zaharoza

19
Tema proiectului: IMPORTANŢA ŞI PROPRIETĂŢILE ZAHARURILOR ZAHAROZA

Upload: madalinacresteaza

Post on 19-Jul-2015

175 views

Category:

Food


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: Zaharoza

Tema proiectului: IMPORTANŢA ŞI PROPRIETĂŢILE ZAHARURILOR

ZAHAROZA

Page 2: Zaharoza

PREZENTAREA ZAHĂRULUISunt dizaharida cea mai întâlnită în natură şi mă găsiţi în tulpina trestiei de zahăr, în rădăcina sfeclei de zahăr, în morcov, în pepeni, în foile şi cocenii de porumb, în seva unor arbori şi în nectarul florilor. Sunt cunoscută şi folosită încă din antichitate sub denumirea de miere nefăcută de albine, ca sirop rezultat la presarea tulpinilor de trestie de zahăr. Extracţia mea din sfeclă se face pe principiul difuziei. Sfecla de zahăr se spală, se toacă mărunt (sub formă de tăiţei) şi se tratează cu apă caldă. Zaharoza din celula vegetală difuzează în apă formând o soluţie diluată de zahăr. Aceasta este purificată şi concentrată prin evaporare, deci supusă cristalizării. Se obţine zahărul brut şi un lichid de culoare brun numit melasă. Zahărul brut obţinut este supus rafinării prin cristalizare din apă cu cărbune.

Page 3: Zaharoza

PROPRIETĂŢILE MELE FIZICE

Sunt o substanţă solidă,cristalizată,solubilă în apă, cu gust dulce.

Mă topesc la 1850C ; Încălzită peste această temperatură formez un

lichid galben- brun care prin răcire dă o masă solidă amorfă numită

caramel.Dacă încălzirea este mai avansată au loc procese de deshidratare internă şi mă

carbonizez.

***în organism, în urma oxidării ***în organism, în urma oxidării biochimice un gram de zaharoză biochimice un gram de zaharoză produce 42 kcal sau 17,55kj.produce 42 kcal sau 17,55kj.

Page 4: Zaharoza

Comportarea zaharozei la cald

Mod de lucru:

încălziţi într-o eprubetă puţin zahăr pudră; încălziţi mai departe şi puneţi un pahar la gura eprubetei;

într-o spatulă metalică încălziţi zahăr peste care aţi presărat scrum de ţigară;

Page 5: Zaharoza

Observaţii şi concluzii:

În primul caz, observaţi cum mă topesc încet încet, trecprin zahăr caramel şi după ceva timp mă transform într-omasă neagră compactă de cărbune; dacă mă încălzeşti îneprubetă şi pui la gura ei un pahar vei observa că pereţiipaharului se umezesc: rezultă apa.

Aşadar şi tu elevule care abia începi studiul chimiei poţiconcluziona că prin încălzirea mea obţii în final C şiH2O vapori şi că sunt într-adevăr formată din C, H şi O.C12H22O11 → 12C +11H2O

În al doilea caz, arderea e rapidă, deoarece scrumul deţigară funcţionează drept catalizator – îmi grăbeştearderea, dar se va regăsi integral la finalul reacţiei.

Page 6: Zaharoza

1. Consumul de zahăr duce la apariţia diabetului de tip II Zahărul este cauza a numeroase boli, una dintre acestea

este diabetul zaharat, cel mai mare inamic al pancreasului; acesta cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză începe să nu mai funcţioneze în parametri normali. Aşa apare diabetul care generează compicaţii grave în organism. Consumul de zahăr nu este singura cauză a apariţiei diabetului de tip II. Sedentarismul, supraponderabilitatea, lipsa exerciţiilor fizice şi istoricul familial de diabet favorizează apariţia acestui tip de diabet. Nu zahărul propriu zis se face vinovat de apariţia diabetului, ci consumul excesiv al acestuia determină ca glucoza în exces din sânge să nu mai poată fi utilizată pentru producerea de energie. Consumul moderat de zahăr nu reprezintă un pericol pentru organism, ci este chiar o necesitate. În plus, reducerea greutăţii corporale scade probabilitatea apariţiei diabetului de tip II. Conform nutriţioniştilor, reducerea cu numai 10% a greutăţii scade mortalitatea cu peste 20% şi pe aceea cauzată de cancer asociat cu obezitatea, cu mai mult de 40%.

Page 7: Zaharoza

2.Consumul de zahăr favorizează instalarea obezităţii

Zahărul este cauza obezităţii, aceasta instalându-se frecvent la marii consumatori de dulciuri, deoarece are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal ceea ce duce la creşterea apetitului şi la dezvoltarea ţesutului adipos şi a celulitei.

Consumul excesiv de zahăr favorizează apariţia obezităţii. Însă există şi metode de prevenire a acestei boli: un regim alimentar bogat în fructe (care conţin glucoză şi fructoză, mult mai uşor de procesat de organism) şi legume (bogate în fibre), sărac în sare şi grăsimi animale; de evitat mesele rare şi abundente (indicat este un nr. de 4-5 mese/zi, ultima masă la ora 19); exerciţii fizice; dulciuri pregătite în casă cu zahăr brut; consumul de dulciuri trebuie să se realizeze la ore corespunzătoare, după masă şi nu înainte de masă. Zahărul nu e singurul vinovat de apariţia obezităţii, e suficient să amintim de grăsimile care se găsesc în mâncarea fast-food, relevant fiind faptul că în S.U.A 75% din populaţie suferă de obezitate.Potrivit studiilor de specialitate, în România cinci din zece persoanese luptă cu kilogramele în plus, dar cauza principală nu este consumul de zahăr, ci supraalimentaţia bazată, în special, pe fasole, pâine, cartofi.

Page 8: Zaharoza

3. Consumul de zahăr duce la apariţia cariilor

Caria dentară este provocată tot de zahăr, care afectează aproximativ 95% din populaţie. Consumul de produse ce conţin o cantitate mare de zahăr, în special cele care aderă uşor pe suprafaţa dinţilor de tip halviţă, nuga, batoane de ciocolată cu caramel duce la apariţia tartrului. Însă o igienă orală corespunzătoare (spălarea pe dinţi după fiecare masă, folosirea unei paste de dinţi ce conţine fluor, schimbarea periuţei de dinţi după 3 luni de zile sau ori de câte ori când aceasta se deteriorează, vizita la stomatolog ) şi o alimentaţie corespunzătoare (bogată în fructe şi legume) previn apariţia cariilor dentare.

Page 9: Zaharoza

4. Zahărul poate fi foarte periculos când este combinat cu substanţe oxidante în mediul de acid sulfuric

Un dialog imaginar după o oră de laborator : ,,Zahărule, o prietenă de clasa a XI-a te consideră vinovat de fobia ei faţă de practica în laborator. La capitolul reacţii redox aceasta a studiat reacţia ta cu clorat de potasiu - KClO3 în prezenţă de H2SO4 concentrat; este drept că a pus cantităţi mai mari de substanţă decât cea recomandată de profesor, în ideea că tu, zahărule, eşti complet inofensiv. Flacăra obţinută de prietena mea în urma experimentului a fost mult mai mare decât cea prezentată de profesor şi din această cauză s-a speriat foarte tare.”

Este o flacără deosebit de spectaculoasă, dar pe măsură de periculoasă. Dacă respecţi pas cu pas indicaţiile profesorului, modul de lucru, vei fi mereu în siguranţă în laboratorul de chimie al şcolii. Experimentul foarte corect şi în deplină siguranţă, chiar şi pentru elevi mai mici, se poate efectua astfel:

Page 10: Zaharoza

Mod de lucru:Mod de lucru:

Se amestecă cu mare grijă (eventual cu o pană şi foarte uşor) pe o placă de gresie (sau orice alt material neinflamabil) 0,5g clorat de potasiu –

KClO3 şi 0,5g zahăr pudră - C12O11H22.

Fă un mic crater în grămăjoara de amestec şi adaugă în el cu mare grijă câteva picături acid sulfuric concentrat (cu pipeta, fară să aspiri acidul!!!).

Page 11: Zaharoza

Observaţii: Reacţia e foarte rapidă, câteva secunde, şi vei observa o flacără de culoare foarte deschisă şi foarte luminoasă însoţită de mici norişori albi. După ce focul s-a stins vor rămâne pe placa ta resturi înnegrite, carbonizate şi foarte fierbinţi.

Explicarea fenomenului:Flacăra spectaculoasă se datorează unor reacţii chimice între zahăr, clorat de potasiu şi acid sulfuric. Reacţionează mai întâi acidul sulfuric cu cloratul de potasiu, formându-se sulfat de potasiu, dioxid de clor şi oxigen. Acest oxigen împreună cu dioxidul de clor furnizează un excelent mediu de ardere al zahărului.

Atenţie!!!Amestecă foarte încet şi cu mare grijă!Respectă normele de protecţia muncii la lucrul cu acid sulfuric concentrat!

Nu aprinde cantităţi mai mari de amestec! Pregăteşte din timp o mască (din carton) care îţi va

proteja faţa; după ce adaugi acidul, amestecul va împroşca; depărtează-te la o distanţă de min. 1m.

Page 12: Zaharoza

5. Zahărul - cauză a unor tulburări psihice ce duc uneori la boli grave

Şi dialogul continuă: ,,Ai o influentă negativă şi asupra elevelor şi tinerelor care încep să apeleze la tot felul de diete distrugându-şi metabolismul pentru ajunge la o siluetă de invidiat. Unele renunţă complet la dulciuri şi în timp încep să resimtă foarte serios, cu precădere pe plan psihic o frustrare puternică, asociată cu alţi factori. Această stare conduce spre diferite boli: anorexie, bulimie etc.”

Page 13: Zaharoza

Zahărul şi produsele dulci consumate cu moderaţie sunt cea maibună hrană pentru creier, deoarece îl ajută să se elibereze de presiune.Zahărul este asimilat de organism în numai 15 minute de la consumare.El stimulează producţia de serotonină, hormonul senzaţiei de bine,menţinând cortexul activ. Un nivel scăzut al serotoninei poate conducela depresie, la tulburări de somn. De aceea, consumul de zahăr poate fiprivit ca o încercare de autovindecare a stărilor depresive.

Pericolul cel mai mare il reprezintă promisiunea unei “diete minune”care să dea rezultate rapid dar care reprezintă un real pericol pentrusănătate. Nici o dietă nu dă rezultate atât de repede pe cât se crede, ci decele mai multe ori au efectul contrar celui dorit. Exerciţiile fizice şialimentaţia sănătoasă reprezintă cea mai sigură metodă de a ajunge lagreutatea corporală dorită şi de a o menţine.

Page 14: Zaharoza

6. Zahărul “ascuns”

! ,,Zahărule, uneori eşti ascuns în tot felul de alimente şi

chiar dacă populaţia e hotărâtă să-şi limiteze consumul de zahăr nu prea reuşeşte să o facă. Evit dulciurile şi te găsesc până şi în pâine! “

Unii producători precizează cantitatea de zahăr la 100 grame produs finit sau la 1 litru, dar unii încă nu o fac. Noi propunem adoptarea unei legislaţii care să prevadă acest lucru.

O dietă echilibrată şi sănătoasă trebuie să conţină o cantitate moderată de zahăr. Doza zilnică recomandată este de 10-11% din aportul total de calorii. Femeilor li se recomandă în jur de 40 g zilnic (10 linguriţe) în timp ce bărbaţii pot consuma 60 g (14 linguriţe).

Page 15: Zaharoza

7. Falsificarea mierii de albine cu ajutorul zahărului :

Un cumpărător, mare amator de miere, a fost păcălit de o «miere » făcută din zahăr şi colorant alimentar galben.

Poţi prepara în laborator sau acasă o miere ”falsă” astfel:

dizolvă 200 g zahăr pudră în 50 ml apă distilată la cald agitând continuu;

adaugă o picătură colorant alimentar galben şi agită până obţii un lichid gros, vâscos asemănător mierii de albine.

Page 16: Zaharoza

Avantajele consumului de zahăr în condiţii moderate:

1. energizant rapid;

2. la aceeaşi cantitate, conţine doar jumătate din numărul de calorii faţă de grăsimi (4 cal/g faţă de 9 cal/g);

3. bun conservant (în concentraţie mare împiedică

dezvoltarea microorganismelor);

4. oferă senzaţia de saţietate;

5. gust plăcut;

!!““Bolile de care suferă omul ca urmare a aşa zisei Bolile de care suferă omul ca urmare a aşa zisei

civilizaţii iau naştere mai ales prin civilizaţii iau naştere mai ales prin intermediul alimentaţiei greşite şi pot fi vindecate numai pe intermediul alimentaţiei greşite şi pot fi vindecate numai pe calea unei alimentaţii corecte“calea unei alimentaţii corecte“

( Dr. H. P. Rusch( Dr. H. P. Rusch))

Page 17: Zaharoza

MIEREA DE ALBINE- sănătate şi frumuseţe!

Din punct de vedere nutriţional, mierea conţine următoarele elemente: apă, zaharuri simple, substanţe minerale, proteine, acizi organici, fermenţi, vitamine, hormoni, în total 435 de substanţe organice. Conţinutul în microelemente al mierii este similar cu cel al sângelui uman, de aceea mierea este foarte uşor de asimilat. Zaharurile ce intră în componenţa ei, glucoza şi fructoza, sunt direct asimilabile şi nu necesită o prelucrare prin digestie aşa cum se întâmplă cu zahărul sau alţi hidrocarbonaţi introduşi prin alimentaţie în organism şi care, ca să fie asimilaţi de acesta, trebuie să fie mai întâi scindaţi, prin procesul digestiei în zaharuri simple. De aceea, mierea e mult mai indicată pentru îndulcirea lichidelor comparativ cu zahărul alb, rafinat.

Page 18: Zaharoza

CUM PRELUNGIM VIAŢA ÎNTR-O LUME A EXCESELOR DE TOT FELUL?

Page 19: Zaharoza

Bibliografie:

Realizat de echipa SUGARS

“FABRICAREA ZAHĂRULUI”“CHIMIA ALIMENTELOR”“CHIMIA ORGANICĂ” - TRAIAN FLOREA “ MERCEOLOGIE ALIMENTARĂ – ION DIACONESCU www.wikipedia.com