revista teatrul, nr. 9, anul xvi, septembrie 1971

Upload: cimec-institutul-de-memorie-culturala

Post on 07-Apr-2018

231 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    1/100

    www.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    2/100

    REVIST LUNAR EDITAT DE

    CONSILIUL CULTURII l EDUCAIEI SOCIALISTE

    l DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN REPUBLICA SOCIALIST ROMNIA

    Septembr ie 1971

    Redactor ef RADU POPESCUD I N S U M A R :AUREL BARANGA: naintea primului gong

    DIRECTORII DESPRE STAGIUNE-

    RADU BELIGANCORNELIU STURZU

    AL DINCSICA ALEXANDRESCUHORIA LOVINESCU

    GYORGY HARAGION LUCIAN

    C. DINISCHIOTUNICOLAE ISTRATIDAN PLIEUIOSIF CAPOCEAN

    MIRCEA BRAGAFRANZ AUERBACH

    MIRCEA AVRAMVLAD SORIANUNICOLAE FRUNZETTI

    PREREA PUBLICULUI

    Muncitorii de la ntreprinderea Poligrafic Luceafrul"

    despre

    dramaturgi, actori, repertoriu

    DAN NASTA: Scrisori profesionale

    75 DE ANI DE LA MOARTEA LUI MATEI MILLO

    FLORIN TORNEA: Lec ia lui Matei Millo

    ION PASCADI: Grav sau vese l ?

    B. ELVIN: Real it i i despre real

    SEBASTIAN COSTIN : Valenele teatrului agitatoric

    DRAMATURGIA RILOR SOCIALISTE

    HALLASZ ANNA: Tend in e i prof i lur i n R. P. Ungaria

    PE PLATOU LA TELEVIZIUNE

    un reportaj de Dumitru NegreanuLETIIA POPA: nscennd Faust" de Marlowe

    D. SOLOMON : Cron ica T. V.

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    3/100

    NAINTEA

    PRIMULUIGONG

    Peste puine zile va ncepe o nou stagiune teatral, noua prin semnificaiile

    ei, n msura n care va ti s beneficieze de ntreaga vitalitate spiritual lacare ne cheam recentele documente ideologice de partid.Lunile de var au constituit o epoc de activitate laborioasa : direciile tea

    trelor i secretariatele literare au lucrat intens la definitivarea repertoriului, dar,mai mult dect att, la clarificarea unei politici de repertoriu, menita s constituietemelia ideologic a oricrei activiti teatrale.

    Tn aceast clip, repertoriile, gndite temeinic i cu sim de rspundere,snt n curs de definitivare. O lectur, fie i fugar, ne arat c, departe de ane afla n faa unei simple liste de piese, alese la ntmplare, snfem confruntai cuun registru de iniiative entuziaste.

    Tn centrul tuturor repertoriilor se afl piesa original romneasc, clasicsau contemporan. Dramaturgia original, scris ntre cele dou rzboaie mondiale, i are, n sfrit, un loc mult mai bine gndit. Din marea literatur clasicuniversal au fost alese titluri de glorie, alturi de care figureaz piese contemporane de o nobil ncrctur ideologic, scrise n rile socialiste, aflate ntr-obun tovrie cu drame i comedii de o demn atitudine umanist, realizate de

    scriitori progresiti de pe alte meridiane.De aici nainte se cuvine s intre n aciune al doilea ealon : a! regizorilorinspirai i al interpreilor druii, chemai s ridice piesa la verticala scenei.

    Nu vom spune un lucru nou cnd vom reaminti c dintr-un text exemplar sepoate realiza i un spectacol grandios, dar i o reprezentaie fad, arid, anodini indiferent.

    Ne ferim s impunem formule, dar nu ne putem mpiedica s reafirmm unprincipiu : atunci cnd direcia de scen este condus de un unic interes : al comunicrii fondului de idei pe care-l ncifreaz textul dramatic, cnd toate strdaniileinterpretative snt subsumate acestui obiectiv, exist toate temeiurile s se reali

    zeze un spectacol interesant, original, convingtor, pasionant. Dimpotriv, atuncicnd fondul de idei al piesei este sacrificat n beneficiul oricrui artificiu formal,exist toate riscurile ca spectacolul, moned fr acoperire, s comunice, eventual,doar o fals strlucire, incapabil s capteze interesul i adeziunea spontan awww.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    4/100

    publicului. O asemenea abordare a problemei artei regizorale nu exclude fantezia, experimentul de calitate, inovaia cuteztoare, ci le implica cu aceeai forcu care ntoarce spatele rutinei, ablonului, poncifului i mediocritii.

    Ne aflm n perioada febril cnd se afl n stadiu avansat munca de distribuire a rolurilor. Ne asumm rspunderea de a reaminti un alt loc comun : distribuia e un act major de creaie.

    Toate trupele teatrale numr n rndurile lor actori de excepie i actoriutili. Dar dincolo de aceast lege, mai exist una : a interpretului potrivit, n rolulpotrivit. Marele actor Morun a fost socotit ani de zile un interpret de valoare

    modest. A fost suficient o fericit inspiraie regizoral care s-l distribuie nActorul din Azilul de noapte, pentru ca publicul i critica s constate c se afl n faa uneia dintre cele mai strlucite personaliti ale teatrului romnesc. Avemsentimentul c directorii notri de scen snt chemai s fac asemenea descoperiri uluitoare, n rndurile actorilor notri aflndu-se inepuizabile rezervoare desurprize.

    Odat spectacolul ajuns n oglinda scenei, n acea sear de nfrigurri ide emoii, care este premiera, se cuvine s intre n aciune al treilea ealon : direcia administrativ a teatrului.

    ndeobte, acest detaament, att de preios, se fine, la noi, ntr-o rezerv

    intimidat, cnd rolul su este, sau ar trebui s fie, activ i inspirat. Se afirm totmai tare, n toate domeniile i la nivelul tuturor ndeletnicirilor, o nou tiin :a pieii. Teatrul nu poate s rmn indiferent la o asemenea solicitare. Direciileadministrative snt obligate s cunoasc aprehensiunile spectatorilor, gustul,timpul lor liber, posibilitile lor de deplasare, tot attea secrete cte pot asigurao sal de spectacol plin sau, dimpotriv, una frecventat doar pe jumtate.Propaganda n jurul unui spectacol, popularizarea lui, nu se poate rezuma la uncaiet de sal, cenuiu i anost, la un afi lipsit de atraciozitate. Direciile administrative ale teatrelor noastre snt chemate s ndeplineasc rolul unui stat major,pus n serviciul i al publicului i al teatrului, deopotriv.

    Avem mijloace de informare dintre cele mai eficiente. Ne gndim n primul rnd la puternicul sistem de influenare a publicului pe care-l reprezint radioul i televiziunea. Dar snt i alte nenumrate ci de cert eficacitate : panouri n curtea marilor uniti industriale, case de bilete n diferite coluri aleoraului, asigurarea unor mijloace de transport, comode, la ieirea din teatru,reprezentaii n cartiere, matinee pentru studeni i colari, conferine experimentale cu prezentarea unor fragmente de spectacol, folosirea jurnalului cinematografic pentru anunarea unui viitor eveniment teatral. i snfem departe de a fiepuizat metodele prin care un teatru i poate afirma prezena n mijlocul cetii.

    ncepem o stagiune nou. Sntem profund ncredinai c, stimulai de re

    centele documente ideologice de partid, toi factorii ce prezid la buna desfurare a vieii noastre teatrale, vor intra ntr-o competiie fericita a iniiativelor,condui de un unic el : asigurarea unei stagiuni de succese i mpliniri, de triumfuri artistice sortite s satisfac i munca plin de abnegaie a actorilor, i exigenele, necontenit sporite, ale spectatorilor.

    Peste puine zile se vor aprinde reflectoarele i va suna primul gcng.S fie gongul ce anun satisfaciile noastre comune !

    A u r e l B a r a n g awww.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    5/100

    Dezbateri creatoare

    A d u n r i l e d e s c h i s e d e p a r t i d

    d in t e a t r e l e b u c u r e t e n e

    T o a m n a t e a t r a l i - a n s c r i s p r e z e n a n c a l e n d a r u l v i e i i a r t i s t i c e . A n u l a c e s t a ,d e s c h i d e r e a s t a g i u n i i a f o s t s u b s e m n u l u n u i e v e n i m e n t d e o d e os e b it i m p o r t a n .D u p c u m b i n e s e t i e , n t o a t a r a , n t o a t e s e c t o a r e l e d e a c t i v i t a t e s - a u d e s f u r a ta d u n r i l e g e n e r a l e d e s ch i s e a l e o r g a n i z a i i lo r d e b a z P . C . R ., a d u n r i c on s a c r a t e d e z b a t e r i i p r o b l e m e l o r a c t i vi t i i p o l i t i c o -i d e o l o g i c e , d e e d u c a r e m a r x i s t -l e n i n i s t a m e m b r i l o rd e p a r t i d , a t u t u r o r o a m e n i l o r m u n c i i n l u m i n a p r o p u n e r i l o r p r e z e n t a t e d e t o va r u lN i c o l a e C e a u e s c u i a d o p t a t e d e co n d u c e r e a p a r t i d u l u i .

    I n p l i n p e r i o a d d e d e s f u r a r e a r e p e t i i i l o r , n l u n a d e v r f " , l a p r o l o g u ls t a g i u n i i , c n d s e c r i s t a l i z e a z o p i u n i l e d e r e p e r t o r i u i s e n c h e a g v i z i u n i l e r e g i z o r a l e ,

    n c u r s u l l u n i i s e p t e m b r i e a u a v u t l o c a d u n r i l e d e a n a l i z a a c t i v i t i i t e a t r e l o rb u c u r e t e n e . D i r e c t o r i i d e t e a t r e , r e g i z o r i i , s c e n o g r a f i i , a c t o r i i , t e h n i c i e n i i i - a u p r o p u ss a n a l i z e ze c u r e s p o n s a b i l i t a t e , n s p i r i t c r i t i c i a u t o c r i t i c , a c t i v i t a t e a d e p i n a c u m ,m o d a l i t i l e cele m a i e fi ci e n t e d e m b u n t i r e a m u n c i i v i i t o a r e . T u t u r o r p a r t i c i p a n i l o rl a d e z b a t e r i l e - a u f o s t p r e i o s n d e m n i c o r o l a r c u v i n t e l e t o v a r u l u i N i c o l a e C e a u e s c u : S a r c i n i d e o s e b i t e r e v i n o r g a n i z a i i l o r d e p a r t i d , c o m u n i t i l o r c a r e l u c r e a z n i n s t i t u i i l ed e p r o p a g a n d , e d u c a i e i i n f o r m a r e d e m a s , n u n i u n i l e d e c r e a i e i n i n s t i t u i i l ed e c u l t u r i a r t . A ce s t e o r g a n i z a i i d e p a r t i d t r e b u i e s d e s f o a r e o a c t i v i t a t e i n t e n s p e n t r u a i m p r i m a n c ol e c t i v e l e r e s p e c t i v e , n m u n c a in s t i t u i il or i o r g a n i z a i i lo r u n d ea c t i v e a z , u n s p i r i t p r o f u n d p a r t i n i c , r e v o lu i on a r , c o m b a t i v , n v e d e r e a p r o m o v r i i

    f e r m e a i d e o l o g i e i p a r t i d u l u i n o s t r u n t o a t e a c i u n i l e p e c a r e l e n t r e p r i n d , n d e s f u r a r e a n t r e g i i e d u c a i i p o l i t i c e i a v i e i i c u l t u r a l - a r t i s t i c e d i n a r a n o a s t r " .

    3www.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    6/100

    V a r i a t e c a p r o b l e m a t i c , e x p r i m a t e d e p e r s o n a l i t i a t t d e d i s t i n c t e i m a r c a n t e ,i z v o r i t e d i n s p e c i fi c it a t e a f ie c r u i c o l e ct i v , o p i n i i l e v o r b i t o r i l o r a u a v u t t o t u i u n o b i e c t i vc o m u n : r i d i c a r e a ca l i t a t i v a cr e a i ei d r a m a t i c e s u b s e m n u l u n u i v i b r a n t e n t u z i a s m ,a u n e i i n c a n d e s c e n t e d o r i n e d e cr e a i e l a n l i m e a m i s i u n i i a r t e i c o n t e m p o r a n e .

    F i r e s c , o r i c e n c e p u t d e s t a g i u n e s e r e f e r l a b i l a n u l c e l e i p r e c e d e n t e ; s ^ a u scos n e v i d e n u n a n i m , e v i d e n t e l e r e a l i z r i p o z i t i v e a l e s t a g i u n i i 1 9 7 0 1 9 7 1 : n u m r u ls p o r i t d e p r e m i e r e ( 6 2 ) , p r e z e n a b o g a t a p i e s e l o r o r i g i n a l e (40) , p a r t i c i p a r e a c r e s c u t a p u b l i c u l u i n s b i e d e s p e c t a c ol ( a p r o a p e 3 .0 0 0 . 0 00 d e s p e c t a t o r i c i fr r e c o r d ) , g r i j a ,e x i g e n a c u c a r e t e a t r e l e s - a u p r e g t i t p e n t r u a n i v e r s a r e a P . C . R . . c a l i t a t e a a r t i s t i c a p r e

    z e n e i l o r l a C o n c u r s u l d e cr e a i e o r i gi n a l n c u n u n a t d e u n v o l u m i m p r e s i o n a n t d ep r e m i i e tc. N u m a i t r e b u i e s i n s is t m a s u p r a s p e c t a c ol e lo r p r e s t i g io a s e s e m n a l a t e d ecr i t i c , a p l a u d a t e d e p u b l i c d u p c u m b i n e c u n o s c u t e s n t b i r u i n e l e a r t i s t i c e d e p e s t eh o t a r e .

    C o l e c t i v e l e t e a t r a l e a u i n u t s - i a n a l i z e ze a c u m n t r e a g a l o r m u n c n s e n s u l i s p i r i t u l r e c e n t e l o r d o c u m e n t e d e p a r t i d , i n l u m i n a s a r c i n i l o r t r a s a t e de l a ce l dea l X - l e a C o n g r e s . E m o i o n a n t e f a p t u l c m u l i d i n t r e v o r b i t o r i a u m r t u r i s i t s i n ce r ,d e s c h i s , c a u g s it n e x p u n e r i l e t o v a r u l u i N i c o l a e C e a u e s c u o a d e v r a t o gl i n d v i e n ca r e i -a u v z u t r e f l e ct a t i n b a z a c r o r a i -a u a n a l i z a t p r o p r i a l o r a c t i v i t a t e n c o o r d o n a t e l e c o l e c t i v u l u i r e s p e c t i v .

    N u s-a p u t u t n t l n i p i n a c u m u n p r i l e j m a i d e p l i n , u n c a d r u m a i p r o p i c ed e s c h i m b cr e a t o r d e o p i n i i ; g r e e l i l e , n e i m p l i n i r i l e s t a g i u n i l o r t r e c u t e s - a u p u t u t d e s l u i i e x p l i c a m a i b i n e a c u m , n l u m i n a u n o r p u n c t e d e v e d e r e a n a l i t i c e , c o l e c t i v e , c us p r i j i n u l e f e c t i v a l o r g a n i z a i i l o r d e p a r t i d .

    S e m n a b n d a c es t n o u i i m p o r t a n t c a p i t o l a l m u n c i i t e a t r a l e , v a l o r o s p r i n s u b s t a n ai d e i l o r a r t i s t i c e , d a r i a p r o b l e m e l o r o r g a n i z a t o r i c e , se c u v i n e a e x t r a g e o s e a m d ei d e i p r e i o a s e . S - a r i d i c a t a s t f e l , c u t r i e , n e c e s i t a t e a f u n c i o n r i i n t e a t r e a u n u i n a l ts p i r i t d e r e s p o n s a b i l i t a t e , a s e n t i m e n t u l u i d a t o r i e i ce t r e b u i e s l ege pe f i eca re s l u j i t o ra l u n u i t e a t r u d e d e s t i n u l c o l e c t i v u l u i r e s p e c t i v , ca i d e a l n t r e g i i m i c r i scenicer o m n e t i ceea c e e x c l u d e f u n c i o n a r i s n u i l a r t i s t i c , l i p s a d e a t a a m e n t i s o l i c i t e x i g e n p a r t i n i c . A c t o r i r e p u t a i s a u d e b u t a n i , c u t o ii a u s u b l i n i a t r o l u l i m p o r t a n t ce r e v i n e

    o r g a n i z a i e i d e p a r t i d d i n t e a t r e , c a f a c t o r p r i m o r d i a l d i n a m i z a n t , c a m o t o r a l n t r e g i ia c t i v i t i , p o r n i n d d e l a a l e g e r e a r e p e r t o r i u l u i p i n l a c o n t r o l u l c a h t i i s p e c t a c o l e l o r .I n s c o p u l r i d i c r i i a c t i v i t i i p e p l a n u r i s u p e r i o a r e s - a c r i t i c a t l i p s a d e e f i c i e n a m u n c i iu n o r o r g a n i z a i i d e p a r t i d (la t e a t r e l e B u l a n d r a " , C o m e d i e . . . N o t t a T a " ) c a r e p r i n l i p s a l o rd e a c t i v i t a t e i c o m b a t i v i t a t e , a u t o l e r a t d e f a p t a p a r i ia u n o r ca r e n e s e r i oa s e .

    A s t f e l , s e c r e t a r u l d e p a r t i d a l T e a t r u l u i d e C o m e d i e ( A m z a P e l e a ) . a a r t a t nm o d a u t o c r i t i c c b i r o u l o r g a n i z a i e i s - a l i m i t a t p r e a a d e s l a o s i m p l m u n c o r g a n i z a t o r i c i n t e r n , r u p t d e ceea ce e r a e s e n i a l : a c t i v i t a t e a g e n e r a l d e c r e a i e . R e f e r a t u lo r g a n i z a i e i d e p a r t i d a t e a t r u l u i L u c i a S t u r d z a B u l a n d r a " a s u b l i n i a t i el f a p t u l ,p o r n i n d d e l a p r e z e n a p e a fi a p i e s e i G l u g a p e o c h i , c . . b i r o u l o r g a n i z a i e i d e b a z a m a n i f e s t a t o s e r i oa s s l b i r e a c om b a t i v i t i i i i n t r a n s i g e n e i co m u n i s t e n g d u i n d

    f r s a c i o n e z e e n e r g i c , d e p e p o z i i i p r i n c i p i a l e , m o n t a r e a a ce s t ei p ie s e. B a m a i m u l t ,T o m a C a r a g i u , s e c r e t a r u l o r g a n i z a i e i d e b a z a j u c a t u n u l d i n r o l u r d e p r i n c i p a l e " .I n c u v i n t u l s u , i i n t e r p r e t u l c i t a t a a n a l i z a t n m o d a u t o c r i t i c p a r t i c i p a r e a s a l a spect a c o l u l a m i n t i t .

    R e f e r a t u l n f i a t n f a a c o l e c t i v u l u i de l a T e a t r u l M i c a scos n e v i d e n f a p t u lc b i r o u l o r g a n i z a i e i d e b a z a t r e c u t u o r p e s t e n u m e r o a s e c a z u r i d e i n d i s c i p l i n ,a i t n c a d r u l o r g a n i z a i e i , c i t i n c a d r u l m a i l a r g a l t e a t r u l u i " ' : c n u s - a c e r u t c uh o l r i r e s a n c i on a r e a u n o r g r a v e a b a t e r i , c om p o r t r i n e c or e s p u n z t o a r e " , i a r . . m u n c a dee d u c a i e p o l i t i c i m o r a l c e t e n e a s c a c u n o s c u t g o l u r i p e ca r e n u t r e b u i e s n i l em a i n g d u i m " .

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    7/100

    a le ca r e n e l or n v m n t u l u i p o l i t i c . Ca d e c u r g i n d f ir e s c d i n n e ce s it a t e i a s p o r i r i ie f i c i e n e i n v m n t u l u i d e p a T t i d , m u l i a c t o r i , m a i a le s t i n e r i , s - a u o c u p a t i d es t r i n g en a or g a n i z r i i t e m e i n i c e a u n o r f o r m e d e n v m n t , d e s t u d i u i p e r f e c i o n a r ep r o f e s i o n a l n t e a t r e . S e p o t e x t r a g e n a c e s t c o n t e x t o m u l t i t u d i n e d e p r o b l e m e p r o f e s i o n a l e ca r e a a c u m s-a a r t a t i a t e a p t r e z o l v a r e a . N u p u i n i v o r b i t o r i a ur i d i c a t p r o b l e m a u t i l i z r i i c o l e c t i v u l u i , j u d i c i oa s e i l u i f o l o s i r i n s p e c t a c o l e . L a t e a t r u lC . I . N o t t a r a " d e p i l d , s - a c r i t i c a t f a p t u l c a c t o r i i n e u t i h z a i ob i n fo a r t e g r e u d u b l u r i ,c e x i s t a i c i o n e j u s t m e t o d d e a n g r e n a r e a i n t e r p r e i l or n r e p r e z e n t a i i , c r e g i z o r i ifolosesc p u i n i i n t e r p r e i .

    U n c a p i t o l c r u i a i s -a a c or d a t o i m p o r t a n d e o s e b i t n t o a t e d e z b a t e r i l e a f os tce l a l r e p e r t o r i u l u i , p o r n i n d u - s e d e l a a d e v r u l d e n e c on t e s t a t c t e a t r u l d r a m a t i ce p r i m u l c h e m a t s c o n t r i b u i e l a e d u c a i a c o n r u n i s t a s p e c t a t o r u l u i . i d a c n u m e r o a s et i t l u r i a u f o s t p o z i t i v r e a m i n t i t e , s-a c r i t i c a t f a p t u l c t e a t r e l e a u c e d a t u n e o r i p r e au o r p s e u d o ^ c u r e n t e l o r i a m o d , c op i u n i l e d e p i e s e s < i u f c u t d e s e o r i e c l e c t i c , c a r e n ,l e g a t d e i n a c t i v i t a t e a u n o r s e c r e t a r i a t e l i t e r a r e . A fo s t p u s n d is c u i e s n o b i s m u l u n o ro p i u n i r e p e r t o r i a l e , f a l s u l m o d e r n i s m , d e s c o n s i d e r a r e a p u b l i c u l u i , d a r i r e v e r s u l a c e s t e ia t i t u d i n i : g o a n a d u p s u c c es u l f a c i l d e c a s , d e m p l i n i r e c u o r i c e p r e a p l a n u r i l o rf i n a n c i a r e . S - a a r t a t , p e b u n d r e p t a t e , c u n t e a t r u i j u s t i f i c e x i s t e n a n u m a i p r i nr e l a i a s a c u p u b l i c u l , n u m a i p r i n i n t e r m e d i u l u n o r l u c r r i s el e ct a t e c u e x i g e n p a r t i n i c , a u n o r p i es e d e o n a l t v a l o a r e e d u c a t i v . I n r a p o r t c u a c e a s t a a u f o s t p r i v i t ea n a l i t i c m o d a l i t i l e , s t i l u l d e l u c r u a l e u n o r c o n d u c e r i d e t e a t r e . D e p i l d , r a p o r t u l

    o r g a n i z a i e i d e b a z a l T e a t r u l u i L u c i a S t u r d z a B u l a n d r a " , a r t a n m o d c r i t i c f a p t u lc n t e a t r u l r e s p e c t i v n t m p l t o r u l i s u b i e c t i v i s m u l s - a u p u t u t s u b s t i t u i u n o r m e t o d e t i i n i fi ce d e or g a n i z a r e i p l a n i f i c a r e a m u n c i i , cu a t i t m a i m u l t c u c t e s t e v o r b a d eu n t e a t r u d e a n v e r g u r , m e r e u p u s i n f a a u n o r c e r i n e n o i " .

    C u a c e e a i s i n c e r e x p r e s i e , n d o r i n a d e a - i r e v e d e a m u n c a d e p e p o z i i i n o i , n a i n t a t e , i d i r e c t o r i i d e t e a t r e ( L i v i u C i u l e i , H o r i a L o v i n e s c u , L u c i a n G i u r c h e s e u ) a ua n a l i z a t i n m o d c r i t i c i a u t o c r i t i c , l i p s u r i l e s e m n a l a t e , p r o p r i i l e n e m p l i n i r i , p r o p u n i n dm s u r i co n c r e t e l e ga t e d e p l a n u r i l e d e p e r s p e c t i v .

    L a f i e c a r e t e a t r u n p a r t e , n e d i n e l e d e s c h i s e d e p a r t i d s - a u c o n s o l i d a t t e m e l i i l ed r u m u l u i d e p e r s p e c t i v , p o r n i n d u - s e d e l a e s en a f e n o m e n u l u i t e a t r a l , d e l a b a z a s at e n i a t i c o - i d e o l o g i c : r e p e r t o r i u l . D i s cu i i le t e m e i n i c e , j u d i c i oa s e , a n a l i t i c e , c e a u c a r a c t e r i z a t f i e c a r e a d u n a r e i n p a r t e , a u v d i t f a p t u l c v o r b i t o r i i a u s t u d i a t a p r o f u n d a td o c u m e n t e l e d e p a r t i d .

    i n n d s e a m a d e e s en a o b s e r v a i i l or i p r o p u n e r i l o r f c u t e , a n a l i z n d u - i na c e l a i s p i r i t , c r i t i c i a u t o c r i t i c , p r o p r i a sa a c t i v i t a t e n t o a t e s e c t o a r e l e , C o m i t e t u l c u l t u r i i i e d u c a i e i s o c i a l i s t e a l m u n i c i p i u l u i B u c u r e t i , i^ a p r o p u s u n p l a n c o m p l e xd e m s u r i m e n i t s r e a l i ze ze u n m a i p u t e r n i c a v n t a l v i e i i s p i r i t u a l e a C a p i t a l e i ,p e n t r u a s e n l t u r a l i p s u r i l e i n e a j u n s u r i l e ca r e m a i p e r s i s t n c n a c t i v i t a t e ac u l t u r a l - e d u c a t i v .

    I n p r e a j m a n o i i s t a g i u n i a fos t r e a n a l i z a t t e m e i n i c r e p e r t o r i u l t e a t r a l , n l u m i n am i s i u n i i a r t e i s o c i a l i s t e c o n t e m p o r a n e , a e x i g e n e l o r o a m e n i l o r m u n c i i , a n z u i n e l o r l o r .

    P e p r i m u l p l a n a l o p i u n i l o r d e p i e s e s -a s i t u a t e v i d e n t d r a m a t u r g i a o r i g i n a l , a s t f e l nc t n o u l r e p e r t o r i u a r e o s t r u c t u r o m o g e n e c h i l i b r a t , d i n cele 1 4 7 d e p i e s e a l e s ep e n t r u a f i j u c a t e , d e t e a t r e l e b u c u r e t e n e , 7 5 f i i n d l u c r r i o r i g i n a l e . P e l i n i a s t i m u l r i ic r e a i e i o r i g i n a l e c on t e m p o r a n e se v o r o r g a n i z a n a ce a st s t a g i u n e m a i m u l t e c o n c u r s u r ip r i n t r e c a r e u n u l d e s t i n a t p r o m o v r i i p i e s e l o r p e n t r u t i n e r e t i c o p i i , a l t u l , l i b r e t e l o rd e o p er e t i e s t r a d . D e c u r g i n d f ir e s c d i n p r o p u n e r i l e f c u t e n e d i n e l e l a c a r e n e - a mr e f e r i t , c o n d u c e r i l e t e a t r e l o r a u s t a b i l i t p l a n u r i t e m a t i c e i a u i n ch e i a t c o n t r a c t ecu a u t o r i i d r a m a t i c i n v e d e r e a a s i g u r r i i u n u i p o r t o f o l i u d e p i e s e o r i g i n a l e , c u s c o p u ld e a - i m b u n t i r e p e r t o r i i d a c t u a l i ce l de [>erspec t iv .

    T o a t e t e a t r e l e b u c u r e t e n e i -a u p r o p u s i n a cea st s t a g i u n e s o r g a n i z e z e spec

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    8/100

    i a f l r e z o l v a r e a i o a l t d o l e a n m a i v e c h e : t e a t r e l e v o r a l c t u i p l a n u r ic o n c r e t e p e n t r u s t r n g e r e a r e l a i i l o r c u p u b l i c u l , p l e c n d d e l a m e t o d e l e t i i n i fi ce d es o n d a r e a o p i n i e i p u b l i c e , d i v e r s i f i c i n d m i j l o a c e l e d e p o p u l a r i z a r e , g s i n d a l t e l e n o i ,m a i v i i , m a i o r i g i n a l e , o r g a n i z n d s p e c t a c o l e n f a b r i c i , c o l i i f a c u l t i .

    T o t o d a t , s - a u l u a t m s u r i p e n t r u o r g a n i z a r e a n v m n t u l u i p o l i t i c o- i d e ol o gi c i p r o f e s i o n a l p r i n d e z b a t e r i c r e a t o a r e l e ga t e d e p r o b l e m e l e r o l u l u i a r t e i n s o c i e t a t e asoc i a l i s t ca i p r i n a c i u n i d e s p e c i a l i z a r e p r o f e s i o n a l .

    I n s p i r i t u l d o c u m e n t e l o r d e p a r t i d s -a u a l e s c o m i t e t e l e d e d i r e c i e d i n t e a t r e ,c o m i t e t e c a r e f u n c i o n e a z p e p r i n c i p i u l p a r t i n i c a l m u n c i i i c o n d u c e r i i c o l e c t i v e , ceea cev a n l t u r a a t i t u d i n i l e s u b i e c t i v i s t e , i v a a s i g u r a p r i n c i p i a l i t a t e i o b i e c t i v i t a t e n p r o c e s u lm u n c i i a r t i s t i c e . T r e b u i e s u b l i n i a t f a p t u l , c aces te c o m i t e t e a u ca p r i n c ip a l s a r ci n a n a l i z a r e a p e r i o d i c a a c t i v i t i i t e a t r u l u i r e s p e c t i v , n s p e c i a l o r i e n t a r e a i d e o l o g i c i a r t i s t i c a r e p e r t o r i u l u i i in t e r p r e t r i i l u i . f ol o s i r e a p e r s o n a l u l u i a r t i s t i c , p e r f e c i o n a r e a l u i p r o f es i on a l , s t a b i l i r e a d e m s u r i n v e d e r e a r i d i c r i i c a l i t i i a r t i s t i c e a spect a c o l e l o r , b u n e i g o s p o d r i r i a b a z e i m a t e r i a l e a i n s t i t u i e i i s p r i j i n i r i i m i c r i i a r t i s t i c ed e a m a t o r i .

    C o m i t e t e l e d e d i r e c i e , o r g a n e d e m o cr a t i c a l es e , v o r a s i g u r a t r a n s p u n e r e a n f a p ta p o l i t i c i i t e a t r a l e , n a l t a m i s i u n e a s c e n e i r o m n e t i s o c i a l i s t e .

    T o a m n a t e a t r a l 1 9 7 1 p o r n e t e l a u n d r u m m a r c a t d e m i s i u n e a u n e i n a l t e r s p u n d e r i i d e o l o g i c e . Scene le b u c u r e t e n e a u o v e c h e i g e n e r o a s t r a d i i e , e l e s n t m o t e

    n i t o a r e l e u n u i u r i a p a t r i m o n i u c u l t u r a l , a l u n o r o p e r e d e o v a l o a r e n e m u r i t o a r e . E l ea u f c u t d e s e o r i d o v a d a m a t u r i t i i l o r p o l i t i c e i a r t i s t i c e , c o n c r e t i z n d a c e a s t a nsuccese le d i n a r i n cele d e p e s t e h o t a r e , d a t o r i t u n o r c o l e c t i v e d e c r e a t o r i v a l o r o i ,d e m a r e p r e s t i g i u .

    C o m p l e x u l d e m s u r i or g a n i z a t o r i c e i a r t i s t i c e c a r e a u u r m a t d e z b a t e r i l o r d i n e d i n e l e d e p a r t i d d e s c h i s e , e f e r v e s c e n t u l proces d e e l a b o r a r e a r t i s t i c ce s e d e s f o a r m e r e u , n e n t r e r u p t n aces t e z i l e , s n t d o v e z i c g n d u r i l e e x p r i m a t e n d e z b a t e r i p r i nc u v i n t e , d e v i n a c u m , f a p t e , a c i u n i .

    i s e d o v e d e t e n c i n c o d a t e x ce p i o n a l a p u t e r e d e p t r u n d e r e , m a r e a c l a r v i z i u n e a t o v a r u l u i N i c o l a e C e a u e s c u c a r e l a C o n s f t u i r e a d e l u c r u a a c t i v u l u i d ep a r t i d d i n d o m e n i u l i d e o l o g i e i i a l a c t i v i t i i p o l i t i c e i c u l t u r a l e d u c a t i v e s p u n e a :D e z b a t e r i l e c a r e u r m e a z s a i b l o c n t o a t e o r g a n i z a i i le d e p a r t i d , v o r e x e r c i t a f r

    n d o i a l o p u t e r n i c i n f l u e n p o z i t i v a s u p r a n t r e g i i a c t i v it i e d u c a t i v e " .R e z u l t a t e l e p r a c t i c e a l e e d i n e l o r d i n t e a t r e s e p o t a p r e c i a p r i n c a r a t u l a r t i s t i c

    a l s p e c t a c ol e lo r . D e z b a t e r i l e d i n t e a t r e l e b u c u r e t e n e d e s f u r a t e n s p i r i t u l i l u m i n ac u v i n t e l o r i n d r u m r i l o r S e c r e t a r u l u i G e n e r a l a l P a r t i d u l u i C o m u n i s t R o m n , a u s u b l i n i a t , n c o d a t , d r u m u l f i r e s c a l a r t e i , a l c u l t u r i i , a l s c e n e i r o m n e t i : S O C I A L I S M U L .

    AM ZA SCEANUwww.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    9/100

    f U M V E D E I N C E P U T U L S T A G I U N I IL A T E A T R U L D V . ?

    R S P U N D :

    RADU BELIGAN

    CORNELIU STURZU

    SICA ALEXANDRESCU

    HORI A LOVINESCU

    HARAG GYORGYION LUCIAN

    C. Dl NI SCHIO TU

    NICOLAE ISTRATI

    DAN PLIEU

    IOSIF CAPOCEANFRANZ AUERBACH

    MIRCEA BRAGA

    VLAD SOR/ANU

    NICOLAE FRUNZETTI

    MIRCEA AVRAM

    Rspunsuri ale directorilor de teatre, ca acele ce urmeaz, aumai aprut n revista noastr, la fiecare nceput de stagiune, n aceeai lun septembrie, i cu modificri lente, aproape imperceptibile,de-a lungul anilor cam ale acelorai directori. E, pe ct de inevitabilpe att de firesc : ct vreme nu i se adaug imensa dimensiune a pu

    blicului, elementele constitutive ale teatrului snt fixe, i puine : directori, actori, regizori. E firesc, cum am spus, i inevitabil, s avem mereu aceiai interlocutori. Impresia de repetare, monoton i rutinier,a putut, adeseori, decurge din aceast interogare a acelorai surse.

    Totui, prin cine poate fi informat publicul, dac nu prin oameniicare conduc, organizeaz i creeaz, teatrul ? i , la nceput de stagiune, de la cine s primim o informare anticipativ, i mai ampl,dac nu de la directoromul care rspunde, n ultim instan, deactivitatea de ansamblu de activitatea gndit sistematic i consec

    16

    DIRECTORIFAT

    CUSTAGIUNEA

    71-72

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    10/100

    el nsui pe baza unui program de concepii cuprinztoare i limpezi,a unui mnunchi de principii ideologice, culturale i educative ferme,i n perspec tiva unor sc opuri na lte i de neschimbat ?

    Toate aces tea vorbesc i i arata, deopotriv, profunzimea isinceritatea, n repertoriul ntocmit de fiecare teatru n parte, pe bazaacelor idei i n perspectiva acelui scop, sub semnul crora captviat i imagine unitar, armonioas, Repertoriul Teatral n totalitatea

    sa . Din rspunsurile de mai jos, cititorii notri i pot f a ce o prim ideedespre ceea c e va fi stag iunea 19711972 i se pot convinge, c fatde stagiunile trecute, aceas ta va fi marcat printro orientare nviortoare i fec und, pe linia misiunii ca re incumb teatrului nostru n etapaistoric a construirii unei societi socialiste multilateral dezvoltate. naceas t a , vor recunoate efec tul amplei i profundei auto-examinri, c o muniste i patriotice a colectivelor i oamenilor notri de teatru, ca r es-a produs, n ultimele luni, sub impulsul binefctor al partidului, n

    domeniul ridic rii nivelului p olitic - ideolog ic i a l efic ienei c ultura l-edu-cative, a tuturor activitilor i a tuturor contiinelor. n toate amnuntele sale, nu se desprinde, nc, nic i mcar rep er

    toriul teatrelor ai cror directori au fost interogai de noi. Tocmai dea c e e a , va trebui s m ai revenim, n numerele viitoare. Da r att ctspune aceast prim informaie, este sufic ient pentru a demonstrac n stagiunea ca re st s nceap i, n mai mare msur, sndjduim, n stagiunile viitoare teatrul nostru recunoate, pentru

    toate feluritele sale posibilit i de creaie, primatul repertoriului, adicprimatul dramaturgiei.Ceea c e deschide, cu i mai mult gravitate, problema rspun

    derii i a creaiei dramaturgilor notri contemporani.

    www.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    11/100

    Teatrul

    NaionalI. L. Caragiale"din

    Bucureti

    RADU

    BELIGAN

    S t a g i u n e a 1 9 7 1 7 2 v a m a r c a f r n d oi a l o e t a p d e os e b i t d e i m p o r t a n t n r e a l i z a r e a p r o g r a m u l u i i deo log ic , educa t iv i e s t e t i c a l T e a t r u l u i N a t i o n a l c a r e ,

    n l i n i i g e n e r a l e , n u n s e a m n a l t c e v a d ec t i m p l m i r e a s a r c i n i l o r ce-i r e v i n de d r e p tn c a d r u l m i c r i i n o a s t r e t e a t r a l e .

    Sala Comedia se va desc inde l a 30 sep tembr i e cu p r e m i e r a p i e s e i S u r o r i l eBoga de H o r i a L o v i n e s e u , a c r e i r e p u n e r e n a c t u a l u l c i r c u i t d e v a l o r i a r t i s t i c ea l c u l t u r i i n o a s t r e es t e n u n u m a i i n t r u t o t u l n d r e p t i t d a r i n e c e s a r . V o ru r m a nc dou p i e se rom ne t i : Ta k e , I a n k e i Cad r de V. I . P opa i Zod iaT a u r u l u i d e M i h n e a G h e o r g h i u . D u p e le v o r f i p r e z e n t a t e p u b l i c u l u i d o u capod o p e r e a l e l i t e r a t u r i i u n i v e r s a l e : C y r a n o de B e r g cr a c d e E d m o n d R o s t a n d iF u r t u n a d e S h a k e s p e a r e .

    S t u d i o u l T e a t r u l u i Na iona l se va desch ide cu P r i m a zi de l i b e r t a t e d eL e o n K r u c z c ow s k i , u n a d i n p i es ele cele m a i c u n o s c u t e i a p r e c i a t e a l e l i t e r a t u r i id r a m a t i c e

    d in r i l e soc i a l i s t e , c re i a i i vo ru r m a

    J o c u l d e - a v a c a n a d eM i h a i l

    S e b a s t i a n , Dulcea pas re a t i ne re i i de Tenmesse W i l l i a m s , Pesc ruu l de Cehov iT r a n d a f i r i i roi i p e n t r u m i n e de Sean O'Casey. T o t l a S t u d i o n e p r o p u n e m s r e p r e z e n t m d o u p ie s e r o m n e t i c on t e m p o r a n e p e ca r e l e v o m a l e g e d i n t r e celea f l a t e i n s t u d i u l t e a t r u l u i .

    R e g i z o r i i c r o r a l i s -a u n cr e d i n a t aceste p i es e v o r f i : I o n F i n t e t e a m i ,S o r a n a C o r o a m , D a n N a s t a , H o r e a P o p e s c u , M i h a i B e r e c h e t , V l a d M u g u r , D a v i dE s r i g , L u c i a n P i n t i l i e , R a d u P e n c i u l e s c u .

    n t r e g c o l e c t i v u l T e a t r u l u i N a i o n a l , n f r u n t e cu m a r i i l u i a c t o r i v a p a r t i c ipa ca f a c t o r d e b a z , la r e a l i z a r e a a c e s t u i p r o g r a m a r t i s t i c .

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    12/100

    TeatrulNaional

    VasileAlecsandri"dinlai

    CORNELIU

    STURZU

    In cont extul de emu laie ideologic i aristic pe care l trim, deschiderea stagiunii

    d in anul acesta capt pentru noi toi o importan deosebit. N u este vorba doar de

    simpla reeditare a unui act festiv, ci aacum l dorim de un m oment care s m ar

    cheze un adevrat salt n activitatea N aionalului nostru. A ndrzni s spun c nedorim o stagiun e m odel, da c termenu l nuar fi atit de pretenios. Oricum, vrem s realizm o stagiu ne cu spectacole de na lt

    inut, care s ada uge zestrei de valori, pecare am acum ulat-o n anii precedeni, caratenoi.

    Vom deschide stagiunea cu F n t n a B l a n -d u z i e i . Pentru noi, ieenii, aceast pies alu i Vasile Alecsandri are o semn ificaie deo

    sebit. Acum 75 de ani, cldirea TeatruluiNaional din Iai a fost ina ugu rat cu aceast

    dram, care nu i-a pierdut nici pn astzinobleea i parfumul. In regia lui N ic. Mol-dovanu vor aprea pe scen actori de mare

    prestigiu ai scenei noastre, cum snt artitiiemerii George Popovioi, Ion La scr, tefan Dncinescu, alt u ri de G. Macovei, CarmenBarbu, Domn ia Mrculescu i alii.

    Vom continua apoi cu premiera pe arS f n t a I o a n a a a b a t o a r e l o r de B. Brecht, nregia lu i Hannes Fischer de la Berliner En-semble, cu I n t e r e s u l g e n e r a l d e Aurel Baranga

    i N e v e s t e l e vesele d i n W i n d s o r de WilliamShakespeare.

    Repertoriul nostrum ai cuprinde de asemenea Zi le le T u r b i n i l o r de M. Bulgakov, Sf r - i lu l cr i i a asea de J . Braskievicz etc, etc,etc.

    Dar despre aceste prem iere i despre altele,m ai trziu, alii...

    1 0 www cimec ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    13/100

    Teatrul

    CI. Notarra"

    HORIA

    LOVINESCU

    n perioada premergtoare deschiderii stagiunii i n lumina documentelorde partid privitoare la mbuntirea muncii ideologice i cultural-educative,teatrul a proceda t la stabilirea precis a criteriilor de repertoriu. Preponderenaa fost bineneles acordat dramaturgiei originale clasice i contem porane. S -astabilit ca n proporii juste s fie int egrate n repertoriu i piese din dramaturgia un iversal clasic i contem poran la alegerea acestora d in u rm criteriul de selecionare f i ind valoarea lor militant. 0 pies din literatura dramatic a rilor socialiste va veni s ntreasc repertoriul conceput pe acestelinii directoare.

    Stagiunea se va deschid e la 9 octom brie cu piesa O m u l care... iar pinla 15 noiembrie teatrul va mai prezenta n premier piesele Fntna R l a n d u z i e i

    i Gaiele .

    Teatru/Dramatic

    din

    BraovSICA

    ALEXANDRESCU

    Ca s deschizi o u, trebuie s fie n

    chis. Cu stagiunea teatral se ntimpl lafel. Teatrul Dramatic din Braov are stagiune permanent, non stop, iarna i vara,Braovul f i ind un ora n plin sezon, n oriceanotimp. Nu putem vorbi, deci, despre deschiderea stagiunii.

    U lt im a premier a avu t loc la 2 septembrie cu o pies di n dramaturgia bulgar,www.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    14/100

    T a i n oi o t rgului de Boion Danovski i PitarSlavinsk i . Lucrarea celor doi autori din aravecin este o am uzan t satir In adresa unormoravuri reprobabile din tr-un mic orel.

    Socotim aceast pies ca ultima premierd in programul anului teatral trecut.

    Spre sfiritul lun i i septembrie va avea loccea dinii premier a noului an teatral.FniEna Blamcluziei de Vasile Alecsandri. Cuacest prilej, teatrul va com emora 150 de anide la naterea bardului de la Mirceti.

    F n -t i n a B l a n d u z i e i va fi pus in scen de ar

    tista emerit Marietta Sadova, iar scenografia va fi semnat de Miluii Tofan.

    ntre timp vor in tra n lucru piesele I n t e r e s u l g e n e r a l de Aurel Baron ga, Ziar i t i i deAl. Mirodan, M r i a de Sal insk i , U l t i i m a or de Miliail Sebastian, H a r a p A l b de ZoeAnglicl-Stanea, dup Ion Creang, P o v e s t eneterrninai t de Alecu Popovici, D u l c e a p a s r ea -tinereii de Tennesse Williams, N o a p t e ar eg i lo r de W. Sliakespeare, Cin tec p u b l i cp e n t r u dou scaune e l ec t r i ce de Arm nd Gatty.

    Teatrul Ion Creang" din Bucureti

    ION LUCIAN

    S t a g i u n e a 197172 va nsemna i p e n t r ut e a t r u l , . I o n C r e a n g " u n e v e n i m e n t d e o s e b i t .R e p e r t o r i u l aces t e i s t a g i u n i v a c u p r i n d e a c e lp l u s de va ioa r e tem at ic pe care n i -1 solici tcu a m p l r e s p o n s a b i l it a t e r e ce n t e le d o cu m e n t ed e p a r t i d p r i v i t o a r e l a a c t i v i t a t e a ideologici la educa ia t i n e r e l o r gene ra i i .

    F i i n d u n t e a t r u d e d i c a t t o c m a i t n r u l u is p e c t a t o r , soco t im de d a t o r i a noas t r de ar s p u n d e c u e n t u z i a s m i d e v o t a m e n t p e n t r ur e a l i z a r e a msur i lo r i n i i a t e cu pa tos r e v o l u

    i ona r de i u b i t u l n o s t r u c o n d u c t o r , t o v a r ul Nicolae Ceauescu.

    D a c p n a c u m t e a t r u l n o s t r u s -a p reocup a t d e a s i g u r a r e a u n u i r e p e r t o r i u a d e c v a tp e n t r u c e i m a i t i n e r i s p e c t a t o r i , r ea l i z nda n u a l un p rocen t de pes t e 80% de p i e ser o m n e t i , d i n t r e ca re 19 n p remie r absol u t , dac f r ecven a sp ec t a t o r i l o r no t r i ac re scu t a n u a l , sa la f i i n d n e n c p t o a r e p e n t r usol ic i t r i le t nrului n o s t r u p u b l i c , ana l i z n -d u - n e a c t i v i t a t e a n l u m i n a r e c e n t e l o r d o c u

    m e n t e a m c on s t a t a t c n e m a i r m n m u l t ei i m p o r t a n t e s a r c i n i de ndep l in i t .S i m i m as t f e l n e c e s i t a t e a r e s t r u c t u r r i i r e

    p e r t o r i u l u i cu v a l o r i cer te l i t e r a r e , care na f a r a v i r tu i l o r a r t i s t i c e s r e p r e z i n t e i adev r a t e i m b o l d u r i s p r e d es v r i r e d i n p u n c tde vedere e t ic .

    I n a l d o i l e a r n d , v o m a c o r d a o m a i m a r ea t e n i e t i n e r e t u l u i m u n c i t o r i s t ud ios , c ru i an u i - a m ofer i t p r e a m u l t e t i t l u r i n cele ases t a g i u n i a n t e r i o a r e . La acest c a p i t o l , n t ruc t

    d r a m a t u r g i i a u c a m o c o l i t d e b c a t e l e p r o b l e m ea le aces t e i v r s t e i nu avem un p o r t o f o l i up r e a b og a t , v o m a p e l a l a u n p r o ce n t m a r ed e t e a t r u c l a s i c , n a t ep t a rea p i e se lo r cont e m p o r a n e .

    n acelai t i m p n e - a m p r o p u s u n p l a n t e m a t i c de pe r spec t iv , n tocmi t p e n t r u e d u c a r e a t i n e r e t u l u i n s p i r i t u l p r e u i r i i e u J ' t u r i inaionaJle, n s p i r i t u l va lo r i f i c r i i t r ad i i i l o rn o a s t r e s t r luc i t e i a l d ragos t e i p e n t r u s e m e ni c o l e c t i v i t a t e .

    R e p e r t o r i u l p r o p u s d e n o i a r e u r m t o a r e ac o m p o n e n :

    P i es a l u i A l . M i r o d a n , d u p r o m a n u l l u iA l . iperco, N-a fost n zadar , aduce pe scenu n m o m e n t e r o i c d i n a c t i v i t a t e a U . T . C d i nt i m p u l f a s c i s m u l u i . I n c o n t i n u a r e a p o l i t i c i ide v a l o r i f i c a r e a t e a t r u l u i c u c a r a c t e r p o p u l a r d o r i m s r ea l i zm un spec t aco l fo l c lo r i cd e t e a t r u d e i a r m a r o c ", c u o b i c e i u r i , e n t ece ,d a n s u r i i mt i de t e a t r u , g e n c u s p l e n d i d et rad i i i n a ra noas t r . P i e sa se i n t i t u l eazSnoave cu m t i de V i r g i l P u i ce a i I o n L u c i an i va f i r ea l i za t cu concursu l I n s t i t u t u l u i de e tnogra f i e i fo l c lo r .

    Va vedea l u m i n a r a m p e i p ie sa coa la d inH u m u l e t i d e I o n L u c a , pies original nc a r e s e p r e z i n t m o m e n t e d i n n c e p u t u r i l ecol i i romnet i , r e p u t a t u l n o s t r u s c r i i t o r a l e -g n d s p r e e x e m p l i f i c a r e t o c m a i coa l a d i ns a t u l p a t r o n u l u i n o s t r u s p i r i t u a l , I o n C r e a n g .

    De asemenea ne g ndim la un spec tacol cusch i e de Ca rag ia l c , d r a m a t i z a t e , a l e se pe c r i -

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    15/100

    t e r i u l valor i f icr i i ce lor care nu au fost nc j uca te .

    D i n d r a m a t u r g i a r i lor soc ia l i s te am a lescomedia muz ica l So ld e lu l de p l u m b a l l u iSacha L i c h y , o spi r i tua l poveste care sep re t eaz l a un spec t aco l a l e r t i a g r e a b i l .

    A v e m n vede re , l a c a p i t o l u l c l a s i c i l o r r e a l i z a r e a u n u i spec tacol A l e c s a n d r i , n t e m e i u lu n u i s c e n a r i u s e m n a t d e A l . P o p o v i o i . Ctp r i v e t e clas ic i i u n i v e r s a l i , op iunea noas t r8 -a nd rep ta t sp re C i d u l l u i Co rn e i l l e .[ In pe r spec t iv , n a f a r a r e lu r i i spectaco-' e lor D r u m u l e l i l>er , L u c ea f r u l d i n s p r e z iu ,f o a t e p nze l e sus i E gm on t , n a f a r a u n o ripectacole ou E l e c t r a i A v a r u l , i a u n o rpeciacole-eonfer in cu carac ter per iodic , ne

    p r o p u n e m u n ciclu de t e a t r u poe t i c , av ndd e p e a c u m g a t a p r i m e l e s c e n a r i i : D i n s t r b u n i p i n l a n o i . E r o i a u f o s t , e r o i simt mc,B a l a d e i Romni i sub Miha i -Vod ce l v i t e a z ,du p N . B lcescu . Aces t e ob iec t ive u rm eazfirete , a se ndeplini n t i m p , pe msur ce ,

    n p r e a l a b i l , se va f i dus l a bun s f r i t r e p e r t o r i u l de baz . n or ice caz e le reprez inta n g a j a f m e n t e pe ca r e n u !le v om neg l i j a n i c io c l ip .

    Cu spe ran a c m a r i l e r s p u n d e r i c a r e n er e v i n vor c rea i condi i i le p r i e l n i c e m p l i n i r i i p l a n u l u i d e m u n c c e n e - a m p r o p u s ,p o r n i m l a d r u m , s t imula i de cele m a i e n t u z i a s t e bo t r r i .

    TeatrulNaionaldinCraiova

    ALEXANDRU

    DINC

    Fr ndo ia l c p r i m a t u l i n t e r e s e l o r d eeduca re po l i t i c e p u b l i c u l u i , p r i m a t u l fo lo-

    j s i r i i m u l t i l a t e r a l e a n t r e g u l u i c ol e c t i v , i n t e g r a r e a n ex igen a cea i m a i na l t i l an i v e l u l c e l m a i p r e t e n i o s a i m u n c i i n o a s t r e

    I c o n s t i t u i e , toa te laola l t , v e c t o r i d e p r i m i m p o r t a n i n m u n c a d e s e le c i e a r e p e r t o r i u l u i .

    D i n m o t i v e p e c a r e l e v o m e x p u n e m a i jos a m hotrt ca p e n t r u s t a g i u n e a v i i t o a r es p r o p u n e m o s c h e m d o r e p e r t o r i u c o n s t i t u i t n u m a i d i n a p t e p i e s e . A s t a n u n s e a m n c n u v o m pul tea r e a l i z a n c u nspec t aco l sau dou n p l u s . D a r s c h e l e t u ln o s t r u r e p e r t o r i a l r ep rez in t concep i a debaz a p o l i t i c i i n o a s t r e , p e m i i n d u - n e , nacelai t i m p , o in i i a t i v de v i i t o r n a l e g e r e a a m o r l u c r r i n o i .

    A m f cu t t o t p o s i b i l i i ca n t i t l u r i l e a lesefi m p cm t rad i i a t e a t r u l u i n o s t r u ou t e -maitioa a c t u a l i t i i . N e - a m g n d i t l a d i s t r i bu i i le p os ib i l e ; a t .t a c t o r i i de pr im c a l i t a t e IcEEt i ce i la l i n curs de a f i r m a r e , v oravea ocazie s se r i d i c e i s s e i m p u n .Lsm deschise i pe v i i t o r , i n i i a t i ve l e pe r sonale de t i p u l T u d o r G h c o r g h e ( r e c i t a lu l

    Menestrel la curile dorului) , R e m u s M r -

    g i r i eanu (piesa Jurnalul unui nebun d eGogol) , sau E m i l B o r o g h i n ( p o e m u l Omagiu),p e n t r u a ncura j a o r i ce efo r t sp re c rea i e ipe r fec iona re .

    Dup cum se va vedea d in t i t l u r i l e pecart! le p r o p u n e m , n o i a m in u t fo a r t e m u l ts con t inum t rad i i a s t i l i s t i c a t e a t r u l u in o s t r u b a z a t p e c u l t i v a r e a para le l , pe de op a r t e a p i e s el or m o n u m e n t a l e d i n l i t e r a t u r adra ma t i c romneasc , p r ecu m i d i n l i t e r a t u r a universa l ( n r e p e r t o r i u l p e r m a n e n t

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    16/100

    a l t e a t r u l u i , Caragiai le, D o l a v r a n e e a , S h a k e -spea re e t c . simt p r e z e n i c u m a i m u l t e l u c r r i ) , pe de a l t p a r t e p e a b o r d a r e a u n o rl u cr r i d r a m a t i c e ce a t a c c u r a j os a s p e ct ea r z t o a r e a l e c o n t e m p o r a n e i t i i n o a s t r e p o l i t i c e s i soc ia le .

    V o m d e s c h i d e s t a g i u n e a o u l u c r a r e a Omuloare... d e H o r i a L o v i n e s c u , d u p ca r e n eg n d i m s p r e z e n t m c o m e d i a s a t i r i c Interesul general d e A u r e l Bai ran g a . n t r - o o r d i n e ce ne va f i d i c t a t de pos ib i li t i l e ineces i t i l e r i t m u l u i n o s t r u d e p r o d u c i e ,v or u r m a u r m t o a r e l e s p e c t a c o l e : Scrisoareapierdut d e I . L . C a r a g i a l e , S inz iana i Pepelea d e V a s i l e A l e c s a n d r i i a r d i n l i t e r a t u r a d e p e s t e h o t a r e , v o m a b o r d a , d i n t r em a r i i c la s ic i , d i n n o u p e S h a k e s p e a r e ( p r o b a b i l N evestele vesele d in Windsor), i a rd i n t r e c on t e m p o r a n i , cu n o s cu t a d r a m p o l onez Prima :-i de libertate d e L e o n K r u c z -k o w s k i i p iesa Pine amar a b e l g i a n u l u iC l a n d e S p a a k . ( T e a t r u l n o s t r u l uc reaz n

    p r e z e n t cu d r a m a t u r g u l I o n D . S i r b u l a f i n i s a r e a u n e i n o i l u c r r i d r a m a t i c e ) .Ca ac t iv i t i s u p l i m e n t a r e a le t e a t r u l u i

    n o s t r u ( func ionm n t r -un o ra n ca re p r o

    c e n t u l d e t i n e r i m u n c i t o r i , e l e v i i s t u d e n ie s t e f o a r t e ridicat), m e n i on m u r m t o a r e le :v om c o n t i n u a c i c l u l t r a d i i o n a l d e c o n f e r i n ee x p e r i m e n t a l e ; n c a d r u l Case i de cu l tu ra s t u d e n i l o r v a c o n t i n u a s fu n c i on e z e u ns e m i n a r d e t e o r i a i c r i t i ca f e n o m e n u l u i t e a t r a l c o n t e m p o r a n , i a r n c a d r u l asoc i a i i l o rde e l e v i v o m d a v i a n o u f o a r t e i n t e r e s a n t e i a s o c i a i i d e n u m i t F i l o t h a l i a " . T o a t eaceste ac t iv i t i vo r f i n so i t e d e d i f e r i t e n t ln i r i cu p u b l i c u l (n f a b r i c i , n i n c i n t at e a t r u l u i , l a d i f e r i t e c m i n e c u l t u r a l e ) .

    T o a m n a c a r e s e a n u n e s t e d e o s e b i t d e n c r c a t d e r s p u n d e r i . C o l e o t i v u l n o s t r u n t r ep r inde n c u r s u l l u n i i s e p t e m b r i e m a im u l t e t u r n e e cu Zodia taurului i Idolul i Ion Anapoda, n m a r i l e cen t r e a l e r i i ;i a r n l u n a o c t o m b r i e c u Othello i Arcabunei sperane, u n 6 o h i m b c u l t u r a l cu t e a t r u l P o w s z e c h n y " d i n or a u l L o d z R . P .Po lon . Cu ocaz i a aces tu i t u r n e u v o m j u c aa t t n oraul gazd c t i l a Varovia

    ateptnd ca p r i e t e n i i n o t r i p o l o n e z i s v i n la Cr a iova , t o t cu dou s pec t aco le n c u r s u lp r i m v e r i i v i i t o a r e .

    Teatrulde Statdin

    Trgu MureH A R A G

    G Y O R G y*

    La Tg. Mure stagiunea s-a deschis c u . . .10 garsoniere. Vreau s spun c tinerilorabsolveni i celorlali noi an gajai a i tea

    t ru lu i , li s-au repartizat, la acest ncepu t de-toamn, zece garsoniere. E un sem n de bunaugur. Dac v mai spun c 11 actori noi>dintre care 5 absolveni, s-au alt ura t echip einoastre, i c la ora actu al se repet patru

    piese sub ndrumarea regizorului E m i lMndrie, J o c u l ie le lor la secia m aghiar,.S p t m n a p a t i m i l o r i U n c h i u l V a n i a la .secia rom n , iar n regia m ea Scuzade Szabo Lajos la secia m agh iar; cavom colabora cu scenografii Florica M-

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    17/100

    lureanu i Lucu Andreescu, i c tinru l regizor Dan Micu ateapt i el s nceap re

    petiiile cuT u r a n d o t , v vei da seama cteatrul nostru se bucur de un climat foarteanimat, cum n -a m ai cun oscut de m uli ani.Cu asta, socotesc c am spus nu numai cuce, dar i, mai ales, c u m ncepem aceaststagiune, o stagiu ne n care, de altfel, vomaniversa 25 de ani de la nfiinarea teatrulu i din Tg. Mure.

    In afar de piesele sus amintite, repertoriul teatrului nostru se schieaz in cont inuare cam n felul urmtor :

    Ziar i t i i de Al. Mirodan, 0 n o a p t e f u r t u n o a s d e I . L . Caragiale, P a p a D o l a r deGbor ndor, D u p c d e r e de Arthur Miller.

    In afar de lucrrile m ai sus amintite vomnscrie n repertoriul teatrului i o nou

    pies rom neasc pe care ne-a prom is-o scriitorul Romulus Guga. Secia maghiar, nafar de A z i l u l d e n o a p t e i M r i a de A. Sa-

    l inski , m ai are trecut e n repertoriu I n t e r e s u l g e n e r a l de A. Baranga pentru primadat n limba maghiar Q n d r e v o l v e r e l e

    T e a t r u l

    , , A . D a v i l a

    d n P i t e t ir

    N e - a m p r o p u s , c a p r i m o b i e c t i v , s r i d i c me fi ci e n a a c t i vi t i i n o a s t r e , 6 r s p u n d e m c tm a i s a t i s f c t o r n e c e s i t i l o r i e x i g e n e l o rp u b l i c u l u i p e c a r e d s l u j i m . A m c u t a t s a s i g u r m v a l o a r e i v a r i e t a t e d e c o n i n u t o p i u n i l o r n o a s t r e r e p e r t o r i a l e ; n e m a i r m n es a d u g m s p o r d e c a l i t a t e n r e a l i z a r e . N ep s t r m c o n s e c v e n t f i d e l i l i n i e i o r i e n t a t i v ep o c a r e a m d a t - o m u n c i i n o a s t r e , l i n i e c a r e6-a v e r i f i c a t n c o n f r u n t a r e a cu p u b l i c u l ,aceea d e a s l u j i c u p r e c d e r e c r e a i a d r a

    t a c de Tudor Negoi, V i c a r u l de RolfHochhuth. C o r i o l a n de Shakespeare.

    Spre marea noastr bucurie anunm nacelai timp reintrarea n teatrul nostru amaestrului Gyorgy Kovcs. irul colaboratorilor se va com pleta i cu alte nu m e teatrale

    preioase ca : N . Tompa, Ion Ta u b , VladMugur. Mai avem bucuria c noua cldirea teatrului, pe ling lulmirabilele forme arhitecturale, ne va pu ne la disp oziie i cele

    m ai nain tate m ijloace tehnice n . m aterie deconstrucie a spectacolelor".Dorim m ai strnse legturi cu elevu, stu

    denii i tinerii care lucreaz n nt reprinderile oraului nostru.

    Intenionm s nchegm pentru ei ctcvaspectacole speciale de poezie, cu un caracter

    preponderent patriotic. Am luat iniiativa carecitalurile de poezie s fie nregistrate peband de m agnetofon, apoi multiplicate itrimise n coli. Socotim c astfel legturileteatrului cu spectatorii elevi vor spori n eficien , i c vom contribui alturi de cadreled in nv m nt la procesul de educaie a tinerei generaii.

    CONSTANTIN

    DINISCHIOTU

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    18/100

    t i n u a r e p o n d e r e a p r i n c i p a l , a t t p r i n r e p r e z e n t a i i l e n p r e m i e r , c t i p r i n cele nr e l u a r e .

    A 2 3-a s t a g i u n e a T e a i t r u l u i A D a v i l a "v a d e b u t a , c u p r e m i e r a p i e s e i Pisica slbatica l u i t e fa n B e r c i u . S p e a t a o ol u l v a f i r e a l i za t n r e g ia l u i M i l i a i R a d o s l a v e s c u i s c e -nograf i ia l u i E m i l Moise ; n r o l u l p r i n c i p a l :D e m N i o u l e s c u .

    n c o n t i n u a r e n e g n d i m s p r e z e n t m

    s p e c t a t o r i l o r n o t r i d r a i m a i s t o r i c c l a s i cVi} arul d e B a r b u D e l a v r a n c e a , n d i r e c i am e a d e s c e n . A p o i p i e s a Cind revolverele tacd e T u d o r N e g o i . D o r i m s n e m b o g i mp r o g r a m u l c u l u c r r i o r i g i n a l e m o i , d e o c a m d a t n c n s t u d i u . A m n s c r i s , n r u d u l p r e m i e r e l o r p i e s e l e Vara la Nohant a d r a m a t u r g u l u i p o l on e z J a r o s l a w J w a s z k i e w i c z , i 104pagini de dragoste, a d r a m a t u r g u l u i s o v i e t i cE d w a r d R a d z i n s k i . P i e s a Vara la Nohant v ap r i l e j u i d e b u t u l u n e i c o l a b o r r i c u t e a t r u lP o l s k y " d i n i B v d g oz s c z. P u n e r e a e i fim s ioen afos t n c r e d i n a t r e g i z o r u l u i Z y g m u n d W o j d a n ,d i r e c t o r u l a c e s t u i t e a t r u , u n d e , l a r n d u l m e uv o i m on t a n s c h i m b p r i e t e n e s c d e e x p e r i en o d r a m r o m n e a s c c on t e m p o r a n .

    R e v e n i n d l a r e p e r t o r i u l a c t u a l e i s t a g i u n i ,e l s e v a c o m p l e t a e u p i e s e l e Cintec publicpentru dou scaune electrice d e A r m n dG a t t y , Dama cu camelii ( n s t u d i u ) , n t r - oor i gi n a l a d a p t a r e a l u i A l e o u P o p o v i c i i

    cu d r a m a r o m a n t i c R uy Blas a l u i V i c t o rH u g o .

    DeslfurnJdu-ii a c t i v i t a t e a , p e d o u scene ,t e a t r u l p i t e t e a m , i n t e n i o n n d s U t i l i z e z e c tm a i r a i o n a l i c t m a i i n t e n s p o t e n i a l u l s uc r e a t o r , v a n c e r c a s r e a i l iz ez e n a c t u a l as t a g i u n e i p i e sa Proteu a l u i P a u l C l a u d e l .p r e c u m i u n s p e c t a co l- le ct u r . Prinesa Mary( d r a m a t i z a r e a u n u i f r a g m e n t d i n r o m a n u lU n erou al timpului nostru d e M . L e r m o i n -

    t o v ) .C o l o r a t u r a i v a r i e t a t e a p r o g r a m u l u i d e

    s p e c t a c ol e a l s t a g i u n i i n o a s t r e v o r f i a s i g u r a t e i p r i n r e l u a r e a u n u i m a r e n u m r d er e p r e z e n t a i i r e a l i z a t e n t r e c u t e l e s t a g i u n i(15 luc r r i a l e d r a m a t u r g i e i n a i o n a l e ) . C o n s i d e r m c p r o c e d n d a s t f e l v o m a s i g u r a oct m a i l a r g c u p r i n d e r e a m a s e l o r d e spect a t o r i .

    N o u a s t a g i u n e v a n r e gi st r a i u n f a p t n o up e n t r u c o l e c t i v u l nos i t ru : n e v o m a s u m a r o l u ld e m es a ger al a r t e i r o m n e t i d i n A r g e , p escenele u n o r t e a t r e d i n R . P . P o l on . V o m

    n t r e p r i n d e u n t u r n e u n a r a p r i e t e n , n t r e7 1 7 o c t o m b r i e 1 9 7 1 . C on t i e n i d e r e s p o n s a b i l i t a t e a ce ne r e v i n e , a v e m c o n v i n g e r e a c v o m n d e p l i n i a c e a s t s o l i e c u d e m n i t a t e .

    C o l e c t i v u l T e a t r u l u i A . D a v i l a " d i n P i t e t i i m o b i l i z e a z , l a a c es t n c e p u t d e s t a g i u n e ,e n e r g i i l e , p e n t r u a n f p t u i n s p i r i t u l e n t u z i a s m u l u i l u c i d , b o g a t u l p r o g r a m p e ca r e s il-a p r o p u s .

    Teatrul de Stat din GalaiDAN PlIEU

    Vom deschide stagiunea cu S e c u n d a 5 8 deDorel Dorian, lucrare nc deosebit de actua l, bogat n sem nificaii. S perm ca spectacolul montat dc Ovidiu Georgescu n sce

    nografia Olimpiei Damian s poat oferi pu blicului nostru n general i celui tnr nspecial m omente de profund m editaie asu

    pra rostului responsabilitii n m un c, nvia. Cea de a doua premier a stagiunii seadreseaz ndeosebi copiilor, dar nu numailor. S o l d e l u l d e p l u m b de Saa Lichy (regia Traian Ghiescu-Ciurea, scenografia VictorCreulescu) continu seria de spectacole adresate celor mai tineri prieteni ai scenei noast d ti i di i ti

    (dup P o e m u l p e d a g o g i c dc Macarenko), M i cp i t i c i n i m d e v o i n i c de Sergiu Milorian ialtele realizate in trecu tele stagiuni.

    In continuare, eforturile teatrului vor fi

    orientate spre realizarea celorlalte t i t luri dinrepertoriul stagiunii : D - a l e c a r n a v a l u l u i deCaragiale, R z v a n i V i d r a de Hadeu, I n t e r e s u l g e n e r a l de Baranga. P r i m a z i de l i b e r tate de Leon Krucskovski, i B u r g h e z u l g e n t i l o m de Moliere i O m u l c a r e n - a m u r i tn i c i o d a t de Borne Stavis . Evident, inten ion m s solicitm i colaborarea un or regizori din ar pentru a asigura crearea dcspectacole cit m ai vru ite in teresan te de cert

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    19/100

    Teatrul

    Mria Filotti"

    din

    Brila

    NICOLAE

    ISTRATI

    L a Br i la , noua s ta giun e a nceput s f iepregt i t dup o ana l iz re t rospec t iv a succeselor i ngduinei or " s t ag iu n i lo r a n t e r i oare, reaeznd n faa colect ivu lu i a d e v r u lc , n to tdeauna , c u l t u r a esto un r e z u l t a t in u u n efo r t , c eficiena r e p e r t o r i u l u i n o s t r u ,deci , t r a n s f o r m a r e a l u i , n u n u m a i n ..spectacole", ci n v e r i t a b i l e ac te de cul tur , r mne chemarea de mare rspundere la ca i re

    ne angajeaz na l te le ndemnuri a le Doirti-diuliui.Aceast eh ema ire, de loc n ou , a r e d i m e n -

    eiomalt n i v e l u l preocup a r i l o r noastre, n ca,regndirea ideologic i art ist ic a ntri t a t i t u d i n e a politic a colect ivu lu i , a t i t u d i n e oen e - a m propus s o ev iden i em n p ropune reau n u i r e p e r t o r i u deopot r iv de cer t va loareeducat iv i putere de a t r a o t i v i t a t e . Existn colec t ivul t e a t r u l u i n o s t r u u n consens gen e r a l n a aprec ia c a sosi t m o m e n t u l sdepim per ioada dec lara i i lor , a mr tur i s i r i i

    inteni i lor, i s ne nscriem ou toat rsp u n d e r e a i ou consecven ntr-o munc na ta re s duc la c rearea unor adevra te even i m e n t e a r t i s t i ce cu efect ca t a l i za to r a s u p r as p i r i t u l u i sp ec ta tor i lor not r i , capa bi le spun n micare su b t i l e l e r e s o r t u r i m e n i t e as t i m u l a nnobi la rea cont i in e lor .

    M b i z u i pe adez iunea dec lara t a echipe inoas t r e de a s i t u a in te rese le colec t ive deasupr a in te rese lor personale , de a t r a n s f o r m a fiecare ro l p r i m i t n t r -un exa imen do a taament i nemsura t d ru i re i d e i i de spectacol a ct de cul tur .

    Sntem, aadar , hotr i s deschidem nouas t a g i u n e sub se m n u l au t odep i r ii , eu con

    vingerea c viaa u n u i t e a t r u n u n s e a m n n u m a i c o n t i n u i t a t e de manifest r i , dar i ocont inu tendin de per f ec t i b i l i t a t e . E s t es e m n u l d i s t i n c t i v care s t imuleaz toa te p r o iectele noastre . Scopul acestei perfect ibi l i t iruino p u b l i c u l , cruia, n c o n t i n u a r e , v at r e b u i s-i ml>ogiim sen s ib i l i t a t ea , m e n i -n i n d u - i i s p o r i n d u - i i n t e r e s u l fa de scenadrama t i c .

    Legturi le cu p u b l i c u l nu s n t t un l u c r un o u . Ele se cer ns r i d i ca t e pe o treaptnou , la aceasta obl ig ndu-no r o l u l t o t m a ia c t i v pe care t e a t r u l br i lean este chemat s-1

    joace n form ar ea con t i in e i oam en i lor m u n c i i , a t i n e r e t u l u i . C a r a c t e r u l p o l i t i c i a r t i s t i cn l acestor legturi l vom e x p r i m a n p r i m u lrmd p r i n rea l izarea scenic a r e p e r t o r i u l u i ,d a r i p r i n t r - o i n f luen ac t iv a supra g r b i r i i a d e z i u n i i afec t ive a p u b l i c u l u i fa deideea de t e a t r u . Vom sp o r i d i a lo g u l d i n t r e

    scen i p u b l i c , c l a r i t a t ea ideologic a expresiei ar t i s t i ce , p r i n n l t u r a r e a e c h i v o c u l u i ,p r i n excluderea oricror t e n t a t i v e ce ar per-m i t o i n t r o d u c e r e a f a c i l u l u i . S n t a n g a j a m e n t ecare au la baz o cont ient hotrre de a u t o -educa re , lega t de u n pe r m an en t con ta ct cupubl icul . . . De aceea spectacolele ou discuiivor c p t a u n r i t m spt m n al : ntlniri lecu sp ec t a to r i i n f a b r i c i , u z i n e , pe ogoare, ncoli, vor i n t r a ca o m o d a l i t a t e pre ioas ar o s t u l u i po l i t i c i rec iproc educat iv a l t e a t r u lu i . Xe vom st rdt i i s s t rngem leg tur i le

    d i n t r e t e a t r u i coal p r i n modal i t i pe carele d o r i m c t ma i or ig inale p e n t r u a strni

    1 7www.cimec.ro

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    20/100

    g u s t u l este t ic i a s t a b i l i r a p o r t u r i f i r e t i n t r e s t u d i u l l i t e r a t u r i i i t e a t r u .

    R e p e r t o r i u l p r o p u s p e n t r u n o u a s t a g i u n ees t e desch i s u n u i p u b l i c l a r g , de i cu oa d r e s e v i d e n t s p r e t i n e r e t u l o r a u l u i n o s t r u , s p r e c e i c e v o r d e v e n i s p e c t a t o r i i e x i g e n i a i a n i l o r ' 7 5 ' 8 0 .

    M i s e p a r e c Ecaterina Teodoroiu d e N i colae T u t u , p i e s a c u c a r e d e s c h i d e m s t a g i u nea 19711972 , se nsc r i e pe aceste i n t e n i i .C h e m a r e v i b r a n t s p r e m a r i l e e x e m p l e a l ei s t o r i e i , a l e p a t r i o t i s m u l u i , p i e s a r e s p i n g ee g o i s m u l , r u p e r e a d e i n t e r e s e l e m a j o r e a l ep o p o r u l u i i p u n e p e s p e c t a t o r f a - n f a cu p r o p r i a s a c o n t i i n .

    P e a c e e a i l i n i e n e p r o p u n e m s c o n t i n u m c u u n s p e c t a c o l c l a s i c (Vlaicu Vodd e A . D a v i l a ) , c u d o u l u c r r i a u t o h t o n ec o n t e m p o r a n e (Interesul general d e A u r e lB a r a n g a i Cintec de inim albastr d e M a r i n

    I o r d a ) . I n t r e d o u e x t r e m e S h a k e s p e a r e(A 12-a noapte) i W i l d o (Dumbury) a e z m Plinea altuia d e I . T u r g h e n i e v i T ineree, bat-o vina ! d e O ' N e i l l . D e a s e m e n e a ,o m m a i i n c l u s n r e p e r t o r i u i o p i e s p e n t r u c o p i i , Trei grsuni, d o I . O le a i M .G o r i u n o v . N d j d u i m c p a l e t a n oa s t r r e p e r t or i a l v a f i n m s u r s r s p u n d d o r i n e l o r n o a s t r e i e x i g e n e l o r m o m e n t u l u i .

    G r i j i l e n o i i s t a g i u n i , d i n c o l o d e f o r m u l a

    r e p e r t o r i u l u i , s n t l e g a t e d e r e a l i z a t o r i i acest u i r e p e r t o r i u . D e f i n i t i v a r e a f o r m u l e i colect i v u l u i a r t i s t i c m a i a r e n c l o c u r i descoper i t e ; s t a b i l i r e a c o l a b o r a t o r i l o r e n c n f a z ad e d i a l o g , m g n d e s c la Y a n n i s V e a k i s , M i -h a i B e r e c h e t , V a l e r i u M o i s e s c u , A d r i a n a L e o -n e s o u . S t a s c u n s s p e r a n a c o p i e s o r i g ina l de s t r i c t a c t u a l i t a t e se v a p u t e a i m p u n e a t e n i e i i p o s i b i l i t i l o r n o a s t r e , f c i n -du-i loc . c h i a r p r i n e l i m i n a r e a a l t o r p r o p u n e r i , n f o r m u l a d e f i n i t i v a r e p e r t o r i u l u i .

    Teatrul Evreiesc de Stat

    FRANZ AUERBACH

    T e a t r u l , ca o r i ce o r g a n i s m v i u , t r e b u i e sfi e n p a s cu v r e m e a . T e x t e l e d r a m a t i c e p eca re l e p rez in t i i n t e r p r e t a r e a i d e i l o r ce sed e g a j d i n aceste t e x t e t r e b u i e s f ie con

    f o r m e c u g n d i r e a n o a s t r d e a c u m ; i el en u se p o t d e s p r i n d e d e i d e o lo g i a n o a s t r m a r x i s t - l e n i n i s t c a r e n e o f e r c e a m a i b o :g a t b a z d e p o r n i r e n a c t e l e n o a s t r e a r t i s t i ce .

    I n acest s p i r i t , n e - a m a n a l i z a t seve r a u t o c r i t i c a c t i v i t a t e a n o a s t r d e p i n a c u m in e - a m a l c t u i t r e p e r t o r i u l p e s t a g i u n e a c ev i n e .

    A m i n c l u s n r e p e r t o r i u c o m e d i a d e m o r a v u r i A d a m i E v a d e A u r e l B a r a n g a i u n

    s p e c t a c ol d e r e v i s t B a r a e u m 7 2 , n ca r e v o rf i o g l i n d i t e u n e l e a s p ect e l u m i n o a s e d i n f a p t e l e d e a r t a l e a c t o r i l o r c o m u n i t i p e scenaB a r a e u m u l u i , n t i m p u l l u p t e i a n t i f a s c i s t e ,ca i a spec t e n o i , d i n a c t u a l i t a t e a i m e d i a t .

    D i n d r a m a t u r g i a r i l o r s o c i a l i s t e v o m p r e z e n t a c o m e d i a b i n e c u n o s c u t u l u i u m o r i s t Zo-c e n k o , S e r v i e t a d e d o c, o a r j l a a d r e s au n o r a s p e ct e n e g a t i v e d i n v ia a u n e i f a m i l i i .

    n e l e p t u l i p e I b s e n c u C o n s t r u c t o r u l S o l -n e s s .

    C o n f o r m t r a d i i e i a p r e c i a t e d e s p e c t a t o r i ,n u v a l i p s i d i n r e p e r t o r i u l a c e s t e i s t a g i u n is p e c t a c o l u l de fo l c lo r , p r i n oa re a c t o r i i n o t r is n t bucuro i s c o n t r i b u i e l a p s t r a r e a n e s t e m a t e l o r ci z el a t e , n d e c u r s u l v e a c u r i l o r , d e n e l epc iunea i u m o r u l p o p u l a r .

    P a r a l e l cu a c t i v i t a t e a t e a t r a l p r o p r i u - z i s ,v o m o r g a n i z a i o s er i e d e m a t i n e e l i t e r a r -m u z i c a l e , p e u r m t o a r e l e t e m e : p a g i n i i f i g u r i d i n i s t o r i a t e a t r u l u i evre i e sc ; p a g i n i d ea n t o l o g i e d i n p o e z i a i p r e s a r o m n e a s c , t r a d u s e n l i m b a id i ; p a g i n i d e a n t o l o g i e d i n

    p o e z i a i p r e s a e v r e i a s c .T e a t r u l E v r e i e s c d e S t a t d i n B u c u r e t i , v a

    t i s p re u i a s^ cond i i i l e op t im e ce i s -auc r e a t p e n t r u a - i de s f u ra a c t i v i t a t e a , i se vas t r d u i s c o r e s p u n d s a r c i n i l o r ce-i r e v i n .

    R e p e r t o r i u l p e s t a g i u n e a 1 9 7 1 7 2 , d u p p r e r e a n o a s t r , p o a t e o f e r i c o l e c t i v u l u i n o s t r u p r i l e j u l u n o r r e a l i z r i a r t i s t i c e d e v a l o a r e ,i a r p u b l i c u l u i s a t i s fa c i a u n o r a g r e a b i l e , d i

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    21/100

    Teatrul de Statdin

    Reia

    MIRCEA

    A V R A M

    Dup tradiionala vacan, teatrul reieani-a reluat activitatea, reintegrndu -se n atmosfera de elan creator i de entuziasm acetii de foc din inima Banatului, care-isrbt orete n acest an dou veacuri de industrie siderurgic i metalurgic.

    Este de datoria fireasc a teatrului nostru,orientat pe coordonatele menirii contemporane a artei teatrale din ara noastr, de a

    fi activ prezent, n contextul acestui m omentd in viaa muncitorimii reiene. Am nscrisde aceea, tn repertoriu, n nt m pinarea acestu i emoionant eveniment, piesa O c h i i d r a g ia i b u n i c u l u i de Mihai l Davidoglu. Inspiratd in viaa Reiei de azi, ea pu ne n lum in i i

    probleme caracteristice de cont iin , de eticsocialist , i e m icat de spiritul combatival omului di n zilele noastre. Prezen tat n cad ru l festiv al aniversrii bicentenarului rei ean (septem brie a.c.) spectacolul cu aceast pies ivi deschid e iactivitatea stagiunii

    19711972Puternica for educativ a acestu i spec

    tacol (realizat cu cele mai bune cadre artistice ale colectivului nostru i cu concursular t is tu lui emerit Toma Dimitr iu dis t ins cupremiul I pentru interpretare n cadrul Festivalului de dramaturgie 1971) ne nd rept ete s-l prezentm apoi i nt r-o serie deimportante cent re m un citoreti (Oelu l R ou,Petrila, Petroani, Hunedoara, Oraul Victoria, Gala i .a.) drept m esaj al oelarilor rei-

    eni, adresat tovarilor lor de m un c dinaceste centre.n sem n d e preuire i cinstire a celor care

    au dat i dau rii m ii i m ii de arje, vestitele turbine i m otoare Diesel, actorii notriau pregtit, de asem enea, i un spectacol de

    poezie omagial (textul aparinnd unui adoral teatrului) pe care-l vor nfia atit in Re ia ct i n principalele centre ale jud eului.Problema esenial a repertoriului stagiuniicurente o constituie valorificarea dramatur

    fie selectate din dramaturgia original. Ne-amoprit, astfel, la com edia de moravuri A l e g e r ic o m u n a l e sau O m u l c a r e a v z u t m o a r t e a aclasicului nostru n via Victor Ef t imiu , labasmul P o ve s t e d i n p d u r e a a u r i e de Valentin Avrigeanu, cu evidente im plicaii sociale, inspirat din tradiia noastr folcloric ;apoi la O m u l ca re . . . de Horia Lovinescu,pentru problema tica ei i pentru exemplaralecie de patriotism ce o conine ; i la comedia P c a l de tefan Tita, confruntare sa

    tiric a opiniei pu blice intransigente cu elem entele necinstite i cu tendin a de parvenire. Studiem, n acelai timp, pentru a oinclude n repertoriu, i o nou lucrare in spirat din mediul muncitoresc, J u d e c a t a de T. Boca.

    Din dramaturgia rilor socialiste am alespiesa D u e l u l a dramaturgului sovietic MarBaidjicv, iar din dramaturgia clasic universal, creaia marelui dramaturg german FrSrhiller D o n C a r l o s .

    Este tiut c teatrul nu poate avea activitate artistic n sine, ci, aa cum s-a subliniat n cadrul dezbat erilor ce au avu t loc nlegtur eu programul de mbu ntire a activitii din dom eniul ideologiei i al activit ii politice i cultural-cducative, teatrul trebuie s fie tribun de idei i sentim ente, factor de educaie cet eneasc, etic i estetica marelui public. n aceast privin nebucur ? constat m n ultimul timp c raportul dintre teatrul nostru i publicul c

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    22/100

    mijloacele prin care am n cercat s ne apropiem de el, s d - i facem cunoscut activitateace o desfurm pentru el i n folosul lui :spectacole cu un m esaj clar, direct, cu o puternic for educativ i la un nivel artisticct mai ridicat; popularizarea premierelorprin ntilniri ale actorilor cu spectatorii lalocurile lor de munc; popularizarea, pe felurite ci a actorilor, in presa local etc.Faptul ne stimu leaz s continu m i s m

    bogim i n aceast stagiu ne a ceste m ijloacecu alte iniiative.

    O m are parte a activitii teatrului nostruse desfoar n turneu n localit ile din

    cadrul judeului. Am cutat s cuprindem iaezri cu un num r m ai mic de locuitori,n care exist scene ct de cit corespun ztoare i n care nu au m ai fost prezenta tespectacole de ctre un teatru profesionist(Sasca Montan, Prigor, Dalboe, Grlite,Comorte i altele).

    La acest nceput de. an teatral colectivulteatrului nostru este stpnit de dorina viedc a se aut odcpL de a ridica necontenit ni

    velul calitii spectacolelor, de a fi prezentn cadrul aciunilor d e emu laie artistic,alt uri de celelalte teatre, i snt em conv inic dorin a aceasta se poate traduce n fapt.

    Teatru/ Dramatic din Baia Mare

    IOSIF C A P O C E A N

    R e ce n t e l e d e z b a t e r i ca r e a u a v u t loc pem a r g i n e a p r o p u n e r i l o r i cuvn t r i l o r t o v a r u l u i N i c o l a e C e a u e s c u p r i v i n d m b u n t i r ea ac t iv i t i i i deo log ice s -au c e n t r a t , nm o d f i r e sc , n j u r u l r e p e r t o r i u l u i p e n t r u s t a g i u n e a 1 9 7 1 1 9 7 2 . S -a c o n s t a t a t o u a ce s tp r i l e j c s l u j i r e a d r a m a t u r g i e i o r i g i n a l e n j u r u l c r e i a e r a a x a t i n a i n t e , c u p r e c d e r e , m u n c a n o a s t r , t r e b u i e s c o n s t i t u i e i n co n t i n u a r e o p r e o c u p a r e d e on o a r e a t e a

    t r u l u i . N e c es i t a t e a a b o r d r i i p i e s e l or r o m n e t i ou a d n c r e z on a n n co n t i i n a m a s e l or d e s p e c t a t o r i t i n e r i i vrs tn ic i c u l t i v a r e a ce lor m a i f r u m o a s e s e n t i m e n t e , a l ee r o i s m u l u i c o t i d i a n i p a t r i o t i s m u l u i soc i a l i s t a u n d e m n a t d i n n o u l a a l eg er e a u n o rl u c r r i d i n d r a m a t u r g i a c o n t e m p o r a n d e c e am a i n a l t i n u t i d e o l o g i c i e s t e t i c . A s t f e l , d i n cele a s e t i t l u r i p r o p u s e d e t e a t r up e n t r u s t a g i u n e a u r m t o a r e , p a t r u s n t l u cr r i d e ce r t v a l o a r e a l e u n o r d r a m a t u r g i

    r o m n i .M a r e l e c o m e d i o g r a f a l c l a s i c i s m u l u i r o m

    nesc, I o n L u o a G a r a g i a l e , v a f i a b o r d a t d i nn ou p r i n m o n t a r e a c o m e d i e i 0 noapte fur tunoas.

    U n a l t a u t o r , p e b u n d r e p t a t e n d r g i td e p u b l i c u l r o m n e s c , A u r e l Barlangia, v a f ip r e z e n t p e scena b i m r e a n c u i n c i s i v a com e d i e d e m o r a v u r i Interesul general careb i c i u i e t e t a r e l e m o r a l e c e m a i p e r s i s t n

    i s t o r i c e d e o p r o f u n d r e z o n a n p a t r i o t i c .D o d a t a a s t a , i n t e n i o n m s l u c r m c ua u t o r u l c l u j e a n P a v e l B e l l u a s u p r a u n u i t e x td e s p r e A v r a m i l a n j c u . M e n i o n m c a c e s tt e x t s e n a t e d i n t r - o colabora i -e s t rns a t e a t r u l u i cu a u t o r u l , c o l a b o r a r e c a r e , s p e r m ,v a d u c e l a b u n e r e z u l t a t e . A b o r d a r e a a c e s t u is u b i e c t v i n e n n t m p i n a r e a s r b t o r i r i i , na n u l 1 9 72 , a 1 0 0 d e a n i d e l a m o a r t e a m a r e l u i p a t r i o t i l u p t t o r r o m n .

    V o m d e s ch i d e n o u a s t a g i u n e c u u n a d i nl u cr r i l e m a i p u i n j u c a t e a l e l u i S e r g i uF r c a n Steaua polar o p a r t i t u r s cr i s cu p a t o s c o m u n i s t , c u vi b r a n t s i n c e r i t a t e , c u im p l i ca i i m o r a l e s e m n i f i c a t i v ep e n t r u epoca c o n t e m p o r a n .

    I n v e d e r e a u n e i l e g t u r i m a i s t r n s e n t r et e a t r u l n o s t r u i s p e c t a t o r i i d i n j u d e , t e a t r u l v a m o n t a i n a ce a s t s t a g i u n e i d ou l u cr r i d e m a i m i c r e s p ir a i e , u n a d i n d r a m a t u r g i a o r i g i n a l c u t e m a t i c a s t r n s a n c o r a t n r e a l i t a t e a s a t u l u i s o c i a l i s t , i a r ceal a l t v i z n d e d u c a i a a t e i s t - t i i n i f i c a m a se lo r .

    D i n d r a m a t u r g i a u n i v e r s a l a m a l e s m o n u m e n t a l a l u c r a r e a l u i M a x i m G o r k i , j u c a t p e t o a t e m a r i l e scene a le l u m i i . Azilulde noapte. D e a s e m e n e a , i n r e p e r t o r i u l t e a t r u l u i n o s t r u f i gu reaz i o p i e s a u n u ld r a m a t u r g d i n R . D . G e r m a n , c o m e d i a Pro

    l Ad i E d R d S h l N

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    23/100

    Teatrul George Bacovia"

    din Bacu

    V I A D

    SORIANIJ

    C o l e c t i v u l n o s t r u l u c r e a z e u n s u f l e i r ep e n t r u b u n a p r e g t i r e a s t a g i u n i i . R e c e n t e l er e c o m a n d r i a l e t o v a r u l u i N i c o l a e C e a u e s c u ,p e n t r u m b u n t i r e a m u n c i i i deo log ice ie d u c a t i v e a u d a t u n n o u i m p u l s a c t i v i t i in o a s t r e .

    iNe-ama o r i e n t a t t e a t r u l n o s t r u c t r e u n r e p e r t o r i u e c h i l i b r a t e d u c a t i v , d e el e va t i n u t i d e o l og i c i p o l i t i c , d i n c a r e s e d e s p r i n d t i t l u r i ca : Despot Vod d e V a s i l eAllocsanklr i , Omul care... d e H o r i a L o v i n e s c u( p i e s c u o a r e v o m d e s c h i d e , d e a l t f e l , s t a g i u n e a ) , Nunta lu i Krecinski d e S u h o v o - K o -b l i n (pus n scen de r e g i z o r u l T e a t r u l u iN a i o n a l d i n B e l g r a d , B o r a G r i g o r o v i c i ) , a lec r e i r e p e t i i i s n t d e s t u l d e a v a n s a t e ;

    Doamna Minis tru d e B . N u i c i ( o v a r i a n t m u s i o a l ) s p e c t a c o l a l o c r u i r e p e t i i i a u n c e p u t r t c d i n s t a g ii u n e a t r e c u t , precurm iSora cea mare d e V o l o d i n . D e a s e m e n e a ,

    v om n s c r i e n r e p e r t o r i u l n o s t r u i p iesab e l g i a n u l u i C l a u d e S p a a k , Piine amar.iMemionm c Interesul general d c A . B a

    r a n g a , p i e s a s u p r a c r e i a , a u t o r u l a m a i s t r u i t i p e oa r e a m r e p r e z e n t a t - o l a s f r i t u lt r e c u t e i s t a g i u n i , se j oa c a c u m n fa a p u b l i c u l u i d i n j u d e . A m r e a l i z a t cu acest t e x tu n s p e ct a col d e b u n i n u t , e d u c a t i v , f a p tce expl ic e n t u z i a s t a p r i m i r e pe care i -o facep u b l i c u l , f i e c e s t e v o r b a d e o a m e n i i m u n ci i a l f f la i l a odihn n s ta iunea Slnic , dep e t r o l i t i i m o i n e t e n i , d e m i n i e r i i d i n C o m -n e t i , s a u d e c h i m i t i i d e p e V a l e a T r o t u -uilui.

    i R e p e t m , n t r - o n o u v a r i a n t , m b u n t i t , p ie s a l u i A l e c u P o p o v i c i i V i n i c i u G a -f i a , p r e m i a t d e C o n s i l i u l N a i o n a l a l P i o n i e r i l o r n c a d r u l F e s t i v a l u l u i N a i o n a l a lT e a t r u l u i d e T i n e r e t i Co p i i , d e s f u r a t l aP i a t r a N e a m (e st e v o r b a d e Unu, doi, trei.

    patru, ce-a vzut R a d u la teatru), spec t aco lc e e s t e a t e p t a t c u n e r b d a r e d e e l e v i i p i o

    D e a s e m e n e a r e l u m n t r - o v e r s i u n e m b u n t i t a t e x t u l u i , spec t aco lu l ca re s - f la f i r m a t ou p r i l e j u l F e s t i v a l u l u i Na iona l i a ld r a m a t u r g i e i o r i g i n a l e , Fr cascadori d e

    M i r e e a R a d u I a c ob a n ( p r e z e n t a t r e c en t id e p o s t u l d e r a d i o I a i n t r - o n r e g i s t r a r e ac o l e c t i v u l u i n o s t r u ) .

    A l t u r i d e Othello, pe oare l aveau nr e p e r t o r i u l p e r m a n e n t a l t e a t r u l u i , u r m e a z s p r e z e n t m p u b l i c u l u i i a lt ce lebr l u c r a r e d i n d r a m a t u r g i a u n i v e r s a l Vicleniilelu i Scapin d e M o l i e r e .

    C a r e v a f i p r o p r i u - z i s d a t a d e s c h i d e r i i o f i c i a l e a n o i i s t a g i u n i ?

    E a es t e l ega t de dalta n c h e i e r i i l u c r u l u i l a

    u n s p e c t a c ol de r s p u n d e r e i a n v e r g u r c u mes te Despot Vod d e V a s i l e A l e c s a n d r i .I n j u r u l a c e s t u i c e n t r u d o g r e u t a t e a ii p r i

    m ei p r i a s t a g i u n i i v o r g r a v i t a , a p o i , t i t l u r i l e de ca re am v o r b i t m a i s u s .

  • 8/3/2019 Revista Teatrul, nr. 9, anul XVI, septembrie 1971

    24/100

    Teatrul de Stat din Sibiu

    MIRCEA BRAGA

    L a S i b i u , d e s c h i d e r e a s t a g i u n i i 1 9 7 1 / 1 9 7 2s - a c o n s u m a t n t r e 5 i 8 s e p t e m b r i e a . c ,s u b s e m n u l f e s t i v a l u l u i C i b i n i u m ' 7 1 " c up r e z e n t a r e a , n p r e m i e r p e a r , a s p e c t a c o l e l o r P o v e s t e a d u l g h e r u l u i i a f r u m o a s e is a l e s o i i d e R a d u S t a n c a ( la s e c i a r o m n )i, r e s p e c t i v , R u g u l d e O c t a v M g u r e a n u (l as e c i a g e r m a n ) . C r e d e m c , n c d e l a a c e s tp r i m p a s s - a u c o n t u r a t c t e v a d i n c r i t e r i i l ep e c a r e l e - a m a v u t n v e d e r e p r o p u n n d t i t l u r i l e d i n a c t u a l u l r e p e r t o r i u . S o c o t i m nace l a i t i m p c e l e conc re t i zeaz i i n t en i an o a s t r d e a r e a l i z a u n r e p e r t o r i u u n i t a rd i n p u n c t d e v e d e r e i d e o l o g i c , e d u c a t i v ia r t i s t i c ; p r e c u m i aceea d e a p u n e n v a l o a r e n o i t e x t e a p a r i n n d d r a m a t u r g i e i a ct u a l e ( R u g u l ) s a u t e x t e n c n e c u n o s c u t e ,a p a r i n n d u n o r s c r i i t o r i d i s p r u i , i n t r a i c up r e u i r e n i s t o r i a c o n t e m p o r a n a t e a t r u l u in o s t r u ( P o v e s t e a d u l g h e r u l u i ) .

    A v e m , f i r e t e , n v e d e r e i n e c e s i t a t e a acop e r i r i i u n e i a r i i c u p r i n z t o a r e d i n d r a m a t u r g i a u n i v e r s a l ; p e a c e a s t l i n i e , p u n e mu n a c c e n t d e o s e b i t p e l i t e r a t u r a d r a m a t i c a r i l or s o ci a l i s t e . N e - a m s t r d u i t , n a c t u ls e l e c t r i i , s i n e m s e a m a i d e n e c e s i t a t e ad e a a s i g u r a r e p e r t o r i u l u i o v a r i e t a t e s t i l is t i c i de gen c t m a i colo ra t , a f iu l t e a

    t r u l u i n o s t r u , p e n t r u a ce a st s t a g i u n e , c u -p r i n z i n d a s t f e l t i t l u r i l e d e m a i j os :

    l a s e c i a r o m n : S e c u n d a 5 8 d e D o r e lD o r i a n , P r o c e s u l H o r i a d e A l . V o i t i n , Ceza r i C l e o p a t r a d e G . B . S h a w , R o m e o , J u l i e t a i n t u n e r i cu l d e J a n O t c e n a s e k , C p i t a n u ld i n K o p e n i c k d e K a r l Z u c k m a y e r ;

    l a s e c i a g e r m a n : O p i n i a p u b l i c d eA u r e l

    B a r a n g a , N o t a ze ro l a p u r t a r e d e V i r -g i l S t o e n e s c u i O c t a v i a n S a v a , T a k e , I a n k ei C a d r d e V . I . P o p a , D o n C a r l os d e F r .S c h i l l e r , O d g o n u l d e P l a u t , P o v e s t e a u n e i i u b i r i d e C o n s t a n t i n S i m o n o v .

    E v i d e n t , r e p e r t o r i u l n u c o n s t i t u i e d e c t u np u n c t d e p o r n i r e ; n u l t i m i n s t a n , s i n g u rn i v e l u l s p e c t a c o l e l o r e s t e n m s u r a v o r b id e s p r e c u l t u r a i e f ic iena u n e i i n s t i t u i i d ea r t . D e aceea, c h i a r n a i n t e d e p e r f e c t a r e al i s t e i d e p r o p u n e r i p e n t r u r e p e r t o r i u l n o i is t a g i u n i , n e - a p r e o c u p a t c o m p l e t a r e a c o l e c t i v u l u i n o s t r u a r t i s t i c i a s i g u r a r e a u n o r c ol a b o r a t o r i d e r e c u n o s c u t e v i r t u