tipuri de locuinte

Click here to load reader

Post on 28-Jun-2015

717 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Referat la Istoria Artelor

Tema: Tipuri de interioare din diferite timpuri si regiuni

A efectuat Lucia Lapusneanu

Tipuri de interioare din diferite timpuri si regiuniLocuinta este o necesitate umana primordiala, motivatiile umane sint cele care alcatuiesc continutul locuirii, omul da de multe ori raspunsuri instinctive la problemele ce i se pun ca exemplu amenajarea cit mai corecta, folosirea spatiului necesar, confortul n ambianta acestuia, odihna si altele, inca din cele mai vechi timpuri oamenii sau concentrat asupra acestor factori si asupra unei descoperiri si cunoasteri ct mai ample pentru interioare cum ar fi locuintele, palatele, castelele, manastiri, biserici si multe alte interioare care ne inconjoara in fiecare zi oriunde nu am pleca.

Epoca primitivDin cele mai vechi timpuri oamenii simteau nevoia de a se adaposti atunci cind earu diferite timpuri mai bune si mai rele furtuni, ploi etc. Ei se ascundeau in pesteri adinci greu accesibile aici domnea intunericul dar totusi oamenii acopereau peretii diformi ai acestor pesteri cu imagini uriase de o uimitoare expresivitate si frumusete, desenele reprezentau animale uriase la rindul lor acestea fiind niste accesorii ale pesterilor. Pe parcurs omul si-a extins locul de trai construind case mici apoi mai mari interiorul acestora erau simplu de obicei o camera mai apoi sa extins, deasemenea mai tirziu cind deja au aparul triburile, gintile sa largit si orientarea in directia locului de trai atit a locuintelor cit si a locurilor unde erau amplasate.

Adapost tipologic bazat pe relatiile om si mediul natural:-Vatra si paravanul focului - om+foc -Locuinta rupestra - om + pestra -Locuinta arboricola - om+padure -Locuinta lacustra - om + ape -Cortul demontabil al normandului - om + padure -Iglu locuinta arctica - om + zapezi -Locuinta trogbodita - om + faleza calcaroasa -Bordeiul semiingropat - om + ses agricol Acestea sunt tipuri de locuinte ale caror interioare nu sunt prea dezvoltate dar totusi oamenii aveau instinctul de a aranja si amplasa tot de ce aveau nevoie.

MesopotamiaIn Mesopotamia aceasta regiune situata intre Tigru si Eufrat cea mai principala creatie era Palatul inconjurat de ziduri puternice, in complexul palatului erau cuprinse constructii destinate cultului : templul- ce avea un vestibul incapere sanctuar imbodobit cu statui de cult si ziguratul ce era un turn construit din mase de caramida ce avea 3, 7 etaje fiecare etaj era colorat diferit deasupra fiind o capela destinata slujbelor si cercetarilor astronomice ca exemplu poate fi marele palat al lui

Nakukadnezar din Babilon, palatul lui Sargon, palatul regal din Mari.Camerele erau amenajate in jurul unei curti centrale si nu avea ferestre lumina patrundea dinspre aceste curti prin usile deschise acoperisul era drept sau in bolta in forma de cos. Deasemenea palatele si templele erau decorate cu incrustatii de caramida smaltuita , scoici, sidef si reliefuri.

Arta Grecie AnticeRealizarile culturale ale Greciei antice constituie o mostenire pretioasa, ea este cunoscuta dupa edificiile renumite care ne bucura si astazi cu splendoarea lor. Caracteristic Greciei sunt templele care scoteau in evidenta maretia faraonului, templul era ca o casa unde se adapostea statui de cult a zeului. Forma templului este foarte simpla iar interiorul se impartea in 3 parti principale: Paranaos - vestibulul. Naos- camera unde se afla statuia zeului. Opistodom- camera in care se afla tezaurul. Frumusetea templului grecesc vine de la claritatea lui si de la imbinarea elementelor de constructie care dau un echilibru intregului ansamblu. Concordanta dintre elementele de constructie au primit numele de ordin si anume ordinul doric si ionic mai tirziu apare si ordinul corintic

deasemenea deasupra lor intinzindu-se deobicei o friza ornamentala cu metope (bucati sculpturale) cu aceste ordine erau decorate exterioarele cit si interioarele templelor, ele se mai caracterizeaza prin dimensiuni mari si inalte pardoseaua si tavanul erau deasemenea ornamentate deobicei cu figuri geometrice si pardoseaua era din marmura ca exemplu poate fi templul lui Zeus din Olimpia:

Roma anticaIn aceasta perioada se pot deosebi mai multe tipuri de interioare si anume templele ca in Grecia, amfiteatrele care aveau interioare mai neobisnuite destinate luptelor si diferitor evenimente, si locuinta particulara care a fost descoperita in timpul sapaturilor arheologice in orasul Pompei dupa ce acesta a suferit eruptia vulcanului Bezubei in anul 79 e.n. Templele ca exemplu pantheonul este destinat tuturor zeilor aflati la Roma, zidurile acestuia sunt din caramida iar exteriorul este acoperit din placi de marmura iar cupola este cu niveluricare sunt menite sa usureze greutatea cupolei. Intrarea in templu se facea printr-un portic cu coloane corintice din granit si cu un fronton.

interior reconstruit al pantheonului.

Amfiteatrele ca exemplu poate fi Coloseumul din Roma al carui plan este o elipsa acesta are patru etaje fiecare ornamentat diferitcu coloane dorice, ionice, corintice si cu ferestre, in centru era amplasata arena unde aveau loc luptele gladiatorilor cu alti gladiatori sau animale feroce,imprejurul arenei dea lungul etajelre erau scaune de unde putea fi vizionat evenimentul, la primul etaj se afla inca camerele pentru gladiatori si custele pentru animale.

Coloseumul in zilele noastre Locuintele particulare acestea erau case de locuit la romani care se numeau Villa unde de obicei locuiau aristocratii romani. Vilele construite de romani ne impresioneaza prin spatiile largi, incaperile elegante decorate cu picturi, ele deasemenea aveau si o curte interioara. Villa misterelor ornamentata cu fresca

Termele si viata sociala in Roma Antica acestea erau niste terme obisnuite doar ca ele erau mai mult destinate pentru orice ca intilniri de afaceri,jocuri, pentru a minca si a bea acolo pentru a admira opere de arta, lecturi publice si spectacoleerau erau mai multe camere fiecare cu destinatia ei erau camere pentru barbati aparte si femei aparte ca exemplu poate fi:termele lui Caraclla, Termele lui Diocletian.

Egiptul anticAceasta perioada are la baza crearea interioarelor mormintelor adica piramidelor si anume incepind de la mastaba care era cu doua camere una deasupra pamintului si alta suterana unde se afla sarcofagul si bogatiile iar camera de sus era pentru provizii in servea ca intrare iar mai apoi dezvoltindu-se pina la piramida clasica care avea mai multe camere tot pentru aceeasi destinatie, coridoare.

Deasemenea mai erau temple si fortarete toate acestea se infrumusetau cu diverse coloane paliforme, papiforme si lotiforme cele in forma de palmier se intilnesc cel mai des coloanele serveau drept portic, iar capitelul de obicei se picta cu culori ca albastru, rosu, verde, galben.

Arta BizantinaUnul din cele mai importante centre medievale a fost Imperiul Bizantin in arhitectura de interior apar motive noi ca exemplu legatura intre coloana si arcada, capitelul iposta este adaosul deasupra capitelului pe care se sprijinea picioarele arcadelor, deasemenea mai apare si elementul cupolii pe pandativ care este o intarire a cladirii ca sa se poata tine cupola ca exemplu poate fi biserica Sf. Sofia din Constantinopol deasemenea pe peretii acesteia au fost descoperite mozaicuri ce aduc o marturire despre splendoarea, gustul si rafinamentul artei,aici apar diverse planuri de biserici in firma de cruce si altele.

Mai apare si basorelieful, relieful plastic se aplatizeaz tot mai mult, eliminnd impresia de profunzime, neglijnd senzaia de volum, prefernd contururile fixe i geometrice. In bisericile bizantine lumina este amenajata in asa fel incat sa se infiltreze prin cupola, peretii laterali ramanand in penumbra. Un exemplu ilustrativ in acest sens il constituie cupola bisericii Sfanta Sofia care, datorita braului de lumina pe care se reazama in aparenta, da privitorului impresia ca pluteste deasupra uriasei nave centrale.

Arta RomanicaCastele, manastiri si biserici conturindu-se si definindu-se prin stilul romanic care aveau o originalitate si maretie complexelor arhitecturale foarte ample. Manastirile erau cele mai inseminate institutii cu character ideologic precum si singurele centre de cultura de atunci si cu aceasta ocazie era concentrate o atentie deosebita interiorului cit si exteriorului acestora. Manastirile erau amplasate in jurul unei curti deschise era ridicata o galerie acoperita intr-o parte era biserica iar vizavi se afla sala de masa, dormitoarele, chiliile, magazine toate acestea erau in imprejur iar in mijloc eraloc gol, manastirea privita de afara se asemana cu niste castele, interiorul manastirilor erau cu un spatiu riguros si rational impartit, ornamentatia fiind rar raspindita si intrebuintata.(interiorul manastirii din Cluny din Franta,Burg.)

Bisericile aveauo forma inrudita a bazilicii aveau in interior o nava centrala si 2 sau 4 nave laterale un transeptsi o absida iar tavanul era din acrcade, in fata bisericii era un nartex (pridvor) iar intrarea se facea print-un portal flancat de 2 turnuri.desfasurarea cladirii este pe orizontala, masivitatea zidurilor, severitatea zidurilor fara de ornamente, ferestre mici si inguste cu scopul de a mari conul de lumina- mici la exterior si mari la interior, se pastra o separare a fiecarii incaperi fiecare avea acoperisul sau ca exemplu Catedrala Notre Dam Lagrande,Catedr. Arla. Castelele feudale au fost construite datorita nesigurantei din acea vreme, viata castelului se desfasoara in in curtea din interior unde se aflau ateliere, grajduri, magazii,camere de locuit pentru ostasi, servitori. Elementul principal al acestuia era donjonul, castelele nu erau ornamentate si nu pun probleme artistice deosebite ci doar impresionind prin simplitatea si forta pe care o degajeaza.(inerior de castel ).

Arta GoticaIn acest stil international e

View more