unitati de masura_pentru_timp

Click here to load reader

Post on 06-Aug-2015

145 views

Category:

Education

8 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 1. 1. UnUniti de msuriti de msur pentru timppentru timp
 2. 2. n vechime, timpul a fost msurat prin comparaie cu un interval de timp necesar desfurrii unor fenomene care se repet cu regularitate, ca de exemplu: - durata unei zile i a unei nopi - durata unui anotimp
 3. 3. Instrumente folosite pentruInstrumente folosite pentru msurarea timpuluimsurarea timpului 1. Cadranul solar Este un dispozitiv care msoar timpul n funcie de poziia Soarelui
 4. 4. 2. Clepsidra
 5. 5. 3. Lumnarea gradat 4. Pendulul aprut datorit dezvoltrii mecanicii
 6. 6. 5. Orologiul sau ceasul de turn
 7. 7. 6. Ceasul electronic aprut datorit dezvoltrii tiinei i tehnicii Folosete un oscilator electronic reglat de un cristal de cuar pentru a msura timpul. Primul ceas cu cuar
 8. 8. 7. Cronometrul Cronometrul este un ceas special, care are func iuni specifice, de msurat cu mare exactitate doar intervale de timp. Acest mecanism a devenit indispensabil n ntrecerile sportive i n stabilirea recordurilor pe o durat fix de timp.
 9. 9. 8. Ceasul atomic Este ceasul care utilizeaz tranziia frecvenei electronice n zona microundelor, opticii sau a ultravioletelor. Este cel mai exact ceas dintre toate ceasurile descoperite de om.
 10. 10. Unitatea de msur a timpului este SECUNDA (prescurtat s) O secund este reprezentat de fiecare plpire galben. Pentru exprimarea timpului se folosesc multipli ai secundei: MINUTUL (prescurtat min) 1 min=60s ORA (prescurtat h) 1h=60min=3600s
 11. 11. Ceas cu interval de timp de 12 ore Este un sistem de msur a timpului n care orele unei zile sunt mprite n dou intervale orare de 12 ore fiecare. Orele din primul interval, ntre miezul nopii (ora 12 noaptea) i prnz (ora 12 ziua), sunt notate cu am (prescurtare de la expresia latin ante meridiem = nainte de amiaz). Orele din al doilea interval, ntre prnz i miezul nopii, sunt notate cu pm (prescurtare de la expresia latin post meridiem = dup amiaz).
 12. 12. Ceas cu interval de timp de 24 de ore Este un sistem de msur a timpului n care cele 24 de ore ale unei zile nu sunt mprite n dou intervale de cte 12 ore, am i pm, ci sunt numerotate de la 0 la 23. Ceasurile digitale folosesc intervalul de 24 de ore.
 13. 13. ZIUA (prescurtat d) exprim timpul necesar ca Pmntul s fac o rotaie complet n jurul axei sale. Aceast perioad de rotaie este mprit n 24 de ore care se pot mpri n uniti de timp mai mici: minute i secunde. 1d=24h 1d=1440min 1d=86400s Rotaia Pmntului n jurul axei sale
 14. 14. SPTMNA este o unitate de timp mai lung dect o zi i mai scurt dect o lun. Zilele sptmnii sunt: 1. LUNI (lat. Lunae dies)=Ziua lunii 2. MARI (lat. Martis dies)=Ziua zeului roman Marte, zeul rzboiului 3. MIERCURI (lat. Mercurii dies)=Ziua zeului roman Mercur, zeul comerului 4. JOI (lat. Jovis dies)=Ziua zeului roman Jupiter, zeul care are n grij legile i ordinea social Zeul Marte Zeul Mercur Zeul Jupiter
 15. 15. 5. VINERI (lat. Veneris dies)=Ziua zeiei Venus, zeia dragostei, frumuseii i fertilitii 6. SMBT (lat. Saturni dies)=Ziua zeului Saturn, zeul care patrona muncile agricole i roadele pmntului 7. DUMINIC (lat. Dies Dominus)=Ziua Soarelui Zeia Venus Zeul Saturn
 16. 16. LUNA este unitatea de timp care are de regul 30 sau 31 de zile cu excepia lunii februarie care are 28 sau 29 de zile. Cele dousprezece luni sunt: 1. Luna IANUARIE (lat. Ianuaris)=numele vine de la zeul Ianus, zeul cu dou fee: una orientat spre anul care se ncheie i alta spre anul care vine Are o durat de 31 de zile. n Romnia, luna ianuarie, popular, se nume te Gerar. Srbtorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri i practici specifice nceputului de an prin care oamenii sper s ob in, prin diferite practici magice, prosperitate, sntate, lini te i pace.
 17. 17. 2. Luna FEBRUARIE (lat. Februaris)=purificare, cur ire , legat de ritualul cur irii ce se fcea anual la 15 februarie. Aceast lun era nchinat zeului mpr iei subpmntene Februs. Luna are 29 de zile n anii bisec i , n ceilal i ani, luna februarie are 28 de zile. n Romnia, luna februarie, popular, se nume te Furar.
 18. 18. 3. Luna MARTIE (lat. Martius)=zeul Marte, zeul rzboiului din mitologia roman, era considerat o lun favorabil nceperii rzboiului. Are o durat de 31 de zile. n Romnia, luna martie, popular, se nume te Mr i or . n luna martie ncepe aratul i semnatul, se cur livezile i grdinile, se scot stupii de la iernat i se "reteaza" fagurii de miere utiliza i ca leac n medicina popular etc. Echinoc iul de primvar (data cnd ziua este egal cu noaptea), este o data care variaza de la 19 martie la 21 martie.
 19. 19. 4. Luna APRILIE (lat. Aprilis)=numele vine de la cuvntul latinesc aperio, ire = a deschide, deoarece n aprilie se deschid mugurii plantelor. Are o durat de 30 de zile. n Romnia, luna aprilie, popular, se nume te Prier. n aprilie continu semnturile de primvar, se formeaz turmele, se tund oile nainte de a fi urcate la munte, se construiesc sau se repar arcurile i oboarele pentru vite etc.
 20. 20. 5. Luna MAI (lat. Maius)=numele vine de la denumirea majores dat de Romulus senatorilor romani. Are o durat de 31 de zile. n Romnia, luna mai, popular, se nume te Florar. Pe ogoare, n livezi, grdini i podgorii activitatea este n toi, iar turmele de oi, cirezile de vite dau randament maxim.
 21. 21. 6. Luna IUNIE (lat. Iunius)=numele vine de la zei a Iuno, so ia lui Jupiter i protectoarea femeilor mritate. Are o durat de 30 de zile. n Romnia, luna iunie, popular, se nume te Cire ar . Pe data de 22 iunie este solsti iu de var, marcnd ziua cea mai lung a anului.
 22. 22. 7. Luna IULIE = numele vine de la numele Iulius Cezar care s-a nscut n aceast lun. Are o durat de 31 de zile. n Romnia, luna iulie, popular, se nume te Cuptor.
 23. 23. 8. Luna AUGUST = numele vine de la numele primului mprat roman, Cezar August. Luna are 31 de zile, pentru c Cezar August a dorit ca luna august s aib tot attea zile cte are luna lui Iulius Cezar, luna iulie. Are o durat de 31 de zile. n Romnia, luna august, popular, are mai multe denumiri zonale: Augustru, Mselar, Gustar, Secerar.
 24. 24. 9. Luna SEPTEMBRIE (lat. September)=numele vine de la cuvntul latinesc septem, apte, pentru c luna septembrie era a aptea lun n calendarul roman. Are o durat de 30 de zile. n Romnia, luna septembrie, popular, se nume te Rpciune. Luna septembrie este luna cea mai important pentru cei care au trudit pmntul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Pe 23 septembrie este echinoc iul de toamn, cnd ziua este egal cu noaptea.
 25. 25. 10. Luna OCTOMBRIE (lat. October)=numele vine de la cuvntul latinesc octo, opt, pentru c luna octombrie era a opta lun n calendarul roman. Are o durat de 31 de zile. n Romnia, luna octombrie, popular, se nume te Brumrel. n aceast lun cad frunzele din copaci, ranii se ocup mai mult de treburile gospodriei, acum se fac nsmn rile de toamn.
 26. 26. 11. Luna NOIEMBRIE (lat. November)=numele vine de la cuvntul latinesc novem, nou, pentru c luna noiembrie era a noua lun n calendarul roman. Are o durat de 30 de zile. n Romnia, luna noiembrie, popular, se nume te Brumar. Este timpul brumei, sunt nsmn ate toate grnele de toamn i totul este gata pentru iernat.
 27. 27. 12. Luna DECEMBRIE (lat. December)=numele vine de la cuvntul latinesc decem, zece, pentru c luna decembrie era a zecea lun n calendarul roman. Are o durat de 31 de zile. n Romnia, luna decembrie, popular, se nume te Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul c nc se pstreaz amintirea Sfntului Andrei, srbtorit pe 30 noiembrie.
 28. 28. Cum s afli imediat cte zile are o lun Ca s aflai imediat cte zile are o lun, v punei minile una lng alta, nchidei pumnii astfel nct oasele din capul degetelor s se alinieze i, ca n poza de mai jos, vei vedea urmtorul ir. Astfel, lunii ianuarie i corespunde un deal, deci are 31 de zile, lunii februarie i corespunde o vale, deci are 28 sau 29 de zile, lunii martie i corespunde un deal, are mai multe zile, deci 31, lunii aprilie i corespunde o vale, are mai puine zile, deci 30. Mai-31, iunie-30, iulie i august au amndou dealuri, deci au cte 31 de zile, septembrie are 30 de zile, octombrie31, noiembrie30, iar decembrie31.
 29. 29. ANUL este unitatea de timp format din 12 luni sau 365 sau 366 de zile, dup cum luna februarie are 28 sau 29 de zile. Anii care au 366 de zile se numesc ani biseci i se succed din 4 n 4 ani. Este bisect anul al crui numr de ordine este divizibil cu 4. Exemplu: 1996 este un an bisect pentru c 1996 este divizibil cu 4, deci luna februarie a avut 29 de zile. ntrebare: Anul 2012 este un an bisect? Anul este durata unei revoluii a Pmntului n jurul Soarelui.
 30. 30. DECENIUL este intervalul de timp de 10 ani. SECOLUL sau VEACUL este intervalul de timp d 100 de ani. Anii de la 1 la 100 alctuiesc secolul I. Anii de la 101 la 200 alctuiesc secolul II. ntrebare: n ce secol ne aflm? Anii de la 2001 la 2100 alctuiesc secolul XXI. MILENIUL este intervalul de timp de 1000 de ani.
 31. 31. Un submultiplu al secundei este MILISECUNDA (prescurtat ms), fiecare secund avnd 1000 de milisecunde. Milisecundele exprim vitezele deosebit de mari, de exemplu, viteza cu care un computer proceseaz informaia.
 32. 32. Folosindu-v de toate informaiile cuprinse n aceast prezentare, completai urmtorul ciorchine:
 33. 33. HAIDEI S REZOLVM!!! 1. n ce uniti de msur este indicat s msurm: a) Durata vieii omeneti; b) Durata cltoriei cu trenul de la Iai la Cluj; c) Durata unei reclame TV; d) Srbtoarea Crciunului; e) Durata recreaiei; f) Perioada de 10 ani; g) Durata vacanei de var; h) Durata unei probe de vitez la educaie fizic; i) Perioada de 100 de ani; j) Perioada de 1000 de ani? 2. Cte zile au n total anii 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952? 3. Cte zile au n total lunile ianuarie, februarie, martie ale anului 1872?
 34. 34. 4. Scrie ora indicat pe ceas: De la 0 la 12 ora ora ora ora ora ora ora ora De la 12 la 24 ora ora ora ora ora ora ora ora
 35. 35. 5. Cte secunde sunt ntr-un an? 6. Dac o inim sntoas bate cam de 72 ori pe minut,de cte ori ar bate ntr-un an? 7.Completeaz i calculeaz: a) Ziua mea de natere este (ziua,luna, anul)... . b) Acum am ... ani. Cu 3 ani n urm aveam ... ani. c) Peste 8 ani voi avea ani. d) 30 de ani voi avea peste ... ani. 8. tefan are 10 ani, iar mama sa are 34 de ani. a) Ci ani va avea mama, cnd tefan va avea 29 de ani? b) Peste ci ani mama va avea vrsta de 2 ori mai mare dect tefan ?
 36. 36. 9. Calculeaz: a) 4 sptmni=... zile; 2 secole=... decenii; 3 milenii=... Secole. b) 13 h 40 min 5 s + 19 h 48 min 56 s; 7 h 35 min 54 s + 9 h 41 min 13 s; 3 h 48 min 7 s + 20 h 8 min 47 s; 2 h 12 min 30 s + 8 h 39 min 54 s; 48 min 27 s + 5 h 56 s; 1 h 3 min + 20 h 59 min; 28 min 35 s + 38 min 27 s; 18 h 39 min 57 s + 3 h 35 s. 10. Pe ua unui magazin se afl urmtorul anun: Deschis ntre orele 8,00 i 16,30. Cte ore va sta nchis magazinul n cursul unei zile? 11. Artai c din 13 elevi cel puin 2 elevi s-au nscut n aceeai lun.
 37. 37. De rezolvat problemele rmase din fia de lucru.