standarde ii examen

of 43 /43
Curs și seminar Recapitulare pentru examen Lista subiectelor propuse pentru examen IAS 2 ”Stocuri” 2.Care sunt elementele de costuri ce nu se includ în costul stocurilor, dar trebuie recunoscute drept cheltuieli ale perioadei în care au survenit ? Elementele de costuri care nu trebuie incluse în costul stocurilor ci trebuie recunoscute drept cheltuială a perioadei în care au survenit: - pierderi de materiale, manoperă sau alte costuri de producție înregistrate peste limitele normale admise; - costurile de depozitare cu excepția cazului în care astfel de costuri sunt necesare în procesul de producție, anterior trecerii în faza nouă de fabricație; - regii generale de administrație care nu participă la aducerea stocurilor în forma și în locul în care se găsesc în prezent; și - costurile de desfacere. 3. Care sunt tehnicile de măsurare/evaluare a stocurilor ?Detaliați Pentru măsurarea costului stocurilor pot fi utilizate următoarele tehnici, dacă rezultatelor aproximează valoarea costului: Metoda costului standard: ia în considerare nivelurile normale ale costurilor materialelor și consumabilelor, manoperei și capacității de producție. Costul standard este utilizat pentru evaluarea intrărilor și a ieșirilor de stocuri în cursul perioadei, deoarece nu este cunoscut costul efectiv. La sfârsitul ciclului de producție se calculează costul efectiv și se vor înregistra în contabilitate diferențele de preț. Costul standard trebuie revizuit periodic pentru a se asigura corespondența cu costurile reale. Metoda prețului cu amănuntul : este adesea folosită în comerțul cu 1

Author: daniela-aliman

Post on 09-Nov-2015

8 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

curs

TRANSCRIPT

Curs i seminar

Curs i seminar Recapitulare pentru examenLista subiectelor propuse pentru examen

IAS 2 Stocuri

2.Care sunt elementele de costuri ce nu se includ n costul stocurilor, dar trebuie recunoscute drept cheltuieli ale perioadei n care au survenit ?

Elementele de costuri care nu trebuie incluse n costul stocurilor ci trebuie recunoscute drept cheltuial a perioadei n care au survenit:

- pierderi de materiale, manoper sau alte costuri de producie nregistrate peste limitele normale admise;

- costurile de depozitare cu excepia cazului n care astfel de costuri sunt necesare n procesul de producie, anterior trecerii n faza nou de fabricaie;

- regii generale de administraie care nu particip la aducerea stocurilor n forma i n locul n care se gsesc n prezent; i

- costurile de desfacere.

3. Care sunt tehnicile de msurare/evaluare a stocurilor ?Detaliai

Pentru msurarea costului stocurilor pot fi utilizate urmtoarele tehnici, dac rezultatelor aproximeaz valoarea costului:

Metoda costului standard: ia n considerare nivelurile normale ale costurilor

materialelor i consumabilelor, manoperei i capacitii de producie.

Costul standard este utilizat pentru evaluarea intrrilor i a ieirilor de stocuri n cursul perioadei, deoarece nu este cunoscut costul efectiv. La sfrsitul ciclului de producie se calculeaz costul efectiv i se vor nregistra n contabilitate diferenele de pre.

Costul standard trebuie revizuit periodic pentru a se asigura corespondena cu costurile reale.

Metoda preului cu amnuntul : este adesea folosit n comerul cu amnuntul pentru a msura costul stocurilor de articole numeroase i cu micare rapid, care au marje similare i pentru care nu este practic s se foloseasc alt metod de determinare a costului. Costul bunurilor vndute este calculat prin deducerea valorii marjei brute din preul de vnzare al stocurilor. Procentajul marjei brute utilizat ia n considerare stocurile al cror pre a fost redus sub preul de vnzare iniial. Adesea este utilizat un procent mediu pentru fiecare departament.

4. Care sunt metodele de evaluare a stocurilor la ieire ? Care sunt criteriile dup care se alege o metod ?Ce metod este recomandat n condiiile unei economii stabile ? Dar n condiiile unei economii inflaioniste ? Argumentai rspunsul.

Costul stocurilor ar trebui s fie determinat utiliznd una dintre urmtoarele metode de determinare a costului:

costul mediu ponderat (CMP); sau primul intrat-primul ieit (FIFO)Metoda contabil folosit pentru evaluarea stocurilor trebuie selectat pe baza ordinii n care sunt vndute produsele, prin raportare la momentul n care ele devin parte a stocurilor. Prin urmare, ori de cte ori este posibil, costurile stocurilor sunt determinate prin identificarea specific a costurilor individuale. n multe cazuri, totui, este necesar s se utilizeze o formul de determinare a costului de exemplu, primul intrat-primul ieit (FIFO) care prezint n mod corect fluxurile stocurilor. Norma IAS 2 nu permite utilizarea formulei ultimul intrat-primul ieit (LIFO), deoarece aceasta nu prezint cu fidelitate fluxurile stocurilor. Consiliul pentru Standardele Internaionale de Contabilitate (IASB) a remarcat c utilizarea formulei LIFO are adesea la baz motivaii fiscale i a ajuns la concluzia c acele considerente fiscale nu ofer o baz conceptual pentru selectarea unui tratament contabil. IASB nu permite folosirea unui tratament contabil inferior doar din considerente fiscale.

Analitii i managerii utilizeaz adesea o analiz a indicatorilor pentru a evalua performana i condiia societii.

Dei metoda LIFO nu mai este permis n situaiile financiare conform IFRS, unele jurisdicii continu s permit utilizarea formulei LIFO. Atunci cnd se compar entiti din acelai sector de activitate, stocurile trebuie ajustate la FIFO n scopul asigurrii comparabilitii. (ntr-o manier similar, analitii trebuie s aplice aceleai ajustri la situaiile financiare ale entitilor care nu aplic IFRS, nainte de a le compara cu entitile care aplic IFRS).

Soldurile stocurilor determinate cu ajutorul metodei FIFO reprezint o reflecie mai bun a valorii economice.

Schimbarea destinaiei activelor

Conform pct. 153 din Reglementrile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP nr. 3.055/2009, atunci cnd exist o modificare a utilizrii unei imobilizri corporale, n sensul c aceasta urmeaz a fi mbuntit n perspectiva vnzrii, la momentul lurii deciziei privind modificarea destinaiei, n contabilitate se nregistreaz transferul activului din categoria imobilizri corporale n cea de stocuri. Transferul se nregistreaz la valoarea neamortizat a imobilizrii. Dac imobilizarea corporal a fost reevaluat, concomitent cu reclasificarea activului se procedeaz la nchiderea contului de rezerve din reevaluare aferente acestuia. n cazul n care un activ care a fost iniial recunoscut la terenuri este folosit ulterior pentru construirea de ansambluri de locuine destinate vnzrii, n funcie de modul de negociere a contractelor de vnzare a bunurilor ce fac obiectul construciei i vnzrii, valoarea terenului se include n valoarea activului construit sau se evideniaz distinct la stocuri de natura mrfurilor, la valoarea de nregistrare n contabilitate.Dac terenul a fost reevaluat, concomitent cu schimbarea naturii activului se procedeaz la nchiderea contului de rezerve din reevaluare, aferente acestuia.n cazul activelor de natura ansamblurilor sau complexurilor de locuine care iniial erau destinate vnzrii i care ulterior i schimb destinaia, urmnd a fi folosite de entitate pe o perioad ndelungat sau s fie nchiriate unor teri, n contabilitate se nregistreaz un transfer de la stocuri la imobilizri corporale. Transferul se efectueaz la data schimbrii destinaiei, la valoarea la care activele erau nregistrate n contabilitate (reprezentat de cost). Valoarea just este suma pentru care ar putea fi tranzacionat un activ sau decontat o datorie, ntre pri interesate, n cunotint de cauz, n cadrul unei tranzacii desfurate n condiii obiective.Recunoaterea stocurilor pe cheltuieliAtunci cnd stocurile sunt vndute, valoarea contabil a acestora trebuie recunoscut ca o cheltuial n perioada n care a fost recunoscut venitul corespunztor. Valoarea oricrei diminuri a stocurilor pn la valoarea realizabil net i toate pierderile de stocuri trebuie recunoscute drept cheltuial n perioada n care are loc diminuarea sau pierderea de valoare. Valoarea oricrei stornri a diminurii valorii stocurilor ca urmare a unei creteri a valorii realizabile nete trebuie recunoscut ca o reducere a cheltuielii cu stocurile n perioada n care a avut loc stornarea.Procesul de recunoatere ca o cheltuial a valorii stocurilor vndute duce la conectarea costurilor la veniturile din activitatea curent.Stocurile ncorporate ntr-un alt activ imobilizat realizat n regie proprie sunt recunoscute drept cheltuieli pe parcursul duratei utile de via a acelui activ.5. Exist inconsecvene n ceea ce privete calculul costului stocurilor ? Cum trateaz norma IAS 2 Stocuri aceast problem ? Argumentai

Calcularea costului stocurilor implic sisteme complexe de alocare i de urmrire a

costurilor i poate varia n mod semnificativ ntre entiti. Norma IAS 2 abordeaz aceste principii contabile ale costurilor numai la un nivel foarte nalt, prin urmare, costul stocurilor este realizat mai mult prin metodologii contabile de uz general aferente costului, fa de percepii strict teoretice.

Inconsecvena exist n tratamentul rabaturilor i bonificaiilor care pot fi deduse din costul stocurilor. IFRIC arat c IAS 2 impune ca numai rabaturile i bonificaiile primite ca o reducere a preului de cumprare, s fie deduse din costul stocurilor (de exemplu, bonificaiile n numerar i rabaturile de volum). Rabaturile care refinaneaz n mod specific cheltuielile generate de vnzare nu ar trebui s fie deduse din costurile stocurilor.

Norma IAS 2 ofer o serie de metode alternative pentru calcularea costului stocurilor. O entitate va trebui s stabileasc formula de calcul a costului prin alegerea celei mai adecvate formule pentru a aloca costurile de inventar, innd cont de practica din domeniu i de natura proceselor entitii.

Formula bazat pe cost aleas drept politic contabil influeneaz valoarea contabil a stocurilor recunoscute, costul vnzrilor i marja de profit. La alegerea formulei, conducerea trebuie s analizeze cum dorete s apar costurile n situaiile financiare.

Managementul trebuie s ia n considerare un proces de punere n aplicare pentru a se asigura c inventarul este evaluat la cel mai mic cost sau VRN.

Aplicaii practice1. n cursul exerciiului N, societatea ABC cumpr 500 de birouri cu scopul de a le revinde. Costul unitar de achiziie este de 320 lei, iar preul de vnzare de pe pia este de 450 lei. Entitatea a ncheiat un contract ferm pentru vnzarea n exerciiul N+1 a 300 de birouri, preul contractual stabilit fiind de 380 lei. Costurile estimate necesare oricrei vnzri de pe pia se ridic la 110 lei/birou.

Cum se nregistreaz la sfritul exerciiului N deprecierea stocurilor ?

Rezolvare:

Cost = 500 x 320 = 160 000 lei

VRN = (300 x 380) + (200 x 450) + (500 x 110) = 114 000 + 90 000 + 55 000 = 259 000 lei

Deoarece VRN este mai mic dect costul de achiziie, atunci se va nregistra o depreciere la nivelul sumei de 11 000 lei.

607

Cheltuieli privind mrfurile=371

Mrfuri11 000

Conform OMFP 3055/2009, valoarea stocurilor se diminueaz pn la VRN prin reflectarea unei ajustri pentru depreciere.

Astfel, n cazul deprecierii stocurilor de mrfuri se nregistreaz:

6814

Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pt deprecierea activelor circulante=397

Ajustri pt deprecierea mrfurilor11 000

Observaie: Nu trebuie s diminuai sub cost valoarea materialelor i consumabilelor folosite n producie dac putei estima c produsele finite n care urmeaz s le ncorporai vor fi vndute pentru un pre mai mare sau egal cu costul lor.

Dac estimai c VRN a produselor finite va fi inferioar costului de producie, atunci vei diminua pn la VRN i costul materiilor prime i al materialelor aferente. n aceste cazuri, costul de nlocuire a materialelor poate fi cea mai adecvat msur a VRN.

2. ARCO Inc. este o companie productoare din domeniul industriei alimentare. Urmtoarele aspecte se refer la stocurile companiei:

A. n ultimii ani, compania a utilizat un sistem al costului standard ca modalitate de ajutor pentru conducere. Variaiile costului standard au fost nesemnificative pn n prezent i au fost trecute pe cheltuieli direct n situaiile financiare anuale publicate.

Totui, compania s-a confruntat cu dou probleme pe parcursul exerciiului financiar cu nchidere la 31 martie 2013:

- variaiile au fost foarte mari ca rezultat al unor creteri semnificative nregistrate la nivelul costurilor materialelor i manoperei, precum i al unei scderi nregistrate n producie.

- la sfritul anului, un numr mare de uniti produse nu erau vndute. Acest lucru se datoreaz, n parte, faptului c produsele companiei sunt supra-cotate ca pre.

Conducerea companiei intenioneaz, ca i n trecut, s treac pe cheltuieli aceste variaii direct ca i costuri i, de asemenea, s treac pe cheltuieli i o parte a costului aferent surplusului de stocuri nevndute.

B. Stocurile de materii prime pentru producerea ciocolatei, deinute la sfritul exerciiului, sunt folosite 8 luni. n mod normal, stocurile sunt folosite numai 2 luni. Valoarea curent de nlocuire a stocurilor este mai mic dect costul iniial.

S se explice situaiile de la punctele A i B.

Rezolvare:

A. Att trecerea pe cheltuieli a variaiilor n munc i materiale n termeni de costuri, ct i trecerea pe cheltuieli a unei pri din stocurile nevndute sunt inacceptabile din urmtoarele motive:

- trecerile pe cheltuieli ale variaiilor mari rezult n valori standard care nu aproximeaz valoare costului, n conformitate cu IAS 2;

- costurile standard trebuie analizate cu regularitate i revizuite n concordan cu condiiile curente. Variaiile costului manoperei i materialelor trebuie alocate costului standard al stocurilor. Variaia regiei de producie rezultat din capacitatea neutilizat trebuie recunoscut ca o cheltuial n perioada curent;

- termenul supra-cotate ca pre este arbitrar i orice reduceri de valoare trebuie fcute numai dac VRN ale produselor sunt mai mici dect costurile lor.

B. Valoarea reprezentnd partea anormal din materiile prime deinute (folosite pentru 6 luni de producie) trebuie diminuat pn la VRN. Valoarea altor materii prime (folosite pentru 2 luni de producie) trebuie diminuat pn la VRN numai n cazul n care costul estimat al produselor finite va fi mai mare dect VRN.

3. Dispunei de urmtoarele date: o societate a achiziionat mrfuri din import, cheltuielile

legate de achiziie fiind: valoarea n vam 2 500 lei; taxe vamale 250 lei; cheltuieli de transport pe parcurs intern 300 lei; cheltuieli de manipulare 10 lei; prime de asigurare 90 lei; reducere comercial primit 60 lei; diferene de curs valutar rezultate din plata furnizorului extern 10 lei. La data bilanului, ntreprinderea estimeaz c mrfurile vor putea fi vndute la preul de 3 400 lei - costuri estimate de vnzare 400 lei.Ce valoare au mrfurile la nchiderea exerciiului financiar?Costul de achiziie al mrfurilor = 2 500 + 250 + 300 + 10 + 90 - 60 = 3 090 leiValoarea realizabil net = 3 400 - 400 = 3 000 leiLa nchiderea exerciiului financiar, mrfurile sunt evaluate la minimul dintre cost i valoarea realizabil net, adic 3 000 lei.

4. . La 31.12.N, societatea X deine n stoc urmtoarele articole:ArticoleCost de achiziie (n u.m.)Valoare de pia (n u.m.)

Mrfuri Ml10 0009 500

Mrfuri M28 0008 300

Mrfuri M330 00032 000

Mrfuri M45 0004 200

Total53 00054 000

Valoarea de pia a articolelor a fost stabilit de un evaluator profesionist i coincide cu valoarea net de realizare.S se evalueze stocurile la 31.12.N n conformitate cu IAS 2 i s se contabilizeze eventuala depreciere constatat.Testul valorii minime dintre cost i valoarea net de realizare se efectueaz pentru

fiecare articol din stoc, luat separat. Ca urmare, valoarea stocului n bilanul de la nchiderea exerciiului N este:ArticoleMinimul dintre cost i

valoarea net de realizare (n u.m.)

Mrfuri Ml9 500

Mrfuri M28 000

Mrfuri M330 000

Mrfuri M44 200

Total51 700

Rezult o pierdere de valoare de 53 000 51 700 = 1 300 u.m., care se va contabiliza sub forma unei ajustri pentru depreciere :Cheltuieli = ajustri pentru deprecierea stocurilor1 300 privind provizioanele

pentru deprecierea activelor

IAS 12 Impozitul pe profit

1.Impozitul pe profit amnat prin prisma reglementrilor contabile i a Codului fiscal n Romnia; conturi utilizate

Impozitul pe profit amnat prin prisma reglementrilor contabile i a Codului fiscal n Romnia

Conform punctul 99 din OMFP nr. 1286/2012, calculul i nregistrarea impozitului pe profit se efectueaz distinct pentru impozitul curent i cel amnat. Impozitul pe profit de plat trebuie recunoscut ca datorie n limita sumei nepltite. Dac suma pltit depete suma datorat, surplusul trebuie recunoscut drept crean. Plile anticipate n contul impozitului pe profit, determinate potrivit legii, se reflect distinct n contabilitate (contul 4411 Impozitul pe profit curent).OMFP nr. 1286/2012 prevede obligativitatea calculului impozitului pe profit amnat dar face trimitere la aplicarea dispoziiilor IAS 12 Impozit pe profit. Astfel, conform punctul 1241 din OMFP nr. 1286/2012, impozitul pe profit care, potrivit IAS 12 Impozit pe profit, se recunoate n alte elemente ale rezultatului global, definite astfel potrivit prevederilor IFRS, se evideniaz n contul 1034 Impozit pe profit curent i impozit pe profit amnat recunoscute pe seama capitalurilor proprii, urmrindu-se distinct impozitul pe profit curent i impozitul pe profit amnat.

n acest cont se evideniaz i impozitul pe profit amnat corespunztor rezervelor legale i altor rezerve prevzute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare. n contul 1034 Impozit pe profit curent i impozit pe profit amnat recunoscute pe seama capitalurilor proprii nu se evideniaz impozitul pe profit corespunztor rezultatului reportat sau altor componente de capitaluri proprii, acesta recunoscndu-se direct n elementul respectiv de capitaluri proprii.

2. Ce sunt diferenele temporare i cum se determin ?

Diferenele temporare sunt diferenele dintre valoarea contabil a unui activ sau a unei datorii din Declaraia Poziiei Financiare i baza fiscal a acesteia. Diferenele temporare pot mbrca fie forma unor:

Diferene temporare impozabile sunt acele diferene temporare ce vor avea ca rezultat valori impozabile n determinarea profitului impozabil (pierderii fiscale) al perioadelor viitoare, atunci cnd valoarea contabil a activului sau a datoriei este recuperat sau decontat; fie a unor

Diferene temporare deductibile sunt acele diferene temporare ce vor avea ca rezultat valori ce sunt deductibile n determinarea profitului impozabil, (pierderii fiscale) al perioadelor viitoare, atunci cnd valoarea contabil a activului sau a datoriei este recuperat sau decontat. O datorie privind impozitul amnat trebuie recunoscut pentru toate diferenele temporare impozabile, cu excepia msurii n care datoria privind impozitul amnat rezult din:a) recunoaterea iniial a fondului comercial; saub) recunoaterea iniial a unui activ sau a unei datorii ntr-o tranzacie care nu reprezint o combinare de ntreprinderi i la momentul realizrii tranzaciei nu afecteaz nici profitul contabil, nici profitul impozabil (pierderea fiscal).

O diferen temporar impozabil rezult atunci cnd:- valoarea contabil a activului > baza fiscal a activului sau- valoarea contabil a datoriei < baza fiscal a datoriei. Diferena temporar impozabil x cota de impozitare = Datorii de impozit amnat

3. Cum sunt evaluate creanele i datoriile de impozit amnat ?

Creanele i datoriile de impozit amnat se evalueaz la nivelul mrimii pe care entitatea se ateapt s o primeasc sau s o plteasc, utiliznd cotele de impozit ateptate privind perioada n cursul creia se va realiza activul sau se va deconta datoria. Dac exist cote diferite de impozitare, n funcie de diferite modaliti de realizare a activului sau de decontare a datoriei, se utilizeaz cota care reflect inteniile firmei. Creanele i datoriile de impozit amnat nu se actualizeaz4. Cum sunt evaluate soldurile impozitului amnat ?

Soldurile impozitului amnat sunt evaluate folosind:

-ratele de impozitare i legile fiscale care au fost reglementate pn la data raportrii;

-ratele de impozitare care reflect modul n care activul va fi recuperat sau datoria va fi decontat prin utilizare, cedare sau decontare; i

-rata de impozitare adoptat sau adoptat n mod substanial ce se ateapt s se aplice perioadei n care activul este realizat sau datoria decontat.

5. Impozitele amnate sunt considerate element de datorie sau de capital propriu ? Argumentai Datoria unei entiti privind impozitul amnat respect definiia unei datorii. Totui, datoriile privind impozitul amnat nu sunt datorii legale curente, deoarece ele nu reprezint impozitele care sunt n prezent datorate sau pltibile autoritilor. Impozitele care sunt datorate autoritilor, dar care nu au fost pltite sunt denumite datorii privind impozitul curent. Acestea sunt clasificate n Declaraia Poziiei Financiare ca i datorii curente, n timp ce datoriile privind impozitul amnat sunt clasificate ca datorii pe termen lung.

Dac o entitate se dezvolt, pot fi create continuu noi datorii privind impozitul amnat (n funcie de sursa diferenelor temporare poteniale). Astfel, soldul contului de datorii privind impozitul amnat nu va scdea probabil niciodat. Mai mult, modificrile survenite n legislaia fiscal sau n activitatea unei societi ar putea avea drept rezultat impozite amnate care nu sunt niciodat pltite. Din aceste motive, analitii trateaz datoriile privind impozitul amnat ca fcnd parte din capitalul propriu al unei societi.

Din punct de vedere tehnic, tratarea datoriilor privind impozitul amnat ca fcnd parte din capitalul propriu al unei societi trebuie s aib loc numai dac analistul este convins c datoriile privind impozitul amnat vor crete sau vor rmne la un nivel stabil n viitorul apropiat. Aceasta este situaia n care o societate se ateapt s achiziioneze cu regularitate noi active (sau active mai scumpe), astfel nct diferenele temporare agregate vor crete (sau vor rmne stabile) de-a lungul timpului. n astfel de circumstane, care sunt normale pentru majoritatea entitilor, datoriile privind impozitul amnat pot fi privite ca fiind mprumuturi nepurttoare de dobnd acordate de autoriti, mprumuturi, care, n valoare agregat, vor crete ntotdeauna , fr a fi vreodat rambursate. Motivul pentru care datoriile privind impozitul amnat, a cror valoare este n mod perpetuu stabil sau n cretere, sunt tratate ca i capitaluri proprii este acela c un mprumut perpetuu care nu genereaz pli ale componentelor de dobnd sau principal capt caracteristicile unui capital propriu permanent.

Dac totui se ateapt ca datoriile unei entiti privind impozitul amnat s scad n timp, ele trebuie tratate ca datorii n scopul analizei. Un considerent este acela c datoriile trebuie actualizate la valoarea timp a banilor; impozitele nu sunt pltite pn n perioadele viitoare. De asemenea, trebuie s se ia n considerare motivele care au cauzat apariia impozitele amnate i probabilitatea ca aceste cauze s fie reluate.

n unele cazuri, se ignor datoriile privind impozitul amnat n scopul analizei, atunci cnd este dificil s se determine dac aceste datorii mprumut, n timp, caracteristicile adevrate ale unei datorii sau capital propriu. Un analist trebuie s decid dac datoriile privind impozitul amnat trebuie caracterizate ca datorii, capital propriu sau nici unul dintre aceste elemente, n funcie de circumstanele unice specifice unei situaii.

Aplicaii practice1. La 31.12.N, calculai diferenele temporare pentru urmtoarele elemente:

o instalaia achiziionat la nceputul exerciiului N-1, la un cost de achiziie de 1 000 u.m.. Din punct de vedere contabil se amortizeaz liniar pe 5 ani, iar din punct de vedere fiscal se amortizeaz liniar pe 4 ani;

cheltuieli n avans n sum de 500 u.m. reprezint chirii nregistrate n exerciiul N, n numele exerciiului N+1, deductibile fiscal n anul contabilizrii cheltuielii;

provizioane pentru garanii de 600 u.m., din care 200 deductibile fiscal n anul contabilizrii provizionului.

Rezolvare:

Instalaie:

Valoare contabil = 1 000 2 x (1 000/5) = 600 u.m.

Baza fiscal = 1 000 2 x (1 000/4) = 500 u.m.

Diferena temporar este de 100 u.m. i este dat de diferena ntre politicile contabile i regulile fiscale, n acest caz durata de amortizare diferit. Activul va fi realizat prin utilizare (amortizare) sau vnzare, genernd cheltuieli n contabilitate de 600 u.m., n timp ce sumele care vor fi deductibile din punct de vedere fiscal sunt de 500 u.m.

Cheltuieli n avans:

Valoarea contabil = 500 u.m.

Baza fiscal = 500 u.m.

n acest caz, nu exist diferene temporare, deoarece anul recunoaterii contabile este acelai cu anul recunoaterii fiscale. Elementul de activ se realizeaz prin trecerea pe cheltuieli, moment n care suma de 500 u.m. va fi deductibil din punct de vedere fiscal.

Provizioane pentru garanii:

Valoarea contabil = 600 u.m.

Baza fiscal = 600 400 = 200 u.m.

Pentru o datorie, baza fiscal se determin prin diminuarea valorii contabile cu suma deductibil fiscal, la decontarea acesteia; pentru provizionul prezentat, aceast sum este de 400 u.m., respectiv valoarea nedeductibil care, la anularea provizionului, va fi neimpozabil; astfel, baza fiscal este de 200 u.m., n timp ce diferena temporar este de 400 u.m. i corespunde sume pentru care anul recunoaterii contabile nu este acelai cu anul recunoaterii fiscale. 2. La nceputul exerciiului N, s-a dat n funciune un utilaj n valoare de 20.000 u.m. n

anul N, amortizarea contabil a fost de 2.000 u.m., iar amortizarea fiscal, de 2.800 u.m. Cota de

impozit pe profit : 16%. S se calculeze impozitul amnat la nchiderea exerciiului N n conformitate cu IAS 12

Impozitul pe profit".

Valoarea contabil a activului la 31.12.N = 20.000 u.m. - 2.000 u.m.18.000 u.m.Baza de impozitare a activului la 31.12.N = 20.000 u.m. - 2.800 u.m.17.200 u.m.Diferen temporar impozabil = 18.000 u.m. - 17.200 u.m. 800 u.m.Datoria de impozit amnat care trebuie nregistrat n exerciiul N: 16% x 800 u.m. = 128 u.m.3. O societate a cumprat un activ cu 1.000 lei. Din punct de vedere fiscal l amortizeaz accelerat pe 5 ani, iar din punct de vedere contabil, liniar pe 5 ani. S se calculeze i s se nregistreze impozitele amnate. Profitul societtii brut contabil anual este de 1.000 lei.

Rezolvare: Calculam VC1 si BF1 :

VC.1 = 1.000 1.000/5 = 800

BF1 = 1.000 x 50% = 500

diferenta temporara impozabila rezulta datorie privind impozitul amanat

6912ch. cu imp. amanat=4412. datorie cu imp.

300x16%=48 lei

Impozitul pe profit de plata in anul I = 1.000 + 200 500 = 700

Cheltuiala cu impozitul current

= 700 x 16% = 112

6911

=4411

700x16%=112 lei

anul II

VC2 = 1.000 2 x 1.000/5 = 600

BF 2 = 500 500/4 = 375

diferenta temporara impozabila : 600 375 = 225 lei rezulta datorie privind impozitul = 225 x 16% = 36 lei; existent 48 lei reluam datoria pe venituri din impozite amanate 12 lei (48 lei-36lei)

4412=791

12 lei

Profit impozabil = 1.000 + 200 125(500:4) = 1.075 lei

Impozit pe profit de plata = 1.075 x 16% = 172 lei

6911=4411

172 lei

anul III

VC.3 = 1.000 3 x 1.000/5 = 400 lei

BF 3 = 375 500/4 = 250 leidiferenta temporara impozabila : 150 lei

datorie :

150 lei x 16% = 24 lei

existent :

36 lei

reluam :

12 lei

4412=791

12 lei

profit impozabil = 1.000 + 200 125 = 1.075 lei

4. La data bilanului, o societate are o crean privind dividendele de ncasat de 85.000

u.m. Din punct de vedere fiscal, dividendele nu sunt impozabile.S se calculeze eventuala diferen temporar n conformitate cu IAS 12 Impozitul pe

profit". Argumentai rspunsul

Rezolvare:Valoarea contabil a creanei85.000 u.m.Baza de impozitare a creanei85.000 u.m.Nu exist diferen temporar.Remarc 1: Dac beneficiile economice generate de ntreprindere, n momentul recuperrii activului, nu sunt impozabile, baza de impozitare este egal cu valoarea contabil a activului respectiv.Remarc 2: O analiz alternativ este aceea conform creia creana privind dividendele de ncasat are o baz fiscal nul. Diferena temporar rezultat (85.000 u.m.) se impoziteaz ns cu o rat nul.IAS 40 Investiii imobiliare1. Ce sunt investiiile imobiliare ?Dai cateva exempleInvestiiile imobiliare se definesc ca fiind acele proprieti imobiliare (terenuri sau cldiri sau pri din cldiri sau ambele) deinute de proprietar (sau de ctre locatar n baza unui contract de leasing) pentru a le nchiria sau pentru a beneficia de pe urma creterii lor n valoare i NU pentru:

-a fi utilizate n producia de bunuri, prestarea de servicii sau n scopuri administrative; sau

-a fi vndute pe parcursul desfurrii normale a activitii. ExempleUrmtoarele constituie exemple de investiii imobiliare:

a)terenuri deinute, mai degrab, n scopul creterii pe termen lung a valorii capitalului, dect n scopul vnzrii ntr-un timp foarte scurt, pe parcursul desfurrii normale a activitii;

b)terenurile deinute pentru a fi utilizate n viitorul nca nedeterminat. (Dac o ntreprindere nu a hotrt c va utiliza terenul fie ca pe un tip de proprietate imobiliar utilizat de proprietar, fie n scopul vnzrii rapide pe parcursul desfurrii normale a activitii, atunci terenul este considerat ca fiind deinut n scopul creterii valorii capitalului);

c)o cldire aflat n proprietatea ntreprinderii raportoare (sau deinut de ntreprinderea raportoare n baza unui contract de leasing financiar) i nchiriat n baza unuia sau mai multor contracte de leasing operaional;

d)o cldire care nu este folosit, dar care este deinut spre a fi nchiriat n baza unuia sau mai multor contracte de leasing operaional.

Prin urmare, o investiie imobiliar genereaz fluxuri de numerar care sunt n mare msur independente de alte active deinute de o ntreprindere. Acest lucru difereniaz investiia imobiliar de alte proprieti imobiliare.

2. Precizai elementele care nu intr n calculul costului unei investiii imobiliare i din ce elemente este format costul unei investiii imobiliare achiziionate ?n costul unei investiii imobiliare nu intr: costurile de nfiinare, pierderile din exploatare aprute nainte ca investiia imobiliar s ating nivelul planificat de ocupare sau valori neobinuite ale risipei de materiale, forei de munc sau alte pierderi de resurse aprute.

Standardul IAS 40 ofer posibilitatea unei ntreprinderi s considere un bun imobiliar preluat n leasing operaional ca fiind investiie imobiliar, n cazul n care activul respectiv este deinut pentru a realiza chirii i/sau a valoriza capitalul.

Bunul imobiliar deinut conform unui contract de leasing i clasificat ca investiie imobiliar va fi recunoscut la valoarea cea mai mic dintre valoarea just a activului i valoarea actualizat a plilor minimale de leasing, fiind astfel contabilizat ca n cazul unui contract de leasing financiar. Costul unei investiii imobiliare achiziionate este format din preul de cumprare al acesteia plus orice cheltuieli direct atribuibile (ex. onorariile profesionale pentru prestarea serviciilor juridice, taxele de transfer a proprietii i alte costuri de tranzacionare).3. Incapacitatea de a determina n mod credibil valoarea just a unei investiii imobiliareExista o ipotez ce este respins, conform creia o ntreprindere vrea sa determine, n mod credibil, valoarea just a unei investiii imobiliare, pe o baza continu. n situaii excepionale, totui exist o dovad clar, n momentul n care o ntreprindere achiziioneaz pentru prima data o investiie imobiliar (sau n momentul n care o proprietate existent devine pentru prima data investiie imobiliar ca urmare a definitivrii construciei sau mbuntirii, sau n urma survenirii unei modificri n utilizare) c ntreprinderea nu va putea determina, n mod credibil, valoarea just a investiiei imobiliare pe o baz continu. Aceast situaie apare atunci cnd, i numai atunci cnd, tranzaciile de pia comparabile sunt ocazionale i nu sunt disponibile estimri alternative ale valorii juste (de exemplu, bazate pe previziuni actualizate ale fluxurilor de numerar). n astfel de situaii, o ntreprindere trebuie s evalueze acea investiie imobiliar utiliznd tratamentul contabil de baz prezent n IAS16, Imobilizri corporale. Valoarea rezidual a investiiei imobiliare trebuie presupus a fi egal cu zero.

ntreprinderea trebuie s continue aplicarea IAS 16 pn la momentul cedrii investiiei imobiliare.

4. Cnd se pot efectua transferuri la sau din categoria investiiilor imobiliare ? Transferuri la sau de la categoria de investiie imobiliar trebuie fcute numai atunci cnd exist o modificare a utilizrii, evideniat de:(a)nceperea utilizrii de ctre proprietar, pentru un transfer de la investiie imobiliar la alte proprieti imobiliare;(b)nceperea procesului de mbuntire, n perspectiva vnzrii, pentru un transfer de la o investiie imobiliar la stocuri;(c)ncheierea utilizrii de ctre proprietar, pentru un transfer de la alte proprieti imobiliare la investiii imobiliare;(d)nceperea unui leasing operaional cu o alt parte, pentru un transfer de la stocuri la investiii imobiliare; sau(e)definitivarea procesului de construcie sau mbuntire, pentru un transfer de la proprietatea imobiliar n curs de construcie sau mbuntire (acoperit de IAS 16) la investiie imobiliar.Pentru transferul unei investiii imobiliare nregistrate la valoarea just la proprieti imobiliare utilizate de proprietar sau stocuri, costul proprietii, n scopul contabilizrii ei ulterioare conform IAS 16 sau IAS 2 trebuie s fie valoarea sa just de la data modificrii utilizrii.Dac o proprietate imobiliar utilizat de proprietar devine o investiie imobiliar care va fi nregistrat la valoarea just, o ntreprindere trebuie s aplice IAS 16 pn la data modificrii utilizrii. ntreprinderile trebuie s trateze orice diferen de la acea dat, dintre valoarea contabil a proprietii imobiliare, n baza IAS 16, i valoarea sa just, la fel ca pe o reevaluare, n baza IAS 16.Pentru un transfer de la stocuri la investiie imobiliar care va fi nregistrat la valoarea just, orice diferen ntre valoarea just a proprietii imobiliare la acea dat i valoarea sa contabil anterioar trebuie recunoscut n profitul net sau pierderea net a perioadei.Atunci cnd o ntreprindere definitiveaz construcia sau mbuntirea unei investiii imobiliare, construit n regie proprie i care va fi nregistrat la valoarea just, orice diferen ntre valoarea just a proprietii imobiliare de la acea dat i valoarea sa contabil anterioar trebuie recunoscut n profitul net sau n pierderea net aferent perioadei.5. Enumerai politicile contabile utilizate de o ntreprindere n cazul investiiilor imobiliarePoliticile contabile aplicate de ntreprindere

1. Evaluarea iniial pentru investiiile imobiliare se realizeaz la cost. Costul unei investiii imobiliare achiziionate este format din preul de cumprare al acesteia +orice cheltuieli direct atribuibile;

2. Atunci cnd o investiie imobiliar este, pentru prima dat, evalua la valoarea just, diferena dintre aceasta i valoarea contabil a activului din momentul evalurii constituie o cheltuial sau un venit;

3. Evaluarea ulterioar a investiiilor imobiliare se realizeaz fie la valoarea just, fie la cost;

4. Investiiile imobiliare care sunt evaluate la valoarea just nu mai necesit nregistrarea amortizrii;

5. Variaia valorii juste afecteaz veniturile sau cheltuielile dup caz;

6. Dac pentru un activ valoarea contabil este mai mare dect baza fiscal rezult o diferen temporar impozabil, care va determina nregistrarea n contabilitate a unei datorii privind impozitele amnate;

7. Impozitele amnate se contabilizeaz pe seama unei cheltuieli sau a unui venit cu excepia impozitului generat de o tranzacie contabilizat direct n capitalurile proprii, cnd impozitul se contabilizeaz pe seama capitalurilor proprii.

Aplicaii practice

1. O societate de construcii construiete un ansamblu de 4 cldiri, astfel:

- cldirea A va fi vndut la data terminrii lucrrilor;

- cldirea B va fi utilizat de ctre firm pentru birouri;

- cldirea C va fi nchiriat terilor.

Care sunt clasele n care se recunosc ca active i care sunt regulile de recunoatere (costurile capitalizabile) ?

Rspuns:

Cldirea A este considerat un stoc (n curs de execuie pn la finalizare, produs finit dup finalizare) i intr sub incidena standardului IAS 2 Stocuri.

Cldirea B este imobilizare corporal realizat de firm i se aplic regulile din standardul IAS 16 Imobilizri corporale.

Cldirea C este tratat conform standardului IAS 16 Imobilizri corporale pn la finalizare, iar apoi este considerat investiie imobiliar i se aplic standarul IAS 40 Investiii imobiliare.

Sunt capitalizabile costurile directe i costurile indirecte de producie alocate raional. Nu pot fi capitalizabile pierderile, folosirea ineficient a forei de munc, costurile administrative i de distribuie (cu excepia cazului n care sunt direct legate de aducerea bunului n starea n care se gsete).

Pentru cele 3 cldiri nu se include n cost vreun profit intern.

2. Societatea A a construit un imobil al crui cost este de 25.000 u.m. Acest imobil a fost dat n folosin pe l iulie N. La 31.12.N, activul este evaluat la valoarea sa just, estimat la 25.300 u.m. De la data punerii n funciune, imobilul a fost amortizat pentru 500 u.m. La 31.12.N+1, valoarea just a imobilului este de 26.000 u.m.S se prezinte nregistrrile contabile la 31.12.N i la 31.12.N+1, tiind c societatea folosete pentru evaluare modelul valorii juste, n conformitate cu IAS 40 Investiii imobiliare".La 31.12.N se contabilizeaz urmtoarele:-anularea amortizrii cumulate, prin imputare asupra valorii de intrare a imobilului de plasament: Amortizarea=Imobile de plasament 500Imobilelor de plasament-recunoaterea diferenei dintre valoarea just a imobilului de plasament i valoarea sa contabil [25.300 - (25.000 - 500)]:Imobile de plasament = Venituri din imobile de plasament 800La 31.12.N+1 se recunoate variaia valorii juste (26.000 - 25.300):Imobile de plasament = Venituri din imobile de plasament 7003. Pn pe l august N, ntreprinderea a ocupat un imobil cu birouri, imobil care se afl n proprietatea sa. Pe l august N, societatea 1-a nchiriat altor societi, astfel nct imobilul a devenit imobil de plasament. La aceast dat se cunosc urmtoarele informaii privind imobilul: valoarea just 14.000 u.m., valoarea de intrare 10.000 u.m., amortizarea cumulat 4.000 u.m. Presupunem c valoarea just devine 13.500 u.m. la 31.12.N i 14.200 u.m. la 31.12.N+1.

S se contabilizeze schimbarea clasificrii imobilului la l august N i evaluarea acestuia la 31.12.N i la 31.12.N+1, tiind c societatea folosete modelul valorii juste, n conformitate cu IAS 40.

Rezolvare:

Schimbarea clasificrii imobilului la l august N genereaz urmtoarele nregistrri contabile:-anularea amortizrii cumulate, prin imputare asupra valorii de intrare a cldirii:Amortizarea cldirilor=Cldiri 4.000-recunoaterea imobilului de plasament, evaluat la valoarea just, i a diferenei dintre valoarea just a imobilului de plasament i valoarea sa contabil [14.000 - (10.000 - 4.000)] ca elemente de capitaluri proprii:Imobile de plasament = % 14.000 Cldiri6.000 Rezerve din reevaluare 8.000

La 31.12.N se recunoate diminuarea valorii juste (14.000 - 13.500):Cheltuieli cu imobile de plasament = Imobile de plasament 500La 31.12.N+1 se recunoate variaia valorii juste (14.200 - 13.500):Imobile de plasament =Venituri din imobile de plasament 7004. Analizai urmtoarele cazuri i identificai elementele care sunt recunoscute ca investiii imobiliare:

a) un teren achiziionat pentru care nu s-a stabilit utilizarea viitoare;

b) o cldire n curs de construcie care va fi nchiriat terilor;

c) o cldire care este parial nchiriat terilor, parial utilizat de proprietar.

Rspuns

a) Terenul este investiie imobiliar pn la data stabilirii utilizrii sale deoarece presupune o valorificare a capitalului;

b) Chiar dac n momentul terminrii lucrrilor cldirea va fi considerat o investiie imobiliar, pe perioada construciei nu este inclus n aceast structur;

c) Dac cele dou componente pot fi vndute separat, atunci partea nchiriat este investiie imobiliar, iar cea utilizat este imobilizare corporal. Dac nu pot fi vndute separat, se recunoate ca investiie imobiliar doar dac partea utilizat de proprietar este nesemnificativ.

Active imobilizate deinute n vederea vnzrii i activitii ntrerupte

IFRS 51. Cum clasific o entitate un activ necurent ca deinut n vederea vnzrii ? ArgumentaiO entitate clasific un activ imobilizat (sau un grup de active) ca deinut n vederea vnzrii, dac valoarea sa contabil va fi recuperat mai degrab prin vnzare dect prin utilizare.Un activ (sau grup de active) ndeplineste definiia dac este disponibil spre vnzare n condiia sa actual (cu excepia operaiilor normale legate de vnzare), iar vnzarea trebuie s fie foarte probabil.Un grup de active deinut n vederea vnzrii reprezint un ansamblu de active i eventual datorii legate de acestea pe care ntreprinderea intenioneaz s le vnd sau s le schimbe cu alte active, ntr-o tranzacie unic.

ntr-un grup de active pot fi incluse orice fel de active i datorii, inclusiv active curente care nu intr n sfera de aplicare a IFRS 5.

Vnzarea are o probabilitate mare de realizare dac managementul (de la nivelul corespunztor) a ntocmit un plan de vnzare a activului si a iniiat un program eficient de identificare a cumprtorului si de realizare a planului de vnzare. n plus, se asteapt ca vnzarea s fie ncheiat n termen de un an de la data clasificrii si este puin probabil s fie necesare schimbri ale planului sau ca planul s fie retractat.

2. Cum evalueaz o entitate un activ imobilizat care nceteaz s mai fie clasificat drept deinut n vederea vnzrii ?Entitatea trebuie s evalueze un activ imobilizat care nceteaz a mai fi clasificat drept deinut n vederea vnzrii (sau care nceteaz a mai face parte dintr-un grup destinat cedrii clasificat drept deinut n vederea vnzrii) la cea mai mic valoarea dintre:

a)valoarea sa contabil nainte ca activul (sau grupul destinat cedrii) s fi fost clasificat drept deinut n vederea vnzrii, ajustat cu orice amortizare sau reevaluare care ar fi fost recunoscut dac activul (sau grupul destinat cedrii) nu ar fi fost clasificat drept deinut n vederea vnzrii; i

b)valoarea sa recuperabil la data deciziei ulterioare de a nu fi vndut3. Cnd nceteaz o entitate s clasifice un activ imobilizat ca fiind deinut n vederea vnzrii ? Care sunt criteriile pe care nu le mai ndeplinete ?O entitate trebuie s nceteze s clasifice un activ imobilizat (sau un grup de active destinat cedrii) ca fiind deinut n vederea vnzrii atunci cnd nu mai ndeplinete urmtoarele criterii:

- activul/grupul de active destinat cedrii este pregtit pentru vnzarea imediat n starea sa actual.

- vnzarea este foarte probabil i ateptat s aib loc n cel mult 1 an. O vnzare este foarte probabil n cazul n care:

- conducerea i exprim angajamentul fa de un plan de vnzare;

- exist un program activ i alte msuri pentru identificarea unui cumprtor;

- se preconizeaz finalizarea unei vnzri n termen de cel mult 1 an de la data clasificrii;

- activul/grupul de active este promovat la un pre rezonabil; i

- este puin probabil ca planul s se modifice semnificativ sau s se aib n vedere vreun plan pentru anularea vnzrii.

sau atunci cnd a avut loc vnzarea.

Cerinele legate de derecunoatere sunt stabilite de IAS 16 pentru imobilizrile corporale i IAS 38 pentru activele necorporale4.Prezentai pe scurt, deciziile strategice i tactice care trebuie luate n considerare la aplicarea standardului IFRS 5:Decizii strategiceDecizii tacticeProbleme de depit

Activele imobilizate deinte n vederea vnzrii trebuie identificateConducerea trebuie s implementeze procese pentru a identifica deciziile asumate care ar genera clasificarea activelor imobilizate sau a grupurilor de active destinate cedrii drept deinute n vederea vnzriiEvaluarea msurii n care activul imobilizat destinat vnzrii ndeplinete toate criteriile pentru a fi clasificat drept deinut n vederea vnzrii.

Determinarea existenei unor posibile probleme de prezentare a informaiilor. De exemplu, dac o filial sau o divizie este deinut n vederea vnzrii, prezentarea informaiilor poate fi o problem sensibil i poate compromite procesul de negociere.

Activele imobilizate deinute n vederea vnzrii trebuie evaluate la cea mai mic valoare dintre valoarea contabil i valoarea just minus costurile de vnzareTrebuie s se decid asupra metodologiei de determinare a valorii juste. De exemplu, dac nu este disponibil un pre al pieei, trebuie s se aleag dac trebuie utilizat un model al fluxurilor de numerar actualizate, ce rat de actualizare trebuie folosit, etc.Valoarea just a unui activ imobilizat poate fi dificil de determinat.

Trebuie identificate activele care nu intr sub incidena cerinelor de evaluare din acest standard i trebuie evaluate n conformitate cu standardul corespunztor.Trebuie implementate procese n vederea identificrii activelor care nu intr sub incidena cerinelor de evaluare din acest standard. Identificarea activelor este, n general, direct i nu genereaz un grad semnificativ de complexitate.

4. Ce elemente trebuie prezentate n situaiile financiare legate de standardul IFRS 5 ?Declaraia Venitului Global i Noteletrebuie s prezinte (dup profitul net al perioadei):

- sumele i analiza veniturilor, cheltuielilor i rezultatului nainte de impozitare, atribuibile activitii ntrerupte; i

- valoarea ctigurilor sau pierderilor recunoscute la vnzarea activelor sau stingerea datoriilor atribuibile activitii ntrerupte i impozitul pe venit aferent.

Situaia fluxurilor de numerar trebuie s prezinte fluxurile de numerar nete atribuibile activitilor de exploatare, investiie i finanare ale activitii ntrerupte.

Activele imobilizate deinte n vederea vnzrii, precum i activele i datoriile ale unui grup destinat cedrii trebuie prezentate separate fa de alte active i datorii n Declaraia Poziiei Financiare n exerciiul n care au fost clasificate.

O entitate trebuie s prezinte urmtoarele informaii n notele la situaiile financiare n perioada n care un activ imobilizat/un grup de active destinat cedrii a fost fie clasificat ca deinut n vederea vnzrii, fie vndut:

- o descriere a activului sau a grupului de active destinat cedrii;

- o descriere a faptelor i circumstanelor vnzrii sau care conduc la vnzarea ateptat, precum i modalitatea i momentul ateptat pentru vnzarea respectiv;

- pierderea, ctigul sau deprecierea recunoscute i, dac nu sunt prezentate separate n Declaraia Venitului Global, n capitolul din acestea care cuprinde pierderea sau ctigul n cauz;

- segmentul n care este prezentat activul imobilizat ; i

- n perioada deciziei de modificare a planului de vnzare a activului/a grupului de active destinat cedrii, o descriere a faptelor i circumstanelor care au condus la decizia respectiv i efectul deciziei asupra rezultatelor activitii pentru perioada n cauz i perioadele anterioare prezentate.

O entitate nu trebuie s reclasifice sau s prezinte din nou valorile prezentate pentru activele imobilizate sau pentru activele i datoriile grupurilor destinate cedrii care au fost clasificate drept deinute n vederea vnzrii n declaraiile poziiei financiare din perioadele anterioare. Perioada comparativ rmne neajustat, deoarece clasificarea este prospectiv. Aplicaii practice

1. Analizai urmtoarele situaii i artai n ce caz i la ce dat activul poate fi recunoscut ca activ necurent deinut n vederea vnzrii:

a) o cldire utilizat ca sediu al firmei societatea a achiziionat o alt cldire n

care s transfere birourile. Decizia de a vinde vechiul sediu a fost luat n ianuarie, ns noul sediu a fost achiziionat n iunie;

b) un depozit a fost achiziionat terenul pe care s se construiasc noul depozit, ns lucrrile nc nu au nceput. Decizia de a vinde vechiul depozit a fost luat n ianuarie, terenul a fost achiziinat n aprilie, iar lucrrile de construcie vor ncepe n august i se vor termina cel mai probabil n anul urmtor;

c) un echipament utilizat pentru a obine un produs la care firma va renuna exist cteva comenzi pe care firma le va onora nainte de a renuna la produs.

Decizia de a vinde echipamentul a fost luat n martie, se estimeaz c aceste comenzi se vor termina pn n iunie;

d) un utilaj s-a achiziionat un nou utilaj, ns utilajul vechi se va utiliza pn cnd se gsete un utilizator. Decizia de a vinde vechiul utilaj a fost luat n ianuarie, noul utilaj a fost achiziionat n mai, firma a ntocmit un plan de vnzare i a nceput s caute un client pentru vechiul utilaj n iunie.

Rezolvare:

a) cldirea este disponibil pentru vnzare ncepnd cu luna iunie, prin urmare, dac a fost aprobat un plan de cesiune, dac se caut un cumprtor i se estimeaz c vnzarea se va realiza n mai puin de 1 an, n iunie cldirea se recunoate ca activ necurent deinut n vederea vnzrii;

b) depozitul nu este disponibil pentru vnzare deoarece se prevede o perioad ndelungat pentru transferul bunului (timpul necesar construirii noului depozit);

c) echipamentul nu este disponibil pentru o cesiune imediat deoarece exist comenzi de la clieni pe care firma intenioneaz s le onoreze nainte de a vinde activul;

d) utilajul este disponibil pentru vnzare nc din luna mai, ns criteriile de recunoatere ca activ necurent deinut n vederea vnzrii sunt ndeplinite n luna iunie.

2. Societatea X a hotrt vnzarea unui grup de active, n acest sens a aprobat un plan de vnzare i a ntocmit un plan de gsire a unui cumprtor la sfritul exerciiului N. La 31.12.N, nainte de a clasifica grupul de active ca active destinate vnzrii, grupul de active este format din urmtoarele elemente:

fond comercial 10 000 u.m.;

cldiri 50 000 u.m. (cldirile au fost cumprate la un cost de achiziie de 100 000 u.m., amortizarea fiind liniar, iar durata de utilitate de 20 ani);

instalaii de producie care au fost cumprate la 1.01.N-2, la un cost de achiziie de 140 000 u.m., amortizarea fiind liniar pe 7 ani;

mrfuri 32 000 u.m.;

materii prime 11 000 u.m.;

La 31.12.N exist indicii de depreciere pentru cldiri, valoarea recuperabil fiind de 40 000 u.m.

Costul de achiziie al mrfurilor a fost de 32 000 u.m., iar valoarea realizabil net este de 33 000 u.m. Costul de achiziie al materiilor prime a fost de 11 000 u.m., iar valoarea realizabil net este de 8 000 u.m.

La 31.12.N, pentru grupul de active destinat vnzrii se estimeaz o valoare just de 153 000 u.m. i cheltuieli de vnzare de 2 000 u.m.

S se nregistreze operaiile efectuate de societatea X n exerciiile N i N+1. Cum vor fi evaluate activele grupului n bilan ? Rezolvare

La 31.12. N sunt ndeplinite condiiile de clasificare a grupului de active ca active deinute n vederea vnzrii (activul este disponibil pentru vnzare n starea sa actual i vnzarea are o mare probabilitate de a se realiza a fost ntocmit un plan de vnzare i se caut un cumprtor).

Se stabilete VNC pentru fiecare dintre componentele grupului de active:

1. Fond comercial

VNC = 10 000 u.m.

2. Cldiri

Pentru cldiri exist indicii c activul s-a depreciat, n concluzie, se efectueaz testul de depreciere:

VNC = 50 000 u.m.

Valoarea recuperabil = 40 000 u.m o depreciere de 10 000 u.m.

VNC = 40 000 u.m. (obinut dup aplicarea standardului IAS 36 Deprecierea activelor)

3. Instalaii de producie

VNC = 140 000 (140 000/7*3) = 80 000 u.m. (obinut dup aplicarea standardului IAS 16 Imobilizri corporale);

4. Mrfuri

Stocurile sunt evaluate la nchiderea exerciiului la cea mai mic valoare dintre cost i valoarea realizabil net

Cost de achiziie = 32 000 u.m.

Valoarea realizabil net (VRN) = 33 000 u.m. c activele nu sunt depreciate

VNC = 32 000 u.m. (obinut prin aplicarea standardului IAS 2 Stocuri);

5. Materii prime

Cost de achiziie = 11 000 u.m.

VRN = 8 000 u.m. c activele sunt depreciate, deprecierea fiind de 3 000 u.m.

VNC = 8 000 u.m. (obinut dup aplicarea standardului IAS 2 Stocuri);

a) Se nregistreaz deprecierea cldirilor:

6813 Chelt. de expl. privind ajustrile pt deprecierea imob.=2912 Ajustri pentru deprecierea cldirilor10 000

b) Se nregistreaz deprecierea materiilor prime

6814 Chelt. de expl. privind ajustrile pt deprecierea activelor circ.=391 Ajustri pentru deprecierea materiilor prime3 000

La 31.12.N grupul de active va fi evaluat la cea mai mic valoare dintre valoarea net contabil i valoarea just minus costurile de vnzare.

VNC a grupului de active = 170 000 u.m.

Valoarea just minus costurile de vnzare = 151 000 u.m. c grupul este depreciate, valoarea deprecierii fiind de 19 000 u.m.

Deprecierea va fi alocat astfel:

asupra fondului comercial: 10 000 u.m.;

asupra activelor necurente: 9 000 u.m.:

asupra cldirilor: 9 000 * 40 000/120 000 = 3 000 u.m.

asupra instalaiilor de producie: 9 000 * 80 000/120 000 = 6 000 u.m.

c) Se nregistreaz deprecierea grupului de active:

6813 Chelt. de expl. privind ajustrile pt deprecierea imob.=%19 000

2907 Ajustri pt.deprecierea fondului comercial10 000

2912 Ajustri pentru deprecierea cldirilor3 000

2913 Ajustri pentru deprecierea echipam.tehn.6 000

n bilan, activele grupului vor fi evaluate astfel:

Fond comercial: 10 000 10 000 = 0

Cldiri: 100 000 50 000 13 000 = 37 000 u.m.

Instalaii de producie: 140 000 60 000 6 000 = 74 000 u.m.

Mrfuri: 32 000 u.m.

Materii prime: 8 000 u.m.

3. Societatea Alfa achiziioneaz la 31.12.2009 un echipament la un pre de 500.000 lei. Amortizarea anual este de 20.000 lei. La data de 01.07.2012, managementul ntocmeste un plan de vnzarea echipamentului si ntreprinde aciuni pentru a gsi un cumprtor. Prin urmare echipamentul este clasificat ca deinut n vederea vnzrii. Valoarea just a echipamentului este de 430.000 lei, iar cheltuielile generate de vnzare sunt estimate la 3.000 lei. La sfrsitul exerciiului 2012 valoarea just diminuat cu cheltuielile generate de vnzare este 425.000 lei. Presupunem c amortizarea contabil este egal cu deducerea fiscal pentru amortizare.

Situaia activului la data de 01.07.2012:

S se efectueze nregistrrile contabile. Cum evalueaz societatea echipamentul la data de 01.07.2012 i care este nregistrarea contabil aferent ? Care este situaia activului la 31.12.2012 ?

Rezolvare

Transferul echipamentului de la imobilizri corporale la active imobilizate deinute n vederea vnzrii:

La data de 01.07.2012 entitatea evalueaz activul la min (450.000 lei; 430.000 lei 3.000 lei) = 427.000 lei

Recunoasterea pierderii din depreciere pentru reducerea iniial: 450.000 lei - 427.000 lei = 23.000 lei

Situaia activului la data de 31.12.2012:

Valoarea activului se diminueaz de la 427.000 lei la 425.000 lei, deci cu 2.000 lei.

Recunoasterea pierderii din depreciere pentru reducerea ulterioar:

4. La data de 31.12.2012, o entitate a clasificat un utilaj drept deinut n vederea vnzrii. La data clasificrii, utilajul avea o valoare brut de 100.000 lei, amortizare contabil cumulat 50.000 lei, durat de via util rmas de 5 ani. Durata de funcionare fiscal rmas este de 15 ani. Deducerile pentru amortizare de care a beneficiat pn n prezent entitatea 25.000 lei Valoarea just mai puin cheltuielile generate de vnzare este la sfrsitul exerciiului 2012 de 46.000 lei. La data de 31 martie 2013 utilajul nceteaz a mai fi clasificat drept deinut n vederea vnzrii si are o valoare recuperabil la data deciziei ulterioare de a nu fi vndut de 49.000 lei.

Situaia activului la 31.12.2012

S se efectueze nregistrrile contabile; Cum va fi evaluat utilajul la 31.12.2012 ? Cum se determin baza fiscal a activului ?Rspuns:

Transferul echipamentului de la imobilizri corporale la active imobilizate deinute n vederea vnzrii:

La data de 31.12.2012 entitatea evalueaz activul la min (50.000 lei; 46.000 lei) = 46.000 lei

Recunoasterea pierderii din depreciere de 4.000 lei:

Din acest moment activul nu se mai amortizeaz.

Piederea din depreciere nu este deductibil fiscal n exerciiul 2012.

Baza fiscal a activului se determin astfel:

nregistrarea activului de impozit amnat corespunztor (presupunnd c sunt ndeplinite criteriile de recunoatere ale unui activ de impozit amnat) 29.000 x 16%=4.640

IAS 18 Venituri din activiti curente1. Care este principala problem legat de contabilizarea veniturilor ?Principala problem legat de contabilizarea veniturilor const n rspunsul la

ntrebarea: din ce moment pot fi recunoscute veniturile n situaiile financiare?

Criteriile de recunoatere a veniturilor enunate de cadrul conceptual internaional

sunt reluate de IAS 18. Un venit poate fi recunoscut atunci cnd este probabil ca ntreprinderea s beneficieze de avantajele economice viitoare i msurarea acestora poate fi

efectuat de o manier fiabil. IAS 18 detaliaz aceste criterii de recunoatere pentru fiecare

categorie de venit ce cade sub incidena normei.

2. Care sunt criteriile care trebuie respectate pentru recunoaterea veniturilor din vnzarea bunurilor ?Pentru recunoaterea veniturilor din vnzarea bunurilor IAS 18 precizeaz c trebuie respectate criteriile menionate n cadrul conceptual i:1. ntreprinderea a transferat la cumprtor principalele riscuri i avantaje inerente

proprietii;

2. ntreprinderea nu particip la gestiune i nu pstraz controlul bunurilor cedate;

3. costurile angajate sau de angajat privind proprietatea pot fi evaluate fiabil.

Transferul riscurilor i avantajelor are loc, de obicei, odat cu transferul dreptului de

proprietate sau odat cu cu livrarea. Totui, exist situaii cnd transferul este decalat n timp.

3.Care este principiul propus de aceast norm pentru evaluarea veniturilor ?veniturile trebuie s fie evaluate la valoarea just a elementelor primite sau de primit Principiul propus de norm este ca veniturile trebuie s fie evaluate la valoarea just a elementelor primite sau de primit n contrapartid. Aceasta este suma stabilit prin acord ntre vnztor i cumprtor, sum ce poate fi diminuat eventual cu reducerile depre.n majoritatea cazurilor, contrapartida este reprezentat de lichiditi i echivalente de

lichiditi. De obicei, n tranzaciile generatoare de venit, lichiditile nu se ncaseaz imediat, ci dup momentul vnzrii, n funcie de termenele comerciale practicate de ntreprinderi.

Alte venituri din activiti curente sunt recunoscute dup cum urmeaz:

- redevenele sunt recunoscute pe baza contabilitii de angajamente (fondul economic al contractelor relevante);

- acordurile de recumprare apar atunci cnd o entitate vinde anumite bunuri i imediat ncheie un contract pentru rscumprarea lor la o dat ulterioar; estena efectului tranzaciei este negat i cele dou tranzacii sunt tratate ca fiind una singur;

- vnzrile plus service se refer la situaia n care preul de vnzare al unui produs include o sum pentru service ulterior, iar partea din venituri aferent efecturii service-ului este nregistrat n avans de-a lungul perioadei n care este efectuat service-ul.

4. Ce precizri face norma n legtur cu vnzrile pe credit ?Daca i se ofer clientului termene de plata mai mari dect termenele comerciale obinuite fr plata de dobnd, ncasrile viitoare de lichiditi valoreaz mai puin la momentul vnzrii i trebuie evaluate corespunztor.

Astfel, se consider c o parte din preul de vnzare reprezint remunerarea creditului acordat. Aceast mrime, care reprezint veniturile din dobnzi, se determin ca diferen ntre suma ncasat i preul ce s-ar fi utilizat dac plata s-ar fi fcut pe loc (dac acesta este cunoscut) sau ntre suma ncasat i suma obinut prin actualizarea ncasrilor viitoare cu rata dobnzii pe care ar procura-o un activ financiar de risc echivalent cu al cumpratorului (adic rata dobnzii la care ntreprinderea client ar fi obinut un credit echivalent).- Veniturile din dobnzi sunt recunoscute n funcie de timpul scurs.

Atunci cnd dobnzile primite sunt aferente unei perioade anterioare achiziiei investiiei purtatoare de dobnzi ( de exemplu obligaiuni), doar dobnda ulterioar achiziiei este recunoscut ca venit.

Venitul din dividende este recunoscut cnd este stabilit dreptul acionarului la dividende.

Atunci cnd dividendele sunt declarate din rezultatul net al perioadei anterioare achiziiei, acestea sunt deduse din costul de achiziie al aciunilor.

5. Ce elemente trebuie incluse n Declaraia Venitului Global i n Notele explicative ?Declaraia Venitului Global i notele explicative trebuie s includ urmtoarele

elemente:

valorile categoriilor semnificative de venituri din activiti curente: vnzarea de

bunuri, prestarea de servicii, dobnzi, redevene i dividende.

- valoarea venitului din activiti curente recunoscut din schimbul de bunuri/servicii;

- metodele adoptate pentru determinarea stadiului de execuie al tranzaciilor care presupun prestarea de serviciiAplicaii practice 1. Societatea ALFA vinde societaii BETA un stoc de marfa n urmatoarele condiii:

Preul de vnzare 150.000 de lei achitabili dupa 60 de zile sau imediat cu aplicarea

unui scont de 2%, daca plata se face pe loc.

Care este tratamentul contabil la ALFA si BETA daca se aplica prevederile IAS 18 ?

Rezolvare:

nregistrarile efectuate de ALFA sunt urmatoarele:

daca ncasarea se face pe loc:

4111 Clieni=707

Venituri din vnzarea mrfurilor147 000

i

5121Ct.curent la banc=4111 Clieni147 000

dac ncasarea are loc dup 60 de zile:

4111 Clieni=707

Venituri din vnzarea mrfurilor147 000

i, dup 60 de zile:

4111 Clieni=766

Venituri din dobnzi3 000

5121Ct.curent la banc=4111 Clieni150 000

n contabilitatea societaii BETA se nregistreaza:

daca plata se efectueaza pe loc:

371

Mrfuri=401

Furnizori147 000

i

401

Furnizori=5121Ct.curent la banc147 000

dac plata se face dup 60 de zile:

666

Cheltuieli cu dobnzi=401

Furnizori3 000

401

Furnizori=5121Ct.curent la banc150 000

2. n cursul exerciiului N, ntreprinderea X vinde ntreprinderii Y o rafinrie de petrol. n contract se precizeaz c instalarea rafinriei este o parte semnificativ a contractului. Pn la sfritul exerciiului N, rafinria nu este complet instalat. Stabilii momentul n care se recunoate venitul din vnzarea rafinriei. Care ar fi momentul recunoaterii venitului dac societatea X ar fi vndut societii Y o combin frigorific ?

Rspuns:

n rezolvarea problemei se poate recurge la judecata profesional pentru a verifica

dac sunt ndeplinite condiiile necesare recunoaterii unui venit din vnzarea bunurilor.

ntreprinderea X nu recunoate venitul din vnzarea rafinriei n cursul exerciiului N, pentru c dei s-a realizat livrarea, societatea X nu a efectuat instalarea rafinriei, aceasta reprezentnd o parte important a contractului.

ntreprinderea X nu a transferat cumprtorului riscurile semnificative ce decurg din proprietatea asupra bunurilor.

Societatea X va recunoate venitul din vnzare n momentul n care instalarea rafinriei va fi terminat.

n cazul al doilea, cnd ntreprinderea X vinde un produs electrocasnic, recunoaterea venitului se realizeaz din momentul n care clientul accept livrarea, pentru c procesul de instalare este simplu i nu reprezint o parte semnificativ a contractului.

3. n exerciiul N, societatea X vinde produse-program. Prin contract, ea se angajeaz s furnizeze servicii de ntreinere timp de doi ani de la data vnzrii. Preul de vnzare (60.000 u.m.) trebuie alocat ntre suma corespunztoare produselor-program (50.000 u.m.) si suma identificabil a serviciilor ulterioare (10.000 u.m.).S se contabilizeze operaia de vnzare n conformitate cu IAS 18 Venituri".Clieni=%60.000 u.m.Venituri din vnzarea produselor 50.000 u.m.

Venituri n avans 10.000 u.m.Veniturile n avans urmeaz s fie contabilizate la veniturile activitilor ordinare n perioada n cursul creia serviciile sunt executate. Prin urmare, n fiecare dintre cei 2 ani n care se execut activitatea de service se va nregistra (5.000 u.m. = 10.000 u.m. / 2 ani):Venituri n avans=Venituri din prestri de servicii 5.000 u.m.4. O societate de audit a efectuat, ncepnd cu 1 noiembrie N, examinarea procedurilor i conturilor unui client. Devizul a fost stabilit la nivelul sumei de 3 150 000 u.m. pentru un cost total previzionat de 2 800 000 u.m. La data ncheierii conturilor societii de audit (31 decembrie N) cheltuielile angajate n numele acestui contract se ridic la nivelul sumei de 1 085 000 u.m.

Care sunt nregistrrile contabile efectuate de societate n exerciiul N?

Dac rezultatul contractului nu ar putea fi estimate n mod fiabil, cum ar proceda societatea de audit n exerciiul N i care ar fi nregistrarea contabil aferent ?

Rezolvare: Lucrrile executate reprezint 1/3 din cele de efectuat i 40% din costul total prevzut. Dup cum societatea se bazeaz fie pe cantitatea, fie pe valoarea lucrrilor deja efectuate, ea va contabiliza, n ex.N:

fie venituri de 1 260 000 i cheltuieli de 1 120 000;

fie venituri de 1 050 000 i cheltuieli de 933 333;

nregistrarea de constatare a veniturilor, va fi:

la 31 dec.N

%=Venituri din lucrri

(3 150 000 x 40%)1 260 000

Costurile lucrrilor

(2 800 000 x 40%)1 120 000

Lucrri n curs140 000

Sau

%=Venituri din lucrri

(3 150 000 x 1/3)1 050 000

Costurile lucrrilor

(2 800 000 x 1/3)933 333

Lucrri n curs116 667

Dac rezultatul contractului nu ar putea fi estimat n mod fiabil, societatea de audit nu ar contabiliza nici un rezultat, n ex N. Ea s-ar mulumi s contabilizeze un venit egal cu cheltuielile angajate, sub rezerva ca acestea s poat fi recuperate. n acest caz, nregistrarea contabil ar fi:

La 31 dec. N:

Costul lucrrilor=Venituri din lucrri1 085 000

IAS 37 Provizioane, datorii contingente i active contingente1.Cum definete standardul o datorie contingent ? Entitatea nu trebuie s recunoasc o datorie contingent. Trebuie ns s prezinte datoria contingent, dar numai atunci cnd:

o entitate are o obligaie prezent ca urmare a unui eveniment trecut;

este posibil, dar nu probabil ca o ieire de resurse care ncorporeaz beneficii economice s fie necesar pentru decontarea obligaiei; i

posibilitatea unei ieiri de resurse care ncoporeaz beneficii economice nu este ndeprtat.

Datoriile contingente sunt evaluate continuu pentru a se determina dac ieirea de

resurse ncoporatoare de beneficii economice a devenit probabil. Atunci cnd o astfel de ieire devine probabil pentru un eveniment recunoscut anterior ca datorie contingent, este recunoscut provizionul.

2. Ce reprezint restructurarea i cnd trebuie recunoscut un provizion pentru costurile de restructurare ? Restructurarea este un program elaborat i controlat de conducere care modific, n mod semnificativ, fie obiectul de activitate, fie maniera de desfurare a activitii.

Provizionul pentru costurile de restructurare este recunoscut atunci cnd sunt ndeplinite condiiile normale de recunoatere a provizionului.

Acolo unde restructurarea implic vnzarea unui ansamblu de activiti, nu pare nicio obligaie privind acea vnzare pn ce entitatea nu se oblig printr-un contract de vnzare-cumprare.

3. Ce precizri face standardul n legtur cu recunoaterea i evaluarea datoriilor contingente ?Un provizion trebuie recunoscut doar atunci cnd: entitatea are o obligaie prezent ca rezultat al unui eveniment;

este probabil necesar o ieire de resurse ce ncorporeaz beneficii economice pentru stingerea obligaiei; i

poate fi fcut o estimare rezonabil a valorii obligaiei.

Un eveniment trecut se consider c d natere unei obligaii prezente dac este mai

probabil dect contrariul existena unei obligaii prezente la data Declaraiei Poziiei Financiare.

O obligaie legal apare, de regul, ntr-un contract sau n legislaie.

Valoarea recunoscut ca provizion trebuie s fie cea mai bun estimare a cheltuielilor necesare stingerii obligaiei prezente la data Declaraiei Poziiei Financiare.

O parte sau toate cheltuielile necesare pentru lichidarea unui provizion ar putea s fie rambursate de o alt parte (de exemplu, prin intermediul asigurrilor sau al garaniilor date de furnizor). Aceste rambursri sunt tratate astfel:

- se recunoate rambursarea n momentul n care este aproape sigur c rambursarea va fi primit dac entitatea execut obligaia. Suma recunoscut pentru rambursare nu trebuie s depeasc valoarea provizionului.

- rambursarea se trateaz ca activ separat;

- cheltuielile aferente provizionului pot fi prezentate fr suma recunoscut ca rambursare n Declaraia Venitului Global.

Provizioanele trebuie revzute la fiecare dat a Declaraiei Poziiei Financiare i ajustate astfel nct s reflecte cea mai bun estimare curent.

Provizionul trebuie folosit doar pentru cheltuielile pentru care provizionul a fost recunoscut iniial.

Principiile de recunoatere i evaluare pentru: pierderile din exploatare, contractele oneroase i restructurri trebuie s fie aplicate dup cum urmeaz:

Nu trebuie recunoscute provizioane pentru pierderi viitoare din exploatare. Anticiparea unor pierderi viitoare din exploatare este un indiciu c anumite active ar putea fi depreciate. Atunci, ar deveni aplicabil, standardul IAS 36 Deprecierea activelor.

Obligaia prezent n baza unui contract oneros trebuie recunoscut i evaluat ca provizion.

4. De ce acest standard nu este uor de aplicat n practic ? Argumentai rspunsulAcest standard, dei relativ simplu, nu este adesea uor de aplicat n practic,

datorit subiectivitii n legtur cu identificarea i evaluarea provizioanelor i datoriilor contingente.

n practic, sunt impuse urmtoarele raionamente:

identificarea obligaiilor constructive;

identificarea i evaluarea contractelor oneroase; i

probabilitatea apariiei unei intrri sau ieiri.

n anul 2005, IASB a emis un proiect de expunere a standardului pentru nlocuirea

IAS 37. Dup examinarea rspunsurilor la acest proiect de expunere, IASB a ajuns la o decizie asupra majoritii principiilor care s fie incluse n noul standard. Totui, datorit comentariilor primite, IASB a expus din nou o seciune n ianuarie 2010.

Acest proiect de expunere propune ca evaluarea s fie suma pe care ar plti-o entitatea la data de evaluare pentru a fi redus datoria. Aceast sum ar fi n mod normal estimarea valorii actualizate a resurselor necesare pentru decontarea datoriei. Estimarea lor ar lua n considerare ieirile de resurse preconizate, valoarea timp a banilor i riscul ca ieirile actuale s fie diferite pn la urm de ieirile preconizate.

IASB preconizeaz s emit un IFRS care s nlocuiasc IAS 37Aplicaii practice

1. Societatea X vinde produse nsoite de un certificat de garanie pe o perioad de 1 an. inndu-se cont de experiena trecut, se estimeaz valoarea cheltuielilor cu reparaiile n perioada de garanie de 1% din cifra de afaceri. n cursul exerciiului N, cifra de afaceri a fost de 50 000 u.m. Vnzrile au fost repartizate constant pe cele dou semestre ale exerciiului N.

Care sunt consecinele asupra situaiilor financiare, la sfritul exerciiului N ?

Rspuns:

Deoarece la sfritul exerciiului N, exist o obligaie curent asumat prin contractul de garanie, obligaie ce este generat de un eveniment trecut (vnzarea produselor), societatea X va trebui s contabilizeze un provizion pentru riscuri i cheltuieli. Dac presupunem c vnzrile au fost repartizate constant pe cele dou semestre ale exerciiului N, a mai rmas, n medie, o jumtate de an de garanie. Astfel, valoarea provizionului, care trebuie s fie contabilizat la sfritul exerciiului N, este de 500 000 u.m. x1% x = 2 500 u.m.

Chelt.de exploatare privind provizioanele=Provizioane pt.garanii acordate clienilor2 500

2. Societatea X, care i desfoar activitatea n domeniul petrolier, a poluat un teren cu produse petroliere. Ea va ntreprinde aciuni pentru refacerea terenului, dac acest lucru este impus de legile rii n care i desfoar activitatea. n una din rile n care i desfoar activitatea, nu exist o lege prin care societatea s fie obligat la refacerea terenului poluat, dar, la sfritl exerciiului N, este aproape sigur c, la nceputul exerciiului N+1, va fi promulgat o lege prin care ea va fi obligat s depolueze terenul. Cheltuielile pentru depoluarea terenului sunt estimate la 20 000 u.m.

Se va recunoate un provizion, la sfritul exerciului ? Dac da, cum se contabilizeaz acesta? Comentai rspunsul

Rezolvare:

La 31.12.N obligaia curent generat de un eveniment trecut (poluarea terenului) nu este evident. ns, la data bilanului, existena obligaiei curente este mai mult probabil dect improbabil, deoarece este aproape sigur c va fi promulgat o lege care s oblige societatea s depolueze terenul. Astfel, la 31.12.N, se va nregistra n contabilitate un provizion pentru suma estimat a cheltuielilor n valoare de 20 000 u.m.

Chelt.de exploatare privind provizioanele=Provizioane pt.riscuri i cheltuieli20 000

Dup cum tim, recunoaterea unui provizion are la baz, n primul rnd, existena unei obligaii care s rezulte dintr-un eveniment trecut. Aceast condiie nu trebuie neglijat, deoarece este interzis constituirea unui provizion pentru un eveniment care nu s-a produs nc. Astfel, un provizion nu se constituie pentru pierderile viitoare din exploatare, deoarece aceste pierderi nu corespund unor datorii care s rezulte din obligaii curente generate de evenimente trecute.

3. Din cinci n cinci ani, sistemul de alimentare de ap al societii X trebuie s fac obiectul unor revizii. Ultima revizie a fost efectuat la sfritul exerciiului N-3, costul acesteia fiind de 20 000 u.m. La sfritul exerciului N+2, societatea X va trebui s efectueze o nou revizie, costul acesteia fiind estimat la 22 000 u.m.

Ce va trebui s fac societatea X, la sfritul exerciiului N ?

Rspuns:

Pentru reparaiile viitoare, nu trebuie s se nregistreze n contabilitate provizioane pentru riscuri i cheltuieli, deoarece nu exist o obligaie actual care s decurg dintr-un eveniment trecut. n exemplul nostru,, revizia s-ar putea s nu se efectueze, deoarece sistemul de alimentare cu ap ar putea s fie abandonat. De fapt, cheltuielile cu revizia trebuie s se contabilizeze inndu-se cont de tratamentul imobilizrilor (n funcie de situaie, acestea ar putea s fie sau nu incluse n valoarea sistemului de alimentare). Astfel, la sfritul exerciiului N, n contabilitatea societii X, nu este recunoscut un provizion pentru riscuri i cheltuieli.

4. n luna decembrie a exerciiului N, un atelier al societii X a fost afectat de un incendiu. Pentru continuarea activitii, societatea este obligat s refac atelierul, estimndu-se cheltuieli n valoare de 100 000 u.m. Pentru refacerea atelierului, societatea X va primi de la o societate de asigurri o indemnizaie (despgubire) n valoare de 60 000 u.m..

Care sunt consecinele asupra situaiilor financiare, la sfritul exerciiului N?

La 31.12.N, societatea X va trebui s contabilizeze simultan un provizion n valoare de 100 000 u.m. i un activ n valoare de 60 000 u.m.

contabilizarea provizionului pentru riscuri i cheltuieli:

Chelt.de exploatare privind provizioanele=Provizioane pt.riscuri i cheltuieli100 000

contabilizarea indemnizaiei de ncasat:

Debitori diveri=Venituri din indemnizaii de deplasare60 000

Dei s-a nregistrat att o cheltuial de 100 000 u.m. ct i un venit de 60 000 u.m.,

n contul de profit i pierdere se va prezenta o cheltuial cu provizoanele pentru riscuri i cheltuieli n valoare de 40 000 (100 000 60 000).

Precizri referitoare la desfurarea examenului:

Se vor da 4 subiecte pe 4 numere. (2 subiecte teoretice i 2 aplicatii practice din lista de subiecte precizat mai sus). Fiecare student va avea de tratat 2 standarde.

La stabilirea notei finale, se vor lua n considerare:

activitatea de la seminar i temele de rezolvat pentru acas, n proporie de 40%;

lucrarea scris de la examen 60%

Baft tuturor!

Costul lucrrilor este un cont de cheltuieli, aparinnd Contului de profit i pierdere n contabilitatea anglo-saxon

Costul lucrrilor este un cont de cheltuieli, aparinnd Contului de profit i pierdere n contabilitatea anglo-saxon

Contractul oneros = este acel contract n care costurile inerente pentru ndeplinirea obligaiilor contractuale depesc beneficiile economice ateptate a fi primite n baza lui.

PAGE 28