suport de curs doctrina

Click here to load reader

Post on 30-Sep-2015

59 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Doctrina si deontologia profesiei contabile, ghid examene CECCAR

TRANSCRIPT

 • DOCTRINA SI DEONTOLOGIA PROFESIEI

  SUPORT DE CURS

  Lector, Ion IANCU

 • PROFESIA CONTABILA

  Profesia contabila este o profesie reglementata in toate statele membre din UE si este definita ca totalitatea activitatilor (serviciilor) care presupun cunostinte in domeniul contabilitatii, a specialistilor care le efectueaza (presteaza) precum si organismele lor profesionale.

  Principalele activitati care compun profesia contabila : organizarea si tinerea contabilitatii elaborarea, examinarea

  si prezentarea situatiilor financiare auditul statutar alte lucrari de audit financiar-contabil management financiar contabil servicii fiscale (consultanta, consiliere si asistenta fiscala) studii si consultant pentru crearea intreprinderilor evaluari de intreprinderi si titluri alte servicii contabile si paracontabile.

 • PROFESIA CONTABILA

  Profesionistii contabili se impart in functie de statutul juridic in : dependenti, cu statut de angajati independenti sau liber-profesionisti contabili.

  Dupa modul de organizare a activitatii liber profesionistii contabili pot desfasura activitatea : individual in forme asociative.

  Serviciile fiscale constituie o parte componenta a profesiei contabile in ansamblul ei si sunt oferite in interesul public.

 • PROFESIA CONTABILA

  Natura din ce in ce mai complexa a legii fiscale si a contabilitatii financiare, necesita o expertiza specializata, aprofundata din partea profesionistilor contabili. Daca la inceputurile profesiei, serviciile fiscale erau oferite de contabili ca un serviciu implicit serviciilor de contabilitate, dezvoltarea serviciilor fiscale ca si relatia simbiotica fiscalitate contabilitate au dus la aparitia firmelor de consultanta muticompetente.

  Consilierea fiscala inseamna furnizarea unei opinii, asistarea clientilor in orice problema fiscala. Profesia contabila este in prezent principalul furnizor de servicii fiscale pentru toate sectoarele de afaceri.

 • PROFESIA CONTABILA

  Necesitatea reglementarii profesiei contabile. In timp ce membri individuali ai unei profesii contabile au obligatia de a servi interesul public, organismele profesionale au un rol esential si o responsabilitate in realizarea celor 3 obiective fundamentale ale organismelor profesionale : educatia, etica, calitatea. Pentru a atinge aceste obiective, organismele profesionale trebuie sa sustina si sa promoveze practicile profesionale la nivel inalt, inclusiv prin reglementari. Organismul profesional trebuie sa reglementeze activitatile si conduita membrilor sai pentru a se asigura ca responsabilitatea sa fata de interesul public este indeplinita chiar daca exista o reglementare externa a profesiei.

 • PROFESIA CONTABILA

  Reglementarea unei profesii este un raspuns precis la nevoia de standarde sigure, care sa fie indeplinite de membrii acelei profesii. Este un mijloc eficace de asigurare a calitatii.

  Aria de acoperire a reglementarii - cerintele de acces si certificarea sau autorizarea- cerintele referitoare la educatia continua monitorizarea comportamentului profesionistilor contabili standardele profesionale si etice care trebuie respectate sistemele si procedurile disciplinare pentru neindeplinirea cerintelor de mai sus.

 • PROFESIA CONTABILA

  Reglementarea trebuie sa fie de calitate pentru a raspunde interesului public, adica trebuie sa fie transparenta, proportionala, nediscriminatorie, precisa, implementata corect, examinata periodic si sa asigure faptul ca serviciile contabile sunt de calitate.

  Reglementarea este importanta dar nu este suficienta si eficienta decat insotita de un comportament etic al profesionistului contabil.

 • PROFESIA CONTABILA

  Modalitati de implementare a reglementarii : autoreglementarea, specifica economiilor liberale reglementarea externa ( de guvern, agentii

  guvernamentale) coreglementare combinare intre cele doua.

  Primele doua trebuie sa fie complementare si sa nu se concureze.

  Organismele profesionale si guvernele au interese si obiective comune: profesia contabila sa serveasca interesul public prin utilizarea de standarde de inalta calitate in serviciile prestate.

 • PROFESIA CONTABILA

  Reglementarea profesiei la nivel european : Directiva 89/48/CEE inlocuita cu Directiva 2005/36/CEE cu privire la recunoasterea calificarilor profesionale.

  Auditul statutar Directiva 84/253/ CEE cunoscuta ca Directiva 8 inlocuita cu Directiva 2006/43/CF ( noua Directiva a 8-a).

 • PROFESIA CONTABILA

  Rolul profesiei contabile pentru satisfacerea interesului public

  Un semn distinctiv al profesiei contabile il constituie asumarea responsabilitatii de a actiona in interesul public. Responsabilitatea unui profesionist contabil nu consta exclusiv in a satisface nevoile unui client ci pe cele ale interesului public. Interesul public este definit drept bunastarea colectiva a comunitatii si a institutiilor deservite de profesionistul contabil. Atitudinea si comportamentul profesionistului contabil atunci cand presteaza servicii de interes public au un impact puternic asupra bunastarii economice a comunitatii si a tarii lor.

 • PROFESIA CONTABILA

  Profesionistii contabili (PC) au un rol social prin faptul ca determinarea si plata tuturor veniturilor in societate este o lucrare importanta a acestora; de calitatea muncii lor depinde bunastarea salariatilor si a cetatenilor unei tari.

  PC sunt implicati in toate domeniile vietii economice si sociale, rolurile pe care le joaca in orice sector din economie ar lucra, fiind foarte diverse (contabilitate, management, fiscalitate, sisteme informatice, auditori interni sau externi, consultanta).

  Profesia contabila este o profesie liberala (consumatorii pot alege in mod liber furnizorii acestor servicii), iar organismele profesionale sunt organisme de reglementare garantie a servirii interesului public.

 • ORGANIZAREA PROFESIEI CONTABILE

  Necesitatea unor organisme profesionale puternice, rezulta din responsabilitatea pe care o are profesia contabila pentru protejarea interesului public prin prisma celor trei comandamente fundamentale (domenii): educatia, etica si controlul de calitate. Atat publicul cat si entitatea beneficiara a serviciilor profesionale trebuie protejate de o eventuala incompetenta a profesionistilor contabili, care este asigurata cand organismul profesional stabileste masuri eficiente de educatie, calitate.

 • ORGANIZAREAPROFESIEI CONTABILE

  Publicul trebuie protejat de eventuale intelegeri neconforme intre PC si entitati prin masurile de etica si deontologie profesionala stabilite de organismul profesional.

  Modalitati de organizare a profesiei contabile Asociatiile sau organismele profesionale se

  infiinteaza prin consimtamantul membrilor profesionisti contabili sau prin lege.. Recunoasterea asociatiei printr-o reglementare, da autoritate activitatilor desfasurate de aceasta, insa mai importanta este recunoasterea din partea mediului economic, a societatii in general

 • ORGANIZAREAPROFESIEI CONTABILE

  Cand intr-o tara se constituie mai multe organisme ale profesiei contabile este necesar ca acestea sa nu fie organizate pe principii monopoliste, exclusiviste privind activitatile componente ale profesiei.

  Persoanele care doresc sa faca parte din organismele profesionale, trebuie sa detina calificarile necesare (calificare a pregatirii si calificare functionala).

  Criterii de recunoastere a unui organism profesional de catre autoritatile publice si de organismele internationale : sa fie organism necomercial si neguvernamental sa fie acceptat si recunoscut de membrii sai

 • ORGANIZAREAPROFESIEI CONTABILE

  membrii sai sa fie PC, autorizati sa desfasoare la nivel inalt activitatile specifice

  sa se bucure de buna reputatie in rindul autoritatilor publice si a publicului

  sa aiba capacitatea de a dezvolta standardele profesionale si contabile

  sa aiba capacitatea de administrare si resursele necesare pentru indeplinirea misiunii si obiectivelor sale.

 • ORGANIZAREAPROFESIEI CONTABILE

  Organizatii si grupari regionale reprezinta profesia din regiunea respectiva in fata org. guvernamentale- au ca scop facilitarea dezvoltarii relatiilor economice in regiunile respective - ele subscriu obiectivelor IFAC si promoveaza activ aceste obiective. Cele doua isi asuma anumite angajamente si responsabilitati reciproce.

  Gruparea regionala reprezinta asocierea mai multor organisme profesionale din tarile aceleiasi regiuni , care insa nu indeplineste toate criteriile pentru o organizatie regionala. Ele nu participa la intalnirile Consiliului de Administratie al IFAC ca observatori.

 • ORGANIZAREAPROFESIEI CONTABILE

  CECCAR este membru cu drepturi depline al mai multor organisme internationale ale profesiei contabile, printre care:

  IFAC Federatia Internationala a Contabililor organizatia globala pentru profesia contabila infiintata in 1977 cu 63 membri fondatori din 51 tari pentru sustinerea contabililor in rezolvarea unor probleme tehnice si de afaceri mai complexe, furnizarea unui mecanism institutional care sa orienteze contabilii pe calea dreapta si etica.

  Acum are 172 organisme membre din 129 state, reprezentand peste 2,5 mil. contabili.

 • ORGANIZAREAPROFESIEI CONTABILE

  Misiunea sa o constituie intarirea profesiei contabile,capabila sa contribuie la dezvoltarea economiilor internationale prin promovarea aderarii la standardele profesionale de inalta calitate.

  IFAC elaboreaza standardele, cu aplicabilitate la nivel global.

  CECCAR este membru plin din 1996. FEE Federatia Europeana a Expertilor Contabili