scriitori români ilustraţi

of 11 /11
SCRIITORI ROMÂNI ILUSTRAŢI o colecţie de carte pentru şcolari Realizare: Doina Fleştor

Upload: alba-iulia

Post on 18-Jan-2017

651 views

Category:

Education


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Scriitori români ilustraţi

SCRIITORI ROMÂNI

ILUSTRAŢI

o colecţie de carte pentru şcolari

Realizare: Doina Fleştor

Page 2: Scriitori români ilustraţi

Dragi prieteni!

Vă invităm să găsiţi titlurile noi de carte, din colecţia Scriitori Români Ilustraţi, pe raftul bibliotecii noastre. Cu siguranţă, veţi descoperi cărţi pe care încă nu le-aţi citit, cărţi cu povestiri scrise chiar pentru voi de către diferiţi autori. Este o colecţie de carte, în speciali, pentru şcolari. Vă aşteptăm, cu drag, la bibliotecă!

Page 3: Scriitori români ilustraţi

Ce-ţi doresc eu Ţie, dulce Românie. ─ Bucureşti, 2015. ─ 48 p.

Eminescu, un poet de o finete remarcabilă, reuşeşte să îmbine ipostaza mitică şi cea eroică a poporului român în poezia "Ce-ţi doresc eu Ţie, dulce Românie”. Poezia înnobilează romantismul eminescian printr-o extraordinară prezentare a valorilor naţionale ce au caracterizat spaţiul românesc de-a lungul timpului. Eminescu împleteşte cu o fineţe extraordinară patriotismul cu idealul, fapt ce duce la existenţa unor creaţii edificatoare precum este şi poezia de faţă. Dragostea de ţară este relevantă pentru acest imn închinat „dulcei Românii" de către poet.

Page 4: Scriitori români ilustraţi

Cazmir, Otilia. A-nflorit o păpădie. ─ Bucureşti, 2014. ─ 32 p. Cartea Otiliei Cazimir “A-nflorit o păpădie”, se bucură de

un succes însemnat pe piaţă, fiind o lectură frumoasă şi apreciată de tot mai multe persoane. Este o carte ce merită citită, dacă vă doriţi o lectură interesantă şi captivantă. Aici veţi găsi o gamă diversă de poezii de exemplu: “Cântecul Piţigoiului”, “La arat”, “Harnică”, “La drum” şi multe altele.

Page 5: Scriitori români ilustraţi

Gârleanu, Emil. Când stăpânul nu-i acasă. ─ Bucureşti, 2014. ─ 32 p.

În această carte autorul povesteşte despre un şoricel care a mirosit o bucată de caşcaval lasată de stăpîn pe masa. A ieşit din ascunzătoare dar... a fost prins de motan, acesta nu l-a mîncat din prima, ci l-a lăsat să fugă ca să-l prindă din nou, însă chiar în acel moment a intrat pe uşă căinele... Dacă doriţi să aflaţi cum s-a incheiat povestea, citiţi cartea!

Page 6: Scriitori români ilustraţi

Blaga, Lucian. Din copilăria mea, Lucian Blaga. ─ Bucureşti, 2015. ─ 48 p.

Păşteam cu alţii găştele-n arinişti. /Cu găngurit de aur îmi venea cîte-un boboc /şi îmi prindea cu prietenie-n cioc /sfîrcul urechii, /şi plopii tremurau…. Poezia lui Lucian Blaga "Din copilaria mea" face parte din volumul de versuri "Paşii profetului", apărut în 1921. Şi în această poezie, întoarcerea către natură, către stările primare, are loc sub forma reactualizării mitului copilăriei, a "vîrstei de aur" a fiinţei umane în care aceasta nu s-a diferenţiat încă de restul lumii înconjuratoare, cu care comunică direct. Citiţi şi vă relaxaţi cu copilăria lui Lucian Blaga.

Page 7: Scriitori români ilustraţi

Proverbe şi expresii comentate. ─ Bucureşti, 2014. ─ 48 p.

Proverbele şi expresiile comentate sunt cele mai solicitate de către elevi pentru tema de acasă. Iată o carte care ne delectează cu o serie de proverbe şi expresii cu tîlc, care îi ajută pe cei micisă înţeleagă mai bine printre rânduri. O parte dintre proverbele prezente în carte sunt expuse prin imagini. Deschideţi şi răsfoiţi cartea, nu o să regretaţi!

Page 8: Scriitori români ilustraţi

Caragiale, I.L. Vizită. ─ Bucureşti, 2014. ─ 48 p.

I. L. Caragiale este cel mai mare dramaturg român. El s-a impus în literatura română şi prin umorul său deosebit. Armele cu care Caragiale critică defectele oamenilor sunt ironia şi umorul. Izvorul umorului lui Caragiale stă la baza contrastului dintre ceea ce vor să pară personajele sale, şi ceea ce sunt ele în realitate. Luna aprilie este luna umorului, deci, citiţi şi din această carte de “vizită” a lui I.L. Caragiale, dragi elevi, o să vă delectaţi plăcut.

Page 9: Scriitori români ilustraţi

Negruzzi, Costache. Alexandru Lăpuşneanu. ─ Bucureşti, 2014. ─ 48 p.

O nuvelă cunoscută a lui Costache Negruzzi, publicată în anul 1840, în care autorul descrie o perioadă zbuciumată din istoria Modovei, frământată de jocurile de putere şi de invaziile străine. Acţiunea are loc în timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lăpuşneanu, evocând lupta pentru impunerea autorităţii domneşti şi consecinţele deţinerii puterii de un domnitor crud, tiran.

Page 10: Scriitori români ilustraţi

Delavrancea, Barbu. Neghiniţă. ─ Bucureşti, 2014. ─ 31 p.

În “Neghiniţă”, Barbu Stefanescu Delavrancea crează o fabuloasă lume a copilăriei. Autorul completează un segment important al tezaurului literaturii pentru copii cu creaţiile sale multîndrăgite de către copii. Pornind de la teme specifice folclorului, Delavrancea formează o ideală şi nemuritoare lume a copilăriei, plină de maiestrie, care a uimit prin farmecul sau generaţii după generaţii... Citiţi NEGHINIŢĂ şi vă veţţi regăsi uşor!

Page 11: Scriitori români ilustraţi

Alecsandri, Vasile. Lunca din Mirceşti. ─ Bucureşti, 2014. ─ 31 p.

Pastelurile lui V. Alecsandri sunt o lirică a liniştii, a fericirii rurale, un calendar al spaţiului şi al timpului - iarna, toamna, primavara, vara. Poeziile “zugrăvite” atât de frumos de poet sunt ilustrate grafic pe măsură, precum: Oaspeţii primăverii; Flori de nufăr; Malul Siretului; Semănătorii; Concertul din luncă şi alte pasteluri semnate de Vasile Alecsandri.