rc nr 91 aprilie 2013

Upload: aleximperium

Post on 16-Oct-2015

26 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    1/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    2/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    3/84

    www.revistaconstructiilor.eu

    n cep n d cu lun a ia nu ar ie 20 13 , Revista Construciilora lansa t noua fo rm a s i t e -u lu i pub l i ca i e i noas t re :www.revistaconstructiilor.eu.

    Construit pe o structur flexibil i modern, site-ul poate fiaccesat acum mult mai uor, reuind, n felul acesta, s v inem lacurent, n timp real, cu noutile din domeniul construciilor.

    Pe lng informaiile generale legate de redacie, abonamente idate de contact, n site sunt introduse, online, majoritatea articolelorpublicate n revista tiprit, n cei 9 ani de activitate, articole scrise deprestigioii notri colaboratori.

    Pentru o mai uoar navigare, informaiile sunt structurate pecategorii, cum ar fi: arhitectur / proiectare / consultan;geotehnic / fundaii; infrastructur; cofraje; izolaii; scule / utilaje;informaii juridice / legislaie; personaliti din construcii; opinii etc.

    Site-ul conine i un motor de cutare cu ajutorul cruia pot figsite, mai uor, articolele n funcie de numele autorului, de titlularticolului, dup cuvinte cheie etc. De asemenea, toate numerelerevistei, ncepnd din 2005 i pn n prezent, n forma lor tiprit,pot fi gsite n seciunea arhiva a site-ului. Totodat, RevistaConstruciilorpoate fi consultat sau descrcat, gratuit, n format pdf.

    De la nceput, noi ne-am propus ca Revista Construciilors fie,pe lng surs de informare i o punte de legtur ntre cerereai oferta din domeniul construciilor. n acest sens, site-ulrevistaconstruciilor.eu pune la dispoziia celor interesai spaii,

    n diverse formate i b ine poziionate din punct de vedere v izual,pentru promovarea produselor i serviciilor.

    V ateptm, cu interes, s rsfoii paginile site-ului nostru pentrua descoperi calitatea articolelor publicate de profesionitii romni ndomeniul construciilor. Totodat, v rugm s contactai conducerearedaciei pentru o eventual prezen cu publicitate, constnd noferta dvs. pentru poteniali clieni, costul apariiei fiind negociabil.

    Important

    O specie de oa-meni, tritori printrenoi, care una spun i

    alta fac. Mai pe rom-nete, gargaragii. Caa este n ara ncare nc mai existm.Vorbe dulci, de suflets-ar zice, dar amgi-toare pentru marea ma-s de creduli.

    Ei au aprut i s-au dezvoltat pe aceste meleaguri, caurmare a pregtirii lor n a zice orice cu scop final de

    neltorie.Unii dintre ei nu sunt oameni de rnd, ci unii sus

    pui ca urmare a unor situaii i stri conjuncturale (pro-teste, nemulumiri etc.).

    Pe plan macro politic i economic ei, gulgutierii, auprofitat i profit de ceea ce naivii au crezut n demersullor spre mai bine. Mai bine pentru c dup 23 de ani s-aucam lmurit i sturat de vorbe-n vnt pe ici pe colo, cuprecdere la TV. Spun la TV, pentru c oamenii obinuii

    i ocup timpul fr mare cheltuial uitndu-se la TVpentru c banii sunt din ce n ce mai puini. Ei ascult ise minuneaz de ce fac sau mai mult nu fac gulgutierii.

    S ai 70% putere legislativ i s nu ntreprinzi mainimic dup atta timp este egal cu neseriozitatea pus

    n eviden ca arama pe fa.Situaia dezastruoas din construcii este gritoare

    pentru felul n care a ajuns tocmai prin discordana ntreceea ce se spune i ceea ce se face. i aceasta pentruc n principal se discut acum despre justiie i nu despreconstrucii. Cu toate acestea, nimic, dar nimic nu s-afcut nici pentru a se umbla puin la structura justiiei,

    justiie puternic politizat n ultimii 9 ani, locul de unde sepoate frna orice ntreprindere de schimbare a attornereguli pe toate planurile, nereguli care stimuleazpermanent hoia, furtul i batjocorirea oamenilor cinstii.

    Constructorii o simt pe pielea lor prin lipsa de investiii inencasarea banilor pe lucrrile efectuate. Este deneneles dar i de neadmis ca sub ochii ti, cel aflat laconducerea treburilor rii deci, s stea pasiv i s nu

    ntreprind nimic pentru a nltura teatrul din justiie, undemerituoii rotii mai ceva ca nainte de `89 rmn imunipentru nenumratele lor erori trecute i prezente.

    Cum de se admite ca unul i acelai OM de 9 anincoace, vajnic i venic politruc s-i ndeplineasc toatedorinele sfidnd pe oricine i orice? Nu se mai terminodat cu coabitarea?

    Aceast mpcare cu starea de fapt a actualiloraflai la putere este un semn de neputin sau de nepri-cepere n treburile de edil a unei societi umane?

    Cine i mpiedic pe guvernanii i politicienii din frun-tea rii s curme ct mai curnd aceast pgubitoarestare de lucruri n special pentru cei aflai n producie,construcii, transporturi, educaie, sntate etc., cei care

    i irosesc timpul n mod neproductiv afectnd stareageneral a naiunii noastre?Circul ambulant privind situaia din justiie, circ gene-

    rat i ntreinut la cel mai nalt nivel, provoac nu numaingrijorare dar i dezamgirea celor care credeau c votullor din 2012 va determina noua putere s nlture vechilestructuri generatoare de instabilitate i degradare a clima-tului propice dezvoltrii i nu involuiei. Iat, deci, dovadacea mai evident c acum sunt la putere gulgutierii!

    n rest, constructorii pot oma n voie pentru c pentruguvernanii gulgutieri treaba merge. Adic vorbesc.

    Nu-i suficient?Am zice c nu, pentru c nu se tie ce va vrea norodul!

    P.S. Aprilie este luna lui Construct Expo. Intere-sul redus pentru soarta construciilor din parteaguvernanilor este un semn de ne-cretere economic.Ehei! ce era alt dat Construct Expo!?

    Ciprian Enache

    Gulgutierii!

    e d ! t o r i a l

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    4/84

    DOMENII DE ACTIVITATE ALE COMPANIEIConstrucii i amenajri hidroenergetice i hidrotehniceCu activiti ce includ: baraje din beton i materiale locale, diguri, ecluze i alte lucrri fluviale, centrale hidroelec-

    trice subterane i de suprafa, prize de suprafa, staii de pompare, galerii i canale de aduciune, foraje i injeciipentru voaluri de etanare.

    CHE Rul AlbCentral hidroelectric subteran cu derivaie sub presiune

    Barajul Poiana Rusc, pe Rul ReceBaraj de tip arc, situat n bazinul rului Timi, cu o nlime de 75 metri

    Barajul Izvorul MunteluiAmenajare pe rul Bistria, cunoscut i sub denumirea popular de

    Lacul sau Barajul Bicaz, primul baraj executat de Hidroconstrucia

    Alte domenii de activitate:

    Construcii edilitare, de gospodrie comunal i

    ecologice (reele de ap potabil, staii de tratare ap

    potabil, reele canalizare, staii de tratare ap uzat,

    rezervoare de nmagazinare, depozite ecologice pentru

    deeuri menajere i industriale).

    Construcii rutiere, drumuri, poduri i lucrri de

    art (autostrzi, drumuri i poduri, tunele rutiere, fero-

    viare i consolidri).

    Construcii civile i industriale (construcii industri-

    ale, administrative i social-culturale i construcii de

    locuine).

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    5/84

    Portofoliul de servicii include i fabricarea betonului i mortarului, prefabricate din beton, confecii metalice,lucrri de instalaii electrice, sanitare, nclzire i aer condiionat, activiti de testri i analize de laborator, lucrri deextragere a pietriului, nisipului, argilei i anrocamentelor, producerea i furnizarea energiei electrice n MHC-uri,inspecia tehnic periodic pentru toate tipurile de autovehicule, lucrri de proiectare, i alte numeroase activiti.

    Lacul, Barajul i Hidrocentrala de la Vidraru, amenajate pe rul ArgeBaraj de tip arc, cu o nlime de 166 metri. Centrala hidroelectric este subteran cu derivaie sub presiune

    ara Haegului i Barajul Gura ApelorBaraj constituit din anrocamente, n bazinul rului Mure, cu o nlime de 168 de metri

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    6/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    7/84

    AdePlast preia operaiunile Dfa pentru Romnia i BulgariaBrandul german Dfa se relanseaz n for pe piaa romneasc de lacuri i vopsele, ca urmare a

    parteneriatului ncheiat de curnd ntre concernul german MEFFERT AG i productorul romn ADEPLAST SA

    Istoria DFA DFA ROMNIA, nfiinat n 1997, a devenit n scurt timp brandul nr. 1

    pe piaa romneasc datorit calitii produsului original Superweiss. n 2005 compania a fost vndut unui fond de investiii. Noua companie a avut drept de utilizare a brandului Dfa timp de 5 ani.

    n 2008, dup mai multe transformri, Brandul Dfa a devenit DEUTEK.Ariciul Dfa s-a transformat n Pasrea DEUTEK. n anul 2010, grupul german Meffert AG hotrte c este un moment

    prielnic ca brandul Dfa s fie readus pe piaa din Romnia, datorit pres-tigiului ctigat n timp prin calitatea produselor.

    n anul 2013 Meffert AG semneaz un acord de acordare a licenei Dfapentru Romnia i Bulgaria Companiei SC Adeplast SA, care i asumconstruirea unei noi fabrici de vopsele lavabile, tencuieli decorative, emailuri i lacuri pe baz de ap, respectndstandardele de calitate i producie din Germania, care au la baz cele patru concepte centrale ale viziunii Dfa:

    1. Calitate prin durabilitate2. Creativitate prin inovaie

    3. Performan prin tehnologie4. Responsabilitate prin ecologie

    Atta vreme ct avem capacitatea, tim i putem s producem la standardele impuse de Meffert AG, am decis

    s aducem lng marca de vopsele AdePlast i un alt brand cu notorietate i cot important de pia, a spusMarcel Brbu, CEO AdePlast.

    Am ales compania AdePlast pentru a reprezenta marca Dfa n Romnia i Bulgaria, deoarece n spateleinvestiiilor masive din ultimii ani se afl o strategie puternic de dezvoltare, care are la baz un model cu adevrat

    german de organizare. Mai mult dect att, noile capaciti de producie sunt de un nivel tehnic impresionant, de

    ultim generaie, ceea ce se reflect direct n calitatea produselor. De asemenea, ntre AdePlast i Meffert va exista

    o sinergie i pe zona de mortare uscate i polistiren, astfel c vom prelua de aici produse pentru o parte din pieelen care suntem prezeni, a declarat Dieter Meffert, CEO Meffert AG, deintorul mrcii Dfa.

    Divizia Vopsele a AdePlast a preluat departamentul de vnzri i reeaua de distribuie cu care funciona Dfanara noastr, iar producia de vopsele Dfa a fost transferat n fabricile AdePlast, n prima faz la Oradea, ulterior dup punerea n funciune programat n vara acestui an i n cea din Ploieti.

    Marcel Brbu - CEO AdePlast (stnga)Dieter Meffert - CEO Meffert AG (dreapta)

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    8/84

    Revista Construciilor aprilie 20138

    Legea calitii n construciipe calea schimbrii

    dr. ing. Felician Eduard Ioan HANN

    Actuala lege a fost iniiat deAutoritatea de Stat n Construciidup decembrie 1989 din dorina dea continua inerea sub controlul ei aactivitilor din domeniul construc-iilor pe modelul practicat dupcutremurul din 1977 prin Legea nr. 8privind sigurana, funcionalitatea,durabilitatea i calitatea construc-iilor. n felul acesta se justific ireapariia Inspeciei de Stat n Con-strucii, desfiinat imediat dup re-voluie. Elaborarea primei forme aacestei legi a fost ncredinat unuicolectiv de cercettori din INCERC,sub coordonarea mea. Rezultatul afost un text pe patru pagini care n-aplcut comanditarului, dar care aconstituit scheletul urmtoarelorforme elaborate sub coordonarea

    direct a ISC i n folosul net alacestei renviate instituii.Principiul de la care am pornit noi

    atunci a fost c o LEGE trebuie sfie clar (uor de neles i asimilat),concis (fr explicaii inutile),durabil (s nu necesite schimbricu proceduri complicate parlamen-tare), sustenabil (prin detalierireglementare adecvate timpului) istimulativ (prin promovarea iniia-tivei i a recompenselor).

    Din nefericire, noua Lege a ieit

    total diferit fiind de fapt, un hibridrezultat din combinaia: autoritarismde stat i orientrile promovate deUE, prin directivele sale.

    Avnd n vedere posibili tateaunei schimbri benefice, revin cuprincipalele propuneri privind bazade pornire n modificarea legii actu-ale privind calitatea n construcii.

    1 - Calitatea n construcii ar tre-bui neleas ca o performan decomportament care satisface condi-iile de utilitate derivate din cerinele

    fundamentale ale beneficiarilor pri-vind sigurana, confortul i economian exploatare.

    Performana n construcii ar tre-bui neleas ca o proprietate decomportament realizat in situ,respectiv n amplasamentul con-struciei.

    Performanele construciilor suntmultiple, definite istoric pe bazacunoaterii i definirii fenomenelorde comportament i a mrimilornsoitoare acestora i sunt propriituturor construciilor, fiind indisolubillegate de acestea pe tot parcursulexistenei lor.

    Toate construciile prezint per-formane ca rezistena la aciuni fi-zice i chimice, stabilitate de formi poziie, elasticitate, deformabili-

    tate, confort acustic, vizual, antropo-dinamic, durabilitate, flexibilitate etc.;Acestea nu sunt caliti, ci proprietide comportament. Definirea aces-tora ofer posibilitatea folosirii lordrept criterii de apreciere a msuriin care, n evoluia lor n exploatare,satisfac cerinele beneficiarilor. Daco performan satisface condiia deutilitate conform cu destinaia func-ional a construciei, ea devine,pentru construcia respectiv, calitate.n concluzie, o construcie are attea

    caliti, cte performane ale ei satis-fac condiiile de utilitate impuse dedestinaia sa funcional. Sumacalitilor unei construcii definetecalitatea ei global, respectiv, apti-tudinea ei pentru exploatare.

    Scopul tuturor activitilor dindomeniul construciilor (concepie,proiectare, execuie, exploatare,monitorizarea comportrii, control,asisten, expertiz, nvmntetc.) este, de fapt, realizarea i ps-trarea unor construcii apte pentru

    exploatare. Drept urmare, com-portarea in situ a construciilor esterezultanta / suma existenei perfor-manelor ei, iar aptitudinea pentruexploatare este rezultanta / sumaexistenei calitilor ei, calitatea saglobal.

    Adoptarea acestui concept arsimplifica foarte mult formularea tex-tului unei eventuale legi privind cali-tatea n construcii, scopul acesteiaurmnd a fi asigurarea aptitudiniipentru exploatare a construciilor.

    2 - Legea, ca orice lege fcut deoameni, se adreseaz acestora, nideea dirijrii activitilor lor astfelnct s se realizeze scopul urmrit.n consecin, dac se insist pedefinirea unui sistem al calitii,acesta ar trebui s cuprind exclusivactivitile a cror desfurare con-

    tribuie la atingerea acestui scop.3 - Dac legea nu se refer latoate construciile, ci exist iexcepii, logic ar fi (i mai economi-cos ca formulare), s se precizezevaloarea de inventar a construciilorpeste care acestea sunt supuseprevederilor legii.

    4 - Pe lng sanciunile aduc-toare de venituri la bugetul ISC artrebui prevzute i recompensestimulatoare material i moral (laasigurare, licitaii, concursuri etc).

    Valoarea amenzilor ar trebui expri-mat nu prin date numerice abso-lute, ci prin raportarea lor la altevalori (de ex. valoarea de inventar aconstruciei de referin afectat).

    Ar mai fi multe de spus, n primulrnd asupra necesitii i oportu-nitii unei asemenea LEGI n con-textul european n care, dup tiinamea, recomandrile UE nu sunt pre-luate, ad litteram, n LEGE, ci i nalte forme de reglementare, mai fle-xibile i nu neaprat privilegiind insti-tuiile de control ale statului.

    Au trecut mai bine de 20 de ani de cnd ncerc s conving lumea de necesitatea modificrii legii privindcalitatea n construcii (Legea nr. 10 - 1995) aflate acum n vigoare cu toate modificrile aduse de la primaform a apariiei ei n 1992. Se pare c problema revine n actualitate, astfel c am ocazia s reiterez ideilei propunerile mele.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    9/84

    Revista Construciilor aprilie 2013 9

    QUALITASla 15 ani de activitate

    Ciprian Enache: Cnd a debutati care sunt sistemele pe care lecertific QUALITAS n Romnia?Octavian Rusu: Concret, activi-

    tatea organismului a debutat n

    1998, n domeniul voluntar, cu certifi-carea sistemelor de management alcalitii prin QUALITAS-OCS i cucertificarea unor produse pentruconstrucii prin QUALITAS-OCP.n continuare, pe parcursul anilor, deine-am confruntat cu greutile ine-rente specifice att economiei nansamblu ct i segmentului depia pe care activm, putem spunec, din punct de vedere al perfec-ionrii i diversificrii competen-elor, dezvoltarea noastr a urmat o

    linie permanent ascendent i, ncorelare cu evoluia bazei de stan-darde pentru acreditare i certificare,n prezent QUALITAS funcioneazpentru domeniul voluntar:

    ca organism de certificare sis-teme de management, cu referire lasisteme de management al calitii(SMC), de mediu (SMM) i al sn-tii i securitii ocupaionale (SMSSO),aplicate la un mare numr de dome-nii de activitate (construcii, n primulrnd, dar i diferite sectoare industri-ale, comer, transporturi, servicii etc.);

    ca organism de certificare pro-duse, cu referire la urmtoarele pro-duse pentru construcii: beton, agregatenaturale, oel beton i alte produsemetalice pentru armarea betonului,mixturi asfaltice i tratamente bitumi-noase pentru drumuri.

    Odat cu aderarea Romniei laUniunea European i n baza legis-laiei europene armonizate privindcomercializarea produselor pe piaaintern comunitar, au fost instituiteaa numitele domenii reglementate,unul dintre acestea fiind domeniulProduse pentru construcii.

    QUALITAS a obinut nc din peri-oada de preaderare, respectiv din2006, statutul de organism de certifi-care recunoscut pentru a activa nacest domeniu reglementat. Dupaderare, respectiv din 2007, compe-tena QUALITAS a fost reconfirmatoficial, prin acreditare i desemnare /notificare, primind nr. de identificare1823. n timp, statutul de organismde certificare notificat (QUALITAS-ON) a fost apoi meninut permanent,domeniul de notificare fiind dezvoltatcontinuu, n prezent acesta incluznd:

    - funcia de organism de certifi-care produse n cadrul sistemului 1de atestare a conformitii, pentru unnumr de 2 Decizii ale ComisieiEuropene i 2 familii/subfamilii de

    produse, incluznd 11 standarde armo-nizate aferente produselor respective;

    - funcia de organism de certifi-care a controlului produciei n fabric(CPF) n cadrul sistemului 2+ deatestare a conformitii, pentru un

    numr de 7 Decizii ale ComisieiEuropene i 17 familii/subfamilii deproduse, incluznd 74 de standardearmonizate aferente produselorrespective.

    Pe lng cele de mai sus,QUALITAS furnizeaz, numai ndomeniul voluntar, i servicii de certi-ficare neacreditate, cu referire la sis-teme de management al energiei(SME), al securitii informaiei(SMSI) i de responsabilitate social(SRS), precum i cu referire la altecategorii de produse. De asemenea,

    QUALITAS S.A. este o societate de drept privat, care, de curnd, a aniversat 15 ani de existen.n termeni de specialitate, n cadrul infrastructurii de evaluare a conformitii constituit la nivel naional,QUALITAS opereaz pentru domeniul voluntar, sub acreditarea RENAR organismul naional de acreditare,ca organism de certificare sisteme de management (QUALITAS-OCS) i ca organism de certificare produse(QUALITAS-OCP), precum i pentru domeniul reglementat Produse pentru construcii sub acreditareaRENAR i sub desemnarea autoritii competente, ca organism de certificare notificat (QUALITAS-ON).

    n interviul care urmeaz, primim lmuriri despre ceea ce a fost i ce este QUALITAS de ladl Octavian RUSU - preedinte QUALITAS.

    Octavian RUSU - preedinte QUALITAS

    continuare n pagina 10

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    10/84

    Revista Construciilor aprilie 201310

    n afara serviciilor de certificare,QUALITAS furnizeaz i servicii deinstruire n domeniul sistemelor demanagement i n domeniul evaluriiconformitii produselor pentru con-strucii. Cursurile sunt structurate pemodule, avnd tematici i duratediferite, stabilite astfel nct s poatrspunde necesitilor de instruire la

    nivelul diferitelor funcii managerialei/sau executive din cadrul uneiorganizaii.

    Cursanilor li se acord certificatede atestare a cunotinelor dobn-dite, pn n prezent QUALITASelibernd 2.270 de astfel de certifi-cate.

    C.E.: Ce nseamn certificareaconformitii n domeniul voluntari n domeniul reglementat?O.R.: Pentru uurarea schimbului

    de mrfuri/servicii, pe piaa inter-naional s-au dezvoltat practicile

    reunite sub conceptul de evaluareaconformitii unui obiect, prin care spoat fi demonstrat ndeplinireacerinelor specificate referitoare laobiectul respectiv, acesta putnd fiunprodus,proces, sistem,persoansau organism. Activitile de evalu-are a conformitii (care includ, dupcaz, eantionare, audit, ncercare,inspecie, analiz, decizie i atestare),pot fi efectuate de prima parte (furni-zorul), de secunda parte (utilizatorul)sau de o ter parte (un organismindependent), ori printr-o combinaientre acestea. Cerinele specificatepentru conformitate sunt definite prinrefereniale, care pot fi diferite cate-gorii de documente normative, dar,pentru o recunoatere ct mai largpe pia, cel mai adesea se uti-lizeaz standardele. Certificareaeste denumirea specific dat atuncicnd, dintre activitile de evaluare aconformitii, cel puin analiza,decizia i atestarea conformitiisunt efectuate de o ter parte,respectiv de un organism de certifi-care independent de furnizorul sauutilizatorul obiectului.

    Sintagma certificare n domeniulvoluntar a devenit consacrat pen-tru a exprima faptul c, pentru oorganizaie, recurgerea la certificarecu privire la propriul sistem de ma-nagement implementat i/sau la pro-dusele furnizate de aceasta este, deprincipiu, o opiune voluntar a orga-nizaiei respective, asumat n sco-puri comerciale, cum ar fi, de exemplu:creterea prestigiului firmei, alinie-rea la trendul de pe pia, satisfa-cerea cerinelor clienilor sau a altor

    pri interesate (de exemplu, n ca-drul unei asociaii profesionale saupatronale la care este membru),ndeplinirea unor condiii din caietelede sarcini la licitaii .a.

    Sintagma certificare n domeniulreglementat se refer la certificrileefectuate n legtur cu acele categoriide produse acoperite de legislaia

    european armonizat (Regulamente,Directive, Decizii ale instituiilor UE)i care, pentru a putea fi comercia-lizate, sunt supuse obligatoriu unorproceduri prestabilite de evaluare aconformitii n vederea aplicriimarcajului CE, paaportul de libercirculaie a produselor respective.

    Unele dintre aceste proceduri potinclude, dup caz, certificarea deprodus sau certificarea SMC, iarorganismele de certificare implicate(de altfel, ca i alte organisme deevaluare a conformitii, care pot fi

    organisme de inspecie sau labora-toare de ncercri) sunt supuse attunor cerine specifice de acreditarect i cerinelor de desemnare/notifi-care din partea autoritilor compe-tente.

    C.E.: Certificarea sistemelor demanagement n sectorul con-strucii determin eficiena ntregiiactiviti. Concret, din acest punctde vedere ce ofer QUALITAS?O.R.: O organizaie, indiferent de

    domeniul su de activitate dar ncorelare cu acesta, i poate stabilipropriul sistem de management ast-fel nct acesta s corespund ce-rinelor standardizate ale unuia saumai multor sisteme de managementparticularizate (sistem integrat).

    Dup cum se tie, sistemul demanagement al calitii (SMC) a fostprimul sistem de management par-ticularizat n relaie cu managemen-tul general al unei organizaii, pentrucare cerinele specifice au fost defi-nite printr-un standard adoptat lanivel internaional i regional - ENISO 9001. Pentru a putea rspundecum trebuie tuturor provocrilor ge-nerate de creterea exigenelorinterne i externe ale unei organiza-ii, n timp, pe lng aspectele legatede calitate i alte aspecte din viaaorganizaiei au cptat o abordaresistematic, prin standarde inter-naionale i/sau regionale fiind defi-nite cerine pentru sisteme demanagement de mediu (SMM) ENISO 14001, sisteme de managemental sntii i securitii ocupaionale(SMSSO) OHSAS 18001, sistemede management al energiei (SME)

    EN ISO 50001, sisteme de manage-ment pentru securitatea informaiei(SMSI) ISO 27001 i sisteme deresponsabilitate social (SRS) SA8000.

    Aa cum spuneam mai nainte,certificarea sistemelor de manage-ment aparine, n general, domeniu-lui voluntar. Totui, dei certificarea

    presupune cheltuieli suplimentarepentru organizaia solicitant, con-strngerile explicite sau implicite aleclienilor si, ale societii i/saumediului de afaceri au fcut caalegerea acestei opiuni s devin oconstant cvasigeneralizat la niveluloperatorilor economici, certificareasistemului de management fiindmenit s asigure furnizarea uneincrederisporite, att ntre parteneriicomerciali ct i pentru alte priinteresate.

    Un bun exemplu n acest sens, n

    Romnia, l constituie chiar sectorulconstrucii, n care prevederile Legiinr. 10/1995 privind calitatea n con-strucii, cu completrile i modi-ficrile ulterioare, ca i legislaiareferitoare la achiziii publice, audeterminat marea majoritate afirmelor de construcii s-i imple-menteze i certifice propriile SMC,SMM i SMSSO n conformitate custandardele relevante, un marenumr dintre acestea fiind clieniiQUALITAS. Din informaiile pe carele deinem, putem spune c firmelerespective au confirmat n practicfuncionarea adecvat a sistemelorde management certificate, dnddovad de profesionalism i derespectarea tuturor cerinelor de ca-litate i de alt natur aplicabile laexecuia lucrrilor.

    n cei 15 ani de activitate, prinQUALITAS-OCS au fost acordateun numr de peste 1.200 certifi-cate pentru sisteme de manage-ment, dintre care 148 numai n2012, i anume 63 pentru SMC,44 pentru SMM, 35 pentru SMSSO,4 pentru SRS i 2 pentru SME.

    C.E.: Certificarea produselor pen-tru construcii este obligatorie saufacultativ, i n ce constau regu-lile ei?O.R.: Certificarea produselor pen-

    tru construcii aparine att domeniu-lui voluntar, dar mai ales domeniuluireglementat.

    Din experiena QUALITAS, putemspune c certificarea n domeniulvoluntar se solicit, cel mai frecvent,pentru acele familii/subfamilii de pro-duse pentru construcii care au

    urmare din pagina 9

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    11/84

    utilizri cu rol structural dar suntneacoperite nc de standardearmonizate sau pentru care, deiexist standarde armonizate, regle-mentrile tehnice privind utilizareaproduselor se bazeaz pe alte refe-reniale. Ca urmare, pentru a puteaaccede cu produsele lor pe piaaRomniei, productori autohtoni, dari din alte state membre UE (deexemplu, Cehia) i din tere ri (deexemplu, Turcia, Ucraina, Bosnia iHeregovina) au recurs la QUALITASpentru certificarea produselor lor nconformitate cu standardele romnerelevante. n acest domeniu, n cei15 ani de activitate s-au emis cca.100 de certificate de conformitateprodus, n cursul anului 2012 fiind25 de contracte de certificare nderulare i 13 certificate emise.

    n ceea ce privete domeniul

    reglementat Produse pentru con-strucii, este important de menionatfaptul c n prezent acesta se afl nplin proces de nnoire. Dup cum setie, acest domeniu s-a aflat nc dinperioada de preaderare sub inci-dena Directivei 89/106/CEE, trans-pus la nivel naional prin HGnr. 622/2004 privind stabilirea condiiilorde introducere pe pia a produselorpentru construcii, republicat n

    2007, cu modificrile i completrileulterioare. n ultimii 2-3 ani au fostadoptate noi acte comunitare referi-toare la condiiile de comercializarea produselor n domeniile reglemen-tate, ntre care i Regulamentul (UE)nr. 305/2011 al Parlamentului Euro-pean i al Consiliului, din 9 martie2011, de stabilire a unor condiii

    armonizate pentru comercializareaproduselor pentru construcii i deabrogare a Directivei 89/106/CEE aConsiliului, care prevede data de1 iulie 2013 pentru abrogarea Direc-tivei 89/106/CEE i intrarea n vigoarea tuturor cerinelor prevzute de noulregulament.

    Regulamentul (UE) nr. 305/2011menine particularizarea domeniuluin raport cu celelalte domenii regle-mentate (ca i Directiva) dar sta-bilete pentru unele din condiiile decomercializare a produselor modi-

    ficri substaniale de fond i deform fa de prevederile Directivei89/106/CEE i, respectiv, ale HG622/2004.

    Fr a face o prezentare exhaus-tiv, iat cteva exemple:

    cele 6 sisteme de atestare aconformitii (1+, 1, 2+, 2, 3 i 4) aufost nlocuite cu 5 sisteme de evalu-are i verificare a constanei perfor-manei (1+, 1, 2+, 3 i 4), n care a

    fost introdus conceptul de produs-tip, iar ncercarea de tip iniial afost nlocuit cu determinarea pro-dusului-tip pe baza ncercrii de tip,a calculrii de tip, pe baza valorilortabulare sau a documentaiei des-criptive a produsului;

    Certificatul de conformitate EC

    a fost nlocuit cu Certificatul de con-stan a performanei produsului,iar Declaraia de conformitate ECcu Declaraia de performan;

    sunt definite explicit obligaii cele revin diferitelor categorii de operatorieconomici (fabricani, reprezentaniautorizai, importatori i distribuitori),cerine referitoare la organismelenotificate i la autoritile de notifi-care, precum i cele privind suprave-gherea pieei.

    Potrivit uzanelor n domeniu,

    QUALITAS-ON a adoptat o politicde tranziie la noile cerine, stabilindmsuri i termene, pentru sine iclienii si (n cursul anului 2012,cca. 50 de contracte n derulare),care s asigure pentru el nsuimeninerea statutului de organism noti-ficat n domeniu, iar pentru clieniisi s permit continuitatea valabili-tii certificrilor acordate.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    12/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    13/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    14/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    15/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    16/84

    Revista Construciilor aprilie 201316

    Omagierea profesiei de constructor

    ntr-o not de la nceputul crii, se menioneaz c

    personajele din lucrare nu sunt fictive ca ntr-un roman,

    ci, pur i simplu, ele sunt oameni cu nume, prenume, dar

    mai ales evideniai prin faptele lor...

    Cel care a pus n pagin asemenea oameni i

    meritele lor n construcii este dl ing. Alexandru DOBRE.

    Precizm c autorul a fost, timp de 8 ani, preedinte alARACO, o puternic breasl a constructorilor, i are un

    mare respect pentru profesia de inginer constructor,

    lucru argumentat cu fapte, cu lucrri care denot compe-

    tena romnilor constructori, care nu sunt cu nimic mai

    prejos dact italienii, germanii, americanii, suedezii saubritanicii. Ca motivare, autorul afirm cu hotrre c,

    printre alte construcii efectuate n timp, n Romnia nuau czut poduri. De asemenea, se arat c pentru alucra n orice parte a lumii, inginerii romni nu au nevoie

    de echivalare de studii.n carte sunt i multe comentarii la adresa unorautoriti mai mult sau mai puin competente, mai multsau mai puin bine intenionate, mai mult sau mai puinresponsabile fa de cheltuirea judicioas a banului public.

    Totodat, nu se omite a se sugera, n context, soluiii programe care se potrivesc Romniei: de exemplu,renunarea la construcii megalomanice, mari devora-toare de fonduri. Se scoate n eviden, cu mare clari-tate, dar i mndrie naional c o construcie unic nlume, aa cum este Palatul Parlamentului, este, n

    ntregime, un produs Fabricat n Romnia - ncepndcu proiectul, apoi execuia, materialele de construciefolosite i terminnd cu finisajele, mobilierul etc.

    Lecturnd cartea despre Constructori ai secoluluiXX i se confirm convingerea c breasla constructo-rilor din Romnia a fost i va fi una din promotoareleprogresului. Totul este s fie folosit cu pricepere i efi-cien.

    (Doritorii pot obine cartea doar prin dedicaiaautorului.)

    Ciprian Enache

    Constructorii au fost, sunt i vor rmne reperele sigure ale edificrii vieii concrete, multilaterale, care

    caracterizeaz fiecare aezare pe acest Pmnt. Orice evoluie i existen se leag nemijlocit de activi-

    tatea de construcii i de slujitorii ei. De aceea, faptul c tot mai muli autori din ara noastr pun n evi-

    den, prin lucrrile lor literare, meritele unor specialiti n construcii, consfinete faptul c acetia au

    existat iar operele lor rmn repere ale miestriei profesionale exercitate n timp. Aa se face c un inginer

    constructor de prestigiu a scris o carte despre Constructori ai secolului XX.

    ing. Alexandru Dobre

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    17/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    18/84

    Revista Construciilor aprilie 201318

    Noul Regulament al Produselor pentru Construcii (CPR)i ntocmirea Declaraiei de Performan (DP)

    arh. Anca POPA - consilier tehnic, Patronatul Productorilor de Tmplrie Termoizolant

    Pn la 1 iulie 2013 sunt, n conti-nuare, n vigoare regulile deja cunoscutede aplicare a marcajului CE, conformprevederilor CPD, respectiv prin ntoc-mirea unei declaraii de conformitate a

    produsului cu standardul armonizat dereferin. Acest tip de declaraie faceparte din documentaia aferent aplicriimarcajului CE (ITT, CPF) i a fost ps-trat de productor. Conform CPR, acestdocument va deveni Declaraia de Per-forman a productorului, prin care sepreiau rspunderea i consecinele con-formitii produsului cu performanadeclarat. Se asigur, astfel, trasabili-tatea produsului i o mai mare trans-paren pentru clieni.

    Declaraia de Performan va cir-

    cula pe pia mpreun cu produsulrespectiv.Dei n cuprinsul CPR sunt fcute

    precizri noi asupra unor aspecte careau generat poziii divergente, elementelede baz rmn valabile fiind, n conti-nuare, aceleai:

    - obligaia aplicrii marcajului CE- respectarea procedurii de atestare

    a conformitii- obligaia aplicrii CPF i a efecturii ITT- obligaia meninerii cerinelordin nor-

    mele armonizate.

    Prin urmare, ntocmirea documen-taiei i aplicarea marcajului CE decurgeca i pn acum, iar declaraia de con-formitate va deveni Declaraie de Perfor-man. Modificrile aprute nu sunteseniale. Ele sunt, mai degrab, demetodologie. Ultimul punct n aplicareaintegral de la 1 iulie 2013 a CPR estestabilirea punctelor de contact naionalede informare. n prezent exist informaiipe acest subiect pe www.mdrt.ro.

    Regulamentul se refer la produsepentru construcii, n general, i nu la unanume produs n mod special (cum ar fi

    spre ex. tmplria). Prin urmare, nugsim astfel de referiri n cuprinsul CPR.Trebuie, doar, s ncadrm corect tipulde produs n grupa produselor aflate subincidena unui standard european armo-

    nizat i s aplicm, consecvent, regulilei procedurile privind marcajul CE.

    Punctul 7 al noului CPR introduce onou cerin esenial mandatat, res-pectiv utilizarea sustenabil a resur-selor naturale. Pn acum nu suntinformaii privind modul n care produselede tmplrie vor satisface aceast noucerin, respectiv n ce mod se poatedemonstra satisfacerea acestei cerine.

    Singura implicaie important pentruproductorii de tmplrie va fi aceea cse vor putea utiliza rezultatele ITT, pre-

    luate de la furnizorii de sistem, pentru pro-pria documentaie ntocmit n vedereaaplicrii marcajului CE, fr a se con-frunta cu refuzul de a accepta aceastprocedur (vezi art. 36-38 din CPR). Demenionat, ns, c meninerea perfor-manelor consemnate trebuie doveditprin efectuarea periodic a unor ncer-cri, conform planului propriu al produ-ctorului, plan care face parte din CPF.

    Implicaiile intrrii n valabilitate atuturor prevederilor CPR, la 1 iulie 2013,sunt, mai degrab, favorabile producto-

    rilor. Se simplific, astfel, modul de accespe pia al produselor de tmplrie i nugenereaz schimbri sau problememajore, ci, dimpotriv, nlesniri pentruca tuturor productorilor (indiferent demrimea companiei) s li se ofere posi-bilitatea de a respecta integral prevede-rile regulamentului 305/2011.

    Informaii privind aplicareaprevederilor CPR

    Regulamentul Produselor pentruConstrucii (CPR) asigur informaii fia-bile despre produse pentru construcii, nraport cu performanele lor. Acest lucru

    este realizat prin furnizarea unui limbajtehnic comun care ofer metode uni-forme de evaluare a performanei pro-duselor pentru construcii.

    Metodele au fost introduse n Stan-

    darde Europene armonizate (hEN) iDocumente de Evaluare Europene(DEE).

    Limbajul tehnic comun trebuie aplicatde:

    productori, atunci cnd declarperformana produselor proprii;

    autoritile Statelor Membre, atuncicnd precizeaz cerinele pentru ele;

    utilizatorii produselor(arhiteci, ingi-neri, constructori), atunci cnd alegprodusele cele mai potrivite pentru uti-lizarea n lucrri de construcii.

    Regulamentul Produselor pentruConstrucii (305/2011/EU - CPR), careabrog Directiva Produselor pentru Con-strucii (89/106/EEC CPD), a fostadoptat pe 9 Martie 2011.

    Ca parte a iniiativei, pentru o mai bunreglementare, intenioneaz s aduc:

    Clarificarea conceptelor de bazi de aplicare a marcajului CE;

    Simplificarea procedurilor, astfelnct s se reduc costurile suportate dentreprinderi, n particular de IMM-uri;

    Credibilitate sporit pentru sistem.

    CPR a intrat, deja, n vigoare. Cutoate acestea, principalele componenteale articolelor sale importante se aplicabia de la 1 iulie 2013. Pn atunci, CPDrmne n aplicare. Prile deja aplica-bile ale CPR pun accentul pe proceselede notificare i desemnare a Organis-melor Notificate (NB) i a Organismelortehnice de evaluare (OTE).

    Puncte naionale de contact CPRRegulamentul produselor pentru Con-

    strucii prevede (Art. 10) ca statele mem-bre s ofere informaii privind reguli i

    Spre deosebire de Directiva Materialelor pentru Construcii 89/106 (CPD), care a fost preluat de statele membreprin legi naionale, Comisia European a ales, pentru noua reglementare, forma juridic de regulament (CPR), aplica-bil, direct, n toate statele membre UE. Prin urmare directiva CPD se va abroga n dou etape iar CPR va intra completn vigoare la 1 iulie 2013.

    Se atinge n acest fel scopul propus iniial de a face posibil aplicarea marcajului CE conform unor norme unitare,aceleai pe ntreg teritoriul european. Se nltur, astfel, interpretrile diferite ale prevederilor CPR la nivelul legisla-iilor naionale.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    19/84

    Revista Construciilor aprilie 2013 19

    reglementri referitoare la produselepentru construcii. Aceste puncte de con-tact trebuie stabilite pn la 1 iulie 2013.

    Tranziia de la Directiva Materialepentru Construcii (CPD)

    la Regulamentul Materialepentru Construcii (CPR)

    Obiectivele generale i instrumentele

    principale ale CPD nu s-au modificat n CPR.Totui, CPR introduce proceduri maistricte i mai transparente pentru comer-cializarea produselor pentru construcii.De asemenea, terminologia a fost parialmodificat n CPR pentru a fi mai exact.

    Implementarea CPR se desfoarn dou faze:

    Faza pregtitoare: stabilirea cadru-lui organizatoric i pregtirea documen-telor tehnice cadru (pn la 30 iunie 2013);

    Faza operaional: Declaraia dePerforman a productorilor, aplicarea

    marcajului CE conform CPR, ncepndde la 1 iulie 2013.

    Declaraia de Performan (DP)i marcajul CE

    Definiie i obiectiveDeclaraia de Performan (DP) este

    conceptul cheie n Regulamentul Pro-duselor pentru Construcii (CPR).

    DP ofer productorului posibilitateade a livra informaia privind caracteristi-cile eseniale ale produsului su, pecare dorete s le pun la dispoziie pepia. Productorul va elabora o Decla-raie de Performan atunci cnd un pro-dus aflat sub incidena unui standardarmonizat (hEN) sau a unei EvaluriTehnice Europene (ATE) este plasat pepia. Prin elaborarea DP, productorul

    i asum responsabilitatea pentruconformitatea produsului pentru con-strucii cu performana declarat.

    Pe baza informaiei coninute n DP,utilizatorul va decide s cumpere, dintretoate produsele disponibile pe pia, peacela care este potrivit inteniei sale de

    utilizare i i asum, n totalitate,responsabilitatea unei astfel de decizii.

    DP constituie, prin urmare, elementulcheie n funcionarea Pieei Interne aproduselor pentru construcii, prin asigu-rarea transparenei necesare i prinstabilirea unui sistem clar de mprirea responsabilitilorntre participani.

    Metode i criteriiToate informaiile cuprinse n DP sunt

    obinute prin aplicarea strict a metodelori criteriilor coninute n standardul armo-nizat de referin sau, n absena unui

    standard armonizat aplicabil, de Docu-mentul European de Evaluare relevant.

    Aplicarea corect a acestor metode icriterii este garantat de productorul

    nsui i, atunci cnd se cere, de ctreun Delegat Autorizat, prin implicareaadecvat a unui Organism Notificat, con-form sistemului aplicabil de evaluare aperformanei i de verificare a constaneiperformanelor declarate.

    DP va fi elaborat conform modeluluidin Anexa III a CPR. Cantitatea minimde informaie pe care productorul esteobligat s o ofere este stabilit la Art. 6din CPR. Trebuie menionat, ns, c,datorit caracterului inovativ al acestuia,fa de situaia rezultat din aplicareaDirectivei Produselor pentru Construcii(CPD), productorul trebuie s declareutilizarea sau utilizrile indicate ale pro-dusului i cel puin una dintre caracteris-ticile eseniale relevante pentru fiecaredintre inteniile de utilizare declarate.Restul caracteristicilor relevante pot ficonsemnate prin Nicio PerformanDeclarat (NPD).

    Marcajul CE se aplic dup elabo-rarea DP i semnific faptul c produc-torul a urmat strict procedurile aplicabilepentru ntocmirea propriei DP i, n con-secin, DP este corect i credibil.

    Evaluarea i Verificarea ConstaneiPerformanei (EVCP)

    Pentru a ne asigura c declaraia deperforman (DP) este corect i credi-bil, performana produselor pentru

    construcii va fi evaluat iar procesul deproducie n fabric va fi controlat pentrua ne asigura c produsele vor con-tinua s aib aceleai performane.

    Acest scop poate fi atins prin aplicareaunui sistem de Evaluare i Verificare aConstanei Performanei (EVCP) pen-tru fiecare familie de produse.

    n Regulamentul Produselor pentru

    Construcii sunt prevzute cinci sistemediferite. Comisia European stabiletecare sistem sau sisteme sunt aplicabile:

    unui anumit produs pentru construcii; unei familii de produse; unei anumite caracteristici eseniale.

    n acest fel, Comisia alege sistemulsau sistemele cu cele mai puine con-strngeri, pentru a asigura ndeplinireatuturor cerinelor de baz pentru lucrride construcii.

    Specificaiile tehnice armonizate (Stan-darde Europene armonizate i DocumenteEuropene de Evaluare) includ detaliiletehnice necesare pentru implementareasistemului de evaluare i verificare aconstanei performanei.

    Sursa:

    http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/construction/legislation/index_en.htm

    Versiunea n limba romn a CPR:

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/

    LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:088:0005:0043

    :RO:PDF

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    20/84

    Revista Construciilor aprilie 201320

    ARACO atrage atenia autoritilor centrale i locale dinRomnia asupra riscurilor majore generate de impredictibi-litatea consistent n ceea ce privete plata creanelor ctreconstructori, blocarea finanrii investiiilor ncepute sau aunor proiecte noi n 2013, pe fondul contraciei severe icontinue a sectorului n ultimii 4 ani!

    Prognoza noastr din martie 2012, de 9,3 - 9,5 miliarde Eurola nivelul anului 2012, a fost confirmat i trebuie scomentm c dinamica favorabil din semestrul I a fost

    alterat de evoluia negativ din partea a doua a anului.Dac n lei evoluia este aparent pozitiv (41,7 miliarde lein 2012 fa de 39,6 miliarde lei n 2011), comparaia nEuro atest o meninere a valorii din 2011, n sum de9,33 miliarde Euro, iar evoluia, conform Eurostat, confirmrecesiunea tehnic generat de declinul din ultimele doutrimestre! i aceasta n condiiile n care numrul mediuanual de angajai n 2012 a crescut cu 9,3%!

    Anul 2012, n ciuda faptului c a avut o dubl dimensiuneelectoral, rmne un an euat din perspectiva relurii

    dinamicii pozitive a activitii din sectorul de construcii.Principalele caracteristici negative ale anului 2012 au fost: nlocuirea competiiei corecte cu o alocare interesat

    politic a proiectelor; Amplificarea greutilor n planul recuperrii creanelor

    de ctre firmele de construcii; Sincope consistente n asigurarea finanrii pe proiec-

    tele ncepute; Meninerea poziiilor abuzive ale entitilor achizitoare

    cu capital de stat n materie de condiii contractuale; Alterarea mecanismelor de facturare din cauza plii

    anticipate a TVA; Incapacitatea autoritilor de a promova proiecte n

    parteneriat public-privat i declinul sever al investiiilor strine

    directe; Nefinalizarea, de ctre ANRMAP, a caietelor de sarcini

    standardizate pe tipuri de lucrri; Tolerana complice a multor entiti achizitoare, n ceea

    ce privete utilizarea unor operatori fr certificarea capa-bilitii tehnice i umane;

    Continuarea epidemiei de insolvene/falimente n rn-dul societilor de construcii.

    Anul 2013 nu ofer, deocamdat, premise care s elimine,mcar parial, caracteristicile negative enumerate mai sus.Bugetul de stat a fost, pe de o parte, aprobat cu marentrziere, iar, pe de alt parte, nu cuprinde elemente cares fac din acest an unul al susinerii investiionale a pro-iectelor de construcii!

    Pentru cele mai multe societi de construciisursele de finanare sunt incerte i improbabile!

    Principalele msuri i propuneri pe care ARACO, n modconstructiv, le susine la nceputul anului 2013, sunt struc-turate dup cum urmeaz:

    I. Msuri de interes economico-social, solicitate deARACO autoritilor de stat:

    1. Asumarea, de ctre Guvern, a unui Program deplat a creanelorde ctre entitile achizitoare cu capitalde stat i autoritile locale, alturi de societile cu capitalde stat, a creanelor aferente societilor de construcii pen-tru perioada 2009-2012, estimate la nceputul anului n cursla cca 1,8 miliarde Euro;

    2. Comunicarea public, de ctre ministerele de profili autoritile locale, a programelor de investiii pentru2013 i precizarea disponibilitii resurselor financiare aferente;

    3. Promovarea i susinerea selecionat, prioritizat dectre Guvern prin ministerele aferente, a investiiilor n con-tinuare i a celor noi, n domeniile infrastructurii rutiere, ainfrastructurii CF, a infrastructurii de mediu, a infrastructuriienergetice clasice i verzi, a infrastructurii edilitare, a infra-structurii din domeniul sntii, a infrastructurii agricole idin turism, a construciilor de locuine noi ( inclusiv locuinesociale), a programelor de reabilitare energetic a cldirilor

    vechi i noi, private sau publice;4. Restatuarea condiiilor generale de contractare FIDIC;5. Atenionarea entitilor achizitoare cu capital public

    asupra extinderii periculoase a acordrii de lucrri publicepe baza preului cel mai sczut sau acceptnd oferteanormal de joase valoric, care devin surs de competiieincorect, fraud social i care, de cele mai multe ori, audrept consecin costuri finale mai mari i o afectare semni-ficativ a nivelului calitii lucrrilor.

    II. Msuri specifice de ordin legislativ, absolut nece-sare n 2013:

    1.mbuntirea urgent a legislaiei achiziiilor publice,innd cont de propunerile entitilor patronale (susinereaterului, experiena similar, demonstrarea capacitii teh-

    nico-economice, confidenialitatea unor elemente din ofertadepus etc);2. Implementarea urgent a Directivei comunitare

    privind combaterea plilor ntrziate avnd ca termenluna martie a.c.;

    3. Finalizarea la ANRMAP a caietelor de sarcini stan-dardizate pe tipuri de lucrri;

    4. Promovarea HG privind certificarea capabilitiitehnice a operatorilor din construcii;

    5. Corectarea efectelor negative legate de plata discri-minatorie a TVA la ncasare;

    6. Promovarea unei rectificri bugetare la mijloculanului, care s pun accentul pe necesitatea promovriiacelor investiii de interes naional i local asumate demediul politic i societatea civil organizat;

    2013 - un alt an euat!?...

    Pn cnd? i cine rspunde?

    ARACO

    Laureniu PLOSCEANU - preedinte ARACO

    continuare n pagina 22

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    21/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    22/84

    7. Stabilirea clar a poziiei Guvernului fa de pro-iectele de interes naional sau regional, care pot fi promo-vate n PPP.

    III. Msuri specifice n context comunitar, corelatecu poziia FIEC:

    1.ARACO salut comunicarea Comisiei Europene, diniulie 2012, privind Strategia competitivitii sustenabile asectorului de construcii i a ntreprinderilor sale, urm-rete dinamica mbuntirii acesteia pe circuitul instituiilor

    europene i va informa, corespunztor, societile de con-strucii din ar asupra obiectivelor i politicilor specificeconvenite;

    2. ARACO sprijin propunerea CE privind principiulparteneriatului n implementarea fondurilor care fac obiectulcadrului strategic comun pentru un Cod european de con-duit n materie de parteneriat;

    3. ARACO sprijin poziia comun a FIEC i EFBWWdin 21.02.2013, privind lupta mpotriva ofertelor anormalde sczuten licitaiile publice.

    IV. Alte msuri preconizate de ARACO1.n contextul liberalizrii pieei forei de munc n UE

    din 2014, asociaia va ncerca s convin cu parteneriipatronali din Germania mecanisme de colaborare, care simplice subcontractarea de lucrri sau gestionarea ncomun a fluxurilor de muncitori migrani;

    2. ARACO va sprijini societile de construcii care sepot implica n proiecte de construcii pe piee externe (Irak,Libia, Kazahstan etc);

    3.ARACO va ncerca, prin relaiile parteneriale cu aso-ciaiile de profil din UE, RP China sau America de Nord sidentifice soluii de finanare pentru proiecte de interesnaional sau regional n PPP;

    4.Asociaia intenioneaz s actualizeze i s lanseze,la jumtatea acestui an, Codul de conduit etic pentrusectorul de construcii din Romnia;

    5.ARACO salut 15 ani de parteneriat social asumat,mpreun cu FGS Familia, n administrarea Casei Sociale aConstructorilor i va continua s promoveze i s dezvolteentitile paritare dezvoltate n cadrul SASeC.

    V. CONCLUZII1. Premisele nceputului de an nu permit estimri de

    ieire din recesiune n 2013 a sectorului de construcii.2. Rolul finanrilor publice, comunitare sau naionale va

    rmne, n continuare, esenial, iar complementarea cuPPP este absolut necesar ! Blocarea investiiilor publice n2013 este un pariu riscant att economico-social, ct ipolitic.

    3. Guvernul, prin diverii sai exponeni, trebuie s ne-leag c ieirea din recesiune ct mai rapid a sectoruluide construcii este o opiune esenial, prin efectele deantrenare economic i social.

    4. Considerm absolut necesar c entitile achizitoares adopte o atitudine de parteneriat constructiv renunndla poziiile, de multe ori, abuzive !

    5.ARACO solicit imperativ, nc o dat, autoritilor lanivel naional i local s neleag c sectorul de construciinu trebuie s rmn n postura de victim permanent acrizei economice i a intereselor politice conjuncturale.

    Un nou eec n 2013 nu va genera numai un omajpronunat n acest sector dar va afecta, pe termen lung,competitivitatea societilor de construcii i capaci-tatea acestora de a se implica n proiectele finanatedin fonduri structurale n perioada 2014-2020!

    A XXIII-a Conferin Naional AICPSjoi 30 mai 2013, Hotel Pullman Bucureti, Sala New York

    1 . TEMA CONFERINEI : SOLUII INOVATIVE NINGINERIA STRUCTURILOR

    2. PROGRAMUL CONFERINEI: Prezentri tehnice i tiinifice Acordarea PREMIILOR AICPS Acordarea Diplomei i Medaliei dr. ing. PETRU VERNESCU Acordarea DIPLOMELOR OPERA OMNIA Acordarea PREMIILOR RADU AGENT Activitatea AICPSPrezentri tehnice i tiinificeTitlurile i autorii lucrrilor, precum i titlurile profesionale ale

    celor care doresc s prezinte comunicri la Conferina Naional

    AICPS, pot fi transmise prin e-mail la [email protected] PREMIILOR AICPSRegulamentul privind desfurarea concursului pentru acordarea

    premiilor poate fi obinut de la AICPS, prin email, la [email protected],sau de pe site-ul www.aicps.ro (http://www.aicps.ro/articol.php?id=4).

    Acordarea Diplomei i Medaliei dr. ing. PETRU VERNESCUSe va acorda, i n acest an, UN PREMIU SPECIAL DR. ING.

    PETRU VERNESCU pentru o lucrare a tinerilor ingineri pn n38 ani.

    Acordarea DIPLOMELOR OPERA OMNIAPentru activitate ndelungat i meritorie, privind proiectarea

    structurilor pentru construcii, promovarea tiinei i tehnicii struc-turilor pentru construcii i contribuii meritorii la activitatea AICPS,Consiliul de Conducere AICPS va acorda, cu ocazia celei de aXXIII-a CONFERINE NAIONALE, DIPLOME OPERA OMNIA.

    efii filialelor AICPS, societile de proiectare i mem briiAICPS sunt rugai s transmit propuneri pentru acordareaDIPLOMELOR OPERA OMNIA.

    Acordarea PREMIILOR RADU AGENTDl. arh. Dan AGENT va trimite propunerile premiilor RADU

    AGENT la AICPS.EXPOZIIECu ocazia desfurrii celei de a XXIII-a Conferine Naionale

    a AICPS, n data de joi 30 mai 2013, AICPS va organiza o mini-expoziie de proiecte, lucrri de construcii deosebite executate,materiale de construcii, software pentru construcii.

    Societile de proiectare, societile de construcii, furnizorii

    de mate riale, furnizorii de program e IT, software pentru con-strucii, edituri de cri i reviste, se pot nscrie, n baza unuicontract de sponsorizare ctre AICPS.

    AICPS va pune la dispoziie mese de expunere pentrucataloage, prospecte, CD-uri, publicaii etc.

    NSCRIERILE SPONSORILOR se pot face pn la 20 aprilie 2013.Informaii suplimentare privind prezentarea lucrrilor,

    acordarea premiilor, organizarea expoziiei etc., se pot obinede la secretariatul AICPS:

    Sediul: os. PANDURILOR nr. 94, corp. B, et. 1, camera 19(incinta AEDIFICIACARPAI) sect. 5, Bucureti;

    Tel./Fax: 021.412.02.04; Mobil: 0788.35.96.96;E-mail: [email protected] LA CEA DE A XXIII -a CONFERIN

    NAIONAL AICPS ESTE GRATUIT!

    Revista Construciilor aprilie 201322

    urmare din pagina 20

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    23/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    24/84

    Revista Construciilor aprilie 201324

    Consolidarea terenurilor i a fundaiilorcu maini specializate

    COMACCHIO SRL produce uti-laje hidraulice de foraj pentru con-solidri, micropiloi (100-300), piloi(400600900), fundaii speciale,sondaje geotehnice, geotermie, jet-

    grouting, foraje puuri de ap.

    COMACCHIO ocup locul I nclasamentul mondial i pentru vari-etatea modelelor de utilaje, cunumeroase brevete privind compo-

    nentele, ceea ce dovedete ateniaconcret acordat cerinelor pieei,n general, i fiecrui utilizator, nparticular. COMACCHIO este prezentcu reprezentane n 16 ri din lume.

    INJECTOFORAJ DRILLING TOOLSreprezint i firme care produc mate-rial pentru activiti de foraj:

    DAI PRA SRL produce sistemede injecie (injectoare, malaxoare,amestectoare agitatoare), packere,pompe;

    CARANDINA SRL fabric, lacererea clientului, orice tip de echipa-ment pentru foraj: sape, elice con-tinue, sisteme CFA, bucket pn la2.000, trasdutoare, racorduri,hopper, friction welded drill rods;

    F.G.S. Drill SRL prjini de foraj,ciocane fund de gaur, amorti-zoare, racorduri api n special dinoel 42 CrMo4;

    GEOMARC SRL are n fabricaiepompe, sisteme de foraj roto-percu-toare pentru carotaje i probe ambi-entale, prjini wire line, coroane;

    INJECTOFORAJ DRILLING TOOLS este o societate romno-italian,cu capital integral privat, orientat ctre un domeniu modern, dar puinexploatat profesional n ara noastr: consolidarea terenurilor i a fun-daiilor cu maini specializate. Societatea, n calitate de importatorunic, furnizeaz maini pentru foraj ale productorului italianCOMACCHIO. De asemenea, firma import utilaje second-hand, lerecondiioneaz i le pune n vnzare la preuri atractive, beneficiindde o experien vast a personalului specializat n antierele de profildin Italia i Elveia. n plus, cu ajutorul specialitilor instruii n ar i

    n fabrica din Italia, INJECTOFORAJ DRILLING TOOLS acord asis-ten tehnic permanent i service tuturor clienilor si.Piaa utilajelor de construcii a cunoscut n Romnia o cretere exploziv n ultimii 5 ani. Societatea

    INJECTOFORAJ DRILLING TOOLS a nregistrat i ea o bun dezvoltare datorit faptului c a oferit produsecorespunztoare cererii pentru Romnia, respectiv, o bogat gam de maini hidraulice pentru forajproduse de firma italian COMACCHIO SRL.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    25/84

    GEOMISURE SRL produce instru-mente pentru monitorizarea lucrrilorde foraj;

    RICCINI SRL - tuburi i racorduri

    pentru sisteme de canalizare, tuburipentru puuri i sisteme de drenaj,tuburi i racorduri pentru conductede ap i gaz;

    TTM TENSION TECHNOLOGYSRL- produce sisteme de tensionare

    pentru structuri, sisteme mono toron imulti toron, aderente i nonaderente,

    sisteme de consolidare pentru apli-caii geotehnice, sisteme de cabluriactive i pasive MS, articulaiistradale din cauciuc i oel, sistemede izolare antiseismic;

    METAX-CIMA S.p.A fabricpompe triplex, instalaii de dozare /malaxoare / rezervoare de stocarecu agitator, instalaii de dozare iinjectare JET GROUTING, pompede injectare, pompe centrifuge /pompe cu urub elicoidal, pompe cupiston duplex, accesorii pentru foraj.

    INJECTOFORAJ DRILLING TOOLScomercializeaz (la cerere) i utilajesecond-hand recondiionate. De ase-menea, beneficiind de un parc bogatde utilaje i de specialiti cu expe-rien vast instruii pe antierele de

    profil din Italia i Elveia, societateas-a implicat n execuia unei gamelargi de lucrri de specialitate.

    Societatea INJECTOFORAJDRILLING TOOLS furnizeaz clien-ilor si consultan, asisten teh-nic i service, att pentru utilajelenoi ct i pentru cele second-hand,n termen de numai 24 de ore.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    26/84

    Istoricul i avantajele fibrelor de armare

    Armarea cu fibre a materialelor de construcii are ovechime secular. Crmizile nearse (chirpici) au fostarmate cu paie tocate sau cu pr de animale pentru a

    evita fisurarea i pentru a le oferi o rezisten sporit larupere i umezeal. Extrapolarea s-a realizat de la argilla ciment i, implicit, de la paie i pr de animale la fibre.Datorit creterilor progresive de pre la oelul-beton pepiaa mondial i n urma unor studii tehnico-economiceelaborate s-a optat, ca soluie modern, simpl i efi-cient, pentru folosirea ca armtur n dispersie a fibrelorpolimerice.

    Caracteristicile fizico-mecanice surprinztoare ale aces-tor fibre n comparaie cu fibrele metalice au dus la ocretere exponenial a utilizrii i implicit a cererii acestuitip de material pe piaa mondial a construciilor.

    n epoca moder n, primul paten t de utili zare abetonului armat cu fibre a fost creat de A. Berard n anul1874, n SUA. Prin studiile sale n anii 40, inginerul romnGogu Constantinescu introduce i detaliaz conceptulde beton armat cu fibre fiind printre promotorii nouluimaterial.

    Fibrele de armare sunt obinute din polipropilen purprintr-un proces de extrudare clasic (prin rcire cu ap)pentru fibrele de tip MULTI i FIBRI care prin diverse pro-cese de transformare ajung la caractristici fizico-mecanice de excepie cum ar fi: rezistena mare larupere, tenacitatea i alungirea. Procesul continu cutierea la diferite dimensiuni ncepnd de la 5 mm pnla 70 mm, urmnd a se ambala n saci de hrtie solubiln ap. n timpul tierii fibrele sunt acoperite cu o peliculsubire de superplastifiant care le confer o alunecaresuperioar i libertatea de a se dispersa tridimensional ntoat masa amestecului, nemaifiind necesar a se adaugan betoane sau mortare alte tipuri de aditivi. Pe ntregul

    parcurs al procesului tehnologic se efectueaz un controlal calitii riguros i sever, att asupra materiilor prime uti-lizate i respectrii parametrilor tehnologici ct i asupraproduselor finite, control efectuat n conformitate cuprevederile Manualului de Management al Caliti ISO9001:2008.

    Polipropilena este absolut inert i stabil, nu secorodeaz, este rezistent la alcalii, este antistatic iantimagnetic, avnd o durabilitate practic nelimitat. Latemperatura camerei este rezistent la toi solveniiorganici, nefiind periculoas.

    Fibrele de armare din polipropilen mbuntesc pro-prietile betonului simplu. Oportunitatea utilizrii armriicu fibre apare n situaia folosirii unui procent mic dearmtur sau n cazul armrii constructive a betonuluiarmat obinuit.

    Posibilitile de utilizare se mresc datoritmbuntirii comportrii la fisurare, a micorrii defor-maiilor din contracii prin uscare sau din mrirea rezis-tenei la forfecare.

    Un domeniu important l constituie elementele de con-strucii solicitate dinamic, la care se poate mri capaci-tatea de preluare a energiei din aceast solicitare. ncazul unor lucrri cu ncrcturi mari sau la un ecarta-ment de mbinare mrit apare necesar armarea cu fibre.

    Adugarea n betonul obinuit a fibrelor de armareEDIFIBER 3 are ca prim efect o cretere semnificativ aindicelui de tenacitate. Fibrele de armare din poli-propilen EDIFIBER 3 sunt folosite cu succes n substi-tuirea plasei sudate, la plcile de beton, pardoseliindustriale, plcile de fundare a cilor de comunicaii i apistelor aeroportuare precum i la alte aplicaii, deoarecetoate elementele din beton sunt solicitate la ncovoiere.

    Rezistena la solicitarea dinamic pentru majoritateamaterialelor de construcii este mai mic dect solicitareastatic. Betonul armat cu fibre este avantajos nrealizarea fundaiilor de maini cu solicitri dinamice, afundaiilor pentru liniile de tramvai datorit rezisteneisporite la oc, a comportrii favorabile la amortizare i ladeformare.

    Betonul armat cu fibre EDIFIBER 3 are o mulime deavantaje, dintre care amintim:

    asigur o armare tridimensional n toat masaamestecurilor, betoane sau mortare; elimin crpturile i fisurile datorate tensiunilor i

    contraciilor, acestea fiind generatoare de rupere; crete considerabil rezistena la uzur, impact i la

    cicluri nghe-dezghe; reduce n mare msur permeabilitatea betoanelor i

    a mortarelor; fibrele de armare sunt practic neutre la agenii

    chimici corozivi; mrete plasticitatea i lucrabilitatea betoanelor i a

    mortarelor eliminnd segregarea, mustirea i tasarea; datorit peliculei de superplastifiant de pe suprafaa

    fibrelor, betoanele i mortarele nu necesit ali aditivi.

    Armare profesional cu fibre din polipropilenpentru betoane i mortareSC EDILCOM SRL este prezent pe piaa materialelor de construcii nc din anul 2005 cnd a nceput poducia fibrelor de armare din polipropilen.

    n prezent firma acoper toat gama de armturi sintetice, ncepnd de la microfibre la macrofibre, toate sub marca comercial de EDIFIBER 3.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    27/84

    DOMENII DE UTILIZARE

    Domenile de utilizare a betonului armat cu fibre au oarie extins, din care menionm:

    pardoseli industriale; platforme exterioare, parcri, piste betonate; piste aeroportuare; fundaii la liniile de tramvai; consolidri cu beton torcretat i armat pentru tuneluri

    i povrniuri;

    prefabricate pentru orice destinaii; fundaii cu solicitare dinamic mare; conducte din beton; ziduri de sprijin; elemente subiri de faad; fundaii de maini unelte.Utilizarea fibrelor de armare EDIFIBER 3 nlocuiete

    total sau parial plasa sudat n majoritatea cazurilor.

    Dozarea i punerea n oper

    La utilizarea fibrelor EDIFIBER 3 se va ine cont deurmtoarele recomandri:

    la amestecurile cu granulometrie mai mic de 16 mmse vor utiliza fibrele cu lungimi de pn la 19 mm.

    la amestecurile cu granulometrie mai mare de 16 mm

    se vor utiliza fibrele cu lungimi peste 19 mm.Doza standard pentru betoane i mortare obinuiteeste de 1 kg/mc, cu tolerana de 10%.

    Adugarea fibrelor n masele de amestec se poateface n staiile de betoane, direct n autobetoniere peantier sau n betonierele mici de antier.

    Dup ciclul obinuit de preparare al amestecului(beton sau mortar) se adaug doza de fibre i se con-tinu malaxarea nc cca. 3 - 4 minute pn la omoge-nizarea complet.

    Datorit sacului din hrtie solubil n care sunt amba-late fibrele, se recomand adugarea fibrelor n autobe-toniere sau mixere cu tot cu ambalaj fr a fi desfcut.

    Fibrele EDIFIBER 3 se pot folosi la preparareaoricrui tip de beton, inclusiv al betonului fluid. Se poateutiliza pompa sau dispersorul de beton pentru aplicareabetonului obinut.

    Important

    Datorit superplastifiantului folosit n tehnologia deobinere a fibrei, se recomand a nu se modifica raportulap/ciment (A/C) corespunztor clasei de beton utilizate.

    Pentru betoanele i mortarele speciale, dozele deadaos al fibrelor vor fi stabilite de proiectantul de specia-litate, mpreun cu reprezentantul productorului i potajunge pn la 2,5 kg.

    Mod de ambalare

    Produsul este livrat n saci de hrtie solubil n ap.Cantitatea unui sac este de 1 kg +/- 2% i se livreaz

    pe europalei, acetia avnd 250 kg.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    28/84

    Materialele geosintetice la nlime!Lacul artificial Mioarele de pe domeniul schiabil Voineasa

    ing. Cristina FEODOROV, ing. Alin MURARIU, ing Ctlin PASCU - IRIDEX GROUP PLASTIC

    La altitudinea de 1.930 m, n apropierea punctului cel mai nalt al faimoasei rute Transalpina care traverseazCarpaii Meridionali, n minunatul areal natural dintre localitile Rnca i Voineasa, o nou stea a sporturilor deiarn a nceput s prind contur.

    Mai multe prtii cu diverse grade de dificultate, instalaii de teleschi, telegondol i tunuri pentru zpad artificialau aprut pe versanii muntelui, odat cu parcri subterane i supraterane. Noi hoteluri i restaurante sunt n curs deexecuie n zon. Cu alte cuvinte, Romnia va deine unul dintre cele mai frumoase i moderne domenii schiabile dinEuropa.

    Pentru a oferi schiorilor cele mai bune condiii timp de 8 luni n fiecare an, a fost spat n stnc un rezervorimens de 120.000 m3, realizat sub forma unui lac artificial. Forma rezervorului a fost obinut prin detonarea iexcavarea suprafeei stncoase a muntelui. Materialul rezultat a fost concasat i apoi utilizat pe taluzul lacului i labaza acestuia, pentru a integra construcia n mediul nconjurtor. Instalarea materialelor geosintetice a avut locntre 2 octombrie i 7 noiembrie 2012.

    Provocrile acestui proiect au constat n locaie (altitudine mare, lipsa drumurilor de acces), condiiile meteonefavorabile specifice sezonului i altitudinii i, nu n ultimul rnd, termenul de execuie foarte strns. Practic, n

    aceste condiii defavorabile, instalarea materialelor geosintetice s-a realizat n 27 de zile lucrtoare. n tot acesttimp, temperaturile negative, precipitaiile sub form de lapovi i ninsoare, vnturile puternice i viscolul augenerat ntreruperi ale ritmului de lucru, fiind provocri continue pentru echipa de instalatori.

    Cu toate acestea, rezultatele proiectului au fost mai mult dect satisfctoare. Au fost ndeplinite n totalitatespecificaiile tehnice ale proiectului iar termenul de finalizare al lucrrii a fost respectat.

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    29/84

    n concluzie, aceast lucrare reprezint o aplicaie extrem n care s-au folosit cu succes materialele geosinte-tice pentru realizarea unui proiect deosebit, att din punct de vedere al provocrilor tehnice, al celor datorate locaieict i din punct de vedere arhitectural.

    Subcontractor de specialitate, furnizare i montajmateriale geosintetice: IRIDEX GROUP PLASTIC

    Beneficiar: Comuna Voineasa, Judeul VlceaProiectant general: PRIMAVERA DESIGNAntreprenor general: ACOMIN DEVA

    Pentru a realiza acest imens rezervor, au fost instalate mai multe straturi de materiale geosintetice:

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    30/84

    Revista Construciilor aprilie 201330

    Constructori longevivi

    Aadar, s-a nscut la data de 21martie 1915 n comuna Broteni,judeul Vrancea, deci cu ocazia unuiechinociu de primvar.

    Cel care a ajuns astzi la venerabilavrst de 98 ani, face parte dintr-un...arbore genealogic reprezentativ pen-tru acest popor, la modul superlativ alromnilor adevrai. Bunicii din parteamamei se numeau Vernescu, locuitoridin Grditea, oameni cu stare itiin de carte. Profesorul Mazilu eraadorat de bunica din partea mamei cuapelativul de... Biatul. Astfel c toatevacanele i le petrecea la Grditea.

    Bunicul lui Panaite Mazilu din parteatatlui era preot i nvtor n sat. De labunic se presupune c a motenitdragostea i respectul pentru carte.

    Domnul profesor Mazilu l-a avutnvtor la Broteni, n clasele pri-mare, pe fratele tatlui su, un nvtorextrem de cult. Dup coala primar aurmat Liceul Internat din Iai n urmaunui concurs n care a primit i burs.

    La bacalaureat a obinut calificativulexcepional i nu a fost o greutate surmeze cursurile Politehnicii din Bucureti- secia Construcii, unde a beneficiat, princoncurs la nceputul cursurilor, de bursaV. Adamachi a Academiei.

    Revenind la perioada de studii laPolitehnic, profesorul de mai trziuMazilu a avut ca dascli o serie de per-sonaliti importante. A fost ultima seriede studeni care l-a mai prins la Rezis-tena Materialelor pe eminentul NicolaeFilipescu. Dar i ultima serie care l-aavut la cursul de Poduri pe Ion lonescuBize, figur aparte n nvmntulsuperior, care timp de peste 70 ani adominat acest nvmnt.

    Pe domnul profesor Mazilu l-aimpresionat i un confereniar dedrumuri, I. Tomescu.

    n acest moment aniversar profe-sorul Mazilu i-a mai amintit i deMihai Manoilescu (absolvent al coliide Poduri i osele, ca ef de pro-moie) declarat cel mai mare econo-mist romn (preda la Politehnic uncurs de Economie Politic).

    Ca tnr absolvent, Panaite Mazilui-a nceput activitatea ntre anii 1940i 1945 ca inginer proiectant ef debirou pentru calcule statice la Direciade Studii i Arhitectur CFR.

    ntre anii 1945 - 1986 a parcurstoate gradele didactice n nvmn-tul superior, de la asistent la profesoremerit. Scara didactic mai cuprinde:

    asistent la Catedra de Mecanic teo-retic a profesorului Aurel Bele (1945- 1948), confereniar la Mecanic teo-retic la Institutul de Drumuri i Poduri(1948 - 1949), confereniar la StaticaConstruciilor, la Institutul de Con-strucii - Facultatea de Poduri Masivei Facultatea de Hidrotehnic (1949 -1955), profesor la Catedra de Rezis-tena Materialelor i Teoria Elasticitiila Institutul de Construcii Bucureti(1962-1985). n anul 1974 a fost decla-rat profesor emerit; n aceast perioada fost profesor i la cursul de Dinamicai Stabilitatea Construciilor.

    ntre 1952-1963, a fost profesor deRezistena Materialelor i calcule spe-ciale pentru utilaj petrolier, la Institutulde Petrol i Gaze. De asemenea, ntre1952-1958 i 1993-1995 a fost profe-sor la Academia Tehnic Militar ladisciplinele: Statica Construciilor,Teoria Elasticitii, Stabilitatea Con-struciilor, Plci curbe subiri, CalcululConstruciilor subterane.

    Dup 1990 a fost Profesor de Static,Dinamic i Stabilitatea Construciilorla Universitatea Transilvania - Braov.

    ncepnd cu anul 1961 a conduslucrri de doctorat la specialitateaMecanica Construciilor, perioad n

    care a acordat 25 de titluri de doctoringiner precum i nc 5 titluri de doc-tor inginer pentru ceteni strini.

    Domnia sa a fost i profesor al Insti-tutului de Construcii ntre 1962 - 1968.

    Profesorul Mazilu este o enciclope-die de activiti n cadrul AsociailorProfesionale cu caracter tiinific:membru al Asociaiei Internaionale dePoduri i arpante AIPC, cu sediul nElveia, participant la congrese i con-ferine AIPC n Canada, SUA, Anglia,Spania, Portugalia, Cehoslovacia,Finlanda, membru al Asociaiei TallBuilding cu sediul n SUA(a organizatun simpozion al acesteia n 1974 la Iai).

    Activitatea inginereasc n proiec-tarea unor edificii fanion n Romniaeste cea mai important. nc de lanceputul activitii, ca proaspt inginerla Direcia de Studii i ArhitecturCFR, a proiectat lucrri unicat ndomeniu: gri, centrale de telecomuni-caii, remize, ateliere etc. Tot n cadrulCFR a proiectat lucrri importante ca:blocuri de locuine de 6-8 etaje, Orfeli-natul Episcopiei Romne la Beiu,centrala PTT la Buzu etc.

    n perioada cnd a activat n nv-mntul superior a proiectat lucrrindrznee: Depoul Bucureti, Triaj Chi-tila, halele pentru Rafinria Muntenia -

    Braov (toate cu acoperiuri din plcicurbe cilindrice i n form de paraboloideliptic). La fel, Aerogara Bneasa iTeatral Municipal din Braov.

    ntre 1949-1954 a coordonat reali-zarea structurii de rezisten la CasaScnteii (azi Casa Presei Libere), undea folosit, pentru prima dat n Rom-nia, metoda de calcul la rupere.

    A participat la realizarea hanga-relor de la aeroportul Otopeni pentruavioanele Boeing 707, la proiectareaacoperiului Grii din Braov, la verifi-carea proiectului de refacere a cupoleiExpoziiei Naionale (dup prbuireaacesteia n 1962).

    A fost ndrumtor i colaborator larealizarea unor poduri mari, rutiere iferoviare (printre care podul pesteDunre la Giurgeni - Vadul Oii i podulde traversare a Dunrii n zona Feteti- Cernavod).

    La Bucureti, activitatea de proiec-tare a profesorului Mazilu se leag deTeatrul Naional, Sala Palatului, PalatulParlamentului etc.

    Dup 1989 profesorul Mazi lu,mpreun cu fidelul sau colaborator,

    ing. Traian Popp, au format un tan-dem, n calitate de patroni, la biroul deproiectare AEDIFICIA, care a realizatlucrri importante.

    Tot ce a realizat pn acum l defi-nete ca incontestabil constructorchiar la vrsta de 98 de ani, prilej cucare toi cei care-l cunosc i dorescmult sntate i posibiliti sporitepentru a aduga reuitelor de pnacum i altele, toate purtnd peceteaacestui unicat: Profesor UniversitarEmerit, Membru al Academiei Romne,Panaite MAZILU.

    Redacia

    De curnd, profesorul universitar i membru al Academiei Romne Panaite MAZILU i-a aniversat, ntr-un cadrurestrns, venerabila vrst de 98 de ani. Aproape un secol! De remarcat c acest timp n-a trecut degeaba pe lngel mrturie stau n acest sens laborioasa sa contribuie pe trmul construciilor i nu numai. ntreaga sa via afost una de nvare, perfecionare i punere n practic a imensului su bagaj de cunotine.

    profesor universitar emerit academicianPanaite MAZILU

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    31/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    32/84

    Revista Construciilor aprilie 201332

    Teatrul Naional

    BucuretiREFACERE I MODERNIZARE

    SCURT ISTORIC AL APARIIEITEATRULUI NAIONAL BUCURETI

    Perioada 1836-1852 ncepu-turile

    - 1834 Ia fiin Societatea Filar-monica la iniiativa lui Ion HeliadeRdulescu i Ion Cmpineanu.

    - 1836 Societatea Filarmonicacumpr Hanul Cmpinencii pentrua construi cldirea Teatrului Naional.

    - 1840 Domnitorul Alexandru Ghicaaprob proiectul.

    - 1845 Este ales planul arhitec-tului vienez Heft; cldirea, construitn stil baroc, va exista pn n anul1944, cnd va fi bombardat dectre naziti. Pe locul su de peCalea Victoriei, se afl n prezenthotelul Novotel.

    Perioada 1852-1864 Teatrulcel Mare

    - 1852 Se deschide Teatrul celMare din Bucureti, primul directorfiind Costache Caragiale. Sala despectacole, cu o capacitate redus,construit iniial pentru protipen-

    dad, a fost mrit pentru a cuprindei alte categorii de spectatori.

    Perioada 1864-1877 Oficiali-zarea Teatrului Naional

    - 1864 Printr-un decret semnatde primul ministru de atunci MihailKoglinceanu, s-a hotrt ca Teatrulcel Mare s se ia pe contul statului is devin instituie public de cultur.

    - 1875 Alexandru Odobescu,director al teatrului, pune pe fron-tispiciu numele instituiei: TeatruNaional.

    - 1877 Din iniiativa lui IonGhica, director al teatrului, Parla-mentul promulg Legea teatrelor,inspirat de regulamentul ComedieiFranceze, regulament redactat deNapoleon. n timpul Rzboiului deIndependen, teatrul organizeazreprezentaii n folosul soldailorrnii i pentru ntreinerea spitalelor.

    n curnd centrul capitalei noastre va cunoate mbuntiri arhitecturale care vor da o nou nfiarezonei Piaa Universitii.

    Locul la care ne referim este unul ncrcat de istorie, fie i dac reinem c, n mprejurimile sale se aflcldiri care marcheaz, n trecerea timpului, etape semnificative i din punct de vedere arhitectonic.

    Este suficient s amintim cteva dintre ele pentru a ne ntregi o imagine a unor momente reprezentativepentru generaiile de dinaintea noastr: Biserica Briei, Spitalul Colea, Ministerul Agriculturii, Universi-tatea Bucureti, Institutul de Arhitectur, Palatul uu, dar i Hotelul Intercontinental i desigur, cunoscuta

    i mult comentata cldire a Teatrului Naional Bucureti.Despre Teatrul Naional vrem s vorbim pe parcursul mai multor episoade, care v vor nfia noua arhi-tectur i modificrile moderne pe care cldirea este n curs s le capete dndu-i un nou sens n ansamblul

    Piaa Universitii. Ne vom referi la lucrrile de remodelare imodernizare privind toate cldirile componente ale ansambluluiTeatrul Naional Bucureti. Vei avea, de asemenea, prilejul s-icunoatei i pe realizatorii acestor lucrri coordonate de prof.univ. dr. ing. Mircea IEREMIA.

    De semnalat, de la bun nceput, c reconfigurarea Pieei Uni-versitii, bazat pe poziia emblematic a Teatrului Naionaldin Bucureti, este rezultatul activitii SC AEDIFICIA CARPAIaflat sub conducerea cunoscutului constructor, ing. Petre

    BADEA, om cruia i se datoreaz i alte edificii ridicate sau fina-lizate, cum ar fi: Biblioteca Naional, sediul Bncii Naionalea Romniei, Palatul Parlamentului, mai multe ansambluribisericeti etc.

    Fig. 1: Vechiul Teatru Naional (1852 1944)

    prof. dr. ing. Mircea Ieremia -Universitatea Tehnic

    de Construcii, Bucureti

    ing. Petre Badea -

    director general

    Aedificia Carpai

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    33/84

    Revista Construciilor aprilie 2013 33

    Pe perioada reprezentaiilor, publiculera inut la curent cu evenimentelede pe front.

    1942 Ia fiin Muzeul TeatruluiNaional prin strdania lui GeorgeFrng. Liviu Rebreanu, directorulTeatrului Naional, inaugureaz Muzeulteatrului la 10 septembrie 1942.

    24 august 1944 CldireaTeatrului Naional din Calea Victorieieste distrus n timpul bombarda-mentului de la sfritul celui de-aldoilea rzboi mondial.

    Perioada 1944 1948 - TeatrulNaional funcioneaz n slile:Comedia (Majestic), Studio din PiaaAmzei, slile de festiviti ale liceelorSfntul Sava i Matei Basarab, Cer-cul Militar; dup o vreme, rmnedoar cu slile Comedia i Studio.

    n 1967, a nceput degajarealocului, deoarece acesta era ampla-

    samentul noului Teatru Naionalales nc din 1963. 20 decembrie 1973 este

    inaugurat noua cldire a TeatruluiNaional (fig. 2) cu trei sli despectacol: Sala Mare, Sala Mic,Sala Atelier.

    n 17.08.1978, Sala Mare estedistrus ntr-un incendiu, i apare,pentru prima oar, ideea remodelriiTeatrului.

    PROIECTAREA, EXPERTIZAREAI REPROIECTAREA ANSAMBLULUI TNB

    Ansamblul de cldiri al TeatruluiNaional din Bucureti este formatdin patru copuri:

    - Corpul A Sala principal iTurnul de scen;

    - Corpul B Corp Anexe;- Corpul C Sala Studio;- Corpul D Centrala Tehnic i

    Parcaj subteran auto.Expertiza Tehnic asupra struc-

    turii de rezisten actuale a teatruluia fost elaborat de Proiect BuildingIndustry SRL, beneficiar fiind TeatrulNaional din Bucureti reprezentatde Peccon Invest SRLn calitate de

    proiectant general, cesionar al drep-tului de autor.

    Construciile care alctuiesc ansam-blul Teatrului Naional din Bucuretiau fost proiectate n anul 1968 deInstitutul Proiect Bucureti efproiect complex arh. Horia Maicu,arh. Romeo Belea i arh. Nicolae

    Cucu i ef de proiect structur prof.ing. Alexandru Cimigiu.La cutremurele din 1977 (cel mai

    sever), 1986, 1990 etc. nu s-au pro-dus degradri semnificative ale ele-mentelor de rezisten.

    n anul 1983, Institutul de Pro-iectri Carpai a elaborat un proiectde remodelare a cldirii Corpului A Corp Sala Mare care a constat din:

    - Mrirea capacitii slii de la900 la 1.400 de locuri;

    - Amenajarea a dou Sli de

    spectacole la parter i demisol;- Amenajarea de spaii expozi-ionale (5.000 m2) prin supraetajri;

    - Execuia unei noi faade, mainalte, peste vechiul acoperi.

    Toate aceste remodelri i trans-formri au condus la modificriimportante i dificile n structura derezisten a cldirii (corp A SalaMare) i n modul de descrcaregravitaional a sarcinilor, inaccep-tabile din punct de vedere al preve-derilor de proiectare.

    n anul 2005 s-a produs unincendiu local la Sala Studio (corp C)care, probabil, nu a afectat semni-ficativ structura de rezisten acldirii (nu s-au prelevat probe delaborator pentru determinarea, pebaza prelucrrii statistice, a rezis-tenei i rigiditii elementelor struc-turale importante din zon).PROFILUL GEOTEHNIC AL TERENULUI

    PE CARE ESTE AMPLASAT TNBStudiile de teren au indicat o fun-

    dare n straturile de argil prfoascu concreiuni de calcar pentruntreg ansamblul cu presiuniadmisibile de pn la 4 daN/cm2.

    Adncimea subsolurilor a fostastfel stabilit nct s nu se atingorizontul de pnz freatic i astfels nu fie impuse msuri speciale deizolare (cu excepia Centralei Tehnice,unde a fost necesar s se prevadunele msuri din cauza coborriipardoselilor).

    Terenul de sub fundaii i-a con-sumat tasrile sub aciunea ndelun-gat a ncrcrilor gravitaionale.

    Sistemele de fundare adoptate aufost cele clasice i anume radierepariale, fundaii izolate, benzi continuide fundare.Determinarea rezistenelor mecanice

    pe baza probelor de laboratorLaboratorul de Construcii Bucureti

    a efectuat ncercri nedistructive,prin metoda combinat, asupra unor

    elemente de rezisten din structurateatrului (stlpi i diafragme).A rezultat, pentru stlpi, o rezistenmedie de 220,8251,1 daN/cm2,corespunztoare unui beton de clasaC12/15C16/20, respectiv marcaB200B250. Pentru diafragmele dinbeton armat, a rezultat o rezistenmedie de 238,0244,8 daN/cm2,corespunztoare unui beton declasa C12/15C16/20, respectivmarca B200B250.

    S-au constatat unele defecte deexecuie referitoare la ntrerupereabetonrii (rost de turnare), variaii deomogenitate ale betonului dinseciunile diafragmelor ncercate,fisuri pe grosimea diafragmei.

    METODELE ADOPTATE PENTRUEXPERTIZAREA TEHNIC A STRUCTURII

    Conform prevederilor normativuluiP100-92 pct. 11.2.1. metodele adop-tate pentru ntocmirea ExpertizeiTehnice au fost:

    Metoda E-1 de evaluare calita-tiv in situ;

    Metoda E-2 de calcul curent,

    corespunztor metodelor din catego-ria A. pct. 6.2. analiza numeric pemodel spaial.

    Structura de rezisten situaia iniial i actual

    Cldirea iniial (fig. 3) a fostalctuit, din punct de vedere struc-tural, n jurul unor perei structurali,plani sau curbi, de capacitate mare,pile puternice, grinzi cu ductilitateridicat i plci rezistente ce transmitforele de inerie la toate elementelestructurii. Degradrile cauzate de

    cutremurul din 1977 au fost practicnule, ceea ce denot o structurbine conformat i rezistent.

    Fig. 2: Teatrul Naional (1973)

    Fig. 3

    continuare n pagina 34

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    34/84

    Revista Construciilor aprilie 201334

    Proiectul iniial a urmrit carspunsul acestei structuri la foreleinduse de seism s rmn prepon-derent n stadiul elastic. Din neferi-cire, n 17.08.1978 un incendiu deproporii a distrus majoritatea ele-mentelor nestructurale, dar structurade rezisten a rmas intact. S-au

    impus refaceri i refinisri ale teatru-lui, iar odat cu aceste refinisri, s-asolicitat i ndeprtarea unora dinelementele structurale vitale, ajun-gndu-se, astfel, la rezemri deordinul II de tipul stlp-grind. Acestemodificri, n detrimentul perfor-manei seismice a structurii, au fostcombtute i argumentate cu reco-mandrile normelor seismice de la

    acea vreme, recomandri pstrate in zilele noastre de NormativulSeismic P100-2006.

    Expertiza identific dou proble-me majore la aceast construcie:curgerea lent a betonului, accele-rat de incendiu i diminuareacapacitii de preluare a eforturilor

    induse de seism, ca urmare ademolrii unora dintre perei.Proiectul la faza DE, care este n

    curs de elaboare, urmeaz concluzi-ile expertizei i recomandrile pro-iectanilor iniiali, cu scopul de areaduce structura la cel puin capa-citatea de rezisten i stabilitate dedinainte de anul 1978.

    Corpul A Sala Mare areplaneul peste sala principal rea-lizat din grinzi rezemate la unul dincapete pe o grind cu zbrele iar lacellalt capt, pe un jug din beton

    armat i pe pereii structurali cugoluri n interior.

    Corpurile B i C prezint feno-mene de accentuat torsiune, dincauza nesimetriilor elementelorstructurale; stlpii se gsesc ntr-osituaie nefavorabil n mecanismulde disipare a energiei seismice.

    Dup modificrile din anul 1983,structura de rezisten a corpului A Sala Mare a fost semnificativ mo-dificat (fig. 4), nerespectndu-selegislaia tehnic n vigoare la acea

    dat i cu att mai puin cerineleactuale ale codurilor de proiectare.Astfel, s-a mrit capacitatea Sliiprincipale prin desfiinarea pereilorstructurali curbi, dispui n evantai(eliminndu-se patru din cele optdiafragme de beton armat), s-auexecutat demolri i refaceri localecu scopul realizrii foayerului lojeioficiale ntr-o poziie atipic, s-aucreat spaii expoziionale prinsupraetajarea teraselor (la nivelele 4i 5), s-a executat o nou faadprintr-un portic nalt n faa copertinei

    iniiale, faad care ncarc semni-ficativ i nepermis, la nivelul 2, ele-mentele de structur ale Parcajuluiauto alturat .a. Se impune, deaceea, categoric, ca o necesitateobiectiv, reconformarea structuriide rezisten i aducerea ei la para-metrii iniiali, parametri care cores-pund normativelor tehnice n vigoare(dar i normelor de la data elaborriin anul 1982 a proiectului de mrirea capacitii teatrului).

    n Expertiza Tehnic elaborat nluna decembrie 2006, s-au analizat

    efectele seismului asupra structuriide rezisten a ansamblului TNB,comparnd normativele (codurile deproiectare seismic) elaborate nanii 1963, 1992 i 2006 i ajungndla concluzia c este necesar calucrrile de consolidare s se con-centreze, cu prioritate, la elementeleCorpului B (corp Anexe) (fig. 5).

    Dispoziia structural, n cadre,neconform cu cerinele paraseis-mice, fr planee continui pe nivel,precum i proiectarea iniial, des-coperitoare la forele seismice

    Fig. 4

    Fig. 5

    Fig. 7: Modul 1 de vibraie. Perioada 0,65 s

    Fig. 8: Modul 2 de vibraie. Perioada 0,5 s

    Fig. 9: Modul 3 de vibraie. Perioada 0,36 sFig. 6: Teatrul Naional - Sala Studio

    urmare din pagina 33

    continuare n pagina 36

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    35/84

  • 5/26/2018 RC Nr 91 Aprilie 2013

    36/84

    Revista Construciilor aprilie 201336

    convenionale specifice cutremu-rului vrncean, au fost argumentelemajore n luarea deciziei de consoli-dare a acestui corp de cldire, cu ostructur flexibil, avnd o perioadde vibraie mare.

    ntre cldiri nu este prevzut unrost seismic, rostul existent fiind unul

    de dilataie. Din aceste motive, a fostnecesar s se rigidizeze cldireacorpului B n zonele de capt (nspecial n zonele de la coluri) undese nvecineaz cu celalalte corpuri.

    Corpul C Cldirea Studio (fig. 6) prezint deficiene n ceea ceprivete protecia seismic, mai alespe direcia transversal. De aseme-nea, modurile proprii de vibraie alecldirii neconsolidate prezint, pecele dou direcii, micri combinatede translaie cu o torsiune deansamblu foarte periculoas, careindic o comportare defavorabil laaciunile seismice (fig. 7, 8, 9). Seimpune consolidarea de rezisten irigiditate a structurii cldirii.

    Avnd n vedere cele menionate,lucrrile de consolidare ale cor-purilor B i C vor trebui s fie execu-tate n aceiai etap (concomitent),asigurndu-se organizarea de antiern consecin (fig. 10).

    n ceea ce privete corpurile A i D(Sala principal de spectacole iParcajul subteran), acestea vor tre-

    bui s fie remodelate conform solu-iilor iniiale pentru a fi respectateprescripiile tehnice n vigoare, inclu-siv exigenele Codului de proiectareseismic. n acest sens, respectareacondiiei de redundan structuraleste imperios necesar. ndeplinireaacestei condiii permite ca, atuncicnd un element se plastific sau serupe local, fora lateral din seism sfie distribuit la alte elemente ale sis-temului, pentru a preveni o rupereprogresiv. Proiectantul trebuie sse asigure c ruperea unui singur

    element sau a unei singure legturistructurale nu expune structura lapierderea stabilitii.

    Un exemplu nefericit, n acestsens, l constituie rezemareaactual a stlpilor supraetajriiteatrului pe grinzile static determi-nate n consol ale copertinei. Deasemenea, discontinuitile pe verti-cal (stlpi pe grinzi, grinzi pe grinzi)produc devieri ale traseului ncr-crilor, dar i modificri brute alerigiditii i rezistenei laterale laanumite niveluri; n plus, apar carac-

    teristici de vibraie deosebite (nspecial la componenta seismicvertical) i concentrri de eforturispecifice caracterului indirect altransferului de fore. n acest spirit,codul seismic actual prevede ... otransmitere direct i pe un drumscurt a forelor de inerie aferentemaselor distribuite n cldire.

    Se subliniaz condiia de evitarea rezemrilor indirecte care conducla sporuri de fore semnificative, pro-duse de componentele vertical iorizontal a cutremurelor:Se vor evita,de regul, rezemrile stlpi pe grinzi.Deci, stlpii porticului ncarcsever planeul de peste Parcajul

    auto iar aceast zon de descrcarea eforturilor, de la o construcie laalta, reprezint un punct ne