rev as martie 2014

Upload: niculita-paul

Post on 19-Oct-2015

29 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • LICEUL TEHNOLOGICION GHICA

    OLTENIAJudeul

    CLRAI

    ANUL XVI * NUMRUL 25 * 14 MARTIE 2014

    Semeni un gndculegi un destin

    Cum se transform n mod firesc un vis n realitate?Aceast ntrebare pare filosofic, dar nu e!S lum un caz concret: S presupunem c i

    stabileti un obiectiv i c ai identificat c iva paiconcre i pe care i ai de fcut ca s ajungi n vrf...

    Uneori, n timpul acestui drum, este posibil calucrurile s nu i se par la fel de simple ca la nceput...

    Cnd te afli n pdure, s-ar putea s nu mai vezipentru o vreme vrful muntelui din cauza copacilor, iaracest lucru poate s fie demotivant.

    De aceea, i propun acum o viziune din avion arealitii acestui urcu.

    Este ca i cnd ai pleca ntr-o recunoatere aeriannainte de urcuul propriu zis pe un munte ncneexplorat...

    Aceast recunoatere i poate da ncredere cndstabileti care sunt paii concre i pe care i vei face.

    Pentru o nelegere mai uoar, m voi folosi de uncelebru proverb, care probabil c i este deja cunoscut:

    Semeni un GND, culegi o FAPT. Semeni oFAPT, culegi un OBICEI. Semeni un OBICEI,culegi un CARACTER. Semeni un CARACTER,culegi un DESTIN.

    Destinul tu nu este dat de ceea ce ai fcut, dereputaie sau de realizri. De aceea, n momentul ncare ai obinut ce ai dorit, ai reputaie i realizri, nu leconfunda cu destinul. Detaeaz-te de ceea ce airealizat pentru a rmne n contact cu destinul tu.

    Prof. Paul Niculi

    n acest numr v recomandm: Lecia de modestie Munca i talentul condiii ale

    succesului efii elevilor pe ar Avem Facebook! Se renfiineaz coala profesional! Dragobetele 2014 Lansare de carte: Marian Sta Oferta educaional pentru 2014-2015 Fotoreportaj: Detalii n natur Concursul Biblioteca anului 2014 Ucraina i Crimeea - consideraii

    istorice Concursul Patrula Eco, 2013

    Redacia

  • 1. PROF. ALEXANDRU RUSE2. PROF. LUCIAN PAVEL3. PROF. ELENA MATEIA4. ELEVA ELENA-RAMONA DINU

    PROF. PAUL NICULIMARINA CHECIU - elevIONELA ANGHEL elev

    COLABORATORI: dir. Angela Tulgara, prof. Elena tefnache,Daniel Anghel (elev), Nina tefnic (elev), Georgiana Mihai (elev)Liviu Gruia (elev), Marina Vlciu (elev), Nadia Dnil (elev)Mariana Checiu (elev), Alexandru Marioara (elev), Alina Vlea(elev), Georgiana Mihai (elev), Ionela Sandu (elev),Roxana Ene (elev),

    Corector: prof. Amalia Eftimie

    Numr coordonat de:Prof. Paul Niculi

    ISSN 2067 1202

    MEMBRII FONDATORI:

    COLECTIVUL DE REDACIE:

  • Cuprins

    4 EVENIMENTUL ISTORICUcraina i Crimeea: consideraii istoricePaul Niculi

    20 NOUTIAvem Facebook!Georgiana Mihai

    5 PUNCTE DE VEDERELecia de modestiePaul Niculi

    21 CONCURSURIConcursul Biblioteca anului 2014Andreea Ilie

    7 SUCCESEMunca i talentulElena tefnache

    22 CONCURSURIConcursul Patrula Eco, 2013Marina Checiu

    8 UTILE DESPRE COALPlanul de colarizare 2014-2015Angela Tulgara

    24 ACTIVITI EXTRACOLAREColinde din strbuniRoxana Ene

    9 RECOMANDRI BELETRISTICEGabriel Garcia Marquez, Un veac desingurtate

    Paul Niculi

    26 TIMP LIBERCe nseamn street dance?Daniel-Cezar Anghel

    10 ANIVERSRI CULTURALEEminescu n durata eternNadia Dnil

    27 EDUCAIE SEXUALMetode contraceptive naturaleMarina Vlciu

    11 ANIVERSRI ISTORICE95 de ani de la Marea Unire de la1 Decembrie 1918

    Alexandru Marioara

    28 SUB SEMNUL GNDITORULUIAforisme despre prietenieCulese de Elena tefnache

    12 ANIVERSRI ISTORICEHora Unirii cu Alexandru Ioan Cuza ngnd

    Nadia Dnil

    29 DEBUT POETICDebut poetic: Sorina Medincean

    Pagin de Ionela Anghel14 ACTIVITI EDUCATIVES-a ntmplat de Dragobete 2014

    Cristina Velicu30 FOTOREPORTAJFotoreportaj: Pe ap i prin pdure

    Liviu Gruia16 CERCURI METODICEColinde pentru inginerii notri

    Nina tefnic17 EDUCAIE CULTURALLansare de carte, Marian Sta: coala pe

    buneIonela Sandu

    18 CONSILIUL ELEVILORefii elevilor la nivel naionalMarina Checiu

    ----- Art i suflet ------------------------------------------------------------------------------------------------ 3 --

  • EVENIMENTUL ISTORIC

    Harta UcraineiCa simplu spectator la spectacolul istoriei, ncerc s

    neleg ce se ntmpl n Ucraina i, mai ales n Crimeea, nultimele sptmni. Nu sunt nici mare specialist n istorie,nici vreun analist politic grozav, dar unii oameni obinuii, camine, vor s tie ce se ntmpl n ara vecin. Am cutatinformaii pe unde am putut i iat la ce rezultate am ajuns.Poate c sunt mai pe neles dect cele de la televizor. Dacnu..., iertare... Sunt om ca orice om!

    Ucraina este o ar din estul Europei locuit de unpopor slav, cu o limb proprie, diferit de limba rus, ce aluat natere n urma marilor migraii din secolele III-VI.Istoria Ucrainei se mpletete strns, mai ales n EvulMediu, cu aceea a Rusiei, a Poloniei i a Lituaniei.

    Epoca de aur a acestei ri este n Evul Mediu, cnd,n secolul a IX-lea, a fost ntemeiat un stat numit RusiaKievean, ajuns la maxim nflorire n secolul al XI-lea.Pe vremea aceea, Kievul stpnea mare parte din Ucrainade astzi, precum i vestul Rusiei i Belarusului.

    Rusia Kievean este distrus n 1240, n timpulMarii invazii a mongolilor, cunoscui de romni subnumele de ttari, condus de Gingis-Han. Dup moarteamarelui cuceritor, Imperiul Mongol de destram, lundnatere mai multe hanate. n nordul Mrii Negre, s-aformat Hanatul Hoardei de Aur, element de permanentdestabilizare politic i economic (din cauza deselorinvazii) a rilor Romne. n Peninsula Crimeea, cea maimare de pe rmul nordic al Mrii Negre, a fost organizat,mai trziu, Hanatul cu acelai nume, dup ce i-a nvinspe romnii lui tefan cel Mare din cetatea Mangop, deunde provenea soia marelui domnitor romn. Ttarii vorrmne o populaie stabil n Crimeea, existnd i astzin numr mare.

    n secolele ce au urmat invaziei mongole, mare parte dinUcraina a fost controlat de Lituania (din secolul al XIV-lea)i, dup Uniunea de la Lublin dintre Polonia i Lituania(1569), de Polonia. Pentru a denumi regiunile din Polonia iLituania locuite de ucrainieni apar termenii de Rutenia iruteni. n aceste secole, pentru a-i pstra privilegiile sociale,o parte din nobilimea ucrainian a trecut la catolicism. Nobiliicare au rmas cretini sunt cunoscui sub numele de cazaci.Ei s-au rsculat adesea mpotriva polonezilor, cea maiimportant rscoala fiind condus de Bogdan Hmelniki nanul 1648.

    La sfritul secolului al XVII-lea Ucraina intr substpnire rus, arii rui construind, n sudul Crimeei, palatulde la Livadia, unde se afla reedina de var a acestora. Maitrziu, regimul arist a dus o politic de rusificare a teritoriilorucrainene, suprimnd folosirea limbii ucrainene n tiprituri in public.

    Primul rzboi mondial (1914-1918) a adus modificridramatice n istoria poporului ucrainian. Odat cu prbuireaimperiilor rus i austro-ungar i a Revoluiei Ruse dinoctombrie 1917, a aprut o micare naional ucraineanpentru independen, dar nu s-a putut pstra o Ucrain Mare,ci s-au format mai multe sttulee, n perioada 1917-1920,dintre care mai importante erau Republica SovieticSocialist Ucrainean (probolevic) i Republica PopularVest-Ucrainean, state ce au ocupat teritorii din fostulImperiu Rus. n 1922, a luat natere URSS (UniuneaRepublicilor Sovietice Socialiste) prin unirea a patrurepublici adepte ale regimului politic comunist(sovietic), Rusia, Ucraina, Belarus i Kazahstan. Deremarcat este c Peninsula Crimeea va rmne teritoriurusesc, pn dup al doilea rzboi mondial, deoarece laSevastopol se va afla flota ruseasc din Marea Neagr,element de hegemonie, mai ales n epoca armelornucleare, n aceast parte a lumii.

    - 4 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

    Ucraina i Crimeea:consideraii istorice

    Parlamentul Ucrainei

  • PUNCTE DE VEDERE----- Art i suflet --------------------------------------------------------------------------------------------- 5 --

    n calitatea mea de consilier educativ pe care o deinde muli ani la Liceul Tehnologic Ion Ghica, amconsiderat ntotdeauna c am datoria de a le oferielevilor alternative pozitive reale de petrecere atimpului liber i de a le oferi exemple de faptedeosebite, sau de oameni extraordinari care le potforma i orienta viea ntr-o direcie dezirabil dinpuncte de vedere social i personal.

    Pe aceast linie este aezat colaborarea pe care oavem cu clubul de karate ashihara Tai Sabaki dinOltenia, condus de antrenorul (Sen-Pai) MarcelParaschiv, care are centur neagr, cu 1 DAN. Ceeace am apreciat cel mai mult la Sen-Pai MarcelParaschiv a fost faptul c pentru dnsul, la fel deimportant ca pregtirea sportiv a copiilor itinerilor este i educarea acestora n spiritul valorilortoleranei, a prieteniei, a respectului fa de cei mai nvrst sau cu valoare superioar dovedit.

    La ultimul examen pentru obinerea unei centurisuperioare au participat, ca spectatori i susintorimorali, trei elevi de la coala noastr. n afaraexamenului sportiv propriu-zis pe care l-au vzut, eiau mai asistat i la o lecie de mare modestie,predat de nsui eful artelor mariale dinRomnia, despre care voi scrie mai jos.

    ***

    La 21 decembrie 2013, la sala de arte mar iale aComplexului Lia Manoliu din Capital, s-a desfurat unexamen de karate ashihara. Pentru clubul Tai Sabakidin Olteni a, acesta a fost un moment important, deoarecea prilejuit nscrierea, pentru ob inerea unor centurisuperioare, a celor mai buni sportivi ai si, deja campionimondiali, europeni sau balcanici la diferite categorii.

    Mihai Paraschiv, n timpul examenului pentru centuraneagr n ashihara karate

    Mihai Paraschiv, n timpul examenului pentru centuraneagr n ashihara karate

    ntre acetia s-a aflat actualul campion mondial lajuniori mari, la kata (demonstra ie de tehnic), MihaiParaschiv, care a ob inut centura neagr n ashiharakarate, cu titlul de 1 DAN, ceea ce este foarte mult nRomnia, avnd n vedere c exist doar o singurcentur cu 4 DAN, iar Sen-Sei Petric Bulmaga,preedintele Federa iei Romne de Ashihara Karate,examinatorul acestei gale, are 3 DAN.

    Niciunul dintre cei cinci sportivi din Olteni a, doibie i i trei fete, nu i-au ratat obiectivulexamenului, dar nu despre asta vreau s povestescaici, ci despre faptul c eu, n calitate de profesor ide printe al unui copil care practic sport deperforman , dar i de sus intor moral alantrenorului (SEN-PAI) Marcel Paraschiv, am inuts fiu prezent la respectiva srbtoare. Este, cred, osrbtoare pentru cel care privete. Pentru a ob ine ocentur neagr n ashihara karate, trebuie ca, dupdou ore i jumtate de diverse probe, s lup i timpde circa treizeci de minute nentrerupt cu douzeci deadversari diferi i. Mihai Paraschiv a luptat cu treiadversari care aveau deja 2 DAN de c iva ani. A fostde dou ori la podea, s-a ridicat, a continuat lupta i ameritat din plin centura neagr pe care a primit-o!

    Dincolo de latura sportiv, am apreciat ntotdeaunala oamenii practican i ai acestui sport cu care amintrat n contact, faptul c nu formeaz numai trupuribine antrenate, ci i spirite greu de nfrnt i, nacelai timp, greu de manipulat. Maniera noninvazivn care ei reuesc s fac educa ie este remarcabil.Metoda cea mai utilizat este aceea a exempluluipersonal.

    Mi s-a reconfirmat, cu ocazia acestui examen,faptul c la Federa ia Romn de Arte Mar iale, care

    (continuare n pagina 23)

  • EVENIMENTUL ISTORIC(Continuare din pagina 4 Ucraina i Crimeea: consideraii istorice)

    Ucrainienii, n anii comunismului, vor fi supui, maiales n perioada n care n preedinte al URSS a fost I.V.Stalin, unui adevrat genocid, pltind cu viaa milioanede ceteni nevinovai.

    n urma morii lui Stalin, n 1953, noul preedinte alURSS, Nikita Hrusciov, originar din Ucraina, a pusaccent pe prietenia dintre popoarele rus i ucrainean i, n1954, cu ocazia aniversrii unui mare eveniment istoriclocal, Crimeea a fost transferat de la Republica Rus laRepublica Ucrainean.

    Ucraina a fost parte component a URSS pn la 24august 1991, cnd parlamentul ucrainean a adoptatDeclaraia de Independen. n cadrul acesteia, Crimeea,locuit de foarte muli etnici rui, a primit statut derepublic autonom, avnd dreptul la un parlamentpropriu, la un preedinte propriu i la o Constituieproprie.

    Dup prbuirea Uniunii Sovietice, Ucraina amotenit o for militar de 780.000 de oameni peteritoriul su, a doua, numeric, din Europa, dup cearus, echipat cu al treilea arsenal nuclear cadimensiune din lume. A renunat la armele nucleare,preluate de rui, i s-a orientat ctre NATO, ncheindcu aceast organizaie militar Planul de AciuneNATO-Ucraina, semnat n 2002. Ulterior, s-aconvenit ca chestiunea aderrii la NATO s fiestabilit n urma unui referendum naional.

    Cu toate acestea, Federaia Rus, stat motenitor dela URSS al arsenalului nuclear i al intereselorgeostrategice mondiale, pstreaz n Crimeea, laSevastopol, cea mai mare baz militar a sa din aceastparte a lumii, n special flota dotat cu arme nucleare. Pe27 aprilie 2010, a erupt un haos n parlamentul ucrainian,dup ce parlamentul a rennoit tratatul prin care a extinssta ionarea navelor ruse n Crimeea pn n 2042.Oamenii politici cu vederi pro-occidentale, consider caceasta este o form de nclcare a independenei i asuveranitii Ucrainei i solicit evacuarea bazei militareruseti de la Sevastopol. O parte a populaiei rii, situatn vest i centru, susine orientarea rii spre NATO iUniunea European, manifestnd n strad, la Kiev,pentru a-i influena pe oamenii politici n acest sens.Preedintele statului, ns, Viktor Ianukovici,procomunist, adept al unui regim politic autoritar deguvernare, susinea pstrarea Ucrainei n sfera de interesea Rusiei, de care ara este, de fapt, foarte strns legat peplan economic.

    La 23 februarie 2014, ca o form de rspuns laprotestele din Ucraina care s-au soldat cu plecarea de la

    putere a preedintelui Viktor Ianukovici, au avut locproteste ale unor grupuri rusofone din Crimeea care seopun noilor schimbri politice de la Kiev i dorescalipirea Crimeei la Rusia. Acestora li se opun grupuri deucrainieni i ttari crimeeni care sprijin protestele dinUcraina

    La nceputul lunii martie 2014, armata FederaieiRuse a ocupat o bun parte din Crimeea, sub pretextulprotejrii etnicilor rui de aici, nclcnd ns o mulimede tratate internaionale, plasndu-se practic ntr-o starede rzboi, dei nedeclarat oficial, ceea ce a strnit ampleproteste n cercurile politice ale principalelor puterimondiale, n primul rnd n Uniunea European i nStatele Unite ale Americii.

    Adevrul este c nimeni nu tie exact ce se petreceacum n Ucraina i pentru ce au intrat ruii cu armataacolo, ncurajnd proclamarea de ctre parlamentulregional a independenei Crimeei. Unii analiti politicispun c se ncearc smulgerea prin for de ctre Rusia aunui teritoriu (Crimeea), de la o ar independent(Ucraina), care nu este tocmai nensemnat, avnd nvedere numrul de militari de care dispune i faptul cnegocierile de aderare la Uniunea European de lanceputul acestui an au euat doar din cauza opoziieipreedintelui Ianukovici, care acum a fost izgonit depopor. Ali analiti apreciaz c ceea ce se ntmpl acumeste mult mai grav pentru linitea planetei, deoareceRusia ncearc s-i reafirme statutul de mare puteremondial. Doar c jocul pe care-l face, ncurajnd unlider local poate arunca n aer echilibrele strategicemondiale foarte fragile care abia s-au restabilit duprboiul civil din Iugoslavia.

    Prof. Paul Niculi

    - 6 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

    Palatul de la Livadia din Crimeea

  • SUCCESE

    Munca i talentuln anul colar 2013-2014, pn n acest moment, avem cel puin dou eleve cu care putem s ne

    mndrim: Elena Guru i Tatiana Gudin.Elena-Liliana Guru, elev n clasa a XI-a C, s-a remarcat de Ziua

    Mriorului, pe 1 martie, cnd au avut loc olimpiadele judeene ladisciplinele tehnologice. Elena Guru a participat la olimpiadacorespunztoare calificrii profesionale de Tehnician n industriatextil, la care a ocupat locul I pe jude i a cptat astfel dreptul de aparticipa la faza naional a acestei competiii profesionale colare, carese va desfura la Braov, n sptmna 7-11 aprilie 2014. Elena Gurueste pregtit de prof. Tudora Ptracua i prof. Ion Albu. Sperm ca dela faza naional s revin cu un rezultat ct mai bun.

    Celelalte eleve ale colii noastre care au participat la faza judeean ladomeniul textile au fost Corina Anton i Nicoleta blan, de la clasa a XI-a C.

    Bieii au concurat la olimpiad la domeniul mecanic, calificrile Tehnician n transporuri i Tehnician nntreinere i reparaii, la clasele a XI-a i a XII-a. Cel mai bun rezultat l-aobinut elevul Curteanu Cristian Hagi, de la clasa a XI-a A, care s-a situat nzona locului V pe jude, depind muli elevi din jude, de la licee cu dotrimateriale mult mai bune dect a noastr. l felicitm i sperm ca, n clasa aXII-a, el s obin o calificare la faza naional. Curteanu Cristian a fostpregtit de prof. Cornelia Cenue i prof. Tnase Munteanu i prof. VasileCeap.

    Ceilali elevi care au reprezentat coala noastr la faza judeean aolimpiadei pentru domeniul mecanic au fost: Cosmin Eana i DanielDumitru, clasa a XI-a (pregtii de prof. Cornelia Cenue i prof. TnaseMunteanu), precum i Adrian Ioni, Petric Soare i Gabriel Cmru, clasa aXII-a (pregtii de prof. Angela Tulgara i prof. Olimpia Voinea).

    A doua elev cu care ne mndrim n acest an colar, care ns nu s-ancheiat, este Tatiana Gudin, de la clasa a XII-a C, ctigtoare a unuia dintrecele zece premii acordate pentru activitatea cultural desfurat n cadrulcompetiiei Zece pentru Clrai, pentru anul 2013. Tatiana a fost druitde Dumnezeu cu o voce minunat, cultivat n cadrul Clubului CopiilorOltenia, i, sub ndrumarea d-lui prof. de muzic Dnu Pavelescu, ea aparticipat, n 2013, cu mare succes la mai multe concursuri colare de muzic:Stelele Olteniei, locul al II-lea, Comoara Moldovei, locul al III-lea,precum i locul I la un concurs internaional de muzic uoar desfurat nBulgaria, la 31 august 2013. Tatiana este o prezen nelipsit la toateactivitile cultural artistice sau aniversare din Oltenia ultimilor ani,ncntnd, de la microfonul ei, sute sau mii de oltenieni. O felicitm i

    sperm ca, dup absolvirea liceului, va continua s in legtura cu coala sa.Prof. Elena tefnache

    ----- Art i suflet ------------------------------------------------------------------------------------------------ 7 --

  • UTILE DESPRE COAL

    Planul de colarizare 2014-2015

    NOTA: n clasa a XI- a, ciclul superior al liceului, nvmnt seral se pot nscrie absolveni ai cicluluiinferior al liceului ( 10 clase) i ai anului de completare din seriile anterioare.

    OBSERVAII: n anul colar 2013-2014 coala noastr a solicitat 4 clase de liceu (clasa a IX-a) pe rutadirect de colarizare (clasele IX-XII), 3 clase de nvmnt profesional de 2 ani (conform vechilorprevederi ale Legii Educaiei Naionale 2011), cu posibilitatea continurii ciclului superior al liceului (claseleXII-XIII), 2 clase de nvmnt profesional de 3 ani, ncepnd cu clasa a IX-a, cu posibilitatea continuriiciclului superior al liceului (clasele IX-XIII), conform modificrilor la Legea Educaiei Naionale. Dorim snfiinm o nou clas a IX-a de liceu seral i dou clase de liceu seral pentru ciclul superior.

    Dir. Angela Tulgara

    Nr. CLASA Domeniul de pregtire de baz/ Domeniul de pregtire general Nr. elevi

    CICLUL INFERIOR AL LICEULUI - NVMNT DE ZI1 IX Tehnic / Mecanic 562 IX Tehnic / Industrie textil i pielrie 283 IX Servicii / Estetica i igiena corpului omenesc 28

    NVMNT PROFESIONAL DE 3 ANI4 IX

    profesionalMecanic / Lacturie mecanic prestri servicii 28

    5 IXprofesional

    Estetica i igiena corpului omenesc / Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist

    28

    NVMNT PROFESIONAL DE 2 ANI6 X

    profesionalMecanic/ Mecanic auto 28

    7 Xprofesional

    Mecanic / Lactusrie mecanic prestari servicii 28

    8 Xprofesional

    Estetica i igiena corpului omenesc / Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist

    28

    CICLUL INFERIOR AL LICEULUI - NVMNT SERAL9 IX seral TEHNIC / Tehnician n industria textil 28

    CICLUL SUPERIOR AL LICEULUI - NVMNT SERAL10 XI A seral TEHNIC / Tehnician mecanic pentru ntreinere i reparaii 2811 XI B seral TEHNIC / Tehnician n industria textil 28

    - 8 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • RECOMANDRI BELETRISTICE

    Aa cum mi-am dorit, n vacan a de Crciunaveam chef s citesc beletristic. Aveam larnd cartea lui Gabriel Garcia Marquez, Unveac de singurtate. Are aproape 500 depagini, dar se citete uor, aa c am terminat-on doar cteva zile. Este o carte halucinant. Fra fi science-fiction, este, totui, cea mai ciudatcarte pe care am citit-o n via a mea. Eaurmrete istoria unei aezri umane, Macondo,i a unei familii, Buendia, timp de peste unsecol.

    Este plin cu personaje ciudate, care poartaceleai dou nume, Aureliano i Arcadio, uneletrind peste o sut i cincizeci de ani, desupersti ii, de spectre ale mor ilor care se plimbnoaptea (uneori chiar i ziua) nestingherite princas i prin grdin, vorbind cu cei vii, deelemente magice precum iepuri albatri, fluturigalbeni care nso esc permanent un anumitbrbat, vite care fat cte trei-patru vi ei o dat,copii care se nasc, n urma adulterului prin ilor,cu coad de purcel, ploi care dureaz peste patruani, averi fabuloase care apar din nimic i caredispar la fel de repede. Multe personaje aucomportamente exacerbate: femei care i doresciubirea, dar au inimile mpietrite i o respingatunci cnd li se ofer, numeroase prostituate,brba i cu comportamente obsesiv-repetitive, cuini iative exagerate sau fanteziste i strini dela pitoreti triburi de igani nomazi, pn lacompanii agricole sau industriale careinvadeaz localitatea, mai mult distrugnd dectconstruind ceva durabil.

    Romanul este construit ntr-o manierrotund, pornind de la ntemeierea satuluiMacondo, izolat de lume, patriarhal, trecndprintr-o dezvoltare exploziv i ncheind cureajungerea n paragin i uitare a localit iirspective. ncepe cu spaima provocat de uncopil blestemat, nscut cu coad de purcel i setermin cu naterea unui copil identic. FamiliaBuendia evolueaz numeric de la doi membri,so i so ie, veriori, deci adulteri, pe care nu-ivizita nimeni, la necesitatea de a construi, la unmoment dat, o mas de aisprezece persoane, io cas uria, plin permanent de cheflii iprofitori, ncheind tot cu dou persoane, nepot imtu, iubindu-se, deci, tot n adulter, ntr-oreedin prginit, invadat de termite, furniciroii, buruieni i strigoi.

    Personajele acestei familii, aducnd adesea cu o cas denebuni, i doresc iubirea cu ardoare. Brba ii o caut ncompania so iilor, a amantelor, a prostituatelor, pe cndfemeile din familie o triesc n imagina ie i o resping nrealitate, chiar dac pentru unele dintre ele se sinucid brba iidin dragoste. apar, fie din obliga ie conjugal, fie dinaventuri mai mult sau mai pu in condamnabile moral. Toatlumea caut iubirea, dar, n ciuda orgiilor sexuale, aden rii plcerilor trupeti, chiar i adulterine, nimeni nu ogsete. De aceea romanul creaz o atmosfer i o aur detriste e. Familie Buendia, extirpat, ca i ntreg satul,corespunde perfect concluziei romanului din ultimelecuvinte: semin iilor osndite la un veac de singurtate nu leera dat o a doua ans pe pmnt.

    Dac nu a fi tiut cte ceva despre Marquez, exista ansade a abandona acest roman, dar acum, dup ce l-am terminat,concluzia mea este urmtoarea: dac dragoste nu e, nimic nue, i nimic nu este mai important pe lume dect iubirea. nlipsa ei totul este singurtate, chiar i pentru un veac ntreg.

    Prof. Paul Niculi

    ----- Art i suflet ------------------------------------------------------------------------------------------------ 9 --

  • ANIVERSRI

    Geniul poeziei romneti, Mihai Eminescu, a fost aniversat la Liceul Tehnologic Ion Ghica, la 15 ianuarie 2014,cu ocazia derulrii activitii Eminescu n durata etern.

    Scopul activitii a fost dezvoltarea interesului i adragostei elevilor pentru literatura romn prin cunoatereavieii i a operei marelui poet, Mihai Eminescu; s-a urmrittotodat dezvoltarea capacitii de gndire i exprimareliber a elevilor.

    Obiectivele concrete ale activitii au fost:cunoaterea semnificaiei zilei de 15 Ianuarie; formarea icultivarea gustului pentru lectur; mbogireacunotinelor despre marele nostru poet; recitarea unorpoezii eminesciene; omagierea lui Eminescu prin cntece ipoezie.

    Activitatea a fost de tipul mas rotund, cuparticiparea unor elevi de la clasele a IX-a E i a XII-a C,acetia contribuind i la amenajarea unei mici expoziii cuvolumele ce constituie creaia eminescian. Mediatoare aufost doamna prof. Amalia Eftimie i doamna bibliotecarTincua Nedu. Au fost dou expuneri despre viaa luiEminescu, lecturarea i recitarea unor opere poetice alepoetului, prezentarea unui power-point despre Eminescu ia unui film coninnd adaptarea muzical a ctorvabijuterii poetice ale acestuia.

    Credem c am desfurat o activitate plcut,

    instructiv i antrenant, o manier nonformal de prezenta importana unui poet pentru literatura romn., ne -adeclarat d-na profesoar Amalia Eftimie.

    Nadia Dnil, clasa a IX-a F

    - 10 -------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet ------ --

    Prof. Amalia Eftinie le vorbete elevilor despre viaa lui Mihai Eminescu

    n faa elevilor: bibliotecar Tincua Nedu(n stnga) i prof. Amalia Eftimie (n dreapta)

    Lectur de poezie eminescian Valentina Mcov

  • ANIVERSRI ISTORICE

    95 de anide la Marea Unire dela 1 Decembrie 1918

    Ziua Naional a Romniei a coincis anul acestacu o aniversare rotund i anume 95 de ani de laMarea Unire din 1918.

    Activitile derulate la Liceul Ion GhicaOltenia cu acest prilej au fost urmtoarele:

    Eleve i un elev de la clasa a X-a D purtnd drapelul

    - realizarea unei mese rotunde avnd ca temnfptuirea i semnificaia Marii Uniri de la 1Decembrie 1918

    - realizarea unor materiale Power-Point igsirea unor filmulee pe internet i prezentareaacestora sub forma unui mini-simpozion cu temaSemnifica ia istoric a Zilei Na ionale a Romniei 1 Decembrie 1918

    - expunere cu tema Drapelul naional alRomniei de la 1918 pn n prezent

    - participarea unui grup de elevi i de profesorila festivit ile organizate la Primria Olteni a lamonumentul dedicat eroilor olteni eni din primulrzboi mondial.

    Impresii:mi plac aniversrile de 1 Decembrie.

    ntotdeauna avem drapele, cntm imnul, uneorifacem hora unirii, e frumos (Nicoleta Bucur, X D)

    Mi-a plcut cel mai mult faptul c am fost laMonumentul Eroilor din centrul oraului. Au fostmulte stegulee, fanfara militar, oameniimportani. (Marius Vasile, cl XI A)

    Elevi din clasa a XII-a A aniverseaz Ziua Naionbal a Romniei

    Depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Oltenieni

    Prof. Paul Niculicu drapelul Romniei pe umeriAlexandra Marioara, clasa a X-a D

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 11 --

  • ANIVERSRI ISTORICE

    Hora Unirii cu Alexandru Ioan Cuza n gndZiua de 24 Ianuarie 1859, a fost aniversat la Liceul Tehnologic Ion Ghica Olteni a, ca n fiecare an, cu

    toat pre uirea pe care o merit. Anul acesta activit ile derulate au fost urmtoarele: informarea elevilor dinntreaga coal, prin intermediul unui pliant, cu privire la semnifica iile istorice ale evenimentului; expunere, cusuport video, cu privirea la personalitatea i activitatea legislativ a lui Alexandru Ion Cuza, realizat de ctreprofesorul de istorie Paul Niculi n fa a a circa 50 de elevi; concurs de prezentri power-point realizate dectre elevi; hora unirii n curtea liceului.

    Srbtorirea Unirii celei Mici la Liceul Ion Ghica, n 24 ianuarie 2014, a fost coordonat de ctre domnulconsilier educativ Paul Niculi , care a colaborat cud-na bibliotecar Nedu Tincu a i cu Consiliul colaral Elevilor, la aceasta participnd conducerea colii(director Tulgara Angela, dir.adj. Claudia Diaconu),cadrele didactice prezente la coal i un numr marede elevi de la toate clasele.

    Momentul cel mai frumos a fost organizareahorei unirii n curtea colii, la care au participat elevii cadre didactice.

    Am ob inut urmtoarele reac ii din partea celorprezeni:

    Ca profesor de istorie, exist evenimente dintrecut care te fac s doreti neaprat s te ridici lanl imea naintailor ti. Este imposibil s faci acestlucru. Nu po i fi nici Cuza, nici Koglniceanu, niciIon Ghica, al crui nume l poart liceul nostru, darpo i s le aminteti tinerilor despre realizrile lor,

    astfel nct acetia s n eleag faptul c nu pentru toat lumea patria este tagma jfuitorilor cum se exprima TudorVladimirescu. ara aceasta, aa hulit cumeste, i din interior i din exterior, areoameni buni. Merit, pentru ei, s educitinerii n spiritul respectului fa de istoriei n spiritul patriotismului. Doar c estegreu s faci asta doar cu citate de prin cr i,orict de sugestive ar fi ele, de aceea amcutat metode mai atractive. Aa am ajunsla ideea de a organiza n curtea colii o hora unirii, reeditnd ceea ce s-a ntmplat n1859 n multe orae i sate ale Romnieiabia create. Sunt bucuros pentru implicareaConsiliului Elevilor n asigurarea logisticiiactivit ii, respectiv sta ia de amplificare iboxele, proprietatea elevului Liviu Gruia.Cred c totul a fost util i plcut. (consiliereducativ, prof. Paul Niculi)

    Mi s-a prut o idee bun aceea de faceo hor a unirii pe platoul din curtea colii.Este cntecul simbol al zilei de 24 ianuarie 1859. M-am prins n hor alturi de colegii mei profesori i de elevi. Amobservat c elevii cntau i ei Hora Unirii, ceea ce nseamn c activit ile de anul acesta au depit cadrulformalismului festivist i au ajuns la inimile copiilor, ceea ce este cu adevrat ludabil. (director adjunct, prof. ClaudiaDiaconu)

    (continuare n pagina 13)

    - 12 -------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet ------ --

  • ANIVERSRI

    (Hora Unirii, continuare din pagina 12)

    n calitate de bibliotecar a colii, ncerc s-mi aduc contribu ia la tot ceea ce nseamn activitate cultural,educativ i de promovare a valorilor din orice domeniu. Astzi am contribuit cu realiazarea unor cocarde tricolore, pe

    care elevii le-au purtat n piept. Am sesizat c le-a plcut i c eleviinotri nu resping simbolurile na ionale, dimpotriv, sunt mndrii s lepoarte. (bibliotecar Nedu Tincu a)

    Am participat cu plcere la activit ile dedicate Unirii Principatelor.Am ncercat s atrag un numr mare dintre colegii mei s se impliceactiv n cele pregtite. Cred c am reuit s facem ceva frumos. Acum nevom gndi la ceva la fel de frumos pentru urmtoarea ac iune aConsiliului colar al Elevilor, cea de Valentine`s Day. (preedinte alCE, Marina Checiu)

    Hora unirii a fost super. Afar ncepuse s ning, era frig, dar noidansam i cntam Hora Unirii. Domnul profesor ne artase un tabloucelebru cu o hor a unirii la Craiova, n 1859. Am vrut s fim i noi caoamenii din tabloul acela. (Roxana Ene, elev)

    Este foarte bine c profesorii de la coala unde este biatul meu, sepreocup s-i nve e lucruri ct mai diverse. E bine c le oferalternative pozitive, altfel se apuc de droguri, de alcool, sau de cine tiece prostii. I-am dat voie biatului meu s duc la coal sta ia i boxeleproprii, deoarece coala nu are aa ceva. Ar fi bine pentru coal s aibtot ce-i trebuie. Copiii ador s danseze, s fac spectacole, s se audvorbind sau cntnd la microfon. Un profesor, dac vrea s fac cevapentru elevii si i are nevoie de o banal sta ie de amplificare cu douboxe, pe care nu le are, trebuie s plteasc pe cineva care are asemeneaaparatur, sau trebuie s se umileasc cerndu-le unor oamenibinevoitori s-l ajute. Eu eram dispus s contribui, ca printe, cu zece

    lei, pentru ca coala s-i cumpere o sta ie de amplificare audio. Dar domnul ministru a zis c nu este voie, aa cprofesorii mi-au respins oferta. Rmne doar ca Primria s dea bani tuturor colilor pentru aa ceva. Important pentruastzi este c biatul meu a venit ncntat de la coal, ceea ce mi-a dori s se ntmple n fiecare zi. (Teodora Gruia,printe)

    Nadia Dnil, clasa a IX-a F

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 13 --

  • ACTIVITI EDUCATIVE

    S-a ntmplat de Dragobete2014

    La Liceul Tehnologic "Ion Ghica" Oltenia, n ultimii anis-a optat pentru srbtoarea Dragobetelui n locul mult maicunoscutului Valentines Day.

    Este o form de educaie a tinerilor n spiritulcunoaterii i aprecierii valorilor tradiionale romneti.Trebuie s le spunem copiilor c romnii, ca popor, deinun tezaur bogat de obiceiuri i tradiii, neavnd nevoie smprumutm srbtori de la alii., ne-a declarat domnulprofesor Paul Niculi, consilier educativ al colii.

    Pe 24 februarie 2014, cu ocazia srbtorii Dragobetelui,Ziua ndrgostiilor n variant romneasc, au fostorganizate trei activiti la care elevii au participat cu mareplcere.

    Prima a fost un concurs intitulat Declaraie dedragoste de Dragobete", invitai fiind reprezentaniielevilor de la cinci clase, mai ales de la clasa a IX-a F. Aufost citite poezii de dragoste din lirica marilor poei romni,au fost confecionate inimioare din hrtie colorat, pe carecei prezeni i le-au druit reciproc, nsoite de un mic textscris pe verso. A urmat concursul de declaraii de dragoste,citite n special de fete, care au fost mai curajoase.Clasamentul a fost realizat pe baza voturilor tuturor celorprezeni n sal, iar domnul consilier educativ a acordatctigtorilor diplome, primele trei locuri fiind ocupate deelevele Vlad Corina locul I, Amet Ana locul II i BadeaCristina locul III, toate de la clasa a IX-a F, fiind acordati o meniune elevului Eana Cosmin clasa a XI-a A.

    (Continuare n pagina 15)

    Inimioare, inimioare, inimioare la clasa a IX-a F

    Premiantele concursului Declaraie de dragoste deDragobete

    Festivitatea de premiere

    Participante la activitatea Iubete frumos, clasa a X-a D

    - 14 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • ACTIVITI EDUCATIVE

    S-a ntmplat de Dragobete (Continuare din pagina 14)

    A fost o activitate frumoas. Am nvat c iubirea trebuie trit iexprimat frumos, c, la vrsta noastr, nu este ruinos s te simindrgostit, ci este normal, dac acest sentiment apare n sufletelenoastre., ne-a spus Nadia Dnil.

    O alt activitate, mai restrns, a avut loc la clasa a clasa a X-aD. Ea s-a numit "Iubete frumos!", elevele i elevii avndposibilitatea s transpun n desene acest titlu. Desenele au fostrealizate direct pe tabl, cu cret colorat. Au aprut desigur omulime de inimioare i de lozinci.

    Unele fete au fost timide. Poate c ele nu au avut niciun prietenpn acum i de aceea consider c nu au ce s spun despredragoste, dar eu cred c poi s vorbeti despre iubire chiar dac nuai fost nc ndrgostit. Poi s o faci din imaginaie., ne-a spusAmalia, una dintre fetele mai... ndrznee.

    Tot de Dragobete, n cadrul programului antidrog Calc dreptdin coal, a fost desfurat activitatea Iubirea de simte maibine fr droguri, la clasa a XI-a A. Elevii s-au organizat pe maimulte grupe de lucru, realiznd dou postere, unul de prezentare aprogramului, cu ndemnul Calc drept! Drogurile te fac sgndeti fals, cellalt fiind o invitaie la o iubire curat, nealteratde iluziile i de falsele senzaii provocate de droguri. Ceilali eleviau realizat mesaje grafice de dimensiuni mai mici. Mesajele lorantidrog au fost expuse la vizierul din curtea colii unde au stat peparcursul ntregii zile.

    La noi n clas sunt foarte puini fumtori i niciun coleg nuconsum marijuana. Cred c este o greeal s iei droguri n ideeac te vei simi mai bine cu iubita. Eu vreau s am mintea limpedeatunci cnd iubesc i sufletul curat. Am vrut s transmitem tuturorcolegilor din coal ideea c drogurile nu te fac mai bun, ci mai rudin punct de vedere sufletete., ne-a declarat Cosmin Eana.

    Activitile au fost nsoite de prezentarea unor elemente deteorie etnografic referitoare la Dragobete, de confecionarea unorinimioare sau a altor surprize oferite reciproc de biei fetelor sauinvers. Elevii au aflat cu aceast ocazie c nc mai exist oameni,chiar colegi de-ai lor, pentru care a fi romantic la 16 ani este cevaminunat., ne-a spus prof. Paul Niculi, consilierul educativ alcolii.

    Alina Vle , clasa a IX-a F

    Eleve de la clasa a XII-a B i afiul programului

    Se lucreaz mult pe grupe

    Eleve cu materiale de studiat

    ----- Art i suflet ------------------------------------------------------------------------------------------------- 15 --

  • CERCURI METODICE

    Atelierul de coafor

    Manechinele noastrede la clasa a XI-a D

    Activitate despre automobilul electric

    Pe cnd lumea se pregtea deja de Crciun, coala noastr agzduit activitatea de perfecionare a cadrelor didactice care predaudiscipline tehnice, prin intermediul cercului metodic al zoneiOltenia.

    Pe 19 decembrie 2013, au fost prezentate metode de stimulare acreativitii elevilor pentru calificrile pe care le avem noi.Responsabil a fost d-na profesoar Maria Rou, care a realizat iprezentat referatul general pentru domeniul estetica i igienacorpului omenesc, nsoit de imagini filmate la orele de curs.Elevele de la coafor, coordonate de doamnele maistru instructor IlieGeorgica i Balte Elena, au realizat coafurile colegelor de latextile, care, sub ndrumarea d-nei prof. Tudora Ptracu, auconfecionat rochii de sear pentru evenimente deosebite.Manechinele clasei a XI-a D au realizat o parad a modei foarteapreciat de cei prezeni. Domnul profesor Adrian Ruse a realizat odezbatere cu elevii, pentru domeniul mecanic, cu temaAutomobilul electric pro i contra.

    n finalul activitii, un grup de eleve i elevi de la mai multeclase au prezentat un mic spectacol de Mo Crciun, n care aupredominat colindele. Grupul a fost pregtit de d-na profesoarAmalia Eftimie, i dintre colindtori s-a remarcat Tatiana Gudin, dela clasa a XII-a C, a crei voce deosebit a ncntat auditoriul.

    Cercul metodic pentru disciplinele tehnice a fost pentru noi unprilej de a arta o parte din ceea ce se face bun n coal iconsiderm c a fost un succes de imagine pentru unitatea noastrde nvmnt, ne-a declarat doamna directoare Angela Tulgara.

    Colindtori pentru inginerii notriNina tefnic, clasa XI-a C

    - 16 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • EDUCAIE CULTURAL

    Lansare de carte, Marian Sta: coala pe buneLuni, 16 decembrie 2013, ncepnd cu orele 16, un grup de zece eleve i elevi de la coala noastr, de la clasele a

    X-a E i a X-a F, au fost prezen i n sala de conferin e a Primriei Olteni a, nso i i de trei cadre didactice (Elenatefnache, Elena Lazr, Paul Niculi), pentru a asista la o lansare de carte avnd ca subiect coala din Romnia.

    Autorul, domnul Marian Sta, profesor dedoisprezece ani la coala de var a Universit iiHarvard, din SUA, se ocup n Romnia de cursuride formare pentru adul i pe teme de politici publice.Este preocupat de situa ia actual i de viitorul coliiromneti, expunndu-i ideile n lucrarea pe care afcut-o cunoscut cititorilor olteni eni.

    Autorul a fost prezent n Sala Mare a Primriei,unde a fcut o expunere despre despre ultima sa carteRomnia pe bune ncepe cu coala pe bune,editura BMI, Bucureti, 2013.

    A urmat o dezbatere, la care cei prezen i au pusntrebri autorului, iar acesta a rspuns.

    Domnul Marian Sta a purtat o mic discu ie icu elevii colii noastre care, dei au declarat climbajul autorului a fost prea elevat pentru nivelul lorde pregtire, s-au bucurat, totui, pentru c au putut vedea i audia un om valoros al Romniei de astzi.

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 17 --

    Ionela Sandu, clasa a X-a F

  • CONSILIUL ELEVILOR

    efii elevilorla nivel naional

    n perioada 4-7 februarie 2014, oraul Braov a gzduitcel mai important eveniment pentru activitatea structuriireprezentative a elevilor din Romnia. Adunarea Generalreprezint momentul n care sunt alei n mod democraticnoul Preedinte al Consiliului Na ional al Elevilor i ceidoi Secretari Executivi ai organiza iei.

    Evenimentul a fost organizat de Biroul Executiv alConsiliului Na ional al Elevilor i de Consiliul Jude ean alElevilor Braov cu sprijinul Inspectoratului colar JudeeanBraov, al Ministerului Educaiei Naionale i al altorparteneri locali i naionali.

    La adunare a fost prezent i domnul Remus Pricopie,ministrul educaiei naionale, care a discutat cu elevii, nspecial cu noii lideri ai acestora i a inut o cuvntare nplen.

    ntlnirea care a reunit peste 200 de elevi participan i nurma selec iei na ionale, venind din toate jude ele, a avutca scop alegerea noului Preedinte al Consiliului Na ionalal Elevilor, a celor doi Secretari Executivi (alDepartamentului de Educa ie i Comunicare i alDepartamentului de Organizare Intern). Totodat, n urmadesfurrii atelierelor tematice, delega ii au conlucratpentru ntocmirea strategiei de dezvoltare organiza ional aConsiliului Na ional al Elevilor pentru mandatul 2014-2015.

    n urma desfurrii procesului electoral, au fostnregistrate urmtoarele rezultate: Eduard MITITELU -noul Preedinte al Consiliului Na ional al Elevilor,Rare Ctlin BRLE Secretar al Departamentului deOrganizare Intern, Tudor GITAN Secretar alDepartamentului de Educa ie i Comunicare (Rela iiExterne).

    Eduard Mititelu este elev la Colegiul Naional MihaiEminescu din Botoani, n clasa a XI-a.

    Rare-Ctlin Brle este elev la Colegiul Na ional"Gheorghe incai" Baia Mare, clasa a X-a.Tudor Gitan este elev la Colegiul Na ional Petru RareSuceava, clasa a X-a.

    (continuare n pagina 19)

    Eduard Mititelu, din Botoani (n stnga) este noul Preedinteal Consiliului Naional al Elevilor

    Rare Ctlin Brle - Secretar al departamentului deOrganizare intern este din judeul Maramure

    Tudor Gitan din Suceava - Secretar al DepartamentuluiEducaie i Comunicare i Relaii Externe

    - 18 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • CONSILIUL ELEVILOR

    Dl. Ministru al Educaiei Naionale, Remus Pricopie (n picioare) i noulPreedinte al CNE, Eduard Mititelu (n stnga d-lui ministru)

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 19 --

    efii elevilor la nivel naional (continuare din pagina 18)

    Acetia au completat, la vrf, echipa ce formeaz BiroulExecutiv al Consiliului Na ional al Elevilor, alturi de ceiopt preedin i regionali: Delia LEPDATU (Nord-Est),Ioanis DIVOIU (Nord-Vest), Filip TISU (Vest), AlexandruENCIC (Sud-Vest), Denis Adrian ANDREI (Sud-Muntenia), Dariana NISTOR (Centru), CleopatraAlexandra NESTOR (Bucureti-Ilfov), Tudor CodrinBOSTAN (Sud-Est).

    Din judeul Clrai au participat la Adunarea Generala CNE de la Braov trei eleve, nsoite de doamnaprofesoar Liliana Niculi, coordonatoarea ConsiliuluiJudeean al Elevilor Clrai. Cele trei eleve au fost: TrancVeronica, de la Liceul Tehnologic Nicolae BlcescuOltenia, Ioni Diana, de la Liceul Alexandru Odobescudin Lehliu i Popescu Bianca, de la Colegiul NaionalBarbu tirbei Clrai. Acestea au participat laactivitile desfurate i la alegeri. Ele au fost impresionatede calitatea intelectual deosebit a colegilor din ar careau candidat pentru cele trei funcii.

    Informaii i imagini despre activitatea ConsiliuluiNaional al Elevilor putei gsi pe pagina de facebook aorganizaiei (https://ro-ro.facebook.com/consiliulelevilor/)i pe situl CNE (http://wedu.ro/).

    Eleve din judeul Clrai participante la CNE, februarie 2014

    Despre Consiliul Naional al ElevilorConsiliul Naional al Elevilor din Romnia a fost

    nfiinat n baza OMECT nr. 2782/2007. n prezent,Consiliul Elevilor funcioneaz n baza Regulamentului deorganizare i funcionare aprobat prin ordin de ministrunr.4247 din 26.06.2010.

    Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care aprinteresele elevilor la nivel local i naional, promotori aidezvoltrii climatului colar, dar i un cadru de dezvoltare,de educaie civic autentic i de formare a unor ceteniresponsabili.

    Consiliul Naional al Elevilor este structura carereprezint n prezent peste 3.200.000 de elevi din Romnia,fiind un factor important al democratizrii colii incurajrii relaiei de parteneriat profesor-elev. Prinintermediul acestui cadru de organizare, elevii i pot alegereprezentanii pe baza principiului legitimitii, potformula puncte de vedere specifice lor i pot elaborapropuneri pentru mbuntirea calitii vieii colare.

    Eleve din judeul Clrai participante la CNE,februarie 2014

    Marina Checiu, clasa a XI-a D

  • La 2 februarie 2014, a fost creat pagina deFacebook a Liceului Tehnologic Ion Ghica Oltenia.Iniiativa a aparinut domnului profesor Paul Niculi,consilierul educativ al colii.

    Una dintre sarcinile consilierului educativ al coliieste aceea de a asigura promovarea imaginii pozitive aacesteia prin toate mijloacele care-i sunt la ndemn.Am observat c mai toi elevii i mai toate cadreeledidactice care au acces la internet sunt zilnic peFacebook. Reelele de socializare au devenit adevratefenomene sociale n prezent, aa c nu are rost s neluptm cu ele. Este mai bine s folosim facilitile pecare le ofer. Una dintre aceste avantaje esteinformarea instantanee a tuturor celor aflai online nmomentul postrii unei informaii, a unei fotografii,sau a unui film. Poi face chiar anumite strategiieducaionale utiliznd Facebook-ul. Spre exemplu, ai oidee, dar nu tii dac elevilor le-ar plcea propunereata. Pn s faci un chestionar scris, s-l aplici, s-lanalizezi i s-l interpretezi, adesea te lai pguba.Prin intermediul Facebook-ului totul merge mult mairepede. Postezi o infomaie, o cerere, o sugestie, odistribui timp de cteva zile i eti atent la feedback-ulcelor care citesc sau vd ceea ce ai pus. Dac primetimulte like-uri sau comentarii nseamn c este ceva deinteres i merit s faci un proiect pe tema respectiv.

    Facebook-ul funcioneaz prin CERERE dePRIETENIE. Ideea mea a fost ca cel puin civa elevi de lafiecare clas s fie n lista de PRIETENI ai paginii oficialea colii, iar acetia s-i anune pe ceilali colegi ai clasei.,ne-a spus dl. prof. Paul Niculi.

    Puteam face mai demult aceast pagin de Facebook,dar ne-a fost team c vor aprea pe ea tot felul de lucrurireprobabile postate de elevi. Nu a fost aa, deci ea este unctig pentru noi. Orice noutate o postm aici i abia apoipe situl colii., ne-a spus d-na directoare Angela Tulgara.

    Adresa de Facebook a colii estehttps://www.facebook.com/ghica.liceu, iar numele lacare trebuie cerut prietenie este Ghica Liceu.Amintim i adresa sitului colii: www.artesimesrii.ro.

    Continut al paginii de Facebook a colii: Ghica Liceu

    Continut al paginii de Facebook a colii: Ghica Liceu

    Continut al paginii de Facebook a colii: Ghica Liceu

    Georgiana Mihai, clasa a XI-a D

    - 20 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • CONCURSURI

    Bibliotecara colii, d-na Tincua Nedu O mas de lucru n bibliotec Activitate educativ n biblioteca liceului

    ConcursulBiblioteca anului

    2014Liceul Tehnologic Ion Ghica Oltenia, s-a

    nscris la concursul naional Biblioteca anului2014. Concursul const n realizarea unuifilmule de maxim trei minute despre bibliotecaliceului i postarea sa pe YouTube.

    Prezentarea bibliotecii noastre a fost realizatde ctre cinci eleve de la clasa a IX-a E liceu,coordonate de doamna bibliotecar TincuaNedu. Actriele i realizatoare, n acelai timp,au fost Ilie Andreea, Matei Aurelia, ChiricLuciana, Chirana Nicoleta i Stan Georgiana,care au fcut o expunere relativ artistic i uordramatizat, cu text informativ i educaional afondului de carte i rolului bibliotecii n viaaunui licean.

    Concursul a fost lansat de Casa CorpuluiDidactic Iai i are dou seciuni (liceu igimnaziu). Toi particiupanii vor primi diplomede participare, iar primele trei locuri la nivelnaional vor fi rspltite cu 4000 lei (locul I),3000 lei (locul II) i 100 lei (locul III).

    Clasamentul concursului se va face n funciede numrul de vizionri. Aa c i rugm pe toicei care in la acest liceu s acceseze linkul demai jos i s-l trimit prietenilor pentru a finregistrate ct mai multe vizionri pe YouTube.

    http://www.youtube.com/watch?v=fvGVtDl9ldwHaidei s ne facem cunoscui!

    Andreea Ilie, clasa a IX-a E

    Imagine din filmul de prezentare a Bibliotecii Liceului I. Ghica

    Imagine din filmul de prezentare a Bibliotecii Liceului I. Ghica

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 21 --

    - 22 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • CONCURSURI

    CONCURSUL PATRULA ECO, 2013

    Interviu luat unei doamne, pe strad

    Patrula Eco GREEN GIRLS a liceului nostru

    Interviu luat unei doamne, pe strad

    Sigla programului naional Patrula Eco

    Semestrul nti al acestui an colar, a fost perioada dedesfurare a celei de-a asea ediii a ConcursuluiNaional de Responsabilitate Social PATRULAECO.

    De la coala noastr a fost nscris n concurs oechip numeroas format din cincizeci de elevi de la toateclasele, coordonai de doamna prof. Rodica Lupacu idoamna prof. Drgan Liliana.. Principala aciune a fostrealizat pe dta de 5 decembrie 2013, de ZiuaInternaional a Voluntariatului, cnd PATRULAGREEN GIRLS (aa cum s-a numit echipa noastr) a ieitn strad i a luat trectorilor circa 150 de interviuri pebaz de formular, cu privire la problema gestionriideeurilor menajere i de alte tipuri n localitate, la gradulde satisfacie a cetenilor fa de serviciile de salubritateoferite cetenilor de ctre autoritile locale.

    Formularele au fost trimise organizatorilorconcursului, urmnd ca acetia s le redirecioneze ctreinstituiile responsabile de rezolvarea problemelorconstatate. A fost realizat un filmule cu efortul elevilor dinacea zi, care a fost postat pe YouTube i poate fi vizionatla adresa de internet:http://www.youtube.com/watch?v=PeZUDmqHL2M.

    Acest concurs ne-a dat posibilitatea de a-i educa pecopii ntr-o manier nonformal pe teme de ecologie. Ceicincizeci de membri ai patrulei noastre s-au mobilizatfoarte bine i au fost ncntai de calitatea de reporteri pecare i-au arogat-o i de postura de militant pentruprotecia mediului., ne-a declarat d-na prof. RodicaLupacu

    Eleve de la clasa a X-a C n timpul realizrii interviurilorMarina Checiu, clasa a XI-a D

    - 22 --------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • PUNCTE DE VEDERE(continuare din pagina 5 LECIA DE MODESTIE)

    acum se numesc sporturi de lupt, sunt oamenide mare caracter. Am avut onoarea i surpriza de afi prezent la momentul n care PreedinteleFedera iei Romne de Arte Mar iale, kanchoFlorentin Marinescu, intrat n sal pentru a asista laexamenul celor trei candida i din ar la centuraneagr n ashihara. Toat activitatea s-a oprit, aacum se opresc toate activit ile unei unit imilitare n momentul apari iei generalului. A fostsalutat kancho cu respectul cuvenit, cutradi ionalul osu. Artele mar iale nseamnmodestie, iar omul acela, pe care l vzusem decteva ori doar la televizor, nu a cerut niciunprivilegiu. S-a aezat pe o bncu , alturi de al ispectatori, prin i sau prieteni ai sportivilor, i aateptat decernarea diplomelor, cnd, n modnormal a fost invitat s fac parte dintr-un fel deprezidiu, deoarece gradele (inclusiv centurile) nkarate sunt acordate de ctre un singur om, n cazul nostru Sen-Sei Petric Bulmaga.

    Momentul, cu adevrat educativ, care m-a impresionat a fost acela al decernrii diplomelor i al centurilor negre saude alt culoare, pentru cei nscrii la examen, care au dovedit o pregtire foarte bun. Este vorba despre faptul cregulamentul slii de karate prevede c nimeni nu poate avea acces cu ncl minte de strad, ci doar descul sau cunite ciupici albatri, din folie de plastic. n momentul n care au fost decernate diplomele de grade n ashihara, kanchoMarinescu Florentin, a fost n prezidiu, felicitndu-i pe sportivi, dar era ncl at cu acei cipici albatri din folie deplastic. Ceilal i cinci sensei erau descul i deoarece participaser la lupte sau la examinare. Domnul Marinescu ar fiputut s intre pe tatami (salteaua de concurs) n pantofi de strad i s acorde diplomele chiar dumnealui. Nimeni nu i-arfi reproat asta, avnd n vedere faptul c are centuri nalte n trei stiluri diferite de karate, deci chiar este o valoare.

    Dnsul a preferat, ns, a nu se amesteca nderularea examenului, apoi, n prezidiu, aaprut ncl at cu acei cipici albatri dinplastic, la fel cal cel din urm copil, sau caorice invitat prezent n sal, felicitndu-ipe tinerii karatiti, n mod special peMihai Paraschiv din Olteni a.

    Momentul cu adevrat special a fostacela n care, kancho Florentin Marinescu,dup ce a fost aplaudat de cre to i ceiprezen i, a cerut ca toat lumea s-l ascultei doar el singur s aplaude pentru ei. iaa a fcut. O sal mut asculta aplauzeleefului! A fost un elogiu la adresa celorcare muncesc, a antrenorilor, a sportivilorcare au n eles regulile progresului, dintrecare cea mai important este munca, i aprin ilor prezen i n sal, care isacrific, uneori, propria via pentrubinele copiilor.

    Nu trebuie s fii profesor sau nv tor, pentru a-i educa pe copii. Pentru mine, ca profesor, ceea ce am vzut astzi,la un examen de karate a fost un exemplu pozitiv. Un ef de federa ie, aproape echivalent cu ministrul educa iei, s-acomportat, ntr-o situa ie n care nu exista nicio televiziune, precum un novice n ale karatelor, ceea ce nu este deloccazul! A fost un elogiu la adresa celor care muncesc, la adresa antrenorilor, a sportivilor i a prin ilor care fac eforturimari pentru a-i sus ine material. A fost o lecie de modestie.

    Prof. Paul Niculi

    Preedintele Federaiei Romne de Arte Mariale (al doilea dindreapta), kancho Florentin Marinescu, se nclin n faa sportivilor.

    Kancho Florentin Marinescu (n centru), are n stnga sa (n costum)pe antrenorul Marcel Paraschiv i n dreapta sa pe Mihai Paraschiv,imediat dup examenul pentru obinerea centurii negre n ashihara.

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 23 --

  • ACTIVITI EXTRACOLARE

    Srbtoarea Crciunului 2013, cumisterul i bucuria naterii Domnuluipe care le aduce aceasta de fiecaredat, a prilejuit anul acesta derulareaa patru activiti extracurriculare.

    Prima, pe 16 decembrie, a constat n organizareaunui concurs de colinde la nivelul colii, cu titlulColinde din Btrni, cu participare individual.Din juriu au fcut parte prof. Paul Niculi, prof. Elenatefnache i d-na profesoar de religie tefanaDurlan. Persoanele nscrise trei biei i dou fete pentru interpretarea live, fr acompaniament saunegativ, a unui colind, au fost de la cinci clase, avndca spectatori circa 35 de colegi de-ai lor.

    A impresionat, cu vocea i cu talentul eiintepretativ, dar, nu mai puin, cu colindul bizantin pecare l-a cntat, eleva Tatiana Gudin, de la clasa a XII-aC, ctigtoare a premiului I.

    tiu multe colinde. Le-am nvat la biseric,deoarece eu fac parte din corul Bisericii SfntulGheorghe din Oltenia. n fiecare an, de Crciun,susinem un concert pentru oamenii din ora. Amdescoperit treptat c, pentru mine, nu pot existasrbtori de iarn fr ca eu s nu cnt colinde pentrucei dragi. Am fcut-o i la acest concurs deoarece amvrut s-mi ndemn colegii s asculte i altfel de muzicn afara manelelor., ne-a declarat zmbitoare Tatiana.

    Pe urmtoarele locuri s-au situat Georgiana Stan,clasa a IX-a E (locul II), Vasile Zavracu, clasa a IX-aC (locul III).

    M simt din nou copil de cte ori ascult colinde.Nimic nu se compar cu acele zile de Crciun n carestteam dup soba din buctrie, iar din cuptor ieeamirosul ademenitor de cozonaci. M-am bucurat c amfcut parte din juriu, iar copiii au interpretat foartefrumos colindele lor., ne-a spus d-ra profesoar Elenatefnache.

    Anul acesta ne-am gndit s organizm un concursde interpretare individual a colindelor, deoarece avemmuli elevi din mediul rural. Acolo, n unele cazuri,mai sunt pstrate tradiii strvechi. Speram sdescoperin un colind mai puin cunoscut, ceea ce s-antmplat, n cazul elevului Vasile Zavracu. Credem caciunea a fost un succes i ne propunem s o relumamul viitor., ne-a spus dl. prof. Paul Niculi

    Premianii concursului Colinde din btrni, decembrie 2013

    - 24 -------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet ------ --

  • ACTIVITI EXTRACOLAREUrmtoarea activitate a avut loc a doua zi, pe

    17 decembrie, i a constat n miniconcertul decolinde susinut de elevele clasei a IX-a F ncancelaria colii.

    Nu cntau prea bine, ne-a spus doamna prof.de religie tefana Durlan, care le-a pregtit peeleve, dar nu au acceptat s renune la ideea dea-i colinda profesorii de srbtori. S-au strduitmult la repetiii i a ieit ceva frumos.

    Activitatea a purtat titlul Colinde pentruprofesorii notri, la ea participnd 20 de elevei 14 cadre didactice, iar elevele au fostrspltite cu mere i dulciuri.

    A treia activitate a fost pregtit de d-naprofesoar Amalia Eftimie i d-na bibliotecarTincua Nedu i a fost un minispectacol deCrciun, cu scenet i colinde, susinut de eleviselectai de la mai multe clase, care, sub titlulColinde de Mo Crciun, au oferit clipe dedestindere i de fericire participanilor la cerculmetodic al inginerilor, din 19 decembrie 2013,care a avut loc la coala noastr. Toat lumea aapreciat momentul.

    Exist elevi talentai n coala noastr, doarc ei trebuie descoperii i convini c pot facelucruri frumoase. i cel mai greu este s-iconvingi c pentru orice trebuie s munceasc.n cazul de fa munca au fost repetiiile pentrucor. La sfrit, ns, toi au fost mulumii ifoarte bucuroi pentru c au fcut ceva frumos.,ne-a spus d-na profesoar Amalia Eftimie.

    A patra activitate a fost concertul de colindede Crciun, usinut, la 22 decembrie 2013, laBiserica Sfntul Gheorghe Oltenia, ca n fiecarean. El nu a fost organizat de coala noastr, ci de

    printele Dumitric, dar pentru c n corul bisericii s-au aflat trei persoane de la coala noastr, oferim activitatea caexemplu de petrecere pozitiv a timpului liber.

    Roxana Ene, clasa a X-.a C

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 25 --

  • TIMP LIBER

    Ce nseamnstreet dance?

    Street Dance este un termen umbrel (o denumire general, nsemnnd dans de strad) ce denot maimulte stiluri de dans, ce au evoluat n spaii publice precum pe strad, n curtea colilor i n cluburi. De celemai multe ori sunt improvizaii, ce au un caracter social i ncurajeaz interaciunea cu publicul dar i cu alidansatori.

    Termenul de Street dance este n general folosit pentru adescrie dansurile hip-hop i funk ce au aprut n Statele Unite nanii '70 i care sunt ntr-o continu cretere i dezvoltare ncultura hip-hop de astzi (breakdance, popping, locking, hip-hopnew style, house dance i electro dance). Aceste tipuri de danssunt foarte populare n ziua de azi, att ca exerci iu fizic, dar ica art i o form de competi ie practicat att n studiourile dedans, ct i n alte spa ii. Cele mai cunoscute din stilurile de dansce se practic n zilele noastre, precum breakdance, popping saulocking au nceput s apar n jurul anilor 1970, hip-hop newstyle i house dance n jurul anilor 1980 n New York i LosAngeles iar electro dance a aprut n 2000 n Fran a.

    Dei la nceput fiecare stil a aprut i s-a dezvoltat separatunul de cellalt, astzi, toate sunt asociate micrii hip-hopdeoarece au n comun mai multe elemente de street dance. Scenastreet dance-ului este mereu n schimbare, cu noi stiluri aprnd

    mereu, inspirate din muzica hip-hop iR&B. Krumping-ul este un exemplu destil de dans ce a aprut abia recent, atrecut din underground n main stream.

    De asemenea, se obinuiete camicri caracteristice de street dance sfie mbinate cu alte forme maitradi ionale de dans, dnd astfel natereunor stiluri precum lyrical hip-hop(micri mai fluide i cu interpretriteatrale) i street jazz (un hibrid ntrehip hop modern i jazz dance).Aceste stiluri sunt n general

    concentrate pe coregrafii i mai pu in peimproviza ie sau battle-uri i nu suntconsiderate street dance pur, ci ovariant alternativ a tradi ionalelorstilurilor de studio dance. n Jamaica,muzica dancehall (o versiune modern areggae-ului) a dat natere propriului stil de street dance cu aceeai denumire. Este un stil ce s-a dezvoltat maimult n ultimii cinci ani, alturi de alte stiluri noi, ce iau natere pe strzi n fiecare zi.

    Daniel-Cezar Anghel , clasa a IX-a B

    - 26 -------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet ------ --

    Sursa foto: http://scoalaarte.ro/

    http://kissfm.ro/blogs/brasov/

  • EDUCAIE SEXUAL

    Avnd n vedere c n coala noastr avemcazuri de eleve cstorite chiar din clasa a IX-a i cn jurul vrstei de 16 ani apare tentaia nceperiivieii sexuale, oferim n acest numr al revistei, nspecial pentru fete cteva informaii privind unelemetode de contracepie. Nu de alta, dar o sarcin lao vrst prea mic nu nseamn deloc o fericire. nafara posibilelor probleme medicale grave, ea poateavea efecte total nedorite pe plan psihic i pe plansocial.

    Metodele contraceptive naturale, cunoscutesub numele de metode de prevenire a fertilitii,se bazeaz pe faptul c ovulul este apt pentrufertilizare numai ntr-o anumit zi a ciclului (darspermatozoizii pot ntlni ovulul oricnd, pentruc ei stau ascuni n vagin timp de aproximativopt zile naintea ovulaiei). Scopul acestor metodeeste acela de a stabili ziua ovulaiei, cu altecuvinte spus, aflarea zilelor n care este interzisactivitatea sexual (n cazul n care nu doreticopii, firete).

    S vedem care sunt aceste metode naturale deprevenire a fertilitii !

    Metoda calendarului se bazeaz pe pstrareaunei evidene lunare a datei la care ncepemenstruaia (tocmai de aceea se mai foloseteexpresia a ine calendarul). Ea pornete de la unfapt comun (Atenie !!! Nu este obligatoriu !!!) covulaia se produce aproximativ 14 zile nainte denceperea urmtoarei menstruaii. Se presupune cn acest mod se poate stabili perioada ovulaiei(cuplul se va abine n acest interval de la relaiilesexuale).

    Cum se ine calendarul? S presupunem cciclul menstrual este de 28 de zile! i acum,atenie!

    scade 18 zile din 28 (ai aflat c prima zi ncare trebuie s ncepi abstinena este a 10-a).

    scade 11 zile din durata ciclului menstrual(28-11=17). Ai aflat ultima zi de pericol.

    Metode contraceptive naturale

    n concluzie, pentru un ciclu constant de 28 dezile, perioada periculoas este cuprins ntre 10-17 zile ale ciclului menstrual. Dac ciclurile variazca durat, pentru a calcula prima zi de ncepere aabstinenei, se alege ciclul cel mai scurt i pentruultima zi, ciclul cel mai lung.

    Pentru ca metoda calendarului s dea rezultatebune, calculeaz ct mai exact perioada deabstinen ! Pstreaz o eviden strict a zilelor denceput i de sfrit a ase cicluri (cu ajutorul acestuigrafic vei identifica cel mai scurt i cel mai lungciclu. n felul acesta este posibil stabilireaperioadei de abstinen). n general, aceast metodd rezultate bune cu o condiie: ciclurilemenstruale s fie regulate. i n astfel de cazuriexist ns un coeficient de eroare. Sunt situaii caoboseala, stresul .a. care pot influena dataovulaiei.

    Despre alte metode, n numrul urmtor alrevistei A&S.

    EDUCAIE SEXUAL

    Nu uitai !

    Metodele contraceptivenaturale nu v apr de

    SIDAMarina Vlciu, clasa a IX-a D

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 27 --

  • Aforisme despre prietenie Nu am nevoie de un prieten care s se schimbe atunci cnd eu m schimb i care s dea din

    cap atunci cnd eu dau din cap ; umbra mea ar putea face mai bine asta.(Plutarh)

    Cea mai bun perioad de a-i face prieteni este aceea dinainte de a avea nevoie de ei.(Ethel Barrymore)

    Tcerea reprezint adevarata conversaie dintre prieteni. Nu a nu spune, ci a nu avea nevoie sspui este ceea ce conteaz.

    (Margaret Lee Runbeck) Numai adevraii prieteni i spun cnd faa i este murdar.

    (Proverb sicilian) A-i face prieteni care s i fie adevrai prieteni reprezint cel mai sigur semn al succesului

    unui om n via.(Edward Everett Hale)

    Exist ceva magic n amintirea unei prietenii din coal; ea mblnzete inima i poate chiarafecta sistemul nervos al celor care nu au inim.

    (Bejamin Disraeli) Nu am nicio ndoial c mi merit dumanii, dar nu cred ca mi merit prietenii.

    (Walt Whitman) Adevarata prietenie nu este niciodat calm."

    (Marchizul de Sevigne) Atunci cnd prietenii nceteaz s fie franci i folositori unii altora, ntreaga lume pierde ceva

    din stralucirea ei.(Anatole Broyard)

    Aceast comunicare a sinelui unui om cu prietenii si d natere la dou efecte contrarii;ntruct dubleaz bucuria i mparte n dou nefericirea.

    (Francis Bacon)Culese de prof. Elena tefnache

    - 28 -------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet ------ --

  • DEBUT POETIC

    ----- Art i suflet ---------------------------------------------------------------------------------------------- 29 --

    Sorina Medincean

    Pagin de Ionela Anghel, clasa a XII-a D

    Curajul fr fapt,e laud deart

    IepureleBotior Catifelat,

    zis adesea i Fricosul,ntr-o zi s-a apucat

    s fac pe curajosul.i pe un ogor cu varz

    rotund, plin, frumoas,s-a oprit din alergare -nu aa, din ntmplare,ci s road multe verzeuna dup alta, stranic,fr ns ca s-i pese,

    nici de puc, nici de paznic.

    Chiar dac s-a sturatcu rvn a continuat,

    ronind chiar i coceniifr team de vedenii.

    Dar deodat' se-auzi: poc!i cu tot curajul lui

    iepurele-o lu din locdrept spre culmea dealului.

    A vrut s schimbe zicala,ca apoi s-i mearg fala,

    darBotior Catifelat

    Tot Fricosu-a fost strigat.

    Cosnzene

    Cosnzene, Cosnzene,Purttoarele de gene,De mrgele i sprncene,Fetele, frumoasele

    Dorm albastru-argintiui n vis poveste scriuPentru somnul genelor,Genelor, sprncenelor!

    i se face c n zori,Cnd lumina se trezete,Sunt pe pern albe floriRsrite din poveste.

    i-n parfumul lor curat,Cosnzene, Cosnzene,Fluturii din aripi batPe la ochi i pe la gene!

    IarnJocul fulgilor de neaA-nceput de ieri prin sat,Ptur de catifeaPeste case s-a lsat...

    Copilai cu cciulieLunec pe gheaa rece.Umbl vorba-n ulieC prin sat Moul va trece...

  • FOTOREPORTAJ

    Fotoreportaj : Pe ap i prinpdure

    FOTOGRAFII ORIGINALE DE LIVIU GRUIA,CLASA a X-a D

    - 30 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Art i suflet --------

  • Vizitai pagina web a colii: www.artesimeserii.ro(putei descrca de acolo varianta online a revistei Art i suflet)

    Vizitai pagina de Facebook a colii:https://www.facebook.com/ghica.liceu

    LICEUL TEHNOLOGICION GHICA OLTENIA

  • Revist multiplicat la Liceul Tehnologic Ion Ghica Oltenia

    ISSN 2067 1202