studiul epurarii apelor uzate provenite din industria chimica

Click here to load reader

Post on 19-Jun-2015

2.344 views

Category:

Documents

11 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Studiul epurrii apelor uzate provenite din industria chimic i din sistemul de canalizare. Influena deversrii apelor meteorice asupra staiei de epurare

Argument

Dezvoltarea vertiginoas a industriei in ara noastr in special in ultimii 20 ani, a condus nemijlocit i la creterea rapid a necesarului de ap, a volumului apelor uzate evacuate din procesele tehnologice industriale. Se mentioneaza ca, in prezent, din cantitatea total de ap uzat evacuate, de peste 10000 milioane m3/an, circa 8000 milioane m3/an reprezinta apa uzata industriala, iar din numarul total al statiilor de epurare din tara, de peste 4600, circa 4300 sunt statii de epurare industriale. Prezentul proiect abordeaza problema epurarii apelor uzate provenite din industria chimica si din sistemul de canalizare, cat si influenta deversarii apelor meteorice asupra statiilor de epurare, castig (relativ) avand primul tip de abordare.

2

Necesitatea dezinfectarii apelor uzate Consideratii generale

Apele reziduale reprezint, prin coninutul lor, surse de poluare a mediului inconjurtor i mijloace de imbolnvire a oamenilor, iar substanele organice din aceste ape constituie suportul de baz pentru dezvoltarea i proliferarea bacteriilor patogene purttoare de virusuri i microbi. (Salmonella, bacilul tuberculos, vibrionul holeric, etc). Enterovirusurile se intlnesc att in apele uzate neepurate ct i n cele epurate. Dezinfecia reprezint distrugerea, inactivarea sau indeprtarea din apele uzate a microorganismelor de natur s produc contaminarea i imbolnvirea ulterioar a oamenilor. Aplicarea procesului este oportun in cazul apelor uzate industriale care conin astfel de microorganisme. Mecanismul dezinfeciei cuprinde dou faze: Ptrunderea dezinfectantului prin peretele celular; Denaturarea materiilor proteice, inclusiv a enzimelor. Agenii chimici pot degrada materia celular reacionnd direct cu aceasta, in timp ce metodele fizice induc modificri chimice ale acestui material. Dezinfectia apelor reziduale este obligatorie atunci cnd acestea provin de la spitale de boli contagioase, institute de seruri i vaccinuri, institute de microbiologie si virusologie, tbcrii, abatoare, industrii alimetare, industrii de prelucrare a lanai, etc. Dezinfectanii utilizai trebuie s distrug n totalitate bacteriile patogene reacionnd cu eficacitate la variaiile de temperatur si de compoziie ale apelor uzate, s nu fie toxici pentru om, animale i fauna acvatic, iar la concentraiile uzuale s persiste sub form rezidual o anumit perioad de timp pentru a preveni recontaminarea apei. Pentru dezinfectarea apelor uzate se utilizeaz aciunile halogenilor, efectele clorului i cele ale dioxidului de clor, bromul i iodul, ozonul, razele ultraviolete i chiar efectele razelor solare.

3

Metoda de dezinfecie utilizat este determinat de calitatea apelor uzate sau neepurate, de rezistenta bacteriilor patogene purttoare de boli molipsitoare, de preul de cost i de muli ali parametrii. n cazul apelor uzate industriale, procesele de epurare sunt, n general, aceleai ca i pentru apele uzate oreneti, adic, n principal, se folosesc procesele mecanice i biologice-aerobe sau anaerobe. Acestea, pentru apele uzate industriale sunt completate de cele mai multe ori de procesele fizicochimice de o complexitate deosebit, ca e exemplu: extracie lichid-lichid, schimb ionic, electrodializ, etc. Exist mai multe metode de dezinfecie, acestea fiind prezentate in urmatoarele lucrri: ,,Dezinfecia apelor uzate cu echipamente cu raze ultraviolete, ,,Ozonul ca agent de dezinfectare n reutilizarea apelor uzate, ,,Necesitatea reinerii nutrienilor si a dezinfectrii apelor uzate ntr-un ora de grani. Dup prerea mea, cea mai eficient metod este cea prezentat n lucrarea ,,Dezinfectarea apelor uzate cu echipamente cu raze ultraviolete. Aceast metod scoate n eviden avantajele pe care le prezint fa de celelalte metode prin: Siguran n exploatare; Aciune eficienta asupra unei game largi de ageni patogeni; Timp scurt de tratament; Costuri reduse n exploatarea i reducerea de compui cancerigeni (n cazul clorinrii). Efectul de dezinfecie este influenat i de prezena in ap a altor substane, mai ales compui organici, care pot reaciona cu agenii dezinfectani dezactivndu-i. Dintre metodele fizice de dezinfecie, se menioneaz metoda termic i de iradiere cu radiaii de energie ridicat. Dezinfecia termic este rar aplicat datorit consumurilor mari de energie. Iradierea este foarte eficient ca metod de dezinfecie; se presupune c efectul se datoreaz formrii n celule a unor radicali liberi n urma absorbiei energiei radiante, mai ales de ctre acizii nucleici. Se pot aplica cu succes razele gama, razele X i cele ultraviolete, cele dinurm fiind preferate. Avnd n vedere faptul c n Romnia nu se permite achiziionarea de noi tehnologii i metode de dezinfecie moderne datorit costurilor ridicate, s-a propus exploatarea unor lucrri, una dintre ele intitulndu-se astfel: ,,Dezinfecia apelor uzate epurate biologic. Aceast lucrare analizeaz necesitatea dezinfecia apelor uzate epurate, n care sunt prezentate efectele

4

positive i negative ale clorinrii apelor uzate oraeneti, la deversarea lor in emisari, evideniidu-se avantajele utilizrii dioxidului de clor in locul clorului gazos. Indiferent de metoda de dezinfeie utilizat, ea trebuie s fie aplicat n asociaie cu procedeele de epurare utilizate. Datorit amplasrii staiilor de epurare in apropierea cursurilor naturale de ape, face ca dezinfecia cu clor gazos s nu fie oportun, deoarece clorul rezidual, chiar in doze admise pentru apa potabil, ar putea afecta flora i fauna acvatic. Pentru a neutraliza efectele nocive ale bacteriilor patogene din apele puternic contaminate, se propune ca dezinfectarea s se aplice nainte de descrcarea lor n reelele de canalizare sau dupa staiile de preepurare. Prin aplicarea dezinfectrii, la locul sursei de poluare se asigur i o eficiensporit din partea bacteriilor mineralizatoare care se dezvolt pe parcursul treptei biologice, iar apele rezultate n urma activitii acestora sunt mai puin nocive pentru personalul de exploatare din sistemele de canalizare, dar i pentru flora i fauna acvatic a emisarilor. n concluzie, rezult c dezinfecia este o operaiune necesar i trebuie aplicat pentru toate categoriile de ape uzate, astfel nct s se respecte principiul prin care apa restituit naturii sau emisarilor sa fie de aceeai calitate cu cea primit de utilizatori.

5

Stadiul actual al epurrii n Romnia Generaliti

Romnia are n prezent circa 22 milioane locuitori. Dintre acetia 55% locuiesc n mediul urban, alctuit din 56 municipii i 204 orae. n general predomin oraele mici (sub 20000 locuitori 42% din numrul oraelor) i mijlocii (ntre 100000 i 20000 locuitori 32% din numarul oraelor). Doar 25 de municipii depsesc 100000 locuitori. Localitile urbane dispun de o reea stradal n lungime de 21478 km, ceea ce revine n medie, 76 km de strad la fiecare ora (exclusiv municipiul Bucureti). Pe teritoriile oraelor exist i 20889 ha spaii verzi (incluznd i terenurile sportive) reprezentnd 9,4% din suprafaa intravilan. Din punct de vedere al echiprii tehnico-edilitare, situaia este prezentat in tabelul numrul 2.1.1 de la anexe. Este de remarcat situaia nesatisfactoare din mediul rural privind aceste dotri, fie c este vorba de alimentare cu ap n system centralizat (16,1%), fie de canalizare (2,4%). Nu este abordat deloc epurarea apelor uzate. Soluiile existente in prezent n mediul rural, de tip individual, sunt departe de a asigura sigurana calitii apei consumate de populaie sau respectarea exigenelor de protecie a mediului n ceea ce privete canalizarea.

6

Situaia canalizrii localitilor

Pe ansamblul localitilor din Romania situaia dotrii cu sisteme centralizate de alimentare cu ap i canalizare este prezentat n tabelul nr. 2.2.1. nc odat este evideniat o discrepan accentuat ntre situaia din mediul urban i situaia din mediul rural. n ceea ce privete dotarea localitilor urbane din punct de vedere al capacitilor(debit tratat sau epurat) situaia este prezentat n tabelul nr.2.2.2. Se precizeaz nc odat c numrul localitilor avnd lucrri de canalizare este de 573, din care 258 municipii i orae i 315 sate. Dotarea strzilor cu reele de canalizare pe ansamblul localitilor este de 49%. n detaliu, situaia este prezentat n tabelul numrul 2.2.3 n care este indicat i corelarea ntre mrimea oraelor i gradul de echipare, acesta scznd treptat, de la 76% n oraele mari, la 19% in oraele mici. Este de remarcat, n ceea ce privete staiile de epurare, decalajul totui semnificativ, existent n numrul staiilor de tratare a apei potabile i numrul staiilor de epurare. Sunt orae, chiar mari n general cele situate pe malul Dunrii, care restituie apa uzat menajer fr nici un fel de tratare. Aceast situaie creaz mari probleme de calitate a apei fluviului Dunrea i n continuare a Deltei Dunrii i Mrii Negre, dar i locuitorilor situai n aval care capteaz aceast ap pentru alimentare cu apa potabil. Istoria dezvoltrii localitilor din Romania, ca i a industriei oreneti, au fost orientate pe dezvoltarea unor reele unice att pentru apele uzate menajere, pentru cele pluviale, ct i pentru cele industriale. Acest fapt a condus la promovarea de numeroase staii de preepurare, ca o condiie de acceptare n reeaua de canalizare oreneasc a apelor uzate industriale.

7

Situaia epurrii apelor uzate

n total, lund n considerare i staiile de preepurare, ca si cele de epurare a apelor uzate de pe platformele industriale, numrul staiilor de epurare se ridic la circa 4600. Dintre acestea numai 25% se pot considera c au un randament corespunztor i respect exigenele de mediu. Depirea capacitii tehnologice de epurare, utilaje neperformante, vechimea instalaiilor sau construciilor, fluctuaii n calitatea apelor uzate din reeaua de canalizare sunt tot attea cauze ale eficienei sczute a staiilor de epurare din Romnia. n general la apele uzate oreneti se aplic teh