seceta si desertificare

Click here to load reader

Author: crasmaru-robert

Post on 10-Aug-2015

176 views

Category:

Environment


1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 1. 1. Secet i deertificareCrasmaru RobertCornean Dragos
 2. 2. SecetaSeceta este o stare climatic extrem, caracterizat prinfaptul c o anumit regiune sufer din cauza lipseinecesarului de ap, nsoit frecvent de canicul. Secetapoate fi clasificat ca:Secet meteorologic cnd domnete o perioad mai lungde timp lipsa complet a precipitaiilor sau cndprecipitaiile cad n cantiti foarte mici.Secet agricol cnd exist o cantitate insuficient de apnecesar agriculturii (provenit din precipitaii sau apefreatice)Secet hidrogeologic cnd scade substanial nivelul pnzeide ape freatice (rezervorul de ap subteran), nivelul apelorcurgtoare i al celor stttoare.
 3. 3. Seceta i fenomenul asociat acesteia si anume deertificarea,reprezint, dup poluare, cea de-a doua mare problem cu care seconfrunt omenirea, n ultima jumtate de secol.
 4. 4. DesertificareaDeertificarea este un fenomen complex detransformare treptat a unor terenuri cu soluri fertilen deerturi, determinat de schimbrile climatice(secetputernic i prelungit) i activitile umane(supraexploatarea terenurilor)n general, deertificarea este determinat de osupraexploatare local, mai ales prin suprapunat,care provoac o agravare a eroziunilor, adncirea apeifreatice i, ca urmare, instalarea secetei (ex. bazinulmediteranean). Astfel, Mesopotamia, o zon iniialnfloritoare, a fost transformat n deertprin suprapunat i despduriri.
 5. 5. In ultimii 30 de ani, cererea de suplimentare a produciilor agricolepentru a hrni populaia planetei n cretere, a exercitat o presiunecresctoare asupra solului i resurselor de ap. Comparativ cu anii1970, astzi trebuie hrnii 2,2 miliarde locuitori n plus. Dacproducia agricol va ine pasul cu creterea demografic, nurmtorii 30 de ani va fi nevoie de o suplimentare a hranei cu 60%i o cretere a suprafeei cultivate prin despduriri cu 60-80 %.Deertificarea a fost descoperit la 30% din terenurile irigate, la47% din terenurile neirigitate i la 73% diverse alte terenuri. Anualo cifr estimat ntre 1,5 i 2,5 milioane ha terenuri agricole irigate,3,5 4 milioane ha terenuri agricole neirigate i cca. 35 milioaneha alte terenuri i pierd parial sau n totalitate productivitateadatorit eroziunii solului.Refacerea terenurilor degradate prin eroziune este un proces foartelent. Sunt necesari 500 de ani pentru a reface 2,5 cm de sol.
 6. 6. n SUA n Sudano larg suprafa de teren estepotenial vulnerabil ladeertificare: mare parte dinjumtatea vestic a rii poate ficlasificat ca semiarid", pe bazaprecipitaiilor reduse. Se estimeazc circa 2,6 mil. kmp (mai mult de1/3 din aceast arie cu puineprecipitaii) este n pericol dedeertificare (aici eroziunea este ncretere). Problemele sunt cauzatesau agravate de intensa utilizare aresurselor de ap, suprapunatul icreterea populaiei (n special nSun Belt").situaia este ngrijortoare, maimult de jumtate din teritoriul su(partea central, de la grania cuCiadul pn la Marea Roie) esteafectat de deertificare. Cretereaariditii a dus la o deplasarea apopulaiei spre centrele urbane, nspecial spre Khartoum, care a atrascirca 2/3 din aceast populaie. Cuct populaia a devenit mai mare,cu att a crescut necesarul deresurse (hran, ap, combustibil),cel mai solicitat fiind teritoriulnconjurtor. Efectele au aprutrapid, oraul fiind frecvent expusfurtunilor de nisip.
 7. 7. Cauzele desertificariiPrincipala cauz a deertificrii este ndeprtareavegetaiei. ndeprtarea vegetaiei este determinat demai muli factori, cum ar fi:secetaschimbrile climaticecultivarea terenurilor arabilepunatul excesivdefriarea.
 8. 8. Msuri de reducere a deertificriiNumeroase metode de reducere a deertificrii au fostcreeate i implementate, ns multe dintre ele trateaz,,simptomele i nu cauzele acestui fenomen(suprapunat, agricultur nesustenabil, despduriri).Tehnicile de reduce a deertificrii pot fi mprite ndou categorii: obinerea apei (de exemplu prin foraje isisteme de irigaie care s aduc apa de la distene mari)i fixarea i fertilizarea solului.
 9. 9. Riscul desertificarii
 10. 10. Evaporarea Lacului Ciad(Africa)
 11. 11. Multumim pentru atentie!