumea a venit s se bucure de o sear special, corurile prezente meritnd toate felicitrile, precum i preoii care au adunat zestrea colindelor comunei n aceste coruri reprezentative.

  A fost cu adevrat o sear a colindului autentic rom-nesc, o sear a bucuriei tririi atmosferei Crciunului, cnd Naterea Mntuitorului este vestit prin colind, prin cntec de bucurie!

  O bucurie cum doar la Crciun poate fi simit! Uni-c prin felul ei! >>> pag. 3

 • VOCEA BOCSIGULUI pag. 3

  VOCEA BOCSIGULUI

  Doamna primar Teodora Abrudean, susintoare al acestei tradiii a cntecului colindelor a dorit s puncteze nc odat importana srbtorii Naterii Mntuitor-ului, concertul de colinde ind dedicat anume acestei S nte Srbtori:

  Sper c rsunetul colindelor n comuna noastr a adus n inima tuturor bucu-ria vestirii Naterii

  Mntuitorului. Prin frumoasele colide at-mosfera deosebit a acestei mari srbtori a cretintii a nvluit comuna noastr, aducnd pa-cea su eteasc att de dorit de ecare, pace care poate gsit doar prin credin n Dumnezeu. Sper din toat inima c acest con cert de colinde au fost pe placul tuturor, iar repertoriul coruri-lor invitate s-a ridicat la nivelul dorinelor spectatorilor. Doresc s le mulumesc tutu-ror celor care formea-z corurile comunei noastre i care indi-ferent de vrst au venit s ne colinde. Le mulumesc de aseme-nea preoilor care au

  reuit s asigure con-tinuitate acestor co-ruri i care prin ceea ce fac i aduc aportul din plin i la promo-varea tradiiilor i obiceiurilor noastre.

  Nu n ultimul rnd felicit ansamblul co-munei noastre, care prin aceti tineri minunai care parti-cip la formaia de dansuri ne-au adus bucurie prin specta-clul prezentat.

  Ar cu totul deo-sebit ca an de an tot mai muli tineri s se implice n a participa la acest concert de co-linde, s vedem cum avem o continuitate n ceea ce facem noi astzi.

  Primar Teodora Abrudean

  Festivalul colindelor la Bocsigtradiia continu!

  Sperm c i imaginile de la ediia acestui an a concertului de colinde v vor ncnta privirea i v vor face s ptrundei n atmosfera de bu-curie a acestei manifetri culturale att de dragi nou, o manifestare cum doar n preajma Crciunului o putem vedea i unde altundeva dac nu la Bocsig! >>> pag. 4

  Motto Proverbe romanesti vechi:1)Ce tie nu-ti place altuia nu-i face.Citat biblilc2)Tot ce voiti sa va faca voua

  oameni,faceti-le si voi la fel.Potrivit zilelor noastre3) Tot ce voiti sa va faca voua copii

  vostri,faceti-le si voi parintilor vostri.Poezie:

  Anii notri... ani puini

  Anii notri, ani puini Cum se scurg de iute i pe loc de-ai vrea s-i iiToi i vor scpa din miniC-s fcui din sptmniZile si minute.

  Anii notri de necazCum i sap caleLsnd cute pe obrazJug ce-apas pe grumazCe-ai fost ieri, nu mai eti azi Mergi cu ei la vale. Anii notri de durerii de bucurieAparin acum lui ieriNu poi vam s le ceri...I-am parcurs spre nicieriSau spre venicie.

  Anii notri aptezeciSau ceva mai bineNu poi limita s-o treciDar aa cum i petrecii-or aduce pentru veciSlav sau ruine.

  Anii notri lupttoriNe-au lsat un numeDe eroi sau dezertoriCredincioi sau trdtoriTu te-ntreab uneoriCum i se mai spune.

  Anii notri trectoriAni de pregtireDin a tinereii zoriTe anun c-ai s moriC-ai s urci sau s coboriCtre nemurire.Anii notri... ani de dori de ateptareDin al nopii foiorCu strjerul veghetorNe-ntrebm - n viitorCt mai este oare?

  Autor ( Petru Dugulescu)

  POEZIE SI PROVERBE TRIMISE DE DOMNUL SUCAN MAXIM .

  Legumicultorul ucan Maxim d din nou lovitura! A reuit s cultive o sfecl alb de 12.350kg!

  Un record absolu pentru Bocsig, consteanul nostru ne ind la pri-ma astfel de performan legumi-col, de-alungul anilor avnd i alte producii record n grdina proprie.

 • CMYKVOCEA BOCSIGULUI

  VOCEA BOCSIGULUI pag. 4

  Serbarea Crciunului la Cminul Cultural din BocsigSala c-minului

  cultural s-a umplut de culorile hinuelor celor mici, care, putem spune c au adus mai repede Crciunul in comuna noastr. A fost o zi de spec-tacol n care toi cei venii la serbri i-au amintit cu drag de anii tinereii, cnd ateptau ca Mo Crciun s poposeasc n pragul casei lor. Iar Mo Crciun nu i-a dezamgit pe copii nici anul acesta, avnd tolba plin de cadouri pentru fi ecare dintre ei.

  >>> pag. 1

 • CMYK VOCEA BOCSIGULUI

  VOCEA BOCSIGULUI pag. 5

  Serbarea Crciunului la Cminul Cultural din BocsigSerbrile colare

  de anul acesta au reprezentat un adevrat spectacol artistic n care elevii fi ecrei clase s-au ntrecut pe ei nii n a arta prinilor i tuturor celor prezeni, reprezentaii artistice care mai de care mai spectaculoase. Am avut, la Bocsig, o serbare complex care i-a inclus att pe elevii de la coal ct i pe prichindeii de la grdini. Spectacolele au avut ca tematic Crciunul, ca srbtoare a noastr a tuturor.

  i scena a fost pregtit n spiritul Crciunului, ind amenajat un brad mpodobit cu globuri colorate i beteal.

  Pe rnd au urcat pe scen elevii ecrei clase, nsoii de profesori, ecare clas prezentnd un spectacol aparte. Am putut vedea aadar o mare diversitate de scenete, ecare clas organizndu-i propria prezentare n cadrul sebrii dup cum a dorit i dup inspiraia artistic a ecruia.

  >>> pag.4

  ntreaga serbare a fost dominat de sentimentul voioiei, att pe scen ct i n sal simindu-se bucuria apropierii srbtorilor iernii, toat lumea, de la cei mici la cei mari trind intens fi ecare moment al spectacolului. Ceea ce a ncntat cel mai mult audiena au fost nu doar scenetele prezentate de elevi ci i costumaiile acestora. De la ngerai, magi, moi crciuni i crciunie, elevii ne-au adus nc o dat aminte de ct de frumoas este aceast srbtoare a Crciunului, a naterii Mntuitorului.Iar ca spectacolul s e complet, nu a lipsit din scen nici Mo Crciun, care a venit de departe s aduc elevilor cadourile mult dorite. >>> pag.6

 • VOCEA BOCSIGULUI pag. 6

  VOCEA BOCSIGULUI

  Serbarea Crciunului la Cminul Cultural din Bocsig

  Felicitm elevii i pe doamnele profesoare pentru spectacolul oferit, merit acest lucru, cci s-au pregtit intens pentru serbare, iar programul anume gndit cu acest prilej a fost unul reprezentativ pentru aceast perioad de nal de an, cnd ne a m n preajma srbtorii Naterii Mntuitorului.

  Am putea povesti multe i despre spectacolele oferite de elevi, ns considerm c imaginile sur-prinse la faa locului sunt mult mai reprezentative dect orice istorisire.

  V lsm aadar s vedei cteva ipostaze care cu siguran v vor introduce n frumoasa atmosfer a Crciunului.

  >>> pag. 5

  >>> pag. 7

 • VOCEA BOCSIGULUI pag. 7

  VOCEA BOCSIGULUI

  Anotimpul rece aduce cu sine, pe lng schimbri climatice, o serie de situaii care presupun i necesi-tatea asigurrii unor msuri de re-ducere i nlturare a riscurilor de incendiu.

  Aceste simple msuri trebuie ntreprinse dup cum urmeaz:

  Verifi cai sobele, centralele ter-mice i courile de evacuare a fu-mului i gazelor erbini, pentru a preveni eventualele incidente cau-zate de defeciuni tehnice i evita-rea inhalrii de fum i gaze toxice;

  Utilizai mijloacele de nclzi-re fr defeciuni sau improvizaii pentru nclzirea locuinelor;

  Nu suprasolicitai sobele, mijloa-cele de nclzire i instalaia electri-c din locuina dumneavoastr sau de la locul de munc;

  Economisii combustibilul pen-tru nclzit, dac este necesar, meninnd temperatura mai redu-s dect n mod normal; nchidei temporar alimentarea cu cldur n anumite camere din locuina dum-neavoastr;

  Amplasai mijloacele de nclzire departe de materialele combustibi-le;

  Fii ateni la ururii formai dea-supra trotuarelor pietonale;

  Protejai de ger persoanele n vr-st, copii, femeile gravide i pe cei cu probleme de sntate din antu-rajul dumneavoastr;

  Atenionai autoritile locale cu privire la persoanele fr adpost pe care le ntlnii sau despre care avei cunotin:

  Evitai pornirea la drum pe timp de viscol i ninsoare puternic; dac totui deplasarea este necesa-r, informai-v dac pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

  Asigurai-v c sistemul de ncl-zire al autoturismului dumneavoas-tr funcioneaz e cient;

  Echipai-v corespunztor auto-vehiculul pentru circulaia n con-diii de iarn (anvelope speci ce se-zonului rece, lanuri antiderapante, lopat, scule cu nisip);

  n cazul producerii unei situaii de urgen apelai la serviciul de urgen 112

  S.V.S.U. Bocsig

  n atenia cetenilor!Pentru prevenirea unor evenimente nedorite

  n perioada srbtorilor de iarn v informm asupra ctorva aspecte legislative care regle-menteaz i sancioneaz regimul de deinere, comercializare i folosire a articolelor piroteh-nice, dup cum urmeaz :

  Pentru a putea deine, comercializa, trans-porta i folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaia de a obine autorizaia din partea inspectoratului teritorial de munc i de la inspectoratul judeean de poliie pe raza crora i desfoar activitatea, dup caz.

  Persoane juridice autorizate :a. nu pot comercializa, ctre alte persoane

  juridice autorizate dect articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost au-torizate;

  b. nu pot comercializa ctre populaie artico-le pirotehnice din clasele/categoriile 2-4/F2-F4. Obiectele pirotehnice din clasa/categoria 1/F1 pot comercializate ctre populaie tot timpul anului;

  c. organizarea de jocuri cu articole pirotehni-ce de divertisment din categoriile 3/F3 i 4/F4 este permis numai n condiiile n care exist acordul primriei, al inspectoratului pentru situaii de urgen judeean sau, dup caz, al municipiului Bucureti i avizul inspectoratu-lui judeean de poliie, respectiv al Direciei Generale de Poliie a Municipiului Bucureti, pe a crui raz se execut jocurile respective.

  Persoanele zicea. nu pot confeciona, deine, comercializa,

  importa, folosi sau executa orice alt operaiu-ne cu articole pirotehnice din clasele/categori-ile 2-4, P.2 i T.2 .

  b. pot deine si folosi articole pirotehnice din clasa/categoria 1/F1 tot timpul anului, dar nu le pot confeciona, importa sau co-mercializa.

  Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE n urmtoarele situaii:

  a) ntre orele 24,00 i 6,00, cu excepia peri-oadelor autorizate, precum i a evenimentelor de interes local, naional sau internaional, n baza aprobrii autoritilor locale;

  b) la o distan mai mic de 50 m de con-struciile de locuine cu pn la 4 niveluri i la mai puin de 100 m fa de cele cu peste 4 niveluri;

  c) la o distan mai mic de 500 m de insta-laiile electrice de nalt tensiune, de locurile de depozitare i livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaiile de gaze;

  d) la o distan mai mic dect cea prevzut de reglementrile n vigoare pentru obiecti-vele chimice i petrochimice ori pentru alte obiective care prezint pericol de incendiu sau explozie;

  e) n locurile n care exist riscul producerii de alunecri de teren, avalane sau cderi de pietre;

  f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale i n spaii deschise cu aglomerri de persoane;

  g) la o distan mai mic de 500 m de pduri.A. InfraciuniArt. 37 din Legea 126/1995 republicat i cu

  modi crile ulterioareConstituie infraciune i se pedepsete cu n-

  chisoare de la 3 luni la un an sau cu amend:a) orice operaiuni cu articole pirotehnice

  efectuate fr drept;b) comercializarea articolelor pirotehnice din

  categoriile 1 i PI ctre persoane care nu au m-plinit vrsta de 18 ani;

  c) comercializarea ctre publicul larg a arti-colelor pirotehnice destinate a utilizate de ctre pirotehnicieni.

  Primria BocsigPrimria Bocsig

  Spre Informare

  Serbarea Crciunului la Cminul Cultural din Bocsig

  Prinii i bunicii au fost i ei prezeni la serbare, ind alturi de copii sau nepoi, motiv pentru care am i ncercat s-i surprindem n imagini, anume pentru a avea amintiri frumoase de la serbarea colar din acest nal de an de la Bocsig.

  Un nal de an 2016, n care coala bocsigan nu se dezminte i reuete i de aceast dat s duc pe mai departe aceast frumoas tradiie a organizrii unei serbri speciale dedicate Crciunului, o serbare prin care bucuria srbtorii iernii i-a avut ca punct central pe copiii i elevii grdiniei i a colii.

  Bocsigul a ntmpinat cum nu se poate mai frumos Crciunul: n colinde, cntec i voie bun!

  >>> pag. 6

  LA MULI ANI constenei noastre Stepa Ana

  Respectul fa de cei vrstnici trebuie s se regseasc n inimile tuturor! Acest respect l-am vzut recent la domna primar Teo-dora Abrudean, care, mpreun cu viceprima-rul Iercan Teodor i con-silierul local uca Maxim a dorit s aduc un oma-giu constenei noastre Stepan Ana, ceam mai vstic persoan din co-muna noastr.

  Nscut n august 1922, vduv a ultimului vet-eran din Bocsig, doamna

  Stepan Ana, aprimit cu ocazia zilei de natere vizita doamnei primar, care a dorit astfel s-i ureze La Muli Ani, exprimndu-i respectul cuvenit n acest moment deosebit.

  Doamna primar a n-mnat constenei no-astre un tort, aa cum se cade la asemenea prilejuri, totodat, cu sprijinul Composesora-tului Bocsig ind-ui ofereite vrstnicei noas-tre constene i produse alimentare, necesare n

  gospodrie.Un gest frumos, o

  recunoatere a venera-bilei vrste a doamnei Stepan Ana, care, iat, nu a fost uitat de ctre autoritile locale bocis-gane.

 • CMYKVOCEA BOCSIGULUI

  VOCEA BOCSIGULUI pag. 8

  Ne pregtim s ntmpinm marea Srbtoare a Naterii Domnului i noul an 2017. Este momentul din an cnd trebuie s fim mai buni, mai tolerani i s ne punem n balan att realizrile, ct i planurile de viitor.

  n acest context, v urez tuturor ca

  aceste S nte Srbtori s v gseasc alturi de cei dragi, n fericire i bel-ug, animai de spiritul tolerat i do-rina de a tri mai bine.

  mi doresc ca 2018 s fi e un an n care s consolidm ceea ce am nce-put, continund eforturile de mo-dernizare n Bocsig, Mneru, Bocsig Cartier i Rpsig. n egal msur mi doresc s e un an plin de nceputuri trainice pentru viitor, un viitor pe care s l cldim mpreun i tot mpreun s ne bucurm de el.

  V transmit tuturor un Crciun fe-ricit, srbtori pline de optimism, n-credere n voi niv, mult sntate i un An Nou plin de bucurii!

  Srbtori Fericite!Primar Teodora Abrudean

  Srbtori Fericite!

  Primar Abrudean Teodora

  n aceste zile, cnd ne pregtim s ntmpinm cu aleas bucurie srbtoarea

  Crciunului i Anul Nou, v transmit

  cele mai bune gnduri de sntate, fericire i prosperitate alturi de cei dragi,

  precum i noi succese n via i n activitatea dumneavoastr.

  La Muli Ani!Viceprimar Iercan Teodor

  Viceprimar Iercan Teodor

  Fie ca lumina srbtorilor

  s v acopere sufl etele de bucurie

  i s v cluzeasc paii spre un an nou mai bun!

  Srbtori Fericite i binecuvntate!La Muli Ani!

  Consiliul Local

  Atmosfera Crciunului a cuprins comuna!

  Apropierea srbtorilor se face simit din plin n comun, n acest sens ind realizate i lucrrile de ame-najare pentru primirea cu bucurie a srbtorilor, pentru intrarea n atmo-sfera speci c Crciunului.

  S-a trecut la pavoazarea comunei prin montarea beculeelor de srbtoa-re, a gurinelor de Crciun, respectiv prin pregtirea pentru ntmpinarea Crciunului!

  Bradul de Crciun a fost amplasat i decorat, iar luminile multicolore ale beculeelor speci ce srbtorilor iernii dau deja o not aparte centrului Boc-sigului.

  Atmosfera de srbtoare a Crciunului a pus stpnire pe comun! O atmosfer a bucuriei, cum doar n aceast perioad a anului o ntlnim!

  Daruri pentru copiii din comun!Cnd vorbim de Crciun, ne

  amintim de anii copilriei, cnd toi ateptam s vedem cadourile de sub brad, s vedem ct de ndes-tultor e sacul moului. Crciunul nseamn a drui, din inim, n-seamn bucurie, nseamn colind, nseamn familie reunit n jurul bradului.

  Am vzut toate aceste caracteristici ale Crciunului i anul acesta la se-barea colar, unde i Mo Crciun a fost prezent, ecare copil primind daruri care cu siguran c au adus bucuria Crciunului n inimile aces-tora. Un gest frumos, doamna pri-mar Abrudean Teodora, cu sprijinul Consiliului Local achiziionnd din timp cadourile care au umplut sacul Moului, cadouri care au fost druite copiilor cu aceast ocazie.

  M bucur c am reuit i anul acesta s asigurm cadouri pentru copii, cci nimic nu este mai fru-mos dect s vedem fericire n ochii ecrui copil, acesta ind spriritul Crciunului. O mare srbtoare pe care trebuie s o trim dup dati-nile noastre: n unitate, n iubire, n pace, cu fericirea i bucuria de a mpreun la aceast srbtoare a cretintii: Naterea Mntu-

  itorului Iisus Hristos- ne-a de-clarat doamna primar Abrudean Teodora.

  Incepe sa se astearnaInserarea peste Sat

  Sicu toate ca e iarnaE atat de minunat

  Pe langa bradul verdeFrumos impodobit

  O,ce frumos sa vedeCe bine-i c-ati venit

  Se aud colinde-N noaptePrin sate-N munte susSlavind in celea toate

  Nasterea lui Iisus

  Asa cum ne arata Pe cel mai sus de toateNascut ca sa ne scoataDin groapa cu pacate

  Ne face cu ochii masaCe cu de toate ne-mbieCa astazi in toata casa

  Este mare bucurie.

  In noaptea sfantaNu mai sunt plangeri

  Si crestinii cantaAlaturi de ingeri.

  PETRU ABRUDEAN- Sat. RAPSIG

  n noaptea Sfnt