visual foxpro

Download Visual Foxpro

If you can't read please download the document

Post on 01-Dec-2015

285 views

Category:

Documents

47 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Visual Foxpro

TRANSCRIPT

 • Identificarea iclasificarea unor tipuri

  de structuri de daten anii precedeni de studiu, ai nvat c un calculatoreste o unealt electronic ce v poate ajuta s prelucraiinformaia. Informaia prelucrat poate fi format dintexte, numere, imagini sau sunete. Ea este pstrat pediferite medii de memorare, n diferite formate, subform de date. Aadar, orice rezolvare de problemncepe prin definirea datelor, continu cu prelucrarea lor(de exemplu atribuirea de valori) i se termin fie cuafiarea valorii lor, fie cu stocarea lor pe un mediu dememorare n vederea prelucrrii lor ulterior.

  Ai mai nvat c un calculator nu tie s prelucrezedect iruri de cifre binare care pot fi modelate fizic prinimpulsuri de curent, cu dou niveluri de tensiune ce co-respund celor dou cifre binare 0 i 1. Prin urmare, date-le vor fi codificri binare ale informaiei existente n exte-riorul calculatorului. Fiecrui tip de informaie i cores-punde un anumit mod de stocare n mediul de memora-

  re, adic un anumit tip de dat. Tipul datei determin att operaiile care se pot executa cuacele date, ct i modul n care sunt reprezentate pe mediul de memorare. Astfel, fiecarecaracter dintr-un ir de caractere va fi reprezentat sub forma unui grup de 8 cifre binarecorespunztoare codului ASCII asociat caracterului, iar asupra datelor de acest tip se potaplica numai operatorul de concatenare i operatorii relaionali. Aadar, datele (data) suntiruri de bii care sunt prelucrate de calculator. Data este o resurs la dispoziiaprogramatorului i orice limbaj de programare permite folosirea mai multor tipuri de date.

  Indiferent de tipul de date ales, reprezentarea datei n memoria calculatorului (fie intern,fie extern) se face printr-un ir de bii. Pentru a realiza aceast reprezentare sunt imple-mentai algoritmi de codificare care asigur corespondena dintre tipul de dat i irulde bii att la scrierea datelor, ct i la citirea lor. Tipul de dat ales de ctre programatorinflueneaz calitatea programului deoarece el determin dimensiunea zonei de memorie

  Dup ce vei parcurge acestcapitol trebuie s tii:

  1. Cum folosii datele pentru aprelucra informaiile.

  2. Ce tipuri de date putei folosi.3. Cum putei organiza datele

  sub form de colecii de date.4. Ce colecii de date putei folosi

  n procesul de prelucrare adatelor.

  5. Ce este o baz de date i cumsunt organizate datele ntr-obaz de date.

  6. Ce operaii putei executapentru a obine informaii nurma prelucrrii datelor dintr-obaz de date.

  Capitolul 1

 • 4 Informatic

  alocat, algoritmul de codificare, operatorii admii pentru prelucrare i implicit timpulnecesr prelucrrii.

  Analiza datelor se poate face n dou moduri:9 Logic (la nivelul conceptual). De exemplu, o dat este un numr ntreg pozitiv, cu valori

  cuprinse ntre 0 i 100.9 Fizic (la nivelul reprezentrii ei n memoria intern). De exemplu, n limbajul Pascal o

  dat de tip integer, iar n limbajul C o dat de tip int (dat numeric de tip ntreg) estereprezentat n 2 octei de memorie i permite memorarea datelor cu valori cuprinsentre -32768 32767. La nivelul limbajului de programare este necesar s fieimplementai diferii algoritmi care s permit folosirea acestui tip de dat: algoritmi dencrcare a valorii datei n zona de memorie, algoritmi de adresare a zonei de memoriealocate, algoritmi de extragere a valorii din zona de memorie etc.

  Ai mai nvat c exist:9 Date simple sau date elementare. Sunt date independente unele de altele din punct

  de vedere al reprezentrii lor n memorie. Chiar dac ele pot depinde din punct devedere logic (valoarea unei date este dependent de valoarea altei date), ele nu depinddin punct de vedere fizic (localizarea unei date pe suportul de memorare nu se face nfuncie de locaia unei alte date pe suport).

  9 Date compuse sau structuri de date. Sunt colecii de date ntre care exist anumiterelaii (relaii structurale). Fiecare component a structurii are o anumit poziie ncadrul structurii, iar toate componentele formeaz un ntreg, astfel nct prelucrarea sepoate face att la nivelul structurii de date (care poate fi considerat o entitate de sinestttoare), ct i la nivelul fiecrei componente. Pentru fiecare tip de structur dedate n limbajul de programare trebuie s fie definii algoritmi de localizare acomponentelor n cadrul structurii de date. ntre componentele structurii exist ilegturi de coninut, adic ntregul ansamblu de date din colecie poate caracteriza unobiect, o persoan, un fenomen, un proces etc. De exemplu, un vector cu 12elemente n care se memoreaz valorile lunare ale unui contor electric. Structura dedate caracterizeaz n acest caz un proces: consumul lunar de curent electric.Aadar orice obiect, proces sau fenomen din lumea real poate fi caracterizat printr-olist de atribute. Valorile atributelor din list pot fi reprezentate fizic n calculator(lumea virtual) sub forma unei structuri de date. n anii precedeni de studiu ai lucratcu urmtoarele structuri fizice de date:

  Structurile de date create n memoria intern sunt temporare dar permit o vitez deprelucrare mult mai mare dect a celor organizate n memorie extern. Pe de alt parte,structurile de date organizate n memoria extern sunt permanente i permit stocarea iprelucrarea unei cantiti mari de date.

  Structuri de date

  n memoria intern n memoria extern

  Tabloul de memorie(vectori i matrici)

  nregistrarea Fiierul de date

 • Identificarea i clasificarea unor tipuri de structuri de date 5

  Aadar, scopul programelor de calculator este de a prelucra datele pentru a furnizainformaii. Aceast informaie poate fi pstrat pe diferite medii de memorare, n diferiteformate, sub form de date. ntre datele prelucrate de un program exist diferite relaii.Modul n care vor fi aranjate aceste date n mediul de memorare depinde de legturadintre ele.

  1. Baza de datePrincipalele probleme pe care le implic ns o colecie de date format dintr-un ansam-blu de fiiere de date sunt:9 Redundana datelor. Redundana reprezint o proprietate a unei colecii de date i

  se refer la faptul c unele componente ale coleciei sunt memorate de mai multeori pe suportul de memorare. Date care reprezint aceeai informaie pot s aparn fiiere de date diferite, de multe ori cu formate de reprezentare diferite. Folosindmai multe copii ale acelorai date se consum inutil suport de memorare. Pe lngacest dezavantaj, mai exist i alte dezavantaje: se consum timpi suplimentari cuactualizarea datelor, deoarece se actualizeaz de mai multe ori acelai set de date(actualizarea se face n fiecare fiier de date n care setul de date apare), actualizareadatelor n toate fiierele de date este un proces dificil (fiecare posesor al unui fiier dedate trebuie s fie informat de schimbrile survenite) i nu pot fi controlate erorileaprute n procesul de actualizare a datelor.

  9 Actualizarea fiierelor i pstrarea integritii datelor. Actualizarea datelor trebuies se fac n toate fiierele n care apar. Dac se omite un singur fiier, nu mai esteasigurat integritatea datelor, iar rapoartele obinute cu aceste date vor conineinformaii greite.

  9 Dependena programelor de fiierele de date. Pentru exploatarea i ntreinereafiecrui fiier de date, programatorii vor scrie cte un program. Orice modificare nstructura fiierului de date va avea ca efect modificarea programului de aplicaie. nplus, n loc s se scrie un singur program pentru o colecie de date unic, se scriu maimulte programe, cte unul pentru fiecare colecie. Efectul este creterea costurilorpltite de ctre organizaie pentru programele care trebuie s-i furnizeze informaiiledin fiierele de date.

  Ansamblurile independente de date erau folosite n general n folosul unui singur depar-tament al organizaiei i mai puin n folosul ntregii organizaii. Soluia care poate rezolvaaceast problem este reunirea datelor ntr-o colecie unic numit baza de date. nacest mod, organizaia i poate exercita controlul asupra tuturor datelor.

  Controlul se execut prin intermediul administratorului bazei de date (databaseadministrator - DBA) care este o poziie n cadrul administraiei (ocupat de una sau maimulte persoane) ce are ca atribuie stabilirea datelor care sunt necesare n cadrulorganizaiei sau la nivelul fiecrui departament. Administratorul bazei de date mai poates stabileasc i modul n care se execut accesul la date, adic s hotrasc pentrufiecare persoan din organizaie setul de date din colecia de date la care are acces. Peparcursul exploatrii bazei de date, el poate s hotrasc modificarea structurii bazei dedate n funcie de noile cerine ale utilizatorilor.

 • 6 Informatic

  Obiectul: realizarea bazei de date a unei companii.Analiza sistemului iniial, format din mai multe fiiere de date

  Fiecare departament al companiei i-a creat i ntreinut propriul fiier de date:9 Departamentul Resurse umane are fiierul Angajai n care sunt pstrate date

  despre angajaii companiei: numele, codul numeric personal, adresa, numrul detelefon, data naterii, data angajrii, studii, experien, funcia i departamentul n carelucreaz, istoricul posturilor ocupate, data fiecrei avansri etc.

  9 Departamentul Salarizare are fiierul Salarii n care sunt pstrate date despresalariile angajailor companiei: numele i prenumele salariatului, codul numericpersonal, adresa, funcia deinut, treapta de salarizare, salariul tarifar, numrul deore lucrate, reineri lunare, salariul lunar etc.

  9 Departamentul Relaii cu clienii are fiierele Clieni n care sunt pstrate date despreclienii companiei (numele companiei client, adresa, numele persoanei de contact,telefonul etc.) i Comenzi n care sunt pstrate informaii despre comenzile clienilor(numrul comenzii, clientul care a emis comanda, coninutul comenzii, data comenzii etc.).

  9 Departamentul Aprovizionare are fiierele Stocuri n care sunt pstrate date desprestocul de materiale i materii prime necesare produciei (denumirea materialului,unitatea de msur, cantitatea etc.) i Furnizori