tamplarie pvc manual

of 143 /143
Manual TAMPLARIE MASE PLASTICE TANAVIOSOFT 2009 2009

Author: florinela-dogaru-predoi

Post on 08-Feb-2016

1.386 views

Category:

Documents


123 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Manual TAMPLARIE MASE PLASTICE

  TANAVIOSOFT 2009

  2009

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 1

  Ce este PVC-ul? POLICLORURA DE VINIL

  Policlorura de vinil sau prescurtat PVC este un polimer creat din etilena (un produs derivat din petrol) si clorura (un derivat al sarii). Pentru a putea fi utilizat la scara industriala PVC-ul trebuie aditivat cu diferite microingrediente, dintre care cele mai importante sunt:

  stabilizatori termici; modificatori de impact; stabilizatori UV; lubrifianti; TiO2

  Stabilizatori termici.

  In lipsa acestor aditivi, datorita temperaturilor mari care apar in timpul procesului de extrudare, PVC-ul s-ar aprinde facand imposibila prelucrarea. De asemenea, ei contribuie la pastrarea stabilitatii dimensionale a profilelor si prevenirea unor defecte precum: deformatii ale cercevelei, modificari de pozitie ale elementelor de deschidere, interstitii mari intre cercevea si rama etc.

  Modificatori de impact.

  Au rolul de a transforma PVC-ul dintr-un material casant intr-unul ductil, usor de prelucrat; In lipsa acestui ingredient profilele ar prezenta fisuri inca din timpul procesului de elaborare.

  Stabilizatori ultraviolete.

  Razele ultraviolete (UV) sunt o componenta invizibila a radiatiei solare, care cauzeaza decolorarea maselor plastice, a fibrelor textile, a lemnului etc. Neutralizarea acestor aditivi ar duce la ingalbenirea profilelor intr-un timp foarte scurt.

  INTRODUCERE

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 2

  Lubrifianti.

  Sunt utilizati pentru frecarea dintre PVC si suprafetele metalice, in timpul procesului de extrudare si pentru a conferi profilului o suprafata neteda.

  Dioxid de titan(TiO2).

  Dioxid de titan este un component foarte important, utilizat pentru a colora profilul in masa si pentru a-i conferi luciu. In afara de aspectul estetic, acest ingredient prezinta importanta prin faptul ca reflecta mare parte din radiatia solara, contribuind la reducerea cantitatii de caldura inmagazinata in profil. PVC-ul care se utilizeaza la fabricarea profilelorTROCAL nu dauneaza sanatatii oamenilor si nici mediului inconjurator si este reciclabil 100% (profile ecologice).

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 3

  Izolatia termica este o tema mult discutata in ultima vreme. De la Conferinta mondiala pentru clima organizata la Rio de Janeiro in 1992 constatam ca protectia climei si economisirea energiei constituie marile probleme sociale si politice ale timpurilor noastre.

  Se urmareste construirea la cel mai bun pret posibil, folosind materiale adecvate si apoi, o data cladirea ridicata, sa se asigure necesarul de energie la costurile cele mai scazute.

  Pierderea de caldura prin ferestre la o locuinta este de peste 40%, in timp ce suprafata acestora reprezinta aproximativ 10% (peste 40% prin ferestre, 25% prin pereti, 25% prin acoperis si 9% prin podea). Geamul corespunde unei mari parti din suprafata golului (70-80%) si trebuie luat in calcul ca atare cand se analizeaza izolatia termica si fonica.

  Situatia ferestrelor in locuintele din romania este mai mult decat alarmanta. In trecut problema pierderii de caldura prin ferestre nu era considerata o problema serioasa. Multa lume in trecut apela la diverse solutii de a dubla ferestrele existente cu rame suplimentare de lemn, cornier etc. deoarece pana in anul 1989 nu au existau alte solutii.

  Aparitia tamplariei din PVC cu geam termopan a adus o rezolvare moderna privind izolarea. In cadrul acestui ansamblu TAMPLARIE PVC + GEAM TERMOPAN, GEAMUL TERMOPAN reprezinta un element foarte important datorita faptului ca suprafata vitrara ocupa suprafata cea mai mare care vine in contact cu exteriorul. Se pare ca desii exista geam de calitate pe piata romaneasca in continuare se foloseste geam care chiar daca este denumit termopan, are coeficientul de transfer termic k=2,8W/mpK, inregistrandu-se o pierdere de caldura de peste 50%.

  Geamurile termoizolatoare au aparut in urma cu peste trei zeci de anii. De atunci tehnologiile de productie se perfectioneaza continuu.

  GEAMUL TERMOPAN

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 4

  Cercetatorii de la PILKINGTON, Marea Britanie (cea mai mare firma producatoare de sticla din lume, inventatoarea tehnologiei "float") au inceput, dupa 1980, o serie de cercetari si studii privind transferul termic, simbolizat LOW E (Low Emisivity), cu coeficient k=1,4W/mpK. Acest tip de sticla de inalta performanta are o suprafata acoperita cu o pelicula extrem de subtire de metal nobil, din procesul de productie, la temperatura de 600C. Stratul este aproape invizibil, pozitionat catre interiorul ferestrei pentru a-l proteja de influentele climatice si de eventualele deteriorari mecanice. Pelicula speciala care acopera acest tip de sticla reduce pierderile de caldura de la 90%, cat se pierde prin sticla normala, la numai 10%.

  O simpla comparatie intre geamul izolator PILKINGTON-OPTITHERM si geamul obisnuit, duce la concluzia ca geamul obisnuit necesita pentru incalzire un supliment de 19 litri de pacura, sau 22 mc de gaz, raportati la fiecare mp de geam! Putem lua in considerare si alte beneficii de ordin financiar puse pe seama economiei de energie pe care un astfel de geam ni le poate aduce. Prin inlocuirea tuturor ferestrelor unui apartament - ce insumeaza in medie 6-8 mp de geam - cu geam LOW E, realizam o economie de cca. 1200 kWh/an.

  La geamul simplu de 4 mm coeficientul de transfer termic este k= 5,4 W/mpK, la cel termoizolator clar cu aer k= 2,8W/mpK, la cel termoizolator LOW E cu aer k=1,4W/mpK, in timp ce la geamul termoizolator LOW E de 6-14-4 mm, avand cavitatea umpluta cu kripton, k=1,0W/mpK.

  LOW E OPTITHERM poate sa fie combinat cu o varietate de alte produse din sticla (sticla rezistenta la foc, sticla de izolare fonica sticla antiefractie etc.) In vederea imbunatatirii izolatiei termice si fonice, oferim arhitectilor si proiectantilor posibilitatea de a realiza proiectele unor cladiri moderne, confortabile, cu spatii interioare luminoase.

  Folosind geamul termizolator de calitate platiti mai putini bani pentru caldura. Geamul cu emisivitate redusa (LOW E) reduce considerabil pierderea de energie.

  Noi credem ca efortul de a pune la ferestrele dumneavoastra un geam de o asemenea calitate nu reprezinta un moft, o extravaganta ci o necesitate.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 5

  Alte tipuri de geam folosite : geam float clar; geam mat; geam reflexiv intr-o paleta variata de culori; geam colorat in masa; geam duplex; geam antiefractie; geam ornament; geam LowE geam Low-E

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 6

  Ce este geamul termopan?

  Geamul termopan este denumirea populara pentru un sandwich

  format din doua foi de sticla lipite perimetal prin intermediul unei baghete de aluminiu si al unor sigilanti de tip membrana cauciucata. Rezultatul este un geam cu caracteristici de izolare termica deosebita care pastreaza transparenta necesara spatiilor vitrate. Si acest produs poate fi intalnit sub diverse calitati care vor influenta in mod evident pretul tamplariei. In primul rand sticla folosita poate fi trasa sau float. Cea trasa se obtine printr-un proces mai primitiv si are mult mai multe deficiente de claritate fiind des intalnite deformarile de imagine sau efectul de curcubeu. Sticla float este mai scumpa insa elimina aceste neajunsuri.

  Grosimea baghetei de aluminiu folosita la sigilarea sticlei isi pune si ea amprenta asupra pretului final. Va recomandam sa achizitionati tamplarie al carei geam sa aiba o bagheta de 16 mm grosime. Doar in acest caz se obtine un mediu interior suficient de voluminos pentru a izola bine incaperile de temperaturile de afara. Un element important este si sigilantul folosit la imbinarea foilor de sticla, unul de calitate este Tyokol, in timp ce cel uzual de tip Hotmelt este mai ieftin dar cu proprietati mult inferioare.

  Grosimea foilor de sticla influenteaza si ea caracteristicile termice dar mai ales cele de rezistenta la impact ale geamului termopan. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case. Pentru vitrine, terase sau ochiuri de geam de peste 2 m2 este indicat sa folositi macar geam de 6 mm sau chiar tip duplex Rezistenta la efractie poate fi marita si prin intermediul unei folii speciale

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 7

  antiefractie aplicata pe interiorul foii exterioar de geam inaintea sigilarii. In cazul in care tamplaria este montata inclinat sau in medii cu risc sporit (gradinite, spitale, institutii publice), sticla folosita trebuie securizata in prealabil astfel incat in cazul spargerii cioburile rezultate sa nu puna in pericol viata celor aflati in apropiere. Toate aceste optiuni se vor reflecta in pretul final al tamplariei in cazul in care situatia o cere.

  Tipuri de profile folosite in realizarea tamplariei termoizolante

  Denumirea de "termopan" include o gama larga de tipuri de profile ce

  pot fi folosite in realizarea tamplariei, le vom expune pe scurt aici, cu evidentierea diferentelor dintre ele, fiecare urmand a fi detaliat in paginile urmatoare. Asadar putem avea profile din lemn, din lemn stratificat, din PVC, din aluminiu fara cu si fara baterie termica.

  Din punct de vedere al izolarii termice, cel mai bun coeficient de izolare il au profilele de PVC, daotrita faptului ca imbinarile la colturi sunt realizate prin sudare si nu prin strangere si mai ales datorita ineritei termice specifice maselor plastice.

  Din punct de vedere al costurilor, cele mai ieftine sunt lemnul simplu si aluminiul fara bariera termica, insa slaba rezistenta in timp a primului si coeficientul mic de izolare al celui de-al doilea le fac solutii nerecomandabile. Dintre celelalte cel mai accesibil este PVC-ul alb, dealtfel si cel mai utilizat in cazul locuintelor familiare de tipul apartamentelor de bloc.

  Din punct de vedere al variatiei coloristice, esteticii si posibilitatilor arhitecturale, aluminiul este lider detasat, putand fi obtinut intr-o gama nelimitata de culori, cu un luci specific metalelor, rezistenta deosebita la

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 8

  variatiile de temperatura si posibilitatea obtinerii celor mai ample deschideri si celor mai diverse forme atipice (trapez, triunghi, arc de cerc, cerc).

  Din punct de vedere al rezistentei in timp, profilele de lemn stratificat au o garantie medie de 10 ani, cele de PVC de 30 de ani, iar cele de aluminiu de cel putin 50 de ani.

  In functie de cerintele specifice la care trebuie sa se alinieze tamplaria dumneavoastra precum si de bugetul disponibil sunteti in masura acum sa alegeti sistemul care va avantajeaza cel mai bine.

  Lemnul clasic si cel stratificat.

  Pentru sute de ani, lemnul a fost solutia de baza in realizarea de tamplarie. Practic, pana acum 20 de ani expresia tamplarie era echivalenta cu tamplarie din lemn. Progresele tehnologice ale epocii moderene au permis folosirea unor materiale noi in domeniul tamplariei create pentru a inlatura deficientele acestuia. Chiar daca in acest moment exista solutii mai performante din punct de vedere al performantelor si durabilitatilor, lemnul isi pastreaza o cota importanta din piata de tamplarie, fiind preferatul celor care inclina spre o amenajare cat mai naturala a casei. Acest avantaj este obtinut prin sacrificarea durabilitatii tamplariei si necesitatea de lacuiri repetate in decursul perioadei de folosinta.

  Profilele din lemn nu rezista prea bine in cazul expunerii directe la razele ultraviolete si ploaie. In plus, lemnul "lucreaza" in timp ceea ce se traduce prin crapaturi aparute in tocurile de usi si ferestre.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 9

  Datorita slabelor posibilitati de reglare ale feroneriei pentru lemn clasic, nici izolatia impotriva curentilor de aer nu este deosebit de buna. Aceste neajunsuri sunt in mare parte inlaturate prin folosirea de profile de lemn stratificat si feronerie perimetrala reglabila pe doua sau chiar trei dimensiuni. In practica tamplaria din lemn stratificat ne pune in fata unei mari dileme: profilele cu pret rezonabil sufera foarte probabil de deficiente de calitate, iar cele corespunzatoare calitativ ajung la preturi exorbitante. Comparativ cu celelelate sisteme de tamplarie rezistenta in timp ramane "calcaiul lui Ahile" al tamplariei de lemn simplu sau stratificat.

  Din experienta acest tip de profile se potriveste de minune in cazul in care este protejata de actiunea directa a razelor de soare si a ploii.in cazul in care arhitectura locuintei dumneavoastra permite aceasta protectie, puteti apela fara nici o ezitare la acest tip de tamplarie.

  Un profil de lem stratificat de calitate se recunoaste prin absenta oricarui nod si prin includerea in structura a unei esente de lemn exotic (Meranti) care va asigura o comportare optima a profilului in relatia cu factorii de mediu.

  Datorita faptului ca acest tip de profil "lucreaza" mult in timp, este recomandata echiparea cu feronerie reglabila pe 3 directii si cu doua randuri de garnituri perimetrale.

  PVC-ul extrudat

  Privind in jur putem realiza ca epoca moderna este una a materialelor

  plastice si compozite. Fie ca ne simtim confortabil sau nu, plasticul isi face aparitia in tot mai multe domenii, inlocuind materialele clasice si asta datorita bunei rezistente in tmimp a caracteristicilor de baza, prelucrarii usoarea si mai ales costurilor reduse de achizitie. Urmand

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 10

  aceasta tendinta modernista si ralizarea de ferestre si usi din profile de PVC este o solutie usor acceptata de piata ce se impune tot mai mult si in Romania. Fata de celelalte sisteme de tamplarie, PVC-ul asigura cel mai bun coeficient de izolare termica si fonica precum si cea mai buna etanseitate la apa si vant. Deasemenea, PVC-ul alb are cel mai redus cost de achizitie comparativ cu celelalte sisteme de tamplarie. In cazul in care in ecuatia achizitiei intervine si culoarea, situatia se complica putin. Un cost redus se poate obtine si pentru PVC color, daca culoarea se obtine prin vopsirea cu pistol sub presiune. Rezultatul obtinut este insa putin rezistent in timp, se zgarie usor si de aceea nu este prea folosit in practica. Exista si varianta obtinerii culorii prin infoliere cu o folie extraordinar de existenta la actiunea factorilor mecanici si de mediu, in culori vii sau imitatii de esente de lemn (stejar, stejar auriu, mahon, fag, artar, pin) dar produsul obtinut are un cost destul de ridicat.

  Un indicator important este si cel al numarului de camere al profilelor

  de PVC. Minimul acceptat de piata este de 3 camere care este si cel mai des intalnit. Exista si variante cu 4, 5 sau chiar 6 camere, care datorita camerelor suplimentare asigura o izolare termica sporita in conditiile unui pret putin mai mare. Numarul de camere este important doar luat in considerare simultan cu latimea profilelor. O practica imorala dar foarte des intalnita este transformarea profilelor de 3 camere in 4 sau 5 camere doar prin intermediul unei membrane plastice suplimentare in interiorul camerei exterioare si/sau celei interioare. Pentru a nu va lasa pacaliti cereti vanzatorului sa va asigure in scris de coeficientul de izolare termica al tamplariei comericalizate, singurul indicator in masura sa stabileasca gradul de izolare termica al profilelor folosite.

  Foarte importanata este si grosimea peretilor profilelor de PVC. Pentru obtinerea unui coeficient rezonabil, aceasta ar trebui sa fie de cel putin 2.8 mm. Pentru ca pretul profilelor depinde de cantitatea de

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 11

  granule de PVC folosite in realizarea lui este evident ca un profil ieftin poate fi obtinut in condtitiile unor pereti mai subtiri sau al unor profile mai inguste. Aeste reduceri de materie prima se vor transfera direct asupra izolarii asigurate de tamplaria dumneavoastra. Un element important in obtinerea unei tamplarii de PVC durabile si cu o exploatare usoara este folosirea unei feronerii de calitate si mai ales de obligativitatea armarii interioare cu otel zincat cu o grosime de minim 1.5 mm. Daca in privinta profilelor rabatul la calitate nu are implicatii deosebit de grave, o feronerie de proasta calitate va va produce dureri de cap inutile, lipsa armaturii se va concretiza in curbarea in timp a ramelor si crapaturi in peretii din jurul tamplariei, iar o armatura nezincata va provoca pete de rugina pe profilele de tamplarie.

  De aceea va sfatuim ca atunci cand comparati doua oferte de tamplarie, sa luati in calcul toate aspectele enumerate mai sus. Nu ezitati sa cereti cat mai multe informatii, este dreptul dumneavoastra de client si mai important decat atat, va vor asigura ca ati facut alegerea potrivita.

  Aluminiu cu si fara bariera termica

  Orientarea catre design, nevoia de sisteme de tamplarie complexe,

  durabile si cu posibilitati arhitecturale drabile, au impus renuntarea la variantele clasice de tamplarie si alegerea unora noi dintre care se distinge aluminiu. Fata de celelalte sisteme de tamplarie, aluminiu asigura cea mai buna rezistenta la actiunea factorilor de mediu, cea mai usoara intretinere, cea mai bogata paleta coloristica si rezistenta proprie metalolor, nefiind necesara armarea suplimentara - ceea ce prelungeste durata de viata a mecanismelor de inchidere si exercita o presiune minima.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 12

  Rezistenta la erodare, durabilitate si gradul ridicat de rigiditate a profilelor de aluminiu il fac de neinlocuit in cazul planurilor inclinate deschiderilor de dimensiuni mari sau fatadelor de sticla de tip "perete cortina".

  Un avantaj putin cunoscut al profilelor de aluminiu consta in faptul ca culoarea maro RAL8014 este considerata de catre cei mai multi producatori de pe piata drept culoare elementara avand un pret identic cu cel al profilelor albe. Deoarece vopsirea profilelor de aluminiu se face in camp electrostatic, profilele sunt foarte rezistente in timp si ofera o extraordinara varietate de culori, nuante metalice sau satinate,posibilitatea unei culoari diferite la exterior fata de cea de la interior (bicolor).

  Profilele de aluminiu se diferentiaza esential din punct de vedere al izolarii termice in profile de aluminiu fara bariera termica si profile de aluminiu cu bariera termica (cunoscue si sub numele de profile cu intrerupere a puntii termice sau fara punte termica). Profilele fara bariera termica sunt profile de aluminiu cu o singura camera, cu un pret relativ scazut dar cu un foarte slab coeficient de izolare termica datorata in pricipal conductivitatii termice specifiec metalelor, din acest motiv sunt foarte folosite in cazul usilor si compartimentarilor interioare care nu solicita izolare termica intre medii. Pot fi folosite si la exterior in incaperi care nu necesita izolare termica sau in tarile cu un climat cald.

  Profilele din aluminu cu bariera termica sunt tricamerale, camera

  exterioara si cea interioara fiind din aluminiu iar cea intermediara din material plastic, mai exact poliamida, ce are rolul de a elimina conductivitatea termica a metalului. Sistemul de garnituri in 3 straturi precum si miezul din poliamida asigura un coeficient de izoalre termica, apropiat de cel al profilelor din PVC. Si in cazul aluminiului este deosebit de importanta calitatea feroneriei folosite, calitate ce se va traduce printr-o utilizare usoara si mai ales indelungata a tamplariei folosite.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 13

  Termen : Argon Definitie: Gaz inert, incolor, inodor si nontoxic, utilizat la inlocuirea aerului intre foile de geam pentru a mari performanta geamului termoizolator. Termen : Bagheta Definitie: Profil de dimensiuni mai reduse utilizat la fixarea geamului/panoului in cadru. Termen : Balama (feronerie) Definitie: Dispozitiv metalic format din doua piese articulate pe un ax, dintre care cel putin una se invarteste dupa montare in jurul axului, spre a permite unei usi, unei ferestre, sa se inchida si sa se deschida prin rotire partiala. Termen : Blocatori Definitie: Piese de blocare care se monteaza pe toc, montant fix si montant mobil prin care se asigura inchiderea canatului mobil. Termen : Canat Definitie: Fiecare dintre partile mobile din care este alcatuita o usa, o poarta, o fereastra etc. Din tc. kanat. Tamplaria se poate impartii in doua sau mai multe canate cu ajutorul montantilor si a traverselor. Primul criteriu de stabilire a modului de impartire este de ordin estetic sau practic, in functie de aspectul si functionalitatea dorita de catre client. Exista insa reguli stabilite de catre producatorii de profile si de feronerie in privinta marimii maxime a tamplariei in general si a canatelor mobile in special, care daca nu sunt respectate conduc la deterioarea tamplariei. Termen : Canat inactiv / activ ( fix / mobil ) Definitie: Este cazul unei ferestre sau usi impartite in cel putin doua canate adiacente separate cu un montant mobil (stulp). Canatul activ este cel care se deschide mai des si este prevazut obligatoriu cu maner si cremon. Canatul inactiv se deschide mai rar, motiv pentru care poate avea un mecanism de deschidere mai simplu fara maner sau numai niste zavoare. Tipul de deschidere al canatului inactiv poate fi numai batant. O tamplarie poate sa fie formata numai din canate fixe sau combinatie de canate fixe si mobile. In cazul canatelor fixe geamul este fixat direct in toc (exista si exceptii), iar in cazul canatelor mobile geamul este fixat in cercevea

  DICTIONAR TEHNIC

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 14

  Termen : Cercevea ( profil z ) Definitie: Cadru in care este fixat geamul la o fereastra sau la o usa in care sunt montate geamurile. Din tc. cerceve Termen : Clasa combustie Definitie: Materialele si elementele de constructie sunt clasificate in functie de comportamentul lor la incendii. Astfel clasa C2 inseamna dificil inflamabil, iar clasa C1 inseamna practic neinflamabil. Termen : Condens Definitie: Este rezultatul transformarii vaporilor de apa din aer in stare lichida cand intra in contact cu o suprafata mai rece. Condensul este favorizat de mai multi factori naturali: temperatura exterioara foarte scazuta, sub -10 grade Celsius, temperatura interioara scazuta, umiditate ridicata in incapere, calitate slaba a geamului termoizolant sau alegerea unei sticle necorespunzatoare, profile din PVC cu pereti subtiri, sub 2,5mm sau profile din aluminiu fara bariera termica. De asemenea, condensul este favorizat de plasarea necorespunzatoare a radiatoarelor sau montarea incorecta a ferestrei in jumatatea exterioara a peretelui, montarea glafului interior intr-o pozitie in care acopera radiatorul. Factorii care favorizeaza condensul si depind de beneficiarul tamplariei sunt: plante numeroase in incapere, draperii sau jaluzele care impiedica circulatia aerului, uscarea hainelor, neaerisirea regulata a incaperii, inchiderea radiatoarelor pentru a economisi energia termica, pregatirea alimentelor in bucatarie, dusul sau baia. Termen : Coeficient U ( coeficient k ) Definitie: Coeficient de transfer termic. Caracterizeaza transmisia caldurii intr-o unitate de timp de-a lungul unei suprafete de 1 m patrat care separa doua medii cu temperaturi care difera cu 1 grad Celsius si se masoara in W/m2. Un coeficient U mai mic inseamna o pierdere mai redusa de caldura, deci o izolare mai buna. Termen : Coextrudare Definitie: Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune.Folia cu care este acoperit profilul trece in acelasi timp cu profilul prin matrita de extrudare Termen : Deschidere fixa ( fereastra fixa ) Definitie: Fereastra care nu se deschide

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 15

  Termen : Deschidere batanta ( deschidere simpla, pe orizontala ) Definitie: Care se inchide si se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe verticale fixate la una dintre margini. - fr. Battant Termen : Deschidere oscilanta ( deschidere numai pe verticala, basculanta ) Definitie: Se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe orizontale fixate la baza ferestrei Termen : Deschidere oscilobatanta ( deschidere dubla pe orizontala sau pe verticala, rotobatanta ) Definitie: Combinatia celor doua tipuri de deschideri batanta si oscilanta. In functie de pozitia manerului, fereastra se va deschide in una din variante. Pozitia manerului pe orizontala inseamna deshidere batanta, verticala sus - deschidere oscilanta, verticala jos este pozitia inchis. Termen : Deschidere Glisant ( culisant ) Definitie: Usa sau fereastra care aluneca (printr-o frecare minima) de-a lungul altei piese cu care se afla in contact (cerecevea pe toc). Din fr. Glissant. Termen : Dilatare Definitie: Fenomenul de marire a dimensiunilor sub actiunea caldurii - Din fr. dilater, lat. Dilatare. La fel ca majoritatea materialelor si profilele necesare constructiei unei ferestre au tendita de a se dilata, motiv pentru care, in functie de marimea tamplariei se lasa o distanta de dilatare de minim 10 mm intre toc si zid pe fiecare latura a tamplariei. Spatiul rezultat va fi umplut cu spuma poliuretanica. Termen : Dimensiuni gol Definitie: Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura. Termen : Dimensiuni tamplarie ( cote tamplarie ) Definitie: Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura. Termen : DIN ( Deutsche Institut fur Normung ) Definitie: Institutul German de standardizare Termen : DQS Definitie: Societatea Germana de Certificare a Sistemelor de Management a fost inregistrata in Germania in anul 1985 si este prima societate germana de certificare sisteme. Inregistrarea acestui organism a

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 16

  aparut ca o necesitate la initiativa DGQ - Societatea Germana pentru Calitate, DIN-Institutul German de Standardizare si alte asociatii din industria germana. Termen : Eloxare Definitie: Procedeu electrochimic de obtinere a unui strat de oxid pe suprafata pieselor de aluminiu in vederea protectiei impotriva coroziunii. Dupa fr. Aloxage. Profilele de aluminiu si feroneria sunt supuse acestui procedeu, obtinandu-se de regula culoarea argintie sau aurie a materialelor. In ultimii ani, de cand exista o mare variatete de profilele de aluminiu vopsite in culori RAL sau in texturi de lemn, variantele eloxate se utilizeaza mai rar. Termen : Extrudare Definitie: Procedeu de prelucrare a materialelor (metale, mase plastice) prin deformare plastica, constand in trecerea fortata a materialului, supus unei forte de compresiune, printr-o matrita de forma adecvata;extruziune. Cf. fr. e x t r u s i o n. Termen : Fereastra Definitie: Ansamblu format dintr-un cadru fix (toc) si din cercevele in care se fixeaza geamuri, montat in deschizatura de forma regulata lasata in peretele unei cladiri pentru a permite sa intre aerul si lumina. Lat. fenestra Termen : Feronerie Definitie: Ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc. Numarul punctelor de inchidere contribuie in mod direct la calitatea inchiderii tamplariei, iar tipul punctelor de inchidere determina gradul de siguranta a tamplariei. S-a constatat ca, pentru o inchidere etansa distanta minima necesara intre punctele de inchidere este de 700 mm. Punctele de inchidere sunt cu "bumbi", bolturi in cazul inchiderii normale sau cu cap ciuperca in cazul feroneriei antiefractie. Termen : Garnitura Definitie: Garnitura este realizata din cauciuc sintetic, de obicei EPDM sau TPA, si are rolul de etansare si amortizarea inchiderii. Pe ferestre termoizolante exista o garnitura exterioara pe toc care constituie bariera impotriva intemperiilor si o garnitura interioara pe cercevea. Tot pe cercevea dar in exterior se fixeaza garnitura de etansare a geamului

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 17

  (sticlei) iar bagheta de sticla este de asemene prevazuta cu o garnitura de etansare geam. Termen : Garnitura EPDM Definitie: Ethylene Propylene Diene Monomer - Material din care se realizeaza garniturile de etansare pentru tamplarie. Caracteristicile importante sunt: rezistenta la conditiile atmosferice, elasticitate la temperaturi extreme (intre -50 si +120 grade Celsius), rezistenta la imbatrinire, la multe substante chimice corozive. Termen : Geam termoizolant ( geam termopan ) Definitie: Ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea. Termen : Glaf ( pervaz ) Definitie: Element de constructie folosit la captusirea partii inferioare a golului unei ferestre. Din bg. glah. Se monteaza la baza unei ferestre, cu rol de protectie a zidului, de izolare si decorativ. Glaful nu trebuie sa acopere caloriferul de sub fereastra deoarece impiedica circulatia aerului cald favorizand astfel apariatia condesului. Termen : Higrometru Definitie: Aparat pentru determinarea umiditatii. Termen : IQET Definitie: The International Certification Network. Termen:ISO(Internationa Organization for Standardization ) Definitie: Organizatia Internationala pentru Standardizare. Termen : Lemn stratificat Definitie: Lamele din lemn care formeaza prin lipire cu adezivi speciali elemente supuse, in general, la eforturi de incovoiere. Suportarea unor eforturi de compresiune excentrica nu este exclusa. Termen : Montant fix ( profil T ) Definitie: Bara care se pozitioneaza vertical intr-o constructie si care serveste ca piesa de sustinere. Din fr. Montant. Montantul are rol de divizare a tamplariei in canate. Modul de divizare se stabileste in primul rand in functie de dimesiunile tamplariei iar in al doilea rand functie de cerintele estetice si practice. Daca o tamplarie va fi impartita atat pe verticla cat si pe orizontala, pentru a-si indeplini rolul de sustinere prima

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 18

  divizare este pe verticala. Montantul se fixeaza cu suruburi prin intermediul unor piese metalice sau din plastic. Se utilizeaza denumirea de montant si in cazul in care acesta se fixeaza pe orizontala sau in diagonala in tamplarie. Termen : Montant mobil ( montant fals, Stulp, profil de inversare, profil de bataie ) Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului inativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv. Termen : Multicameral ( PVC ) Definitie: Constructia alveolara interioara a profilelor din PVC pentru a asigura termo- si fonoizolare. Sistemele actuale de profile au minim 3 camere. Prima camera, exterioara, are rol de izolare si dirijare a apei rezultate din condens sau care a patruns datorita neetanseitatii primei garnituri. A doua camera, cea mai mare, permite introducerea armaturii de otel necesara pentru rigidizarea profilului, iar a treia camera are rol de izolare. Un numar mai mare de camere (alveole) inseamna un coeficient U superior, dar marirea numarului de camere permite introducerea unui otel de ranforsare mai redus (subdimensionat) si astfel sa reduca considerabil stabilitatea profilului si a tamplariei. Termen : Panel Sandwich ( placa weiss ) Definitie: Placa ternoizolatoare utilizata de regula in usi in locul sticlei. Consta dintr-un miez din polistiren extrudat, acoperit pe ambele fete cu placi din PVC de minim 1 mm grosime sau cu placi de aluminiu de cca. 0,8 mm. Fetele din PVC pot fi albe RAL sau acoperite cu folii RENOLIT. Fetele din alumniu se vopsesc in culori RAL. Grosimea panelurilor este de regula de 20-24 mm cu un coeficient de transfer termic U variabil, in functie de grosime de la 1,4 la 1,14 sau chiar mai mic. Termen : Picurator ( lacrimar ) Definitie: Element suplimentar aplicat in partea inferioara a ramelor de canat cu scopul de a feri partea inferioara de etansare a ferestrei/usii de suprasolicitarea din intemperii. Termen : Profil Definitie: Nume generic pentru bara de toc, cercevea, montant, etc. care alcatuiesc o tamplarie. Profilele pot fi extrudate din PVC sau aluminiu si se diferentiaza prin forma lor specifica, numarul si configuratia camerelor din corpul profilului si prin pozitionarea garniturilor de etansare. Profilele din aluminiu se impart in doua mari categorii: cu bariera termica, recomandate pentru exterior si fara bariera termica, recomandate mai mult pentru compartimentari interioare deoarece

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 19

  prezinta un risc mai mare de aparitie a condensului. Termen : Puncte inchidere Definitie: Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati. Termen : PVC Definitie: Policlorura de vinil. Materialul din care sunt realizate profilele din PVC. In functie de aditivii cu care se amesteca pulberea de PVC se obtin variante cu diverse proprietati. Termen : RAL ( Reichsausschuss fur Lieferbedingungen - Committee of the German Reich for Terms and Conditions of Sale ) Definitie: Institut German de Asigurarea Calitatii si Certificare, fondat in 1925 de catre societati private si guvernul German. RAL a elaborat sistemul de clasificare al culorilor prin cartelele de culori RAL CLASSIC, RAL DESIGN si RAL DIGITAL. Astazi exista 1898 nuante de culori codificate, prezentate pe etaloane sub forma de evantai. Termen : RENOLIT Definitie: Firma producatoare a foliei cu acelasi nume. Este o folie speciala din plastic, rezistenta la intemperii, utilizata pentru acoperirea profilelor din PVC sau a panelurilor. Confera materialului acoperit o textura si culoare foarte asemanatoare lemnului de diferite esente dar exista intr-o gama variata de culori cu diverse nuante. Termen : Silicagel Definitie: Material granular cu porozitate mare obtinut prin deshidratare in conditii speciale a gelului de bioxid de siliciu, folosit in tehnica, ca absorbant si ca purtator de catalizatori; gel de silice. Din fr. silicagel. Este utilizat pentru absorbtia umiditatii dintre folile de sticla ale unui geam termoizolant. Termen : Spros Definitie: Element de ornament care imparte spatiul vitrat. Poate fi intre foile de sticla ale geamului termoizolant sau lipit pe geam in interior si exterior. Termen : SRAC Definitie: Societatea Romana pentru Asigurarea Calitati Termen : Sticla colorata in masa Definitie: Sticla float in care s-au adaugat coloranti in timpul procesului de fabricatie. Reduce radiatiile ultraviolete si creeaza un confort vizual prin atenuarea luminii solare. Exista in mai multe variante de culoare cele mai uzuale fiind: gri, bronz, verde si albastru.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 20

  Termen : Sticla float Definitie: Sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor). Termen : Sticla Low-E ( low-emission ) Definitie: Sticla cu emisivitate redusa. Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii. Termen : Sticla reflexiva Definitie: Sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire. Termen : Stulp Definitie: Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului incativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv. Termen : Toc Definitie: Profil care se fixeaza in zid cu piese speciale de prindere numite ancore sau suruburi montaj. Tocul poate fi impartit in canate cu montanti. Termen : TUV ( TUV Rheinland Group ) Definitie: Concern international de prestari servicii care documenteaza siguranta si calitatea produselor noi sau existente, a sistemelor si a serviciilor. Termen : Umiditatea aerului Definitie: Umiditatea dintr-o incapere este considerata normala daca se afla intre 40 si 70 %. Pe timpul iernii daca umiditatea depaseste 70 % sansele formarii condensului pe tamplarie si pe pereti sunt foarte mari.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 21

  Etanseitatea noilor ferestre, pe care tocmai le-am adaugat ofertei noastre, pe langa avantajele evidente, elimina posibilitatea schimburilor necontrolate de aer, care inainte de montaj erau prezente permanent. Lipsa de ventilatie dintr-o incapere duce in mod invariabil, in anumite conditii de temperatura si umiditate, la aparitia condensului pe geamul termoizolant incepand de la partea inferioara a sticlei.

  Condensul apare pe foaia de sticla atunci cand aerul din interior este saturat cu vapori (creati prin activitatile specific casnice precum gatit, dus etc.), deci umiditatea aerului devine ridicata, iar suprafata sticlei la interior este rece.Aparitia condensului este un fenomen normal, ceea ce nu inseamna neaparat ca tamplaria PVC nu este bine executata!!! O buna aerisire a incaperii precum si folosirea geamului low-e va duce la ameliorarea efectelor acestui neplacut fenomen.

  Obiectivele protectiei la caldura si umezeala sunt:

  asigurarea unui climat local sanatos si confortabil pentru locuitor; protectia constructiei impotriva stricaciunilor cauzate de clima; mentinearea scazuta a consumului de energie si totodata a socului

  de CO2 la incalzire sau racire, adica asigurarea ca acest consum, de care cladirea este responsabila, sa fie economic si compatibil cu mediul.

  Invelisul cladirii desparte climatul exterior de cel interior. Dar aceasta despartire nu este absoluta. Intre caldura si frig, intre umezeala si uscaciune, exista permanent curenti de caldura si umezeala: energia termica din zonele cu temperatura ridicata trece in zonele cu temperatura scazuta.

  Presiunea vaporilor de apa din aer se egalizeaza. Aerul cald poate primi mai multa umezeala decit aerul rece. In perioada de inclazire are loc din acest motiv o compensare a presiunii vaporilor in raport cu clima rece din exterior. Umiditatea aerului se poate depune la racire sub forma de condens. Temperatura de condensare reprezinta gradul de saturatie al aerului (umiditatea relativa a aerului = 100%) la o anumita temperatura.

  Daca intr-o incapere aflata la 20 C si o umiditate relativa a aerului de 50%, una din partile constructiei are temperatura mai mica de 9,3 C, pe

  CONDENSUL

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 22

  aceasta se va afla condens.La baza acestor consideratii au stat urmatoarele norme climatice conforme cu DIN 4108:

  temperatura din interior 20 C, umiditatea relativa a aerului 50% temperatura din exterior 15 C, umiditatea relativa a aerului 80%

  Temperatura de condensare Tc in functie de temperatura si umiditatea relativa a aerului:

  Temperatura de condensare Tc in C la o umiditate relativa de:

  30% 35% 40% 50% 55% 60% 65% 70% 75% 80% 85% 90% 95% T e m p e r a t u r a

  a e r u l u i

  i n

  C

  30 10,5 12,9 14,9 18,4 20,0 21,4 22,7 23,9 25,1 26,2 27,2 28,2 29,1 29 9,7 12,0 14,0 17,5 19,0 20,4 21,7 23,0 24,1 25,2 26,2 27,2 28,1 28 8,8 11,1 13,1 16,6 18,1 19,5 20,8 22,0 23,2 24,2 25,2 26,2 27,1 27 8,0 10,2 12,2 15,7 17,2 18,6 19,9 21,1 22,2 23,3 24,3 25,2 26,1 26 7,1 9,4 11,4 14,8 16,3 17,6 18,9 20,1 21,2 22,3 23,3 24,2 25,1 25 6,2 8,5 10,5 13,9 15,3 16,7 18,0 19,1 20,3 21,3 22,3 23,2 24,1 24 5,4 7,6 9,6 12,9 14,4 15,8 17,0 18,2 19,3 20,3 21,3 22,3 23,1 23 4,5 6,7 8,7 12,0 13,5 14,8 16,1 17,2 18,3 19,4 20,3 21,3 22,2 22 3,6 5,9 7,8 11,1 12,5 13,9 15,1 16,3 17,4 18,4 19,4 20,3 21,1 21 2,8 5,0 6,9 10,2 11,6 12,9 14,2 15,3 16,4 17,4 18,4 19,3 20,2 20 1,9 4,1 6,0 9,3 10,7 12,0 13,2 14,4 15,4 16,4 17,4 18,3 19,2 19 1,0 3,2 5,1 8,3 9,8 11,1 12,3 13,4 14,5 15,5 16,4 17,3 18,2 18 0,2 2,3 4,2 7,4 8,8 10,1 11,3 12,5 13,5 14,5 15,4 16,3 17,2 17 -0,6 1,4 3,3 6,5 7,9 9,2 10,4 11,5 12,5 13,5 14,5 15,3 16,2 16 -1,4 0,5 2,4 5,6 7,0 8,2 9,4 10,5 11,6 12,6 13,5 14,4 15,2 15 -2,2 -0,3 1,5 4,7 6,1 7,3 8,5 9,6 10,6 11,6 12,5 13,4 14,2 14 -2,9 -1,0 0,6 3,7 5,1 6,4 7,5 8,6 9,6 10,6 11,5 12,4 13,2 13 -3,7 -1,9 -0,1 2,8 4,2 5,5 6,6 7,7 8,7 9,6 10,5 11,4 12,2 12 -4,5 -2,6 -1,0 1,9 3,2 4,5 5,7 6,7 7,7 8,7 9,6 10,4 11,2 11 -5,2 -3,4 -1,8 1,0 2,3 3,5 4,7 5,8 6,7 7,7 8,6 9,4 10,2

  10 -6,0 -4,2 -2,6 0,1 1,4 2,6 3,7 4,8 5,8 6,7 7,6 8,4 9,2

  1) intre valori se poate interpola linear. Exemplu de citire:

  La o temperatura a aerului de 20C avind umiditatea relativa de 50%, corespunde o temperatura de condensare de 9,3 C.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 23

  1.NOTIUNI DE BAZA. Elementele unui ansamblu de tamplarie. Tipuri de ferestre.

  Ochiuri fixe. Ochiurile de geam fixe contin doar rama si geam, fara feronerie si se prezinta astfel:

  Fig.1.1

  Ochiuri mobile. Ochiuri de geam mobile cu deschidere in plan orizontal:

  Fig.1.2

  In termeni de specialitate, acest tip de ochi de geam, aceasta deschidere se numeste deschidere normala sau batanta.

  TAMPLARIA PVC

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 24

  Deschiderea in plan vertical este cunoscuta sub numele de oscilanta sau foarfeca si poate avea balamalele la partea suparioara sau la partea inferioara.

  Fig.1.3

  Deschiderea cu o mare popularitate este deschiderea oscilobatanta sau cu dubla deschidere.

  Aceasta deschidere combina deschiderea batanta cu deschiderea oscilanta.In functie de solicitarile de aerisire,un ochi cu dubla deschidere ,poate fi deschis normal sau in foarfeca.

  Fig.1.4

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 25

  2.PRODUCTIA DE TAMPLARIE PVC.

  Dotarea materiala a unui atelier si necesarul de scule pentru echipele de montaj se vor realiza in functie de capacitatea de productie prevazuta.necesarul de scule si dispozitive difera in functie de nivelul de utilare al atelierului.

  Dotarea materiala. Dotarea materiala pentru productia de tamplarie PVC necesita: spatiu de productie; utilaje specifice pentru productia de profile PVC; scule, dispozitive; instalatii; autovehicule. Spatiul de productie. Atelierul trebuie sa fie inchis si sa dispuna de incalzire in perioada

  sezonului rece(minimum 16-180 C.Daca profilele PVC nu pot fi depozitate intr-un spatiu incalzit, se vor introduce in atelier cu minimum 8 ore inainte de prelucrare deoarece sub temperatura de 160C, materialul plastic nu se comporta corespunzator.

  Se recomanda depozitarea profilelor in spatiu inchis , asezate pe suporturi metalice.Suportii metalici pe care se depoziteaza profilele au cel putin 4 puncte de sprijin pe o lungime de 6 metri.

  Depozitul pentru restul materialelor ,feronerie trebuie sa fie inchis,lipsit de praf si umiditate.

  Spatiul de productie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii minimale:

  Inaltimea minima a atelierului este de mininmum 3 metri.O hala cu inaltimea mai mare de 5 metri pune probleme de incalzire in timpul sezonului rece.Iluminatul corespunzator devine si el o problema deosebita.

  Suprafata optima a atelierului: 80-120 m2 pentru o productivitate de 5-10 elemente tamplarie/8

  ore. 200-250 m2 pentru o productivitate de 10-15 elemente tamplarie/8

  ore. 350-400 m2 pentru o productivitate de 20-30 elemnte de

  tamplarie/8 ore.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 26

  In afara spatiu de productie mai sunt necesare: depozit de profile; depozit de produse finite; magazie pentru feronerie,accesorii, consumabile; birou tehnic; vestiare,WC. Instalatiile necesare in atelierul de productie sunt: Instalatie electrica de 220-380 V cu prize la fiecare utilaj si masa de

  lucru. Instalatia electrica monofazata trebuie sa asigure si iluminatul.In mod

  obisnuit, doar instalatiile de sudat PVC functioneaza la tensiunea de 220 V.

  Instalatia electrica trifazata(380 V) trebuie sa asigure puterea electrica necesara pentru toti consumatorii.Tabloul electric trebuie dotat cu intreruptor general si este dotat cu releu de protectie antibifazic.

  Atelierul trebuie dotat cu o centura de impamantare la care se vor racorda toate utilajele. Instalatie pentru aer comprimat cu racorduri pentru fiecare masa si masina de lucru.

  Instalatia de aer comprimat se poate executa cu teaza de otel, polietilena sau chiar cupru. Se recomanda tubulatura din polietilena, dar pretul de cost este ridicat. Se vor lua in considerare urmatoarele aspecte: intrarea dinspre compresor se va face printr-un robinet; iesirea la utilaje se va face printr-un robinet; iesirile la posturile de lucru pentru sculele pneumatice se vor face

  cu cuplaje rapide; inainte de iesirile spre sculele pneumatice se vor monta gresoare

  pentru ungere; compresorul trebuie sa fie dotat cu presostat; dimensionarea se face in functie de consum(utilajele consuma 20-

  60 l/min, iar sculele pneumatice 400-800 l/min.) Se recomanda amplasarea aeriana a instalatiei de aer

  comprimat(tubulatura).

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 27

  3.UTILAJE, SCULE SI DISPOZITIVE. Utilajele pentru prelucrarea profilelor din PVC sunt: Masina de debitat profile. Masina de debitat baghete. Masina de debitat armatura. Masina de insurubat. Masina de frezat montanti. Masina de frezat orificiile de scurgere. Masina de frezat si copiat(pantograf). Masina de montat feronerie. Stand pentru centrat geamuri.

  Pentru un miniatelier cu productivitate de 5-10 elemente pe zi sunt necesare: Masina de debitat profile; Masina de sudat profile la un capat; Masina de frezat montanti; Dispozitiv de debavurat manual sau pneumatic; Compresor de 10-11 atm.

  O linie de productie de 10-15 elemente/8 ore trebuie sa fie echipata cu: Masina de debitat PVC cu cap cu conveior de masurare; Masina de debitat armatura; Pistol pneumatic pentru suruburi autoperforante in otel; Freza cu pantograf pentru locasuri feronerie si slituri pentru

  evacuare apa; Masina de sudat la un cap; Masina automata de debavurat; Masina de frezat montanti; Masina automata de debitat baghete sau circular mobil pentru

  baghete; Compresor 10-11 atm.

  O linie de productie de 10-15 elemente/8 ore trebuie sa fie echipata cu: Masina de debitat cu doua capete; Masina de debitat armaturi; Masina automata cu magazie pentru suruburi autoperforante in

  otel; Freza cu pantograf si masina de gaurit cu trei burghie pentru

  locasuri feronerie; Masina pentru orificii de scurgere; Masina de sudat la doua capete;

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 28

  Masina automata de curatat bavura sudurilor de colt; Masina automat de frezat montanti cu unghi reglabil; Masina automata de debitat baghete; Compresor de 10-11 atm.

  Pentru cresterea calitatii si a productivitatii se mai recomanda: Masa automata pentru montajul feroneriei; Stand pentru centrarea geamului, reglarea feroneriei si controlul

  unghiurilor; Masina automata de sudat si debavurat la 4 capete; Masina de debitat PVC computerizata.

  Scule si dispozitive. Sculele si dispozitivele necesare executarii tamplariei PVC sunt urmatoarele:

  masina de gaurit cu percutie, cu mandrina pentru montaj pe santier;

  polizor unghiular cu diametrul de 230 mm, putere minima de 2000W, pentru demolari la santier;

  masina de gaurit ,diametrul de 13 mm- pentru lucru pe santier; surubelnita electrica sau pneumatica; capete bit pentru surubelnita; freza biax, electrica sau pneumatica; freza sferica pentru curatarea canalului de garnitura; ghilotina pentru feronerie,manuala sau mecanica; polizor; ferastrau pendular pentru debitarea panelului; pistoale de suflat aer comprimat; freze pentru profilat montant; bacuri de sudura pentru masina de sudat; bacuri debitare baghete pentru masina de debitat baghete; sablon pentru fixat montantul; sablon pentru balamalele de usa si pentru feroneria oscilobatanta; cuti-freza pentru pantograf; dispozitiv de antrenare cu 3 burghie simultan; cutit semiluna(Don Carlos); foarfeca pentru garnituri; lopatica de geam pentru montant geam; ventuze pentru transportul geamului; dalti pentru lemn;

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 29

  burghie 3-12 mm; surubelnite; chei tubulare; chei imbus; nivela normala sau electronica; rulete; vinclu; raportor mare; chingi; pistol pentru spuma; pistol pentru silicon; mese de montaj sau capre de montaj; conveior cu role pentru sustinere la debitare; stative pentru depozitare si transport profile debitate; cruci pentru mosoare de garnitura; capra pentru depozitare tamplarie finita la atelier.

  Lucrul intr-un atelier modern necesita prezenta unui calculator care realizeaza optimizarea procesului tehnologic, proiecteaza debitarea, determina necesarul de materiale, etc. Masinile pentru transportul tamplariei finite, a profilelor, a sticlei, vor avea platforma deschisa(papuc) si vor fi dotate cu capra si chingi. Necesarul de personal este in functie de gradul de incarcare cu comenzi. Sunt doua situatii:

  1. Perioada de inceput, in care atelierul are 3-5 comenzi/8 ore si care necesita:

  1 sef de atelier; 1 sef de montaj la santier, responsabil cu masurarea,

  montarea si receptia lucrarii; 2-3 muncitori.

  2. Perioada de maxima capacitate cu 10-15 comenzi/8 ore si care necesita:

  1 sef de atelier; 1 gestionar-magazioner responsabil cu inventarul si

  aprovizionarea cu materiale; 4-5 muncitori in atelier; 1 sef de montaj la santier; 4-6 muncitori la montaj in santier.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 30

  Daca numarul de comenzi este de 20-30 elemente/8 ore se va mari numarul de muncitori. In cazul unor comenzi care depaseste capacitatea normala de lucru, solutiile sunt:

  lucrul prelungit cu o singura echipa; lucrul cu 2-3 echipe in schimburi; achizitionarea de utilaje de mare productivitate. 4.UTILAJELE SPECIFICE PRODUCTIEI DE TAMPLARIE PVC.

  Pentru realizarea elementelor de tamplarie sunt necesare urmatoarele categorii de masini:

  1. Masini de debitat. 2. Masini de frezat. 3. Masini de sudat. 4. Masini de debitat. 5. Alte masini.

  Fig.4.1.Banc de lucru Fig.4.2.Masina de frezat

  Fig.4.3.Masina de sertizat Fig.4.4.Masina de sertizat

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 31

  Fig.4.5.Masini de frezat pentru tamplarie PVC

  Fig.4.6/4.7/4.8.masini de frezat prin copiere-pantograf

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 32

  Fig.4.9.Masina de debitat Fig.4.10.Masina de debitat

  Fig.4.11.Masina de debitat Fig.4.12.Transportor

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 33

  Cutite de debavurat

  Dispozitiv de debavurat manual Dispozitiv de debavurat

  pneumatic cu un cutit

  Dispozitiv de debavurat Masina de frezat montanti

  UTILAJE-Prelucrare PVC

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 34

  pneumatic cu doua cutite

  Dispozitiv de debavurat colt interior Dispozitiv de debavurat colt ext.

  Dispozitiv de frezat orificii de scurgere

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 35

  Unitate de montat feronerie

  Unitate de fixare montanti Masina de verificat si calat geam

  Masina automata de insurubat Presa automata pentru debitat feronerie

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 36

  Presa manuala de perforat armatura Presa automata de perforat

  Presa manuala de perforat armatura Masina de debitat portabila

  Masina de debitat automata Masina de debitat la doua capete

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 37

  Masina de debitat baghete Masina de frezat montanti

  Freza pantofraf pneumatica Masina de frezat orificii de scurgere

  Freza pantograf portabila Masina de debavurat CNC

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 38

  Masina de sudat cu un cap Masina de sudat cu doua capete

  Masina manuala de curbat profile Masina manuala de curbat profile

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 39

  Ferestrele termopan Eco sunt ferestrele GEALAN S3000 - sistemul de profile cu 3 camere interioare, prevazut cu doua garnituri de etansare si o adancime de constructie de 62 mm.

  Apectul exterior ale ferestrelor termopan este oferit de armonia proportiilor dintre toc, cercevea si contururile exterioare rotunjite.

  Ferestrele termopan Cora - Eco ofera optiuni de forma, modalitate de deschidere si culoare aproape nelimitate, fiind special concepute atat pentru cladirile moderne, cele in stil rustic, dar si pentru constructiile vechi la care se impune pastrarea stilului arhitectural.

  Cele doua planuri de etansare realizate cu garnituri continue, ce nu ies in evidenta, asigura o protectie optima impotriva ploii torentiale, a curentului de aer si a prafului. Curatarea faldurilor de toc este foarte usoara, acestea fiind netede.

  Feroneria folosita la ferestrele termopan, SELVE - GERMANIA, prezinta un grad ridicat de fiabilitate, folosindu-se mecanisme de inchidere pe tot conturul cercevelelor. Geamul folosit este F4+F4, in grosime de 24 mm. Fereastra Cora-Eco poate fi livrata din depozit in 12 culori RAL.

  Elementele componente ale TAMPLARIEI PVC

  FERESTRE

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 40

  Fereastra Cora-Eco poate fi dotata la cerere si cu geam Low-E, diverse geamuri ornamentale, colorate, reflexive, in toate situatiile fiind prezenta obligatoriu insertia de gaz inert - argon.

  Ferestrele termopan Premium sunt ferestrele Gealan S3000.

  Acestea beneficiaza de sistemele cu 3, respectiv cu 5 camere interioare si sunt prevazute cu doua garnituri de etansare si o adancime de constructie de 62mm.

  Ferestrele termopan Premium se remarca prin design-ul arcuit, prin rezistenta la intemperii, durabilitate si usor de intretinut.

  Prin folosirea unei feronerii de siguranta se garanteaza o exploatare usoara si o estetica deosebita.

  Ferestrele termopan beneficiaza si de geamuri low-e si tehnologia Lenhard-Bystronic. Avantaje: este termoizolant, are izolare fonica si reduce semnificativ pierderile de caldura.

  Ferestre intr-un canat

  fixe

  cu deschidere rotativa

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 41

  cu deschidere basculanta

  cu deschidere rotobasculanta (oscilobatanta)

  Ferestre n doua canate

  ambele canate fixe

  cu un canat fix si celalalt canat cu deschidere rotobasculanta

  (oscilobatanta)

  ambele canate mobile cu montantul mobil

  ambele canate mobile cu montantul fix

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 42

  Ferestre n trei canate

  cu doua canate laterale fixe si canatul din mijloc cu

  deschidere

  cu doua canate laterale cu deschidere si canatul din mijloc

  fix

  Ferestre cu supralumina pentru nchideri de balcoane si terase

  cu un canat

  cu doua canate

  n trei canate

  n patru canate

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 43

  fereastra cuplata cu usa de balcon

  fereastra 2 canate cuplata cu usa de balcon

  alte tipuri de ferestre. Prin combinarea numarului de canate si a tipurilor de deschideri se poate obtine o varietate diversa de tmplarii. Se pot executa si ferestre n forma triunghi, trapez, cerc, cu bolta etc.

  ansambluri de tmplarie PVC. Prin cuplarea tmplariilor n linie dreapta (vitrine de magazin), la unghi de 90 (laterale de balcon) sau unghi variabil (pentru pereti n forma de arce si segmente de cerc) se pot obtine tmplarii personalizate care se vor potrivi exact locului unde urmeaza a fi montate.

  Tamplarie PVC cu profile Gealan S3000 - sistemul de profile cu 3 camere interioare

  Sistemul de profile cu 3 camere interioare, doua garnituri si o adancime de constructie de 62 mm, se evidentiaza atat prin usurinta cu care se prelucreaza profilele din PVC in procesul de executie al ferestrelor si usilor dar si prin aspectul exterior placut dat de armonia proportiilor dintre toc, cercevea si contururile exterioare rotunjite. Sistemul de profile S3000 ofera optiuni de forma, dimensiune, modalitate de deschidere si culoare. Acesta este adecvat dotarii cu ferestre si usi atat a cladirilor moderne, cele in stil rustic dar si a cladirilor vechi la care se impune pastrarea stilui arhitectural.

  PROFILUL PVC

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 44

  Cele doua planuri de etansare realizate cu garnituri continue, care nu ies in evidenta, asigura o protectie optima impotriva ploii torentiale si a curentului de aer. Faldul tocului este neted si fara canturi ceea ce permite o curatare usoara. Se folosesc mecanisme de inchidere cu actionare pe tot conturul ferestrei. Acestea sunt prevazute cu dispozitive de siguranta pentru a fi evitate manevrarile incorecte, asigurandu-se in acelasi timp o exploatare usoara si o securitate totala a ferestrei. Alaturi de geamurile izolatoare standard se pot folosi in cazul unor cereri speciale de izolatie termica, fonica si antiefractie, geamuri speciale cu grosimi de pana la 48 mm.

  Ferestrele pot fi prevazute cu rulouri exterioare, plase contra insectelor, glafuri interioare si exterioare, si dispozitiv de aerisire automata GECCO (Gealan Clima Control). Pentru usi se pot folosi mecanisme de inchidere atat in partea superioara a usii cat si in pardoseala si perimetral pentru o securitate inalta. De asemenea, usile pot fi prevazute cu prag de aluminiu, prag magnetic sau perii in cazul in care se opteaza pentru o usa fara prag. Pentru un design atragator geamurile se pot combina cu paneluri speciale pentru usi. profilele sistemului S3000 sunt livrate standard din depozit in 12 culori si 7 variante de decor lemn

  Ferestrele termopan Maxima sunt ferestrele Gealan S8000 - sistemele cu 6 camere, cu sisteme duble de garnituri si adancimea in constructie de 74mm.

  Designul atragator al ferestrelor termopan este dat de muchiile rotunjite. Ele sunt recomandate la vile, case de vacanta datorita adancimii, al numarului maxim de camere 6 si al geamului cu tripla vitrare. Au aparut ca urmare a cerintei de mai bine, al segmetului rezidential pe piata de constructii si oferta proprietarilor de locuinte posibilitatea de a da frau liber creativitatii.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 45

  Datorita colaborarii cu importante firme de usi si ferestre termopan, s-a ivit posibilitatea proiectantilor sa diversifice si sa armonizeze designul acestora. Dintre caracteristicle tehnice expunem pe cele definitorii:

  izolare termica Uf = 1,1 W/m2K; izolare fonica pana la clasa de protectie 6; protectie antiefractie pana la clasa de rezistenta 3; etanseitate la curenti de aer si averse pana la grupa de solicitare C.

  Tamplarie PVC cu profile S8000 IQ - un plus la izolatia termica si fonica

  De curand GEALAN a lansat pe piata noul sistem de profile cu patru camere interioare S 8000. Este un sistem complet care permite realizarea tamplariei care sa corespunda intru totul atat cerintelor de estetica dar si de izolatie termica in conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre necesitatea adoptarii unor programe nationale de reabilitare termica a cladirilor in conformitate cu normele internationale referitoare la eficienta energetica si la protectia mediului inconjurator. Noul sistem de profile cu patru camere dovedeste inca o data orientarea consecventa a firmei GEALAN catre cerintele pietei.

  Prin constructia acestuia cu sistem dublu de garnituri si cu o adancime de 74 mm, s-a urmarit obtinerea unui profil usor de prelucrat in procesul de productie a ferestrelor si imbunatatirea performantelor de izolatie termica si fonica fata de profilul tricameral. Profilele colorate marcheaza esential optica fatadelor si a cladirilor. De aceea sistemul S 8000 IQ exista standard in 12 culori si 7 variante de decor lemn. Si pentru sistemul S 8000 este valabil: livrare rapida pentru toate variantele de culoare.

  maner fereastra balama superioara foarfeca deschidere fereastra rotobasculanta

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 46

  Tamplarie PVC cu profile Gealan S3000 - sistemul de profile cu 3 camere interioare

  Sistemul de profile cu 3 camere interioare, doua garnituri si o adancime de constructie de 62 mm, se evidentiaza atat prin usurinta cu care se prelucreaza profilele din PVC in procesul de executie al ferestrelor si usilor dar si prin aspectul exterior placut dat de armonia proportiilor dintre toc, cercevea si contururile exterioare rotunjite. Sistemul de profile S3000 ofera optiuni de forma, dimensiune, modalitate de deschidere si culoare. Acesta este adecvat dotarii cu ferestre si usi atat a cladirilor moderne, cele in stil rustic dar si a cladirilor vechi la care se impune pastrarea stilui arhitectural.

  Cele doua planuri de etansare realizate cu garnituri continue, care nu ies in evidenta, asigura o protectie optima impotriva ploii torentiale si a curentului de aer. Faldul tocului este neted si fara canturi ceea ce permite o curatare usoara. Se folosesc mecanisme de inchidere cu actionare pe tot conturul ferestrei. Acestea sunt prevazute cu dispozitive de siguranta pentru a fi evitate manevrarile incorecte, asigurandu-se in acelasi timp o exploatare usoara si o securitate totala a ferestrei. Alaturi de geamurile izolatoare standard se pot folosi in cazul unor cereri speciale de izolatie termica, fonica si antiefractie, geamuri speciale cu grosimi de pana la 48 mm.

  Ferestrele pot fi prevazute cu rulouri exterioare, plase contra insectelor, glafuri interioare si exterioare, si dispozitiv de aerisire automata GECCO (Gealan Clima Control). Pentru usi se pot folosi mecanisme de inchidere atat in partea superioara a usii cat si in pardoseala si perimetral pentru o securitate inalta. De asemenea, usile pot fi prevazute cu prag de aluminiu, prag magnetic sau perii in cazul in care se opteaza pentru o usa fara prag. Pentru un design atragator geamurile se pot combina cu paneluri speciale pentru usi. profilele sistemului S3000 sunt livrate standard din depozit in 12 culori si 7 variante de decor lemn

  PROFILUL PVC

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 47

  Ferestrele termopan Maxima sunt ferestrele Gealan S8000 - sistemele cu 6 camere, cu sisteme duble de garnituri si adancimea in constructie de 74mm.

  Designul atragator al ferestrelor termopan este dat de muchiile rotunjite. Ele sunt recomandate la vile, case de vacanta datorita adancimii, al numarului maxim de camere 6 si al geamului cu tripla vitrare. Au aparut ca urmare a cerintei de mai bine, al segmetului rezidential pe piata de constructii si oferta proprietarilor de locuinte posibilitatea de a da frau liber creativitatii.

  Datorita colaborarii cu importante firme de usi si ferestre termopan, s-a ivit posibilitatea proiectantilor sa diversifice si sa armonizeze designul acestora. Dintre caracteristicle tehnice expunem pe cele definitorii:

  izolare termica Uf = 1,1 W/m2K; izolare fonica pana la clasa de protectie 6; protectie antiefractie pana la clasa de rezistenta 3; etanseitate la curenti de aer si averse pana la grupa de solicitare C.

  Tamplarie PVC cu profile S8000 IQ - un plus la izolatia termica si fonica

  De curand GEALAN a lansat pe piata noul sistem de profile cu patru camere interioare S 8000. Este un sistem complet care permite realizarea tamplariei care sa corespunda intru totul atat cerintelor de estetica dar si de izolatie termica in conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre necesitatea adoptarii unor programe nationale de reabilitare termica a cladirilor in conformitate cu normele internationale referitoare la eficienta energetica si la protectia mediului inconjurator. Noul sistem de profile cu patru camere dovedeste inca o data orientarea consecventa a firmei GEALAN catre cerintele pietei.

  Prin constructia acestuia cu sistem dublu de garnituri si cu o adancime de 74 mm, s-a urmarit obtinerea unui profil usor de prelucrat in procesul de productie a ferestrelor si imbunatatirea performantelor de izolatie termica si

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 48

  fonica fata de profilul tricameral. Profilele colorate marcheaza esential optica fatadelor si a cladirilor. De aceea sistemul S 8000 IQ exista standard in 12 culori si 7 variante de decor lemn. Si pentru sistemul S 8000 este valabil: livrare rapida pentru toate variantele de culoare

  Feroneria Termopan este partea metalica de pe canatul mobil al ferestrei, care asigura cele doua tipuri de deschideri - batanta si oscilobatanta, cat si etansitatea ferestrei avand mai multe puncte de inchidere.

  Mai multa flexibilitate

  * Pentru toti fabricantii de ferestre. * Pentru montaj manual sau automat.

  Mai multa securitate

  * Placute de inchidere pentru un nivel de securitate mai mare. * Toate punctele de inchidere sunt prevazute cu role ciuperca din inox.

  Mai multa comoditate * Rola tip ciuperca "Cleverle" se ajusteaza automat la luft. * Toate reglajele se realizeaza cu Torx. Mai multa eficienta * Mai putine componente. * Costuri de stocare reduse. * Asamblare mai rapida. Mai multa calitate * Protectie impotriva coroziunii prin tratarea suprafetei cu ferGUard*silver * Modele elegante de balamale. * Sfaturi tehnice competente.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 49

  Utilizare: Domeniul de utilizare pentru feroneria oscilo-batanta si batanta UNI-JET:

  ferestre si usi intr-un singur canat ferestre si usi in doua canate fara montant usi intr-un canat cu posibilitate de incuiere usi in doua canate cu posibilitate de incuiere fara montant ferestre cu arc de cerc si trapezoidale.

  Feroneria UNI-JET este ideala pentru ferestrele si usile de balcon din PVC si lemn. Descriere tehnica: Mecanismele de inchidere UNI-JET sunt montate in falt si actionate de un maner. Toate mecanismele de inchidere sunt fabricate pentru canal de feronerie standard de 16,3 mm latime si 2,5 mm adancime. Rolele de inchidere automate din otel ale cremoanelor, foarfecilor, inchiderilor suplimentare si ale transmisiilor de colt sunt reglabile cu Torx si prinse cu arcuri compensatoare pentru luftul faltului; cursa arcului este de 1,2 mm. Inchiderile suplimentare se clipseaza. Bratele de foarfeci oscilo-batante permit, ca standard sau cu arcuri optionale pentru luft de ventilatie, pozitii aditionale de ventilatie rezultand un confort suplimentar. Bratele foarfecilor sunt prevazute cu siguranta antitrantire. Variante: Feronerie oscilo-batanta si batanta UNI-JET D, UNI-JET D R, UNI-JET D S Feronerie compusa din balamale cu cepi sau balamaua colt de falt si foarfeca dubla de falt pentru ferestre si usi de balcon cu luft de 12 mm. Greutate maxima a canatului 100 kg. (pentru ferestre in arc de cerc greutate maxima 60 kg.). Balamaua colt de falt, balamaua laterala de canat si balamaua de mijloc cat si foarfeca dubla pentru o distanta la axa faltului de 9 sau 13 mm si acoperirea de 18, 20 si 22 mm. Balama de colt reglabila pe trei directii. Sablon simetric pentru balamaua foarfeca si pentru balamaua de colt.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 50

  Feronerie oscilo-batanta si batanta UNI-JET M 20/12, UNI-JET M 20/12 R, UNI-JET M 20/12 S Feronerie compusa din balama de colt in forma cupa cu frezare (Z 34 mm) si balama colt de falt. Pentru ferestre si usi de balcon cu luft de 12 mm. Greutate canat pana la 130 kg (pentru ferestre in arc de cerc greutate maxima 60 kg si pentru ferestre trapezoidale maxim 100 kg.). Balamaua colt de falt, balamaua laterala de canat si balamaua de mijloc cat si foarfeca dubla pentru o distanta la axa faltului de 9 mm si acoperirea de 18 sau 20 mm. Balamaua de colt reglabila pe trei directii cu frana de canat integrata. Feronerie oscilo-batanta si batanta UNI-JET M 6/12, UNI-JET M 6/12 S Feronerie compusa din balama de colt in forma de cupa dubla cu frezare (Z 34 mm) si balama colt de falt. Pentru ferestre si usi de balcon cu luft de 12 mm. Greutate canat de pana la 100 kg/ optional 130 kg (pentru ferestre trapezoidale maxim 100 kg). Balamaua colt de falt, balamaua laterala de canat si balamaua de mijloc cat si foarfeca dubla pentru o distanta la axa faltului de 9 si 13 mm si acoperirea de 18 si 20 mm. Balama de colt reglabila pe trei directii cu frana de canat integrata. Feronerie oscilo-batanta si batanta UNI-JET M 6/4, UNI-JET M 6/4 S - Frezare pe toc incleiat Feronerie compusa din balama colt de falt in forma de cupa dubla cu frezare (Z 34 mm) - frezare pe toc incleiat asamblat - si balama colt de falt. Pentru ferestre si usi de balcon cu luft de 4 mm. Greutate a canatului de 100 kg/optional 130 kg (pentru ferestre trapezoidale maxim 100 kg). Balamaua colt de falt, balamaua laterala de canat si balamaua de mijloc cat si foarfeca dubla pentru o distanta la axa faltului de 9mm si acoperirea de 15 si 18 mm. Balama de colt reglabila pe trei directii cu frana de canat integrata.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 51

  Feronerie oscilo-batanta si batanta UNI-JET M 6/4 i, UNI-JET M 6/4 iS - Frezare pe toc neasamblat Feronerie compusa din balama colt de falt in forma de cupa dubla cu frezare (Z 34 mm) - frezare pe profil de toc neasamblat - si balama colt de falt. Pentru ferestre si usi de balcon cu luft de 4 mm. Greutate a canatului de 100 kg/optional 130 kg (pentru ferestre trapezoidale maxim 100 kg). Balamaua colt de falt, balamaua laterala de canat si balamaua de mijloc cat si foarfeca dubla pentru o distanta la axa faltului de 9mm si acoperirea de 15 si 18 mm. Balama de colt reglabila pe trei directii cu frana de canat integrata. Feronerie oscilo-batanta si batanta UNI-JET S Feronerie compusa din balama de colt cu insurubare, balama foarfeca si balama colt de falt. Pentru ferestre si usi de balcon cu luft de 12 mm. Greutate a canatului de 130 kg. Balamaua colt de falt, balamaua laterala de canat si balamaua de mijloc cat si foarfeca dubla pentru o distanta la axa faltului de 9 sau 13 mm si acoperirea de 18 sau 20 mm. Balama de colt reglabila pe trei directii cu frana de canat integrata. Feronerie oscilo-batanta si batanta UNI-JET S-CONTURA, ascunsa - pentru ferestre cu canate si tocuri colorate Feronerie cu balamale de colt si balamale foarfeca ascunse pentru sistem de fereastra CONTURA. Pentru ferestre cu luft de 12 mm. Greutatea canatului pana la 130 kg. Balama de colt reglabila de doua directii. Feronerie oscilo-batanta si batanta

  UNI-JET DV, ascunsa - Pentru ferestre cu canat cu acoperire Feronerie cu balamale de colt si balamale foarfeca ascunse pentru ferestre cu canat cu acoperire.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 52

  Pentru ferestre cu luft de 12 mm. Greutatea canatului pana la 100 kg. Balama de colt reglabila de doua directii.

  GECCO (Gealan Clima Control) este un dispozitiv de aerisire controlata.

  Gealan a dezvoltat acest dispozitiv pentru evitarea fenomenului neplacut de aparitie a mucegaiului datorat in mare parte unei aerisiri insuficiente a incaperii in conditiile unei etansari puternice a ferestrelor din PVC. Acest dispozitiv consta intr-o clapeta montata in partea de sus a cercevelei.

  Clapeta, care in pozitie normala sta deschisa, permite aerisirea optima a incaperii avand fereastra inchisa, evitand astfel formarea curentului de aer in interior. La intensificarea presiunii aerului in exterior (vant, furtuna) clapeta se inchide automat actionand sub greutatea proprie si izoland astfel interiorul de exterior.

  Ferestrele joaca un rol important in scaderea consumului de energie electrica in cladiri si permit respectarea reglementarilor pentru prevenirea incalzirii globale. Acest lucru se obtine prin intermediul unei izolatii termice foarte bune si cu ajutorul unei bune etansari. Ferestrele nu trebuie sa fie doar etanse, ci in acelasi timp sa permita mentinerea unui echilibru al umiditatii si temperaturii in incapere: microclimatul placut al incaperii joaca un rol decisiv. In spatiile umede cum sunt bucataria sau baia, schimbul controlat de aer este indispensabil. O umiditate prea ridicata a aerului dauneaza microclimatului incaperii si favorizeaza formarea mucegaiului. Acest aspect trebuie luat in consideratie inca de la montarea noilor ferestre.

  De aceea, GEALAN a creat dispozitivul de aerisire GECCO (GEALAN CLIMA CONTROL). Clapeta cu IQ previne cu succes curentii de aer dezagreabili si formarea mucegaiului la pervazul ferestrelor. Ferestrele normale sunt astfel transformate in ferestre de aerisire - pentru un

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 53

  microclimat placut.

  In pozitia normala clapeta sta deschisa - aerul poate circula neperturbat. La vant puternic clapeta inchide automat canalul de ventilatie si impiedica apartia curentilor de aer deranjanti. GECCO face acest lucru in intregime independent.

  Sistemul de ventilatie GECCO indeplineste si din punct de vedere tehnic toate criteriile necesare. Testele au demonstrat ca pentru acest tip de ventilatie nu se produc pierderi vizibile de caldura.

  GECCO 3

  Pentru sistemele cu garnitura de etansare S 3000 si S 8000 IQ, a fost creata o clapeta de aerisire complet diferita. Solutia adaptata GECCO 3 poate sa fie montata la ferestrele construite din aceste profile si, in plus, se potriveste si pe foarte multe alte sisteme de etansare uzuale. GECCO 3 poate fi integrat nu doar in ferestre noi, ci poate fi aplicat si la ferestrele deja montate.

  GECCO 4

  GECCO 4 reprezinta cea mai recenta varianta a sistemului. Poate fi utilizat la toate sistemele GEALAN si ofera avantaje suplimentare precum filtru de polen si de praf si protectie impotriva insectelor. Aerul proaspat patrunde direct prin GECCO 4 si ajunge astfel in mod direct in incapere. Aditional exista pentru GECCO 4 si un accesoriu de izolare fonica si unul de protectie contra ploii.

  Daca ai ales deja tipul de termopan dorit astfel incat sa obtii confortul cautat, atunci este momentul sa alegi si glafurile de interior si exterior. Acestea ofera protectia necesara impotriva intemperiilor (glafuri de exterior), ofera un

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 54

  aspect placut si continuu, protejeaza peretii (glafuri de interior).

  Cu toate ca unele tipuri de glafuri se pot plasa si dupa montarea tamplariei, este totusi bine sa ne hotaram asupra tipului de glaf dorit inainte, pentru a nu afecta spatiul ferestrei. Alegerea glafului se face in functie de design si de functionalitatea camerei, iar oferta din "Fereastra Cora" este foarte bogata.

  Glafuri de interior

  Glafurile interioare au rol atat estetic, definitivand fereastra si completand intregul spatiu pri design, dar si rol functional de protectie a peretelui. Gama glafurilor de interior este in diferite nuante, cu imitatii ale marmurei sau a unor nuante de lemn. Datorita suprafetei laminate exterioare sunt rezistente la umezeala, temperaturi inalte, zgarieturi si sunt usor de intretinut.

  Glafurile de exterior

  Glafurile exterioare sunt din aluminiu si au rol atat de protectie zidului impotriva intemperiilor, dar pot contribui si la imbunatatirea aspectului fatadei, sunt cele care vin in contact direct cu intemperiile si de aceea este absolut necesar sa fie de foarte buna calitate, astfel incat investitia facuta sa fie de durata si sa merite efortul. Glaful nu se monteaza direct pe spalet, ci se pozitioneaza pe suporti din metal, pentru a se produce ventilatia peretelui. In functie de modalitatea de montaj, glafurile sunt prevazute cu garnitura. Gama de culori este variata (culorile standard: eloxat-culoarea metalului, alb-RAL 9016, maro inchis; la solicitare, sunt disponibile si glafuri in culori RAL). La "Fereastra Cora" pana si materiale de montaj ale glafurilor sunt de cea mai buna calitate, fiind de provenienta germana.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 55

  Este rezistenta, are un coeficient mare de izolare fonica ceea ce este un lucru bun tinand cont ca in ultimii ani numarul masinilor si al avioanelor a crescut. O alta caracteristica a usii termopan este cea de durabilitate. PVC-ul rigid este un material durabil care rezista foarte bine in atmosfere agresive (climat marin sau urban-industrial).

  Usa termopan este recomandata pentru toate tipurile de cladiri: case, blocuri, spitale, hoteluri, spatii comerciale. Usa de termopan se intretine usor nemaifiind nevoie sa fie vopsita sau sa se umfle din cauza aburilor, umiditatii.

  Testele efectuate sunt in concordanta cu prevederile standardului european EN 12211 iar rezultatele obtinute sunt exprimate conform EN 12210. Permeabilitatea la aer se testeaza conform cu EN 1026, iar rezultatele obtinute sunt exprimate potrivit EN 12207:1999,4.6. Culorile disponibile pentru usile de tamplarie pvc gealan sunt diverse plecand de la alb pana la imitatii de lemn. Astfel putem regasi usi termopan marca gealan de culoare imitatie stejar auriu, usi termopan de culoare imitatie mahon, usi termopan de culoare imitatie stejar inchis sau deschis etc. Caracteristicile de performanta a usii termopan de exterior urmeaza standardul european EN 14351-1:2006,care stabileste mijloacele de determinare si modalitatile de exprimare a rezultatelor precum si evaluarea conformitatii.

  Tamplaria PVC GEALAN cu geam termopan este cea mai buna solutie pentru ferestre si usi.

  USI DE TERMOPAN

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 56

  Ofera protectie termica si fonica net superioare tamplariei clasice din lemn, se foloseste mult mai usor, nu isi pierde culoarea in timp,este usor de intretinut si va ajuta sa economisiti bani prin prisma reducerii costurilor de incalzire a locuintei dvs

  O clasificare a usilor se poate face dupa numarul de camere pe care le are profilul ce compune acea usa. Exista astfel tamplarie de termopan cu profile din 3,5 si 6 camere. Diferenta dintre acestea este urmatoarea:cu cat numarul de camere ce compun profilul este mai mare cu atat bariera termica este si ea mai mare.

  Totusi, tinand cont de faptul ca tamplaria din pvc reprezinta maxim 10% din suprafata totala consideram ca mult mai importanta este alegerea sticlei care ar trebui sa fie Geam LowE decat numarul de camere al profilelor din tamplarie.

  Usile din termopan pot fi:

  usi termopan cu feronerie de fereastra care se foloseste mai ales la usi pvc de balcon si nu au broasca ci doar un maner sau cremon ca la orice fereastra iar pe cealalta parte pot fi dotate optional cu un maner tip scoica

  usi termopan cu broasca cu cheie. usi termopan glisante

  Tamplaria comercializata de societatea noastra este confectionata din profile PVC marca GEALAN. Ferestrele si usile noastre vor satisface cele mai exigente cerinte si gusturi... la preturi fara concurenta!

  Raportul calitate, fiabilitate, pret garanteaza o investitie perfecta. Protectia termica datorata celor 3, 5, sau 6 camere ale profilelor va reduc cheltuielile cu incalzirea locuintei.

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 57

  Prag de usa din aluminiu, din PVC solid rezistent la impact, prag de usa magnetic...

  Prag de aluminiu

  In mod normal pragul unei usi termopan din PVC este de fapt partea de jos a tocului usii care datorita inaltimii sale creaza un obstacol la trecerea dintr-un spatiu in altul. Calcarea repetata a acestui prag din PVC duce la o uzura a acestuia inclusiv a garniturilor de etansare.Pentru a indeparta aceste inconveniente, a fost introdus noul prag de aluminiu care este plat, se monteaza usor in tocul usii si este prevazut cu garnitura de etansare pozitionata astfel incat se evita uzarea prin calcare.

  Prag de usa din PVC solid, rezistent la impact

  Pragurile din PVC - cu inaltimea de constructie de 20 mm indicate pentru zonele de trecere pentru persoane cu handicap - completeaza gama de praguri de aluminiu (chiar si separate termic) si de praguri izolatoare din PVC cu ramforsare cu fibra de sticla (GFK).Avantajul principal al pragurilor din PVC, care au o valoare foarte buna a coeficientului de transfer termic, consta in usurinta de prelucrare. Pragurile de usi din PVC solid si rezistent la impact, pot fi prelucrate cu aproape orice utilaj disponibil pe piata pentru constructia ferestrelor. Constructia speciala a pragurilor permite utilizarea acestora atat in in cadrul constructiilor noi cat si in cadrul celor vechi. Peste picioarele de suport de sub praguri este posibila montarea tuturor tipurilor de profile standard din sistemul de 74 mm de la GEALAN. Daca pragul este insurubat sau prins cu dibluri, elementele de prindere pot fi acoperite cu un profil de marimea pragului.Ca si la celelalte praguri marca GEALAN, este posibila montarea fara probleme a modulelor de inchidere - care sunt de obicei obligatorii la usile de balcon - cu ajutorul canelurilor de montare.Pentru imbinarea pragurilor de glafurile din sistemul S 8000 IQ exista elemente speciale de sustinere. Pragul poate fi ajustat si insurubat direct la marginea pervazului cu ajutorul unei freze.

  Prag de usa magnetic

  GEALAN este primul producator de profile pentru usi si ferestre care a oferit clientilor sai pragul magnetic pentru usi eliminand astfel obstacolul creat de un prag la trecerea dintre interior si exterior. Este

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 58

  recomandat in cazul spatiilor publice cu trafic mediu si intens si mai ales acolo unde accesul se face cu ajutorul unor carucioare de transport.Cele doua benzi magnetice sunt pozitionate in fantele special prevazute in pragul care se monteaza in pardoseala. Acestea se ridica atunci cand usa se inchide fiind atrase de cele doua benzi metalice montate pe cercevea. Benzile magnetice sunt independente iar pozitionarea lor asigura ruperea punctii termice.Pragul magnetic a raspuns foarte bine testelor de verificare a etanseitatii la vant si la apa de ploaie. Apa infiltrata accidental este drenata prin orificiile special prevazute pentru astfel de situatii.

  Tamplaria PVC cu geam termopan este cea mai buna solutie pentru ferestre si usi

  Tamplarie PVC cu profile Gealan S3000 - sistemul de profile cu 3 camere interioare

  Sistemul de profile cu 3 camere interioare, doua garnituri si o adancime de constructie de 62 mm, se evidentiaza atat prin usurinta cu care se prelucreaza profilele din PVC in procesul de executie al ferestrelor si usilor dar si prin aspectul exterior placut dat de armonia proportiilor dintre toc si cercevea si contururile exterioare rotunjite. Sistemul de profile S 3000 ofera optiuni de forma, dimensiune, modalitate de deschidere si culoare . Acesta este adecvat dotarii cu ferestre si usi atat a cladirilor moderne, cladirilor in stil rustic dar si cladirilor vechi la care se impune pastrarea stilui arhitectural. Cele doua planuri de etansare realizate cu garnituri continue, care nu ies in evidenta, asigura o protectie optima impotriva ploii torentiale si a curentului de aer. Faltul tocului este neted si fara canturi ceea ce permite o curatare usoara. Se folosesc mecanisme de inchidere cu actionare pe tot conturul ferestrei. Acestea sunt prevazute cu dispozitive de siguranta

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 59

  pentru a fi evitate manevrarile incorecte, asigurandu-se in acelasi timp o exploatare usoara si o securitate totala a ferestrei. Alaturi de geamurile izolatoare standard se pot folosi in cazul unor cereri speciale de izolatie termica, fonica si antiefractie, geamuri speciale cu grosimi de pana la 48 mm. Ferestrele pot fi prevazute cu rulouri exterioare, plase contra insectelor, glafuri interioare si exterioare, si dispozitiv de aerisire automata GECCO (GEalan Clima COntrol). Pentru usi se pot folosi mecanisme de inchidere atat in partea superioara a usii cat si in pardoseala si perimetral pentru o securitate inalta. De asemenea usile pot fi prevazute cu prag de aluminiu, prag magnetic sau perii in cazul in care se opteaza pentru o usa fara prag. Pentru un design atragator geamurile se pot combina cu paneluri speciale pentru usi. Profilele sistemului S 3000 sunt livrate standard din depozit in 12 culori si 7 variante de decor lemn.

  Tamplarie PVC cu profile Gealan S6000 - sistemul cu garnitura centrala

  Alaturi de sistemul S 3000 cu garnitura dubla, GEALAN ofera si sistemul cu garnitura centrala, S 6000. Avantajul consta in faptul ca sistemele sunt compatibile. Garnitura centrala este fixata in faltul profilului fiind ferita de radiatiile solare ceea ce ii confera o durata de viata mai mare. In plus datorita geometriei faltului se poate monta dispozitivul de aerisire controlata GECCO care regleaza curentul de aer din exterior si interior si totodata evita formarea mucegaiului pe pervazul ferestrei.

  Tamplarie PVC cu profile Gealan S7000 - sistemul de profile cu 5 camere de izolatie

  Intotdeauna GEALAN a oferit solutii eficiente in ceea ce priveste tamplaria din PVC. Insasi marca IQ- Fenster Systeme simbolizeaza pretentiile ridicate cu privire la dezvoltarea de noi produse care sa satisfaca cerintele venite atat din partea producatorilor de ferestre si usi cat si din partea constructorilor. Sistemul de profile S 7000 a fost dezvoltat datorita cerintelor tot mai ridicate din ultima vreme referitoare la dotarea cladirilor cu materiale termoizolante, ceea ce explica necesitatea dezvoltarii de ferestre termoizolante si implicit a profilelor care sa corespunda din punct de vedere termic. Acest sistem are 5 camere interioare si o adancime de constructie de 74 mm, dar si detalii

 • TAMPLARIE MASE PLASTICE Tanaviosoft 2009

  Tanase Viorel 60

  suplimentare caracteristice, menite sa evite formarea puntilor termice, ca de exemplu pozit