tutorial ie

77
Cum sa faci o ie – tutorial realizat de Handmadeina http://www.handmadeina.blogspot.ro/2014/03/blog-post.html Cum croim Croiala iilor este foarte simplă, este lejeră, dreaptă pe talie, mânecile sunt largi. Iile sunt versatile, ia ce o port eu poate fi purtată și de fiica mea cea mică, ajustarea lățimii la umeri si a lungimii mânecilor se face prin șnurul de la gât și cel de la mănecă, ultimul nefiind obligatoriu. Pentru piept și spate se croiesc două bucăți dreptunghiulare identice. Pentru lungime și lățime vă ghidați după o bluză mai lungă și mai largă pe care o purtați peste blugi spre exemplu. Trebuie să țineți cont că la tiv mai intră aproximativ câte 2 cm pe toate laturile. Pentru mâneci se croiesc de asemenea două dreptunghiuri identice. Mânecile trebuie fie mai largi. Adug aici schemele a doua tipare, le-am luat de pe net, dar sunt doar cu titlu informativ, doar pentru a vedea asezarea pe material a celor 4 bucati. Dimensiunile trebuie musai adaptate la dimensiunile fiecareia. Spre exemplu, pentru mine o lungime a pieptului/spatelui de 80 cm este mult prea mare, iar ca latime 50 cm este cam putin (mai intra si la tivuri) mie imi place putin mai larguta.

Upload: andreea-andreea-madalina

Post on 07-Feb-2016

11.148 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Cum sa iti faci o ie,descriere pas cu pas de croiala si cusaturi traditionale , tutorial realizat de handmadeina

TRANSCRIPT

Page 1: Tutorial ie

Cum sa faci o ie – tutorial realizat de Handmadeina http://www.handmadeina.blogspot.ro/2014/03/blog-post.html

Cum croim

Croiala iilor este foarte simplă, este lejeră, dreaptă pe talie, mânecile sunt largi. Iile sunt versatile,  ia ce o port eu poate fi purtată și de fiica mea cea mică, ajustarea lățimii la umeri si a lungimii mânecilor se face prin șnurul de la gât și cel de la mănecă, ultimul nefiind obligatoriu.

Pentru piept și spate se croiesc două bucăți dreptunghiulare identice. Pentru lungime și lățime vă ghidați după o bluză mai lungă și mai largă pe care o purtați peste blugi spre exemplu. Trebuie să țineți cont că la tiv mai intră aproximativ câte 2 cm pe  toate laturile.

Pentru mâneci se croiesc de asemenea două dreptunghiuri identice. Mânecile trebuie să fie mai largi. 

Adug aici schemele a doua tipare, le-am luat de pe net, dar sunt doar cu titlu informativ, doar pentru a vedea asezarea pe material a celor 4 bucati. Dimensiunile trebuie musai adaptate la dimensiunile fiecareia. Spre exemplu, pentru mine o lungime a pieptului/spatelui de 80 cm este mult prea mare, iar ca latime 50 cm este cam putin (mai intra si la tivuri) mie imi place putin mai larguta. 

Page 2: Tutorial ie

Pentru ca tăietura să fie dreaptă se scoate un fir după ce s-au făcut măsurătorile pe cuponul de pânză. Mergem cu tăietura foarfecii după firul scos. Mai trebuie ținut cont ca lungimea fiecărei bucăți în parte, piept, spate, mânecă, să fie croită pe lungimea cuponului, altfel modelul cusut va apărea, în unele cazuri, turtit.

Eu mă voi folosi pentru piept și spate de două bucăți de material care mi-au rămas de la alt... proiect (că așa-mi place mie să-i zic), sunt deja tivite, deci voi croi doar mânecuțele.

Page 3: Tutorial ie

După ce s-au tăiat bucățile de material se înseilează tivurile astfel: 

* se scoate câte un fir cam la 2 sau 3 cm de fiecare margine, in functie si de grosimea materialului. Materialul meu est gros deci am scos firul la 3 cm de margine. Pentru panza topita si pentru tivuri mai delicate sunt suficienti 2 cm. Nici foarte foarte inguste nu e bine sa fie, cel putin la gat, pentru ca

trebuie sa intre cu lejeritate snurul)

 * se îndoaie marginile de două ori (se poate folosi fierul de călcat dar nu e obligatoriu)

Page 4: Tutorial ie

Se înseilează marginile îndoite astfel încât să nu se acopere marcajul făcut prin firul tras. (Pe acolo vom coase faimoasele găurele :))Aici trebuie avut grijă ca tivul din partea de sus a fiecărei bucăți, deci cea care vine la gât, să arate ca în poza de mai jos. Partea orizontală să vină peste cea verticală și nu invers. De ce e asta important? Pentru că pe acolo trebuie să intre snurul de la gât când încheiem.

Ca să concluzionăm: orice ie ia naștere din 4 dreptunghiuri identice două câte două. Simplu, nu? :)

Page 5: Tutorial ie

Pentru cine a venit mai târziu la șezătoarea noastră, noi aici facem o IE! 

 Folosim mouline alb pus intr-una fir și acul normal, cel cu urechi mici.

Page 8: Tutorial ie

Așa arată mânecuța mea tivită

Sper că nu vi s-a părut greu până acum. Vă aștept și mâine la șezătoarea noastră unde vom învăța să facem găurele duble.

ncepem cu un mic feston. Eu folosesc ața pusă în două, cu buclă, ca să evit nodul inestetic. Am uitat să vă spun, acum lucrăm pe fața materialului.

Page 9: Tutorial ie

După ce am terminat festonul scoatem un fir ca să delimităm lățimea rândului de găurele duble, dar trebuie avut grijă ca festonul să iasa cam cu 3-4 fire înafara lățimii alese. Cu o forfecuță tăiem firele verticale ce pornesc din feston. Ce am făcut până aici se repetă la ambele capete ale rândului de găurele simple. 

Page 13: Tutorial ie

Întoarcem materialul și facem o întăritură a cusăturii introducând ața prin spatele firelor lucrate.

Apoi tăiem.

Reluăm lucrul cu fir nou, tot cu buclă bineînțeles, că nouă nu ne plac nodurile! :)

Page 14: Tutorial ie

  

Așa arată mânecuța căreia i-am făcut noi azi găurele duble. Nu vă grăbiți să spuneți că arată banal...

Page 15: Tutorial ie

... ia priviți în ce se va transforma, mânca-o-ar mama de Cenușăreasă! :)

A sosit vremea să ne complicăm un pic. Doar un pic. Vom transforma banalele găurele duble în ajur. Ajur e un termen mai larg, se referă la cam tot ce se realizează prin scoaterea firelor. Sunt foarte multe feluri de ajur, dar azi ne ocupăm doar de unul, nu e cel mai simplu dar nici imposibil de realizat nu e.

Avem nevoie de acul normal și de mătase. Se poate face și cu mouline colorat, am văzut așa pe unele ii, în special pe cele cusute cu mătase. Atunci acest ajur colorat dă o pată de culoare și de veselie iei.

Page 16: Tutorial ie

Mătasea de la mercerii este un pic mai groasă, e posibil să fie suficient să folosiți firul în două. Eu am mătase din aceea cu care se coase în mod curent pe ii, e mai subțirică, deci o pun în trei. Deși nouă nu ne plac nodurile :) în cazul acesta nu prea ne putem fofila, trebuie să le folosim.Pentru început ținem materialul pe dos, trecem acul cu mătasea prin spatele festonului de la găurelele duble și facem câteva mici cusături de întărire a nodului. Nodurile de la mătase se desfac cel mai ușor la spălat, cusătura se deșiră și devine inestetică, noi nu vrem asta!

După ce am realizat întăritura facem în așa fel ca firul să pornească de la jumătatea festonului, întoarcem lucrul pe față și luăm primele trei "snopuri" de fire (că nu știu cum să le zic mai exact :)), așa ca în figura de mai jos.

Page 17: Tutorial ie

Facem o întăritură și apoi începem să  realizăm ca un fel de împletitură în spirală, exact ca în pozele de mai jos.

Page 22: Tutorial ie

ucrul nostru de astăzi se execută în totalitate pe spatele pânzei. Știu, și eu m-am mirat prima dată, ba chiar am vrut eu să demonstrez că toată lumea se înșală, că e mult mai ușor pe față și mă întrebam cum de nu și-a dat nimeni seama. După ce am lucrat o bucățică i-am arătat mamei, care a zis ceva de genul, bine, dacă ție ți-e mai ușor așa, fă așa, numai că am pus lucrul meu pe lângă al ei și am observat că la ea se vedea mai frumos, era mai bombat, mai uniform. Deci, dacă vreți puteți încerca să lucrați pe față lucrului, e posibil și așa.

Page 23: Tutorial ie

Firul de mătase se pune în două sau în trei în funcție de grosimea firului, nodul se întărește pe spatele festonului de la găurelele duble.

 Apoi la distanță de 4 fire față de găurelele duble se iau 8 fire pe ac, ca în poza de mai jos.

Page 29: Tutorial ie

Pânza mea este foarte deasă, mi-e foarte greu să respect cele  4, 2 sau 8 fire pe care le-am menționat mai sus, dar pânza topită este mult mai rară și deci

mai "prietenoasă", n-ar trebui să creeze nimănui probleme .

Ajurul nostru este finalizat, înfrumusețat, acum putem trece la ceva mai colorat dar... la întâlnirea viitoare. 

Vă spuneam că am ales modelul ce-l voi coase pe iișoară. Acesta este un model ușurel, specific zonei Muntenia, dar nu-i obligatoriu să facă toată lumea la fel. Puteți alege alt model dacă simțiți că acesta nu vă reprezintă.

Modelul acesta este chiar simplu, e făcut din musculițe și buștenei. Știu că ați zâmbit, și eu am zâmbit...Am spus și o repet, nu am învățat să cos din cărți, am învățat de la femeile din satul natal (în special de la mama). Poate că multe denumiri sunt regionalisme, poate nici nu sunt recunoscute prin alte zone ale țării dar nu-mi bat capul, eu o să le spun exact așa cum le-am aflat de la mama, pentru că noi aici avem o treabă importantă de făcut, avem de terminat o ie! :)

Acum o să mă adresez doar începătoarelor... Sper  să se înțeleagă din fotografiile de mai jos cum se coase o musculiță.

Page 30: Tutorial ie

Musculițele sunt ușor de făcut, din patru în patru fire se lucrează. Pânza mea este doar o imitație de pânză topită, foarte deasă, de aceea e greu să iau câte patru fire (dar azi am găsit pânză topită, iuhuuu, abia aștept să încep noile "proiecte")  Pânza topită nu creează astfel de probleme.

Când avem mai multe musculițe pe verticală, este clar, le facem una câte una, așa:

Când sunt însă mai multe pe orizontală, să vedeți lucru interesant, nu se mai fac una cate una, se fac ca în pozele de mai jos, așa numiții buștenei. 

Azi m-am apucat sa cos modelul pe pieptul iisoarei. Pentru inceput am indoit pieptul pe lungimea lui si am marcat cu un ac pana unde ar trebui sa

Page 31: Tutorial ie

tai "gura", stiti voi, la gat e o mica despicatura acolo unde se leaga snurul (in foto, acul din stanga). Cam 5-6 cm se taie pentru o iisoara de copilas, dar nici pentru femei nu se lasa cu mult mai mult (pana ajungem la "capitolul" asta cu siguranta o sa fiu mai bine informata). Si cu acul din dreapta am marcat locul de unde as vrea sa inceapa modelul (e un marcaj provizoriu).

Apoi am masurat modelul de pe esantionul ce l-am cusut ieri sa vad cam ce lungime are un model complet. Eu am considerat un model complet doua crengute din acelea, deci modelul care cuprinde 4 buline rosii. Pe panza mea deasa asta inseamna 5.5 cm. Am facut eu o integrala, am scos un radical (glumesc, mai!) si mi-a dat ca daca vreau de cate patru ori cele doua crengute asta inseamna 22 de cm.

Page 32: Tutorial ie

Cum modelul nu trebuie sa depaseasca gura aceea ce o vom taia dupa ce coasem modelul si nici sa se opreasca chiar in taietura, am masurat cei 22 cm incepand de sus, cam la doua degete mai jos de unde se va termina taietura. Unde s-au terminat cei 22 de cm va incepe cusatura mea. Da, pare mai greu de explicat decat de facut, pe cuvant!

Page 33: Tutorial ie

Modelul meu pe esantion are cam 2 cm in latime. Avand in vedere ca exact pe mijlocul pieptului o sa fie un ajur, eu am pozitionat cele doua inceputuri de model la 6,5 cm fata de jumatate. Asta pentru ca dimensiunile panzei mele sunt mici, la o ie de femeie altele vor fi distantele, nu ingramadim modelul in partea centrala.

Pentru inceput coasem lujereii cu negru. Aici, daca aveti modelul in fata (poza este ceva mai sus) nu trebuie decat sa identificati musculilitele (cruciulitele) si busteneii pe care i-am invatat aici: musculite si bustenei

Page 35: Tutorial ie

Si m-am dat de trei ori peste cap, am facut o vraja si am cusut la patru maini modelul si din stanga si din dreapta, asa:

Page 37: Tutorial ie

Eu tot zic iisoara pentru ca este chiar mica, de copil, de bebelus, de papusa daca vreti. O fac special pentru a realiza tutoriale aici pe blog. Am ales varianta asta pentru ca o ie de adult ar fi durat cu mult mai mult si noi nu ne dorim asta, nu?

Bun, ce urmeaza? Urmeaza  sa facem boboceii rosii pe aceste ramurele negre. Mie partea asta imi place de mor. Este extrem de simplu, dupa ce ai facut doi bobocei nu mai e nevoie sa te uiti la model, bulinutele rosii pot fi facute numai si numai intr-un anumit loc, la un moment dat o sa ajungi sa le poti face cu ochii inchisi (ei, n-o luati chiar motamo), sau cum zicea mama "te conduce modelul".

E bine sa fim un pic atente cand incepem sa coasem, sa intarim nodul pe spatele modelului, ca sa nu avem surpriza ca dupa spalat toate nodurile sa apara pe fata sau si mai rau, sa se descoasa modelul.

Bobocelul e  format din patru bustenei, doi de doi si doi de patru, nimic mai simplu.

Page 40: Tutorial ie

Cand trecem de la un bobocel la altul pasim prin spatele materialului dar avem grija sa trecem discret si prin cusaturile deja efectuate. Asta pentru ca vrem sa arata frumos si pe spate dar si pentru ca nu vrem sa se agate varful masinii de calcat in atele lasate  ca pe miriste :) atunci cand calcam ia pe dosul materialului.

Cam asa arata ce am facut eu pana acum.

Page 42: Tutorial ie

Intre cele doua randuri de model vine intercalat un rand de ajur. In mod normal ar trebui sa facem ajurul pe care l-am facut la poale, sa nu incarcam ia cu mai multe ajururi. Ajurul de la poale, am spus si o repet, nu e un lucru obisnuit sa se faca acolo, dar eu asa am avut materialul deja cusut si mi s-a parut interesant sa continui asa, pentru a face tutorial si pentru acel ajur – 01. Intre cele doua randuri de model o sa facem ajurul in zig-zag, sau gaurele duble in zig-zag, sau gaurele strambe, asa cum le-am pomenit eu denumite la mine acasa. 

Ajurul asta in zig-zag seamana foarte mult cu găurele duble  pe care le-am facut acum ceva zile, sunt doar putin-putin diferite. Sper sa se inteleaga din poze.

Page 47: Tutorial ie

Asa arata la final

Asa cum am masurat pe piept masuram si pe manecute, din centru catre exterior punem semne si incepem sa coasem lujereii negri. Trebuie sa avem un picut grija cum ne pozitionam astfel incat sa facem model intreg, sa nu terminam cu juma' de bobocel spre exemplu si nici sa nu ne ducem prea aproape de tivul de sus, sa avem loc si pentru cret (burta vacii, sau piele de gaina cum am auzit ca se mai spune prin unele locuri).

Page 49: Tutorial ie

Dupa ce am facut toate operatiile astea si la piept, acum e floare la ureche, nu?

Maine ne intalnim sa croim manecile si sa taiem gura la piept (habar n-am daca asta e termenul corect,  asa se spunea la mine acasa la despicatura de la piept, pe unde intra capul).

Page 50: Tutorial ie

m terminat de cusut modelul pe cele patru bucati de panza, a iesit simpatic, nu? Nu mai sunt decat doi pasi pana la a finalizare.

Acum ne ocupam de piept. Vom face o taietura mica verticala fix pe mijlocul pieptului, taiem gura iei cum se spune la mine la tara. Nu va pot spune o dimensiune exacta, se adapteaza in functie de cat de larga e ia (daca cumva

Page 51: Tutorial ie

e prea stramta trebuie sa intre si capul pe undeva, nu?:)), si pana unde am urcat cu modelul.

 La iisoara mea de copil am facut taietura de vreo 6 cm. 

 Am inseilat-o

Page 53: Tutorial ie

Va vand un pot :) Cand tiviti la partea de sus, la partile care se suprapun peste tivul orizontal nu apucati decat din materialul de deasupra, pentru ca prin tivul acela va trece snurul si va veti chinui sa treceti cu snurul prin gaurelele ce le faceti acum. 

Ce vreau eu sa zic e ca  din fata, in zona pe care eu am trasat liniutele verzi, nu se vede cusatura pentru ca nu am strapuns cand am facut gaurele pe spate.

Page 54: Tutorial ie

Vi s-a parut greu? Daca va e teama sa taiati direct materialul cusut puteti face o incercare pe un alt esantion. Il taiati, inseilati si faceti gaurele. O sa iasa perfect, va zic eu!

Astea-s dimensiunile iei ce-am probat la tanti R. Cu verde - ce croim la manecuta.

Si acum sa-i dam bataie! Mi-am facut si eu sablon cum facea mama. Nu va zic dimensiuni ca ia mea e mica mica si oricum nu sunt relevante, pentru ie de adult va puteti ghida dupa dimensiunile din desenul de mai sus.

Page 56: Tutorial ie

 Am inseilat

Am tivit (cum tivesc)Din doua bucatele de material ramase in urma croirii am decupat 2

dreptunghiuri, le-am tivit si am obtinut 2 patratele (pave) care vor fi cusute la subrat.

Page 57: Tutorial ie

La ultima sezatoare terminasem de croit manecile si de tivit pavele (clinisorii de la subrat), doua la numar. Astazi o sa incheiem manecile. La iisoara mea de copil, va spun drept nu prea aveam nevoie de clinisorii astia. Iisoara este destul de larga, am croit si manecile, materialul este destul de batos, pavele sunt mici mici si destul de rigide. Asta nu se intampla la iile de adult, pe panza topita care este moale, iar pavele sunt de dimensiuni mai mari, v-am zis, la mine in zona, patratel cu latura intre 4 sau 5 cm. As renunta la pavele mele, pentru ca mai am ii de copil fara clinisor, dar o sa

Page 58: Tutorial ie

inchei iisoara cu pave ca sa va arat cum se pun, dupa aceea vad eu daca le scot sau nu. 

Asezam clinisorul ca in poza de mai jos

si incepem sa incheiem ca in pozele de mai jos

Page 63: Tutorial ie

Dupa ce am terminat cu o latura a patratelului indoim maneca astfel

Si coasem partile pe care le-am marcat eu cu verde

Page 64: Tutorial ie

Apoi coasem si in jos pe maneca (la mine maneca este foarte foarte scurta, dar la maneca lunga aceasta ar fi cusatura pe lungimea manecii)

 Asa arata manecuta incheiata

Page 65: Tutorial ie

 Asa se va coase ea de piept (si de spate)

Cam asta a fost tot legat de incheiatul manecii, sper ca se intelege din fotografii si din explicatii. Mai avem foarte putin pana finalizam ia, saptamana asta deja vreau sa incep alt... "proiect". Dar la acela nu vor mai fi tutoriale, fiecare isi va alege modelul si va lucra dupa tutorialele existente.

Page 66: Tutorial ie

eri am incheiat manecutele iisoarei,  acum o sa coasem manecutele de piept si spate.

Folosim firul de mouline pus in 3 sau in 4, in functie de grosimea lui. Mai trebuie avut grija la noduri, stiti voi, se face o oarecare intaritura la inceputul cusaturii. Iar cand se termina firul, se intoarce lucrul pe dos si iarasi se fac intarituri trecand acul prin cusaturile existente, cat mai discret, sa nu se vada pe fata.

Cum incheiem am invatat ieri, dar...

Page 67: Tutorial ie

Eu mai tin lucrul si asa...

Imi place chiar mai mult asa, cusaturile ies mai uniforme, atata doar ca trebuie sa am grija sa nu cos prea strans.

Aici am terminat de cusut manecuta de piept.

Page 68: Tutorial ie

Cealalta "latura" a manecutei o coasem de spatele iei.

Aici suntem fix in zona in care se termina maneca, am cusut-o deja si de piept si de spate, in continuare coasem spatele de piept. 

Page 70: Tutorial ie

Nu va grabiti sa spuneti ca arata ciudat...

Dupa ce rasucim un snur mai lung din acelasi mouline cu care am cusut, vom folosi in sfarsit si acul cu urechi mari de care va spuneam pe la inceputuri.

Page 72: Tutorial ie

Incepem cu acesta din poza de mai jos, care este cu firul pe deasupra, vizibil, este mai uşor de făcut şi mai uşor de explicat. (O să vă arăt şi varianta cu firul ascuns, dar toate la timpul lor :))  Pe acesta l-am făcut la o bluză gen ie şi am făcut fiecare rând cu o altă culoare.  Nu-i aşa că e vesel foc? 

Pentru tutorialul de azi am folosit un eşantion de pânză, tivit, cu şnur introdus prin tiv, exact ca la ie.

Page 75: Tutorial ie

Aceasta este prima parte a tutorialului, cusătura de pe eşantion nu este chiar uniformă, m-a deranjat foarte tare camera care stătea cumva între mine şi cusătură.  Este primul tutorial de genul acesta, sper sa fiţi indulgenţi. Am făcut şi un mini-filmuleţ, dar necesită ceva editări, o să-l postez mâine, pardon astăzi, la o oră mai decentă. Sper că imaginile sunt destul de explicite, dacă nu, sunt sigură că filmuleţul o să compenseze lipsurile, iar eu sunt aici dacă aveţi întrebări.