regulament liceeeenta disertatie 2014-2015

Upload: ana-maria

Post on 05-Oct-2015

13 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

jjj

TRANSCRIPT

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Aprobat n Consiliul Facultii

    la data de 17.11.2014 REGULAMENT PRIVIND ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENELOR DE

    FINALIZARE A STUDIILOR N NVMNTUL SUPERIOR (LICEN, DISERTAIE)

    ANUL UNIVERSITAR 2014/2015

    Prezentul regulament a fost elaborat n temeiul: Regulamentului ULBS privind

    organizarea i desfurarea examenelor de finalizare a studiilor din nvmntul superior; Legii educaiei naionale nr.1/2011; Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare; Legii nr.60/2000 privind dreptul absolvenilor nvmntului superior particular de a susine examenul de finalizare a studiilor la instituii de nvmnt superior de stat acreditate; Hotrrii guvernului nr.404/2006 privind organizarea i desfurarea studiilor universitare de masterat; Ordinul ministrului educaiei, cercetrii, tineretului i sportului nr. 4033 din 12 aprilie 2011 privind metodologia cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor n nvmntul superior - examene de absolvire, licen, diplom, selecie, disertaie i Cartei Universitii Lucian Blaga din Sibiu.

    Regulamentul stabilete regulile generale privind organizarea i desfurarea examenelor de licen i de disertaie, la Facultatea de tiine Economice, din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu, pentru anul universitar 2014-2015.

    Art. 1 - (1) Organizarea i desfurarea examenului de licen/disertaie sunt de competena Consiliului Facultii, care rspunde de aplicarea corect a prezentului Regulament.

    (2) Finalizarea studiilor pentru absolvenii studiilor organizate n baza Legii nr.288/2004 se ncheie:

    a) pentru ciclul I - studii universitare cu examen de licen; b) pentru ciclul II - studiile universitare de masterat cu examen de disertaie.

    Art. 2 - (1) Examenul de licen const n dou probe, dup cum urmeaz:

    - proba I Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate; - proba II Prezentarea i susinerea lucrrii de licen. (2) Modul de susinerea a probelor pentru examenul de licen este urmtorul: - pentru proba I examen scris (test gril), din tematica i bibliografia

    publicate pe site-ul facultii, cu cel puin 6 luni nainte de data planificat pentru desfurarea examenului;

    - pentru proba II examen oral, desfurat prin contact direct, nemijlocit prin prezena, n acelai loc i n acelai moment, a comisiei de examen cu examinatul.

    (3) Examenul de disertaie const ntr-o singur prob, i anume: - prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie pot fi publice i se desfoar oral, prin contact direct, nemijlocit prin prezena, n acelai loc i n acelai moment, a comisiei de examen cu examinatul.

    Art. 3 (1) Proba de evaluare a cunotinelor fundamentale i de specialitate trebuie s stabileasc nivelul cunotinelor dobndite de absolveni pe parcursul facultii i capacitatea acestora de a corela cunotinele dobndite n cadrul diferitelor discipline fundamentale i de specialitate studiate i de a utiliza aceste cunotine pentru soluionarea diverselor aplicaii din domeniul specializrii absolvite.

    (2) Proba de prezentare i susinere a lucrrii de licen/disertaie trebuie s evalueze capacitatea absolvenilor de a procesa i de a utiliza creativ cunotinele dobndite i informaiile din bibliografia studiat, pentru rezolvarea unei aplicaii, studierea unei teme sau realizarea unui studiu de caz din domeniul specializrii/programului de studii absolvite i de a justifica i susine cu argumente logice, fundamentate tiinific, soluiile propuse sau concluziile formulate n lucrarea elaborat.

    Art. 4 - Pentru fiecare prob a examenelor de finalizare a studiilor n nvmntul superior, examinarea se ncheie prin acordarea unei note.

    a. Examenul de licen se consider promovat dac nota obinut la fiecare prob este de cel puin 5,00 i media aritmetic a celor dou note este de cel puin 6,00. Absolventul care nu obine not de promovare la proba de evaluare a cunotinelor fundamentale i de specialitate nu poate susine lucrarea de licen. Examenul de licen se consider finalizat dac cele dou probe componente sunt susinute i promovate n aceeai sesiune.

    b. Examenul de disertaie se consider promovat dac nota obinut la prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie este de cel puin 6,00.

    Art. 5 - Facultatea de tiine Economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu poate organiza examen de licen pentru absolvenii proprii la specializri pentru care are acreditare n condiiile legii: Finane-bnci; Economia comerului, turismului i serviciilor; Management; Contabilitate i informatic de gestiune; Marketing; Economie general; Afaceri internaionale. Art. 6 - Facultatea de tiine Economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu poate organiza examen de disertaie numai pentru absolvenii proprii. Art. 7 Facultatea de tiine Economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu poate organiza examen de licen pentru absolvenii programelor altor instituii de nvmnt de stat sau particulare autorizate provizoriu, pentru care este desemnat de Ministerul Educaiei Naionale, la specializrile acreditate ale facultii. Art. 8 - La o specializare/un program de studii examenul de finalizare a studiilor se organizeaz i se desfoar n aceleai condiii pentru toi candidaii, indiferent de forma de nvmnt parcurs.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Art. 9 - Alegerea temei, documentarea i ntocmirea lucrrii de licen/disertaie se vor realiza cu respectarea strict a etapelor prezentate n prezentul regulament .

    Art. 10 - (1) nscrierea candidailor pentru susinerea examenului de licen se efectueaz cu cel puin 10 zile nainte de nceperea examenului, fie individual, fie de ctre instituia de nvmnt superior la care au urmat studiile, n baza protocolului ncheiat cu aceast instituie.

    (2) nscrierea la examenul de licen se efectueaz la Secretariatul Facultii, prin depunerea lucrrii de licen (un exemplar din lucrare copertat + CD) i a dosarului de nscriere, care va cuprinde urmtoarele:

    a. pentru absolvenii Facultii de tiine Economice din cadrul ULBS din promoia 2014-2015:

    1. fi de nscriere- model tipizat 2. certificat de competen lingvistic 3. fi de lichidare; 4. certificat de natere - copie legalizat; 5. copie buletin/carte de identitate; 6. trei fotografii tip buletin; 7. declaraie pe proprie rspundere privind originalitatea coninutului i

    calitatea lucrrii elaborate, conform Anexei nr.1; 8. diploma de bacalaureat n copie legalizat.

    b. pentru absolvenii Facultii de tiine Economice din cadrul ULBS din

    alte promoii: 1. supliment de diplom 2. fi de nscriere- model tipizat 3. certificat de competen lingvistic; 4. fi de lichidare; 5. certificat de natere - copie legalizat 6. copie buletin/carte identitate; 7. trei fotografii tip buletin; 8. declaraie pe proprie rspundere privind originalitatea coninutului i

    calitatea lucrrii elaborateconform Anexei 1. 9. diploma de bacalaureat n copie legalizat.

    c. pentru absolvenii altor faculti de profil prevzute la art. 8:

    1. cerere scris n care s se precizeze universitatea, facultatea, specializarea absolvit, anul absolvirii, durata studiilor i titlul lucrrii de diplom;

    2. acordul instituiei de unde provin; 3. copie dup Monitorul Oficial n care specializarea absolvit este

    acreditat/autorizat s funcioneze provizoriu; 4. certificat de competen lingvistic; 5. fi de nscriere- model tipizat 6. diplom de bacalaureat n copie legalizat; 7. adeverin de absolvire fra examen de licen; 8. supliment de diplom;

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    9. certificat de natere - copie legalizat; 10. copie buletin/carte identitate; 11. trei fotografii tip buletin; 12. declaraie pe proprie rspundere privind originalitatea coninutului i

    calitatea lucrrii elaborate, conform Anexei 1. Art. 11 - nscrierea la examenul de disertaie se efectueaz cu cel puin 10 zile nainte de nceperea examenului, la Secretariatul Facultii, prin depunerea lucrrii de disertaie (un exemplar din lucrare copertat + CD) i a dosarului de nscriere, care va cuprinde urmtoarele:

    1. fi de nscriere (model tipizat); 2. fi de lichidare; 3. certificat de natere - copie legalizat; 4. trei fotografii tip buletin; 5. declaraie pe proprie rspundere privind originalitatea coninutului i

    calitatea lucrrii elaborate, conform Anexei 1; 6. diplom de licen copie legalizat.

    Art. 12 - Candidaii la examenul de licen prezint, la nscriere, un certificat de competen lingvistic ntr-o limb de circulaie internaional, eliberat de ctre departamentul de profil din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu sau de ctre o alt instituie specializat, naional ori internaional, recunoscut de Facultatea de tiine Economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu.

    Art. 13 - (1) Absolvenii programelor de studii acreditate n Facultatea de tiine economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu se nscriu i susin examenul de licen, n condiiile legii, n cadrul acestei instituii.

    (2) Absolvenii programelor de studii desfurate de Facultatea de tiine Economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu acreditate, din motive ntemeiate (schimbarea domiciliului, cstorie, etc.) se pot nscrie i pot susine, dup caz, examenul de licen la o alt universitate organizatoare a acestor examene numai cu aprobarea Senatului Universitii Lucian Blaga din Sibiu i a Senatului Universitii unde urmeaz s susin examenul de finalizare a studiilor. Aceeai condiie se cere i pentru susinerea examenului de licen la Facultatea de tiine Economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu de absolveni ai programelor acreditate sau autorizate s funcioneze provizoriu de la alte universiti acreditate.

    Art. 14 - (1) Candidaii la examenul de licen/disertaie poart rspunderea privind originalitatea coninutului i calitatea lucrrilor elaborate i susinute. Fiecare candidat la examenul de licen/disertaie va completa un document specific pus la dispoziie prin grija Secretariatului facultii, privind originalitatea coninutului i calitatea lucrrii elaborate (Anexa 1).

    (2) Fiecare lucrare de licen/disertaie va fi evaluat naintea prezentrii, sub aspectul originalitii coninutului i calitii. n situaiile n care sunt dovezi de plagiat, candidaii n cauz vor fi sancionai cu excluderea de la examenul de licen/disertaie i refacerea acestuia pentru sesiunile urmtoare.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Art. 15 - (1) Comisiile de examen de finalizare a studiilor se stabilesc pe programe de studii/specializri prin decizia rectorului la propunerea Consiliului facultii i cu aprobarea Senatului universitii. Comisiile se fac publice.

    (2) Fiecare comisie cuprinde de regul patru membri i este alctuit din preedinte, minimum doi membri i secretar.

    (3) Preedintele comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie s aib gradul didactic de profesor universitar sau confereniar universitar. Membrii comisiei trebuie s dein titlul tiinific de doctor i gradul didactic cel puin de lector universitar. Secretarul comisiei trebuie s aib cel puin gradul didactic de asistent universitar i are numai atribuii de administrare a documentelor.

    Art. 16 - (1) Subiectele pentru proba I - evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate se stabilesc avnd la baz urmtoarele criterii: s fie n strict conformitate cu coninutul tematicii i bibliografiei afiate; s asigure o cuprindere echilibrat a materiei i s poat fi rezolvate de candidai n limita timpului destinat (maxim 3 ore); s fac posibil aprecierea obiectiv a pregtirii candidailor, a capacitii lor de gndire i a aptitudinilor .

    (2) Proba I este eliminatorie. Candidaii care nu au promovat proba I nu vor fi admii la susinerea probei II.

    (3) Susinerea lucrrii de licen/disertaie se face n edina public la care sunt prezeni preedintele comisiei, secretarul comisiei i cei doi membri ai comisiei. La susinere poate participa i ndrumtorul tiinific.

    Art. 17 - (1) Rezultatele obinute de candidai pentru proba I se comunic prin afiare la sediul facultii i pe pagina de web, n termen de cel mult 24 de ore de la data susinerii probei.

    (2) Eventualele contestaii privind rezultatele probei I se depun la secretariatul facultii n termen de cel mult 24 de ore de la comunicarea/afiarea rezultatelor (n intervalul orar precizat n momentul comunicrii/afirii rezultatelor) i se rezolv n termen de cel mult 24 de ore de la data ncheierii termenului de depunere a contestaiilor de ctre o comisie de analiz i soluionare a contestaiilor numit de decanul facultii dintre cadrele didactice de specialitate care nu au fcut parte din comisia care a corectat lucrrile. (3) Contestaiile se rezolv exclusiv la nivelul facultii, iar deciziile comisiilor de analiz i soluionarea contestaiilor sunt definitive. Art. 18 - (1) Nota la susinerea lucrrii de licen/disertaie se acord de membrii comisiei de examen n baza aprecierii susinerii lucrrii n faa comisiei. Nota final la aceast prob rezult din media aritmetic a notelor acordate de fiecare membru al comisiei prezent la susinere. Notele membrilor comisiei de examen sunt note ntregi, de la 10 la 1. Media se trunchiaz la dou zecimale.

    (2) Rezultatele obinute de candidai pentru proba II se comunic imediat dup desfurarea probei, n scris, prin nmnarea fiecrui candidat a unui document, semnat de preedintele comisiei, cu nota obinut la aceast prob.

    (3) Rezultatele obinute la probele orale - susinerea lucrrilor de licen/disertaie nu pot fi contestate.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Art. 19 Rezultatele finale obinute de candidai la examenul de licen/disertaie se comunic prin afiare la sediul facultii i pe pagina de web, n termen de cel mult 48 de ore de la finalizarea examenului de licen/disertaie la nivel de facultate. Art. 20 - n cazul nepromovrii examenului de finalizarea a studiilor, acesta poate fi susinut ntr-o sesiune ulterioar cu suportarea de ctre candidat a taxei de susinere stabilit de senatul universitii. Art. 21 - Examenul de finalizare a studiilor, pentru fiecare an universitar, se organizeaz n dou sesiuni, n perioadele 15 iunie 30 iulie i 15 februarie 20 martie. Art. 22 - (1) Candidailor care au promovat examenul de licen/disertaie li se elibereaz documentele legale corespunztoare.

    (2) Pn la eliberarea diplomei, candidailor care au promovat examenul de finalizare a studiilor, li se elibereaz la cerere adeverin de absolvire care conine informaiile i semnturile nscrise n diplom.

    (3) Candidaii care nu au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, dac este cazul, o adeverin de absolvire a studiilor universitare fr licen/disertaie, nsoit de situaia matricol. Art. 23 - Tematica i bibliografia pentru evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate se aprob de Consiliul Facultii i se public pe site-ul facultii, cu cel puin 6 luni nainte de data planificat pentru desfurarea examenului. Art. 24 (1) Temele pentru lucrrile de licen/disertaie propuse de fiecare cadru didactic se aprob de ctre Departamentul de specialitate.

    (2) Lucrrile de licen/disertaie trebuie s respecte normele de ntocmire i redactare prevzute n Anexa nr. 2.

    (3) Coordonatorii tiinifici asigur ndrumarea candidailor pe tot parcursul elaborrii lucrrii de licen/disertaie, avnd n acest cadru rspunderea pentru tema propus.

    Art. 25 - Calendarul pentru susinerea examenului de licen/disertaie pentru anul universitar 2014/2015 este prezentat n Anexa nr. 2.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    ETAPE PRELIMINARII I ETAPE PENTRU ALEGEREA TEMEI, DOCUMENTAREA I ELABORAREA LUCRRII DE LICEN/DISERTAIE

    I. Alegerea de ctre studeni a temei pentru lucrarea de licen/disertaie se va face n dou etape:

    1) Alegerea temelor n urma discuiilor cu cadrele didactice ale Facultii de tiine Economice, validate de directorii de departament. n acest sens, fiecare student mpreun cu cadrul didactic ndrumtor ales va stabili tema lucrrii de licen/disertaie pn n data de 28.11.2014. Ca urmare a acestui fapt, fiecare cadru didactic va reine temele n portofoliul su pe numele studenilor care au optat pentru acele teme. NOT: Numrul de teme care pot fi alocate studenilor de ctre fiecare cadru didactic este stabilit n funcie de numrul potenialilor absolveni ai facultii.

    2) Numrul temelor de licen/disertaie pentru fiecare cadru didactic, rmase nealocate dup perioada descris anterior, vor fi afiate pe pagina web a facultii. Studenii mai pot stabili mpreun cu ndrumtorul i rezerva tema pn la data de 09.01.2015.

    II. Dup alegerea temei nu se admite schimbarea coordonatorului tiinific. Titlul lucrrii de licen/disertaie poate fi modificat doar cu acordul scris al coordonatorului tiinific i directorului de departament.

    III. Contactarea coordonatorului tiinific pentru elaborarea sub ndrumarea acestuia a planului lucrrii i stabilirea bibliografiei se va face pn cel trziu la data de 27.02.2015.

    IV. Contactarea coordonatorului tiinific pe parcursul elaborrii lucrrii de licen/disertaie se va face prin e-mail sau n programul de consultaii al coordonatorului, afiat pe site-ul facultii.

    V. Contactarea coordonatorului tiinific pentru eventuale observaii i recomandri, n vederea finalizrii lucrrii de licen/disertaie. Termen limit: 18.05.2015.

    VI. Fiecare student din anii terminali are obligaia s depun la secretariatul facultii un Raport privind elaborarea lucrrii de licen/disertaie. Raportul privind elaborarea lucrrii de licen/disertaie are termenul limita de depunere 27.05.2015.

    VII. Predarea lucrrii la Secretariatul Facultii, mpreun cu dosarul de nscriere la examenul de licen/disertaie. Perioada: 15.06.2015 23.06.2015.

    Candidaii la examenul de licen/disertaie provenii din alte promoii ale

    Facultii de tiine Economice din cadrul Universitii Lucian Blaga din Sibiu vor respecta urmtoarea procedur:

    o depunerea unei cereri scrise la Secretariatul Facultii de tiine Economice din cadrul ULBS n care s se precizeze specializarea absolvit, anul absolvirii, durata studiilor i titlul lucrrii de diplom; termen limit: 12.05.2015;

    o contactarea coordonatorului tiinific desemnat de Facultate pentru elaborarea i/sau modificarea lucrrii de diplom, cu respectarea normelor tiinifice i formale ale Facultii de tiine Economice din cadrul ULBS; termen limit: 18.05.2015;

    o predarea lucrrii la Secretariatul Facultii, mpreun cu dosarul de nscriere la examenul de licen/disertaie. Perioada : 16.06.2015 23.06.2015.

    Candidaii la examenul de licen provenii din alte instituii de nvmnt

    superior (conform art. 7 din Regulament) vor respecta urmtoarea procedur:

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    o depunerea dosarului de nscriere la examenul de licen la Secretariatul Facultii de tiine Economice din cadrul ULBS; termen limit: 12.05.2015. Dosarul trebuie s cuprind urmtoarele:

    - cerere scris n care s se precizeze universitatea, facultatea, specializarea absolvit, anul absolvirii, durata studiilor i titlul lucrrii de diplom;

    - acordul instituiei de unde provin; - copie dup Monitorul Oficial n care specializarea absolvit este

    acreditat/autorizat s funcioneze provizoriu; - certificat de competen lingvistic; - diplom de bacalaureat n copie legalizat; - supliment de diplom; - certificat de natere - copie legalizat; - trei fotografii tip buletin; - declaraie pe proprie rspundere privind originalitatea coninutului i calitatea

    lucrrii elaborate. o contactarea coordonatorului tiinific desemnat de Facultate pentru elaborarea

    i/sau modificarea lucrrii de licen, cu respectarea normelor tiinifice i formale ale Facultii de tiine Economice din cadrul ULBS; termen limit: 18.05.2015;

    o predarea lucrrii la Secretariatul Facultii n Perioada : 16.06.2015 23.06.2015. TERMENELE LIMIT I PERIOADELE PRECIZATE ANTERIOR AU CARACTER

    OBLIGATORIU. NERESPECTAREA LOR POATE ATRAGE RESPINGEREA LUCRRII DE LICEN/DISERTAIE.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    NORME DE NTOCMIRE I REDACTARE A LUCRRII DE LICEN/DISERTAIE

    Lucrarea de licen/disertaie trebuie s reprezinte dovada acumulrii de cunotine cu caracter interdisciplinar i a capacitii de analiz i sintez a absolvenilor.

    Structura obligatorie a lucrrii de licen/disertaie:

    - cuprins paginat; - componenta teoretic (prezentarea temei abordate i ncadrarea ei n literatura de

    specialitate) 30-60% din economia lucrrii; - prezentarea contribuiilor originale; - dezvoltarea studiului de caz, n funcie de profilul i tematica lucrrii; - relevarea principalelor concluzii i propuneri; - lista bibliografic, n ordinea alfabetic a autorilor; - anexe.

    Norme de tehnoredactare a lucrrii de licen/disertaie:

    Lucrarea va avea 40-50 de pagini; Format A4, scris la un rnd, marginea din stnga 2,5 cm, restul marginilor 2 cm; Caractere Times New Roman de 14 pt., la un rnd, justify; Lucrarea trebuie s fie scris cu diacritice; Tabelele i figurile se numeroteaz i au denumiri, cu indicarea sursei bibliografice; Referinele bibliografice apar ca note de subsol; se vor indica, n mod obligatoriu,

    autorul, titlul lucrrii, editura, anul, pagina; Anexele vor avea o ntindere corespunztoare, care nu va depi ns jumtate din

    volumul lucrrii principale; Lucrarea poate fi ndosariat cu inele din plastic sau n mod clasic, cu copert de

    carton; Durata prezentrii lucrrii de licen/disertaie n faa comisiei este de 8-10 minute. Coperta i prima pagin a lucrrii de licen/disertaie trebuie s aib urmtorul

    format:

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Coperta: Prima pagin: UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU

    FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE SPECIALIZAREA........

    LUCRARE DE LICEN (DISERTAIE) COORDONATOR TIINIFIC: Grad didactic, Prenume i Nume

    ABSOLVENT:Nume i prenume

    SIBIU 2015

    UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE

    SPECIALIZAREA........

    TITLUL LUCRRII ...... COORDONATOR TIINIFIC: Grad didactic, Prenume i Nume

    ABSOLVENT:Nume i prenume

    SIBIU 2015

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    ANEXA nr. 1

    VIZAT

    Conductor tiinific

    Declaraia pentru conformitate asupra originalitii operei tiinifice

    Subsemnatul / Subsemnata.............................................................domiciliat/ n

    localitatea....................................................adresa potal.....................................................................

    avnd actul de identitate seria................nr........................, codul numeric

    personal..............................................nscris/ pentru examenul de licen / proiect de diplom /

    disertaie / susinere tez de doctorat, cu tema /

    titlul................................................................................................................................................................

    ......................................................................................................................................................

    declar urmtoarele:

    opera tiinific nu aparine altei persoane, instituii, entiti cu care m aflu n relaii de munc sau alt natur;

    opera tiinific nu este contrar ordinii publice sau bunelor moravuri, iar prin aplicarea acesteia nu devine duntoare sntii ori vieii persoanelor, animalelor sau plantelor;

    opera tiinific nu a mai fost publicat de subsemnatul / subsemnata sau de o ter persoan fizic sau juridic, n ar sau n strintate, anterior datei depunerii acesteia spre evaluare n scopul obinerii recunoaterii tiinifice n domeniu. Specific explicit c ideile prezentate sunt originale, iar sursele de informaii care stau la baza

    emiterii unor teorii originale au fost corect citate i prezentate n opera tiinific.

    Data...........................................

    Numele i prenumele..........................................................

    Semntura.................................................

    Not: Prezenta declaraie va purta viza conductorului tiinific.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    ANEXA NR. 2

    CALENDARUL PENTRU SUSINEREA EXAMENULUI DE LICEN/DISERTATIE

    AN UNIVERSITAR 2014- 2015

    Nr. Crt.

    Activiti Perioad

    1. Afiarea listelor cu absolvenii ce NU au dreptul de a participa la examenul de licen/disertatie

    02.07.2015

    2. Depunerea i soluionarea contestaiilor 03.07.2015 3. Afiarea listelor cu repartizarea absolvenilor

    pentru susinerea examenului de licen/disertaie

    06.07.2015

    4. Susinerea examenului de licen/disertaie 08.07.2015 10.07.2015

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    NDRUMAR PENTRU NTOCMIREA RAPORTULUI

    PRIVIND ELABORAREA LUCRRII DE LICEN

    Pentru obinerea creditelor aferente elaborrii lucrrii de licen, studenii vor ntocmi un Raport privind elaborarea lucrrii de licen, pe care l vor trimite prin e-mail indrumtorului lucrrii pn n data de 24.05.2015. Totodat, raportul se va preda i pe suport hrtie la secretariatul facultii n primele 3 zile ale ultimei sesiuni de examene (data limit de depunere la secretariat este 27.05.2015). Se recomand ca aceste rapoarte s fie strnse i depuse la secretariat de ctre efii de an ai fiecrei specializri. Raportul va avea ntre 3 i 5 pagini (A4, margini de 2 cm, Times New Roman 14, single). Prin acesta se va rspunde punctual i particularizat pe tema lucrrii urmtoarelor cerine:

    1. Fundamentarea teoretic a lucrrii de licen

    Faza I: identificarea i studierea bibliografiei generale, care va asigura viziunea de ansamblu asupra fenomenului cercetat:

    - se impune trecerea n revist a unui volum nsemnat de materiale, tratate, monografii i publicaii care conin informaii referitoare la domeniul ales;

    - aceast etap va oferi o imagine real asupra: - modalitii de cercetare tiinific a problemei abordate; - rezultatelor obinute pn n prezent; - elementelor mai puin elucidate; - cerinelor concrete pe care le impune studierea viitoare. Faza a II-a: identificarea i parcurgerea bibliografiei de specialitate, pentru a

    se realiza o analiz aprofundat i pentru cunoaterea riguroas a cadrului de manifestare a fenomenului economic cercetat

    - presupune extinderea cercetrii asupra cursurilor, manualelor de specialitate, lucrrilor practice, buletinelor statistice, revistelor de specialitate, bazelor de date tiinifice, site-urilor specializate, etc.

    n cadrul acestei etape se impune identificarea din fiecare surs a pasajelor,

    tezelor i exemplificrilor semnificative, de o mare utilitate dovedindu-se ntocmirea fielor de studiu prin intermediul crora devine posibil gruparea sistematizat a informaiilor. Fiele pot fi ordonate fie pe surse bibliografice, fie pe capitole i pri ale lucrrii n funcie de obiectivele urmrite n tratarea acestora. Realizarea fielor va spori

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    eficacitatea i operativitatea activitii n etapa redactrii lucrrii de licen i ntocmirii aparatului tiinific al acesteia. ntocmirea corect a fielor necesit consemnarea atent pentru fiecare surs bibliografic a elementelor de identificare (numele autorului, titlul lucrrii, locul i anul apariiei, pagina), alturi de ideile semnificative ale textului studiat, redate ntr-o form clar i concis. Dac se dorete reinerea unor idei i pasaje exact n forma n care apar n materialele consultate, acestea vor fi consemnate n fi sub form de citate i vor fi ncadrate n ghilimele, urmate de numr de trimitere la subsolul paginii. (Abuzul de citate nu ofer o imagine superioar lucrrii de licen, aceasta urmrind n esen prezentarea fenomenului cercetat ntr-o manier personal).

    FIA NUMRUL Drucker, P.F., Realitile lumii de mine, Ed. Teora, Bucureti, 1999

    Nr. crt. Ideea

    Subdiviziunea lucrrii n care se gsete ideea reinut

    Valorificarea informaiilor obinute prin sistematizarea i prelucrarea lor,

    construirea unei poziii personale n aprecierea i interpretarea datelor culese i stabilirea corelaiilor dintre acestea ultima etap a documentrii teoretico-metodologice.

    2. Documentare privind partea aplicativ a lucrrii de licen Rolul hotrtor al acesteia n procesul de abordare a lucrrii este subliniat de faptul c: - nivelul, ritmul, calitatea i temeinicia acestei cercetri vor desemna substana lucrrii

    de licen, asigurnd cunoaterea cadrului de funcionare a fenomenului studiat, a evoluiei acestuia i a factorilor ce determin aceast evoluie;

    - ea ofer posibilitatea formulrii de soluii i msuri de perfecionare a activitii n cadrul creia se manifest fenomenul respectiv.

    Schema cadru de reflectare a etapelor directe ale documentrii practice

    informarea asupra specificului activitii necesit identificarea i studierea surselor de documentare aflate la nivelul unitii: - actele normative care reglementeaz cadrul de funcionare al unitii,

    domeniul i fenomenul cercetat (legi, normative, hotrri guvernamentale, norme interne);

    - ansamblul documentelor pe care le deine unitatea i care conin informaii cu privire la desfurarea intern a activitii (organigrame, lucrri de sintez i rapoarte, bilan, scheme privind modul de ntocmire i circuitul documentelor, prognoze etc.);

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    - alte date documentare ce pun n lumin activitatea unitii respective (analize, rapoarte de sintez).

    documentarea general are ca obiect cunoaterea ansamblului activitilor

    unitii, a modului de organizare i desfurare a acestora - presupune un contact direct cu cadrul funcional de desfurare propriu

    fenomenului cercetat, asigurnd cunoaterea structurii organizatorice, a interdependenelor dintre sectoarele de activitate, urmrind stabilirea unui cadru de documentare eficient;

    - vizeaz aspectele manageriale, organizatorice, tehnice i de prelucrare ale sistemului informaional;

    - urmrete modul de ntocmire i circuitul documentelor, tehnicile de prelucrare i nregistrare a informaiilor, grupele de conturi folosite i raportarea lor n bilanul contabil.

    documentarea specializat presupune cercetarea direct a temei care face

    obiectul lucrrii de diplom, urmrind aspectele specifice fenomenului studiat.

    ***** Precizri generale privind prelucrarea i interpretarea informaiilor obinute n urma documentrii, de care se va ine cont la ntocmirea Raportului privind elaborarea lucrrii de licen

    Cunoaterea realitii prin observarea materialului faptic ce caracterizeaz fenomenul studiat este urmat de prelucrarea informaiilor n vederea formulrii i verificrii ipotezelor etap ce presupune utilizarea metodelor specifice de prelucrare a materialului documentar.

    Principalele elemente ce caracterizeaz procesul de prelucrare informaional au n vedere: - metodele matematice, statistice, economice, sociologice folosite; - gradul sporit de formalizare; - caracterul operaional accentuat, capabil s asigure o tratare rapid a informaiilor

    cu rezultate n sfera deciziilor i aciunii. n etapa prelucrrii materialului documentar i faptic trebuie s se fac dovada

    capacitii de sistematizare i sintez, concentrndu-se efortul spre prelucrarea i prezentarea materialului ntr-o form logic i coerent, punndu-se n valoare aportul personal n formularea concluziilor i propunerilor de perfecionare.

    O asemenea abordare demonstreaz capacitatea creativ a autorului, miestria sa de a selecta, prelua i prezenta materialul cules n etapele anterioare.

    Procesul de cercetare tiinific presupune diverse metode de prelucrare i analiz a sistemului informaional, metode matematice, statistice, logice, care s pun n eviden corelaii i influene, posibilitatea evalurilor cantitative i a estimrilor calitative a datelor. Datele culese sunt ordonate i clasificate prin utilizarea unor procedee statistice specifice: gruparea, clasificarea, totalizarea rezultnd serii de date care fac posibil prelucrarea i analiza informaiilor.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Utilizarea seriilor de date anuale pe o perioad de 3-5 ani pentru majoritatea fenomenelor analizate este suficient de semnificativ; dac seriile statistice la nivel anual nu sunt relevante pentru caracterizarea optim a fenomenului economic cercetat, se vor constitui serii semestriale, trimestriale sau lunare.

    Finalizarea analizei desfurate: prin formularea de propuneri i soluii argumentate temeinic i care s prezinte poziia personal a autorului. Bibliografie selectiv: Bogdan, I. (coord.), Elemente de metodic a cunoaterii, cercetrii tiinifice i valorificrii cunotinelor, Ed. Alma Mater, Sibiu,. 2007 Eco, U., Cum se face o tez de licen, Ed. Polirom, Iai, 2006 Oprean, C, (coord.), Metode si tehnici ale cunoaterii tiinifice, Ed. Universitii Lucian Blaga din Sibiu, 2006 Petrescu, I., Dragomir, C., Metodologia cercetrii tiinifice i elaborrii lucrrii de licen n Management, Ed. Lux Librsi, 1998 Vintan L., Scrierea i publicarea tiinifica, University of Sibiu, Computer Science and Engineering Department, http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/Acad.pdf http://doctorat.feaa.uaic.ro/Lists/Anunuri/Attachments/301/MC%20-%20SC.D%20Prezentare%20curs.ppt

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    NDRUMAR

    PENTRU NTOCMIREA RAPORTULUI PRIVIND LUCRAREA DE DISERTAIE

    Pentru obinerea creditelor aferente seminarului de cercetare i practicii de specialitate, masteranzii vor ntocmi un Raport privind elaborarea lucrrii de disertaie, pe care l vor trimite prin e-mail indrumatorului lucrrii pn n data de 24.05.2015. Totodat, raportul se va preda i pe suport hrtie la secretariatul facultii n primele 3 zile ale ultimei sesiuni de examene (data limit de depunere la secretariat este 27.05.2015). Se recomand ca aceste rapoarte s fie strnse i depuse la secretariat de ctre efii de an ai fiecrei specializri. Raportul va avea ntre 5 i 7 pagini (A4, margini de 2 cm, Times New Roman 14, single) i va reuni dou componente distincte:

    1. Cercetare tiinific privind fundamentarea teoretic a lucrrii de disertaie (aferent Seminarului de cercetare);

    2. Documentare practic privind partea aplicativ a lucrrii de disertaie

    (aferent Practicii de specialitate). Prin Raport se va rspunde punctual i particularizat pe tema lucrrii urmtoarelor cerine:

    1. Cercetare tiinific privind fundamentarea teoretic a lucrrii de disertaie Faza I: identificarea i studierea bibliografiei generale, care va asigura viziunea de ansamblu asupra fenomenului cercetat:

    - se impune trecerea n revist a unui volum nsemnat de materiale, tratate, monografii i publicaii care conin informaii referitoare la domeniul ales;

    - aceast etap va oferi o imagine real asupra - modalitii de cercetare tiinific a problemei abordate - rezultatelor obinute pn n prezent - elementelor mai puin elucidate; - cerinelor concrete pe care le impune studierea viitoare.

    Faza a II-a: identificarea i parcurgerea bibliografiei de specialitate, pentru a se realiza o analiz aprofundat i pentru cunoaterea riguroas a cadrului de manifestare a fenomenului economic cercetat

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    - presupune extinderea cercetrii asupra cursurilor, manualelor de specialitate, lucrrilor practice, buletinelor statistice, revistelor de specialitate, baze de date tiinifice, site-urilor specializate, etc.

    Sistematizarea i utilizarea surselor bibliografice - Identificarea i selectarea materialului informativ, studierea lui, presupune

    cunoaterea i utilizarea principiilor i tehnicilor distincte de documentare, ceea ce implic stpnirea temeinic att a metodelor tradiionale ct i a sistemelor moderne de informare: - Se poate obine o vizibil uurare a muncii de documentare prin realizarea

    operaiunilor specifice activitii de cercetare cu ajutorul calculatorului prin crearea unei baze de date care s nmagazineze o eviden a surselor bibliografice i s permit rapid regsirea informaiilor utile; - n plus, calculatorul ofer posibilitatea actualizrii i completrii operative a

    volumului de surse informaionale, ori de cte ori apare aceast necesitate. Indiferent de modalitatea utilizat, studierea bibliografiei se va face n mod ordonat, sistematic i presupune respectarea urmtoarelor etape:

    a. Identificarea tuturor surselor care abordeaz i trateaz problematica ce constituie obiectul lucrrii de disertatie;

    b. Examinarea sumar a informaiilor; c. Investigarea, studierea atent a materialelor bibliografice; d. Valorificarea informaiilor obinute prin sistematizarea i prelucrarea

    acestora.

    a. Identificarea surselor bibliografice presupune n primul rnd cunoaterea reelei de informare i apelarea la sisteme naionale de documentare care ntocmesc i pun la dispoziia celor interesai buletine de informare, liste de titluri, liste anuale privind publicaiile economice (Comisia Naional pentru Statistic, Editura Tribuna Economic, Biblioteca Naional, etc.)

    Extinderea sferei de documentare asupra celor mai recente modaliti de abordare i tratare pe plan internaional a temei supuse cercetrii se poate face prin apelarea la publicaiile economice strine editate de organizaiile cu caracter internaional (FMI, BM, etc.).

    Activitatea de bibliotec presupune n primul rnd studierea cataloagelor (inclusiv electronice) principalul instrument de documentare destinat identificrii surselor bibliografice grupat cronologic, alfabetic sau pe domenii.

    Dup identificarea surselor bibliografice necesare se recomand ordonarea acestora n funcie de:

    - gradul de interes pe care l prezint n tratarea temei lucrrii; - succesiunea utilizrii pe capitole i pri ale lucrrii.

    b. Parcurgerea sumar i rapid a surselor bibliografice identificate,

    investigarea global a acestora - ofer posibilitatea sesizrii cantitii informaionale

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    disponibile. Acest prim contact cu studiul sursei bibliografice presupune citirea pe diagonal a ctorva pagini, n vederea formrii unei viziuni de ansamblu asupra modalitii de tratare a temei abordate.

    c. Studierea atent a surselor bibliografice presupune - aprofundarea temeinic a materialului documentar; - lecturarea integral a lucrrii; - concentrarea asupra ideilor eseniale i evidenierea corelaiilor dintre ele.

    n cadrul acestei etape se impune identificarea din fiecare surs a pasajelor, tezelor i exemplificrilor semnificative, de o mare utilitate dovedindu-se ntocmirea fielor de studiu prin intermediul crora devine posibil gruparea sistematizat a informaiilor. Fiele pot fi ordonate fie pe surse bibliografice, fie pe capitole i pri ale lucrrii n funcie de obiectivele urmrite n tratarea acestora. Realizarea fielor va spori eficacitatea i operativitatea activitii n etapa redactrii lucrrii de disertaie i ntocmirii aparatului tiinific al acesteia. ntocmirea corect a fielor necesit consemnarea atent pentru fiecare surs bibliografic a elementelor de identificare (numele autorului, titlul lucrrii, locul i anul apariiei, pagina), alturi de ideile semnificative ale textului studiat, redate ntr-o form clar i concis. Dac se dorete reinerea unor idei i pasaje exact n forma n care apar n materialele consultate, acestea vor fi consemnate n fi sub form de citate i vor fi ncadrate n ghilimele, urmate de numr de trimitere la subsolul paginii. (Abuzul de citate nu ofer o imagine superioar lucrrii de disertaie, aceasta urmrind n esen prezentarea fenomenului cercetat ntr-o manier personal).

    FIA NUMRUL Drucker, P.F., Realitile lumii de mine, Ed. Teora, Bucureti, 1999

    Nr. crt. Ideea

    Subdiviziunea lucrrii n care se gsete ideea reinut

    d. Valorificarea informaiilor obinute prin sistematizarea i prelucrarea lor,

    construirea unei poziii personale n aprecierea i interpretarea datelor culese i stabilirea corelaiilor dintre acestea ultima etap a documentrii teoretico-metodologice. n aceast etap se va evalua riguros eficiena informaiilor obinute i modalitatea de aplicare a acestora n studiul ce urmeaz a fi realizat, conturarea unor noi direcii de analiz i cercetare n problematica abordat, toate acestea solicitnd gndirea i capacitatea creatoare ale autorului lucrrii.

    2. Documentare practic privind partea aplicativ a lucrrii de disertaie Rolul hotrtor al acesteia n procesul de abordare a lucrrii este subliniat de faptul c:

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    - nivelul, ritmul, calitatea i temeinicia acestei cercetri vor desemna substana lucrrii de disertatie, asigurnd cunoaterea cadrului de funcionare a fenomenului studiat, a evoluiei acestuia i a factorilor ce determin aceast evoluie;

    - ea ofer posibilitatea formulrii de soluii i msuri de perfecionare a activitii n cadrul creia se manifest fenomenul respectiv.

    Schema cadru de reflectare a etapelor directe ale documentrii practice

    informarea asupra specificului activitii necesit identificarea i studierea surselor de documentare aflate la nivelul unitii: - actele normative care reglementeaz cadrul de funcionare al unitii, domeniul i

    fenomenul cercetat (legi, normative, hotrri guvernamentale, norme interne); - ansamblul documentelor pe care le deine unitatea i care conin informaii cu

    privire la desfurarea intern a activitii (organigrame, lucrri de sintez i rapoarte, bilan, scheme privind modul de ntocmire i circuitul documentelor, prognoze, etc.);

    - alte date documentare ce pun n lumin activitatea unitii respective (analize, rapoarte de sintez).

    documentarea general are ca obiect cunoaterea ansamblului activitilor unitii,

    a modului de organizare i desfurare a acestora - presupune un contact direct cu cadrul funcional de desfurare propriu

    fenomenului cercetat, asigurnd cunoaterea structurii organizatorice, a interdependenelor dintre sectoarele de activitate, urmrind stabilirea unui cadru de documentare eficient;

    - vizeaz aspectele manageriale, organizatorice, tehnice i de prelucrare ale sistemului informaional;

    - urmrete modul de ntocmire i circuitul documentelor, tehnicile de prelucrare i nregistrare a informaiilor, grupele de conturi folosite i raportarea lor n bilanul contabil.

    documentarea specializat presupune cercetarea direct a temei care face

    obiectul lucrrii de diplom, urmrind aspectele specifice fenomenului studiat.

    ***** Precizri generale privind prelucrarea i interpretarea informaiilor obinute n urma documentrii, de care se va ine cont la ntocmirea Raportului privind lucrarea de disertaie Cunoaterea realitii prin observarea materialului faptic ce caracterizeaz fenomenul studiat este urmat de prelucrarea informaiilor n vederea formulrii i verificrii ipotezelor etap ce presupune utilizarea metodelor specifice de prelucrare a materialului documentar.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Principalele elemente ce caracterizeaz procesul de prelucrare informaional au n vedere: - metodele matematice, statistice, economice, sociologice folosite; - gradul sporit de formalizare; - caracterul operaional accentuat, capabil s asigure o tratare rapid a informaiilor

    cu rezultate n sfera deciziilor i aciunii. Volumul de informaii cules pe parcursul documentrii depete de cele mai multe ori necesitatea reprezentrii optime a cadrului funcional i de evoluie a fenomenului cercetat. Chiar dac materialul este interesant, nu trebuie s se alunece n capcana acumulrii cantitative i a includerii n lucrare, ntr-o form insuficient prelucrat, sau chiar brut, a materialului ntruct aceasta nu face dect s minimizeze valoarea lucrrii, prezentnd comisiei un conglomerat de date i informaii descriptive ceea ce sugereaz lipsa sintezei i o tratare superficial a temei. n etapa prelucrrii materialului documentar i faptic trebuie s se fac dovada capacitii de sistematizare i sintez, concentrndu-se efortul spre prelucrarea i prezentarea materialului ntr-o form logic i coerent, punndu-se n valoare aportul personal n formularea concluziilor i propunerilor de perfecionare. O asemenea abordare demonstreaz capacitatea creativ a autorului, miestria sa de a selecta, prelua i prezenta materialul cules n etapele anterioare. Pentru ca etapa de prelucrare a datelor s decurg n condiii optime, este necesar respectarea anumitor condiii: - stabilirea scopurilor prelucrrii n vederea valorificrii rezultatelor i estimrii corecte

    a evoluiei fenomenelor economice supuse cercetrii; - sintetizarea i prezentarea informaiilor culese ntr-o form logic i clar i care s

    evidenieze starea i tendinele de evoluie ale fenomenului; - depistarea coninutului faptelor i cauzelor care genereaz deficiene; - evidenierea relaiilor directe dintre fenomenele i procesele studiate prin analiza

    comparativ a acestora; - analiza informaiilor prelucrate, enunarea i argumentarea soluiilor de perfecionare

    a fenomenului studiat. Procesul de cercetare tiinific presupune diverse metode de prelucrare i analiz a sistemului informaional, metode matematice, statistice, logice, care s pun n eviden corelaii i influene, posibilitatea evalurilor cantitative i a estimrilor calitative a datelor. Datele culese sunt ordonate i clasificate prin utilizarea unor procedee statistice specifice: gruparea, clasificarea, totalizarea rezultnd serii de date care fac posibil prelucrarea i analiza informaiilor.

    Utilizarea seriilor de date anuale pe o perioad de 3-5 ani pentru majoritatea fenomenelor analizate este suficient de semnificativ; dac seriile statistice la nivel anual nu sunt relevante pentru caracterizarea optim a fenomenului economic cercetat, se vor constitui serii semestriale, trimestriale sau lunare.

  • Ministerul Educaiei Naionale Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

    Facultatea de tiine Economice

    Analiza fenomenelor presupune msurarea cantitativ a acestora, determinarea mrimii lor din punct de vedere static i dinamic.

    Analiza structurii i dinamicii unui proces, tendinele de evoluie, relaiile de interdependen ale acestuia se exprim statistic prin intermediul indicatorilor calculai sub form de mrimi absolute, indici, mrimi relative.

    Calculul i analiza acestor indicatori presupun utilizarea metodelor statistice, printre care se remarc metoda comparaiei. Utilizarea ei necesit asigurarea compatibilitii datelor, a existenei criteriilor comune de analiz a acestora.

    Reflectarea dinamicii factorilor de influen ce determin evoluia proceselor i fenomenelor impun folosirea metodei tabelrii.

    Valorificarea rezultatelor analizei efectuate este posibil i prin recurgerea la prezentarea grafic, la tehnica prezentrii n scheme.

    Finalizarea analizei desfurate: prin formularea de propuneri i soluii argumentate temeinic i care s prezinte poziia personal a autorului. Bibliografie selectiv: Bogdan, I. (coord.), Elemente de metodic a cunoaterii, cercetrii tiinifice i valorificrii cunotinelor, Ed. Alma Mater, Sibiu,. 2007 Eco, U., Cum se face o tez de licen, Ed. Polirom, Iai, 2006 Oprean, C, (coord.), Metode si tehnici ale cunoaterii tiinifice, Ed. Universitii Lucian Blaga din Sibiu, 2006 Petrescu, I., Dragomir, C., Metodologia cercetrii tiinifice i elaborrii lucrrii de licen n Management, Ed. Lux Librsi, 1998 Vintan L., Scrierea i publicarea tiinifica, University of Sibiu, Computer Science and Engineering Department, http://webspace.ulbsibiu.ro/lucian.vintan/html/Acad.pdf http://doctorat.feaa.uaic.ro/Lists/Anunuri/Attachments/301/MC%20-%20SC.D%20Prezentare%20curs.ppt.