sĂrbĂtori fericite! -...

Click here to load reader

Post on 21-Oct-2019

0 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Anul III-nr.23 - APRILIE 2014 www.gazetaderomania.co.uk www.facebook.com/GazetadeRomaniaLondon

  ZIAR GRATUIT

  Obiceiuri de Paște

  achizițiOnarea Primei lOcuințe

  POvestea unui camPiOn danny sergiu

  Ați fost rănit într-un accident?

  Contactati-ne astazi pentru a vorbi cu asistentul nostru juridic, Maria Tiron, vorbitor de limba romana, in scopul obtinerii unei consultatii gratuite referitoare la situatia dumneavoastra.

  MAriA poate fi contactata la numarul de telefon :

  07809 343150

  Obiceiuri de FlOrii

  www.lycamobile.co.uk

  LM_UK_45x45mm.indd 1 28/03/2014 16:12

  sĂrbĂtOri Fericite!

 • gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 32

  ACCIDENTE LA LOCUL DE MUNCĂACCIDENTE RUTIERENEGLIJENȚĂ MEDICALĂ

  Sună acum pentru consultare GRATUITĂ

  la 0208 826 1316 0780 127 1981

  Avocați care vorbesc în limba ta și te pot ajuta să obții

  compensația pe care o meriți !

  SOLICITORS

  www.levenes.co.uk/romanianAshley House, 235-239 High Road, Wood Green, London N22 8HF

  Predicție uimitOare a Fizicianului stePhen hawking: ce se va întÂmPla în urmĂtOrii 50 de ani

  Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a declarat, într-o emisi-une de televiziune dedicată Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), că, peste 50 de ani, oamenii vor trăi pe Lună şi se vor afla în drum spre Mar-te. El şi-a exprimat convingerea că acest secol va fi cu adevărat o “epocă a spaţiului”. Potrivit Daily Mail, în emisiunea “Live from Space”, Stephen Hawking a spus că oamenii vor avea colonii pe Lună “în următorii 50 de ani” şi că până în anul 2100, oamenii vor trăi pe Marte. Acum, la 72 de ani ai săi, Stephen Hawking Hawking consideră că omenirea se va confrun-ta cu riscul unei extincţii iminente, deoarece prea mulţi oameni vor trăi pe Terra.“Planeta noastră este o lume veche, ameninţată de o populaţie în expansiune şi resurse limitate. Trebuie să anticipăm aceste ameninţări şi să avem un plan B. Dacă vrem ca specia noastră să supravieţuiască în următorii 100 de ani sau în următorii 1.000 de ani, atunci este imperativ să călătorim în negura spaţiului pentru a coloniza lumi noi din cosmos. Dacă vom urma această cale, atunci nu am niciun dubiu că acest secol va rămâne cunoscut în istoria omenirii sub de-numirea «Epoca Spaţială», a explicat celebrul astrofizician.

  O bOalĂ rarĂ îi Permite unei Femei sĂ își deseneze Pe Piele și sĂ vadĂ desenele cum se evaPOrĂ!O boală rară de piele îi permite unei femei să își facă desene pe corp și să le vadă evaporându-se, precum cele desena-te pe o jucărie Etch A Sketch! Chiar și cele mai mici zgârieturi îi pot cauza lui Sarah Beal umflături pe piele, dar toate aceste semne dispar în mai puțin de o oră!

  Stephen Hawking a făcut aceste comentarii în timpul emisiunii “Live from Space: Lap of the Planet”, difu-zată de postul Channel 4, în timpul căreia astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au apărut în direct de pe orbită. ISS ocupă locul al treilea în topul celor mai strălucitoare obiecte de pe cer, după Soare şi Lună, şi poate fi văzută în nopţile senine sub forma unui punct luminos. Emisiunea a prezentat telespectatorilor viaţa şi activitatea de zi cu zi a astronauţilor de la bordul ISS. Într-una dintre intervenţii, astronautul Rick Mastracchio a dezvăluit faptul că vorbeşte foarte des la telefon cu membrii familiei sale: “Petrec mai mult timp la telefon vorbind cu copiii mei acum, faţă de perioada în care mă aflu jos, acolo”.

  Ocolul Terrei: 90 minute Emisiunea a prezentat numeroase imagini spectaculoase cu planeta noastră, realizate de pe ISS, care efectuează un ocol complet în jurul Terrei în doar 90 de minute. •

  ACTUALITATE-INTERNATIONAL

  Femeia, în vârstă de 43 de ani a spus că pielea ei este atât de sensibilă, încât până și purtarea hainelor devine inconfortabilă, ba chiar și pătura moale de pe patul ei pare a avea ace ascuțite.Doamna Beal, din Arley, Warwic-kshire, a declarat “Pot să mă zgârii pe brațe sau pe spate și veți vedea linii lungi, umflate, în urma zgârieturii.““Dar consider că această posibili-tate este fantastică! Este trucul pe care îl folosesc la petreceri. “ “Compararea cu jucăria etch a sketch este destul de bună, deși aș prefera ca un simplu scuturat să mă scape de mâncărime.”

  Acestă condiție se crede a fi cauza-tă atunci când celulele de sub piele eliberează histamine sub cea mai mică presiune aplicată. Pielea are o reacție alergică, pe care doamna Beal a experimentat-o pentru prima dată acum trei ani.

  Prima dată a observat că pielea sa este mult mai sensibilă decât în mod

  normal, iar mai apoi faptul că aceasta se irită, cauzând umflături, la cea mai mică atingere. Apoi, a încercat să-și deseneze pe piele.

  “Am luat o lingură din bucătărie și mi-am desenat pe braț o inimă cu coada linguriței. Când am observat desenul inimii pe piele, m-am îndrăgostit! Devine destul de incomfortabil după aceea, încep mâncărimile și usturimea dar mi s-a părut interesant să văd cum acesta rămâne pe brațul meu. “ Sarah continuă “Am făcut o fotografie și am uploadat-o pe Facebook înainte să dispară. Am tatuaje, deci îmi surâde ideea de desene pe piele. Prietenii mei și familia cred de asemenea că este amuzant! “.

  Doamna Beal nu are un tratament sta-bil pentru această afecțiune, deoarece ar putea dezvolta o toleranță față de antihistamine.

  Matthew Gas, de la British Associa-

  tion of Dermatologists a declarat că în acest tip de urticarie, mâncărimile apar după contact, cum ar fi frecarea sau atingerea pielii. Mâncărimea poate fi agravată de căldură, iar petele sau semnele roșii apar de obicei ca linii la locul scărpinării și dispar în general în aproximativ o oră.

  El spune: “Antihistaminele blochează efectul histaminei și reduce mâncări-mea și alergia la majoritatea paci-enților, dar s-ar putea să nu elimine complet urticaria.”

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2582588/In-50-years-living-moon-way-Mars-Stephen-Hawking-claims-century-true-space-age.html

 • gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 54 ACTUALITATE-INTERNATIONAL

  Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg l-a sunat pe preşedintele american Barack Obama pentru a se plânge de “ameninţarea” pe care o reprezintă pentru Internet practi-cile Guvernului american, în contextul multiplicării dezvăluirii unor vaste programe de spionaj.

  “L-am sunat pe preşedintele Obama pentru a-mi ex-prima frustrarea cu privire la pagubele create de către Guvern pentru viitorul nostru al tuturora”, a anunţat joi Mark Zuckerberg pe pagina personală de Facebook. “Din păcate, se poate spune că va fi necesar mult timp pentru o reformă reală”, a adăugat el.

  “Guvernul american ar trebui să fie un campion (în promovarea) Internetului, nu o ameninţare. Este necesar ca ei să fie mai transparenţi cu privire la ceea ce fac, altfel oamenii îşi vor imagina ceea ce este mai rău”, avertizează el.

  Furia fondatorului celei mai importante reţele de socializare online relevă tensiunile tot mai mari dintre sectorul tehnologic şi Guvern, în urma unei serii de dezvăluiri despre programe de supraveghere create de către agenţii americane de informaţii, ca de exemplu NSA.

  aer PrOasPĂt de munte, vÂndut la cOnserve Pentru lOcuitOrii chineiProbabil ai auzit de piersici la conservă, sau de carne la conservă, dar asta e ultima nebunie – aer la conservă!

  Aerul proaspăt de munte a fost îmbuteliat în conserve și vândut locuitorilor din urbele poluate de smog ale Chinei. Zona Luanchuan din provincial Henan a venit cu idea deosebită de a face bani îmbuteliind aerul proaspăt.

  Ei plănuiesc să le vândă rezidenților Chinei, a cărei problemă cu poluarea a fost descrisă ca fiind o criză de mediu de către World Health Organisation.Aceste imagini arată cum personalul din turism, de la mediu și păduri colectează aerul din zona muntelui Laojun. Duan Junwei a declarant că primul lot de aer conservat va fi împărțit cetățenilor în mod gratuit.

  Totuși, cei care vor să respire aer proaspăt după prima încercare, vor trebui să plătească. Ultimele luni opt orașe din China, inclusiv Beijing au fost acoperite de un smog puternic.Copiii au fost duși de urgență la spital cu problem respiratorii, avionele au fost reținute la sol, iar mașinile în afara autostrăzilor.

  În 2013, în timpul Marelui Smog al Chinei, poluarea a fost atât de ex-tremă, încât a fost vizibilă din spațiu, iar calitatea aerului a atins 500 – de zece ori cât cantitatea normală.

  Umple sărbătoarea de Paște cu surprize

  Şi oriunde vezi sigla MoneyGram

  Trimiţi prin:

  * În funcţie de orarul de lucru al agentului și de reglementările locale.Post Office, Thomas Cook, Speedy Cash, Lebara, TTT Moneycorp, BCR, Intensa Sanpaulo Bank, Payzone, AlphaBank, Volksbank, OTP Bank, Libra Bank, Carrefour, SpeedTransfer, Unicredit Tiriac Bank, RIB şi Orange sunt agenţi ai MoneyGram International Limited în domeniul furnizării de servicii de transfer de bani. Post Office şi logo-ul corespunzător sunt mărci înregistrate ale Post Office Ltd. MoneyGram, globul şi MoneyGram Bringing You Closer sunt mărci înregistrate ale MoneyGram. Toate celelalte mărci sunt proprietatea deţinătorilor lor. MoneyGram International Limited este o instituţie autorizată de plată reglementată în Marea Britanie de către Financial Conduct Authority. ©2014 MoneyGram. CS

  794

  4

  Primeşti la:

  Trimite bani în România în doar câteva minute*

  00800 6663 9472 moneygram.ie

  FOndatOrul FacebOOk l-a sunat Pe Obama

 • daimler încePe în aPrilie sĂ cOnstruiascĂ Fabrica de 230 miliOane eurO din albaStar Transmission, divizia grupului Daimler, care mai deţine şi marca Mer-cedes-Benz, va demara pe 4 aprilie construcţia noii fabrici unde vor fi produse cutiile de viteze pentru limuzinele Mercedes. Transmisiile produse în noua unitate vor echipa limuzinele germane precum E-Klasse sau S-Klasse, care costă peste 50.000 de euro, până acum în România fiind produse doar transmisii pentru vehicule utilitare precum Vito.

  Daimler a anunţat în luna aprilie a anului trecut că va investi peste 300 mil. euro în România pentru extinderea producţiei de cutii de viteze destinate Mercedes-Benz la subsidiara locală Star Transmission din Sebeş.

  Firma Star Assembly a primit un ajutor de stat de 37,4 mil. euro pentru construirea unei unităţi de producţie de transmisii automate la Sebeş, investiţia totală ridicân-du-se la circa 238 mil. euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Guvernului. În acelaşi document se arată că investiţia grupului german va crea 510 locuri de muncă.

  bOgdan alecu

  a FOst lansat PrOgramul “erasmus+”: 120.000 de rOmÂni vOr Putea studia sau lucra în strĂinĂtate

  Noul program de finanţare al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, Erasmus+, lansat marţi în Bucureşti, va oferi burse pent-ru 120.000 de români care doresc să studieze sau să urmeze cursuri de formare ori voluntariat în străinătate, România urmând să primească în acest an 52 milioane euro.

  Erasmus+ a fost lansat în prezenţa comisarului european pentru edu-caţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, care a precizat că acest program a schimbat deja viaţa a

  trei milioane de oameni şi, deşi buget-ul european a fost redus pentru prima oară, Erasmus+ a crescut, pentru a arăta importanţa educaţiei formale şi învăţării informale.

  “Capitalul uman este cel care va sprijini creşterea Europei atât la nivel social, cât şi economic. Investiţia în educaţie trebuie să continue chiar dacă bugetele vor fi restructurate. Lumea educaţiei devine din ce în ce mai globală şi toţi actorii trebuie implicaţi. Pentru tineri este nevoie de suport adecvat în funcţie de nevoile lor specifice. Mobilitatea rămane «su-

  fletul» programului, pentru că Eras-mus + este o fereastră către lume şi, în special, către ţările din jur. Chiar dacă mobilitatea nu poate rezolva toate problemele, reprezintă un instrument important pentru dezvoltarea compe-tenţelor. (...) Erasmus deschide minţi şi schimbă vieţi”, a declarat comisarul european, la Bucureşti.

  Noul program de finanţare va oferi burse pentru 120.000 de români, cu 50 la sută mai mulţi decât în prece-dentele programe ale UE.Sursa Mediafax

  ACTUALITATE-ROMANIA gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 76

  POsesOrii de cÂini riscĂ amenzi de PÂnĂ la 5.000 de lei dacĂ animalele nu au micrOciPPosesorii de câini riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei dacă nu le implantează animalelor de compa-nieun microcip de identificare şi nu le înregistrează la medicul veterinar, începând de sâmbătă, când intră în vigoare noua legislaţie privind identi-ficarea câinilor cu stăpân.

  n curând intră în vigoare Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veter-inare şi pentru Siguranţa Alimentelor

  (ANSVSA).Cu această ocazie, preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu şi preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR) Viorel Andronie au susţinut, vineri, o conferinţă de presă.

  Potrivit normelor care intră în vigoare sâmbătă, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microc-ipare, şi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

  http://www.zf.ro/zf-24/daimler-incepe-in-aprilie-sa-construiasca-fabrica-de-230-mil-euro-din-alba-12235959http://www.zf.ro/zf-24/daimler-incepe-in-aprilie-sa-construiasca-fabrica-de-230-mil-euro-din-alba-12235959http://www.zf.ro/zf-24/daimler-incepe-in-aprilie-sa-construiasca-fabrica-de-230-mil-euro-din-alba-12235959

 • TOP 10Cele mai ciudate tradiții de Paște

  Iată că vine din nou acel timp special din an când ciocnim ouă, mergem la udat (sau ne lăsam udate), mâncăm prea multă ciocolată, pască și drob și ne bucurăm de un weekend luuung... Paștele pare destul de timid în Ro-mânia, comparând cu ce se întâmplă în alte părți ale lumii. Am alcătuit o listă a celor mai ciudate 10 tradiții de Paște. Dacă vopsitul ouălor te plictisește și drobul nu îți mai face cu ochiul, atunci ia notițe de la ce fac alții, și, de ce nu...pune-le în aplicare!

  În Republica Cehă și Slovacia, bărbații și băieții biciuiesc femeile și fetele cu instrumente decorate, de obicei cu funde viu colorate. A doua zi de Paște nu este o tradiție violentă sau dureroasă, în schimb încurajează sănătatea de fier și frumusețea. Cu siguranță, femeile gândesc diferit...

  Noua Zeelandă este faimoasă pentru unt - dar Polonia și Rusia sunt fai-moase pentru mieii din unt. Untul este sculptat în forma unui miel și acom-paniază masa. Cu siguranță, după acest festin nebun cu grăsime animală în exces, prietenii noștri neo-zelandezi vor avea burțile rotunde și pline.

  Rămășițele de la Crăciun sunt sursă de distracție în Germania. Bradul de Crăciun, sau ce a mai rămas din el, este adunat grămadă și pus pe foc ca o modalitate de a se detașa de iarnă și a intra cu pași proaspeți în primăvară.

  Probabil că ai văzut ouăle și iepurașii de ciocolată care au invadat supermar-keturile cu două luni înainte de Paște, dar ce părere ai un Bilby din ciocolată? Bilby sau Macrotis, după denumirea științifică, sunt o specifie de marsupi-ale omnivore care trăiesc în Australia. Într-o încercare aduce la cunoștiință probleme cu populația în scădere a acestor Bilby, acest mic maruspial de dimensiunea unui iepuraș cu urechi mari a fost imortalizat în ciocolată.

  În timp ce în Noua Zeelandă se ascund ouăle de Paște, unii oameni din Elveția le afișează în văzul tuturor. Este o tradiție din Nyon, aproape de Geneva, să decoreze fânânile cu flori, funde și...ei bine, ouă!

  Clopotele din Franța sunt reduse la tăcere de Vinerea Mare pentru come-morarea morții lui Iisus. Dar legenda

  spune că aceste clopote zboară de fapt la Roma, unde zboară înapoi în timp pentru a-și dezvălui clinchetul cristalin în Duminica de Paște. Există o mulțime de picturi și fotografii vechi care atestă această tradiție.

  Arderea lui Iuda este un vechi ritual de Paște din tradițiile națiunilor Catolice și Ortodoxe, însă acum este practicat de doar câteva țări. O efigie a lui Iuda este expusă și arsă în timpul Paștelui în anumite părți ale Greciei, Mexicului, Portugaliei și Spaniei.

  Este foarte probabil ca un bărbat să fi fost în spatele acesti tradiții poloneze! Bărbații polonezi nu au voie să facă pască sau să gătească orice fel de mân-care pe parcusul Paștelui, de teamă ca mustața lor să nu se facă...gri. Deci, dragi bărboși și mustăcioși, puteți ad-opta această tradiție cu încredere. Nu puneți mâna la gătit, lăsați-vă serviți...măcar în perioada Paștelui.

  Finlanda ar trebui să își seteze un reminder – este Paștele, nu Hallowe-en-ul! Copii se îmbracă deseori ca vrăjitoari și bat străzile pe mătură în căutare de dulciuri și bomboane. Se spune despre această tradiție că a apă-rut din presupunera că vrăjitoarele ar zbura spre Germania pentru a dansa cu Satan. Focurile în aer liber sunt menite să le alunge. Deci, ce mai stați? Faceți focul, băieți!

  Noi mâncăm ouăle, englezii le rulează. La propriu, pe dealuri. Nu glumesc. Rulatul ouălor este un sport popular în Regatul Unit. Oamenii chiar iau parte la competiții pe dealurile înalte. Cei care își rostogolesc ouăle cel mai mult sau a căror ouă supraviețuiesc pe parcursul a mai multor competiții câștigă.

  .

  SPECIAL gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 98

  PAȘTELEsărbăToArEA înviEriiTradţii și obiceiuri din jurul lumii

  Obiceiuri de FlOrii sĂrbĂtOarea FlOriilOr

  Sărbăoarea Floriilor este cu-noscută în Bucovina sub denu-mirea de Duminica Stâlparilor. De Florii prăznuim intrarea Mântuitorului în Ierusalim.

  Obiceiuri de FloriiObiceiul Lazaritelor

  Înainte de a intra in Ierusalim, Hris-tos l-a inviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc.

  În popor se crede ca Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primă-vară. Potrivit tradiței,într-o sâmbată Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama-sa să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, iși aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare.

  Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul ca în această sâmbată, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împarțind plăcinte de post.Profesorul Ion Ghinoiu afirmă că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirmă căLazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. “Una din fete, numita Lazarita, se îmbracă în mireasă și colindă împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimbă cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul for-mat de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr sau Lăzărică: plecarea lui Lazăr de

  acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunză, moartea neasteptată prin căderea din copac, căutarea si găsirea trupului neînsu-flețit de căre surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.

  Obiceiri de Florii - ramurile de salcieIn ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane. Se credea ca nu e bine să renunți la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Există credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă ca aceștia să nu rămână fără rod.

  In ziua de Florii, stupii erau impodo-biti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele să se bucure de binecuvântar-ea divină.

  In unele sate, mățisorii erau aruncati în curte cand începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în prin-cipal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.Ramura de salcie sfintită era utilizată inghiteau mățisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Există si obi-ceiul ca parintii să-si lovească copiii cu nuieluța de salcie, cand veneau de la biserică. Credeau că asa vor crește sănătosi si intelepți.Sursa: Crestinortodox.ro

  simbOlistica OuĂlOr la rOmÂni, de Paști

  Sărbătoarea Sfintelor Paș-ti este marcată ân comunitatea romănească, de o primenire a caselor si gospodăriilor, de slujbe speciale săvârșite in cadrul Bisericilor Ortodoxe, dar și de o gamaă largă de preparate tradiționale românești. De pe masa fiecărui român nu trebuie să lipsească ouăle roșii, cozonacul sși friptura de mielul.

  Multe dintre obiceiurile pascale sunt legate de ou. Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creștinilor și este, din fericire, încă practicat, mai ales, la popoarele Europei si Asiei. Spre de-osebire de alte țări ale Europei, unde obiceiul s-a restrâns sau a disparut, la români a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolica motivelor si perfecțiunea realizării.Simbolistica ouălor de Paști trebuie cautată înainte de nașterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echili-brului, creației, fecundității, simbol al

  vieții si al reinnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind intalnit la chinezi cu doua mii de ani înainte de Hristos.Ouăle de Paști, potrivit traditiei, erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamană a Postului Mare, numită și “miercurea Paresimilor”. Ex-istă obiceiul ca de la in această zi nu se stricau până la Paști. Acum se alegeau ouăle pentru masa de Pasti si ouăle ce urmau sa fie inroșite. Chiar dacă ele erau alese in aceasta zi, vopsitul lor avea loc in joia din saptamana de di-naintea Sfintelor Paști, insă, niciodată in Vinerea Mare.Încondeierea sau “impistritul” ouălor reprezintă un obicei stravechi in tra-ditia românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor si obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultura spirituala spe-cific romaneasca.

  In cultura populara, ziua in care se inrosesc ouale este joia din saptamana patimilor, cunoscuta si sub denu-mirea de Joia Mare. Se spune ca ouale inrosite in aceasta zi, nu se strica tot timpul anului. De asemenea, oamenii cred ca ouale rosii duse la biserica si sfintite, daca sunt ingropate intr-o gospodarie, aceasta este ferita de grin-dina si piatra. 

  Exista o anumita procedura privind inrosirea oualor: mai intai, ouale se spala cu detergent, se clatesc, se lasa la uscat si apoi se fierb in vopseaua pregatita. Pe langa oua rosii, romanii contemporani, obisnuiesc sa mai vopseasca ouale si in galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunza, apoi il leaga intr-un ciorap subtire si asa il fierb, ca sa iasa “cu model”.

  In traditia populara de la noi, oul rosu de Pasti simbolizeaza sangele Domnului si ar avea puteri miracu-loase, de vindecare, de indepartare

  a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor. Ouale colorate in alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primaverii. Cele colorate in negru simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce. Ouale inchistrite sunt simbolul Mintuitorului, care a iesit din mormant si a inviat, precum puiul din gaoace. 

  Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula “Hristos a inviat”, la care se raspunde cu “Adevarat a inviat”. 

  In Bucovina, cojile oualor de Pasti, sunt aruncate in rau, pentru ca apa sa

  le poarte la “Blajini” (fiinte imaginare, incarnari ale copiilor morti nebotezati, al caror loc de vietuire se afla la “capa-tul lumii”, aproape de Apa Sambetei). In felul acesta, si Blajinii stiu ca pentru toti crestinii a venit Sarbatoarea Sfin-telor Pasti.

  In partile Sibiului, exista obiceiul ca de Pasti sa fie impodobit un pom (un arbust) asemanator cu cel de Craciun. Singura deosebire consta in faptul ca in locul globurilor se agata oua vopsite (golite de continutul lor). Pomul poate fi asezat intr-o vaza frumoasa si farmecul sarbatorii sporeste cu o podoaba de acest fel.

  In Maramures, zona Lapusului, dimineata, in prima zi de Pasti, copiii (pana la varsta de 9 ani) merg la pri-eteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gos-podarilor “Sarbatori pascale fericite”. La aceasta sarbatoare, pragul casei

  trebuie trecut mai intai de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa fie armonie tot restul anului. In dimineata zilei de Pasti, copiii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care s-au pus un ou rosu si fire de iarba verde.   Fie ca romanii sa-si aminteasca cu bucurie si placere de aceste frumoase traditii romanesti, sa le transmita generatiilor viitoare, pentru ca unele dintre acestea au nu numai recuno-astere interna, ci sunt apreciate in Europa si in lume, cum este, de pilda, incondeiatul si incristatul oualor.   Hristos a Inviat!

  ștefan Popa

  SPECIAL

  http://www.crestinortodox.ro/paste/florii/http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-floriilor-intrarea-domnului-ierusalim/explicarea-icoanei-intrarii-domnului-ierusalim-69642.htmlhttp://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-floriilor-intrarea-domnului-ierusalim/explicarea-icoanei-intrarii-domnului-ierusalim-69642.htmlhttp://www.crestinortodox.ro/diverse/invierea-lazar-simbolul-invierii-toare-neamului-omenesc-88511.htmlhttp://www.crestinortodox.ro/diverse/invierea-lazar-simbolul-invierii-toare-neamului-omenesc-88511.htmlhttp://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-floriilor-intrarea-domnului-ierusalim/duminica-floriilor-sfantul-grigorie-palama-69643.htmlhttp://www.crestinortodox.ro/sarbatori/invierea-domnului-sfintele-pasti/http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/invierea-domnului-sfintele-pasti/http://www.crestinortodox.ro/paste/saptamana-patimilor/vinerea-mare-moartea-ingroparea-domnului-88659.html

 • bOnd in mOtiOn

  la lOndOn Film museum

  Expoziția include modele, artă de producție, decoruri, precum și iconicele automobile, printre care Lotus Esprit/ submarinul din The Spy Who Loved Me, ‘Little Nellie’ din You Only Live Twice, Rolls-Royc-ul Phantom III din Goldfinger, Q Boat-ul din  The World is Not Enough, și Aston Martin-ul DB5 din 1964 DB5 din  Goldeneye.

  De asemenea, puteți admira și Honda CRF25OR condusă de Daniel Craig în Skyfall.

  irina bOtan și daniel röhn

  la the Purcell rOOm, lOndOn

  Pianista româncă Irina Botan în concert cu violonistul ger-man Daniel röhn într-un program interesant de acorduri energetice de vioară și pian.

  Program:giuseppe tartini: variațiuni de temă pe Corellu, arr. Kreisler pentru vioară și pian

  Felix mendelssohn: sonată de vioară în F (1838) J.s. bach: Chaconne din Partita No.2 în D minor, BWV.1004 —–Interval—– richard strauss: sonata de vioară în E flat, Op.18 henryk wieniawski: Poloneză No.1 în D, Op.4

  Justin timberlake

  Prințul popului, Justin Timberlake, va aduce show-ul său The 20/20 Experience la O2 de trei ori în primăvara/vara asta. Concertul va fi primul pe care Justin îl va susține la O2 de la turneul său FutureSex/LoveShow din iulie 2007. Mai devreme în acest an, el a interpretat noile hituri în timpul Brit Awards.

  The 20/20 Experience a fost bine primit de critici, fiind cel mai bine vândut album din acest an, cu vânzări de peste 3,5 milioane de albume pe plan internațional. Albumul îl desemnează ca fiind cel mai mare debut masculin în ultimii cinci ani, precum și cel mai mare debut digital al unui artist masculin în istoria SUA. The 20/20 Experience a ocupat locul I în top 200 timp de trei săptămâni și topul albumelor R&b timp de 10 săptămâni. În doar primele două săptă-mâni de la lansarea celor 10 piese a vândut peste 6,2 mili-oane de albume în USA. Albumul a primit discul de platină în trei țări, precum și discul de aur în nouă alte țări.

  cÂnd: - Marți, 1 aprilie 2014 – 6:30 PM

  - Miercuri, 2 aprilie 2014 – 6:30 PM

  - Marți, 10 iunie 2014 – 6:30 PM

  unde: the O2, Peninsula Square, London, UK, SE100DX  

  cÂnd - joi 24 Apr 2014, 7:45 pm la Purcell Room, Southbank Centre,London,SE1 8XX bilete: £15, £7.50

  cÂnd -  21 Aprilie 2014 până la  31 Decembrie

  unde - The London Film Museum: Covent Garden

  45 Wellington Street, Covent Garden, London, WC2E 7BNPreț - £14.50

  OccuPied (de carla grauls)

  unde: Theatre503 in The Latchmere503: Battersea Park

  Road, Londo n SW11 3BW

  cÂnd: Tue. 1 Apr, 2014 19:45 - 20:45

  OCCUPIED este o piesă de teatru pe tema imigrării – abuza-rea barăcilor din grădini, case abandonate și toalete publice – ocupația a început!

  Doi români au luat ostatici un englez pentru ca acesta să îi învețe să fie...englezi. Scena este decorată ca toaletă publică, iar piesa este o comedie neagră despre criza de identitate.

  Dramaturgul, Carla Grauls, deține premiul Nick Darke 2013 și are în CV un concurs câștigat – Euroscript Screen Story Competition.

  Piesa se va juca zilnic din 1 până în 26 apilie, în cursul săp-tămânii de la 19:45, iar duminica de la 17:00, iar bilete costă £10 / £15

  După primirea extraordinară pe care a avut-o anul trecut la The Cockpit când s-a jucat două reprezentaţii cu casa închisă şi a impresionat critici britanici, proiectul Poveşti spuse-n româneşte aduce din nou la Londra Dumnezeul de a doua zi/ Once Upon a Second Time de Mimi Brănescu, pe 27 aprilie, direct în West End la Leicester Square Theatre. Piesa aparţine actorului Mimi Brănescu, cunoscut din filmele Noului Val Românesc, dar şi ca scenarist al serialului TV Las Fierbinţi. Mimi Brănescu este şi primul laureat al premiului pentru dramaturgie contemporană acordat de Ambasada Irlandei la Bucureşti. Distribuţia este alcatuită din doi actori tineri: Vlad Zamfirescu (actor al Teatrului Bulandra) şi Mirela Oprişor (actriţă a Teatrului de Comedie din Bucureşti). Anul trecut criticul britanic Shaun Traynor a scris o cronica entuziastă despre spectacol în care lăuda atât textul (a brilliant new play), cât şi interpretarea extraordinară a celor doi actori.

  Dumnezeul de a doua zi/ Once Upon a Second Time de Mimi BrănescuProducător: Teatrul ActRegia: Claudiu GogaScenografia: Ştefan CaragiuFotografie: Alexandru IureşDistribuţia: Mirela Oprişor şi Vlad ZamfirescuTraducerea în limba engleză: Ionuţ Grama şi Cristina CatalinaLeicester Square Theatre (www.leicestersquaretheatre.com) ora 3.00 pm; în limba română cu supratitrare în limba engleză

  Poveşti spuse-n româneşte este o iniţiativă privată al carei scop este promovarea teatrului românesc în Marea Britanie şi Irlanda şi stimularea unui dialog intercultural. Proiectul prezintă la Londra şi Dublin producţii de mici dimensiuni, promovează dramat-urgie românească contemporană şi actori români cunoscuţi sau mai putin cunoscuţi în montări extraordinare şi îşi propune să se auto-finanţeze din vânzarea biletelor.

  gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 EVENIMENTgazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 1110

  dumnezeul de a dOua zi / Once uPOn a secOnd time

  FASHION

  de weekendSingurele două zi din săptămână în care ne relaxăm cu adevărat! Cuvântul-cheie? Comod!

  Iată câteva piese în vogă, dar în același timp lejere, răcoroase, numai bune pentru un weekend fabulos!

  Ideea este următoarea - basicuri, adică piese de bază, dar în varianta lor edgy. Topul, cândva simplu, adoptă inserții, printuri, volane, texturi. Pantalonii, cu cât mai simpli, cu atât mai bine! Dar, din nou, alegeți cu grijă materialul- acesta trebuie să fie vaporos, prețios! Asortați o geantă tip bucket și o pereche de pantofi sport (de data aceasta, tip mocasini, în varianta lor din pânză colorată, cu imprimeuri).

  Pentru EL, cu cât mai simplu, cu atât mai sofisticat! Cămașa din den-im, un clasic nelipsit poate lua rolul unei jachete subțiri, purtată peste un tricou simplu sau imprimat!Și, de ce nu, pantalonii sport, împreună cu geanta sport cu inserții din piele (pentru un look mai prețios) în combinație cu o pereche de pantofi...cum altfel decât sport? Același sfat rămâne însă val-abil - materialele trebuie neaparat să fie de bună calitate! Alegeți bum-bacul, pielea, denimul...materiale naturale care lasă pielea să respire și se așează impecabil pe corp.

  Un weekend fantastic!

  Cămașă denim, river island, £15

  Tricou, Pull&bear, £12.99

  Pantaloni sport, h&m, £14.99

  Geantă, ted baker, £149

  Pantofi sport vans, £42

  Top asOs, £28

  Pantaloni h&m, £24.99

  Maieu h&m, £7.99

  Geantă tip bucket, new look, £17.99

  Pantofi material textil, clarks, £34.99

  ea

  editor modă: carla POPa

  el

  http://maps.google.com/?q=Peninsula%20Square,%20London,%20UK,%20SE100DX

 • A terminat liceul Auto din Timișoara, însă marea sa pasiune este de fapt sportul! A început kickboxul pe când avea doar 15 ani, la invitația unui coleg de clasă. Acesta l-a îndemnat să ia parte, ca spectator, la unul din antrenamentele sale. De necrezut, dar a privit acest sport cu amuzament în primii 3-4 ani, practicându-l doar de “ochii lumii”, cum îmi spune Danny. Avea perioade în care renunța la antrenamente pentru câteva luni bune, apoi revenea. A fost o dragoste cu năbădăi, cum s-ar spune.Cu toate astea, povestea succesului său abia începe, o dată cu venirea sa în U.K., unde a obținut mai multe calificări în domeniu. Aici a urmat Colegiul, a obținut o Diplomă Națion-ală BTEC în sport, fitness și coaching. Danny este un personaj complex: este instructor de fitness level 2, are centura neagră 3 dani în kickboxing, este judecător și arbitru de ring pentru kickboxing, K1, muay thai și boxing!

  danny, sPune-mi te rOg, ce te-a îndemnat sĂ te aPuci de sPOrt? de ce sPOrturile de cOntact?Atunci când am încercat pentru prima dată kickboxul, renunțasem la o cari-eră în fotbal. Pe atunci, consideram că este o mai mare onoare și recunoaș-tere să câștigi o luptă în ring decât un meci de fotbal împreună cu echipa. La urma urmei, în ring sunt doar eu, nu e nimeni să mă ajute, nu am unde să mă ascund, adrenalina este la cote maxime! Pe când la fotbal, ei bine, acolo sunt încă zece jucători pe care mă pot baza dacă obosesc sau vreau să lenevesc.

  cum decurge O zi din viața ta? O zi din viața mea este neaparat o zi lungă. Lucrez full-time de luni până vineri într-o fabrică. Mă trezesc la cinci dimineața și termin munca la ora două după-masa. Apoi am trei-patru ore timp să ajung acasă, să mânânc și să mă apuc de antrenamente. În fiecare seară am fie un antrenament, fie ședință de muay thai sau kickboxing, care durează aproximativ 90 de minute. Joi de exemplu, nu am luxul de a ajunge acasă și merg direct la antrenamente. Asta însemnând trei antrenamente consecutive, două în care mă antrenez, iar unul în care sunt antrenor. Vineri după lucru, merg direct la o sală de fitness și forță unde am un program foarte strict! Este un antrenament doar de o oră, însă extrem de intens. După asta, am una sau două ședințe private ca antrenor. În weekend, sunt liber. Însă nu mă las pe tânjală nici atunci, ci mă prezint iar la sala de forță, cu același instructor sever unde practic diverse exerciții de

  anduranță musculară și forță, tipice sportului pe care îl practic, după care mă relaxez.Duminica, dis de dimi-neață, predau o ședință de sprinturi pe deal și condiționare fizică pentru luptători. Aceasta variază ca durată, între 45 și 75 de minute, dar este foar-te intensă și cu pauze limitate!

  POvestește-mi desPre dieta ta. în ce cOnsistĂ aceasta?De obicei, mânânc absolut orice! Cu două, trei săptămâni înainte de o luptă, încep însă să mânânc mai sănătos, iar în ultima săptămână evit pe cât posibil carbohidrații și alimentele care conțin zahăr în exces. Un exemplu de dietă pentru pregătirea dinainte de luptă, ar fi: o portocală și o banană la micul dejun, un bol cu supă și cel mult o felie de pâine sau o chiflă mică la prânz, iar ca desert niște bucăți de pepene galben sau mango. La cină consum carne la alegere( pui, steak, burger sau pește) la grill sau la cuptor, acompaniată de multe legume verzi, cum ar fi broccoli, fasole verde, mazăre sau mangetout. Trei-patru litri de apă pe zi sunt de asemenea în program!

  care sunt sacriFiciile Pe care le-ai FĂcut Pentru O carierĂ de success în sPOrt?Sacrificiile depind de la sportiv la sportiv, însă eu consider că fac destul de multe. În primul rând, timpul petrecut cu familia este destul de limitat, atât din cauza muncii, cât și a sportului. De asemenea, dietele! Sunt foarte dificile înainte de lupte. Sunt din categoria “ușor de zis, greu de făcut”...Am renunțat complet la alcool, nu fumez, nu mai prea ies în cluburi,

  și bineînțeles, intervin și oboseala zilnică și accidentările, care nu sunt puține. Până acum, am avut nenu-mărate entorse și rupturi – degetele, mâna, glezna, coastele, dinții, nasul, timpanul perforat...nu e deloc plăcut, în special atunci când mi-am rupt dinții, m-a costat o grămadă de bani să îi refac!

  ce titluri deții în mOmentul de FațĂ?Momentan dețin opt tiluri în patru stiluri diferite.La box, sunt campion al Vestului An-gliei (câștigat prin decizie la puncte în Bath, 2013). La full contact kickbox-ing – campion al Sud-Vestului Angliei (câștigat la puncte în Bristol, 2010) și campion al Angliei (câștigat prin K.O. în Bradley Stoke, 2010). La K-1: Campion Britanic (decizie la puncte în Evesham, Worcester, 2013), Campion European (câștigat prin T.K.O. în Exter, 2012) și Intercontinental – cel mai mare titlu pe care îl dețin la ora actuală – câștigat la puncte în Trowbridge, 2012).La Muay Thai sunt Campion al Sud Vestului Angliei( câștigat prin TKO în Bournemouth, 2014) și Campion al Țării Galilor (câștigat prin K.O. în Barry Island, 2013)

  la rÂndul tĂu, îi antrenezi și Pe alții…Da, am început să ajut cu antrenatul în Melksham, Wiltshire, unde locuiesc eu, la o sală mică de kickboxing unde obișnuiam să merg. După câteva luni m-am decis să înființez propriul meu club, deoarece aveam cunoștiințele și experiența necesară pentru a antrena. Faptul că îmi snopeam în bătaie ambii

  Daniel Sergiu e născut pe 27 iunie 1986, la Timișoara. A fost orașul vieții sale până a decis să facă din Regatul Unit noua sa casă.

  POvestea unui camPiOnINTERVIU gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 1312

  instructor când făceam sparring a fost un mare indiciu să mă desprind de acea sală. Așadar, în octombrie 2010 am început ptimul antrenament, sub numele COLLISION FIGHT ACAD-EMY. Acest antrenament săptămânal avea loc în Westbury, într-un centru sportiv, unde închiriam o încăpere și plăteam cu ora. Am început cu patru studenți, după care am ajuns să am nouă-zece. În scurt timp m-am mutat într-o sală, tot în Westbury, unde am două cursuri pe săptămână, și mi-am încercat norocul și la o sală din Bath.Pe lângă aceste antrenamente deschise publicului, mai fac și două antrena-mente foarte intense, dedicate doar luptătorilor de performanță.

  ce i-ai sFatui Pe cei care vOr sĂ se aPuce de aceste sPOrturi?Sunt multe sfaturi pe care le-aș putea oferi cu încredere, dar am să mă limitez doar la câteva vorbe: alegeți-vă un vis și faceți tot posibilul să se împlinească! Eu am dovadă visul de la care am pornit. După primul interclub susținut la Timișoara, am câștigat o diplomă și am fost atât de mândru, în-cât am pus-o în ramă! Iar apoi îi spu-neam mamei mele: “uite, vezi diploma aceea...într-o zi, voi avea și medalii, cupe, trofee și chiar și o centură de campion!” Cred că mama, din politețe și dragoste părintească, s-a abținut să nu râdă și a spus: „Știu, dragul meu băiat...”. Și uite așa, au trecut anii, am continuat să primesc diplome, medalii și trofee, iar împreună cu ele au sosit nu una, ci opt centuri! Deci, urmați-vă visul! Este cu siguranță foarte greu, sunt multe sacrificii de făcut, dar tre-buie multă motivație – se poate!

  cum ai FOst Primit în anglia? ai

  gĂsit admirația și resPectul bine-meritate?Locuiesc într-un orășel din sud-vest, numit Melksham, în Wiltshire Coun-ty. Am fost bine primit de englezi, sunt cei mai mari fani ai mei! Românii prefer să susțină doar vedete bine-cu-noscute precum Ghiță, Zmărăndescu, Atodiresei din păcate, nu se chinuie să îi bage în seamă pe cei mici, doar pe cei care apar pe sticlă tot timpul.Mă întristează această atitudine, dar asta e… românii sunt mereu invidioși unii pe alții. Mi se pare că alte popoare sunt mai unite. Observ asta peste tot unde lupt, când întâlnesc un po-lonez care luptă în același show, fanii polonezi sunt nelipsiți din tribune, ridicând mândrii steagul țării lor! Deci răspunsul meu ar fi – NU, nu primesc admirația și respectul cuvenit. Sper să nu atrag dușmani, este doar un răspuns sincer.

  cine te-a susținut în Parcusul tĂu?Eu consider că toate persoanele implicate în viața mea de la începutul carierei și până acum, m-au ajutat! Unii mai mult, alții mai puțin, însă m-au ajutat!Dintre antrenori, i-aș menționa pe Remus Ștefan și Cristel Oprescu, împreună cu toți colegii de sparring din acea perioadă. De asemenea, elevii de la sală care mă susțin la lupte, pri-etenii și colegii de muncă, colegii de antrenamente, instructorii din U.K., sponsorii, oricât de mici...Trecând la familie, bunicii mei care nu mai sunt printre noi dar m-au susținut mereu, părinții mei de acasă, din România și nu în ultimul rând, fetița mea, îngerașul meu, Willow Rozalia.

  Primește-ți banii înaPoi în cel mai scurt timP!

  taX returnDe la

  £50UJS Financial ServiceS

  07404 040 85302074 744 817

  6 Woodman Parade,Woodman Street,London, E16 2LL

 • Prima casĂO casă nouă înseamnă mai mult decât mortar și cărămizi. înseamnă atât investiția financiară, cât și investiția emoțională. Nu este de mirare că drumul de la vederea unei proprietăți și până la introducerea cheii în ușa de la intrare poate fi stresant.

  Totuși, dacă plănuiți dinainte totul și primiți ajutor de-a lungul acestei călătorii, puteți face ca aceasta să fie mai puțin complicată.

  ce sumă poți cere împrumut și cât îți permiți?

  înainte să porniți în căutarea unei proprități, o idee bună este să vorbiți cu un broker în credite ipotecare sau cu un consultant de la bancă să aflați suma pe care o puteți împrumuta și cât vă va costa totul. Cu cât este mai mare depozitul, cu atât va fi mai mare probabilitatea ca rata dobânii sau comisioanele să fie mai mici.

  Suma pe care o puteți împrumu-ta – valoarea creditului ipotecar – plus depozitul dumneavoastră, vă va îndruma spre casa pe care v-o permiteți. Banca va putea da atunci acordul în principiu (agreement in principle) și apoi veți putea pleca la vânătoarea de case.

  în trecut, suma pe care puteți să o împrumutați depindea de venitul dumneavoastră. acum, băncile doresc să știe dacă vă permiteți să rambursați împrumutul, ceea ce înseamnă că țin cont și de cheltuielile dumneavoastră, cât și de alte circumstanțe personale. de obicei, cu un depozit mai mare, puteți beneficia de oferte mai bune în ceea ce privește creditul ipotecar, și, nu uitați, cu cât valoarea creditului este mai mare și dobânda pe care o veți plăti crește. de asemenea, trebuie să aveți în vedere că veți avea de efectuat plăți în avans precum: taxele legale, taxele de inspecție și taxa de timbru.

  Mutarea într-o casă poate fi costi-sitoare. Există acea Taxă de Timbru Fiscal, care variază de la 1% pentru proprietăți în valoare de £125.000 – 250.000 la 5% pentru cele în valoarea de mai mult de un milion de lire.

  Veți plăti, de asemenea, taxele legale, taxele și comisioanele creditorului, taxele de evaluare și taxele Regis-trului de Terenuri – toate acestea adăugându-se la prețul achiziționării proprietății.

  Nu există reguli fixe în ceea ce privește costurile – depinde de casa pe care o cumpărați, unde locuiți și creditul ipotecar primit. Unii creditori oferă evaluare și taxe legale gratuite debitorilor, alții oferă credite ipotecare fără taxe, în timp

  ce alții taxează debitorii pentru toate acestea. Pe lângă acestea, mai sunt cheltuielile cu mutatul și altele precum asigurarea casei și redirecționarea corespondenței, pe care trebuie să le includeți în bugetul dumneavoastră.

  unde și ce anume să cumpărați?

  Cumpărarea unei case va fi probabil una dintre cele mai mari achiziții ce o veți face vreodată, așa că este impor-tant să vă petreceți timp cercetând locul în care doriți să locuiți și ce fel de proprietăți să cumpărați. Ce zonă v-ar place? Ce fel de case căutați?

  Unii oameni ar zice că locația în-seamnă totul, dar tipul de proprieta-te este la fel de important. Deci gân-diți-vă la accesul la magazine, școli și alte servicii, și cât de ușor vă va fi sp călătoriți către locul de muncă.

  Deci decideți dacă aceasta va fi locuința dumneavoastră permanen-tă, sau veți locui aici doar câțiva ani. Dacă veți rămâne aici doar pentru o perioadă (perioada medie fiind 11 ani), întrebați-vă dacă ar fi potrivită în cazul în care lucruile s-ar schimba, de exemplu dacă veți avea un copil și aveți nevoie de o cameră pentru el.

  cum să cumpărați

  După ce ați decis unde doriți să locuiți și ce tip de proprietate doriți, încercați să luați legătura cu agenții imobiliari locali și cereți-le să vă dea

  detalii ale propprietăților adecvate – de asemenea, începe și o căutare online. Fiți flexibili la proprietățile pe care le veți vedea. De exemplu, agentul se poate să fie la curent cu faptul că proprietarul este pregătit să renunțe la prețul cerut, așa că ar putea fi în continuare în cadrul buge-tului dumneavoastră.

  Faceți o ofertă

  Atunci când ați găsit proprietatea potrivită, faceți o ofertă prin agentul imobiliar. Nu uitați, prețul de vânzare este ceea ce speră proprietarul să obțină, nu în mod necesar ceea ce ei se așteaptă în mod real - și se poate să cădeți de acord asupra unui preț mai mic. Oferta dumneavoastră ar trebui să fie subiect de studiu și obiect de contract.

  Fiți pregătit să mergeți mai departe, decideți cât vă permiteți să rămâneți la acel preț. De asemenea, dacă un studiu ridică probleme, nu vă temeți să negociați în jos.

  Finalizați creditul ipotecar

  Creditul ipotecar care a fost aprobat în principiu trebuie să fie rearanjat acum.

  Creditorul și brokerul trebuie să știe cât valoarează proprietateam și vor aranja evaluarea. Va trebui să plătiți tot dumneavoastră pentru aceasta. Cu unele credite ipotecare, evaluarea poate fi gratuită.

  Se poate să doriți să aranjați un studiu detaliat, în special dacă dorițu să cumpărați o casă mai veche.

  Gândiți-vă la o asigurare pe viață, precum și de accident, de boală și șomaj pentru a vă acoperi plățile ipotecare. De asemenea, va trebui să vă asigurați noua casă și lucrurile personale.

  numiți un avocat

  Un jurist sau un avocat ce se ocupă de concesiuni va gestiona transferul legal de proprietate de la un proprie-tar la altul și se ve asiguracă veți avea un titlu legal adecvat. De asemenea, vor efectua toate căutările necesare asupra pământului pentru a verifica dacă există probleme din trecut sau potențiale probleme.

  trei domenii principale în care un avocat ajută

  În cazul în care vânzarea este sta-

  bilită – efectuarea de anchete, pregă-tirea contractului, negocierea datei de mutare, transferul banilor în cont și căutările.

  La schimbul de contracte – primirea depozitului dumneavoastră, apro-barea actelor de transfer, contractul și depozitul către avocatul vânză-torului, pregătirea de transfer și a actelor creditului ipotecar, aranjarea căutărilor finale și pregătirea conta-bilității finale.

  La finalizare - plata restanței din pre-țul de cumprare și angajamentele, gestionarea predării actelor, plătirea taxei de timbru și înregistrarea la Registrul de Terenuri.

  mutatul în noua casă

  Asigurați-vă că ați pregătit totul înainte să vă mutați, cu lucrurile în cutii și etichetate clar. Poate doriți să apelați la o firmă de mutări care să vă ajute.

  nu uitați:

  anunțați furnizorii vechi de gaz, lumină, apă și telefonie că vă mutați

  anunțați furnizorii că v-ați mutat în locuință

  anunțați primăria despre mutare astfel încât să nu fie nevoie să plătiți council tax la vechea adresă

  gândiți-vă la redirecționarea corespondenței.

  O dată ce v-ați mutat, mai sunt câteva lucruri în plus de care trebui să țineți cont. După prima lună, ver-ificați că plătiți suma corectă pentru creditul ipotecar. Și asigurați-vă că documentele importante sunt stocate corespunzător. Acestea sunt dovezile principale ale achiziționării proprietății și a creditului ipotecar și se poate să aveți nevoie de ele în viitor.

  CONSULTANŢĂ gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 1514

  remus P. mortgage advisor, beard&cOles Financial Practice ltdtel.: 07786 242 896 (engleză) /07404 040 853 (română)

  “Datorita domnului Remus am reusit sa ne cumparam prima noastra casa la Londra! Va multumim din suflet! V-am recomandat tuturor cunoscutiilor nostril!” Familia groza“Cu siguranta am sa ii fac noi vizite domnului Remus pentru consultanta, m-a ajutat enorm! Viata mea s-a schimbat considerabil in bine de cand il cunosc.” bogdan Pop

  ghid Pentru achizițiOnarea unei lOcuințe

 • CONTABILITATE gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 1716 CONTABILITATE

  Dacă sunteţi self-em-ployed, va trebui să completaţi şi să trimiteţi către HM Revenue and Customs Tax Return în fiecare an. În aprilie sau mai, în fiecare an, HMRC vă va trimite o scrisoare prin care vă va anunţa că trebuie să completaţi o încheiere de an online sau pe hârtie.

  Va trebui să daţi informaţii despre profiturile provenite din afacerea dumneavoastră şi alte venituri pentru care trebuie să plătiţi taxe – precum venitul din chirii. Aceste informaţii vor fi prelucrate de către Tax Office şi în funcţie de asta se va calcula cât trebuie să plătiţi taxe şi contribuţii la pensie şi sănătate. Singura cerinţă este să trimiteţi încheierea de an la timp şi ca aceasta să fie corectă.

  Puteţi folosi un contabil care să vă ajute să păstraţi o acurateţe în actele şi în finanţele dumneavoas-tră.

  Verificaţi dacă sunteţi self-em-ployed

  Taxele şi contribuţiile pe care le plătiţi depind dacă sunteţi self-employed (lucraţi pentru dumneavoastră) sau angajat - este foarte important să verificaţi dacă sunteţi întradevăr self-employed.

  Sunteţi self-employed dacă:

  · Dumneavoastră aveţi

  ultimul cuvânt de spus în derularea afacerii dumneavoastră

  · Doar dumneavoastră sunteţi responsabil pentru pierderile din afacere

  · Puteţi angaja şi alte personae care să vă ajute sau să facă treaba în locul dumneavoastră

  · Lucraţi în mod regulat pentru un număr diferit de clienţi

  · Trebuie să corectaţi o lucrare nesatisfăcătoare pentru client pe timpul dumneavoastră şi pe cheltuiala dumneavoastră.

  Puteţi fi self-employed (adică să lucraţi pentru dumneavoastră) şi în acelaşi timp să lucraţi şi ca angajat la o firmă sau companie.

  În mod normal trebuie să plătiţi taxe şi contribuţii dacă sunteţi angajat şi:

  · Lucraţi printr-o agenţie

  · Sunteţi directorul unei companii

  · Sunteţi secretara unui club sau proprietarul unui birou.

  ÎNREGISTRAREA CA SELF-EMPLOYED

  Dacă sunteţi self-employed, trebuie să vă înregistraţi afacerea pentru taxe la HMRC. Puteţi face asta online.

  Odată ce vă înregistraţi, HMRC vă va emite codul unic de referinţă, numit Unique Taxpayer Reference şi vă pune la punct înregistrările pentru taxe şi contribuţii.

  Termenele limită pentru persoanele

  self-employed

  Termenul limită pentru a trimite Încheierea de an este:

  · 31 Octombrie, pentru cele trimise pe hârtie

  · 31 Ianuarie, pentru cele trimise online.

  Păstrarea înregistrărilor corecte

  De obicei trebuie să păstraţi înregistrările afacerii dumneavoastră timp de cinci ani după ce aţi trimis către HMRC Încheierea de an, după termenul limită din 31 Ianuarie.Va trebui să le păstraţi mai mult dacă aţi trimis mai târziu Incheierea de an sau dacă sunteţi verificat de către HMRC.

  Păstraţi orice informaţie şi documente de care aţi putea avea nevoie în trimit-erea încheierii de an. Înregistrările si dovezile pe care trebuie să le păstraţi depinde de circumstanţele fiecăruia dintre dumneavoastră.

  Înregistrările afacerii dumneavoastră ce trebuie păstrate includ:

  · Înregistrări ale vânzărilor şi a banilor intraţi

  · Înregistrări ale cumpărăturilor şi cheltuielilor din afacere

  Asta însemnând:

  · Facturi şi chitanţe

  · Carnete de cec

  · Înregistrări ale vânzărilor

  · Tranzacţiile bancare din

  anul financiar respectiv

  · P60-ul (dacă sunteţi şi angajat)

  · Ştatele de plată (dacă aveţi şi angajaţi)

  · Chitanţele de chirie

  · Un inventar cu proprietăţile deţinute de afacere

  · O înregistrare a banilor pe care i-aţi scos din afacere pentru uz personal.

  Dacă lucraţi în domeniul con-strucţiilor

  Va trebui să păstraţi înregistrări ale întregului venit şi cheltuieli – chiar dacă primiţi salariul brut, sau vi se de-duc şi taxele- dacă vi se deduc şi taxe, trebuie să păstraţi istoricul plăţilor şi, dacă vi s-au dedus taxe la o cotă mai mare (adică 30%), păstraţi numărul de verificare. V-eţi avea nevoie de el atun-ci când va trebui să faceţi Încheierea de an.

  Dacă înregistrările v-au fost distruse sau le-aţi pierdut

  Dacă aţi pierdut înregistrările sau au fost distruse şi nu le puteţi înlocui, trebuie să anunţaţi la HMRC ce s-a întâmplat. Dar trebuie să încercaţi să faceţi rost de ele în alt mod;de exemp-lu, dacă nu mai aveţi trabzacţiile ban-care, trebuie să mergeţi la bancă şi să cereţi să vă emită altele, chiar dacă va trebui să plătiţi pentru ele. Dar trebuie să nu întârziaţi cu trimiterea Încheierii de an în timp ce aşteptaţi copiile de la bancă. Folosiţi informaţiile pe care aţi reuşit să la găsişi până în acel moment şi încercaţi să completaţi Încheierea

  de an. Dacă totuţi nu puteţi înlocui înregistrările pierdute, şi nu mai aveţi dovezi ale banilor primiţi în acel an financiar, va trebui să le dati celor de la HMRC o estimare a venitului dumneavoastră şi a cheltuielilor.

  Trebuie să le spuneţi celor de la HMRC dacă cifrele sunt:

  · Estimative - doriţi ca cei de la Tax Office să accepte acestea ca şi cifre finale

  · Provizorii – folosiţi aceste cifre până când puteţi să le confirmaţi (trebuie să anunţaţi la HMRC când veţi avea cifrele corecte).

  Dacă modificaţi mai târziu Încheierea de an şi iniţial aţi plătit mai puţine taxe, deveniți pasibil de penalități la care se pot adăuga și dobânzi.

  Dacă doriți asistența unui contabil au-torizat, care să vă ajute la completarea Încheierii de an într-un mod corect și cu cea mai mare acuratețe, ne puteți contacta la unul dintre numerele de telefon de mai jos sau vă așteptăm direct la sediul nostru.

  De ce să ne alegeți pe noi?

  Pentru că vă oferim:

  · Consultanțe profesonale gratuite

  · Contabilitatea veniturilor și a cheltuielilor afacerii dumneavoastră

  · Pregătirea, completarea și trimiterea formularelor de Tax Return online către HMRC (astfel încât să beneficiați de returnarea taxelor cât mai curând posibil).

  tax returnliliana ruțĂ

  UJS FINANCIAL SERVICES LTD6 Woodman Parade,Woodman Street, London E16 2LLmobil: 07404 040 853; tel. +44207 474 4817e-mail: [email protected]

  2013-2014 Preg\te[te-te pentru o nou\ carier\

  Pentru mai multe informa]ii vizita]i

  www.mv-forklifttraining.co.uke-mail: [email protected]

  Toate cursurile sunt acreditate

  I.T.S.S.A.R. [i IPAF

  Cursuri [i `n Limba Rom=n\

  Oferim o gam\ variant\ de cursuri de instruire pentru manevrarea stivuitoarelor, cum ar fi:n Counterbalancen Reach truckn PPTn MEWP (scissor lift, mobile boom)

  NOU!

 • gazeta de rOmÂnia Aprilie 201418

  PIŢURCĂ A REFUZAT BANII ARABILOR PENTRU A RĂMâNE PE BANCA ROMâNIEI: “FUSESE OFERTAT DE NAŢIONALA EMIR-ATELOR ARABE UNITE”

  Victor Piţurcă a fost reconfirmat recent în funcţia de selecţioner al naţionalei României de către şeful FRF, Răzvan Burleanu, cel care iniţial mărturisea că l-ar dori la naţională pe stelistul Laurenţiu Reghecampf.

  Antrenorul primei reprezentative avea însă opţiuni de rezervă, încă dinainte de a se pune problema rămânerii sale. Fostul elev al lui Piţurcă, Valeriu Răchită, a dezvăluit că selecţionerul primise o ofertă de antrena o altă naţională.

  “Victor Piţurcă, aşa cum îl vede toată lumea, a refuzat o propunere pe bani mulţi pentru a rămâne la naţionala României. Avea ofertă să preia reprezentativa Emiratelor Ara-be Unite”, a spus Răchită la DigiSport.

  Victor Piţurcă este selecţioner din 2011 şi se află la al treilea mandat pe banca naţionalei României, după cele din 1998-1999 şi 2004-2009. 1,4 milioane de euro este suma pe care Piţurcă ar trebui să o încaseze în acest moment, dacă va fi înlăturat de pe banca naţionalei României

  simOna haleP va reveni Pe terenul de tenis Pe 19 aPrilie, la meciul cu serbia din Fed cuP

  Meci de risc maxim. Fanii Stelei şi ai lui Dinamo vor fi supravegheaţi cu camere video pe străzile din jurul Arenei Naţionale

  suporterii echipelor dina-mo şi steaua vor fi supraveg-heaţi cu 90 de camere video pe toate străzile din sectorul 2 al capitalei care duc spre arena naţională, atât înainte, cât şi după terminarea partidei programată, joi, în semifinalele cupei româniei.

  Conform unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 2 remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, pentru asigurarea unor condiţii de max-

  imă siguranţă pentru cetăţenii care locuiesc în imediata vecinătate a Arenei Naţionale, dar şi pentru buna desfăşurare a evenimentului sportiv, cu ajutorul sistemelor de monitoriza-re video vor fi supravegheate străzile de afluire şi defluire a celor 55.000 de spectatori, se va urmări respectarea regulilor de circulaţie de către pietoni şi de conducătorii auto impuse spe-cial în perioada meciului, dirijarea traficului rutier şi comportamentul suporterilor.

  De asemenea, vor fi monitorizate cu mare atenţie fluxurile de suporteri şi de către patrulele auto şi pedestre ale Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2, pentru a se interveni de urgenţă

  în cazul în care vor exista tulburări ale ordinii publice. Poliţia Locală a Primăriei Sectorului 2 va fi în alertă cu toate efectivele sale şi este pregătită să facă faţă misiunilor pe care le are, astfel încât bucureştenii şi suporterii să fie în orice moment în siguranţă.

  În acelaşi timp, comercializarea băuturilor alcoolice în zona Arena Naţională va fi interzisă joi, între orele 17.00 - 23.30, pentru desfăşura-rea în siguranţă a meciului. Măsura a fost luată în urma solicitării Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipi-ului Bucureşti şi a fost transmisă de primarul Neculai Onţanu tuturor agenţilor economici care comercial-

  izează băuturi alcoolice în perimetrul delimitat de următoarele 6 artere de circulaţie aflate în jurul stadionului: Piaţa Eudoxiu Hurmuzachi, Şoseaua Mihai Bravu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, Bulevardul Chişinău şi Bulevardul Basarabia.

  Cadrele Poliţiei Locale ale Primăriei Sectorului 2 vor verifica respectarea măsurilor de interzicere a comer-cializării băuturilor alcoolice în intervalul orar stabilit, iar cei găsiţi în neregulă vor fi sancţionaţi cu amenzi contravenţionale cuprinse între 500 şi 1.500 lei şi suspendarea funcţionării spaţiului comercial între 10 şi 30 de zile.

  meci de risc maxim!

  Simona Halep s-a retras de la turneul de la Miami din cauza

  unei probleme la degetul mare de la piciorul drept, unde

  suferise o intervenţie chirurgicală simplă. Halep, care era

  favorita cu numărul 6 la turneul american, urma să evolueze

  în faţa lui Casey Dellacqua.

  Sâmbătă noaptea sportiva a revenit în România şi a anunţat

  că va lua o pauză până pe 19 aprilie, când va reveni pe

  terenul de tenis la meciul din Fed Cup cu naţionala Serbiei.

  La Otopeni, Simona a explicat retragerea de la Miami: “Nu

  am putut să joc, sunt bine. Asta a fost, trebuie să mă prote-

  jez. Am avut o intervenţie la deget şi a trebuit să mă opresc.”

  Halep a fost întrebată dacă se teme că va pierde locul ocupat

  acum în clasamentul WTA: “Nu mă tem de nimic. Să fiu lo-

  cul cinci e la fel ca şi cum aş fi pe locul zece. Sunt ok, încerc

  să mă pregătesc zilnic”. Tenismena va avea câteva zile de

  vacanţă la Constanţa, apoi va reveni la antrenamente.

  gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 19SPORT

  http://dinamo.prosport.ro/http://dinamo.prosport.ro/http://steaua.prosport.ro/http://content.ad20.net/Storage/362430_2F00E87206FA44EB9B23EC0B5C4F0AA5/index.html?id=362430&dir=http%3A//content.ad20.net/Storage/362430_2F00E87206FA44EB9B23EC0B5C4F0AA5/&trk=1&trkimg=http%3A//core1.ad20.net/x0.gif&click=http%3A//core1.ad20.net/click&site=prosport&zone=Special&params=%26snocache%3D1395665999442_89724537893198430%26spgid%3D76538734720088540%26sck%3Dy%26sfver%3D12%26f1pgad%3D0%26__x1ts%3D0097c409%26sww%3D1582%26swh%3D739%26sifr%3D0%26pub%3D62%26site%3D3349%26section%3D373%26zone%3D78%26size%3D0x0%26xcrid%3D362430%26xgeo%3DGB%7CH9%7C0%7CLondon%7C%7C0%7C51.5142%7C-0.0930999999999926%7C%26x1guid%3D951114324143888109&dtime=15&url=http%3A//www.prosport.ro/clasament/fotbal-intern/liga-1/clasament-liga-1-2011-2012-8496527

 • FILM

  COMERCIAL COMERCIAL

  NOAHNOAH este o producție americană epică în regia lui Darren Aronofsky și scris de Aronosfky și Ari Handel.

  Acesta spune povestea biblică a lui Noe (Noah, care are viziuni ale unui potop de proporții apo-caliptice și ia măsuri pentru a-și proteja familia. O interpretare de excepție a lui Russel Crowe, care ne dă fiori pe șirea spinării în rolul principal. Cu siguranță, un film care merită văzut!

  REGIZOR:

   Darren AronofskyScenariști: Darren Aronofsky, Ari HandelCu: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins

  TRANSCENDENCEPOVESTEA: Dr. Will Caster este un cercetător de top în domeniul Inteligenței Artificiale, care lucrează la o mașinărie capabilă de sentimente, care combină imaginația colectivă a tot ceea ce s-a descoperit vreodată în materie de emoții umane. Experimentele sale extrem de controversate i-au adus faima, dar în același timp au făcut din el o țintă pentru extremiștii anti-tehnologie care ar face orice să îl oprească. Cu toate acestea, în încercarea lor de a-l distruge pe Will, aceștia devin din greșeală cataliza-torul succesului său, și anume participarea la propria transcendență. Pentru soția sa Evelyn și prietenul său cel mai bun, Max Waters, ambii cercetători, întrebarea nu este dacă se poate, ci dacă ar fi trebuit să facă asta. Una din cele mai negre frici ale lor devin realitate pe măsură ce setea de cunoaștere a lui Will evoluează într-o luptă neîncetată pentru putere, a cărei dezno-dământ este necunoscut. Singurul lucru care devine terifiant de clar e faptul că nu există nici o cale de întoarcere.Regizor: Wally Pfister

  Producător executiv: Christopher Nolan

  Cu: Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman 

  gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 21MAPAMONDgazeta de rOmÂnia Aprilie 201420

  TOM AT THE FARMTom at the Farm ( Franceză Tom à la ferme ) este un thriller psihologic marca Xavier Dolan. Filmul este inspirat de o piesă scrisă de Michel Marc Bou-chard. A fost proiectat în competiția principală la al 70-lea Venice International Film Festival pe septembrie 2013, și la Toronto Film Festival în cadrul secțiunii Special Presentation. Acesta a câștigat premiul la FIPRESCI la Veneția.De asemenea, a fost nominalizat la Best Picture (Cea mai bună imagine) la 2nd Canadian Screen Awards.Povestea: Tom, un tânăr advertising copywriter călătorește la țară pentru o înmormântare. Acolo, este șocat să afle că nimeni nu știe cine este, nici ce relație avea acesta cu decedatul, a cărui frate a făcut regulile unui joc întortochiat. Pentru a-și proteja numele familiei și mama îndurerată, Tom trebuie să joace rolul pacifistului într-un cămin a cărui trecut obscur este chiar mai întunecar decât călătoria sa la fermă în sine.

  Regizor: Xavier Dolan

  Scenariu: Michel Marc Bouchard (play), Xavier Dolan (adaptation)

  Cu: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy 

  Potrivit efectului ordinii voturilor, este foarte probabil să votezi item-ul de la începutul unei liste.

  Efectul ordinii voturilor este un concept prin care alegătorii sunt influențați de ordinea în care sunt dispuse numele candidaților, așa cum apar pe buletinul de vot. Sună a superstiție, însă nici vorbă! Se pare că este un adevăr în asta. Un număr vast de studii pe buletinele de vot datând din 1920 a relevant faptul că există un număr mare de alegători care fac exact așa – aleg primul nume de pe buletinul de vot.

  Potrivit unui ziar de cercetare numit On the Causes and Consequences of Ballot Effects (Despre cauzele și consecințele efectului ordinii votu-rilor), condus de Prof. Yuval Salant și de omul de știinte politice Marc Meredith, primul candidat de pe listă are cele mai multe șanse să câștige una din zece.

  Ei au remarcat că poziționarea unui nume ca fiind primul pe o listă stimu-lează probabilitatea de a câștiga cu aproximativ 5 puncte procentuale, în timp ce listarea într-o poziție mediană

  va reduce acest risc cu 2,5 puncte procentuale.

  Studiul a fost efectuat pe 7851 de alereile efectuate în primării, colegii și districte școlare între 1995 și 2008 în California. California a fost aleasă deoarece toți candidații au fost introduși într-o loterie a poziției pe buletinele de vot, și nu doar cei care s-au trezit devreme. Gândirea din spa-tele teoriei ar fi că unii alegători merg pur și simplu pe votarea primului candidat de pe listă, care li se pare a fi „îndeajuns de bun”. Adițional, noi, oamenii, suntem programați psiholo-gic să acorde o mai mare importanță primei opțiuni care le este prezentată.

  Decalajul în procente este posibil să fie mi mare în sondaje priving litigiile, sau alegerile, în cazul în care candi-dații nu sunt bine cunoscuți pentru a alegătorului sau în cazul în care alegătorul nu este sigur ce candidat să voteze. Are vreun sens? Vă las pe voi să decideți, și, pentru că tot avem ale-gerile prezidențiale anul acesta, poate veți acorda mai multă importanță și celorlalte nume de pe buletinul de vot, nu doar primelor...pentru că orice e posibil, nu-i așa?

  BALLOT ORDER EFFECT

  Un studio recent sugerează că marijuana crește pozitivitatea și reduce negativitatea în procesarea emoțională.

  Haideți să fim serioși: marijuana poate pune un zâmbet pe fețele multor oameni, iar acest fapt este confirmat și de ultimele studii de specialitate, din fericire pentru unii dintre noi. Recentul studiu, efectutat în 2012 și publicat în 2013 sugerează că efectele pozitive ale marijuanei merg dincolo de efectul de drog.

  Studiul, publicat în jurnalul academic European Neuropsychopharmacology a constatat că sistemul endocanabinoid al creierului este activat de ingredientul psihoactiv cunoscut sub numele de THC (Tetrahidrocanabinol, o componentă a marijuana) poate contribui în mare măsură la procesarea emoțională: un aspect crucial al interacțiunilor sociale și relațiilor interpersonale.

  Autorii studiului au stabilit că participanții cărora li s-a administrat THC într-un experiment controlat au prezentat o activitate încetinită a creierului ca răspuns la simulii negativi, comparat cu cei cărora li l-a administrat placebo. Condiții mentale ca depresia au fost asociate ca fiind înclinate spre stimulii negativi. Dovada că THC-ul alungă acest efect sugerează ca sistemul endocanabinoid joacă un rol important, de mare valoare în modul în care oamenii experimentează emoțiile și stările.

  MARIJUANA, BENEFICĂ!

  În Danemarca, numele bebelușilor trebuie să fie aprobate de Guvern

  Alegerea unui nume pentru copil nu este un process ușor, însă face apel, din plin, la creeativitatea familiei. Unele țări, totuși, interzic nu doar numele ridicole, dar și pe cele cunoscute. Să luăm spre exemplu Germania. Numele tipice nemțești trebuie să arate cu precizie genul copilului după prenume, iar numele trebuie să

  fie ales astfel încât să nu afecteze într-un mod negativ bunăstarea copilului. Decizia asupra numelui se face de către biroul de evidență a populației din zona unde copilul s-a născut. Dacă biroul refuză numele, poți face recurs, dar va trebui să plătești o taxă pentru fiecare nume pe care îl trimiți spre cercetare.

  Danemarca duce acest proces un pas mai departe, cerând părinților să aleagă dintr-o listă de 7000 de nume aprobate deja. Dacă părinții din Danemarca vor să aleagp un nume care nu este

  pe listă, trebuie să obțină o permisiune specială de la biserică și o aprobare de la guvern. Legea daneză cere de asemenea ca numele copilului să reflecte sexul acestuia și respinge 15-20% din 1000 de nume pe care le cercetează anual.

  Unele dintre numele respinse în Danemarca sunt Anus, Pluto și Monkey. Câteva dintre numele acceptate sunt Benji, Jiminico, Molii și Fee.

  NUME APROBATE DE GUVERN

  Sângele este întotdeauna roşu, totuşi venele par să fie albastre, atunci când sunt privite prin piele. Cu cât venele sunt mai adânci şi pielea este mai palidă, culoarea albastră pare să fie mai intensă. Din acest motiv, încă din perioada medievală, nobilimea span-iolă şi, ulterior, întreaga aristocraţie europeană susţinea că ar avea “sânge albastru” (n.r. sangre azul, în spani-olă). Venele lor, care se observau uşor prin pielea palidă, îi deosebeau de categoriile sociale inferioare, ai căror membri munceau în aer liber, sub razele soarelui şi se bronzau. Spaniolii se bazau pe venele uşor vizibile pentru a-şi demonstra originea pură, care nu a suferit amestecuri de sânge, mai ales cu sânge maur.

  Nuanţa albastră a venelor nu se dato-rează însă nici originii nobiliare şi nici timpului petrecut în casă, departe de razele soarelui, ci este, mai degrabă, unui fenomen optic. Atunci când lumina penetrează ţesutul uman, întâlneşte celule şi alte structuri, care fie o absorb, fie o reflectă, re-latează Business Insider.

  După cum ştim, lumina albă este compusă din cele şapte culori ale spectrului vizibil, roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet, fiecare obiect reflectând o parte dintre acestea şi absorbindu-le pe restul.Culoarea obiectelor este dată de culorile pe care le reflectă şi poate lua diferite nuanţe, de la albul obiectelor care reflectă toate culorile, până la negrul celor care le absorb pe toate.

  Sângele pare, de obicei, roşu, datorită hemoglobinei, o proteină conţinută în globulele roşii, care vehiculează oxigenul. Aceasta absoarbe lumina albastră şi o reflectă pe cea roşie, pigmentând sângele. Tradiţional, nuanţele de albastru indică lipsa oxigenului, despre persoanele care se sufocă spunându-se că devin livide, se învineţesc.

  Spre deosebire de artere, prin vene curge sânge dezoxigenat, care ab-soarbe mai multă lumină roşie decât ţesuturile adiacente. Astfel, la supra-faţa pielii, zona aflata deasupra venelor va părea “mai puţin roşie” decât restul pielii. “Comparând lumina reflec-tată de vene cu cea pe care o reflectă ţesutul din jurul lor, observăm mai puţină lumină roşie, în timp ce cantitatea de lumină albastră nu se schimbă”, spune Michael Patterson, profesor la Universitatea McMaster din Orlando. 

  Această situaţie dă naştere unei iluzii optice. Venele nu par albastre pentru că reflectă mai multă lumină de această culoare, ci pentru că reflectă mai puţină lumină roşie decât ţesutul din jurul lor. Pentru că roşul are cea mai mare lungime de undă dintre toate culorile, iar albastrul are o lungime de undă mai scurtă, venele adânci par să fie mai albastre decât cele aflate la suprafaţă. Acest lucru se datorează faptului că venele absorb lumina roşie, mai lungă, în timp ce lumina albastră, mai scurtă, este reflectată înainte să ajungă la vasele de sânge.

  DE CE SUNT VENELE ALBASTRE?

  FESTIVAL

  http://www.imdb.com/name/nm0004716/?ref_=tt_ov_drhttp://www.imdb.com/name/nm0004716/?ref_=tt_ov_wrhttp://www.imdb.com/name/nm0359504/?ref_=tt_ov_wrhttp://www.imdb.com/name/nm0000128/?ref_=tt_ov_sthttp://www.imdb.com/name/nm0000124/?ref_=tt_ov_sthttp://www.imdb.com/name/nm0000164/?ref_=tt_ov_sthttps://www.google.co.uk/search?espv=210&es_sm=93&q=wally+pfister&stick=H4sIAAAAAAAAAGOovnz8BQMDgyEHnxCXfq6-QZlFfHq5gRIniJ2WnhxfqCWWnWyln5aZkwsmrFIyi1KTS_KL-CoPssQmGOScDf_R89_hnSDzGbHXACXSZvZOAAAA&sa=X&ei=47spU6WrE4qL0AX_mIC4DA&ved=0CKMBEJsTKAIwEghttps://www.google.co.uk/search?espv=210&es_sm=93&q=christopher+nolan&stick=H4sIAAAAAAAAAGOovnz8BQMDgzUHnxCXfq6-QZlFfHq5gRIniG1oYZJSoqWQnWyln5aZkwsmrFIrUpNLSzLLUhUKivJTSpNTi1S67SqFP--94m0dVuj7f4JmwNHF5gA31cArWAAAAA&sa=X&ei=47spU6WrE4qL0AX_mIC4DA&ved=0CKgBEJsTKAIwEwhttp://www.imdb.com/name/nm0000136/?ref_=tt_ov_sthttp://www.imdb.com/name/nm0356017/?ref_=tt_ov_sthttp://www.imdb.com/name/nm0000151/?ref_=tt_ov_sthttp://www.imdb.com/name/nm0230859/?ref_=tt_ov_drhttp://www.imdb.com/name/nm0098919/?ref_=tt_ov_wrhttp://www.imdb.com/name/nm0230859/?ref_=tt_ov_wrhttp://www.imdb.com/name/nm0230859/?ref_=tt_ov_sthttp://www.imdb.com/name/nm3240720/?ref_=tt_ov_sthttp://businessinsider.com/

 • OFerte de muncĂ

  Agenția Atlanic London LTD vă ajută să vă faceți studiile universitare în Londra prin programul STUDENT LOAN. Mai multe informații despre fondurile guvernamentale găsiți pe www.atlanticlondon.org sau pe www.slc.co.uk. Programul va este de 16 ore pe săptămână, de zi sau de seară. Veți primi și suport financiar pe peri-oada studiilor. Aplicanții trebuie să dovedească 3 ani de rezidență pentru a aplica la acest program guvernamen-tal. Tel. 07450265370 / 07402622242

  Firma de constructii,angajeaza lucratori: -General labourers -Electricieni -Fire Marshal Lucrarile sunt in Londra,si sunt pe toata durata acestui an. Se plateste minimum 9,50/ora,in functie de calificari. Actele necesare cerute,sunt: -LUCAS(card) -PLI(tichet) -Cont bancar -CSCS(card sau certificat) Posibil sprijin pentru obtinerea actelor, daca este cazul. Tel: 07741524455-George Budeanu.

  Angajam soferi de Tir cu experienta si seriosi full time pentru mai multe detali va rugam sa ne lasati un CV la [email protected] oferim deasemenea cazare daca este nece-seara. Multumim

  Cazare inclusa, vrei sa castigi bani distrandu-te? Nimeni nu te mai anga-jeaza fara experienta? La noi nu este necesara, te invatam noi.Te invit sa lucrezi pe internet/telefon ca chathost (conversatii online). Angajare fara comision si intermediari,contract de munca. Nu escorte. 3000 £/luna Roxa-na 07908668521

  Avem locuri de munca Full time

  cu Contrtact de Munca pe durata nedeterminata ca si Bucatari Inter-nationali pentru Hoteluri de Lux intre 2* 3* 4* sau 5 Stele Salar intre £16000-£28000 pe an totul depinde de experienta.  pentru mai multe detali va rugam sa ne contactati la [email protected]

  Angajam pizzer si bucatar pt pizzerie in Acton(Ealing).Cerinte:experien-ta in domeniu si obligatoriu nivel conversational al limbii engleze.inf tel 07943244701,CV la adresa [email protected] ...nu sunati si nu trimiteti CV daca nu indepliniti conditile!!

  Companie care ofera ingrijire si suport a persoanele varstnice sau cu dizabilitati la domiciliu ofera un job ca si FIELD CARE SUPERVISOR!  Cerinte : experienta de munca ca si Care Assistant de cel putin 2 ani in UK NVQ level 3 sau cel putin level 2  scrierea si vorbirea limbii Engleza ( high level)  permis conducere cat B  Oferim peste £11 pe ora, contract direct cu compania care ofera job_ul!  Conditii de munca avantajoase!  ANUNTUL ESTE EXCLUSIV PEN-TRU PERSOANE DE GEN FEMI-NIN!!!!  Anuntul este pentru zona BERK-SHIRE!!!! ( NU LONDRA)  Astept CV cu adresa Skype inclusa in CV pe adresa de mail [email protected]

  Este nevoie de un painter cu masina , lucrarea este in south-east london (lewisham, greenwich,woolrich, cristal palace , croydon, bromley ) la vopsit bai de la counsil .pentru mai multe detalii apelati . Den 07751500088

  Avem posturi disponibile pentru Asistenti medicali generalisti in UK si Irlanda de Nord.

  Oferta constă într-un loc de muncă full-time (minim 36 ore/saptamână, ture de 12 ore) cu opţiunea de ore suplimentare. Perioada contractului este de minim 1 an, cu posibilitatea de prelungire. Salariu este de minim 11 £/oră. Experienţa dumneavoastră poate să fie în asistenţă medicală generală sau în centre de îngrijire.  Pentru a lucra în UK trebuie să fiţi înregistrat la NMC sau eligibili pentru a va înscrie la NMC. Dacă nu sunteţi înregistrat la NMC sau nu aţi aplicat, noi putem să vă ajutăm. Noi nu percepem comision pentru găsirea locurilor de muncă, pentru obţinerea documentelor necesare pentru a lucra în mod legal în UK sau pentru ajutorul acordat pentru înregistrarea la NMC. Dacă sunteți interesați de oferta noastră, vă rugăm să ne trimiteți CV-ul dvs. in limba engleza pe adresa: [email protected] Alina 0740811760

  Esti frizer,frizerita cu experienta in domeniu de minim 3 ani? lim-ba engleza nivel de baza? suna la 07747033383 sau email [email protected] Salonul se afla in afara Londrei,codul postal este ox10 9ns ,cholsey,oxfordshire. Salariu atractiv. Multumesc

  Companie, angajam barbat pentru un job permanent full time de operator depozit/dispecer/curier in Watford. Se cer: nivel mediu de limba engleza, capacitate de asimilare cunostinte noi, seriozitate si punctualitate. Tura de dupa-amiaza, salariu pornire: £1100/luna.Aplicatii doar din UK.Trimiteti CV-UL la adresa de email [email protected] Contact: 07842134745

  Ofer 100 lire pe luna pentru 2 ore pe zi (intre 15 si 17) de luni pana joi inclusiv pentru insotirea de la scoala a unui minor de 7 ani. Scoala e situata in Stanmore. Relatii tel 0743

  828 80 44.

  Cautam cosmeticiana cu experienta pentru salonul nostru de infrumuse-tare. Trebuie sa stie printre altele sa faca epilare cu ceara, tinting, trata-mente cosmetice faciale si make-up. Cunoasterea limbii engleze la un nivel acceptabil este esentiala. Salonul se afla in Earls Court, la 5 min de statia de metrou. Va rog sa ma contactati telefonic intre orele 10.00 - 19.00. Mio 07738616466

  Caut fixeri cu experiența 1st fix , 2nd fix de munca e foarte mult minim un an si sa aibă scule si acte necesare ... Pentru mai multe detai sunati ma ... La 07450 203216 sau 07446823239 

  Cautam urgent sofer pe van cu CSCS card in zona Watford.  Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati la nr de telefon 07530166781 sau sa ne trimiteti datele dvs. de contact pe adresa de email [email protected]

  Caut Team-Leader pt intretinere de gradini in NW Londra. Candidatii sa aiba: cunostiinta buna de a identi-fica plantele; experienta in dome-niu; CLEAN FULL UK DRIVING LICENSE! NINO! Bune abilitati de comunicare in limba engleza. Punctualitatea si a fi de incredere sunt esentiale. Locul de munca e pe termen lung cu salar BUN. Pentru a aplica te rog sa trimiti un C.V. complet. Cu respect! Zoltan 07931602047

  imObiliare

  Ofer 2 camere duble in Wembley,in acceasi casa,mobilate,cu acces la internet,la casa cu gradina si parcare.pretul une-I camere este 600 de lire cu toate facturile incluse.magazinele si statia de tren Stonebridge park(baker-loo line) sunt la 7 min de casa.depozit se cere 100 de lire de persoana.pentru mai multe detalii ma gasiti la

  07402213562, valentine

  Buna. Ofer loc intr-o camera cu un alt baiat. Curat, linistit cu famile in Tara si care vrea sa imparta camera . Cam-era e 300 cu tot inclus doar un singur baiat. Casa plus camera ce o ofer e f mare so f curata. Casa mare , gradina, living, internet etc) ink 2 cupluri in casa f seriosi. Rog maxima seriozitate. Valabila pe 17 aprilie inclusiv. Mul-tumesc. 07919497022) Zona 3 intre walthamstow si chingford ) Victoria line train plus o groaza de varianta bussuri.

  Studio room in un fel de “casa de vara” mic maxim pentru doua personae,utilitata cu masina spal-at,frigider,cuptor cu plita electri-ca,microunde,dulap pentru haine si desigur pat dublu. de asemeni shower cu toaleta si chiuveta. de asemenea internet gratuit. Acest este Studio deci imaginati-va o camera cu toate incluse in ea !? Camera este la 5 min de north line si statia de autobuze. Pretul este 600pounds pe luna cu biluri incluse se cere o luna deposit. persoana de contact Yossy 07956581099 vorbiti in English.

  gazeta de rOmÂnia Aprilie 2014 23MICA PUBLICITATEgazeta de rOmÂnia Aprilie 201422

  www.facebook.com/gazetaderomanialondoneditOr-in-chieFcarla POPa

  cOntributOrs:liliana ruta, remis Pleinys, cristian vadan

  6 woodman Paradewoodman streetlOndOn, e16 2llP./F: 020 74 74 4817m.: 07846821205 & 07404040853

  uJs grOuP

  tax return FrOm

  £50 contactați-ne acum! 020 74 74 4817 07786 242 896

  Mă simt ca și cum aș cum aș scrie file din jurnalul meu personal atunci când redactez scrisoarea către voi, dragi români. Remarc, cu tristețe, că există din ce în ce mai mulți oameni cu bani printre noi, dar avari și nesătui...care nu știu să se bucure de micile plăceri ale vieții, de un chilipir, de un floare, de o rază de soare. De ce vă afundați atât de mult în material? Până la urmă suntem decât niște suflete învelite în carne și oase, nimic mai mult. Lumea occidentală este lipsită de poezie. Londra este un oraș frumos, dar poezia sa e îngropată în nori de alcool, nepăsare, egoism și lipsă de timp. Rar întâlnesc pasageri pe mijloacele de transport în comun cu privirea pierdută în zare, ațintită spre un apus auriu, spre copacii proaspăt înfloriți...spre oamenii din jur. Foarte rar, cineva alege să imortalizeze aceste momente și să le uploadeze pe diversele rețele de socializare în timpul petrecut pe diversele mijloacele de transport.Majoritatea sunt niște zombie. Nu spun că eu nu îmi verific mail-urile sau Facebookul, ba chiar fac asta destul de des, însă știu că trăiesc într-o realitate fizică și nu într-una virtuală. Cu telefonul în mână pe stradă, pe bus, pe overground, pe tube, pe DLR, la toaletă...pierduți într-un ecran, în cațiva pixeli, uită de Pământ. Uită ca trăiesc pe o planetă minunată, că există și o lună care răsare seara și arată incredibil, că vântul ăsta cald de primăvară are un je ne sais quoi, un parfum de flori proaspete și...copilărie, că soarele e pe cer chiar dacă sunt nori și e furtună, că acel silver lining chiar există și arată magic.Sunt lucruri mărunte, lucruri de care crezi că nu îți pasă, dar car îți aduc un surâs interior. Un mulțu-mesc, un zâmbet, un compliment, cele 20 grade de afară. Contează. Fiecare. Lucru. Oricât de mărunt. Asta pentru că viața noastră se clădește cu fiecare alegere pe care o facem, cu fiecare gând pe care îl avem, cu fiecare atitudine pe care o afișăm...De ce să nu ne bucurăm gratuitățile frumoase ale vieții, ale lumii în care trăim?Aș fi o ipocrită să spun că banii nu contează, pentru că așa e. Dar cu măsură. Banii vin și pleacă la fel cum au venit. Profită de ei, dacă îi ai, fă abstracție de ei dacă nu sunt câți îți dorești. Însă așa cum te des-curci când ai 50 lire pe săptămână, te descurci și când ai 5000. Poate că alegerile tale vor fi mai scumpe, tu mai sigur pe tine, dar amintește-ți – cândva cei 50 lire erau tot ce aveai. Și erai fericit. Cu puținul pe care îl aveai. Ce încerc să spun e că banii nu îți cumpără sănătatea. Sau fericirea. Sau iubirea. Cel puțin nu pe cele adevărate, de durată.Lucrurile bune vin încet, cu răbdare, cu pași mărunți și rămân acolo, cresc rădăcini. Celalte se pierd în vântul vieții. La ce folos să trăim într-o lume virtuală, a banilor virtuali când suntem niște entități fizice? Bucurați-vă de viață, căci avem doar una, ca niște ființe complexe. Îmbinați realul cu virtualul, utilul cu plăcutul, munca cu joaca...the world is our playground.Sărbătoriți viața, sărbătoriți iubirea, sărbătoriți sănătatea! Să aveți parte de