satisfactia romanului fata de viata cercurile stiintifice

of 15 /15
Satisfacţia românului faţă de viaţă - Sondaj de opinie publică - Rusescu Dan Alexandru Universitatea Româno – Americană, Facultatea de Management şi Marketing, Specializarea Marketing This document contains information regarding the way Romanians perceive life and points out the level of satisfaction in different cases. The study also reflects the way family, friends, health, the work place and other social agents have an influence over one’s life. Nevertheless we can observe from this project the government’s image, viewed by the Romanians and their opinion about the direction in which the country is guided by the politicians, direction observed from the economical point of view on one hand, and the democratic on the other. Keywords: “satisfaction”, “social”, “perception”, “government”, “day by day life”. 1

Author: dan-alexandru-rusescu

Post on 04-Sep-2015

213 views

Category:

Documents


1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Marketing study

TRANSCRIPT

Universitatea Romno American,

Satisfacia romnului fa de via

- Sondaj de opinie public -

Rusescu Dan Alexandru

Universitatea Romno American,

Facultatea de Management i Marketing,

Specializarea Marketing

This document contains information regarding the way Romanians perceive life and points out the level of satisfaction in different cases. The study also reflects the way family, friends, health, the work place and other social agents have an influence over ones life. Nevertheless we can observe from this project the governments image, viewed by the Romanians and their opinion about the direction in which the country is guided by the politicians, direction observed from the economical point of view on one hand, and the democratic on the other.

Keywords: satisfaction, social, perception, government, day by day life.

Profesori Coordonatori:

Prof.univ.dr. Mihai PAPUC

Prep.univ.drd. Ivona STOICA

Disciplina : Tehnici de studiere a pieei

Cuprins

Introducere ........................................................................................................................... 3

Interpretarea chestionarului ............................................................. 4

1. Interpretare general ............................................................................................................... 4

2. Interpretare din punctul de vedere al direciei economice ....................... 5

3. Interpretare din punct de vedere al influenei factorilor sociali ......... 7

4. Interpretare din punct de vedere al conducerii Romnei ......................... 8

Concluzii ................................................................................................................................... 9

Bibliografie ..................................................................................................................... 10

Introducere

Conform lui Veenhoven, satisfacia fa de via privete evaluarea global pe care individul o face propriei viei prin realizarea unei analize la nivel cognitiv a acesteia.

Indicatorii privind fericirea sunt expresia evalurii la nivel afectiv a vieii individului (Veenhoven, op. cit., 1989). Distincia dintre aceste dou categorii de indicatori se face, conform explicaiei oferite de autor, pe baza nivelului la care se realizeaz evaluarea vieii (afectiv sau cognitiv). n acest sens, indicatorii de satisfacie descriu o realitate pe care individul o filtreaz prin mijloace raionale, prin intermediul propriei cogniii, pe cnd fericirea, ca indicator al bunstrii subiective, este imaginea unei evaluri afective a vieii.

Indicatorii privind fericirea sunt rezultatul implicrii emoionale a individului n actul evaluator, descriind astfel o imagine puternic ancorat n subiectivitatea fiecrei persoane.

Cea de-a treia categorie de indicatori privind bunstarea subiectiv, n viziunea lui Veenhoven, se refer la mulumirea individului cu propria via. In evaluarea privind nivelul de mulumire al individului fa de aspectele vieii, rolul determinant este jucat de analiza critic pe care acesta o face propriei existene. (Veenhoven, op. cit, 1984)

Este normal ca ntr-o societate s se ntlneasc mai multe categorii de oameni, reprezentani ai celor dou extreme i anume mulumiii i nemulumiii. Indivizii, de cele mai multe ori, sunt subiectivi atunci cnd vine vorba s ofere un calitativ satisfaciei pe care o au cu propriul mod de trii. De aceea, se consider ca fiind util realizarea barometrului de opinie cu scopul de a se identifica n mod obiectiv gradul de mulumire pe care l dezvolt romnii n raport cu cele mai importante aspecte ale vieii.

Este foarte interesant s realizm un tablou concludent privind prerile unui eantion reprezentativ de romni care pune accentul pe evoluia traiului acestora.

Ca surs, am decis s realizez un studiu de caz pe marginea unui set de ntrebri ce fac parte din Barometrul de Opinie Public 1998 - 2007 realizat de Fundaia Soros Romnia.

Interpretarea chestionarului

1. Interpretare general

Sondajul de opinie publica analizat, cuprinde un pachet de ntrebri care a fost repetat aproape identic n toate cele 32 de ediii ale Barometrului, denumit generic Direcia sau ncotro ne ndreptm. Autorul, domnul Mircea Coma, pleac de la ntrebarea De ce spun oamenii c ne ndreptm ntr o direcie bun sau greit? pentru a analiza starea de spirit a populaiei i a ajunge la o tipologie a romnilor dup aprecierea modului n care triesc/au trit/vor tri.

Sondajul de opinie public a fost realizat n perioada 10-22 octombrie 2007, pe un eantion de 2000 de persoane de 18 ani i peste, prin metoda chestionarului. Eantionul este reprezentativ pentru populaia adult neinstituionalizat a Romniei, cu o eroare de reprezentativitate de 2,2%, pentru un nivel de ncredere de 95% .

Pentru selecia persoanelor au fost utilizate n principal ultimele liste electorale. Eantionul a fost validat pe baza datelor INS i a recensmntului populaiei din 2002. n prelucrarea datelor a fost folosit o variabil de ponderare care ia n calcul raportul dintre populaie i eantion sub aspectul distribuiilor de gen vrst mediu rezidenial.

Atunci cnd se refer la direcia n care merg lucrurile, oamenii fac de fapt o evaluare a realitii din momentul respectiv, iar mulumirea cu privire la aceste aspecte este responsabil n mare parte de aprecierea direciei ca fiind greit sau bun.

Datele sondajului arat faptul c aprecierea direciei este determinat n primul rnd de satisfacia fa de viaa actual i evoluia ei n ultimul an, iar pe locul doi se situeaz aprecierile cu privire la situaia politic, n principal ncrederea n primul ministru, Guvern i evaluarea activitii acestuia. Trebuie ns menionat faptul c acest sondaj de opinie s-a realizat ntr-o perioad electoral.

Conform sondajului, cei care spun c lucrurile n ara aceast merg ntr-o direcie bun sunt adesea cei care consider c le merge bine n prezent i mai bine dect anul trecut, cei care sunt mai n vrst i cei care au ncredere n principalele instituii ale statului i sunt mulumii de activitatea Guvernului.

n schimb cei care consider c direcia este greit, sunt cei crora nu le merge bine, le merge mai prost n prezent dect anul trecut, sunt mai tineri, nu au ncredere n principalele instituii ale statului i nu sunt mulumii de activitatea Guvernului.

2. Interpretare din punctul de vedere al direciei economice

La ntrebarea Credei c n ara noastr lucrurile merg ntr-o direcie bun sau ntr-o direcie greit?, rspunsurile sunt mprite i anume: majoritatea respondenilor (50%) consider c ara merge ntr-o direcie greit, 40% dintre respondeni vd c lucrurile ncep s ntre pe un fga normal i doar 10% dintre acetia prefer s nu ofere un rspuns, din diferite considerente.

Sursa: www.gallup.com

La o prima vedere, rspunsul ar trebui s fie oarecum mbucurtor, deoarece 40% nu este un procent prea sczut. Dar, dac privim n retrospectiv, vom constata, c, spre deosebire de rezultatele obinute n luna mai 2007, se observ c procentul celor care consider c n Romnia lucrurile merg ntr-o direcie bun era de 42%, deci cu 2 procente mai muli dect n octombrie 2007. S sperm c va urma o cretere semnificativ a acestui procent la viitoarele barometre de opinie.

La ntrebarea Ct de mulumit suntei n general de felul n care trii?, sunt cinci variante de rspuns i anume: foarte mulumit, destul de mulumit, nu prea mulumit, deloc mulumit i NS/NR.

Sursa: www.gallup.com

Variantele i aici sunt destul de mprite. Principalul aspect care ar trebui s ne bucure este faptul c procentul celor care au bifat rspunsul NS/NR este redus i anume doar 1%. Conteaz foarte mult c procentul de non-rspunsuri s fie sczut, deoarece doar n astfel de cazuri se pot oferi concluzii ct mai obiective. Dac mergem mai departe cu analiza rspunsurilor, vom observa c nu predomina nici una din cele dou extreme: foarte mulumit a primit 3% iar deloc mulumit 14%. Lupta se da ntre variantele destul de mulumit (34%) i nu prea mulumit (48%), rezultate care pot cataloga romnii c fiind un popor de indecii. Principal concluzie care reiese din rspunsurile oferite de respondeni la aceast ntrebare ar fi c majoritatea romnilor nu sunt prea mulumii cu felul n care triesc.

Comparnd rezultatele cu cele din mai 2007, nu se observ mari fluctuaii, romnii sunt mai mulumii de felul n care triesc cu un procent fa de mai 2007.

3. Interpretare din punct de vedere al influenei factorilor sociali

A treia ntrebare este o ntrebare mai complex. Scopul este de a se msura nivelul de satisfacie pe care l au romnii n raport cu mai muli indicatori i anume: sntatea, locul de munc, banii, familia, prietenii i mediul n care i desfoar viaa de zi cu zi.

Sursa: www.gallup.com

n ceea ce privete satisfacia romnilor cu sntatea, rspunsul care predomin este destul de mulumit (44%), lucru relativ de neateptat. Dar, care trebuie s ne bucure.

n ceea ce privete satisfacia pe care o au respondenii n raport cu locul de munc, rspunsul predominant este destul de mulumit (48%).

La capitolul bani, aa cum era de ateptat, rspunsurile predominante nclin balana spre rspunsuri ce ridic un grad ridicat de nemulumire i anume: dac o s comparm cele dou extreme, i anume deloc mulumit i foarte mulumit, constatm o diferen major n procentul celor care au rspuns c nu sunt deloc mulumii cu situaia financiar pe care o au este de 32% , n timp ce doar 3% dintre respondeni afirm c sunt foarte mulumii cu banii pe care i dein. Se tie c situaia material reprezint principala grij a romnilor, de la bani plecnd un amalgam de conflicte.

n ceea ce privete familia, balana este nclinat spre un grad ridicat de mulumire: 50% dintre respondeni au afirmat c sunt foarte mulumii cu familia pe care o au. Este bine cunoscut faptul c romnii sunt un popor care ine mult la ideea de familie. Romnul este din natere un familist convins.

Referitor la prieteni, predomin rspunsuri pozitive i anume c romnii sunt mulumii cu prietenii cu care se nconjoar, lucru ce este de ateptat deoarece se tie c romnii sunt firi sociabile i prietenoase, fiind considerat unul dintre cele mai ospitaliere popoare.

Localitatea n care i desfoar ziua de zi cu zi i mulumete pe majoritatea respondenilor, 58% dintre acetia fiind destul de mulumii. Aceast ntrebare pune accent pe principalele aspecte ale vieii unui individ msurnd nivelul de mulumire a romnilor n raport cu acestea.

Ca o concluzie general, putem afirma c per total, predomin romni mulumii. Semn foarte ncurajator.

4. Interpretare din punct de vedere al conducerii Romnei

La ntrebarea Ct de mulumit sau nemulumit suntei de activitatea Guvernului n urmtoarele domenii?, rspunsurile oferite la fiecare categorie n parte nclin balana n partea negativ, variantele de rspuns care predomin fiind reprezentate de foarte nemulumit i nemulumit.

Sursa: www.gallup.com

Se constat c romnii sunt foarte nemulumii atunci cnd vine vorba de activitatea exercitat de Guvern n domenii precum combaterea corupiei, nivelul de tri i locurile de munc.

Din pcate, n categoria foarte mulumit abia se gsesc procente cuprinse ntre 1- 2%.

n ceea ce privete gradul de mulumire al romnilor cu privire la democraia din Romnia, doar 1% din respondeni se decal a fi foarte mulumii. Rspunsul care predomin este nici mulumit, nici nemulumit - 38%, lucru care nu reuete s ne ofere o viziune total clar. Din punctul meu de vedere, acest rezultat m face s cred c romnii i modific opinia dup cum bate vntul.

Sursa: www.gallup.com

La fel se ntmpl i cnd vine vorba de nivelul de mulumire pe care l manifest romnii cu privire la economia de pia din Romnia: rspunsul predominant este nici mulumit, nici nemulumit - 37%.

Concluzii

Este de o importan deosebit ca acest barometru de opinie public s se realizeze n continuare periodic pentru a surprinde i a face cunoscut nivelul de mulumire/nemulumire al romnilor cu privire la diferite aspecte care caracterizeaz viaa de zi cu zi.

Concluziile menionate mai sus, pentru fiecare ntrebare considerat important n acest context erau de ateptat i consider c ofer o viziune obiectiv asupra realitii.

Singurul aspect care pot s zic c mi-a atras atenia este faptul c majoritatea au afirmat c sunt mulumii cu localitatea n care triesc. M ateptam ca procentul celor s-au ncadrat n aceast categories a fie mult mai sczut, deoarece consider c fiecare localitate are multe lucruri care se pot mbunti.

Bibliografie

1. Headey, B., Veenhoven, R. i Weary, A., Top-down vs. bottom-up theories of subjective well-being, n Michalos, A., (ed.), Citation Classics from Social Indicators Research, pp. 401420, Springer, 2005.

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Happiness_economics

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Life_Expectancy

4. www.gallup.com

5. www.revistacalitateavietii.ro

PAGE

5