sapard - ghid masura 3

Upload: ionut-coman

Post on 10-Oct-2015

57 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

GHID

TRANSCRIPT

A1

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

ROMNIA

Programul SAPARD

Ghidul solicitantului

Msura 3.5

SILVICULTURA

cuprins

1.PROGRAMUL SAPARD

1.1 Definiii

1.2 Ce este Programul SAPARD

1.3. Alocrile Financiare

2. REGULI PRIVIND PROIECTELE N CADRUL MSURII 3.5

2.1Criterii de eligibilitate

2.1.1 Categoriile de solicitani care pot primi finanare nerambursabil

2.1.2 Tipuri de proiecte pentru care se poate acorda un ajutor financiar nerambursabil

2.1.3 Categorii de cheltuieli eligibile

3. ETAPELE DE URMAT N CAZUL SOLICITRII UNUI AJUTOR FINANCIAR NERAMBURSABIL

A.Completarea cererii de finanare

B. Depunerea cererii de finanare

C. Evaluarea i selecia cererilor de finantare

D. Contractul de finanare

E. Plata ajutorului financiar nerambursabil

F. Alte informaii

ANEXA 1 Model pentru cererea de finanare i instruciuni de completare

ANEXA 2 Model CONTRACT de finanare

ANEXA 3 FIA TEHNIC A MSURII 3.5

ANEXA 4 Model studiu de fezabilitate, memoriu justificativ i plan de afaceri

Indrumator pentru completarea documentatiei tehnico-economice.......................................................

1. PROGRAMUL SAPARD

1.1 Definiii

Programul special de Pre-aderare pentru agricultur i Dezvoltare Rural (SAPARD) a fost creat pentru a sprijini eforturile de aderare a rilor candidate la Uniunea European. Cadrul legal al Programului a fost stabilit prin Reglementarea Comisiei Europene (CE/1268/1999) din 21 iunie 1999 privind sprijinul Comunitii Europene n domeniul agriculturii i dezvoltrii rurale n rile candidate din centrul i estul Europei n perioada de preaderare.Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit este instituie public cu personalitate juridic, n subordinea Ministerului Agriculturii, Pdurilor si Dezvoltarii Rurale nfiinat prin reorganizarea Agentiei SAPARD prin Ordonana de Urgen nr. 13/22.02.2006.

.

APDRP creeaz premizele tehnice, dar i cele financiare necesare procesului de aderare la structurile europene. Astfel, fondurile derulate prin APDRP dezvolt economic i social mediului rural, susin direct productorul privat, ofer sprijin asociaiilor cu profil agricol i societilor comerciale agricole, dar i consiliilor locale.

Programul Naional pentru Agricultur i Dezvoltare Rural (PNADR), aprobat de Comisia European pe 12 decembrie 2000 i amendat prin Hotrrea Comisiei Europene H/2002/1936 din 11 iulie 2002, este documentul de baza prin care se asigura implementarea aquis-ului comunitar in perioada de pre-aderare.

In baza PNADR a fost implementat Programul SAPARD n Romnia.

Acordul Multianual de Finanare 2000-2006, semnat pe 2 februarie 2001 ntre Guvernul Romniei i Comisia European i ratificat prin Legea 316/2001, este documentul oficial prin care se decide acordarea de ctre Comisia Europeana a unei contribuii financiare nerambursabile Romniei de 1072 milioane EURO, angajat pe perioada 2000-2006, n vederea implementrii Programului SAPARD.

Termeni specifici:

Prioritatea principalele nevoi pentru care se consider necesar acordarea de ajutor pentru atingerea obiectivelor stabilite n strategia aprobat n Program.

Msura mijlocul prin care se implementeaz o prioritate, asigurnd cadrul co-finanrii proiectelor. Unei msuri i se aloc o contribuie din partea Comunitii i a Romniei precum i un set de obiective specifice (prezentate n Fia tehnic a msurii, la Anexa 3 a Ghidului Solicitantului).

Submsura reprezint componenta unei msuri care are la randul ei obiective specifice; precizeaza clar detaliile specifice fiecarui tip de investitie in parte.

Spaiul rural reprezint spaiul administrativ teritorial al comunelor din Romnia conform legislatiei nationale in vigoare;

Criterii de eligibilitate condiii obligatorii care trebuie s fie ndeplinite de ctre potentialul beneficiar la intocmirea proiectului pentru a putea fi selectat n vederea acordrii fondurilor nerambursabile SAPARD. Criteriile de eligibilitate generale ale msurii i cele specifice submsurilor sunt menionate la punctul 5 din Anexa 3 la Ghidul solicitantului.

Cheltuieli eligibile cheltuieli care pot fi co-finanate prin Programul SAPARD. Pentru a fi considerate eligibile n contextul proiectului, cheltuielile trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:

S fie necesare pentru desfurarea proiectului, s fie prevzute n cadrul contractului de finanare model anexat prezentului Ghid (Anexa 2) i s fie n conformitate cu principiile unui management financiar solid;

S fie efectiv realizate pe perioada execuiei proiectului i s respecte prevederile din Contractul de finanare, cu excepia studiilor de fezabilitate i a studiilor conexe (studii tehnice, economice, plan de afaceri, avize, autorizaii, acorduri, taxe legale aferente acestora) a cror cheltuial poate fi fcut nainte de semnarea contractului de finanare dar dup emiterea Deciziei Comisiei Europene prin care se va acorda managementul fondurilor SAPARD pentru Romnia. S figureze n registrele contabile ale beneficiarului, s fie identificabile i verificabile i s fie susinute de originalele actelor de plat justificative

Beneficiar persoana juridica/persoana fizica autorizata care a incheiat contract de finantare pentru accesarea fondurilor SAPARD;

Potential beneficiar persoana juridica/persoana fizica autorizata care este eligibila pentru accesarea Programului SAPARD dar care nu a incheiat contract de finantare;

Contributie publica fonduri nerambursabile alocate beneficiarilor Programului dupa contractarea proiectului si dupa realizarea primelor investitii; este asigurata prin contributia Uniunii Europene (75%) si a Guvernului SAPARD (25%) si acopera 50% din valoarea totala eligibila a proiectului;

Contributia privata contributia obligatorie a beneficiarului pentru accesarea fondurilor SAPARD; dovada existentei contributiei private trebuie facute inainte de contractarea proiectului;

Valoarea totala eligibila a proiectului valoarea bunurilor sau serviciilor care se incadreaza in lista cheltuielilor eligibile ale Programului SAPARD;

Valoarea neeligibila a proiectului valoarea bunurilor sau serviciilor care nu pot fi finantate prin Programul SAPARD i care nu constituie cheltuieli eligibile;

Valoarea totala a proiectului totalul fondurilor eligibile si neeligibile;

1.2 Ce este Programul SAPARD

Programul SAPARD a fost conceput pentru a sprijini financiar dezvoltarea mediului rural i a agriculturii astfel nct, dup momentul integrrii, rile candidate din Europa Centrala si de Est s fie pregtite din punct de vedere economic pentru participarea la Politica Agricola Comuna, dar mai ales s se poat adapta uor modului de lucru specific structurilor europene.

Asistena este oferit n perioada 2000-2006. Obiectivele Programului sunt acelea de a contribui la implementarea acquis-ului comunitar referitor la Politica Agricol Comun i alte politici conexe. Mai mult, astfel se ofer posibilitatea de a ne nsui principiile de accesare a fondurilor structurale, inclusiv procedurile financiare i mecanismele de control ale Uniunii Europene.

Programul este structurat pe patru axe prioritare i unsprezece msuri, dintre care sase au fost acreditate pana in decembrie 2003.

Axa prioritara 1: Imbunatatirea accesului la piete si a competitivitatii produselor agricole prelucrate;

Axa prioritara 2: Imbunatatirea infrastructurilor pentru dezvoltare rurala si agricultura;

Axa prioritara 3: Dezvoltarea economiei rurale;

Axa prioritara 4: Dezvoltarea resurselor umane.

Programul SAPARD din Romnia a fost adoptat de ctre Comisia European prin Decizia nr 372/2000 pe baza Programului Naional pentru Agricultur i Dezvoltare Rural (PNADR), Programul a devenit operational odata cu acreditarea primelor Masuri (Masura 1.1, 2.1 si 4.2) de catre Comisia Europeana, respectiv 31 iulie 2002. Primele contracte de finantare prin Programul SAPARD au fost incheiate pe 18 februarie 2003.

Coninutul fielor tehnice ale msurilor si alocrile financiare aferente au fost aprobate prin HG 668/2005. .

Msurile Programului SAPARD au ca scop principal facilitarea implementrii Acquis-ului Comunitar, reducerea unor deficiene ce caracterizeaz agricultura n Romnia, nainte de aderarea Romaniei la Uniunea European.

1.3. Alocrile Financiare pentru Masura 3.5

Sumele indicative pentru Msura 3.5, pentru anii de alocare 2002-2006, sunt repartizate pe submsuri astfel:

Masura 3.5

SILVICULTURA

20022003

2004

2005

2006TOTAL

Contributie publica(UE + Guvernul Romaniei)21,098,66727,679,45525,722,66727,056,00025,689,096127,245,884

Contributie privata

20,043,73326,296,48224,436,53325,703,20024,404,641120,884,589

TOTAL

248,130,473 EURO

Ajutorul financiar nerambursabil ce poate fi obinut n cadrul acestei msuri

Sprijinul acordat pentru proiectele consiliilor locale sau ale asociatiilor acestora, numai pentru submasura Drumuri forestiere cu acces public, va fi 100% valoarea totala a cheltuielilor eligibile. In toate cazurile, cu exceptia drumurilor forestiere realizate de catre consiliile locale si asociatiile acestora, pentru toate submasurile, sprijinul acordat este 50% din valoarea totala eligibila a proiectului.

n cadrul acestui program vor putea fi finanate proiecte a caror valoare total eligibil este cuprins ntre 6.000 i 1.000.000 EURO, echivalent in RON la data intocmirii Studiului de Fezabilitate Memoriu justificativ, conform cursului comunicat de Banca Centrala Europeana, n funcie de submsur, astfel:

Impaduriri

Suma maxima a valorii totale eligibile a proiectului: 500.000 EURO.

Suma minima a valorii totale eligibile a proiectului: 10.000 EURO.Pepiniere

Suma maxima a valorii totale eligibile a proiectului: 500.000 EURO

Suma minima a valorii totale eligibile a proiectului: 10.000 EURO

Investitii pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului si marketingului produselor forestiere

Suma maxima a valorii totale eligibile: 500.000 EURO

Suma minima a valorii totale eligibile: 10.000 EURODrumuri forestiere

Suma maxima a valorii totale eligibile: 1.000.000 EUROSuma minima a valorii totale eligibile: 50.000 EURO

Gospodarirea padurilor

Suma maxima a valorii totale eligibile: 800.000 EURO

Pentru proiectele care privesc numai activitatea de recoltare, suma maxima a valorii totale eligibile este de 500.000 euro.

Suma minima a valorii totale eligibile: 6.000 EUROGradul de interventie pentru proiecte privind Drumurile forestiere cu beneficiari publici este:

- 75 % contributie Uniunea European

- 25 % buget national

Gradul de intervenie pentru celelalte tipuri de proiecte, inclusiv Drumuri forestiere private, este de:

- 50% contribuie privat

- 50% contributie publica, din care:

- 75% contributie Uniunea European

- 25% cofinanare naional (Guvernul Romniei)

Costurile pentru executarea lucrarilor de intretinere si completare a plantatiei, la proiectele private pentru impaduriri, sunt cheltuieli eligibile si nu sunt cuprinse in calculatia valorii totale eligibile a proiectului. Rambursarea a 50% din costurile totale anuale pentru executarea acestor lucrari se face pe baza costurilor reale de piata, conform facturilor platite pentru bunurile achizitionate si pentru lucrarile si serviciile furnizate de terte parti specializate, in conformitate cu metodologia specifica, aprobata de legislatia in vigoare, pana la realizarea starii de masiv (faza de dezvoltare, cand ramurile de apropie devenind intrepatrunse, ajungand de la individual la grupare), dar maximum 5 ani. Aceste costuri nu trebuie sa depaseasca 200 EURO/ha pentru anii 2 si 3 dupa plantare, respectiv 150 EURO/ha pentru anii 4 si 5.Un beneficiar poate primi ajutor maximum de doua ori in perioada 2000 - 2006, in cadrul masurii, dar valoarea totala eligibila a fiecarui proiect nu trebuie sa depaseasca limita sumei maxime eligibile a submasurii respective. Beneficiarul poate solicita o alt asisten financiar pentru un nou proiect in cadrul masurii 3.5 numai dup ncheierea proiectului precedent (data ultimei pli efectuat de ctre APDRP).

Un beneficiar poate solicita finantare SAPARD pentru doua proiecte in cadrul a doua masuri diferite in limitele maxime mentionate in cadrul fiecarei masuri.

Un proiect realizat prin Programul SAPARD nu poate primi simultan finanare pentru acelai proiect i printr-un alt program comunitar (ex: PHARE etc.)

Pentru a putea fi eligibile, cheltuielile trebuie s fie efectuate dup semnarea contractului de finanare (cu excepia cheltuielilor legate de studiile de fezabilitate, proiectului tehnic i studiile conexe, cheltuieli care pot fi efectuate i nainte de semnarea contractului). Aceste cheltuieli nu trebuie s depeasc limita procentajului aprobat n Msur (max 12% din valoarea total eligibil a proiectului, daca proiectul prevede si constructii si max. 5% in cazul in care proiectul nu prevede modernizarea sau realizarea constructiilor).

2. REGULI PRIVIND PROIECTELE N CADRUL MSURII 3.5

Ghidul solicitantului prezint regulile de pregtire, depunere, selecie i implementare a proiectelor n cadrul programului SAPARD.

2.1 Criterii de eligibilitate

Exist trei tipuri de criterii de eligibilitate, grupate astfel:

Categoriile de solicitani care pot primi finantare nerambursabil;

Tipurile de proiecte pentru care se poate acorda ajutor financiar nerambursabil;

Categorii de cheltuieli eligibile.

2.1.1 Categoriile de solicitani care pot primi finanare nerambursabil

Nr. crt.Categorie beneficiarBaza legala de infiintare/organizare/ functionarePersonalitate juridicDocumente justificative de atestare a solicitantului (copii)

1Persoane fizice

Numai pentru mpduriri

PF (L18/1991)Legea 18/ 1991

Legea 1/ 2000

Nu

Titlu de proprietate

sau

Adeverinta i proces-verbal de punere n posesie

2Proprietar individual de padure - persoane fizice autorizate

PIP (L21/1924)

PIP (L18/1991)

PIP (L1/2000)

Legea 21/1924

Legea 18/ 1991

Legea 1/ 2000

NuAct de proprietate (titlu de proprietate, contract de cumparare, certificat de mostenitor, act de donatie, etc.)

3Persoane fizice autorizate

PFA (L300/2004)Legea 300/2004Nu

Autorizatie de functionare

+

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform conform Legii nr. 359/2004, cu modificarile ulterioare.

+

dupa caz

Copie dupa extras de la:

a) Registrul Fermelor, conform Ordinului 302/2005, emis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, pentru suprafete mai mari sau egale cu un hectar

b) Registrul Agricol emis de Primariile locale pentru suprafete mai mici de un hectar

4Unitati de cult (biserici, manastiri, etc)

UC (D 233/1949)

Unitati de invatamant (scoli)

UI (L84/1995)

Numai pentru mpduririArt.186 din Statutul nr.4593/1949 pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, aprobat de Decretul nr.233/1949, cu modificarile ulterioare

Legea nr.84/1995 cu modificarile si completarile ulterioareDa

Incheiere de inscriere eliberata de Judecatorie pentru formele asociative de exploatare in comun, conform prevederilor Legii nr. 1/2000;

5Asociatii familiale

AF (L300/2004)Legea 300/2004Nu

Autorizatie de functionare

+

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform conform Legii nr. 359/2004, cu modificarile ulterioare,

+

dupa caz

Copie dupa extras de la:

a) Registrul Fermelor, conform Ordinului 302/2005, emis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, pentru suprafete mai mari sau egale cu un hectar

b) Registrul Agricol emis de Primariile locale pentru suprafete mai mici de un hectar

6Forme asociative

FA (L21/1924)

FA (L1/2000)Legea 21/1924

Legea 1/ 2000

Da

Incheiere de inscriere eliberata de Judecatorie pentru formele asociative de exploatare in comun, conform prevederilor Legii nr. 1/2000

7Asociatii de proprietari de paduri private

APP (OG 26/2000)Ordonanta Guvernului nr. 26/2000

DaCertificat de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, pentru beneficiarii constituiti in baza Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu completarile si modificarile ulterioare

8Societati agricole

SA (L36/1991)Legea 36/ 1991Da

Incheierea de inscriere eliberata de judecatorie

+

dupa caz

Copie dupa extras de la:

a) Registrul Fermelor, conform Ordinului 302/2005, emis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, pentru suprafete mai mari sau egale cu un hectar

b) Registrul Agricol emis de Primariile locale pentru suprafete mai mici de un hectar

+

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile i completarile ulterioare

9Societati comerciale cu capital integral privat (SNC societate in nume colectiv

SCS societate in comandita simpla

SA societate pe actiuni

SCA societate in comandita pe actiuni

SRL- societate cu raspundere limitata)

SNC (L31/1991)

SCS (L31/1991)

SA (L31/1991)

SCA (L31/1991)

SRL (L31/1991)Legea 31/ 1991Da

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile i completarile ulterioare

+

dupa caz

Copie dupa extras de la:

a) Registrul Fermelor, conform Ordinului 302/2005, emis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, pentru suprafete mai mari sau egale cu un hectar

b) Registrul Agricol emis de Primariile locale pentru suprafete mai mici de un hectar

+

Certificat emis de Oficiul Registrului Comertului care specific c solicitantul are capital social 100% i c nu se afl n proces de lichidare, fuziune, divizare (Legea 31/1990 republicat cu completrile i modificrile ulterioare), reorganizare juridic sau faliment conform Legii nr 64/1995 republicat cu completrile i modificrile ulterioare.

10Societati comerciale cu capital integral privat (provenite din societatile infiintate conform Legii 15/1990 privind reorganizarea untatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare)

SC (L15/1990)Legea 15/ 1990Da

Certificatul de Inregistrare (inclusiv anexele) eliberat de Oficiul Registrului Comertului conform OUG 76/2001-republicata, cu modificarile i completarile ulterioare

+

dupa caz

Copie dupa extras de la:

a) Registrul Fermelor, conform Ordinului 302/2005, emis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala, pentru suprafete mai mari sau egale cu un hectar

b) Registrul Agricol emis de Primariile locale pentru suprafete mai mici de un hectar+

Certificat emis de Oficiul Registrului Comertului care specific c solicitantul are capital social 100% i c nu se afl n proces de lichidare, fuziune, divizare (Legea 31/1990 republicat cu completrile i modificrile ulterioare) , reorganizare juridic sau faliment conform Legii nr 64/1995 republicat cu completrile i modificrile ulterioare.

11Consilii locale

CLLegea 215/2001Da

Inventarul primriei ntocmit conform legislaiei n vigoare privind proprietatea public i regimul juridic al acesteia (n cazul n care terenul este proprietatea primriei) i/sau act de proprietate public a terenului nsoit de acordul privind realizarea investiiei pe terenul respectiv (n cazul n care terenul nu este proprietatea primriei).

12Asociatii de Consilii locale

ACLLegea 215/2001Da

Hotararile de asociere ale Consiliilor locale

Contract de asociere intre Consiliile locale

Solicitantul trebuie s i desemneze doi reprezentani n relaia cu APDRP:

- un reprezentant numit responsabil legal cu care Autoritatea Contractant va semna contractul de finanare (n cazul n care cererea va fi selectat) i care trebuie s fie abilitat s angajeze fapte comerciale. Responsabilul legal va colabora i cu ali reprezentani mputernicii pentru aspectele tehnico-financiare implicate n derularea proiectului pe parcursul derulrii contractului i a celor cinci ani dup ncheierea acestuia;

n cazul persoanelor fizice i persoanelor fizice autorizate responsabilul legal poate fi i responsabilul tehnic.

un reprezentant numit responsabil tehnic, cu care reprezentanii Autoritii Contractante i ali reprezentani mputernicii vor colabora pentru aspectele tehnico-financiare implicate n derularea proiectului pe parcursul derulrii contractului i a celor cinci ani dup ncheierea acestuia.

Responsabilul tehnic poate fi si colaborator cu contract de munca partialsau colaborator delegat de catre o firma specializata, in baza unui contract de prestari servicii de asistenta pe toat perioada de implementare a proiectului, doar daca indeplineste conditiile profesionale cerute.

Solicitantul trebuie s respecte urmtoarele condiii generale pentru a fi eligibil:

1.Pentru proiectele ale cror beneficiari sunt Consilii sau Asociaii de Consilii Locale:

Beneficiarii publici se vor angaja c vor realiza lucrrile n conformitate cu prevederile legale n vigoare privind achiziiile publice, aplicabile prin Programului SAPARD (conform instruciunilor privind achiziiile publice ce vor fi anexate la contractul de finanare).

Alte condiii generale importante care trebuie ndeplinite de solicitani:

Trebuie s fie direct responsabil cu pregtirea i managementul proiectului, nu s acioneze ca intermediar;

Beneficiarul proiectului este obligat s finalizeze licitaia aferent proiectului tehnic, proiectul tehnic i licitaia de adjudecare a lucrrilor de execuie n maxim 240 de zile de la notificarea eligibilitii proiectului;

Hotrrea Consiliului Local beneficiar privind necesitatea investiiei,

Hotrrea Consiliului Local c va suporta cheltuielile de ntreinere;

Hotrrea Consiliului care s ateste c lucrrile sunt prevzute n bugetul local pentru primul an de execuie i c pentru urmtorii ani vor fi cuprinse n bugetul local pn la realizarea investiiei;

Consiliul Local beneficiar trebuie s aib experien i s-i demonstreze capacitatea de a conduce activiti de anvergur corespunztoare dimensiunii proiectului pentru care s-a solicitat ajutorul financiar nerambursabil;

ndeplinirea tuturor celorlalte condiii prevzute n cererea de finanare privind Planul de Urbanism General, Studiul de Fezabilitate, avize i acorduri necesare implementrii proiectului etc.

Consiliile locale pot aciona individual sau n asociaii

( Asociaia de Consilii Locale trebuie s ndeplineasc aceleai criterii de eligibilitate ca i solicitanii individuali.

( Solicitantul va fi Consiliul Local titular de proiect i, n caz de selecie, partea contractoare (Beneficiarul).

n caz de asociere, trebuie ataat cererii de finanare o Hotrre de Asociere a Consiliilor Locale Comunale, specificndu-se Consiliul Local desemnat s reprezinte asocierea, contribuia respectiv a fiecrui asociat, angajamentele i responsabilitile pentru implementarea proiectului. Solicitantul va fi n acest caz Asociaia de consilii locale, iar n caz de selecie, partea contractoare este Consiliul Local desemnat s reprezinte Asocierea (Beneficiarul).

2. Pentru toate celelalte tipuri de beneficiari

S fie persoan fizica sau juridic romn cu capital integral privat; capitalul/acionariatul solicitantului eligibil poate fi att integral din Romnia ct i mixt sau integral strin;

S acioneze n nume propriu;

S fac dovada unor surse financiare stabile i suficiente pentru asigurarea continuitii activitii organizaiei sale pe tot parcursul implementrii proiectului i s ia parte la finanarea acestuia;

S respecte criteriile de eligibilitate pentru a putea fi acceptat n sesiunea de selecie a proiectelor.

2.1.2 Tipuri de proiecte pentru care se poate acorda un ajutor financiar nerambursabil

Tipuri de submsuri

Impaduriri

Investitii pentru impadurirea de terenuri agricole productive si neproductive si, de asemenea, crearea perdelelor forestiere (pe orice tip de teren agricol) - pe terenuri aflate in proprietate sau detinute legal de catre persoane fizice, asociatiile lor precum si de comune si asociatiile acestora.

Sprijinul va fi acordat in cadrul urmatoarelor limitari:

beneficiarilor privati, pentru infiintarea de plantatii noi cat si pentru lucrari de intretinere pe o perioada de maximum 5 ani

beneficiarilor publici, numai pentru plantare;

Valoarea proiectelor

Valoarea total eligibil a proiectului trebuie s fie ntre 10.000 500.000 Euro.

Durata proiectelor

Durata de execuie a investitiei de baza este de maxim 2 ani, in functie de complexitatea acesteia, incepand cu data semnrii contractului de finanare.

Pepiniere

Investitii pentru crearea de pepiniere noi si/sau modernizarea celor existente , inclusiv pentru dotarea cu masini si utilaje specifice Valoarea proiectelor

Valoarea total eligibil a proiectului trebuie s fie ntre 10.000 500.000 Euro.

Investitii pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului si marketingului produselor forestiere

Constructia si/sau modernizarea cladirilor operationale pentru procesare si a birourilor.

Modernizare sau investitii noi in masini, echipamente si instalatii pentru: procesarea primara a lemnului, depozitarea si marketingul produselor forestiere precum si utilizarea / procesarea deseurilor lemnoase, efectuate de catre detinatorii de paduri si societatile private.

Valoarea proiectelor

Valoarea total eligibil a proiectului trebuie s fie ntre 10.000 500.000 Euro.

Drumuri forestiere

Investitii pentru: construirea si modernizarea drumurilor forestiere publice si/sau private, inclusiv realizarea lucrarilor de arta (poduri, podee, santuri etc) a platformelor primare, construirea de sisteme de marcare, semnalizare si avertizare , orizontale si verticale .Valoarea proiectelor

Valoarea total eligibil a proiectului trebuie s fie ntre 50.000 1.000.000 Euro.

Gospodarirea padurilor

Investitii pentru protectia padurilor impotriva incendiilor (perdele,bazine, instalatii);

Investitii in cladiri operationale, computere, soft-uri, mijloace de comunicare, masini si echipamente speciale, mijloace de transport specializate facute de asociatii de proprietari de padure pentru sprijinirea membrilor asociati sa-si imbunatateasca managementul eficient si durabil al propriilor paduri.

Pentru exploatare forestiera:

- dotarea cu utilaje, masini si instalatii pentru recoltarea lemnului si pentru incarcatul si transportul lemnului;

- construirea si/sau modernizarea hangarelor, remizelor si a spatiilor de lucru pentru intretinerea utilajelorValoarea proiectelor

Valoarea total eligibil a proiectului trebuie s fie ntre 6.000 800.000 Euro, respectiv 500.000 de Euro pentru proiectele care privesc numai activitatea de recoltare.

Acoperirea geografic

Proiectele vor fi amplasate n spaiul rural al Romaniei, definit conform legislaiei naionale n vigoare.

2.1.3 Categorii de cheltuieli eligibile

Se iau n considerare cheltuielile eligibile care sunt n concordan cu obiectivele prezentei msuri, aa cum sunt menionate n Programul aprobat pentru Agricultur i Dezvoltare Rural n Romnia.

Cheltuieli eligibile generale

a) Construirea de noi cladiri specifice si/sau modernizarea celor existente;

b) Achizitia de noi instalatii, utilaje, echipamente si unelte specifice, echipamente IT si soft-uri pentru computer, inclusiv costurile de instalare si montaj a acestora;c) Acea parte a costurilor reprezentand plata arhitectilor, inginerilor si consultantilor, taxelor legale, studiilor de fezabilitate, achizitionarea de patente si licente, costuri pentru pregatirea si/sau implementarea proiectului, direct legate de masura (incluzand costurile pentru elaborarea planurilor cadastrale si actualizarea planurilor de management al padurilor), care nu depasesc 12% din costul total eligibil al proiectului exceptand cazurile unde nu sunt prevazute constructii, cand aceste costuri nu vor depasi 5%.

d) Achizitii de mijloace de transport noi, specializate, ca rezultat al indentificarii lor in studiul de fezabilitate/memoriul tehnic justificativ.

e) Investitii pentru constructii specifice, instalatii si echipamente pentru protectia impotriva incendiilor, referitoare la cldiri de protecie (pichete de incendiu, rezervoare de apa, echipamente si unelte pentru stingerea incendiilor).

Cheltuielile eligibile sunt specificate i n Ordinul de implementare a msurii i reflectate n manualul de procedur, n formularul de cerere, lista de verificare a criteriilor de selecie, lista de verificare a controlului i contracte.

Pentru ca un proiect s fie eligibil n vederea acordrii ajutorului comunitar, toate serviciile, utilajele i bunurile vor avea ca ar de origine una din rile membre ale Comunitii sau una din rile candidate la Uniunea Europeana, prezentate mai jos. Avand in vedere aceasta conditie, beneficiarul va putea stabili investiiile prin contractele de bunuri, lucrri i servicii, folosind orice mijloc admisibil drept prob.

Lista statelor membre ale Uniunii Europene

1. BELGIA

2.DANEMARCA

3. GERMANIA

4. GRECIA

5. SPANIA

6. FRANA

7. IRLANDA

8. ITALIA

9. LUXEMBURG

10.OLANDA

11. AUSTRIA

12. PORTUGALIA

13. FINLANDA

14. SUEDIA

15. MAREA BRITANIE16. CEHA

17. ESTONIA

18. UNGARIA

19. LETONIA20. LITUANIA

21. POLONIA

22. SLOVACIA23. MALTA

24. CIPRU

25. SLOVENIA

Lista statelor candidate la Uniunea Europeana

ALBANIA

BOSNIA SI HERTEGOVINA

BULGARIA

CROAIA

ROMNIA

TURCIA

REPUBLICA FEDERALA IUGOSLAVIA

Fosta REPUBLICA IUGOSLAVA MACEDONIA

Cheltuieli eligibile specifice pentru fiecare submsur

Impaduriri

- Construcia, modernizarea i extinderea cldirilor operaionale i a utilitilor conexe pentru:

depozitarea echipamentelor, uneltelor i a mijloacelor de transport, identificate in studiul de fezabilitate/ memorial justificativ.

ateliere de reparaii si intretinere pentru echipamente i mijloace de transport, identificate in studiul de fezabilitate/ memoriul justificativ.;

construcii speciale pentru utiliti (apa, canalizare, energie electrica, energie termica, telecomunicatii etc.), identificate in studiul de fezabilitate/ memorial justificativ.;

alte constructii speciale identificate in studiul de fezabilitate, memoriul justificativ.

- Executarea drumurilor tehnologice de acces la santierele de impadurire prin:

- taierea manuala/ mecanica a vegetatiei existente

- amenajarea caii de acces

- Pregatirea terenului si a solului in vederea impaduririi de catre terte parti specializate: pregatirea terenului include pregatirea solului (scarificat, arat, discuit), transportul cu trailerul a utilajelor pentru pregatirea terenului (masina de sapat gropi purtata de tractor) si executarea de lucrari de imbunatatiri funciare specifice de: terasare, desecare, cleionaje, garnisaje;

- Infiintarea plantatiei, prin:

- transportul rutier al puietilor cu camionul

- descarcatul puietilor din vehicul

- executare santuri pentru depozitarea puietilor

- depozitarea puietilor forestieri la sant

- pichetarea terenului in vederea impaduririi

- transport puieti prin purtat direct

- executare gropi pentru plantare cu masina de sapat gropi

- plantare puieti in gropi executate

- recepare puieti

- Numai pentru beneficiarii privai: lucrari de intretinere si completare a plantatiei (revizuiri, mobilizari/intretineri manuale si mecanizate, decoplesiri de alte specii ierboase si lemnoase, stropirea cu erbicide, etc.) si completare a plantatiilor, 5 ani pana la realizarea starii de masiv. Costurile pentru aceste lucrari care se ramburseaza 50%, depind de conditiile locale ale zonei impadurite si de speciile utilizate pentru impadurire si nu trebuie sa depaseasca 200 EURO/ha pentru anii 2 si 3 dupa plantare, respectiv 150 EURO/ha pentru anii 4 si 5. Sprijinul va fi acordat pe baza costurilor reale de piata, conform facturilor platite pentru bunurile achizitionate si pentru lucrarile si serviciile furnizate de terte parti specializate, in conformitate cu metodologia specifica, aprobata de legislatia in vigoare.

- Executarea gardului de imprejmuire a plantatiei si a unui gard viu al carui cost nu trebuie sa depaseasca 20% din valoarea totala a investitiei.

- Mjloace de transport noi specializate pentru operaiunile de incint (ridicare, tractare, manipulare, etc);

- Achiziionarea de puieti pentru impadurire, cu exceptia celor din specii repede cresctoare.

Pepiniere

Constructia de noi cladiri specifice si modernizarea celor existente si extinderea cladirilor operationale si utilitatilor pentru:

1. Infiintarea de pepiniere noi si/sau modernizarea celor existente, sere si solarii pentru producerea puietilor in mediul controlat, spatii pentru conservarea si depozitarea semintelor;2. Construirea spatiilor pentru sortarea si depozitarea puietilor;

3. Alte constructii speciale identificate in studiul de fezabilitate/ memoriul justificativ;

4. Realizarea imprejmuiri;

Lucrari de amenajare a campului pepinierei prin:

- Lucrari de pregatire a terenului: nivelare, amenajare drumuri si poteci

- Utilaje, echipamente i instalaii noi, incluznd costurile de montaj, pentru:

- sisteme de irigatii, dotarea serelor, a spatiilor pentru conservarea si depozitarea semintelor

- utilitati (alimentare cu apa, canalizare, energie electrica, energie termica, telecomunicatii etc)

- instalatii pentru controlul umiditatii in sere.

- Achizitii de echipamente si utilaje specifice, identificate in studiul de fezabilitate/memoriul justificativ.

Investitii pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului si marketingului produselor forestiere

Constructia si/sau modernizarea cladirilor operationale pentru:

- procesare- birouri- alte constructii speciale identificate in studiul de fezabilitate/memoriul justificativ;

Cheltuielile pentru procurarea utilajelor si echipamentelor care deservesc fluxul tehnologic: - mijloace de transport specializate

- Achizitii de utilaje si echipamente pentru prelucrarea primara a lemnului (uscare, aschiere, despicare, tratare) si pentru utilizarea/prelucrarea deseurilor (ardere, brichetare).

- Achizitionarea de masini, echipamente si instalatii pentru: procesarea primara a lemnului, depozitarea si marketingul produselor forestiere precum si utilizarea / procesarea deseurilor lemnoase. Drumuri forestiere

- Construirea de noi drumuri si modernizarea drumurilor forestiere existente publice si/sau private, inclusiv realizarea lucrarilor de arta a platformelor primare:

Amenajarea terenului: lucrari pregatitoare (reperarea axului drumului si a elementelor geometrice, fixarea amplasamentelor lucrarilor si a axului lucrarilor de arta, curatirea terenului de resturi organice frunze, crengi defrisarea amprizei, scoaterea si inlaturarea cioatelor, inlaturarea blocurilor de stanca instabile etc).

Amenajarile pentru protectia mediului constau in lucrari specifice de refacere a cadrului natural dupa terminarea lucrarilor. Portiunile de taluz de rambleu si debleu situate in zonele de padure vor fi plantate cu specii corespunzatoare tipului natural fundamental de padure, iar portunile situate in afara fondului forestier vor fi plantate cu arbusti si iarba pentru a asigura stabilitatea versantilor.

Lucrari de baza: terasamente de pamant se realizeaza mecanizat cu buldozerul si manual, saparea santurilor (cu autogrederul si manual), transportul pamantului in rambleu, compactarea terasamentelor;

- Sistem rutier din balast

- Lucrari de arta podete tubulare prevazute pentru descarcarea apelor din santuri si pentru traversarea unor ravene cu debit permanent.

Lucrari de aparare-consolidare: pentru sprijinirea rambleului aval, respectiv amonte pe portiunea pe care drumul traverseaza cele doua ravene peste podete tubulare.

Lucrari accesorii: borne kilometrice si hectometrice pentru marcarea lungimii drumului, executate din beton si indicatoare pentru orientarea si reglementarea circulatiei in zone periculoase, parapeti metalici si stalpi de dirijare pe tronsoanele cu rambleu inalt; construirea de sisteme de marcare, semnalizare si avertizare, orizontale si verticale.- alte constructii speciale identificate in studiul de fezabilitate/ memoriul justificativ.

Gospodarirea padurilor

Constructia de noi cladiri specifice, modernizarea celor existente si extinderea cladirilor operationale si utilitatilor : hangare i remize pentru intretinerea utilajelor

alte constructii speciale identificate in studiul de fezabilitate/memoriul justificativ;Cheltuieli pentru procurarea utilajelor si echipamentelor tehnologice:

- manipularea si transportarea lemnului

Pentru activitatea de exploatare forestiera:

-Achizitionarea utilajelor pentru recoltarea lemnului (ferastraie mecanice), masini, echipamente pentru taierea si transportarea lemnului (mototrolii, tractoare forestiere, combine forestiere, funiculare), utilaje pentru incarcatul si transportul lemnului (autotrenuri forestiere, incarcatoare frontale), alte mijloace de transport specializate ca rezultat al identificarii lor in studiul de fezabilitate

- Achizitionarea de computere, soft-uri, mijloace de comunicare pentru imbunatatirea managementului propriilor paduri, inclusiv costuri de montaj.Numai cheltuielile eligibile sunt luate n considerare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil. Drept urmare, bugetul proiectului este att o estimare a cheltuielilor, ct i plafonul maxim pentru cheltuielile eligibile.

Toate cheltuielile eligibile trebuie s fie cheltuieli reale i s nu ia forma unor sume fracionate - cheltuielile totale aferente unui tip de cheltuial eligibil s nu fie fracionate pentru a fi evitat procedura de achiziie prin minim trei oferte, n cazul achiziiilor oricror servicii, bunuri sau lucrri care valoreaz mai mult de echivalentul n RON a 10 000 Euro, la data intocmirii studiului de fezabilitate/memoriu justificativ, potrivit ratei de schimb a Bancii Central Europene.

Propunerea de buget este acceptat integral numai dac pe parcursul procesului de verificare care precede semnarea contractului de finanare nu se identific probleme care ar necesita schimbri n buget. Aceast verificare poate avea ca rezultat nevoia de clarificri i, dac este cazul, poate face ca APDRP s impun reduceri. Este, deci, n interesul solicitantului s ofere un buget real i eficient din punct de vedere al cheltuielilor.

Cheltuieli neeligibile

Urmtoarele cheltuieli nu sunt eligibile pentru finanarea Comunitii n cadrul Programului, conform Acordului Multianual de Finantare:

(a) cumprarea, nchirierea sau luarea n leasing a terenurilor i cldirilor existente, indiferent dac leasingul are ca rezultat trecerea n proprietate a celui care ia n leasing;

(b) impozite, taxe vamale i taxe de import;

(c) costuri de exploatare, inclusiv costuri de ntreinere i chirie;

(d) costurile oricror servicii, bunuri i lucrri care valoreaz mai mult de echivalentul n RON a 10.000 euro (la data intocmirii studiului de fezabilitate/memoriu justificativ potrivit ratei de schimb a Bancii Central Europene), pentru care solicitantul nu a obinut oferte de la cel puin trei furnizori, originalele acestora fiind incluse n declaraia de cheltuieli la care se face referire n Articolul (8), (b) din Seciunea A a AFA;

(e) comisioane bancare, costurile garaniilor i cheltuieli similare;

(f) costuri de schimb valutar, taxe i pierderi ocazionate de schimburile valutare asociate contului euro SAPARD;

(g) cheltuieli efectuate de ctre administraia public, incluznd Agenia SAPARD i n special, cheltuieli de regie, chirii i salarii ale personalului angajat n activiti de management, implementare, monitorizare i control;(h) costurile generale ale unui proiect, precum onorariile platite arhitectilor, inginerilor si consultantilor, taxelor legale, costurile aferente studiilor de fezabilitate, pentru pregatirea si/sau implementarea proiectului, si costurile pentru achizitionarea de licente si patente direct legate de proiect, care depasesc 12% din costul total eligibil al proiectului fara aceste costuri generale; (i) Cheltuiala legat de produsele sau serviciile care nu respect prevederile menionate n paragrafele 2.6 i 2.7 din Articolul 14 din seciunea A a AFA;(j) cheltuiala privind proiectele care au generat taxe de utilizator sau participant nainte de ncheierea proiectului fr ca sumele respective s fi fost deduse din costurile eligibile;

(k) costuri promoionale, altele dect n interes comun.

(l) Leasing, exceptnd cazul n care leasing-ul are ca rezultat trecerea n proprietatea celui care ia n leasing.La care se adauga:

Investitiile in sectorul de comercializare cu amanuntul,

Investitiile pentru construirea si/sau modernizarea locuintelor;

Cheltuielile privind promovarea produselor prin expozitii, reclame si publicitate;

Achizitionarea de mijloace de transport cu exceptia celor specializate;

Plantatii pentru producerea pomilor de Craciun;

Impaduriri pe terenuri cu destinatie forestiera;

Impaduriri cu specii repede crescatoare.

3. ETAPELE DE URMAT N CAZUL SOLICITRII UNUI AJUTOR FINANCIAR NERAMBURSABIL

A. Completarea Cererii de finantare

Primul pas n solicitarea unui ajutor financiar nerambursabil, este completarea de ctre solicitant a cererii de finanare anexat acestui Ghid (Anexa 1).

Cererea de finanare se poate obine gratuit de la Centrele Regionale ale APDRP, Direciile pentru Agricultur i Dezvoltare Rural, Agenia Naional de Consultan Agricol, Oficiile Judeene pentru Consultan Agricol i Ageniile de Dezvoltare Regional precum i de pe pagina web a APDRP www.sapard.ro. Solicitantul trebuie s i completeze cererea de finanare innd cont de explicaiile oferite n instruciunile ce o nsoesc.

ATENIE!

! Cererea de finaare se completeaz n limba romn.

! Cererea de finanare se depune la Centrul Regional (CRPDRP) n trei exemplare: un exemplar original i dou exemplare n copie.

! Solicitantul se va asigura c rmne n posesia unui exemplar complet al cererii de finanare n afara celor trei exemplare pe care le depune.

! Cererea de finantare poate fi completata n format electronic, cu masina de scris sau de mana.

! Nu se vor accepta cereri de finanare cu tersturi sau completri fcute manual sau cu maina de scris i nici cu informaii nscrise n afara cmpurilor din cererea de finanare destinate acestui scop.

! Pentru completarea cererii de finantare, solicitantul trebuie sa consulte explicatiile oferite in instructiuniile ce insotesc cererea de finantare.

! Anumite documente care trebuie depuse odat cu cererea de finanare sunt documente standard, create n mod special pentru SAPARD, al cror format se regsete n cererea de finanare. Celelalte documente cerute la data depunerii cererii de finanare sunt emise ori de ctre unitatiile administrative din Romnia sau de ctre furnizorii prevzui de solicitant, ori sunt elaborate de solicitant.

! Daca cererea de finanare este declarata neconforma, solicitantul poate redepune cererea de finantare, dar nu mai mult de trei ori, dupa ce a rezolvat situatia care a generat neconformitatea. La o nou depunere, n cazul n care se ataeaz documente noi, se va dezlega dosarul i se vor aduga documentele lips. Paginile vor fi renumerotate manual n partea dreapt sus a fiecrui document (numerele vechi vor fi tiate cu o linie orizontal), opisul se va reface i dosarul va fi legat din nou.

! Pentru verificarea incadrarii in limitele prevazute in Fisa Tehnica a masurii (min. 6.000 si max. 1.000.000 Euro) se va utiliza cursul de schimb Euro-RON publicat pe pagina web a Bncii Central Europene www.ecb.int la urmatoarea sectiune: http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html - la data intocmirii studiului de fezabilitate/memoriului justificativ/planului de afaceri.

! Cererea de finanare se depune de ctre responsabilul legal, responsabilul tehnic sau de ctre un mputernicit al responsabilului legal prin procur special (documentul de mputernicire se prezint n original).

! Completai cererea de finanare cu mult atenie i ct se poate de clar pentru a facilita evaluarea acesteia. Fii concii i oferii suficiente detalii pentru a asigura claritate aspectelor referitoare la modul n care scopul proiectului va fi atins, viabilitatea economic a proiectului i modul n care proiectul prezint relevan pentru atingerea obiectivelor programului.

Cererea de finanare are trei seciuni:

Seciunea general;

Seciunea specific;

Sectiunea economica.

Seciunile vor fi completate integral, respectnd ordinea paginilor i condiiile de conformitate enumerate mai jos:

Cererea de finanare se completeaz n limba romn n format electronic, cu masina de scris sau de mana i se depune la sediul Centrului Regional de care apartine potentialul beneficiar n trei exemplare: un original i dou copii. Daca se completeaza in format electronic, formularul Cererii de finantare se depune in format electronic (pe discheta), un exemplar, si in format tiparit (pe hartie) trei exemplare (un original i dou copy). Daca se completeaza cu masina de scris sau de mana, formularul Cererii de finantare se depune numai in format tiparit.

Se va respecta formatul cererii de finanare (cu ncadrarea n pagin) aa cum este prezentat n Anexa 1 la prezentul Ghid.

Fiecare dintre cele trei exemplare ale Cererii de finanare, trebuie s aib ataate anexele tehnice i administrative solicitate n capitolul H al formularului de cerere de finanare. Dosarul, care include si cererea de finantare va fi legat, paginat i opisat, numerotarea filelor fcndu-se manual n partea dreapt sus a fiecrui document, n ordine de la 1 la n, unde n este numarul ultimei file a dosarului.

Exemplarul original va avea nscris pe copert, n partea superioar dreapta, meniunea ORIGINAL i va fi tampilat de ctre solicitant i semnat de ctre responsabilul legal al proiectului pe fiecare foaie completat.

Copiile vor fi tampilate i semnate de ctre responsabilul legal al proiectului cu meniunea conform cu originalul. Cele doua exemplare copie vor avea inscrise pe coperta in partea superioara dreapta, mentiunea COPIE 1 si respectiv COPIE 2

Documentele justificative anexate (ex. Bilantul contabil, diploma de studii, Certificat Unic de Inregistrare etc.), care raman in posesia solicitantului, trebuie semnate pentru conformitate de catre responsabilul legal cu mentiunea conform cu originalul. Conformitatea acestor documente va fi constatata in urma verificarii pe teren efectuat de expertul SVT. Daca cel putin un document aflat in dosar nu este conform cu originalul aflat la solicitant, cererea de finantare va fi declarata neeligibila;

Documentele justificative vor fi anexate n ordinea specificat n coloana 3 a listei H din Cererea de finanare, indicndu-se numerele de pagin la care se afl fiecare document. La cele 3 exemplare ale cererilor de finanare, se vor anexa documente justificative, n original sau copie, dup cum se precizeaz n instruciunile de completare a cererii de finanare;

Fiecare exemplar al cererii de finantare (inclusiv anexele aferente) trebuie sa aiba inscrise pe coperta numarul de referinta al sesiunii de proiecte, numele complet al solicitantului, adresa completa a acestuia si denumirea proiectului (identice cu cele precizate in cererea de finantare). Toate aceste mentiuni se vor face cu caractere majuscule (litere mari).B. Depunerea cererii de finanare

n funcie de regiunea de dezvoltare unde este localizat proiectul, Cererea de finanare trebuie depus personal de ctre unul din cei doi responsabili de proiect la Serviciul Implementare Program din cadrul Centrului Regional de care apartine, conform tabelului prezentat mai jos. Cererea de finantare poate fi depusa si de catre un imputernicit al reprezentantului legal de proiect, care va face dovada imputernicirii printr-o procura speciala in original.

Cererile trimise sau depuse prin orice alte mijloace sau la alte adrese nu vor fi luate n considerare.

Cererile de finanare se depun n sesiuni lunare, ntre prima i ultima zi lucrtoare a fiecarei luni, pn la ora 16.00. Orice cerere adus pentru depunere dup termenul limit nu va fi acceptat pentru a fi depus.

n fiecare zi de vineri cererile de finanare se vor primi pn la ora 12.00. Dac ultima zi de depunere este zi de vineri cererile de finanare se vor depune pn la ora 16.00. n cazul n care n ultima zi lucratoare a sesiunii lunare numarul ridicat de solicitanti nu permite efectuarea conformitatii n aceeai zi, se respect urmtoarea regul:

- beneficiarii vor primi bonuri de ordine;

- fiecare exemplar al cererii de finanare (inclusiv anexele aferente), trebuie introdus n cte un plic care trebuie s aib nscrise numrul de referin al Cererii de proiecte, numele complet al solicitantului, adresa complet a acestuia i denumirea proiectului (identice cu cele nscrise n cererea de finanare). Pe fiecare plic se va nscrie cuvntul original sau copie, dup cum este cazul. Toate aceste meniuni se vor nscrie pe plic, cite, cu caractere majuscule i diacritice.

Desfurarea sesiunilor lunare i fondurile disponibile pentru fiecare sesiune sunt anunate public prin publicarea anunului de licitaie n trei cotidiene naionale, n prima zi lucrtoare aferent sesiunii la inceputul fiecarei luni si prin pagina de internet a APDRP (www.sapard.ro).

Centrul Regional (CRPDRP)Judee arondateSediuDirector CRPDRP Telefon Adresa

Centrul Regional 1

Nord-EstBacu, Botoani, Iai, Neam, Suceava, Vaslui IaiEugen Ticau0232 262 697

0232 262 696 fax

[email protected]. tefan cel Mare, 47-49, Iai

Centrul Regional 2

Sud-EstBrila, Buzu, Constana, Galai, Tulcea, VranceaConstanaMircea Solomon 0241 617 122, 617 066

0241 617 122 fax

[email protected] Str. Revoluiei din 22 dec, nr. 17, Constana

Centrul Regional 3

Sud-MunteniaArge, Clrai, Dmbovia, Giurgiu, Ialomia, Prahova, TeleormanTrgoviteComa Dorina0245 620 241tel/fax

[email protected]. Mircea cel Btrn, nr 12

Centrul Regional 4

Sud-Vest OlteniaDolj, Gorj, Mehedini, Olt, VlceaCraiovaPopescu Daniel0251 406 402

0251 406 401 fax

[email protected]. Unirii nr. 19, Craiova, jud. Dolj

Centrul Regional 5

Vest-RomaniaArad, Caras-Severin, Hunedoara, TimisTimioaraLiviu Picior 0256 432 223

0256 432 265 fax

[email protected] P-a Libertii nr. 1, Timioara

Centrul Regional 6

Nord-VestBihor, Bistria-Nsud, Cluj, Maramure, Slaj, Satu MareSatu-MareSorin Radu0261 768 707

0261 806 023 fax

[email protected]. 1 Decembrie 1918, nr. 13, Satu-Mare

Centrul Regional 7

CenruAlba, Braov, Covasna, Harghita, Mure, SibiuAlba-IuliaGoia Mocan Ana0258 810 433

0258 810 335 fax

sa[email protected]. Iuliu Maniu nr. 13, cod 2500 Alba-Iulia

Centrul Regional 8

Bucureti-IlfovBucureti, IlfovBucuretiVasiliu Cornel311 06 16/13/65

[email protected] Piaa Rosetti nr.4, etaj 6, sectorul 2

Nerespectarea acestor condiii poate duce la respingerea cererii.

Este responsabilitatea solicitantului s prezinte o cerere de finanare n care toat informaia solicitat de APDRP s fie complet i conform cu realitatea. Documentaia incomplet conduce la respingerea acesteia.

La CRPDRP sunt verificate, n prezena solicitantului, respectarea condiiilor obligatorii de conformitate privind forma, existena tuturor documentelor justificative cerute n cererea de finanare i furnizarea tuturor informaiilor. In baza celor constatate experul din cadrul CRPDRP completeaza Fia de verificare a conformitii.

Daca cererea de finanare este conform: reprezentantul solicitantului va semna n Fia de verificare a conformitii, care, mpreun cu cele trei exemplare ale cererii de finanare vor fi nregistrate sub acelai numr. O copie a Fiei de verificare a conformitii va fi naintat solicitantului i ori de cte ori solicitantul se va adresa APDRP n legtur cu proiectul su, va trebui s menioneze numrul de nregistrare specificat pe fia de verificare a conformitii.

Dac cererea de finanare nu este conform: reprezentantul solicitantului va semna Fia de verificare a conformitii care va fi nregistrat. O copie a Fiei va fi nmnat solicitantului, care va putea s completeze/modifice cererea de finanare i s o redepun, la o dat ulterioar.

Exemplarul original al cererii de finantare poate fi returnat solicitantului, la cererea acestuia. In acest caz, reprezentantul solicitantului depune la registratura APDRP (sediul central) o Cerere de restituire a exemplarului original al cererii de finantare, emisa, inregistrata si semnata de catre solicitant (formular Mxy-E0.2). In baza cererii, inregistrata la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si avizata de Directorul General al Agentiei, seful Serviciului Evaluare Selectare va dispune completarea unui Proces verbal de restituire a exemplarului original al cererii de finantare (formular Mxy E03).

Procesul verbal de restituire se intocmeste in doua exemplare semnate in original de catre seful Serviciului Evaluare Selectare pentru predare si de reprezentantul solicitantului pentru primire. Procesul verbal de restituire va avea acelasi numar de inregistrare cu cel al Cererii de restituire. Un exemplar original al Procesului verbal va fi inmanat reprezentantului solicitantului dupa obtinerea aprobarii din partea Directorului General al APDRP.

Formulare Mxy-E0.2 si Mxy- E0.3 sunt disponibile la sediile CRPDRP sau pe pagina de internet a agentiei www.sapard.ro, sectiunea Instructiuni privind evaluarea, selectarea si contractarea proiectelor

Atenie! Expertul CRPDRP va verifica n baza de date dac acelai solicitant a depus aceeai cerere de finanare de cel mult trei ori i a fost declarat neconform de fiecare dat. n cazul n care cererea de finanare a fost declarat de trei ori neconform, ea nu mai poate fi depus.

C. Evaluarea i selecia cererilor de finantare

Dosarul cererii de finanare va fi verificat i evaluat de ctre APDRP. Verificrile pe teren vor fi anunate n timp util.

Expertii verificatori pot solicita documente sau informaii suplimentare referitoare la dosarul cererii de finanare, dac pe parcursul verificrii criteriilor de eligibilitate i evalurii criteriilor de selecie se constat necesitatea furnizrii lor. Solicitanii au obligaia de a furniza, n maximum 5 zile lucrtoare, documentele i informatiile cerute.

Numai proiectele eligibile vor face obiectul procesului de selectare si ulterior, contractare.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va face public rezultatul sesiunii de proiecte pe site-ul ageniei (www.sapard.ro) iar fiecare solicitant va fi informat n scris privind declararea eligibilitatii i data de semnare a contractului, sau dup caz, respingerea cererii de finantare precizndu-se motivele respingerii.

Decizia de respingere a unei cereri sau de a nu acorda ajutor financiar nerambursabil va fi fcut pe urmtoarele baze:

Cererea este incomplet sau nu este conform cu condiiile administrative impuse;

Solicitantul nu indeplineste conditiile de eligibilitate;

Proiectul este neeligibil (de exemplu, activitatea propus nu este acoperit de Program, proiectul depete durata maxim alocat, costul total eligibil al proiectului etc.);

Punctajul total al criteriilor de selecie este inferior aceluia pentru proiectele selectate n limita sumelor maxime disponibile pentru respectiva cerere de proiecte;

Orice alt obiectiv sau motiv care se consider c nu corespunde cu termenii i condiiile Programului.

Contestaiile vor fi transmise n scris APDRP n termen de maxim 30 de zile calendaristice de la anunarea rezultatelor cererii de proiecte.

Proiectele declarate eligibile, dar care nu au fost selectate, pot participa la urmtoarele sesiuni de proiecte dup ce i vor fi actualizat avizele expirate, n acelai regim cu proiectele nscrise la licitaia respectiv

Data prevzut pentru selecie este de maxim 40 de zile calendaristice dup termenul limit de depunere a cererilor de finanare.

Data prevzut pentru notificarea rezultatelor este de maxim 60 de zile calendaristice dup termenul limit de depunere a cererilor de finanare.

D. Contractul de finantare

Dup decizia de acordare a finanrii nerambursabile, in functie de tipul proiectului, se procedeaza dupa cum urmeaza:

A. Achizitii independente (nu presupun intocmirea unui proiect tehnic) se continu cu punctul C. contractul de finanare

B. Proiecte complexe (presupun intocmirea unui proiect tehnic) se va trimite beneficiarului o notificare pentru demararea realizarii proiectului tehnic si obtinerea ofertelor de lucrari, utilaje, echipamente tehnologice, etc.. In termen de 60 de zile calendaristice de la data notificarii beneficiarul se prezinta la CRPDRP cu proiectul tehnic in vederea obtinerii avizului de principiu.

b.1 Daca se obtine avizul de principiu pentru proiectul tehnic, beneficiarul va prezenta in termen de maximum 30 de zile calendaristice, din momentul primirii avizului de principiu, urmatoarele: bugetul final, proiectul tehnic final si raportul de selectie a ofertelor privind lucrari, utilaje, echipamente tehnologice, etc..b.2 In cazul in care nu se obtine avizul de principiu (motive: schimbarea solutiei tehnice propuse prin studiu de fezabilitate, renuntarea la anumite actiuni prevazute prin studiu de fezabilitate, etc.) beneficiarul este obligat sa prezinte proiectul tehnic modificat in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data comunicarii acestui fapt de catre CRPDRP. Dupa obtinerea avizul de principiu pentru proiectul tehnic, la a doua prezentare, beneficiarul va prezenta in termen de maximum 15 zile calendaristice, din momentul primirii avizului de principiu, urmatoarele: bugetul final, proiectul tehnic final si raportul de selectie a ofertelor privind lucrari, utilaje, echipamente tehnologice, etc..

b.3 Dupa depunerea documentelor mentionate anterior in termenul specificat se trece la punctul c.

b.4 In cazul depasirii termenelor prevazute anterior pentru prezentarea documentatiei cerute, beneficiarului i se retrage decizia de acordare a fondurilor.

Toate achiziiile publice vor urma instruciunile din MANUALUL DE ACHIZIII PUBLICE acreditat la 30.06.2002 i disponibil la CRPDRP.

C. Contractul de finanare Dup decizia de acordare a finanrii nerambursabile, beneficiaru va ncheia un contract de finanare, n conformitate cu contractul cadru de finanare al APDRP prezentat integral n Anexa 3 la Ghid.

Valoarea contractului de finanare este exprimat n RON in conformitate cu Bugetul final al proiectului i va fi calculat prin conversia sumei aprobate din Euro n RON.

n maximum 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de finanare beneficiarul va depune la CRPDRP dosarele de selectie de oferte prevzute n proiect (respectnd instruciunile din Anexa IV la Contract) i declaraia de ealonare a plilor. E. Plata ajutorului financiar nerambursabil

Programul SAPARD nu acord pli n avans, doar ramburseaz cheltuielile deja fcute, cu excepia cheltuielilor precizate la paragraful Ajutorul financiar nerambursabil care poate fi obinut n cadrul acestei Msuri.

Execuia proiectului se efectueaz din surse financiare proprii ale beneficiarului, pn cnd este acordat finanarea SAPARD. Rambursarea se face n RON pe baza unei cereri de plat, la care se anexeaz documentele justificative (facturi, contracte, ordine de plat, etc.).

Solicitantii pot s opteze pentru o singura trana de rambursare sau maxim 5, care acoper ntreaga cheltuial eligibil a proiectului.

Rambursrile sunt fcute n termen de maxim 90 de zile de la data nregistrrii cererii de plat conforme la Centrul Regional.

Plile se vor face conform instruciunilor de plat prezentate n Anexa V la Contractul de finanare (Anexa 2 la Ghidul solicitantului).

F. Alte informaii

Toate notificrile ctre solicitani/beneficiari, din partea APDRP, n orice faz a programului, se fac pe baz de aviz potal/fax cu confirmare de primire. Data confirmrii de primire va fi data de referin de la care se va calcula termenul n care solicitantul/beneficiarul este obligat s rspund solicitrilor adresate de ctre Agenia SAPARD.

Pentru orice alte informaii referitoare la programul SAPARD, solicitanii se pot adresa att la sediul central al APDRP ct i la sediile Centrelor Regionale

Orice persoana juridic sau fizic are dreptul s elaboreze un proiect SAPARD, lund n considerare faptul ca nu exist nici un organism acreditat n acest sens, nici de ctre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, nici de ctre Uniunea European.

Un solicitant isi poate retrage proiectul depus, declarat conform si care se afla in proces de evaluare la CRPDRP, prin completarea formularului E.02 si depunerea acestuia la sediul central al APDRP.Conform articolului 4 - Conflict de interese, din ANEXA I - Prevederi Generale a Contractului de Finantare dintre APDRP i beneficiarii fondurilor nerambursabile, "Beneficiarul trebuie sa adopte o asemenea conduit pentru a evita conflictul de interese.

In general, situatiile care pot da nastere la conflicte de interese sunt cele care pot rezulta din relatiile pe care Beneficiarul le are cu persoane fizice i/sau juridice implicate in implementarea proiectului.

Beneficiarul trebuie sa evite stabilirea oricaror relatii cu persoane fizice i/sau juridice care ar putea prejudicia indeplinirea in mod obiectiv de catre oricare parte a obligatiilor si responsabilitatilor rezultate din implementarea proiectului. Orice astfel de situatie trecuta sau prezenta identificata pe parcursul derularii contractului de finantare, trebuie notificata in scris de beneficiar catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pentru a fi analizata.

Prin evitarea situatiilor conflictuale, Beneficiarul se asigura ca interesele proiectului primeaza tuturor celorlalte interese.

In urma verificarilor efectuate asupra dosarelor de achizitii depuse de beneficiarii privati ai Programului, au fost identificate ca posibile urmatoarele tipuri de potential conflict de interese:

furnizori de bunuri, lucrari sau servicii in cadrul proiectelor SAPARD sunt societati comerciale care au actionari comuni cu cei ai societatii comerciale beneficiare;

persoane fizice care au legaturi de rudenie cu actionarii sau administratorii societatii comerciale beneficiare sunt prestatori de servicii in cadrul proiectului (ex. consultanta si proiectare, dirigentie de santier, verificare tehnica de proiect, asistenta tehnica);

functionari publici, angajati in administratiile centrale sau locale, sunt prestatori de servicii in cadrul proiectului (ex. consultanta si proiectare, dirigentie de santier, verificare tehnica de proiect, asistenta tehnica);

Exemplele de mai sus nu au un caracter limitativ.

In cazul in care Certificatul de urbanism / Fisa tehnica emisa de Agentia de Protectia Mediului / Avizul sanitar veterinar/ Avizul sanitar sunt emise pe numele unei persoane fizice/ juridice diferite de solicitant, se vor depune in cadrul proiectului actele de transfer precum si o copie a adresei de instiintare inregistrata la organul emitent, conform urmatorului model.

Model

ADRESA DE INSTIINTARE

Pentru informare:

Catre:

Primaria comunei ............

Agentia de Protectia Mediului ..............

Directia sanitara veterinara ...................

Directia de sanatate publica ..................

Intrucat,

In cazul transferului de proprietate prin act notarial (contract de vanzare cumparare, donatie etc.) in cuprinsul aceluiasi act se specifica faptul ca odata cu proprietatea, se transfera si dreptul de folosinta al actelor anexe: certificat de urbanism, avizul si, daca este cazul, autorizatia de mediu, avizul si, daca este cazul, autorizatia sanitar veterinara, avizul si, daca este cazul, autorizatia sanitara emise deja pe numele vechiului proprietar, dar numai cele care mai sunt in termen la momentul vanzarii si in momentul depunerii proiectului la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Noul proprietar, persoana fizica/ juridica a urmarit perioadele de valabilitate ale actelor anexe preluate si va solicita altele noi numai la expiratea celor vechi.

Noul proprietar poate solicita alte avize si autorizatii pentru proprietatea achizitionata numai in cazul in care nu este de acord cu solutia constructiva solicitata de vechiul proprietar si in acesta situatie depune o noua documentatie pentru obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor pentru noua solutie dorita.

Am emis urmatoarea

Declaratie

Subsemnatul am preluat prin , toate drepturile si obligatiile ce decurg din Certificatul de urbanism nr. ..... / ..... eliberat de pe numele , privind imobilul in suprafata de ..... mp. situat in , intabulat .

Va informam ca am preluat avizul nr. ... din data de ... eliberat de , pentru .

Ma oblig sa respect avizul emis si cerintele impuse de accesarea fondurilor SAPARD.

Numele si prenumele responsabilului legal .............................

Data .......................................

Semnatura .............................

Stampila societatii ..................

In perioada de la inceputul anului pana la termenul limita de depunere si verificare a bilantului pe anul precedent dee catre Administratia finantelor publice, conform Normelor metodologice privind intocmirea, verificarea si centralizarea situatiilor financiare anuale simplificate ale persoanelor juridice pentru anul precedent, se va proceda astfel:

- atat pentru proiectele deja depuse cat si pentru cele ce urmeaza sa fie depuse in aceasta perioada, solicitantii vor depune Declaratia pe propria raspundere, conform modelului de mai jos.

Model

Declaratie pe propria raspundere

Referitoare la rezultatul net al exercitiului financiar

Prin aceasta declaratie subsemnatul reprezentat legal al care solicita asistenta financiara nerambursabila prin programul SAPARD pentru proiectul declar pe propria raspundere:

Rezultatul net al exercitiului financiar aferent anului precedent este pozitiv,

voi depune la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit-Serviciul Evaluare selectare bilantul aferent anului precedent dupa verificarea de catre Administratia Finantelor Publice, pina la termenul limita de depunere si verificare a bilanturilor. De asemenea voi reface si redepune Sectiunea economica a cererii de finantare in care voi modifica numai in foaia Bilant&CPP in conformitate cu bilantul aprobat.

sunt de acord ca pentru proiectul depus sa fie finalizata evaluarea numai dupa depunerea bilantului verificat de Administratia Finantelor Publice,

sunt de acord ca in cazul in care nu depun bilantul aferent anului precedent pina la data limita de depunere si verificare a bilanturilor proiectul sa fie declarat neeligibil.

Intocmit

Data

Stampila solicitantului

Semnatura* * *

A N E X E

l a

G H I D U L S O L I C I T A N T U L U I

Anexa 1

Model Cerere de finanare

Anexa 2

Model contract de finantare

CONTRACT CADRU- IMPADURIRI M 3.5

Nr. C............................... /...................................

PENTRU

ACORDAREA AJUTORULUI FINANCIAR NERAMBURSABIL N CONDITIILE PROGRAMULUI SPECIAL DE PREADERARE PENTRU AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA

SAPARD - ROMANIAntre:

AUTORITATEA CONTRACTANTA Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Romnia, cu sediul n str Stirbei Voda nr 43, sector 1, Bucureti, Tel.40-21-311.09.33/Fax40-21315.67.79; email:[email protected], reprezentat legal de................................................., n funcia de Director General, n calitate de Autoritate Contractant, pe de o parte,

I. i

Persoan Juridic /, ..............................infiintata/ la data de.................., Cod Unic de inregistrare/....................................,cu sediul in Str............................, Judetul................, cod postal...................., Tel......................, Fax ......................., Reprezentata prin ............................... n functia de ...........................

Identificat prin B.I / C.I / PASS Seria .......... Nr................................CNP ................... in calitate de Beneficiar pe de alta parte ,

au convenit incheierea prezentului contract de finantare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil pe baza Cererii de finantare nr. F ..in urmatoarele conditii:

Articolul 1 Obiectul Contractului

1 (1)Obiectul prezentului Contract l reprezint acordarea finanrii nerambursabile de ctre Autoritatea Contractant, pentru punerea n aplicare a Proiectului nr.. intitulat: 1 (2)Beneficiarului i se va acorda finanarea nerambursabil n termenii i condiiile stabilite n prezentul Contract, care este constituit din Contractul cadru i anexele acestuia, pe care Beneficiarul declar c le cunoate i le accept.

Cererea de finantare depusa de beneficiar, rezultata in urma verificarilor modificarilor si completarilor efectuate pe parcursul procedurii de evaluare selectare devine obligatorie pentru beneficiar.

Bugetul indicativ din cererea de finantare rezultat in urma avizarii procedurii de achizitii devine Anexa III la prezentul contract

1 (3)Beneficiarul accept finanarea nerambursabil i se angajeaz s desfoare Proiectul pe propria rspundere.

Articolul 2 Perioada de executie a activitatilor specificate in Cererea de Finantare si

durata de valabilitate a contractului

2 (1) Executarea prezentul contract va ncepe la data semnrii acestuia de ctre ambele pri i conform Prevederilor generale specificate n Anexa I, care face parte integrant din prezentul contract.

2 (2) Durata de execuie a investitiei de baza este de maxim ...... luni, in functie de complexitatea acesteia, incepand cu data semnarii prezentului Contract. Prin an de executie a investitiei se intelege o perioada de 12 luni calendaristice calculate incepand cu data semnarii prezentului Contract de Finantare.

2 (3) Contractul va intra n vigoare la data semnrii acestuia de ctre prile contractante. Durata de valabilitate a contractului este de maxim 5 ani, la care se adauga o perioada de maxim 90 de zile aferenta ultimului an de executie, calculata din momentul depunerii ultimei cereri de plata.

Articolul 3 Valoarea Contractului

3 (1) Valoarea total maxima a ajutorului financiar care urmeaz a fi pltit de Autoritatea Contractant cuprinde valoarea total eligibil a Proiectului prevazuta la art 3 (2) la care se adauga valoarea primelor stabilite conform art 3 (5).

3 (2) Valoarea total eligibil a investitiei de baza care face obiectul finanrii nerambursabile de ctre Autoritatea Contractant este estimat la n ron (cifre i litere).

3 (3) Autoritatea Contractanta se angajeaz s acorde o finanare nerambursabil de maxim ron (cifre i litere), echivalent cu maximum % din valoarea total eligibil a investitiei de baza specificata n paragraful 3 (1);

3 (4) Numai pentru benficiarii privati, costurile pentru executarea lucrarilor de intretinere (revizuiri, mobilizari manuale si mecanizate, descoplesiri de alte specii ierboase si lemnoase, etc.) si completare a plantatiei pana la realizarea starii de masiv, sunt cheltuieli eligibile si nu sunt cuprinse in calculatia valorii totale eligibile a proiectului. Costurile pentru aceste lucrari se ramburseaza 50 %, pentru o perioada maxima de 5 ani conform art. 3.5 Contract Cadru.

La finalizarea executiei investitiei de baza, Autoritatea contractanta va angaja printr-un Act aditional, valoarea maxima a finantarii nerambursabile aferenta primelor pentru intretinerea si completarea plantatiei pana la realizarea starii de masiv, pentru anul urmator de executie, numai in cazul in care beneficiarul a respectat prevederile prezentului contract,.

3.5 Valoarea maxima a finantarii nerambursabile, angajata anual prin act aditional, aferenta primelor pentru intretinerea si completarea plantatiei pana la realizarea starii de masiv, se va calcula in baza valorilor in euro prevazute in Anexa III la prezentul contract, dupa cum urmeaza:

Pentru lucrarile de intretinere si completare a plantatiei, realizate in cursul doi si trei de executie, calculat incepand din momentul finalizarii executiei investitiei de baza, se acorda o prima compensatorie de maxim 50% din valoarea acestor lucrari, dar nu mai mult de echivalentul in ron a 200 Euro/ha, calculat la cursul de schimb publicat pe pagina web a Bancii Central Europene http://www.ecb.int/index.html din ziua intocmirii de catre Autoritatea Contractanta a raportului de verificare a ultimei cereri de plata aferenta investitiei de baza.Pentru lucrarile de intretinere si completare a plantatiei, realizate in cursul anului patru si cinci de executie, calculat incepand din momentul finalizarii executiei investitiei de baza, se acorda o prima compensatorie de maxim 50% din valoarea acestor lucrari, dar nu mai mult de echivalentul in ron a 150 Euro/ha, calculat la cursul de schimb publicat pe pagina web a Bancii Central Europene http://www.ecb.int/index.html din ultima zi a anului de executie incheiat.

3 6) Valoarea acestor prime se va calcula pe baza costurilor reale de piata fara TVA conform facturilor pentru bunurile achizitionate si pentru lucrarile si serviciile furnizate de terte parti specializate, in conformitate cu metodologia specifica, aprobata de legislatia in vigoare.

3 (7) n cazul n care la sfritul proiectului, costurile eligibile sunt mai mici dect costul total estimat menionat la Articolul 3 (1) al Contractului Cadru, contribuia financiara acordata de Autoritatea Contractanta se va limita la valoarea corespunzatoare cheltuielilor efectiv realizate de catre Beneficiar.

Articolul 4 Modalitatea de plat

4 (1) Beneficiarul va ntocmi rapoarte tehnice i financiare pentru a fundamenta cererile de plat n conformitate cu articolul 2 din Anexa I;

4(2) Plata se va efectua pe baza cererilor de plat depuse de beneficiari, fundamentate de documente justificative, autorizate de Autoritatea Contractanta . Autorizarea cererilor de plat se face n urma verificrilor documentelor justificative prezentate de beneficiar conform cerinelor Autoritatii Contractante prezentate n Instruciuni de plat, Anexa IV la prezentul contract.

4 (3) Beneficiarul poate opta pentru plata finantarii nerambursabile in maximum trei transe, aferente investitiei de baza, iar pentru primele compensatorii beneficiarul va depune in termen de maxim 30 de zile de la incheierea anului de executie, cererea de plata aferenta anului,de executie incheiat.

Articolul 5 - Dispoziii de plat

5 (1)Plata se va efectua pe baza declaraiilor de cheltuieli fcute de beneficiar n conformitate cu articolul 2 din Anexa I.

5 (2) Plile se vor efectua n Ron n urmtorul cont:

cont numrul:

deintor:

denumire/adresa Bncii sau Trezoreriei de Stat:

5 (3) Termenul limit pentru rambursarea fiecrei trane de plat este de maxim 90 de zile calendaristice de la data nregistrrii cererii de plat

Articolul 6 Anexe

Urmtoarele documente anexate prezentului Contract constitue parte integrant a acestuia, avand aceiasi forta juridica:

Anexa I: Prevederi Generale

Anexa II: Panouri cu afisare temporara si placi cu amplasare permanenta cu informatii privind participarea Uniunii Europene

Anexa III Bugetul indicativ si planul financiar

Anexa IV Instructiuni de plata

Articolul 7

7(1) Prezentul contract oblig prile s respecte ntocmai i cu bun credin fiecare dispoziie a acestuia n conformitate cu principiul obligativitii contractului ntre prile contractante n temeiul articolului 969 din Codul civil i dispoziiilor Acordului multianual de finanare incheiat intre Romania si Comisia Comunitatilor Europene, cu modificarile si completarile ulterioare.

7(2) Obligatiile Autoritatii Contractante ce decurg din prezentul Contract de Finantare vor putea fi preluate de organismele abilitate sa gestioneze asistenta tehnica financiara nerambursabila ce fac obiectul prezentului contract, ulterior momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

7(3) Prezentul contract constitue titlul executoriu.

ncheiat n dou exemplare originale n limba Romn, cate unul pentru fiecare parte contractanta.

Pentru Beneficiar

Reprezentant legal

Nume/prenume

Semntura

DataPentru Autoritatea Contractant

Director General

Nume/prenume

Semntura

Data

Vizat Control Financiar Preventiv Delegat

Director economic Nume/prenume

Nume/prenume SemnturaSemntura

Vizat Control Financiar Preventiv Propriu

Nume/prenume Semntura

Compartiment Juridic

Nume/prenume

Data:

Semnatura

ANEXA IPREVEDERI GENERALEArticolul 1 - Obligaii generale

1 (1) Beneficiarul trebuie s asigure executarea Proiectului n conformitate cu descrierea acestuia cuprins n Cererea de finanare/Proiectul Tehnic aprobat/

Beneficiarul va fi singurul rspunztor n fata autoritii contractante pentru implementarea proiectului. Subcontractarea vreunei pri din proiect este strict interzis.

1 (2) Beneficiarul trebuie s implementeze Proiectul cu maximum de profesionalism, eficien i vigilen n conformitate cu cele mai bune practici n domeniul vizat i n concordan cu prevederile prezentului contract.

Articolul 2 Obligaii privind informarea i raportarea financiar i tehnic

2 (1) Beneficiarul este obligat s ntocmeasc i s ataeze la fiecare cerere de plat rapoarte de execuie, respectnd Instruciunile de Plata- Anexa IV la prezentul contract.

2 (2) Beneficiarul are obligaia s furnizeze orice alte informaii de natur tehnic sau financiar solicitate de Autoritatea Contractant.

Articolul 3 Obligaii

3 (1) Beneficiarul se oblig s respecte pe toata durata contractului, criteriile de eligibilitate i de selecie nscrise n cererea de finanare.

De asemenea, pe o perioad de 5 ani de la ultima plat efectuat de Autoritatea Contractanta Beneficiarul se oblig s nu modifice substanial proiectul conform Art. 14 (2) al prezentului contract.

3 (2) Beneficiarul i va asuma integral rspunderea pentru prejudiciile cauzate terilor din culpa sa pe parcursul derulrii proiectului. Autoritatea Contractant va fi degrevat de orice responsabilitate pentru prejudiciile cauzate terilor din culpa Beneficiarului.

Articolul 4 - Conflict de interese

Beneficiarul va adopta o asemenea conduit de natura sa evite conflictul de interese i va informa imediat Autoritatea Contractant despre orice situaie care d natere sau este posibil s dea natere unui astfel de conflict.

Articolul 5 - Confidenialitate

Autoritatea Contractant i Beneficiarul se angajeaz s pstreze confidenialitatea rapoartelor i a oricrui document, informaie sau alt material cu privire la prezentul contract. Informaiile pot fi furnizate doar autoritilor competente, la solicitarea acestora.

Articolul 6 - Publicitate

6 (1) Beneficiarul este obligat sa specifice in cadrul oricarei manifestari publice (conferinte, seminarii, simpozioane e.t.c.) i n orice relaie cu mass-media, ca pentru activitatea desfasurata, specificata in Cererea de Finantare, beneficiaza de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.

6 (2) Toate panourile vor fi realizate de catre beneficiar in conformitate cu Anexa II a prezentului contract.

Articolul 7 - Dreptul de proprietate / utilizare a rezultatelor i echipamentelor

7 (1) Drepturile de proprietate industrial i intelectual rezultate din implementarea proiectului, sunt drepturi exclusive ale Beneficiarului.

7 (2) Prin derogare de la prevederile primului paragraf, Beneficiarul poate acorda dreptul Autoritii Contractante de a utiliza n mod liber aa cum crede de cuviin, toate documentele care deriv din Proiect, n orice form a lor.Articolul 8 - Evaluarea Proiectului

8 (1) Dac Autoritatea Contractant sau Comisia European efectueaz evaluri pe durata executrii prezentului contract, Beneficiarul trebuie s i asume obligaia furnizrii Autoritii Contractante, Comisiei Europene i/sau agenilor lor autorizai a oricrui document sau informaie n msur s ajute ca evaluarea s fie ncheiat cu succes, i s admit drepturile lor de acces descrise n Articolul 15 (2).

8 (2) Rezultatul oricrei evaluri va fi pus la dispoziia prilor contractante.

Articolul 9 - Amendament la Contract

9 (1) Orice modificare la contract se va face cu acordul ambelor pri

9 (2) Orice amendament al Contractului sau al anexelor sale trebuie fcut n scris printr-un act adicional.

9 (3) Scopul actului adiional trebuie s fie strns legat de natura proiectului finantat prin prezentul contractul.

9 (4) Modificrile contractului pot fi efectuate numai n cursul perioadei de execuie a proiectului, stabilit prin contract, i nu pot avea efect retroactiv.

9 (5) Valoarea maxim eligibil a investitiei de baza, aprobat i prevzut n art.3.3 din contract, nu poate face obiectul modificrii prin act adiional.

9 (6) Pentru schimbarea adresei sediului social, schimbarea contului bancar sau nlocuirea responsabilului legal sau tehnic, Beneficiarul notific Autoritatea Contractant. Pentru schimbarea contului bancar si /sau a bancii notificarea va fi insotita de acordul scris al bancii creditoare daca Beneficiarul a solicitat credit bancar pentru cofinantarea proiectului. Pentru oricare din aceste cazuri, notificarea va fi nsoit de documente justificative eliberate de autoritile competente care vor fi ulterior avizate de Autoritatea Contractant devenind parte integrant din contract.

Articolul 10 - Cesiunea

Contractul n integralitatea sa precum i toate drepturile i obligaiile decurgnd din acesta nu pot face obiectul cesiunii. n caz de imposibilitate, neimputabil Beneficiarului, de a executa prevederile contractuale, activitatea va fi preluat de succesorii si n drepturi, cu aprobarea prealabil a Autoritii Contractante.

Articolul 11 ncetarea contractului

11 (1) n cazuri excepionale i temeinic dovedite inclusiv cazurile de for major Autoritatea Contractant poate decide s rezilieze Contractul printr-o notificare scris, fr a fi cerut plata finanrii nerambursabile.

11 (2) Autoritatea Contractant poate nceta executarea Contractului, fr s instiinteze i fr s plteasc finanarea nerambursabil, n cazul nclcrii de catre Beneficiar a prezentului contract.

n aceast eventualitate Autoritatea Contractant va solicita restituirea complet a sumelor deja pltite n cadrul Contractului.

Anterior rezoluiunii Contractului, Autoritatea Contractant poate suspenda plile ca o msur de precauie, fr o avertizare prealabil dup cum este specificat n acest articol.

Articolul 12 Modificarea duratei de execuie a Contractului 12 (1) Beneficiarul trebuie s informeze Autoritatea Contractant fr ntrziere despre orice circumstan probabil s mpiedice sau s ntrzie executarea investitiei de baza. Beneficiarul poate cere, cu cel puin 30 de zile lucratoare nainte de sfritul perioadei de finalizare a proiectului, prelungirea duratei de execuie a contractului. Toate dovezile de susinere necesare pentru aprobare trebuie s nsoeasc cererea.

12 (2) Contractul trebuie s ia sfrit n termenul limit menionat n Articolul 2 al prezentului Contract Cadru. Autoritatea Contractant va informa Beneficiarul despre orice amnare a datei finale.

Articolul 13 - Legea aplicabil.

13 (1) Acest contract va fi guvernat de legea romna.

13 (2) n eventualitatea unei dispute ntre Autoritatea Contractant i Beneficiar, survenit din executarea acestui Contract, se va ncerca soluionarea litigiului pe cale amiabil. n situaia n care nu se poate ajunge la o nelegere pe cale amiabil disputa va fi soluionat de instanele judectoreti competente potrivit legii.

PREVEDERILE FINANCIARE

Articolul 14 Eligibilitatea cheltuielilor

14 (1)Urmtoarele cheltuieli nu sunt eligibile pentru finanarea Uniunii Europene n cadrul Programului, conform Acordului Multianual de Finantare:

(a) cumprarea, nchirierea sau luarea n leasing a terenurilor i cldirilor existente, indiferent dac leasingul are ca rezultat trecerea n proprietate a celui care ia n leasing;

(b) impozite, taxe vamale i taxe de import care:

(c) costuri de exploatare, inclusiv costuri de ntreinere i chirie;

(d) leasing, exceptnd cazul n care leasingul are ca rezultat trecerea n proprietate a celui care ia n leasing;

(e) costurile oricror servicii, bunuri i lucrri care valoreaz mai mult de echivalentul n ron a 10.000 euro, pentru care Beneficiarul nu a obinut oferte de la cel puin trei furnizori, originalele acestora fiind incluse n declaraia de cheltuieli la care se face referire n Articolul (8), (b) din Seciunea A a Acordului multianual de finanare;

(f) comisioane bancare, costurile garaniilor i cheltuieli similare;

(g) costuri de schimb valutar, taxe i pierderi ocazionate de schimburile valutare asociate contului euro SAPARD;

(h) cheltuieli efectuate de ctre administraia public, incluznd Autoritatea Contractanta i n special, cheltuieli de regie, chirii i salarii ale personalului angajat n activiti de management, implementare, monitorizare i control;

(i) acea parte de costuri, precum onorariile pltite arhitecilor, inginerilor sau consultanilor, taxe legale, studii de fezabilitate, achiziii de patente i licene, costuri ce privesc pregtirea

i/sau implementarea unui proiect, direct legate de msur, (inclusiv costurile pentru elaborarea planurilor cadastrale si actualizarea planurilor de management al padurilor) care un depesc 12% din costul total eligibil al proiectului exceptand cazurile in care un sunt prevazute constructii cand aceste costura un depasesc 5%;

(k) cheltuiala legat de produsele sau serviciile care nu respect prevederile menionate n paragrafele 2.6 i 2.7 din Articolul 14 din seciunea A a Acordului multianual de finanare;

(l) cheltuiala privind proiectele care au generat taxe de utilizator sau participant nainte de ncheierea proiectului fr ca sumele respective s fi fost deduse din costurile eligibile;

(m) costuri promoionale, altele dect n interes comun;

(n) plata n natur;

(o) cheltuieli pentru cumprarea de echipament second-hand;

la care se va aduga:

Investiiile care sprijin vnzarea cu amnuntul,

Investiiile pentru construirea i modernizarea locuintelor;

Cheltuielile privind promovarea produselor prin expozitii, reclame si publicitate;

Achiziionarea de mijloace de transport cu exceptia celor specializate;

14 (2)Proiectul rmne eligibil pentru co-finanarea Uniunii Europene numai dac nu sufer o modificare substanial, pe perioada de valabilitate a contractului. Modificrile substaniale la un proiect sunt acelea care:

afecteaz natura i condiiile de implementare sau ofer unei firme sau organism public un avantaj necuvenit si

rezult de asemenea dintr-o schimbare a naturii proprietii unui articol din infrastructur, sau o nceta