revista carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

36
17 Noiembrie - 17 Decembrie Anul IV, Nr. 11

Upload: stephany-stefania

Post on 05-Aug-2015

484 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Revista ta de suflet!

TRANSCRIPT

Page 1: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

17 Noiembrie - 17 Decembrie

Anul IV, Nr. 11

Page 2: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

Maternitatea Madonna Maria mulţumeşte celor peste 100 de mămici ce au ales deja Prima Maternitate Privată din Oltenia!

Dar şi vouă, viitoare mămici ce vă doriţi ca minunea voastră să vină pe lume în cele mai bune şi sigure condiţii!!!

Beneficiază de o naştere fără griji, supravegheată permanent de personal medical ultraspecializat ce are la dispoziţie aparatură de cea

mai nouă generaţie, inclusiv cel mai performant Ecograf 4D din Oltenia!!!

Va aşteptam cu drag la Materniatatea Madonna Maria din Craiova, unde preţul unei naşteri cu toate costurile incluse

pentru mamă şi copil este de 4500 lei !

Pentru detalii sună la: 0351.442.574; 0734.419.989 sau intră pe www.maternitateamadonna.ro!

Page 3: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

Secretar general redacție: Ștefan [email protected]

Fotograf: Romeo Seliște, Tel.: 0740248866Corector: Ionuț Ionescu

Redactori: Miana Tudor, Raluca Stănculescu,

Psih. Camelia Ududoi, Frusina DeaconuMedici Specialiști:

Stancu Irina, Dobre Ștefania, Mihaela Mitroi, Sergiu Cazacu, Melania CojocaruDirector distribuție: Popa Mihai

[email protected]: Printex srl, Craiova

www.printex.roISSN: 1844-9824

Revista Carolina este o publicație a Carolina Group. Reproducerea oricărui material din această publicație este strict interzisă în lip-sa acordului Carolina Group. Fotografiile modelelor care apar în revista Carolina au rol strict ilustrativ. Autorii articolelor răspund juridic pentru conținutul acestora. Revista Carolina este marcă înregistrată

Adresa: Craiova, Cîmpia Islaz, nr. 89A, Bl. C2, Sc. 2, Apt. 4

Telefon: 0769 659 261; 0728 890 807E-mail: [email protected] web: www.revistacarolina.ro

Director executiv: Mariana Safta, [email protected]

Director general: Camelia Cazacu Agenția de Publicitate INVENTICA

tel.: 0745 385 691, [email protected]

Mă plimbam zilele trecute prin centrul orașului și observam schim-bările produse de campania electorală. Unii întindeau pe stâlpi afișe cu câte doi bărbați care nu știu ce promiteau că o să facă ei împreună, dar nu am avut răbdare să citesc ce. Alții împărțeau afișe electorale cu îndemnuri la vot. Sper să treceți cu bine peste perioada asta, cu răbdare și tact, care mie îmi lipsesc și să ne vedem cu bine în decembrie!

Mariana Safta

Interviu cu Cosmin Enea p4

Cătălin Măruţă, Gelu Colceag și Cătălina Mustaţă ajung în “Las Fierbinţi” p6

Dana Rogoz, joacă în filmul „The Zero Theoreme” p7

Andreea Popescu, Miss All Nations România p8 De vorbă cu Cătălin Resceanu Director S.C. Pieţe și Târguri Craiova p9

Helicobacter pylori, dușmanul din interiorul stomacului nostru! p10

Sfatul stomatologului... p13

Cât ţine domnia? Ce-o face să dispară? p14

Află cum poţi evita problemele atunci când cumperi online p15

Sfântul Apostol Andrei p16

Obiceiuri de Sfântul Andrei p17 Așa da... așa nu p18

Gastronomie p20

Casa și grădina p22

Piramide în România p24

Avocatul vă răspunde p28

Horoscop p32

Bancuri p34

Page 4: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

4

interviuinterviu

www.revistacarolina.ro

INTERVIU CU COSMIN ENEA

- Eşti implicat în politică de la vârsta de 18 ani. Cum se armonizează această activitate cu viaţa personală?

Enea Cosmin: Regula ar fi că politica este po-litică, viaţa personală este viaţă personală. În realitate, însă, apar mereu excepţii de la aceas-tă regulă. De multe ori s-a întâmplat să îmi găsesc prieteni în rândul colegilor de partid, s-a întâmplat și să nu las întotdeauna proble-me din politică la partid, ci să le iau cu mine acasă. Cred însă că un om echilibrat știe cum

să facă astfel încât să nu se creeze un dezechi-libru mare între cele două sfere, așa cum am reușit și eu să fac în ultimii 10 ani. Marele meu noroc este și că soţia mea este înţelegătoare și

mă sprijină necondiţionat, fie că este vorba de activitatea mea politică, fie că este vorba de activitatea din mediul de afaceri.

- Experienţa din mediul privat precum şi cea din administraţia publică locală de consilier jude-ţean în două mandate te vor ajuta în proiectele pe care le doreşti să le promovezi dacă vei fi ales par-lamentar în Colegiul 1 Craiova, din partea USL?

E.C. Ambele experienţe mă vor ajuta cu siguranţă în activitatea de parlamentar mai mult decât aș fi crezut în momentul în care

am început să îmi structurez programul po-litic. Trecând apoi pe hârtie proiectele mele, de la măsurile pentru crearea locurilor de muncă, la rezolvarea problemelor specifice

Tânăr, stilat, un om de afaceri de succes, dezinhibat, cult, umblat, de cuvânt... acesta este modelul perfect de politician.

Page 5: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

5

interviuinterviu

www.revistacarolina.ro

din zone precum Brestei, Craioviţa, chiar Breasta, am constatat că îmi sunt foarte utile cunoștinţele despre bunul mers al economiei de piaţă liberă, precum și experienţa pe care am acumulat-o în două mandate de consilier judeţean al Doljului. Practic, ambele tipuri de gândire îmi sunt impregnate în felul de a fi și astfel pot mult mai ușor să îmi structurez pri-orităţile programului politic, să îmi fac o listă de proiecte de legi pe care doresc să le iniţiez.

- Deşi eşti candidat pentru un loc în parlament majoritatea întâlnirilor cu cetăţenii au adus în prim plan problemele specifice comunităţii loca-le. Cum vezi implicarea ta în finalizarea acestor probleme.

E.C. Alegerile parlamentare pe colegii uni-nominale au adus în prim-plan un nou tip de parlamentar, un fel de mix între reprezentan-tul românilor în general, în organul suprem legislativ al ţării și reprezentantul oamenilor din colegiul uninominal în care a fost ales, în relaţia cu administraţia locală și centrală. Acest lucru este normal, pentru că oamenii re-simt două tipuri de probleme: pe cele sistemi-ce – precum mersul general al economiei, pre-cum și pe cele cât se poate de concrete, locale, precum străzile neasfaltate, lipsa utilităţilor – așa cum e cazul în Brestei, colectarea haotică a deșeurilor și așa mai departe. Parlamentarul are, deci, în viziunea mea, două misiuni la fel de importante, chiar dacă momentan nu se regăsesc ambele în Constituţie. Dar cea de-a doua misiune, cea a reprezentării în relaţia cu administraţia locală și cea centrală, consider că reiese foarte clar din legea de alegere a de-putaţilor și senatorilor, pentru că altfel nu văd cum ar putea cineva solicita încrederea locu-itorilor dintr-o anumită zonă a unui oraș sau din anumite comune pentru a-i reprezenta în Parlament, dacă nu se implică total în rezolva-rea tuturor tipurilor de probleme economice și sociale. Mai cred și că m-am adaptat foarte bine acestui nou tip de model parlamentar, pentru că sunt un om practic, un om al rezul-tatelor, al acţiunii și pot mai bine să exploatez aceste caracteristici ale mele în relaţia directă cu oamenii și cu cei din administraţia publică.

- Iţi plac călătoriile.Te pasionează obiceurile şi cultura fiecărei ţări?

E.C. Într-adevăr, îmi plac călătoriile foarte mult și sunt fascinat de toate ţările pe care am avut șansa să le vizitez. Am vizitat foarte multe ţări din Asia, alături de soţia mea, am făcut mii și mii de fotografii. O experienţă

foarte interesantă am avut-o în munţii din nordul Vietnamului. Am plecat din Hanoi cu un tren vechi într-o călătorie de 15 ore ca să ajungem la cele mai interesante și izolate tri-buri din Vietnam și într-adevăr aparatul foto al Corinei nu se mai oprea din fotografiat. Am făcut multe drumeţii prin acei munţi încon-juraţi de sate izolate de lume, mergând prin-tre orezării și peisaje care ne tăiau respiraţia. Acest gen de călătorii ne plac nouă, cele în care plecăm noi doi cu rucsacul în spate, cele în care nu stăm la hoteluri, ci alături de oame-nii locului, ne supunem regulilor, obiceiurilor lor și în care învăţăm de la ei.

- Dacă ar trebui să-i mulţumeşti soşiei tale pen-tru ceva, pentru ce i-ai mulţumi?

E.C. Îi mulţumesc pentru că este alături de mine de 11 ani de zile, pentru că mă acceptă așa cum sunt și pentru că îmi este cu adevărat parteneră.

Fiecare om politic își dorește ca la final să-și lase aprenta asupra orașului pe care îl re-prezintă. Unii reușesc, alţii nu. Sper că tim-pul va confirma faptul că te vei afla printre cei care vor reuși!

Camelia Cazacu

marketing - tel.: 0745 385 691

Page 6: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

6

mondenmonden

www.revistacarolina.ro

Cătălin Măruţă, Gelu Colceag şi Cătălina Mustaţă ajung în “Las Fierbinţi”Cătălin Măruță și-a făcut debutul în “Las Fierbinți”. Prezentatorul “Happy Hour” nu a îmbrăcat

haine pestrițe, ci și-a jucat propriul rol de moderator TV. Convins de primarul Vasile (Gheorghe Ifrim) să se pregatească pentru o competitie de K1, polițistul Robi (Leonid Doni) se visează deja mai tare ca Lucian Bute. Iar când Dalida (EcaterinaTugulea), secretara primarului, îl asigură că va câștiga competiția și că va sta“numai pe la televizor, ca vedetele”, Robi se vede deja in platoul “Happy Hour”, stând pe Happylică la taclale cu Cătălin Măruță, acompaniat de band.

Deși la început nu este foarte convins că poate face față unei astfel de lupte, Robi începe să prindă curaj. Vasile îi spune că Moș Peleus (Horațiu Mălăele) îl poate ajuta să se pregătească pentru că a facut box în tinerețe, însă simpaticul moșneag refuză. Văzându-se singuri, Vasile îl asigură pe Robi că îl va sprijini el și că va lupta “cu primăria din Fierbinți pe spate”. Cei doi încep un cantonament dur, cu antrenamente care mai de care mai solicitante, cu Vasile pe post de antrenor și Robi de viitor campion: Moartea din Fierbinți!

În același timp, în sat sosesc un artist plastic, profesor la facultate, pe numele său Antonio (GeluColceag) și Suzi (Victoria Răileanu), muza și amanta sa, viitoare studentă la Arte Plastice, o apariție focoasă, cu forme pe măsură. Cei doi vin să se relaxeze câteva zile la casa din Fierbinți a unui prieten, însă Suzi este profund nemulțumită pentru că ar fi preferat să fie la Roma, nu în Fierbinți. Antonio speră că liniștea din curte să îl inspire atunci când picteaza, iar în clipa în care Celentano (Adrian Vancica) și Firicel (Toma Cuzin) află că un tablou se poate vinde chiar și pe mili-oane bune, cei doi se decid să se apuce de pictat. Celentano nu e de accord însă cu picture peisajelor, astfel că, având-o drept model pe soția lui Firicel, se apucă de pictat oameni. Liniștea din sat e tul-burată însă de sosirea Soficăi, soția profesorului de arte plastice, interpretată de Cătălina Mustață, care dezlănțuie uraganul în momentul în care își prinde soțul cu amanta.

Iar pentru Dorel (Mihai Rait Dragomir), Giani (Costi Diță) și Bobiță (Mihai Bobonete) ziua se încheie cu probleme: aflați în căutarea unei insecte minune din care să facă un puternic afrodisiac, cei trei nu reușesc decât să se aleagă cu înțepături și bășici pe tot corpul.

Page 7: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

7www.revistacarolina.ro

Dana Rogoz, joacă în filmul „The Zero Theoreme”

Blogul Danei Rogoz a împlinit doi ani, iar momentul nu a trecut nemarcat. Special pentru utili-zatorii ei, Dana a postat cu această ocazie o fotografie împreună cu Christoph Waltz, alături de care joacă în filmul The Zero Theoreme.

Dar suprizele pentru fanii ei nu s-au oprit aici, pentru că Dana s-a pregătit minuțios pentru aceas-tă aniversare: “Am adunat într-un post 100 de ținute din ultimul an, puse în ordine cronologică. Puteți vedea cum a trecut anul peste mine: cum s-au schimbat anotimpurile, cum m-am schimbat eu, care au fost cele mai importante momente din viața mea, care au fost călătoriile anului. Jur că pentru mine e un moment foarte emoționant”, a mărturisit sincer Dana.

Pentru că acesta a fost locul ales de ea în care a anunțat că se va căsători, pentru că aici au apărut pentru prima data pozele de la nunta ei sau din luna de miere, tot aici Dana a ales să dezvăluie că va juca în filmul The Zero Theoreme, regizat de Terry Gilliam, alături de nume răsunătoare precum Matt Damon și Christoph Waltz.

Page 8: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

8

interviuinterviu

www.revistacarolina.ro

Andreea Popescu, Miss All Nations România

Andreea Popescu are 17 ani, este elevă la Colegiul National I.C.Brătianu din Pitești și va reprezenta țara noastră la concursul internațional Miss All Nations din China, în toamna anului viitor.

Carolina: Spune-ne cum ai început cariera de mo-delling. Ce te-a atras spre scenă?

Andreea Popescu: Povestea mea a început din momentul în care am fost aleasă câștigătoarea unui concurs de Mini-Miss, când aveam doar pa-tru ani, în cadrul unui spectacol pentru copii, cu Anastasia Lazariuc și Mihai Constantinescu. Mi-amintesc cu drag că am primit un buchet foarte mare de flori și un ursuleț cât mine și de pe scenă am chemat-o pe mama să vină să mă ajute să le iau! A fost foarte amuzant , iar eu mă simțeam ca o adevărată vedetă.

Ulterior am studiat câțiva ani pianul, am făcut balet și dans modern și odată cu începerea liceului am început să cochetez cu modellingul, partici-pând la diverse evenimente și festivaluri de modă.

Carolina: Acum ai ajuns un model adevărat. Pentru ce agenție lucrezi?

A.P.: Am devenit model al Agentiei Duchesse din Pitești și la începutul verii am fost selectată pentru finala națională în cadrul Romanian InfoFashion Festival. Aceasta s-a desfășurat în perioada 1-7

septembrie 2012 la Bușteni și Pitești, având un ju-riu deosebit, adevărați profesioniști de la care am învățat foarte multe și cărora le mulțumesc foarte mult pentru încrederea acordată. Nu pot să-i uit pe cei de la Agenția Duchesse, datorită cărora am ajuns aici. Am simțit mereu că fac parte dintr-o echipă adevărată, cu oameni serioși, de la care am avut foarte multe de învățat.

Carolina: Ai primit titlul Miss All Nations Romania şi urmează să reprezinți țara noastră la concursul internațional de la Nanjing, China. Cum te simți în postura de ambasadoare a României?

A.P.: Consider că este o mare responsabilitate și o mare onoare, așa încât mă voi pregăti foarte bine și sper să mă întorc cu premiul cel mare. Aș vrea ca acesta să fie doar un început, pentru că îmi doresc foarte mult să particip la cât mai multe concursuri de frumusețe ca și ambasadoare a adevăratelor va-lori românești, frumusețe fizică completată de o pregătire temeinică și de un caracter deosebit.

Carolina: Ce se va întâmpla după ce cariera de model va lua sfârşit?

A.P.: În paralel mă pregătesc pentru Facultatea de Medicină, un drum lung și deloc ușor, dar care are o finalitate cu mari satisfacții, totul pentru oa-meni, pentru sănătatea spirituală și fizică. Iubesc frumosul, iubesc oamenii și natura pe care vreau să o protejăm, așa încât în viitor mă văd promo-vând aceste aspecte în țară și peste hotare.

Carolina: Un mesaj pentru cititoarele revistei?A.P.: Să aibă încredere în ele și să îndrăsnească

să viseze, pentru că succesul începe de la dorința de a-ți îndeplini un vis. Un Crăciun Fericit tuturor!

Page 9: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

9

interviuinterviu

www.revistacarolina.ro

De vorbă cu Cătălin Resceanu Director S.C. Pieţe şi Târguri Craiova

- Cum ați eficientizat activităţile în cele patru luni de când sunteți director la SC Pieţe şi Târguri Craiova?

Dir. Cătălin Resceanu: Principala preocupare a mea și a colegilor mei din cadrul societății a con-stituit-o eficientizarea activității economice prin măsuri organizatorice.

În urma acestor măsuri încasările de la produ-cătorii zilnici au crescut cu un procent de 100% în lunile august și septembrie față de perioada anterioară.

Un exemplu elocvent în acest sens îl constitu-ie încasările zilnice din Piața Centrală unde de la 1500 de lei cît se încasa înainte au crescut la 3500 de lei.

De la numirea mea în funcția de director, după ce am trecut de mai multe ori prin cele 13 piețe ale municipiului Craiova, lucru pe care îl repet zilnic și ori de câte ori este nevoie pen-tru a soluționa în mod eficient și la timp pro-blemele ce se ivesc am supravegheat cu atenție: - ordinea și disciplina, optimizarea condițiilor pentru desfășurarea unui comerț civilizat pen-tru agenții economici și producătorii agricoli cît și pentru cumpărătorii care vin zilnic în piețe. În acest sens am reorganizat activitatea personalu-lui de la compartimentul salubrizare piețe astfel încât să desfășoare o activitate eficientă în toate piețele. Au fost luate măsuri pentru deratizare și dezinsecția tuturor piețelor. Zilnic se fac controale pentru verificarea modului în care inspectorii de piețe, casierii-încasatori și personalul de la salubri-zare mențin ordinea și curațenia.

- Pentru a evita vânzarea produselor în stradă, în condiţii improprii, ce măsuri ați luat?

„Vreau să menționez faptul că în această peri-oadă a crescut numărul cererilor producătorilor agricoli privind închirierea meselor pe bază de acord și acord rezervare cu un procent de 10%. Am comunicat în presa locală mesele disponibi-le pentru a fi închiriate de producători agricoli și agenți economici în toate piețele. Pentru a evita comercializarea produselor pe domeniul public avem o colaborare fructuoasă cu Poliția Locală a Municipiului Craiova care în fiecare zi are sub su-praveghere aceste aspecte”.

- Ce faceți pentru a promova produsele autohtone?„Vrem să concepem o bază de date cu produca-

torii agricoli de pe raza județului Dolj și să încer-căm să păstrăm o legatură permanentă cu aceștia și să le comunicam tarifele și ofertele noastre unde aceștia își pot comercializa produsele”.

- Există la ora actuală o serie de probleme legate de traficul în zona piețelor. V-ați gândit la o soluție pentru o mai bună fluidizare (parcare în piețe cu abonament, etc.).

„În momentul actual SC Piețe și Târguri SRL dispune de o singură parcare la Piața Centrală. În perioada urmatoare se va crea o alee carosabilă cu 2 sensuri de circulație din strada Brestei către piață și o parcare”.

- Ar trebui să organizați mai des spectacole şi, de ce nu, concursuri pentru a fideliza clienții.

„Ca și spectacole avem un spectacol anual numit Ziua Recoltei, spectacol unde producătorii își eta-lează produsele din anul respectiv și unde colegii de la Ansamblul Maria Tănase Craiova prezintă un program deosebit de muzică și dansuri popular”.

- Ce proiecte de modernizare există pentru anul viitor?

„Avem in discuție multe proiecte dar, având în vedere deficitul bugetar al societății de aprox 4 miliarde, deficit moștenit de la conducerea ante-rioară avem ca prioritate recuperarea deficitului printr-o administrare cât mai coerentă și cât mai transparentă.

Ca și propuneri cu privire la investiții și moder-nizări amintim: modernizare piețe, Piața Orizont, Piața Gării, Piața Brestei, extindere Piața Big Craiovița Nouă, amenajarea unui nou târg de săp-tămână (piața mixtă), amenajare Piața Ciupercă.”

Page 10: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

10

sanatatesanatate

www.revistacarolina.ro

Helicobacter pylori duşmanul din interiorul stomacului nostru!

Cu toate că istoria sa este incă una destul de scurtă, putem spune fără exagerare că Helicobacter pylori este un microb ”la modă” la ora actuală. Descoperit în 1982 de către Marshall și Warren, Helicobacter a fost pri-mit inițial cu rezerve de către lumea medicală. Comunicările inițiale au fost chiar respinse la manifestări științifice, fapt ce l-a determi-nat pe Marshall să experimenteze gastrita cu Helicobacter prin ingerarea unei culturi de bacterie, iar timp de 10-15 ani lumea medi-cală nu a crezut că este posibil ca un microb să poată supraviețui în mediul puternic acid gastric și cu atât mai mutl să determine efecte nocive. Ca urmare a dovezilor științifice nu-meroase s-a ajuns ca importanța bacteriei să fie aproape unanim acceptată, iar în anul 2005 autorii descoperirii au primit premiul Nobel.

Dar de ce este atât de importantă aceas-tă bacterie pentru sănătatea noastră? Peste 50% din populația României este infectată, toți au gastrită cronică dar majoritatea per-soanelor infectate nu au nici un fel de pro-bleme aparente de sănătate. Unii pacienți au însă un risc crescut de a face ulcer gastric sau duodenal, iar la un număr redus de pacienți infecția Helicobacter se asociază cu risc cres-cut de cancer gastric. Deoarece numărul de cazuri de cancer gastric din Romania este de ordinul a 4000 cazuri, este de înțeles faptul că doar o mică parte dintre pacienții români cu Helicobacter (peste 11 milioane) fac can-cer gastric (deci există și alți factori de risc importanți).

Cum se depistează infecția cu Helicobacter? Varianta inițială a fost de prelevare a unei pro-be din mucoasa stomacului, cu examen his-topatologic sau cu un test rapid ureazic bazat pe modificarea unui reactiv de culoare (bacte-ria produce urează care descompune ureea în amoniac și dioxid de carbon). O altă metodă este de a evidenția anticorpii anti Helicobacter din sânge; metoda este simplă, ușor de accep-tat de pacienți dar nu poate oferi date după eficiența tratamentului pentru Helicobacter deoarece anticorpii rămân în ser 6-12 luni

după eradicare. Un test foarte răspândit azi este detectarea antigenului Helicobacter din scaun; este ieftin, ușor de acceptat și mai pre-cis ca testul serologic.

Când și cum se tratează infecția? Terapia este obligatorie la pacienții cu ulcer sau he-moragie digestivă deoarece în acest fel se previne recidiva bolii. La tineri cu simptome de tip dispeptic, testarea urmată de eradicare este strategia de urmat. Tratamentul poate fi recomandat si la pacienții care vor urma tra-tament prelungit cu antiinflamatoare sau la cei cu rude cu cancer gastric. În mod obișnuit, terapia se întinde pe o durată de 10-14 zile și asociază un medicament antisecretor gastric cu 2 antibiotice. Este bine să cereți sfatul unui medic și să nu vă tratați după sfaturile cunoștințelor!

Așadar, iată care este dușmanul numărul 1 în gastroenterologie la ora actuală! Este un adversar care nu trebuie subestimat, dar nici nu trebuie să intrăm în panică atunci când ne confruntăm cu el. Doar, la urma urmei, mai bine de jumătate dintre noi trăim cu el toa-tă viata și cel mai frecvent rămâne un inamic tăcut!

dr. Sergiu Marian CAZACUmedic primar boli interne si gastroenterogie

UMF Craiova, Tel.: 0744.66.39.48

Page 11: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

LaboratoareCraiova, Str. Amaradiei nr.28

Tel: 0251592186; Mobil: 0743144220Orar: L-V 7:30 - 21-00; S: 7:30 - 14:00

D 7:30 - 12:00 in plus

Centrul de recoltare N. Titulescu

Craiova, Str. Nicolae Titulescu nr.14AMobil: 0743.144202

PoliclinicaCraiova, Str. Vasile Conta, Bl. U1, parterOrar: L-V 7:30 - 21-00; S: 7:30 - 14:00

Page 12: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

12

sanatatesanatate

www.revistacarolina.ro

Page 13: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

sanatatesanatate

13www.revistacarolina.ro

Se întâmplă ca în ultima periodă, să mă con-frunt cu situaţii clinice serioase, în special procese infecţioase cronice, iar pacienţii argumentează cu o dezinvoltură netrucată ,,dar pe mine nu m-a du-rut nimic până acum” . Din păcate această situaţie, este întâlnită frecvent. Procentual evident nu vom știi niciodată cât de mult este implicată amânarea semiinconștientă a vizitei la dentist (în speranţa că totuși nu este ,,nimic grav”) și cât este visul absurd că dacă nu doare nimic, însemnă că totul este în regulă. Întotdeauna se amestecă fuga instinctivă de actul terapeutic stomatologic zgomotos, cu lacunele informaţionale legate de afecţiunile sto-matologice, dar mai ales de modul în care ele evo-luează sau cum pot fi tratate. Pe această zonă voi încerca să focalizez și să încerc o discretă structu-rare a noţiunilor.

De ce este importantă vizita la dentist la un in-terval de 6 luni ? Auzim tot timpul această pre-cizare (control la 6 luni) dar neânţelegând-o pro-babil dispare interesul de a o respecta. Intervalul de 6 luni este unul de siguranţă, deoarece în acest interval scurs de la proxima vizită, (în afara unor accidente/ incidente-căderi, loviri) nu apar com-plicaţii serioase. De exemplu, pentru ca o carie să devină o cavitate într-un dinte este necesar să treaca luni de zile. O carie începe cu deminera-lizarea smalţului (stratul exterior al dintelui) și poate începe în orice regiune a coroanei dentare, dar mai ales în zonele mai ,,ascunse” , inaccesibile unui periaj corespunzător (zonele interdentare). În condiţii favorabile însă (igienă locală bună, ph

neutru), organismul (cavitatea bucală) dispune de mecanismele pentru realizarea remineraliză-rii smalţului, deci de refacere a distrucţiei inci-piente a acestuia. Atunci când echilibrul se rupe și predomină perioadele de timp în care ph-ul local este acid, zonele dentare acoperite de placă bacteriană , procesul de demineralizare se per-manentizează, fiind urmat de prăbușirea progre-sivă a prismelor de smalţ și de apariţia cavităţilor în structura dentară. Odată cu apariţia cavităţii, singurul tratament îl reprezintă obturaţia (plom-ba) și cu cât este mai mică obturaţia , cu atât este mai mare șansa de a rămâne ,,lipit,, pe structu-ra dentară cât mai mult timp. Cu cât o obturaţie este mai mare (deci înlocuiește un volum mai mare de lipsă de substanţă dentară), cu atât este expusă unor riscuri mai mari, iar ce rămâne din dinte (ţesutul necariat) comportă riscul de carie secundară sau de fracturi.Toate procesele fizico-chimice care se dezvoltă în structurile dentare se produc în timp, în doze mici dar repetitive, aceas-te transformări pot însă adesea să nu fie dublate de dureri alarmante. Știm bine că, omul se îngri-jorează doar la dureri mai mari, care durează cel puţin câteva ore și abia apoi recurge la o măsură , la o reacţie. Prima reacţie inevitabil, este aceea de a lua un analgezic, poate două sau o cutie, even-tual un antibiotic. NU-I RĂU ! AJUTĂ ! DAR, ceea ce are cu adevărat nevoie dintele sau poate osul (atunci când afecţiunea este cronicizată) este un tratament adecvat local, stomatologic, dublat poate de unul general, cu analgezice și antibioti-ce. Și mai e nevoie de o radiografie ! Momentan, este mijlocul prin care vizualizăm cel mai bine (acum) distrucţia ţesuturilor dentare și dacă sau cât de mult este invadat osul. Lipsa de informaţie/educaţie stomatologică nu trebuie să determine o expunere a întregului organism la o invazie bacte-riană cu potenţial agresiv și distructiv, mai ales că odată cu înaintarea în vârstă, afecţiunile generale se suprapun și se potenţează. Un potenţial mesaj... nu vă lăsaţi ,,educaţi,, de reclamele care vă spun că ,,farmacistul vă va recomanda cea mai bună pastă de dinţi,,! Farmacistul nu v-a diagnosticat nicio-dată afecţiunile dentare, pentru că, el a studiat... altceva.

Sfatul stomatologului...

dr. Melania Olimpia COJOCARUmedic primar medicină dentară, Tel.: 0740.05.45.06

Page 14: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

14 www.revistacarolina.ro

Cât ţine domnia? Ce-o face să dispară?Consideraţi poate că această întrebare nu-și

are rostul aici, în paginile acestei reviste. Vă asi-gur că vă înșelaţi.

Zilnic, suntem martori ai transformărilor radical , prin care mulţi dintre semenii noștri, devin brusc, din oamenii amabili, educaţi și ci-vilizaţi pe care-i cunoșteam, lei paralei. Se înflă-cărează, ameninţă, jignesc, te îmbrâncesc, dacă nu și mai rău, uitând că până nu demult, afișau o cu totul altă faţă a personalităţii lor. E ipocrizie sau e adevărata lor faţă? Cum s-o interpretăm?

Cunoașteţi desigur, mari domni și doamne, ce-și poartă semeţ și la vedere greutatea bunăs-tării lor, persoane cu multă carte, care uită brusc de ceea ce se străduiseră să reprezinte și devin ei cei adevăraţi, devin ceea ce sunt: fiinţe ego-iste, needucate, vulgare, ce-și împrăștie veninul atunci când sunt călcate ușor pe coadă (scuzaţi expresia, dar se potrivește de minune situaţiei prezentate).

Sunt convinsă că întâlniţi des astfel de persoa-ne. Drăgălașe-s și mieroase, până-și ies din fire și atunci, Doamne ferește! Nici Jiul nu te mai spală de ocara lor.

Exemplele nu s-au sfârșit. Întâlnim agenţi co-merciali, funcţionari publici, farmaciști și me-dici, care te fac să regreţi că ai apelat la serviciile lor. Slavă Domnului că mai sunt încă destui din

aceia ce-și poartă cu demnitate eticheta și-și fac cu prisosinţă datoria.

Cei mai de seamă reprezentanţi ai aceste ca-tegorii de pseudo-domni și doamne, sunt dom-nii și doamnele care șofează. E, aici e-aici! E o adevărată plăcere să le vezi reacţiile atunci când sunt blocaţi în trafic, când nu pot înainta din cauza celui din faţă, când nu mai au răbdare la semafor sau când nu-și găsesc loc în parcare. Atunci să vezi distracţie. Torente de gesturi și de expresii se revarsă, fără cenzură, fără jenă, fără număr, surprinzându-ne.

Ce să facem dacă suntem permanent în viteză, ne luptăm cu timpul și cu stresul, iar viaţa ne provoacă?

Nu căutaţi scuze dragilor, că nu mai ţine. De vină-i domnia voastră superficială, de fiţe, pe care o afișaţi. Aţi uitat de etică, de morală, de respect, de toleranţă, dar ceea ce-i mai grav e faptul că aţi uitat că voi sunteţi părinţi, bunici, unchi, mătuși sau poate profesori. Aţi uitat să fiţi exemple pentru cei tineri. Ei sunt ceea ce văd în jurul lor, așa că nu vă mai plângeţi atât de noile generaţii. N-aţi știut și nu știţi să fiţi exemple, iar cele ce sunt, din păcate-s prea puţine.

Vă respect, dar nu pot să vă-nţeleg.

Miana Tudor

Page 15: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

15www.revistacarolina.ro

Afl[ cum po\i evita problemele atunci când cumperi onlineRețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor

a publicat Raportul de analiză a reclamațiilor pri-vind comerțul electronic primite în 2010-2011.

Securitatea plăților, nelivrarea produselor, lip-sa unor mecanisme de soluționare a litigiilor și frauda rămân principalele obstacole împotriva unei implicări mai mari a consumatorilor și a comercianților în tranzacții transfrontaliere onli-ne. Aceste motive de îngrijorare însă se diminuează progresiv mulțumită impactului combinat al unor reguli îmbunătățite, al unor mijloace mai potrivite de securizare a plăților, comercianți mai activi și consumatori mai atenți. Având în vedere rezulta-tele din 2010-2011, experiența ECC-Net arată că încrederea în comerțul electronic este din ce în ce mai mare.Cu toate acestea, numărul reclamațiilor este încă ridicat și apar noi amenințări. De exem-plu, în zona serviciilor specializate, precum site-urile de întâlniri online, unde dreptul de retragere din contract este destul de limitat, transparența prețurilor reprezintă o problemă. Jocurile de noroc online reprezintă unul din sectoarele cu o creștere puternică, dar din ce în ce mai mulți minori sunt ademeniți să plătească sume mari de bani prin in-termediul telefonului mobil.

ECC-Net consideră, prin urmare, că este ne-cesar ca gradul de cunoaștere al obligațiilor comercianților și al drepturilor consumatorilor atât de către consumatori, cât și de către comercianți să crească. Acesta reprezintă unul din obiectivele raportului.

În anii 2010 și 2011, ECC-Net a primit aproxi-mativ 31.000 de reclamații pe an, dintre care 56% au privit achizițiile online, în creștere cu 5% față de 2008-2009.

Problemele de livrare și cele legate de produs/serviciu reprezintă în continuare principalele obiecte ale reclamațiilor (42%), nelivrarea fiind cea mai importantă problemă, urmată de produse defecte sau neconforme cu contractul.Un consu-mator român a achiziționat online bilete pentru un meci de fotbal de la un comerciant din Norvegia. Acesta din urmă nu a reușit să livreze biletele, prin urmare consumatorul a solicitat rambursarea în-tregii sume. Deoarece comerciantul nu a restituit banii, consumatorul s-a adresat ECC Romania. Reclamația sa a fost transmisă către ECC Norvegia care a contactat comerciantul și l-a determinat, pe

cale amiabilă să ramburseze prețul biletelor.Dna. Irina Chirițoiu, Director ECC Romania,

a declarat: ”Consumatorii români ar trebui să nu aibă îndoieli asupra comerțului electronic, întrucât acesta reprezintă modalitatea de a face cumpără-turi în viitor. Piața internă și comerțul electronic transfrontalier oferă consumatorilor din ce în ce mai multe avantaje, iar aceștia trebuie să aibă în-credere că pot găsi informațiile de care au nevoie cu ușurință și că pot beneficia oricând de asistență din partea ECC Romania, dacă au probleme atunci când cumpără online dintr-un alt stat membru al UE.”

Pentru mai multe informații, puteți consulta Raportul aici:

http://www.eccromania.ro/assets/comatosepages/1618/564/e-commerce-re-port-2012_en.pdf?1351256872

Raportul oferă și o serie de sfaturi pentru a evita eventualele capcane:

http://www.eccromania.ro/assets/comatosepages/1619/565/e-commerce-report-2012-checklist_en.pdf?1351256963

ECC- Net este alcătuită din centrele europe-ne pentru consumatori din 29 de ţări (27 state membre ale U.E., plus Norvegia și Islanda), și este co-finanţată de Direcţia Generală de Sănătate și Protecţia Consumatorilor a Comisiei Europene și de către fiecare dintre statele membre. Scopul reţe-lei este de a crea încrederea în piaţa internă euro-peană, oferind consumatorilor informaţii utile în privire la drepturile lor, consiliere și ajutor în achi-ziţii transfrontaliere.

În Europa, „Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor „, îi ajută pe consumatori în ceea ce privește problema cumpărăturilor trans-frontaliere. http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

În România, „Centrul European al Consuma-torilor „, oferă consumatorilor o gamă variată de servicii, de la informarea asupra drepturilor lor, la oferirea de consultanţă și sprijin în rezolvarea pro-blemelor pe care le întâmpină. http://www.eccro-mania.ro/

Informatie furnizata de: Centrul European al Consumatorilor România

Page 16: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

16 www.revistacarolina.ro

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe data de 30 noiembrie, pe cel ce a propovăduit învăţăturile credinţei creștine pentru prima oară pe aceste meleaguri, cel dintâi chemat la apostolat de către Hristos, Sfântul Apostol Andrei.

Locuitor al Betsaidei, frate cu Simon-Petru, pescar de meserie, Andrei a fost o perioadă ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, până când în apele Iordanului a fost botezat și recunoscut ca Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Mânat de dragostea și admiraţia pentru Mântuitorul Hristos, Andrei a devenit primul dintre apostoli, închinându-și viaţa învăţăturilor creștine.

La 10 zile după Înălţarea la Cer a Domnului Iisus Hristos, cei 12 apostoli au tras la sorţi zonele în care aveau a merge spre a propovădui Evanghelia.

Sfântul Apostol Andrei a fost desemnat a aduce în sudul Dunării și în teritoriile din jurul Mării Negre, credinţa creștină. Așa a ajuns în Sciţia, Dobrogea de azi, unde a întâmpinat tot felul de greu-tăţi, vitregii ale vremii și ostilitatea oamenilor, dar a zdruncinat încrederea în idoli și zei, deranjând și sfidând oficialii timpului.

A fost prigonit și după ce a fost prins la Patras, a fost răstignit pe o cruce în formă de X, cu capul în jos. Moaștele sale, făcătoare de minuni, au fost depuse la Constantinopol.

Miana Tudor

Page 17: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

17www.revistacarolina.ro

OBICEIURI DE SFÂNTUL ANDREI

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, denumit și ușă de iarnă, e cunoscută popular ca Noaptea Strigoilor sau Noaptea Lupilor, Sântandreiu sau Păzitul usturoiului.

Se spune că noaptea de 29 spre 30 noiembrie, e singura noapte din an, în care lupul își poate în-toarce capul, să-și vadă coada, tot restul anului, gâtul său fiind rigid.

În ajunul Sfântului Andrei, se seamănă grâu în vase de pământ , ce se ţin la fereastră, pentru a afla cum va fi recolta viitoare și cât de norocos va fi în anul ce urmează, cel ce l-a sădit.

Tot în ajun , se aleg crenguţe de pom și se pun în casă, într-o vază cu apă, punându-se câte o dorinţă pentru fiecare crenguţă.Ţinem vaza la căldură, împrospătăm periodic apa, iar primăvara, crenguţa care a înflorit, ne anunţă că se va împlini dorinţa ce ne-am pus-o.Tot în ajun, se ung tocul ferestrei și giurgiuvelele ferestrelor cu usturoi, spre a nu pătrunde în casă duhuri necurate. În unele localităţi, se ung membrii familiei în frunte cu usturoi, sau la încheietura mâinii, spre a fi feriţi de rele.

Fetele care vor să-și afle ursitul, frământă în seara de ajun o turtă din făină, apă și mai multă sare ca de obicei, în așa fel încât, turta să fie sărată. O coc pe plită și o manâncă înainte de culcare. Dacă vor visa un bărbat ce le va aduce apă , acela este sortitul. Dacă nu vor visa, nu se vor căsători în acel an.

În Moldova se fac petreceri, unde o femeie în vârstă păzește usturoiul adus de tinerii ce participă la petrecere. Dimineaţa, se face o horă în curte, se joacă, se cântă și se împarte usturoiul privegheat, crezându-se că e bun de leac și ferește de rele.

Miana Tudor

Page 18: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

18

asa da ... asa nuasa da ... asa nu

www.revistacarolina.ro

Nia Long, cred că glumești, nu?! Poți să juri că e vreo muncitoare de pe schelă, nicidecum o starletă de la Hollywood. Cum naiba ți-ai pus sutienul negru la

salopetă albă???

Christa Campbell, ești penibilă în rochița aceea supraelastică. Rolul divelor este să arate DIVIN, nu ca o oarecare de pe

străzile din Brooklyn.

Page 19: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

19

asa da ... asa nuasa da ... asa nu

www.revistacarolina.ro

Isabel Lucas știe că nu poate da greș cu o rochie simplă și elegantă. Accesoriile sunt puține dar de efect, coafura impecabilă.

Atitudinea pozitivă și zâmbetul sunt și ele parte din accesorii.

Megan Fox nu se dezminte niciodată când își face apariția în public. Una din puținele vedete care nu au fost prinse încă pe picior greșit. Superbă ținuta, bine accesorizată.

Page 20: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

20

gastronomiegastronomiegastronomiegastronomie

www.revistacarolina.ro

Vă așteptăm in fiecare zi de joi împreună cu

ALEX BESNEA la „Muzică bună de joi seara”

Cine romantice sau seri pline de distracție, locul evenimentelor fericite din viața

dumneavoastră!

Rezervări la tel. 0722500061, 0785255855, 0251232256 sau în incinta restaurantului OK.

Rețeta este oferită de:

Poftă bună !

Pui cu ceapă roşie

Ingrediente pentru 2 porţii:

4 bucăți pulpe pui6 cepe roșii2 morcoviuleisarepiper100 g pastă de roșii o cană cu apă

Mod de preparare:

Pulpele de pui se așază într-o tavă, se pune deasupra ceapa roșie tăiată rondele, morcovii tăiați fâșii sau rondele, ulei, sare, piper și o cană cu apă. Se dă la cuptor și când puiul este rume-nit, se adaugă pasta de roșii și se amestecă ușor cu puiul și legumele. Se mai lasă la cuptor 5 mi-nute pentru gratinare.

Page 21: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

21

gastronomiegastronomiegastronomiegastronomie

www.revistacarolina.ro

Dovleac umplut

Ingrediente pentru 3 porţii:

3 dovleci mici 300 g orez 2 bucăți piept pui dezosat 3 cepe mari 5-6 ciuperci marișofran sarepiperulei de măsline

Mod de preparare:

Se taie capacele dovlecilor, se scobesc de miez cu atenție, dar fără a ajunge până la coajă.

Pieptul de pui se taie cubulețe și se călește 2- 3 minute într-o tigaie, împreună cu ceapa și ciu-percile tocate mărunt. La final, se adaugă ore-zul și șofranul și se mai lasă la călit 2 minute. Compoziția se toarnă în dovleci , se pun la loc capacele și se dau la cuptor pentru 30 de minute.

Poftă bună !

Page 22: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

22 www.revistacarolina.ro

Adev[rate leacuri, oferite de legume ]i de fructe Nu știţi cum să scăpaţi de stres, de oboseală, de apariţia prematură a semnelor de îmbătrânire, de diabet sau de

colesterolul rău din sânge, de constipaţii, diaree sau de kilogramele în plus? Aveţi la dispoziţie legumele și fructele din grădină și livadă.

Castanele, deși fac parte din categoria seminţe și nuci, au un conţinut scăzut de calorii și de grăsimi saturate. Sunt bogate în vitaminele A, B6, B9, C, E, K, calciu, zinc, magneziu, potasiu, fibre și acid hialuronic. Se folosesc pentru atenuarea ridurilor, pen-tru strălucirea și elasticitatea tenului, combaterea acneei, în diabetul zaharat, combat stresul, oboseala, scad colesterolul rău din sânge.

150gr de castane consumate , reprezintă necesarul de vitamina C pe care trebuie s-o consume un om , zilnic.

Dovleacul, este întâlnit încă din cele mai vechi timpuri, pe masa omului. Crud, fiert sau copt, în salate, supe, piureuri, ciorbe, tocăniţe și plăcinte, a fost nelipsit de la ospăţuri. Bogat în vitaminele: A,B1, B3, B6, B9, C, E, fibre, calciu, zinc, magneziu, fier, potasiu, cupru, seleniu, este un puternic antioxidant și antiinflamator, reglează coles-terolul și glicemia, protejează articulaţiile, reduce riscul de infarct, elimină acidul uric, previne apariţia cancerului.

Prin conţinutul său bogat în luteină și zeaxantină, protejează ochii.Se recomandă persoanelor anemice, cu imunitate scăzută, celor ce se plâng de para-

ziţi intestinali și celor aflaţi în cure de slăbire, deoarece dovleacul nu conţine colesterol.Sfecla roșie, bogată în complexul de vitamine B, vitaminaC, magneziu, mangan, fo-

sfor, potasiu, fibre și antioxidanţi, este cunoscută sub denumirea de doctorul ficatului, întrucât ajută cu succes în bolile de ficat: gras, leneș, obosit și în hepatite.

Consumată sub formă de suc sau salate, fiartă, coaptă sau murată, sfecla inhibă modificarea celulelor sângelui, previne anemia, combate oboseala, stresul, depresia, scade riscul bolilor cardiovasculare, reducând hipertensiunea, datorită conţinutului ridicat de nitraţi.

200-250 ml suc de sfeclă roșie consumaţi zilnic, scad tensiunea arterială. Rezultatele se obţin încă din prima zi.

Varza este cunoscută ca ocupând numărul 1 în topul legumelor anticancerigene, fiind renumită a vindeca peste 100 de afecţiuni, datorită conţinutului său bogat în vi-taminele: A, B, C, E, K, săruri minerale precum calciu, fosfor, fier, iod, potasiu, sodiu și fibre.

În funcţie de soiul său, albă, roșie, creaţă sau de Bruxelles, consumată în stare crudă, gătită sau murată, își face cu prisosinţă datoria. E folosită cu succes în litiaza biliară, diabetul zaharat, tuse, bronșite cronice, previne îmbătrânirea, fiind un bun detoxifi-ant natural.E bun cicatrizant, repară celulele, creează anticorpi, combate mahmureala, previne și ameliorează Alzeimerul. Ajută în nevralgii și entorse, folosindu-se cataplas-me cu varză rece.

Nu este recomandat a se consuma mai mult de 300-400 gr de varză crudă pe zi și nu se bea mai mult de 50ml suc de varză zilnic.

Trimiteţi întrebarile, răspunsurile, precum şi alte idei privind casa şi gradina pentru a fi publicate la adresa: [email protected] sau Craiova, Cîmpia Islaz, nr. 89 A, bl. C2, sc. 2, Ap.4

Page 23: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012
Page 24: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

24

turismturism

www.revistacarolina.ro

PIRAMIDE ÎN ROMÂNIA

Judeţul Vâlcea are multe obiective turistice, dar la fel de multe sunt și cele rămase ascunse de ochii curioșilor.

Vom exemplifica cu două rezervaţii natura-le, una în comuna Slătioara iar cealaltă chiar în Municipiul Rm. Vâlcea. Amândouă au ceva în comun și anume piramidele de pământ, șiroaie, râpe, cum sunt numite de localnici.

Aceste rezervaţii geologice nu sunt altceva de-cât sectoare de eroziune, râpile (piramidele) apar pe dealuri și sunt formate datorită alunecărilor de roci pe pantă (conglomeratele nu sunt foarte bine cimentate uneori) produse de precipitaţii fiind formate în câteva sute sau mii de ani. Acest tip de relief, format prin șiroire, este destul de

frecvent găsit în dealurile Olteniei. Morfologia acestei zone se aseamănă cu mai cunoscutele Râpa Roșie (din apropiere de Sebeș) și Groapa Ruginoasă (Munţii Bihor) dar, prin caracteris-ticile geomorfologice își păstrează unicitatea în ţara noastră.

Piramidele de pământ de la Slătioara situ-ate la 10 km de Horezu în aproprierea satului Gorunești, Judeţul Vâlcea, repezintă un impor-tant punct de atracţie turistică prin mareţia și pitorescul lor.

Rezervaţia naturală are o suprafaţă de 10,5 ha și se află în Subcarpații Vâlcii o subdiviziune a Subcarpaților Getici, în versantul stâng al râului Cerna, în partea nordică a satului Gorunești.

Page 25: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

25

turismturism

www.revistacarolina.ro

Rezervația a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă un relief cu un ansamblu de abrupturi (piramide rezultate în urma eroziunii solului), forme mo-delate de-a lungul timpului în rocă sedimentară (nisipuri, pietrișuri, argile), prin acțiunea ae-rului (îngheț, dezgheț, vânt) și a apei (spălare, șiroire). Piramidele sunt adevarate sculpturi ale eroziunii diferenţiale produse de catre apa de precipitaţie.

Turiștii ajunși aici pot admira în cadrul Centrului de ceramică de la Slătioara, lucrări de lut decorate într-un mod simplist, predominan-tă fiind culoarea roșie.

Tot în vecinătatea Piramidelor de pamânt de la Slătioara, turistul ecumenic în special și nu numai, poate vizita și admira un important lă-caș de cult prezent în această zonă repezentat de Biserica din Viorești.

Rezervația Naturală Piramidele din Valea Stăncioiului, cu o suprafață de 12 ha, este o rezervație geologică datorită varietății deosebi-te de forme sculpturale pe pietrișuri și nisipuri, cimentate pe marne și argile. Este situată în Subcarpații Getici (subdiviziunea - Subcarpații Vâlcii), mai exact în cartierul Goranu al Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Piramidele de la Goranu, formaţiuni de pă-mânt, unele cu înălţimi care depășesc și 80 de

metri, sunt un astfel de obiectiv, deși se află la mai puţin de 4 kilometri de centrul orașului, într-un peisaj mirific.

În cele zece sectoare de eroziuni de pe Valea Stăncioiului se întâlnesc diferite forme: creste, piramide, turnuri, jgheaburi etc. Un relief spec-taculos, de un pitoresc aparte, ușor de vizitat.

Șiroirile sau piramidele de pământ de la

Goranu sunt formaţiuni specifice, unice în Romania. Deosebit este chipul uman modelat în una din râpele de pe versantul drept al văii. Această râpă, de mici dimensiuni, este deose-bită de celelalte zece din cuprinsul văii prin prezenţa celor două formaţiuni asemănătoare căpăţânilor de zahăr. Pe cea din stânga distin-gem, cu puţină imaginaţie, un chip uman, iar pe cea din dreapta observăm șiroiri incipiente

Page 26: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012
Page 27: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

27

turismturism

www.revistacarolina.ro

deja adâncite în versant, care pot închipui dege-tele adunate ale unei mâini. Versantul mâncat de ape arată ca o uriașă orgă, cu tuburi colţuroase, impresionante chiar și pentru ochiul avizat al specialistului.

Un relief spectaculos de un pitoresc aparte este Râpa Roșie care este una dintre cele mai mari forme de eroziune de pe Valea Stăncioiului. Culoarea ruginie care a dus la denumirea de Râpa Roșie este determinată de concreţiunile feruginoase, bogate în oxizi de fier, prezente în conglomerate sub acţiunea precipitaţiilor care schimbă frecvent forma piramidelor. Astfel că fenomenul are caracter dinamic.

Pe malul pârâului, apele de la ploi și zăpezi au

săpat în depozitele de conglomerate slab crista-lizate. Oricât ar parea de mici, picăturile de apă formează șiroaie care spală roca mai moale și o lasă în loc pe cea tare. Rezultatul acestei erozi-uni diferenţiate sunt piramidele înalte de 80 m și șanţurile adânci de 10 m, în fapt niște conuri din roci mărunte. Versantul mâncat de ape arată ca o uriașă orgă, cu tuburi colţuroase, impresio-nante chiar și pentru ochiul avizat al specialistu-lui. Și aerul are contribuţia sa prin fenomene de îngheţ, dezgheţ, vânt.

Rezervația naturală este declarată arie proteja-tă prin Legea nr.5 din 6 martie 2000.

Prof. dr. Frusina Deaconu

Page 28: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

28 www.revistacarolina.ro

Întrebare: Maria, CipruÎmi permit să vă rog să mă ajutați, am o pro-

blemă şi aş dori dacă se poate să îmi dați câteva sfaturi . Mă numesc Maria şi sunt căsătorită de un an şi 4 luni în Cipru cu un cetațean pakista-nez, căsătoria noastră este una sinceră şi frumoa-să, dar din păcate întâmpinăm probleme destul de mari din partea oficiului de emigranți şi a legilor guvernului cipriot. În urma unui intreviu făcut mai mult în spiritul rasismului şi aroganței ce îi caracterizează din păcate pe ciprioți, că-satoria noastră a fost declarată falsă asta doar că ei au învațat să judece românii dupa aparențe şi dupa câteva persoane care posibil au proce-dat aşa. Am încercat de zeci de ori să discutam cu organele competete în speță, cu cei de la oficiul de emigrari, am mers până şi la oficul Uniunii Europene, aceeaşi poveste toşi dau din umeri şi primim acelas răspuns „nu ştim trebuie sa aşteptați”. Inițial am hotarât dupa ce reuşim să ne luam actele să plecăm în Norvegia, pentru că aici situația locurilor de muncă nu e prea ok dar nu putem să plecăm pentru că refuzând să ne acorde dreptul nostru legal de cetațeni. Chiar azi am fost din nou la oficiul de emigrari şi ne au spus că dosarul se află la o persoana care se ocupă de aceste casători „false” şi că singura soluție este să mergem la Tribunalul Suprem şi să facem apel acolo..... este de necrezut cât de inumani pot fi, de un an ne- au făcut viața un iad. Fiecare zi este o nouă încercare de a spera că poate cineva o să ne creadă şi o să ne ajute.

DAC{ CER VIZA LA AMABASA ROMÂN{ DE AICI CUM SE POATE ÎNREGISTRA C{S{TORIA ÎN ROMÂNIA? VOM ÎNTÂMPINA }I ACOLO ACELEA}I PROBLEME??

Răspuns: Din cele expuse de d-voastră, informațiile

fiind totuși incomplete, am înțeles că sunteți doar cetățean român, iar în consecință căsătoria a fost încheiată la Ambasada Romaniei în Cipru sau la un oficiu consular.

Ambasadele și consulatele României în străină-tate pot oficia încheierea căsătoriei dintre doi ce-tăţeni români sau dintre un cetăţean român și un cetăţean străin, dacă legislaţia statului respectiv nu interzice acest lucru.

Căsătoria încheiată la o ambasadă sau consulat

român este supusă condiţiilor de formă și fond prevăzute de legea română, dacă legea statului re-spectiv nu prevede altfel.

Pentru ca o persoană aflată în această situație să obțină o recunoaștere juridică a căsătoriei înche-iate în străinătate, este nevoie să transcrie certifi-catul de căsatorie emis în străinatate în registrele de stare civilă românești.

În cazul cetățenilor români cu domici-liul în țara, care s-au căsatorit în strainatate, acest demers trebuie făcut în localitatea de domiciliu și sunt necesare urmatoarele acte:

1. xerocopie a cărții de identitate sau a buletinu-lui, pentru cetățenii români cu domiciliu în loca-litatea unde se face transcrierea ;

2. certificatul sau extrasul de căsătorie original;3. copie xerox legalizată a certificatului de căsa-

torie sau extrasului de căsătorie 4. traducerea în limba română de către un tra-

ducator autorizat român a certificatului de căsato-rie sau extrasului de căsatorie

5. legalizată de către un notar public din Romania

6. certificatele de naștere ale soților în copii xerox

7. declarație legalizată la un notar public din România în situația în care soții și-au păstrat nu-mele de familie anterioare, le-au reunit sau soțul a luat numele de familie al soției sau în cazul în care numele de familie purtat de către soți pe timpul căsatoriei nu este înscris în certificatul de căsătorie

8. copie xerox a extrasului sau a cărții de familie; (Numai în cazul în care nu se depune declarație legalizată cu privire la numele de familie purtat pe timpul căsătoriei);

Page 29: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

29www.revistacarolina.ro

9. timbre fiscale;10. procura specială de reprezentare la serviciul

Stare Civilă și la Biroul Evidența Informatizată a persoanei Local, în vederea transcrierii certifica-tului de căsatorie din străinatate în actele de stare civilă romane și a obținerii a unui certificat de că-satorie românesc, în cazul în care nici unul dintre soți nu poate depune cererea personal sau timpul de ședere în țara este mai scurt de 60 zile de la data înregistrării cererii;

Procura se legalizează de către un notar public din România, de oficiile diplomatice ale României din ţara de reședinţă a solicitantului sau întoc-mite de notari publici străini și supralegalizate, conform Convenţiei de la Haga din 5 octombrie 1961 la Tribunalul din localitatea de domiciliu din străinătate;

În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care s-au căsătorit în străinătate, acest demers trebuie făcut în localitatea unde cetăţea-nul român a figurat cu ultimul domiciliu și sunt necesare, pe lângă documentele enumerate mai sus, următoarele acte:

1. adeverinţă de cetăţenie, pentru cetăţenii ro-mâni cu domiciliul legal în străinătate și care nu pot face dovada cetăţeniei române;

2. adeverinţa se eliberează de către Inspecto-ratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor

București - prin Direcţia de Pașapoarte București, str. N. Iorga nr. 29;

3. adeverinţa privind ultimul domiciliu din ţară, pentru cetăţenii români cu domiciliul legal în stră-inătate, eliberată de Biroul Evidenţă Informatizată a Persoanei local;

În concluzie, un prim pas ar fi acela de a pro-ceda la transcrierea certificatului de căsătorie în România. Asta dacă încă nu s-a finalizat proce-dura de anulare a căsătoriei. Din câte am inţeles, procedura nu este finalizată, mai puteţi face încă apel. Cu părere de rău trebuie să vă spun ca e ne-cesar să urmaţi sfaturile autorităţilor cipriote și să formulaţi apel împotriva hotărârii de anulare a căsătoriei, pentru motivele pe care le-aţi expus: locuiţi împreună, căsătoria este bazată pe afecţi-une reciprocă și nu pe considerente de eludare a legilor emigrărilor.

Este de neînţeles cum s-a stabilit caracterul imo-ral al căsătoriei d-voastra fără o cercetare minimă a întrunirii condiţiilor de valabilitate având în ve-derea prevederile art. 3 din „Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoașterea și exe-cutarea hotărârilor judecătorești în materie ma-trimonială si în materia răspunderii părintesti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000”.

Art. 3 „ (1) Sunt competente să hotărască în

Page 30: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

30 www.revistacarolina.ro

problemele privind divorţul, separarea de drept și anularea căsătoriei instanţele judecătorești din statul membru:

(a) pe teritoriul căruia se află:- reședinta obișnuită a soţilor sau- ultima reședintă obișnuită a soţilor în condi-

ţiile în care unul dintre ei încă locuiește acolo sau- reședinţa obișnuită a pârâtului sau- în caz de cerere comună, reședinta obișnuită a

unuia dintre soţi sau- reședinta obișnuită a reclamantului în cazul în

care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat

înaintea introducerii cererii sau- reședinţa obișnuită a reclamantului în cazul în

care acesta a locuit acolo cel puţin șase luni ime-diat înaintea introducerii cererii și în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru re-spectiv, fie, în cazul Regatului Unit și al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc;

În interpretarea cuvantului „reședinţă” tre-buie avut în vedere sensul juridic al termenului, respectiv:

Reședinţa = Locuinţa care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornică sau principală. În anumite cazuri stabilite de lege, unele acte pot fi îndeplinite și la reședinta persoanei. Astfel, căsă-toria se poate încheia și de organul competent în raza teritorială a reședinţei oricăruia dintre viitorii soţi; citaţiile și actele de procedură pot fi comuni-cate și la reședinta părţilor. În dreptul internaţio-nal privat reședinţa este unul din criteriile pentru reglementarea condiţiei juridice a străinilor și re-zolvarea conflictelor de legi.

Dacă nu s-a efectuat o anchetă privind „reșe-dinţa” comună a soţilor, este un motiv clar de apel, pe care vă doresc să-l câștigaţi!

Avocat, Raluca STĂ[email protected], tel. 0747 23 73 77

Trimite-ne întrebările tale la [email protected] şi specialiştii noştri îți vor răspunde

Page 31: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012
Page 32: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

BERBEC - Ești mulțumit de roadele muncii tale care încep

să se vadă din ce în ce mai clar la orizont. Te îndrepți spre un succes rapid, pentru că ai depus toate eforturile de care ești capabil pentru a ajunge acolo, și când vezi ce bine se așază lucrurile, ai curaj să țintești și mai sus și să mergi și mai departe. Reușitele de pe parcurs sunt motivația perfectă de a continua, pentru că de aici îți iei energia pen-tru orice va fi de acum încolo. Capul sus și crede cu tărie în succes!

TAUR - Te cam joci cu banii pe care-i ai la dispoziție, gata să-i arunci pe fereastră, atras

de o mulțime de fleacuri de care chiar nu ai nevoie în acest mo-

ment, fii mai atent la bugetul familiei, pen-tru că nu orice capriciu merită și satisfăcut. Încearcă să-ți drămuiești mai bine banii de care dispui și să te apleci asupra celor mai urgente plăți. Nu te gândi, o perioadă, la plăceri personale, la distracții sau la cum-părături nu tocmai utile, ci adu-ți aminte de facturile în așteptare, de datoriile amâ-nate sau de cheltuielile absolut obligatorii în acest moment. Ele sunt cele mai impor-tante, nu plăcerile de moment!

GEMENI - Muncești mult, cu pasiune, pentru că ești motivat de ceea ce te așteaptă

la final. Poate nu e neapărat un câștig material, ci mai mult un capital de imagine, pentru că ceea ce vei dobândi în urma acestor eforturi va conta mult la reputația ta în carieră. Arăți, astfel, cât de bine pregătit ești, ce cunoștințe solide ai acumulat în ani de muncă și studiu, astfel încât poți fi luat în vizor de un colaborator sau un șef pentru proiecte și mai impor-tante în viitor. Merită să tragi tare, dacă la final te poate aștepta o propunere intere-santă pentru viitorul tău profesional.

RAC - Joci un rol impor-tant într-o acțiune nouă, ce necesită un consum imens de

energie, dar tu ești principalul motor de energie care-i va mobiliza foarte bine și pe ceilalți. Colaboratorii tăi au nevoie de exemplu de implicare iar acesta ești tu, pentru că atunci când te vor vedea pe tine atât de activ și de plin de viață, vor pune și ei umărul la proiectul început. Succesul acestui proiect depinde, așadar, foarte mult de implicarea totală, dar și de stimularea reciprocă de a merge mai departe, ori-cât ar fi de greu, deci motivează-ți mai bine colegii!

LEU - Ai grijă la cri-ticile pe care le aduci astăzi unei persoane care

s-ar putea simți atacată pe nedrept. Chiar dacă judecata ta e dreaptă, fiind totuși atent la tonul folosit, pentru că cel din fața ta nu e în toane prea bune și ar putea avea o reacție ciudată la eventuale-le tale acuze. Încearcă să ambalezi critica într-o formă ceva mai agre-abilă, poate cu o doză de ironie și umor, ca să nu superi prea tare pe cei prea sensibili.

FECIOARA - Toate par să bată pasul pe loc încât ești gata să renunți la un plan

pentru că nu se mai observă niciun progres de ceva vreme. E un hop trecător, dar poți profita de răga-zul apărut pentru a mai trece odată totul în revistă. Un pic detașat, fără a transforma hopul într-o obsesie, poți descoperi acel punct sensibil pe care îl poți repara de urgență ca mai apoi totul să repornească în forță. Nu con-sidera piedica apărută drept un eșec, ci un mare noroc că mai poți arunca o privire peste etapele parcurse.

BALANTA - Faci parte dintr-un grup mai larg de persoane în care te simți

bine, ca între prieteni. Vă leagă interese comune, aveți o comunicare facilă, ca de la suflet la suflet, iar ceea ce pregătiți împreună vă satisface pe deplin pe toți. Ai șansa de a te remarca printre aceștia și de a juca un rol cen-tral, pentru că ești cu ceva mai presus decât ei, încât merită să te erijezi, chiar din proprie inițiativă, într-o poziție de lider. Ceilalți te vor urma orbește, pen-tru că unii chiar așteaptă să fie conduși.

SCORPION - Te ocupi de o serie de treburi bana-le, dar s-au adunat totuși prea multe și trebuie să le

aduci la un nivel mai stabil. Nu ești singurul preocupat de aceste mărunțișuri, pare a fi o activitate colecti-vă, în care mai sunt și alții implicați, și vă apucați cu toții de organizat, de categori-sit, de pus pe căprării și așa mai departe, până vei reuși să faci puțină ordine prin aglomerația de fleacuri în așteptare. Te vei simți bine la finalul lunii că ai șters dintr-un foc mai multe aspecte neim-portante în fond, dar care-ți stăteau pe cap ca o povară.

SAGETATOR - Ai ultimul cuvânt în orice confruntare aprinsă de idei, dar succesul depinde mult de atitudinea

pe care o adopți. Cea de om sigur pe sine, curajos, cu argumente raționale puternice se va impune ușor în fața celor mai vehemenți inamici, ca atare încearcă să nu aluneci spre nervozitate și impulsivitate, ci spre o argumentare logică a propriilor idei. Îți place să naști controverse, pentru că e semn că ideile tale atrag atenția și dacă lumea se opune, parcă și mai multă ambiție ai să ajungi la victoria finală. Examenele sau confruntările profesio-nale te-ar propulsa printre primii

CAPRICORN - Ești ener-gic, plin de viață și îi molipsești și pe ceilalți cu tonusul tău atât de bun. La

resursele de care dispui, ai fi capabil de adevărate miracole, pentru că ai la purtător și ambiție, și curaj, și chef de acțiune, ca atare nu sta degea-ba într-o zi atât de bună. Succesele se pot ține lanț luna aceasta, pentru că ai încredere în forțele tale și atitudinea pozitivă cu care abordezi orice provo-care te ajută să-ți atingi repede scopu-rile propuse. Nu sta modest în banca ta, ci afirmă-te cu tupeu!

VARSATOR - Ai grijă cum îți administrezi bugetul , pentru că te cam paște un eșec de proporții. Tentația de a chel-

tui pe un lucru ceva mai scump va lăsa urme în portofel, încât va fi foar-te greu, după aceea, să pui la loc ce ai cheltuit. Gândește-te bine înainte de a decide dacă merită să cumperi acum acel obiect sau nu, chiar dacă ți-l dores-ti enorm de mult. Nu e momentul cel mai potrivit pentru o achiziție majoră și, pentru a o satisface acum, vei intra în alte fonduri puse deoparte cu scopuri mult mai importante decât vreun capri-ciu vestimentar.

PESTI - Legea îți interzice să faci ceea ce ai dori și nu ai încotro, trebuie să i te supui orbește. Dacă nu ții cont de

limitele legale care îți sunt dic-tate de sus, ai putea avea de suferit de pe urma vreunei sancțiuni drastice. Chiar dacă nu ești de acord cu toate aceste restricții, e în avantajul tău să faci pre-cum ți se spune, pentru că vei tolera cu greu o eventuală mustrare. Orice abate-re, oricât de mică ar fi, ar putea atrage o stare de tensiune în care nu te vei simți deloc în largul tău, ca atare nu mai bine respecți tu legea fără a încerca să o eviți sau să o păcălești?

Page 33: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

ULCIORUL DE PĂMÂNT

Dorindu-mi să mă cunosc mai bine, Să mă descopăr şi să mă definesc, Mă regăsesc în cei de lângă mine, Dacă atentă-n jurul meu, privesc.

Sunt în copilul ce zâmbind aleargăŞi-n tânărul ce îşi alege visul,Crezând în el o viaţă întreagă.

Sunt neatinsul şi sunt necuprinsul.

Sunt roua păstrată-n ulcior de pământ,

Care nicicând nu se odihneşte.Sunt cel plin de griji, sunt omul adultŞi sunt bătrânul ce-n urmă priveşte,

La cel ce fără de rost a zburdat,Nepriceput în a-şi alege visul

Şi care ades s-a înşelatAmarnic, confundând Paradisul.

Miana Tudor

Page 34: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

34 www.revistacarolina.ro

O angajată la o firmă particulară îi scrie directorului:

”Domnule director, având în vedere că sunt singura angajată din firmă care nu v-a dat în ju-decată pentru că aţi hărţuit-o sexual, vă dau în judecată acum pentru discriminare. Cu stimă, Ioana”

**Într-un parc, stau pe o bancă doi tineri îndră-

gostiţi. Un bărbat se oprește în faţa lor și se uită lung la femeie.

- Ești chiar nesimţit, spune băiatul de pe ban-că. Chiar nu vezi că domnișoara e cu mine?

- Mă scuzaţi, răspunde bărbatul, dar trebuie să-i cer nevestei cheia de la casă....

**O femeie sună disperată la medicul veterinar :- Dom’ doctor, pisica mea a băut circa 50 ml

de benzină. Apoi s-a învârtit ca nebuna prin casa trei ore și acum stă ţeapănă pe canapea, nu se mai mișcă deloc. Ce credeţi că s-a întâmplat ???

Stă medicul, se gândește, apoi răspunde calm:- Ia vedeţi... o fi rămas fără benzină...

** Doi ardeleni se intâlnesc pe stradă:- De ce esti amărăt, Ioane? - Cum să nu fiu amărât, dacă mi-o murit un

bou.- Ehee, ce să-i faci, așe ne-om duce toţi, unu’

după altu’!...

Într-o noapte, Ion si Maria, proaspăt căsăto-riţi, stăteau de vorbă:

- Mă, Ioane, spune drept, pe cine ai mai avut inaintea mea?

- Pe Florica.- Numai pe ea?- Pe Veta, Maricica, Rojika... bla bla bla. - Să știi că sunt foarte geloasă !!!- Lasă, mai bine ai fi mulţămită, că TU ai câș-

tigat în finală...

** Un băieţel, pe plajă la nudiști, întreabă un

nene:-De ce sus ai părul alb, iar jos negru?-Sus am avut numai necazuri, pe când jos, nu-

mai bucurii....

** Claustrofobia reprezintă teama de spaţiile

inchise.De exemplu: Merg la magazinul unde se vând

băuturi alcoolice și mă tem să nu fie inchis.

**E cel mai bine să suferi de amnezie.Nu te doare nimic și în fiecare zi afli numai

lucruri noi !!!

Page 35: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012

o Bucatării o Bucătarii sisteme modulareo Bucătării completeo Grupuri de colț de bucătărieo Instalații și electrocasnice

• Livinguri• Cameredetineret• ComodeTVșimicmobilier• Dormitoare• Canapeleșifotolii• Meseșiscaune• Mobilierdegrădina• Șeminee

MAGAZINUL DE BUCATĂRIIAdresa: Str. Unirii nr. 101; Tel/Fax: 0251.425.406; Mobil: 0784.427.289

MAGAZINE DE MOBILĂAdresa: Calea Severinului Nr 21 (vis-a-vis de Baumax); Tel: 0251.480.300

Adresa: Str. Amaradia Nr. 48A; Tel/Fax: 0251.598.892

www.casabogdan.ro

Page 36: Revista Carolina 17 noiembrie-17 decembrie 2012