raport fundatia valente umane 2015

15
FUNDAȚIA VALENȚE UMANE 2000 - 2015

Upload: ana-erban

Post on 08-Apr-2016

226 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Raport Fundatia Valente Umane 2015

FUNDAȚIA VALENȚE UMANE2000 - 2015

Page 2: Raport Fundatia Valente Umane 2015

3FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

Fundația Valențe Umane a pornit la drum în anul 2000 și s-a implicat inițial în realizarea proiectelor de ajutorare prin acțiuni caritabile importante, desfășurate în centre de plasament. După o perioadă de 5 ani, Fundația Valențe Umane și-a îndreptat atenția înspre tinerii care au nevoie de sprijin în a oferii lumii din măiestria și talentul lor.

Odată cu ianuarie 2007, Uniunea Europeană a devenit mai bogată cultural prin aderarea României. În acelaşi fel, România a devenit mai bogată prin aderarea la valorile acestui edificiu european. Credem că este important ca Europa să perceapă diversitatea culturilor şi tradiţiilor pe care le găzduieşte și avem convingerea că acest lucru se poate realiza prin interacţiunea între popoarele Europei, prin schimburile culturale de tradiţii şi prin promovarea lor ca bază de construcţie a unităţii în diversitate.

În acest sens, în 2007, Fundația a lansat două proiecte de anvergură, ORCHESTRA NAȚIONALĂ DE FOLCLOR și TINERE TALENTE.

Păstrarea şi promovarea diversităţii tradiţiilor culturale în Europa sunt esenţiale pentru realizarea unui spirit european şi a unei conştiinţe europene din care să rezulte într-un final cetăţeni europeni conştienţi de moştenirea lor culturală. Astfel, ei vor putea beneficia din plin de pe urma valorilor pe care le garantează o Europă ce se vrea unită.

În scopul sporii gradului de accesibilitate la cultura și arta românească, în luna mai 2009, Fundația Valențe Umane a achiziționat CATEDRALA SAINTE JULIENNE din Bruxelles, veche cetate de cultură şi spiritualitate creştină transformată în urma restaurării în CENTRUL SPIRITUAL CULTURAL ROMÂN.

Prin acest proiect, Fundația Valențe Umane a deschis o poartă românească în Bruxelles destinată facilitării unui dialog intercultural între România și statele membre ale Uniunii Europeane.

Suntem astăzi parte din Europa, pământ din pământul ei, spirit în spiritul ei, uniți în idealuri cu marea familie europeană. Centrul Cultural Spiritual Român din Bruxelles este un ambasador al artelor și al spiritului poporului nostru, dar și gazda manifestărilor spiritual culturale internaționale.

După un efort remarcabil, Fundația Valențe Umane pune în slujba spiritualității și culturii românești un spațiu generos, compus din biserică, bibliotecă, sală de concert, centru de conferințe și spații expoziționale. Suntem pregătiți să susținem acest proiect curajos, suntem hotărâți să punem în valoare arta românească și tradițiile poporului nostru în mijlocul Europei, la Bruxelles.

Centrul Spiritual Cultural Român a fost deschis publicului cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 decembrie 2009, printr-un concert extraordinar al Orchestrei Naționale de Folclor și prin sfințirea altarului bisericii sub directa oblăduire a Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel.

Au urmat o serie de evenimente culturale care au devenit o tradiție la Bruxelles oferind posibilitatea unui număr impresionant de artiști din România să se prezinte la Bruxelles în cadrul numeroaselor concerte, expoziții și târguri pe care le-am organizat.

O agendă europeană complexă și necesitatea implicării României în determinarea politicilor comunitare au constituit factorii care au catalizat realizarea unui nou proiect: PLATFORMA EUROPEANĂ DE DEZVOLTARE.

ISTORIC

PROIECTEOrchestra Națională de Folclor1.

Tinere Talente2.

Centrul Spiritual Cultural Român3.

Platforma Europeană de Dezvoltare4.

Campania Națională de Informare “Alege Medicina Personalizată”

6.

Biblioteca Dimitrie Cantemir5.

Bazar Românesc7.

MISIUNEMisiunea Fundației Valențe Umane, organizație cu profil cultural și socio-umanitar, a fost încă de la înființare aceea de a oferi șanse egale tuturor acelora care văd în știință, artă și cultură un modus vivendi.

Page 3: Raport Fundatia Valente Umane 2015

5FUNDAȚIA VALENȚE UMANE4 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

1. ORCHESTRA NAȚIONALĂ DE FOLCLOR Lansată cu prilejul Concertului extraordinar din 31 Mai 2007 la Palatul Parlamentului, Orchestra Națională de Folclor este un proiect important al Fundației Valențe Umane, menit să promoveze cultura și spiritualitatea poporului român în marea familie europeană.

Orchestra Națională de Folclor a susținut numeroase concerte de înaltă ținută și profesionalism cu un repertoriu bogat din folclorul autentic românesc.

Orchestra Națională de Folclor a ajuns la maturitate artistică, după o serie de concerte apreciate de critica de specialitate și de publicul spectator. Semnalele primite de la canalele de televiziune care au preluat evenimentele au fost măgulitoare. Talentul instrumentiștilor dă valoare și distincție Orchestrei Naționale de Foclor făcând din aceasta o adevărată emblemă a muzicii tradiționale românești.

LANSAREA ORCHESTREI NAȚIONALE DE FOLCLOR - CONCERTUL “VALORI EUROPENE”

Concertul de lansare a Orchestrei Naționale de Folclor a avut loc în data de 31 mai 2007, la Palatul Parlamentului. Au fost prezenți peste 700 de invitați, reprezentanți ai Delegației Comisiei Europene în România, reprezentanți ai corpului diplomatic din țările membre ale Uniunii Europene, dar și din țări precum China și Japonia, reprezentanți ai Parlamentului României, ai Patriarhiei României, ai comunității oamenilor de afaceri, ai societății civile românești și mass-media. Concertul a fost înregistrat și transmis de TVR Internațional.

Ecouri în media: „Un spectacol grandios și un regal de muzică. Așa poate fi caracterizat în câteva cuvinte spectacolul de lansare a Orchestrei Naționale de Folclor, susținut miercuri seara la Palatul Parlamentului, sub bagheta maestrului Gheorghe Zamfir. Conceput în două părți, spectacolul a ridicat publicul în picioare și a stârnit ropote de aplauze după fiecare melodie sau suită. N-au lipsit horele, sârbele, tradiționale românești, sau piese de încărcătură emoțională deosebită.” Jurnalul Național.

“TINERI ȘI TRADIȚII ROMÂNEȘTI” – CONCERTUL CARITABIL PENTRU SPRIJINIREA TINERILOR TALENTAȚI

Concertul a avut loc la Sala Radio și a fost susținut de Orchestra Naţională de Folclor în formula de 28 instrumentiști, dirijor Gheorghe Zamfir și invitat special Gheorghe Turda. Au fost prezente peste 500 de persoane iar concertul a fost inregistrat și transmis de TVR 2.

Mediatizare pe Cosmos TV, OTV, Romantica, Realitatea TV, Radio Total, Compact, Business Review, Cotidianul, Libertatea, Jurnalul Naţional, EVZ, Gardianul, Gazeta de Olt.

Ecouri în media: “Maestrul Gheorghe Zamfir, acompaniat de Orchestra Naţională de Folclor, a sustinut aseară un concert la Sala Radio din Capitală. Concertul a fost organizat de Fundația “Valențe Umane”, care a donat 10% din încasări, Căminului de Bătrâni Străuleşti. O altă parte din fondurile obținute au fost folosite pentru ajutorarea copiilor talentați, dar lipsiți de posibilități materiale.

EVENIMENTEPROIECTE:

CELEBRAREA ZILEI NAȚIONALE A FRANȚEI

București, 14 Iulie 2007, Concert în Parcul Cișmigiu. Au fost prezenți peste 2000 invitați, diplomați, oameni politici, reprezentanți ai marilor companii franceze, public.

Mediatizare pe B1TV, ProTV, TVR, Național, Realitatea TV. Evenimentul a fost realizat de Fundația Valențe Umane în parteneriat cu Ambasada Franței în România.

CONCERT “OVIDIUS 2050. PUNTE PESTE TIMP ȘI SPAȚIU”

Constanța, 19 August 2007

Pentru prestația sa extraordinară, Orchestra Națională de Folclor a primit diploma jubiliară “Publius Ovidius Naso” din partea academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici. Concert a fost organizat de Fundația Valențe Umane la invitația Arhiepiscopiei Tomisului.

“Luând în considerare personalitatea de talie europeană a poetului antic Ovidiu, de la a cărui naștere se împlinesc 2050 de ani și pe care pământul strămoșesc al patriei noastre l-a găzduit în ultimii săi ani de viață, am dori ca sărbătorirea nașterii acestui geniu să se realizeze într-un cadru semnificativ și simbolic pentru poporul român prin prezența Orchestrei Naționale de Folclor.” Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Page 4: Raport Fundatia Valente Umane 2015

6 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE 7FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

FESTIVALULUI NAȚIONAL AL CÂNTECULUI ȘI DANSULUI POPULAR ROMÂNESC

Mamaia 2007

Concert susținut de Orchestra Națională de Folclor și invitați speciali: Angela Moldovan, Ionuț Dolănescu, Maria Ionescu Căpitănescu, Constantin Lătărețu, Floarea Calotă, Gheorghe Turda și celebrul naist norvegian Roar Engelberg. Au fost prezente peste 800 persoane, iar concertul a fost transmis în direct de TVR1 şi TVR i. Concert organizat de Fundația Valențe Umane la invitația Consiliului Județean Constanța.

Mediatizare pe: TVR1, TVRi, TV Neptun, Observatorul de Constanța, Telegraf, Independent, Ziua Constanța, România Liberă ediția Dobrogea, Revista Constanța, Cuget Liber, Replica, Taifasuri, Etno, Radio Constanţa, Radio Antena Satelor, Radio Doina Constanța.

FESTIVALUL FOLCLORIC DE ARTĂ ȘI TRADIȚIE POPULARĂ OTOPENI 2007

Otopeni, 9 septembrie 2007

Concert sustinut de Orchestra Națională de Folclor și invitați speciali: Maria Cârneci, Nicoleta Voica, Pop Simion, Cătălin Maximiuc, Petrică Stoian Matu. Au fost prezente peste 1500 persoane, iar concertul a fost înregistrat de TVR 2 și TVRM.

Mediatizare: Adevărul, TVR2, TVRM. Concert organizat în parteneriat cu Primaria Snagov.

CONCERT „ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR DE VÂRSTA A TREIA” - DIRIJOR CONSTANTIN ARVINTE

București, 29 septembrie 2007

Au fost prezente peste 3000 persoane și președintele României Traian Băsescu. Concertul a fost transmis în direct de Antena 1, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV. Concertul „Tradiții Milenare” a avut durata de 90 de minute și a fost susținut în formula 19 instrumentiști cu dirijor Constantin Arvinte, cu invitați speciali: Maria Cârneci, Gheorghe Turda, Elena Ionescu, Cătălin Maximiuc. Eveniment organizat de Fundația Valențe Umane în parteneriat cu ArCub.

Mediatizare pe B1TV (în emisiunea 710), Romantica (în emisiunea Teoviziunea), Antena 1, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV, Realitatea Românească, Adevărul, Rompress, Newsin, World press.

EVENIMENT “TOAMNĂ TÂRZIE LA PALAT”

Palatul Știrbei, 3 noiembrie 2007

Au fost prezente peste 100 de persoane din elita mediului de afaceri și mass-media din România, care s-au bucurat împreună de ultimele acorduri ale toamnei, într-o atmosferă rafinată, amintind de secolul trecut.

Orchestra Națională de Folclor condusă de maestrul Constantin Arvinte și Cvartetul „Valențe Umane” au facut dovada talentului și profesionalismului lor, interpretând muzică de diferite genuri: populară, cântece de petrecere, cafe-concert, clasică, jazz, evergreen. Alături de ei au cântat soliștii: Valeria Arnăutu, Elena Ionescu Mateescu, Silvia Semeniuc și fetița de numai 7 ani, Alexandra Bratu.

Mediatizare: Cosmos TV, TVRM, Adevărul, Revista Monden, Etno TV Magazin, Actualitatea Muzicală.

CONCERT “ZIUA ROMÂNIEI, ZIUA BUCURIEI”

Otopeni, 23 noiembrie 2007

Concertul a fost preluat de TVR2 și difuzat pe 1 Decembrie 2007. Orchestra Națională de Folclor condusă de maestrul Constantin Arvinte, a susținut un recital la Centrul de Cultură Ion Manu din Otopeni alături de soliști de marcă ai muzicii folclorice românești: Viorica Macovei, Oltita Todircă, Nicu Chiriță, Voica Groza, Chiamiran Chivu, Teodora Ciocanea, Saveta Bogdan ş.a. Concert organizat de Fundația Valențe Umane la invitația TVR.

CONCERT DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Piața Universității București, 1 decembrie 2007

Au fost prezente peste 3000 de persoane, iar imagini de la acest eveniment au fost transmise în direct pe Realitatea TV, Prima TV, TVR1. Orchestra Națională de Folclor condusă de maestrul Constantin Arvinte a susținut un recital de muzică folclorică din toate zonele țării (40 min), în cadrul unui eveniment organizat de ARCUB și Primăria Municipiului București. Mediatizare: Cronica Română, Cotidianul, hotnews.ro

CONCERT EXTRAORDINAR „JOY TO THE WORLD – COLINDE DE PRETUTINDENI”

Sala Palatului, București, 8 Decembrie 2007

Au fost prezente peste 2000 de persoane, iar concertul a fost înregistrat și transmis pe TVR Internațional.

Concertul a fost susținut de Orchestra Națională de Folclor şi invitații săi: Andra, Mihai Trăistariu, Nico, Gheorghe Turda, Floarea Calotă, Angelica Stoican, Lia Lungu, Rodica Anghelescu, Alexandra Bratu, Cristina Manoliu și corul de copii „Sunetul Muzicii”. Ca şi celelalte concerte organizate de Fundaţia Valenţe Umane, şi acesta a avut o latură caritabilă, o parte din venituri fiind donate sub formă de cadouri copiilor din Centrele de Plasament ale municipiului Bucureşti. 350 de copii au fost prezenți ca invitaţi de onoare ai acestui concert. Nico, Mihai Trăistariu și Rodica Anghelescu au cântat împreună în premieră colindul „Silent Night”. Mediatizare: TVR1, TVR2, B1TV, Romantica, CosmosTV, TVRM, OTV, ProTV, Europa FM, Radio Bucuresti, Antena Satelor, Business Review, Biz, Revista Monden, Jurnalul Național, Adevărul și Ziua.

Page 5: Raport Fundatia Valente Umane 2015

8 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE 9FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

SPECTACOL “OMAGIU MARIEI TĂNASE”

Sărbătorind Ziua Internațională a Femeii, Fundația Valențe Umane a organizat un spectacol omagial, alături de Ansamblul Românașul al Palatului Național al Copiilor, dedicat memoriei Mariei Tănase.

SPECTACOL DE GALĂ “TRADIȚIILE POPORULUI ROMÂN” SUMMIT NATO 2008

Spectacol organizat pentru ziariștii care au participat la Summit-ul NATO pentru prezentarea tradițiilor și culturii românești. Aceștia au învățat pași de horă şi au interpretat la fluier, alături de Orchestra Națională de Folclor, cunoscutul cântec românesc “Ciocârlia”.

În spațiul din fața Sălii de Plen a Parlamentului, amenajată ca sală de recepție, Fundația Valențe Umane a organizat două spectacole de muzică românească, pline de surprize, la care ziariștii acreditați au participat cu entuziasm. Secvențe de la aceste manifestări au fost transmise pe toate canalele de televiziune, în emisiunile de știri.

CONCERT “DE LA FOLCLOR LA JAZZ” - ORCHESTRA NAȚIONALĂ DE FOLCLOR ŞI ANCA PARGHEL BAND

Palatul Național al Copiilor, 20 aprilie 2008

De la folclor la jazz, sau jazzul românesc şi rădăcinile sale. O abordare entuziastă, plină de farmec, într-o seară specială: seara de Florii. Fundația Valențe Umane organizează acest concert extraordinar cu o dublă semnificație. Pe de o parte deschide un ciclu de spectacole din istoria muzicii românești, urmărind dezvoltarea genurilor muzicale și influența cântului popular asupra lor, după un concept inedit. Pe de altă parte, urmărește definirea unui eveniment muzical anual, de tradiție: Concert de Florii, după modelul Concertului de Anul Nou de la Viena. Concertul a fost transmis integral de TVR 1 în prima zi de Paște.

CELEBRAREA SĂRBĂTORII “SFINȚII ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA”

Orchestra Națională de Folclor a susținut un concert de muzică sacră în Aula Palatului Patriarhal din București pentru cinstirea Sfinților Constantin şi Elena. Spectacolul a mai avut drept scop protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și religios al României, în parteneriat cu Patriarhia Română și Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”. Beneficiari au fost 800 de elevi și studenți ai școlilor de muzică şi teologie. Mediatizarea evenimentului a fost asigurată de canalele de televiziune şi radio Trinitas.

FESTIVALUL DE MUZICĂ

Mamaia 2008

Concert susținut în cadrul Festivalului de Muzică Mamaia 2008, desfășurat la Teatrul de Vară din Mamaia, în seara dedicată muzicii folclorice. Mediatizarea evenimentului a fost asigurată de TVR 1 prin transmisiunea în direct a evenimentului. Concert organizat de Fundația Valențe Umane la invitația Consiliului Județean Constanța.

“VINE MOȘ CRĂCIUN” - EVENIMENT CU SCOP CARITABIL PENTRU COPIII DEFAVORIZAŢI DIN JUDEŢUL ILFOV

Cu ocazia sfintelor sărbatori de iarna, Fundația Valențe Umane în parteneriat cu Zero Events, ARCUB și Primăria Municipiului București au organizat pe 12 decembrie, ora 11:00, în cortul din Piața Constituției un concert caritabil. Astfel, Orchestra Națională de Folclor dirijată de Maestrul Constantin Arvinte şi Alexandra Bratu, o fetiță de numai 8 ani cu o voce minunată, au susţinut un spectacol de muzică populară și colinde pentru copiii din centrele de plasament ale județului Ilfov. Moș Crăciun a poposit alături de ei, oferindu-le cadouri din partea companiilor Pepsi şi Alka.

“TRANDAFIR DE LA MOLDOVA” – CONSERVAREA FOLCLORULUI ÎN ȚARĂ

Orchestra Națională de Folclor, sub bagheta dirijorală a lui Constantin Arvinte și Dan Ionescu, a susținut două concerte extraordinare de muzică tradițională, cu accent pe foclorul moldovenesc, în piețele centrale din orașele Dărmănești și Comănești. Invitați speciali au fost soliștii de folclor moldovenesc Silvia Semeniuc și Dan Dobos. Concertele au fost mediatizate la nivel local în presă și radio.

CELEBRAREA ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI LA MILANO

Italia 2008

Concert omagial de 1 decembrie, susținut de Orchestra Națională de Folclor în formula de 8 instrumentiști, având ca scop promovarea folclorului și a tradițiilor autentice românești dincolo de granițele țării. Printre participanți s-au numărat personalități din mediul diplomatic, sfera politică și

culturală locală și internațională. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Consulatului României la Milano și mediatizat în presa locală.

Celebrarea Zilei Naționale a României la Parlamentul European, Bruxelles, Belgia 2008

Orchestra Națională de Folclor, în formulă redusă de 8 instrumentiști, a susținut două concerte deosebite cu ocazia Zilei Naționale a României: spectacol folcloric desfășurat la Parlamentul European și spectacol de muzica sacră în biserica românească. Evenimentele au fost realizate cu sprijinul Reprezentanței României la Uniunea Europeană și mediatizate în presa locală și în cadrul instituțiilor europene. Printre participanți s-au numărat personalități din mediul diplomatic, sfera politica și culturală, locală și internațională.

Page 6: Raport Fundatia Valente Umane 2015

11FUNDAȚIA VALENȚE UMANE10 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

CELEBRAREA ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI LA BARCELONA

Spania 2008

Trio-ul de jazz “Mirea” al Fundației Valențe Umane a susținut un spectacol deosebit de muzică sacră și jazz la Parohia Sant Jaume de Barcelona, sărbătorind astfel Ziua Națională în afara granițelor țării. Artiștii au oferit un regal muzical prin împletirea sonorităților autentice românești cu cele internaționale. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Consulatului General al României la Barcelona și mediatizat în presa locală. Printre participanți s-au numărat personal diplomatic și personalități din sfera politică și culturală locală și internațională.

LANSARE CD AUDIO – REZONANȚE ÎN CONTRAPUNCT

Orchestra Națională de Folclor a lansat primul material audio în format CD la sfârșitul anului 2008, intitulat “Rezonanțe în Contrapunct”. Acesta include o selecție de melodii folclorice românești din toate zonele țării, adunate și prelucrate de Maestrul Constantin Arvinte, cel mai mare culegător contemporan de folclor românesc. Producator Fundația Valențe Umane.

CONCERT „SONORITĂȚI PASCALE” 2009

Concert de muzică folclorică și muzică sacră susținut de Orchestra Națională de Folclor cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști. Dirijori au fost maestrul Constantin Arvinte și Dan Ionescu. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Centrul Cultural European al Sectorului 6 București în parcul „Drumul Taberei” și a beneficiat de un public numeros care a primit cadouri de Paști. Mediatizarea s-a facut prin materiale promoționale.

CONCERT „ZILELE SNAGOVULUI” 2009

Concert de muzică folclorică desfășurat în cadrul manifestării „Zilele Snagovului” și susținut de Orchestra Națională de Folclor cu invitații speciali Alexandra Bratu și Constantin Măgureanu în recital. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Snagov și a beneficiat de un public numeros. Mediatizarea s-a făcut în presa locală și prin materiale promoționale.

PROMOVAREA SPIRITUALITĂȚII ROMÂNEȘT

Lisabona și Nisa

Evenimente organizate de Fundația Valențe Umane și Patriarhia Română. Coordonator de proiect Ana Maria Șerban. Concerte de muzica sacră: “Sacré bruits des Carpates” – “Sunetele Sacre ale Carpaților” susținut la Lisabona și Nisa în 2009 pentru comunitățile românești.

ZILELE BUCUREȘTIULUI „550 ANI DE LA ATESTARE”

Fundația Valențe Umane în parteneriat cu Asociația Arte Da Vinci a organizat cu ocazia Zilelor Bucureștiului „550 ani de la atestare” o expoziție care a inclus picturi ale copiilor din asociație și 6 concerte susținute de trio-ul Fundației Valențe Umane, la Palatul Știrbei. Tot în aceeași perioadă, cu ocazia aceluiași eveniment 7-15 septembrie 200, am susținut în Piața Constituției un concert extraordinar de folclor preluat în direct de către TVR Internațional. La închiderea seriei de concerte, Fundația Valențe Umane împreună cu Asociația Arte Da Vinci a organizat într-un cadru festiv o licitație cu scop caritabil, unde au fost invitați personalități din medii diferite pentru a licita tablourile copiilor care sunt membrii ai asociației. Gala organizată de Fundația Valențe Umane a avut astfel menirea de a-i încuraja pe cei care vor să se exprime artistic şi să se îndrepte chiar spre o carieră în domeniu. Licitaţia, în urma căreia majoritatea lucrărilor expuse de copii au fost cumpărate, s-a desfăşurat pe acordurile melodiilor Bucureştiului Interbelic, interpretate de Orchestra Naţională de Folclor. Seara de gală a avut darul de a confirma valoarea şcolii româneşti de pictură şi să propună un nou mod de a privi promovarea artei.

CONCERT DE CRĂCIUN LA PALATUL NAȚIONAL AL COPIILOR

23 decembrie 2009

Concert de colinde susținut de Orchestra Națională de Folclor împreună cu Corul de Copii al Palatului Național al Copiilor.

DVD – ARS MUSICA

În perioada iunie 2009 – septembrie 2009, Fundația Valențe Umane a realizat un material amplu de prezentare a artei muzicale romanești, prin realizarea unui material video în care regăsim cele mai cunoscute melodii din folclorul românesc și internațional, muzică clasică, café-concert și jazz, interpretate ireproșabil de către instrumentiștii Orchestrei Naționale de Folclor.

2. PROIECT “TINERE TALENTE”Fundația Valențe Umane s-a implicat în sprijinirea activă a tinerelor talente din sfera muzicală. Proiectul Tinere Talente urmăreşte promovarea unor formații camerale de succes, în repertoriul cărora se regăsește muzica clasică, jazz, muzica sacră, ambientală, café-concert și evergreen. Trio “Tinere Talente” al Fundației Valențe Umane este compus din Vioară, Violoncel și Chitară. Membrii trio-ului sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București. Au obținut numeroase premii, printre care: premiul I la Festivalul Internațional Maghiar, București, 2007; premiul II la concursul internațional “George Enescu”, 2002; premiul III la concursul “Garabet Avachian”, 2002 și interpretează muzică clasică, jazz, evergreen, café-concert.

În cadrul acestui proiect s-au organizat concerte de jazz săptămânal în Clubul XO Café și serate la Restaurant Grandeur, București.

Page 7: Raport Fundatia Valente Umane 2015

13FUNDAȚIA VALENȚE UMANE12 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

În scopul sporirii gradului de accesibilitate a țărilor europene la cultura și arta românească, în luna mai 2009, Fundația Valențe Umane a achiziționat Catedrala Sainte Julienne din Bruxelles, monument istoric care a devenit Centrul Spiritual Cultural Român și gazda manifestărilor cultural-artistice europene pentru toate statele membre.

Capela în stil neo-gotic și mânăstire în stil neo-clasic a fost amenajată după un plan în forma de “U” și dispusă în jurul unei grădini închise (în vecinătatea Rue du Marteau), construite pe un teren aparținând ducesei E.U. d'Arenberg. Printre eminențele binefacătoare ale acestui sanctuar se numără Alteța Sa Regală, Contesa de Flandra, mama Majestății sale Regele Albert I.

Capela a fost construită în anul 1866 după planurile arhitectului Joris HELLEPUTTE iar după achiziționarea de către Fundația Valențe Umane au fost amenajate: sala de conferințe, recepție; bibliotecă; sală de concerte; spații expoziționale de artă meșteșugărească și pictură.

Centrul Spiritual Cultural Român al Fundației Valențe Umane a fost deschis publicului cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 decembrie 2009, prin sfințirea altarului bisericii sub directa oblăduire a Patriarhiei Române și cu binecuvantarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel și printr-un concert extraordinar al Orchestrei Naționale de Folclor.

Centrul Spiritual Cultural Român este format din biserică, bibliotecă, sală de concerte, sală de conferințe, sală de expoziții, centru administrativ.

Activități prevăzute în cadrul centrului:• C oncerte • Expoziții de pictură, sculptură• Expoziții de costume populare și instrumente

muzicale tradiționale• Lansări de carte• Conferințe, simpozioane, dezbateri, lansări de

proiecte• Acțiuni sociale• Cursuri de calificare și atestare profesională.

3. CENTRUL SPIRITUAL CULTURAL ROMAN

Page 8: Raport Fundatia Valente Umane 2015

15FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

DESCHIDEREA CENTRULUI SPIRITUAL CULTURAL ROMÂN – SFINȚIREA ALTARULUI BISERICII SFÂNTA PARASCHEVA

Fundația Valențe Umane a organizat o serie de evenimente care au marcat deschiderea Centrului Spiritual Cultural Român și sfințirea altarului bisericii Sfânta Parascheva la 1 decembrie 2009.

Sfințirea Altarului Bisericii Sfânta Parascheva sub directa oblăduire a Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, cu participarea Prea Sfințitului Iosif, Mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale.

Seara de gală care a marcat deschiderea Centrului Spiritual Cultural Român, a prezentat un concert extraordinar al Orchestrei Naționale de Folclor, cuvântul Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel și cuvântul Excelenței Sale Ovidiu Dranga, Ambasador al României în Belgia.

TÂRG ROMÂNESC DE CRACIUN – BRUXELLES

În perioda 2-6 decembrie 2009, Fundația Valențe Umane a deschis oficial primul Târg Românesc de Crăciun în Centrul Spiritual Cultural Român. În cadrul acestui amplu eveniment am promovat arta tradițională românească, am adus românilor părți din sufletul românesc la Bruxelles. În cadrul târgului s-au prezentat: • Ceramică Românească din: Corund (jud.

Harghita), Marginea (jud. Suceava), Horezu (jud. Argeș), Timiș (jud. Timiș);

• Obiecte decorative din pănuși de porumb;

• Obiecte decorative folclorice: păpuși tradiționale realizate manual, chimire, cornuri de vânătoare sculptate, ouă de lemn încondeiate cu mărgele din județul Cluj, ouă încondeiate din județul Suceava;

• Tablouri din semințe realizate într-un centru pentru persoane cu dezabilități;

• Lumânări sculptate;• Cărți și albume românești;

Târgul de Crăciun a fost completat cu o serie de șase concerte cu următoarele teme: folclor românesc, folclor internațional, recital de nai, recital Maria Tănase interpretare Irina Sârbu, recital colinde internaționale interpretate de Marcel Pavel, concert de colinde românești, concert de muzica sacră.

Ecourile Târgului Românesc de Crăciun din Bruxelles și Concertele Orchestrei Naționale de Folclor susținute într-o biserica ortodoxă, au fost extrem de puternice și au starnit un val de mândrie națională și emoție în același timp.

EVENIMENTE

CONFERINȚA PE TEME RELIGIOASE

Centrul Spiritual Cultural Român în parteneriat cu Patriarhia Română a organizat pe 5 februarie 2010 prima conferință dintr-o serie de evenimente menite să prezinte spiritualitatea și credința ortodoxă. Conferința a fost susținută de P. Dr. Vasile Mihoc pe tema “Sfântul Apostol Paul și civilizația europeană”.

MĂRȚIȘOR 2010

Fundația Valențe Umane a organizat o serie de evenimente în perioada 1-4 Martie, prezentând tradițiile românești de Mărțișor la Bruxelles:• 1 martie, recepție la Centrul Spiritual Cultural

Român organizată de Fundația Valențe Umane pentru comunitatea română. Toți invitații au primit cu această ocazie mărțișoare.

• 2 și 3 martie, târg de mărțișor la sediul central NATO. Eveniment organizat de Fundația Valențe Umane și Delegația României la Nato.

• 4 martie, recepție găzduită de Centrul Spiritual Cultural Român în colaborare cu Reprezentanța României în Uniunea Europeană.

În cadrul acestor evenimente s-au prezentat tradițiile și semnificația mărțișorului pentru poporul român, aspecte istorice și detalii despre alte tradiții legate de începutul primăverii. Coordonator de proiect: Ana Maria Șerban.

1 IULIE 2010 – 30 NOIEMBRIE 2010

Fundația Valențe Umane cu sprijinul Guvernului României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a desfășurat proiectul: Școala Parohială “Sfânta Parascheva” – Organizare de cursuri pentru comunitatea românilor din Benelux. Coordonator de proiect: Eliza Mirăuță.

8 SEPTEMBRIE 2010

A fost oficiată prima liturghie a părintelui Bogdan Ioan Popescu, în calitate de preot paroh al Bisericii Sfânta Parascheva, în urma investiturii sale de către Înalt Prea Sfinția Sa, Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

1 DECEMBRIE 2010

Sub egida Reprezentanței Permanente a României în Uniunea Europeană, Fundația Valențe Umane a organizat evenimentul de celebrare a Zilei Naționale a Românei la Bruxelles. Evenimentul a avut urmatoarea structură: (Coordonator de proiect Ana Maria Șerban)• Masă rotundă organizată în parteneriat cu I.S.P.E.

(Institutul de Studii și Proiectări Energetice) prilej cu care s-a lansat proiectul CCS – Demo

• Concert de muzică clasică susținut de soprana Bianca Ionescu Ballo – Prim solistă a Teatrului de Operetă “Ion Dacian”

• Expoziția de artă și costume “Interferențe” semnată de designerul Liliana Turoiu

• Deschiderea oficială a Târgului Românesc de Craciun

14 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

Page 9: Raport Fundatia Valente Umane 2015

17FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

VINE MOȘ NICOLAE

Fundația Valențe Umane împreună cu preotul paroh al Bisericii Sfânta Parascheva a organizat pentru copiii comunității de români din Bruxelles, sărbătoarea Sfântului Nicolae. În cadrul acestei acțiuni, copiii au primit cadouri iar corul format în cadrul Școlii Parohiale Sfânta Parascheva a oferit un concert de colinde.

COLINDE

Biserica Sfânta Parascheva împreună cu Fundația Valențe Umane a invitat la Bruxelles Corul Operei Române care a susținut în aceste două zile, mini concerte de colinde la Reprezentanța României la Uniunea Europeană, Parlamentul European și Comisia Europeană.

PORȚILE DESCHISE

Începând cu luna septembrie a anului 2010 la solicitarea Departamentului pentru Monumente din cadrul Primăriei din Bruxelles, Fundația Valențe Umane și-a dat acordul ca Biserica Sfânta Parascheva, respectiv Centrul Spiritual Cultural Român să fie reintroduse în circuitul Monumentelor Istorice din Belgia care în cadrul evenimentelor “Porților Deschise” sau Ziua Muzeelor Deschise sunt accesibile grupurilor mari de vizitatori. Primul eveniment a fost organizat în zilele de 17-19 septembrie 2010, prilej cu care am avut în medie 200 de vizitatori pe zi.

MĂRȚIȘOR 2011

Cu ocazia mărțișorului în 2011 au fost organizate două evenimente care au prezentat tradițiile românești de primăvară:• 1 martie, Târg de mărțișor – Ediția a 2-a la Sediul

Central NATO. Eveniment organizat de Fundația Valențe Umane și Delegația României la NATO.

• 2 martie, recepție organizată de Fundația Valențe Umane în colaborare cu Reprezentanța României la Uniunea Europeană, găzduită de Centrul Spiritual Cultural Român.

INOVAȚIE, ARTĂ ȘI CULTURĂ – ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 2011

Evenimentul a inclus dezbaterea organizată de Platforma Europeană de Dezvoltare cu tematica “Provocări și Oportunități ale României în Uniunea Inovării 2012-2020”, concert de muzică clasică susținut de Iordache Basalic, solist al Operei Române și recepția oficială organizată cu ocazia Zilei Naționale a României.

MĂRȚIȘOR 2012

A treia ediție a evenimentelor dedicate sărbătorii mărțișorului în Bruxelles a avut loc la Comisia Europeană și la Centrul Spiritual Cultural Român în perioada 1-8 Martie 2012. Participanții au admirat expoziția de picturi realizate de Oana Elena Bârsan, atelierul de mărțișoare tradiționale și produse lucrate manual de artiști români.

Evenimentele s-au încheiat cu concertul dedicat Zilei Internaționale a Femeii, susținut de Corul de Copii al Bisericii Sfânta Parascheva și recepția cu produse tradiționale românești.

OAMENI | NATURĂ | TRADIȚII

Asociația Heritage – Partener UNESCO împreună cu Fundația Valențe Umane a organizat o seară dedicată culturii și tradițiilor românești, cu ocazia deschiderii sesiunii de toamnă a lucrărilor Parlamentului European.

Evenimentul a avut loc vineri, 31 august 2012, începând cu orele 17.30, la Centrul Spiritual Cultural Român și a inclus: conferință de presă, spectacol, conferință: Păstrarea peisajului cultural şi a patrimoniului, drepturile Pământului, lansare de carte, vizionare filme, prezentare expoziții arhitectură, pictură și fotografie, dar și recepție cu produse tradiționale românești.

Am facut cunoscută preocuparea membrilor societăţii româneşti pentru păstrarea monumentelor istorice şi naturale din România, multe dintre ele aparţinând patrimoniului mondial UNESCO, pentru prezervarea mediului în vederea unei dezvoltări durabile a acestei zone a Europei, prin prezentarea unor obiceiuri din cele două zone selectate, alături de două grupuri folclorice de copii, Voinicelul şi Crai Nou.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI - 2012

În anul 2012 am celebrat Ziua Națională a României printr-un omagiu adus marelui cărturar Dimitrie Cantemir, puntea de aur între umanism și iluminism.

Programul evenimentului a cuprins: expoziție de fotografie documentară despre viața marelui cărturar, conferință despre viața, activitatea și importanța operelor lui Dimitrie Cantemir susținută de dnul. Academician Răzvan Teodorescu și Marian Barbu, concert de muzică bizantină cu piese compuse de Dimitrie Cantemir, susținut de formația Anton Pann și recepție cu produse tradiționale românești.

Tema evenimentului a continuat subiectele abordate în cadrul inaugurării Bibliotecii Dimitrie Cantemir din luna octombrie 2012, proiect realizat cu sprijinul Universității Creștine “Dimitrie Cantemir” din București.

COLINDE, COLINDE! E VREMEA COLINDELOR…

Fundația Valențe Umane și Biserica Sfânta Parascheva au organizat duminică, 16 decembrie 2012, concertul de colinde susținut de un grup vocal format din studenţi teologi şi membri ai Corului Operei Române din Bucureşti.

Moş Crăciun i-a aşteaptat cu această ocazie pe cei mai mici membri ai familiilor.

16 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

Page 10: Raport Fundatia Valente Umane 2015

19FUNDAȚIA VALENȚE UMANE18 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

MĂRȚIȘOR 2013, EDITIA A 4-A A INCLUS O SERIE DE EVENIMENTE ORGANIZATE ÎN CELE MAI IMPORTANTE LOCAȚII DIN BRUXELLES:

• Târg de Mărțișoare la Centrul Spiritual Cultural Român în perioada 24 februarie – 3 martie 2013

• Târg de Mărțișoare în cadrul Comisiei Europene în perioada 1-4 martie 2013

• Expoziție de pictură semnată de dna. Sandra Teacă și expoziție documentară despre Mărțișor în Parlamentul European organizată în parteneriat cu dna. Norica Nicolai, Membru al Parlamentului European, 4-8 martie 2013.

La vernisajul organizat marți, 5 martie 2013, au participat numeroși membri ai Parlamentului European, E.S. Ștefan Tinca, Ambasadorul României în Regatul Belgiei și oficiali ai Uniunii Europene.• Expoziție cu vânzare “Istorie și Tradiții Românești”

organizat la sediul central NATO în perioada 5-6 martie 2013. Evenimentul a inclus expoziție documentară și expoziție de carte rară despre viața și activitatea lui Dimitrie Cantemir, expoziție cu vânzare de mărțișoare și produse artizanale românești.

ZIUA EUROPEI, EXPOZIȚIE DE PICTURĂ, 9 MAI 2013

Fundația Valențe Umane împreună cu Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană și dna. Ramona Mănescu, Membru al Parlamentului European au organizat o expoziție de pictură semnată de Diana Nour. Evenimentul care a avut loc la Reprezența Permanentă a României la UE a inclus vernisajul expoziției de pictură și o recepție cu produse românești.

SPIRITUALITATEA ORTODOXĂ ÎN VIAȚA ROMÂNILOR

Conferință, Centrul Spiritual Cultural Român, sâmbătă 28 septembrie 2013

Fundația Valențe Umane și Biserica Ortodoxă Sfânta Parascheva au organizat conferința “Spiritualitatea Ortodoxă în Viața Românilor” susținută de Părintele Prof. Dr. Mihai Aurel, Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă, București.

Evenimentul organizat în cadrul Festivalului EuropaNova s-a bucurat de participarea a numeroși membri ai comunității de românii din Bruxelles, care au dezbătut numeroase probleme spirituale cu care se confruntă românii din diaspora.

CONSERVAREA CULTURII ROMÂNEȘTI ÎN AFARA GRANIȚELOR

Dezbatere publică, Palatul Parlamentului, miercuri 2 octombrie 2013

Doamna Norica Nicolai, Membru al Parlamentului European și doamna Nela Păvăloiu, Președinte Fundația Valențe Umane au organizat dezbaterea publică “Conservarea culturii românești în afara granițelor”.

La eveniment au participat E.S. domnul Ștefan Tinca, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, domnul Romeo Couţi, Preşedinte Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Comisiei Europene și societății civile.

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI 2013: ROMÂNIA ÎN CONTEXTUL UE

Fundaţia Valenţe Umane alături de Qual Media Group a organizat Ziua Naţională a României în contextul european de la Bruxelles. Programul evenimentului a inclus manifestaţii publice, spectacole şi concerte, degustări culinare, expoziţii de artă şi meşteşug

românesc.

Sărbătorirea zilei naţionale s-a derulat pe parcursul unei săptămâni întregi, în care diversitatea expunerii tradiţiilor şi caracterului românesc au facut obiectul unui eveniment de amploare. Celebrarea a inclus vernisaj foto, târg românesc de Crăciun, concert de gală susţinute de personalităţi ale muzicii culte româneşti şi un spectacol de teatru.

Începând cu data de 29 noiembrie, doritorii au avut ocazia să participe la un târg românesc de Crăciun, cu produse tradiţionale româneşti, delicatese autohtone şi mâncăruri de sezon.

La data de 1 decembrie s-a oficiat la Biserica Sfânta Parascheva o rugăciune specială pentru poporul român, urmată de spectacolul „Păcală s-a născut român”, hora unirii și degustarea de produse tradiționale românești.

Sărbătoarea a continuat şi în data de 2 decembrie, cu vernisajul expoziție de fotografie „România astăzi şi Delta Dunării”, urmat de un concert de gală extraordinar susţinut de baritonul Daniel Pop şi pianistul Alexandru Burcă şi recepţia cu produse care urmează aceeaşi linie tradiţională.

LIORAȚI ROMÂNI!

Grupul de Acțiune Locală Euro-Crișana, Fundația Valențe Umane și EuropaNova au organizat în data de 3 martie 2014 spectacolul tradițional de primăvară din Bihor - LIORAȚI ROMÂNI - susținut de ANSAMBLUL CUNUNIȚA din Mădăraș.

Programul a inclus expoziția de fotografie „Verde Crișan” semnată de Ovi D. Pop, degustare de produse traditionale și mărțișoare.

ROMÂNIA RURALĂ PROMOVATĂ LA BRUXELLES

Conferință, Parlamentul European, 4 martie 2014

Conferința “România rurală şi Uniunea Europeană” a fost organizată cu scopul de a crea colaborări între GAL-urile românești și cele din Vestul Europei, pentru identificarea de proiecte comune și accesarea de fonduri europene în acest sens. Norica Nicolai a afirmat că principalul scop al dezvoltării GAL-urilor este acela de stimulare a inițiativei locale, precizând faptul că atât GAL-urile, cât şi proiectul Leader (de încurajare a parteneriatelor între aceste structuri locale) sunt instrumente europene care pot fi utilizate într-o dezvoltare a coeziunii în statele membre.

La conferinţă au luat cuvântul Alexandru Potor, preşedinte FNGAL (Federația Națională a GAL-urilor din România), Anca Nan (Manager de proiecte pentru Euro-Crişana Local Action Group), Luiza Cristea (Director de comunicare al Fundaţiei Dignitas), Octavian Blaga (director editorial EuropaNova) și Josef Goebels (președinte al ADR-Vlaanderen și al Open Network). Evenimentul a fost organizat în colaborare cu G.A.L. Euro-Crișana, Fundația Valențe Umane, FNGAL România și Europa Nova Bruxelles).

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI

Spectacol Folcloric, 24 iunie 2014

Celebrarea iei populare și a portului tradițional popular românesc în diaspora a adunat numeroși români care au asistat mai întâi la un picnic al iilor, urmat de un amplu spectacol de dansuri și cântece populare susținut de tânărul ansamblu folcloric “Flori Mureșene” din Simeria (Hunedoara), de soliștii Alex

Vasiu și Liviu Cătănaș și de formația Arhaic.

Page 11: Raport Fundatia Valente Umane 2015

21FUNDAȚIA VALENȚE UMANE20 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

SEARĂ ROMÂNEASCĂ

Centrul Spiritual Cultural Român, 9 Octombrie 2014

Asociaţia ROSA asbl împreună cu Fundaţia Valenţe Umane au organizat prima ediție a seriei de evenimente “Seară Românească la Bruxelles”. Evenimentul de lansare a avut loc pe 18 octombrie 2014.

Seara Românească a cuprins un spectacol folcloric şi un bogat bufet românesc. Cu această ocazie, tinerii interpreţi de muzică populară, deosebit de talentaţi, care au participat la concursul organizat în cadrul Festivalului Folcloric Armonia, au oferit o pre-audiţie, spre încântarea publicului românesc și internațional de la Bruxelles.

DESCOPERĂ ROMÂNIA: SĂNĂTATE ȘI FRUMUSEȚE

Cină de Gală, 2 Decembrie 2014

Fundaţia Valenţe Umane a organizat, la Bruxelles, pentru al şaselea an consecutiv, Ziua Naţională a României, având ca temă Descoperă România – Sănătate şi Frumuseţe.

Fundaţia Valenţe Umane, o poartă românească de dialog la Bruxelles, a dorit să aducă în atenţia

partenerilor comunitari, plus valoarea pe care ţara noastră o aduce celor 27 de state membre, prin dinamică, artă, sport, bogăţie naturală şi spiritualitate.

Într-un cadru festiv, invitaţii de marcă – ambasadori, miniștri, membrii ai Parlamentului European, Comisiei Europene şi ai corpului diplomatic internaţional, s-au putut bucura de un program cultural de înaltă ţinută, care i-a avut ca protagonişti pe solista Ozana Barabancea, baritonul Iordache Basalic şi pianistul Alexandru Burca.

Acest eveniment cu dublu rol, de rememorare a evenimentelor istorice de la 1 decembrie 1918 şi, totodată, de promovare a României actuale, autentice, cu un aport important la patrimoniul european, a beneficiat de un real succes, reuşind să aducă mai aproape publicul european şi să transmită ideea unei comunităţi româneşti puternice şi coezive.

Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul europarlamentarilor Ramona Mănescu și Ciprian Tănăsescu şi a avut ca parteneri: Complexul de agrement „La Stejarii”, Tarom, Platforma Europeană de Dezvoltare şi ND European Business Development.

Page 12: Raport Fundatia Valente Umane 2015

23FUNDAȚIA VALENȚE UMANE22 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

Platforma Europeană de Dezvoltare (E.D.P.) a fost înființată cu scopul valorificării dublului său atribut, de organizație românească prin statut și europeană prin vocație. E.D.P. reunește companii publice cât și private, din toate sectoarele economiei românești, ONG-uri și persoane fizice cu o înaltă probitate morală din România, Uniunea Europeană și țările candidate.

Această platformă de dialog bazată pe generatori de dezbateri cât și întâlniri între grupurile de afaceri autohtone și străine care inițiază și contribuie la un dialog interactiv pe probleme de actualitate, își propune să ofere soluții economice inteligente, să sprijine implementarea proiectelor și a parteneriatelor economice.

În acest sens, am inițiat în anul 2013 Programul Sinergii Economice, iar primele misiuni economice au fost în Liban, alături de Ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian și în China, alături de Vice-președintele Comisiei Europene, domnul Antonio Tajani și Comisarul pe Mediu, domnul Janez Potočnik.

Platforma este deschisă tuturor organizațiilor care îi impărtășesc viziunea și filosofia de acțiune. Deși este o organizație privată (nelucrativă), E.D.P. este în slujba interesului public, a intereselor societății românești; ea este animată de valorile europene, de spiritul care a adus pacea și refacerea economică, care a promovat democrația în Europa.

Exista deja o istorie a Platformei care validează demersul celor care au inițiat-o. Bogăția tematică a evenimentelor organizate, participarea onorabilă, dezvoltarea numeroaselor proiecte și parteneriate economice între membri E.D.P. și investitori străini, reacții la Bruxelles, în țară și străinătate, ilustrarea în media, sunt un îndemn de a continua și întări acest demers.

SĂ ACȚIONĂM ACUM PENTRU VIITOR!

www.edp-org.com

4. PLATFORMA EUROPEANĂ DE DEZVOLTARE

Page 13: Raport Fundatia Valente Umane 2015

24 FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

Biblioteca Dimitrie Cantemir a fost deschisă în cadrul Centrului Spiritual Cultural Român pe data de 9 octombrie 2012. Cele peste 1000 de volume, cuprinzând opere complete ale scriitorilor români dar şi colecţii enciclopedice de prestigiu, au fost donate de Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, prin Fundaţia Valenţe Umane.

Acest eveniment deosebit pentru cultura românească a fost organizat de Departamentul de Politică Externă și Relațiile cu Comunitățile Românești din afara granițelor țării, din cadrul Consiliului Național al PSD, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, domnul Claudiu Ciprian Tănăsescu, Membru al Parlamentului European și Fundația Valențe Umane.

Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” a donat cele mai de seamă lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, precum și un număr impresionant de cărți ale autorilor români. Inițiativei i s-au alăturat cei de la editura Nemira și Jurnalul Național.

La evenimentul de deschidere au participat diplomaţi, membrii ai Parlamentului European, funcţionari din cadrul Comisiei Europene şi reprezentanţi ai administraţiei locale dar și personalități din România, printre care îi amintim pe doamna Corina Dumitrescu, rectorul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, domnul Bogdan Niculescu-Duvăz, președintele Departamentului de Politică Externă al PSD, Membrii ai Parlamentului European: Corina Crețu, Norica Nicolai, Adriana

Țicău, Cătălin Ivan, Ioan Enciu, domnul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Ștefan Popescu, director I.C.R., care a transmis un mesaj și din partea președintelui I.C.R., domnul Andrei Marga, profesorul și scriitorul Constantin Barbu, renumit cantemirolog, care a subliniat importanța și dimensiunea europeană a personalității lui Dimitrie Cantemir.

Biblioteca este deschisă publicului oferind românilor din Belgia acces liber la un fond de carte important.

5. BIBLIOTECA DIMITRIE CANTEMIR

Alege Medicina Personalizată este o campanie națională de informare lansată de Fundația Valențe Umane cu scopul de a prezenta beneficiile unui tratament personalizat și pentru a oferi egalitate de șanse tuturor pacienților români.

Asistența medicală personalizată înseamnă tratamente potrivite diferitor grupuri de pacienți. Viitorul medicinei constă în personalizarea de acest gen. Practic, Asistența Medicală Personalizată este un model medical care propune personalizarea asistenței medicale, cu decizii și practici adaptate la fiecare pacient în parte prin utilizarea de informații genetice. Scopul asistenței medicale personalizate este de a face îngrijirea medicală modernă mai sistematică și mai eficientă.

Campania “Alege Medicina Personalizată” a inițiat o petiție online care a fost semnată de peste 3500 de persoane pentru introducere tratamentelor personalizate pe listele de medicamente compesate, a generat câteva dezbateri și conferințe importante la București și la Bruxelles, precum și o caravană națională de informare cu acoperire media la nivel național. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați www.alegemedicinapersonalizata.ro.

6. CAMPANIA NAȚIONALĂ DE INFORMARE “ALEGE MEDICINA PERSONALIZATĂ”

25FUNDAȚIA VALENȚE UMANE

Page 14: Raport Fundatia Valente Umane 2015

Bazarul Românesc de la Centrul Spiritual Cultural Român, s-a deschis cu ocazia Zilei Naţionale de 1 Decembrie şi include o expoziţie permanentă cu vânzare a Ceramicii de Horezu.

Ceramica de Horezu este un tip unic de ceramică tradiţională românească produsă manual în Nordul Olteniei, în localitatea Horezu, judeţul Vâlcea în apropierea Mănăstirii Horezu. Aceasta reflectă cunoştinţele şi măiestria în domeniu a multor generaţii, motiv pentru care ceramica de Horezu a fost înscrisă în Lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial, în Decembrie 2012.

7. BAZAR ROMÂNESC

Page 15: Raport Fundatia Valente Umane 2015

www.valenteumane.ro