revista "un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

36
Anul I, Nr. 1, iulie 2013, tiraj: 5.000 de exemplare. Se dIStrIbuIe grAtuIt VALentInA PeLIneL ne sfătuieşte: “Întâi sănătos, apoi frumos Interviu în exclusivitate cu medicul chirurg de la Spitalul Fundeni, Secţia chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic. Medicul Doina Hrehoreţ ”dăruieşte viaţă” 16-18 2-3 Metoda de înfrumuseţare a Madonnei în Pitești Mici trucuri pentru a evita excesul de zahăr Activităţi pentru copii pe timpul verii Remedii naturale în bolile bărbaţilor 14-15 8/10 20-21 32

Upload: unpasspresanatate

Post on 31-Mar-2016

233 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

http://www.unpasspresanatate.ro/images/reviste/revista%20nr%201.pdf

TRANSCRIPT

Page 1: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

Anul I, Nr. 1, iulie 2013, tiraj: 5.000 de exemplare. Se dIStrIbuIe grAtuIt

VAlentinAPelinel ne sfătuieşte:

“Întâi sănătos, apoi frumos”

Interviu în exclusivitate cu medicul chirurg de la Spitalul Fundeni, Secţia chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic.

Medicul DoinaHrehoreţ”dăruieşte viaţă”

16-18

2-3

Metoda deînfrumuseţarea Madonnei în Pitești

Mici trucuripentru a evita

excesul dezahăr

Activităţipentru

copii pe timpul verii

Remediinaturale în bolilebărbaţilor

14-15

8/10

20-21

32

Page 2: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 3: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

Editorial Din sumar

Daaa! Ştim expresia! “Ce-i asta? “O nouă revistă apărută în oraşul tău!

“Un pas spre sănătate”...Încearcă să o răsfoieşti şi vei descoperi

lucruri interesante şi educative pentrutoate vârstele.

Revista “Un pas spre sănătate” este orevistă cu specific medical ce apare lunarîn 5.000 de exemplare şi se distribuiegratuit. Vă aduce la un loc, tot ce estenou la nivel de informaţie medicală,specialişti din toate domeniile şi locaţiiledin judeţ şi nu numai, unde vă puteţitrata sau, mai bine zis, puteţi avea grijăde sănătatea dumneavoastră.

Nu ne oprim aici şi vă prezentăm ceeste în trend în materie de frumuseţe,întreţinere, fashion, iar pentru a susţineacest aspect avem un interviu cu ValentinaPelinel, care ne împărtăşeşte din ritualurileei de frumuseţe şi întreţinere.

Avem copii şi ne gîndim în fiecare zisă le oferim ce este mai bun şi maifrumos. Vrem cele mai bune grădiniţe şişcoli cu o paletă largă de activitaţi caresă-i stimuleze, vrem locuri unde să prac-tice un sport care să-i dezvolte, vremlocaţii unde să înveţe limbi străine, undesă picteze, unde să înveţe arta fotografieietc. Ei bine, aşa am ajuns să vă oferiminformaţii despre locaţiile cel mai binecotate în materie de servicii pentru copiiatât pe timpul anului şcolar, cât şi învacanţă.

Mai avem multe să vă spunem desprece cuprinde revista “Un pas spre sănătate”,dar vă lăsăm să descoperiţi în timp ce orăsfoiţi. Cât despre numerele următoarevă promitem să aducem informaţii noi şide interes.

Aşadar, la fiecare întâi ale lunii vaapărea revista “Un pas spre sănătate” şivă propunem să începeţi cu un plus deinformaţie de calitate şi mai siguri pealegerile făcute în materie de sănătate,frumuseţe, întreţinere etc.

Diana şi Claudia

Pasul nostru spre sănătatea voastră

Doctorul ne spune

Dietă și nutruţie

Transplantul de ficat.Interviu cu doctorDoina Hrehoreţ

Descopeririîn sănătate

Mănâncă mai puțin zahăr!

pag.

2-4

Sportul - sănătate curată

Valentina Pelinel ne sfătuiește: ”Întâi sănătos, apoi frumos”

pag.

16-

18pa

g. 6

pag.

8Frumuseţe și îngrijire

Chirurgia frumusețiipag.

12

Călătorii

Trusa medicală pentru concediupag.

26

Sfatul bunicii

Calendarul plantelor medicinale devară

pag.

28/

30

Familia ta - totulpentru copilul tăuActivităţi benefice pentru copiiîn vacanţăpa

g. 2

0-21

Viaţa de cuplu

Contracepţia, pas cu pas

pag.

22/

24

Echipa ”Un pas spre sănătate”Tel: 0766/928.928E-mail: [email protected]: Design Media

(http://tipodsm.ro)

Page 4: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

2

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

Doctor Doina Hrehoreţ - medic primar specialitate

chirurgie generală, supraspecializare în chirurgiehepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic, doctor în ştiinte medicale şi atestat de liberă practicăîn Comunitatea Europeana.

Aceasta este doar o parte din titulatura doamnei doctor Doina Hrehoreţ, medic în spitalul Clinic Fundeni,care a avut amabilitatea să stea de vorbă cu noi în exclusivitate, despreimportanţa transplantului hepatic.

În cei peste 16 ani dechirurgie, medicul DoinaHrehoreţ, de la Spitalul Clinic Fundeni, a adunat peste10.000 de ore în sala deoperaţii. Până acum, mii de bolnavi condamnaţi lasuferinţă au primit de la ea onouă şansă la viaţă. Nu esteun om de fier, ci un doctorcare crede, din tot sufletul, cătrebuie să-şi ajute semenii,cu dragoste, devotament şidăruire totală.

Deşi este om, medicul Doina Hrehoreţ ”dăruieşte viaţă”

Interviu în exclusivitate cu doctor Doina Hrehoreţ, medic chirurg SpitalulFundeni, Secţia chirurgieHepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic.

Page 5: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

3

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

”Este greu să vezi suferinţă, dar este o uşuraresă vezi că poţi să alini”

Doamna doctor Doina Hrehoreţ suntetiun medic chirurg foarte cunoscut şi cu unCV impresionant în realizări. Practicsunteţi un "om care dă viaţă". Este greusă aveţi o asemenea responsabilitate?

- Nu cred că se pune problema de “uşor”sau “greu”. Dacă aş afirma că este greu, mi-aşnega întreaga existenţă. Aceasta meserie mădefineşte ca om, altfel nu aş putea face faţă.Este greu să vezi suferinţă, dar este o uşuraresă vezi că poţi să alini. În momentul în carealegi meseria de medic trebuie să fi pregătitpentru ore, zile, nopţi de muncă şi pentru unefort de multe ori supraomenesc. Totul sejustifică pentru că se lucrează cu o “materieprimă” extrem de valoroasă: viaţa unui om.

”Cei mai mulți pacienţi au unistoric lung de boală hepatică”

Se ştie că numărul celor care aşteaptă pelista de transplant este foarte mare, darde la o vreme a crescut şi numărul dona-torilor. Acum care este situaţia?

- Din fericire, numărul celor care sunt deacord cu prelevarea de organe de la rudeleaflate în moarte cerebrală, a crescut. Oameniiau început să înţeleagă, şi cu un mic suport dinpartea mass-media, că viaţa chiar poate con-tinua, dincolo de dispariţia celui drag. În 2013situaţia este mai bună în comparaţie cu aniiprecedenţi, şi automat timpul de aşteptarepentru pacienţi este mai scurt.

Doamna doctor Doina Hrehoreţ, cumajunge un pacient să aibă nevoie de trans-plant hepatic?

- Cei mai mulţi pacienţi care au nevoie detransplant hepatic au un istoric lung de boalăhepatică ce se agravează în timp, punând înpericol viaţa pacientului. Pacienţii vin după olungă suferinţă, după multiple spitalizări impusede complicaţiile cirozei.

”După transplant viaţa seschimbă radical”

Cum se pregăteşte un pacient pentrutransplant?

- Pacienţii sunt investigaţi într-un centrude gastroenterologie sau medicină internă con-

form unui protocol bine pus la punct, apoi sta-bilindu-se indicaţia şi prioritatea pentru trans-plant

Există vreo diferenţă între transplantulfăcut cu un organ prelevat de la un donatorîn moarte cerebrală sau un donator viu?

- Da, există! În cazul transplatului cu donatorîn viaţă, timpul de aşteptare este foarte scurt,dar din punct de vedere tehnic, gradul de com-plexitate este mult mai mare.

Cum se schimbă viaţa unei persoane carea trecut printr-un transplant?

- Un pacient aflat pe lista de aşteptare,necesită de cele mai multe ori internări multipleşi frecvente şi astfel sunt pensionaţi pe caz deboală. După transplant viaţa se schimbă radical.Pacientul este integrat socio-profesional, duceo viaţă absolut normal, poate să-şi reia activi-tatea profesională, poate chiar să facă sport,dar trebuie sa ţină cont de un regim alimentarşi de gradul de efort la care se supune. Femeilecare nu au devenit mame înaintea transplantuluio pot face dupa efectuarea lui fără nici un risc.

Interviu realizat de Ioana Radu

Doamna doctor Doina Hrehoreţiubeşte oamenii, îşi iubeştemeseria şi acest aspect nu poatedecât să ne dea încredere căpacienţii care ajung să aibănevoie de transplant hepatic voravea alături unul dintre cei maibuni specialişti în domeniu.

”Aceasta meserie mădefineşte ca om, altfel nuaş putea face faţă. Estegreu să vezi suferinţă, dareste o uşurare să vezi căpoţi să alini. În momentulîn care alegi meseria demedic trebuie să fi pregătitpentru ore, zile, nopţi demuncă şi pentru un efortde multe orisupraomenesc.

Page 6: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

4

Doctorul ne spune Un pas spre sănătate

În ultimii ani atât în România cât şi pe plan mondial, un număr dince în ce mai mare de pacienţi cu cancer hepatic, beneficiază detransplant hepatic, acesta fiind considerat un tratament curativ. Succesul se datorează în primul rând medicilor, cărora li se maispune îngeri în halate şi de multe ori rezultatele sunt miracole.

Transplantul de ficat

Transplantul deficat este oprocedurăchirurgicală ceare ca scop elim-inarea ficatuluibolnav şi în-locuirea acestuiacu un ficatsănătos de la undonator. În celemai multeoperaţii de trans-plant de ficatsunt utilizate or-gane de la dona-tori în moartecerebrală deşi unficat poateproveni, deasemenea, de laun donator înviaţă în cazul încare serealizează untransplant de fi-cat parţial. Mulţidintre beneficia-rii transplantuluide ficat parţialsunt copiii.

Ficatul are abili-tatea de a se re-genera foarterapid. De obiceilobul drept serecoltează dacăprimitorul esteadult, iar lobulstâng dacă primi-torul este copil.Primul trans-plant hepaticuman a fost făcutîn 1963, iar înRomânia a fostfăcut în urmă cumai bine de 10ani.

• Organismul nu mai poate elimina substanţele toxice sau cândficatul nu mai poate realiza funcţia de sinteză;• Persoanele care suferă de insuficienţă hepatică sunt în stadiuterminal;• Persoanele la care alte tratamente nu mai sunt eficiente saucare sufer de cancer la ficat;• Pacienţii care sunt diagnosticaţi cu ciroza hepatică, cu virusulB, virusul C, ciroză autoimună, colangită sclerozantă primitivă;• Copiii care se nasc cu atrezie de căi biliare;• Un pacient suferă de insuficienţă hepatică acută (hepatită acutăvirală, toxică)

Un transplant de ficat este necesar atunci când:

Page 7: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

CardiologieDr. Iorgoveanu Dinu, medic specialist L-Mi: 14:30 - 16:30 J-V: 15:00 - 19:00Ddr. Iorgoveanu Doina, medic specialist L-V: 16:30 - 19:00

Dermatolo - Venerologie Dr. Marinescu Delia Codruta, medic primar V: 14:30 - 19:00

Diabet zaharat, nutriţie și boli metaboliceDr. Andreescu Georgeta, medic specialist S: 10:00 - 13:00

EcografieDr Diaconu Bogdan, medic primarJ: 8:30 - 12:30Dr. Funie Gabriela, medic primarMa: 10:00 - 18:00 Mi: 10:00 - 14:00 V: 9:00- 14:00

Endocrinologie Dr. Nita Bogdan, medic primarL: 10:00 - 12:00 J: 17:00 - 19:00

Explorări funcţionale Dr. Dobrescu MariusL-V: 10:00 - 16:00

HomeopatieDr. Niţă Bogdan, medic primar L: 10:00 - 12:00 J: 17:00 - 19:00

Medicină de familieDr. Funie Gabriela L-V: 10:00 - 14:00

Medicina munciiDr. Dobrescu Mihaela, medic specialistL-V: 10:00 - 14:00

ORL Dr. Obicei Cristian, medic primar Ma-J: 9:00 - 12:00

PediatrieDr. Toader Dana, medic primarMi: 16:00 -18:00

PneumologieDr. Simionoiu Duţă Oana, medic specialist Ma - J: 8:30 - 11:00 Mi: 15:00 - 18:00

SexologieDr.Niţă Bogdan, medic primarL: 10:00 - 12:00 J: 17:00 - 19:00

IC Brătianu Nr. 16 bl A5/A/ mezanin Pitești (lângă Policlinica 1 Mai)

Centrul medical este deschis L-V: 8:00-20:00 S: 8:00-14:00 Tel. 0348/411 119 0745/757 757 0372/799 799

www.e-medicii.ro

Analize medicale - laborator BIOS Diagnostic București

Page 8: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

6

Descoperiri în sănătate - noutăți Un pas spre sănătate

Medicament împotriva virusului HIVVirusul HIV face victime atât între tineri

cât şi între adulţi şi cu toate acestea abia a fostcreat primul medicament care previne infecţiacu virusul HIV în rândul persoanelor sănătoase.Truvada, este o combinaţie între 2 medicamente

antivirale şi a fost supus mai multor studii careau arătat ca poate scadea riscul de infecţiepentru bărbaţii homosexuali şi partenerii deviaţă ai seropozitivilor cu 42-75%.

Munciţi pentru un somn bun Cercetătorii britanici, au descoperit că şomerii prezintă un

risc cu 40% mai mare de a-şi petrece nopţile numărând oiţe,comparativ cu persoanele angajate. Asta nu înseamna că odată semnat contractul de muncă somnul este garantat.

Aceiaşi omeni de ştiinţă mai susţin că şi satisfacţia vis-a-vis de activitatea prestată este un factor decisiv. Aşadar, pentruun somn odihnitor luaţi-vă un serviciu!

Peştele combate atacul cerebral

Conform unui studiu realizat în Suedia, femeilecare au consumat mai mult de trei porţii depeşte pe săptămână au fost cu 16% mai puţinpredispuse să sufere un atac cerebral în perioadatestata, decât cele care evitau peştele. Acest al-iment oferă protecţie la fel de mare ca şi medica-mentele de reducere a colesterolului.

Organecreate dincelule stem

Vaccin nazal contra Alzheimer Avem vaccinuri pentru o sumedenie de boli şi

mai nou a apărut şi vaccinul nazal contra Alzheimer.Potrivit statisticilor în Romania 1 din 3 persoaneaflate la 90 de ani suferă de această boală, iarspecialiştii de peste ocean estimează că 1 din 8persoane va fi diagnosticată cu Alzheimer la unmoment dat în viaţă. Oamenii de ştiinţă israelieniau dezvoltat un vaccin nazal contra acestei afecţiunidotat cu însuşiri duble asta pentru că promiteprotecţie nu doar împotriva Alzheimer ci şi împotrivaatacului cerebral.

Părţi ale corpului uman aufost create integral în laborator, cu ajutorulcelulelor stem. Cercetătoriide la Karolinska Institute,au creat o trahee umanăfolosind microfibre sintet-ice şi o baie de celulestem. Au pus astfel bazeleviitorului medicinei regen-erative. Organele de carebolnavii au nevoie pentru a supravieţui pot ficreate acum din propriilelor celule stem.

Page 9: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 10: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

8

Dietă şi nutriţie Un pas spre sănătate

Una dintre problemele provocate de zahăr, estefaptul ca acesta oferă energie corpului nostru subforma de calorii, ceea ce-l determină pe acesta săfolosească nutrienţi luaţi din alte alimente pentrua putea metaboliza cantitatea de zahăr. Acest lucrune afectează sănătatea şi imunitatea devenindastfel vulnerabili la răceli şi alte boli. Să nu uitămcă zahărul are un cuvânt important de spus înapariţia diabetului şi afecţiunilor cardiace. Deşi,este periculos pentru organism, zahărul este admisîn alimentaţia noastră în cantităţi moderate. Încele ce urmează vă prezentăm cum se poate controlacantitatea zilnică de zahăr ingerată.

Unii experţi susţin că epidemia deobezitate este cauzată maidegrabă de consumul de zahăr

decât de cel de grăsimi. Zahărul esteprezent în alimente în care nici nu cre-deai că poate exista. Efectul zahăruluiasupra noastră este unul instantaneuprovoacă dependenţă şi de aici dorinţade a consuma foarte multe dulciuri.Prezenţa zahărului în corpul nostru nedă o stare de bine, de confort pe care ocăutăm în fiecare moment.

Exită două tipuri de zahăruri: cele care segăsesc natural în alimente(precum lactoza în lapte) şi cele adăugate (inclusiv mierea şi sucurile de fructe).

Doza maximă admisă zilnicde un adult este de 90 g,dar zaharurile adăugate ar trebui să se limiteze la 50 g (13 linguriţe pe zi).

Mănâncă mai puţin zahăr!

Produsele de pe rasturi conţin zaharuri dareticheta ne ajută să stabilim cât vrem săconsumăm.

1. În tabelul nutriţional uită-te la conţinutulde carbohidraţi. Adună această cantitatela cantitatea de zaharuri afişată. Ţine

minte de la 5 g la 100 g înseamnă un nivel scăzutiar mai mult de 15g la 100 g arată deja unconţinut ridicat de zahăr.

2. Ingredientele care se termină în "oză"(glucoză, sucroză, fructoză, lactoză,maltoză, sucraloză) plus mierea, siropul

de agave, melasa şi siropurile sunt diferite formede zaharuri. Cu cât acestea se afla mai sus întabelul nutriţional, cu atât cantitatea lor estemai mare.

Fii atent si la substituienţi.De exemplu, xylitolul, sorbitolul şi manitolul

sunt substanţe zaharoase cuun conţinut mai mic de zahăr, care se găsesc în mod natural în unele plante şifructe. De obicei se folosec înalimente dietetice pentru că aumai puţine calorii decâtzahărul obişnuit.

Page 11: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 12: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

10

Dietă şi nutriţie Un pas spre sănătate

Există mici trucuri pentru a schimba ceva în dieta ta şi astfel să ai rezultatele dorite

Mănâncă mai puţin zahăr!

Dieta ta săraca îngrăsimi este posibilsă nu dea rezultate

pentru că nu eşti atent laprezenţa zahărului în ali-mentele consumate.Multe alimente precumpâinea, pastele şi orezulconţin zaharuri care sedescompun în timpul di-gestiei. Aceste alimentela fel ca zahărul, cauzeazăfluctuaţii ale glicemieicare dau posta de dulce.Tot ce consumăm în excesinclusiv zaharurile setransformă în depozite degrăsime. Majoritatea di-etelor care sunt sărace îngrăsimi sunt bogate înaceste tipuri de alimente.

1. Înlocuieşte: pâine albă cu pâine cu fulgide ovăz, tărâţe, seminţe, orezul cu orez

brun, pastele cu paste integrale

2. Ai grija la preparatele "dietetice" careconţin îndulcitori sintetici precum su-

craloza, zaharina şi aspartamul. Chiar dacăsunt dulci, ele nu-ţi satisfac posta de "dulce",astfel vei ajunge să mănânci mai mult decât ainevoie.

3. Echilibrează cantitatea de carbohidraţiconsumaţi cu proteine slabe (peşte, pui,

curcan).

4. Limitează-te la un pahar de suc defructe pe zi şi păstrează băuturile

răcoritoare şi pe cele alcoolice pentru weekend. În schimb potoleşte-ţi setea cu ceai şi apă cufelii de lămâie sau de portocale.

Pentru un plus de energie,savurează un fruct proaspăt,

o mână de nuci sau un borcanel de iaurt. Vă recomandăm

folosirea unui indulcitor natural, ştevia, mai dulce decât

zahărul, dar care nu cauzeazăfluctuaţii ale glicemiei.

Page 13: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 14: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

12

Frumuseţe şi îngrijire Un pas spre sănătate

Corpul poate fi remodelatpentru că aşa ne dorim,vrem să schimbăm felul în

care arătăm, sau pentru că estenevoie pentru a ne îmbunătăţiicalitatea vieţii (chirurgia repara-torie).

Plasticienii spun că în România segmentulde vârsta interesat de intervenţiile chirurgicaleestetice este cuprins între 20 şi 40 de ani şieste format din persoane active, foarte bineinformate, preocupate de propria imagine. Îngeneral, aceşti români au venituri peste medianaţională și, chiar dacă o să vi se pară ciudat,există persoane care fac împrumuturi pentru abeneficia de îmbunătăţirea aspectului fizic.

Îndepărtarea surplusului de grăsime, mărireasau micşorarea sânilor, remodelarea urechilor,buzelor, “ştergerea” ridurilor, creşterea înînalţime, toate şi nu numai sunt posibile înclinicile de medicină estetică, iar adepţii acestorproceduri sunt tot mai numeroşi.

Mărirea sânilor ocupă locul I în topulcelor mai frecvente proceduri realizateîn cabinetele de chirurgie estetică din România.

Chiar daca este solicitată frecvent, estebine de ştiut ca operaţia pentru mărirea sânilornu este una cu recuperare uşoară. Pacienteleîşi pot relua activitatea după aproximativ 14zile.

Mărirea sânilor se face cu ajutorul implan-turilor disponibile umplute cu gel siliconic, serfiziologic sau hidrogeldar. Se preferă cele dinsilicon atât la exterior, cât şi la interior datorităproprietăţilor acestora (siguranţă, senzaţia desân natural la palpare şi durabilitate).

După formă, implanturile pot fi semisfere –în picătură (implaturile anatomice) sau asimet-rice (implanturi care au forme diferite stângadreapta). Implantul mamar de calitate se spargefoarte greu, la o agresiune a zonei cu un obiectcontondent. Veţi recunoaşte dacă implantul s-a spart după o serie de semne clinice caumflarea zonei de obicei după un traumatismsau deformarea sânului. Când au loc accidentese intervine chirurgical, se scoate implatul şise introduce altul nou.

Procedurile dermatologice şi cele plasticesunt pe locul întâi în România în topulintervenţiilor chirurgicale.

Chirurgia frumuseţii

Page 15: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 16: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

14

Frumuseţe şi îngrijire Un pas spre sănătate

Beautiful Estetic prezintă

intraceuticalsTenul unei femei este cartea de vizită, este o hartă a vieţii purtată cu

mândrie. Tenul este primul care reacţionează la oboseală, la stres, laefectele îmbătrânirii, tenul este martorul indiscutabil al „peripeţiilor” şi„surprizelor” vieţii. Nimeni nu este privilegiat în acest joc, timpul estesingurul învingător întotdeauna. Dar timpul sau mai bine spus... timpurileau adus şi inovaţii extraordinare în ceea cepriveşte îngrijirea tenului.Nimeni nu contestă efectele unor felii de castravete aplicate pe ten saua unei măşti hand made cu conţinut natural din miere de albine. Ce aţispune de un tratament rapid, complet noninvaziv, cu rezultate imediateşi de durată, alternativă viabilă a operaţiilor estetice?

Probabil că o descriere în termeni tehnici, chimici, conceptuali nueste convingătoare. Şi atunci, dragele mele... vă propun... un joc. Închideţiochii... imaginaţi-vă un val de oxigen binefăcător care străbate tenul,asociat cu o senzaţie plăcută de masaj şi relaxare, după care... cinapoate fi confundată atât de uşor cu miculdejun

Ioana Radu

Ultima alegere a starurilor hollywoodieneîn materie de înfrumuseţare a Madonnei, darşi a altor staruri ca Naomi Campbell, Eva Lon-goria sau John Galliano este sistemul unic deoxigenare hiperbarică a pielii INTRACEUTICALS.

INTRACEUTICALS înseamnă infuzarea pieliicu oxigen şi cu substanţele pe care cosmeticianaalege să le aplice pentru fiecare client în parte.

Tratamentul este personalizat. Există variantapentru rejuvenare, pentru hidratare intensă,riduri fine şi fermitate. Alte tratamente pe carele poţi încerca sunt de depigmentare, pentruriduri profunde şi de expresie, sau pentru pu-rificarea tenului gras şi cu probleme.

Senzaţia este una plăcută, aparatul degajăun jet foarte fin şi umed, pe care cosmeticianaîl plimbă pe faţă, insistând periduri.

Haideţi să vă povestim despre INTRACEUTICAL

Cum funcţionează:• INTRACEUTICALS concentrează OXIGENUL

din aer pe care îl purifică şi îl înmagazineazăsub presiune. Din această magazie, oxigenuleste administrat direct în piele, la o presiunede trei atmosfere, fără ace şi fără a se traumatizapielea.

• Procedura este complet nedureroasă,efectul este imediat şi nu necesită timp pentrurecuperare

• Concomitent cu administrarea de oxigensub presiune se pot introduce în piele, fărăace, şi diferite amestecuri de principii active,bogate în acid hialuronic, oligoelemente, vita-mine, substanţe de listing şi de strălucirecutanată şi mai ales de hidratare excelentă.

Page 17: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 18: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

16

Sportul - sănătate curată Un pas spre sănătate

Valentina Pelinel ne sfătuieşte:

“Întâi sănătos, apoi frumos”

Valentina e una dintre femeile despre care nu ai niciun dubiu că sunt fru-moase. O priveşti din toate unghiurile, o analizezi atent şi nu poti sa îigăseşti niciun defect. Dacă treci dincolo de frumuseţe, vei descoperi o

persoană veselă, de un optimism molipsitor, care răspunde la întrebările dininterviu aşa cum şi spune: “cu drag”. Am surprins-o în timp ce aştepta sădecoleze spre New York, şi ne-a răspuns încântată şi fără să facă economiede cuvinte la interviu. Am apreciat seriozitatea şi dorinţa de a împărtaşicititorilor din experinţele ei.

surs

a fo

to: B

fres

h

Page 19: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

17

Sportul - sănătate curată Un pas spre sănătate

”Sportul creează dependență”

Ştim că eşti o fană înrăită a sportului şică recomanzi activitatea fizică înainte deorice. Cum ai reuşit să-ţi impui acest stil?

- Corpul nostru este o maşinărie complexăcare are nevoie de mentenanţă şi prevenţie,dar mai ales atenţie. Când spun atenţie mărefer la semnele pe care ţi le dă corpul tău,pentru că fiecare dintre noi este diferit. Aceststil am reuşit să mi-l impun la 29 de ani cânddeja acumulasem 8 kilograme. Atunci am ajunssă înţeleg cu adevărat importanţa practicăriimăcar a unui sport şi mai degrabă spus,importanţa de a te mişca

Spune-ne care este programul tău deîntreţinere ?

- Sportul este ca drogul, din ce faci cu atâtcreşte mai mult dorinţa de a face mai des.Practic aproape orice tip de mişcare mă simtbine şi asta m-a făcut să încerc şi alte practiciprecum kangoo jumps şi aerobic. Atât de multmi-a plăcut mişcare încât am lansat un DVD cuaerobic împreună cu experta fitness LuminiţaNicolescu.

”Fac yoga acasă împreună cu Cristi”

Sportul a făcut parte din viaţa ta întot-deauna? Ai practicat vreun sport încopilărie?

- Făceam multă mişcare în copilăriei prinprisma modului în care se derula viaţa meaatunci alături de alţi copii. Jucam şotronul,coarda, elasticul, raţele şi vânătorii etc. Mai

târziu însă recunosc că am fugit de orele desport de la şcoală... :)) Însă viaţa, m-a readusîn mişcare la 16 ani, cînd am câştigat unconcurs de frumuseţe la New York, am semnatun contract cu o agenţie de modele şi atunci aînceput maratonul castingurilor printre zgîrienori; mai pe jos, mai cu metroul, mai deloc cutaxiul că atunci nu-mi permiteam. Uite aşafăceam mişcare şi indifferent cât de mult mân-cam la acea vreme consumul caloric era pemăsură şi nu mă îngrăşam.

Cât timp dintr-o săptămână aloci sportului?

- Acum merg aproape zilnic fie la powerplate sau la o oră de aerobic, fac yoga acasăîmpreună cu Cristi şi în vacanţe înotăm, schiem,facem jogging sau pur şi simplu facem plimbăriîn ritm alert.

Cum ţi-ai pregătit corpul pentru vară?

- Pregătirea pentru vară eu o încep cu odetoxifiere pe care o fac o dată sau de două oripe an supraveghetă, într-o clinică specializatăîn cură de 7-10 zile în care beau num ai sucuri,iau suplimente şi fac yoga. Sunt de părere căeste bine să fii mai întâi sănătos şi apoi frumos

Ai apelat la serviciile nutriţionistului?

- Da, am consultat nutriţionistul AndaAvramescu, care între timp mi-a devenit şiprietenă şi care m-a învăţat să devin propriulmeu nutriţionist.

Respecţi regimul alimentar propus?

- Respect regimul alimentar sau mai binezis îmi cunosc corpul şi dacă mănânc mai multîntr-o zi, ştiu să mănânc mai puţin sau să măalimentez doar cu sucuri în ziua următoare.

”Pregătirea pentruvară eu o încep cuo detoxifiere pecare o fac o datăsau de două ori pean supraveghetă,într-o clinicăspecializată încură de 7-10 zile încare beau num aisucuri, iausuplimente şi facyoga...

sursa foto: Bfresh

Page 20: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

18

Sportul - sănătate curată Un pas spre sănătate

Alimentaţia sănătoasă şi echilibratăreprezintă un stil de viaţă pentru tine?

- În timp începi să-ţi cunoşti corpul, să ştiicum reacţionează la alimente, la mişcare şi dece nu la stres. Alimentaţia sănătoasă şi sportulreprezintă un stil de viaţă pentru mine şi îmiajută corpul să treacă peste orice obstacol.

Cum fugi de tentaţia dulciurilor?

- Slavă Domnului că nu-mi plac dulciurile.Se întâmplă foarte rar să nu pot rezista unuiecler de cafea sau unei gogoşi, dar în generalpot spune ca nu îmi plac dulciurile.

Ce părere ai despre femeile care slăbescîn exces?

- Din păcate multe dintre noi încă alegemvarianta uşoară şi nu ne dăm seama că nefacem mai mult rău. Ştiu cât de încurajatoreste să slăbeşti repede 3-5 kg pe săptămânăprin înfometare sau cu un regim disociat darefectul yo-yo (revenirea kilogramelor) estegarantat. Cel mai important este să îţi cunoşticorpul, că el îţi dă semnale şi vei ştii ce îiprieşte şi ce nu, ce te ajută să ai o alimentaţiesănătoasă şi cum poţi slăbi sănătos. Părereamea despre fetele care slăbesc în exces esteaceasta: “Întâi sănătos apoi frumos”.

Ce exerciţii de întreţinere recomanzi cititorilor?

- Recomand sau mai bine zis îndemn sprecombinarea unui regim alimentar echilibrat cumişcare (fie că vorbim de urcatul pe scări,curăţenia în casă sau mersul la sală). Dacă vreisă slăbeşti în timp scurt preferabil cardio –aerobic, jogging, kango-jumps, tabata pe powerplate etc. Toate acestea sunt pentru trup dardacă nu avem mintea şi sufletul sănătoase nuam făcut nimic. Degeaba mâncăm sănătos şifacem mişcare, dacă spiritual nu suntem bine.Vă recomand gânduri pozitive, speranţă, zâm-bete şi apreciere pentru tot ce este frumos.Numai aşa veţi emana energie pozitivă şi uni-versul vă va dărui înzecit ceea ce aţi proiectat.

Ce proiecte de viitor ai?

- În toamnă sper să lansăm noul proiect.Nu pot să dau mai multe delatii despre el doarcă este făcut împreună cu buna mea prietenă,Monica Tatoiu, şi că este potrivit pentru fiecaredintre voi, indiferent de vârstă sau buget. Sănu uităm nici de DVD- ul lansat cu expertul fit-ness Luminţa Nicolescu, menit să vă ofere co-moditatea propriului cămin în momentul încare faci sport, care încă se mai găseşte pesite-ul meu www.valentinapelinel.com şi în altecâteva magazine on-line.

sursa foto: Bfresh

Page 21: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 22: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

20

Familia ta - totul pentru copilul tău Un pas spre sănătate

Dacă observaţi că aveţi un copil pasionat de artă, aceasta ar putea fi o varianată de activitate în vacanţă. Puteţi să îi propuneţi să facă în fiecare zi câte un desen, picturi sau orice altceva legat de artă.

Activităţi benefice pentru copii în vacanţă

Ştim toţi că vacanţa de vară este cel mai aşteptat moment dinîntregul an pentru copii. Aceştia aşteaptă finalizarea anuluişcolar, dispar temele, lucrările şi începe distracţia dar pentrupărinţi încep să apară o serie de întrebări de genul cum să-i

ocupe celui mic timpul cât mai constructiv. Nu spunem că joaca nuare beneficiile ei dar, să nu uităm că o pauza lungă înseamnă uitareşi atunci creierul copiilor trebuie ţinut activ şi pe perioada vacanţei.Pentru asta exista o serie de activităţi pentru vacanţă. Este foarteimportant să ţinem cont şi de dorinţele copilului cu privire lapetrcerea timpului în vacanţă, să îl întrebaţi ce ar dori să facă, ceactivităţi i-ar plăcea să înceapă?

Page 23: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

21

Familia ta - totul pentru copilul tău Un pas spre sănătate

Dacă aveţi de exemplu o fetiţă care estepasionată de gastronomie şi iubeşte să stea cumama ei în bucătărie, puteţi să îi împliniţiacest vis, în vacanţa de vară. Încercaţi să căutaţireţete simple de covrigei sau sărăţele, şi lăsaţi-vă fetele să vă ajute în bucătărie, chiar dacăpoate de cele mai multe ori vă vor încurca.

Domeniul fotografiei este mai nou îndrăgitşi admirat de tineri. Daca ai un tânăr adolescentcare are nevoie de activitate în vacanţă, avem

noi o idee. Ai putea să îi cumperi un aparat defotografiat, nu din cele mai scumpe şi să-l în-curajezi în acest domeniu. Ar putea fi o modal-itate foarte plăcută de relaxare, de acumularede experienţe şi amintiri.

Este important să ne gândim bine la ce vorface copiii noştri în vacanţă. Ar fi păcat săpiardă atâta timp fără să aibă parte de ativităţicare să-i ajute la dezvoltarea personală,profesională, dar care să îi şi distreze.

Limba străină este o necesitate. Chiar dacă este materie ce face parte

din programa şcolară asta nu înseamnăcă nu putem să găsim un mod plăcut dea învăţa şi aprofunda limba străină şi pe

perioada vacanţei. O variantă pentrua învăţa limba engleză mai uşor

şi în acelaşi timp plăcut o reprezintăcursurile Helen Doron English

Helen Doron English este o metodă unică,uşoară şi naturală de a învăţa limba engleză.Metoda se bazează pe modul în care copilul îșiînvaţă limba maternă, prin ascultare repetatăși încurajare continuă. Metoda Helen Doroneste distractivă, naturală și clădește încredereaîn sine a copilului.

Cu ajutorul acestor cursuri, copiii vin încontact cu un vocabular de peste 1000 de cu-vinte în limba engleză la fiecare curs de 10luni și încep să o asimileze prin metode inter-active și multisenzoriale asociate cu jocul șimuzica. Programele Helen Doron sunt însoţitede seturi de materiale, cărţi și CD-uri, adaptatefiecarei etape de dezvoltare a copilului.

Helen Doron Internaţional este lider globalîn educaţia timpurie, cu peste o jumatate demillion de bebeluși și copii cu vârsta de pânăla 14 ani care au învăţat limba engleză prinaceastă metodă începând din anul 1985. GrupulHelen Doron are în prezent peste 2400 de pro-fesori activi în întreaga lume, care predau în500 de centre din 30 de ţări.

Helen Doron Pitești a fost deschis la 1 mai 2013 pe stradaSmeurei 38. Participaţi la o lecţie gratuită dacă sunaţi la0752.18.18.51 sau 0348.426.962pentru programare.

Page 24: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

22

Viaţa de cuplu Un pas spre sănătate

PrezervativulPoate că acesta este cel mai cunoscut mijloc

de contracepţie şi poate cel mai sigur impotrivabolilor cu transmitere sexuală. Este accesibil,uşor de folosit însă are câteva inconveniente:poate produce alergi (doar celor alergici lalatex) şi nu este plăcut de bărbaţi, care acuză osensibilitate mult atenuată de purtarea prez-ervativului.

Contracepţia hormonală Este metoda cea mai utilizată de cuplurile

stabile. Contracepţia hormonală este de maimulte tipuri în funcţie de viaţa sexuală a femeilor: pilulele contraceptive, inelulcontraceptiv,injecţiile contraceptive, implanturile contra-ceptive, plasturiicontraceptivi.

Contracepţiahormonalăprezintăriscuripentrusănătateşi din acestmotiveste bine ca înaintesă se administreze, să se discute cu mediculşisăse facă anumite teste: hepatice, hormonale,coagularea sângelui, dar şi analize generale.

Contracepţia, pas cu pas

Spermicidele Acestea se găsesc sub diverse forme (bureţi, creme, geluri, peliculedizolvabile şi ovule). Se introduc învagin astfel încât să acopere com-plet colul uterin. Este de menţionatfaptul că nu reprezintă deloc ometodă sigura împotriva sarcinii.

Folosim o metodăcontraceptivă pen-tru evitarea unei

sarcini şi ca protecţieîmpotriva bolilor cutransmitere sexuală.De-a lungul perioadeifertile din viaţa unei fe-mei pot fi folosite o va-rietate de metode con-traceptive, dar trebuiesă ţinem cont de:vârstă, maturitate, eta-pa vieţii reproductive,statusul marital, an-tecedentele medicale şigradul de cooperare apartenerului.

Page 25: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 26: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

24

Viaţa de cuplu Un pas spre sănătate

SteriletulEste un dispozitv flexibil care se montează

în cavitatea uterină. Există dispozitive din cuprucare pot fi lăsate în organism până la 10 ani şisterilete cu progesteron eficiente pe o perioadăde până la 5 ani. Steriletul este contraindicatfemeilor care au avut fibrom uterin, infecţii şicelor care au avut o sarcină extrauterină.

Contracepţia(semi)permanentă – legareatrompelorCuplurile care nu îşi doresc copii pot recurge

la metode de contracepţie pe termen lung.Sterilizarea feminină constă în blocarea

trompelor uterine. Fecundarea devine imposibilăpentru ca, în urma obturării trompelor uterinese împiedică venirea în contact a spermato-zoizilor cu ovulul.

VasectomiaEste sterilizarea masculină şi presupune

realizarea unei mici incizii la nivelul scrotuluiîn vederea blocării celor două tuburi caretransportă spermatozoizi. Astfel, spermatozoizinu mai intră în lichidul spermatic, nemaifiindposiblă fecundarea. Vasectomia nu reduce li-bidoul bărbatului.

Contracepţia, pas cu pas

DiafragmaAvând forma unei cupole, diafragmaeste o membrană decauciuc careacţionează ca obarieră, împiedicândpătrunderea spermatozoizilor înuter. Se introduce cumaxim 6 ore înainteaactului sexual şi dupăcontact se lasă celpuţin 6 ore în vaginpentru a permitespermicidului săacţioneze. Dacă este îngrijită corectdiafragma poate fi păstrată pânăla doi ani.

Page 27: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 28: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

26

Călătorii Un pas spre sănătate

Antiinflamatoarele pentru durerePentru a veni de hac migrenelor, durerilor

de măsea sau chiar insolaţiei, este bine să aicu tine în vacanţă un antiinflamator. Este util,de asemenea, să ai în trusă medicamente caresă te ajute în cazul unei răceli de vară. Pentruasta să nu uităm de tabletele dezinfectantepentru gât şi picăturile pentru desfundarea na-sului.

Antihistaminicele combat alergiileAlergia este “boala secolului” şi îmi este

teamă că nu o să ţină cont că eşti înconcediu.În primul rând, dacă ştii că ai predispoziţiealergică, trebuie să eviţi factorii alergeni. Chiardacă nu ai fost predispus la astfel de neplăceri,este posibil ca anumite alimente sau înţepăturide insecte să îţi declanşeze o reacţie alergică.Din acest motiv, trusa medicală trebuie săconţină antihistaminice.

Antidiareicele, indispensabile în vacanţăAlimentele păstrate în condiţii neadecvate,

căldura, schimbarea apei de băut şi mâinilenespălate duc la apariţia diareei şi crampelorabdominale. Pentru a le combate, este bine săai la îndemână antidiareice şi nişte cărbunevegetal pentru arsuri gastrice.

Plasturi şi pansament pentru zgârieturiOrice zgârietură trebuie dezinfectată şi

pansată pentru a evita infectarea ei. Astfel,pansamentul, plasturii, vata, apa oxigenată,spirtul, rivanolul şi faşa elastică nu trebuie sălipsească din trusă. Nu uita să incluzi şi ofoarfecă şi un gel-cremă cicatrizant.

Trusa medicală pentru concediu

Onevralgie, o rană sau o reacţie adversă îţi pot umbri clipele de relaxare. În loc săcauţi o farmacie mai bine să fii prevăzător şi

să incluzi în bagaj o trusă de prim ajutor. Pentru a alcătui trusa medicală ai nevoie de o cutiedin plastic în care să aşezi pastilele păstrate în cutiile lor originale împreună cu prospectul.

Antivomitivele,utile în răul demaşină

În timpuldeplasării cu unmijloc de trans-port poateapărea și răul demişcare. Dacă ştiică ai astfel deprobleme nu uitasă iei în bagaj an-tivomitive. Deasemenea, maiexistă în farma-cie plasturi spe-ciali pentru astfelde probeleme.

Page 29: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 30: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

28

Sfatul bunicii

Florile care umplu câmpurile suntadevărate medicamente. Trebuie doarsa le culegem la timp şi să ştim cum

să le preparăm fie sub formă de ceaiuri,tincturi sau infuzii.

Florile de salcâmPerioada de recoltare: luna iunie, iulieTinctură - se prepară din câteva flori uscate,

macerate în 100 ml de alcool de 70% timp de10 zile. Se bea zilnic, o lună, în caz de stres,migrene, sau depresie

Infuzia - o linguriţă de flori pisate pestecare torni 250 ml apă clocotită. Calmează arsurile la stomac şi tusea.

Ceaiul - se fierb 200 ml apă cu o lingură deflori uscate. Se beau 2-3 căni pe zi şi ajută întulburările de memorie şi în caz de gastrită.

Menta Perioada recoltării: iunie, iulieTinctură – o cură de o săptămână, 3 căni

pe zi este foarte eficientă în caz de astm, bolide pancreas sau dismenoree.

Băile - fierbi 250 g de frunze de mentă în2 litri de apă şi se adaugă în cadă în caz dereumatism.

Ceaiul – o linguriţă de frunze uscate seadaugă la 200 ml de apă fierbinte. Patru cănide ceai pe zi, neîndulcit în caz de indigestie,balonare şi de deshidratare.

Calendarul plantelor medicinale de vară

RostopascaPerioada de recolatare: lunaiuni, iulieTinctură – se pun 50 g deplantă în 200 ml alcool de 70%şi se lasă la macerat 14 zile.Dacă ai insomnii pui câte opicătură de trei ori pe zi la ocană de apă.Infuzia – o lingură de flori şifrunze mărunţite într-o cană cuapă clocotită. Se poate bea de2-3 ori pe zi în caz de afecţiuniale bilei şi ale ficatului Sucul – se storc tulpinileproaspete ale plantei. Dacă ainegi, aplici sucul cu un tamponiar contra cearcănelor pui câte-va picături de suc pe ploape.

Page 31: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 32: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

30

Sfatul bunicii Un pas spre sănătate

GălbenelelePerioada recoltării:iulie, augustTinctură – se obţine dintr-un pumn de flori,peste care torni ojumătate de litru de al-cool de 70%. Extern esteeficientă în ulcer varicos,acnee, răni, micoze, iarintern în gastrită, ulcerşi pentru femeile aflatela menopauză. Ceaiul – timp de o lunăbea 3-4 căni cu ceai,neîndulcit pe care îl obţiidin două linguriţe deflori, la o cană cu apă.Luptă eficient cu ane-mia, cu osteoporoza şicu bolile de ficat.

Coada - şoriceluluiPerioada de recoltare – iunie, iulie, augustInfuzia – torni peste 100 g flori alcool de 40 %, după care

laşi la soare, 14 zile. Intern este bună în anorexie, cistită, ente-rocolite, iar extern pentru eczeme, plăgi şi arsuri

Ceaiul – îl obţii dintr-o lingură de flori, la 250 ml de apă. Sebeau 3 căni pe zi în caz de hepatită, colici, boli ale măduveiosoase, gastrită şi astm.

Calendarul plantelor medicinale de vară

Sunătoarea Perioada recolatării: iunie, iulie,

augustTinctură - se obţine din amestecul

a 40 g de flori cu 500 ml alcool de60% şi se bea de 3-4 ori pe zi. Esteindicată în nervozitate, insomnii şidepresie

Infuzia – se fierb 2 linguri de floricu 200 ml apă şi se bea neîndulcităcâte 2-3 căni pe zi pentru gastrită,ulcer şi hepatită cronică.

Cataplasmele – se pun 2 linguride flori la 100 ml de apă. Îmbibi untampon şi îl aplici pe răni şi dacă aiusturimi.

Perioada recoltării: iunie, iulie Tinctură – 30 de g de flori pisate se

amestecă cu 20 – 30 ml de alcool 70% şi200 ml de ulei. Vindecă rănile, eczemele şivaricela.

Infuzia – se pun 2 linguriţe de flori la250 ml de apă. Se bea de 3 ori pe zi în cazde colici,gastrită, dureri menstruale sauulcer

Gargara – peste 3 linguri de flori setoarnă o cană de apă fiartă. Tratează abce-sele, infecţiile şi gingiile inflamate.

Muşeţelul

Page 33: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 34: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013

32

Tratamente naturiste Un pas spre sănătate

Remedii naturale în bolile bărbaţilor

Farmacia verde este de ajutor în tratareaafecţiunilor specific masculine frecvente maiales după vârsta de 50 de ani.

Substanţele active din plante au efecte benefice încaz de adenom de prostată şi disfuncţii sexuale.

Plante împotriva impotenţeiExistă diverse cauze care pot duce la

impotenţă, dar exista şi multe plante care potajuta în tratarea ei.

Un conţinut se poate obţine din ţelină,brânca ursului şi din frunze de rozmarin. Câte30 g din fiecare plantă se toacă mărunt seamenste că cu un litru de vin roşu. După 24 deore vinul se strecoară, şi din el se consumăzilnic câte un pahar. Atenţie, consumul dealcool este interzis în cazul în care suferi deprostată.

Plante împotriva prostateiInfuzia de coadacalului poate ajuta luată

cu acordul medicului şi în completareaindicaţiilor acestuia. Prepară o infuzie din 2-3

linguri de frunze de plantă uscată la un litru deapă şi consumă tot ceaiul într-o zi.

De asemenea, se poate face un decoct deghimpe obţinut din 10 g de plantă uscată fiartătimp de 10 minute în 200 ml apă, ce poate ficonsumat zilnic, înainte de culcare.

Plante împotriva ejaculării precoceTinctura de păducel are eficienţă în tratarea

ejaculării precoce. O linguriţă de tinctură sediluează în 100 ml de apă şi se consumă zilnictimp de o săptămână.

Extractul de ovăz poate fi şi el de ajutorprin efectul său asupra testosteronului, hor-monul masculin. Se găseşte în farmaciile na-turiste sub formă de capsule în combinaţie cualte extracte din plante.

Page 35: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013
Page 36: Revista "Un pas spre sanatate" nr.1 iulie 2013