studencsie 2014

56
StudenCSIE Ediţia 2014 U n p r o i e c t m a r c a Sindicatul Studenţilor din Cibernetică

Upload: andreea-maria-ionescu

Post on 08-Apr-2016

240 views

Category:

Documents


5 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

StudenCSIE

Ediţ

ia

2014

Un proiect marca

Sindicatul Studenţilordin Cibernetică

Dragi studenți,

Asemenea vouă, nici eu nu mai sunt la început de drum, dar emoțiile mă cuprind la gândul că începe un nou an universitar, cu provocări și obstacole de depășit. Timpul a trecut pe nesimțite, parcă ieri pășeam, încet, pragul studenției, iar astăzi sunt speriată de licență, care se apropie fără milă, de cariera pe care trebuie să o dezvolt, de responsabilități care vin, odată cu toate acestea.Oamenii harnici din SiSC au adunat informații utile, sfaturi, răspunsuri și gânduri, creând pentru voi StudenCSIE, o revistă menită să vă îndrume în parcursul academic. Oportunități de carieră, fie job-uri sau internship-uri, materiile studiate, opționale și facultative, tips&tricks pentru redactarea unui CV, toate acestea le vei descoperi în paginile care urmează.

Vă doresc mult succes în acest nou an universitar, curaj cât cuprinde să realizați tot ceea ce v-ați propus, ambiție să vă depășiți limitele și să visați cât mai sus!

Ne vedem pe holuri... și poate și prin SiSC!

Cu drag, Emilia Popa, Președinte SiSC

Repede se scurg primii ani de facultate... Îți amintești cum erai atunci? Dacă în primul an erai curios să afli cât mai multe despre facultate, despre locurile interesante pe care le-ai putea vizita sau despre ce înseamnă voluntariatul, acum știi toate aceste lucruri, dar au apărut alte curiozități pe care noi, SiSC, încercăm să le anticipăm și să îți oferim informații care să te ajute să faci câțiva pași înainte. Ești anul II și vrei să afli ce vei studia în fiecare semestru sau te gândești să te angajezi? Dacă răspunsul tău este „da”, atunci această revistă îți va oferi exact informațiile de care ai nevoie. Dacă ai trecut și de anul II, iar acum gândul la licență îți tulbură nopțile, noile discipline sunt un mister și ești interesat de un internship sau chiar un job, în aceste pagini vei descoperi soluții pentru toate cele menționate mai sus și multe altele.

Profită de acești ani frumoși de studenție, implică-te în cât mai multe activități pentru ca în final să fii fericit că nu ai regrete legate de lucruri pe care nu le-ai făcut. Îți doresc un an plin de clipe frumoase, sesiuni ușoare și succes în tot ceea ce îți propui!

Cu drag,

Florentina Necula, Coordonator Revista StudenCSIE 2014

6

15

9MATERIILEANULUI II

MATERIILEANULUI III

19 PRACTICĂ

LICEN ŢĂ

CALENDAR

24

20 UNIVERSITATEA ALTERNATIVA

LICEN ŢĂ PEDAGOGIE

WORK & TRAVEL

CV & INTERVIUANGAJARE

PREZENTARE SISC

PROIECT INFOSTART

MASTERAT45

43

37

33

30

27

“Pe lângă frecventarea cursurilor şi a seminariilor, poţi participa la o multitudine de activităţi şi proiecte la care te vei distra, vei cunoaşte oameni noi şi din care vei învăţa foarte multe lucruri.”

TOAMNAOctombrie te întâmpină cu prima mare oportunitate de a face ceva diferit, ceva în plus pe timpul facultății, prin SiSC Promo 2014, proiectul care deschide noul an universitar și în cadrul căruia se realizează recrutările. Un alt eveniment important care nu trebuie ratat este Tineri de Succes, un eveniment în cadrul căruia adevărate personalităţi vin să îți vorbească despre reușită. Acest proiect contribuie foarte mult la dezvoltarea personală și îi ajută pe studenți să își îmbunătățească aptitudinile de comunicare.

Noiembrie este luna în care se merge la Balul Bobocilor! Nimeni nu trebuie să rateze acest eveniment, nici tu, nici colegii tăi. Îți promitem că petrecerea va fi de neuitat! În același timp, aceasta este luna dedicată reprezentării, prin Campania Alege-ți Reprezentantul, dar și IT-ului, datorită IT Fest-ului.

IARNAÎn decembrie ne întâlnim cu mic cu mare în Teambuildingul SiSC, un eveniment de la care niciun siscot nu trebuie să lipsească. De asemenea, cum această lună este una a cadourilor, poți să ajuți și să aduci un strop de magie în viețile unor oameni, făcând parte dintr-un minunat proiect, Academia Speranței (Ediția de Crăciun). În cadrul acestui proiect, fiecare student poate oferi sprijin material și moral unor persoane defavorizate, întrucât SiSC organizează acțiuni de strângere de fonduri pentru case de bătrani şi centre de plasament pentru copii. De asemenea, sosește și mult așteptata vacanță de iarnă. Aceasta începe, de obicei, înaintea Crăciunului și se termină la câteva zile după Anul Nou.

Se spune că abia după prima sesiune poți să te numești cu adevărat student. Ei bine, lunile ianuarie și februarie marchează pentru tine, dragă bobocule, această trecere. În perioada 19 ianuarie - 8 februarie are loc sesiunea de iarnă, de care SiSC Tutoring se va ocupa să o treci ușor și cu note mari. Acest proiect constă în organizarea unor consultaţii ținute de către profesori, dar și de către studenții care se simt foarte bine pregătiţi la anumite materii.După o sesiune cruntă vine și o binemeritată vacanță intersemestrială care durează o saptămână de zile.

Calendarul anului universitar

PRIMĂVARAMartie este luna dedicată celor mai frumoase proiecte. Dacă vrei să cunoști mai multe despre o viitoare carieră în domeniul IT-ului, Spring IT te invită să participi la întâlnirile cu companii de renume din acest domeniu. Te așteptăm cu o serie de workshopuri, traininguri, dezbateri si conferinţe oferite de angajatori de top. În plus, dacă îți place să programezi și ai idei noi asupra unor programe sau îți place să analizezi fenomene economice, atunci locul tău este la Sesiunea de comunicări ştiinţifice studenţească, unde se promovează proiectele şi cercetările realizate de studenţi în timpul anului universitar. Premiile vor fi pe măsura muncii depuse! De asemenea, în această lună va începe un alt proiect, și anume Academia Speranței (Ediția de Paște). Cum Paștele se apropie, fiecare student are din nou ocazia de a ajuta persoane defavorizate și de a face o faptă bună!

În aprilie este vreme frumoasă, așa că SiSC vă oferă un nou motiv să ieșiți din casă și să mergeți la teatru! SiSC ridică an de an cortina pe scena teatrelor şi pregătește spectacole pentru studenți. Serile Teatrului Studențesc îți pune la dispoziție o săptămână în care să te bucuri de cele mai frumoase piese de teatru. De asemenea, aprilie continuă cu un alt eveniment dedicat programatorilor și anume Concursul “Cel mai bun programator”, care testează elemente de logică și de algoritmică prin programare. Studenții care se vor descurca cel mai bine vor avea parte de multe premii frumoase.

În luna mai SiSC Tutoring se întoarce cu forțe proaspete pentru a te ajuta în presesiunea și sesiunea care vor urma, astfel încât să te poți bucura de vacanța de vară!

VARAIunie este luna care îți va testa concentrarea, memoria și toate cunoștințele acumulate de-a lungul semestrului. În perioada 2 iunie - 19 iunie are loc cea de-a doua sesiune de examene.

Și cea mai preferată vacanță a studentului a sosit! Aceasta este vacanța de vară care începe la sfârșitul lunii iunie și se continuă până pe 1 octombrie, când începe un nou an universitar.

“Acestea fiind spuse, îți dorim mult succes în acest an de facultate și te invităm să participi la cât mai multe dintre evenimentele menționate mai sus.”

Nicoleta Davidică, Sorina Milea

Luna iulie îți va acorda o a doua șansă la anumite examene. În perioada 29 iunie-8 iulie va avea loc sesiunea de reprogramare (restanțe/măriri).

9

“Iată-te ajuns în anul doi de facultate, dornic să afli detalii picante despre ce vei studia anul acesta. În primul semestru vei studia următoarele disciplinele, indiferent de specializarea ta. Materiile care pun cele mai multe probleme studenților sunt

Probabilitățile, Finanțele și Programarea Orientată Obiect.”

Florentina Necula, Mihai Dumitrescu

Materiile anului II

10

Programarea Orientată Obiect este o disciplină care îți dezvoltă gândirea obiectuală, așadar vei lucra cu variabile de tip obiect. Acestea au atribute inițializate în cadrul constructorului, o altă noțiune care stă la baza programării orientate obiect. Seminariile sunt foarte importante pentru că aici veți face programe similare celor de la examen.

Dacă mi-ai cere să-ți spun care este disciplina care necesită mult studiu individual, Probabilitățile și Statistica Matematică ar fi răspunsul meu. Este o combinație între algebră (funcții), analiză (sume, limite, integrale) și statistică (medii, dispersii și estimare a parametrilor). Examenul are o structură ce s-a păstrat de la an la an și cuprinde exerciții din întreaga materie, dar nu îți va ridica probleme, atât timp cât acorzi atenție fiecărui seminar și lucrezi câte puțin și din carte.

un credit. Ea este evaluată cu calificativul admis/respins.

Poţi opta pentru discipline facultative la începutul fiecărui semestru: Depanare PC, Modele regionale de economie, Istoria Economiei, Limbi străine: engleză, franceză, rusă, spaniolă, italiană, germană, turcă, japoneză, chineză. Urmarea acestor cursuri este condiţionată de plata unei taxe în valoare de 100 RON, dar promovarea/nepromovarea lor nu va afecta media ta finală sau locul la buget, iar de anul acesta intrarea în examenul de licenţă se poate face chiar dacă ai restanţă la o disciplină facultativă.

Statistica Macroeconomică îți va aminti puțin de economia din primul an. Dacă atunci aflai ce sunt PIB-ul, PIN-ul, VN și alți indicatori macroeconomici, acum vei învăța să interpretezi aceste date prin metode statistice. Examenul va fi scris și va conține o parte teoretică, dar și câteva aplicații.

Dacă nu știi încă ce înseamnă D.A.E., sau D.I.J.I., vei afla mergând la cursurile de Finanțe. Vei învăța despre impozite și vei fi capabil să stabilești rentabilitatea unei investiții. Este un examen de nivel ridicat, dar învățând teoria și fiecare tip de aplicație, nu vei avea probleme.Sportul este o disciplină căreia îi corespunde

Semestrul I ĤProgramare Orientată Obiect (5C) ĤProbabilități și statistică matematică (5C) ĤStatistică macroeconomică (4C)

ĤMicroeconomie cantitativă (4C) ĤManagement (4C) ĤBaze de Date (4C) ĤFinanțe (4C)

Microeconomie cantitativă - amintește-ți cererea și oferta învățate în anul I la economie, adaugă aici puțină algebră și multe sisteme de ecuații și afli despre ce este vorba. Seminarul va fi cheia înțelegerii acestei discipline, examenul poate fi destul de dificil, dacă nu lucrezi multe aplicații sau dacă nu acorzi atenție și teoriei.

Managementul este o materie ușoară la care vei învăța despre stabilirea obiectivelor, strategii, cultură organizațională și multe altele. Va fi interesant să mergi la cursuri, iar examenul nu ar trebui să fie o problemă.

O materie cu mulți admiratori, care îți oferă cunoștințe căutate pe piața muncii, Bazele de Date nu îți vor pune probleme dacă vei fi atent la seminarii. Vei învăța limbajul SQL unde vei lucra cu tabele. La finalul semestrului vei preda un proiect, iar forma examenului depinde de profesor.

Autori - Florentina Necula, Mihai Dumitrescu

11

Semestrul al II-lea

Cibernetică Economică

Statistică și Previziune Economică

Informatică Economică

Microeconomie managerială (4C) Statistică microeconomică

(4C)Programarea aplicațiilor

Windows (4C)

Analiză și diagnoza sistemelor economice (4C)

Statistică neparametrică (4C)

Programare evolutivă și algoritmi genetici (4C)

Teoria deciziei (4C) Statictică spațială (4C) Structuri de Date (4C)

Simularea proceselor economice (4C)

Testarea ipotezelor statistice (4C)

Programare Java (4C)

Econometrie (4C) SGBD Oracle (4C)

Macroeconomie cantitativă (4C)

Opționale (3C)

Practică de specilitate (3C)

“Ajuns în semestrul al doilea, seria ta va fi acum formată numai din colegi de la aceeași specializare cu tine, întrucât veți studia discipline diferite, specifice fiecărei specializări.”

Analiza și Diagnoza Sistemelor Economice: la această disciplină vei învăța despre metodele de analiză ale unui sistem economic, precum tehnica interviului, analiza SWOT și despre indicatorii de performanță și de risc. Vei întalni și concepte ale implementării unui tablou de bord (dashboard) care te vor ajuta în analiza de business.

Simularea Proceselor Economice este o disciplină în cadrul căreia vei învăța să generezi numere pseudoaleatoare, pe care să le utilizezi în cadrul simulării diverselor activități economice, iar la examen, care va fi unul dintre cele mai grele semestrul acesta, vei avea atât parte de teorie, cât și parte aplicativă, pentru care va trebui să te pregătești foarte bine, rezolvâd toate tipurile de aplicații.

Microeconomia Managerială se bazează foarte mult pe conceptele de microeconomie studiate în semestrul III, iar partea cea mai interesantă este în aplicarea noțiunilor privind estimarea curbelor funcțiilor de cerere și de cost utilizand softul R. De asemenea, această disciplină pune accent pe utilizarea unor date reale, precum cele utilizate în analiza preferințelor consumatorilor.

Teoria Deciziei te va face să utilizezi diverse metode atunci când trebuie să iei o decizie în diferite conditii (de certitudine/incertitudine/risc). Apelează foarte mult la logică, dar și la anumiti algoritmi de rezolvare a tipurilor de probleme.

Econometria te ajută să analizezi fenomenele și procese economice pe baza datelor statistice, cu ajutorul modelelor matematice. La seminar vei lucra în Eviews (sau Excel, dar mai puțin probabil) și pe lângă test vei avea de făcut și un proiect care te va ajuta să-ți fixezi cunoștințele de care ai nevoie să iei o notă mare la examen.

12

Statistică Microeconomică - această disciplină urmărește în special cunoașterea și analiza indicatorilor și a metodelor statistice aplicate la nivelul agenților economici. Ele sunt folosite pentru a oferi informaţia statistică necesară fundamentării deciziilor manageriale. Materia este una destul de dificilă. Vei realiza un proiect în echipă despre care vei învîţa mai multe la seminar. Examenul este unul riguros, profii fiind destul de stricţi şi severi.

Statistică Spațială - în cadrul acestei materii vei studia aspectele cantitative ale variaţiei teritoriale a fenomenelor economico-sociale. Acestă materie este una ușoară. Vei lucra în pricipal în Excel, introducând diverse formule și calculând anumiți indicatori, iar la finalul semestrului vei avea de susținut un proiect, folosindu-te de o bază de date. Cu puțină atenție, vei putea să iei o notă mare la examen.

Statistică Neparametrică O potenţială sursă de erori în analizele statistice este utilizarea necorespunzătoare a metodelor parametrice în cazul unor date neparametrice. Această disciplină îţi va arăta principalul mod în care poate fi făcută distincţia între necesitatea utilizării metodelor parametrice versus neparametrice şi multe altele. Pregătirea pe parcurs îţi va asigura o notă mare la examen.

Testarea ipotezelor statistice - această materie este o continuare a probabilităţilor din semestrul trecut, mai exact, vei aprofunda partea a treia din biletul de examen. La fel ca şi până acum, vei avea un proiect de realizat, nu foarte greu, dar la care va trebui să fii foarte atent la calcule. Examenul este mediu ca dificultate.

“Dacă ești student la Informatică Economică, pregătește-ți laptop-ul pentru o utilizare intensă în scopuri educative, precum realizarea câtorva proiecte și a aplicațiilor în diferite limbaje. Vei avea 5 discipline de programare, dintre care 4 se vor finaliza cu examen la calculator. „Structuri de Date” este materia care a ridicat multe probleme până acum.”Programarea Aplicațiilor Windows va necesita cunoștințele de programare orientată obiect dobândite în semestrul I, dar acum vei învăța un nou limbaj de programare, C#. Vei crea aplicații cu interfață grafică, formulare pentru introducerea datelor și salvarea lor în fișiere, dar vei lucra și cu baze de date. La seminar vei avea de realizat un proiect, iar examenul este de nivel mediu.

Programarea Java este o cale directă către piața muncii. Java este un limbaj de programare obiectual, foarte asemănător cu C#, cu ajutorul căruia vei realiza aplicații cu interfețe grafice, vei lucra cu baze de date, dar vei realiza și aplicații client-server. Vei avea și aici de realizat un proiect foarte interesant, iar examenul va fi de nivel ridicat.

Programare Evolutivă și Algoritmi Genetici este o disciplină tânără, fiind al doilea an în care se studiază. Vei lucra în Matlab și vei lucra cu populații asupra cărora vei aplica diferiți operatori. Însușirea algoritmului general și înțelegerea operatorilor de variație îți vor asigura reușita la examen.

SGBD ORACLE este o continuare a bazelor de date din semestrul I. Acum vei lucra în PL/SQL și vei scrie mai mult cod. Vei întâlni și aici instrucțiuni precum „if” și „for”, vei învăța despre pachete de subprograme și trigger. Nu vei scăpa nici aici la seminar fără predarea unui proiect și susținerea unui test.

Urmarea unor cursuri de limbă străină îți poate oferi mai multe oportunități decât crezi tu, de care poți profita în timpul perioadei tale de studenție. Pentru cei interesați de limba rusă, în cadrul ASE există un Centru Cultural Rus prin intermediul căruia poți beneficia de o bursă de 3 luni la Institutul Pușkin din Moscova. Acolo vei urma cursuri de specializare în limba rusă. Mai multe detalii vei afla mergând la sala 1506 din Clădirea Mihai Eminescu.

Autori - Florentina Necula, Mihai Dumitrescu

13

Structurile de Date vor părea ușoare la început, dar nu te lăsa păcălit. Vei lucra în C, procedural, iar cunoștințele de programare din primul an de facultate te vor ajuta. Citirea/scrierea din fișier, listele simple și structurile de tip heap sunt noțiuni pe care trebuie să ți le însușești pentru promovarea examenului. Față de celelalte discipline, prezența la seminarii, dar și munca individuală vor fi elemente obligatorii pentru evitarea unei restanțe. Proiectul de seminar nu lipsește nici de aici. Nu trebuie să te

sperii, este o materie frumoasă, dar examenul va fi poate cel mai greu din acest an.

Macroeconomie cantitativă aceasta este disciplina care îți va cere să-ți amintești economia din anul I. La seminar vei lucra multe aplicații, iar cursul va cuprinde multă teorie. Dacă ții pasul și înțelegi modelul IS-LM-BP, examenul ți se va părea ușor.

Opționale Ĥ Comerț international Ĥ Antreprenoriat în comerț, turism și servicii Ĥ Gestiunea financiară a întreprinderii Ĥ Negocieri internaționale Ĥ Managmentul relațiilor cu clienții Ĥ Piețe internaționale de capital

Comerţ Internaţional - dacă ai ales acest opţional, poţi începe să recapitulezi economia şi microeconomia studiate în anul I.

Antreprenoriat - vei lucra la un plan de afaceri care va afecta nota ta finală. Tot aici vei afla lucruri despre întreprinzători mici/mari și despre profilul unui antreprenor, iar examenul va fi ușor de promovat.

Managementul Relaţiilor cu Clienţii - acest opţional aparţine departamentului de Marketing, deci n-ar strica puţină recapitulare. Este un opţional care se poate dovedi extrem de util după terminarea facultăţii. Examenul va fi de nivel mediu.

Disciplinele opționale sunt alese cu un an înainte ca acestea să fie studiate, se finalizează cu probă de verificare și au asociate trei puncte de credit.

Gestiunea financiară a întreprinderii este o continuare a finanțelor și îți oferă cunoștințe utile în cazul în care dorești să pui bazele propriei tale firme. Vei realiza un proiect care poate fi o provocare, dar examenul va fi de nivel mediu.

Pieţe Internaţionale de Capital - este un opţional interesant, ca toate celelalte, la care vei studia evoluţia companiilor pe pieţele internaţionale de capital. Cu puţin efort înaintea examenului, dar şi pe parcurs, acesta ţi se va părea uşor de promovat.

“Felicitări, eşti acum student în anul 3, un an plin de provocări, care aduce în faţa generaţiei tale un plan de învăţământ nou. Nu îţi vom putea oferi informaţii despre unele discipline, tot ce putem face este să îţi urăm succes, iar ţie îţi rămâne să fii responsabil şi să profiţi de ultimul an de facultate atât cât poţi. ”

Florentina Necula

15

Materiile anului III

16

Informatică Economică Cibernetică Economică Statistică și previziune economică

Econometrie (4C, E) Cibernetica Sistemelor Economice (5C, E)

Sondaje și Anchete Statistice (4C, E)

Analiza Datelor (4C, E) Economia și Gestiunea Riscului (4C, E)

Analiză Statistică Mulțidimensională (4C, E)

Rețele de Calculatoare (5C, E) Cercetări Operaționale 2 (5C, E)

Metode Statistice în Managementul Calității* (4C, E)

Multimedia (4C, V) Analiza Datelor (4C, E) Modelarea și Previziunea Geospațială a Datelor Statistice* (4C, V)

Dispozitive și Aplicații Mobile* (5C, E)

Inteligență computațională în Economie* (4C, E)

Demografie* (4C, E)

Tehnologii Web* (4C, E) Dinamica Sistemelor Economice* (4C, E)

Teoria Jocurilor (3C, E)

Opț

ioal

e

Cercetări operaționale 2 (4C, E)

Tehnologii Web* (4C, E) Tehnologii Web* (3C, E)

Demografie* (4C, E) Dinamica Sistemelor Economice* (3C, E)

Sondaje și Anchete Statistice (4C, E) Cercetări Operaționale 2 (3C, E)

Cibernetica Sistemelor Economice (4C, E)

Multimedia (4C, V) Programarea Aplicațiilor Windows (3C, E)

Semestrul I

* Disciplină nou introdusă în programă

Multimedia - întreaga materie se concentrează în jurul a trei subiecte centrale: imaginea, sunetul și semnalul video.Vei avea ocazia să afli mai multe despre principale formate folosite de-a lungul timpului și cum au evoluat acestea, precum și despre tot ceea ce presupune compresia/decompresia acestora. Partea de seminar va fi în totalitate bazată pe exemple și aplicații, va exista un scurt test de evaluare și un proiect individual, care îți va pune la încercare imaginația pentru a reuși să integrezi în mod unitar, în cadrul unei aplicații, tot ceea ce ai învățat.

Econometria a fost tratată în articolul despre disciplinele anului 2.

Analiza Datelor - această materie te învață cum să lucrezi cu un set mare de date, cum să faci diverse analize pentru rezultate corecte și mai ales cum să evidențiezi cele mai importate variabile din studiu. Este o materie cu un volum mare de teorie și trebuie tratată cu multă seriozitate, chiar dacă la seminar se lucrează numai pe calculator.

Reţele de calculatoare - cursul este unul destul de interesant, iar la finalul lui vei știi să răpunzi la întrebări de genul: ce este o adresă IP? Ce este un socket? Ce rol are DNS-ul? Seminarul este bazat pe aplicații și nu intră în subiectele de examen, care sunt de regulă grile sau scurte întrebări teoretice.

Autor - Florentina Necula

17

Economia și Gestiunea Riscului - dacă atunci când ne gândim la cuvântul risc, ne gândim automat la un lucru negativ, acestă materie te va învăța și sensul pozitiv al acestui cuvânt. Vei studia tot ce înseamnă riscul, formele lui și apariția lui într-o afacere, întreprindere, fabrică etc., dar și metode de prevenire, diminuare și chiar eliminare a riscului. Pe parcursul semestrului vei avea de realizat un caiet de teme. Examenul este compus din probleme și teorie. Ai grijă că, deși pare relativ ușor la început, învățatul nu trebuie lăsat pe ultima sută de metri.

Cercetări Operaționale 2 - dacă CO nu te-a convins, CO2 sigur va fi pe placul tău. Materia este formată din metode de rezolvare a diverselor probleme apărute într-o companie. Chiar dacă metodele sunt multicele, ele sunt frumoase și reținerea lor nu va fi deloc grea. În timpul semestrului vei avea ceva teme de rezolvat, dar tot răul spre bine, deoarece ele te vor ajuta să înțelegi mult mai repede modul de rezolvare și învățatul pentru examen va fi doar o recapitulare.

Sondaje şi Anchete Statistice - este o materie destul de ușoară, ce nu presupune maximum de efort. Aici vei învăța să aplici diverse teste pentru rezolvarea și interpretarea corectă a studiilor statistice. Materia te învață cum să structurezi un sondaj, tipurile de întrebări ce apar într-un chestionar ş.a. Seminarul se bazează pe un proiect

ce presupune realizarea și interpretarea unui sondaj prin diverse teste statistice, pe o temă aleasă de voi.

Programarea Aplicaţiilor Windows - a fost tratată în cadrul articolului despre descrierea disciplinelor anului 2, iar descrierea disciplinelor opționale a fost făcută mai sus, în cadrul specializării în care aceasta este disciplină obligatorie.

Analiză Statistică Multidimensională - este cea care te va învăța principalele metode de analiză multivariată a datelor cantitative sau calitative. Vei lucra cu softuri statistice adecvate (SPSS) și este foarte probabil să ai de realizat un proiect la seminar. În funcție de seriozitatea cu care tratezi această materie, examenul poate fi ușor, sau mai dificil.

“Fişele noilor discipline le poţi găsi pe site-ul: http://planinvatamant.ase.ro/”

Cibernetica Sistemelor Economice - această materie este o continuare a ceea ce ai învățat la cibernetică economică. Dacă în primul an învățai într-un mod general ce presupune acest domeniu, acum vei descoperi aprofundat funcționarea unei întreprinderii ca un organism uman. În timpul semestrului te vei întâlni cu un test și la sfârțit va trebui să predai un caiet de teme. Examenul este compus din grile și 3 subiecte de teorie strict din ceea ce s-a predat. Dacă vei învâța cu atenție și concentrare, nota ta va fi una bună.

18

Sisteme informaționale pentru conducere - este o materie ușoară, ce se învață pe parcurs ce lucrezi la seminar. Ea are ca scop oferirea de soluții de analiză a modului în care sunt luate deciziile în structurile economice și are aplicații foarte utile pentru a realiza analize utile pe baza informațiilor cunoscute în luarea diciziilor în sistemele de conducere.Teoria jocurilor - această materie studiază mecanismul din spatele diverselor tipuri de jocuri. Vei învăța despre tipurile de joc și cele mai celebre jocuri studiate, dar și despre teoria negocierilor. Vei afla că sunt patru situații în care se joacă, iar jucătorii sunt personajele principale după care se parcurge fiecare joc. Vei vedea care sunt strategiile de joc ale unui indivd și metodele de luare a deciziei. Este o materie frumoasă și ușoară, dacă o urmărești cu atenție. Se pune mare accent pe partea de teorie a negocierii, dar și pe tipurile de probleme, care nu sunt puține.

Semestrul al II-lea

Informatică Economică Cibernetică Economică Statistică și previziune economică

Sisteme Informaţionale Economice (5C, V)

Teoria Jocurilor (5C, E) Statistica Pieţelor Financiare (5C, E)

Proiectarea Sistemelor Informatice* (5C, E)

Sisteme Informaţionale pentru Conducere (5C, V)

Proiectarea Sistemelor Informatice în Statistică* (5C,E)

Calitate și Testare Software* (5C, E)

Sisteme Suport de Decizie* (5C, E)

Previziune Economică* (5C, E)

Sisteme Informaţionale Economice - vei studia ce sunt sistemele și când un sistem este numit a fi cibernetic, ce este comunicarea, care este diferența între date și informații, precum și la ce se folosesc semnăturile digitale. Întreaga activitate de seminar se va desfășura prin realizarea unui proiect în echipă, folosind platforma Microsoft SharePoint, pentru a evidenția analiza informațional decizională în cadrul unui departament, al unei firme alese pentru studiu. Examenul este integral grilă.Statistica Pieţelor Financiare - te va ajuta să previzionezi fenomenele socio-economice, să utilizezi diferiți indicatori pentru evaluarea lucrărilor de natură economico-financiară, dar și să analizezi riscurile. După parcurgerea acestei materii, vei fi competent să utilizezi metode statistice în analiza fenomenelor economice.

* Disciplină nou introdusă în programă

Sociologie - această materie are activitate doar la curs. Parcurgând-o, vei observa modul de evoluție al omului și diverse tipuri de societăți ce există astăzi în paralel cu noi și te va face să conștientizezi realitatea în care trăiești. Vei învăța ce este familia, care sunt funcțiile ei, dar și alte lucruri ce țin de realitatea noastră, cum ar fi violeța. Este o materie de la care ai ce invăța, chiar dacă la început pare că nu se potrivește.

Serii de timp - te va învăța să folosești softurile EVIEWS și SAS pentru fundamentarea predicțiilor din domenii precum meteorologia, sociologia sau economia, prin metode științifice.Examenul va presupune interpretarea unor output-uri din programele cu care ai lucrat la seminar, dar și teorie și câteva aplicații.

Pachete software – materia este împărțită în două părți: prezentarea pachetelor software (clasificare, criterii de alegere, protecție) și descrierea pachetului software SAS. Activitatea de seminar presupune realizarea unui proiect care include cunoștințe de lucru în Excel, MYSTAT și SAS, precum și a unui referat. La examen vor fi atât grile, cât și subiecte teoretice din prima parte a materiei. Cei care obțin nota 10 la acest examen vor primi o diplomă care să ateste cunoștințele dobândite în SAS Enterprise Guide.

Materiile comune celor trei specializari sunt: Sociologia (2C, V), Dreptul afacerilor* (3C, V), Serii de timp (5C, E pentru IE și CE, V pentru SPE), Pachete Software (5C, E), Pregătire Lucrare Licenţă* (0 C).

Autor - Florentina Necula

19

Practica de Specialitate

Practica nu este motiv de panică. Acesta este al doilea an în care stagiul de practică se desfășoară în timpul anului II de facultate, spre deosebire de anii anteriori, când anul III era încărcat atât cu licența, cât și cu practica.

Despre ce e vorba?

Practica de specialitate este o disciplină obligatorie din programă care face ca semestrul II să fie mai scurt, deoarece în perioada de 3 săptămâni în care tu vei lucra în cadrul unei companii, cursurile și seminariile nu se mai țin. Așadar, practica este o perioadă în care mergi 6 ore pe zi în cadrul unei firme unde ai ocazia să aplici ceea ce ai învățat în cei doi ani de facultate și să afli lucruri noi.

Unde vei face practică?

Nu îți face griji, facultatea oferă un număr considerabil de locuri în cadrul unor companii râvnite de mulți: IBM, ORACLE, Microsoft, Cristal System, BRD și multe altele. Fiecare companie oferă un număr limitat de locuri, iar selecția se face după reguli impuse de acestea. De asemenea, dacă ai lucrat până acum în cadrul unei astfel de companii, stagiul de practică se poate echivala și te alegi cu 3 săptămâni în care te poţi pregăti pentru examenele care nu vor întârzia să apară.

Cum ești evaluat?

La finalul perioadei de practică va exista un colocviu în care vei prezenta un proiect realizat pe perioada practicii. În funcție de specializarea ta, ți se va pune la dispoziţie o listă de teme din care te poți inspira. Vei fi evaluat cu note de la 1 la 10, care se vor pondera cu 3 puncte de credit la media finală.

Nu încerca să alegi calea ușoară. Cele trei săptămâni vor trece repede și depinde de tine cât de bine investit va fi timpul petrecut în cadrul firmei alese. Dacă nu ai mai lucrat până acum, fă ca această primă experiență să fie provocatoare și profită de fiecare strop de informație pus la dispoziția ta. Fii curajos!

“Sfatul meu este să iei legătura cu colegii din anul III pentru a afla care este atmosfera din cadrul fiecărei firme, cum sunt colegii și ce au învățat în cele trei săptămâni. Astfel, vei putea să îți dai seama care este cea mai potrivită firmă pentru tine și vei face alegerea corectă.”

20

Universitatea alternativă

Universitatea Alternativă promovează 4 principii: autonomie în învățare – fiecare student este responsabil de învățarea lui și are libertatea de a alege ce și cum vrea să învețe; colaborare – studenții au posibilitatea de a lega relații de prietenie atât între ei cât și cu trainerii, profesorii; impact în societate – punând în practică în viața reală ceea ce învață într-un mediu prietenos și bogat în resurse, cum este CROS Learning House.

Modelul de învățare este alcătuit din 4 etape de dezvoltare: Explorare, Acţiune, Tranziţie, Măiestrie.

O experiență completă de student alternativ durează 3 ani, pentru a putea trece prin toate, dar stă fiecare atât cât este nevoie, chiar dacă asta înseamnă 2 ani sau 4 luni.

Studenții au posibilitatea să-și conducă propria învățare, să aibă un traseu personalizat. Pentru a facilita interacţiunea, a stimula colaborarea și susținerea reciprocă, studenţii sunt împărţiţi

Universitatea Alternativă este un concept unic în România, care are la bază un model nou de învățare, fondat de studenți cu o altă viziune despre cum ar trebui să arate sistemul educațional. Această universitate caută studenți „Schimbă-Lume”. Cine sunt aceștia? Sunt acei tineri care vor să schimbe societatea și lucrurile din jurul lor în mai bine, tineri care vor crea proiecte sau programe inovative.

“Te-ai gândit vreodată cum ar fi să poți alege ce și când să înveți? Te-ai gândit cum ar fi să-ți construiești propriul program de învățare? Află că poți face asta!”

în 8 case – ca la Hogwarts – care concurează într-un joc social cu provocări, puncte, ranguri şi superputeri.Este nevoie și de o investiție din partea ta, de 2025€/an care acoperă toate experiențele, dar există un sistem de vouchere prin care poți plăti mai puțin în schimbul unor ore de voluntariat.Această universitate pregăteşte studenţii să se cunoască pe sine, să înveţe lucrurile cele mai relevante pentru cine vor să devină, pentru a-şi conduce propriile vieţi. Dacă ești un „Schimbă-Lume” și ai nevoie de puțin ajutor în drumul tău, UA îți oferă șansa.

Domeniile pe care le poți studia sunt:ĤResurse umaneĤComunicare și New MediaĤAntreprenoriatĤManagement și Dezvoltare OrganizaționalăĤEducaţieĤVânzăriĤIT Services.

Autor - Narcisa Brăiloiu

Cum să te prezinţi cu succes la un interviu pentru un post în IT?

Sigur te-ai întrebat în ce companie şi pe ce post vei lucra după terminarea studiilor! În IT există multe job-uri, împărţite în diverse ramuri cum ar fi analiză, programare, testare, suport, infrastructură sau securitate. Pentru a obţine un loc de muncă trebuie mai întâi să treci cu succes de interviul de angajare, unde este important să dai dovadă de seriozitate şi de implicare. Îţi dezvăluim câteva secrete însoţite de exemple reale de “Aşa nu!” provenite din experienţa companiei Pharmec Healthcare Software:

Prezintă-te la interviu şi fii punctual! Angajatorii nu îi privesc cu ochi buni pe candidaţii care întârzie sau nu se prezintă şi nu anunţă în prealabil că nu mai pot veni.

Vorbeşte despre tine! Mulţi candidaţi nu pun suficient accent pe comunicare sau se exprimă doar în termeni tehnici. Încearcă să nu faci gafe! Un candidat care spune, încă din primele minute de interviu, că a plecat de la fostul job deoarece “şefa lui este nebună” cu siguranţă nu inspiră încredere viitorului său şef!

Atenţie la prima impresie! Nu te prezenta la interviu cu un tricou de rocker, comportă-te cu respect şi păstrează-ţi promisiunile. Un candidat s-a prezentat la interviu în pantaloni scurţi şi cu camaşa şifonată, nu a avut suficientă răbdare să asculte toate întrebările şi chiar a bătut cu degetele în masă de nerăbdare în timpul interviului şi a căscat. Cu siguranţă nu a făcut o impresie bună!

Fii realist! Nu te supraevalua şi nu include în CV activităţi pe care nu le-ai făcut, deoarece un recrutor cu experienţă îşi va da seama imediat de acest lucru.

Fii flexibil! Nu impune condiţii pe care angajatorul nu le poate îndeplini. Un candidat a cerut la primul interviu un salariu foarte mare şi o maşină de serviciu scumpă. Angajatorul i-a urat succes şi nu a mai continuat interviul deoarece nu îi putea asigura astfel de condiţii. Poţi negocia cu angajatorul condiţii speciale de lucru (program flexibil) dacă ai cu adevărat ceva special să-i oferi!

Extra-sfat: Nu uita că şi recrutorii păstrează şi se pricep la baze de date! Ai grijă ce greşeli faci la un interviu pentru că vestea se poate răspândi în timp!

Pharmec Healthcare Software este unul dintre principalii furnizori de soluţii IT din sectorul de healthcare (medical şi farmaceutic) din România. Compania oferă programe de internship şi posibilităţi de recrutare. Mai multe detalii puteţi afla pe site-ul companiei www.pharmec.ro sau la adresa [email protected].

24

problema abordată de tine. Acesta este momentul în care aplici informațiile asimilate în timpul facultății în rezolvarea unor probleme practice.

Cum este evaluată lucrarea de licență?

Nota finală care va apărea pe diploma de licență va fi o medie a două note pe care le vei primi pentru susținerea lucrării și cercetarea de pe parcurs și pentru aspectele teoretice. Nota pentru lucrarea de licenţă va veni din partea membrilor comisiei ca o medie a notelor acordate de către aceștia, printre care se va număra și profesorul tău îndrumător. În această notă este inclusă partea de cercetare, algoritmică şi modul în care îţi vei prezenta lucrarea.Legat de aspectele teoretice, după susținerea lucrării îți vor fi adresate câteva întrebări strict pe tema lucrării de licenţă, ca la un examen oral și, în funcție de răspunsurile tale, vei primi o altă notă din partea comisiei (care se va calcula tot ca o medie a notelor primite de la fiecare profesor). Anul III poate fi mai aglomerat decât celelalte, având în vedere faptul că, la scurt timp după susținerea examenelor, va trebui să susții lucrarea de licență. Acum trebuie să dai dovadă de maturitate și seriozitate, nelăsând toată munca pe ultimele zile, și trebuie să înveți să-ți gestionezi bine timpul. Vestea bună este că, anul acesta, semestrul 2 din anul trei este mai scurt cu 2 săptămâni dedicate pregătirii licenței. Te va ajuta mult să prezinți lucrarea ta de licență în fața unui public, înainte de prezentarea ei în fața comisiei. Astfel, vei învăța să folosești eficient minutele pe care le ai la dispoziție și emoțiile nu îți vor pune piedici.

Treapta finală pe care fiecare student trebuie să o urce este lucrarea de licență. Ne-am obișnuit să ne fie teamă de necunoscut, așa cum ne-a fost teamă de prima sesiune și de prima restanță. Suntem foarte curioși în privința acestei lucrări mai deosebite, unora ne este frică de ea. Haideţi să luminăm puțin acest întuneric, poate așa ne mai relaxăm și începem să ne pregătim pentru acest pas important..Ceea ce este important de reținut este faptul că, în realizarea acestei lucrări, vei beneficia de ajutorul unui profesor coordonator ales de tine. Acesta te va îndruma în realizarea unei lucrări cât mai bune.

Câte pagini trebuie să aibă lucrarea de licenţă?

De regulă, trebuie să te încadrezi în limitele 40-60 de pagini, fără anexe, dar depinde de profesorul coordonator - el îți va comunica și aceste informații. Dar nu este acesta cel mai important aspect care ar trebui să te îngrijoreze.

Când se susține lucrarea de licență?

Perioada „de foc” a fost programată pe 14-17 iulie. O zi în care ai ocazia să arăți cât de bine te-ai pregătit în ultimul timp și ziua în care ești recompensat pentru toată munca depusă în cei 3 ani de facultate. Primul pas în realizarea acestei lucrări îl reprezintă alegerea profesorului coordonator. Regulamentul spune că acesta trebuie ales cu minim opt luni înainte de predarea lucrării, același termen este impus și pentru alegerea temei licenței , dar tema mai poate fi schimbată până la înscriere. Este cunoscut faptul că un profesor nu poate avea un număr infinit de studenți sub îndrumare, de regulă acesta își alege zece studenți, așadar ar fi bine să te hotărăști din timp și să vorbești cu profesorul care crezi că ar fi cel mai potrivit pentru ceea ce plănuiești tu să realizezi. Dacă nu te-ai decis asupra temei pentru licență, profesorul te poate ajuta. Consultă și listele publicate aici: http://csie.ase.ro/sustinere-licenta

Ce este de fapt această lucrare și ce conține?

Lucrarea de licență este, de fapt, doar un proiect mai complex decât cele pe care le-ai realizat în timpul facultății, în care trebuie să se identifice contribuția proprie și elemente de noutate aduse în

Autor - Florentina Necula

Licența

25

“Nu ești primul care trece prin asta. În continuare, vei afla cum au procedat două dintre colegele noastre pentru a trece cu bine de această probă, obținând un 10 binemeritat!”

„Pentru mine, alegerea profesorului coordonator în realizarea lucrării de licență a fost extrem de simplă. Încă de la primul seminar, implicarea, dăruirea și deschiderea de care a dat dovadă m-au convins că fac alegerea potrivită. Stabilirea temei de licență a reprezentat una dintre cele mai dificile părți, întrucât trebuie, în egală măsură, să îți trezească interesul, și în același timp, să vină cu ceva nou, care să îți permită evidențierea propriei contribuții. Cred că este extrem de important ca pe tot parcursul realizării aplicației să menții legătura cu profesorul coordonator, să-i ceri în permanență feedback și să ai încredere în sfaturile acestuia. Vă încurajez să încercați să vă alegeți o temă de licență care să vă permită să învățați cât mai multe și să descoperiți ce vă place să faceți în acest domeniu vast al programării. Cu certitudine cunoștințele acumulate în facultate nu se vor dovedi suficiente, dacă vreți cu adevărat ca aplicația voastră să reușească să “atragă atenția” comisiei, iar munca individuală se va dovedi esențială în acest sens. Vă recomand să mergeți la cursurile susținute la master, dacă aveți nevoie de informații care depășesc aria domeniului studiilor de licență. În ceea ce privește prezentarea propriu-zisă a lucrării, o să aflați și singuri că minutele acordate sunt mult prea puține pentru a putea arăta tot efortul depus, dar este fundamental să fiți siguri pe voi și să scoateți în evidență contribuția personală. Multă baftă!”

Irina Enăchescu,Informatică Economică

26

„Când ne lovim de expresia „lucrare de licență„ ne imaginăm cel mai greu și imposibil lucru din perioada facultății noastre, dar nu e chiar așa. Lucrarea de licență a fost pentru mine ceva la care eu am muncit cu pasiune, deoarece era din zona mea de interes și s-a realizat, ca să spun așa, în mici pași. Primul pas a fost să-mi aleg niște materii care îmi plăceau, apoi să mă îndrept către un profesor din acea arie și care știam că mă va ajuta în implementarea ideii mele. Eu am venit cu ideea de a dezvolta și reliefa contribuția investiției în educație la creșterea economică a țărilor, iar doamna prof. Dr. Monica Maer-Matei m-a ajutat să-mi structurez ideile și mi-a sugerat niște modele de analiză pe care să le folosesc. Dacă nu aveți propriile voastre idei, puteți să lucrați la una împreună cu profesorul vostru coordonator, deoarece îi va face o deosebită plăcere. Pentru prezentare, e important să vă structurați bine ideile, să puneți accentul pe rezultatele importante ale lucrării și, mai ales, să veniți la Training-ul de Public Speaking organizat de SiSC, tocmai pentru a afla secretele unei prezentări de nota 10.Dacă ați realizat o lucrare la care ați muncit cu drag, dacă prezentarea este una atractivă, și, mai ales, dacă ați repetat-o cel puțin o dată înainte de cea finală din fața comisiei, sunt sigură că siguranța de sine și munca prestată vă vor aduce un merituos 10 !”

Rocsana Zbranca, Cibernetică Economică

27

“Ai urmat în primul an de facultate cursurile modulului psihopedagogic, iar în anul al doilea ai făcut practică? Mai ai de trecut acest ultim hop pentru a obţine acreditarea aferentă acestor studii urmate pe parcursul celor 3 ani”

Alina Todor, George Vişa

LICENŢĂPEDAGOGIE

28

În ce constă licenţa la psihopedagogie?

Licenţa la psihopedagogie constă în elaborarea şi susţinerea unui proiect, acesta fiind şi modul în care vei termina primul nivel din modulul psihopedagogic. Acest proiect este similar celui de licenţă din cadrul facultăţii, valorează 5 puncte credit, dar este de dimensiuni mult mai mici. El se poate realiza sub coordonarea unui profesor de la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, având posibilitatea de a-l alege la începutul semestrului 2 din anul 3.

Mai jos, ai răspunsurile la unele întrebări care probabil îţi trec şi ţie prin minte în acest moment. De asemenea, îţi vom spune care sunt etapele pentru realizarea unui proiect de licenţă de nota 10.

În ce constă nivelul 1 de certificare pentru profesia didactică?

Nivelul 1 de certificare constă în parcurgerea celor 3 ani de studiu, cumulând la sfârşitul acestei perioade 30 de puncte de credit transferabile. Absolvirea acestui nivel le acordă studenţilor dreptul de a ocupa posturi didactice în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial.Nu uita! Locurile sunt limitate, iar dacă alegerea profesorului se lasă așteptată, atunci este posibil ca profesorul îndrumător ales de tine să nu mai fie disponibil.

Etapele proiectului Ĥ Înscrierea la modulul psihopedagogic

Înscrierile au loc la sediul D.P.P.D., la începutul anului universitar, în perioada 1 septembrie - 12 octombrie. După expirarea termenului de înscriere nu se mai acceptă dosare.

Ĥ Conţinutul dosarului de înscriere

Persoanele care doresc să se înscrie la modulul psihopedagogic trebuie să se prezinte cu cartea de identitate şi o cerere de înscriere tip.

“Dacă eşti anul 2 şi nu ai parcurs cursurile primului an la pedagogie, atunci trebuie să ştii că aceste cursuri se pot recupera în anul 2, în paralel cu seminariile şi cursurile aferente anului curent. Pentru acest lucru, vei plăti 100 lei/semestru recuperat.”

Autor - Alina Todor, George Vișa

29

Ĥ Perioada de susţinere a examenelor de pe parcursul nivelului

Examenele se desfăşoară în presesiune, cu 1 – 2 săptămâni înainte de sesiunea de examene programată la nivelul Academiei de Studii Economice. Programarea examenelor la disciplinele din programul de pregătire psihopedagogică va fi afişată la avizierele Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic. Persoanele care lipsesc din motive obiective, vor recupera aceste discipline în perioada de reexaminare.

Ĥ Susţinerea proiectului

Deşi pare destul de complicat, susţinerea licenţei pentru modulul psihopedagogic este o bună oportunitate de a acumula experienţă pentru „proba de foc”, prezentarea lucrării de licenţă de la facultate.

Ĥ Până când trebuie predat proiectul de licenţă?

Proiectul de licenţă trebuie finalizat şi predat până la sfârşitul lunii mai, urmând ca susţinerea acestuia să se realizeze la începutul lunii iunie. În cazul în care proiectul nu se va preda în timpul alocat, este de menţionat că mai există o a doua sesiune de susţinere a licenţei, la sfârşitul lunii iunie.Ai finalizat cei 3 ani de studiu la modulul psihopedagogic? Atunci este momentul să elaborezi o lucrare scrisă pe care o vei susţine în faţa unei comisii. Realizarea lucrării de licenţă se va face alături de profesorul coordonator convenind asupra unei teme. Poţi consulta următorul link pentru a vedea care este lista de teme din care poţi alege: http://dppd.ase.ro/teme-evaluare-finala-nivel-i Lucrarea va conţine în jur de 20 de pagini şi va fi compusă dintr-o parte teoretică şi o parte aplicativă.

Ĥ Actele necesare pentru eliberarea certificatului

Studentul se va prezenta la sediul D.P.P.D. având asupra sa diploma de licenţă obţinută la sfârşitul celor 3 ani de facultate (copie), foaia matricolă/ suplimentul de diploma (copie), certificatul de naştere (copie), cerere tip de eliberare a certificatului, chitanţa prin care se dovedeşte achitarea contravalorii certificatului(copie).

Atenţie! La depunere se prezintă şi documentele în original, pentru confruntare şi confirmare.Certificatul se eliberează în termen de maxim 1 an, de la depunerea documentelor solicitate.În cele ce urmează, vei afla părerea unei studente absolventa a facultăţii CSIE care a urmat cursurile şi a absolvit modulul psihopedagogic:

“A fost bine la licenţă... Am fost un pic panicată la final, pentru că am cam amânat realizarea acestei lucrări. Foarte importantă este şi tema pe care o alegi. Îmi amintesc că a fost un pic mai greu cu materialele şi un pic mai greu la partea practică, dar am reuşit să fac ceva care să-mi placă şi am fost mulţumită de rezultat.”

Miruna Mureşan

30

Work and Travel USA, cea mai tare experienţă din studenţie!

Cu siguranţă vei primi un flyer Work and Travel, vei vedea cel puţin un poster la tine în facultate sau vei avea prieteni sau colegi care vor pleca prin acest program. Tu ştii însă ce presupune programul Work and Travel USA? În linii mari, după cum îţi poţi da seama şi din denumirea programului, poţi lucra şi călători în America. O definiţie mai elaborată ar suna cam aşa, un program de schimb cultural, autorizat de Departamentul de Stat American, prin care studenţii sau masteranzii pot lucra pe perioada vacanţei de vară în America (maxim 3 luni şi jumătate) iar după terminarea contractului de muncă, au la dispoziţie o perioadă de graţie de maxim 30 de zile în care aceştia pot călători.Poate te întrebi de ce să pleci la vară la muncă în State când poţi merge la mare, la munte, la bunici sau poţi face multe alte lucruri împreună cu prietenii tăi. Cu siguranţă ai făcut deja asta în multe alte veri însa poţi pleca în State prin acest program doar acum cât eşti student.

Pe lângă faptul că trebuie să fii student sau masterand la o facultate la zi, trebuie să-ţi doreşti să lucrezi în industria turismului şi a serviciilor. Asta înseamnă că poţi lucra într-un restaurant, într-un fast-food, într-un parc de distracţii, într-un hotel, într-un parc naţional şi lista poate continua.E de preferat să ai media cel puţin 7 şi să nu ai restanţe. Dacă vei avea însă restanţe, asta nu înseamnă că nu vei lua viza. În ultimii ani, ofiţerii consulari nu mai sunt atât de restrictivi în această privinţă. Vei avea nevoie şi de niste bani pentru a-ţi acoperi costurile, însă keep calm, dacă nu ai banii necesari, cei de la BRD au conceput un credit special pentru cei care vor să aplice la acest program. Tu trebuie doar să returnezi banii la întoarcere.

Ce este programul Work and Travel USA?

Ce condiţii trebuiesc îndeplinite pentru a te putea înscrie în program?

31

Ĥ La acest program participă studenţi din foarte multe ţări precum Moldova, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Marea Britanie etc, astfel că la finalul verii vei avea o mulţime de prieteni internaţionali.

Ĥ Interacţiunea zilnică cu vorbitorii nativi de limbă engleză dar şi cu ceilalţi studenţi din alte ţări, îţi va îmbogăti considerabil vocabularul şi îţi vei dezvolta abilităţile de comunicare.

Ĥ În cazul în care nu ai lucrat până acum, vei afla pe propria piele cum e să fii independent financiar şi nu oricum, în dolari, mulţi dolari. Dacă ai deja experienţă ca şi angajat în Romania, vei putea să-ţi faci o idee despre ce înseamnă să fii angajat în State.

Ĥ Partea bună în ambele cazuri, este că în America, gadgeturile, hainele de firmă, parfumurile sunt foarte ieftine, aşa că profită din plin de acest lucru.

Ĥ Partea preferată de către studenţi este perioada alocată călătoriilor. Ce poate fi mai frumos decât să vizitezi locuri pe care le-ai vazut în filmele americane sau în documentare? New York, Washington, Chicago, Boston, Miami, Cascada Niagara, Marele Canion, Baltimore şi multe altele.

Ĥ Chiar daca în State nu vei lucra în domeiul în care studiezi şi în care vei profesa la finalul studiilor, această experienţă este foarte importanta pentru CV-ul tău. De ce? Avantajul cel mai mare este faptul că angajatorul va considera că nivelul tău de limbă engleză este foarte ridicat şi că ai abilităţi foarte bune de comunicare datorită faptului că majoritatea joburilor Work and Travel implică interacţiunea cu clienţii. Angajatorul te va percepe ca o persoană adaptabilă şi sociabilă, că doar ai trăit o vară întreagă printre americani şi a trebuit să te adaptezi la un nou stil de viaţă.

Ĥ Un alt aspect foarte important al acestei experienţe este faptul că vei învăţa să te descurci singur, te vei maturiza şi vei avea mult mai multă încredere în tine.

Ĥ Trebuie să ştii că programul se numeşte Work and Travel USA însă sunt mai multe agenţii. Este crucial să te informezi asupra tuturor aspectelor înainte să te decizi la ce agenţie vrei să te înscrii.

Ce beneficii ai în urma unei astfel de experienţe?

“La un moment dat, se spunea ca nu eşti student dacă nu ai măcar o restanţă. Mai nou, nu eşti student dacă nu pleci măcar o vara în State prin programul Work and Travel. Aşadar, eşti student sau nu?”

Nu ești încă sigur că Work and Travel este pentru tine? Iată în continuare experiența unei colege care a spus „DA” acestei provocări. Ea a rămas cu multe amintiri frumose și ne-a împărtășit și nouă câteva păreri:” Am ales să plec cu Work&Travel pentru că am vrut să fac ceva diferit, ceva care să mă ajute pe viitor. În plus, consider acest program ca fiind o oportunitate excelentă să înveți lucruri noi, sa cunosti diferite culturi, să-ţi îmbunătăţeşti limba engleză și, mai ales, să vezi S.U.A la 20 de ani.

Sunt și părți bune, și părți rele. Nu vreau să spun că este totul roz. Depinde foarte mult de tine ca persoană, dacă ești învățat să muncești și, mai ales, dacă ai o motivație să faci asta. Contează extrem de mult cât de pozitiv eşti pentru că ai şi zile mai bune, şi zile mai rele şi nu trebuie să renunţi. Dorința mea în legătură cu banii a fost să-mi acopăr cheltuielile pentru program, pentru cazare și să călătoresc. Din punctul meu de vedere, toate sacrificile de pe timpul verii merită, pentru ceea ce este la sfârşit, adică

pentru locurile pe care le vezi.În legatură cu oamenii şi cu stilul lor de viaţă, totul este diferit. De la oamenii care merg pe strada, care îţi zâmbesc şi te salută, până la copiii de 7 ani care sunt învăţaţi să-şi gestioneze singuri banii şi să ia decizii singuri în legatură cu ceea ce vor să-şi cumpere. Au reguli stricte, care sunt respectate. Am rămas atât de impresionată de nivelul lor de trai şi de cât de departe

găsească ceva potrivit pentru ei. Mi-am ales job-ul încă din ţară prin agenţia cu care am plecat în S.U.A. Recomand să plecaţi cu cineva pentru că vă este mult mai uşor. Eu am locuit cu prietenii mei din ţară şi ne-am ajutat reciproc. Am ales Ocean City din statul Maryland datorită faptului că este un loc bun pentru grupuri mai mari.

Partea care mi-a plăcut cel mai mult este ca oraşul acela este plin de români veniţi să lucreze, adică de studenţi ca şi noi. Mergeam pe strada şi auzeam mai multlimba română decât engleză.Am cunoscut mulţi studenţi hotărâţi să ramână în State. Este adevărat că sunt mai multe oportunităţi acolo. Consider ca suntem cel puţin la fel de buni ca americanii, dar trebuie să lucrăm puţin la gradul de civilizaţie şi la atitudinea pe care o avem. Oamenii posomorâţi de la metrou nu-ţi vor face niciodată ziua mai frumoasă! În schimb, un zâmbet şi un salut chiar te pot ajuta!

Teodora Lungu, membru HR SiSC, studentă CSIE

este tehnologia acolo, dar în acelasi timp şocată de faptul că americanii depind atât de mult de asta. Cum este sa lucrezi efectiv acolo? În general, americanii sunt impresionaţi de faptul că venim ca şi studenţi internaţionali la ei, că ştim engleza şi că muncim atât de mult. Sunt curioşi în legatură cu stilul nostru de viaţă şi, în general, sunt persoane foarte comunicative. Eu am lucrat în vânzări, într-un magazin de articole de plajă, pe boardwalk. Aveam efectiv oceanul în faţa mea şi trebuia doar să ajut oamenii care intrau în magazin să-şi

33

“CV-ul reprezintă un element foarte important din carieră. Cu ajutorul acestuia, ne putem face remarcați și ne putem promova, având șanse reale la oportunitățile profesionale care ne apar în cale. De cele mai multe ori, CV-ul poate să facă diferența între noi și concurența de pe piața forței de muncă. De aceea, trebuie să îi acordăm o atenție maximă și să încercăm să ne construim un CV personalizat și profesional.”

Narcisa Brăiloiu

CV & Interviu de angajare

34

Angajatorii primesc sute de CV-uri pentru fiecare poziție și acordă, în medie, câte 15 secunde pentru fiecare. Așadar, este important ca CV-ul tău să fie concis și ușor de parcurs; nu scrie propoziții lungi, structurează ideile și prezintă-le schematic.O metodă de a fi sigur că respecți formatul corect al unui CV și de asemenea, o metodă ușoară de a-l crea

este să completezi online modelul Europass, pe care îl găsești aici: http://europass.cedefop.europa.eu Noi îți oferim câteva sfaturi de completare a acestuia:

Ĥ extrem de important este să îți actualizezi CV de fiecare dată când aplici pentru un job; ai grijă să schimbi numele funcției pentru care aplici, dacă ea era menționată, sau alte detalii de acest gen care „strigă” faptul că acel CV nu a fost actualizat;

Ĥ oricine are experiență; cel mai adesea, studenții se consideră fără experiență și lasă gol acest capitol din CV. Acest lucru este gresit. Orice proiect la care ai lucrat în timpul facultății este o experiență relevantă. Important este să îți poți descrie propria contribuție. De asemenea, voluntariantul și implicarea în organizațiile studențești reprezintă puncte de interes.

Ĥ nu povesti despre olimpiada din clasa a 10 de la limba română la care ai luat mențiune, dacă tu aplici pentru un job din domeniul IT sau orice alt job pentru care acea informație este redundantă; CV-ul nu trebuie să fie foarte lung, încărcat cu informații inutile sau detalii redundante; un CV de o pagină, bine structurat și complet îți poate oferi job-ul dorit.

Ĥ poza este importantă pentru CV, îl scoate din „anonimat”; totuși, ai grijă ca ea să fie una potrivită, nu de la ultima petrecere la care ai fost.

Ai trecut de etapa „CV” și ai fost chemat la interviu. 1000 de gânduri îți trec prin cap: „Oare ce mă va întreba? Oare care sunt răspunsurile corecte?”Noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi pentru a trece cu bine de această experiență și pentru a obține job-ul dorit.

1. Informează-te atât cu privire la job, cât și cu privire la companieImaginează-ți că te afli deja la interviu și primești întrebarea „De ce ești interesat de compania noastră?” Ești pregătit să dai un răspuns convingător? Dacă nu, ce impresie crezi că lași angajatorului? Nu una foarte bună, așa este? O astfel de atitudine nu denotă decât dezinteres și lipsă de respect față de persoana cu care conversezi. Este foarte important să știi ce presupune job-ul pentru care dai interviul, și nu durează mai mult de 5 minute pe Google pentru a te informa despre companie.

2. Fii punctual, află adresa dinainteNu întârzia la interviu! Nu este indicat însă nici sa ajungi mult înainte de ora stabilită. Fii sigur că ajungi la timp, eventual cu 5 minute mai devreme în locul respectiv, pentru a-i arăta angajatorului că ești o persoană punctuală, și un viitor angajat foarte responsabil. Așa că, dacă nu știi exact unde se află locul de întâlnire, Google Maps îţi poate veni în ajutor.

3. Cunoaște-ți CV-ulȘi, cel mai important, nu minții pentru că angajatorii tind să evalueze anumite aspecte pe care le-ai trecut în CV sau pe care le spui (cel mai adesea se întâmplă cu limbile străine). Fii pregătit să discuți despre orice fapt trecut în CV-ul tău.

Autor - Narcisa Brăiloiu

35

4. Fii pregătit cu propriile întrebăriLa sfârșitul fiecărui interviu, vine rândul tău să pui întrebări. Acum ai ocazia să te lămurești, poate anunțul de angajare era vag formulat, să înțelegi exact care ar fi responsabilitățile tale și dacă te potrivești cu acest job. De asemenea, punând întrebările potrivite, îi arăți interlocutorului încă o dată că te interesează și că ţi-ai făcut timp să te informezi.

5. Controlează-ți comportamentul Te afli față în față cu "inchizitorul". Fii tu însuți, nu adopta un stil impersonal, care nu te caracterizează. Fii sincer, direct, menține contactul vizual, prezintă-te coerent, vorbind și răspunzând la întrebările despre tine, despre pregătire și experiență (dacă este cazul). Întreabă la rândul tău, atunci cand ți se oferă ocazia. Zâmbește, nu fi nepoliticos și nu te contrazice cu intervievatorul. Nu domina discuția și nu vorbi peste interlocutor. Nu-ți critica profesorii, prietenii, foștii angajatori.

6. Ai grijă de prezența ta onlineExact așa cum un candidat bun se informează cu privire la companie, așa va face și un angajator

căruia îi pasă cu cine urmează să se asocieze. Așa că, mare grijă la prezența ta online! Un profil de LinkedIn este aproape vital în ziua de azi. De asemenea, în caz că nu știai, Facebook are foarte multe setări care permit restricționarea accesului la anumite postări/poze, așa ca nu ezita să le folosești. Nu ai vrea să îți găsească pozele de sub masă de la ultima petrecere din Kultur!

7. Fii sincer și nu incerca să dai raspunsuri standardE normal sa-ți fie teamă, să te gândești la ce întrebări o să-ți pună, iar cu o seară istoricul căutărilor Google să conțină numai „întrebări de interviu”, dar nu învăța răspunsuri de acasă. Răspunde la întrebări sincer, bazându-te pe experiența ta, pentru că recrutorii își pot da seama atunci când minți sau încerci să impresionezi cu lucruri inventate.

8. Nu uita de aspectul fizicA sosit ziua cea mare, fii atent cum te îmbraci - simplu și curat; se recomandă alegerea unei ținute neutre, fără stridenţe vestimentare, de machiaj sau parfum.

Atenţie! Mai nou, se practică interviurile telefonice.În acest caz, asigură-te că eşti într-un spaţiu liniştit şi că poţi discuta cu intervievatorul fără să fii distras, întrerupt sau să nu auzi ce spune. Cel mai frecvent, în cadrul unor astfel de interviuri, sunt testate cunoştinţele tale de limbi străine, aşadar fii pregătit pentru o conversaţie în engleză ori franceză, sau orice limbă străină ai menţionat în CV-ul tău. Nefiind vorba de un interviu faţă în faţă, o primă impresie despre tine se poate crea prin tonul vocii. Prin urmare, răspunsurile tale trebuie să fie energice, pline de entuziasm şi să denote încredere în sine. Foloseşte oportunitatea de a-ţi pune în valoare abilităţile şi experienţa. Când interviul este gata, dă de înţeles că eşti foarte interesat în a programa un interviu personal la sediul intervievatorului.

De ce să te înscrii prin Integral? Pentru că ai o mulţime de beneficii:

ĤBeneficiezi de consultanţă individuală gratuita și sprijin pe tot parcursul programului

ĤPoţi aplica la un nou program WAT folosind taxele recuperate de la Fiscul AmericanĤÎn caz de refuz de viză, primești înapoi tariful de program si costul biletului de avion

ĤPrimești un kit de călătorie care include şi o cartelă telefonică gratuită pentru State

ĤInterviurile cu angajatorii se dau pe skype astfel ca în cazul în care nu ești în oraș sau în ţară, trebuie doar să ai un calculator cu internet, cameră, caști și microfon

ĤAi ocazia să vezi cum va fi interviul de viză prin simularea pe care o faci cu unul din coordonatori, în momentul inscrierii

ĤPoţi participa la workshopurile noastre gratuite de unde vei afla cum să-ţi întocmești CV-ul în limba Engleza sau cum să-ţi alegi angajatorul potrivit. Pentru mai multe detalii despre workshop-uri, te invităm să intri pe site-ul nostru www.integraledu.ro, secţiunea Work and Travel USA, rubrica Workshop.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre program, te rugăm să vizitezi site-ul www.integraledu.ro, secţiunea Work and Travel USA sau poţi face o programare la numărul de telefon 0213110572 pentru a discuta cu un coodonator de programe.

37

“SiSC este prima organizație studențească din ASE, înființată în anul 1996. Este o organizație de reprezentare care a apărut tocmai din această nevoie a studenților şi reprezintă un amalgam de implicare în activităţi de reprezentare la nivel local şi naţional : promovarea şi susţinerea unui învăţământ de calitate, informarea asupra drepturilor studenţilor, recunoaşterea profesorilor tari, oportunităţi de a învăţa.”

Lavinia Stoica

DE CE SISC?

38

Cum face SiSC reprezentare?

În primul rând, SiSC este o voce care nu rămâne niciodată indiferentă la problemele studenților. Avem deschidere către conducerea facultății noastre și nu de puține ori ne-am manifestat direct nemulțumirea în fața domnului Decan sau a domnului Rector. Anul acesta ne putem mândri cu faptul că toți studenții reprezentanți din ciclul licență și anume: șefii de serie și membrii în consiliul facultății, sunt membrii SiSC, încă o

dovadă a faptului că scopul nostru este de a ajuta toți studenții. Totodată, avem doi studenți senatori care se luptă cu numeroasele decizii care se iau la nivel de Universitate și care ne afectează în mod egal pe toți. În al doilea rând, toate proiectele noastre sunt create cu scopul tratării problemelor tuturor studenților, atât celor din cadrul CSIE cât și de la celelalte facultăți din ASE. Ne mândrim cu numeroase proiecte care au avut succes de-a lungul timpului și care au ajutat anual foarte mulți studenți.

IT Fest

Este un proiect național care le oferă tuturor tinerilor pasionați de IT șansa să își arate cunoștiințele. Sunt organizate o serie de conferinţe şi workshop-uri în care tinerii cu abilităţi deosebite în domenii ca web design, grafică digitală sau software au posibilitatea să demonstreze de ce sunt în stare, intrând totodată în contact cu specialişti în domeniu. Proiectul se va desfășura pe parcursul mai multor zile , iar tinerii noștri concurenți vor fi evaluați de către firme cu renume din domeniu IT.

Spring IT

Se află deja la a treia ediţie şi se adresează atât studenţilor din Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, cât şi celor din Contabilitate și Informatică de Gestiune, Finanțe și Comerț. Scopul acestui proiect este de a crea o legatură între mediul angajatorilor şi mediul academic. Te ajutăm să dai startul carierei tale, prin participarea la evenimentele noastre: workshopuri, traininguri, dezbateri, conferinţe. Ești la vârsta potrivită să te gândești în ce domeniu vrei să lucrezi și trebuie să știi care sunt cerințele angajatorilor. Vino la evenimentele noastre și vei intracționa cu angajatori de top, precum: IBM, Qualitance, Ubisoft etc.

Autor - Lavinia Stoica

“Ce face deosebit festivalul STS este că și siscoții au posibilitatea de a urca pe scenă. Ei au ocazia de a simți emoția care te cuprinde atunci când publicul te aplaudă, o emoție de neegalat.”

39

Festivalul Naţional „Serile Teatrului Studenţesc”

Este primul festival de teatru din România, dedicat în special studenţilor. El reuneşte anual zeci de tineri actori ce îşi demonstrează măiestria în artele teatrale, sute de spectatori pasionaţi de lumea teatrului şi un juriu pe măsură. Spectacolele noastre se desfăşoară în cadrul Casei Studenților Economiști şi le dă posibilitatea tinerilor actori amatori, studenţilor la UNATC sau alte facultăţi specifice din ţară de a juca pe o scenă adevărată, de a fi aplaudaţi şi apreciaţi de toată lumea. Prin acest proiect, ne dorim să încurajăm cultura și să le arătăm studenților lumea fascinantă a teatrului.

Tineri de Succes

Nu cred că greșesc spunând că toți ne dorim să avem reușite pe plan profesional, reușite care înseamnă altceva pentru fiecare. Există persoane care sunt cunoscute drept „cel care a reușit în viață”, iar noi aducem astfel de oameni în fața ta pentru a vorbi despre asta în cadrul proiectului Tineri de Succes. Organizăm întâlniri în care poți asculta povești interesante, poți pune întrebări și poți interacționa cu personalități care au avut curaj, ambiție, iar acum au devenit brand de succes. Dacă te-am făcut curios, fii cu ochii în patru, pentru că în noiembrie te poți afla chiar tu în fața acestor oameni.

Academia Speranței

Este un proiect cu tradiție, bianual, care își propune să ofere un sprijin pentru persoanele defavorizate prin identificarea problemelor cu care se confruntă și organizarea de acțiuni de strângere de fonduri. Organizăm acţiuni pentru strângere de fonduri pentru case de bătrâni şi centre de plasament pentru copii, dar și pentru studenți defavorizați sau grav bolnavi. Scopul nostru este de a oferi un zâmbet acelor persoane cărora li s-a refuzat acest drept, care trăiesc lipsiți de afecțiune sau care suferă din cauza lipsei de sănătate. Pe lângă sprijinul financiar, noi încercăm să oferim și consolare, o vorbă bună sau pur și simplu un zâmbet. De-a lungul anilor am organizat diferite activități de strângere a fondurilor: concursuri de basket și fotbal, diferite alte jocuri, preparăm și vindem prăjituri la stand etc.

SiSC Tutoring

Este un proiect care se ocupă cu organizarea de consultații la materiile care ne pun probleme. Aceste consultații vor fi ținute de cei mai buni și îndrăgiți profesori și chiar de către studenți. Poate că ai observat și tu că unii profesori predau foarte bine, iar alții se fac mai greu înțeleși. Prin acest proiect, noi căutăm acei „profesori tari” al căror unic scop este ca tu să pleci de la cursurile lor cu răspunsuri la toate întrebările. Cu siguranță și tu ai un profesor drag, de la care înțelegi și pentru că tu ai fost norocos să îl ai ca și îndrumător pe parcusul unei semestru, este bine să-l "împarți" și cu ceilalți, așa că așteptăm propunerile tale. Tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de consultațiile oferite de SiSC Tutoring este să urmăreși anunțurile pe pagina de facebook https://www.facebook.com/sisc.ase și să te prezinți la consultații înarmat cu pix și foi și , bineînțeles, cu multe-multe întrebări. La sfârșit vei pleca acasă mult mai sigur pe sine.

40

Ghidul CiberBobocului

Așa cum îi spune și numele, Ghidul CiberBobocului este un proiect dedicat bobocilor, dar care nu a uitat de cei din anii superiori, dovadă fiind chiar revista pe care o citești acum. Este un proiect care se desfășoară în cea mai mare parte pe timpul verii, timp în care echipa lucrează pentru a da naștere a două reviste foarte utile tuturor studenților. Revista noastră conține informații utile despre facultate, biblioteci, cămine și materii, dar și despre moduri de a petrece timpul liber, despre voluntariat și multe alte articole interesante.Prin aceste reviste, încercăm să-i ajutăm pe boboci să se familiarizeze cu mediul academic, cu orașul și cu noul program, iar pe cei mai mari îi ținem la curent cu programa de studii și nu numai. Poate îți amintești și tu cât de dificile au fost primele săptămâni când nu cunoșteai facultatea sau orașul. De aceea, prin acest proiect, ne dorim să le arătăm studenților că suntem alături de ei, că ne pasă și că vrem să îi ajutăm necondiționat.

Balul Bocilor

Așa cum probabil știi, SiSC se ocupă cu organizarea primei petreceri pentru boboci. Știm că tu ai trecut deja de primul an, an în care toți ceilalți te priveau spunând : “uite încă un boboc“, dar o petrecere nu strică niciodată, iar tu ești binevenit să te distrezi alături de cei mai mici decât tine. Fie că vrei să îți susții colegii la concursul de Miss și Mister, sau pur și simplu tu ești genul de student care nu pierde niciodată ocazia de a se distra alături de prieteni, aceasta este șansa te. Probabil îți amintești cât de frumos a fost balul tău și te întrebi

ce surprize vom mai pregăti și anul acesta. SiSC îți promite că vei fi cu adevărat surprins, pentru că încercăm să fim cât mai originali în ideile noastre.Toate probele la care vor fi supuși concureții noștri te vor ține în suspans, iar muzica unui artist cunoscut nu te va lăsa să stai nicio clipă jos. Să nu stai pe gânduri pentru că anul acesta se anunță o petrecere de neuitat.

Caută-ți repezentantul

Este proiectul prin care îi încurajăm pe studenți să candideze pentru funcția de șef de serie și, de ce nu, pentru consiliul facultății sau senat. Noi le arătăm ce trebuie să facă un șef de serie, care sunt drepturile și obligațiile lui. Pentru a fi student reprezentant, trebuie să fii, în primul rând, comunicativ, să te interesezi mereu la secretariatul facultății despre noutățile care apar și, cel mai important, trebuie să îți informezi întotdeauna colegii. Chiar și la cursuri, profesorii interacționează mai mult cu șeful de serie pentru problemele administrative: cursuri, programarea examenelor și alte observații. Este foarte bine să ai un șef de serie serios și responsabil pentru că de el depind multe lucruri, de exemplu programarea examenelor în sesiune.Dacă vrei să treci la etapa următoare, poți să candidezi pentru Consiliul Facultății și Senat. Atunci vei avea deja drepturi de decizie pentru facultatea pe care o reprezinți și chiar pentru Universitate. Trebuie să știi că 25 % dintre membrii Consiliului și al Senatului sunt studenți, așadar poți influența deciziile care se iau în cadrul ședințelor.

La începutul acestui an, Nestlé a lansat inițiativa europeană ”Nestlé needs YOUth” prin care și-a propus să contribuie la integrarea tinerilor pe piața muncii. Ca parte din inițiativa europeană, Nestlé România investește în dezvoltarea și consolidarea aptitudinilor profesionale ale tinerei generații prin crearea a 180 de oportunități profesionale, respectiv 75 de locuri de muncă și 105 programe de internship în următorii 3 ani. Pentru a facilita tranziția din mediul educațional către piața muncii, programul include și o serie de seminarii de pregătire, sesiuni interactive de consiliere profesionala și dezbateri cu reprezentanții Nestlé, destinate tinerilor din întreaga țară..Prin programele de internship ne adresăm studenților și proaspeților absolvenți care doresc să facă primii pași în carieră într-un mediu dinamic și provocator, oferidu-le șansa de a lucra

Nestlé dă startul carierei tale

Ce spun tinerii despre noi

„Primii pași către un nou început sunt întotdeauna importanți, iar Nestlé m-a ajutat să fac cea mai bună

alegere. Alături de echipa Maggi am avut parte de experiențe provocatoare și am reușit să învăț cele mai

interesante lucruri. Cu siguranță, vor urma lucruri și mai surprinzătoare! ”

Georgiana, 23 ani – Commercial Intern Culinary

„Nestlé îți pune la dispoziție două ingrediente importante: oameni cu o mentalitate și un comportament

de o valoare extraordinară și experiența solidă a unei companii care dă pulsul în piață și o face și mai

puternică în fiecare zi. Și pentru ca acestea să capete cu adevărat sens, am învățat că la Nestlé este vital

ca valorile tale personale să coincidă cu valorile companiei. Acestea fiind zise, mi-ar plăcea să am norocul

să fac parte din echipa Nestlé în continuare. Alături de echipa Nestlé IceCream am învățat:

care trebuie să fie atitudinea unui lider de piață - să inspire inclusiv concurența și să o facă să lupte pe

toate căile posibile ca să țină pasul;

să deschid ochii la realitățile din piață, cu atât mai mult în Traditional Trade;

să valorific relația dintre client și companie – o relație sustenabilă, realistă;

să țin cont că pentru a relaționa cu oricare din clienți trebuie să susțin un produs credibil, relevant, nu

doar vorbe.”

Cosmin, 25 ani – Commercial Intern Ice Cream

într-o echipă tânară și motivată și de a lua contact cu partea practică a domeniului pentru care s-au pregatit.Până la sfârsitul acestui an vom mai deschide o serie de poziții de internship în domeniul comercial (marketing și vânzări) și căutăm tineri talentați și pasionați, dornici să învețe și să se dezvolte.Dacă vrei să profiți de oportunitățile de internship oferite, aplică online atașând CV-ul complet, precum și scrisoarea de motivație și ajută- ne să te cunoaștem mai bine răspunzând la toate întrebările noastre. Te vom contacta dacă profilul tău se potrivește cu pozițiile deschise.

„Prima lună la Nestlé a fost

frumoasă. Mediul de lucru

este foarte plăcut, iar acest

lucru m-a determinat să îmi

doresc să învăț și mai multe

lucruri noi. Acum, după

ce am început să lucrez în

același ritm accelerat ca

toți ceilalți, simt că fac cu

adevărat parte din echipă.

Atât liderul de echipă, cât și

colegii mei, m-au susținut și

m-au ajutat la soluționarea

fiecărei probleme pe care am

avut-o de-a lungul perioadei

de training. Pe scurt, sunt

sigură că această experiență

va fi una minunată, pe care

nu o voi uita prea curând. ”

Adina, 22 ani

Customer Service Intern

„Aceste șase săptămâni și

jumătate au reprezentat

pentru mine o reală

provocare. Am învățat

o multitudine de lucruri

intersante și am reușit să-mi

fac o viziune de ansamblu

despre această companie,

observând că totul este

bine organizat, punându-

se accentul pe nevoile și

confortul angajatului. Îmi

place că atmosfera este

activă, în permanență fiind

câte ceva de rezolvat, iar

colegii s-au arătaWt mereu

deschiși și dornici să mă

învețe „tainele meseriei”,

făcându-mă să mă simt

parte din echipă încă de la

început.”

Ana, 26 ani

Customer Service Intern

„În scurta mea experiență

la Nestlé, am învățat

foarte multe lucruri noi

și captivante pe care nu

aș fi avut ocazia să le

descopăr în altă parte,

despre calculatoare, softuri

și programe, imprimante

și alte echipamente. Mi se

pare fascinant faptul că

toată lumea este dispusă să

te ajute în orice problemă

sau neclaritate ai avea, iar

acest lucru mă motivează să

învăț și să evoluez. Fac parte

dintr-o echipă dinamică și

motivată să avanseze din

punct de vedere tehnologic,

ceea ce mă încântă.

Fiind cea mai tânără din

departament, sunt dornică

să acumulez foarte multe

cunoștințe de la colegii mei.”

Daniela, 22 ani

IT Intern

„Am întâlnit profesioniști,

am interacționat, am

învățat la nivel teoretic și

practic. A fost mai mult

decât o lună de internship

și o experiență continuă de

învățare. Nu o să scriu că a

fost “o experiență unică, de

nepierdut”, deoarece mi s-a

părut prea intens pentru a

scrie un clișeu. Îmi amintesc

cât de impresionant a fost

încă din prima zi când am

făcut cunoștință cu aproape

întreaga echipă din spatele

brandului Maggi, când am

avut acces la o cu totul altă

viziune asupra business-ului

și am simțit cum evoluez

treptat. Am făcut cea mai

bună alegere acceptând

această provocare.”

Ioana, 21 ani

Commercial Intern

Culinary

43

“Proiectul își propune să ofere stagii de practică la companii de renume din București, pentru studenții anului 2, 3 și master, reprezentând o rampă de lansare în carierele lor viitoare în IT. În paralel cu aceste stagii de practică, se vor organiza și concursuri, pe diverse teme, în cadrul cărora participanții vor primi premii în valoare totală de peste 350.000 lei.”

Emilia Popa Andreea

PROIECT INFOSTART

44

Proiectul “InfoStart – Începutul carierei tale în IT”, un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, este coordonat de domnul profesor Cătălin Boja, directorul Departamentului de Informatică și Cibernetică Economică, în parteneriat cu Crystal System și SiSC.

Ca și obiectiv general, proiectul își propune să faciliteze procesul de inserție pe piața muncii a studenților înscriși la specializările Informatică Economică și Cibernetică Economică-programele de licență și masterat, tocmai prin organizarea acestor stagii de pregătire practică, cu materiale suport TIC. Această inițiativă susține parteneriatele interinstituționale și propune o abordare interactivă și inovatoare de derulare a unui program care să acopere necesarul de abilități și care să permită aplicarea cunoștințelor teoretice, dobândite pe băncile facultății, în mediul real, asemănător unui loc de muncă. O primă etapă a proiectului, ce va începe în această toamnă, constă în dezvoltarea parteneriatelor între universitate și companii, iar apoi vom derula o campanie de informare în rândul studenților, cu privire la oportunitățile de efectuare a stagiilor de practică. Dăm startul proiectului în luna ianuarie 2015, când vom anunța concursurile și partenerii cu care vom colabora, ca apoi să ne concentrăm pe coordonarea și organizarea efectuării stagiilor de practică, pentru acei studenți de la licență și master ce au în curricula școlară practica profesională, ca și disciplină obligatorie.

Pentru a fi la curent cu ultimele detalii despre proiect și derularea stagiilor de practică, vizitați pagina oficială www.infostart.ase.ro și urmăriți pagina de facebook: https://www.facebook.com/infostart.ase.ro

Autor - Emilia Popa Andreea

45

“Eşti student şi te gândeşti să urmezi un master pentru a te specializa pe un anumit domeniu? Atunci trebuie să ştii că ASE îţi pune la dispoziţie o ofertă bogată de specializări, de tine depinde ce ţi se potriveşte, iar anul acesta avem o veste bună: taxa de şcolarizare a scăzut de la 5000 RON la 4000 RON.”

Lavinia Stoica

MASTERAT

46

Ciclul masteral constituie cel de-al doilea nivel al sistemului de educaţie superioară, oferit de Academia de Studii Economice din Bucureşti. Absolvirea sa conduce la obţinerea diplomei de master şi asigură formarea pe specializări înguste, cursanţii dobândind cunoştinte avansate şi competenţe de analiză şi sinteză, specifice funcţiilor de conducere din fiecare domeniu. Absolvenţii acestui ciclu sunt economişti de excepție.

Chiar dacă eşti absolvent al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, ai posibilitatea de a opta pentru oricare dintre programele de master oferite de ASE. În continuare îţi prezentăm oferta programelor de masterat, specifică fiecărei facultăţi:

Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune

Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori

Analiză financiară și evaluare Asigurări comerciale și sociale

Audit financiar și consiliere Bănci și Asigurări

Cercetare în contabilitate și informatică de gestiune Bănci și politici monetare

Concepte și practici de audit, la nivel național și internațional

Cercetări avansate în finanțe

Contabilitate internațională Finanțe corporative

Contabilitate și audit în instituții bancare și financiare Finanțe publice

Contabilitate, audit și informatică de gestiune Finanțe și bănci - DOFIN

Contabilitate, audit și informatică de gestiune (în limba engleză)

Finanțe și opțiuni publice

Contabilitate, audit și informatică de gestiune (în limbile română și engleză); Contabilitate, control și expertiză

Managementul riscului și asigurări – MRACT

Contabilitatea și fiscalitatea entităților economice Management financiar și bursier - DAFI

Contabilitatea afacerilor (în limba engleză) - ACCA Management financiar și investiții

Contabilitatea și fiscalitatea patrimoniului Managementul riscului și actuariat

Economia proprietăților imobiliare Fiscalitate

Managementul informației contabile Managementul sistemelor bancare

Sisteme informaționale în contabilitate și audit Piețe de capital

Tehnici contabile și financiare de gestiune a afacerilor

Autor - Lavinia Stoica

47

Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine

Facultatea de Business și Turism (fosta Comerț)

Administrarea afacerilor (în limba engleză/franceză/germană/română și engleză)

Administrarea afacerilor

Antreprenoriat şi administrarea afacerilor în energie, în limba engleză

Administrarea afacerilor comerciale

Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor, cu predare în limba engleză/franceză/germană

Administrarea afacerilor în industria hotelieră

Cercetare în afaceri, în limba engleză Administrarea afacerilor în turism

Master of Business Administration, Programul MBA romano - canadian

Business

MBA romano-german "Management antreprenorial" - în limba germană

Economia și managementul serviciilor

Facultatea de Administraţie și Management Public Geopolitică și afaceri

Administrație publică și Integrare europeană Logistică

Administrație și management public Management și marketing în turism;

Management în instituțiile publice Managementul calității

Managementul calității, expertize și protecția consumatorului

Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică

Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată (fosta Economie)

Analiza afacerilor și controlul performanței întreprinderii

Economie Agroalimentară și a Mediului - Agrobusiness

Baze de date - suport pentru afaceri Comunicare în afaceri

Cibernetică și economie cantitativăEconomia și conducerea organizațiilor

educaționale

E-Business Economie Europeană

Informatică economică Analize și strategii economice

Managementul informatizat al proiectelorEconomia și administrarea afacerilor

agroalimentare

Securitatea informatică (în limba engleză) Economie ecologică

Sisteme informatice pentru managementul resurselor și proceselor economice

Managementul Proiectelor de Dezvoltare Rurală și Regională

Statistică

48

Facultatea de Management Facultatea de MarketingConsultanță în management și dezvoltarea

afacerilorCercetări de marketing

Dezvoltarea economică a întreprinderii Cercetări fundamentale de marketing

Economia bazată pe cunoștințe și management antreprenorial

Managementul marketingului

Management Managementul relațiilor cu clienții

Management și marketing internațional Marketing internaţional

Managementul Afacerilor - Piatra Neamț Marketing online

Managementul afacerilor Marketing și comunicare în afaceri

Managementul afacerilor mici și mijlocii Marketing și dezvoltare durabilă

Managementul afacerilor prin proiecte Marketing și management în servicii publice

Managementul proiectelor Marketing strategic

Managementul resurselor umane Relații publice în marketing

Managementul serviciilor de sănătate

Managementul și evaluarea investițiilor

Facultatea de Relații Economice InternaționaleAfaceri internaționale Managementul afacerilor internaționale

Comunicare de afaceri în context multicultural (în limba franceză)

Managementul afacerilor internaționale (în limba engleză)

Comunicare de afaceri în limba engleză Managementul proiectelor internaționale

Comunicare în limba engleză pentru predare și cercetare economică

Managementul fondurilor structurale ale Uniunii Europene

Diplomație economică și afaceri internaționale

Managementul riscului în afaceri internaționale - tranzacții comerciale

Economie și afaceri internaționale Managementul riscului financiar internațional

Economie internațională și afaceri europeneManagementul riscului în afaceri internaționale

- tranzacții financiare

Geopolitică și relații economice internaționale Politici de dezvoltare internațională

Logistică internaționalăTraducere și interpretariat în domeniul

economic

Autor - Lavinia Stoica

49

“Dacă te-ai decis în privinţa viitorului tău şi eşti hotărât să urmezi un program de masterat în cadrul Academiei de Studii Economice, poate că eşti curios să afli și câteva păreri din partea colegilor tăi mai mari.”

IT & C Security Master

„Pot fi un pic subiectivă când spun asta, dar îl consider programul de master cu cea mai mare cantitate de informație nouă și, dacă te pasionează domeniul, și cea mai interesantă. Cursurile sunt predate modular, au loc în weekend și în mare parte sunt predate în Limba Engleză. Fiecare materie are alocate aproximativ două weekend-uri, dar examinarea are loc în perioada de sesiune (la sfârșitul semestrului). Asta e cumva un dezavantaj deoarece materiile sunt multicele (6- 7 materii pe semestru) iar perioada de examinare destul de scurtă (2 săptămâni). Examenele au loc seara (după ora 18:00) și 80% dintre ele sunt tip grilă. În anul 1, am avut din 13 examene, 10 grilă (cu răspuns multiplu sau simplu) , două de sinteză și unul de programare (unde puteam alege să programăm în C++ sau în Java). Că veni vorba de programare... vă întâlniți cu ea la acest program de master, însă foarte puțin. Din punct de vedere al limbajului, accentul se pune pe Java.”

Zoe Cristina Sişu

Î: De ce numai 10% din creierul uman conţine cod executabil? R: S-a descoperit că restul sunt comentarii.

Dar nu-l primim pe Punct că el e prea îngâmfat și mândru și nu e de noi. E seară și toate tastele s-au adunat în My Computer. La intrare eraSu DELETE și END, pe post de gardieni. Și când petrecerea se încinge, hop vine și Punct. - Salut băieţi, cum merge? E faină petrecerea? - Da bă e faină dar nu ai voie! - Dar cum să n-am voie? DELETE: Vezi că io te bag chiar acum în Recicle Bin! END: Mai bine pleci până nu-ţi vezi sfârșitul... Punct: Hai băi băieţi lăsaţi-mă să intru că eu nu-s Punct, sunt ASTERIX dar m-am dat cu gel!

Î: Cum îl faci pe un programator să stea sub duș toată ziua? R: Îi dai o sticlă de șampon pe care scrie: „Masaţi, clătiţi, repetaţi operaţia”.

Patru programatori vor să dea o petrecere. Primul spune: - Păi, avem nevoie de ceva de mâncare. Mă ocup eu - o fripturică, niște cartofi... - La petrecere e nevoie de băutură, intervine al doilea. Aduc eu o berica, o vodcă, un vinișor. Al treilea sare și el: - Eu mă ocup de alune, sărăţele și altele de ronţăit. Dau baieţii să plece și își dau seama că al patrulea nu aduce nimic și îl întreabă cu ce va contribui. Tipu răspunde: - Dacă e petrecere, petrecere să fie! Eu aduc femeile!!! Primii trei: - Yes, cool, beton, marfă!!!... Câte?!? - Păi... vreo 700 de mega, e bine?!

Bancuri

O tânără se adresează vânzătoarei de la un magazin de cosmetice: - Aș dori ca bărbatul meu să îmi acorde mai multă atenţie. Aveţi cumva un parfum care miroase ca un computer?

Stiţi culmea calculatoarelor? Să gonești musca de pe ecran cu cursorul de la mouse.

Î: Cum au spart chinezii site-ul Pentagonului? R: A încercat fiecare câte o parolă!

Un programator merge la un altul să-i ceară bani împrumut. - Cât să-ţi dau? - 500 de dolari. - Știi ce? Îţi dau 512, să fie rotund…

Un băiat fumează tacticos o ţigare. Fata, deranjată de fumul de ţigară, îi spune iubitului ei: - Nu ai citit avertismentul de pe pachet, care spune că ţigările dăunează sănătăţii?! - Draga mea, îi răspunde băiatul calm, eu sunt programator. Noi, programatorii, nu ne facem griji în ceea ce privește avertismentele. Noi ne facem griji doar atunci când apar erori.

Soţia unui programator: -Dragă, du-te la magazin și ia salam. Dacă au ouă, ia zece. Programatorul ajunge la magazin: -Aveţi ouă -Da. -Atunci daţi-mi 10 salamuri

Cineva m-a întrebat: − Ce este statistica? Bineînţeles că i-am răspuns: − Este ceva asemănător costumului de baie; arată multe, dar ascunde esenţialul.

Statistica este acea știinţă care spune că dacă ai capul în cuptor și picioarele în congelator, în medie ești ok!

ENTER, care era șeful tastelor de pe keyboard, a spus așa: - Bă, azi dăm o petrecere tare de tot bă!

RedAcŢIA

cOORdONATOR

PROMOVARe

Alina Popescu Andra Cucută Lavinia Stoica Alina Todor

Alexandra Zanfirescu

Ștefan Iftode Ciprian Tașcău Răzvan Novac

Sorina Milea

Oana Stanciu Mihai Dumitrescu

Florentina Necula

PRezeNTAReA echIPeI

MulŢuMIRI sPecIAle

gRAfIcA

sTRÂNgeRe de fONduRI

Irina ZamfirescuNarcisa Brăiloiu

Laura Dobândă Marius Bălțoi Silviu Popescu

Andreea Maria Ionescu

Emilia Popa Alexandra Lepădatu

Nicoleta Davidică

Alexandru Crîjman

Ștefan Badea

Ramona Mitru Adelina CiocoiuVictor Bolog George Vișa Cristi Bucă

Sponsor principal

Se distribuie gratuit

ISSN 2392 – 7283ISSN-L 2392 – 7283