the the coca

of 24 /24
Badicioiu Madalina Enache Catalina Universitatea Petrol – Gaze Administratie Publica Grupa 4482 The Coca – Cola Company

Upload: bru-brune

Post on 24-Oct-2015

15 views

Category:

Documents


1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

coca cola

TRANSCRIPT

Page 1: The the Coca

Badicioiu Madalina

Enache Catalina

Universitatea Petrol – Gaze

Administratie Publica

Grupa 4482

The Coca – Cola Company

Page 2: The the Coca

The Coca-Cola Company reprezinta cea mai mare companie producătoare de băuturi racoritoare din lume si cel mai mare producator, distribuitor si comercializant de bauturi non-alcolice si siropuri din lume.Totodata ea reprezinta una dintre cele mai mari corporatii din Statele Unite ale Americii.

The Coca-Cola Company are sediul principal in Atlanta, Georgia si este reprezentată în aproape 200 de tari din intreaga lume,iar consumul de produse al companiei depaseste 1.6 miliarde de portii pe zi.In tara noastra compania se prezinta pe piata prin intermediul a doua firme,Coca-Cola Romaina care este reprezentantul firmei americane ce detine marcile si imbuteliatorul Coca-Cola HBC Romania care produce,distribuie si vinde produsele inca din anul 1991.

Istoric

Conform legendei pe data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs siropul pentru Coca-Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spatele casei sale.El adus un borcan cu noul produs la farmacia “Jacob’s” de pe aceeasi strada, unde a fost testat si pus in vanzare la pretul de cinci centi paharul. In mod intentionat sau in mod accidental, noului sirop i-a fost adaugata apa carbonatata iar bautura a devenit dintr-o data mai delicioasa si racoritoare.

Considerand ca cei doi “C” vor arata bine in reclame Frank Robinson, partenerul si contabilul doctorului Pemberton, a sugerat numele si a scris cu acest scris unic marca inregistrata “ Coca-Cola”, ce este acum renumita in intreaga lume.

Primul anunt publicitar pentru “Coca-Cola”, a aparut intr-un articol in ziarul The Atlanta Journal unde cetatenii insetati erau incitati sa incerce “noua si populara bautura carbonatata”.In scurt timp pe copertinele magazinelor au aparut bannere pictate de mana cu sugestia “Consumati”, ce era adaugata pentru a informa trecatorii ca noua bautura era racoritoare.

In timpul primului an vanzarile au atins, in medie, cifra modesta de noua portii pe zi iar Dr. Pemberton nu si-a dat niciodata seama de potentialul bauturii pe care o crease. Treptat,el a vandut parti ale afacerii sale diferitilor parteneri si chiar inainte de moartea sa, in 1888, si-a vandut actiunile ramase lui G. Candler. Domnul un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuitie in materie de afaceri, care treptat a continuat sa cumpere drepturi suplimentare si a obtinut controlul in totalitate al afacerii.

Pana in anul 1892, flerul de comerciant al domnului Candler a impulsionat vanzarea de sirop Coca-Cola, facand-o sa sporeasca de aproape zece ori. Curand cu fratele sau John S. Candler, cu Frank Robinson, fostul partener al lui John Pemberton, si cu alti doi asociati, domnul Candler a format in Georgia o corporatie cu numele de The Coca-Cola Company iar capitalul initial a fost de 100.000$.

Page 3: The the Coca

Marca inregistrata “Coca-Cola”, folosita pe piata din anul 1886, a fost inregistrata la Biroul de Inventii al Statelor Unite la data de 31 ianuarie 1893.

In timp ce atentia domnului Candler se indrepta spre impulsionarea vanzarilor la pahar, se dezvolta un nou concept care urma sa raspandeasca savurarea bauturii Coca-Cola in intreaga lume. In anul 1894, in Vicksburg, Mississippi, Joseph A. Biedenharn a fost atat de impresionat de cererea pentru Coca-Cola pe care o vindea la pahar, incat a instalat o masinarie de imbuteliat in spatele magazinului sau si a inceput sa vanda navete de Coca-Cola plantatiilor si fabricilor de cherestea de-a lungul raului Mississippi. El a fost primul imbuteliator de Coca-Cola.

Imbutelierea pe scara larga a fost posibila abia in anul 1899, cand Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead din Chattanoga (Tennessee), au obtinut de la domnul Candler drepturile exclusive de a imbutelia si vinde Coca-Cola in Statele Unite. Intre anii 1890 si 1900 compania Coca-Cola a inregistrat o crestere a vanzarilor de 4000%.

In urmatorii 20 de ani, numarul de fabrici a crescut de la doua la peste 1000, 95 la suta dintre ele fiind in proprietatea localnicilor si cu angajati ai acestora. Odata cu dezvoltarea afacerii, realizarea unui echipament de imbuteliat de mare viteza si a unor mijloace de transport tot mai eficiente au permis imbuteliatorilor sa serveasca mai multi clienti, cu un numar mai mare de produse. Astazi sistemul de imbuteliere Coca-Cola constituie reteaua cea mai mare si mai raspandita de productie si distributie din lume.

Pana la jumatatea deceniului al saselea, lumea Coca-Cola era definite de sticla contur, de sase uncii si jumatate sau de paharele in forma de clopot pentru dozatoare. Odata ce consumatorii au inceput sa ceara varietate, compania a raspuns cu ambalaje noi, tehnologie noua si produse noi. In anul 1955, Compania a introdus sticlele de 10,12 si 26 uncii (8 uncii=aprox. 240ml) in format adecvat consumului unei familii, sticle care au avut un success imediat.

Cutiile de metal, realizate pentru prima oara pentru fortele armate de peste ocean, s-au gasit pe piata din anul 1960. Apoi dupa ani de cercetari in domeniul sticlelor de plastic pentru bauturi racoritoare, Compania a introdus in anul 1977 ambalajele PET la dimensiunea de doi litri.

Compania a introdus de asemenea si noi bauturi racoritoare pentru a satisface un spectru tot mai larg de gusturi. Nascuta in 1960 in Germania, familia de bauturi racoritoare Fanta a devenit cel de-al treilea sortiment din lume ca cifra de vanzari iar Sprite, o bautura pe baza de suc de lamaie, a urmat in anul 1961.

In anul 1971, tinerii din intrega lume s-au adunat pe varful unui deal din Italia pentru a canta “I’d like to buy the world a Coke”(as dori sa cumpar lumii o Coca-Cola), o reactie la vremurile violente. Acest moment a constituit si o privire indreptata spre viitorul Companiei: o prezenta

Page 4: The the Coca

globala in continua expansiune si atasament tot mai profund pentru cea mai pretuita marca din lume.

Forta si prestigiul marcii Coca-Cola au fost exemplificate in anul 1988, cand in urma a 3 studii independente realizate la scara mondiala de catre Landor&Associates, s-a confirmat faptul ca cea mai cunoscuta si mai admirata marca din lume este Coca-Cola.Publicitatea din anii’70 si ’80 a continuat o lunga traditie care a prezentat bautura Coca-Cola ca pe una dintre placerile simple ale vietii, distincte si acceptata oriunde.

In timp pe langa Coca-Cola in portofoliul de produse al comaniei au fost adaugate si alte bauturi mai mult sau mai putin cunoscute de catre noi cum ar fi:Fanta,Sprite,sucurile Cappy,ceaiurile Nestea,energizantul Burn si apa mineral Dorna.

Coca-Cola in Romania

Coca-Cola Company detine fabrici în Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Timisoara, Oradea si Vatra Dornei. Compania deserveste aproximativ 22 milioane de oameni detine 14 centre de distributie si are cca 1.700 de angajati.

Toate fabricile din Romania au obtinut urmatoarele certificari:

Calitate (ISO 9001:2008) Mediu (ISO 1400:2005)

Sanatate & Securitate Ocupationala (OHSAS 18001:2008)

Siguranta Alimentelor (ISO 22000:2005)

Toate bauturile produse si distribuite de Coca-Cola HBC Romania trebuie sa indeplineasca atat cerintele legale aplicabile in Romania, precum si cele ale Uniunii Europene privind calitatea si siguranta alimentelor.

Compania este cunoscuta in special datorita produsului ei cel mai renumit Coca-Cola, inventat de catre John Stith Pemberton în anul 1886.Conform unui studiu realizat in martie 2009,compania controleaza 52,5% din piata chineza de sucuri carbogazoase si 12% din piata de sucuri de fructe.

Portofoliul de marci al companiei este compusa din:

marci principale: Coca-Cola, Fanta si Sprite marci locale, precum apele minerale naturale Dorna, Dorna Izvorul Alb si Poiana Negri

marci brevetate de alte companii, precum Nestea si Illy.

Page 5: The the Coca

Astfel portofoliul de produse include o mare varietate de bauturi carbonatate si necarbonatate, precum:

sucuri si nectaruri ape minerale naturale

ceaiuri si cafea

bauturi sportive si bauturi energizante

bauturi imbogatite cu vitamine si minerale

Incepand cu anul 2001, Coca-Cola Company a investit la nivelul intregului Grup mai mult de 4,7 miliarde de Euro in proprietati, fabrici si echipamente pentru mordernizarea infrastructurii de productie si pentru extinderea disponibilitatii echipamentelor de racire a produselor sale.

In anul 2012 Coca-Cola Company detinea o cifra de afaceri de 28,8 miliarde USD.In Romania comapnia avea o cifra de afaceri de 1.939.420.892 lei in crestere fata de anul 2007 cand cifra de afaceri era de 1.721.351.922.O diferenta insa il face numarul mediu de angajati al companiei care in anul 2007 detinea 2859 de salariati iar in anul 2012 numarul mediu scade pana la 1642.

Conform Ministerului de Finante Publice compania Coca-Cola Romania a realizat in anul 2012 un profit brut de 171.405.409 de lei mai mic fata de cel din anul 2007 care a fost de 234.074.429 lei.

Venitul general al Coca-Cola Company in anul 2009 era de 31 miliarde USD iar in anul 2010 numarul total de angajati depasea 92.800 salariati.

Coca-Cola in Timp

Sloganul companiei este "The Coke Side of Life"

In timpul primei perioade de dezvoltare a industriei de imbuteliere a Coca-Cola, au fost folosite trei tipuri de sticle pentru distributia produsului:

1. Hutchinson (1899-1901)

Page 6: The the Coca

2. Straight-walled sticla cu pereti drepti,,capac ondulat si eticheta in forma de diamant (1901-1915)

3. Design cu contur clasic (1916 in prezent)

La inceputul anilor 1960,s-a inceput sa testarea pe piata a ambalajul de unica folosinta, sau nereturnabil, de sticla pentru Coca-Cola. Putin mai tarziu a fost introdus pe majoritatea pietelor ambalajul de sticla nereturnabil.

La inceputul anilor 1970, multe fabrici de imbuteliere din SUA au inceput sa isi sarbatoreasca cea de-a 75 aniversare in acest domeniu prin lansarea unor sticle-editie limitata care foloseau vechile design-uri si logo-uri.

Aceste sticle au devenit repede obiecte de colectie dorite si au stimulat dezvoltarea altor sticle aniversare care sa celebreze evenimente sportive, festivaluri sau aniversari si evenimente importante pentru clienti.

La inceputul anilor 1990, sticlele contur au inlocuit sticlele obisnuite cu pereti drepti, drept ambalaj standard pentru a marca aceste evenimente.

Sticlele aniversare au devenit foarte populare pentru colectionarii de Coca-Cola, multi dintre acestia avand sute din aceste sticle expuse in casele lor.

Page 7: The the Coca

Conducerea companiei Coca-Cola

Muhtar Kent a intrat în sistemul Coca-Cola în 1978, indeplinind o varietate de roluri de marketing si operationale care au dus la numirea sa in pozitia de presedinte al diviziei pentru Europa Centrala si de Est in 1989.Potrivit unui articol Kent a detinut aceasta pozitie pana in 1995, fiind responsabil pentru 23 de tari unde, in stransa colaborare cu Neville Isdell (fostul CEO al gigantului american), s-a ocupat de relansarea Coca-Cola in Europa Centrala si de Est intr-un timp record, compania ajungand rapid lider de piata in aceasta regiune, pozitie pe care o detine si in prezent.

In perioada 1995-1998, Muhtar Kent a fost managing director al Coca-Cola Amatil Europe cu operatiuni de imbuteliere in 12 tari. Din 1999 pana la intoarcerea sa in cadrul companiei, Kent a fost presedinte si director executiv al Efes Beverage Group, una dintre cele mai mari companii internationale de bauturi din Europa, si managing partner Coca-Cola Icecek, o companie de imbuteliere Coca-Cola. Muhtar Kent s-a intors in cadrul companiei Coca-Cola in mai 2005.

Muhtar Kent a fost extrem de activ in dezvoltarea businessului Coca-Cola pe piata romaneasca, in primele etape de prezenta locala a companiei, ocupand functia de presedinte al grupului american in Europa Centrala si de Est. In cadrul structurilor Coca-Cola, Muhtar Kent a fost cel care a dezvoltat atat activitatea de imbuteliere, cat si pe cea de distributie pe piata locala.

Grupul american a intrat pe piata romaneasca in anii '90, dupa ce Ion Stamanichi, directorul celei mai mari fabrici de sucuri din tara, Ci-Co din Bucuresti, i-a scris o scrisoare directorului companiei americane de la acea vreme. Pe scurt, ii lansa o invitatie pentru a-si uni fortele cu el ca sa vanda Coca-Cola pe piata romaneasca. Nu doar ca mesajul a avut rasunet si in cateva luni de la trimiterea scrisorii o intreaga delegatie evalua potentialul afacerii din Romania, iar dupa un an a si inceput productia de Coca-Cola.

Page 8: The the Coca

Rivalitate si investitii Coca-Cola in Lume

Coca-Cola, principalul rival al PepsiCo si cel mai mare producator de bauturi racoritoare din lume, a anuntat in iunie anul 2012 ca va efectua investitii de 5 miliarde de dolari in perioada 2012-2020 pentru dezvoltarea afacerilor din India, a treia mare economie din Asia.

Coca-Cola intentioneaza sa investeasca 4 miliarde de dolari in următorii trei ani în China, pentru dezvoltarea opertiunilor companiei in cea de-a doua mare economie a lumii. Programul de investitie anuntat,va include de asemenea, imbunătătirea retelei de vanzare si distributie.

Potrivit unor statistici, Coca-Cola si rivalul PepsiCo au investit masiv in China, unde ambele companii inregistrează cresteri ale vanzărilor de peste 10%, odata cu extinderea bazei de consumatori în cea mai populată tara din lume. China genereaza astfel aproximativ 7% din vanzarile Coca-Cola la nivel global,iar cele mai mari două piete ale companiei fiind SUA si Mexic.

Misiunea Companiei Coca-Cola:

Fiind cea mai mare companie producatoare de buturi racoritoare din lume,Coca-Cola Company s-a castigat respectul si increderea consumatorilor in timp prin multa munca si seriozitate.Astfel compania si-a propus sa indeplineasca mai multe misiuni dintre care:

* Coca-Cola sa fie marca cele mai recunoscuta din lume, si marca de cea mai mare valoare.

* Sa produca sis a imbutelieze bauturi perintr-un sistem eficient si raspandit in lume.

* Sa aibe clienti multumiti si sa faca un profit bun de vanzare a produselor

* Resursele sa fie alocate în mod inteligent.

* Compania sa fie cel mai puternic conducator la nivel mondial în industria băuturilor, dar si in lumea afacerilor.

Astazi Coca-Cola se distribuie in peste 200 de tari, fiind considerat cel mai valoros brand din lume cu o valoare de peste 50 de miliarde de dolari.

Sloganuri: The Great National Temperance Drink (1906), Six Million a Day (1925), The Real Thing (1942), What You Want Is a Coke (1952), Coke Is It! (1982) si celebrul Always Coca-Cola (1993).

Page 9: The the Coca

Muzeul Coca-Cola. Si cum americanilor nu le scapa nicio oportunitate, in Atlanta putem gasi un muzeu al Coca-Cola, denumit The World of Coca-Cola.

Publicitatea Coca - Cola, de-alungul timpului

De-a lungul anilor, melodii, versuri si sloganuri au imprimat ritmul campaniilor publicitare Coca-Cola. Unul dintre cele mai renumite sloganuri publicitare, 'The Pause That Refreshes' a aparut pentru prima oara in The Saturday Evening Post in anul 1929. El a fost sustinut de "It's The Refreshing Thing To Do" in 1936 si "Global High Sign". Anii ‘50 au produs "Sign Of Good Taste", "Be Really Refreshed" si "Go Better Refreshed".

Au urmat multe alte sloganuri memorabile inclusive 'Things Go Better With Coke' in 1963. "It's The Real Thing", folosit pentru prima oara in 1942 a fost readus in 1969 pentru a sustine un nou mod de comercializare pentru Coca-Cola ce a avut un success remarcabil.

Incepand cu jumatatea deceniului al treilea, radioul a fost cel mai important mijloc de comunicare pentru Coca-Cola. In anii '60 popularele versuri 'Things Go Better With Coke' au devenit un hit al spoturilor publicitare radio, folosindu-se grupuri de success ca The Supremes, The Four Seasons, Jan And Dean si The Moody Blues.

Reclamele companiei s-au schimbat o data cu lumea, adresandu-se unor noi grupuri de consumatori prin intermediul unor noi medii de comunicare, in mod special al televiziunii. In 1950, de 'Thanksgiving Day' (Ziua Recunostintei), Edgard Bergen si prietenul lui, Charlie McCarthy au aparut in cadrul primului show live al retelei de televiziune ce a fost sponsorizat de Compania Coca-Cola. O data cu evolutia acestui mediu de comunicare de la sponsorizarea programelor la reclame comerciale care apareau in timpul diferitelor show-uri, multe celebritati au facut reclama pentru Coca-Cola. Printre cunoscutii animatori care au aparut in timpul reclamelor comerciale Coca-Cola de la televiziune si radio in aniii '60 au fost Surorile McGuire, Aretha Franklin si Neil Diamond.

Compania Coca-Cola a cumparat Columbia Pictures in 1982, şi a început introducerea imaginii produsului în multe din filmele sale. După câteva succese, Columbia a inceput aiba performante mai slabe, şi studioul a fost vândut companiei Sony în 1989.

În 2006, Coca-Cola a introdus Recompensa My Coke, o campanie de loialitate a clientului unde consumatorii câştiga puncte prin introducerea codurilor din pachetele de produse Coca Cola speciale marcate într-un site web. Aceste puncte pot fi folosite pentru diverse premii.

Campania "Sarbatorile vin!" dispune de un tren de camioane de livrare rosii, inscriptionate cu numele de Coca-Cola şi decorat cu lumini de Crăciun, conducand printr-un peisaj de zăpadă luminand totul in calea lor si facand oamenii sa se uite.

Page 10: The the Coca

„Deschide şi savurează fericirea”

În 2009, a fost lansată campania globală Coca-Cola „Deschide şi savurează fericirea” care îndeamnă consumatorii să caute momente de fericire în imediata lor apropiere, în viaţa de zi cu zi şi să se bucure de ele împreună cu cei din jur. Noua platformă, ne demonstrează că, deşi trăim o viaţă modernă, stresantă şi plină de provocări, există multe momente de fericire pe care putem să ni le creăm şi pe care le putem împărtaşi cu cei din jur. Coca-Cola este antidotul pentru grijile cotidiene ale vieţii moderne.

Coca-Cola a lansat o nouă campanie globală, care le oferă tinerilor acces complet în lumea muzicii. Brandul energizează universul adolescenţilor, îmbinând pasiunea acestora pentru muzică cu talentul creativ al unora dintre muzicienii de top ai lumii.

Pana la urma formula Fericirii = Coca – Cola + Muzica

Sponsorizare sportiva

Coca-Cola a fost primul sponsor comercial al Jocurilor Olimpice, al jocurilor din 1928 din Amsterdam, şi de atunci a fost un sponsor permanent al acestora. Această sponsorizare corporativa a inclus Jocurile Olimpice de vară din 1996 găzduite la Atlanta, ce a permis companiei Coca-Cola sa atraga atentia asupra oraşului natal. Cel mai recent, Coca-Cola a lansat reclame localizate pentru Jocurile Olimpice care au avut loc in 2010 la Vancouver, o reclama canadiana care menţiona la echipa de hochei.

Din 1978, Coca-Cola a sponsorizat Campionatul Mondial, şi alte concursuri organizate de FIFA. Un trofeu FIFA, Campionatul Mondial de Tineret din Tunisia în 1977, în Malaezia, în 1997, a fost numit "FIFA – Cupa Coca Cola ".

Coca-Cola are o lungă istorie de relaţii de marketing sportive, care pe parcursul anilor au inclus Liga Naţională de Fotbal, Asociatia Nationala de Baschet si Liga Nationala de hockey, precum şi mai multe echipe în cadrul acestor ligi.

În mass-media

Coca-Cola a fost prezenta în nenumărate filme şi programe de televiziune. Acesta a fost un

element major în filme, cum ar fi „One”, „Two”, „Three”, „Copilul Coca-Cola”, şi „Zeii trebuie

sa fie nebuni”.

Page 11: The the Coca

Putem spune fara teama ca brandul Coca-Cola este unul dintre cele mai cunoscute si mai

influente marci din intreaga lume, este, poate, cel mai de succes produs din istoria

comertului. Acest succes, probabil ca nu ar fi fost la fel de mare fara ajutorul publicitatii, o

publicitate care se intinde pe o perioada foarte lunga in timp, de la primul anunt in " The

Atlanta Journal " in , se pare, anul 1886 si pana in zilele noastre ; 120 de ani de publicitate

realizata unui singur produs, nu este un lucru usor. Coca-Cola se poate mandri cu cea mai

larga gama de practici publicitare , de la "rudimentarul" anunt in ziar si pana la complexele

reclame audio-video ce se propaga cu ajutorul internetului si televiziunii in intreaga lume.

Este un nume ce nu s-a lasat influentat de razboaie sau regimuri politice, ( de exemplu, in

timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Coca-Cola se imbutelia in 44 de tari, de ambele

parti ale conflictului, dand o impresie oamenilor ca se lupta ei intre ei si ca este un razboi din

care nimeni nu are ceva de castigat, ci numai de pierdut ) ba dimpotriva, datorita notorietatii

capatate in timp, prin si cu publicitate, a putut influenta in mod pozitiv mersul lucrurilor.

Sistemul Coca-Cola a aplicat cu succes o formula simpla la scara globala: crearea unui moment

racoritor contra unei sume mici de bani, de sute de milioane de ori pe zi, de un milliard de ori

pe zi. Compania Coca-Cola si reteaua ei de imbuteliatori cuprind cel mai sofisticat si extins

(atotpatrunzator) sistem de productie si distributie din lume. Mai mult decat orice, acest sistem

inseamna oameni devotati care lucreaza din greu pentru a vinde Coca-Cola, Coca-Cola light,

Sprite, Fanta si alte produse ale Companiei.

Inseamna, de exemplu, o echipa australiana formata din tata si fiu care conduc 7000 de

kilometri pe saptamana prin tinuturi salbatice pentru a vinde Coca-Cola unor consumatori

izolati. Inseamna, de asemenea, un filipinez in varsta de 73 de ani care vinde Coca-Cola rece in

fiecare zi in piata din orasul sau si refuza sa plece pana ce nu a vandut cel putin 50 de navete.

Sistemul unic in lume a facut din Compania Coca-Cola prima intreprindere de bauturi

racoritoare din lume. Compania vinde aproape jumatate din toate bauturile racoritoare ce se

consuma in intreaga lume.

Page 12: The the Coca

De la Boston la Beijing, de la Montreal la Moscova, mai mult decat orice alt produs de consum,

Coca-Cola a adus placere consumatorilor insetati de pe intreg mapamondul. De peste un secol,

Coca-Cola creaza zilnic momente speciale de placere sutelor de milioane de oameni. Istoria

bauturii Coca-Cola reprezinta povestea unor momente speciale. Aceste momente isi au originea

intr-un vas de arama asezat pe un trepied din curtea doctorului Pemberton si ele au fost

inmultite cu multe miliarde de asemenea momente pe intreg globul. Ele au devenit familiare si

universale prin publicitatea unica facuta de domnul Candler si prin viziunea domnului Woodruff

care a dorit sa aduca Coca-Cola la indemana tuturor. Momentele acestea fac din Coca-Cola cel

mai omniprezent produs de consum din lume. In fiecare zi, Coca-Cola isi intareste pozitia de

bautura racoritoare a lumii. De milioane de ori pe zi, oamenii traiesc un moment delicios si

racoritor pe care numai Coca-Cola il poate oferi. In decursul a peste un secol de schimbari si

dintr-o noua era care promite si mai multe schimbari, Coca-Cola ramane un simbol fara varsta

al bauturilor racoritoare de calitate.

Coca – Cola, 125 de ani de „sete de viaţă”

Vreme de 125 de ani, compania Coca-Cola a crezut în publicitate, iar această atitudine a plasat-

o în topul preferinţelor consumatorilor. Brandul a reuşit să inspire viaţa oamenilor, care au

aderat la valorile mărcii, iar campaniile de publicitate au jucat întotdeuna un rol important, fiind

inovatoare şi reuşind să creeze o legătură specială cu consumatorii.

Coca - Cola atinge vieţile a milioane de oameni în fiecare zi, devenind o parte specială a

activităţilor cotidiene. Totodată, brandul este şi va rămâne un exemplu pozitiv în publicitate, iar

în rândul consumatorilor poate fi considerat un simbol al distracţiei şi tinereţii, mixul brandului

cu muzica şi culoarea trasformând Coca-Cola într-un love brand.

Coca-Cola este în prezent cea mai mare companie de băuturi răcoritoare din lume, oferind

consumatorilor din întreaga lume aproape 500 de mărci de băuturi răcoritoare. Alături de Coca-

Cola, recunoscută ca fiind cea mai valoroasă marcă din lume, compania comercializează o gamă

variată de produse ce include băuturi răcoritoare carbogazoase, băuturi răcoritoare cu conţinut

Page 13: The the Coca

caloric scăzut, ape minerale, sucuri de fructe, nectaruri, ceaiuri ready-to-drink, băuturi

energizante, cafea ready-to-drink, etc.

Coca-Cola este prezentă în peste 200 de ţări, consumul produselor companiei depăşind 1,6

miliarde de porţii pe zi.

Lucruri interesante despre Coca-Cola:

In ciuda faptului ca a schimbat trei directori din anul 2000 pana in prezent,compania Coca-Cola inca ramane lider pe piata scucurilor carbogazoase sin SUA cu o cota de piata de 42,8%,in timp ce concurentul sau Pepsi are doar 31.1%cota de piata.Dupa statisticile companiei in fiecre zi,pe intreaga planeta sunt consummate 1.7 miliarde de produse Coca-Cola si totusi mai exista si alte lucruri interesate pe care sigur nu le cunoastem.

Business Insider confirma ca 3.1% din toate bauturile consummate in lume sunt prodse Coca-Cola,iar in fiecare zi pamantenii consuma cca.55 miliarde de bauturi cu exceptia apei din care 1.7 miliarde din acestea sunt produse Coca-Cola

Compania Coca-Cola produce atat de multe bauturi,incat daca bei una pe zi,ti-ar trebui noua ani ca sa poti degusta toate sortimentele.Portofoliul de produse al companiei cuprinde 3.500 de bauturi si 500 de branduri.

Compania inregistreaza venituri de 35.1 miliarde de dolari si daca ar fi o tara,ea s-ar situa pe locul 84 dupa Costa Rica in topul economiilor mondiale.

Brandul Coca-Cola valoreaza 74 miliarde de dolari mai mult decat Budweiser,Pepsi,Starbucks si Red Bull la un loc.

Chiar daca veniturile Coca-Cola au fost mai mici cu 38% decat cele inregistrate de PepsiCo in anul 2010,compania a vandut sucuri in valoare de cca 28 miliarde de dolari fata de PepsiCo care a avut vanzari doar de 12 miliarde de dolari.

Dca toate dozele de Coca-Cola de 250 ml ar fi puse cap la cap acestea ar reusi sa “parcurga” distant Pamant-Luna si inapoi de 2.000 de ori.

Ccele 2.8 milioane de automate Coca-Cola din lume adunate la un loc ar ocupa 4.253.190.36 metri cubi cat patru cladiri Empire State.

Logo-ul rosu cu negru Coca-Cola este recunoscut de 94% din populatia Globului,iar cuvantul Coca-Cola este cel mai popular cuvant dupa “okay”

O persoana consuma in medie o bautura Coca-Cola la patru zile.

Coca-Cola investeste mai multi bani in publicitate decat Microsoft si Apple la un loc.

Americanii asimileaza 1.7 milioane de tone de zahar pe an,adica 5kg de persoana din produse Coca-Cola.

Page 14: The the Coca

Conform unu strudiu un Mexican bea mai multe sucuri Coca-Cola decat un american,un britanic,un indian si un chinez la un loc.Mexicanii beau in medie 665 sucuri Coca-Cola pe an pa cand americanii 399,britanicii 202,chinezii 32 si indienii 2.

Coca-Cola foloseste annual 300.000 tone aluminiu pentru fabricarea dozelor de suc.Asta inseamna 17.4% din productia totala de aluminiu inregistrata in SUA

Coca-Cola vinde peste 1.000 de branduri de suc mai putin cunoscute de noi,printre care:Simply,Minute Maid,Fruitopia,Hi-C,Fuze and Odwalla.

15 lucruri tari despre Coca-Cola

Coca-Cola este vanduta in peste 200 de tari. Are mii de subsidiare, despre care habar nu aveam ca-s detinute de Coca-Cola. Chiar daca a schimbat trei directori din 2000 si pana in prezent, Coca-Cola ramane lider pe piata sucurilor carbogazoase din SUA, cu o cota de piata de 42,8%, in timp ce Pepsi are doar 31,1%. In fiecare zi, pe intreaga planeta, sunt consumate 1,7 miliarde de produse Coca-Cola. Totusi, stiati ca...

1.Business Insider confirma: 3,1% din toate bauturile consumate in lume sunt produse Coca-Cola: In fiecare zi, pamantenii consuma 55 de miliarde de bauturi (in afara de apa). 1,7 miliarde din acestea sunt produse Coca-Cola.

2.Coca-Cola produce atat de multe bauturi, incat daca bei una pe zi, o sa poti degusta toate sortimentele in noua ani de zile: Portofoliul de produse Coca-Cola cuprinde 3.500 de bauturi (si 500 de branduri), de la sucuri la bauturi energizante sau pe baza de soia.

3.Coca-Cola are venituri de 35,1 miliarde de dolari. Daca ar fi o tara, s-ar situa pe locul 84 in topul economiilor mondiale, dupa Costa Rica.

4.Brandul Coca-Cola valoreaza 74 de miliarde de dolari: Mai mult decat Budweiser, Pepsi, Starbucks si Red Bull la un loc: Potrivit BrandZ Top 100, aceste marci valoreaza cumulat doar 50 de miliarde de dolari.

5.Chiar daca veniturile Coca-Cola au fost cu 38% mai mici decat cele inregistrate de PepsiCo in 2010, compania a vandut mai multe sucuri, cam de 28 de miliarde de dolari versus cele 12 miliarde de dolari generate de vanzarile de sucuri Pepsi.

6.Daca toate dozele de Coca-Cola de 250 ml ar fi puse cap la cap, ar reusi sa "parcurga" distanta Pamant-Luna/Luna-Pamant de 2.000 de ori.

7.Cele 2,8 milioane de automate Coca-Cola din lume adunate la un loc ar ocupa 4.253.190,36 metri cubi – cat patru cladiri Empire State.

Page 15: The the Coca

8.Logo-ul rosu cu negru Coca-Cola este recunoscut de 94% din populatia Globului; Coca-Cola este cel mai popular cuvant dupa "okay".

9.Exista 33 de branduri de bauturi non-alcoolice, care genereaza un miliard de dolari. Coca-Cola detine nu mai putin de 15 dintre acestea!

10.O persoana consuma in medie o bautura Coca-Cola la patru zile.

11.Coca-Cola investeste mai multi bani in publicitate decat Microsoft si Apple la un loc: Bugetul de publicitate al Coca-Cola in 2010: 2,9 miliarde de dolari; bugetul de publicitate al Microsoft in 2010: 1,6 miliarde de dolari; bugetul de publicitate al Apple in 2010: 691 milioane de dolari.

12.Americanii asimileaza 1,7 milioane tone (5 kg de persoana) de zahar in fiecare an din produse Coca-Cola: Un american bea 399 de sucuri Coca-Cola pe an. La o cantitate de 39 de grame de zahar per bautura Coca-Cola, acesta asimileaza anual 5 kg de zahar doar din Cola. Daca inmultim cu intreaga populatie de 307 milioane de americani, obtinem 1,7 milioane tone de zahar.

13.Un mexican bea mai multe sucuri Coca-Cola decat un american, un britanic, un indian si un chinez la un loc: Mexicanii beau in medie 665 de sucuri Coca-Cola pe an. Americanii consuma 399, britanicii 202, chinezii 32 si indienii 2 – in total 642 de sucuri.

14.Coca-Cola foloseste in fiecare an 300.000 de tone de aluminiu la fabricarea dozelor de suc. Asta inseamna 17,4% din productia totala de aluminiu inregistrata in SUA.

15.Coca-Cola vinde peste 1.000 de branduri de suc mai putin cunoscute noua, printre care: Simply, Minute Maid, Fruitopia, Hi-C, Fuze and Odwalla.

Concluzii

De la debutul sau din 1886 si pana astazi brandul s-a bucurat si inca se bucura de un urias success in ciuda faptului ca de-alungul timpului au aparut pe piata nenumarate copii.

Dupa succesul avut cu faimoasa bautura racoritoare Coca-Cola,compania s-a largit gama de produse non-alcoolice si a adaugat in portofoliul sau de la bauturi racoritoare din frute,pana la ape minerale si energizante.Datorita popularitatii si succesului compania investeste din ce in ce mai mult atat in constructia de noi fabrici dotate cu echipamente tehnologice performante dar si in publicitate si imagine.

In timp Coca-Cola a dat nastere la o serie de mituri dintre care amintim ce la un moment dat s-ar fi vehiculat cum ca initial bautura racoritoare Coca-Cola ar fi fost verde sau ca daca lasam o bucata de carne intr-un pahar cu Coca-Cola aceasta se va dizolva.

Page 16: The the Coca

In ciuda nenumaratelor mituri aparute despre ea dar si a concurentei pe care a fost nevoita sa o aibe de-alungul timpului, Coca-Cola ramane cel mai puternic brand de bauturi non-alcoolice cunoscut din lume.

Cu toate acestea Coca-Cola inca se lupta sa gaseasca solutii pentru a scapa de imaginea negativa pe care a capatat-o dupa ce un studiu a aratat cum ca bauturile peroduse se companie ar avea un continut ridicat de zahar si cofeina.Aceasta imagine ar putea conduce la o posibila scadere a vanzarilor.

Pe langa faptul ca se ocupa de fabricarea,imbutelierea si distribuirea bauturilor non-alcoolice compania Coca-Cola se ingrijeste de asemenenea pentru reducerea impactului pe care il are compania asupra mediului inconjurator.

Astfel Coca-Cola colaboreaza si cu furnizorii ei pe trei directii prioritare si anume protejarea climei si reducerea consumului de energie,administrarea corecta a ambalajelor si deseurilor de la ambalaje precum si folorirea eficienta a resurselor de apa.

Cu bune si rele momentele special din istoria companiei,fac din Coca-Cola cel mai omnipresent brand din lume.De milioane de ori pe zi oamenii consuma cu pofta delicioasele bauturi produse de Coca-Cola.

Page 17: The the Coca

Bibliografie

1. www.thecoca-colacompany.com

2. www.cocacola.com

3. www. wikipedia.org

4. http://www.coca-colahellenic.ro

5. http://www.mfinante.ro

6. http://www.zf.ro ziarul financiar

7. http://www.mediafax.ro