strategie transformare 2007

37
R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII S T R A T E G I A DE TRANSFORMARE A ARMATEI ROMÂNIEI B U C U R E Ş T I 2007

Upload: iulian-coman

Post on 05-Nov-2015

222 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

STAR

TRANSCRIPT

R

ROMNIA

MINISTERUL APRRII STRATEGIA

DE TRANSFORMARE A ARMATEI ROMNIEI

BUCURETI

2007CUPRINSArgument

Capitolul 1 Transformarea militar cerin a evoluiei mediului de securitate

1.1Viziuni strategice i tendine ale transformrii

Capitolul 2Transformarea Armatei Romniei cerin a transformrii NATO i structurilor militarea ale Uniunii Europene

2.1Scopul, obiectivele, domeniile i amploarea transformrii NATO

2.2Cadrul pentru transformare

2.3Elemente cheie ale transformrii militare a NATO

2.4Transformarea la nivelul structurilor militare ale Uniunii Europene i n cadrul iniiativelor regionale.

Capitolul 3Scopul, rolul, locul i obiectivele Strategiei de Transformare a Armatei Romniei

3.1Necesitatea elaborrii, definiia, scopul, locul i rolul Strategiei de transformare a Armatei Romniei.

3.2Scopul fundamental, obiectivele i etapele transformrii Armatei Romniei

Capitolul 4 Transformarea Armatei Romniei

4.1Transformarea n domeniul Managementului resurselor de aprare

4.1.1Transformarea n domeniul Managementului planificrii integrate a aprrii

4.1.2Transformarea n domeniul Resurse umane

4.1.3Transformarea n domeniul Creterii calitii vieii personalului

4.1.4Transformarea n domeniul Managementului financiarcontabil

4.2Transformarea n domeniul Informaii pentru aprare

4.3Transformarea n domeniul Operaii

4.4Transformarea n domeniul Conducere

4.5Transformarea n domeniul Evaluarea sistemic i structural

4.6Transformarea n domeniul Comunicaii i informatic

4.7Transformarea n domeniul nzestrare

4.8Transformarea n domeniul Doctrine i instruire

4.9Transformarea n domeniul Logistic

4.10Transformarea n domeniul Cercetare tiinific

4.11Transformarea n domeniul Proprietate imobiliar i infrastructur

4.12Transformarea n domeniul Sistemului activitilor de comunicare

Capitolul 5Nivelul de Ambiie i Structura de Fore

5.1Nivelul de ambiie

5.2Structura de fore

Capitolul 6Implementarea Strategiei de Transformare a Armatei Romniei

ARGUMENT

Noile provocri la adresa securitii, generate de suprapunerea unor procese precum globalizarea i fragmentarea, se adaug formelor clasice de vulnerabiliti, riscuri, i ameninri.

Riscurile de natur asimetric se diversific i se amplific n intensitate i ca arie de manifestare, iar prevenirea i contracararea acestora constituie o responsabilitate comun a tuturor statelor. Meninerea conflictelor, focarelor de tensiune tradiionale, a fenomenelor de instabilitate i criz, a tendinelor de reproiectare geopolitic a unor zone (Asia Central, Zona Caucaziano-Caspic, Orientul Mijlociu Extins, Africa etc.) de marginalizare sau izolare a unor state, favorizeaz existena i intensificarea unor riscuri i ameninri cu impact major asupra securitii naionale a diferitelor state. n acest context, se remarc sporirea rolului comunitii internaionale i ndeosebi a organismelor internaionale specializate n soluionarea crizelor i stoparea, sau cel puin nghearea, unor situaii conflictuale din diferite zone ale lumii.

n cadrul NATO, se constat creterea capacitii de intervenie n situaii de criz i a posibilitilor de proiectare a forei n spaiile de interes, concomitent cu continuarea procesului de transformare a mecanismelor, structurilor i a procedurilor de luare a deciziilor.

Cerina Alianei de a face fa tuturor ameninrilor precum i natura responsabilitilor constituionale ce-i revin, presupune ca Armata Romniei s-i dezvolte capabiliti care s-i permit s desfoare operaii pe teritoriul naional, n aria de responsabilitate a NATO precum i ntr-un mediu strategic mai extins, influenat permanent de factori care impun schimbarea.

n cazurile n care interesele naionale ale Romniei sunt ameninate sau securitatea statelor aliate este afectat, Armata, trebuie s fie pregtit s acioneze att mpotriva ameninrilor convenionale ct i a celor asimetrice, independent sau n cadrul Alianei.

n condiiile n care Aliana a adoptat o abordare mai cuprinztoare viznd ntreaga gam de misiuni, de la prevenirea crizelor pn la operaii umanitare i rzboiul de mare intensitate, Armata Romniei trebuie s rspund cu operativitate i eficien.

Cu toate c pericolul unei agresiuni de tip convenional, de mare amploare, mpotriva Romniei i aliailor si este puin probabil, posibilitatea apariiei unei asemenea ameninri, pe termen lung, nu trebuie minimalizat sau neglijat.

Fr a exclude rzboiul, perceput n accepiunea clasic, conflictele viitoare, specifice erei industriale, vor fi treptat nlocuite de cele caracteristice perioadei informatice. Acestea, vor fi preponderent de natur asimetric, incluznd aciuni mpotriva unor fore atipice. Confruntrile militare vor fi, n general, disproporionate din punct de vedere al potenialului tehnologic, caracterizate de aciuni de tip clasic combinate cu cele informaionale. Confruntrile vor fi deosebit de violente n faza iniial i vor avea o amploare spaio-temporal diferit, determinat de obiectivele planificate la declanarea ostilitilor. Faza de stabilizare va implica substanial componentele internaionale civile.

Violena se va manifesta nu numai prin lupta armat ci i prin alte forme i mijloace politice, economice, mediatice, psihologice i informaionale. Esena violenei va avea la baz ntrebuinarea noilor arme i tehnologii, inclusiv a celor de distrugere n mas, precum i a unor mijloace care extind confruntarea n spaiul cibernetic.

n acest context, procesul de transformare a Armatei Romniei reprezint o necesitate fireasc ce decurge din noile orientri strategice i de transformare a Alianei. Acestea permit lrgirea gamei de obiective i procese pentru a include structurarea i pregtirea forelor pentru participarea la aprarea colectiv, mbuntirea capacitilor pentru ntreaga gam de operaii de management al crizelor i a celor pentru operaii multinaionale de combatere a terorismului.

Transformarea Armatei Romniei este conceput n corelare cu procesul de transformare a Alianei. n condiiile transformrii forelor, conceptelor i capabilitilor, Strategia de transformare a Armatei Romniei reprezint viziunea pe termen mediu i lung referitoare la dimensionarea, pregtirea i nzestrarea Armatei Romniei pentru a participa la operaiile viitoare. Aceasta, pune la dispoziia factorilor de decizie o viziune militar consolidat, asupra viitoarei configuraii a structurii de fore i a capabilitilor necesare ndeplinirii viitoarelor misiuni de ctre Armata Romniei. Conceptele i capabilitile adoptate i proiectate, vor fi transpuse n cerine i planuri prin intermediul procesului de planificare a aprrii n consens cu standardele NATO.

Obiectivul fundamental al transformrii const n asigurarea capacitii necesare Armatei Romniei de a promova i proteja interesele naionale n faa riscurilor i ameninrilor curente, aflate n dezvoltare i a celor viitoare, ndeplinirea angajamentelor n planul securitii i aprrii, asumate de ara noastr n cadrul NATO i UE, precum i fa de alte organisme internaionale.

Scopul transformrii Armatei Romniei l reprezint realizarea unei structuri de fore modern, redus, profesionalizat, echipat adecvat, dislocabil, interoperabil, cu capacitate de autosusinere i de protecie multidimensional, cu o conducere flexibil, care, pe baza informaiilor i datelor optime, s ia decizii n timp scurt.MINISTRUL APRRII

Dr. Sorin FRUNZVERDE

CAPITOLUL 1

TRANSFORMAREA MILITAR CERIN A EVOLUIEIMEDIULUI DE SECURITATE

1.1 Viziuni strategice i tendine ale transformrii

Transformarea este un proces care permite susinerea intereselor strategice. Motorul transformrii l reprezint contextul schimbrilor ce se produc n societate, trecerea de la era industrial la era informaiei, schimbrile n caracteristicile rzboiului precum i ameninrile asimetrice. Rspunsul, din punct de vedere tehnologic, este canalizat ctre asigurarea unui grad ridicat de disponibilitate n tehnologia informaiei. Drept consecin apar schimbri eseniale n coninutul strategiilor de securitate, militare, departamentale precum i a celor ce abordeaz managementul riscurilor i ameninrilor.

Transformarea este un imperativ politic. Trecerea de la ameninrile de tip clasic - interese statale contra interese statale (stat contra stat) - la cele de tip asimetric (care se structureaz n reele) impune o altfel de organizare a aciunii. Decizia politic, prin care trebuie s se realizeze aprarea (securitatea, protecia, exprimarea i chiar impunerea) intereselor proprii, ndeosebi a celor vitale, trebuie s fie racordat la noile realiti cerute de procesul de globalizare, la noile vulnerabiliti rezultate din constituirea societilor de tip informaional, la noile ameninri.

Transformarea este un imperativ strategic. Aceasta va fi modelat i influenat de realitile competiiei specifice erei informaiei i dezvoltrile rzboiului baza pe reea. Puterea va fi determinat de capacitatea de distribuie a informaiei, accesul la informaie i viteza de decizie.

Transformarea este un imperativ tehnologic. Tehnologia n domeniul militar avanseaz mult mai rapid dect n domeniul civil. Combinaia dintre avansul tehnologic, globalizare i dezvoltarea tiinific a creat cteva tendine semnificative n ceea ce privete evoluia strategiei i planificrii aprrii.

Transformarea este un imperativ economic. Principiile care se aplic la ora actual n economia modern sunt cele ale determinismului dinamic complex, tratat de teoria haosului, n care conteaz unitatea i reeaua economic. Structurile economice cele mai eficiente nu sunt marile ntreprinderi ierarhizate, ci aa-numitele ntreprinderi de tip "B", care se adapteaz mai uor condiiilor de producie i de desfacere.

Transformarea militar reprezint un proces continuu de dezvoltare i integrare de noi concepte, strategii, doctrine i capabiliti cu scopul de a mbunti eficiena i gradul de interoperabilitate a forelor i de adaptare a Alianei la noul context de securitate, aflat ntr-o continu schimbare care evideniaz necesitatea de reevaluare a factorului militar ca principal surs de credibilitate. Aceasta presupune schimbri la nivelul doctrinelor, organizrii i structurii forelor, capabilitilor, activitii de informaii, instruirii, educaiei i achiziiilor, managementului personalului i programrii pe baz de programe, care devin principalele domenii de aplicare a transformrii.

Transformarea aprrii presupune corelarea conceptelor, organizaiilor i evoluiei tehnologiei n scopul asigurrii bazei de capabiliti. Schimbarea produs n prezent este o provocare care impune un rspuns adecvat i eficient. n consecin, nu se poate accepta ideea transformrii ca un scop n sine, fr o justificare n planul avantajelor fundamentale pe care le confer n cmpul de lupt.

Transformarea tehnologic este doar unul din elementele transformrii, la fel de importante fiind i schimbarea convingerilor, atitudinilor i valorilor de grup. Tehnologiile nu sunt numai catalizatori n schimbarea culturilor, ci sunt chiar rezultatul schimbrilor n cultur sau comportament. Transformarea este prea important pentru a putea s fi lsat n seama ansei sau a fanteziei, reprezentnd un proces dinamic ce trebuie monitorizat consecvent, pe mai multe nivele, printr-o coordonare ferm i coerent.

Pentru a menine cultura schimbrii n scopul asigurrii de avantaje competitive n era informaiei, alimentrii conducerii, educaiei i ncurajrii tendinelor instituionale i individuale, precum i pentru a realiza un echilibru, procesul de transformare trebuie s se bazeze pe inovaie i modernizare. Din aceast perspectiv, cerina fundamental a transformrii este continuitatea, care impune anticiparea viitorului, relaionnd evoluia conceptelor, proceselor, organizaiilor / structurilor i tehnologiilor.

Transformarea militar trebuie privit ca un proces cruia i este subsumat un set de semnificaii, aflate n relaii de interdependen:

Transformarea ca mod de adaptare - presupune remodelarea forelor armate n conformitate cu noile caracteristici ale mediului de securitate.

Transformarea ca reform a domeniului aprrii implic modernizarea infrastructurii militare, mbuntirea metodelor i practicilor de management a resurselor pentru aprare (n special n ceea ce privete achiziiile de armamente, logistic, politic de personal), mbuntirea eficienei sistemului de planificare, programare, bugetare i evaluare, reducerea mrimii forelor, trecerea de la planificarea bazat pe ameninri la cea bazat pe capabiliti.

Transformarea ca efect al revoluiei n afacerile militare presupune adoptarea i implementarea tehnologiilor specifice revoluiei tehnico - militare, restructurarea forelor armate n concordan cu cerinele erei informaionale (uniti de lupt reduse numeric, cu grad ridicat de independen i mare putere de lovire), flexibilitatea ierarhiei de comand, punerea accentului pe capacitatea de a desfura operaii n reea i nu pe platforme de lupt, interoperabilitatea diferitelor categorii de fore.

CAPITOLUL 2

TRANSFORMAREA ARMATEI ROMNIEI CERIN A TRANSFORMRII NATO I STRUCTURILOR MILITARE ALE UNIUNII EUROPENE

Asigurarea aprrii Romniei, n context aliat, reprezint un proces continuu i complex extins asupra unui spectru larg de domenii, relaii i interdependene, destinat promovrii intereselor i obiectivelor de securitate ale statului, societii i ceteanului, ea fiind definit i promovat, n corelare cu politicile specifice ale NATO i Uniunii Europene.

2.1 Scopul, obiectivele, domeniile i amploarea transformrii NATO

Evenimentele internaionale din ultimul deceniu au accentuat necesitatea ca NATO s se adreseze surselor de instabilitate aflate n regiuni din afara ariei de responsabilitate tradiional. Operaiile militare din Afganistan, ndreptate mpotriva surselor atacurilor teroriste, au demonstrat necesitatea realizrii unor fore moderne, uoare, nalt tehnologizate, expediionare precum i a unui sistem modern de comand i control care s asigure rapiditate n procesul de luare a deciziilor. Aceasta a reconfirmat nevoia unei analize militare cuprinztoare i a demonstrat faptul c aprarea colectiv nu se mai poate concentra exclusiv pe ameninrile tradiionale produse de fore numeroase, aflate fa n fa. Terorismul global, potenialul folosirii armelor de distrugere n mas, instabilitatea regional, statele dezmembrate, ideologiile radicale i conflictele ingheate sunt acum cea mai mare ameninare la adresa viitorului pcii i securitii naiunilor aliate.

Aceste schimbri ale mediului strategic s-au reflectat rapid n avntul tehnologiilor nalte i convenionale. Naiunile i-au vzut procesele de nzestrare, educaie, instruire i comunicaii grevate aproape total de nevoia noilor tehnologii. Recuperarea rmnerilor n urm, alocrile financiare i a altor resurse, au aprut, n cel mai bun caz dificile, iar n cele mai multe cazuri, imposibile. n acest context, statele membre s-au angajat ferm n direcia mbuntirii capabilitilor militare ale Alianei n cteva domenii cheie. nfiinarea Forei de Rspuns a NATO (NRF) ca instrument de baz al cerinelor operaionale viitoare, precum i ca motorul procesului de transformare reprezint punctul de plecare imediat n acest complex i dificil proces.

Scopul fundamental al transformrii Alianei, const n crearea unor capabiliti militare care s permit forelor aliate desfurarea operaiilor n zona de responsabilitate i n afara acesteia, ndeplinirea ntregii game de misiuni, meninerea consensului decizional n contextul extinderii, stabilirea unui nou tip de relaii cu UE, Rusia, Ucraina, statele din Caucaz, Asia Central i n cadrul Dialogului Mediteranean.

n viziunea Comandamentului Aliat pentru Transformare scopul transformrii este crearea unor fore militare care s asigure:

capacitate sporit de a aciona n operaii ntrunite, multinaionale, implementarea de concepte noi i realizarea obiectivelor de interoperabilitate;

exploatarea superioritii informaionale n evaluarea global, supraveghere i recunoatere, precum i n sporirea capacitilor de interpretare i diseminare;

utilizarea metodei de dezvoltare a conceptelor i experimentrii, asupra noilor capabiliti i structurilor, coordonarea judicioas a instruirii prin simulare i aplicaii n teren cu accent pe rezolvarea situaiilor de criz (urgene civile);

transformarea strategiilor la nivel departamental, prin realizarea unor capabiliti permanent adaptabile cerinelor transformrii.

Procesul transformrii n cadrul NATO, abordeaz trei domenii: cultura militar, planificarea i transformarea capabilitilor. Procesele aferente acestora se sprijin pe ntrirea operaiilor ntrunite, exploatarea avantajelor informaionale, conceptul dezvoltare - experimentare i dezvoltarea capabilitilor de transformare.

ntrirea operaiilor ntrunite, realizeaz practic obinerea obiectivelor pentru ntreaga gam de misiuni NATO.

Exploatarea avantajelor informaionale, fundamenteaz strategia de transformare prin utilizarea informaiei, anticipeaz unde, cnd i cum i vizeaz: creterea capabilitilor fa de cererile de informaii, creterea capabilitilor de aprare n domeniul informaiilor i capabiliti de cercetare, observare i recunoatere adaptate conceptului de reea.

Conceptul de experimentare i dezvoltare presupune verificarea modului n care conceptele operaionale i organizaionale, precum i capabilitile rspund provocrilor sau situaiilor de criz.

Dezvoltarea capabilitilor de transformare, vizeaz realizarea unor mecanisme puternice de implementare a rezultatelor experimentrilor i dezvoltrii conceptelor ntr-un timp foarte scurt, n scopul: dezvoltrii unor programe de cercetare, experimentare i instruire; transformrii n domeniile instruirii, educaiei i structurii forelor armate, cu meninerea capacitilor letale.

Procesul de transformare cuprinde:

Transformarea n domeniul pregtirii pentru lupt. Aceasta vizeaz atingerea nivelului care s permit diferitelor structuri ale categoriilor de fore s acioneze ntrunit. Un rol aparte n acest domeniu le va reveni sistemelor de modelare-simulare performante.

Transformarea n domeniul nzestrrii. Urmrete reducerea duratei ciclului cerin-comand-achiziie-nzestrare, adaptarea proceselor de programare i bugetare, urmrirea i evaluarea eficienei programelor de nzestrare. Evideniaz creterea importanei cercetrii - dezvoltrii precum i eficiena utilizrii tehnologiilor comerciale din domeniile informaiei i telecomunicaiilor n politicile de nzestrare.

Transformarea n domeniul procesului de planificare a forei. Noua filozofie a transformrii n acest domeniu identific urmtoarele prioriti:

coordonarea procesului de planificare la nivelul unei naiuni trebuie s sprijine interesele de ansamblu ale Alianei; n cadrul noii filozofii aceasta este elementul cheie;

distribuirea echitabil a responsabilitilor i beneficiilor ntre parteneri;

monitorizarea i evaluarea aciunii naiunilor privind rspunsul acestora la cerinele de ansamblu ale Alianei cpta importan pentru identificarea domeniilor insuficient acoperite n cadrul procesului de planificare a forei;

accentuarea disponibilitii naiunilor de a rspunde cerinelor n conformitate cu evoluiile mediului de securitate;

impunerea interoperabilitii ca element principal pentru atingerea scopurilor comune.

Aceste prioriti, sunt relaionate direct cu domeniile principale ale procesului de transformare la nivelul managementului aprrii asupra crora celelalte state membre ale Alianei i concentreaz eforturile: identificarea cerinelor, planificarea resurselor pe baz de programe, achiziii i managementul resurselor umane.

Transformarea la nivelul managementului aprrii presupune schimbri n urmtoarele cinci domenii:

identificarea cerinelor (ca urmare a impunerii unei perspective antreprenoriale, axat pe concepte superioare i pe logica deciziei);

planificarea resurselor pe baz de programe (prin optimizarea Sistemului de Planificare, Programare, Bugetare i Evaluare);

achiziii (ca urmare a necesitii scderii semnificative a ciclurilor de cercetare - dezvoltare - implementare a noilor capabiliti de lupt);

managementul financiar-contabil (ca urmare a necesitii respectrii cerinelor de natur legal i financiar-contabil privind utilizarea resurselor financiare i gestiunea patrimoniului public);

managementul resurselor umane.Transformarea are implicaii asupra:

tehnologiilor i armamentelor (n sistemele informaionale i reele, tehnologii i subcomponente, sistemele de arme motenite / existente, platforme noi i muniie inteligent); structurii de fore (realizarea structurilor lupttoare, a sistemelor de comand, control, comunicare, computere, informaii, supraveghere i recunoatere, a unui suport logistic adecvat i a unei infrastructuri corespunztoare); operaiilor (elaborarea doctrinelor ntrunite, ale categoriilor de fore, realizarea de comandamente cu responsabiliti n elaborarea planurilor de campanie i operaii, realizarea interoperabilitii cu armatele statelor membre ale alianei). n procesul de transformare, componenta nzestrrii reprezint fenomenul i elementul dinamic care antreneaz resurse umane, tehnico-economice i financiare n scopul punerii n practic a programelor de cercetare-dezvoltare, pornind de la necesitatea meninerii capacitii de lupt ridicate conform standardelor NATO.

Modernizarea nzestrrii presupune un proces mult mai complex, care, pe lng sisteme de armament i echipamente, se va reflecta i n asigurarea, modernizarea i dezvoltarea suportului logistic al trupelor, mentenanei tehnicii i infrastructurii militare. Aceasta presupune urmtoarele:

restructurarea i modernizarea instituiilor care asigur formarea i pregtirea resursei umane;

modernizarea tehnicii din dotare, avnd n vedere ncadrarea n standardele NATO pentru realizarea obiectivelor de interoperabilitate cu tehnica din nzestrarea armatelor statelor membre ale Alianei;

achiziionarea de tehnic i integrarea tehnologiilor moderne de fabricaie n cadrul industriei autohtone;

achiziionarea unor categorii de tehnic militar i componente speciale pentru care nu sunt condiii sau nu este rentabil s fie realizate n ar.

Pentru micorarea decalajelor din punct de vedere militar, este imperios necesar finanarea cercetrii tiinifice n domeniul tiinei i tehnologiei care s impulsioneze progresul general al cunoaterii i practicii militare, al artei militare i creterea performanelor tehnicii i sistemelor militare prin utilizarea integral i optim a tuturor resurselor umane, financiare, materiale, tehnologice i informaionale. Procedurile, tehnicile, metodele, structurile i echipamentele trebuie astfel adaptate nct s permit o vitez sporit n desfurarea i ntrebuinarea (dislocarea) forelor, iar n situaia c s-au produs pierderi, ele s se deterioreze ntr-o manier moderat fr blocaje n zone vitale, precum capacitatea de executare a focului , informaiile i comunicaiile.

2.2 Cadrul pentru transformare

Aliana i inclusiv Armata Romniei, vor trebui s-i adapteze actualele fore, concepte i capabiliti, concomitent cu perfecionarea i eficientizarea instruciei, planificrii, pregtirii, generrii, dislocrii, utilizrii i sprijinirii forelor militare.

Toate aceste activiti vor fi planificate i desfurate n consonan cu prevederile cadrului de transformare conceput i elaborat de specialitii Alianei.

Elementul determinant al acestui cadru, l reprezint abordarea operaiilor bazate pe efecte. Aceasta presupune ndeplinirea a trei obiective principale fr de care ndeplinirea scopurilor propuse nu este posibil: realizarea superioritii n luarea deciziei, obinerea de efecte coerente i realizarea capacitilor de dislocare i susinere ntrunit.

n acest sens, conceptele i capabilitile vor fi transpuse ntr-o serie de obiective de transformare inter-relaionate pentru desfurarea viitoarelor operaii ntrunite. Aceste obiective asigur baza logic pentru organizarea i relaionarea conceptelor, capabilitilor i programelor necesare transformrii forelor.

Ca elemente distincte ale procesului de transformare, cercetarea i dezvoltarea trebuie s se concentreze pe descoperirea i perfecionarea capabilitilor care s asigure eficientizarea n abordarea i desfurarea operaiilor bazate pe efecte. Aceste activiti vor trebui dublate de un amplu i coerent program de experimentare care va reprezenta testul de validare a viitoarelor concepte de transformare ce urmeaz a fi implementate la nivelul forei.

Realizarea acestor obiective este condiionat de elaborarea i dezvoltarea unui program coerent i viabil de cercetare i experimentare. Conceptele validate vor fi transpuse n cerine i planuri, prin procesul de planificare a aprrii i vor fi ncorporate n programe de nzestrare i instruire (Fig. 1).

2.3 Elementele cheie ale transformrii militare a NATO

Conceptele i capabilitile vor fi transpuse n obiective, pentru a ndeplini scopurile urmrite prin procesul de transformare:

superioritate decizional;

superioritate informaional

capabiliti facilitate de reea

angajare eficient

manevra ntrunit

CIMIC ntrit

operaii expediionare

logistic integrat.

Fig.1 - Cadrul pentru transformare

2.4 Transformarea la nivelul structurilor militare ale Uniunii Europene i n cadrul iniiativelor regionale.

La nivelul structurilor militare ale Uniunii Europene. Elementele de baz ale conceptului Viziunea pe temen lung privind nevoile de capabiliti i capaciti europene de aprare pornesc de la premisa c lumea anului 2025 va fi mult mai diferit, interdependent i inegal fa situaia actual. Ritmul de cretere economic deosebit de ridicat al statelor asiatice (Japonia, China i India) n comparaie cu cel al rilor europene, tendinele demografice actuale, faptul c fenomenul de globalizare va avea nvingtori i nvini n rndul rilor, regiunilor sau n interiorul societilor, precum i estimarea c n anul 2025 Europa va depinde n procent de 90% de resursele externe de petrol i 80% de cele de gaze naturale vor avea un impact major asupra intereselor de securitate ale Uniunii Europene.

n acest context, principalele provocri n domeniul aprrii se concentreaz asupra a dou domenii cheie: adaptarea capabilitilor i capacitilor militare ale Uniunii Europene la procesul de schimbare a rolului forei n relaiile dintre ri i adaptarea acestora la ritmul actual al revoluiei tehnologice.La nivelul iniiativelor regionale. Politica regional este marcat de asumarea responsabilitilor pentru participarea la organisme i iniiative locale, Romnia afirmndu-se ca un furnizor de securitate n regiune. Dezvoltarea capacitilor statelor din Europa Central i de Est de a contribui la securitatea regional i euroatlantic i zonei extinse a Mrii Negre impun participarea Romniei la iniiativei de cooperare n domeniul securitii i la implementarea msurilor de cretere a ncrederii i stabilitii, conform angajamentelor asumate.

La nivel naional. Dei n viitorul apropiat nu se prefigureaz o ameninare militar major la adresa securitii naionale a Romniei, statutul de ar membr NATO i UE la grania de est i stat riveran la Marea Neagr, coroborate cu noile riscuri i ameninri asimetrice, impun demararea unui proces de transformare i adaptare a capabilitilor existente, n vederea ndeplinirii angajamentelor actuale i de viitor pe care Armata Romniei i le-a asumat/urmeaz s i le asume fa de NATO i UE, n domeniul securitii militare. Natura responsabilitilor constituionale naionale, precum i cerina Alianei de a face fa oricror ameninri presupun ca Armata Romniei s-i dezvolte capabiliti care s-i permit s desfoare operaii pe teritoriul naional, n aria de responsabilitate a NATO, precum i ntr-un mediu strategic mai extins, influenat permanent de factori care impun schimbarea.

Armata Romniei particip la rspunsurile pe care Aliana trebuie s le dea provocrilor la adresa intereselor de securitate, n interiorul sau n afara zonei euro-atlantice, precum i la soluionarea unor conflicte care impun executarea de operaii de mic sau mare intensitate.

CAPITOLUL 3

SCOPUL, ROLUL, LOCUL I OBIECTIVELE

STRATEGIEI DE TRANSFORMARE A ARMATEI ROMNIEI

n acest context, procesul de transformare a Armatei Romniei reprezint o necesitate fireasc ce decurge din noile orientri strategice i de transformare a Alianei. Acestea permit lrgirea gamei de obiective i procese ce includ structurarea i pregtirea forelor pentru participarea la aprarea colectiv i mbuntirea capabilitilor necesare pentru operaii multinaionale de management al crizelor i de combatere a terorismului.

3.1 Necesitatea elaborrii, definiia, scopul, locul i rolul Strategiei de transformare a Armatei Romniei.

Calitatea Romniei de membru NATO i al Uniunii Europene, precum i noul context n care trebuie planificat i realizat modul de ndeplinire a cerinelor de securitate naional i regional, presupun aciuni i msuri coordonate, coerente i ntrunite adoptate la nivelul Ministerului Aprrii, n scopul stabilirii de obiective, termene i principii de aciune n domeniile specifice ale acestuia. De asemenea, deoarece n perioada 2000-2005, la nivelul Alianei i al Uniunii Europene au fost elaborate documente programatice care au stabilit obiectivele i etapele procesului de transformare pn ctre anul 2025, s-a impus cu necesitate ca, la nivelul Armatei Romniei s se elaboreze un document care s sintetizeze cerinele de transformare ale organizaiilor din care facem parte i s stabileasc modul specific de aciune a armatei, pentru promovarea propriilor interese n domeniul transformrii.

Strategia de transformare a Armatei Romniei este un document programatic, cu aplicabilitate la nivelul tuturor structurilor Ministerului Aprrii, care stabilete principiile directoare i principalele obiective ce trebuie realizate, pe etape, n perioada 2006-2025, pentru asigurarea succesului procesului de transformare a Armatei Romniei i sincronizarea acestuia cu transformarea militar a NATO i Uniunii Europene.

Scopul Strategiei de transformare a Armatei Romniei este de direcionare i asigurare a coerenei procesului de transformare militar, pentru ndeplinirea la timp a obiectivelor acestui proces, precum i pentru sincronizarea cu procesul de transformare militar la nivelul NATO i Uniunii Europene.

Prin caracterul de generalitate, se urmrete ca documentul s asigure flexibilitate i libertate de aciune la nivelul structurilor centrale ale Ministerului Aprrii, precum i la nivelul structurii de fore, n sensul adaptrii, n orice moment, la condiiile specifice ale Armatei Romniei a celor mai noi cerine n domeniul transformrii.Locul. n contextul n care Romnia este ar membr NATO i a Uniunii Europene, Strategia de transformare stabilete, la nivelul Armatei Romniei, modul de implementare a cerinelor Comitetului Militar al NATO cu privire la implementarea militar a strategiei Alianei, a cerinelor sistemului NATO de planificare (Obiectivele Forei, Chestionarul de Planificare a Aprrii, Capitolul de ar), precum i a prevederilor Obiectivului Global 2010 (HG 2010) i cele stabilite n Catalogul Cerinelor 2005 (RC 05), astfel nct Romnia s-i poat ndeplini obligaiile asumate fa de NATO i UE.

La nivel naional, sistemul integrat de planificare a aprrii stabilete modul de implementare a cerinelor Strategiei naionale de aprare a rii, Cartei Albe a Aprrii, Strategiei militare a Romniei, astfel nct Armata s poat ndeplini misiunile ce-i revin. n acest context, Strategia de transformare este documentul care stabilete principiile directoare pentru crearea unui sistem eficient de conducere a Armatei, pentru realizarea unei structuri de fore care s rspund cerinelor de securitate naional i la nivel regional, precum i pentru meninerea unui ritm constant de modernizare a capabilitilor i capacitilor avute la dispoziie.

Rolul Strategiei de transformare este de a oferi indicatorii de baz ce trebuie folosii n perioada de referin a documentului, n scopul elaborrii de planuri de implementare detaliate, care s asigure evaluarea precis i n orice moment a stadiului ndeplinirii obiectivelor propuse, precum i a msurilor corective ce se impun.

3.2 Scopul fundamental, obiectivele i etapele transformrii Armatei Romniei

La nivelul structurii de fore, scopul fundamental al transformrii armatei l constituie realizarea noilor capabiliti prin care Romnia va rspunde provocrilor actuale i viitoare din mediul de securitate. Acestea vor asigura ndeplinirea cerinelor specifice prevzute n Constituie, a angajamentelor asumate de Romnia fa de NATO, Uniunea European, precum i n cadrul iniiativelor regionale i coaliiilor.

La nivel naional, obiectivele transformrii capacitii de aprare sunt: creterea ponderii dimensiunii anticipative din cadrul mecanismelor decizionale, creterea interoperabilitii interinstituionale prin transformare organizaional, optimizarea managementului integrat al resurselor disponibile, modernizarea infrastructurii informaionale i a comunicaiilor, precum i asigurarea complementaritii capabilitilor specifice de aprare. Transformarea Armatei Romniei are ca obiectiv general realizarea unei structuri moderne, complet profesionalizate, cu un grad sporit de mobilitate, eficient, flexibil, dislocabil, sustenabil, avnd capacitatea de a aciona ntrunit i a fi angajat ntr-un larg spectru de misiuni, att pe teritoriul naional, ct i n afara acestuia.Materializarea obiectivului general al procesului de transformare va fi susinut de ndeplinirea urmtoarelor obiective:

1. Asumarea i ndeplinirea obligaiilor fa de NATO;2. Asumarea i respectarea angajamentelor fa de UE n domeniul securitii i aprrii. 3. Remodelarea structurii de comand control i a structurii de fore;4. Optimizarea procesului de evaluare sistemic i structural i conexarea eficient la transformarea Armatei Romniei;5. Remodelarea structurilor de suport logistic;6. Realizarea sistemelor C4I2SR i informatizarea Armatei Romniei;7. Remodelarea sistemului informaiilor pentru aprare;8. Modernizarea managementului resurselor umane;9. Creterea calitii vieii personalului;10. Remodelarea nvmntului militar;11. Optimizarea Sistemului de Management al Resurselor pentru Aprare;12. Modernizarea coordonat a echipamentelor militare;13. Remodelarea sistemului medical al armatei;14. Optimizarea cercetrii tiinifice n domeniul militar;15. Modernizarea i optimizarea sistemului financiar-contabil;

16. Optimizarea sistemului de management al proprietii imobiliare a Armatei Romniei;17. Remodelarea structural i funcional a sistemului activitilor de comunicare.Pn n anul 2025, procesul de transformare a Armatei Romniei va cuprinde trei etape distincte, determinate de restructurarea structurii de fore, termenele angajate fa de Alian pentru ndeplinirea cerinelor Obiectivelor Forei, precum i de cerinele procesului de integrare n NATO i UE:

I. Etapa finalizrii restructurrilor de baz (2005-2007). n aceast etap vor fi ndeplinite obiectivele pe termen scurt ale procesului de transformare a armatei:

Restructurarea i reorganizarea sistemului de conducere la nivel strategic i operativ;

Reorganizarea i operaionanalizarea noii structuri de evaluare sistemic a Ministerului Aprrii;

Definitivarea n linii mari a procesului de nfiinare, reorganizare, resubordonare sau desfiinare a unitilor, potrivit planurilor anuale aprobate de Consiliul Suprem de Aprare a rii;

Continuarea operaionalizrii unitilor planificate pentru NATO i UE. Realizarea nivelului de ncadrare conform prevederilor Catalogului NATO de Capabiliti i Catalogului Cerinelor 2005, (RC 05) al UE, Catalogului de Fore 2007 (FC 07) i Catalogului privind Pregresele 2007 (PC 07);

Reorganizarea sistemului logistic ntrunit, a logisticii categoriilor de fore ale armatei i a sistemului medical militar;

Implementarea serviciului militar bazat pe voluntariat;

Reorganizarea structurilor cu atribuii n managementul proprietii imobiliare.

II. Etapa integrrii operaionale n NATO i Uniunea European (2008-2015). n aceast etap vor fi ndeplinite obiectivele pe termen mediu ale procesului de transformare: Continuarea operaionalizrii forelor destinate NATO i Uniunii Europene i implementarea Obiectivelor Forei;

Finalizarea restructurrii sistemului logistic de nivel strategic i operativ;

Continuarea achiziiilor de echipamente noi i a programelor majore de nzestrare, conform cerinelor Obiectivelor Forei i a Concepiei de nzestrare a Armatei Romniei;

Reorganizarea nvmntului militar;

Extinderea implementrii unor cerine ale Obiectivelor Forei (instruire, competen lingvistic, comunicaii i informatic) la nivelul forelor de generare i regenerare;

Creterea contribuiei cu fore la Fora de Rspuns NATO i pentru Uniunea European; Evaluarea sistemic i structural a domeniilor principale ale procesului de integrare operaional a Armatei n cadrul NATO i Uniunii Europene i fundamentarea deciziilor de corecie i mbuntire a politicilor, proceselor i programelor n derulare; Participarea la activitile Echipelor Integrate de Dezvoltare i Echipelor de Proiect organizate sub egida Ageniei Europene de Aprare (European Defence Agency EDA), n funcie de interesele naionale i de planurile i programele elaborate la nivelul Ministerului Aprrii. III. Etapa integrrii depline n NATO i Uniunea European (2016-2025). n aceast etap vor fi ndeplinite obiectivele pe termen lung ale procesului de transformare: Concentrarea eforturilor i resurselor financiare i umane n vederea realizrii tuturor capabilitilor prevzute n Obiectivele Forei i ndeplinirii responsabilitilor n cadrul NATO i Uniunii Europene;

Continuarea modernizrii nzestrrii cu echipamente noi i realizarea interoperabilitii i interschimbabilitii depline cu armatele rilor membre NATO i ale Uniunii Europene;

Crearea condiiilor pentru dispunerea marilor uniti i uniti n cazrmi cu faciliti complete pentru asisten social, cazare, dispunerea echipamentelor militare i instrucie; Concentrarea activitilor de evaluare sistemic i structural pe domeniul procesului de nzestrare i modernizare cu tehnic i echipamente.

Resursele financiare necesare realizrii procesului de transformare vor fi asigurate din bugetul alocat Ministerului Aprrii. Structurile abilitate din Ministerul Aprrii vor urmri ca procentul din PIB alocat bugetului aprrii s asigure ndeplinirea obiectivelor transformrii.

CAPITOLUL 4

DOMENIILE DE TRANSFORMARE A ARMATEI ROMNIEI

Obiectivele tranformrii Armatei Romniei vor trebui s fie ndeplinite prin implicarea tuturor factorilor decizionali, la nivel strategic, operativ i tactic i vor avea impact asupra tuturor domeniilor organismului militar. Prioritare vor fi primele dou domenii, i anume asumarea i ndeplinirea obligaiilor fa de NATO, precum i angajamentele fa de Uniunea European n domeniul securitii i aprrii, la realizarea crora vor trebui s contribuie, n egal msur, toate structurile i desfoar activitatea n cadrul Ministerului Aprrii.

Procesul de transformare ntr-un anumit domeniu se va corela i sincroniza, pe etape, cu procesul de transformare din celelalte domenii, astfel nct interdependena realizat s asigure coeren procesului de transformare, n ansamblul su. Principiul de aciune trebuie s se bazeze pe concentrarea eforturilor pentru ndeplinirea obiectivelor specifice pentru fiecare domeniu i pentru fiecare etap n parte. Fazele de implementare a fiecrui obiectiv vor avea, n principal, urmtorul parcurs: elaborarea conceptelor, elaborarea cadrului normativ care s asigure punerea n aplicare a acestora, experimentarea, implementarea propriu-zis, precum i adaptarea continu a conceptelor la elementele de noutate ce apar.

Prima etap a procesului de transformare, etapa finalizrii restructurrilor de baz (2005-2007) se va caracteriza prin parcurgerea primelor dou faze de implementare a oricrui din cele 15 obiective. n etapa a doua, etapa integrrii operaionale n NATO i Uniunea European (2008-2015), se vor experimenta conceptele, pe baza noilor reglementri i se va iniia procesul de implementare. Astfel, n ce-a de-a treia etap, etapa integrrii depline (2016-2025), n toate domeniile s se acioneze pentru adaptarea permanent a conceptelor la elementele de noutate.

4.1 Transformarea n domeniul Managementului resurselor de aprareOptimizarea managementului resurselor pentru aprare reprezint obiectivul general al transformrii n acest domeniu.

4.1.1 Transformarea n domeniul managementului planificrii integrate a aprriiPe termen scurt (2007), se va finaliza perfecionarea mecanismelor de planificare integrat a aprrii, ca atribut i component esenial a controlului civil n armat, prin definitivarea responsabilitilor structurilor implicate n domeniile planificrii aprrii i prin integrarea n sistemul de planificare, programare, bugetare i evaluare a tuturor domeniilor de planificare a aprrii.

Totodat, se va urmri optimizarea sistemului de planificare, programare, bugetare i evaluare n Ministerul Aprrii, prin perfecionarea capacitii de estimare a costurilor, mbuntirea sistemului de indicatori sintetici utilizai n programele majore ale Ministerului Aprrii i prin mbuntirea instrumentelor de raportare folosite n cadrul sistemului de planificare, programare, bugetare i evaluare n Ministerul Aprrii.

Pe termen mediu (2008-2015), se va urmri mbuntirea capacitii de reacie a sistemului de planificare a aprrii, pentru a furniza, n timp scurt, variante de soluionare, care s sprijine procesul decizional, la apariia unor solicitri suplimentare, neplanificate sau a unor constrngeri bugetare.

De asemenea, se va urmri optimizarea sistemului de planificare, programare, bugetare i evaluare n Ministerul Aprrii, precum i informatizarea sistemului de management al resurselor pentru aprare, prin interconectarea categoriilor de fore ale armatei i a structurilor centrale ale Ministerului Aprrii cu responsabilitate n domeniu, la o baz de date unic.

Pe termen lung (2016-2025), obiectivul urmrit va fi informatizarea complet a sistemului de management al resurselor pentru aprare, prin interconectarea structurilor pn la nivel batalion (inclusiv) la o baz de date unic, cu posibilitate de informare i analiz n timp real.

4.1.2 Transformarea n domeniul Resurse umane

Scopul fundamental al procesului de transformare n domeniul resurselor umane l constituie realizarea unui management performant al resurselor umane profesionalizate ale aprrii, n acord cu nevoile procesului de restructurare, reducere i operaionalizare ale structurilor armatei, n scopul asigurrii interoperabilitii n acest domeniu cu armatele statelor membre NATO i UE.

Obiectivul general al Armatei Romniei n domeniul resurselor umane l reprezint dezvoltarea unui sistem modern de management al acestora, capabil s asigure meninerea competitivitii instituiei militare pe piaa forei de munc, creterea gradului de adecvare a calitii personalului la misiunile specifice, amplificarea capacitii de reacie sistemic la solicitrile mediului de securitate i economico-social.

Procesul de transformare n domeniul resurselor umane va urmri ndeplinirea urmtoarelor obiective specifice:

a) Restructurarea efectivelor pe categorii de personal;

b) Modernizarea managementului resurselor umane n Armata Romniei;

c) Remodelarea nvmntului militar.

Abordrile privind resursele umane ale aprrii vizeaz, pe etape, urmtoarele direcii de aciune:

a) Pentru a ajunge la un total al efectivelor de 90.000, din care 75.000 militari i 15.000 civili, se va continua procesul de reducere i restructurare a personalului, astfel nct n perioada 01.03.2007- 31.12.2009, numrul de ofieri s se reduc de la 14.252 la 11.250, numrul de maitri militari i subofieri s creasc de la 22.954 la 25.500, numrul de gradai i voluntari s creasc de la 29.292 la 38.250, iar numrul de civili s se reduc de la 17.451 la 15.000. n aceste efective nu este inclus, potrivit legii 346/2006 de organizare i funcionare a Ministerului Aprrii, personalul din domeniul sntate de pe statele anexe M i cel aflat n pregtire n instituiile de nvmnt.

b) n domeniul modernizrii managementului resurselor umane, pn la 31.12. 2007, eforturile se vor concentra asupra procesului de modernizare a cadrului instituional al managementului resurselor umane. n etapa a doua (2008-2015), pe baza noului cadru instituional creat, se va asigura atragerea i generarea resurselor umane cu potenial ridicat pentru profesia militar, utilizarea eficient i dezvoltarea n sistemul militar a resurselor umane performante, precum i dezvoltarea asistenei personalului la tranziia spre societatea civil i mbuntirea sprijinului post-carier. n cea de-a treia etap (2016-2025), se va urmri perfecionarea continu a cadrului instituional, care s asigure instrumentele de atragere constant i meninere n sistemul militar a resurselor umane performante.c) ntregul proces de transformare i remodelare a nvmntului militar are ca obiective realizarea unui sistem suplu, eficient i economic, n acord cu necesarul de formare i dezvoltare profesional a personalului Armatei precum i compatibilizarea deplin a nvmntului militar romnesc cu nvmntul naional i cu cel din spaiul euroatlantic, concomitent cu promovarea i dezvoltarea valorilor i tradiiilor Armatei Romniei. Acesta va asigura diminuarea consumului de resurse prin reducerea numrului de instituii de nvmnt i redimensionarea celor care vor rmne, realizarea unui management unitar al sistemului nvmntului militar, care s asigure aplicarea legislaiei naionale i a actelor normative specifice. De asemenea, n acest domeniu se va urmri stabilirea i ndeplinirea cerinelor de instruire conform nevoilor operaionale ale armatei i se va aciona pentru extinderea formrii ofierilor i a unor specialiti necesari armatei, pe filiera indirect.

Pn la finele anului 2007, se va urmri stabilirea necesarului de formare i dezvoltare profesional a personalului armatei pe termen lung precum i adoptarea indicatorilor utilizai de sistemul naional de nvmnt privind calitatea i performana nvmntului.

n etapa a doua, obiectivele principale vor fi reorganizarea structural a instituiilor militare de nvmnt corespunztor cerinelor impuse de viitoarea structur i dotare a armatei i crearea unui sistem unitar cu atribuii i competene n conducerea unitar i bugetarea nvmntului militar, dezvoltarea i modernizarea bazei tehnico-materiale a nvmntului, cu accent pe informatizarea i implementarea nvmntului la distan precum i implementarea unor specializri care s corespund nevoilor actuale de instruire a ofierilor n domeniul tehnico ingineresc.

n perioada 2016-2025, obiectivele de baz vor fi definitivarea i implementarea prevederilor publicaiilor, standardelor i cerinelor NATO privind organizarea i desfurarea nvmntului, alinierea procesului de formare i dezvoltare profesional a personalului militar, cu cel practicat n rile membre NATO, dezvoltarea nvmntului distribuit la distan precum i eficientizarea fluxului informaional i a cooperrii ntre instituiile militare de nvmnt.

4.1.3 Transformarea n domeniul Creterii calitii vieii personaluluiObiectivul general l constituie asigurarea unui nivel al calitii vieii personalului Armatei Romniei similar cu cel existent n alte armate ale statelor membre NATO, .

n domeniul creterii calitii vieii personalului, n prima etap, efortul se va concentra pe crearea cadrului normativ pentru asigurarea unor condiii optime de munc i instruire, pe mbuntirea condiiilor de locuit, pe recuperarea, recreerea i refacerea fizic i psihic a personalului care a participat la misiuni n afara teritoriului naional, precum i pentru sprijinul familiilor acestuia.

n etapele urmtoare se va urmri punerea n aplicare a cadrului normativ creat n prima etap. Prin aceasta se va asigura dezvoltarea i consolidarea unei caliti a vieii personalului militar care s ofere att atractivitate material ct i posibilitatea de a avea performane i satisfacii profesionale. Principalele prghii de implementare vor viza proiectarea unui sistem de salarizare dup standarde NATO, n vederea creterii atractivitii profesiei i dezvoltrii sistemului motivrii profesionale precum i mbuntirea condiiilor de locuit prin facilitarea accesului la credite pentru construirea de locuine i asigurarea unei indemnizaii pentru chirie. De asemenea, se vor intensifica msurile privind mbuntirea asistenei medicale acordat personalului Armatei Romniei i familiilor acestuia i de mbuntire a climatului organizaional n armat.

4.1.4 Transformarea n domeniul managementului financiarcontabil

Transformarea n acest domeniu vizeaz crearea unui sistem financiar-contabil capabil s asigure i s utilizeze, n volumul cerut i la momentul oportun, resursele financiare aferente desfurrii aciunilor militare, precum i informaiile contabile i financiare necesare comandanilor pentru luarea deciziilor.

Competenele i dimensiunea structurilor financiare vor fi stabilite n raport cu prevederile legale referitoare la activitatea financiar-contabil, ealonul pe care l deservesc, precum i locul i tipul aciunilor militare, n scopul de a permite forelor s dobndeasc i s menin capabilitile, n ar i n alte regiuni ale lumii, asigurnd sprijinul financiar efectiv al tuturor entitilor militare.

Structurile financiare vor adapta toate componentele activitii financiar-contabile la cerinele i ritmul impus de aciunile militare.

Obiective cu caracter permanent:

realizarea unui sistem de management financiar-contabil flexibil, adaptabil la schimbrile legislative i structurale, capabil s asigure gestionarea legal i eficient a patrimoniului aflat n administrarea unitilor Ministerului Aprrii;

implementarea unui sistem de planificare financiar riguros, care s permit execuia ritmic i echilibrat a bugetului;

finanarea unor programe suple, uor de realizat i evaluat, care s permit utilizarea cu prioritate a fondurilor pentru ndeplinirea obiectivelor forei i a capabilitilor planificate;

dezvoltarea unui sistem contabil care s asigure informaiile necesare analizrii modului de realizare a obiectivelor i indicatorilor, precum i a costurilor asociate programelor aprobate;

modernizarea i perfecionarea sistemului de raportare a execuiei bugetare n vederea creterii transparenei cheltuielilor publice i a respectrii principiului trasabilitii utilizrii banului public;

creterea rspunderii ordonatorilor de credite i a efilor compartimentelor financiar-contabile n gestionarea fondurilor i a patrimoniului.

Obiective pe termen scurt - 2007:

- creterea rolului bugetului ca instrument de baz al analizei, controlului i al asigurrii echilibrului financiar n organizarea i desfurarea activitilor;

- creterea operativitii n asigurarea financiar a misiunilor i reprezentanelor permanente, prin efectuarea tuturor operaiunilor de decontri i a operaiunilor valutare la nivelul ordonatorului principal de credite;

- creterea rolului controlului financiar, intern i preventiv;

- continuarea procesului de modernizare a sistemului de salarizare a personalului i a procesului de recalculare a pensiilor;- dezvoltarea informatizrii operaiunilor i componentelor activitii financiar-contabile.

Obiective pe termen mediu 2008 -2015: remodelarea sistemului de salarizare;

reorganizarea sistemului de gestiune a patrimoniului;

transferarea unor atribuii i activiti privind plata salariilor i efectuarea decontrilor, de la ordonatorii de credite teriari ctre ordonatorii de credite superiori;

finalizarea informatizrii operaiunilor i componentelor activitii financiar-contabile; adaptarea organizatoric a structurilor financiar-contabile, la noile cerine operaionale.

Obiective pe termen lung 2016 - 2025: finalizarea procesului de transferare a unor atribuii i activiti, privind plata salariilor i efectuarea decontrilor, de la ordonatorii de credite secundari la ordonatorul principal de credite;

redimensionarea structurilor financiar-contabile.

4.2. Transformarea n domeniul Informaii pentru aprareScopul determinant al activitii de informaii pentru aprare este i va rmne realizarea superioritii informaionale, prin obinerea, prelucrarea i furnizarea de produse finite de informaii (intelligence), ctre autoritile decizionale naionale, aliate i partenere.

Pentru a contribui eficient la realizarea superioritii decizionale, se vor perfeciona i dezvolta capacitile necesare pentru ndeplinirea cerinelor impuse de rzboiul bazat pe reea i operaiile bazate pe efecte, asigurarea unui suport informaional strategic oportun, omnipotent, omnidirecional, continuu, specializat i realist.

Activitatea n domeniu se va concentra asupra obiectivului privind Remodelarea structural i acional a sistemului informaiilor pentru aprare, urmrindu-se corelarea i cu celelalte obiective, ndeosebi cu cele referitor la remodelarea structurii de comand i control i cu informatizarea Armatei Romniei. n prima etap se va pune accent pe realizarea unui sistem al informaiilor pentru aprare, respectiv a unor structuri de informaii, contrainformaii i securitate militare flexibile i modulare apte s rspund cerinelor naionale de securitate i integrate n procesul de planificare operaional al NATO i UE.

n etapa a doua, pe baza sistemului de informaii creat, efortul se va canaliza n direcia dezvoltrii schimbului de informaii (intelligence sharing) n timp real la nivel naional i aliat, avnd la baz un sistem viabil de furnizare de informaii credibile, oportune i relevante. De asemenea, va ncepe procesul de implementarea a unor proceduri i arhitecturi standardizate, bazate pe strategii i doctrine comune.

n etapa 2015-2025, n domeniul informaiilor pentru aprare se va aciona pentru dezvoltarea structurilor de sprijin de informaii, avnd capabiliti de HUMINT, IMINT i SIGINT puse la dispoziie n comun, precum i prin fuziunea capacitilor de colectare i analiz. n aceast etap, trebuie s se ating stadiul ca produsele finite s transcead actualelor nivele militare (tactic, operaional i strategic) i constrngerilor impuse de specificul organismului militar sau de dezvoltarea capacitilor specifice rzboiului electronic.4.3 Transformarea n domeniul OperaiilorRzboiul viitorului se va cantona, preponderent, n sfera politico-economic. Scopul general al acestuia va viza proiecte economice majore, precum: gestionarea resurselor strategice, a cilor de acces i pieelor de desfacere a acestora; accesul restrictiv la tehnologiile avansate; controlul politico-militar asupra unor zone fierbini etc.

Prin mbinarea agresiunilor clasice cu cele economice, culturale, psihologice, religioase, informatice, electronice, simbolice i imagologice se va urmri influenarea i stpnirea adversarului sub toate aspectele.

Acesta va purta amprenta specific societii informaionale i va fi caracterizat prin:

nlocuirea armatelor de mas cu armate profesionalizate, nzestrate cu mijloace performante i inteligente;

adversarul va fi anihilat prin aciuni indirecte de control i supraveghere, prin dominarea confruntrii n sfera conducerii, prin dirijarea algoritmic a aciunilor acestuia;

organele de decizie i de planificare a rzboiului vor avea o compunere preponderent politico-militar i vor aciona de la mare distan;

confruntarea informaional, bazat pe mijloace tehnice adecvate, va fi dominanta conflictului armat i va deveni un adevrat factor de putere.

Armata Romniei va participa n cadrul Alianei i Uniunii Europene la rspunsurile pe care aceasta va trebui s le dea provocrilor mpotriva intereselor de securitate, n interiorul sau n afara zonei euro-atlantice, precum i la soluionarea unor conflicte care impun executarea de operaii de mic sau mare intensitate. Aceasta, va opera ntr-un mediu multinaional, mpreun cu forele celorlalte ri membre ale Alianei i Uniunii Europene sau coaliii ad-hoc, n strns cooperare cu organizaii naionale, internaionale, guvernamentale i non-guvernamentale. Viitoarele operaii, n care componentele informaionale, economice, sociale, juridice i diplomatice vor avea un rol determinant, trebuie abordate ntr-un mod unitar i coordonat.

n context aliat, se urmrete punerea unui accent deosebit pe identificarea misiunilor probabile, adaptarea rapid la cerinele operaionale prezente i viitoare i pregtirea pentru desfurarea celor mai solicitante operaii. Operaiile militare viitoare vor avea loc mai frecvent, n intervale de timp mai scurte i vor necesita probabil s fie iniiate i desfurate concomitent, urmnd s fie susinute pentru o perioad lung de timp.

Accentul n operaiile militare va fi pus pe creterea aplicrii integrate a tuturor instrumentelor de putere, att militare, ct i nemilitare pentru a crea efectele planificate care s duc la realizarea scopului propus. Forele i capabilitile trebuie s fie apte s abordeze o metod de aciune coordonat i concertat politic, militar, civil, economic i tiinific ntre organizaiile guvernamentale i neguvernamentale. Forele i capabilitile viitoare trebuie s fac fa riscurilor/ameninrilor aflate n continu schimbare, precum i noilor provocri.

Prioritare vor fi integrarea i caracterul ntrunit, ca opus fa de capabilitile ce le poate oferi o singur categorie de fore. Aceasta va permite desfurarea unor fore adaptate pentru misiune, oportun, oriunde este nevoie de ele i care s duc operaii continue att timp ct este necesar, sprijinite de un sistem logistic integrat.

Planificarea i executarea viitoarelor operaii vor necesita creterea rolului abordrii ntrunite i multilaterale. Va spori coordonarea ntre toate componentele de fore ntrunite i implicarea mai mare a organizaiilor guvernamentale i nonguvernamentale n cadrul efortului multilateral al operaiilor.

Viitoarele operaii vor fi mai complexe i multidimensionale, iar forele vor trebui s se adapteze cu rapiditate la schimbrile operaionale, de la lupta de mare intensitate la operaii de pace i stabilitate.

Abordarea operaiilor n cadru multinaional va permite acoperirea unor deficiene n capabiliti, prin gsirea unor mijloace de integrare a unor fore mai puin dezvoltate tehnologic.

Dezvoltarea sistemelor informaionale, instrumentelor de supraveghere i avertizare, echipamentelor militare ultraperformante inclusiv a celor spaiale, vor permite ca operaiile militare s fie planificate i executate ntr-un ritm mai rapid. Tehnologia va fi unul dintre multiplicatorii de putere a forelor. Colectarea, manipularea i transmiterea informaiilor prin reea, va permite utilizatorilor s se bazeze pe sisteme robuste de comand i control ceea ce va conduce la schimbri n structura organizaional a unitilor de comand, formaiunilor i comandamentelor i la reconfigurarea cu rapiditate a structurii de fore astfel nct s se creeze un efect hotrtor la momentul oportun.

Operaiile militare vor trebui s fie desfurate pe o baz legal solid i s se bucure de acceptul comunitii internaionale. Coordonarea i cooperarea strns dintre organismele naionale i internaionale n toate fazele operaiilor vor fi extrem de importante.

Obiectivele comune de stabilitate i pace vor fi realizate prin creterea folosirii eficiente a prghiilor economice, civile, militare i politice ale fiecrei organizaii. Angajarea forelor militare n activiti post conflict n scopul sprijinirii, reconcilierii, reconstruciei i stabilizrii va face parte integrant din abordarea strategic.

Tranziia de la operaiile de lupt spre operaii post-conflict va avea ca efect schimbri eseniale n domeniul planificrii, doctrinelor i instruciei.

Pentru a accelera impactul strategic i operativ, operaiile trebuie s fie:

a) coerente i ntrunite;

b) pe baz de efect;

c) agile/active;

d) integrate complet- ntre funciile de operaii i cele logistice.

Procesul de transformare militar urmrete ndeplinirea cerinelor impuse de rzboiul bazat pe reea i operaii bazate pe efecte.

Rzboiul bazat pe reea presupune realizarea superioritii informaionale. El reprezint modalitatea de a genera putere prin concentrarea ntr-o reea informaional a senzorilor, decidenilor i executanilor n scopul gestionrii teatrului de operaii, scurtrii lanului de decizie, accelerrii ritmului operaiilor, intensificrii efectelor letale, realizrii proteciei i obinerii efectelor planificate.

Operaiile bazate pe efecte, la nivel strategic, presupun folosirea capabilitilor militare n concordan cu toate instrumentele de putere. La nivel operativ i tactic, implic combinarea selectiv a mijloacelor letale i non-letale, a celor cinetice i non-cinetice, pentru a crea acele efecte planificate care contribuie la ndeplinirea obiectivelor campaniei.

Executarea unor asemenea operaii va necesita capabiliti care s permit: superioritatea n luarea deciziilor, obinerea de efecte coerente, creterea gradului de ntrebuinare al forelor, dislocarea i susinerea.

4.4 Transformarea n domeniul ConduceriiConducerea militar n Armata Romniei se organizeaz i se exercit la nivelurile de responsabilitate strategic, operativ i tactic, n domeniile administrativ i operaional de ctre structurile stabilite conform legii. Conducerea militar a Armatei Romniei se integreaz n sistemul general de conducere al aprrii realizat de autoritile abilitate ale statului n baza Constituiei i legislaiei n vigoare i se interrelaioneaz cu celelalte instituii publice cu atribuii n domeniul aprrii i cu organizaiile internaionale cu rol n domeniul securitii i aprrii la care Romnia este parte.Conducerea operaional reprezint ansamblul activitilor i msurilor care vizeaz planificarea, organizarea i conducerea aciunilor militare, la pace, n situaii de criz i la rzboi, n concordan cu normele de drept interne i internaionale n vigoare, legile luptei armate, procedurile i standardele operaionale stabilite. Conducerea operaional se materializeaz n exercitarea comenzii i controlului asupra structurii de fore din subordine.

Comanda reprezint autoritatea i responsabilitatea cu care un comandant este investit n mod legal pentru a o exercita asupra unei structuri militare. Comanda include autoritatea pentru utilizarea tuturor resurselor puse la dispoziie, planificarea, conducerea i coordonarea utilizrii forelor alocate n scopul ndeplinirii unei misiuni. Comanda se exercit de ctre comandantul numit potrivit prevederilor legale.

Controlul este reflectarea autoritii exercitate de ctre comandant, reprezentnd procesul prin care acesta, ajutat de statul major, organizeaz, direcioneaz i coordoneaz activitatea forelor alocate pentru implementarea deciziilor.

Conducerea operaional, la nivel strategic, se exercit pe timp de pace, n situaii de criz i la rzboi, de ctre eful Statului Major General (SMG). Transformarea n domeniul conducerii, comenzii i controlului se va realizeaza prin remodelarea structurii de conducere, comand i control existente n scopul optimizrii actului decizional-acional.

n acest sens, structura de comand i control a Armatei Romniei va trebui s asigure o conducere eficient a forelor pe timp de pace, adaptarea cu uurin a sistemului de conducere n situaii de criz, la rzboi sau pentru rezolvarea misiunilor n caz de urgene civile, aplicabil att pentru conducerea forelor n misiuni de aprare naional, pe timp limitat, ct i pentru conectarea la un comandament aliat pe teritoriul naional sau n afara acestuia, realizarea planificrii, organizrii, execuiei i controlului ntr-un sistem integrat, logic i coerent.

Remodelarea structurilor de conducere, comand i control se va realiza n concordan cu evoluia structurii de fore. Pn la sfritul anului 2007 se va definitiva cadrul normativ care s reglementeze conducerea, comanda i controlul n Armata Romniei, organizarea i funcionarea structurii de comand la nivel strategic, organizarea sistemului integrat al punctelor de comand pentru dispunerea elementelor de conducere strategic precum i organizarea i funcionarea comandamentului operaional ntrunit.n etapa a doua, n perioada 2008-2015, procesul de transformare va urmri antrenarea i realizarea capacitii operaionale finale pentru structura de comand la nivel strategic, pe timp de pace n 2008, iar pentru situaii de criz i la rzboi, n 2009. De asemenea, se va constitui i va intra n funciune un comandament operaional ntrunit i se va finaliza sistemului integrat al punctelor de comand pentru dispunerea elementelor de conducere strategic. n aceeai perioad, se va constitui Comandamentul Operaiilor Speciale i se vor realiza punctele de comand pentru comandamentele operaionale i comandamentele de mari uniti i uniti din compunerea structurii de fore a Armatei Romniei, conform concepiilor de conducere, comand i control ale fiecrei categorii de fore armate.

n etapa a treia, 2016-2025 se va aciona pentru mbuntirea continu a echipamentelor care compun subsistemul de informaii militare i subsistemul de comunicaii i informatic al comandamentelor de la toate ealoanele.

4.5 Transformarea n domeniul Evalurii sistemice i structurale.Evaluarea sistemic i structural va urmri identificarea strii i evoluiei parametrilor planificai ai procesului de transformare i va furniza datele i informaiile necesare fundamentrii deciziilor de corecie.

n acest domeniu, transformarea structurii destinat pentru planificare, executare i finalizarea activitilor de evaluare sistemic i structural vizeaz, pe parcursul celor trei etape ale transformrii, realizarea urmtoarelor cerine generale:

determinarea corectitudinii implementrii politicilor i derulrii planurilor i programelor iniiate n cadrul principalelor domenii de activitate ale sistemului militar, n direct conexiune cu direciile prioritare de aciune stabilite prin Strategia de Transformare a Armatei Romniei, n scopul identificrii eventualelor disfuncii / devieri de la parametrii planificai / previzionai, stabilirii cauzelor i promovrii soluiilor / recomandrilor de remediere necesare conducerii instituiei militare;

realizarea unei structuri de evaluare sistemic si structural modern, eficient, credibil, specializat multidisciplinar;

amplificarea rolului de catalizator al derulrii ciclului: decizie-planificare-execuie-evaluare-corecie.

Constituirea structurii de evaluare sistemic i structural vizeaz realizarea unei entiti moderne, profesionalizate, cu un grad sporit de adaptabilitate, eficient, structur expert multidisciplinar, prin care ministrul aprrii s i exercite atribuiile de evaluare a activitilor specifice organismului militar, ale crei rezultate s-i dezvolte suportul de date i informaii necesar fundamentrii deciziilor i care s gestioneze planificarea i desfurarea tuturor activitilor de inspecii din Armata Romniei.

Noua structur, concomitent cu realizarea sarcinilor pe linia transformrii proprii, n planurile conceptual, organizaional i acional, va planifica, organiza i desfura activiti specifice misiunii n sprijinul atingerii obiectivelor procesului de transformare a armatei pe termen scurt, mediu i lung i va trebui s fie n msur s asigure:

conceptual: adaptarea i mbuntirea cadrului normativ i metodologic privind planificarea, organizarea, desfurarea i finalizarea evalurilor, n concordan cu procesul i etapele de transformare a Armatei Romniei;

organizaional: crearea unei structuri moderne, capabile s se adapteze la procesul transformrii armatei, eficient, credibil i racordat la instituiile similare din celelalte armate ale statelor membre NATO;

acional: nalt specializare, avnd posibilitatea de expertiz multidisciplinar n evaluarea sistemic i structural a domeniilor specifice instituiei militare.

Pentru implementarea misiunii ce i revine, noua structur de evaluare va aciona pentru realizarea urmtoarelor cerine specifice:

restructurarea i operaionalizarea noului mecanism de evaluare sistemic i structural prin fuziunea structurilor cu atribuii i responsabiliti n domeniu;

elaborarea i implementarea unui nou cadru normativ care va reglementa activitatea noii structuri de evaluare sistemic i structural potrivit locului, rolului, misiunii i domeniilor de competen conferite prin lege;

configurarea i implementarea unui sistem modern de pregtire specific i de atestare a ofierilor evaluatori (sau evaluatorilor), compatibil cu cele similare din armatele celorlalte state membre NATO;

adoptarea unor proceduri i aplicaii informatice care s conduc la mbuntirea procesului de culegere, stocare, procesare i interpretare a datelor i informaiilor de stare a organismului militar.

4.6 Transformarea n domeniul Comunicaii i informaticProcesul de transformare n acest domeniu se va concentra asupra realizrii sistemului C4I2SR i informatizrii armatei Romniei i, n acelai timp se va corela i va sprijini ndeplinirea obiectivelor referitoare la remodelarea structurii de comand i control i a structurii de fore. De asemenea, sistemul va facilita realizarea unei infrastructuri de reea i informaionale care s asigure o nou abordare a managementului informaiilor, pornind de la o arhitectur global, orientat spre servicii performante, n toate domeniile de utilizare (operaional, administrativ, logistic, medical, etc).

n prima etap, pe timpul finalizrii structurilor de baz (2005-2007) efortul se va direciona asupra realizrii cerinelor de interoperabilitate n domeniu, la nivelul structurilor dislocabile care se operaionalizeaz. n aceeai perioad, se vor definitiva bazele conceptuale ale obiectivulor referitoare la sistemele C42ISR, precum i la realizarea infrastructurii necesare noii arhitecturi de comand i control din Armata Romniei. Pn la sfritul acestei perioade se va urmri i ndeplinirea obiectivelor pe termen scurt, referitoare procesul de transformare, reorganizare i resubordonare a unitilor care au ca specific de activitate domeniul Comunicaii i Informatic.

Pe parcursul etapei integrrii operaionale n NATO (2008-2015) va continua asigurarea nivelului de interoperabilitate din punctul de vedere al domeniului, n mod gradual, la nivelul structurilor care au ca date int n aceast perioad. n anii 2008 i 2009, atenia se va concentra pe realizarea capabilitilor specifice la nivelul comandamentului diviziei dislocabile i ale structurilor din compunerea acesteia. De asemenea, se va declana i derula procesul de implementare a conceptelor n domeniu, elaborate i fundamentate n etapa anterioar. n acelai timp, se va intensifica procesul de realizare a sistemului de comunicaii i informatic integrat al Ministerului Aprrii care va asigura suportul necesar pentru exercitarea comenzii i controlului la toate nivelurile, n ar i n teatrele de operaii, precum i suportul necesar proceselor de planificare i de management al spaiului de lupt. Acesta va facilita interconectarea cu sistemele similare ale NATO, ale rilor membre NATO i Uniunii Europene, pentru ndeplinirea angajamentelor asumate.

Pe termen lung, n perioada 2015-2025, n cadrul etapei integrrii depline n NATO i Uniunea European, obiectivul pe termen lung l constituie interconectarea sistemului de comunicaii i informatic propriu cu cele ale altor entiti administrative i operaionale la nivel naional cu responsabiliti n domeniu, pentru sincronizarea cu cerinele transformrii NATO n domeniu, prevzute n conceptul de Capabiliti facilitate de reea. n aceeai perioad, se vor implementa cerinele de interoperabilitate n domeniu la nivelul tuturor structurilor, indiferent de destinaia acestora.

4.7 Transformarea n domeniul nzestrrii n procesul de transformare a capabilitilor Armatei Romniei, nzestrarea reprezint elementul dinamic care antreneaz resurse umane, tehnico-economice i financiare substaniale.

Obiectivul de baz n domeniul modernizrii i nzestrrii armatei l va constitui achiziionarea, n corelare cu resursele puse la dispoziie, a sistemelor de echipamente militare care nglobeaz tehnologii moderne adecvate, n scopul satisfacerii, n conformitate cu cerinele fiecrei etape, a cerinelor categoriilor de fore ale armatei i asigurrii interoperabilitii cu forele NATO.

ndeplinirea obiectivului de baz se va realiza succesiv, ponderea major a achiziiilor i nzestrrii cu echipamente noi urmnd a se realiza n Etapa integrrii depline n NATO i Uniunea European.

4.8 Transformarea n domeniul Doctrine i instruiren domeniul doctrinelor se va urmri, nc din prima etap, stabilirea unui cadru general, eficient i flexibil, care va oferi condiiile necesare pentru realizarea gndirii unitare i a modului de aciune integrat n domeniile conceptelor militare, a limbajului operaional i a procedeelor de planificare i desfurare a operaiilor militare. Acesta se va dezvolta i moderniza permanent, pe baza celor mai noi cerine i standarde n domeniu.

n domeniul instruirii forelor se vor avea n vedere adaptarea ntregului proces de instruire la cel aplicat n cadrul celorlalte armate ale statelor membre NATO, realizarea capabilitilor operaionale a forelor n funcie de resursele la dispoziie i nivelul de instruire de la care se pornete.nvmntul militar va urma aceleai etape de transformare/ remodelare pe care le va parcurge nvmntul naional. n cadrul fiecrei etape vor fi identificate nevoile reale de formare i dezvoltare profesional a resursei umane, pe categorii de personal, potrivit politicilor naionale, ale NATO i ale Uniunii Europene, n domeniu.

Instrucia va avea un caracter predominant practic-aplicativ i va urmri, n principal, realizarea/meninerea capacitii operaionale a structurilor militare dislocabile, precum i a celor de generare-regenerare, necesare ndeplinirii misiunilor stabilite prin planurile de operaii.

Exerciiile vor urmri dezvoltarea deprinderilor colective ale structurilor de comand i ale celor acionale, precum i evaluarea capacitii operaionale a acestora naintea introducerii n teatrele de operaii.

4.9 Transformarea n domeniul Logistic

Cerina fundamental a transformrii n acest domeniu o constituie crearea unui sistem logistic integrat cu o mare mobilitate, care s asigure logistica necesar n locul i volumul cerut, la momentul oportun.

Transformarea n acest domeniu vizeaz mobilitate n acordarea sprijinului logistic pentru structurile operaionalizate sau n curs de operaionalizare, precum i responsabilitate ierarhic pentru structurile destinate forelor de generarare i regenerare i a celorlalte fore.

Structurile de logistic din compunerea forelor operaionalizate sau n curs de operaionalizare, precum i a celor destinate sprijinului logistic al acestor structuri vor fi organizate modular capabile s acorde sprijinul logistic n locul n care acesta este necesar, n volumul cerut i la momentul oportun. Dimensionarea acestor structuri va fi n raport cu specificul teatrului de operaii i misiunii primite, astfel nct aceste s-i poat modifica configurarea, n vederea satisfacerii cerinelor de sprijin logistic.

Structurile de logistic din compunerea forelor destinate generrii i regenerrii forelor, precum i cele de la nivel strategic i operativ vor fi organizate pe domeniile logisticii (aprovizionare, depozitare, transport, mentenan, cartiruire sau de recuperare i refacere a forelor).

Structurile de logistic vor adapta modul de realizare a sprijinului logistic al forelor, cerinelor i ritmului impus de deciziile legate de aciunile militare. Sistemul logistic al Armatei Romniei va asigura condiiile tehnice, materiale i de via necesare la pace, precum i desfurrii aciunilor militare n locul, volumul i momentul oportun.

n prima etap, pn la sfritul anului 2007, se vor finaliza elementele conceptuale privind reorganizarea i remodelarea sistemului logistic ntrunit al Armatei Romniei, logistica la nivelul categoriilor de fore ale Armatei Romniei, a sistemului medical militar ntrunit, la nivel operaional i tactic. De asemenea, se va perfeciona cadrul legislativ pentru implementarea acestor elemente conceptuale. Procesul va viza fluidizarea activitii de achiziii, de executare a mentenanei pe niveluri de competen, de gestiune a patrimoniului, de valorificare a tehnicii, echipamentelor i materialelor atipice i excedentare, prin amendarea legislaiei actuale.

n perioada 2008-2015 eforturile n domeniul logistic se vor concentra asupra finalizrii restructurrii sistemului logistic la nivel strategic, operativ i tactic, n scopul integrrii logisticii Armatei Romniei n logistica NATO. Se va finaliza Sistemul Informatic Logistic al Armatei (SIL), se vor derula programele de achiziii de echipamente i tehnic militar, se vor realiza capabilitile de transport strategic i se va dezvolta externalizarea unor servicii la nivelul tuturor structurilor. De asemenea, n aceast etap se vor nfiina magazinele militare.

Logistica categoriilor de fore ale armatei va fi complementar la sistemul logistic ntrunit. Se vor face delimitrile necesare ntre structurile de comand/execuie logistic mobile, necesare structurilor dislocabile, logistica de generare i regenerare, cu rol dublu (de logistic mobil i logistic fix) i logistica fix necesar forelor terestre, aeriene i navale precum i forelor pentru operaii speciale, la pace, n situaii de criz i la rzboi. Se vor dezvolta capacitile de achiziii, depozitare, gestionare patrimoniu i valorificare.

Pe termen lung, pn n anul 2025, se va continua meninerea i perfecionarea nivelului de interoperabilitate tehnic n domeniu, precum i mbuntirea continu a condiiilor de munc i via a cadrelor militare i militarilor profesioniti.

Asistena medical se va realiza pe dou componente complementare: asigurarea medical operaional i asigurarea medical staionar. Asigurarea medical operaional, ca funciune a logisticii de consum (operaionale), se va realiza prin facilitile medicale de tratament ale marilor uniti (ROL 2 i 3), precum i facilitile medicale de tratament de la nivelul unitilor (ROL 1), integrate n structurile logistice. ncepnd cu prima parte a etapei a doua, se vor pune bazele medicinei operaionale, odat cu achiziionarea primelor capabiliti ROL 2.

Asigurarea medical staionar se va realiza n policlinicile i spitalele militare.

4.10 Transformarea n domeniul Cercetrii tiinificeActivitatea de cercetare tiinific se va desfura astfel nct s integreze continuu, n domeniul militar, profundele transformri la care este supus societatea la nivel global. n acest domeniu se va urmri meninerea unei componente a cercetrii tiinifice fundamentale, aplicative i pentru tehnologii militare, n subordinea Ministerului Aprrii, ca cea mai important surs de consultan tiinific a Armatei. n acest sens, se va avea n vedere creterea treptat a ponderii fondurilor alocate cercetrii, n concordan cu bugetele alocate cercetrii din rile NATO.

Cercetarea tiinific n domeniul aprrii se va efectua n unitile de cercetare tiinific i nvmnt superior ale Ministerului Aprrii, n colaborare cu unitile de profil din reeaua naional de cercetare tiinific

Cercetarea tiinific n domeniul aprrii va urmri satisfacerea, n mod gradual n funcie de specificul fiecrei etape a Strategiei de Transformare a Armatei Romniei, a nevoilor de cercetare ale beneficiarilor interni, n scopul realizrii de echipamente militare care s rspund exigenelor impuse de condiiile rzboiului modern. ndeplinirea acestui scop vizeaz accelerarea asimilrii tehnologice avansate i adaptarea la cerinele dezvoltrii bazate pe cunotine, promovarea i aplicarea tehnologiilor noi n realizarea de tehnic de lupt interoperabil la nivel NATO, precum i creterea capacitii tiinifice i tehnice i integrarea internaional a activitilor de cercetare i a serviciilor tiinifice i tehnologice din domeniul aprrii.

ncepnd cu anul 2016, cercetarea tiinific va cunoate noi valene prin stimularea i susinerea participrii unitilor romneti la programele internaionale de cercetare i tehnologice n domeniul aprrii i securitii coordonate de NATO i Uniunea European, precum i prin stimularea dezvoltrii i valorificrii potenialului tehnologic i de inovare autohton. De asemenea, se vor intensifica eforturile pentru asigurarea unei consilieri eficiente n procesul elaborrii nevoilor de cercetare i tehnologice n domeniul aprrii i securitii i pentru perfecionarea valorificrii i diseminrii informaiilor n domeniul cercetrii i tehnologiei.

4.11 Transformarea n domeniul Proprietii imobiliare i de infrastructurCerina fundamental a transformrii n acest domeniu o reprezint eficientizarea activitilor specifice de asigurare a facilitilor necesare forelor conform etapelor de transformare parcurse de structurile din compunerea armatei.

Pn la sfritul anului 2007, elementele definitorii ale transformrii n acest domeniu se refer la realizarea bazei de date informatizate pentru evidena tehnic i cadastral-juridic a proprietilor imobiliare i a elementelor de infrastructur, la armonizarea reglementrilor i normelor interne cu modificrile ce se aduc legislaiei n domeniul imobiliar ca urmare a aderrii la Uniunea European, precum i la identificarea i definirea, n cooperare cu categoriile de fore ale armatei, a proiectelor eligibile pentru a fi finanate prin Programul de Investiii n Securitate al NATO (NSIP).

ndeplinirea proiectelor din prima etap a transformrii va asigura condiiile favorabile ca n perioada 2008-2015 efortul s se redirecioneze din sfera crerii cadrului legal n domeniu ctre procesul de implementare al acestuia. Astfel, n aceast perioad, modernizarea i dezvoltarea infrastructurii, corespunztor exigenelor impuse de tehnica i echipamentele din nzestrarea armatei, crearea unor condiii atractive de instruire, antrenare, cazare i recuperare pentru personalul armatei vor constitui obiectivele prioritare ale acestei etape. Acest lucru va fi posibil i prin perfecionarea sistemului de valorificare, n folosul armatei, a imobilelor disponibilizate ca urmare a procesului de transformare.

n perioada 2016-2025 se va urmri continuarea procesului de realizare a condiiilor atractive de instruire, antrenare, cazare i recuperare a personalului armatei, n conformitate cu exigenele acestei etape n domeniul proprietii imobilare i de infrastructur.

4.12 Transformarea n domeniul sistemului activitilor de comunicare

La nivelul NATO, Diplomaia Public (tipul de activitate de relaii publice practicat la nivelul Secretarului General i al structurilor subordonate acestuia NAC, IS, IMS, etc) i Informarea public (formul adoptat la nivelul NATO ca organizaie multinaional, practicat la nivelul comenzilor militare, restul componentelor clasice de relaii publice, inclusiv informarea intern, fiind realizate la nivel naional) sunt supuse procesului general de transformare a Alianei.

Principalele obiective ale transformrii n domeniul informrii i relaiilor publice sunt creterea sprijinului public pentru NATO, dezvoltarea capacitii de desfurare i susinere n teatrele de operaii a structurilor de informare i relaii publice (capabiliti expediionare), creterea efectelor aciunilor de informare i relaii publice prin coordonarea cu operaiile informaionale i mbuntirea sistemului doctrinar i de pregtire pe linie de specialitate.

Obiectivul general l constituie realizarea unor structuri de informare i relaii publice, flexibile, cu capabiliti mobile/dislocabile, interoperabile cu structurile similare din NATO i avnd capacitatea de a desfura operaii mass-media la nivel ntrunit.

n prima etap, efortul se va concentra pe crearea cadrului normativ pentru realizarea deplin a interoperabilitii doctrinare cu structurile similare din NATO i UE.

n etapa a II-a se va finaliza organizarea la nivelul DIRP a unui Grup Mobil de Informare Public capabil s acioneze mpreun cu structurile de informare i relaii publice n cadrul operaiilor mass-media la nivel ntrunit. Acest lucru va permite realizarea interoperabilitii depline n domeniile doctrinar, tehnic i acional cu structurile similare din NATO i UE.

Sistemul de pregtire a personalului din compunerea structurilor/elementelor dislocabile pentru desfurarea de operaii mass-media va fi reorganizat pentru a permite implementarea noilor concepte operaionale i organizaionale.

Prin implementarea planurilor de informare intern n domeniul tuturor dimensiunilor transformrii se va asigura fundamentul schimbrii convingerilor, atitudinilor i valorilor de grup ce vor susine procesul de transformare i misiunile din teatrele de operaii.

n cadrul etapei a III-a se va menine nivelul atins la finalul etapei a II-a i adaptarea la evoluiile viitoare din domeniul informrii i relaiilor publice n cadrul NATO i UE.La finalizarea procesului de transformare, Direcia Informare i Relaii Publice i structurile subordonate vor constitui un sistem de informare i relaii publice publice modern, flexibil, unitar, capabil s planifice i s desfoare/participe la operaii mass-media i aciuni de informare i relaii publice n sprijinul activitilor i operaiilor desfurate de Ministerul Aprrii, de la lupta de mare intensitate la aciuni militare de stabilitate.Implementarea acestui obiectiv va permite:

a. Asigurarea integrrii tuturor activitilor de comunicare ntr-o concepie unitar, ntr-o manier flexibil i uor adaptabil la schimbrile operaionale;

b. Prin informare intern schimbarea convingerilor, atitudinilor i valorilor de grup ca fundament al implementrii transformrii tehnologice;

c. Construirea capabilitilor pentru statuarea Armatei Romniei, n reeaua de comunicare naional, ca nod de reea principal n generarea tirilor i informaiilor referitoare la securitatea naional i participarea la operaii ntrunite, multinaionale NATO, UE, ONU, .a.;

d. Includerea tuturor componentelor activitii de comunicare - operaii mass-media, activiti de informare i relaii publice - n ciclul de planificare i conducere al operaiilor ntrunite;

e. Valorificarea real a potenelor operaiilor mass-media n cadrul operaiilor ntrunite, ca o component distinct de operaia informaional;

f. Implementarea noilor concepte operaionale generate de procesul de transformare a NATO;

g. Gestionarea coerent a ameninrilor din domeniul imagologic i mediatic;

h. Crearea unor structuri flexibile i uor adaptabile la schimbrile operaionale, de la lupta de mare intensitate la aciuni militare de stabilitate - Grupurile Mobile de Informare Public care acioneaz mpreun cu structurile de informare i relaii publice n cadrul operaiilor mass-media la nivel ntrunit;

i. Capabilitatea de a rspunde eficient la noul sistem informaional extins acum la nivel global, la noul ritm al transmiterii tirilor care pot determina schimbarea deciziilor strategice, ctigarea sau pierderea sprijinului opiniei publice, gestionarea situaiilor de criz.

CAPITOLUL 5

NIVELUL DE AMBIIE I STRUCTURA DE FORE

5.1 Nivelul de ambiieArmata Romniei s fie n msur s asigure simultan:

Aprarea teritoriului statului romn prin:

rspuns militar la o agresiune armat;

sprijinirea organelor administraiei publice centrale i locale, pe timpul managementului situaiilor de criz, potrivit legii.

ndeplinirea angajamentelor asumate fa de NATO, UE, organizaii regionale i coaliii, prin:

implementarea Pachetului de Capabiliti, conform Angajamentelor asumate la Praga - participarea la Fora de Rspuns NATO;

participarea la Grupurile Tactice de Lupt ale UE;

participarea la operaii multinaionale; participarea la ndeplinirea Obiectivului Global 2010 al UE.Armata Romniei va dispune de un pachet unic de fore. Acesta va fi realizat prin transformarea forei, care va viza:

Organizarea prin care se va asigura:

realizarea unui raport optim ntre unitile lupttoare, de sprijin de lupt i de sprijin logistic;

proiectarea unei fore modulare, letale, interschimbabile, compatibile, dislocabile i sustenabile;

baza pentru rotaia forelor;

constituirea de fore corespunztoare pentru misiuni speciale;

realizarea de capaciti adecvate pentru extinderea forei mobilizare, instruire, echipare etc.

Dotarea i nzestrarea;

Instruirea prin care se va asigura:

instituionalizarea unui sistem modern de instruire;

dezvoltarea unui sistem de evaluare a strii de operativitate.

Susinerea.

Forele Terestre

Pn la anul 2015, Forele Terestre vor fi n msur s pun, anual, la dispoziia Alianei un pachet de fore, a crui mrime s asigure att ndeplinirea angajamentelor fa de Alian ct i posibilitatea susinerii forelor dislocate n teatrele de operaii.

n etapa integrrii operaionale n NATO i Uniunea European (2008-2015) nivelul de ambiie const n respectarea graficului anual de operaionalizare a structurilor dislocabile, astfel nct, ctre sfritul acestei perioade s fie realizate cerinele Alianei n ceea ce privete raportul ntre ponderea forelor dislocabile i a totalului de fore terestre, precum i ntre ponderea forelor terestre dislocate sau pregtite pentru a fi dislocate i totalul forelor terestre. De asemenea, n aceast perioad se va definitiva procesul de realizare a structurilor de generare i regenerare, astfel nct acestea s asigure att completarea structurilor dislocabile ct i ndeplinirea misiunilor ce le revin.

Forele AerieneNivelul de ambiie al Forelor Aeriene se nscrie n cerinele nivelului de ambiie al Armatei Romniei i se bazeaz pe forele i capabilitile pe care Forele Aeriene le pregtesc pentru a fi puse la dispoziia NATO i UE.

Obiectivul principal este realizarea unor Fore Aeriene cu o structur modern, complet profesionalizat, cu grad sporit de mobilitate, o for eficient, flexibil, sustenabi, apt de lupt, adaptat misiunii dislocabil la distane mari sau chiar la nivel global, care s poat rspunde rapid situaiilor de criz i s participe n operaii ntrunite i/sau multinaionale.

Forele Aeriene se vor transforma dintr-o structur static, cu elemente strict specializate, ntr-o for pu