tipuri de clima

of 34 /34
Tipuri de clima şi Zonele de vegetaţie Profesor:

Upload: denis-sandica

Post on 15-Sep-2015

192 views

Category:

Documents


11 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Toate tipurile de clima + imagini + harti

TRANSCRIPT

Tipuri de climaiZonele de vegetaie

Profesor:Dobrin Gigliola Elev: Sndic DenisClima ecuatoriala Aceasta clima este permanent calda si umeda si se extinde in medie pe 5 latitudine Nordica si sudica in zona de convergenta intertropicala, dar regional se exintde si mai mult (in bazinul Amazonului,America Centrala,bazinul fluviului Congo, in Golful Guineei, Indonezia si Filipine). Sunt caracteristice temperaturile medii anuale de 26-27 C, diferentieri sezoniere si amplitudini termice anuale foarte mici, datorita valorilor relative constante ale radiatiei solare. Precipitatiile medii anuale sunt abundente, depasind 2000 mm/an , in aproprierea coastelor aceste camtitatii fiind mult mai mari. Spre exemplu in Columbia, in Buenaventura, pe tarmul Pacificului se inregistreaza peste 9000 mm/an. Aceste conditii favorizeaza dezvoltarea padurilor ecuatoriale luxuriante, dar sunt greu suportate de om. Vanturile nu bat fiind zona calmelor ecuatoriale ( aerul are miscari ascendente). Datorit acestor factori climatici, vegetaia predominant este cea luxuriant, cu arbori stratificai, sub aceste straturi aflndu-se arbuti i ierburi la periferia pdurilor. n interiorul pdurilor i ntre straturi cresc liane i plante epifite (plante fixate pe arbori). Arborii care constituie aceste pduri ecuatoriale sunt: palmierii (peste 1500 specii, cuprinznd i palmierul de ulei i palmierul de cocos ), arborele de cauciuc, arborele de cacao, arborele de cafea, mahonul, accaju. Pe rmurile afectate de maree cresc mangrove. Condiiile climatice favorabile din aceast zon extrem de cald i umed permit existena unei mari diversiti de animale. Cele mai multe (erpi, insecte, maimue, fluturi, psri viu colorate ) triesc n coroana arborilor unde gsesc o hran abundent. Solurile sunt lipsite de fertilitate deoarece solul este rezultat prin alterarea chimic a rocilor, de culoare roie, n galben.

Clima ecuatoriala

Padure ecuatoriala

PalmierPasarea Ara

Clima tropicala cu sezoane alternante Se extinde frecvent in zona cuprinsa intre 5-12 (15) latitudine se se diferentiaza in :a) Clima subecuatoriala determinata de circulatia atmosferica sezoniera (migrarea calmelor ecuatoriale si a alizeelor) in conditiile unor temperaturi ridicate de 20-28C. Se disting doua sezoane : unul ploios cand se extind calmele ecuatoriale pana la 12 latitudine , si altul secetos cand bat vanturile alizee. Se afla in sudul Indiei, America Centrala , sudul bazinului Congo, nordul Australiei.b) Clima musonica cu un caracter mai mult regional; se datoreaza circulatiei sezoniere opuse a maselor de aer determinate de diferentele mari de temperatura si presiune dintre continentul Asia si Oceanul Indian. Temperaturile sunt ridicate (20-25C), cu diferentieri termice mici intre cele doua sezoane (de 5-7C).Vant : musonul de vara, musonul de iarna. Se afla in : sudul, sud-vestul Asiei, nordul Indiei, Peninsula Indochina,Bangladesh. Sezonul ploios se datoreaza deplasarii maselor de aer dinspre Oceanul Indian spre sudul si sud-estul Asiei (vara), care aduc cantitati mari de precipitatii ( peste 12000 mm in Assam), iar sezonul secetos se datoreaza deplasarii maselor de aer dinspre continenul Asia spre Oceanul Indian. Vegetatia prezinta arbori rari , cu radacini adnac infipte in panant, paduri insotite de cursuri de apa ce se dezvolta folosind umiditatea mare a solului. Arbori: baobabul; palmierul de savana : acacia. Fauna cuprinde mamifere mari, bune alergatoare ce traiesc de obicei in turme.Exemple:antilopa,gazele,bivolul,girafa,zebra,leul,tigrul,pantera,cangurul,pasari flamingo etc. Solurile sunt predominant fertile.

Clima subecuatoriala

Clima musonica

Padurea tropicala

LeulZebra

Clima tropical arida si subarida Se extinde intre 15 si 35 latitudine si cuprinde marile deserturi ale lumii din Africa(Sahara si Kalahari) din Asia (Peninsula Araba,Iran,Pakistan), America de Sud,America de Nord(Arizona,New Mexico) si din Australia Centrala. Acest tip de clima se extinde in ariile cu presiune mare corespunzatoare miscarilor descendente ale aerului si vanturilor alizee. Temperaturile medii anuale sunt ridicate(25-30C) si se inregistreaza mari diferentieri diurne.In zilele de vara temperaturile pot sa ajunga la 50C, iar in nopitle de iarna temperaturile pot sa fie negative.Precipitatiile sunt rare si neregulate,iar uneori picaturile de aer se evapora inainte de a atinge solul.In Sahara cad ploi extrem de rar(5 mm/an), inregistrandu-se mai multi ani consecutivi fara precipitatii.In semideserturi se inregistreaza 50-150 mm/an. Vanturi : alizee.Vegetatia este prezenta pe suprafete limitate, la contactul cu zonele morfoclimatice se dezvolta formatiuni de stepa desertica (ierburi scunde ce acopera partial un sol subtire si care se dezvolta doar in sezonul ploios). Fauna este formata din scorpioni ,reptile,pasari de desert , gazele. Solul este preponderend desertic.

Clima tropical arida si subarida

Desert

SuricateScorpion

Clima subtropicala Clima subtropicala este o clima de tranzitie intre zona tropicala si zona temperata. Se extinde in jurul latitudinii de 40 si prezinta doua variante : clima mediteraneana si clima subtropicala cu ploi de vara. Clima mediteraneana cuprinde bazinul Marii Mediteraneene,California,provincia Capului in Africa de Sud, sud-vestul Australiei , intre 30-40 latitudine, si este caracterizata prin ierni blande si ploioase si veri calduroase si uscate.Temperaturile medii anuale sunt de peste 15C in timpul iernii , lunile cele mai reci avand temperatura medie de peste 10C.Precipitatiile sunt cuprinse intre 400-800 mm si au adesea un caracter torential. Clima subtropicala cu ploi de vara, este intalnita in partea de est a continentelor intre 25-35 latitudine (in sud-estul Chinei, sudul Japoniei, sud-estul SUA,in Argentina,nordul Africii,estul Australiei). Este un climat cald si umed, cantitatile de precipitatii ajungand la 1000-1500 mm, repartizate vara datorita aerului umed adus de pe ocean , din zona tropicala , de alizee si musoni. Iarna se inregistreaza invazii de aer rece de pe continent , insotite de vanturi reci. Vegetatia este compusa din arbori xerofiti,copacii find scunzi,cu coaja groasa si frunzele mici si cerate pentru a rezista la uscaciune.Acest lucru se datoreaza capacitatii plantelor de a-si inchide porii prin care vaporii de apa pot sa iasa.Dupa sezonul de seceta plantele isi reiau activitatea de fotosinteza. Fauna este formata din: broasca testoasa,scorpionul, vipera cu corn,numeroase insecte,magotul care este singura specie de maimuta care traieste in Europa. Soluri : negre-rosiatice, negre de tip terra-rosa.

Clima subtropicala

Padure din Argentina

Vipera cu cornBroasca testoasa

Clima temperata Se extinde intre 40-60 latitudine,in zona temperata, si corespunde teritoriilor dominate de circulatia vestica.Acest climat este caracterizat prin existenta celor 4 anotimpuri, cu o variabilitate accentuata a vremii.Sunt diferentiate 2 subtipuri cu numeroase areale de tranzitie intre ele. Clima temperat-oceanica este caracteristica partii vestice a continentelor din zona temperata (Europa de Vest , SUA,Chile,Noua Zeelanda), unde sunt predominante masele de aer umed, oceanic, din vest.Iernile sunt blande iar verile racoroase.Temperaturile medii anuale au valori de 10-15C , iar cantitatile medii anuale de precipitatii sunt in jur de 1000mm. Clima temperat-continentala se extinde din Europa de Est pana in partea centrala a Asiei, apoi in America de Nord, in sudul Americii de Sud, si este caracterizata prin veri calduroase si uscate si prin ierni extremi de reci.Datorita incalzirii puternice a uscatului, verile sunt foarte calduroase, cu temperaturi medii lunare de 15-25C iar iernile sunt reci,cu temperaturi medii lunare sub 0C.Cantitatile medii anuale de precipitatii au valori reduse, fiind cuprinse intre 300-500mm. In timpul verii precipitatiile au regim torential, iar in timpul iernii invaziile de aer rece polar genereaza viscole puternice.In estul Asiei, circulatia maselor de aer impune un climat temperat musonic cu precipitatii bogate vara si ierni aspre. Clima temperat arida se caracterizeaza prin diferenta considerabila dintre vara si iarna.Verile sunt lungi calde si uscate,cu intervale scurte de precipitatii reduse (sub 100mm/an).Temperatura variaza sezonier,vara 40-45C,iarna temperatura ajunge la -30 -40C.Vanturile specific acestei zone sunt vanturile de vest. Clima temperat rece este cea mai rece clim din cadrul climei temperate, regiunea este caracterizat prin vegetaia srac boreal. Ea se ntinde n cea mai mare parte n partea nordic a Asiei i Americii de Nord, singura regiune din sud cu o astfel de clim se afl n Patagonia, America de Sud. Temperatura medie a lunii celei mai clduroase este de ca. 10C Temperatura medie a lunii celei mai reci este de -3C. Vegetatia este formata din arbori care nu isi pierd frunzele iarna: stejarul de pluta, stejarul vesnic verde, pinul de Alep, pinul de piatra, maslinul salbatic.In California, padurile sunt formate din stejarul vesnic verde, stejarul alb , iar in Australia , mai ales din eucalipt si acacia. Animalele care populeaza aceste tinuturi sunt: sacalul, hiena, broasca testoasa, camila dromader(in nordul Africii), vipera cu corn, diferite specii de serpi si soparle,scorpionul etc.

Clima temperat receClima temperat arida

Clima temperat-oceanicaClima temperat-continentalaClima temperat oceanicaClima temperat continentala

Padure din Japonia

HienaClima subpolara Clima subpolara este o clima de tranzitie spre regiunile polare si se extinde intre 50-70 latitudine, in nordul Canadei, in nord-estul Europei si in nordul Asiei, in extremitatile polare de convergenta.Predomina masele de aer polar, rece,cu precipitatii reduse. Temperaturile medii anuale sunt in jur de 0C dar se manifesta amplitudini lunare mari. In timpul iernii se inregistreaza geruri puternice, cu temperaturi minime care au ajuns la -69C la Verhoiansk si la -71,1C la Oimiakon in Siberia.Vara este scurta, iar temperatura medie a lunii celei mai calde nu depaseste 10C, cea ce nu permite solului sa se dezghete decat la suprafata.Stratul de sol vesnic inghetat de dedesubt poarta denumirea de permafrost. Solurilede tundra, lipsite de fertilitate si care se afla mai mult in stare inghetata. Fauna este extrem de bogata:renul,elanul,vulpea polara,lupul de tundra,iepurele alb,potrnichea polara,veverita,lupul, ursul brun,etc. Vegetatia s-a adaptat la condiiile ngheului venic i este reprezentat de ierburi, muchi, licheni, alge, plante pitice (mesteacnul pitic, salcia pitic meriorul, afinul etc.)

Clima subpolara

Tundra

Elanul

Clima polara Clima polara este cea mai friguroasa clima zonala; impreuna cu clima subpolara ocupa circa 1/5 din suprafata Terrei. Se extinde in Antartica si Groenlanda, unde este cea mai aspra, fiind influentata de calotele polare. Fauna este srac, fiind reprezentat de morse, uri polari n regiunile arctice i de pinguini. Solul este ngheat pn la adncimi (n Antarctica 400 m). Uneori, n anotimpul de var, pe versanii munilor se dezvolt specii de muchi i licheni (oazele antarctice).

Clima polara

Antarctica

Pinguini

Bibliograife

Manualul pentru clasa a IX-a : Geografie fizica generala Notite din caietul de clasa www.wikipedia.ro

Clima muntilor inalti

Lanturile muntoase determina pe de o parte etajarea climei, iar pe de alta parte reprezinta un obstacol major in circulatia maselor de aer. Etajarea depinde de pozitia lantului muntos intr-o anumita zona climatica, de altitudine,orientarea si masivitatea acestuia. Ca urmare, in orice sistem muntos, de la baza si pana la o anumita inaltime caracteristicile climatice vor fi similare cu cele ale zonei de clima in care se afla. De exemplu, in muntii din zona temperata sunt specifice conditiile zonei de la baza pana la circa 800m altitudine; mai sus se individualizeaza etaje cu climat mai rece, iar pe crestele si pe varfurile ce depasesc 3000m exista ghetari(la fel ca la altitudinile polare). Vegetatia se succedepe verticala, de la paduri de foioase,conifere si pana la pajisti alpine. Pe la3.200m creste o vegetatie fara copaci,compusa din tundra alpina, tufaris,ierburi si muschi. Fauna: deoarece mediile alpine sunt localizate la distante foarte mari, nu exista vreun animal comun tuturor locurilor.Fauna este de interes cinegetic (urs brun, ras,cerb), pasari (cocos demunte, vultur plesuv,gainusa de alun), capra neagra, marmota alpina, lostrita, pastrav. Solurile au fertilitate sczut, aciditate ridicat; sunt larg rspndite solurile limitrofe, scheletice,superficiale.Clasa spodosoluri, podzolice,brune.

Muntii Rodnei

Urs Brun