ziarul comunei bocsig ianuarie 2017

Click here to load reader

Post on 13-Feb-2017

165 views

Category:

Data & Analytics

4 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • CMYK

  BocsiguluiVOCEAPublicaia local a comunei Bocsig

  Numrul

  70Anul 2017 IANUARIE

  Apare lunar i se distribuie gratuit n localitile Bocsig, Rpsig, Mneru, Bocsig Cartier

  VOCEA BOCSIGULUI

  -Acum, la nceput de an 2017, privind n urm, cum ai descrie anul ce a trecut, 2016, din punct de vedere administrativ?

  -A fost un an n care co-muna Bocsig a progresat constant, un an pe parcur-sul cruia am continuat implementarea obiective-lor cuprinse n strategia de dezvoltare local aprobat pentru perioada 2014-2020, strategie care a fost elabora-t inndu-se cont de opi-unile exprimate de ctre ce-tenii comunei i raportat la resursele bugetare anuale medii ale comunei.

  Pe parcursul anului 2016, la fel ca n ecare an de cnd am fost ales primar, am fcut tot ce mi-a stat n putin pentru a remodela i pentru a imbunti aspectul co-munei, pentru a asigura ct mai bune condiii de urba-nism cetenilor notri, prin iniierea unor noi proiecte care s aduc plus valoare i s asigure progres.

  Am ncercat s implemen-tm proiecte de investiii utile pentru dezvoltarea co-munei noastre, innd cont de necesitile i prioritile localitilor a ate n aria noastr administrativ: Bocsig, Rpsig, Mneru i Bocsig Cartier.

  De asemenea, este im-

  portant de precizat c toate investiiile derulate n ca-drul programului adminis-trativ de dezvoltare au avut la baz o prognoz realist a resurselor nanciare avu-te la dispoziie prin bugetul local, dar i prin atragerea de resurse nanciare supli-mentare, necesare punerii n practic a unor proiecte viabile i utile pentru asigu-rarea progresului comunei noastre. ntregul act admi-nistrativ s-a desfurat prin cntrirea cu chibzuin a banilor avui la dispoziie, fr a face excese la capito-lul cheltuieli, relizndu-se i o prioritizare a investiiilor, prin luarea n calcul a asi-gurrii resurselor nanciare pentru acoperirea necesi-tilor tururor activitilor avute n vedere, de la inves-tiiile n infrastructur, pn la cele de susinere a acti-vitilor culturale, sportive etc.

  Cu alte cuvinte i anul pre-cedent, alturi de domnul viceprimar, Consiliul Lo-cal i aparatul administra-tiv al Primriei, s-a reuit continuarea programului de dezvoltare a comunei de aa manier nct sa avem o evoluie dinamic, cu per-spective pentru viitor.

  -Cum s-ar prezenta o scur-t dare de seam a ceea ce s-a realizat pentru comun n decursul anului 2016?

  -V dai seama c nu pot expune n cteva rnduri tot ceea ce s-a ntreprins din punct de vedere administra-tiv n decursul anului 2016. Pot ns face o scurt expu-nere a principalelor proiec-te implementate n comu-

  n, menionnd c am avut structurat bugetul local de aa manier nct s asigu-rm sustenabilitate tuturor activitilor i investiiilor derulate pe parcursul anu-lui precedent. Ca un scurt bilan al anului 2016 a pu-tea aminti:

  - s-a continuat programul de asfaltare a strzilor din comun, n anul 2016 asfal-tndu-se noi strzi la M-neru

  - s-a toaletat parcul din Bocsig Cartier

  - s-a construit capela din Bocsig, rol determinant n acest proiect avnd Compo-sesoratul din Bocsig

  - s-au amenajat aleile pri-nacipale ale cimitirului din Bocsig

  - asigurarea ntreinerii spaiilor verzi i a cureniei comunei s-a nscris n ca-lendarul aciunilor ntre-prinse n comun, dup cum s-au depus eforturi i pentru ntreinerea drumu-rilor comunale

  - au fost sprijinte activit-ile culturale i sportive, n acest sens ind organizate multiple activiti cultural-folclorice, cum ar , spre exemplu, Festivalul Dan-sului Clueresc sau Ba-lul omerilor

  -susinerea activitiilor colilor din comun a con-stituit o prioritate i anul trecut, dup cum am asi-gurat susinerea necesar i ansamblului nostru folclo-ric rinua, un ansam-blu prin care imaginea co-munei a fost promovat n permanen,!

  Un an 2016 pozitiv pentru BocsigInterviu cu primarul Ciul Ioan Florin

  >>> pag. 4

  Cronica anului 2016!S-au asfaltat noi strzi la Mneru

  S-a construit capela din Bocsig

  Alei amenajate la cimitirului din Bocsig

 • VOCEA BOCSIGULUI pag. 2

  VOCEA BOCSIGULUI

  Atragem atenia c la nivelul co-munei, gradul de colectare al impo-zitelor i taxelor locale este destul de mic. Acest fapt denot c o parte din-tre ceteni nu i-au achitat taxele i impozitele locale. Acestor restanieri le aducem la cunotin faptul c tre-buie s-i achite taxele i impozitele, legislaia n vigoare ind imperativ n acest sens. Curtea de conturi, la toate controalele pe care le efectu-eaz, someaz primriile s pun n aplicare procedurile de executare si-lit pentru recuperarea restanelor la taxele i impozitele locale.

  V mai aducem la cunotin nc un aspect, respectiv faptul c sume-le pe care comuna le primete de la Finane sub form de sume defalcate sunt direct proporionale cu gradul de colectare a taxelor i impozitelor locale. Ce nseamn acest lucru? Cu

  ct gradul de colectare a taxelor i impozitelor locale este mai mare, cu att comuna primete bani mai muli de la Ministerul Finanelor, bani care pot folosii la investiii n comun. Dac cetenii nu achit la timp ta-xele i impozitele locale, atunci i su-mele de bani primite de comun sunt mai mici, adic exist mai puini bani pentru a se face lucrri de moderni-zare a comunei.

  V-am prezentat toate acestea pentru a nelege faptul c toi cei care avei restane la plata taxelor i impozitelor locale, trebuie s venii i s achitai sumele datorate.

  Recomandm celor care au debite s vin i s-i plteasc obligaiile s-cale, mai ales c asupra sumelor da-torate se percep, conformlegislaiei n vigoare, penaliti de ntrziere.

  Primria Bocsig

  Biroul taxe i impozite v atrage atenia

  Primria Bocsig

  Faciliti fiscalePersoanele cu ncadrare n grad de

  handicap grav i accetuat bene ciaz de urmtoarele scutiri privind taxele i impozitele: pe cldiri i teren afe-rent cldirilor, impozit pe autotu-rism, conform Noul Cod scal- Le-gea 227/ 2015.

  -cldirea folosit ca domiciliu a a-t n proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat i a persoanelor ncadrate n gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat i ai minorilor ncadrai n gradul I de in-validitate;

  -terenul aferent cldirii de domici-liu, a at n proprietatea sau copro-prietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat i a persoanelor ncadrate n gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanilor legali ai minorilor cu handicap grav sau ac-centuat i ai minorilor ncadrai n gradul I de invaliditate;

  -mijloacele de transport a ate n

  proprietatea sau coproprietatea per-soanelor cu handicap grav sau accen-tuat, cele pentru transportul persoa-nelor cu handicap sau invaliditate, a ate n proprietatea sau coproprie-tatea reprezentanilor legali ai mino-rilor cu handicap grav sau accentuat i ai minorilor ncadrai n gradul I de invaliditate, pentru un singur mij-loc de transport, la alegerea contribu-abilului;

  Sunt scutii de la plata impozitului pe venit urmtorii contribuabili:

  persoanele zice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile rea-lizate din:

  - activiti independente, realizate n mod individual i/sau ntr-o form de asociere;

  - salarii i asimilate salariilor;- pensii;- activiti agricole, silvicultur i

  piscicultur, realizate n mod indivi-dual i/sau ntr-o form de asociere fr personalitate juridic.

  Primria Bocsig

  Orice persoan care dobndete, construiete sau nstrineaz, dup caz, cldire, teren, mijloc de trans-port, are obligaia de a depune o declaraie scal la Serviciul de im-pozite i taxe al Primriei, n termen de 30 de zile de la data dobndirii, nstrinrii sau construirii. Con-tribuabilii care se a n oricare din

  aceste situaii i au dobndit cldiri, terenuri, mijloc de transport n cur-sul anului, sunt rugai s depun la Serviciul Impozite i Taxe declaraie scal, mpreun cu copia actului de proprietate (contract de vnzare-cumprare, donaie, succesiune etc) i a actului de identitate.

  Primria Bocsig

  n atenia cetenilor!

  Compartimentul Urbanism Atenioneaz!Reamintim posesorilor de autorizaii de construcie n curs de expirare

  sau expirate c au obligaia, conform Legii 50/1991, republicat i actu-alizat, s se prezinte la compartimentul urbanism al Primriei pentru reglementarea situaiilor existente.Persoanele care au terminat lucrrile de construcie pentru case de lo-

  cuit sunt invitate la compartimentul urbanism i taxe i impozite, pentru recepionarea construciilor.

  Primria Bocsig

  De la 1 ianuarie 2017 au intrat n vigoare reglementrile legislative prevzute n art. I punct 6 din OG 31/2013 pentru completarea i mo-di carea OG 196/2005 privind Fon-dul de Mediu, aprobat prin Legea nr. 384/2013.

  n conformitate cu aceste reglemen-tri legislative, la nivelul ntregii ri se introduce obligativitatea colect-rii unei taxe de mediu n valoare de

  80 lei/ t gunoi colectat+ TVA din 1 ianuarie 2017( 120 lei/t gunoi co-lectat+ TVA din 1 ianuarie 2018) - deeu inert i nepericulos.

  Aceast tax cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017, se traduce printr-o cretere a taxei de salubritate pltit de ctre ceteni cu un anumit pro-cent, difereniat pe ecare unitate ad-ministrativ teritoril.

  Primria Bocsig

  Conform legislaiei naionale, din 1 ianuarie au aprut noi reglementri privind salubritatea

  Primria Bocsig

  ** 25 februarie. ONG-urile i soci-etile agricole trebuie s-i declare pro tul pe 2016 i s plteasc impo-zitul aferent acestui ctig (n cazul n care nu bene ciaz de scutiri).

  ** 25 martie. Pltitorii de impozit pe pro t trebuie s-i declare i s pl-teasc acest impozit pe anul 2016. Tot pn n aceast zi trebuie pltite con-tribuiile la asigurrile sociale de s-ntate (CASS) aferente trimestrului I. Atenie, CASS se pltesc i pentru veniturile realizate din chirii sau in-vestiii (dobnzi bancare, dividende, ctiguri bursier