vrc 100. ,,geniul necunoscut' al romaniei implineste 100

9
VRC 100. ,,Geniul necunoscut" al Romaniei implineste 100 de ani Otilia Andrei, Image not found http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2020/10/20/5f8ef7ef5163ec42711 Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictorita care se bucura de un profund respect si o mare iubire in Republica Moldova. Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut in Romania. Aceasta s-ar putea schimba in luna octombrie a anului 2020, cand, in ziua de 28, artista, care traieste la Chisinau, va implini varsta de 100 de ani. Pe data de 30 iunie 2020, cu prilejul apropiatului centenar al Valentinei Rusu Ciobanu, a fost semnat de catre presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, decretul pentru decorarea pictoritei cu Ordinul ,,Meritul Cultural", in grad de Mare Ofiter, Categoria C - ,,Artele Plastice". Pentru arta romaneasca contemporana acesta este un moment istoric extrem de important, care certifica nu numai recunoasterea oficiala de catre statul roman a meritelor unei mari artiste din stanga Prutului, ci si recunoasterea valorii exceptionale a scolii de pictura de la Chisinau si a prezentei incontestabile a acesteia in variatul spatiu cultural romanesc. Propunerea pentru acordarea inaltei distinctii a fost facuta de doamna Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova, si sustinuta de Asociatia pentru cultura si arte ARBOR (presedinte: Victoria Nagy Vajda) si de Muzeul Municipiului Bucuresti. Toate evenimentele acestui proiect cultural se organizeaza la Bucuresti sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier si candidat la alegerile prezidentiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.

Upload: others

Post on 31-Oct-2021

9 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

VRC 100. ,,Geniul necunoscut" al Romaniei implineste 100 de ani

Otilia Andrei,

Image not foundhttp://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2020/10/20/5f8ef7ef5163ec427110fe38/646x404.jpg

Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictorita care se bucura de un profund respect si o mare iubire in Republica Moldova. Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut in Romania. Aceasta s-ar putea schimba in luna octombrie a anului 2020, cand, in ziua de 28, artista, care traieste la Chisinau, va implini varsta de 100 de ani.

Pe data de 30 iunie 2020, cu prilejul apropiatului centenar al Valentinei Rusu Ciobanu, a fost semnat de catre presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, decretul pentru decorarea pictoritei cu Ordinul ,,Meritul Cultural", in grad de Mare Ofiter, Categoria C - ,,Artele Plastice". Pentru arta romaneasca contemporana acesta este un moment istoric extrem de important, care certifica nu numai recunoasterea oficiala de catre statul roman a meritelor unei mari artiste din stanga Prutului, ci si recunoasterea valorii exceptionale a scolii de pictura de la Chisinau si a prezentei incontestabile a acesteia in variatul spatiu cultural romanesc. Propunerea pentru acordarea inaltei distinctii a fost facuta de doamna Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova, si sustinuta de Asociatia pentru cultura si arte ARBOR (presedinte: Victoria Nagy Vajda) si de Muzeul Municipiului Bucuresti.

Toate evenimentele acestui proiect cultural se organizeaza la Bucuresti sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier si candidat la alegerile prezidentiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.

Page 2: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

Miercuri, 28 octombrie 2020, chiar in ziua in care implineste 100 de ani, Valentina Rusu Ciobanu va fi sarbatorita la Bucuresti, prin deschiderea expozitiei ,,Valentina Rusu Ciobanu - Un veac de singuratate" (perioada de vizitare: 28 octombrie - 29 noiembrie), care se va desfasura in spatiul expozitional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, punct de reper: Parcul Luigi Cazzavillan), apartinand Asociatiei ARBOR, conduse de Victoria Nagy Vajda. Pe 5 noiembrie, se va deschide, la Palatul Sutu - Muzeul Municipiului Bucuresti, expozitia ,,mare", sub genericul ,,Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la nastere" (perioada de vizitare: 5-29 noiembrie), curatoriata de Elena Olariu, coordonator din partea Muzeului, si Anastasia Gurschi, coordonatorul proiectului de la Chisinau din echipa Arbor.

Foto dreapta: Autoportret VRC, realizat in tehnica fotorealismului Echipa principala a proiectului ,,Valentina Rusu Ciobanu - o suta de ani de la nastere" este formata din: Victoria Nagy Vajda, manager de proiect; Elena Olariu, curator si coordonator proiect expozitional Palatul Sutu; Anastasia Gurschi, curator; Constantin I. Ciobanu, istoric de arta. Cu participarea extraordinara a domnului Lica Sainciuc, fiul Valentinei Rusu Ciobanu.

Citeste si: ,,O suta de ani de singuratate", cu Valentina Rusu Ciobanu. ,,Geniul Basarabiei", la centenar Arbor.art.room Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1 Deschidere: 28.10.2020, orele 12.00-20.00 Program vizitare: 28.10 - 29.11.2020 Marti - Sambata: 12.00 - 20.00 Pentru vizionare atelier VR va rugam sa solicitati o programare pe [email protected]. Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu Bd. I.C. Bratianu, nr. 2, sector 3 Deschidere: 5.11.2020, ora 10.00 Program vizitare: 5 - 29.11.2020 Miercuri - Duminica: 10.00 - 18.00 Mai multe despre viata, opera si arta marii pictorite Valentina Rusu Ciobanu Nascuta in Regatul Romaniei, pe 28 octombrie 1920, Valentina Rusu Ciobanu si-a facut studiile la Academia de Arte Frumoase de la Iasi, in clasa pictorului Jean L. Cosmovici si a asistentului sau, viitorul celebru pictor roman Corneliu Baba. Tot in acel timp, viitorul sot al pictoritei, Glebus Sainciuc, studia la Facultatea de Arhitectura a Politehnicii din Bucuresti, iar fratele Valentinei, Victor Rusu Ciobanu, s-a

Image not foundhttp://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2020/10/20/5f8ef7ef5163ec427110fe38/orig.jpg

Page 3: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

refugiat la Bucuresti in 1944, unde a activat pana la moarte ca artist. Desi toate aceste evenimente par sa se lege de Bucuresti, Istoria a asteptat o suta de ani ca sa prezinte publicului bucurestean prima expozitie personala a valoroasei artiste Valentina Rusu Ciobanu, in cadrul proiectului cultural ,,Valentina Rusu Ciobanu - o suta de ani de la nastere".

Page 4: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

Opera Valentinei Rusu Ciobanu s-a cristalizat intr-o perioada istorica foarte complicata: razboi, ocupatie militara, foamete, schimbarea regimului politic si pretentiile absurde ale regimului comunist, cand unui artist i se dicta cum sa deseneze, dupa cum isi aminteste pictorita: ,,Ce ne ramanea de facut noua, celor <<inarmati>> cu pensulei Am fost nevoiti sa actionam, pentru a pastra acea picatura de viata in arta, fara de care ne-am fi stins. Ne-am refugiat in ateliere, dar nu ne-am izolat de societatea turbulenta, pe cale de a deveni dementa; astfel ne-am pastrat o celula vie, din care sa se poata dezvolta un organism sanatos in vremuri mai prielnice".

Foto dreapta: Fotografia VRC, de pe foaia matricola de la Academia de Arte Frumoase Iasi Pentru a reduce din nedreptatile Istoriei si ale lipsei de actiune a autoritatilor si institutiilor culturale de pe ambele maluri ale Prutului, Asociatia pentru cultura si arte

Page 5: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

Arbor invita bucurestenii sa vada primele doua expozitii personale ale Valentinei Rusu Ciobanu in Romania. Astfel, de ziua centenarului artistei, 28 octombrie 2020, la Arbor.art.room (28 octombrie - 29 noiembrie 2020) va fi expusa o selectie de lucrari alese sa defineasca ,,un veac de singuratate", inspirat din viata artistei in Republica Moldova, iar pe 5 noiembrie 2020, la Palatul Sutu - Muzeul Municipiului Bucuresti (5 - 29 noiembrie 2020), va fi deschisa expozitia aniversara, care include lucrari de pictura si grafica din intreaga activitate artistica a Valentinei Rusu Ciobanu.

Cu colegii de la Academia din Iasi   La Palatul Sutu, in doua sali generoase de la etajul 1, se vor putea vedea peste 60 de lucrari de o valoare exceptionala, pictura si arta grafica, selectate chiar din atelierul artistei. Unele lucrari vor fi expuse pentru prima data in spatiul public, fiind recuperate din atelierul artistei dupa mai bine de 50 de ani de ascundere a lor. Printre acestea se numara si ,,Triplul portret al compozitorilor Alexei Starcea, Vasile Zagorschi si al cantaretei Valentina Savitkaia" (1963), lucrare restaurata cu sprijinul dnei Victoria Nagy Vajda, presedinta Asociatiei pentru cultura si arte Arbor.

Valentina Rusu Ciobanu si cei 100 de ani de singuratate La Arbor.art.room, in expozitia anexa, se vor putea vedea 11 lucrari de pictura, selectate din atelierul Valentinei Rusu Ciobanu, o selectie care face o trimitere indrazneata la capodopera scriitorului

Page 6: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

columbian Gabriel Garcia Marquez, ,,Un veac de singuratate".

Pentru curatoarea expozitiei, dna Victoria Nagy Vajda, Republica Moldova aminteste de Macondo, o metafora a unui stat cu o modernitate intarziata, iar moldovenii seamana cu ratacitorii confrati condusi de Jose Arcadio Buendia.

Vorbim despre cei 100 de ani scursi de la Marea Unire din 1918, cand Basarabia a avut sansa sa se reintegreze in spatiul cultural si politic romanesc, si despre aceasta ,,singuratate", in raport cu Romania (mai mult sau mai putin Mare), a taramului dintre Prut si Nistru. La fel ca si romanul ,,Un veac de singuratate", lucrarile selectate in expozitia anexa sunt realizate in a doua jumatate a anilor '60 si se remarca prin farmecul viziunii ,,naive" si prin laconismul mijloacelor de expresie. Compozitiile din aceasta selectie de lucrari capata conotatii enigmatice, care amintesc de metaforele copilariei, iar privitorul este invitat sa intuiasca legatura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului ,,Un veac de singuratate".

Impreuna cu sotul artistei, Glebus Sainciuc

Page 7: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

In cadrul expozitiilor, va fi lansat un catalog-album expozitional, care, pe langa imaginile cu opera artistei, include texte despre viata si opera sa, precum si interviuri exclusive oferite de Valentina Rusu Ciobanu. Tot in cadrul expozitiilor, va fi lansat un material video interactiv despre viata si creatia Valentinei Rusu Ciobanu, pe un interval de o suta de ani: 1920-2020, care va ajuta publicul sa descopere povestea si contextul creatiei maestrei artei basarabene. Proiectul ,,Valentina Rusu Ciobanu - o suta de ani de la nastere" va prezenta in premiera absoluta atelierul virtual al Valentinei Rusu Ciobanu, realizat in ,,realitatea virtuala" (VR), o reconstructie identica cu realitatea pe baza materialelor documentare din anul 1985. Atelierul VR se poate vizita cu ajutorul echipamentelor VR - Oculus Quest sau poate fi accesat de pe calculatorul personal, atelierul fiind gazduit de prima platforma de expozitii de arta VR din Romania si Republica Moldova, www.theopen-art.com. Dorim sa accentuam asupra faptului ca este primul atelier VR al unui artist roman, asemenea reconstructii virtuale fiind realizate de catre cele mai importante institutii muzeale din lume (de exemplu, Tate a reconstruit in VR ultimul atelier parizian al lui Amedeo Modigliani).

Valentina Rusu Ciobanu, impreuna cu marele scriitor basarabean Ion Druta

Page 8: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

Proiectul ,,Valentina Rusu Ciobanu - o suta de ani de la nastere" a prevazut si o componenta de cercetare si inventariere a atelierului artistei, in urma caruia s-au digitalizat, prin fotografiere, peste 500 de lucrari de pictura, schite sau desene mai elaborate. Au fost scanate in jur de 1.500 de schite si insemnari ale artistei, fotografii, diverse acte, articole din ziare despre creatia Valentinei Rusu Ciobanu si interviuri, pliante ale expozitiilor la care a participat, carti postale cu reproduceri semnate de artista. Toate aceste materiale vor constitui baza unei monografii complete despre viata si opera pictoritei Valentina Rusu Ciobanu, la care Asociatia pentru cultura si arte Arbor spera sa inceapa munca cat de curand, dorindu-si ca de publicarea monografiei sa se ocupe o importanta editura din Romania, in cautarea careia se afla acum.

Foto dreapta: Autoportretul VRC (1964), restaurat in 2020 Proiectul cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu este realizat de Asociatia pentru Cultura si Arte Arbor in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti, Fundatia SANTAVINERE din Chisinau si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National, Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Expo Arte, Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare. Proiectul s-a bucurat de o stransa colaborare cu Arhivele Nationale ale Romaniei - Iasi, Moldova Film, Muzeul National de Arta al Moldovei, Muzeul National de Literatura ,,M. Kogalniceanu", Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, Biblioteca Municipala ,,B.P. Hasdeu" - Chisinau, Rivulet Studio, VRTIM si Calvert Journal. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National si a Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC). AFCN si SDC nu sunt responsabile de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Image not foundhttp://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2020/10/20/5f8f01685163ec42711135ec/orig.jpg

Page 9: VRC 100. ,,Geniul necunoscut' al Romaniei implineste 100

Valentina Rusu Ciobanu, la apropierea varstei de 100 de ani