referat ordin registru 658 1308

3
MINISTERUL SANATATII DIRECTIA ASISTENŢĂ MEDICALĂ ŞI POLITICI PUBLICE DE SĂNĂTATE Str. Cristian Popisteanu 1-3·Sector 1·010024 Bucureşti· Telefon 021 3072566 · Fax 021 3072567 APROB, MINISTRU RITLI LADISLAU REFERAT DE APROBARE 1. Situaţia actuală Premiza că nevoia de transplant din România a devenit stringentă, argumente fiind: - dezvoltarea in ţara noastră a medicinii de transplant, segment de vârf implicând: chirurgia de transplant, imunologia, creşterea duratei de viaţă a grefelor si susţinerea cercetării pentru acest tip de tratament - numărul mare al pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare, în vederea efectuării unui transplant şi insuficienţa permanentă de organe disponibile pentru transplant - inexistenţa unei bănci de date (organe, ţesuturi, celule umane) monitorizate, care ar permite creşterea numărului de donatori precum şi accesul pacienţilor la transplant, dar şi - ultimul loc ocupat de ţara noastră in Uniunea Europeană in privinţa transplanturilor, cu o rata de 0,5 donatori la un milion de locuitori impune elaborarea unor reglementări urgente in ceea ce priveşte realizarea unei baze de date coerente in acest domeniu. 2. Motivul emiterii ordinului

Upload: diaconu-otilia

Post on 12-Feb-2016

218 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

legislatie, drept, donatori de organe

TRANSCRIPT

Page 1: REFERAT Ordin Registru 658 1308

MINISTERUL SANATATIIDIRECTIA

ASISTENŢĂ MEDICALĂ ŞI POLITICI PUBLICE DE SĂNĂTATE

Str. Cristian Popisteanu 1-3·Sector 1·010024 Bucureşti·Telefon 021 3072566 · Fax 021 3072567

APROB, MINISTRU

RITLI LADISLAU

REFERAT DE APROBARE

1. Situaţia actuală Premiza că nevoia de transplant din România a devenit stringentă, argumente fiind:

- dezvoltarea in ţara noastră a medicinii de transplant, segment de vârf implicând: chirurgia de transplant, imunologia, creşterea duratei de viaţă a grefelor si susţinerea cercetării pentru acest tip de tratament- numărul mare al pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare, în vederea efectuării unui transplant şi insuficienţa permanentă de organe disponibile pentru transplant - inexistenţa unei bănci de date (organe, ţesuturi, celule umane) monitorizate, care ar permite creşterea numărului de donatori precum şi accesul pacienţilor la transplant, dar şi - ultimul loc ocupat de ţara noastră in Uniunea Europeană in privinţa transplanturilor, cu o rata de 0,5 donatori la un milion de locuitori

impune elaborarea unor reglementări urgente in ceea ce priveşte realizarea unei baze de date coerente in acest domeniu.

2. Motivul emiterii ordinului Necesitatea unei baze de date sigure, clare permite un grad crescut de accesibilitate in vederea realizării unei proceduri de transplant, precum şi şanse mari pacienţilor aflaţi in căutare de organe, dar şi accesibilitate la acest tip de tratament, nediscriminatoriu, tuturor pacienţilor cu indicaţie de transplant. Existenţa unui Registru Naţional de Evidenţă a Donatorilor de Organe,Ţesuturi şi/sau Celule Umane ar contribui la o creştere a numărului de organe disponibile, aspecte atent controlate şi dezvoltate, asigurarea cadrului, monitorizarea calităţii şi siguranţei organelor destinate transplantului.

3. Schimbări preconizateRegistrul Naţional de Evidenţă a Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi/sau Celule

Umane determină scurtarea timpilor şi a listelor de aşteptare, posibilitatea de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care necesită transplant, stabilind standarde de calitate şi siguranţă asupra donării, procurării, testării, procesării, conservării, depozitării şi distribuţiei organelor, ţesuturilor şi celulelor umane destinate transplantului, justificate de recomandările din Directiva 23/2004 CE a Parlamentului European şi a Consiliului European.

Page 2: REFERAT Ordin Registru 658 1308

Prin Registrul Naţional de Evidenţă a Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi/sau Celule Umane se asigură stabilitate şi normalitate in ceea ce priveşte tratamentul prin transplant, furnizarea informaţiei de calitate, verificabilă, din surse autorizate şi accesibilitate necondiţionată.

Faţă de expunerea de motive, propunem emiterea unui Ordin de aprobare a normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea Registrului Naţional de Evidenţă a Donatorilor de Organe, Ţesuturi şi/sau Celule Umane.

În sensul celor mai sus menţionate, am întocmit proiectul de ordin alăturat, pe care, dacă sunteţi de acord, vă rugăm să-l semnaţi.

DIRECŢIA ASISTENŢĂ MEDICALĂŞI POLITICI PUBLICE DE SĂNĂTATE

Director, Dr. Călin ALEXANDRU

Avizatori: Direcţia Sănătate Publică şi Director Adjunct: Dr. Amalia FECHETEControl în Sănătate Publică

Data…………………… Semnătura………………..

Direcţia Juridică Director: Cons. Jr. Gabriela ANGHELOIUşi Contencios

Data ............................. Semnătura.........................

Secretar de Stat: Prof. Dr. Adrian STREINU-CERCEL

Data…………………… Semnătura…………………..

Secretar de Stat: Dr. Vasile CEPOI

Data………………….. Semnătura…………………..

Secretar de Stat: Dr. Cristian Anton IRIMIE

Data………………….. Semnătura…………………..

Subsecretar de Stat: Dr. Raed ARAFAT

Data………………….. Semnătura…………………..

Secretar General: Ştefan GÁTI

Data ......................... Semnătura...........................