raport sustenabilitate heineken romania 2013

12
Brewing a Better Future HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013 O publicaţie Heineken Romania S.A. Clădirea ‘S-Park’ Str. Tipografilor nr. 11-15, etajul 4, aripa A2-L 013714, Bucureşti România Telefon: +40-21 202 77 00

Upload: responsabilitatesociala

Post on 18-Dec-2014

250 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Raportul de sustenabilitate al HEINEKEN Romania pentru anul 2013.

TRANSCRIPT

Page 1: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

Brewing a Better Future

HEINEKEN RomâniaRaportul de Sustenabilitate 2013

o publicaţie Heineken romania s.a.Clădirea ‘S-Park’Str. Tipografilor nr. 11-15,etajul 4, aripa A2-L013714,BucureştiRomâniaTelefon: +40-21 202 77 00

Page 2: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

2 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 3Raportul de Sustenabilitate 2013

Am continuat să ne implicăm activ în viața comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea. În 2013, am derulat cea de-a patra ediţie a programului HEINEKEN pentru Comunităţi. Valoarea granturilor acordate de noi a crescut la 400.000 RON, în 2013, iar fondurile au revenit unor programe care contribuie la bunăstarea comunităţilor noastre.

Angajaţii noştri sunt foarte importanţi pentru noi. Ne preocupă protecția și siguranța lor la locul de muncă şi ne-am propus să le oferim un mediu de lucru care le oferă inspiraţie și le permite să se dezvolte personal şi profesional.Nu ne oprim aici. Lupta pentru atingerea obiectivelor noastre nu se termină niciodată.

Sperăm ca prin eforturile noastre şi prin raportarea anuală a rezultatelor, să ne încurajăm partenerii să vadă sustenabilitatea ca pe o prioritate permanentă. Aceasta este o parte importantă a misiunii noastre de a îmbunătăţi viaţa consumatorilor şi de a crea valoare adăugată.Numai împreună putem construi o lume mai sustenabilă!

Vă mulțumesc,Onno RomboutsManaging Director HEINEKEN Romania

Partenerilor noștri

Agenda Brewing a Better Future reprezintă angajamentul nostru pe termen lung pentru a contribui la un viitor sustenabil şi un mediu mai curat pentru generaţiile viitoare. Scopul nostru este să protejăm resursele de apă, să reducem emisiile de CO2 şi să promovăm consumul responsabil de alcool.

Agenda Brewing a Better Future reprezintă angajamentul nostru pe termen lung pentru a contribui la un viitor sustenabil şi un mediu mai curat pentru generaţiile viitoare. Scopul nostru este să protejăm resursele de apă, să reducem emisiile de CO2 şi să promovăm consumul responsabil de alcool.

Din 2010, de când am lansat Agenda de Sustenabilitate, ne-am fixat obiective specifice şi am făcut progrese vizibile. Suntem mândri de evoluția noastră, dar ştim că mai avem încă multe de făcut. Ca lider al pieței de bere din România, avem misiunea să încurajăm producția sustenabilă de bere și, an de an, ne apropiem şi mai mult de obiectivul nostru. În urmă cu patru ani, aveam nevoie de 4,2 hl de apă pentru a produce 1 hl de bere. În 2013, am ajuns la 3,8 hl de apă pentru a produce 1 hl de bere. În urmă cu patru ani, energia electrică totală de care aveam nevoie pentru a produce 1 hl de bere era 8,2 kWh/hl, iar în 2013 a scăzut la 7,2 kWh/hl. În anul 2009, emisiile de CO2 ale HEINEKEN România au fost 9,4 kg CO2/hl de bere, scăzând în patru ani la 6,6 kg CO2/hl.

Comparativ cu rezultatele din anul anterior, când nivelul de emisii de CO2 a fost de 7,1 kg CO2/hl, am realizat un progres semnificativ. Din 2011, toate frigiderele pe care le-am plasat pe piață au fost „verzi”, ceea ce a contribuit la reducerea semnificativă a emisiilor medii de CO2. Astfel, am

oferit consumatorilor şi clienţilor o bere rece, de calitate, cu un impact redus asupra mediului.

Promovăm mesajul consumului responsabil de alcool nu doar prin acțiuni de marketing și vânzări, ci desfășurăm acțiuni concrete pentru reducerea abuzului de alcool. În 2013, am demarat o serie de acțiuni care promovează consumul responsabil, cum sunt campaniile globale HEINEKEN „Sunrise” şi „Dance More Drink Slow”. În campania „Dance More Drink Slow”, ne-am asociat cu celebrul DJ Armin van Buuren, pentru a promova într-un mod mai puternic și mai convingător consumul responsabil. Prin această campanie, ne propunem să transformăm consumul moderat de alcool într-un comportament aspiraţional, subliniind cât de important este să-ți păstrezi controlul.

În 2013, am continuat parteneriatul pe termen lung cu ONG-ul ALIAT, iniţiat în 2009, pentru a încuraja consumul moderat și am lansat un program de Harm Reduction, primul de acest gen desfășurat vreodată la un festival de muzică din România - Padina Fest.

Ne educăm și angajaţii în spiritul consumului responsabil, iar în acest scop am dezvoltat programul „Cool@Work”. Oamenii noştri înţeleg că este strict interzis consumul de alcool în timpul programului de muncă şi sunt încurajați ca și în timpul lor liber să aiba un comportament responsabil.

Cuvânt înainte

CuprinsCuvânt înainte 01Raportul nostru de sustenabilitate 2013 02Brewing a Better Future 03Angajamentele noastre globale pentru 2020 04De la orz la bar 07Ce ne-am propus şi ce am realizat 08Protejarea resurselor de apă 09Reducerea emisiilor de CO2 12Aprovizionare sustenabilă 14Promovarea consumului responsabil 16Valori şi comportamente 18Implementarea sustenabilității 20Dialogul cu partenerii 22

Page 3: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

4 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 5Raportul de Sustenabilitate 2013

Mod de lucru

Promovarea consumului responsabil

Focus

Protejareasurselor de apă

Strategia noastră

Prioritate Integrarea sustenabilității

Reducerea emisiilor de CO2

Valori șiComportamente

Aprovizionaresustenabilă

Agenda de Sustenabilitate “Brewing a Better Future” este soluţia noastră pe termen lung pentru un viitor sustenabil, ca membri ai societății românești și ai planetei. Programul nostru de dezvoltare durabilă constă într-o strategie integrată, după care ne ghidăm activitatea pentru a genera valoare adăugată pentru partenerii şi angajaţii noştri.

Imaginea de ansamblu

Brewing a Better FutureHEINEKEN România face parte din Grupul Heineken, cel mai mare producător de bere din Europa, cu o tradiție de 150 de ani. Sustenabilitatea este un obiectiv important pentru noi, susținut prin programul pe termen lung, „Brewing a Better Future”.

Suntem Compania de bere din România cu cel mai diversificat portofoliu de branduri - internaţionale, naţionale şi locale - acoperind toate segmentele pieţei de bere din România.

Valorile noastre Pasiunea pentru calitate, bucuria de a trăi, respectul pentru oameni şi pentru planetă.

Vrem Să ne derulăm activitatea în România în mod sustenabil, concentrându-ne pe iniţiativele de protecţie a mediului şi a societăţii în care lucrăm, încurajând aprovizionarea din surse locale, promovând consumul responsabil de alcool, cu grijă şi respect față de angajaţii şi partenerii noştri de afaceri.

Raportul nostru de Sustenabilitate 2013

BINE AŢI VENIT!

Agenda Brewing a Better Future reprezintă una din principalele priorităţi ale activităţii noastre. Prin intermediul acesteia, ne concentrăm pe zonele în care putem avea cel mai mare impact pentru clienţi, angajaţi, comunităţi, autorităţi şi ONG-uri.

Page 4: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

AgriculturăProducem berile din ingrediente naturale: malţ obținut din orz, hamei, drojdie şi apă. Aprovizionarea din surse locale reprezintă o prioritate pentru noi şi are efecte pozitive pe mai multe niveluri. Ne ajută să reducem costurile de transport, dar protejează şi mediul înconjurător - reduce emisiile de CO2, întrucât materia primă este transportată pe distanţe mai scurte. Mai mult, ajută la creşterea independenţei comunităţilor locale, încurajând îmbunătățirea nivelului de trai, crearea de locuri de muncă și creșterea veniturilor. La nivel local, 65% din materiile prime pe care le folosim în procesul de producţie provin de la furnizori locali.La nivel global, suntem membri ai Iniţiativei pentru Agricultură Sustenabilă (SAI).

MălțuireOrzul este transformat în malţ. În acest proces, se consumă energie electrică şi apă, iar în fiecare an căutăm noi soluții de reducere a consumului de apă, energie electrică şi CO2.

ProducțieÎn procesul de producţie, este nevoie de apă şi de energie electrică. Anual dezvoltăm strategii pentru îmbunătăţirea procesului de producţie prin reducerea continuă a consumului. În ceea ce privește consumul de energie electrică, încercăm să folosim energie alternativă, acolo unde este posibil.

AmbalareEtapa de producţie a ambalajelor presupune producția de materiale precum aluminiul sau sticla, fabricarea dozelor, a sticlelor sau a butoaielor şi scoaterea din uz, prin reciclarea materialelor - îngropare sau incinerare.

DistribuțiaÎn această etapă, luăm în considerare atât transportul de materii prime către fabricile noastre, cât şi transportul produsului final către consumatori şi clienţi. Ne-am angajat să reducem impactul generat de transportul de bere asupra mediului şi căutăm permanent cele mai bune şi mai eficiente rute de distribuție.Acest lucru nu înseamnă doar reducerea consumului de energie, cât şi reducerea emisiilor de CO2, generând un impact mai scăzut asupra mediului.

CliențiO bere bună este întotdeauna rece. Berile noastre de calitate trebuie consumate reci şi proaspete, iar în această etapă, ne ocupăm de răcirea produselor noastre în frigidere sau instalații draught eficiente energetic, care economisesc până la 35% din consumul de electricitate, păstrând în același timp berea proaspătă şi rece. În plus, la nivel global, continuăm să dezvoltăm echipamente draught ‚verzi, precum David (XL) Green, disponibil şi în România.

ConsumatoriPromovarea consumului responsabil de alcool reprezintă angajamentul nostru pe termen lung şi este un punct important al Agendei noastre de Sustenabilitate. Promovăm un set clar de standarde de comunicare comercială responsabilă.În ultimii doi ani, am fost primii care am investit în publicitatea care transformă consumul responsabil în comportament aspiraţional pentru clienţii şi consumatorii noştri. Campaniile HEINEKEN - „Sunrise”, „Dance more. Drink slow” (în parteneriat cu renumitul DJ Armin van Buuren), precum şi campaniile şi programele corporative (programul Alcohelp, dezvoltat în parteneriat cu ONG-ul ALIAT) sunt exemple clare ale implicării noastre active în acest domeniu.Mai mult decât atât, toate produsele şi materialele noastre de comunicare transmit un mesaj de moderație, care invită oamenii să se bucure de berea noastră într-un mod responsabil.

6 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 7Raportul de Sustenabilitate 2013

De la orz, la bar

Consum responsabil

Aprovizionare

CO2

Apă

Zone de interes

Valori și comportamente

Mod de lucru

ConsumatorClientDistribuțieAmbalareProducțieMălțuireAgricultură

Sustenabilitatea este obiectivul principal pe întregul proces de fabricare, de la aprovizionarea cu materiile prime, până la răcirea berilor noastre la punctele de vânzare.

Imaginea de ansamblu

De la orz, la bar

Imaginea de ansamblu

Page 5: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

Zonă de interes Ce vrem să realizăm până în 2015 la nivel global

Ce am realizat în România în 2013

Puncte

Reducerea consumului specific de apă în fabricile de bere la 3,9 hl/hl

Consumul de apă a scăzut de la 3,9 hl/hl în 2012, la 3,8 hl/hl în 2013

Cu această valoare de 3,8 hl/hl, consumul specific de apă al HEINEKEN România este mai mic decât consumul mediu din Grupul HEINEKEN, de 4,4 hl/hl

Reducerea emisiilor de CO2 în procesul de producţie cu 27% până la 7,6 kg CO2 eq/hl (nivel de referinţă 2008)

Emisiile de CO2 au fost reduse de la 7,1 kg CO2 e/hl în 2012, până la 6,6 kg CO2/hl, în 2013.

Cu valoarea de 6,6 kg CO2e/hl, emisiile specifice de CO2 directe şi indirecte ale HEINEKEN România sunt mai mici decât media Grupului, de 7,7 kg CO2/hl.

Reducerea emisiilor de CO2 pentru frigiderele noastre cu 42% (nivel de referinţă 2010)

Toate frigiderele achiziţionate de HEINEKEN în 2013 au fost „verzi”, ceea ce înseamnă îmbunătățirea mediei de scădere a emisiilor de CO2.

Obiectiv de aprovizionare sustenabilă cu materiiprime pentru anul agricol 2015

Am aprobat proceduri de aprovizionare sustenabilă, pe care principalii noştri furnizori le implementează.Am început să lucrăm la sistemul de raportare pentru monitorizarea progresului în ceea ce priveşte angajamentele, care va fi testat în 2014.

50% din materiile prime agricole utilizate în Africasă fie procurate local, de pe continent

Menţinerea nivelului de aprovizionare din surse locale la 65%, în 2013.

Zonă de interes Ce vrem să realizăm până în 2015 la nivel global

Ce am realizat în România în 2013

Puncte

Ne angajăm să investim cel puţin 10% din bugetul HEINEKEN pentru media în susţinerea campaniei dedicate consumului responsabil, în cel puţin 50% din volumul nostru de piaţă

Am implementat campaniile „Sunrise” şi „Dance more. Drink slow” (ultima în parteneriat cu renumitul DJ Armin van Buuren) în România, atingând peste 1 milion de impresii.

Fiecare piaţă a încheiat un parteneriat pentru gestionarea efectelor negative ale consumului abuziv de alcool. Toate parteneriatele îndeplinesc cele 7 criterii HEINEKEN

Am iniţiat primul program de Harm Reduction în locuri de recreere, în parteneriat cu ALIAT, în cadrul programului Alcohelp - Cortul de Chill ALIAT, Padina Fest. Iniţiativa a continuat şi anul acesta.

Caravana Alcohelp a ajuns în 20 de comunităţi urbane şi rurale în 2013. În total, din 2010, de când a fost inițiat, programul a ajuns în 85 de comunități. Specialişti instruiţi au consiliat peste 10.000 de români şi au ajutat 5.000 de persoane.

Continuăm comunicarea politicii Cool@Work către toţi angajaţii

Continuăm să promovăm consumul responsabil pentru toate produsele din portofoliul HEINEKEN

Respectăm regulile referitoare la comunicarea comercială responsabilă

Am comunicat politica Cool@Work către toţi angajaţii, am identificat grupurile de risc şi am instruit angajaţii cu privire la asumarea unei atitudini echilibrate şi responsabile cu privire la consumul de alcool.

Toate mărcile HEINEKEN şi toate materialele de comunicare poartă mesajul de consum responsabil.

HEINEKEN România este membru al Consiliului Român pentru Publicitate („RAC”) şi al Asociaţiei Berarii României.

În parametri De îmbunătăţit Neînceput

8 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 9Raportul de Sustenabilitate 2013

Ce ne-am propus şi ce am realizat

Pentru mai multe informaţii privind Brewing a Better Future, consultaţi raportul nostru online.

Imaginea de ansamblu

Page 6: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

Priorităţile noastre• Aprovizionarea cu materii prime din surse locale sustenabile• Respectarea permanentă a Codului Furnizorului

Aprovizionarea localăÎn 2013, 65% din materia primă pe care am folosit-o în producția berii a fost achiziționată local, de la materiale provenite din agricultură, la cele folosite pentru ambalaje.Plasticul și hârtia pe care le folosim le procurăm în proporție de 100% de la furnizori locali, iar 65% din aluminiul folosit pentru doze este achiziționat tot din surse locale.Materia primă provenită din agricultură este foarte importantă pentru calitatea berilor pe care le producem cu o deosebită atenție. 80% din cantitatea de orz și 85% din cea de porumb provin de la furnizori locali, contribuind la menținerea calității și asigurarea sustenabilității materialelor de înaltă calitate pentru producția berii.

Codul FurnizoruluiAm implementat Codul Furnizorului HEINEKEN în toate procesele noastre de achiziţie. Codul Furnizorului HEINEKEN este un document care stabileşte aşteptările pe care le avem de la furnizorii noştri în domeniile mediului înconjurător, integrităţii şi drepturilor omului.Până la sfârşitul lui 2013, aproape 100% din furnizorii HEINEKEN România au semnat documentul.

Ne concentrăm eforturile pe crearea unui lanţ de aprovizionare sustenabil, care să se bazeze pe materii prime achiziţionate de la furnizori din România. În acest moment, 65% din materiile prime utilizate în procesul de producţie sunt achiziţionate din surse locale.

Doria MateiuProcurement Services Manager

„Scopul nostru este să ne desfăşurăm activitatea la nivel local contribuind la creşterea economiei locale şi a calităţii vieţii comunităţilor şi persoanelor. Acesta este motivul pentru care ne concentrăm pe îmbunătăţirea activităţii noastre la nivelul întregului lanţ de producție: de la materiile prime pe care le cumpărăm de la furnizorii locali, până la punctele de vânzare”.

Zonele noastre de interes

Aprovizionare sustenabilă

10 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 11Raportul de Sustenabilitate 2013

Brewing a Better Future este o Agendă globală, susţinută de multe ţări, inclusiv de România. Pentru a ne atinge obiectivul global de a deveni cel mai verde berar până în anul 2020, ne-am stabilit obiective specifice pentru fiecare dintre domeniile prioritare. În România, în fiecare an, ne stabilim obiective ambițioase, aliniate la obiectivele globale.

Angajamentele noastre globale pentru 2020

Protejarea resurselor de apă• Reducerea consumului specific de apă în fabricile de bere cu 25%1 până la 3,7 hl/hl• Obiectiv de compensare/echilibrare semnificativă a apei în unităţile noastre de producţie din zonele cu deficit de apă şi aflate în dificultate.

Reducerea emisiilor de CO2• În producţie cu 40%2

• Ale frigiderelor noastre cu 50%3

• Ale distribuţiei cu 20%4 în Europa şi America.

Aprovizionare sustenabilă• Cel puţin 50% din principalele materii prime să provină din surse sustenabile• 60% din materiile prime din agricultură livrate în Africa să se faca din surse locale de pe continent• Respectarea permanentă a Codului Furnizorului

Promovarea consumului responsabil•Transformarea consumului responsabil în comportament aspiraţional prin intermediul Heineken®

• Fiecare piață a încheiat și raportează public în baza unui parteneriat măsurabil ce adresează consumul abuziv de alcool• Îndeplinirea angajamentelor globale ale industriei

1 Referințe 20082 Referințe 20083 Referințe 20104 Referințe 2011 Pentru mai multe informaţii privind Brewing a Better Future,

consultaţi raportul nostru online.

Imaginea de ansamblu

Page 7: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

De ce este important Apa este necesară în două scopuri distincte: pentru obținerea produsului nostru final - berea conţine 95% apă - dar şi în procesul de producție, inclusiv în agricultură. La HEINEKEN, înţelegem importanţa calităţii, cantităţii şi disponibilităţii apei şi, prin urmare, dezvoltăm şi investim în tehnologie pentru protejarea acestei resurse vitale.În calitate de lider al pieței de bere din România, avem o misiune importantă – să reducem permanent consumul de apă, stabilind ţinte clare şi optimizând permanent procesele noastre de producţie.

Acţiuni şi rezultateLa HEINEKEN România, consumul de apă a scăzut de la 3,9 hl/hl în 2012, la 3,8 hl/hl în 2013. Cu valoarea de 3,8 hl/hl, consumul specific de apă al HEINEKEN România este mai scăzut decât consumul mediu din Grupul

HEINEKEN, de 4,1 hl/hl.

Ne străduim permanent să reducem consumul de apă, prin optimizarea echipamentelor şi proceselor noastre de producţie.

Consumul echilibrat al resurselor industriale vitale, precum apa, este esenţial pentru noi, atât ca organizaţie, cât şi ca membru al comunităţilor locale în care ne desfăşurăm activitatea.

Reducerea consumului de apă se obţine în primul rând prin optimizarea procesului de producţie. Fiecare fabrică are propriile obiective. La fabrica din Constanţa, am monitorizat consumul de apă şi am optimizat procesul de curăţare a tancurilor de fermentare. Am introdus un nou sistem de control a presiunii apei pentru spălarea sticlelor, care a dus la reducerea semnificativă a consumului de apă, în a doua jumătate a anului 2013.

4.1hlapă

2013

5.0hlapă

2008 3.9hlapă

2015

3.7hlapă

2020

REDUCEREA CU 20% A CONSUMULUI GLOBAL DE APĂ DIN 2008

3.8

3.9

4.0

2013

2012

2011

Consumul specific de apăhl/hl beer

116.8

109.8

165.9

2013

2012

2011

Încărcătura organică a efluentului deversat în apele de suprafață tone COD deversate din unitățile de producție de bere

Apa epurată pe care o returnăm în mediul înconjurător în urma procesului de producţie este la fel de importantă pentru noi. În 2013, încărcătura organică a efluentului deversat în apele de suprafaţă de către HEINEKEN România în urma activităților de producție, a crescut de la 109,8 tone COD în 2012, la 116,8 tone COD în 2013.

Our focus areas

Protejarea resurselor de apă

„Apa este resursa noastră vitală, prin urmare protejăm calitatea acesteia şi suntem atenţi la cantitatea pe care o consumăm în operaţiunile noastre. Suntem mândri că am reuşit să reducem consumul de apă în fiecare an de la lansarea Agendei Brewing a Better Future”.

Maarten Koudenburg,Supply Chain Director HEINEKEN România

Studiu de caz

Vom continua să supraveghem atent acest domeniu şi să căutăm modalităţi de îmbunătăţire a parametrilor de tratare a apelor uzate.Dorim să ne asigurăm că impactul produs de consumul de apă în activitatea de producție este minim, atât asupra comunităţii locale cât și asupra ecosistemului. Pentru atenuarea impactului, am construit staţii de tratare a apei în toate fabricile, stații care preiau și tratează întreaga cantitate de apă uzată rezultată în procesul de producţie, înainte de deversarea în canalizarea orășenească sau în emisari când este cazul.

12 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 13Raportul de Sustenabilitate 2013

Zonele noastre de interes

Page 8: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

15%

11%7%

28%

30%

9%

Cooling

Packaging materialproduction

Distribution

Agriculture

Beverage production

Malting and adjuncts

17%

6%8%

28%

31%

10%

Remark: Total percentage may not add up to 100% due to rounding. Green distribution = HEINEKEN controlled outbound distribution.

Ne așteptăm în continuare la rezultate pozitive privind reducerea emisiilor de CO2 pentru HEINEKEN România. CO2 generat în fermentarea primară a berii este recuperat prin utilizarea instalaţiei de recuperare a CO2. La fabrica din Constanţa am optimizat procesul de spălare a CO2 şi funcţionarea compresorului de CO2, ceea ce a condus la reducerea consumului la 6,31 kg/hl, comparativ cu 7,1 kg/hl de bere în 2012.

DistribuţiaÎn 2013, am implementat un sistem avansat de planificare automată a transporturilor, care ne-a permis să reducem emisiile de CO2 cu peste 22,8% în activitatea de logistică. Am reușit astfel să optimizăm traseele şi utilizarea vehiculelor.

Consumul specific de energie termicăConsumul specific de energie termică al HEINEKEN România a scăzut de la 61.9 MJ / hl în 2012 la 61.8 MJ / hl în 2013. Astfel, acesta este mai mic decât media Grupului HEINEKEN, 72.8 MJ/hl.

Consumul specific de energie electricăConsumul specific de energie electrică al HEINEKEN România a crescut uşor, de la 7 kWh/hl în 2012 la 7,2 kWh/hl în 2013. La această valoare - de 7,2 kWh/hl - consumul specific de energie electrică al HEINEKEN România este mai bun decât media de 8,4 kWh/hl a Grupului HEINEKEN. Vom continua să monitorizăm consumul de energie electrică şi vom căuta modalităţi de eficientizare

Consumul specific total de energieConsumul specific total de energie al HEINEKEN România a crescut de la 87 MJ/hl în 2012, la 87,7 MJ/hl în 2013. Vom continua să dezvoltăm strategii şi programe pentru reducerea consumului de energie. Optimizarea tehnică şi investiţiile vor conduce şi la reducerea consumului specific total de energie. La valoarea de 87,7 MJ/hl, consumul specific total de energie al HEINEKEN România este mai mic decât media de 103,0 MJ/hl a Grupului HEINEKEN.

În 2013, am făcut progrese semnificative în procesul de reducere a emisiilor de CO2. Ne concentrăm pe reducerea amprentei totale de carbon a produselor noastre de-a lungul întregului proces de fabricare.

Cum calculăm amprenta noastră de carbonAmprenta de carbon prezentată aici este valabilă pentru anul 2012 și a fost calculată pe baza datelor din 2011. Modelul este devoltat și utilizat de Grupul HEINEKEN pentru calcularea emisiilor de gaze cu efect de seră în urma producției de bere, cu scopul de a identifica mai bine ariile în care pot fi aduse îmbunătățiri. Rezultatele vor fi actualizate la fiecare trei ani, iar următoarea actualizare este planificată pentru 2015.

De ce este importantÎn fiecare etapă a procesului de producție, este responsabilitatea noastră să reducem emisiile de CO2 de-a lungul întregului proces de fabricare. În calitate de lider al industriei berii, ne asumăm responsabilitatea pentru reducerea emisiilor de CO2 la nivelul întregului lanţ de producţie. Ne-am fixat permanent propriile obiective de reducere a impactului, în procesul de producţie, ambalare, răcire şi distribuţie, pe care le-am și depășit.Acolo unde este posibil, folosim energie din surse regenerabile, precum biogazul. Aproape toţi combustibilii utilizaţi la HEINEKEN România sunt combustibili gazoşi. În plus, folosim biogaz şi combustibili lichizi în cantitate mică.

Acţiuni şi rezultateEmisii directe şi indirecte de CO2 în producția beriiEmisiile specifice directe şi indirecte de CO2 ale HEINEKEN România au scăzut de la 7,1 kg CO2e/hl în 2012 la 6,6 kg CO2e/hl în 2013. Emisia specifică indirectă de CO2 s-a redus comparativ cu anul precedent, datorită scăderii factorului de emisie în reţeaua de energie electrică (respectiv se emite o cantitate mai mică de CO2 pentru acelaşi consum de kWh). La valoarea de 6,6 kg CO2e/hl, emisiile specifice de CO2 directe şi indirecte ale HEINEKEN România sunt mai mici decât media Grupului HEINEKEN de 7,7 kg CO2e/hl.

RăcireRăcirea este esenţială pentru a oferi o bere de calitate consumatorilor. Cu toate acestea, răcirea contribuie semnificativ la amprenta noastră totală de carbon. Pentru a reduce această amprentă, vom cumpăra şi vom plasa pe piaţă doar frigidere cu tehnologie „verde”. Aceste frigidere permit menţinerea temperaturii optime şi a prospeţimii berii, cu un consum de energie redus cu până la 40%, ceea ce înseamna emisii mai mici de CO2 și un consum mai mic de energie electrică din partea clienților.Reciclarea, care la rândul său duce la reducerea emisiilor de CO2, este o componentă cheie din Agenda Brewing a Better Future. În 2013 am încheiat un parteneriat cu GreenWEEE International pentru reciclarea produselor electronice - frigidere şi echipamente de răcire a dozatoarelor. Colaborarea a început cu reciclarea a 50 de tone de produse electronice uzate.

Producţia specifică de deşeuri industriale nereciclateProducţia specifică de deşeuri industriale nereciclate la HEINEKEN România a scăzut de la 0,16 kg/hl în 2012, la 0,13 kg/hl în 2013. Cu 0,13 kg/hl, producţia specifică de deşeuri industriale nereciclate a HEINEKEN România, este mai mică decât media de 0,54 kg/hl a Grupului HEINEKEN.

Tipuri de combustibili utilizaţiAproape toţi combustibili utilizaţi de HEINEKEN România sunt combustibili gazoşi. În plus, folosim o cantitate mică de biogaz şi combustibili.

Amprenta de carbon HEINEKEN RomâniaDe la orz la bar

6.6

7.1

7.1

2013

2012

2011

Emisiile specifice directe și indirecte de CO2kg CO2/hl bere

61.8

61.9

70.5

2013

2012

2011

Consum specific de energie termicăMJ/hl bere

7.2

7.0

7.3

2013

2012

2011

Consum specific de energie electricăkWh/hl bere

87.7

87.0

96.7

2013

2012

2011

Consum specific total de energieMJ/hl bereReducerea

emisiilor de CO2

Agricultură Mălțuire și adaos Producția berii Producerea ambalajelor Distribuție Răcire

-40%

ECONOMISIREA MEDIE A ENERGIEI PRIN FRIGIDERELE NOASTRE

Studiu de caz

0.13

0.16

0.23

2013

2012

2011

Producţia specifică de deşeuri industriale nereciclatekg/hl bere

14 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 15Raportul de Sustenabilitate 2013

Zonele noastre de interes

Page 9: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

Împreună cu ONG-ul ALIAT, am creat primul program de Harm Reduction la un festival de muzică din România. După includerea informaţiilor educaţionale într-o experienţă memorabilă, rezultatele programului arată astfel:• Peste 700 de participanţi• Peste 60 de ore de consiliere• Peste 300 de participanţi la festival care au completat chestionarul audit dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății

În calitate de lider al pieței de bere din România, HEINEKEN România promovează moderația în consumul de bere. Ținem la starea de bine a consumatorilor noştri, prin urmare promovăm consumul responsabil al berilor noastre. În plus, acesta exprimă modul sustenabil în care ne desfășurăm activitatea.

De ce este importantNe luăm în serios rolul de a ajuta la reducerea incidenţei şi impactului consumului abuziv de alcool. Obiectivul nostru este să transformăm consumul responsabil de alcool în comportament aspiraţional, comunicând direct către consumatorii noştri.

Priorităţile noastre•Sătransformămconsumulresponsabilîncomportamentaspiraţionalprinintermediul tuturor mărcilor noastre, comunicând mesajul direct către consumatorii noştri.

Acţiuni şi rezultate Încurajăm consumul responsabil prin toate campaniile noastre, dezvoltate pentru toate berile din portofoliu, la toate punctele de vânzare şi în toate materialele de marketing şi comunicare.

Dance More Drink Slow În parteneriat cu celebrul DJ Armin van Buuren, “Dance More. Drink Slow” este cea mai recentă campanie globală Heineken®, care încurajează consumatorii să se bucure de viaţă în mod responsabil. România este una din cele 20 de ţări în care comunicăm această campanie la nivel internaţional, începând din ianuarie 2014, cu scopul de a transforma consumul moderat în comportament aspiraţional pentru consumatorii români. Campania este susţinută de hitul lui Armin van Buuren, „Save My Night”, care celebrează comportamentul moderat. Ca parte din campanie, Heineken® şi Armin van Buuren au făcut un experiment social, în care au arătat cum un DJ bun poate influenţa comportamentul de consum al oamenilor, provocându-i să danseze mai mult şi astfel să consume alcool cu moderaţie. HEINEKEN România a sprijinit campania prin activităţi de PR şi mass-media.

Parteneriatul cu ALIATÎn 2013, am continuat parteneriatul pe termen lung cu ONG-ul ALIAT, iniţiat în 2009, prin care promovăm moderaţia şi informăm consumatorii cu privire la riscurile abuzului de alcool. Împreună, am lansat mai multe iniţiative în premieră pentru România: prima platformă românească online destinată persoanelor care se confruntă cu un consum abuziv de alcool (www.alcohelp.ro), Caravana Alcohelp, eveniment aflat la a patra ediţie consecutivă, prima Hartă Naţională a Serviciilor, primele centre AlcoInfo, în cadrul unor spitale generale, din patru comunităţi locale. La Padina Fest, a fost lansat primul program de Harm Reduction care a avut loc vreodată la un festival de muzică în România.

Cool@WorkAngajaţii noştri sunt ambasadorii fundamentali moderației față de consumul de alcool. Ei sunt principalii beneficiari ai „Cool@Work”, un program complex, continuu, menit să promoveze consumul responsabil. Prin programul „Cool@Work”, oamenii noştri înţeleg că este strict interzis consumul de alcool în timpul programului și sunt încurajați să consume bere în mod responsabil, inclusiv în timpul lor liber. Programul a fost comunicat în întreaga organizaţie prin: articole specializate publicate în revista internă, postere amplasate în fabricile de bere şi în toate birourile, flyere cu politica Cool@Work, traininguri şi broşura noastră Cool@Work.

Comunicarea comercialăRegulile noastre definesc modul în care ne promovăm şi ne vindem produsele, astfel încât să nu contribuim la consumul abuziv de alcool. Avem o procedura care vizeaza aprobarea fiecarui mesaj comercial în funcţie de regulile noastre de comunicare. În calitate de membru fondator al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC), solicităm avizul şi sfatul acestuia cu regularitate. Suntem, de asemenea, membru al Asociaţiei Berarii României. Regulile interne şi reperele noastre privind publicitatea responsabilă sunt aliniate la Codul de Comunicare Comercială al Asociaţiei.

Marketing responsabilToate ambalajele şi materialele promoționale HEINEKEN Romania transmit mesajul consumului responsabil, făcând trimitere printr-un link către site-ul dedicat sau către platforma noastră online de educare şi informare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil: www.consumaberilenoastreresponsabil.ro

„Promovarea mesajului de consum responsabil face parte din ADN-ul companiei noastre. Credem că berile noastre trebuie consumate cu moderaţie, ca parte a unui stil de viaţă echilibrat. În calitate de lider al pieței de bere din Romania, considerăm că promovarea unui consum responsabil este esenţială pentru creşterea sănătoasă a afacerii noastre”.Onno Rombouts,Managing Director HEINEKEN România

16 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 17Raportul de Sustenabilitate 2013

Promovarea consumului responsabil

100%100%

din mărcile noastre de bere comunică mesajul de consum responsabil

din angajaţii HeineKen românia sunt implicaţi în programul cool@WorK

Studiu de caz

Zonele noastre de interes

Page 10: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

Ne ghidăm toate activităţile după Agenda de Sustenabilitate, Brewing a Better Future, respectând și având grijă de sănătatea, siguranţa şi drepturile consumatorilor noştri. Potrivit Codului nostru de Conduită în Afaceri, ne desfăşurăm activitatea cu corectitudine şi integritate, respectând întotdeauna legea şi rămânând fideli valorilor noastre.

Pe o piaţă care evoluează rapid, valorile noastre continuă să stea la baza tuturor activităților pe care le derulăm.

•Pasiunepentrucalitate•Bucurie:aducembucurieînviaţaconsumatorilornoştri•Respectpentruoameni,societateşiplanetanoastră

Sănătate şi siguranţăSănătatea şi siguranţa angajaţilor noștri este o prioritate zilnică pentru noi, ocupând un loc important în valorile şi comportamentele HEINEKEN România.În 2013, nu au fost înregistrate accidente de muncă mortale în niciuna din fabricile HEINEKEN România sau în oricare alt segment operaţional. În 2013, s-au înregistrat 4 accidente în rândul personalului HEINEKEN România, cu unul mai mult decât în 2012, dar continuăm să luăm măsuri pentru îmbunătăţirea siguranţei şi bunăstării angajaţilor noştri. Vom continua să ne concentrăm măsurile de prevenire pe activităţile din fabrici, extinzând programele de siguranţă şi asupra operaţiunilor noastre de vânzări. Siguranţa este un element cheie pentru activităţile noastre zilnice şi se află întotdeauna pe primul loc, în fabrici, în birouri, în departamentul de vânzări sau pe drumul spre sau de la locul de muncă.

Îngrijirea sănătăţiiLa HEINEKEN România, dorim să asiguram condiţii de muncă şi un mediu de lucru sănătos pentru angajatii nostri.

IntegritateCredem cu tărie în integritate și rolul esenţial pe care aceasta îl are în obţinerea performanţelor în afaceri. La HEINEKEN, preţuim integritatea personală, integritatea companiei, precum şi integritatea comercială. Pentru noi, este esenţial să le creăm angajaţilor noştri un mediu în care drepturile lor să fie respectate. Nu tolerăm niciun fel de discriminare sau hărţuire. În 2013, am continuat să ne instruim angajaţii cu privire la ce ar trebui să facă atunci când se confruntă cu situaţii care le pun la încercare integritatea.

Toţi angajaţii noştri au acceptat şi respectă Codul de Conduită în Afaceri al companiei noastre, pe care l-am revizuit în 2013. Ne-am angajat să ne desfăşurăm activitatea corect, respectând legea şi rămânând fideli valorilor noastre. Atunci când angajaţii HEINEKEN au anumite suspiciuni sau observă greşeli, sunt încurajaţi să ne comunice problemele prin programul „Speak Up”, permiţându-ne să luăm măsurile adecvate.

În HEINEKEN România există doi reprezentanţi desemnaţi care stau la dispoziţia angajaților sau oricărei terţe părţi care doreşte să se informeze cu privire la nerespectarea Codului. Numim această procedură Sesizarea Abaterilor.

Angajaţii şi drepturile omuluiHEINEKEN România subscrie la drepturile care stau la baza Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Din 2012, am actualizat Politica Globală privind Drepturile Angajaţilor şi ale Omului, care se aplică şi în România și în care sunt stabilite standardele pe care le aşteptăm de la personalul şi furnizorii noştri. Pe parcursul întregului an, nu am înregistrat niciun fel de reclamaţii sau cazuri de abuz sau discriminare (pe motiv de rasă, culoare, sex, religie, opinii politice) de la angajaţii sau partenerii noştri.

Dezvoltarea oamenilor noştriLeadershipul personal reprezintă o prioritate pentru HEINEKEN. Dezvoltarea personală a oamenilor noştri este un subiect la care ţinem mult, atât noi, cât şi partenerii noştri. La HEINEKEN România, oferim angajaţilor oportunităţile şi mijloacele necesare pentru a-şi dezvolta aptitudinile şi cunoştinţele, pentru a-şi atinge obiectivele şi a evolua în carieră. Prin consiliere personală, ateliere dedicate, prin structurile noastre interne şi prin programele de dezvoltare, ne încurajăm şi ne susţinem angajaţii să crească şi să-şi dezvolte cariera în acord cu planurile şi aspiraţiile lor. Aceasta reprezintă o prioritate a departamentului de Resurse Umane, în încercarea de a identifica şi de a pregăti cei mai buni angajaţi pentru fiecare poziţie din compania noastră, oferindu-le un mediu de lucru care să-i inspire şi să-i ajute să-şi dezvolte potenţialul.

Investiţia în comunitatiÎn 2013, HEINEKEN România a derulat cea de a treia ediţie consecutivă a programului HEINEKEN pentru Comunităţi, făcând un pas înainte în parteneriatul cu Asociaţia CSR Nest. În 2013, am oferit granturi în valoare de 400.000 RON pentru programe ambiţioase care rezonează cu misiunea noastră de a crea o afacere sustenabilă şi de a contribui la bunăstarea comunităţilor în care ne desfășuram activitatea. Opt proiecte locale au primit sprijinul nostru, fiecare beneficiind de un grant de 50.000 RON.Programul a fost iniţiat în 2011 în Constanţa şi Miercurea Ciuc, iar datorită succesului său, a fost introdus în toate comunităţile în care suntem prezenţi cu fabrici de bere.

Valorile noastre ne caracterizează și reprezintă ceea ce suntem în calitate de partener, companie responsabilă și angajator. Modul în care ne comportăm și lucrăm împreună este cheia succesului.

Studiu de caz: Programul nostru HEINEKEN pentru Comunităţi a acordat granturi în valoare de 400.000 RON pentru proiecte sustenabile în 2013

Împreună cu partenerul nostru pe termen lung, Asociaţia CSR Nest, am implementat programul HEINEKEN pentru Comunităţi, în 2013, pentru al treilea an consecutiv. Încurajăm şi susţinem astfel iniţiativele locale sustenabile, care răspund cel mai bine la nevoile comunităţilor în care suntem prezenţi cu fabrici de bere: Craiova, Constanţa, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş.Până în prezent, peste 1.000.000 RON au fost acordaţi sub formă de granturi pentru organizaţiile locale în cadrul programul HEINEKEN pentru Comunităţi, de la lansarea sa în 2011.Din cele 20 de proiecte câştigătoare, 20% au abordat probleme sociale, 15% au abordat probleme de sănătate, 10% turism, în timp ce 55% au fost mai complexe, abordând probleme sociale, culturale, turistice, de mediu sau de sănătate.Programul continuă în 2014, crescând valoarea granturilor acordate/proiect şi concentrându-se mai atent pe 3 zone principale, specifice nevoilor fiecărei comunităţi.

18 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 19Raportul de Sustenabilitate 2013

Mod de lucru

Valori şi comportamente

Media Heineken în 2012: 1,2 cazuri / 100 angajaţi cu normă întreagă

0.9

0.5

0.3

2013

2012

2011

Frecvenţa accidentelor cazuri/100 angajaţi cu normă întreagă echivalent pentru toate locaţiile

Page 11: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

Implicarea partenerilorPartenerii noștri reprezintă o parte esenţială a Agendei „Brewing a Better Future”, ajutându-ne să construim şi să adăugăm valoare reputației companiei noastre. Prin urmare, din 2011, ne evaluăm reputația prin intermediul unui studiu dedicat - Studiului Reputaţiei. Acesta oferă unei game largi de parteneri, inclusiv angajaţi, clienţi, autoritati, media şi ONG-uri, oportunitatea de a ne spune ce cred despre activitatea noastră.

Colaborarea cu parteneriiHEINEKEN România este membru fondator al mai multor asociaţii cu impact asupra pieţei din România, precum Consiliul Român pentru Publicitate („RAC”) şi Asociaţia Berarii României. De asemenea, suntem parte din Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM) - un ONG independent ce reunește companii româneşti şi străine cu sucursale locale, care implementează un sistem integrat şi transparent de management al deşeurilor de ambalaje şi care sprijină modalităţile de reducere a impactului ambalajelor asupra mediului.

În viitorNe apropiem de ţintele pe care le-am stabilit la nivel global pentru 2020 în fiecare din cele patru zone de interes. Obiectivele şi indicatorii pe care i-am prioritizat la nivel local confirmă, la rândul lor, că progresăm şi facem toate eforturile pentru obţinerea celor mai bune rezultate.

Grupuri de parteneri cu care Heineken NV se angajează în dialog

Administrație

Asociații in industria berii

Furnizori

ONG-uri & organizațiiinternaționale

Consumatori

Angajații

Reprezentanții angajaților

Investitori

Dialogul cu partenerii

AdministrațieAgenda „Brewing a Better Future” este guvernată de un Comitet Director la nivel executiv, care cuprinde reprezentanţi din departamentele Supply Chain, Resurse Umane, Marketing, Legal & Public Affairs, Financiar, Trade Marketing şi Corporate Relations, toţi în subordonarea Managing Director-ului. Comitetul este responsabil de implementarea planurilor noastre şi de stabilirea unei responsabilităţi funcţionale clare, aliniate la nivelul întregii organizaţii.

Raportarea sustenabilitatii pe plan localCa parte a angajamentului nostru de a respecta transparenta in raportare, in 2013, un numar total de 39 de companii din grupul HEINEKEN au publicat raportul local de sustenabilitate.

Succesul nostru în implementarea Agendei Brewing a Better Future depinde de un model clar de administrare și de un sistem relevant de măsurare a progresului. În 2013, HEINEKEN și-a actualizat modelul de guvernare, atât la nivel global, cât și local.

Este foarte important să purtăm un dialog permanent cu toți partenerii noștri, cerându-le părerea şi oferindu-le informaţii şi rezultate aferente activităţilor noastre de afaceri, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul comunităţilor în care avem fabrici. Întâlnirile pe care le-am organizat cu autorităţile locale s-au dovedit a fi o bună sursă pentru adaptarea eficientă a strategiei Brewing a Better Future.

20 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 21Raportul de Sustenabilitate 2013

Implementarea sustenabilității

Dialogul cu partenerii

39 de companii operaȚionale publică anual raportul local de sustenabilitate

Imaginea de ansamblu

Page 12: Raport sustenabilitate HEINEKEN Romania 2013

Apă•Reducereaconsumuluispecificdeapăînfabricilede bere cu 25%•Compensare/echilibrareaapeiînunităţilenoastrede producţie din zonele cu deficit de apă şi aflate în dificultate

CO2•ReducereaemisiilordeCO2:- în producţie, cu 40%- ale frigiderelor, cu 50%- ale sistemului de distribuţie, cu 20%, în Europa şi cele America

Aprovizionare•Livrareaa60%dinmateriileprimedinAfricadinsurse locale•Aprovizionareacucelpuţin50%dinprincipalelematerii prime din surse sustenabile•RespectareapermanentăaCoduluiFurnizorului

Consum responsabil•Respectareaangajamentelorglobalealeindustriei•Transformareaconsumuluiresponsabilîncomportament aspiraţional prin intermediul Heineken®

•Fiecarepiaţăareșiraporteazăpublicînbazaunuiparteneriat măsurabil ce adresează consumul abuziv de alcool.

Spuneţi-ne opinia dumneavoastrăSpuneţi-ne ce aspecte ale Brewing a Better Future vă interesează cel mai mult şi ce credeţi că am putea face mai bine.

Feedback-ul dumneavoastră ne ajută să ne îmbunătăţim acţiunile.

Email:[email protected]

Mai multe informaţii despre HEINEKEN România şi despre parcursul nostru sustenabil

www.heinekenromania.rowww.heinekenromania.ro/Social Responsibilitywww.sustainabilityreport.HEINEKEN.comwww.heinekenromania.rowww.enjoyHEINEKENresponsibly.com

De la orz, la bar

Consum responsabil

Aprovizionare

CO2

Apă

Zone de interes

Valori și comportamente

Mod de lucru

ConsumatorClientDistribuțieAmbalareProducțieMălțuireAgricultură

22 HEINEKEN România Raportul de Sustenabilitate 2013

HEINEKEN România 23Raportul de Sustenabilitate 2013

Angajamentele noastre la nivel global pentru 2020