test 5 macaragiu 2012

3
CENTRUL DE PREGATIRE PROFESIONALA EVALUARE MACARAGIU GRUPA «E» Nume ______________________ Prenume___________________ Data________ _____________ CHESTIONAR EVALUARE NR. 4 MACARAGIU GRUPA „E” – COMANDA SOL 1) Deschiderea, la macaralele rulante este: a. Distanta dintre extremitatile macaralei; b. Distanta dintre axele rotilor macaralei; c. Distanta dintre axele caii de rulare a macaralei. 2) Este interzisa comanda prin butoane cu autoreţinere pentru acţionarea : a. Întreruptorului de avarie; b. Iluminatului de siguranta; c. Mecanismelor de ridicare, deplasare, rotire sau basculare; 3) Pozitia ochiului de prindere a papucului prezentat in imaginea de mai jos trebuie sa fie: a. Pe directia ramurii active a cablului; b.Pe directia ramurii pasive a cablului; c.Orcare din directii, deoarece nu afecteaza sigursnta prinderii. 4) Verificarea de catre macaragiu a aspectului şi fixării capetelor cablului de tracţiune se face: a. Zilnic la începutul fiecărui schimb; b. Cel puţin o dată la două săptămâni; c. Verificarea nu o face macaragiul . 5) Distanţa de siguranta minimă, măsurată în plan orizontal, ce trebuie respectată în cazul deplasării sarcinilor este de: a. Cel puţin 100 mm; b. Cel puţin 1000 mm; c. Cel puţin 500 mm. 6) Pentru a nu se permite manevrarea de către personal neinstruit, macaralele cu comandă de la sol trebuie să fie prevăzute cu: a. Personal de pază; b. Nu este necesar sa se ia nici o măsura de restricţionare; c. Cheie de contact sau un alt dispozitiv de blocare a accesului. 7) Macaralele pivotante cu comanda de la sol pot fi manevrate de: a. Macaragii care posedă autorizaţie de macaragiu grupa A; b. Macaragii care posedă autorizaţie de macaragiu grupa C; c. Macaragii care posedă autorizaţie de macaragiu grupa E.

Upload: balan-katalin

Post on 21-Jan-2016

2.636 views

Category:

Documents


80 download

DESCRIPTION

Reautorizare

TRANSCRIPT

CENTRUL DE PREGATIRE PROFESIONALA EVALUARE MACARAGIU GRUPA « E »

Nume ______________________

Prenume___________________

Data_____________________

CHESTIONAR EVALUARE NR. 4MACARAGIU GRUPA „E” – COMANDA SOL

1) Deschiderea, la macaralele rulante este:

a. Distanta dintre extremitatile macaralei;b. Distanta dintre axele rotilor macaralei;c. Distanta dintre axele caii de rulare a macaralei.

2) Este interzisa comanda prin butoane cu autoreţinere pentru acţionarea:

a. Întreruptorului de avarie;b. Iluminatului de siguranta;c. Mecanismelor de ridicare, deplasare, rotire sau basculare;

3) Pozitia ochiului de prindere a papucului prezentat in imaginea de mai jos trebuie sa fie:

a. Pe directia ramurii active a cablului;b. Pe directia ramurii pasive a cablului;c. Orcare din directii, deoarece nu afecteaza sigursnta prinderii.

4) Verificarea de catre macaragiu a aspectului şi fixării capetelor cablului de tracţiune se face:

a. Zilnic la începutul fiecărui schimb;b. Cel puţin o dată la două săptămâni;c. Verificarea nu o face macaragiul .

5) Distanţa de siguranta minimă, măsurată în plan orizontal, ce trebuie respectată în cazul deplasării sarcinilor este de:

a. Cel puţin 100 mm;b. Cel puţin 1000 mm;c. Cel puţin 500 mm.

6) Pentru a nu se permite manevrarea de către personal neinstruit, macaralele cu comandă de la sol trebuie să fie prevăzute cu:

a. Personal de pază;b. Nu este necesar sa se ia nici o măsura de restricţionare;c. Cheie de contact sau un alt dispozitiv de blocare a accesului.

7) Macaralele pivotante cu comanda de la sol pot fi manevrate de:

a. Macaragii care posedă autorizaţie de macaragiu grupa A;b. Macaragii care posedă autorizaţie de macaragiu grupa C;c. Macaragii care posedă autorizaţie de macaragiu grupa E.

8) Cand se ridica sarcini de lungimi mari acestea se vor lega:

a. În cel puţin 2 puncte;b. În cel mult 2 puncte;c. În trei puncte.

9) Care este semnificatia, in codul de semnalizare, a semnului de mai jos?

a. Opreşte brusc!;b. Foloseste mecanismul principal;c. Opreşte.

10) La ce inaltime se trece sarcina peste o cladire locuita ?

a. La cel puţin 800 mm peste partea cea mai inalta a cladiri;b. Trecerea sarcinii peste o cladire nu se poate executa deoarece este interzisa;c. La cel puţin 500 mm peste partea cea mai inalta a cladiri.

CENTRUL DE PREGATIRE PROFESIONALA EVALUARE MACARAGIU GRUPA « E »

11) Macaragii autorizaţi pentru grupa ”E” pot manevra următoarele tipuri de instalaţii de ridicat:

a. Toate tipurile de macarale care au comandă de la sol prin unde radio sau infrarosu ;b. Toate tipurile de macarale care au comandă de la sol prin cutie de comandă ;c. Ambele variant prezentate mai sus.

12) Arborii sunt:

a. Organe de maşini care susţin alte piese in mişcare de rotaţie si de oscilaţie sau in repaus;b. Portiuni din axe care vin in contact cu lagarele;c. Organe de maşini ce se rotesc în jurul axei lor geometrice şi transmit momente de răsucire, respectiv puteri.

13) Care din următoarele manevre sunt interzise:

a. Transportarea sarcinilor ridicate la mai mult de 1m de la sol;b. Deplasarea macaralelor cu lanţurile , cablurile sau cârligele târâte pe sol;c. Transportarea sarcinilor ridicate la mai mult de 2 m de la sol.

14) Printre responsabilităţile macaragiului înainte de începerea lucrului se numara si:

a. Să verifice existenţa lubrifianţilor în locurile de ungere;b. Să verifice autorizatiile legatorilor de sarcina;c. Să ceara o dispozitie scrisa pentru executarea fiecarei ridicari.

15) Ce măsuri se iau dacă macaraua prezintă defecte care afecteaza siguranta in functionare?

a. Se anunţă conducătorul locului de muncă şi se lucrează în continuare;b. Se opreşte instalaţia şi se anunţă conducătorul locului de muncă;c. Se consemnează în registrul de supraveghere, iar la terminarea lucrului se anunţă echipa de întreţinere.

16) Printre sarcinile principale ale macaragiului în timpul lucrului se numără si:

a. Sa se deplaseze cu macaraua numai pe directia “inainte” ;b. Să urmărească să nu cadă cablul de pe rolă sau de pe tambur;c. Să transporte sarcina ridicata la cel mult 300 mm de la sol.

17) Anularea funcţionarii limitatoarelor de sarcina este permisa:a. Daca acest lucru nu pune in pericol viata personalului;b. Nu este permisa in nici o situate;c. Daca se obţine acordul conducătorului locului de munca.

18) La frana din imagine forta de franare este data de catre elementul notat cu :

a. Numarul 5 ;b. Numarul 10;c. Numarul 12.

Fiecare raspuns corect are valoarea de 0,5 puncte.Punctaj minim ”10”Punct din oficiu ” 1”

Examinator__________________ Punctaj acumulat _________, calificativ ____________