revista teatrul, nr. 4, anul iv, aprilie 1959

Upload: cimec-institutul-de-memorie-culturala

Post on 30-May-2018

235 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    1/100

    www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    2/100

    S U M A R

    Pae

    Minai Novicov LENIN DESPRE TRADITIE SI INOVATIE I

    V. Pimenov CHIPUL CONDUCTORULUI . 5

    INTERPRETI! LUI LENIN

    Boris Smirnov CUM L-AM NTELES PE LENIN OMUL . . . . 8

    Livia Ciulei O SARCIN GREA . 1 2

    Gheorghe Leahu MOMENT EMOJIONANT 13

    Gh.Popovici-Poenaru MARELE MEU ROL 14

    Starnate Popescu CUM L-AM INTERPRETAT PE LENIN . . . . . 17

    B. Dmohovski LENIN 19

    *

    Ion Cazaban STANISLAVSKI $1 PROBLEMELE CREATIEI DRAMATICE 21

    Tatiana Nicolescu DRAMATURGIA LUI GOGOL PE SCENA ROMNEASC 28

    Emil Mandrie AZILUL DE NOAPTE", INTRE CLASIC I EXPERIMENTAL 38

    S E M N A L A M

    C. Paraschivescu UNDE ESTE REPERTORIUL VIITOAREI STAGIUNI ? . . 46

    PORTRETEIMRTURIIJules Cazaban ARTA MEA N ACETI 15 ANI 48

    Al. Popovici SICA ALEXANDRESCU 56

    I ATA UNDE E PI ESA

    Nicolae Tie NTTMPLARI I N AER LIBER 64

    C R O N I C A

    Plorian Potr BIRLIC N VALEA CUCULUI 67

    Mai semneaz: Mircea Alexandrescu, Emil Riman, Angelaloan, Ilie Rusa 72

    TEATRUL DE AMATORI 83

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    3/100

    ?. 0584

    IBBBBBS)REVIST LUNAR EDITATA DE MINISTERUL NVMNTULUI I CULTURIISI DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN R.P.R.aprilie

    41959

    (Anul IV)

    Mihai Novicov

    LENIN DESPRE TRADIIE SI INOVAJIEProblema rapontuikii dimtre tradiie i inovafie ocup un loc nsemnat in

    nv&titura leninista cu privire la revolutia culturale. Referindu-se in special lapreluarea 'mostenirii culturale a treeufcullui, Lenin a respins deopotriv i pretenti ileridicole ale proletoultistilor de a construi o nona cultura proletar din nimic(ouiltura proletar nu este ceva care vine nu se tie de unde, nu este o nscocirea oamenilor care i zie specialisti m cultuira proletar"), dar i ncercrile unorinteleotuali de a irata aceasta actiune ca o problema in afara politioii. In amtiooihilPreioasele mrturisiri ale lui Pitirim Sorokin, Lenin supune unei critici kidrep-ttite, afirmatia acesitui int electoral, care parasise toemai pantidull socialist-revolu-tionar, oum o, pre deosebire de politica, imunca in domeniul stiintei i al in-struciei publice este initotdeauma folios itoare, este ntotdeauna ueoesar poporuilui".Pitirim Sorokin n-are dreptate..." rspunde knin. Cci greeli se fac i n aicestdomeniu ; i n iliteratura nus exista exemple de propovduire 'ndritnic a unoroonceipii reacionare, s zicem filozofioe, de ctre cameni care, de bun seam, nu

    snt reazionari". Referindu-se Ila coaila i la atitudinea pasiv, prtons neutra"a mulltor profesori i nvitori din primai ani de dupa Marea Revolute Socialistadi'n Octombrie, Lenin sublimia cu trie in cuvmtarea rostit la Consftuirea oomi-tetelor pentru eduoaie politica ale sectiilor guberniale i judeene de nvmntpublic pe ntreaga Rusie, la 3 noiembnie 1920, c nu putem sa nu punem chestiuneadeschis, recunoscnd fis. c, in opozitie cu toat vechea mimciun, mvmintulnu poate s nu fie lgat de politica".

    lata deci care este miiezul chestiunii. n confo rmitate cu spiritual intregiisale nvttiiiri, Lenin scotea n evidenza absurdiitatea oricrei mcercri de a miplini

    sarchia prelurii mostenirii, in afara sarcinilor generale ale revolutiei proletare.E de fapt o ipoziie identica cu aceea care sta la baza principiuilui leninist al spi-ritului de partid in literatura : care trebuie sa devina o parte integranta a cauzeigenerale a proletariatoillui".

    Raipontuil necesar mtre preluarea 'traditici, in orice domeniu, i 'negarea" ei

    prin infaptuirea transformriilor revolutionare nu poate fi stabiilit ntr-

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    4/100

    niprejurare capata o greutate specifica deosebiit atunci chid urina rim s extrageimdin lucrrile lui Lenin consecine ciuziaoare pentru un sector att de complicatal activittii spirituale cum este acela al creatici artistice. Fr s-i fi dedicatlucrali speciale, Lenin ne-a lsat totui drept motenire, i n acest dome ni u, oeomoar de nvtminte dintre cele mai pretioase.

    n articolili Organizatia de partid i literatura de partid, ca i n cunosicuta.convorbire ou Clara Zetkin, Lenin subliniaz c in tratarea problemelor artei literaturii mu se poaite a nu se lua n con&ideratie caraoterul spontan, liber iindividuai" al creatici artistice. Mai moult, Lenin vedea una din mariile cuceriri alerevolutiei proletare i in faptul c ea l elibereaz pe artst de orice deipenidenfa de gustul publicuilui burghez cumprtor. Orice artist, orioine se consideraartist citim in amintirile d a re i Zetkin are dreptul s creeze liber, conformidealului su, fr a eunoaste vreo dependent". Pe loc ns Lenin aduga : ,.Dar,se nelege, noi sintem comunisti. Noi mi itrebuie s stm cu miiniile ncruciate is lsaim haosullui posibilitatea sa se dezvolte in orice direotie. Noi trebuie sa con-ducem in mod sistematile acest procs i s-i organizm resultatele".

    lata deci cum oricrei laturi a niostenirii leniniste ne-am adresa, sntem ndemnai sa nvm nencetat din aiimitoarea capacitate a geniului lui Leninde a cerceta toate fenomenele dialectic, in inidisolubil unitate a contrariillor. Numaiatunci cnd revolutionarul fine seam n permanen de ambele laturi ale feno-menuilui, el poate extrage din aceasta maximum de folos pentru rezolvarea sarci-nilor practice ale revoiluiei. Aceast conoluzie e pe deiplin vallatila i in rapont cuproblemele de care ne ocuipm n prezenitul articol.

    ilnvttura leninista ne ajut s deosebim i aici cele dou laturi contrarli".Pe de o parte cultura prdletar (deci i arta sau literatura proletar) nu poatefi construiit dect poraindu-se de la lnsusirea nitregii moteniri culturale (referin-du-se la ooad, Lenin sublima c membrii de partid nu vor putea s devin con-ductori in acest domenin deoit ahinoi cnd i voi lnsui totallitatea ounostintelorpe care corpul didactic le-a mostenit de la burgkezie") ; pe de alita parte, nu putems nu inean seama de faptul c veohea cultura se dezvoita In conditiile unei altesocietti, in care olasele exploatatoare erau dominante i c ea a shijiit, in conse-cint, unor scopuri cu totul diferiite de acellea crora este chemat sa le slujeascnoua cultura socialista.

    In primii ani dup Marea Revontie Socialista din Octombrie, fin mod firesc,aceasta a doua latur era mai prezent in comstiinta oamenilor, ceca ce a i dusla exagerrille i denattirrile proletcultiste. Dar ar fi gresiit i, dac vreti, tot attde nihilist s vedeim in an/tiacademismul de atunci nuimai denaturarli i numaiignoranta. Academismiuil pomtiif, dispretuirea global a tuturor manifestriior artistice care veneau de jos, era atunci una din formale sub care incerca s resistepe pozitii, vechea art, (legata de burghezie. S ne aniintim de pild de miscareanumit la timpull sn, godovaniucina" n teatrini sovdetic. Aderentii acestui cruprefuzau sa joace n alte piese dect in cele clasice". Unii i motivau pozijia fi,cu argumente politice, ailii se mascau ou exigente de ordin estetic sustimad capiesele noi despre rzboiul civil sau realliitatea sovietica shut prea slabe" i nuau roluri de nivelul neoesar. Fenomene asemntoare aveau loc i in viaa literar.Criticali reacionar Voronski de la grupuil Pereval", precuim i ntreaga asociaieinititulat pompos Societatea pentru studinl limbii poetice" respinigeau fin bloc noualiteratur sub pretextul c e ou imut sub nivelul celei cilasice. Toomai n lupt cuaoeste atitudini vdit reactionare s-au produs cele mai multe dimtre denaturrilenihiliste care cereaiu renuatarea la nitreaga tradi'tie. Respinffindu-ile, ar fi greits nn iuem seam de mprejiurrile specifice m care eie s-au prodius, s mu avem n vedere c pina i aceast renuntare spectaculoas la tot treoutul" era indisolubillegata de romanitismul revolutionar ail anilor 19171920, despre care vorbete cuatta caldura Valerian Polianskii sustiund c antre atmosfera anilor conuunismuluide rzboi i poezia respeotiva exista un raport necesar de determinare. (Vezi Istorialiteraturii sovietice ruse, volumul I Editura Universittii din Moscova 1958 pag. 166167),

    o

    www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    5/100

    Poziia lui Lenin fata de niliiJisinul proletcultitilor era net ; Lenin cereaCongresukii Piroletcultulluii (1920) sa respinga in modani cel mai hotrt ea fiindgreite din pumct de vedere teoretie i duntoare din punct de vedere practic orice ncereri de a nscoci o cultura proprie spedala", precuim i de a se delimita deaetivitatea e.ultnral a organelor de stat i de a stabilii un fel de autonomie" mraporturile cu organizatiile paritidului. Initre cele dou cerinite exista o legaturaindisolubil. 'Flintunnd lozinca culltturii proletare", teoreticianuil proietcuilitiuihii Bog-danov continua de fapt vechea sa linie seizionist de la Viperiod" din perioadareaciunii stoLpimiste. i nscocirea" unei culturi speciale i delimit a rea" de part!:!si de organele de stat creau oondiii favorabile ptrunderli influenelor burghezs, i dezaranau pe tinerdi artisti din standiouriile prolefccultuilui" in fata modei occidentale". Toamai de aeeea curenteile artistice predominante n aceast organizatie,pretins proletar, erau cele decadente, moderniste, n speciali futurismul. Or, estecunoscu't pozitia imtiranisigent a lui Lenin fata de movatele diferitelor isme"moderne. Conductoruil xevolujiei le respingea n primul rind pentru caraoterul lorantipopular, pentru c nu pot produce orouilui simplu o adevrat satisfaotie este

    tica. Fnuimosul tnebuie pastrat, luat ca modetl, de la eli

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    6/100

    mondial de ideologie a proletariatului revolutionar, datorit faiptalui c nu a res-pins otui de puin cuceririle valoroase ale epocii burgheze, ci, diimpotriv, i-a nsuit i a prelucrat tot ce a fost mai de prt in dezvoltarea de mai bine de doumii de ani a gndirii i culturii umane". Dar, citmdu-se foarte des aceast fraz,uneori se uit a se adiuga e ideea leninista nu poate fi nteleas i nsuit pina la captdac nu se are io vedere i conoiuzia imediat uinmatoare : Ninnaimunca necontenit pe aceasit baza i n aceeai direotie, nsufletit de experientapractic a dictaturii proletariatului ca ultima luipt a lui lmpotriva oricrei ex-ploatri, poate ifi recunoscut ca dezvoltare a unei cultura cu adevrat proletare".

    Cuiltura proletar nu este deci doar o continuare a cullturii trecuituluii, cii o treaipt cu totul nou, cajliitativ superioara a oultiurii uimane. Dac nu neputem nchipui construinea culturii proletare in orice domeniu (realisimul socialist,de pild), fr vaortificarea traditici, este tot att de imposibil s ne nchipuimo oreatie artistica cu adevrat revolutionara, dac ea. aceast create, nu manifesta o ostilitate categorica fa de orice fel de epigonism, daca nu tinde pre n-noire in toate direetiile.

    Dar cum s deosebim fadsele inovatii" ale mioderniismiului steril, de adev-ratul spirit nnoitor al culturii proletare ? Si la aceast ntrebare nvttura leninistad un rspuns pe ct de limipede pe atit de precis. Griteriul ima. gres este practicarevolutionara. Tendintele noi in orice creatie revolutionara se nasc din legatura

    strnsa cu lupta i se verifica n lupt. nc n 1905 vorbind de literatura cu ade-vrat libera legat fi de proletariat", Lenin scria ca ea va fecunda ultimalicuvnt al gndirii revoluionare a omenirii prin experienta i mutnca vie a prole-tariatului socialist" ; iar, in toiul rzboiului civil, gsea itimp s evidentieze ocarte modesta (Un an de lupt cu arma i cu plugul de Alexandr Todovski) nummi

    pentru c automi a redat foairte simplu i foarite viu experienta activittii, ndeours de un an, a celor care conduc nnunca de construire a P uteri i Sovietice" ntr-un judet ndeprtat al uriasei Rusii. Editarea dtorva sute sau odi putin actorva zeci de astfel de descrieri diintre cele mai bune, mai veridice, mai neme-

    teugite, mai bogate n continut, la fapte pretioase, scria Lenin n articolul

    Un mie tablou pentru lmurirea unor mari problme ar fi infinit mai folosi-toare pentru cauza sociailismuilui deat multe din cele scrise in ziare, (reviste i crtide ctre publicist rutineri, care de cele mai multe ori nu vd viata lndrtul hir-

    tiei". In sfrit, n discutia cu Clara Zetkin, referindu-se la anta ntr-adevr marcata" la care au dreptul muncitorii si tranii care au fcut revolutia, Lenin sublima din nou cerinta ca artista s creeze tinind seam mereu, nuimai i numai deinteresele poporului i ale revolutiei, caci numai pe acest teren se va dezvolta oart comunista ntr-adevar nou i mare", care va crea i o forma corespunz-toare continntului san".

    Previziunea leninista a fost in ntregime confirmata de experienta de peste40 de ani a artei i literaturii sovietice, precum i de experienta artitilor din

    Republica Popular Romina i din alte tari ale lagrului socialist. Cele mai de

    seam i cele mai durabile inovatii s-au obtinut acolo unde i atunci cnd orcatiaartistica s-a dezvoltat n legatura indisoliubila cu activitatea revolutionara si miuncavie, oreatoare, construetiv, a maselor. A nnoi arta astazi i n continut i nforma nseamn a crea opere n stare sa i-eflecte mai comiplet i mai adnc ofen-siva victorioas a socialismuilui i a comunismului, n stare sa ajute operativ ieficient la o ct mai deplim viotorie a comunismului n toate sectoarele vietiiumane.

    www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    7/100

    V- Pimenov

    CHIPUL CONDUCTORULUI *

    Chiipul marelui conductor al revalujiei, Vladimir Ilici Lenin, creat in dra-maturgia i pe scenele teatrelor sovietice este, poate, cea mai coneludent mrturiea maturitii ideologice i artistice a artei socialiste. A crea chipul lui Lenin in-seamn a mtruchipa tot ce este mai bun in fptura omeneasc i in omenire, celemai cuteztoare visuri desipre viitor i cea mai lucida practice a prezentului, ceamai desvnit mreie a geniului i cea mai modesta simplitate a omului muncitor.

    Dramaturgii i oamenii de teatru sovietici, nutrind de mult dorinta fierbintQde a crea in arta nemuritorul chip al lui Vladimir Ilici Lenin, au pit la nfp-tuirea acestei uriae sarcini dup ce in literatura ioastr dramatic se acumulaseo experient bogat i rodnic de munc asupra caracterului nou, fr precedent

    * Articol scris special pentru revista Teatrul".

    "it

    V. Cestnokov In ,,Anul furtu-nir de A. Kapler Teatrul Academic A. S. Pukin" dinLeningrad

    www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    8/100

    nc. earacteriil omului sovietic, care a construit prima sooietate din lume a oame-nilor muncii liberi i egali in drepturi.

    In piesa mardui nostra dramaturig Konstantin Treniev Pe maturile Nevei,pcntru prima oar In istoria teatrului sovietic, Lenin aprea n final, ncununndparca minunatul edifichi al acestei drame despre oamenii mvingtori, despreoamenii care lnifptuiser revolutia. In piesa lui Treniev, rollili lui Lenin i cu 'toate c de pe scenanu rsunase nca vocea neprefuita a lui Lenin, primul pas fusese fcut, chipul luiLenin intrase in dramaturgie.

    Nu vom vorbi amnuntit despre lucrarea dramatic Adevrul de AleksandrKorneiciuk, n care actorul M. Strauh a nftiat adimirabil cea ce era principal li caraoterul lui Lenin ifurtunosul su temprament revolutionar. Nu ne vom

    opri nici la renumitele filme despre Lenin Lenin n Octombrie i Lenin in anni1919, filme care au purtat in lumea ntreag viguroasa art a talentatului nostruaotor Boris ciukin, annul dintre primii creatori ai chipului lui Ilici, mereu pre-zent n inimile popoarelor.

    Acestea snt azi de domeniul istoriei. Venic vie, rodnic, instructiv, daristorie.

    Am dori s vorbim despre ntlnirile noastre de aeum pe trmul artei. cucuvntul, ideea, fapta, universul, luntric, concepia despre lume, viata lui Lenin.

    Este vorba in primul rnd despre remarcabila realizare a actorului de laTeatrul de Art din Moscova Boris Smirnov, care a creat figura lui Lenin inspectacolul A ireia patetica de N. Pogodin.

    Trilogia lui N. Pogodin Omul cu arma, Orologiul Kremlinului i. in sfrit, A treia patetica este o strlucit depiiare scenica a faptelor lui Lenm. in diferite epoci ale viefii i luptei statului sovietic, o povestire despre partid, despre re-voluie, despre poporul care a svrit-o. In aceste minunate piese, alctuind lao-lalt oarecum o vie si originala enciclopedie a revoluti socialiste, in necurmataei desifurare chiar in zile de pace, gsim cugetri adnci ale autorului privind nu

    mimai drumul strbtut, ci i cel ce ne st *nca in fata. A treia patetica pulseaz, m adevr, de cea mai arztoare actualitate. Piesa

    vorbete despre ultimele luni i zile din viata lui Lenin, ridica o seam de problme extrem de importante i astzi pentru noi problme ale naltei etici revolutionary ale umanismului socialist, ale ndreptfitei asprimi de olas i nesfriteiblndeti leniniste fa de oameni, ale profundei ncrederi in om i ale intransigenteineabtute fata de orice ndeprtare de la normele moralei noi, comuniste.

    Dac in Omul cu arma 1-am vzut pe Lenin in zilele luptelor revolutionarype Lenin inspirator ad marii revolutii socialiste ; daca in Orologiul Kremlinului1-am cunoscut pe Lenin la dirma 'tlnaraluii istat sovietic, care finca mai respingeaatacurile nversunate ale dumanilor ; n A treia patetica ne ntlnim cu Lenin

    conductor al poporulluii, educator al nouilui caracter al omului-nvingtor, constructor activ al noii societti socialiste. In fata lui Lenin, in fata partidului, n fatapoporului sttea poate cea mai dificil, cea mai grandioas sarcin : s pstrezemretele cuceriri revolutionare, s demonstreze c ntoarcerea lumii vechi nu maieste cu putint, c bolevismul este o chestiune serioas i de lunga durata". Dara construi noul stat nseamn mainte de toate a educa un om nou. Tema educarli

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    9/100

    omului a devenlt principala tema a piesei lui N. Pogodin i a spectacolului de la

    MH.A.T., pus n scena de marele nostru regizor, discipol al lui Stanisdavski, Mi-hail Kedrov.

    Rolul lui Lenin este interprtt de actorul B. Smirnov. Revoluta simtit cao srbtoare, a un mret tniumf all omeniei

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    10/100

    INTERPRETI! LUI LENIN

    Boris Smirnov

    CUM L-AM NTELES PE LENIN-OMUL*Ce poate fi mai pasionant, mai plin de onoare i de raspundere ita anta tea-

    tral, dect crearea chipului lui Lenin ! Lenin, una din cele mai mari figuri istorice,este n acelai timp i celi mai viu contemporan. Teina Lenin cere o cotlosal incordare a tuturor fortelor de creatie, a tuturor cunotinelor, reprezentnd pentruun creator un bilan" original al experientei sale artistice. Talentatul dramaturgNicolai Pogodin a crait, dup cum se stie, o trilogie Omul cu arma, OrologiulKremlinului, A treia patetica. Am avut fericrea sa joc n ultimele dou piese.

    Chipul lui Lenin 1-am creai pentru prima data n 1956 data care coincidecu intrarea mea la M.H.A.T. , i reprezint o nou etap n viaa mea de actor :trecerea de la rolurile lirice la cele eroice. lata deci, c au trecui oiva ani deo'nd interprtez rolul Lenin i pot afirma c munca i perfecionarea mea pentruaceat roil, mi cunosc limite.

    Caracterul complex al sarcinii mele consta in crearea lumii spirituale a ma-relui gnditor revolutionar. In piesa A treia patetica, Vladimir Ilici triete ultimiiani ai vieii sale. Elemental principali, esentiail al rotatali este sublimierea grijii ne-ostenite a lui Ilici pentru viitorul Uniunii Sovietice, pentru partid, pentru furireaomului nou. In munca incordata i plin de emotii a teatruflui si a mea, pentru

    realizarea acestui rol un factor nsemnat 1-a constituit colaborarea creatoare ntredramaturg, regizor i artisti.Cu Nicolai Pogodin m-am tatilnit acum ai tila ani la M.H.A.T., ond am fost

    invitt s interprtez rolul Lenin ln Orologiul Kremlinului i am fost cucerit depersonalitatea acestui om deosebit de interesant. Prerea mea este c A treia patetica ncununeaz ,.Leniniana" lui. Aici Lenin este prezentat in chip complex,multilateral, ca om de stat i pur i simiplu ca om.

    La fel de important s-a dovedit pentru mine si ntlnirea cu M. Kedrov. Eusnt cum s-ar spune un proaspt" cadru al M.H.A.T.-ului i n activitateamea trecut, n-am avut prilejul sa lucrez cu acest regizor.

    Adevrat purtaitor al traditici M.H.A.T.-ului in ce are ea mai bun, regizoreminent, M. Kedrov a tiiut s insufle pasiune pentru aceasta pies ntregului co-lectiv, care avea de rezolvat o sarcin att de grea i complicata. In tot timpulmuncii noastre, am lucrat alturi de M. Kedrov care, cu o abnegaie demn delauda, m-a ndrumat pe drumul complex al crerii chipului lui Lenin.

    Chiar din prima scena, aceea a sosirii lui Lenin la Otellirii, la atelierelle l-sate in paragin, i din care avea sa se nasca pentru ntia oar oelul nostru, totatt de bun ca eel din Ruhr", se siimte cum ia natere ornduirea socialista.

    In munca depus pentru realizarea acestei scene, am ncercat s nu merg pelinia scenei de mas", in conceptia obinuit, ci am vrut sa redau sensibil contactulviu, uman, veridde, ntre popor i conducaitorul su. Kedrov a tiuit s fac din

    cel mai nensemnat interpret al acestei scene, un participant activ al marelui iimportantului eveniment : sosirea lui Lenin n mijlocul eroicilor otelari. Ficcareinterpret, chiar i cel far text, participa intens la evenimentele care se desfoarin uzin.

    Toate sperantele noastre, tot viitorul nostru, toat viata noastr este prole-tariatul, n care niciodat nu te poti nsela" spune Lenin, i de aceea nimic inimeni nu-i poate strica buna dispozitie : nici covorul, pe care in mod att denepotrivit (e adevarat, dintr-un sentiment de adne respect) ll-au lntins muincitorii in

    * Articol transmis prin telefon revistei noastre.

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    11/100

    faa lui, miei ataoul men-evkailor, nimic noi as-ounde pievani ptrunz-toare a ilui Lenin, lucrali principal natereaomuiloii "nou, stpin alvietii, orniuil mundi.

    in ateliere vine unom simipLu i pilin de

    girij fata die cameni.Ioti sernindorescou felullui desohis de a fi. Lenin,aient cu fiecare om, orioli de nensemnat ar fiel, este m acelai tiimipdeosebit de sincer, dedesohis n legturile luicoi oamenii. lar oameniiami cuiprimi de o nsu-fletire plin de bucurie,

    caci otelul lor este decalitate ptrimail o\&\sovietic. Aceasi scena,a lntllnirii proletarillorou ooniducioruil lor, estecu adevrat (patetica.

    Am writ s redau ntr-un ritm cresond alaotioimii, arta lui Leninde a dtecta cele maiimportante fenomene alle

    vietii, de a .defini simiplui dlar sensaul politic alevenimentelor. Am n-cercat, ndeosebi, s re-dau sir alai circa onbitoaxea gindirii leniniste, logica ei perfeot. Ca im-tenpret, am uirmrit tottimipul i Uinnresc sredau aceast fuiiger-toare percepere a reai-

    ttii care-I caracterizape Lenki, sa realizeztransimiterea, cu maximum de ciarliate, a to-rentuiui su de ginduiri ;cajpacitatea lui Lenin dea se descurea in lumeacomiplex a suiflletuhwomenesc, de a sezisa totce este bun i valoros ide a respinge cu hot-

    rre tot ce este josnic.Nu uit, de asemenea, nicio clip c Lenin a fastun minunat interilooiitcwsi um orator inspirai.

    Ca lici o alta aria,arta dramatic permiteredarea vietii omuilui nmieare, pe scena, acum,

    www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    12/100

    azi, concret. A treia patetica a lui Pogadin reprezint in acelai tirrcp un maretablou istorie i o lucrare foarte actual, contemporan, i ascutit publicistica.Tema educrii omiilui nou, omull societtii comuniste de nnine, strbate ca un firrou ntregul spectacol.

    ncrederea in oamenii niuncii, chiar dac aeestia ovie uneori ca depild inginerul comunisit Sostravetki fire delicata i sensibil". aceast n-credere nu-1 prsete hiciodat pe Lenin. S iubeti oamenii, este o sarchia dincale afar de grea" sipu'ne V. I. Lenin In pies.

    Adevratul umanism strbate scena n care Irina, zdrobit de durere vine"la Lenin, bolnav, ca s cear ngduint pentru fratele ei. A ierta ceea ce nu sepoate ierta un ..comunist" perar este un lucru imiposibil, i Lenin, far cru-tare pentru vkiovat, tie in acelai tim/p sa -rapace inima i raiunea acestei femei.Lenin judec lucrurile de pe nalte poziii principiale, in numele unor idealuriluminoase, superioare. Nici un fel de compromis aceasta earacterizeaz purit-tea de cristal a inoralei lui Lenin. Nu o dragaste mrunt poarta Lenin oame-nilor, ci o dragaste mare. Aici rsun cu o deasebit fort tema unui profundumanism principiai.

    Chipul lui Lenin strlueete asemenea unei pietre pretioase cu nenumrate

    culori i nuane. Dlicat, cu mult tact si multa finee sufleteasc. acest om este n acelai timp dur, intransigent fa de tot ce este ostil concepiei lui de bol-revic i am.

    A liut i oamenilor iat temeiud comportarli 'lui ; a nu admite cu nici unpre s se lase servit iat legea de fier a existenei sale pina lin ultima cliip.Lenin are o strlucire liuntrie, iprofund, i aa am vrut 'noi s4 Smtruchipaomin finalul spectacolului, ca s rmin viu si real in memoria oamenilor.

    Prin tensiunea ei, piesa se ridica pe culmile tragediei ; in acelai timp ns, A treia patetica se nscrie eia o oreatie neabinuit de optiimist, deoarece chipul

    lui Lenin este nemuritor.Cnd am crt prima data chipul lui Lenin, acum trei ani, am dus o intensa i prafund munc de documentare, pe care am continuat-o acum. De fapt,aceast afirmaie nu corespunde in trutatul reailittii : este o munc pe care o

    -duc n permanen i nu o ntrerup nici o elip.Pe scena, numeroase trsturi ca : mersul, gesturile, graseierea caracteristic,

    au devenit, s-ar ziee, a doua mea natura. (M-am obinuit att de mult cu eie, nct acum, intrarea n personaj" a devenit pentru ornine ceva organic. In perioadapregatirii acestui roi, in Orologiul Kremlinului, eram deosebit de preocupat deasemnarea exterioar, ca s spun aa, portretistic. Aceasta nu vrea s spun c

    atunci nu am acordat atenia cuvenit dezvoltrii personajului. Acum ns, pre-gtindu-m pentru A treia patetica, am fost deosebit de preocupat de ceea ce con-stituie elemental esenial al chipului lui Lenin. N-am inai cutat asemnarea exte-rioar, ci am urmrit cu deosebire logica luntric a gndirii lui. De aceea, ams v dezvlui un secret cu toat raspunderea de care snt contient, aici anipermit s improvizez (cu teate ;c in general acest llueru nu-1 utillizez ca sistem).Si maohiajiiil este mult mai simplu decit in Orologiai. Acalo era aproape o masc,rednd cu fidelitate aspectul tizie al lui Lenin. Acum am simplificat mult, dupprincipiul c asemnarea trebuie sa existe, dar trebuie s fie luat n consideratie

    -si fata actorului.S v dau un exemplu. Fruntea lui Lenin, de pild. In Orologiul imi fa-ceam" o frunte care copia cu minutiozitate fruntea, dup fotografa i portrete.Acum, folosindu-ma de faptul c am eu lnsumi o frunte destili de nalt, nu omai mchiez n nici un fel. n chipul acesta, nici ochii nu socotesc necesar sa-imai mchiez ; caut s-ii fae s semene iprin expresie, nu prin imitare fizic, cuochii lui Lenin.

    Am mens, aadar, n acel roi pe linia dezvoTtrii i prezentrii coimplexittii umii interioare, simplificnd la maximum latura asemnrii fizice prin machiaj,

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    13/100

    cutnd doar s-o sucerez prin cteva gesturi i acesitea discrete. Am cutat totmai complicate rezolvri psihologice. Caci asemnarea lizic, prea amnuntit, nctueaz art istul, care-si dobndeite libertaitea doar cnd urmrete s redeacalittile spirituale ale personajului.

    Aici trebuiie s ifac o parantez. in s v amintesc c pe scenele teatrelorsovietice chipul lui Lenin a fos-t prezentat de nenumrate ori. To>ti sau aproapetoi interpret^ merg pe linia clasicelor gesturi, a unni machiaj cit mai fidelchipului lui Lenin, ntr-un cuvint, pe linia cea mai uoar : a asemnrii fizice.Am eutat s evit aceast cale bttorit. Am urmrit ca ipe scena M.LA.T.-ului,Lenin s fie recunoscut nu numai de cei care l-au cunoscut in viata, ci si de ge-neratia tnr care trebuie s-1 perceap ca pe un om viu, s recunoase suifletul,gndirea lui Lenin. Am cutat s redau ceea ce consider c e un lueru nou, naeest spectacoll : i anumie suflul contemporaneittii.

    As vrea sa accentuez c n-as fi reuit s crez niciodat chiipul lui Lenin, n cele case luni ct au durt repetitiile, fr truda i contributia lntregwlui colec-tiv ail teatruluii. .Insii eonceptia regizoral a idezvluinii chipului Lui Lenin con-ceptie pe care mi-am msuit-o n ntregime se bazeaz pe eolectiv. O oild. dinmulte : scena din uzin nu s-a construit pe chipul lui Lenin, ci pe dialogul luntric.

    original, al 'lui Lenin en noporul realizat de toti interpretii, n cele mai micidetalii exoresive. De altfel. n crearea rolului am avut nevoie mai mult ca ori-cnd. de atmosfera, ceea ce colectivul, foarte lnohegat, eu un joc deosebit de concentrt, a realizat pe deplin.

    In afar de aceasta. de mare lnsemntate a fost nu numai pregtirea pro-priu-zis a rolului adica cele sase iluni de repetitie , ci i ira anuime, as zice,antrenament personal. Citesc neintrerupt o seam de materiale un legatura cu Lenin.In asemenea mpreinrari e obinuiete s ti se dea intreaga lista a operelor luiLenin, drept carfi de c.pti. Ceea ce sima, ou tiu cum. prea pu-tin convinsrtor.Dar aceasta este realitatea. Dac n prima etap, atunci cnd pregteam Orologiul.

    am pus accentui pe studierea operelor lui Lenin, pentru a sezisa mai bine modulde gradire al conductorului, acum studiind In continuare am acordat o mai mareatentie memoriilor publicate de cei care l-au cunoscut. diferitelor crti legate deviata lui Lenin. Deasebit de aitila imi-a fast, dimtre acestea, oulegerea, recent ap-Tut, Gorki despre Lenin, desi citirea oricror lucrri privind pe Lenin i colec-tionarea oricror aitor materiale picturi, ifotografii, stampe eoi devenit pentrumine o preocupare obinuit, o pasiune.

    Am cutat, de asemenea, s aflu, i am retinut multe 'trsturi interesante,lucruri noi i uneori chiar nuante imperceptibile din ntilnirile si convorbirilemele cu oamenii care l-au cunoscut ndeaproape pe Lenin. In aceast directe,

    deosebit de instructive mi-au fost ntlnirile i cu muncitorii btrri, veterani airevolutiei noastre, care au avut prilejul s stea n preajma lui Lenin i care sntcetteni ai republicilor de dmocratie popular, vizitate de mine cu ocazia tur-neului M.H.A.T.-ului, n vara anului 1956.

    Inainte de premiera piesei A treia patetica, iteatruH a organizat antilniri cuveteranii bolevici, care au lucrat alturi de Lenin, sau l-au cunoscut. Am jucatin fata acestora fragmente din piesa, 'nc in iucru, i am supus jocul meu diseu-tiilor. De un deosebit interes i ifolos mi-a ifost ntlnirea cu Totieva, secretara luiLenin, la Kremlin, in ultimii lui ani de viat. Observatiile ei m-au ajutat foarte

    mult n dezvluirea caracterului lui Lenin. n general, contactul cu oamenii vii, depnarea amintirilor unor oameni obis-

    nin'ti muncitori i trani mi-au furnizat un bogat material de amnunte ve-ridiee". mi-ani nlesnit s nteleg i mai bine pe Lenin omul.

    Artistul care interpreteaz rolul Lenin trebuie s-i apropie i s educe zide zi, n sine nsui, trsturi care erau proprii marelui conductor ; deoareceLenin nu poate fi reprezentat" pe scena ; ca s triasc n spatiul i timpul scenic,cl trebuie s fie trait.

    www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    14/100

    Liviu Ciulei

    O SARCIN GREA

    Interpreted follili de gra raspun-dere al personajului Lenin in piesa Omulcu arma, am czut de acord cu 'on Ol-teanu, regizorul apeetacoLului, la relief a-rea mai multor trstnini pe care le-amoonsiiderat prineipalle. Complexitatea aces-tei mari figuri istorice a secolu'lui nostrileste poate o saroin prea greu de atins j)eparcursuil a trei scene sourte, care ilus-ireaz doar oiteva clipe din viaa lui

    Lenin. Aotiunille, n care autorull pieseini-1 infatiseaza, snt limitate la cadimi dramatic pe care i 1-a permis constructia piesei. Sarc:na ce-mi revenea era, ca in cadmili acestor fragmente de aoiune, sa su-gerez spectatorilor, cu mijloace actoriceti,person al ita tea geniului politic care a fostLenin. SLgur c este un lucru foarte greuacesta. De aceea, am urniot n afar deredarea textu'lui, eu sensurile lui ct maiintiui traite, asa cuim am ncercat petoate cile s le gndesc n m in tea personajului , s redau acele trsaturi prin-cipaile de care pomeneam i (pe care le-amconsidrt a fi urmatoarele :

    a) capacitatea acestui mare om dea cuprinde o pluralitate de problme nacelai timp. n aceeai fraetiune de se-ound. m in tea lui sa sezisese detaliul i ntregul, s-1 plaseze n complexul con-ceptiei lui despre societate i lume, s

    tin seama de couditiile realitii ime-diate i de nazuiintede pe care le traiapentru omenire ;

    b) atentia deosebit pe care o acorda frimintriilior n ficcare om, dar maiales n oamenii simpli legai direct de viat, far a foiosi abs tract in ni intelectuale,am considerat-o a fi a doua trstur caracteristic, principal. nvluirea acesteiatenei cu caldura afectiv n ascultarea omului cu arma", a fost iari o preocu-pare de seam.

    n primul tablou al actului III, cnd Lenin e singur n biroul lui de laSmolni. am ncercat sa accentuez i mai mult, deot n restul piesei, intimitatea

    personajului, cutnd sa adaug proflului istorie, datele de via ale personajului.Toate aceste gnduri trebuie imbracate, pentru scena, cu elementele care ssatisfac -attea i attea pareri pe care ficcare om si le-a preconcepuit despre figurai personalitatea lui Lenin. Oit trebuie s corespund imaginea personal a luiLenin cu ima-ginea pe care fiecare om o poart n el, dozarea acestui raport este,desigur, o treab foarte grea. Realizarea unui asemenea roi nu poate fi considerata drept finita niciodat, pentru c adncimile unui astfel de personaj snt attde nelimitate. Acestea au fost unele din desideratele mele oe care am vrut s le mprtesc publicului din ntregul compoziiei. Nu pot fi judecAorul meu nrealizarea lor.

    Liviu Ciulei in Omul cu arma" de N. Po-godin Teatrul Municipal

    12

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    15/100

    Gheorghe Leahu

    MOMENT EMOTIONANT

    Unele date fiziee i temperamentale personale au stat la baza ndemnurilorprieteneti, care au sfrit prin a m convinge s-1 interprtez pe Lenin. N-am pri-

    mit dintru ncepuit eu uurint ace&te Teeomandri. Mi se prea c mu4 usar pentruun aotor sa nitruidhipeze o anume personaiitate, a cnei imagine fazic este aitt decunosout tuturor. In ail doillea rind, era vorba noi de o oarecare perso nalitate, cide personalitatea lui Lenin, care determina un girad de (respansabiflitate copleitoarepentru un artisit conitient de limitele dimensiuniilor lui proprii.

    Totui, curajul 1-a avut inaintea oricui, autorul. Apoi, o serie de interpretidin Uniunea Sovietica. Snt cunoscute celeibrele craatii in rolul Lenin dobnditede ciukin, Smirnov i Straub. La noi in tara, spectacoiliill festiv din 7 noiem-brie 1957 mi-a priilejuiit ca sa zie asa pionieratuil in prezentarea figonrii luiLenin, ntr-o montare scenica toi pe text de Pogodin, sub '"mgrijirea colegului meu,Ion Maximilian. Mai cunoscute, ins dnt : creatia artistului emerit Liviu Ciulleide la Teatrul Municipal, i a tnrului si taleratatului actor Popovici-Poenaru dela Teatrul de Stat din Bacu, respectiv n Omul cu arma i Orologiul Kremlinului,care au mar oat, pe pianura diferite, modalittide ntruchiipare scenicaa marelui Lenin.

    StrduLnta mea deazi s-a buourat de ne-pretuita ndrumare aregizorului Boris Mihai-

    lovioi Dmohovski, dis-tins om de art al Umiiu-nii Sovietice, ceea ce aconstituit pentru mineun na'ndoios avantaj.

    E firesc s sepoat spume multe lu-cruri despre munca laacest rol. Mi-a perm ites am intese doar otevaasipecte. Dooumentarea a

    nseninat, n cazoil defata, leotura a

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    16/100

    principal actoriceasc. Numai ca s-1 ntelegi pe Lenin, n modalit tea 'lui propriede a pune ntrebri pentru care avea dinainte rspunsuri, sau felul de a foiosi

    ntrebrile pentru a determina interlocutorului un unie rspuns, cel adevrat, celnecesar a trebuit multa, multa stradarne i ni-ci azi nu tiu et voi fi reuit sconving n acest spirit pe panteneri si publicul spectator. In aceast pies a luiPogodin, Lenin este pus in situala de a se intilni cu reprezentani ai tuturor cla-selor i pturilor sociale ruseti din perioada N.E.P.-ului, oteodat prin intermediulunei singure fraze. i nu numai caracteruil diferit al acestar intMniri trebula gasit,ci i poziia dac vrei leninista fata de aceste situatii diferite, fata de acetioameni cu optic atit de multicolor. A imarca scenic i convinigtor privirea luiLenin peste veacuri, abordarea tuturor problemelor de ipe pozifia devenirii lor, aperspeotivelor ce le contjn, este un lucru deosebit de dificil i de mare raspundere.

    A gndi, aadar, c interpretrii lui Lenin i este suficient punerea dege-tului mare la vesta, pasul repede, capul puin aplecat, sau mina dreapt ntins nainte, inseamn a privi foante naiv aceas-t imunc de create aitiit de gra. De-sigur c greit poate fi i atitudinea de a socoti imabordabil aceast sarcinartistica.

    Filmele documentare din timpul vieti i lui Lenin, filimele cu interpreti aipersonalittii lui, m-au ajutat ntr-o msur ipentru care datorez recunostint, darnimnui nu-i datorez mai mult tpenitru ce am dobndit deot scumpului oaspete i

    prieten drag, Boris iMiibaillovioi Dmohovski, care ne-ia lost nu un Tegizor, ci uaadevrat profesor al unei arte impresionante. Neuitat va fi pentru intreg colec-tivul nostru aceast pagina de creatie din istoria teatrullui timisorean.

    A fi foarte imihnit s tiu c inuprejurarile vietii niu-mi vor imai acorda pu-tinta sa mai lucrez vreodat cu maestrul Dmohovski. Scenele cu Lenin il oboseau

    n timpul repetitiilor in mod deosebit, deoarece in eie depunea o concentrare ner-voas exceptional. Nu neglija nici cel mai mie amnunt. Iar regizorul nositru IoaMaximilian ne-a ifost de un mare ajulor prin strlucita i perseverenta sponta-neitate cu care traducea itot timpani iindicaiile maesitrului, in laa fei ca nici o greu-taste de limb s nu ne srinjeneasc in pregtirile noastre. Este de datoria mea sadaug c talentatili nostru maohier Nicolae Vass, iprintr-o anunca ifoarte strui-toare, dup zeci de probe, a reuit s ma apropie de aspectul fizic al lui Lenin,crend o imasc adeevat.

    Consider, m sfrit, c mai ales la un asemenea roi, munca de creatie trebuiesa continue i dup seara premierei...

    Gh. Popovici-Poenaru

    MARELE MEU ROL

    La ineeput mi s-a parut temerar ideea punerii in scena a unei piese in careaprea pentru prima oar Lenin in plin anaturitate pe o scena romineasc,de cafre un colectiv (format din fproaspeti absolvemti ai Institutului de Teatru.Pe urm, cnd rolul ini-a ifost ncredintat mie, am socotit c-

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    17/100

    Oh. Popovici-Poenaru n Orologiul Kicmlinului" de N. Pogodin Teatrul de Stat din Bacu

    la maturiitate, aa cum l poart fiecare dimtre noi n minte, aa cum l tim cutofii din fotografai. Treptat, ideea IwitrucihiipaTi 'lui Lenin a nceput s m pasioneze.

    *

    Piesa urina sa oonstituie productia de fine de an a doi studenti din anul IVregie. Sub conducerea lor aim nceput lucrili :

    Am citit ipiesa i apoi am recitit-o. Cind iterminam. o luam iar de la nceput.Duceam discutii. Degeaba. La un moment dat. cu toate ca i'ntentiile i seopurileimi deveniser dare, pers'onajul mi mi se contura dei-oc. Se nscuse n imaginatia

    mea un om care mi aducea nici pe departe cu ceea ce simteam i tiam din citite,din auzite si din vzmte >pn atinici. c trebir'e sa fie Lenin. Incetul cu ncetul,mi-am dat seam a c nu situatili e i problemele piesei au importali t. ci descope-rirea de catre mine, in primul rind. a omului Lenin.

    Nu se punea o problema obinuit, de creare a unui rei bazat pe fantezie, lucra, de altfel foarte elastic, ci aceea a contopirii mijloaoelor mele actori-ceti cu imagines trsaturilor rnterioare si exterioare pe care le poseda Lenin.Trebuia sa ma educ n sensul redrii modulili de a m inflcra, de a privi, de-a asculta, de a 'ina supra, de a fi ntelegtor. de a ma bucura si de a da mina*de a sta, a merge, a ma aeza, a gesticula. Toate ntr-un aniline fel i nu nir-ultuL

    15

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    18/100

    Am pornit deci la citirea i aprofundarea numeroaselor amirotiri pe careni le-au lsat contemporanii sai. L-am cunoscut in felul acesta pe Lenin : acas,frmntat de anumite problme ; in cabinetuil su de luoru, stmd de vorb ou diferiti oameni. L-am urmat n nchisori i deportri. Am fost cu el la edintele departid tinute n ilegalitate. Am fcut cunotint cu plcerea lui de a cnta ariidin opere i cu pasiunea lui pentru muzic. L-am vzut stnd de vorb i jucndu-secu copili, am fost cu eli la vintoare. Am aflat cardile care-I pasionau. ntr-u,n cu-vnt, am fcut cunotint cu tot ceea ce forma pe lomuil i pe conductorul Lenin.

    Insistnd cu leoturile, mi l-am apropat din ce in ce mai mult si fiind preo-

    cupat m permanent de el, am incaput s intuiesc i ohiar sa-mi intre n reflexanumite xeactii i actiuni ale lui. Eram multumit, de multe ori, cind, citind, des-copeream date pe care eu le bnuiam dina:nte. Astfel, ncetul cu ncetul, anumitelaturi interioare neepur s-^ni devin familiare. In viata de toate ziltle, cutams^mi inchipui cum ar fi reactionat, ce ar fi gmdit Lenin, in situaci asemntoare.

    Duip ce am obtiniut o oarecare sigurant asupra dalelor (interioare, a n-ceput s m preocupe rezolvarea plasticii personajului. Problema era diificil. Cutoate c odat cu apropierea mea de el pe pian interior se creaser i corespon-dente exterioare, rolul nu era nc rezolvat. Trebuiau gasite atitudinile cele maicaracterisitice, gsit motorul lor i nsuite pn-iitr-att, nct pozitiile olasice snu apara ca poze n sine, ci ca o necesitate organica a intregului desen, a miscrii

    i a strilor sufleteti corespunztoare. In asta consta dificu'katea noii sarcini careimi revenea.Am trecut n primul rrad la studierea fotografiilor i la vizionarea filmelor

    documentare cu insusi Lenin. Aidoma lecturilor am perseverai asupra studieriiace&tui 'nou material. Cu ajutomill imaginatiei i al datelor pe oare mi He apropiasem,de acum, ma straduiam sa privesc fotografiiile -'n micare. Cuitam s le stabilescsubtextul. Insistentele mele n-au rmas fr rezultat. Precum odinioar m surprin-deam reactionnd aidoma lui Lenin, acum ma surprindeam facnd gesturi, luindatitudini asemntoare lui. Fara a-mi studia nici o clip miscrile i pozitiile infata oglinzii,. am reuit prin propria discernere i cu ajutorul regizorilor i al ma-

    rilor maestri, care-m,i supravegheau munca, s-mi fac i de data aceasia organicaplastica eroului meu.Abia dup ce mi nsuisem att unele date interioare, oi i unele exterioare

    ale lui Lenin, am trecut la studierea staimpelor i la vizionarea filmelor cu mariilui interpreti, Inercam satiffleii mari, realizari'le mele n msura n care existau,se dovedeau tie-tin tike ori-a fhvalable. Cu acesi studiu ulterior mi-aim Imbogatit icompozitia. Am avut multe lucruri de compltt, desi majoritatea noilor trsturinu fusesera cu totul ignorate, de mine, ci doar neaprofundate sau insuficientrealizate.

    Avind personajul schitat, am nceput studierea situatiilor din pies. De dataaceasta, roadele nu s-au 'lsai prea mult ateptate. Problemele imi erau ct de ot

    la ndemin. ***

    Vizionarea spectacolului a dat verdictul : peste dou zile, premier.***

    Iat-m in seara cnd, in fata spectatorilor, trebuia s apar pentru primaoar Lenin, aa cum l cunoatem cu totii. Emotia pe care o ncercam era covr-itoare. tiam c toti ateapt s-1 vad pe eel despre care au auzit i cunoscattea. Intrnd in scena, aim simtii ca niciodat pina atuiici, flluiduil (magnetic pornitdin privirile sutelor de speotatori. Oohii tuturor plini de emotie i curiozitate, erauatintiti asupra personajului meu. li urmreau fiecare vorb, fiecare gest. Mi-amdat incodat seama eu acest prilej de marea rspundere ce-mi revenea.

    ***Snt fericii ca am posibillitatea de a duce figura lui Lenin n rndurile miilor

    de oameni ai muncii care ne-au vizionat i ne vizioneaz spectacolul.Ma voi stradui eu toat puterea mea de nnunc, ca peste ctiva ani, dac voi

    avea prilejul sa mai reiau acest mare roi, s-1 prezint imbogtit.Doresc s aduc pe aceasta calle modestul meu omagiu aoeluia oaruia noi i

    datorm viata noasitr, fericirea noastr.

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    19/100

    Starnale Popescu

    CUM L-AM INTERPRETAT PE LENIN

    Munca mea la rolul lui Lenin din piesa Familia de I. Popov, pies inchinataadolescentei i tineretii imaretlui conductar, a ncaput odait cu ireailizarea adap-

    trii radiofonice, n urma creia mi s-a propus s interprtez aclasi roi la TeatrulC. I. Nottara" , care nscrisese piesa n rapertoriu. Sigur c emoia i bucuriaau fost mari pentru .mine, dar si teama c nu ma voi putea ridica pina la nl-timea rolului, inai ales c pentru prima data n tara noastr aprea pe afiul deteatru numele lui V. I. Lenin.

    mi dideam sciama, de la ncepuit, de marea rspuiudere ce-uni revenea mie,un tnaT actor care ieisem de pe bncile Institutului abia de un an de ziile.

    Imi dideam seama de marea complexitate a rolulmi, deoareee, stpre deose-bire de piesele consacrate vietii i activittii marlui dascl, care ni-1 zugrviserla maituritate, conductor lncercat i irecunosout al jxroletairiatului piesa luiPopov rufLeaz procesul de frminitri i oauitri din anii adolescentei i tinereii

    lui V. I. Lenin, ani care au pregtit activitatea revolutionar de mai trziu.Sarcina mea uu era deloc uoar. Trebuia sa redau pe elevul Vladimir Ulianovla 16 ami, plin de tine-refce i ajvut, dikz, oum-pnit, echlibrat, entu-aiast, botarti t, ou o marededicatete i gingie su-fleteasc, marvos dar istalpnit, cu o maturaputere de gimdiire, unsuiflet mobil si generos,

    nsetat de iiini i lite-ratur, de draptate iadevx, nenfricat mlujpta pentru conviinge-rile sale. Trebuia sa co-miinic scenic convinge-rea c acast tmr va deverai in curii nd titamu'lglndirii i aotiuinii o-meneti.

    In finallul piesei(dup un interval deopt ani), trebuia sa redau pe Lenin asa oum lonoastam din portrete,nu ca pe un copil, oi caun lupttor i ginditormarxist format i edu-cat, devotat far ilici orezerv olasei munoitoa-re, pe cel care a pus

    temelia marelui Partidmarxist din Rusia ; trasaturile celui mai umandintre oameni.

    Starnate Popescu In ,, ami- Ila" de /. Popov Teatrul.,C. Nottara" '

    2. Teatrul nr. 4 17

    www cimec ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    20/100

    - Ce am fcut pentru a imp lini sarcina grea care mi-a pus n fa cele maigrle problme i frmmtri din via ta mea, timp de aproape cinci lumi de zile ?

    Ani cercetat mai amnuntit metodele i tezele lui C. Stanislavski care mi-aufost jaloane, nsusindu-iminle ipenitru (ntreaga nuca activiitate viitoare.

    Prima etap de munc a fost studierea conditiilor social-tpolitice dintreanii 18851900, n care perioad este plasat piesa, anii micrilor i grevelor mun-citoreti din Rusia.

    Am cercetat prineiipiiile veehii scoli turiste n care domnea teroarea : coal aa ouni a numit-o Lenin mai trziu a buchisela i a mutruluielii i a toceliicare cauta

    s fac din tineretul studios slugi credincioase ale autocratie?'. Apoi am trecut la cunoaterea vietii marelui conductor, citind zi i noaptedin operele lui atit de vaste, din scrierile despre el, din scrierile inchinate lui. Decel mai mare ajuitor mi-au fost amintirile surorii sale Ana Ulianova Elizarova, carepovestete amnunit despre Lenin, ncepnd cu virsta de 3 ani pina in untimelezile ale vieri sale.

    Am citit, in aceeai msur, amintirile lui Gorki, ale lui Babukin, pe Maia-kovski i pe alti tovari de luipt ai marelui conductor.

    In acea iperioad, aim viziona.t n permanenta 'toate filimele documentare exis-tente la noi, in care aprea figura lui Lenin.

    In plin perioad de elaborare, atunci ond eram angrenat n munc, am

    cunoscut canea biografica a actorului de film Maxim Strauh, cel care a ntru-chipat figura lui Lenin in mai multe filme (Omul cu arma, Neuitatul an 1919), cartein care se vorbeste desipre e rea ti ile actoruiui si in spcial de erearea chipului lu iLenin.

    Strauh povestete c scenariul filmului Cartierul Vborg era termint, i re-gizorii Kozintev i Trauberg se frmntau cu privire la modu'l n care ar trebuis rezolve interpretarea chipului lui Lenin. Dup multe luni de cuitri, ei au gsitpe un oarecare Ivanov, de o asemnare uimitoare cu Lenin. Au nceput repetitiilecu acest actor-amator, si pe lng alti regizori tineri care lucrau cu actorii, Maxim.Strauh. el nsui tnr, avea ca sarcin initierea artistica a lui Ivanov. Asitfel a nceput turnarea filmului in care Lenin era interprtt de artistul amator. Dupprimele secvente, s-a constatt c desi asemnarea fizic era perfeot, nimic dinmarea personalitate a lui Lenin, din simplitatea sa, din geniul su, nu era redatpe pelicul. Filmull a ifoat renceput si terimiinat CU ciukin pximull i ceti inaibun interpret al lui Lenin.

    Propunndu-i-se dup multi ani lui Strauh s interpreteze prima data inteatru pe arma in film acest roil, el arata c a tras conciluzia c actorul-intenpret al lui Lenin trebuie s redea in primul rnd sufletul acestui personaj,chipul lui interior.

    Foarte folositoare mi-au fost discutiile purtate cu regizorul i omul de teatru90vietic Kiliusnikov, care s-a nscut in .Simbirsk, ilocul de nastere- al Lui Lenin. Acesta

    mi-a povestit cum artau locurile natale ale lui Lenin, obiceiurile, cntecele pesca-rilor de acolo, i, chiar despre Lenin, pe care-d vzuse cnd era copil. n timpulpregtirii spectacolului, a viziitart ^teatrul mastnu artista poporuiliui S. V. Ghia-tintova care pusese in scena spectacolul la Moscova i jucase in acest spectacol ;discutiile purtate cu ea ne-au fost de un mare ajutor.

    Priveam nencetat reproduceri de picturi, statui i monumente, fotografii, in-fti-Lndu-l pe Lenin de la virsta copilriei pn ln untimele zile ale vietii, reproduceri pe care le ineam pe peretii camerei anele, ipe biroul meu si pe bibliotecain toate colturile, zi si noapte, cercetndu-le. Nici acum nu pot uita o fotografie

    n care cel mai uman dintre oameni" tinea mina dreapt cu cotul pe speteazaunni scaun, iar (pumnuil simpilu, dar iputernic, prea c strnge in ed destiinele p-

    mntului ntreg. Niciodat nu am crezut c am redat pe deplin trsturile acestuigeniu, dar am fost mu'ltumit cind cronicile ziarelor i revistelor dup sflritul muncii,au relevt c am pus accentui pe trirea interioar. pe n(elegerea ideologica iafectiv a rolului. In cariera mea artistica, acesta a fost cel mai complex rol ; cumarea lui gam de sentimente nlttoare, cu materialul documentar atit de vasti de luminos la care m-a ndrumat pentru a-1 interpreta, acest rol m-a narmattotodata cel mai mali i pe plan politic.

    www.cimec.ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    21/100

    B. Dmohorski

    L E N I N

    IUDNOV : la mine, frate, veneau personaliti de vaz la vn5-toare. Dar de ce Lenin e mai presus dect toti nu

    tiu...KAZANOV : E un om simplu...CIUDNOV : Simplu !"'... Am vzut i simpli ! Nu-i tot aia ! Nu

    noi, tu i cu mine, putem nelege de ce Vladimir Ilicinu seamn cu nimeni".

    (Orlogiul Kremlinului, actul I, tabloul 3)

    Cred c IMI numai Giwdnov, baitrmuil vinator din Raziliv, se afl in aceastasituaie. Prerea mea este c afiranatia de mai sus poate apartine, ntr-o msursau alta, tutuoror acelora crora le revine sarcina de a ntruchipa chipul lui V. I, Lenin.

    Binenfeles, faptul acesta nu inseamn c trebuie s renuntm 'la nobilamisiune de a imtruchipa chipul conduetorului proletariaiiului mondial.

    Inseamn, dimpotriv, c noi oamenii de art ai socia.lismului trebuie s de-punem toat dragostea, maiestria, sa reourgem la tot talentul, puterea de munc,abnegala i cunotintele noastre, spre a reda chipul lui VI. Ilici Lenin, cit maiconcret, mai convingtor, miilor de spectatori care vor veni la teatru, avnd propria lor parere, propria lor conceptie desipre Lenin, i care il vor compara astfel

    in mod direct, pe pilan emotiv, cu ceea ce li se va nftia pe scena.Un mie exemplu : cnd an ajunul Revolutiei din Octombrie, Lenin a intrat n ilegalitate s a plecat la Razliv, an scop conspirativ el si-a ras barba ; tot astfel

    aiata el i n zrlele Revolutiei din Octombrie, dar dac in actuala etap istoric l veti nfia astfel, nu veti dobndi din partea spectatorului decit protestul su.Ceea ce nseamn c, adevrul in art se deosebete, ntrueOtva, de adevrul ma-runt din via acesta este adevrul poporului i vai de acel care il va calca.

    Teatrul de Stat din Timioara i-a luat marea rspundere de a da viat pescena sa, chipului care triete n toate inimiile oamenilor muncii din ntreaga lume.Faptul acesta constituie o experient profesional cu totul noua, ceea ce amintete ntr-o oarecare msur de situatia in care se afla teatrul sovietic in deceniul alIll-lea, cnd dramaturgii i regizorii naintati sovietici au incercat, cu succs, sreallizeze, i^n teatru i pe cran (Kapler, M. Ramni, N. Pogodin, R. Simonov,) cerin-tele istoriei i aie vieii nsi, privind realizarea pe scena sau pe cran a chipuluiconductorului.

    Consider ca foarte interesant faptul c n Romania, aceasta s-a ntimplat n centrili regional Timioara. Este interesant, pentru c aceasta constituie o mr-

    turie a superiorittii vdite a ornduirii socialiste ; i anume, tergerea diferentelor ntre Capitala i provincie.Se cerea din partea actorului un act eroic i iat c artistul emerit al R.P.R.,

    Gh. Leahu, un actor interesant si multilateral, 1-a svrit i cred ca nu exagrez.E de ajuns sa pomenesc doi factori : marea rspundere fata de anunc, iluoru determinant, aci, precum i cele 25 sau 26 de probe de machiaj, care au fasi fculepn cnd actorul i regizorul s se declare multumiti. Dar nu acesta este princi-palul. Care au fast mprejurrile i conditiile ce au dus la irezultatele dob'ndite ?

    19

    www cimec ro

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    22/100

    n primul rind : talenti li i conceptia despre lume. Fara talent nici n-ar fimritt s te ncumeti la o asemenea munc. dt despre rclull conceptiei desprelume n munca actorului, cred nimerit s spun oteva cuvinte. Tov. Gh. Leahueste membru de partid i toate problemele ideologice i politice pe care le abor-deaz Lenin, in piesa Orologiul Kremlinului, ii snt familiare, concrete, vii. De aicis-a inltat acea baz de otel, care a asigurat realizarea chipului marelui comunist.

    In al doilea rnd, studierea profund i temeinic a tuturor amintirilor viiale contemporanilor. In al treilea rnd, o ceree tare la fel de profund i

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    23/100

    Ion Cazaban

    STANISLAVSKI SI PROBLEMELECREATIEI DRAMATICE

    Sntem an toiul unei rodnice promovari a dramaturgiei noastre realist-socialistepe scenele teatrelor din ntreaga tar. Firete, numrul autorilor care se citescprima oaT pe afi i snt chemati la rampa, creste cu ficcare stagiune. Publiculaplauda, pentru c a recunoscut pe scena oamenii, gndurile i pasiunile zilelornoastre, faptele i jertfele lor inchinate viitorului socialist. Dar, aceast imagineteatral a viejii s-a nifiripat dup o trud ndelungat, dup cantari artistice carenu se tiu i nu se vd (nici nu trebuie sa se vada). La nceputal oricror cutrii rezolvri scenice, ntr-o msur esential, a fost dramaturgul. El nu va puteaneglija niciodat scopul i consecintele creatiei sale. Spectacolul va fi neles ca omodalitate care confera creatiei dramatice un caracter mai popular i mai eficient.

    Dramaturgul, dornic s cunoasc posibiJittile teatrale ale scrisului su, modul cumpot renaste din cuvinte fiinte cu carne si singe, se altur celor care lucreaz directla spectacol. nvtnd din analiza specifica fcut textului dramatic de ctre regi-zori, interpreti si scenografi, scriitorul aduna propriile sale concluzii. i, inevi-tabil, pe o treapt superioara de ntelegere, va ajunge la Stanislavski i la siste-mul su. Pe orice cale ar pomi in preferina sa pentru un getn dramatic orialtul aeest diramiaturg va ajunge la Stanisilavski. nitlnirea lor este inevitabile.

    Toate realizrile lui Stanisilavski vorbesc despre locul principal pe care ilacorda piesei, in fauriTea unui sipeotacol, despre parerea pe oare el o avea despretextul idraimaitic, saminta i temelia s.pectaco'lullui. Unde va gasi soriitoruil de teait/rusolutia problemelor care-l firmint ? Cu siguiramt, nu In teoriile uniilaiteraile, dis-

    pretuind textul, ale unni original" regizor despot, care se pretinde atotoreator nteatru : dar nici prin descoiisiderarea miuncii de furire a speotacolului.

    ***

    In lumea teaifcrului nostiru circula ades formula : textul poaite fi valori!icatt n spectacol. Dar, dac aceasta nu nseamn primatul textului" ntr-o acceptiesuperioar i cuprinztoare : Stanisilavski ea devine nc o ipostaz a despo-tismului regizoral. Stagiunea trecut, cu montarea unor piese greite ideologie saunerealizate artistic, ne ingduie aceast parere. Dramaturgul realist-socialist are naintea sa doua datorii simultan care, la focul creatiei, se conitopesc. In primulrnd, are datoria s ia o atitudine hotrit, far eohivoc, militant fata de eveni-mentele sociale care-li inconjoar (ipe uriasul Maiakovski l inconjura viafa pateticaa imtregai omeniTi.j.) ; de a le inifeie'g'c an lumina filozofied marxist-leniniste, dinunghiul actualittii noastre eroice. Totodat, el are datoria de a se strdui sexprime ceca ce vede, ce simte, ce gndete, ntr-o imagine dramatica suggestiva,

    far precedent. Personale dramatice, conflict, actiune snt derivate ale realitatiisociale i ale grndirii creatoare, nu fictiuni construite la voia ntmplrii. De aceea,deficientele constructiei dramartice (sohemaitismull personajdlor, actiuni lesinate,perspective idilice) nu pot fi recuperate n spectacol. In numele unei indoielnicevalorificri, mai snt totui colective teatrale care uit sfatul lui Stanislavski :

    clt nu eti sigur c ideea piesei a fost tratata cum se cuvine de autor, s nu ncepi niciodat lucrarea speotacolului". Realismul scenic, urmrit prin sistem,se realizeaza intr-o imagine teatrale de total desavirsire artistica, in care per-fectiunea mijloacelor de expresie scenica nu poate fi suficient i nu poate compensa absenta expresivittii textului. Spectacolul pretinde nchegarea tuturor pr-tilor componente, ntr-o unitate organica, vibrant, ca un organism viu, la carelipsa minilor nu poate fi compensata de frumusetea ochilor. Imbunttirea pieseiprin spectacol nu se ntmpl, aadar, deet n apareaat i, dup ct se vede, doarteoretic. In schimb, ntlnim deseori exemplul opus al unor texte dramatice care,desi just orientate ideologie, i-au vzut n spectacol liipsurile artistice, amnuntite

    21

    i

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    24/100

    i mari-te, ca de o lup. S ne gndim, bunoar, la Casa linitit de la TeatrulArmatei ori la Contiinfa furata de la Teatrul National din Cluj.

    Teatrul poate i trebuie sa ajute pe dramaturg. Din cuvintele lui Stanislavskireiese c un text poate fi valorificat nainte de spectacol. Contributiile intenpre-tilor aduc doar sublinieri, pregnan, subtilitate. Aa a muncit Stanislavski eudramaturgii sovietici Afiuoghenov, Ivaaov, Leomov. Miestria dramaturgului capata amploare, se simis efeetiv n elaborarea spectacolului. Autorul nu mai asistla premier ca un spectator de onoare, fr s-ii priceap mulumirea sau nemul-fumirea. Multi dramaturgi sovietici recunosc n Stanislavski pe acel care impli-

    cudu-i n desvrirea spectacolului, alturi de regizor i actori, le-a condus primiipai n teatru.Cnd un poet debutant proruite", critica l sfatuieste s mai citeasc poezie

    clasic i coutemiporau. Unui seriitor de teatru nu repetitive sale eran, pentru autori, un adevarat curs de teoria dra-

    mei, pe capitole: exigenta pentru tematica i ideea-princiipal, realismul subiec-tnlui, justificarea psicologica i dramatica a replicii...Se monta UntiloDsk de Leonav. Autarul este ehemat la repetitie si (pus

    s citeasc replicile ca un actor. In cuvinte era ceva fais, nepatrivit, cova care mpiedica pe interpret. Dramaturgul mbunttea textul, n preajma personajelorsale ; acestea, la rndul IOT, cptau viat sub ochii sai.

    Primatul textului nseamn exprimarea lui in spectacol, cu toate datele esenta le , caracteristice, dar, implicit, aseamn judecarea lui. Servirea textului se facecu luciditate, dup o anatiz multilateral a valorilor sale. Cei care au uitat, peatruo vreme, menirea sodala a teatrului. forfa lui educativa i ideologica, au uitat de

    multe, l-'au uitat i pe Stanislavski. Cnd alegea repentariul M.H.A.T.-ului, Tegizorullua seam ndeosebi la supratema" pieselor. Aceasta era tendinea, era scopulprincipal pentru care poetai i-a crt opera, iar actorul unul din rolurile ei".Supratema nu poate fi oarecare i Stanislavski o aprecia dup calitatea ei. Maiaies cnd teatrul triete din ideile dramaturgului", nu din artificii farmalle.Intgrt prezentului si problemelor lui majore, el cauta totdeauna s descoperepiese care afirm ,.o idee necesar n zilele noastre". Dar, ideile autorului trebuieexprimate organic, dezvluite in ac tiune; eie nu pot fi nite bune intentii frevident, au pot fi expediate a monologul vreunui raisonneur. Supratema trebuies parcurg continuu toate situatile dramatice, sa le uneasc i s se limpezeasc

    22

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    25/100

    prin eie cu un potential mereu sporit. Conirastul dintre intentiile scriitorului Bulgakov i siituaiile concrete ade piesei sale Molire a nemultumiiit pe Stanislavski.Desi autorul dorise sail prezinte pe Molire drept un exponent naintat al epociisale, Stanislavski demonstreaz pe text, cum caracterul lui Molire razvratit,genial nu este cuprins n nici o situatie. Toat drama insista pe necazurile salefamiliale, intime. Dar, lond a eitit nuvela lui Ivanov Trenul blindt", Stanisllavskia retinut importana ei scenica, pornind de la continutul ideologie, de la veridi-citatea earacterelor. Ulterior, ispectacoflul Trenul blindt a deveniit o data inseminata n istoria iteatruilui sovietic Regizorul ajutase pe seriitor la dramatizarea nuvelei.

    Dramaturgul realist-socialist nu poate neglija supratema piesei sale, ea fii-ndurmarita de regizor in succesiunea isituaiilor sceniee i exprimat eu 'toate mij-loacele spectacolului. Cunoscnd notiunile sistemului (actiune cluzitoare, pers-peetiva rolului etc.), scriitoruil va cunoate acele puncte de sprijin necesare interpretarli eroilor si. Toate aceste notiuni ar deveni statice, simple norme de tehnicateatral, dac legatura cu adevrul vietii, cu dezvoltarea societari, nu le-ar im-iog^i mereu n continui i n foratele spcifie de aplicare. Semnificatia mereuvie a acestor notiuni o d semnificatia vie i actual a fiecrui nou spectaool.

    Stanislavski aduce scriitorului o ntelegere dialectic i totdeauna actuala omului, angrenat in comiplexUl social, o viziune a omuilui ca rezultat, dar ica furitor de alte relatii sociale. Stanislavski prezint viata ca un coatinuu procs

    dramatic, in miezul cruia omul i hotrate pozitia i-

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    26/100

    ca semnificaie i potential dramatic. Ine o data se cer avute ira seam euvirateilelui Stam'slavski : n pnimul rraid, trebuie aritat ce ia fcut .revolutia lira am. Sarati pe scena revolutia cu ajutoral umor multimi de drapefle, este prea putin.Trebuie s arati revolutia prira suflletuil omului". Ceca ce sporete, poate, difiaulta-tea elaborrii uraei opere valoroase. Noni din viata oamenilor cere cns o expresiedramatic proaspt, corespunztoare. Se simte de altfel ira acest sens, dorintaputernic, febril, a scriitorilor, efortul lor de a lamuri ntelesurile. esenta perso-najetlor, cauzele coraflictelor. Dar, crad dor 'nta lor este prea grab ita, apare sche-matismul in creatie. Deznodm intuii este bruscat, personajele snt absolute : orifoarte pozitive, ori foarte negative, far nuante. Staraislavski s-a opus dramatur-gilor care simpliificau viata, dunnd asfcfel jocului scenic, Tpindu-i forta de con-vingere. Justetea acestei atitudini se confirma pina in zilele noastre.

    n teatru, mai concret i mai eviderat ca oriunde, omul apare ca raisura tu-turor. Indiferent de datele compoz Rionale ade piesei, sistemili purae n depHina atentiea autorului problema caracterului dramatic. Caracterele dramatice aduc ntru-chiparea tipica, expresiv, a adevruilui vietii pe scena. Dezvoltndu-se 'n actiune,caracterele se infranta i se apr, luminnd emotionant continutul ideologie. Toatetrsiturile spectacolului se desprind din atributele esentiale alle eroului. Atmosfera

    teatrului cehovian .neepe de la personaje, de la profilili si mentalitatea lor, i seface simtit puteraic, ratelegrad relatiiie dintre eie. Insui sistemul vorbeste, inprincipal, de iraterpretarea scenica a rolului. Unele laturi ale problemei caracterului dramatic (ca ritraiul interior, subtextul replicii) obt?n o accentuata impor-tant in vederea vietii lui scenice. Dac la lectur existau latent, fr s se araunteprecis, spectacolul nu le poate lsa acoperite pn la deznodmint.

    ***

    n folosul color spuse pn aici, dectura unor noi piese originaile, reprezentate

    n aceast stagnine, lraiureste o data mai mult vailwareia ideilor lud Stanisiavski,pentru dramaturgi, ca i pentru cei implicati 'n realizarea spectacolului. Lecturaacestor noi piese, care nseamn noi nume de autori, a impus o scarna de cai itatiscenice, pe care critica le-a analizat cu destul srguirata. Au lost amintite i lip-surile inerente debutului. Ins, cnid multi diratre draraiaturgii nostri cu stagiu,dup proba spectacolului, i refac piesele lor (Nemapomenita furtun, Anii negri,Ultimiti mesaj), acele lipsuri nu pot fi pomenite superficial.

    Desigur, piesa lui V. Birldeanu Dansatoarea, gangsterul i necunoscutul esteo pies agitatorie, n care personajele snt simbolice. Niraieni n;u poate avea argumente contra foiosirii simboluHui in drama de lidei. Numad c, de asta data, n text ,se

    remarc inconseeventa n caracterul draraiei i un schematism nedorit in caracte-rizarea persoraajelor. In succesiunea replicilor snt atacate aspecte importante alesooiettii capitaliste ; ntreaga pies adreseaz publiculuii un fderbinte mesaj eticsi politic. Totui, autorul uit unele conditii, necesare scrisului dramatic, far decare intenjiile sale rmdn doar imtentii. Lipsuirile dramaturgiei liraaiteaz posibili-ttile iraterpretilor, iar spectatorii rau le evita dect prdntr-un efort care dizolvatentia. Lucrul e pgubitor, chiar nefast,

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    27/100

    pierde nitr-un ifel liimpropriu,. S-air spaine c preudim prea tmuflit detailile de viat ;dar textuil nsui ne oblig s-o facem prin amestecul su de simbolic i foarte real.Automi vrea s mbine accidentalul i cotidianul cu simbolul, ca sa subliniezesimbolul, care, depsind relatiile ocazionale, exprima miicrile inevitabile ale istorici. Aceast intense se peate rezolva artistic prin compoziia dramatica, dar nutrebuie s afecteze olaritatea personajelor-simibol i premisa aciunii. Subiecteleconvenionale, a aT&tat Stanislavski, se elaboreaz greu, pentru c in dezvoltarealor trebuie s cuprind coerent i motivaTe infima.

    In aceast pies, fata de tesatura coincidentelor i surprizelor, dcznodmntulapare ilustrativ i prea mult adus de autor. Interpret care vin pe scena cu esperienza vietii si a alter roluri siiiit siingheriti ; neincrederea lor in celle ce fiac seresimite.

    ntilnirea eroilor dramaitici se aeaz i ca, sub semnul intrebirii. Nu pentruc refuzm exceptionalul situatiilor, dar pentru c nu-i vedem rostul, valoareasimbolica a draimei putnd fi ilmairiit ailtfel, mai oonvingtor. Vizuina gang-sterilor i a efului lor care aveau dumani destui este la discretia orcruinepoftit, fr nici o paz. ntrebrile de detaliu nu ni Ile punem noi de la nceput : nsui autorul ni le impune treptat.

    Dou dintre scenele "retrospective care dinamizeaz aotiunea snit 'trata'tecu doua ntel'Cgeri dramaitice distincte. Ne ireferim ila scena care aminteste dragosteade alta data dintre Neil i Rimma, apoi, la prezentarea lui Lue muncind ca docher. n port, Dac prima se ntmipl ca aiunci, aevea. cu trirea necesar, a doua re-trospeotiv foloseste um fel de efeet de ddstanare. Suprimiind itrairea organica a mo-mentului, intenpretul lui Lue spune, aproape fr s respire, un lung monolog dema-s-cator, desi urea o scar, cu un sac greu in spate. Acelai text cere dou modalittiseenice deosebite. Spectacotlufl va fi nevoit s amesteee tiilotrile, iar aotoruil va fi de-zorientat, jooul su devenind, uneori, o illustrare mecantic imjpus ca atare, de

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    28/100

    Nehotrrea oamenilor de a nifiina gospodria colectiv se iimpezete ncet,oameniii si sehimb mental ita tea, ansasi viaa i ajut. Dar piesa nu surprinde ino-mentul concret al transformrii, cauza ei imediat. Rmnnd la acumularea canti-tativ a argumentelor, piesa are prea mult spaiu expozitiv. Contraactiunea chia-burilor se mentine statica, la aceleai metode, nu are variatie i cretere. Ca urmare,tensiunea dramatie scade, se ascunde dup aspecte secundare. Deznodmntul nupoate fi puternic, la mivelul confliotului, daca este explioat prin prinderea luiIorgu Horoi. Pe planul dramei interioare, care anima ntreaga actiune, de multIorgu a fost condamnt de contiinta tranilor cinstifi. Pent ni drama, el este opiedic depit, iar prinderea lui, un eveniment exterior, util, dar care nu destramtot pienjeniul dramatic. De aceea, ultimul act are ceva strain de rest Odala cenu-i dezvoltat strict din datele anterioare, actiunea se rezolv mtr-un fel naiv,neeoncludent. nsui Iorgu Horoi este inabil, procednid fr inteligen, sub ne-voile conflictului.

    Psihologismul diformeaz i el imaginea vietii in arta dramatic, viciindcreafia actorului. Urmrirea fr perspectiv a meandrelor suifleteti, notarea obiec-tivist a reacfiei persooiajului duneaz lmuririi lui oa tip social, l izoleaz nuniversul ceos al eului san. Pe bun draptate s-a xemairoat ipshologismul primeiversiuni a piesei Nemaipomenita furtun de M. Davidoglu. Cercetarea adnculuisufletesc al eroilor nu aducea o concluzie clar, hotrt. Interesele de clas careprezidau mentalitatea lui Mihai Ciorogariu rmneau necate de zbuciumul interior.La vreniea sa, Gorki a combtut psihologismul, cerind vizibilitatea semnului dis-tinctiv de clas, care nu trebuie s fie exterior, ci dt se poate de launtric, de natura cerebral. biologica".

    Mihai Ciorogariu prea c se rzbun dintr-o ur personal, explicabil.Betia lui gratuita ajuta deznodmintul san i-1 absolvea prin inconiien. Liniarolului era sinuoas. incerta. Regizomil M. Riaicu caTe a montt piesa la Bucureti,

    s-a lovit de aceast prlixitate a caracteriuluii. Regizonull i expmim eonfuzia :el iese din comun i ntrunete ntr-un fel ciudat, aparent contradictoriu. nsuiripozitive i negative." Interpretul accentua gal toate momentele, nu Intelegea sub-textul, nu lua atitudine a fost una din lipsurile principale ale spectaoolului.Relaiile elastice dintre Mihai i celelalte personale nu aduceau vreo nelegere. Indicatine dramaturgului alimentau incertitudinea. La moartea lui Mihai, se indicai :.,doar vintul poant un pL'ins de tllmgi". Este o atmosfera grea de triistete, dar ntruct potrivi t concluziilor necesare ?

    Inconstant in manifestrile sale, abil uneori i prost alita data, trasaturilecaracteristice ale lui Mihai nu se selectau precis. Momentele de rscruoe erau sus-

    inute de efecte tard (antaj, crime, sinoroidere). lAglomeriarea efeoteior violentaeinoia i o sectuia pana la airm. cioi iniu inai solicitau judecata.Cine se opunea lui Mihai ? Verona care interesa prin complexitatea ei sen

    timentale, cumpnind ntre Mihai i Vasile, purtat de la unul la attui. Personajelepozitive nu erau cu adevrat ale ziielor noastre. In caracterul su, mos Dumitruare un stimulent mistic, iar Vasile este de o puniate traditional.

    In noua versiune, M. Davidoglu a cutat sa rezolve 'in special lipsurile deorientare ale piesei. Dar, prin alturarea unui act naintea cetor dou cunoscute,care se petrec acum In retrospect iva, calitatea textului cunoscut s-a modificai inprea mica msur. Textul ajunge frnt n dou pri : senisull social se dezvluieprea nor si prea direct In primuil act, cusut de urmatoarele acte. Gbservatile adusevechiului text rmn valabile, desi cadmi dramei s-a lrgit considerabil, personajeles-au nmultit, fiecare nsemnnd o atitudine, desprins din viata social. Este actulpriveghiului dup moartea lui Mihai. Matusa lui contnua firea i apucturiile aces-tuia, explicndu-i-le totodat. Aceast femeie guraliv i violenta n-are sensibili-tatea orgolioas i ascunziurile lui Mihai. Determinai de dumnia femeii i descopurile ei, mo Dumitru alege ntre partialitatea de printe si adevarul coleotiv.Demascndu-1 pe Mihai, mo Dumitru demasc pe toi cei ca el. Caracterul btr- mlui se consolideaz, se apropie de noua eontiint a timpului nostru.

    26

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    29/100

    In schimb, Verona face un salt prea mare fata de celelalte acte. n imagineaei retrospective, o aflm slab, nesigur n hotrri. Acuim, este stenic, rezolvat,fr umbre. Mai mult, din cuvintele mtuii, reiese c aa a fost mereu : drz,muncind pentru bunstarea obtei. Cu Verona se ntmpl o transformare brusca, surprinzatoare. Interpretarea va dovedi un prag ntre dou fiinte deosebite, a crordeosebire nu este suficient motivata.

    **

    Scriitorii nostri de teatru pot afla siprijin in ideile lui StanislaA'ski, iar creatialor nu este obligat la un smgur gen, la o anumit compozitie dramatic. Conclu-ziile sistemului trebuie privite aa cum le privea i Stanislavski : cercettor, pa-sionat. ntr-un mod viu.

    Dramaturgul poate s-i desfoare actiunea dramatic n orice numr dlibrt de acte i tablouri. Desfurarea cinematografica, cu aspect de scenariu, prinmultimea tablourilor i nlntuirea lor semnificativ, poate rspunde cerintelorsistemului (se tie c invasatura lui Stanislavski a ptruns fertil i n arta filmului).

    Astzi, un 'i vor s^l opun pe Brecht lui Stanislavski, figurnd antagonisme,

    de fapt, ireale. Doar Brecht spunea : ,.pe scena teatrului realist e loc numai pentruoameni vii. oameni eu carne i simge, eu itoate eontradiotiile, paismnie i faptele lor.Scena nu e un ierbar sau un muzeu n care sa fie expuse ppui fr viat". Deo-sebifi prin procedeele regizorale, amndoi urmreau acelai scop. Dramaturgia luiBreoht exprima n natura eroilor si, mai aies latura rationalist a concepiei auto-rului. Dar, personajele sale dezbat ft i problemele viefii sociale, poarta cu eie oacuta semnificatie politica. n orice moment dramatic, reactiile lor snt profundmotivate luntric. Un comentator sugera odat un spectacol Brecht montt dupasistemili lui Stanislavski. Ond exista o premi-s conventional a aciunii. ea sedezvolt n raporturi firesti, respirnd un gnd omenesc. ntre Brecht i unele no-

    tiuni aie sistemului (supratem, perspeetiva rolului i a aotorului), vom descoperiapropieri de lu at n seam. Despre elementele conventional e, ca exagerarea gro-iesc i cupletele care di'stinig n parte arta dramaturgului german Stanislavskii-a spus cuvntul la timpul su.

    Devenind cerinte pentru dramaturg, ideile lui Stanislavski nu-1 transforma ntr-

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    30/100

    din luctorii de crr Teatrul Armt et

    Tatiana Nicolescu

    DRAMATURGIA LUI GOGOLPE SCENA ROMNEASC

    Dramaturgia ocuip un loc de fronte In ansambluil motendirii literare a luiN. V. Gogol. Mesajul democratic i umanist, verva satirica, ascutimca critica, attde caracteristice pentru opera marelui scriitor rus, sint mai puternic prezente inteatru dect oriunde in alta parte a creatiei sale i, n acelai timp, dat firmi spe-cificul genului, mai accesibile maselor larg de cititori i spectatori. Tocmai dato-rita acestor calatati, comediile lui Gogol, i in primul r'nd, Revizorul si CSmtoria,i-au otigat de mult, nc din timpul vieth autorului, un renume straiucit, carea depit granitele Rusiei, pentru a 4 consacra pe scriitor ipe pian european. Cu-noscut, iubit i apreciat de numerosi cititori rui i strini, Gogol a fost pentru

    majoritatea admiratorilor sai, n primul rnd, autorul Revizorului. Nu ntmpltorscriitoruil francez Prosper Mrime, caire a ipretuiit uiult creatia confratellui san rus,i-a exprimat entuziasmul pentru ea, ntre altele, prin traducerea in limba fran-cez a piesei Revizorul.

    i n tara noastr, unde autorul Sufletelor moarte a fost unul din cei maiiubii i mai cititi scriitori rui, dramaturgia a jucat un rol deosebit de nsemnat

    n popularizarea creatiei sale. ntr-adevr, momentul initial al procesului de larga rasp'ndire a numelui

    i operelor lui Gogol trebuie situt pe la 1874, odat cu reprezentarea prelucrariilui Petru Grditeanu Revizorul General, pe scena Teatrului celui Mare din Bucu-

    28

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    31/100

    resti. Piesa lui Petru Grditeanu era o prelucrare dup Reoizorul lui Gogol, cucare automi romin luase cunotint cum el insilisi o mrturisea prin inter-mediul traducerii lui Prosper Mrime. Reprezentatiile desfsurate cu mult succsi urmrite cum vom vedea cu viu interes de presa au contribuit la circulaialarga a numelui lui Gogol, despre care, pina atunci publicul avusese cunotine destul de vagi. Pina la punerea n scena a Reoizorului General, prin rivistele i zia-rele noastre nu apruser dect sporadic cteva nsemnri i notife bio-bibliografice,destul de srccioase i modest imformate, iar din opera sa nu se tradusese dectun scurt fragment din nsemnrile unui nebun.*

    . Reprezentatiile repetate ale ReDizorului General, succesul de care s-a bucuratpiesa, au strnit interesul pentru comedia, dup care se fcuse localizarea, ca ipentru alte opere ale scriitorului rus, au trezit curiozitatea cititorilor pentru viaai personaliitatea lui i a fast una dinitre cauzeile, care au stimulait aparitia in aniiurmtori a numeroase traduceri din opera lui N. V. Gogol.

    Reoizorul Generaleste o locaiizare i adaptare a comediei ruseti la mora-vurile i realittile romneti de la mijlocul veacului trecut.

    Inrudirea de atmosfera i de prinoipii ntre viaa public i sociala din Rusiaautocrata i feudal i Romnia burghezo-moiereasc, ntemeiate deopotriv peexploatare, pe asuprire i abuzuri, a fcut ca sarcina lui P. Grditeanu s nufie prea gra i a ngduit n acelai timp prelucrrii s transmita n toat vigoarea

    lui mesajni originalului.In iliniile sale mari,locaiizarea a fpstratstructura canupozitiona-la a comediei miseti,oontinutuil ei de 'idei, va-loarea tipica a persona-

    jelor, ngduindu-i nsi uinele modiificri

    Astfel, ipe lingautohitonizarea numeilor

    i a funetiilor (Skvoz-nik-Dmuhanovski a de-venit sub-

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    32/100

    (sub-casierul Artemeseu. cpitanul de cilrai Radu Stoian, pomojnieul sub-prefec-tului Antonescu etc.). In prelucrarea romneasc, actiunea a fost redus la treiacte, fa de cinci ct are Revizorul, comprimndu-se i eliminindu-se chiar scene ntregi. Din pacate, aceste eliminri nu s-au fcut n chip destili de judieios. Depild, s-au omis scenele de la ban (actul II), att de necesare i de interesantepentru conturarea figurii lui Hlestakov, a lui Osip i a primarului. De asemenea rlipsesc scenele in care negustorii i alti localnici vin s se plng pretinsului revizor

    nipotriva primarului hrpret, brutal i necinstit (actul IV, scenele 10 i 12).Adaptnd comedia lui Gogol ila reagitatele ramlneti, Grditeanu a introdusy

    in priniul rind, o serie de ailuzii la moTavurile politice, la iregimul parilamentar dinRomnia burghezo-moiereasc de pe la 1870, pe care le-a satirizat cu multa vigoare.Astfel, subprefectul se plnge de greuttile cu care are de luptat in timpul

    alegerilor", Mache Morcoveanu se recomand alegtor in colegiul I din acest jude ram fost totdeauna pentru guvern si am vott nestrmutat cu candidatul guvernului"riar Sache Sorcoveanu cere o slujb, pentru c a votat cu ministrul.

    Intentia satirica apare evident mai ales in figura pretinsului revizor IorguScorburi. El ne este nfiat ca un demagog, care folosete un limbaj bogat n terminologie politica, plin de emfaz, adecvat farsei regimului parlamentar din Romnia de atunci, regim de minciuni i pseudo-democratie. Astfel, adresindu-se sub-prefectului, Iorgu Scorburi protesteaz in urmatoarele cuvante mpotriva presu-pusei sale arestri : Nu nteleg, domnule subprefect, ce nseamn aceasta. Este ocalcare flagranza a Constitutiunii. S-a vidlat libertatea individuail n persoanamea.^. Unde ne aflm, domnule subprefect ? 'In ce tara ?"

    iret, venal, fanfaron i demagog, Iorgu Scorburi ne apare ca un pcrsonajtipic pentru viaa public din Romnia burgihezo-moiereasc, ca un reprezentantal acelei galerii pe care o va mbogi i desvri pana nentrecut a lui Caragiale,crend cele doua personaje de neuitat : Rica Venturiano i Cafavencu.

    Adaptarea la realitatile specifice din tara noastr se vede i in figura efulurpotei i telegrafului, Romulus Flavius Tercillian, care apare ca un adept convinsal limbajului latmizant, folosind cuvinte i expresii ca onorabil direpciuneurpot fire", onorabilitate i aplecac.iiu.ne", sum in pusciune", dekptciune", naciu-naie", consti tut ieiune" etc.

    n prelucrarea lui Petru Grditeanu se pot observa ns i unele modificarin structura, an esenta personajelor. Gel care a suferit in ilocalizare cele mai se-rioase modifieri este rolul falsului revizor. Dac Gogol ni-1 caracterizeaz pe Hlestakov ca un om cani prostu", care vorbete i actioneaz fr s se gindeascaun pie" i din gura cruia cuvintele zboar cu fotti pe nea^teptate", deci ca peun om superficial, fanfaron i fluturatic, expresie tipica a nimieniciei i guno-eniei claselor dominante dm Rusia turista, Gradisteaiiu ni-I prezint pe Iorgu Scorburi ca iret, mecher, un escroc lucid, care-i d seama imediat de situatia creata

    i cauta s profite ct mai mult de pe urma spaimei i prostiei functionarilor. In ter-pretarea pe care prelucrarea romneasc a dat-o figurii falsului revizor, este cutotul in afara intentici lui Gogol, ba am putea spune chiar, mpotriva indicatiilorexprese, pe care scriitorul rus le-a dat asupra felului cum trebuie njeles i jucatacest personaj l.

    Trebuie remarcat de asemenea, ca alta ndeprtare de la specificul pieseigogoliene, faptul c Revizorul General linde pe alocuri spre farsa, apre un comicieftin, nscut din efecte exterioare (de pild, limba romineasc stlcit in carevorbete doctoral vailtberg, replicile gngave aile 'lui Sache Sorcoveanu isau cuvintele cu iz latinisit la Romulus Flavius Tercillian etc.). Desi sub anumite aspecteartate mai sus, prelucrarea s-a ndeprtat de spiritul i mtenia comediei ruseti,in ansamblul sau ea a pstrat orientarea critica i amprenta riguros realista aReoizorului lui Gogol. Localizarea lui Petru Grditeanu a nsemnat, intoemai cai originalul, un rechizitor vehement mpotriva coruptiei, a necinstei, a imoralitatii, mpotriva unei orinduiri sociale pntrede. Dovada cea mai graiitoare, in acesit sensrne-o ofer polemica iscat in jurai RcDizorului General, odat cu prezentarea lui

    1 Vezi : Indica(iile destinate d-lor actori la nceputul piesei, ct si artieolele S fat uri celorce vor s joace, cum se cuvine Revizorul" i Fragment dintr-o scrisoare a aulorului ctre unliteral curind dup prima reprezentare a ,.Revizzrului".

    30

    http://aplecac.iiu.ne/http://aplecac.iiu.ne/http://aplecac.iiu.ne/
  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    33/100

    pe scena s care ne amintete n multe privine de discuiile furtunoase ce s-au?purtat n Rusia, dup prima reprezentatie a comediei lui Gogol.

    Piesa lui Petru Grditeanu s-a bucurat de un mare succs, datorat attactualittii problemelor dezbtute 'n pies, ct i jocului iscusit al actorilor, n.fruntea crora se gsea vestitul M. Pascaly (n rolul falsului revizor). Pn ii ziarulreacionar Telegraful" a fost silit s recunoasc c replicile piesei fceau s tre-mure sala sub tunetul aplauzelor".

    Presa reacionar a .ntmpinat comedia Revizorul General cu o fi osti-litate. De pild, ziarul guvernamental Romnul'' acuza piesa de imoralitate, de

    propagarea relelor exemple, a pcatelor, de patronarea i dezivoltarea viiilor"..Cronicarul ziarului Telegraful" contesta comediei orice veridicitate n nfiareavietai, si o socotea drept broderie" a grifonilor impossibili ai imaginaiei autorului".

    Dar dac presa reactionar a vremii a fost indignata i lnspimntat deascuiul critic al prelucrrii lui P. Grditeanu, mottenit n cea mai mare partede la originalul rusesc, acelai motiv a fcut ca piesa s fie salutata cu caldurade opinia public i literar progresist.

    Astfel. Cezar 'Bolliac a publicat o cronica elogioas asupra piesei i a spec-taoolului, felicitndu-1 pe Petru Grditeanu pentru nimerita idee n ce trebuiesatirat mai mult i mai nti vifkiA social la noi", ca i pentru alegerea modelulur

    pentru localizarea luiperfect, pentru ansamblul i antrenameniul ce era pe scena

    prin potrioirea roluriloratt de variate". Cezar Bolliac caracteriza piesa drepto comdie nobila" i afirma c de n-ar fi existt indicala expres a autoruluinimeni n-ar fi bnuit c aceasta opera nu este creafiunea unni spirti romin, cwnoblefe i gust rztor de ridicolele vietii actuate, ntr-o treapt oarecare a so-cietii".*

    Desi mai rezervat n ce privete aprecierea calitilor prehicrrii si a talen-tului lui P. Grditeanu, cronicarul teatral anonim al Ghimpelui" (presupus deunii a fi I. L. Caragiale) subliniaz cu toat hotrrea, ca un merit incontestabilal piesei Revizorul General, faptul c ea oglindete foarte bine epoca de cinism

    i imoralitate nenfrinata in care trim" 2.Reluat de mai multe ori la Bucureti3, piesa Revizorul General a fost jucat

    n 1876 i la Iai, fapt care a prilejuit o foarte interesant i documentata cron:caa lui Mihail Eminescu, intitulat Comedia franceza si comedia rusease. Afirmncrrspicat superioritatea comediei ruseti comdie cu un nalt continut de idei asupra celei franceze. poetili romn s-a oprit ndelung la caracterizarea creatieimarelui satiric rus i a sublimat vena realista ca iiind trstura ei eseniala.Gogol spune Eminescu e dup unii eel mai original, dup alii eel mai bunautor rusesc. Lucrili sta ns aitici ; ci i-a inrdcinat n minte viaa real a

    poporului rusesc ; tipurile sale snt copiate dup natura, &nt oameni aevea. pre-cum i gseti n trgusoarele pierdutc n miylocui stepelor czceti"... Personajelescriitoriilui rus te cuceresc prin vigoarea i veridicitatea lor. .cunoti c nu-i ntre

    ei nici o imitafie n carton, nid un caracter afectat rauaiea i njosirea ome-ncasca s-arat aa cum snt i rdem de eie..." Eminescu a caracterizat cu multaperspicacitate specificul satirei gogoliene, atunci cnd a spus : Rdem... i dupaopinia unora, adevarata comdie trebuie s te faca mlancolie... ne ntristam. Acestaeste efectul piesei lui Gogol, ca i acela al adevarului i naturii..."

    lnteresant este si faptul ca Eminescu stabilete puncte de nrudire ntre creaialui Gogol si opera unor scriitori romni realisti, ca Slavici i Creang. La aceastenumerare, noi astzi am mai putea aduga un nume, care a devenit curnd dupaaceea cunoscut i a ocupat n literatura rcmn un loc asemntor, cu cel detinutde Gogol! n literatura rus. numele 'lui I. L. Caragiale.

    ***La sfritul secolului al XIX-lea i nceputul secolului al XX-lea, n peri-

    oada de avnt a micrii muncitoreti, opera lui Gogol ca si a altor scriitorinisi a cptat o larga rspndire n Romnia. Literatura rus a jucat n acetiani un roi foarte important n lupta proletariatului romn pentru eliberarea sa de

    i Cezar Bolliac, Revizorul General, Trompeta Carpatilor", Bucureti. 1874, 24 febr., pag. 2-* Revizorul General (Cronici teatrale) Ghimpele,'! Bucureti 1874. 24 febr.. pag. 23.i Prelucrarea lui P. Grditeanu s-a jucat, ntre aitele, la Bucureti n 1882 i 1883.

  • 8/9/2019 Revista Teatrul, nr. 4, anul IV, aprilie 1959

    34/100

    sub jugul exploatrii i al asupririi. Idealurile progresiste, dmocrate i umaniste,afirmate de aceast literatur, gseau un ecou foarte puternic in rindul inaselorpopulare, ndemnindu-le la cuoerirea dreptatii i a liberatili.

    E firesc ca printre scrierile lui Gogol, care puteau contribu in cea mai maremsur la demascarea viciilor societari contemporane, dramaturgia s dein unloc de frunte prin ascutiul su critic i prin vigoarea sa satirica, deipunndu-sein chip deosebit atentiei traduca torilor. Dup tlmcirea n 1899 a Cstoriei, subtitul nsurtoarea, n 1904 ciitiitonul oromiin face cunostint cu Revizorul in ftradu-cerea lui M. Wechsler, publicat la Botoani.