supliment gradini martie 2012

24
Grădini un produs martie 2012 se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus

Upload: medien-holding

Post on 29-Mar-2016

248 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Supliment Gradini martie 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Supliment Gradini martie 2012

Grădini un produsmartie 2012se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus

Page 2: Supliment Gradini martie 2012
Page 3: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 3

PublisherViorica IORGULESCURedactor-șefSimona POPADesign graficAlice STOICESCUPrelucrare de imagineDaniel DRAGOMIRCorecturăMarius IANCU

FotografiiShutterstock, arhivă Casa MeaAdvertising Sales ManagerViorica IORGULESCU([email protected])PublicitateMihaela BALABAN Bogdan TOMA

Marketing ManagerCătălin BINDEADirector de publicitateRadu GĂVRUŞTraffic ManagerClaudia IONIŢĂDirector de producţieMihai VOIVODCorespondenţăO.P.33, C.P.52, Bucureşti

Date de contactNerva Traian nr. 3,Bl. M 101, et. 9, sector 3, Bucureşti021-20.28.270 (t)021-20.28.269 (f)TiparRadin Print prin reprezentantul pentru Romania 4 Colourswww.4colours.ro

O grădină, are nevoie atenţie din partea proprietarilor, de un proiect bine gândit, de o investiţie pe măsură şi, nu în ultimul rând, de foarte mult suflet.

Fie că vreţi să realizaţi o amenajare peisagistică de la zero, fie doar să readuceţi la viaţă o grădină matură, trebuie să cereţi sfatul unui specialist sau să vă înarmaţi cu multă răbdare şi să vă documentaţi temeinic înainte de a porni la drum. În primul rând, trebuie să vă decideţi asupra stilului de amenajare a grădinii, pe care trebuie să îl alegeţi în funcţie de arhitectura casei, de suprafaţa terenului pe care îl aveţi la dispoziţie şi de caracteristicile împrejurimilor. O grădină trebuie să răspundă preferinţelor proprietarilor, dar şi nevoilor familiei care se bucură de ea. În linii mari, grădinile se împart în: alpine, rustice, exotice, familiale sau pentru divertisment.În funcţie de proiectul visat, cu puţină imaginaţie şi cu o documentare temeinică, puteţi combina elemente din fiecare tip în parte pentru a vă personaliza oaza de relaxare. Pentru a fi siguri că nu veţi da greş cereţi sprijinul unui peisagist.

Ce tip de grădină vi se potriveşte?

Page 4: Supliment Gradini martie 2012
Page 5: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 5

Grădinile franţuzești Trebuie să ştiţi că acestea sunt construite în zone plate, foarte mari, piscinele, fântânile arteziene sau pârâurile fi ind nelipsite din aceste amenajări. Copacii şi straturile de fl ori sunt aşezate în rânduri lungi, ordonate, aşa că grădinile franțuzești pot fi asemănate parcurilor, permiţând plimbările. Printre plantele recomandate într-o astfel de amenajare amintim: salvia, ienupărul, levănţica, pelinul, trandafi rii multicolori sau crinii imperiali. În acelaşi timp, potecile din grădină pot fi placate cu piatră sau pietriş de diferite nuanţe.

Grădinile englezeşti Sunt caracterizate de existenţa obligatorie a gazonului perfect întreţinut, de straturile luxuriante de fl ori de vară, anuale, de tufe multicolore perene (de exemplu, trandafi rii) şi de obiectele decorative (clopote de grădină, vase de piatră, căsuţe pentru păsări), care trebuie să încline ca aspect spre farmecul vremurilor trecute.

Page 6: Supliment Gradini martie 2012

6 GRĂDINI | MARTIE 2012

Peisagiştii spun că, atunci când temperaturile o permit, grădina trebuie să devină o cameră suplimentară de relaxare în aer liber.

Grădinile rusticeDescrierea lor depinde în funcție de ţara de origine, caracteristica lor generală fiind stilul natural şi abundenţa de plante puţin pretenţioase, lăsate să crească, de multe ori, necontrolat. Într-o astfel de grădină se pot găsi, fără a face notă discordantă, pomi fructiferi şi chiar straturi de legume pentru consumul propriu. Pe lângă plante, într-o grădină rustică îşi găsesc loc obiectele decorative tradiţionale care, cu puţină imaginaţie, se pot transforma în suporturi pentru flori, fără a ieşi în evidenţă prea tare şi fără a eclipsa vegetaţia. Astfel de grădini necesită multă muncă pentru întreţinere, aşa că luaţi în calcul o asemenea amenajare peisagistică doar dacă sunteţi pasionaţi de grădinărit şi aveţi suficient timp pentru a vă petrece mai multe ore pe săptămână printre rândurile de flori.

Grădina alpinăDacă vă doriţi o grădină spectaculoasă şi veşnic verde, indiferent de sezon, atunci aceasta este cea mai inspirată alegere. O astfel de amenajare este o adevărată provocare chiar şi pentru peisagişti, întrucât plantele aduse din zona montană, de la altitudini mari, au nevoie să se acomodeze cu noul

mediu. Vestea bună este că după ce plantele s-au acomodat, întreţinerea grădinii nu mai dă mari bătăi de cap, pentru că majoritatea nu au nevoie de cantităţi mari de apă şi nici de protecţie pe timpul sezonului rece.

Grădinile pentru divertisment Se află în topul preferinţelor proprietarilor care au la dispoziţie o suprafaţă de teren mică, situată într-un centru urban. În acest caz, terenul este folosit la potenţial maxim, fiecare colţişor fiind amenajat în aşa fel încât să creeze o stare de bine proprietarilor şi invitaţilor lor. Aici,

densitatea plantelor este mică, florile fiind sădite pe lângă alei şi garduri, iar pomii au rolul de a umbri locurile destinate relaxării. Într-o astfel de grădină este obligatoriu să amenajaţi terase, o zonă de barbeque, piscină, zonă cu şezlonguri, hamac şi chiar un perimetru de joacă pentru copii.

Grădina asiatică este mai riguroasă şi mai pretenţioasă decât cele de tip european. Elementele specifice sunt aleile cu pietriş, curgerile de apă şi o serie de plante caracteristice. O altă trăsătură a acestor spaţii este ordinea care domină şi care oferă atmosfera necesară meditaţiei.

Grădina exotică O grădină spectaculoasă este, cu siguranţă, pe placul oricui. Și pentru că tot ce este frumos costă, optaţi pentru o grădină extotică doar dacă sunteţi pregătiţi să investiţi mulţi bani şi timp în amenajarea şi întreţinerea ei. Plantele exotice sunt scumpe şi au nevoie de multă atenţie, în caz contrar fiind foarte posibil ca florile şi arbuştii să se usuce înainte să apucaţi să vă bucuraţi de ei. Astfel, este imperios necesar să cereţi sfatul unui peisagist care să planteze fiecare specie în locul prielnic şi care să supravegheze, în timp, dezvoltarea lor.

Page 7: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 7

Cum amenajăm singuri un iaz

Împlinirea unei grădini poate fi dată de un element de apă. Indiferent că este vorba de un simplu iaz, o cascadă rustică, un pârâu, un bazin rectangular sau o fântână arteziană, apa creează zone de relaxare apreciate de toţi membrii familiei.

Materialele și uneltele necesare includ: o cazma, o lopată, pietriş de râu, material geotextil, folie (PVC sau EPDM), o pompă pentru recirculare, un furtun, un filtru mecanic şi cu UV, substanţe pentru limpezire.

Trebuie să ne asigurăm că amenajarea acvatică se poate integra în ansamblul grădinii. Astfel, într-o amenajare rustică, iazul poate avea marginea sinuoasă, iar într-o grădină clasică se cere o formă geometrică regulată.

Stabilirea formei este indicat să se realizeze întâi pe o hârtie milimetrică, pentru a se transpune mai uşor la scara dorită. Pe teren, pentru marcarea conturului viitorului iaz se pot folosi sfoară, ţăruşi sau un furtun. Săparea trebuie făcută în trepte de aproximativ 30 cm înălţime, pentru a da posibilitatea montării ghivecelor cu plante de apă. Adâncimea se stabilește în funcţie de destinaţia finală a iazului. De exemplu, dacă dorim popularea acestuia cu peşti, atunci adâncimea trebuie să fie mai mare

de 1-1,2 m. Pe fundul iazului, dacă solul nu este permeabil, este indicat să se foreze un puţ de dren umplut cu pietre, acoperite cu un strat de pietriş şi geotextil.

Construirea unui rambleuCu pământul pe care îl scoatem, putem construi lângă iaz un rambleu, care să ne ajute la realizarea unei cascade. Pentru susţinerea pământului se pot folosi diverse roci, bolovani de râu, piatră feliată şi lemne pentru decor. Toate aceste elemente trebuie însă combinate cu simț artistic.

Plantele recomandate pentru un rambleu sunt coniferele, arbuştii foişoi cu ramuri pendule şi florile de alpinariu. Cascada poate fi făcută din piatră, căptuşită cu o bucată din folia rămasă de la iaz.Pe fundul iazului se va aşterne un strat protector de geotextil (200

g/mp), pentru a proteja folia. După aşezarea foliei se va da drumul la apă şi se va trage treptat de margini pentru a se întinde şi a se plia cât mai natural. Este bine ca iazul să se construiască puţin peste nivelul grădinii, estompând diferenţa de nivel cu plante specifice iazului (iriși pitici sau graminee).

Montarea unei prize de grădină, de unde să se poată alimenta pompa şi filtrul, se va face pe marginea iazului sau pe rambleu, iar aceasta va fi mascată eventual cu o plantă. Dacă iazul este mai mare şi are peşti, va fi nevoie şi de un aerator. De asemenea, se mai pot monta lumini subacvatice, plutitoare sau spoturi, pentru a pune în evidenţă unele plante.

Pentru iazuri mari este bine să se consulte un specialist, deoarece construcţia este complexă.

Material realizat de Hort. Marius Avramescu

0723.222.100

Page 8: Supliment Gradini martie 2012

8 GRĂDINI | MARTIE 2012

Ajutoare de nădejde la grădinărit de la Skil

Primăvara este sezonul în care grădina începe să prindă din nou viaţă, aşa că trebuie să vă mobilizaţi şi să începeţi lucrările necesare întreţinerii şi reîmprospătării spaţiilor verzi. În acest caz, aveţi mai multe ajutoare demne de încredere de la Skil. Acestea reprezintă o selecţie din sculele de grădină indispensabile pentru o curte, ce vor transforma îngrijirea ei într-o experienţă relaxantă.

Maşina de tuns gazonul 0710AS este prima dumneavoastră alegere atunci când doriţi să vă dotaţi căsuţa grădinarului.

Motorul său puternic (1100 W) cu inducţie, fără perii de carbon, asigură o durată lungă de viaţă şi un nivel scăzut de zgomot. Are mânerul rabatabil şi economiseşte aproximativ 50% din spaţiul de depozitare – construcţie „EASY STORAGE“. Printre dotări se mai numără: funcţia integrată de frânare cu oprire rapidă, mânerul moale pentru o priză mai bună şi un confort sporit în timpul manevrării, reglajul simplu al înălţimii de tăiere prin două axe volante (fără scule adiţionale) şi lamă de tăiere cu protecţie împotriva ruginii. În plus, maşina de tuns gazonul are mâner mare, ergonomic, pentru un transport convenabil, dispozitiv de reţinere a cablului, pentru prevenirea avarierii cablului sau a uneltei, şi coş colector mare, de 28 litri, pentru lucru continuu.

Maşina de tuns gazonul manuală 0720 este dotată cu sac colector mare de 25 litri,

pliabil, pentru o depozitare uşoară, lame cu autoascuţire (nu necesită ascuţire adiţională), 5 cilindri de lame pentru tăiere precisă, mâner moale pentru o priză mai bună şi confort sporit. Masina de tuns manuală este prevăzută cu șuruburi mari pentru reglajul simplu al înălțimii de tăiere, dar și al lamei. Aceasta are o construcţie robustă, uşor de înţeles, pentru o asamblare simplă şi un lucru efi cient.

Foarfeca de tuns gard viu 0740AS vine prevăzută cu mânere de construcţie exclusivă Skil „EASY STORAGE“ pentru agăţarea convenabilă pe şina de depozitare Skil.

Modulul „EASY STORAGE“ inclus se poate extinde cu sistem convenabil de şine de depozitare, pentru agăţarea uneltelor dumneavoastră de grădinărit Skil. Foarfeca are motor puternic de 450 W, pentru cele mai multe aplicaţii de tăiere, şi un al doilea mâner „COMFORT GRIP“, pentru un control adiţional în timpul lucrului. Lamele din oţel-carbon sunt şlefuite cu diamant, tăiate cu laser, în timp ce funcţia „GRIP CUT“ împiedică ramurile să scape dintre dinţi. Sistemul de protecție

previne deteriorarea vârfului lamei, unealta benefi ciind în acelaşi timp de construcţie ergonomică pentru balans optim şi mânuire excelentă. Foarfeca se folosește ușor atât pentru tăieri orizontale, cât şi verticale, iar comutatoarele mari, uşor manevrabile asigură un confort optim. Dispozitivul de reţinere a cablului are rolul de a preveni avarierea cablului sau a uneltei.

Trimmerul cu fi r 0730AS are mânere de construcţie exclusivă Skil „EASY STORAGE“ pentru agăţarea convenabilă pe şina de depozitare Skil.

Motorul puternic de 250 W și sistemul de tăiere cu două fi re asigură realizarea aproape a tuturor aplicațiilor de tuns gazonul într-un mod rapid și precis. Opţiunea avans fi r „Tap&Go“ este utilă pentru derularea simplă a fi rului. în caz de necesitate, în timpul lucrului. Comutatorul de Pornire/Oprire mare este uşor manevrabil, pentru un confort optim, iar dispozitivul

Page 9: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 9

de reţinere a cablului previne avarierea cablului sau a uneltei.reglaj telescopic al înălţimii, pentru creşterea confortului personal de lucru, şi un al doilea mâner cu „COMFORT GRIP“ pentru un control adiţional în timpul lucrului.

Foarfeca pentru tufe/iarbă cu acumulator 0755AA

dispune de mânere de construcţie exclusivă Skil „EASY STORAGE“ pentru agăţarea convenabilă pe şina de depozitare Skil. Tehnologia Litiu-Ion, fără autodescărcare face ca unealta să fi e întotdeauna gata de utilizare.

Protecţia electronică a acumulatorului (ECP) crește durata de viață a acestuia, ferește celula acumulatorului, iar greutatea redusă şi designul compact oferă un confort de lucru optim. Foarfeca permite schimbarea simplă și fără lubrifi anți a lamei datorită sistemului „CLIC“. În plus, unealta are un indicator de încărcare cu led şi mâner moale pentru un confort sporit.

Curăţătorul de înaltă presiune 0760AA oferă putere (1400W) si presiune ridicată (100 bari) pentru aplicaţiile de curăţare casnică. Este dotat cu un set de curele de legătură, concepție unică Skil, „EASY STORAGE“ (care se potrivesc şi la şina inclusă de depozitare Skil) pentru ataşarea convenabilă a furtunului şi a cablului la unealtă.

Pompa, construită în întregime din aluminiu, asigură o durată de viaţă mai lungă. Curățătorul este compact şi uşor de transportat, având mobilitate sporită, cu rază de acţiune de 11 metri (5 m cablu, 5 m furtun şi lance).

Tocătoarele de resturi vegetale model 0770AS au un motor puternic de 2400 W, lame reversibile din oţel călit şi o construcţie compactă „EASY STORAGE“.

Tocătoarele sunt mobile, uşor de transportat, având încorporat un plonjor şi un recipient mare de colectare inclus.

Ferăstrăul cu lanţ 0780AA este dotat cu un motor puternic de 2000 W

cu performanţă excelentă de tăiere. Oferă posibilitatea de schimbare şi reglare uşoară a lanţului, nefi ind necesare alte unelte. La capitolul dotări amintim: design ergonomic cu „COMFORT GRIP“ pentru o tăiere orizontală facilă; sistem de oprire rapid şi frână cu recul; lubrifi erea automată a lanţului şi crampoane metalice pentru prinderea optimă.

Sufl anta/aspiratorul de grădină 0790AA

Această unealtă este prevăzută cu motor puternic (2800 W) atât pentru funcția de sufl are (cu 270 km/h), cât și pentru cea de aspirare (13 mc/min). Schimbarea funcției se realizează ușor, prin răsucirea comutatorului de mari dimensiuni. În funcția de aspirare, volumul deșeurilor se reduce într-un raport de 10 la 1 datorită sistemului de tocare. Sufl anta are mânere ergonomice pentru un control perfect în timpul lucrului, roţi de suport şi curea pentru umăr, pentru un confort suplimentar, dar şi sac colector mare (45 l), uşor de golit.

Sistem de depozitare "Easy Storage"

Page 10: Supliment Gradini martie 2012

10 GRĂDINI | MARTIE 2012M

AR

TIE

Primăvara în grădinăPrimăvara este sezonul în care grădina solicită cel mai mult timp şi atenţie din partea proprietarilor. Acum este momentul în care trebuie să „îndepărtaţi” stricăciunile făcute de iarnă, să executaţi lucrările de întreţinere a vegetaţiei perene şi să plantaţi noi specii de flori şi arbuşti.

Dacă timpul vă permite, puteţi fi sigur că veţi avea ce face în fiecare zi, pentru ca totul să fie în regulă. În această perioadă este recomandat să aerisiţi şi să completaţi gazonul, să fertilizaţi terenul, să curăţaţi arbuştii ornamentali de uscături, să scoateţi plantele sensibile din sere şi să curăţaţi sistemele de irigaţii. Toate aceste operaţiuni trebuie făcute după un calendar stabilit în prealabil în funcţie de starea vremii. În plus, dacă nu aţi apucat să plantaţi bulbii în grădină toamna trecută, acesta este momentul potrivit, imediat ce pământul s-a dezgheţat, astfel încât plantele să se poată dezvolta până în mai - iunie. În urma procesului de îngheţ-dezgheţ, solul capătă o stare foarte bună şi poate fi lucrat cu uşurinţă. Tot în martie este recomandat să se tundă trandafirii şi să se stropească împotriva dăunătorilor.

Aprilie este luna trandafirilor, aşa că dacă vreţi să vă îmbogăţiţi grădina şi să aduceţi mai multă culoare, acum e momentul să procuraţi noi soiuri. Dacă nu aţi adăugat îngrăşământ pomilor fructiferi, a doua lună de primăvară este potrivită pentru această operaţiune.

Trecând mai departe, în luna mai se vor semăna plantele bienale, precum şi cele anuale de vară. În această perioadă se fac lucrări de întreţinere de sezon: îndepărtarea buruienilor, udarea, săparea, legarea tulpinilor (în cazul plantelor agăţătoare) şi tunderea inflorescenţei diferiţilor arbuşti (liliac, forsythia).

AP

RIL

IEM

AI

Page 11: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 11

2

Unelte-minune de la BrontoPentru acest sezon de grădinărit, Bronto v-a pregătit o mulţime de produse noi care vă vor ajuta să vă relaxaţi în timp ce îngrijiţi spaţiul verde de lângă casă. Produsele revoluţionare au o efi cienţă sporită şi, în plus, sunt prietenoase cu mediul.

1. Emondor profesional WOLF-GARTEN RR-VM Mulţumită cozii telescopice, crengile pot fi tăiate în siguranţă până la înălţimi de 5,50 m, asigurând o scutire de efort de 75%, datorită sistemului cu scripeţi 4X. 2. Greblă WOLF-GARTEN DR-M 25 • Dimensiune: 25 cm;• Coada recomandă: ZM 170;• Greblă cu dinţi curbaţi, care glisează uşor prin pământ şi pietriş;• Din oţel de calitate, pentru mai multă rezistenţă.3. Motofi erastrău Maruyama MCV 3100 • Capacitate cilindrică (cmc): 30,1• Lungime şină port-lanţ

(ţoli/cm): 10” / 25• Tip lanţ: 91VG• Putere maximă (kW): 1,03 kW/9500 rpm• Masă proprie (kg): 3,14. Ferăstrău electric IKRA KSE 2400-40 • Producător: IKRA;• Referinţă model: KSE 2400-40;• Putere absorbită: 2400 W;• Lungime şină port-lanţ: 40 cm;• Pas lanţ: 3/8”LP;• Viteza max. lanţ: 12 m/s;• Mod de ungere al lanţului: automat;• Volum rezervor ulei: 200 ml;• Nivel sonor: 93 db(A);• Greutate: 4,4 kg;• Accesorii furnizate:

apărătoare şină;• Alte caracteristici: tensionarea lanţului fără scule; frână de lanţ inerţială; gheare metalice; aparat „Made in Germany”.5. Ferăstrău cu ramă WOLF-GARTEN RE-VM Cod produs: 7233000;Coadă recomandată: ZM-V 3/ZM-V 4;Pânza de ferăstrău se poate roti la 360° pentru a ajunge şi la cele mai greu accesibile crengi;Poate fi folosit şi ca ferăstrău de mână.6. Foarfecă pentru pomi și arbuști tip BYPASS RR 19 • Tăişuri polizate cu precizie, pentru tăieri precise şi uniforme;

• Pentru stângaci şi dreptaci;• Recomandată pentru mâini mici şi medii;• Braţe cu formă ergonomică;• Inserţie moale în mânerul superior;• Disponibil atât vrac, cât şi pe carton.7. Foarfecă pentru pomi şi arbuşti tip nicovală RS 19• Cuţit polizat cu precizie, acoperit cu strat neaderent• Pentru stângaci şi dreptaci• Braţe confortabile• Recomandată pentru mâini mici• Inserţie moale în mânerul superior• Sistem de tăiere tip nicovală• Disponibil atât vrac cât şi pe carton

1

54

3

7

6

SC BRONTO COMPROD SRLStr. Corneliu Coposu nr. 35-37, Cluj

http://www.bronto.ro | o� [email protected]

Page 12: Supliment Gradini martie 2012

12 GRĂDINI | MARTIE 2012

Pregătirea grădinii de primăvară cu GARDENA și COMPO

Grădina dumneavostră este gata pentru a întâmpina primăvara? Este perioada în care se toaletează și se igienizează pomii fructiferi, copacii, gardul viu, arbuștii fructiferi, dar și trandafirii sau viţa-de-vie. Pentru toate acestea, GARDENA vă pune la dispoziţie o gamă completă de foarfeci (multifuncţionale sau strict specializate pentru cerinţele dvs.) și ferăstraie ușoare, cu putere mare de tăiere, care se adresează atât grădinarilor începători, cât și profesioniștilor.

Ideală pentru tăierea crengilor groase și a lemnului tare este foarfeca de crengi cu clichet GARDENA Comfort SmartCut.

Aceasta taie fără efort chiar și crengile rezistente (grosimea max. a crengii: cca 45 mm), datorită tehnologiei inovative SmartCut prin care, la nevoie, este activat automat mecanismul de clichet în 4 trepte. Lucrul este confortabil și foarfeca poate fi ținută ferm datorită mânerelor ergonomice.

Pentru trandafiri, viță-de-vie, arbuști fructiferi, lemn verde (diam. max. 22 mm) vă recomandăm foarfeca de grădină GARDENA Comfort.

Taie precis și curat, are deschiderea mânerului reglabilă, iar mânerele din aluminiu au o formă specială cu 2 poziții pentru o tăiere puternică și o retezare rapidă. Are canal de scurgere a sevei și lăcaș pentru tăierea sârmei.

Primăvara nu trebuie să neglijăm stropirea pomilor fructiferi și a viței-de-vie. Ideală pentru grădini mari – livezi – este pompa de stropit cu piston de 12 L GARDENA.

Cu aceasta se distribuie ușor cantități mari de lichide. Tija telescopică cu duză reglabilă din metal permite stropirea pe o rază mare. Curelele căptușite și forma rezervorului asigură o bună manevrabilitate și protejează spatele. Pentru grădini mai mici puteți apela la o pompă de stropit de 5L GARDENA, cu valvă de siguranță, duză de stropire înclinată, fin reglabilă de la jet la pulverizare fină.

Doriți să udați gazonul, straturile de flori și legume, plantele ornamentale ori să curățați curtea? Totul este simplu cu gama Original GARDENA System. Udarea este perfect controlată, iar modelele sunt potrivite oricărei nevoi. Pentru aceasta, dispun de: furtunuri, cărucioare pentru furtun, pistoale de stropit și spritzere, conectori, aspersoare. GARDENA OGS cuplează tot de la robinet până la pistolul de stropit sau la aspersor și rămâne perfect etanș. Este sistem complet de cuplare a furtunului: Totul cu un singur click!

Page 13: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 13

Pentru diverse sarcini de curățare și udare vă este la îndemână pistolul de stropit metalic GARDENA Premium. Jetul este reglabil de la jet puternic la pulverizare fină.

Fără mâini murdare la înfășurarea furtunului! Cărucioarele pentru furtun GARDENA controlează înfășurarea uniformă a furtunului și transportul comod al acestuia în grădină. Furtunul nu se îndoaie și nu se răsucește la rulare/derulare. Roțile mari permit deplasarea ușoară chiar și pe suprafețe accidentate. Aveți la dispoziție și seturi complete, gata echipate cu cărucior, 20 m de furtun, mufe pentru conectare și spritzer pentru stropit.

Grădină dvs. are nevoie nu numai de apă, ci și de hrană. De aceea, nu vom neglija fertilizarea. Pentru gazon verde și viguros, fără pericol de ardere, vă recomandăm fertilizatorul de gazon COMPO (ambalaj: 2 kg – 75 m²; 8 kg – 300 m²; 20 kg – 750 m²). Calitatea este ”Made in Germany”. Are efect pe termen lung: alimentează gazonul cu toți nutrienții importanți timp de peste 3 luni; are efect bun din start fără o creștere bruscă; protejează mediul înconjurător prin eliberarea lentă a azotului. Gazonul se fertilizează de 2-3 ori pe an, din martie până toamna târziu. Fertilizatorul se poate distribui cu mâna, dar este ideal să se utilizeze un dispozitiv de împrăștiere GARDENA.

Este timpul să ne ocupăm și de plantarea și transplantarea florilor de interior, de balcon și de grădină. Ce pământ de flori este bun? Acela care este omogen și asigură o bună stabilitate a plantei, o aerare optimă a rădăcinilor, o retenție bună a apei, o salinitate corectă, un Ph optim pentru nevoile plantei, dar și distribuția constantă de nutrienți. Toate acestea le regăsiți în gama de pământ bazat pe turbă germană COMPO SANA – fie în varianta de pământ universal, fie în cea de substraturi speciale pentru răsaduri, plante verzi și palmieri, orhidee, cactuși, bonsai sau conifere.

Accesaţi www.gardena-shop.ro și www.mdx.ro și veţi găsi detalii suplimentare despre gamele GARDENA și COMPO.

Page 14: Supliment Gradini martie 2012

14 GRĂDINI | MARTIE 2012

Munca în grădină se poate transforma într-o activitate extrem de plăcută, dacă aveţi un ajutor pe care vă puteţi baza. Magazinele de specialitate vă pun la dispoziţie o mulţime de unelte dintre cele mai performante, CE transformă grădinăritul într-o joacă.

Uneltele care transformă grădinăritul într-o joacă

Motosăpătoare L21 de 6,5 CP cu motor Loncin şi transmisie cu 2 viteze înainte + 1 înapoi. Are o înălţime de lucru reglabilă de la 50 la 100 cm. 1299 lei | bauMax

Atomizor A103cu motor Khumma în 2 timpi şi capacitate de 3.5 CP. Funcţionează cu benzină fără plumb, iar pornirea este manuală. Are un rezervor de 20 de litri şi o greutate de 11,5 kg. Tipuri de stropire: ceaţă, jet. 699 lei | bauMax

Foarfecă de crengi cu clicket Comfort SmartCutare o nicovală extrem de puternică şi uşor de folosit. Foarfeca este ideală pentru tăierea crengilor groase şi a lemnului tare. În caz de nevoie se

activează automat mecanismul de clichet în 4 trepte

319 lei | Gardena

Cazma Terralineideală pentru săparea, scoaterea, afânarea şi transplantarea solului. Are un mâner extra-lat pentru ambele mâini, pentru o mai bună folosire a forţei.189 lei | Gardena

Page 15: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 15

Foarfecă multifuncţională cu clicket Comfort SmartCuteste foarte puternică şi confortabilă pentru tăierea uşoară şi ergonomică a crengilor groase sau a crenguţelor. Garanţie 25 de ani (fără lamă).179 lei | Gardena

Cărucior pentru furtun Classic ideal pentru grădinile mari. Ghidajul comod al furtunului nu permite răsucirea acestuia, aşa că grădinăritul nu mai înseamnă mâini murdare. Dispozitivul anti-picurare previne scurgerea apei după folosirea furtunului.319 lei | Gardena

Săpăligă 3 colţi cu lamă dreaptăare o lamă dreaptă cu 3 dinţi; lăţime de lucru: 8,5 cm. Utilă pentru săpare, tăiere buruieni, aerare, mărunţire şi nivelare. 49 lei | Gardena

Greblă din plastic XXL evantai Vario Combisistem pentru adunarea rapidă a frunzelor, la resturilor de iarbă tăiată și a altor reziduuri din grădină. Poate fi pliată pentru o depozitare compactă.119 lei | Gardena

Maşină electrică de tuns iarba „BG-EM 1030“;

lăţime de tăiere de 30 cm şi putere de 1000 W. Înălţimea

de tăiere este de 25–60 mm, iar dispozitivul de colectare

a ierbii are o capacitate de 28 l. Este recomandată pentru suprafeţe de gazon

de până la 250 m2 şi are evacuare posterioară.179 lei | bauMax

*articolele Gardena pot fi găsite în

magazinele bauMax

Page 16: Supliment Gradini martie 2012

16 GRĂDINI | MARTIE 2012

Grădina este la fel ca o casă; trebuie mobilată, decorată și pusă în valoare cu un iluminat corespunzător. Fie că alegeţi să vă ocupaţi singuri de designul grădinii fie că cereţi sprijinul unui specialist, mizaţi de fiecare dată pe calitate și nu vă temeţi să optaţi pentru cele mai noi tendinţe în domeniu.

Decoraţi grădina cu stil

1. Canapea Marstrand cu masămobilier modular din lemn de pin nordic; conţine 3 colţare, 2 interioare și o măsuţă joasă, pernele albe fiind incluse în preţ.3.999,99 lei | Bricostore2. Set mobilier metalic de gradină/terasă rezistent la intemperii FEROprodus în Germania alcătuit din: Scaun spătar înalt Ferogris-fer: preţ lichidare de stoc/buc: 279 leiMasă pliabilă Kettalux115 x 70 cm, preţ lichidare de stoc: 464 leiDiverse modele de perne preţ/buc lichidare de stoc: de la 69 leiGardena3. Pavilion Maroc rotund cu pereţi laterali, confecţionat din oţel și poliester, dimensiuni: 350 x 260 cm.899,99 lei | Bricostore

1

2 3

Page 17: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 17

4. Corp din polietilenă cu dimensiuni de 59 X 59cm; înălţimea 49cm, factorde protecţie IP65; surs[ economică 1 X 30W, E27.1.905 lei | Orion5. Corp de iluminat din polietilenădimensiune seat 44 X 44 cm; înălţime 49 cm; factor de protecţie IP65; sursă economică 1 X 14W, E27 885 lei | Orion6. Set spot subacvatic UL 20 Sformat din trei spoturi subacvatice UL20 şi accesorii; poate fi folosit atât sub apă, cât şi pe uscat; becuri halogene de 20 W; puterea transformatorului este de 60 W 699 lei | Gardena7. Corp de iluminat din alamălungime 23 cm, înălţime 47c m, adâncime 29 cm; factor de protecţie IP44ș finisaj patină, sursă incandescentă 1 X 60W, E27 sau sursă economică383 lei | Orion

4

6

5

7

Page 18: Supliment Gradini martie 2012

18 GRĂDINI | MARTIE 2012

Grădina Feng Shui O grădină nu poate fi doar frumoasă şi colorată, ci şi plină de energii pozitive. Pentru aceasta trebuie să ţineţi cont de câţiva paşi simpli care să transforme grădina într-un spaţiu Feng Shui.

În primul rând aveţi grijă ca grădina să aibă o formă bine defi nită, de preferinţă dreptunghiulară, cu graniţele trasate corect şi drept cu ajutorul unui gard din lemn sau fi er forjat ori unui gard viu. O astfel de grădină trebuie decorată în funcţie de elementele faste pentru fi ecare punct cardinal. De

exemplu, în partea de nord alegeţi mobilier din oţel, pentru sud şi est – lemn, iar pentru vest – metal, piatră, granit, cărămidă şi orice alt material vopsit în alb. Nu este indicat să aşezaţi bănci în părţi expuse ale grădinii. În plus, aveţi grijă ca băncile să fi e bine întreţinute, pentru că mobilierul stricat va genera energii negative.

Page 19: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 19

În ceea ce priveşte plantele, este indicat să alegeţi: plante de jad, bujori, coroană argintie, crizanteme, fi lodendron, fl ori de prun, bambus, narcise, crini, piersici decorativi, magnolii, portocali, lotuşi, lămâi verzi şi orhidee. Evitaţi plantele precum cactuşii, trandafi rii, copăceii bonsai ori plantele cu spini, care se potrivesc numai în exteriorul proprietăţii. Acordaţi o atenţie deosebită şi mult timp fi ecărei plante în parte, pentru că în caz contrar se va genera o energie Yin nedorită. Într-o astfel de grădină nu trebuie să uitaţi pentru nimic în lume de un curs de apă, care se spune că aduce prosperitate. Un loc de meditaţie este un alt element plin de încărcătură energetică, ce va transforma grădina într-un loc special.

Page 20: Supliment Gradini martie 2012

20 GRĂDINI | MARTIE 2012

Livingul din mijlocul naturiiGrădina nu mai este de mult o simplă oază sălbatică de verdeaţă. Cele mai noi tendinţe în amenajările peisagistice vin din Asia, acolo unde au câştigat popularitate livingurile în aer liber.

Dacă în majoritatea grădinilor din România găsim cel mult o bancă, un foişor cu mobilier de terasă şi un iaz cu peşti exotici, în Asia a început să se dezvolte un concept care tinde să revoluţioneze amenajările peisagistice: livingul în aer liber. Astfel, grădina devine un adevărat univers de relaxare pentru proprietari, care se pot destinde folosind un mobilier confortabil special conceput pentru exterior, pot

servi masa într-un cadru distins şi îşi pot invita prietenii la o petrecere sau la un cocktail în aer liber, în propria grădină. Grădina pe care v-o prezentăm astăzi a fost gândită de un inginer peisagist din Malaezia şi reuşeşte să impresioneze atât prin vegetaţia luxuriantă şi plină de culoare, cât şi prin obiectele de mobilier gândite special pentru un cadru exterior, unde trebuie să facă faţă cu succes factorilor climaterici.

Page 21: Supliment Gradini martie 2012
Page 22: Supliment Gradini martie 2012

22 GRĂDINI | MARTIE 2012

Deşi nu poate fi transpusă întocmai într-o curte din România, din cauza diferenţelor de climă care nu permit tuturor plantelor să se adapteze la noi, grădina din Malaezia poate reprezenta un model de inspiraţie şi poate fi adaptată de orice proprietar care îşi doreşte o oază confortabilă de relaxare în imediata vecinătate a locuinţei. Conceptul, pe cât este de simplu, pe atât este de revoluţionar. Obiectele de mobilier pot fi realizate din împletituri de răchită, din bambus sau chiar din rattan, cu perne din material textil. Cromatica locului de relaxare din mijlocul grădinii ţine de preferinţele fiecărui proprietar în parte, dar, de obicei, acesta se înscrie în nuanţele de apă, de pâmânt sau nu depăşeşte graniţa alb-negru, tocmai pentru a nu eclipsa din frumuseţea plantelor decorative aflate în imediata vecinătate. Pe lângă obiectele de mobilier, o atenţie deosebită trebuie să acordaţi şi decoraţiunilor care trebuie inspirate, la rândul lor, din natură. Un exemplu sunt rafturile decorative lemn şi sticlă care au fost umplute cu surcele din lemn. Tot pentru livingurile în aer liber puteţi alege și boluri în care să puneţi lumânări, pentru candelabre din fier forjat sau, de ce nu, draperii diafane din mătase sau mult mai groase, realizate din materiale naturale. Piatra naturală este materialul cel mai recomandat pentru pavarea livingului în aer liber şi a aleilor de acces către

el. Acest material se integrează perfect trendului eco şi, în acelaşi timp, vă va ajuta să delimitaţi, la nivel vizual, zona destinată relaxării de partea „sălbatică” a grădinii. Piatra naturală poate fi înlocuită cu pavaj, dar în acest caz riscaţi să stricaţi din naturaleţea locului. O altă variantă este pietrişul care, deşi este ieftin şi se află la îndemâna oricui, are şi o serie de dezavantaje la capitolul confort.

Material realizat cu sprijinul Ing. Cristina [email protected]

Page 23: Supliment Gradini martie 2012

GRĂDINI | MARTIE 2012 23

Îngrijirea grădinii, pas cu pasSecretul unei grădini frumoase este la îndemâna oricui, dar presupune muncă, atenţie şi timp din partea proprietarilor. Regula de bază pentru o grădină care să vă facă prietenii invidioşi este curăţenia şi îngrijirea ei.

Trebuie să aveţi în vedere faptul că o grădină frumoasă are nevoie de atenţie zilnică şi că nu sunt suficiente două-trei ore la sfârşit de săptămână.

La fel ca orice lucru făcut cu mult suflet, din pasiune, și grădinăritul poate avea rezultate spectaculoase, indiferent dacă vă place să faceţi totul ca la carte sau dacă sunteţi adeptul experimentelor. Îngrijirea corespunzătoare a grădinii este o operaţiune complexă, dar, per ansamblu, poate fi structurată în câţiva paşi ușori pe care trebuie să îi parcurgeţi ciclic, în funcţie de schimbările survenite odată cu trecerea anotimpurilor.

Curăţenia — literă de legeÎn primul rând, aveţi grijă să strângeţi toate resturile vegetale, frunzele căzute, crengile rupte, plantele moarte sau buruienile. Pe lângă aspectul inestetic, aceste resturi facilitează dezvoltarea unor întregi colonii de insecte dăunătoare care afectează dezvoltarea plantelor şi creează disconfort celor care stau în grădină. Aveţi grijă ca grădina dumneavoastră să fie aerisită şi ventilată, aşa că evitaţi aglomerările de plante, care devin culcuşul ideal pentru diferite ciuperci şi buruieni dăunătoare. În plus, dacă sunt îngrămădite, florile şi arbuştii ajung să îşi împiedice reciproc dezvoltarea, sufocându-se şi privându-se de soare.

Apa — esenţa vieţiiUn alt aspect important este udarea plantelor, mai ales în zilele toride, când apa este esenţială pentru sănătatea

vegetaţiei. Dacă aveţi sistem automat de irigare a grădinii, aţi scăpat de una dintre cele mai mari griji, pentru că acesta va porni şi se va opri singur odată ce a distribuit cantitatea ideală de apă pentru fiecare parte a grădinii în parte. În caz contrar, este important să gândiţi un calendar după care să udaţi plantele, în funcţie de specificul fiecărei zone. Pentru a vă uşura munca, plantaţi speciile asemănătoare în aceeaşi zonă a grădinii. Secretul unei irigări reuşite este udarea grădinii încet şi în profunzime. Plantele trebuie irigate suficient, pentru a le menţine creşterea; totuși, nu trebuie să exageraţi, întrucât riscaţi ca rădăcinile să putrezească.

Declară război dăunătorilorO altă activitate importantă este stârpirea dăunătorilor, care pot fi îndepărtaţi cu insecticide clasice sau cu amestecuri naturale pe care le puteţi obţine singuri în casă. De exemplu, cu 30 de grame de amidon de cartofi, 1250 ml de apă caldă şi o linguriţă de şampon natural scăpaţi plantele de insecte, iar cu o linguriţă de şampon natural, 2 linguri de untdelemn şi 2,5 litri de apă eliminaţi puricii. În acelaşi timp, cojile de ou sunt eficiente împotriva melcilor, în timp ce sprayul simplu cu usturoi va elimina insectele care se hrănesc cu frunze.

MISTRIA

are o lamă curbată şi un mâner scurt, cu o prindere bună, de obicei din lemn. Această unealtă este necesară pentru plantat, nivelat şi pentru pregătirea solului.

LOPATA

este extreme de utilă pentru săparea gropilor şi pentru cultivarea diverselor plante. Alege o lopată care se poate mânui uşor şi care să fie confortabilă.

FOARFECA

Permire tăierea fără efort a ramurilor subţiri şi a gardului viu. Tăierea crengilor este precisă în orice direcţie de creştere datorită lamelor cu formă specială.

GREBLA

este folosită pentru strângerea frunzelor căzute, greblarea pietrișului, nivelarea solului și pregătirea lui.

FURCA

este o unealtă robustă din oţel inoxidabil sau fier, groasă şi cu dinţi ascuţiţi. Această unealtă este creată pentru a oferi o capacitate mare de lucru, cu un efort minim.

Page 24: Supliment Gradini martie 2012