reprezentațiile teatrale în grecia antică

of 16 /16
Spectacolul de teatru în Grecia antică Realizat de Grigoriu Cristian

Author: cristian-grigoriu

Post on 02-Feb-2016

13 views

Category:

Documents


1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Teatrul în Grecia Antică

TRANSCRIPT

Spectacolul de teatru n antichitatea greac

Apariia primului actorSe tie ca teatrul grec s-a nscut din imnurile - cantate de cor in cinstea lui Dionysos, zeul viilor, livezilor si ogoarelor roditoare. Condus de un corifeu, corul ntina imnuri de lauda, ntrerupte de naraiunea unor episoade din viaa zeului. Apoi corul s-a mprit in doua semicoruri cntnd alternativ, in frunte cu doi corifei care-si ddeau rspunsuri unul altuia. In momentul cnd unul din coriti a rspuns corului si corifeilor prin cuvinte atribuite zeului, ca si cnd el nsui ar fi fost Dionysos, a aprut de fapt primul actor. Faptul s-a petrecut cnd Pisistrat, tiranul Atenei, a organizat aici cele dinti spectacole teatrale, in anul 534 i.Hr.

Teatrul grec timpuriuLegenda lui Dionysos va fi nlocuit cu subiecte luate din trecutul istoric sau legendar al oamenilor;Apar mtile care reprezentau tipuri umane;Coritii si actorul urc pe o estrada spre a fi vzui de public;Eschil introduce al doilea actor

Semnificaia corului in teatrul grecCorul acest smbure originar din care s-a nscut tragedia reprezenta vocea poetului sau glasul contiinei ceteneti a publicului;Corul ddea explicaii asupra antecedentelor sau asupra faptelor ce urmau sa se desfoare pe scena;Corul era un fel de actor colectiv care, prin interveniile si dansurile sale mimice de mare expresivitate, sporea estetica, grandoarea si dramatismul spectacolului.Edificiile destinate reprezentrilor teatraleLa nceput, in Grecia antica, reprezentrile teatrale aveau loc in piaa publica, in fata templelor sau a catedralelor in agora;Ulterior s-a trecut la construirea de edificii special destinate spectacolelor de teatru;Teatrele greceti erau construite pe coastele dealurilor. Datorita formei lor semicirculare, vocile actorilor se auzeau pane in ultimul rnd, chiar daca acetia vorbeau in oapta! ActoriiActorii nu puteau fi dect brbai si i interpretau rolurile, ntotdeauna, purtnd o masca; Prin mti erau redate expresii de durere sau de bucurie, astfel nct actorul sa nu i pun amprenta propriilor triri in rolul pe care l interpreta.Mtile mai aveau i scopul de a comunica publicului rolul care era jucat de brbat sau de femeie, de nelept sau de nebun.Dat fiind faptul c teatrele greceti erau imense, cu pana la 17.000 de locuri, feele actorilor erau greu de vzut din ultimele rnduri, dar mtile mari si colorate erau uor de recunoscut.

Reprezentaiile teatraleAveau un caracter special. Se repetau in aceleai perioade sub forma de concurs dramatic ( festival ). De asemenea, constituiau si un element educativ;Femeilor le erau interzise comediile;Reprezentaiile ncepeau in zori si se terminau la apusul soarelui. Fiecare ciclu tragic era alctuit din 3 tragedii + o drama satirica.Dup sunetul de goarna, care anuna nceperea spectacolului, un actor recita prologul. Prologul coninea esena aciunii si antecedentele ei. Pentru a obine efectele comice dorite, actorul recurgea la tonuri de voce.

Edificiile destinate reprezentrilor teatraletribunele pentru spectatori (theatron); scena pe care evoluau actorii (skene); un spaiu in fata primului rnd de spectatori, in care, de regula, sttea corul, care aproba sau nega, prin interveniile sale, evenimentele redate pe scena(orchestra) si loja orchestrei (logeion), in care se micau actorii atunci cnd recitau sau aveau de susinut monologuri.

Teatrul lui Dionysos din Atena

construit sub AcropoleImportanta acestui teatru vine din faptul ca este locul de nastere al teatrului european. Prima piesa a fost pusa in scena in anul 534 i.e.n.teatrul avea 17 000 de locuri dispuse pe 64 de rnduri. In prezent, mai exista doar 20 de rnduri. Locurile pe care stteau spectatorii erau din calcar, iar persoanele importante aveau rezervate tronuri din marmura.teatrul a fost construit pentru a srbtori festivalul zeului Dionysos. Cu aceasta ocazie, avea loc un concurs dramatic in care se interpretau piese scrise de poeii tragici greci (Euripide, Eschil, Aristofan, Meander, Sofocle si alii).