statui neconventionale

22

Upload: mircea-tivadar

Post on 30-May-2015

500 views

Category:

Design


11 download

TRANSCRIPT

Page 1: Statui neconventionale
Page 2: Statui neconventionale

• Judecand dupa ce se intampla in alte tari, Romania este o tara cu statui plictisitoare. Majoritatea au o tema istorica, infatisand personalitati in zale sau calare pe cai – sau, in cazul oamenilor de cultura, busturi respectuoase. Monumentele mai recente nu sunt nici ele mai interesante, fiind tributare neomodernismului abstract, dominant in anii ’70–’80: de aici "obeliscurile", "zborurile" si celelalte elucubratii care impodobesc spatiul public.

• Statuile nonconformiste sunt o atractie turistica, atragand ca un magnet obiectivele aparatelor de fotografiat.

• Va prezentam cateva:

Page 3: Statui neconventionale

Cezar Baldaccini, "Le Pouce"/"Degetul" (Paris)

• Cezar Baldaccini (1921-1998) este un sculptor modern, indeobste cunoscut ca "Cezar" (fara nume de familie), fiind asociat de obicei cu un curent artistic numit "noul realism", constand in comprimarea radicala a unor obiecte (automobile, deseuri de metal etc.) sau expandare (in cazul sculpturilor din spuma poliuretanica). Sculptura "La Pouce" a fost realizata in 1965, iar proiectul initial a fost facut pentru galeria Calude Bernard ce avea ca tema mana.

Page 4: Statui neconventionale

• Sculptura din Paris e inalta de 12 metri si cantareste 18 tone, fiind realizata in bronz. Simbolistica e mai putin metafizica decat lasa sa se vada – pe scurt, este simbol al "statului la ocazie", al semnului cu degetul ridicat.

Page 5: Statui neconventionale

• Are mai multe copii - una la Marsilia si alta la Seul, "autorizate" de autor. O alta copie a fost cumparata cu 1.745.000 dolari de catre un colectionar american.

Page 6: Statui neconventionale

Damien Hirst, "Fecioara Maria" (New York)

• O statuie realizata de cel mai bogat artist contemporan, Damien Hirst, poate fi vazuta pe Fifth Avenue din Manhattan, New York, in curtea Lever House.

Damien Hirst

Page 7: Statui neconventionale

• Statuia infatiseaza, asemenea mulajelor din cabinetele de biologie, o femeie cu jumatate din trup intact si cu cealalta parte fara piele, lasand la vedere muschii, tesuturile profunde, precum si un fetus pe deplin format.

Page 8: Statui neconventionale

Jaroslav Rona, Statuia lui Kafka (Praga)

• Pe cat de freak e opera lui Franz Kafka, pe atat de bizara statuia ce i-a fost dedicata de sculptorul Jaroslav Rona in Praga, orasul in care scriitorul evreu si-a petrecut cea mai mare parte a vietii. Jaroslav Rona

Page 9: Statui neconventionale

• Statuia infatiseaza un om fara cap, calarit de un alt om, mai mic. Statuia se afla pe strada Dusni,  unde se afla casa in care a locuit scriitorul.

Page 10: Statui neconventionale

Mark Quinn, "Alison Lapper" (Londra)

• Inaugurata in 2005, sculptura o infatiseaza pe Alison Lapper, o prietena a artisului, gravida in luna a opta. Femeia s-a nascut fara maini si cu picioare malformate, din cauza unei boli genetice. Cum parintii au respins-o, a crescut la orfelinat.

Mark Quinn

Page 11: Statui neconventionale

Statuia este asezata nu oriunde in Londra, ci chiar in Trafalgar Square.

Page 12: Statui neconventionale

Sacha Sosno, "Tête au carré" (Nisa)

• Sacha Sosno a realizat o statuie, care este puternic tributara suprarealismului, pentru Biblioteca Centrala a orasului si infatiseaza un sfert de cap peste care e asezat un cub. Sacha Sosno

Page 13: Statui neconventionale

• Inalta de 26 de metri, ea adaposteste inauntru ceea ce se poate de obicei gasi in biblioteci – carti, adica. Sculptura-constructie are trei etaje.

Page 14: Statui neconventionale

David Cerny, "Sf. Wenceslas calarind un cal mort" (Praga)

• David Cerny este autorul proiectului "Entropa", care a declansat un scandal diplomatic la Bruxelles (opera comandata de guvernul ceh, menita sa acompanieze preluarea presedintiei UE de catre Cehia).

David Cerny

Page 15: Statui neconventionale

• "Sf. Wenceslas calarind un cal mort" este realizata din polistiren si rasini epoxidice si ironizeaza statuile clasice.

Page 16: Statui neconventionale

Gustav Vigeland, "Ciclul vietii" (Oslo)

• Operele lui Gustav Vigeland se intind intr-un parc din Oslo pe o lungime de 850 metri, divizate in sase sectiuni – poarta principala, podul, terenul de joaca, fantana, platoul de monolit si ciclul vietii.

Gustav Vigeland

Page 17: Statui neconventionale

• Sculptura poate fi vazuta intr-un parc din Oslo, Frogner Park, care mai are alte 212 stratui de bronz apartinand acestui bizar sculptor care si-a dedicat ultimii 20 de ani ai vietii, pana in 1943, pentru a realiza acest proiect ce acopera 320.000 mp.

Page 18: Statui neconventionale

Juan Corcoro, "Fantana vrajita" (Cadiz)

• Amintind de suprarealismul pop al lui Dali, fantana magica apare, pentru privitor, ca un robinet suspendand in aer, nelegat de vreo conducta, din care curge apa. Este o metafora a creatiei lumii din nimic, "ex nihilo". De fapt, exista o teava ascunsa in suvoiul de apa, care alimenteaza robinetul si sprijina intreaga structura.

Page 19: Statui neconventionale

Ana Chromy, "Pieta" (Salzburg)

• Ana Chromy apartine scolii vieneze a realismului fantastic

Page 20: Statui neconventionale

Piesa are replici in Praga, Atena, Assisi, precum si in alte parti. Ea infatiseaza o mantie care acopera un trup de aer ce sta probabil pe un jilt (e ca si cum v-ati imagina omul invizibil acoperit cu o mantie). Aceasta sculptura plina de misterioasa poezie a devenit simbol modern al catolicismului.

Page 21: Statui neconventionale

Peter Corlett, statuia lui Charles LaTrobe (Melbourne)

• Statuia a fost dezvelita in 2006 si celebrteaza unul din parintii fondatori ai Melbourne-ului si al Australiei, fiind asezata in fata Universitatii La Trobe.

Peter Corlett

Page 22: Statui neconventionale

• Primul locotenent-guvernator al Australiei este infatisat cu capul in jos, postamentul fiind in aer. Explicatia sculptorului a fost ca "marile idei schimba complet lumea si asta ar trebui sa faca si o universitate."