tipuri de ambiguitate

Upload: vasvari-adriana

Post on 09-Jul-2015

123 views

Category:

Documents


1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Tipuri de ambiguitate

1.Fenomenul lui si-si Ronchamp are dubla semnificatie la nivel de concept.Ea este simpla la exterior , golurile ferestrelor fiind perceptibile la interior mult mai usor.Aceste iluminatoare creeaza taina necesara unui lacas de cult.

Notre Dame du Haut arhiect Le Corbusier

1

2.Elementul cu dubla functiune

Cladirea Pirelli este una dintre cele mai cunoscute cladiri de birouri din lume.In acest exemplu se exclude orice fel de mixtura functionala , forma fiind unitara .

Cladirea Pirelli arhitect Gio Ponti

2

Volumul de forma hiperboloida a catedralei din Brasilia are rol atat functional cat si structural.

Catedrala din Brasilia arhitect Oscar Niemeyer

Metropolitan Opera Wallace Kirkman

3

3.Elementul conventionalIn cazul bisericii Notre Dame la grande arcele laterale celei care incadreaza intrarea in edificiu nu au rol functional sau structural insa ele pastreaza ordinea creeand o fatada armonioasa.

Notre Dame la grande

Palatul ministerului de interne- Imobilu Kretulescu detaliu de organizare a pilastrilor si a corniselor pe cele doua fatade se respecta o regula desi cladirile au destinatii functionale si inaltimi diferite

4

4.Contradictia adaptata

Fatada oratoriului din Filippini este conceputa prin improvizatie , insa se pastreaza o anumita ordine. Aceasta ordine creeaza un intreg care desi este impur este totusi un intreg.

Oratorio dei Filippini architect Francesco Borromini

5

Cladire Piata Unirii Timisoara

6

5.Contradictia juxtapusa

Arhitectul Hans Hollein porneste de la o volumetrie relative simpla un cilindru caruia ii adauga elemente adiacente .In acest fel se creeaza contraste , volumul nu mai este unitar.

Haas Haus arhitect Hans Hollein

7

6.Inauntru-afara

8

9

7.Obligatia dificila a intreguluiDesi fatada principala a casei este simetrica doar la nivelul volumului dat de catre peretii exteriori , ferestrele se incadreaza si ele in intreg datorita modului in care au fost pozitionate .

Casa Vana Venturi architect Robert Venturi

10

11