revista-caietele de la putna,1-2008

Upload: alwcsander2003

Post on 31-Oct-2015

65 views

Category:

Documents


8 download

DESCRIPTION

putna

TRANSCRIPT

  • FUNDAIA CREDIN I CREAIE ACAD. ZOE DUMITRESCU-BUULENGA MAICA BENEDICTA

    Caietele de la Putna

    I 2008 1

    Apare cu binecuvntarea nalt Prea Sfinitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei i Rduilor

    Tradiie spiritual romneasc i deschidere spre universal

    Putna 18-20 august 2007

    Colocviu nchinat memoriei

    acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga Maica Benedicta

  • 5

    Argument

    n ziua de 5 mai 2006, pe poarta mnstirii Putna intra trupul nensufleit al Maicii Benedicta. Era ziua n care, de pe un pat de spital din Iai, sufletul su se ncredinase Printelui Ceresc. tiam de ceva vreme c Maica Benedicta triete ultimele momente ale acestei viei, i c, potrivit dorinei ei, exprimat n scris, urma s fie nmormntat la Putna:

    Dorin ultim Dac voi muri la Bucureti vreau s fiu nmormntat la mnstirea

    Cernica, dac se va ntmpla ns la Vratic, n casa naltului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei i Rduilor unde mi-am petrecut vacanele de var timp de peste 30 de ani, s fiu nmormntat la mnstirea Putna iar slujba s fie fcut de naltul Pimen.

    Aa s fie i nu altfel. Monahia Benedicta Zoe Buulenga Miercuri 3 noiembrie 2004. n Bucureti. Noi, i mari, i mici, i crturari, i necrturari, clerici i mireni, i-am

    mplinit dorina ultim. i de atunci a nceput ceea ce se cheam un pelerinaj al multor generaii de ucenici la mormntul Dasclului.

    nc de la masa de pomenire, domnul Dan Hulic a propus nalt Prea Sfinitului Arhiepiscop Pimen nfiinarea unei fundaii care s poarte numele Maicii Benedicta i care s i asume responsabilitatea pstrrii i cultivrii motenirii culturale i spirituale pe care aceast Doamn a culturii romne ne-a lsat-o. IPS Pimen a fost ntru totul de acord i a dat binecuvntarea pentru realizarea acestei iniiative; totodat mnstirea noastr a primit ascultarea de a face tot ceea ce este necesar pentru a duce la mplinire aceast iniiativ.

    ntruct sediul fundaiei urma s fie la Putna, s-a hotrt ca biblioteca din casa de la Bucureti a Maicii Benedicta s fie adus la mnstire, ca martor al direciilor de cercetare i al filiaiilor culturale ale omului de cultur acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga. Vom ncerca i ndjduim c, n timp, vom aduna aici multitudinea de cuvinte pe care cu

  • 6

    atta generozitate maica Benedicta le-a druit n prefee de cri, referate de lucrri tiinifice, simpozioane, emisiuni de radio i de televiziune i, n anii de dup 1989, n conferine pe teme duhovniceti. Biblioteca va fi ncadrat ntr-un aezmnt care va purta numele Maicii Benedicta, alturi de o sal de conferine i una pentru expoziii.

    La parastasul de 40 de zile s-a hotrt ca n fiecare an, n preajma zilei de 20 august, ziua de natere a maicii Benedicta, s fie organizat un colocviu care s reuneasc contribuii din cele dou mari arii de interes crora Maica Benedicta s-a dedicat: cultura i credina.

    Cu darul lui Dumnezeu, primul pas a fost fcut. ntre 1820 august 2007, la Putna s-a organizat Colocviul Tradiie spiritual romneasc i deschidere spre universal, nchinat memoriei acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga Maica Benedicta. Cuvintele participanilor se reunesc astzi n primul numr al Caietelor de la Putna. Le publicm cu contiina c ar fi pcat ca att de frumoasele i adevratele gnduri care s-au rostit atunci despre Maica Benedicta, despre cultura i spiritualitatea romneasc i, n general, despre om, despre ceea ce creeaz omul i despre Cel care l-a creat pe om, s rmn ascunse sub obrocul vremii.

    Ndjduim c, odat cu noi colocvii nchinate Maicii Benedicta, s creasc i aceste Caiete. S cultive mpreun seminele cunoaterii i ale credinei pe care Dumnezeu le-a sdit n fiina omului. nceputul care s-a fcut n anul 2007 este pe deplin dttor de ndejde. Parcurgnd paginile acestui antier cultural i spiritual care ncearc s fie Caietele de la Putna, vom ntlni judeci ndelung cumpnite i sentimente limpezi. Din miezul lor, acelai cu cel al preocuprilor acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga, rzbate dorina de a cunoate ce este omul i cum poate fi trit mai mplinitor viaa. n cei aproape 86 de ani n care a strbtut aceast lume, Maica Benedicta a cutat i ea rspunsul la aceste probleme. Dar soluia lor nu aparine numai teoretizrii, ci mai ales vieii. Prin viaa sa, Maica Benedicta a mrturisit tuturor c mplinirea omului este Dumnezeu. Parc pentru a fi mai clar c i-a asumat pe deplin acest rspuns, a devenit mireas a lui Hristos. n cazul ei, intrarea n monahism, departe de a fi o anulare a acumulrilor unui reprezentant de vrf al culturii umane, a nsemnat o mplinire a nelesurilor majore ale acesteia. Omul nou, clugrul, l transcende pe cel vechi, ducndu-l spre desvrire. Dar rspunsul la aceste ntrebri trebuie ca fiecare s l afle n viaa sa. Parcursul exemplar al maicii Benedicta ne este o lumin, dar drumul spre Lumin l are de strbtut fiecare din noi.

  • 7

    De-a lungul celor dou zile ale Simpozionului, rodnice prin adncimea cugetrii vorbitorilor, au trecut prin faa ochilor minii i ai sufletului att evocri ale academicianului, profesorului, printelui cultural i spiritual care a fost Zoe Dumitrescu-Buulenga, ct i ale frumuseii sufleteti, credinei i dorului de Dumnezeu ce au caracterizat sufletul care a urmat, n final, calea verticalei absolute.

    Textele art multe despre relaia fiecrui participant cu Maica Benedicta i cu orizontul ei de preocupri; noi ns vom spune c ceea ce le este comun tuturor este chemarea lor tainic, de ctre Maica Benedicta, la acest colocviu. Unii dintre invitai i-au fost n mod direct ucenici, fa de alii a legat-o acea prietenie care se ntemeiaz pe mprtirea unor valori comune i pe stimularea reciproc ntru adevr. Cu toii au rspuns dragostei maicii Benedicta pentru adevr i frumos. Cei care au venit au fcut-o din dragoste, fr vreun beneficiu material, pentru c au simit c esena culturii Maicii Benedicta nu este din lumea aceasta i nu este numai pentru lumea aceasta, ci pentru mai mult dect ea. De aceea considerm c acest simpozion a fost o mplinire. O mplinire a fiecruia n parte i a tuturor mpreun.

    Adunate n revist, comunicrile se dovedesc a se rotunji una pe cealalt, a alctui un ntreg. Privind acum la acest ntreg putem spune c ceea ce s-a prezentat a fost spre slava lui Dumnezeu i spre cinstirea Maicii Benedicta i ne ntrim n convingerea c numele ei va rmne scris pentru totdeauna n istoria culturii i spiritualitii noastre. Expresia pentru totdeauna nu o spunem din optimism, ci din realism. De ce? Pentru c ceea ce Maica Benedicta a lsat n urma ei va dinui. Cuvintele de la prinii duhovniceti din primele secole ale cretinismului le cunoatem pn astzi i ele se vor pstra ct va fi lumea. A zis avva Pamvo, a zis avva Pimen citim n Pateric i ne hrnim sufletete din cuvintele unor prini care au trit acum un mileniu i jumtate. Tot aa se va spune: a zis maica Benedicta, a spus tinerilor academicianul Zoe Dumitrescu Buulenga, cci cuvintele rostite de omul ce triete adevrul sunt vii i lucrtoare peste timp. Ct de frumoas este scrisoarea acelui tnr din Alba Iulia pe care a prezentat-o doamna Elena Docsnescu! Este o mrturie covritoare despre ceea ce a simit i a trit el n prezena Maicii Benedicta. Acest tnr va fi nsoit mereu de gndul c a avut un astfel de model, va tinde ctre el i, prin aceasta, fr s i dea seama, va deveni el nsui un model.

    Odat cu lucrrile Colocviului s-au desfurat i discuiile despre nfiinarea fundaiei nchinate Maicii Benedicta. n final, cu acordul tuturor

  • 8

    participanilor, s-a ales numele, Credin i creaie Academician Zoe Dumitrescu Buulenga Monahia Benedicta.

    Scopul acestei fundaii l vom reda cel mai bine citnd un fragment din statut:

    Fundaia Credin i creaie Academician Zoe Dumitrescu-Buulenga Monahia Benedicta are ca scop promovarea modelului de via cretin i a valorilor culturale i spirituale romneti i universale crora li s-a dedicat Acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga Monahia Benedicta.

    Obiectivele Fundaiei sunt: studierea tezaurului de gndire i aciune reprezentat de Acad.

    Zoe Dumitrescu Buulenga Monahia Benedicta, i a virtuii ei exemplare n raport cu tnra generaie;

    afirmarea rolului Acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga Monahia Benedicta n cultura romneasc i universal, i a nruririi ei formative n raport cu nevoile reale ale societii;

    nelegerea vocaiei de om de cultur i a vocaiei monahale ilustrate de Acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga Monahia Benedicta;

    pstrarea vie a nelesului major de istorie, cultur i credin pe care l poart mnstirea Putna.

    Ultimul punct este i un rspuns la ntrebarea de ce a ales Maica Benedicta ca loc de ngropare mnstirea Putna? La Putna se ntlnesc deopotriv istoria, dragostea de neam i ar, credina i cultura. Aezarea Maicii Benedicta aici nu este deloc o ntmplare. Ca un semn vzut al celor nevzute, mormntul ei se afl pe o linie ce unete mormntul Printelui Stare Iachint Unciuleac, Turnul Tezaurului, mormntul Sfntului tefan cel Mare i statuia lui Mihai Eminescu. La picioarele duhovnicului cruia i-a plecat capul sub epitrahil se odihnete o pstrtoare a tezaurului sufletului romnesc, un romn cuminte i drz, vrednic de strmoul cuminte (N. Iorga despre tefan cel Mare), alturi de chipul celui care a fost marea dragoste a vieii sale intelectuale Eminescu. Se putea odihni undeva mai bine, era vreun loc mai potrivit pentru aceast monahie academician? Credem c rspunsul l-a dat mpreun cu Dumnezeu, cnd, cu nelepciunea i hotrrea de o via, mna-i a scris Putna, iar Atotiitorul a rnduit ca Putna s fie i nu altfel.

    Am simit la finalul simpozionului mulumirea de a fi participat la ceva nltor, la un eveniment n care duhul participanilor s-a odihnit.

  • 9

    Evocrile ne-au adus n fa chipul de lumin smerit al Maicii Benedicta, chip ce ne-a odihnit i ne-a dat rvn i putere.

    Am realizat mai profund dimensiunea motenirii culturale i spirituale pe care ea o las neamului nostru. Ea trebuie dus mai departe i trebuie artat tuturor. Pentru c aceast monahie, mic la stat, dar mare la sfat, a fost cu totul deosebit i a lsat culturii romneti i lumii o bogie. Din aceast bogie trebuie s dm i altora, cci astfel ea nu se va mpuina, ci va spori.

    Mnstirea este un spaiu care adun i nu risipete. Ar fi o bucurie dac manuscrisele, scrisorile, nregistrrile audio i video ale Maicii Benedicta i-ar gsi adpostul aici. Ne-am propus i organizarea de tabere, de excursii, acordarea de burse. Ndjduim, cu darul lui Dumnezeu, s mplinim toate aceste proiecte. Desigur, dac ne va da Preabunul Dumnezeu zile, cci toate sunt n mna Lui. n ultimii ani Maica Benedicta spunea: simt din ce n ce mai mult nevoia suveran a nlrii ctre cele de sus, pentru c acolo este patria noastr cea adevrat. Era o dorin a ei. Se simea mplinit. Mare lucru este s te simi mplinit n Dumnezeu, s ajungi la acea msur cnd i-ai mplinit scopul aici i de acum trebuie s pleci dincolo! Aceasta este msura la care marii prini ai Bisericii au ajuns. Prin aceast simire maica Benedicta s-a dovedit a fi asemenea unui mare printe bisericesc, o aleas maic duhovniceasc.

    Viaa interioar a omului numai Dumnezeu o cunoate pe deplin i adevrat. Dar, totui, noi putem s nelegem cte ceva despre starea sufleteasc a noastr i a altora. Dup rnduiala cretineasc, pn la ngropare, la cptiul celui adormit se citete Psaltirea. Unul dintre prinii de la mnstirea Pojorta care ne-a ajutat la pregtirea nmormntrii a fost rnduit s citeasc Psaltirea noaptea, timp de mai multe ore. A mrturisit dup aceea: niciodat n viaa mea nu am putut s fiu att de adunat la rugciune, la Psaltire, cum m-am simit n prezena maicii acesteia; niciodat nu m-am rugat att de viu, att de puternic. Se ruga acolo i simea prezena lui Dumnezeu. A fost o bucurie i o pace deosebit n preajma Maicii Benedicta, a trupului ei nensufleit.

    Colocviile i revista ce la va nsoi sunt un mesaj ctre tineri i ctre societatea romneasc. Un mesaj din partea maicii Benedicta n care s artm c exist valori i modele, un mesaj care s ne trezeasc la realitate: avem un suflet, iar acesta este scnteie de dumnezeire.

    Ne mai rsare n minte o ntrebare. Cum o vom numi peste ani pe academician Zoe Dumitrescu-Buulenga Maica Benedicta?

  • 10

    Numele de botez i cel de clugrie se topesc n persoana unic a purttoarei acestor nume. Distincia celor dou voci nu a mpiedicat, ci a uurat mpreun-lucrarea lor. Prin ceea ce a acumulat ca om de cultur, prin nelesuri smulse luptei cu istoria culturii umanitii, Zoe Dumitrescu-Buulenga s-a deschis tot mai mult lucrrii lui Dumnezeu. Asemenea Sfinilor Prini din primele veacuri, dragostea pentru valorile epocii greco-romane i-a netezit, poate, calea spre a nelege aportul fundamental adus de Mntuitorul Iisus Hristos la cunoaterea omului i la mntuirea lui. Tot ceea ce a adunat, precum o albin harnic, i-a modelat sufletul. Rezultatul ntregii vieii, n care fiecare demers cultural ori de credin a lsat o urm, se vede la sfrit, n limpezimea i drzenia ultimelor scrieri i nregistrri pe care le avem de la ea. Este adevrat c atunci cnd spunem Zoe Dumitrescu-Buulenga, spunem i Maica Benedicta, i cnd spunem Maica Benedicta, spunem i Zoe Dumitrescu-Buulenga. Dar dac Zoe Dumitrescu-Buulenga este, asemenea tuturor oamenilor, pe drum, n afara certitudinii, trecerea la cele venice ntru Benedicta ne ofer certitudinea ncheierii luptei celei bune. De aceea credem c ntregitor fa de viaa sa i onest fa de opiunea ei este s o numim cu numele pe care o va striga Cel al Crui chip l-a cutat cu asiduitate n ultimii ani ai vieii Cea binecuvntat, Benedicta.

    Obtea mnstirii mulumete tuturor participanilor pentru mrturiile aduse. Cci, odat cu nmormntarea Maicii Benedicta aici, prinii au cutat s-i citeasc lucrrile i s-i asculte conferinele. De aceea cuvintele celor care au avut intervenii nu au czut pe piatr seac, ci n pmnt roditor. Ele ne fac mai responsabili fa de Maica Benedicta, mai contieni de datoria pe care o avem de a fi pe mai departe purttori ai mesajului acestei purttoare de mir a cuvntului lui Dumnezeu (PF Teoctist). Venirea ei ntre noi este un cuvnt de la Dumnezeu cruia trebuie s i dm ascultare.

    Mulumiri deosebite se cuvin aduse domnului Dan Hulic, doamnei Teodora Stanciu, domnioarei Oana-Georgiana Enchescu i familiei Radu i Rodica Marinescu, care au impulsionat mereu organizarea fundaiei i a colocviului. Tuturor celor care s-au ostenit cu cuvntul ori cu fapta le mulumim i ndjduim c munca noasta va fi primit de Maica Benedicta ca o smerit nchinare de fiu. Mulumind pentru cele mplinite, rugm pe Printele Ceresc s duc mai departe aceast lucrare, trecnd peste slbiciunea noastr!

    Arhim. Melchisedec Velnic

  • 13

    PF Teoctist

    Purttoare de mir a cuvntului lui Dumnezeu*

    Comemorarea binecredincioasei Zoe Dumitrescu-Buulenga, la mai bine de un an de la trecerea ei n venicie, reprezint pentru noi nc un prilej de a evoca personalitatea unui distins i reputat membru al Academiei Romne.

    Vestea trecerii la Domnul a acestei credincioase fiice a Bisericii noastre strmoeti, n prealuminatele i sfintele zile ale nvierii Domnului, srbtorite anul trecut, ne-a ntristat att pe slujitorii altarelor strbune, ct i pe cei ai aezmintelor culturale ale rii, n frunte cu Academia Romn i alte instituii de peste hotare, unde adormita n Domnul a semnat frumuseile gndirii i ale scrisului romnesc.

    n aezmintele noastre de nvmnt superior, n adunrile tinerilor doritori de cuvnt ziditor de suflet, prezena i cuvntul Doamnei Academician Zoe Dumitrescu-Buulenga era ales, elegant i profund convingtor. Chiar n deceniile trecute, cnd Biserica i nvtura mntuitorului Hristos erau ngrdite cu strnicie, curajul acestei purttoare de mir a cuvntului lui Dumnezeu a rmas pild de apostolat pentru credincioi.

    Alegndu-i loc de ateptare a nvierii celei de obte n cimitirul sfintei Mnstiri Putna, la lumina candelei de la Moatele Sfntului ei Ctitor, se adeverete, nc o dat, Scriptura, care zice: Fericit este calea n care mergi astzi, suflete, c s-a gtit ie loc de odihn.

    Venic s-i fie pomenirea!

    TEOCTIST

    Arhiepiscop al Bucuretilor, Mitropolit al Munteniei i Dobrogei,

    Lociitor al Cezareei Capadociei i Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romne

    * Purtnd data de 27 iulie 2007, acesta este ultimul text scris de PF Teoctist nainte de trecerea sa la cele venice.

  • 15

    IPS Pimen

    De la acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga la Maica Benedicta

    Domniile voastre, v mulumim pentru participarea dumneavoastr la acest moment de suflet, pentru slujirea domniilor voastre, n aceste vremuri dificile pentru cultura i credina neamului nostru romnesc!

    Mi s-a cerut s rostesc un cuvnt despre Academician Zoe Dumitrescu-Buulenga, despre maica Benedicta. Este greu s prezini persoana i personalitatea unui om de talia ei academician i monahie.

    A fost stpnit permanent de o neobosit strdanie pentru luminarea minii i pentru mbogirea binecuvntatelor cunotine ale acestui veac. Printr-o munc intens i judicios organizat, Zoe Dumitrescu-Buulenga a ajuns pe culmile culturii Academia.

    Contient c acestei mpliniri i mai trebuie ceva, ea s-a ndreptat i spre alte culmi, spre acelea ale plinirii vieii duhovniceti care apropie pe om de Dumnezeu mai mult i mai adevrat, fcndu-l pe om chiar vorbitor cu Dumnezeu. Ea i-a ales urcuul rugciunii. Contient de greutatea lui, de primejdiile ivite n cale, pentru a fi mai sprinten pe acest drum, i-a luat numai un singur vemnt: cel al smereniei.

    Rugciunea este dup cum ne spun sfinii Prini ai Filocaliei urcuul minii spre Dumnezeu, vorbirea minii cu Dumnezeu. Cel ce se roag cu adevrat este teolog, vorbitor cu Dumnezeu i nu un simplu vorbitor despre Dumnezeu, cum este neles astzi cuvntul teolog de ctre cei mai muli.

    Progresul n orice domeniu, ndeosebi n cel al vieii duhovniceti, este permanent pus n pericol de duhul slavei dearte. Patima slavei dearte duce la nstrinarea omului de Dumnezeu i de semenii si. Ea ntunec mintea omului fcndu-l s rtceasc pe ci greite i vtmtoare att pentru minte, ct i pentru suflet. De aceea virtutea smereniei trebuie s-l nsoeasc pe om la tot pasul vieii sale pmnteti, ncredinat fiind c aproape este Domnul de cei umilii la inim, i pe cei smerii cu duhul i va mntui (Psalmul 33, 17) i c Dumnezeu celor mndri le st mpotriv, iar celor smerii le d har (1 Petru 5, 5). Ambientul cel mai prielnic al

  • 16

    rugciunii trite n smerenie este cel al vieii i al rnduielilor mnstireti. Aceast cale, aceast vocaie este de fapt cel mai nalt eroism duhovnicesc.

    Cunoscnd aceste adevruri, Zoe Dumitrescu-Buulenga a dorit i a reuit s-i ncununeze aura de academician cu cea de teolog. A fost ns teolog nu pe bncile Facultii de Teologie, ci teolog n nelesul filocalic amintit mai sus vorbitor cu Dumnezeu prin rugciune, mbrcat n haina smereniei monahale, nevoindu-se n sihstria chiliei clugreti, la lumina candelei i n mireasma fumului de tmie.

    Lund cuvenita binecuvntare, a depus voturile monahale ntr-un loc mai retras, ferit de ochii celor curioi i doritori de spectacol, i mai ales de rtcirile veacului nostru, de camerele de luat vederi, tehnic neputincioas care nu poate surprinde i nregistra flacra lucrurilor, coninutul duhovnicesc al vieii omului. Totul s-a petrecut n duhul smereniei, aa cum se cade s fie orice lucrare duhovniceasc a fiecruia dintre noi.

    Astfel, academicianul Zoe Dumitrescu-Buulenga, prin tunderea prului capului n numele Sfintei Treimi, ca la Botez, a primit numele de Benedicta Cea binecuvntat. S-a mbrcat n haina veseliei duhovniceti, a luat semnul Sfintei Cruci, a Domnului nostru Iisus Hristos, la pieptul su, ca s se nevoiasc, ct va fi cu putin, s-L urmeze pe Mntuitorul i s-i aduc aminte n tot ceasul de patimile, de scuiprile, de defimrile, de lovirile peste obraz, de rstignirea i de moartea Domnului i Mntuitorului nostru Iisus Hristos, Care de bun voie a rbdat toate acestea pentru noi.

    A primit paramanul spre logodirea marelui i ngerescului chip i i-a ncins trupul cu puterea adevrului spre omorrea patimilor i nnoirea duhului.

    S-a nclat cu sandale spre vestirea Evangheliei pcii. A luat rasa i s-a mbrcat n haina mntuirii i n platoa dreptii

    spre a se feri de toat nedreptatea, de toate gndurile cele rele i de cugetele voii sale i spre a avea totdeauna gndul morii n mintea sa.

    Lund scufia s-a acoperit cu coiful ndejdii mntuirii; apoi camilafca i mantia care nseamn logodirea marelui i ngerescului chip spre mbrcminte de nestricciune i de curie.

    Metaniile reprezint sabia Duhului, care este cuvntul lui Dumnezeu, spre rugciunea de tot ceasul ctre Mntuitorul Iisus Hristos. Dndu-i n mn Sfnta Cruce, preotul a rostit cuvintele Mntuitorului din Sfnta Evanghelie: De voiete cineva s vin dup Mine, s se lepede de sine, s-i ia crucea i s-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34).

  • 17

    Apoi i s-a dat lumnarea aprins nsoit de cuvintele Evangheliei: Aa s lumineze lumina voastr naintea oamenilor, ca s vad faptele voastre cele bune i s slveasc pe Tatl vostru cel din Ceruri (Matei 5, 16).

    Preotul duhovnic a dus-o ntr-o stran rostind rugciunea: Doamne Dumnezeul nostru, du nuntru pe roaba Ta, monahia Benedicta, n curtea Ta cea duhovniceasc, i o numr pe dnsa mpreun cu turma Ta cea cuvnttoare. Curete-i cugetul ei de poftele trupeti i de amgirea deart a vieii acesteia i d-i nencetat s-i aduc aminte de buntile cele gtite celor ce Te iubesc pe Tine i care pentru mpria Ta s-au rstignit pe sinei n aceast via.

    Cuvintele slujbei clugriei, amintite mai sus, nu au nevoie de comentarii. Ele trebuie puse la inim, lund aminte la rspunderea i curajul celor care de bunvoie i din dragostea lui Dumnezeu ncep urcuul duhovnicesc al vieii monahale. Urcu pe care i maica Benedicta l-a ales de bun voie, stpnit de dorina apropierii ct mai mult de Dumnezeu i de dorina vorbirii cu Mirele Ceresc n sfnta rugciune.

    Lund aminte de povaa Sfntului Apostol Pavel, primii-l pe cel slab n credin, fr s-i judecai gndurile rele, pentru ca fapta clugriei, a intrrii n cinul monahal, s nu tulbure contiina celor slabi care au cunoscut-o de-a lungul anilor n panteonul Academiei, iar acum, nvemntat n haina preasmerit a clugriei, maica Benedicta a gsit de cuviin ca, n ntlnirile pe care le avea cu cei cu care a lucrat de-a lungul vieii, cu cei pe care i-a pregtit de la catedr i n general cu marea mas a tinerilor n cadrul colocviilor i conferinelor, la interviurile la care era invitat, s se prezinte naintea acestora tot n hainele mireniei. n restul vieii de chilie, ea a purtat vemintele clugreti.

    n duhul smereniei i al fricii de Dumnezeu, n toate a cutat s nu aduc nimnui tulburare, strduindu-se s rmn o necunoscut, socotindu-se pe sine gunoiul tuturor aa cum definete Evagrie Ponticul pe monahi.

    Depunerea voturilor monahale i intrarea n cinul clugresc a profesoarei academician Zoe Dumitrescu-Buulenga nu au fost urmarea unei hotrri de moment, ci au reprezentat fapta mplinirii unei vechi i permanente dorine a inimii sale. Aceast dorin tainic a parcurs pn la mplinire calea specific mpriei lui Dumnezeu, aa cum ne-o arat Mntuitorul n Sfnta Evanghelie. Calea n mpria lui Dumnezeu este asemenea cii seminei pe care omul o arunc n pmnt; el doarme i se

  • 18

    scoal, noaptea i ziua, iar smna crete cum nu tie el. Nimic, deci, din cele ale spectacolului care aduce nedumerire fr rspuns. Viaa monahal face parte din mpria lui Dumnezeu pe pmnt. O mprie care este nuntru nostru, cum spune Mntuitorul nostru Iisus Hristos.

    Ceea ce a fcut s creasc i s se maturizeze dorina pentru viaa mnstireasc, urmnd calea seminei din Evanghelie, a fost dat de Dumnezeu. n aceast lucrare de mntuire particip i omul, pe msura posibilitilor sale omeneti, ajutat fiind de darul lui Dumnezeu.

    La creterea i maturizarea acestei dorine a maicii Benedicta au contribuit factori binecuvntai de Dumnezeu, ncepnd cu familia, cu prinii care au nscut-o i au crescut-o, nzestrndu-o cu cei apte ani de acas. A urmat apoi factorul coal. coala primar din acea vreme, i un timp dup aceea, prin leciile din cartea de citire, urmrea att mbogirea minii elevului, prin cunotinele mprtite la nivelul lui, ct mai ales formarea lui sufleteasc n duhul nvturilor i virtuilor cretine. Moralitatea, spiritul de jertf i tot ce nfptuiete omul spre binele aproapelui i al su i spre slava lui Dumnezeu erau pe primul plan.

    Ajuns pe bncile liceului, eleva Zoe i-a ntemeiat formarea cultural, studiind cu toat luarea aminte vechea noastr literatur, n care sunt artate valori ale spiritului trite de oameni, eroi ai culturii i vieii de sfinenie. A luat hotrrea ca, urmnd cursurile universitare, s se consacre studiului limbii i literaturii romne i universale. Asemenea albinelor, cum scrie Sfntul Vasile cel Mare, studenta i apoi profesoara au adunat tot ce a fost de folos att pentru minte. ct i pentru suflet.

    Cu aceast zestre duhovniceasc i crturreasc, de la catedr i apoi dup pensionare, ndeosebi n perioada care a urmat dup 1989, profesoara academician Zoe Dumitrescu-Buulenga a desfurat o intens activitate de apostolat, fcnd cunoscute cu precdere valorile nvturii cretine i frumuseile duhovniceti ale Ortodoxiei.

    Ca monahie a avut permanent gndul la moarte, care, dup cum spune Sfntul Antonie cel Mare, nemurire este. Sufletul este nemuritor, dar trupul cunoate moartea i, n legtur cu aceasta, omul se gndete la ngropare. Maica Benedicta a lsat alegerea locului de ngropare n seama lui Dumnezeu, Cel Care rnduiete ceasul sfritului pmntesc al omului. Ea a spus c dac Dumnezeu va rndui s se sfreasc la Bucureti, unde a locuit toat viaa, acolo s fie nmormntat, iar dac sfritul va fi n Moldova, s fie nmormntat la Putna.

  • 19

    i, cum Dumnezeu a rnduit s se sfreasc n Moldova, a fost ngropat la mnstirea Putna. S-a procedat potrivit dorinei ei lsat prin testament. Mnstirea Putna i adpostete acum trupul care se odihnete ntru ndejdea nvierii i a vieii venice.

    Putna este mnstirea n care se afl sfintele oseminte ale ctitorului mutat cu sufletul la locaurile cereti Sfntul Voievod tefan cel Mare. Putna este locul n care valorile culturii se mpletesc n cel mai fericit mod cu cele ale credinei cretine i tririi monastice. Putna, n epoca sfntului tefan cel Mare, a fost o adevrat coal a culturii; o alt epoc de nalt cultur a fost cea din secolul XVIII, datorat Mitropolitului Iacov Putneanul i arhimandritului Vartolomeu Mazereanu. La Putna a avut loc, la 1871, prima serbare a romnilor de pretutindeni i primul Congres Studenesc al romnilor. La Putna, cercul studenesc Arboroasa a ridicat, n anul 1926, bustul lui Mihai Eminescu, cel care a fost sufletul Congresului Studenesc din anul 1871 i fa de care academicianul Zoe Dumitrescu-Buulenga a avut un cult deosebit pentru simirea, iubirea i trirea lui romneasc i cretineasc. Mnstirea Putna este numit de Eminescu, pe bun dreptate, Ierusalimul neamului nostru romnesc.

    Maica Benedicta a fost nmormntat la Putna lng mormntul printelui Iachint Unciuleac, stare al mnstirii ntre 1977-1992, om al rugciunii i al blndeii. El i-a fost duhovnic muli ani, rmnndu-i permanent un printe duhovnicesc, un povuitor n ceas de ncercri sufleteti. De dincolo de mormntul su strjuit de o cruce de piatr, Zoe-Benedicta, profesoara academician monahie, ne vorbete prin viaa sa despre putina i trebuina mpletirii harismei culturii, a culturii ajunse chiar n panteonul Academiei, cu valorile credinei noastre strmoeti i ndeosebi cu cele ale teologiei, ale teologiei izvodite de rugciune i smerenie.

    V mulumesc!

  • 23

    IPS Bartolomeu

    n vzduhul sufletului romnesc

    Dragi prieteni, Fiina pe care o pomenim astzi aparine, deopotriv, culturii i

    spiritualitii romneti. n cultur, statura imperial a Doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga. n spiritualitate, silueta diafan a Maicii Benedicta. Regret c agenda mea de lucru i starea sntii nu-mi ngduie s

    fiu astzi la Putna. Dar, chiar dac a fi, nu a avea sentimentul c m aflu n faa unui mormnt. Pe Zoe-Benedicta nu o pot vedea dect plutind n vzduhul sufletului romnesc, cu credina ei cretin militant, care se spovedea i se mprtea chiar n contextul comunismului ateu, cu erudiia ei de larg cuprindere a fenomenelor culturale autohtone i europene, cu iscusina profesoarei universitare care izbutea s-i creeze ucenicului Ioan Alexandru un curs de limb i civilizaie ebraic, la adpostul cruia s le poat vorbi studenilor despre i din Sfnta Scriptur.

    Binecuvntat fie-i numele i venic s-i fie pomenirea!

    Bartolomeu al Clujului 18 august 2007

  • 27

    Dan Hulic

    Inteligena har i ndatorire

    Un titlu ca acesta, vorbind despre inteligen, ar putea s par unora rezultatul unei ispite luciferice. Or, tocmai ceea ce dorim noi astzi, ceea ce avem sentimentul c trebuie astzi nfptuit, este s artm capacitatea inteligenei de a intra ntr-o cuprindere a lumii de o suprem umilitate. E ceea ce a artat att de expresiv IPS Pimen, care a desfurat n faa ochilor notri i a memoriei noastre acest ritual al intrrii n cinul clugresc, cu toate detaliile lui sezisante, nsemnnd, de fiecare dat, nu o acceptare oarecare, ci, dimpotriv, o deliberat opiune.

    E un itinerar, acesta, la care ne ndeamn amintirea Maicii Benedicta, a Doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga.

    i, venind nspre Putna, de data aceasta, ca i la alte srbtori legate de pomenirea prietenei i profesoarei noastre, simeam cum n jurul nostru peisajul tot parc se strduia s participe la un atare neles de solidaritate moral. Intram n zarea unor extraordinare prezene sufleteti, dup Pacani, unde a profesat cndva, cel care mi-a fost dascl, academicianul Ciopraga, urcam spre Vereti, printre livezi marcate de paii lui Sadoveanu. Iar aici n jurul nostru, merii acetia cu fructe feeric smlate de rou, mi-au adus aminte de mituri fundamentale ale culturii poetice: merele Hesperidelor la captul lumii, care erau de fapt o punte ctre absolut, merele care n alte tradiii, mitografice, nu numai istorice, reprezentau un izvor de via peren se spunea c Alexandru cel Mare ar fi gustat, pe versantele care-l duceau nspre India, din asemenea mere druind via pe cte patru veacuri.

    Via ndelung, viaa spiritului, ns, e aceea care ni se druie aici la Putna, Ierusalimul neamului romnesc, cum a numit-o Eminescu, funcioneaz mereu nu numai n orizontul nostalgiilor, dar i n acela al aciunii prezente i al proieciei de viitor. l am aici n faa ochilor pe cel care era una din gloriile facultii noastre de la Iai, de Istorie i Filologie, pe Alexandru Zub, care, pornit la drum, ca Eminescu altdat, ca s celebreze la Putna mari amintiri ale fiinei istorice romneti, a avut de ptimit, din aceast pricin, ani grei de temni. E un itinerar, acesta, ctre Putna, un itinerar ctre sinele culturii noastre i ctre sinele fiinei

  • 28

    romneti, semnat uneori cu sacrificii. De aceea am ndrznit s aduc aminte i de episoade amare ale deceniilor dinainte. Cine va putea uita tot ceea ce IPS Pimen a fcut aici, ntreinnd n jurul mnstirii o ambian de extraordinar prezen a memoriei. Un fel de rezonan activ, un aa zis ghidaj, care nu era de fapt un ghidaj pentru a ne face cunoscute cutare sau cutare exponate muzeale, ci de fapt o cluzire ctre noi nine, ctre ceea ce era mai preios de salvgardat n fiina noastr moral.

    Mi-a plcut c aceste nelesuri nu se pierd. Eram, trudind, mpreun cu cei de la Bucureti, specialiti de prima mn de la Serviciul de Expoziii, care ne-au ajutat s punem pe perei o alctuire de imagini pe care o vom prezenta mai trziu, i-am luat act de vnturarea publicului n muzeu, public tnr, cuviincios, cu mult mai cuviincios dect se poate vedea pe strzile Bucuretiului. i asta mi-a dat speran c nu e totul pierdut n perspectivele de viitor ale rii noastre i ale tineretului. i mi-a plcut trgeam cu urechea s aud un fel de maieutic interogativ, puin sprinar, a celui care fcea introducerea n muzeu i care scotea de la tinerii si auditori nite rspunsuri de bun sim privind situaia Moldovei n Evul Mediu, n epoca lui tefan dar cu un sens al actualitii, care mi s-a prut pregnant i care ne lipsete de attea ori. Privim spre un viitor de globalizare americanizat sau suntem foarte indifereni la ceea ce ni se pare trecut prea ndeprtat. Or, totul este s gndim n prezentul de care trebuie s fim demni, s gndim n acest prezent o confluen a marelui trecut i a visrii de viitor.

    Eu cred c n celebrarea pe care o nfptuim acum mpreun, sigur, intr n joc o dimensiune estetic. Doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga era, la Facultatea de Filologie, spiritul cel mai deschis, mai suplu deschis, ctre ntregul cuprins al artelor. Muzician, n nelesul direct al cuvntului, cu o mare sensibilitate, cu o apeten pentru valori care ne erau interzise. Ea l iubea pe Anton Bruckner, cu douzeci de ani nainte de a se fi vorbit la noi despre Bruckner, de pild. Ca s nu mai pomenesc alte semnificative episoade vdind puterea ei de ptrundere. n plastic, de asemenea. De aceea am ndrznit s propunem aceast expoziie cu lucrri care i-au aparinut, cu lucrri pe care i le-a ales din vecintatea aa de interesant, la Vratec, cu pictorul Horia Bernea, un artist de o mare deschidere modern, laureat al Bienalei de la Paris, care a fcut un drum auster ctre trecut, ctre genurile tradiionale, ctre peisaj, ctre natura moart, narmat cu acuitatea radicalismului modern pentru a pune n valoare tot ceea ce muzeul poate s ne ofere i de aici nainte. Aceast nelegere ntre spirite cu adevrat deschise se rostea ntotdeauna n cotidianul sufletesc al Doamnei Zoe.

  • 30

    IPS Bartolomeu ne-a mprtit detalii privind ederea sa la Vratec, cnd avusese convorbiri pilduitoare cu Doamna Zoe, chiar nainte de a fi devenit Maica Benedicta. Cu o lips total de prejudeci, le plcea s asculte mpreun muzic, i muzic de jazz uneori. Horia Bernea spunea la fel: cine nu iubete jazzul nu-l poate nelege pe Bach i nu poate nelege rigorile supremei nlri ctre cerul credinei.

    Aceast mare extensie a cmpului de curiozitate este, cred, una din leciile pe care ni le las experiena sa. i care nu vine deloc n contradicie cu fervoarea exigent a opiunii sale monahale. Precum Liszt, altdat, cnd a intrat n rndurile obedienei franciscane i a devenit canonic de Albano, ea nu-i repudia, prin aceasta, sensibila experien artistic, ci, dimpotriv, o purta ctre noi strluminri. Marea experien estetic de cuprindere a artelor, care era proprie Doamnei Zoe literatur comparat, expresii muzicale i plastice, se gsea dus spre un orizont redemptor, aici, n aceast nou condiie pe care i-o hotrse; departe de a fi anulat, dimpotriv, se afla purtat ca ntr-un Graal mitic ctre ceruri de nou lumin, de peren lumin. Atare nelesuri de etic superior trit, la lumina duhului, mi se pare c trebuie s ne stpneasc n zilele acestei celebrri.

    Teolog, gnostic se spunea cu un neles pozitiv, n crile Filocaliei, teolog spunea IPS Pimen, nu n sensul de vorbitor despre Dumnezeu, ci de vorbitor cu Dumnezeu. Vorbitor n mprejurrile cele mai grele. Fundatorul unui muzeu de o mare candoare sufleteasc i de o for neateptat de persuasiune, muzeu de icoane rneti la Sibiel, printele care a fcut ani lungi de nchisoare povestea, n nsemnrile editate de Muzeul ranului Romn, despre experiena din nchisoare, unde l simea pe Dumnezeu aproape, ca pe un vecin. Aceast vecintate care menine omul n cuvenita, respectuoasa aplecare fa de adevrurile supreme, dar, n acelai timp, l arunc irepresibil s mbrieze aceste supreme nelesuri, mi se pare c este esenial i n funcionarea tipului de inteligen al Doamnei Zoe. Cnd am evocat-o la 85 de ani, mi-am ngduit o comparaie cu una din marile figuri ale culturii europene, cu Doamna de Stal, care era o inteligen redutabil, marea inamic a lui Napoleon, ajuns n stadiul tiraniei. i ea avea aceast convingere: Cnd oamenii sunt proti, se ntmpl totdeauna din vina lor, trana nemilos ilustra literat. i dac a avea putere, a obliga pe toat lumea s aib spirit. Castelana de la Coppet era, ntr-adevr, o instituie european. Cnd s-a ntors, dup 1814, la rosturile ei, dup cderea lui Napoleon, toat Europa era acolo. Un fel de State Generale ale culturii europene, cte cinci-ase sute de oameni erau n fiecare zi n jurul castelului,

  • 32

    venii s o vad, s se mprteasc de luminile ei. i un contemporan, un precursor al psihologiei difereniate a naiunilor, Bonstetten, elveianul, spunea c se cheltuia la Coppet, ntr-o zi, mai mult spirit dect n toat Europa ntr-un an.

    Dar aceast urgen, ca de ucaz ambiios care strbate n cuvintele Doamnei de Stal, nu seamn nicicum cu exerciiul inteligenei n cazul Doamnei Zoe. Mai degrab cred c expresia adevrat ar fi aceea pe care o folosea IPS Pimen vorbind despre un harism al culturii. Inteligen devenit nu numai o dimensiune indispensabil, ci un dar care ni se ofer astfel nct s ne umple fiina cu un fel de fireasc plenitudine, de fireasc desvrire. i cred c i aceast lecie e bine s o purtm cu noi, cnd vom pleca de la ntlnirea noastr. Extensia culturii pn la nelesuri foarte vaste, a aduce poezia ebraic, de pild, n firescul catedrei de literatur universal era o iniiativ miezoas, dndu-i deopotriv posibilitate lui Ioan Alexandru s-i expun nite curajoase descoperiri ale culturii sale. El a fost cel care a vorbit despre Roman Melodul i despre valori uitate ale poeziei cretine i cel care ne-a ntors spre universul poeziei psalmice, despre care ne va vorbi aici prietenul Bruno Mazzoni, mare cunosctor al culturilor romanice i al culturii romneti.

    Deci, o mare extensie spre zone neateptate, dar fr pitorescul exotismului. Era dominant n ideaia ei, n opiunile ei, prototipul, acest fundament al culturii greceti, al determinrii noastre mediteraneene i al unui anume clasicism funciar. Jurnalul despre care ne va vorbi doamna Docsnescu i mulumesc de pe acum c a avut rbdarea, cu priceperea i acribia care o caracterizeaz, s se aplece asupra hrtiilor rmase de la Doamna , jurnalul ei conine nc pagini inedite despre Hellada. Ne-a dat odat, n Secolul 20, nite cutremurtoare nsemnri despre Creta. Creta orizontului pre-hellenic, dinaintea Greciei, n care ns ea vedea nite permanene cu adevrat zguduitoare. Felul acesta de a nelege istoria spiritului, cu o capacitate de nminunare, la nivelul ei de cultur, de zguduire interioar, este iari un lucru rar i greu de neles de ctre oameni care practic experiena cultural ca un fel de epidermic ndeletnicire, ca o petrecere, ca o plimbare grbit printre cri i printre lucruri. A se lsa zdruncinat pn n adncul firii de marile revelaii ale lecturii e o putere ce rzbate i n unele mrturii pe care le-am adunat pentru aceast sesiune. i eu cred c aici converg dou mari exigene ale prezentului nostru, pe de o parte deschiderea ctre vaste orizonturi, dar nu ntr-un sens cantitativ, de

  • 33

    simplu cumul globalizant, i, pe de alt parte, aceast dorin de intensitate care s poat s se alieze i cu o puritate a cugetului.

    Cnd am srbtorit 500 de ani de la nfiinarea Mnstirii Neam, sub semnul UNESCO, dumneaei a inut s fie prezent. A venit i la Neam i la Iai, unde am avut o sesiune onorat de Patriarhul Constantinopolului i de mari prezene ale lumii bisericeti, nu numai de crturari emerii era profesorul Ciopraga, de pild, printre noi. Dar a inut s vin cu un text despre cultur ca epifanie. Epifania care nseamn nlarea la zenit a ceea ce exist, a realitii, la un zenit de puritate i de frumusee. i e sensul romnesc al cuvntului. Alte limbi romanice scot tot vocabularul frumuseii din termeni exteriori, de la strlucire, de pild, n timp ce romna, limba aceasta de rani, a avut curajul, austeritatea intelectual s derive frumuseea de la form, de la desenul interior. Formosus vine de la form. Este un lucru asupra cruia merit s meditm. i n experiena doamnei Zoe, n capacitatea aceasta de cutremur interior, de emoie nestnjenit, exista desenul interior, scheletul acesta intangibil al unei apropieri conceptuale.

    Sunt lucruri care explic de ce aici, la Putna, eu cred c omagiem nu numai un imens prestigiu al istoriei i al mitologiei noastre, legat de tefan cel Mare, dar i rosturi strvechi de via romneasc, cobornd pn n strfunduri populare. i cum am uita ceremonia slujit de cei care ne gzduiesc astzi, de nmormntare a Maicii Benedicta eram sub ploaie, dac inei minte, la cptiul bisericii, n faa absidei, i, n jurul nostru, zeci i sute de oameni, rbdtori, nu ddeau niciun semn de precipitare i dintre acetia erau n numr fatalmente restrns cei care s-i fi putut msura anvergura intelectual. Dar erau oameni ai locului, din satele, din oraele din jur, care simeau c se ntmpl ceva cu adevrat important, c plecarea ei dintre noi ne intereseaz ntr-un plan uman mai adnc. i eu cred c aceast legtur, ntre o etic care este o etic a cuprinderii ct mai largi i o estetic a culmilor acut trite, se realizeaz n cazul ei.

    Unul din pictorii pe care i-am adus, un fiu al Bucovinei, un artist de mare puritate, Paul Gherasim, are un ciclu ntreg, inspirat dealtminteri, ntr-o msur, de Ioan Alexandru, Logos i logos-ul ne duce spre cuvintele evanghelistului Ioan, La nceput era Cuvntul, i Cuvntul era la Dumnezeu i Dumnezeu era Cuvntul. Aceste teribile, supreme nelesuri sunt decantate ntr-o pictur de o subtil luminozitate la Paul Gherasim, dominate nu o dat de iniiala Logos-ului, de , lambda. n grecete,

  • 34

    lambda, dac avea accentul jos, avea i valoare de cifr, 30. Dac accentul era sus se citea 30 de mii.

    Mie mi se pare c niciodat, n nelesul fundamental al aciunii marilor artiti, nu poate lipsi o ireductibil generozitate. Niciodat s nu ntoarcem puritatea spre un neles restrictiv, pentru puini, dimpotriv, s nelegem c ea se poate asocia cu o dimensiune de vastitate, de amploare. C oamenii sunt demni s aib acces la aceste valori de intens creativitate. Cu aceast ncredinare cred c i rmnem fideli Doamnei Zoe, strdaniei ei, n care vdea o vitejie tonic, peste tot ceea ce era fragilitate uman n propria ei fptur. i nainte de a ncheia, mulumindu-v pentru atenie, a vrea s-mi ngdui s v citesc cteva rnduri primite de la un reprezentant foarte semnificativ al culturii noastre, al culturii noastre artistice, muzicianul, compozitorul Roman Vlad, care s-a ilustrat printr-o carier remarcabil n Italia director al marelui Festival Maggio Fiorentino, director al Studioului de la Scala din Milano. l ntlnisem la Roma, la reuniuni organizate de Doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga, i mi-am permis a-l ntiina despre aciunea noastr i a-l invita. Iat rspunsul su este un om ajuns la 89 de ani:

    ROMAN VLAD Mult stimate domnule ambasador, v

    mulumesc pentru scrisoarea att de amabil i de mgulitoare pentru mine pe care ai avut bunvoina s mi-o adresai. Mulumesc, de asemenea, pentru intenia de a m invita la colocviul consacrat amintirii Doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga, la Putna. A fi venit cu bucurie, dar, din nefericire, nu sunt n stare. Ce fericire ar fi fost pentru mine s m ntorc nc o dat n Bucovina, regiunea n care m-am nscut pornise de la Cernui i pe care o pstrez cu nermurit dragoste n inima mea. Vreau s fiu prezent totui la Colocviu, cel puin ca martor al perioadei fecunde n care Doamna Zoe, fericita Maic Benedicta, a condus magistral Accademia di Romania la Roma, tiind s ctige stima, admiraia i, n acelai timp, simpatia tuturor intelectualilor, artitilor, oamenilor de tiin i a politicienilor care au frecventat Accademia. Cred c se poate spune c doamna Buulenga a fost un ambasador ideal al culturii romneti n Italia. V rog, domnule ambasador, s citii aceste rnduri la Putna i s primii expresiunea celei mai sincere recunotine i a stimei mele.

  • 35

    l avem, din partea oamenilor de cultur italieni, pe Bruno Mazzoni, astzi printre noi. i mulumesc nc o dat.

    Gndul nostru, cu ncuviinarea i ncurajarea IPS Pimen i a stareului Melchisedec, a fost s constituim aceast prim sesiune ca o fgduin pentru un viitor pe care l sperm ordonndu-se ntr-un fel constant, cu un fel de regularitate, nu mecanic, dar cu adevrat expresiv. i dac n aceast prim sesiune am cutat s mbrim subiecte variate, fr s excludem i o latur de evocare memorialistic, cred c n etapele urmtoare o s ne putem concentra asupra unor subiecte mai strns definite, de pild o sesiune legat de contribuiile ei la studiul lui Eminescu, n raport cu romantismul german. Ea a adus o viziune foarte adnc asupra acestui domeniu.

    O s vedei, de pild, n expoziie, o pies a maestrului Catargi, care st cumva n aria de straniu, de enigmatic dincolo de vremi, pe care o deschide apropierea lui Hlderlin de Grecia. Paginile despre Hlderlin ale Doamnei Zoe sunt remarcabile. Aa cum Hlderlin ne-a dus spre o nelegere proaspt, fr convenii, a Antichitii, i a lui Sofocle, dintr-un asemenea versant de loial sensibilitate, s-a ales, ca un portal grav, oferit de H. H. Catargi, i coperta pentru cartea nchinat marelui tragic.

    Aceast micare, aceast pendulare creatoare pe dimensiuni ale timpului, cred c va putea fi servit de perseverena noastr, ncercnd nu s sistematizm rigid, dar, n orice caz, s oferim o naintare care s moduleze temele. i ndrznesc s sper c, din cei prezeni astzi, vom avea ocazia s ne ntlnim i n anii urmtori. Un titlu admirabil al unei emisiuni a prietenului i creatorului de mare acuratee i druire sufleteasc, a domnului Ilisei, se referea la trecerea prin vmile numeroase ale cugetului i ale existenei. i eu cred c asta spune mult o s avem ocazia n cele 85 de vmi s lum contact nc o dat cu aceast prezen trit, urmrit cu adevrat fervoare n astfel de mrturii.

    S mulumim celor care au fcut posibil ntlnirea de acum, gazdele noastre, care au dat dovad de o prodigioas capacitate de organizare, de un cordial spirit de ordine. Lng reuitele lor mi revine n minte un deziderat ce ar prea irealizabil l murmura o dat un pictor reflexiv de calitatea lui Paul Klee: ncercm s fim precii fr a fi limitai, spunea el, un fel de precizie care s evite finitudinea dizgraioas. Cam asta se ntmpl n mod fericit aici, la mnstire. i cum s nu vorbesc despre tezaurele de druire, de atenia de fiecare zi pe care au vdit-o prietenele noastre, doamna Teodora Stanciu i Oana Georgiana Enchescu, care au fost interlocutoare

  • 38

    admirabil fidele ale Doamnei Zoe, care au tiut s vin, n retragerea ei de la Vratec i s-i obin, lng maica Frusinica, care se silea s-o protejeze i s-i creeze condiii de via ct mai potrivite, au tiut s-i suscite rspunsuri care, n ciuda sntii diminuate, s manifeste aceeai viteaz ncordare a spiritului despre care ai vorbit, nalt Prea Sfinite.

    V mulumesc tuturor! Bineneles, vom avea ocazia, pe parcurs, s detaliem varietatea acestor contribuii. Academia Romn este, iat, prezent la nivelul cel mai semnificativ prin Eugen Simion, care i-a fost preedinte i un preedinte care nu va fi uitat, pentru c a fcut enorm pentru restituia ctre Academia Romn a prestigiului de care ea se bucurase i pe care l merit. Profesorul Simion deine astzi responsabilitatea care fusese i a Doamnei Zoe, de preedinte pentru Secia de tiine Filologice. Mi se pare c se citesc i aici semne prielnice de continuitate. Sub semnul unei fertile continuiti se aeaz veghea noastr de astzi: s tim c n ale spiritului avem datorii care nu ne pot vreodat prsi.

    EMBLEME DE ART, EMBLEME DE SUFLET Vreau s v invit pentru o scurt privire asupra expoziiei pe care am

    organizat-o la intrarea n muzeu. Muzeul acesta care conine, dup cum tii, relicve de o mare importan pentru istoria artei medievale n primul rnd o oper fundamental, acea broderie de pe mormntul Mariei de Mangop, prinesa din neamul Paleologilor care i-a fost soie lui tefan cel Mare, de o calitate care adun pregnan decorativ i un fel de blnd, catifelat plenitudine. mi povestea Printele Stare despre reacia unui cunoscut profesor, specialistul italian Cesare Alzati, care, n faa acestei lucrri, a ngenuncheat, ntr-att i se prea o revelaie major.

    Avem o variaie la aceast lucrare i n expoziie, o lucrare tratat n

    aur, aurul care vine din tradiia bizantin, la Sultana Maitec. l avem printre noi pe unul din participanii la expoziie, pe academicianulViorel Mrginean, care ne face o intrare somptuos exuberant pe urcuul scrilor i cred c, fr a fi o expoziie ampl, este un gest care vrea s reconstituie ceva din preocuprile, din ambiana pe care Doamna Zoe i-o crease i pe care i-ar fi plcut s o creeze din ntlnirile ei de atelier.

    Iat-i chipul, o pies rar, aceast mic sculptur, realizat de

    Gheorghe D. Anghel, sculptorul cel mai adnc, ca penetraie psihologic,

  • 39

    din zbuciumatele decenii de dup 1944. Nentrecut n a ilumina inefabil firescul, acest artist al interioritii i-a surprins ntr-o efigie ferm, calm netemtoare, vocaia de sever sfinenie care se va rosti hotrtor peste decenii.

    i aici ndrznesc s v semnalez opera unui artist care ne-a prsit

    acum dou luni, Ion Nicodim, cel care i-a fost ghid la Roma prima oar, n prima ei cltorie, Doamnei Zoe. Era un pasionat al Italiei i i-a artat cu fervoare ceea ce ntr-un univers incomparabil ca acela al Romei trebuie vzut, trebuie simit. Nicodim, pictor de o subtilitate extraordinar, i-a impus tot mai mult, trecnd anii, o art aspr, care nu se d napoi de la folosirea unor materiale umile, pmnt cu paie, chirpici nud, frmntat de soarele dobrogean, metal ghintuit, n serii care ne pironesc patetic, cnd obiectul sculptorului a devenit un ex voto al druirii tenace, al inimii inepuizabil multiple. i roul acestei inimi pe care o nal, de bun augur, n calea privirilor dumneavoastr, ne aduce aminte c roul primordial al focului, la Heraclit, comporta, n gndirea marelui presocratic, eseniale metamorfoze, i una din metamorfozele focului era nsui pmntul. Cnd vom fi la mormntul Doamnei Zoe, al maicii Benedicta, s nu uitm c acel pmnt pstreaz nc flacra i zbaterea unei inimi incoruptibile.

  • 41

    Dan Hulic: Pe firul discuiilor noastre, cred c deja e un bun dobndit n aceast

    prim edin, un ton care s reuneasc deferena pe care o datorm Doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga, rolului ei cultural, cu impresia de intimitate spiritual pe care vrem s o crem prin aceste evocri, pentru a evita tot ce ar putea s semene cu o pedanterie uscat.

    tii c fragmentele de evocare, de naraie pe care le vom introduce de-a lungul acestor zile pot s aib un statut gnoseologic foarte important ideea lui Paul Ricoeur, cunoscutul filozof, care spune c le rcit, povestirea, este o form de cuprindere i un instrumentar al gndirii pe care nimeni nu s-ar fi gndit, n-ar fi ndrznit altdat s o introduc n rndul acestor unelte cu nobil statut.

    Deci, deschii evocrilor pline de afectuoas recunotin, n acelai timp ne-am gndit c trebuie s subliniem tot ceea ce leag vocaia Doamnei Zoe, i contribuia ei, de nelesurile majore ale culturii. i cred c locul ales de noi i ofranda care s-a fcut aici la Putna erau fcute cu adevrat s ne poarte ctre o asemenea perspectiv.

    Exista, printr-o fantezie a curii crieti de la Viena n sec. al XIX-lea, spre sfrit, o mprire administrativ, care-l punea pe Mitropolitul Bucovinei, Silvestru Moraru i pe cei care au urmat, n acelai timp n fruntea Dalmaiei. Denominaia teritorial n-avea nici o realitate, dar asta mi se pare c putea s figureze un fel de posibil dilatare spiritual n nite spaii ale latinitii spre Adriatic i spre Romania. tii c anticii, care

    COMUNICRI, EVOCRI, INTERVENII

    Moderator: Dan Hulic

  • 42

    nu prea erau tari n geografie concret, i nchipuiau, de pild, c Medeea cnd a venit pe Marea Neagr pe la Tomis Tomeos de acolo vine, c l-a tiat n buci pe fratele su ca s scape de urmrire , i a luat-o pe Dunre, i c din Dunre a ieit n Adriatic. Vedei c erau comunicri nesperate. Vreau s spun c, pentru voia Domnului, obstacolele nu conteaz. Claudel spunea c, drumul cel mai ocolit pentru Domnul este cel mai drept.

    i pe aceast dreptate a cugetului cred c ne ntemeiem astzi sub oblduirea gazdelor noastre, crora vreau s le mulumesc nc odat, printelui stare Melchisedec mai ales, care a dat dovad de o promptitudine extraordinar a soluiilor i a nelegerii. Nu vom obosi niciodat n a sublinia importana Bisericii ca factor de civilizare, nu numai de spiritualitate. tii, nite cercettori americani au descoperit planurile mnstirii de la Saint Gall, din perioada carolingian, din secolul al IX-lea, care sunt un exemplu de acuratee extraordinar, cu soluii de urbanism, de igien care sfideaz modernitatea secolului XX. i, cum se tie, marile exploatri clugreti din Occident au fost deopotriv modelele gestiunii eficiente pn i n agricultur, n secolele urmtoare XII i XIII. Aici, la dumneavoastr, buna gestiune ne ntmpin la fiecare pas, dar e o gestiune care nu-i ajunge siei, pentru c n aceast mnstire ndrznesc s fiu un uzurpator al tainelor printelui stare n aceast mnstire, care numr vreo 90 de clugri, peste 20 sunt plecai la studii nalte, la faculti i la doctorate. V dai seama, ce perspective nalt creatoare tie s-i creeze aceast mnstire, deci dincolo de simpla linearitate repetitiv, ctre o deschidere cu adevrat plenar.

    Sub acest semn cred c discuia de astzi, care e o discuie de principii, de situare a noastr raportndu-ne i la exemplul Doamnei Zoe fa de opiunile constante ale culturii romneti, este folositoare

    Eugen Simion a ales un titlu, ce reprezint mai mult dect un epigraf; e o trimitere direct la gndirea maiorescian, deci la un sens al ireductibilei caliti, i el afirm categoric o permanen a culturii romneti. S-i dm cuvntul.

  • 43

    Eugen Simion

    S fim naionali cu faa spre universal

    Dai-mi mai nti voie s spun n numele Seciei de Filologie i Literatur a Academiei Romne, ct ne bucurm c domnul Dan Hulic, membru al Academiei noastre, s-a gndit s iniieze aceast dezbatere. Sper din toat inima c ea va avea o continuitate cci, discutnd despre doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga, discutm n acelai timp despre o alian foarte profund n spaiul spiritului: aceea dintre religie i cultur. Religia, cum spunea chiar Zoe Dumitrescu-Buulenga, face parte din cultur, fiind fundamentul acesteia. Remarc, totodat, c a fost bine ales locul n care s vorbim despre profesoara Zoe Dumitrescu-Buulenga: un loc miraculos, un spaiu de calm i spiritualitate. Se potrivete cu gndirea i cu firea celei care a devenit Maica Benedicta. Se potrivete i cu ceea ce a scris ea. Mai este un fapt biografic pe care doresc s-l semnalez: doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga a fost decenii de-a rndul directorul Institutului George Clinescu. Cum am preluat, acum, conducerea acestui institut, dai-mi voie s v transmit un mesaj de recunotin i simpatie din partea acestei reputate instituii intelectuale, fondate de un mare critic, G. Clinescu.

    Prima ntrebare pe care mi-am pus-o, venind ncoace, a fost: cum a perceput-o generaia mea, generaia 60, care e i generaia lui Dan Hulic, a academicianului Alexandru Zub i a multora de aici, pe profesoara noastr, Zoe Dumitrescu-Buulenga? i cum o percepem astzi, dup atta vreme i dup ce aceast profesoar a trecut prin experiena religioas prin care a trecut?

    Generaia mea a ascultat-o i a urmrit-o nti ca asistent la Catedra de Literatur Universal, cum se numea atunci, condus de profesorul Vianu. Aadar, prima ipostaz prin care s-a prezentat doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga a fost aceea de profesor: un profesor inspirat, un orator foarte talentat, seductor de talentat, afectiv, cu un timbru ciudat, marcnd ritmurile erudiiei i afeciunii sale.

    n anii aceia, care nu erau nite ani foarte buni anii 50 , i ntr-un peisaj universitar foarte pestri, tnra profesoar mi s-a prut un intelectual

  • 44

    de clas, un erudit, n esen, care se plimb uor prin mai multe culturi i prin mai multe domenii.

    De la filozofia culturii la muzic i artele plastice, modelele ei intelectuale erau foarte clare i ntr-un fel de contradicie cu modelele oficiale pe care ni le propuneau profesorii pe puncte, cum se zicea n timpul acela. i anume, modelele ei intelectuale erau acelea ale clasicismului greco-latin, cele din Renatere, apoi Shakespeare, Goethe. Acestea erau nume care reveneau mai totdeauna n discursurile sale. Dintre romni n mod categoric se detaa Eminescu. Alturi de Edgar Papu, Zoe Dumitrescu-Buulenga forma un tandem foarte reuit i, repet, singular n peisajul universitar bucuretean. Aceti oameni tineri triau n preajma spiritual a lui Tudor Vianu, un mare profesor, unul dintre oamenii cei mai morali i mai inteligeni pe care eu i-am cunoscut, i n absena unui alt mare spirit, atunci scos de la Universitate, i anume G. Clinescu.

    n chip paradoxal, existau atunci, ntr-o istorie rea, o istorie imposibil, mari profesori. Cred c niciodat Universitatea din Bucureti, cel puin n ramura filologiei, n-a avut, dup moartea lui Maiorescu, att de mari profesori. A fost ansa generaiei noastre. n afar de Tudor Vianu, pe care l-am pomenit, n afar de G. Clinescu, care exercita un fel de fascinaie intelectual, dei nu mai era lsat s intre n amfiteatru, dar pe care l urmream peste tot pe unde putea fi ascultat, existau Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan, Alexandru Graur, Jacques Byk i alii.

    n ramura literaturii romne i a literaturii comparate se remarcau aceti doi tineri asisteni care mpreun cu profesorul lor au salvat din punct de vedere intelectual, a putea spune, cteva generaii de intelectuali tineri. Dup Edgar Papu i Zoe Dumitrescu-Buulenga, a aprut, ceva mai trziu, dup zece ani de exil, un alt om foarte nvat cruia eu personal i datorez foarte mult, Alexandru Piru. Dei nu exista ntotdeauna o armonie ntre Alexandru Piru i Zoe Dumitrescu-Buulenga, eu vreau s-l amintesc i pe profesorul Piru. Vreau s semnalez un act de toleran cretin pe care l-a fcut Maica Benedicta: nainte de a prsi funcia mea de Preedinte al Academiei, am vrut s-mi nchei nite datorii vechi i i-am recomandat n Academie, deodat, ca membrii post-mortem pe Edgar Papu i Alexandru Piru. Am consultat-o telefonic i am remarcat faptul c doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga a trecut peste vechile nenelegeri i l-a acceptat pe Alexandru Piru. ntr-un fel i dumneaei, dar i noi, care eram atunci la conducerea Academiei Romne, ne-am achitat de aceste datorii uitate fa de doi oameni de valoare. Tot atunci au fost acceptate n Academia Romn

  • 45

    i alte personaliti uitate ale culturii noastre: Alexandru Macedonski, Vladimir Streinu, Liviu Rusu etc.

    n lumea totalitar din primele decenii postbelice existau civa mari profesori i, alturi de ei, civa tineri confereniari i asisteni. I-a aminti aici pe Dimitrie Micu i Ovid Crohmlniceanu, un intelectual autentic care-i nvinsese complexele ideologice, care depeau, n cursurile i seminariile lor, tezele oficiale. Catedra de Literatur Universal, condus de Tudor Vianu avea o mare reputaie. Am aflat zilele acestea c aceast catedr, condus, dup Tudor Vianu, de Zoe Dumitrescu-Buulenga, pn n 1982, a fost desfiinat, este unit, acum, cu Folclorul i Teoria Literaturii. Sau cam aa ceva... Aceast nou catedr-mozaic are n fruntea ei o biat cretin, o jurnalist cultural. La vremuri noi, oameni noi...

    Revin la doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga. A doua ipostaz prin care s-a relevat spiritul ei a fost aceea de eseist i filozof al culturii. ntr-un ultim interviu pe care l-a acordat Teodorei Stanciu am citit, chiar astzi diminea, o propoziie n care dumneaei spune: Eu nu sunt critic literar, nu sunt istoric literar. Ia distan fa de profesiuni pe care le-a slujit cu strlucire. Descoperise o alt dimensiune a spiritului care o mulumea mai mult, dimensiunea religioas. A fost, totui, un eseist, un filozof al culturii absolut remarcabil. N-a scris mult. Romnii, ndeosebi romnii intelectuali, scriu, de regul, mult. Au mncrime la degete. Ea n-a scris mult, dar ce a scris nu poate fi ocolit. Sunt studii de referin despre Renatere, despre romantismul german, despre Eminescu. Alte cri, despre Eminescu sau Creang sunt, tot aa, cri de referin. Le-am citit i le-am comentat atunci cnd au aprut. Rsfoindu-le, acum, am constatat c, indiferent de subiect, este ceva ce le unete, este ceva ce cred c particularizeaz demersul critic al autoarei, modul de apropiere fa de opera literar. Indiferent c e vorba de Shakespeare, Goethe sau Eminescu, Zoe Dumitrescu-Buulenga i citete i-i justific estetic n funcie de Weltanschauung-ul lor, de viziunea lor asupra lumii. Sau de ceea ce Eliade numete: un mod de a fi n lume.

    n parantez fie zis, printre preferinele sale intelectuale se gsete i Eliade. A vorbit de multe ori, a scris de multe ori despre el i mi amintesc c revenirea lui Eliade n cultura romn prin Aspectele mitului i se datoreaz n bun msur doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga. n legtur cu textul su despre Eliade, mi amintesc c am fost martorul unui moment foarte curios. Cartea Aspectele mitului, pregtit, tiprit, cu prefaa de Zoe Dumitrescu-Buulenga, era oprit de cenzur. Nu se tia de ce, iar apariia acestei cri a fost ateptat ani de zile, cred c doi-trei ani de zile. Prin 1976

  • 46

    nceputul lui 1977, mi s-a ntmplat i mie un accident de felul acesta, i anume o carte de-a mea, care se numete Scriitori romni de astzi, vol. II, a fost de asemenea oprit i aceasta pentru c acolo era vorba despre Eliade, Noica, Pandrea, Vasile Voiculescu, scriitori pucriai. i am ajuns la secretarul Cornel Burtic, cel care rspundea atunci de literatur, introdus de Adrian Punescu, cruia i rmn dator. Cnd cartea mea a fost trimis spre topire, Marin Preda, care era directorul editurii, mi-a spus: Mon cher, eu nu tiu ce s fac, eu nu m neleg cu tia..., f i dumneata ceva, du-te la Punescu; Punescu are intrare la cei de sus. i, ntr-adevr, Adrian Punescu m-a ajutat s ajung n cabinetul lui Cornel Burtic, secretarul C.C. Acesta m atepta cu un caiet de vreo 150 de pagini n fa: Bine, zice el, i-ai bgat n cartea dumitale pe toi pucriaii, i a nceput s-i numeasc pe toi la rnd. Cnd a ajuns la Eliade, care nu fusese pucria, dar era n exil, zice: i pe sta de ce l-ai introdus n sumar? Triete n exil. Da, zic eu. i am nceput s-i povestesc, n cteva fraze: Eliade este cel mai mare istoric al religiilor .a.m.d. La care omul din faa mea a spus: Ce vorbeti, domle? Este aa cum zici dumneata? A devenit foarte curios. Oricum, m-a ascultat cu atenie i am avut impresia c nelege faptul c exilatul Eliade este o mare personalitate intelectual... Nu v spun bazaconii, aa s-au ntmplat lucrurile. Eu mi-am salvat cartea, dar a fost salvat i cartea lui Eliade. ntr-adevr, n dou sptmni a aprut volumul Aspectele mitului. E o ntmplare autentic, pe care v rog s o luai ca pe o confesiune, fr a crede c mi asum alte merite.

    Revin la ceea ce cred c particularizeaz eseistica doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga n raport cu ceea ce facem noi, ceilali. Se observ, i la Edgar Papu i la Zoe Dumitrescu-Buulenga, aceast racordare permanent a fenomenului romnesc la fenomenul literar universal. Este de remarcat faptul c l discut pe Eminescu, de pild, din perspectiva romantismului european n genere.

    n fine, tot legat de aceast ipostaz de filozof al culturii, trebuie s mai semnalm ceva, i anume modul, corect i ieri, corect i astzi, n care doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga nelege raportul dintre naional i universal. Este o tem care ne obsedeaz pe noi, romnii. Prima noastr fric e aceea de a nu fi prea localiti, iar a doua fric este s nu devenim prea internaionaliti i s ne pierdem specificul. Or, observa i Dan Hulic, direcia fusese dat nc din secolul al XIX-lea de ctre Maiorescu, ntr-o fraz celebr pe la nceputul anilor 80: S fim naionali cu faa spre universalitate! Impresia mea este c Zoe Dumitrescu-Buulenga a adncit

  • 47

    aceast relaie i n toate studiile ei a ncercat s nu fie nici un spirit localist ngust, nici un internaionalist fr rdcini, ci un europenist deschis i cu toate porile libere. O nelegere bun, o nelegere corect cred pe care au avut-o, ntr-un anume sens, i marii critici de dup Maiorescu: Ibrileanu, Lovinescu i G. Clinescu.

    Trebuie s aduc n atenie un fapt deja amintit astzi i despre care am citit n dimineaa aceasta ntr-un articol pe care nu-l tiam i anume: interesul acordat de Zoe Dumitrescu-Buulenga procesului de globalizare. i dumneaei, pe bun dreptate, este ngrijorat de ceea ce se petrece cu noua generaie de intelectuali. Ce ne promite, ce ne anun globalizarea? ngrijorarea ei este justificat atta vreme ct prin globalizare nelegem uniformizarea culturii. Este lucrul de care ne este team cel mai mult nou, oamenilor de cultur. La acest punct lucrurile trebuie, cred, desprite. Globalizarea este un fenomen inevitabil, atta vreme ct este vorba de elementele de civilizaie. Lumea trebuie s se civilizeze, s se sincronizeze, s beneficieze de aceast tehnologie extraordinar ce ptrunde n toate colurile lumii. Pe de alt parte, dac prin globalizare nelegem o singur limb, o singur cultur, un singur mod de a gndi, o anulare a tradiiilor spirituale, acest lucru e ntr-adevr primejdios pentru c bogia culturii nseamn bogia diferenelor. Aa c am neles foarte bine ngrijorarea Maicii Benedicta care se ntreba ce se ntmpl cu aceast dictatur n media de astzi, ce se ntmpl cu aceast incultur a culturii pe care ne-o ofer televiziunea care a cptat un rol nemeritat n viaa noastr: rolul de educator al noilor generaii. Filozofia ei, ca s nchei aceast a doua ipostaz sub care ne apare Zoe Dumitrescu-Buulenga, este c omul complet, omul deplin, omul care are o nelegere bun cu lumea din jur i cu natura ce ne poart este omul format de valorile clasice, morale i spirituale.

    Dou cuvinte despre o alt ipostaz sub care ne apare aceast femeie nvat i bun o numesc astfel pentru c de cte ori am ascultat-o sau am stat de vorb cu dumneaei mi-a dat sentimentul unei inteligene bune, a unei bunti ca form a inteligenei sau a unei inteligene ca form a buntii. Este ipostaza de animator cultural sau, cum zicea Noica, de antrenor cultural. Insist asupra acestui aspect. Ca profesor, dup aceea ca director al Institutului George Clinescu, ca vicepreedinte al Academiei Romne i ca deintoare a altor funcii pe care le-a avut la Roma, n fruntea Accademiei di Romania, Zoe Dumitrescu-Buulenga a format multe generaii. Era un om prietenos, avea o diplomaie foarte special, foarte fin i foarte eficient, ceea ce nu se ntmpl des la noi. Noi suntem o naie

  • 48

    nvrjbit, ne certm tot timpul, trncnim toat ziua, ne place s brfim... Zoe Dumitrescu-Buulenga spunea c poate gena asta vine de la tracii care ar fi stpnit lumea dac nu s-ar fi certat ntre ei. Nu tiu dac este aa, dar sigur e c societatea de astzi este o societate nvrjbit i, ce-i mai curios, intelectualii sunt cel mai puin tolerani cu semenii lor. De aceea nu mai reprezentm mare lucru azi. Noi am fost o for, chiar n vremuri grele. Uniunea Scriitorilor era o for, a reprezentat o for moral ntr-un regim totalitar. n Consiliul Uniunii Scriitorilor, iar Dan Hulic poate fi martor aici, n anii 80, se spuneau lucruri foarte dure despre regimul totalitar. Era o coeziune ntre noi. Aceast coeziune nu mai exist azi.

    Ei bine, Zoe Dumitrescu-Buulenga era un spirit fcut pentru prietenie i pentru o anumit diplomaie. Avea un mod rapid de a se replia. Rsul ei era eliberator. Ai i auzit-o la srbtorirea a 85 de ani, avea un rs stenic, frumos. Dar avea n acelai timp i o capacitate extraordinar de repliere spre fondul grav al lucrurilor. tia s vad sensurile grave ale unei probleme. Rspndea n jurul ei un fel de respect fa de valorile spiritului. A vrea s subliniez acest lucru. n prezena ei nu puteai spune lucruri lipsite de sens, ceea ce e foarte important. Regseam n acest mod de a fi stilul Vianu, pe care Zoe Dumitrescu-Buulenga a ncercat s-l duc mai departe. Un stil pe care l-a numi stabilizator. ntr-adevr, ascultndu-l pe Vianu, citindu-l, am avut mereu acest sentiment c ce spune este corect i c lucrurile sunt la locul lor, nu sunt deloc nvlmite. Acest stil a fost dus mai departe de doamna Zoe Dumitrescu-Buulenga prin felul ei de a fi i chiar prin felul ei de a scrie i de a gndi lucrurile. Cellalt stil, stilul Clinescu, fascinant pentru noi, era stilul unui geniu spectaculos, imprevizibil, fascinant.

    n fine, i cu asta voi ncheia i-mi cer scuze c am ntins prea mult aceast cuvntare, mai exista n structura interioar, a doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga o dimensiune pe care n-am bnuit-o de la nceput. N-am bnuit-o cnd i ascultam cursurile, pentru c o ascundea bine, o ocrotea, ca s spunem. E vorba de o dimensiune a religiosului pe care de abia foarte trziu am descoperit-o. De remarcat e convorbirea nu despre Dumnezeu, cum spunea aici nalt Prea Sfinitul Pimen, ci cu Dumnezeu. Abia acum ne dm seama c aceast vocaie religioas fcea parte, de la nceput, din fiina Doamnei Zoe Dumitrescu-Buulenga. Abia n ultimii ani, mi-am dat seama c avea o profund vocaie cretin. Nu e tot una, ntr-adevr, s vorbeti despre Dumnezeu i s vorbeti cu Dumnezeu. Toi vorbim despre Dumnezeu. Toi suntem pricepui n asta. Dar s ai o vocaie

  • 49

    cretin, profund cretin, i s trieti cretin, n chip cretin, acesta este un fapt ce apare foarte rar n rndul intelectualilor. E o vocaie care vine, n cazul ei, dup prerea mea, n prelungirea iubirii pentru modelele clasice i pentru valorile cretine. n fond, aceast propensiune spre universal, pentru o viziune a universalului, dorina de a nelege cauzalitile profunde ale lucrurilor, au dus-o spre o nelegere religioas a lumii. Mai mult, este ea nsi o fiin religioas, un om credincios, legat de tradiiile rsritene ale cretinismului. Este o observaie pe care cred c o putem face cu certitudine. Mi-amintesc de disocierea pe care o fcea un filozof din anii 30, Nae Ionescu, care spunea c ceea ce ne desparte pe noi, rsritenii ortodoci, de occidentul european, catolic, se poate sugera prin dou cuvinte: n timp ce pentru occident verbul esenial este a cunoate, pentru noi, rsritenii, verbul esenial este a nelege. Cunoaterea nseamn: cunosc acest obiect i l clasific, l pun ntr-o rubric. A nelege nseamn a-mi asuma universul, a face din lumea de afar propria mea via. Nu tiu ct de adevrat este aceast disociere, m ntreb dac nu cumva a cunoate nseamn i a nelege, iar a nelege nu presupune n primul rnd a cunoate. Dar dac rmnem la aceast disociere, verbul a nelege mi se pare esenial pentru omul religios care se reveleaz a fi Zoe Dumitrescu-Buulenga. Din acest punct de vedere, cred c ea face parte dintr-o familie spiritual a culturii noastre. Este vorba de familia acelor crturari nvai care au fost n acelai timp spirite religioase profunde. M gndesc la Mircea Vulcnescu, m gndesc la alt femeie, absolut splendid n cultura romn, pe nedrept marginalizat i ignorat, Alice Voinescu (jurnalul ei, publicat acum post-mortem, este cutremurtor, una dintre cele mai puternice mrturii, intelectuale i spirituale, fcute de un romn); apoi Nicolae Steinhardt, acest splendid om care a preferat s intre n pucrie dect s fie martor al acuzrii mpotriva lui Voiculescu, Noica i Dinu Pillat. Menionez c din aceast familie face parte i Dinu Pillat ca atare, el nsui un om religios.

    Doamnelor i domnilor, pentru a ncheia, voi spune c Zoe Dumitrescu-Buulenga mi se pare un produs reuit, bun, strlucitor, dac vrei, al umanismului european n care ea aeza i Ortodoxia. Ea respinge globalizarea despre care zice c se adreseaz prii poftitoare i profitoare din om. Crede c omul desprit de Dumnezeu se afl n primejdie. Citind-o, m-am gndit la Simone de Beauvoir, cunoscutul filosof existenialist, intelectual remarcabil, susintoare a lui Sartre. Ea scrie undeva c, pierznd pe Dumnezeu, omul a devenit, n fine, liber. Este, oare, adevrat? Dimpotriv, omul fr religie a devenit n secolul al XX-lea un fel de

  • 50

    corabie fr crm. Zoe Dumitrescu-Buulenga a voit, ct timp a trit, s mbuneze i s nfrumuseeze lumea. Aspira, aa cum spune ntr-un articol foarte inspirat academicianul Alexandru Zub, spre un etos al echilibrului. Eu mi-a permite s adaug: n afar de acest etos al echilibrului este n fiina i n opera ei i un etos al plenitudinii. Acest lucru mi se pare esenial n demersul intelectual i moral pe care l-a ilustrat Zoe Dumitrescu-Buulenga Maica Benedicta.

    V mulumesc i mi cer nc o dat scuze c poate am vorbit mai mult dect trebuie.

    foto pridvor zub alb negru

  • 51

    Dan Hulic: Nu poate fi vorba de prea mult cnd atingem nite nelesuri

    eseniale, care au stricteea lor, i i mulumim lui Eugen Simion de a o fi fcut i nici ceea ce prea a fi un ocol biografic nu ne ndeprta nicicum de perspectiva pe care trebuie s o pstrm n judecata unei personaliti ca Zoe Dumitrescu-Buulenga. El a vorbit ndelung despre anii aceia negri, intelectual vorbind, ai perioadei dominate de un biet dentist la Facultatea de Filologie, I. Vitner, cnd Clinescu era alungat de la catedr, cnd Tudor Vianu, despre care ai spus nite lucruri aa de adevrate, ntlnindu-se cu cineva, n perioada cnd fusese scos complet i el pentru scurt vreme din nvmnt, a spus aceste vorbe pe care nu le uit niciodat: atept s oboseasc nedreptatea. Vianu a avut parte i de o bun oboseal a nedreptii, de o restituire, a fost trimis s ne prezinte la UNESCO, a fcut-o cu strlucire i n alte mprejurri, dar nedreptatea a mai prins putere ntre timp i trebuie s ne rugm n continuare i acum s oboseasc. n orice caz, aceast perspectiv a mbunrii pe care ai desfurat-o mi se pare foarte important. Nu e nimic din buntatea ineficient de care se plngea Gide bunele intenii nu fac cultura. Nu! Este de o buntate care hrnete, care susine din interior marea creaie. i Beethoven, n 1808, spunea: singurul lucru care m mai intereseaz este buntatea. Deci, n suma asta de valori, n construcia sa intelectual, buntatea devenea o suprem valoare de cunoatere, nu numai de ordinul inter-relaiei umane. Astfel nct cred c toate aceste lucruri trebuie s ne rmn i s ne stea la inim.

    Unul din pictorii pe care l-ai vzut prezent n expoziie frunza aceea care este un fel de paradigm, seamn cu plantele care purtau de pild semnul crucii, pe care le-a desenat Leonardo Constantin Flondor, care-i pornit din ilustra familie bucovinean cu acest nume, are o vorb pe care mi-a plcut s-o ntrebuinez: a mblnzi evenimentul. S tim s dm evenimentelor de cunoatere, de celebrare, cum e i al nostru, aceast blndee esenial, care nu este o moliciune nepotrivit, ci, dimpotriv, este un fel de a mbria cu adevrat cuprindere lumea. i n sensul acesta cred c sunt lucrurile pe care le-ai spus perfect angajante pentru noi toi.

    S-l ascultm n continuare pe academicianul Alexandru Zub, a crui comunicare despre Alteritatea benefic, mi se pare c este complementar n chip fericit cu ceea ce ai desfurat mai nainte.

  • 53

    Alexandru Zub

    Despre alteritatea benefic

    O creaie de tip umanistic, vast, multipl, ca aceea pe care ne-a lsat-o profesoara Zoe Dumitrescu-Buulenga, impune abordri pe msur, n acord cu amplitudinea preocuprilor, cu mulimea sugestiilor coninute, cu deschiderile nu mai puin sugestive pe care ni le propune la tot pasul. Opera n cauz, abia ncheiat, se afl numai la nceputul valorificrii i va necesita desigur un timp imprevizibil pn s prind contur mai cert. n lipsa unei bibliografii complete i riguroase, analize punctuale precum cea de fa ar putea s constituie pai utili pe linia unei recuperri sistematice1.

    Am ales, anume, un aspect ce mi se prea caracteristic pentru toat opera: sensul alteritii ntr-un discurs ca acela profesat, ndelung i n continu cutare a nuanei, de ilustra profesoar. E o tem generoas i n egal msur complicat. Ne-am mai referit la ea, n treact, comentnd studiul monografic Eminescu i romantismul german (1986)2, pentru a conchide c poetul se caut pe sine cercetnd alteritatea n planul gndirii i creaiei celei mai nalte, ntlnirea cu drumul altuia (n expresia hermeneutei) stimulndu-l s continue drumul su particular3. Lumea german i-a nlesnit descoperirea de sine ca topos al unei sinteze eseniale pentru spiritul romnesc, ne asigur exegeta4, privilegiind i n acest caz dimensiunea autohton a creaiei. n fond, sesizam n textul amintit, drumul gndirii colective nu e altul dect acela al individului care se caut pe sine, n timp ce se deschide tot mai mult n afar5.

    1 Pn la un punct, dispunem de o sistematizare fcut de Daniela Poenaru n vol. Omagiu Acad. Zoe Dumitrescu-Buulenga la 80 de ani, ngrijit de Ileana Mihil, Ed. Roza Vnturilor, Bucureti, 2001, p. 7-25. Infra: Omagiu. 2 Alexandru Zub, Eminescu i alteritatea benefic, n Convorbiri literare, XCIII, 5, 1987, p. 4. Text reprodus n volumele de autor: Eminescu: glose istorico-culturale, Chiinu, 1994, p. 145-148; Romanogermanica. Secvene istoriografice, Iai, Ed. Universitii, 2006, p. 161-165. 3 Idem, Eminescu, p. 145. 4 Zoe Dumitrescu-Buulenga, op. cit., p. 10. 5 Alexandru Zub, op. cit., p. 146.

  • 54

    Ct de mare trebuie s fie intervalul menit s asigure un filtru judicios al valorilor proprii nu s-ar putea spune. Lustrul eminescian din lumea german poate indica o msur, lesne de recunoscut i la ali contemporani (Slavici, Xenopol etc.), definind cumva timpul necesar asimilrii, gestaiei, analizei critice, configurrii unui proiect personal de reconstrucie etnocultural6.

    Acionnd catalitic, mediul german ndemna pe orice strin s-i caute rdcinile naionale, dup cum va sesiza el nsui un asemenea beneficiar Lucian Blaga7. Tradiia proprie fcea pandant cu alteritatea n plan axiologic, alimentnd un proiect regenerativ de o amplitudine fr egal n arealul romnesc. Partea alteritii n aceast alchimie nu se poate fixa desigur cu precizie, ns o concluzie pare a se impune: experiena celuilalt ajut imens la cunoaterea de sine, fie c e vorba de individ sau de comunitate. Cultura clasic, umanismul Renaterii, Luminile joac acelai rol n autodefinirea axiologic, extinznd astfel chiar sensul alteritii.

    De aceea, comparatismul aplicat la Eminescu se cuvine s fie din capul locului sans rivages, nu unul de statistici, taxinomii sau de orice alt metod, orict de modern, dar la fel de inoperant. Traducerile din Machiavelli, Kant, H. T. Rscher sunt semnificative pentru orizontul ideatic al scriitorului romn8. Mrturisim, conchidea exegeta, a fi nvat din acele ceasuri de reflecie uneori nedumerit, dar continuu imens admirativ, petrecute asupra paginilor tlmcite de tnrul intelectual ntre 18 i 28 de ani, a fi nvat cte ceva din zbaterea unui mare spirit care se caut pe sine n alii9, din reaciile unei mini ardente, pentru care ntlnirea cu produsele altor mini notabile: imagini, naiuni, idei, sisteme filozofice etc. nu constituie dect un prilej ntotdeauna binevenit de declanare exploziv a propriului mod de funcionare. Cu alte cuvinte, insista analista, ntlnirea cu drumul altuia nu-l determina niciodat pe Eminescu s-l urmeze pe acela, ci l strnea i-l propulsa n fa pe drumul su particular, care-l purta ns nspre un orizont nencetat dezmrginit de ntlnirile hotrtoare10.

    6 Cf. Zoe Dumitrescu-Buulenga, op. cit., p. 10-11. 7 Ibidem, p. 11. 8 Ibidem, p. 26-27. 9 N. Steinhardt i-a intitulat ultima carte Prin alii, spre sine, Bucureti, Eminescu, 1988. Parial, textul a fost retiprit cu un alt titlu: Eu nsumi i ali civa, Cluj-Napoca, Dacia, 2001. 10 Zoe Dumitrescu-Buulenga, op. cit., p. 8.

  • 55

    Libertatea i cultura se ngemnau n aceast perspectiv, ca i la romanticii frecventai (precum Friedrich Schlegel), libertatea de a-i alege calea fiind esenial n orice autodefinire. Anii de studii n lumea german i-au nlesnit acel contact fecund cu alteritatea de care e nevoie n marile angajamente spirituale. De acolo, Eminescu a nvat a vedea lucrurile rii mai limpede i mai exact, ascuindu-i simul istoric, dup cum rezult din articolele sale vieneze, dar mai ales din rolul jucat n orchestrarea serbrii de la Putna, al crei suflet entuziast i lucid a fost. Motivnd gestul, ntr-o misiv ctre D. Brtianu, el se declara, mpreun cu ceilali comilitoni, adunai la mormntul lui tefan cel Mare, un credincios agent al istoriei. E o sugestie hegelian la mijloc, deja sesizat11, dar se poate considera la fel de bine c mediul academic german l stimulase pe tnrul studiosus s adopte o asemenea inut n raport cu istoria12.

    Discuia, n ansamblu, nu poate fi limitat doar la afiniti, conexiuni, interferene, ca n abordrile mai vechi, ci se cuvine extins la autodefinire prin cellalt, dup sugestiile puse deja la lucru n alte domenii: antropologia cultural, psihologia social, sociologia culturii etc. Cmpul e deschis i n continu remodelare. Antamndu-l sub unghi comparatist, exegeta lui Eminescu n raport cu romantismul german insista asupra cunoaterii de sine ca topos al unei sinteze definitorii pentru spiritul naional13.

    Recursul, fie i oblic, subneles, la textul biblic, era el nsui un fel de a pune n lumin tema alteritii, prezent de altfel n orice demers legat de aventura cronotopic a omului.

    Solidar cu umanismul de surs i vocaie cretin, ea a rmas fidel acestei filozofii i atunci cnd ansele de a se impune socialmente sczuser considerabil. Modernismul interbelic, generator de nesbuite cutezane, i postmodernismul ce a marcat perioada de dup al doilea rzboi mondial impuneau o alt solidaritate, n acord cu noile experiene colective ale lumii. O suit de interogaii se degaj din analiza fenomenului: Dar ce fel de solidaritate va fi aceasta? Oare cea a iubirii semenului, poruncit de Mntuitorul Hristos i pe care Biserica o promoveaz? Mi se pare a vedea profilndu-se mai degrab o solidaritate n diferene fa de cel pe care Nietzsche l numea departele nostru. Cci, proiectul a ceea ce se cheam 11 I. Lupa, Influena lui Hegel n scrisul lui N. Blcescu i M. Eminescu, Bucureti, 1937 (extras). 12 Cf. Alexandru Zub, op. cit., p. 51-61. 13 Zoe Dumitrescu-Buulenga, op. cit., p. 10.

  • 56

    globalizare se ntemeiaz nu pe valorile nobile ale culturilor tradiionale, care ncepeau cu religia i filosofia, ci pe valorile utilitare ale civilizaiei, care sporesc egoismul pn la ultimele consecine, att n gndire, ct i n aciune14.

    Am reprodus anume acest pasaj dintr-un text menit unei reuniuni ecumenice de la Alba-Iulia i publicat doar postum n Oglinda literar, acolo unde venerabila exeget a condiiei umane colabora mai intens n ultimul timp. nsi definirea temei, Intelectualul i cultura n lumea secularizat, e semnificativ pentru opiunea fundamental a autoarei. Se deduc din analiza propus cteva surse ale rului contemporan: presa, televiziunea, politicianismul, ahtierea dup ctig, hedonismul, absena unui sistem de valori bine nchegat etc. Imitarea modelelor strine afecteaz, sub acest unghi, nsui nvmntul, ajuns un trm de experimente frivole, unde frica de Dumnezeu i ruinea de oameni par a nu-i mai gsi locul firesc. Privilegiind informaia n dauna formaiei, coala de orice nivel nu-i mai poate atinge scopul. Intr n aceeai ecuaie cognitiv cultura, dar i exegeta acesteia, mereu atent la nevoia cunoaterii de sine, pe diverse ci, ca un dat al condiiei umane. Monografiile ntocmite (Ion Creang, Mihai Eminescu, Surorile Brnte .a.) se vdesc modaliti prin care autoarea se destinuia, propunnd parc un model de existen spiritual15. Ea se caut pe sine n tot attea ipostaze, convins c fiina uman trebuie ameliorat prin efort cognitiv i deontologic.

    Nimic mai elocvent, sub latura amintit, dect acel Periplu umanistic (1980), n care i aduna unele impresii de cltorie, consemnate n numele aceluiai credo paideic. Cile, drumurile n cultur, ca i n istorie, nseamn i conexiuni, interferene, sinteze multiculturale, aa cum ne-au deprins demult analitii fenomenului i cum insist, cu mijloace noi, antropologia cultural, istoria ideilor i mentalitilor etc.

    n acest spirit, Zoe Dumitrescu-Buulenga a condus, la Institutul de istorie i teorie literar, ntocmirea unei Bibliografii a relaiilor literaturii romne cu alte literaturi16. Era spiritul predecesorilor si la direcia Institutului, G. Clinescu i Al. Dima, dar mai cu seam al marelui ei model, T. Vianu, care gndise un asemenea proiect la Biblioteca Academiei, unul 14 Idem, Intelectualul i cultura n lumea secularizat, n Oglinda literar, V, 56, aug. 2006, p. 20-24. 15 Alex tefnescu, Istoria literaturii romne contemporane 1941-2000, Bucureti, 2005, p. 729. 16 Cf. Cornelia tefnescu, Doamnei Buulenga, cu dragoste, n Omagiu, p. 151.

  • 57

    menit s constituie o oglind credincioas a progreselor noastre, din imaginile creia se poate ndjdui c se vor hrni veneraia pentru naintai i nsufleirea n munca de cultur a generaiei actuale17. Acelai rost l-au avut, fr ndoial, preioasele Cahiers roumains dtudes littraires, scoase mpreun cu Adrian Marino, i revista Synthesis, pentru care i-a asigurat colaborarea altui distins comparatist, Alexandru Duu. Literatura universal era un cadru firesc, ns neacceptat ca atare de cenzorii timpului.

    La un alt pol, al creaiei populare, se plaseaz interesul su pentru acel orizont viu al tradiiei, dup cum rezult din eseul cu care deschidea, acum dou decenii, un somptuos volum de Miniatur i poezie Picu Ptru18, unde o lung experien a celuilalt se decanta prin sensibilitatea unui urma al oierilor transhumani din Mrginime, ajuns paracliser n Slitea Sibiului, ns totodat i caligraf, zugrav, dramaturg, compozitor, pe linia unei creativiti ce prezum, cum s-a spus deja, o funciar universalitate19. Peste tot, creatorii romni sunt pui alturi i comparai cu strinii afini, ns fr ostentaie, ci numai pe baz de nrudiri profunde, aa cum se ntmpl oriunde n marea creaie. ntia carte despre Eminescu, gndit pentru noua generaie, era pus chiar sub semnul unei cugetri goetheene, una din multele presrate de autoare n studii, eseuri, cri, reper constant de altitudine spiritual20.

    Alteritatea a rmas o tem constant de reflecie i analiz, una susceptibil de mereu alte abordri, sub unghi cognitiv, ns i ontologic.

    Ce va fi gndit profesoara de comparatism sans rivages cnd a decis s-i schimbe propria identitate, devenind, la umbra unei chilii monahale, Maica Benedicta? Noua condiie, asumat cu smerenie, i sugera poate ideea de alteritate la limit, implicnd un alt nivel, mai nalt, de abordare a eului, a fiinei proprii21. 17 Tudor Vianu, Prefa, n vol. Bibliografia literaturii romne 1948-1960, sub redacia acad. Tudor Vianu, Bucureti, 1965, p. IX. 18 Zoe Dumitrescu-Buulenga, Picu Ptru, n vol. Miniaturi i poezie Picu Ptru, Bucureti, 1985, p. 5-15. 19 Dan Simonescu, Universalitatea funciar, n Luceafrul, XXVIII, 25 (21 iunie 1986), p. 1, 9. 20 Zoe Dumitrescu-Buulenga, Eminescu, Ed. Tineretului, 1963. 21 Cf. Diana Cmpan, O scar a valorilor Zoe Dumitrescu-Buulenga, n Viaa romneasc, XXI, 6-7, 2006, p. 112-114. Vezi interviul televizat de Grigore Ilisei. n acelai sens, cf. vol. Printele Iustin Prvu. Viaa i nvturile unui mrturisitor, editat de Graia Lungu Constantinescu, Iai, 2007, p. 155: Omul este binecuvntat s triasc pentru cellalt. Trind pentru cellalt, triete pentru sine.

  • 59

    Dan Hulic: Mulumim din suflet academicianului Zub pentru acest excurs server

    i, n acelai timp, plin de cldur, prin universul de gndire al Doamnei Zoe cu punctri aa de utile n bibliografia creaiei sale. Vorbind despre Eminescu i romantismul german, mi-a rsrit n amintire oprirea ei foarte rodnic asupra unei metafore eseniale a literaturii, a poeziei de tineree, mai ales, eminesciene, tema Domei. Tema domei, cu aceast ntorstur arhaizant paoptist care reprezint nu un vis habitaional, dar un fel de hohot gotic al imaginaiei, exprim tot ceea ce era tumult neobosit n tnrul Eminescu. i ntrebarea aceasta asupra alteritii, am confruntat-o o clip cu viziunea aceast fantastic romantic i mi-am spus c, de-a lungul anilor, de sub doma aceasta glaciar i grandioas, Doamna Zoe a tiut s se extrag i s ne duc i pe noi toi spre alte forme de solidaritate. Ce fel de alteritate este aceasta pe care o promoveaz scrisul i atitudinea ei. Era o alteritate trit. Ca o ndatorire de gnd i de fapt. N-am s uit, cnd am avut ocazia, pentru c, precum Eugen, ndrznesc s aduc i eu un element personal, n aceast dezbatere, cnd am avut prima oar ocazia s m atern la un drum mai amplu n Occident, era o burs Unesco care mi ddea posibilitatea s strbat mai multe ri, lucrasem cu Doamna Zoe, fceam o emisiune sptmnal, mpreun, la Radio, discutam cri, peripatetizam ore ntregi, prin parcuri, punndu-ne n efervescena necesar. Dar cnd am plecat, se pleca rar atunci, am fost nsoit de vreo 12 persoane la aeroport, nu numai rude, dar i prieteni, Doamna Zoe era printre ei, i toi aveau sentimentul c iat a plecat unul dintre noi s ia contact cu universalitatea. i m simeam un fel de Dinicu Golescu, pe care Clinescu l-a prezentat niel caricatural, msurnd cu stnjenul arhitecturile de la Schnbrunn, de pild, i de la Viena, dar eu m simeam n misiune. Aveam i eu de adus o mrturie de ordinul acesta. Nu cltoream pentru plcerea turistic, pentru o destindere, ci trebuia s vin cu desaga nesat cu mrturii ale unei prezene. Eu cred c aceast fa spre universal nsemna, n anii aceia grei sentimentul unei ndatoriri asumate. i al trecerii de la doma aceasta grandioas la o form de solidaritate care s ne conin, s ne pun mpreun, nu s ne egalizeze, dar, n orice caz, s ne angajeze unul fa de altul. i nu pot s uit un tablou extraordinar al lui Piero della Francesca, la San Sepolcro care era oraul formaiei sale de nceput, Madonna de la misericordia, n care Madonna, sub o uria mantie i adun pe credincioi, cu o diferen de scal care e o tradiie mai veche, hieratic bizantin, dar care acolo opereaz cu imediatee. Ea devine un fel de cort atotcuprinztor, care are o putere de

  • 60

    prietenie i de protecie admirabil vitalizant. Eu cred c spre acest mod de a ne apropia, de a ne pune laolalt, mergea i pledoaria n act,