raport de activitate fiee 2009 - fie.ugal.ro · fiee - raport de activitate - 2009 3 i. raportul de...

36
UNIVERSITATEA “DUNĂREA DE JOS” GALAŢI FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ ŞI ELECTRONICĂ Raport de activitate pe anul 2009 1 1 Prezentat si aprobat in BCF din 23.02.2010 Prezentat si aprobat in CPF din 02.03.2010

Upload: others

Post on 18-Oct-2020

3 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

UNIVERSITATEA “DUNĂREA DE JOS” GALAŢI

FACULTATEA DE INGINERIE

ELECTRICĂ ŞI ELECTRONICĂ

Raport de activitate pe anul 20091

1 Prezentat si aprobat in BCF din 23.02.2010 Prezentat si aprobat in CPF din 02.03.2010

Page 2: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

2

Cuprins

Pag.

I. Raportul de activitate al decanatului 3

II. Raportul de activitate al Catedrei de Electronica si Telecomunicatii 7

III. Raportul de activitate al Catedrei de Ingineria Sistemelor de Conversie a Energiei Electrice

17

IV. Raportul de activitate al Catedrei de Electrotehnica, Masini si Instalatii Electrice 30

Page 3: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

3

I. Raportul de activitate al Decanatului

1. Activitatea didactica

1.1. Realizari

In anul academic 2008-2009, si cu precadere in anul calendaristic 2009, decanatul a avut o activitate intensa legata – in primul rand – de inceperea programelor de Master Bologna. S-au acreditat intern trei masterate, doua in domeniul Inginerie Electrica, si un program in domeniul Inginerie Electronica si Telecomunicatii.

Decanatul a propus si Consiliul Profesoral a validat o Metodologie de admitere pentru noile programe de masterat.

Numarul de locuri, repartizate pe cele trei programe, s-a stabilit tinand seama de numarul de absolventi ai ciclului I, astfel incat, pentru fiecare domeniu, numarul de locuri bugetate din ciclul II sa fie cel putin jumatate din numarul de absolventi de la licenta. Initial, la inceputul admiterii, numarul de locuri cu taxa a fost distribuit uniform pe cele trei masterate iar, dupa admitere, a fost ajustat in functie de optiunile candidatilor.

Criteriul de eligibilitate referitor la numarul minim de studenti (minim 30), a fost indeplinit in medie pe facultate, astfel incat s-au organizat toate programele propuse. S-a discutat si s-a pus la punct o Metodologie de desfasurare a activitatii de practica pentru proiectele de licenta si disertatie, incepand de la primirea temei si terminand cu sustinerea examenelor de finalizare a studiilor. In urma unei analize detaliate, s-a ajuns la concluzia ca aceasta Metodologie sa fie pusa, in practica, la examenele de finalizare a studiilor de licenta, din vara anului 2010. Pentru studentii de la master, Metodologia se va aplica la finalizarea studiilor primei serii Bologna, respectiv, la sfarsitul anului universitar 2010/2011. Pentru studentii din seriile precedente, dar care nu au sustinut, inca, examenul de licenta, respectiv, de disertatie, decanatul a recomandat sa se aplice vechea Metodologie. In ceea ce priveste admiterea la programele de licenta din facultate, se constata un interes mai mare pentru domeniul Inginerie Electronica si Telecomunicatii si – mai putin – pentru domeniul Inginerie Electrica, motiv pentru care s-a propus initierea procesului de autorizare/acreditare pentru un nou program de studii in domeniul Ingineriei Electrice, respectiv, cel de Inginerie Electrica si Calculatoare.

1.2. Neimpliniri

Facultatea dispune de multe regulamente si metodologii, gandite, realizate si aprobate in anii din urma, cu ocazia demararii de catre ARACIS a proceselor de acreditare a programelor de studii, dar, decanatul constata o necunoastere a acestora de catre partenerii din procesul educational. Specific este faptul ca, desi, exista un regulament pentru orientarea profesionala a studentilor, cei direct implicati (cadre didactice desemnate de decanat si aprobate de Consiliul Profesoral, ca tutori pentru fiecare an de studii) desfasoara o slaba activitate, lucru ce justifica, de altfel, degringolada studentilor la sfarsitul anului II de studiu, insatisfactia pentru drumul pe care sunt siliti sa-l urmeze, pe baza unei repartizari dictata din considerente de conservare a specializarilor. Decanatul recomanda tuturor indrumatorilor de an sa-si revizuiasca activitatea, si sa treaca la informarea corecta si concisa a traseelor profesionale cu cerere pe piata actuala a muncii si cu largi perspective in viitorul apropiat. Una din marile neimpliniri ale decanatului o constituie nerealizarea – pe langa activitatile didactice curente, pe langa activitatile stiintifice – a unor actiuni de socializare, a unor activitati culturale comune. Este clar ca fara crearea unui climat familial, nu se vor realiza nici problemele de strategie si nici cele de imagine ale facultatii.

Page 4: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

4

1.3. De facut Cresterea gradului de raspundere a cadrelor didactice in ceea ce priveste modul de desfasurare a orelor didactice (ora incepere / ora terminare), a continutlui si a adaptarii nivelului de predare la nivelul studentilor. Cresterea gradului de raspundere a cadrelor didactice cu privire la completarea in timp a lucrarilor studentilor si trecerea notelor in cataloage.

Decanatul solicita tuturor membrilor comunitatii academice de la nivelul facultatii, pe langa implicarea zilnica didactico-stiintifica, si o implicare emotionala, de intelegere a colegului de langa noi, de creare a unei comuniuni sufletesti specifica marilor familii. Realizarea unui astfel de deziderat ar permite gasirea unor noi cai de popularizare a procesului educational din cadrul facultatii (benefic pentru cresterea numarului de candidati la admitere), dezvoltarea unei strategii unitare, plecand de la cerintele beneficiarilor actului educational, crearea unor programe analitice armonioase (prin indepartarea balastului) si, mai ales, organizarea unor cursuri conform nevoilor actuale si de viitor ale tinerei generatii.

2. Activitatea de cercetare si publicare 2.1. Realizari

Implicarea decanatului in activitatea de cercetare este mai mica, prin natura si obiectivele

activitatii acestuia. S-au avut insa in vedere evidentierea si divesificarea mijloacelor de publicare a rezultatelor cercetarii si sustinerea manifestarilor stiintifice.

In anul 2009 a avut loc editarea si coordonarea realizarii volumului 32, nr.1 al revistei The Annals of University “Dunarea de Jos” of Galati, Fascicle III Electrotechnics, Electronics, Automatic Control and Informatics (revista fiind postata si in format electronic pe site-ul dedicat).

Eforturile decanatului au fost orientate catre intocmirea dosarului de evaluare a revistei Analele Universitatii Dunarea de Jos din Galati, Fasicula III. Revista este acreditata CNCSIS, categoria B+.

Tot pe plan editorial s-a editat in format electronic vol. 2 al revistei ISSS cuprinzand rezultate ale cercetarii premiate la simpozionul International Scientific Student Symposium SSS2009.

In anul 2009 decanatul a sprijinit desfasurarea concursului profesional studentesc TIE-2009 (Tehnici de Interconectare in Electronica - TIE), concurs cu participare internationala. Au fost organizate si o serie de workshop-uri pentru promovarea spiritului de intreprinzator in cadrul studentilor. Prelegerile au fost sustinute de membri ai ARIES (Asociatia Romana de Industrie Electronica si Software) impreuna cu reprezentanti de la Universitatea POLITEHNICA Bucuresti.

Merita, de asemenea, mentionata activitatea periodica (anuala) care implica antrenarea studentilor la rezolvarea unor probleme punctuale de cercetare aplicativa, materializata prin organizarea sesiunilor stiintifice studentesti. Remarcabil este faptul ca s-a reusit, in anul 2009, ca cele mai valoroase lucrari de la aceste sesiuni studentesti sa fie publicate in Buletinul stiintific al facultatii (revista cu ISSN) editata, deocamdata, in format electronic.

De asemenea, in perioada 28-29 mai 2009 decanatul a initiat si sprijinit desfasurarea primului simpozion international studentesc, International Student Scientific Symposium, pe tema Researches in Electrical and Electronics Engineering. Au fost organizate cinci sectiuni in domeniile ingineriei electrice, electronice si al telecomunicatiilor. In comitetul de organizare au facut parte si Prof Fred Derksen, ROC Nijmegen-The Netherlands, prof Hans Hendriks, ROC Nijmegen-The Netherlands, Hans van Welie- Manager SkillTech B.V. si Jan Bokma, SkillTech B.V-The Netherlands.

Page 5: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

5

Avand in vedere faptul ca in 2010 are loc cel de-al treilea simpozion ISEEE2010, s-au depus eforturi de promovare sub egida IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineering-SUA) obtinand co-sponzorizare tehnica din partea filialei IEEE Romania Section. 2.2. Neimpliniri Numarul mediu de lucrari pe cadre didactice este mic in raport cu capacitatea de cercetare si de publicare a facultatii. Numarul mediu de contracte de cercetare este foarte mic in raport cu posibilitatile facultatii si in raport cu valorile din alte facultati de profil (Timisoara, Cluj, Iasi, Bucuresti). 2.3. De facut Cresterea numarului de articole publicate in reviste. Crestarea numarului de aplicatii pentru proeicte de cercetare la nivel national si international. Fiecare conducator de doctorat ar trebui sa contribuie cu contracte de cercetare internationale iar ceilalti profesori cu contracte de cercetare la nivel national, cel putin.

3. Activitatea cu studentii 3.1 Realizari

Extinderea colaborarii internationale prin semnarea de noi contracte in cadrul programului Erasmus Life Long Learning cu institutii de invatamant superior omoloage in domeniile ingineriei electrice si electronice (ciclul I si II de invatamant): 1) Politecnico di Torino-(Italy) 2) Polytech'Clermont-Ferrand-FR, Université Blaise Pascal (France), 3) Instituto Politecnico de Setubal (Portugal)

Depunerea eforturilor de modernizare a invatamantului superior prin promovarea schimbului international de studenti prin efectuarea de stagii pentru perioade de 6-12 luni a fost o alta directie a decanatului. Astfel, in 2009, au fost selectati 2 studenti din cadrul programului de studii de masterat Electronica de Putere si Sisteme avansate de Conversie spre a studia pe o perioada de un an la Instituto Politecnico de Setubal in Portugalia. De asemenea, in cadrul programului de studii de licenta, au fost selectati 2 studenti din domeniul inginerie electronica si telecomunicatii, spre a studia pe o perioada de un an la Université Blaise Pascal, Polytech'Clermont-Ferrand, Franta.

Au fost depuse eforturi sustinute de crestere a vizibilitatii si transparentei facultatii pe plan national si international prin conceperea si realizarea site-urilor: 1) Facultatii de Inginerie Electrica si Electronica, in limba engleza; 2) Revistei International Scientific Student Symposium (ISSS) 3) simpozionului international ISSS 4) simpozionului international ISEEE (International Symposium of Electrical and Electronics Engineering) 2010

O alta latura a activitatii de cercetare a decanatului a fost de promovare si sprijinire a participarii la competitii studentesti nationale. Astfel, au fost obtinute 2 premii (premiul I si II) la Simpozion National Studentesc, Universitatea din Petrosani, ed a VII-a, 8-9 mai 2009 si Universitatea Petrol si Gaze, Ploiesti 12 iunie 2009, Sesiunea de comunicari stiintifice.

3.2. Nerealizari

Desi au fost organizate intalniri cu studentii, din toti anii de studii, neparticiparea acestora reprezinta o grava carenta in cadrul parteneriatului pentru educatie. Decanatul considera ca

Page 6: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

6

nerealizarea unui veritabil parteneriat intre studenti si cadrele didactice va determina un declin accentuat al imaginii facultatii, atat in procesul de admitere (la intrare) cat si in procesul de finalizare a studiilor (la absolvire). Decanatul considera ca exista o problema serioasa in ceea ce priveste satisfacerea cerintelor studentilor (ca parteneri, cu drepturi depline, in realizarea actului educational) si recomanda – tuturor cadrelor didactice – o schimbare de mentalitate. Educatia secolului XXI se poate realiza numai prin relatii de colaborare si nu prin relatii de subordonare totala.

3.3. Ce trebuie facut

Cresterea numarului de intalniri dintre cadrele didactice indrumatoare de grupa/an si studenti si prezentarea discutiilor si problemelor evidentiate in cadrul Consiliului Profesoral al facultatii. Se doreste o mai mare implicare a reprezentantilor studentilor in Consiliul Profesoral in activitatile legate de intalnirile cu studentii.

4. Activitatea secretariatului

4.1. Realizări Secretariatul gestionează problemele de şcolaritate ale studenţilor. Colectivul secretariatului are în responsabilitate documentele şcolare: registre matricole,

cataloage, centralizatoare de note, carnete de note şi în general, toate documentele referitoare la şcolarizare: foi matricole, suplimente la diplomă, adeverinţe, etc.

De asemenea, Secretariatul este implicat în realizarea statisticilor, atribuirea burselor, reclasificarea pe locurile finanţate de la buget, evidenţa taxelor de studii şi a altor taxe administrative. Cea mai importantă realizarea în anul 2009 a fost implementarea unui nou sistem de gestiune a studenţilor şi anume sistemul informatic UMS. De asemenea, s-a realizat într-un timp scurt introducerea în sistemul informatic UMS a planurilor de învăţământ pentru fiecare domeniu/specializare, datele personale ale tuturor studenţilor, precum şi reconstituirea situaţiilor şcolare ale acestora pentru toţi anii de studiu (anii I-V).

Implementarea sistemului de corespondenta electronica, in sensul ca majoritatea informarilor si dispozitiilor care vin de la rectorat sunt scanate si trimise celor interesati prin email.

4.2. Lucruri de pefecţionat Se doreşte îmbunătăţirea funcţionării noului program de gestiune a studenţilor. Cresterea calitatii privind evidenta cataloagelor.

Galati, 23 Februarie 2010

Intocmit,

Prof.dr.ing. Dorel Aiordachioaie- Decan Conf.dr.ing. Ion Voncila - Prodecan Conf.dr.ing. Marian Gaiceanu – Secretar Stiintific Elena Talpau – Secretar Sef Rodica Morun – Secretar

Page 7: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

7

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi Facultatea de Inginerie Electrică şi Electronică Catedra de Electronică şi Telecomunicaţii

RAPORT DE ACTIVITATE PE ANUL 2009

1. Activitatea didactică Sarcinile didactice, realizate conform statului de funcţiuni al catedrei, au inclus discipline

foarte variate, conform notelor de comandă emise de către Decanatul facultăţii: 1. discipline de pregătire inginerească de bază (programare în limbaj de asamblare); 2. discipline de specialitate pentru specializările „Tehnologii şi Sisteme de

Telecomunicaţii” şi „Electronică Aplicată”. Aceasta este sarcina didactică cu cea mai mare pondere în statul de funcţii al catedrei;

3. discipline de specialitate predate la domeniul de Inginerie Electrică şi la specializările de Automatică, Calculatoare (circuite analogice, circuite digitale, arhitectura calculatoarelor);

4. discipline de specialitate predate la specializarea de masterat în limba engleză MAPS; 5. practica la anii 2, 3 IETC. 6. îndrumarea proiectelor de licenţă la specializările EA, TSTC şi a proiectelor de

diplomă la specializările EA, Com (5 ani).

În cadrul acestor sarcini didactice, unele au avut un caracter de noutate, în sensul că titularii nu au mai predat anterior aceste cursuri sau lucrări de aplicaţii. Din această categorie fac parte disciplinele următoare:

Prelucrarea semnalelor imagine, I MAPS, Frangu L. Semnale şi circuite, I MAPS, Aiordăchioaie D. Estimare, filtrare şi procese adaptive, I MAPS, Aiordăchioaie D. Procesoare numerice de semnal, I MAPS, Nicolau V. Prelucrare şi instrumentaţie virtuală. Aplicaţii, I MAPS, Nicolau V. Analiza şi sinteza semnalului audio, I MAPS, Popa R. Medii de transmisiuni şi propagare, IV, TSTC, Iliev M. Automate programabile, III – AIA, Ext. Cahul, Nicolau V. Sisteme cu microprocesor, III – AIA, Ext. Cahul, Nicolau V. Sisteme de operare de timp real, III – AIA, Ext. Cahul, Nicolau V. Identificarea sistemelor, III – AIA, Ext. Cahul, Nicolau V.

În scopul asigurării condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţilor aplicative, au fost elaborate lucrări de laborator noi la disciplinele:

Analiza şi sinteza semnalului audio, I MAPS, Popa R. Tehnici de comutaţie şi multiplex, Belea R. Reţele de telecomunicaţii, Belea R. Semnale şi circuite. Complemente, I MAPS, Belea R. Medii de transmisiuni şi propagare, IV, TSTC, Iliev M. Sisteme computerizate de măsurare, IV, EA, Iliev M. Compresia datelor, IV-TSTC, IEE,zi, Gogu A. Electronica Informatica si Industriala, Măzărel M. Circuite integrate analogice, Măzărel M. Sisteme încorporate, Măzărel M. Automate programabile, III – AIA, Ext. Cahul, zi , Nicolau V. Sisteme cu microprocesor, III – AIA, Ext. Cahul, zi, Nicolau V.

Page 8: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

8

Sisteme de operare de timp real, III – AIA, Ext. Cahul, zi, Nicolau V. Identificarea sistemelor, III – AIA, Ext. Cahul, zi, Nicolau V.

Pentru cea mai mare parte dintre discipline, la care nu există încă manuale de referinţă, au fost furnizate studenţilor material de studiu în format electronic. Activităţile de predare au fost modernizate, majoritatea cursurilor fiind predate utilizând videoproiectorul. De asemenea, prin dotările realizate, atât de la buget cât şi din banii rezultaţi din grant-uri, a crescut calitatea activităţilor aplicative (laborator şi proiect). În scopul creşterii calităţii procesului didactic au avut loc întâlniri cu studenţii în cadrul cărora s-au analizat problemele semnalate de către aceştia. Rezultatele de la examenele din februarie 2009 au fost analizate în cadrul catedrei pentru a se găsi soluţii în unele situaţii necorespunzătoare (prezenţă scăzută la examen, procent de promovabilitate mic). Activitatea cu cel mai mare impact asupra programului didactic a fost redactarea dosarului de evaluare a specializării de master MAPS. Dosarul a fost aprobat de Senatul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

În cadrul activităţilor extracuriculare, au fost obţinute rezultate bune în următoarele direcţii: - îndrumarea studenţilor participanţi la concursul profesional Tudor Tănăsescu, Politehnica

Bucureşti: circuite integrate analogice şi SCS, îndrumători R. Belea, A. Gogu; - îndrumarea studenţilor participanţi la concursul profesional de tehnologie electronică, TIE

2009, îndrumători C. Crăciun şi S. Epure; - îndrumarea studenţilor participanţi la concursul Hard&Soft desfăşurat la Universitatea

Suceava, îndrumător C. Chiculiţă, M. Măzărel. - îndrumarea studenţilor participanţi la cercurile ştiinţifice şi la concursul studenţesc din

universitate; - îndrumarea studenţilor participanţi la competiţia Ericsson.

În luna aprilie 2009, Catedra ETC a organizat concursul internaţional studenţesc TIE 2009, manifestare apreciată pozitiv atât de către participanţi cât şi pe plan extern, fiind evidenţiată în IEEE-CPMT News Letter. Unul din studenţii îndrumaţi de către echipa C.Crăciun, S. Epure a obţinut premiul al II-lea (Coman Alexandru). În anul 2009 prof dr.ing. Frangu Laurenţiu l-a îndrumat pe Jean Sire Armand Eyebe Fouda, un cercetător care a efectuat un stagiu postdoctoral în cadrul catedrei ETC.

2. Activitatea ştiinţifică Activitatea de cercetare derulată de membrii catedrei în anul 2009 a înregistrat un progres faţă de anii anteriori, concretizându-se în participarea colectivului catedrei atât la continuarea unor granturi deja începute cât şi la derularea unor granturi noi. Din activităţile desfăşurate în cadrul granturilor au rezultat şi multe lucrări ştiinţifice prezentate în cadrul unor manifestări de prestigiu.

2.1. Contracte de cercetare internaţionale: nr. contract, denumire, titular contract, valoare contract (EURO) pentru anul 2009.

1. Grant FP6 033279/01.09.2006 (SENSE), Universitatea este partener (coordonator AIT Viena), perioada 2006-2010, valoare UDJ 140.000 euro, valoare UDJ pe 2009 (12 luni) 32.924 euro, responsabil instituţional prof. dr. ing. Laurenţiu Frangu, participanţi: C. Chiculiţă, M. Măzărel, S. Epure, R. Popa, R. Belea.

Page 9: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

9

2.2. Contracte obţinute în cadrul Planului Naţional de Cercetare Dezvoltare şi Inovare (PNCDI, inclusiv programul CEEX) şi contracte cu diverse companii din ţară: nr. contract, denumire, titular contract, valoare contract (RON) pt. anul 2009:

1. Contract CNMP nr. 12079/2008, ADBIOSONAR- Capete SONAR bio-mimetice adaptive pentru vehicule autonome, D. Aiordăchioaie (Director)

2. Contract CNMP nr. 12063, SAGETRIGEN- Sisteme autonome de generare a energiei prin trigenerare utilizând combustibili ecologici, D. Aiordăchioaie (secretar ştiinţific), C. Miholcă, V. Nicolau (membri)

3. Contract CNMP nr. 120, SIPTEH- Sistem integrat pentru indexarea şi partajarea on-line a

documentelor tehnice digitizate, D. Aiordăchioaie (secretar ştiinţific) 2.3. Grant cu finanţare naţională pentru organizarea de manifestări ştiinţifice (MECT etc)

- 2.4. Contracte cu firme sau instituţii din România

1. Contract nr. 22186/06.08.2007, Cercetări privind randamentul şi fiabilitatea unui sistem de conversie fotovoltaic de mică putere în regim de lucru insular, Beneficiar S.C. MOLDOVULCAN S.A. Galaţi, Faza a II-a = 7000 RON (1600 EURO), C. Miholcă (resp), N. Mărăşescu, V, Nicolau.

2.5. Contract câştigat prin competiţie naţională cu finanţarea în contabilitatea altor instituţii– membru în echipă - 2.6. Teze de doctorat finalizate: titlu teză, doctorand, conducător doctorat, anul susţinerii – 2009 - 2.7. Articole publicate în reviste româneşti recunoscute CNCSIS, lucrări publicate în volumele conferinţelor internaţionale cu recenzori şi lucrări publicate în reviste din străinătate cu recenzori: titlul articol, autor(i), revista sau conferinţa în care a fost publicat

2.8. Articole publicate în reviste cotate ISI

1.V. Nicolau, C. Miholca, M. Andrei (2009) – Fuzzy Rules of Sound Speed Influence on Ultrasonic Sensing in Outdoor Environments. 3rd IEEE International Workshop on Soft Computing Applications (IEEE-SOFA 2009), pp. 143-148, Szeged – Hungary and Arad – Romania, ISBN 978-1-4244-5056-5, INSPEC Accession Number: 9778159, Digital Object Identifier: 10.1109/SOFA. 2009.5254862, BDI: IEEE Catalog No.CFP0928D-PRT, Library of Congress 2009907136, http://ieeexplore.ieee.org/xpl/.

2.V. Nicolau, D. Aiordachioaie, M. Andrei (2009) – Fuzzy System for Sound Speed Estimation in Outdoor Ultrasonic Distance Measurements. 4th IEEE International Symposium on Computational Intelligence and Inelligent Informatics (IEEE-ISCIII 2009), pp. 41-44, Egypt, ISBN 978-1-4244-5382-5, BDI: IEEE Catalog No.CFP0936C-CDR, Library of Congress 2009909581, http://ieeexplore.ieee.org/xpl/

3. Munteanu I., Bratcu A.I., Ceangă E. – Wind Turbulence Used as Searching Signal for MPPT in Variable-speed Wind Energy Conversion Systems. Renewable Energy, ISSN 0960-1481, vol. 34, no. 1, January 2009, pp. 322-327, http://www.sciencedirect.com/science

4. C. Vlad, I. Munteanu, A.I. Bratcu, E. Ceangă – Anticipative Control of Low-power Wind Energy Conversion Systems for Optimal Power Regime. Control Engineering and Applied Informatics, ISSN 1454-8658, vol.11, no.4, 2009, pp. 26-35.

5. S.Dragomir, Gh. Florea, B. Florea, C. Miholcă, Vibration and Diagnostic for a Cold Rolling Mills, Metalurgica International, (cod CNCSIS 480), ISSN 1582-2214.

2.9. Articol în revistă indexată BDI (cu referenţi şi colective editoriale internaţionale)

Page 10: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

10

1. Anisia Gogu, Dorel Aiordachioaie, A Distortion Input Parameter In Image Denoising Algorithms With Wavelets, The Annals of “Dunarea De Jos” University Of Galati Fascicle III, 2009, 32(1), ISSN 1221-454x, Electrotechnics, Electronics, Automatic Control, Informatics, pp.. 48-53.

2. Ana-Maria Chiselev, Luminiţa Moraru, Anisia Gogu, Localization Of An Object Using A Bat Model, Inspired From Biology,Romanian Journal of BIOPHYSICS, 2009, 19(4):251-258, ISSN: 1843-424X, http://www.biophysicsnet.ro/rjb/number_articles.php?id_num=32

2.10. Articol în revistă recunoscută CNCSIS tip B - reviste cu punctaj de recunoaştere - 2.11. Articol în revistă CNCSIS fără punctaj de recunoaştere – tip C - reviste cu potenţial de recunoaştere. - 2.12. Lucrare ştiinţifică prezentată oral sau poster la manifestare ştiinţifică organizată de instituţii/asociaţii mondiale şi continentale

1. D. Aiordăchioaie, R. Belea, L. Frangu, M. Măzărel, S. Epure: On Ultrasound Transducers with EMFi material, IEEE 15-th International Symposium for Design and Technology of Electronic Packages SIITME 2009, 17-20 Sept 2009, Gyula, Hungary

2. V. Nicolau, C. Miholca, M. Andrei (2009) – Fuzzy Rules of Sound Speed Influence on Ultrasonic Sensing in Outdoor Environments. 3rd IEEE International Workshop on Soft Computing Applications (IEEE-SOFA 2009), pp. 143-148, Szeged – Hungary and Arad – Romania, ISBN 978-1-4244-5056-5, INSPEC Accession Number: 9778159, Digital Object Identifier: 10.1109/SOFA. 2009.5254862, BDI: IEEE Catalog No.CFP0928D-PRT, Library of Congress 2009907136, http://ieeexplore.ieee.org/xpl/.

3. Coman Alexandru, Chiculita Claudiu, Embedded System for Video Acquisition and Processing, SIITME 2009,15th International Symposium for Design and Technology of Electronics Packages, 17-20 Sep 2009, Gyula, Hungary.

4. Marius Mazarel, Claudiu Chiculita and Laurentiu Frangu, Real-time computation of optical flow for robot navigation tasks, 18th International Workshop on Robotics in Alpe-Adria-Danube Region, RAAD 2009, May 25-27, 2009, Brasov, Romania.

5. V. Musat, O. Potecasu, Radu Belea si P. Alexandru, Manetic materials from co-precipitated ferrite nanoparticles, Materials Science and Engineering.

2.13. Lucrare ştiinţifică prezentată oral sau poster la manifestare ştiinţifică internaţională organizată în România

1. Ana-Elena Cărbunaru, D. Colţuc, M. Jourlin, L. Frangu: A Texture Descriptor for Textile Image Retrieval, IEEE 9-th International Symposium on Signals, Circuits and Systems (ISSCS 2009), 9-10 iulie 2009, Iaşi, Romania

2. Aiordăchioaie Dorel, Concluzii după Etapa I. Starea de spirit a colectivului pentru Etapa II. Descrierea sintetică a activităţilor la UDJG, Workshop in Advances in Sonar Systems, 23 Iulie 2009, Academia Romana, Filiala Iasi.

3. Aiordăchioaie Dorel, Anisia Gogu, Explorarea modelării sistemelor sonar, Workshop in Advances in Sonar Systems, 23 Iulie 2009, Academia Romana, Filiala Iasi.

4. Dorel Aiordăchioaie, Viorel Nicolau and Anisia Gogu, On the modeling of SONAR systems, ECAI 2009 - International Conference – Third Edition, Electronics, Computers and Artificial Intelligence, 3-5 July 2009, Piteşti, ISSN-1843-2115, pp. 39-44 –CE.

2.14. Lucrare ştiinţifică publicată în volumul unei manifestări ştiinţifice organizată de instituţii/asociaţii mondiale şi continentale (ex. European, North American, Australasian) -

Page 11: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

11

2.15. Lucrare ştiinţifică publicată în volumul unei manifestări ştiinţifice internaţionale organizată de instituţii/asociaţii naţionale

1. M. Măzărel, C. Chiculiţă, L. Frangu: Real-time computation of optical flow for robot navigation tasks, 18th International Workshop on Robotics in Alpe-Adria-Danube Region, RAAD 2009, May 25-27, 2009, Braşov, Romania.

2. M. Măzărel, C. Chiculiţă, L. Frangu: A hardware platform for sonar and audio signal processing, Int. Conf. On Electronics, Computers and Artif. Intell., 2009 July 3-5, Piteşti, Romania

3. Radu BELEA, Silviu EPURE, Practical In Loop Compensation of a Hybrid Amplifier Driving a Capacitive Load", ECAI 2009 - International Conference – 3rd Edition Electronics, Computers and Artificial Intelligence 3-5 June, 2009, Piteşti

4. Dorel Aiordăchioaie, Viorel Nicolau and Anisia Gogu, On the modeling of SONAR systems, ECAI 2009 - International Conference – Third Edition, Electronics, Computers and Artificial Intelligence, 3-5 July 2009, Piteşti, ISSN-1843-2115, pp. 39-44 –CE. (Conferinta int. ISBN)

5. Gabriela MUNTEANU, Claudiu CHICULITA: Experimenting with mobile robots in simulation and in real world using reaction form a video camera, International Symposium on Electrical and Electronics Engineering – ISEEE, 2009, Galati, Romania, ISSN: 1844-8054

6. Gabriela MUNTEANU, Claudiu CHICULITA: Real-time path-finding for mobile robots using visual information about the environment, International Symposium on Electrical and Electronics Engineering – ISEEE, 2009, Galati, Romania, ISSN: 1844-8054

7. Nicoleta Chirita, Marius Mazarel, Image Processing in Embedded Systems, International Symposium on Electrical and Electronics Engineering – ISEEE 2009, Galati, Romania, pag. 39-42, ISSN: 1844-8054

8. Luminiţa Moraru, Mariana Carmen Nicolae, Anisia Gogu, Denoising And Speckle Reduction Of Ultrasound Image Via The Wavelet Transform, 10th INTERNATIONAL BALKAN WORKSHOP On APPLIED PHYSICS July 6-8, 2009, CONSTANTA, ROMANIA, Section 5 - technical and engineering physics.

2.16. Lucrare ştiinţifică publicată în volumul unei manifestări ştiinţifice naţionale

1. V. Nicolau, C. Miholca, M. Andrei (2009) – Reguli Fuzzy ale influentei vitezei sunetului asupra sistemelor ultrasonice din medii exterioare. Workshop on Advances in Sonar Systems (Sisteme Sonar – Actualitati si Perspective), 23 July 2009, Academia Romana, Iasi, Romania

2. V. Nicolau, D. Aiordachioaie, M. Andrei (2009) – Sistem Fuzzy pentru estimarea vitezei sunetului in masuratorile de distanta efecuate in medii exterioare. Workshop on Advances in Sonar Systems (Sisteme Sonar – Actualitati si Perspective), 23 July 2009, Academia Romana, Iasi, RomaniaC.

3. Zenovia Stan, Vasile Marcu, Baştiurea Eugen, Chiculiţă Claudiu – Sistem de măsurare a dezechilibrelor musculare prezente la nivelul trunchiului, Forumul Ştiinюific Naţional Universitar, Ediţia I-a a finalei competiţiei єtiinюifice „Impactul finalităţilor sistemului educaţional şi de cercetare ştiinţifică asupra performanţei sportive din România”, Izvorani 11-12 dec. 2009.

2.17. Citări în 2009 ale rezultatelor cercetării, în publicaţii internaţionale 2.17.1 Citare in articol publicat în revistă cotată ISI

Lucrarea: D. Iordache, L. Burileanu, L. Daniello, T. Pop, V. Iancu, V. Iordache, L. Frangu: Studies on the behavior of some industrial materials in alternating fields. I. Description of the dynamic magnetization processes at low frequencies, Buletinul Ştiinţific al UPB, seria Electr. 52(1), 1990, pp. 11-20

Page 12: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

12

Citată în: D. Iordache: Accomodation and dis-accomodation processes in physics and biophysics, Buletinul Ştiinţific al UPB, 70, seria A, nr. 2/2009, ISSN 1223-7027, pp. 47-59.

Lucrarea: C. Chiculiţă, L. Frangu: A Web Based Remote Control Laboratory, The 6th World Multiconference on Systemics, Cybernetics and Informatics, July 14-18, 2002 Orlando, Florida, SUA, pp. (419-423)

Citată în: C. Gravier, J. Fayolle: Quality of learning: using a semantic web approach to enhance learner control during collaborative remote laboratories, International Journal of Innovation and Learning, vol. 6, nr 6/2009, pp. 606 – 624

Citări V. Nicolau: Ugur Simsir, Seniz Ertugrul (2009) – Prediction of manually controlled vessels’ position and course navigating in narrow waterways using Artificial Neural Networks. Applied Soft Computing (Cotat ISI), vol.9, nr.4, pp. 1217-1224, ISSN:1568-4946, Elsevier, 2009, doi:10.1016/j.asoc.2009.03.002, http://portal.acm.org/citation.cfm?id=1595891.1596004

Lucrarea: Munteanu I., Bacha S., Bratcu A., Guiraud J., Roye D., Energy-reliability optimization of wind energy conversion systems by sliding mode control, IEEE Transactions on Energy Conversion, (3), pp. 975-985, 2008. Citată în:

1. Ho, C.N.-M., Cheung, V.S.P., Chung, H.S.-H., Constant-frequency hysteresis current control of grid-connected VSI without bandwidth control, IEEE Transactions on Power Electronics, 24 (11), pp. 2484-2495, 2009.

2. Chen, S.Z., Cheung, N.C., Wong, K.C., Wu, J., Grid synchronization of doubly-fed induction generator using integral variable structure control, IEEE Transactions on Energy Conversion 24 (4), pp. 875-883, 2009.

Lucrarea: Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005. Citată în:

1. Kusiak, A., Song, Z., Zheng, H., Anticipatory control of wind turbines with data-driven predictive models, IEEE Transactions on Energy Conversion 24 (3), pp. 766-774, 2009.

2. Østergaard, K.Z., Stoustrup, J., Brath, P., Linear parameter varying control of wind turbines covering both partial load and full load conditions, International Journal of Robust and Nonlinear Control 19 (1), pp. 92-116, 2009.

Lucrarea: Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005. Citată în:

1. Shen, Y.-X., Zhu, Y., Ji, Z.-C., Variable pitch control for wind energy conversion system with LPV dynamic compensation, Kongzhi Lilun Yu Yinyong/Control Theory and Applications 26 (11), pp. 1282-1288, 2009.

2. Lim, C.-W., A method to define steady-state curves for variable-speed variable-pitch wind turbine, Transactions of the Korean Society of Mechanical Engineers, B 33 (11), pp. 894-899, 2009.

3. Meng, T., Shen, Y., Ji, Z., Two-frequency-loop optimal control for wind energy conversion system based on on-off and H∞ state feedback, Dongnan Daxue Xuebao (Ziran Kexue Ban)/Journal of Southeast University (Natural Science Edition) 39 (SUPPL. 1), pp. 278-282, 2009.

Page 13: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

13

Lucrarea: Munteanu I., Bacha S., Bratcu A., Guiraud J., Roye D., Energy-reliability optimization of wind energy conversion systems by sliding mode control, IEEE Transactions on Energy Conversion, (3), pp. 975-985, 2008 Citată în: Beltran, B., Benbouzid, M.E.H., Ahmed-Ali, T., High-order sliding mode control of a DFIG-based wind turbine for power maximization and grid fault tolerance, 2009 IEEE International Electric Machines and Drives Conference, IEMDC '09, pp. 183-189.

Lucrarea: Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005. Citată în:

1. Martínez, F., De Pablo, S., Herrero, L.C., Fixed pitch wind turbine emulator using a DC motor and a series resistor, 2009 13th European Conference on Power Electronics and Applications, EPE '09.

2. B. Boukhezzar, H. Siguerdidjane, Comparison Between Linear and Nonlinear Control Strategies for Variable Speed Wind Turbine Power Capture Optimization, Ecologic Vehicles and Renewable Energies, EVER ’09, Monaco, March 26-29 2009.

3. Xingjia, Y., Shu, L., Guangkun, S., Zuoxia, X., Changchun, G., Chuanbao, Y., LQG controller for a variable speed pitch regulated wind turbine, 2009 International Conference on Intelligent Human-Machine Systems and Cybernetics, IHMSC 2009 2, pp. 210-213.

Lucrarea: I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7. Citată în:

1. Drugă, M.; Nichita, C.; Barakat, G.; Dakyo, B.; Ceangă, E., A peak power tracking wind system operating with a controlled load structure for stand-alone applications, 13th European Conference on Power Electronics and Applications, EPE 2009, Sept. 2009.

2. A. Kebairi, J. Bosche, A. El. Hajjaji, Commande nonlinéaire d’une grande éolienne, International Renewable Energy Congress, November 5-7, 2009, Sousse, Tunisia.

3. Drugă, M.; Nichita, C.; Barakat, G.; Ceangă, E., Stand-Alone Wind Power System Operating with a Specific Storage Structure, International Conference on Renewable Energies and Power Quality (ICREPQ’09), Valencia (Spain), April 15-17 2009.

4. B. Boukhezzar, H. Siguerdidjane, Comparison Between Linear and Nonlinear Control Strategies for Variable Speed Wind Turbine Power Capture Optimization, Ecologic Vehicles and Renewable Energies, EVER ’09, Monaco, March 26-29 2009.

5. S. Sánchez, M. Bueno, E. Delgado, E. Giraldo, Optimal PI Control of a Wind Energy Conversion System Using Particles Swarm, 2009 Electronics, Robotics and Automotive Mechanics Conference.

6. Venne, P.; Guillaud, X., Impact of wind turbine controller strategy on deloaded operation, Integration of Wide-Scale Renewable Resources Into the Power Delivery System, 2009 CIGRE/IEEE PES Joint Symposium, 29-31 July 2009.

7. W. Dinghui; X. Lili; J. Zhicheng, Fuzzy adaptive control for Wind Energy Conversion System based on model reference, Chinese Control and Decision Conference, CCDC ’09,17-19 June 2009, pp. 1783 – 1787.

2.17.2 Citare în articol publicat în volum/proceedings al conferinţelor internaţionale (cu referenţi) Lucrarea: G. Pratl, L. Frangu, Smart Nodes for Semantic Analysis of Visual and Aural Data,

Proceedings of 5-th IEEE International Conference on Industrial Informatics, INDIN 2007, 23-27 iulie 2007, Viena, pp. 1027-1032

Page 14: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

14

Citată în: D. Bruckner, C. Picus, R. Velik, W. Herzner, G. Zucker: High-Level Hierarchical Semantic Processing Framework for Smart Sensor Networks, capitol în Advances in Soft Computing, Volume 60/2009, Human-Computer Systems Interaction, Springer 2009

Lucrarea: C. Chiculiţă, L. Frangu: A Web Based Remote Control Laboratory, The 6th World Multiconference on Systemics, Cybernetics and Informatics, July 14-18, 2002 Orlando, Florida, SUA, pp. (419-423)

Citată în: G. Mikhail, S. Choi: Innovative Remote Experiments using Virtual Instruments for Effective Engineering Education, Proceedings of ICEER 2009, pp. 208-213, http://www.ineer.org/Events/ICEEiCEER2009/full_papers/full_paper_067.pdf

Citări V. Nicolau: 1. Gede Hong, Gao Qi Xiao-Yong-Bing, Li Zhou Gang (2009) – Based on fuzzy linear model

by the rudder roll generalized predictive control (in Chinese). Journal of Wuhan University: Transportation Science and Engineering, vol.33, nr.1, pp. 57-60, ISSN: 1006-2823, CN 42-1382/U, 2009, http://www.cqvip.com/qk/92026b/2009001/29634319.html

2. Jin Hong-zhang, Wang Fan (2009) – Under the low-speed steering with the rudder fin energy optimization studyof the oint antirolling (in Chinese). Journal of Ordnance – Acta Armamentarii, vol.33, nr.7, pp. 945-950, ISSN: 1000-1093, CN 11-2176/TJ, 2009, http://www.cqvip.com/qk/94928x/2009007/31186474.html

Lucrarea: R. Popa, D. Aiordachioaie - Genetic Recognition of Changes in Melanocytic Lesions, The 8th International Symposium on Automatic Control and Computer Science, SACCS 2004, Iasi, Romania, 22-23 October, 2004, CD-ROM Proceedings - abstract page 69 (ISBN 973-621-083-9) Citată în: Vicente Berenguer, Daniel Ruiz, Antonio Soriano - Application of Hidden Markov Models to Melanoma Diagnosis – in: Advances in Soft Computing - International Symposium on Distributed Computing and Artificial Intelligence 2008 (DCAI 2008), vol. 50/2009, Springer Berlin / Heidelberg, pp. 357-365, ISBN 978-3-540-85862-1

Lucrarea: I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7. Citată în:

1. M. Andreica, Energy optimization of water energy conversion systems – modeling, control and experimental achievement, (Optimisation énergétique de chaînes de conversion hydroliennes – modélisation, commande et réalisations expérimentales), Ph.D. Dissertation, Grenoble Institut National Polytechnique, 2009.

2. E. Lindeberg, Optimal Control of Floating Offshore Wind Turbines, Master of Science in Engineering Cybernetics, Norwegian University of Science and Technology, 2009.

3. S. Niu, Design, control and application of double-stator permanent magnet brushless machines, Ph.D. Dissertation, Hong Kong University, 2009.

Lucrarea: I. Munteanu, S. Bacha, A.I. Bratcu, J. Guiraud, D. Roye, "Conception systématique des simulateurs temps réel hardware-in-the-loop – Application aux systèmes de conversion éolienne", Journal Européen des Systèmes Automatisés, Hermès-Lavoisier, ISSN 1269-6935, vol. 41, no. 9-10, 2007, pp. 1139-1164. Citată în: M. Andreica, Energy optimization of water energy conversion systems – modeling, control and experimental achievement, (Optimisation énergétique de chaînes de conversion hydroliennes – modélisation, commande et réalisations expérimentales), Ph.D. Dissertation, Grenoble Institut National Polytechnique, 2009.

Page 15: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

15

Lucrarea: I. Munteanu, A.I. Bratcu, E. Ceangă, "Wind Turbulence Used as Searching Signal for MPPT in Variable-speed Wind Energy Conversion Systems", Renewable Energy, ISSN 0960-1481, vol. 34, no. 1, January 2009, pp. 322-327. Citată în: M. Andreica, Energy optimization of water energy conversion systems – modeling, control and experimental achievement, (Optimisation énergétique de chaînes de conversion hydroliennes – modélisation, commande et réalisations expérimentales), Ph.D. Dissertation, Grenoble Institut National Polytechnique, 2009.

2.18. Cărţi publicate în edituri româneşti recunoscute de CNCSIS: titlul carte, autor(i), editura, anul publicaţii - 2009, nr. pagini

1. Popescu, M. Ivănescu, T. Borangiu, M. Poboroniuc, L. Frangu, D. Popescu: Partajarea resurselor de instruire şi de cercetare, Ed. Universitaria, Craiova, 2009, ISBN: 978-606-510-228-6

2.19. Cărţi publicate în edituri din străinătate: titlul carte, autor(i), editura, anul publicării - 2009, nr. pagini

-

2.20. Brevete sub protecţie / produse cu drept de proprietate intelectuală: titlu brevet/produs, autor, an obţinere brevet - 2009 -

2.21. Centre de cercetare sau creaţie artistică recunoscute de CNCSIS: denumire centru, director centru, anul recunoaşterii 2009 -

2.22. Centre de cercetare sau creaţie artistica recunoscute internaţional: denumire centru, director centru, anul recunoaşterii - 2009, instituţia care a recunoscut centrul -

2.23. Reprezentări în Academia Română: membru - nume, prenume -

2.24. Reprezentări în Academia de Ştiinţe Tehnice, Academia de Ştiinţe Medicale, Academia de Ştiinţe Agricole, Comitetul Olimpic Român: membru - nume, prenume -

2.25. Premii la nivel naţional: premiile Academiei Romane, premiile acordate de CNCSIS si premiile acordate de Uniunile de creaţie (UNITER, Uniunea Scriitorilor, UAP, UCMR, UCIN, UAR): titlul premiului, premiant - nume, prenume, anul - 2009, Organizaţia emitentă a premiului 3 Activitatea de doctorat, evaluare, expertiză şi management academic 3.1. Conducere de doctorat În anul 2009, Catedra ETC a aprobat în unanimitate depunerea a două dosare pentru conducere doctorat de catre d-nii profesori Dorel Aiordăchioaie şi Laurenţiu Frangu. De asemenea a fost întocmit dosarul pentru un centru IOSUD (coectiv: Dorel Aiordăchioaie, Anisia Gogu, Mihaela Andrei), dosar aprobat de către Senatul UDJ. 3.2. Participarea la Comisii şi/sau Consilii 3.3. Management academic

- Membru al Senatului: prof. dr. ing. Dorel Aiordăchioaie - Membrii Consiliului Facultăţii: prof.dr.ing. D. Aiordăchioaie, conf.dr.ing. N. Mărăşescu,

prof.dr.ing. L. Frangu, conf. dr. ing. R. Popa, conf.dr.ing. V. Nicolau, prep.ing. A. L. Gogu. 3.4. Centru de cercetare.

În anul 2009 a fost întocmită în cadrul catedrei ETC documentaţia pentru înfiinţarea unui centru de cercetare în Electronică, Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (CCETIC 2009). 4. Dinamica personalului

Page 16: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

16

La începutul anului 2009, catedra număra 16 cadre didactice şi 2 tehnicieni. Din martie 2009 efectivul catedrei a crescut prin angajarea unui preparator (Andrei Mihaela), iar din septembrie 2009 efectivul a scăzut prin plecarea unui preparator (Cărbunaru Ana Elena). În anul 2009 au fost scoase la concurs două posturi didactice: postul nr. 18–asistent şi postul nr. 28–preparator. Din păcate, posturile au fost blocate la nivelul ministerului aşa că la sfârşitul anului 2009, catedra număra tot 16 cadre didactice şi 2 tehnicieni. 20.01.2010 Şef catedră

Conf.dr.ing Nicolae Mărăşescu

Page 17: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

17

Universitatea Dunarea de Jos din Galati Facultatea de Inginerie Electrica si Electronic Catedra de Ingineria Sistemelor de Conversie a Energiei Electrice

RAPORT DE ACTIVITATE PE ANUL 2009

3. Activitatea didactica Sarcinile didactice, realizate conform statului de functiuni al catedrei, au inclus urmatoarele

categorii de discipline, conform comenzilor facultatilor beneficiare: 1. discipline de pregatire inginereasca de baza si pentru specializarile de inginerie electrica; 2. discipline de specialitate pentru specializarea Actionari Electrice, acestea cea mai mare

pondere, avand in vedere faptul ca specializarea mentionata este in coordonarea catedrei; 3. discipline de profil si specialitate predate la specializarile de Elctronica Aplicata,

Telecomunicatii si Automatica; 4. discipline de specialitate predate la specializarile de masterat SICTCEE si EPSAC,

precum si o disciplina de specialitate la specializarea de masterat SIA (Fac. de Stiinta Calculatoarelor).

Realizarea integrala a sarcinilor didactice a implicat urmatoarele activitati specifice,

realizate de cadrele didactice din catedra, care nu apar explicit in statul de functiuni:

1. Elaborare si sustinerea de cursuri noi, nepredat anterior de catre cadrele didactice titulare:

- Conceperea asistata a actionarilor electrice, IV EPAE - Analiza filtrelor numerice. Aplicatii in Matlab – I MAPS (lb. Engleza) - Modelarea si simularea sistemelor electrice de putere – I EPSAC

2. Elaborare si sustinere de aplicatii (seminar, lucrare de laborator, proiect) nepredate anterior de catre cadrele didactice

La disciplinele: Analiza filtrelor numerice. Aplicatii in Matlab – I MAPS (lb. Engleza), Modelarea si simularea sistemelor electrice de putere – I EPSAC, Electronica digitala si circuite de comutatie – specializarile EA+COM. 3. Modernizarea tehnologiei de predare (curs prezentat MSPowerPoint, integral pe un

semestru) Analiza filtrelor numerice. Aplicatii in Matlab – I MAPS (lb. Engleza), Modelarea si

simularea sistemelor electrice de putere – I EPSAC. 4. Acoperirea integrala a conducerilor de proiecte de diploma la specializarea Actionari

Electrice si participarea la coordonarea unor lucrari de dizertatie la specializarea de masterat SICTCEE

5. Indrumarea de lucrari stiintifice studentesti. In fiecare an, colectivul catedrei participa la

indrumarea de lucrari la sesiunea stiintifica studenteasca organizata in domeniul Inginerie Electrica.

6. Programe de mobilitati studentesti

Page 18: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

18

1. SOCRATES – Inginerie electrica, Aalborg University, Coordonator S.l.dr.ing. Teodor Dumitriu

2. ERASMUS – Inginerie Electrica, L’Universite du Havre, Franta, Coordonator S.l.ing. G. Nemtanu

3. ERASMUS – Universitatea Nantes St. Nazaire, Franta, Coordonator Prof.dr.ing. Sergiu Caraman

4. ERASMUS- Politecnico di Torino-(Italy), Coordonator Conf.dr.ing. Marian Gaiceanu 5. ERASMUS -Polytech'Clermont-Ferrand-FR, Université Blaise Pascal (France),

Coordonator Conf.dr.ing. Marian Gaiceanu 6. ERASMUS -Instituto Politecnico de Setubal (Portugal)- Coordonator Conf.dr.ing.

Marian Gaiceanu 4. Activitatea stiintifica

1. Granturi de cercetare castigate prin competitie nationala (granturile CNCSIS si ale Academiei Romane): nr. contract, denumire, director grant, valoare grant pt. anul 2009

- Proiect IDEI, CNCSIS, cod 521, contract 715 din 19.01.2009, Optimizarea pe criterii energetice a sistemelor de conversie electromecanica reglabile cu masini de c.c. si c.a., durata 36 luni, valoare totala 831.000 RON, valoare incasata in 2009 40.427,71 RON, fara cofinantare, director Prof.dr.ing. Emil Rosu.

2. Contracte de cercetare internationale: nr. contract, denumire, titular contract, valoare contract (EURO) pt. anul 2009 - 3. Granturi obtinute in cadrul Planului National de Cercetare Dezvoltare si Inovare (PNCDI, inclusiv programul CEEX) si contracte cu diverse companii din tara: nr. contract, denumire, titular contract, valoare contract (RON) pt. anul 2009:

1. Grant PNII Nr. 31062/2007 Tehnici avansate de control automat al calitatii efluentilor sistemelor recirculante de acvacultura intensiva – (ACVACON), coordonator Prof.dr.ing. Emil Ceanga.

2. Proiect INOVARE, Sistem Informatic si de Automatizare pentru Managementul si Conducerea Procesului de Fabricatie a benzilor Laminate la Rece (INFOLAM), Beneficiar Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Grant Nr. 237/2008, etapa 2009, suma incasata in 2009 – 40700 lei, Reponsabil institutional Prof.dr.ing. Sergiu Caraman.

3. Proiect INOVARE, Tehnologie si instalatie pentru tratarea apelor industriale uzate (AQUAPUR), Beneficiar Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Grant Nr. 244/2008, etapa 2008 – responsabil institutional, 11600 EURO in etapa II – 2009, Reponsabil institutional S.L.dr.ing. Marian Barbu.

4. Program doctoral interegional şi transnaţional de excelenţă în domeniile ,,Calculatoare şi tehnologia informaţiei” şi Ingineria Sistemelor” pentru o economie bazată pe cunoaştere (CATIIS) – responsabil din partea Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi (Coordonator – UP Bucureşti) – Prof.dr.ing. Emil Ceanga.

4. Teze de doctorat finalizate: titlu teza, doctorand, conducator doctorat, anul sustinerii - 2009 1. Contributii privind conducerea automata a proceselor de turnare continua, Mihai Munteanu, Conducator de doctorat Prof. Emil CEANGA, 2009 5.1. Articole publicate in reviste romanesti recunoscute CNCSIS, lucrari publicate in volumele conferintelor internationale cu recenzori si lucrari publicate in reviste din strainatate cu recenzori: titlul articol, autor(i), revista sau conferinta in care a fost publicat.

Page 19: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

19

Articole publicate in reviste romanesti recunoscute CNCSIS

1. Emil ROSU, Mihai CULEA, Teodor DUMITRIU, Traian MUNTEANU, Romeo PADURARU: Active Power Filter with Indirect Control for Line-Frequency Controlled Rectifiers. The Annals of “Dunarea de Jos” University of Galati, fascicle III, vol. 32, No.1, 2009

2. Marian GAICEANU: Speed Estimation Method for AC Drives, pp58-63, The Annals of University “Dunarea de Jos” of Galati, Fascicle III Electrotechnics, Electronics, Automatic Control and Informatics, ISSN 1221-454X, Vol 32, No.2

3. Marian GAICEANU, Gianmichele ORSELLO: Integrated Solid Oxide Fuel Cell Power System Characteristics Prediction, pp.18-23, The Annals of University “Dunarea de Jos” of Galati, Fascicle III Electrotechnics, Electronics, Automatic Control and Informatics, ISSN 1221-454X, Vol 32, No.1

Lucrari publicate in volumele conferintelor internationale, cu recenzori, din tara

1. Marian Barbu, Sergiu Caraman, George Ifrim, Gabriela Bahrim, Emil Ceanga, State observers for food industry wastewater processes, Aeternitas Publishing House (Ed.) Book of abstracts of International UAB-BENA Conference „Management and Sustainable Protection of Environment” Alba iulia, 6-7 mai 2009, ISBN 978-973-1890-30-2, p. 206.

2. Emil Ceanga, Sergiu Caraman, Marian Barbu, Hydraulic system modelling for an intensive aquaculture process in recycled regime, 6th International Symposium on Process Control – SPC 2009, Buletinul Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti, Seria tehnica, Vol. LXI, Nr. 3/2009, 1-3 Iunie 2009, Ploiesti, pag. 69-78, ISSN: 1224-8495.

3. Sergiu Caraman, Tiberiu Nicolau, Marian Barbu, Emil Ceanga, Nicu Roman, Control system of an intensive aquaculture process in recycled regime, Proceedings of the 17th International Conference on Control Systems and Computer Science - CSCS17, 26 - 29 Mai 2009, Bucuresti, pag. 93 – 98, ISSN: 2066-4451.

4. Nicu Roman, Ion Bivol, Emil Ceanga, Sergiu Caraman, Marian Barbu, Adaptive filtering in automatic gauge control of strip rolling process, Lucrarile editiei a IV-a a Conferintei Nationale Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, 19-20 Noiembrie 2009, Vol.1, Pp. 41-46.

5. Madalin COSTIN, Marian GAICEANU: Vector Control of Induction Motors, International Symposium on Electrical and Electronics Engineering, ISSN: 1844-8054

6. Madalin COSTIN, Marian GAICEANU: Vector Control of Permanent Magnet Synchronous Motors, International Symposium on Electrical and Electronics Engineering, ISSN: 1844-8054

Lucrari publicate in volumele conferintelor internationale din strainatate, cu recenzori

1. Drugă, M.; Nichita, C.; Barakat, G.; Ceangă, E., Stand-Alone Wind Power System Operating with a Specific Storage Structure, International Conference on Renewable Energies and Power Quality (ICREPQ’ 09), Valencia (Spain), April 15-17 2009

2. Drugă, M.; Nichita, C.; Barakat, G.; Dakyo, B.; Ceangă, E., A peak power tracking wind system operating with a controlled load structure for stand-alone applications, 13th European Conference on Power Electronics and Applications, EPE 2009, Sept. 2009.

3. Marian Gaiceanu, Emil Rosu, Traian Munteanu, Teodor Dumitriu, Romeo Paduraru, Cristian Dache, Optimal Control for AC Drives with Quadratic Criteria, articol prezentat

Page 20: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

20

şi publicat la Conferinţa EPE 2009, Barcelona 8-10 septembrie 2009, ISBN 9789075815005, indexata in ISI Proceedings

4. Traian Munteanu, Emil Rosu, Marian Gaiceanu, Romeo Paduraru, Teodor Dumitriu, Mihai Culea, Cristian Dache,The Optimal Control for Position Drive System with Induction Machine, articol prezentat şi publicat la Conferinţa EPE 2009, Barcelona 8-10 septembrie 2009, ISBN 9789075815005, indexata in ISI Proceedings.

5. Title: Virtual Pheromones and Neural Networks Based Wheeled Mobile Robot Control Author(s): Susnea, I; Filipescu, A; Mînzu, V, Vasiliu G (Vasiliu, G.) Conference Information: 13th WSEAS International Conference on SYSTEMS held at the 13th WSEAS CSCC Multiconference, Date: JUL 22-24, 2009 Rhodes IsI GREECE Source: PROCEEDINGS OF THE 13TH WSEAS INTERNATIONAL CONFERENCE ON SYSTEMS Pages: 511 – 516 PUBLISHED: 2009

5.2 Articole publicate in reviste cotate ISI

1. Munteanu, I., Bratcu A.I, Ceangă, E. Wind turbulence used as searching signal for MPPT in variable-speed wind energy conversion systems Renewable Energy (Elsevier) Vol. 34, No. 1 2009, pp 322 – 327

2. Vlad,C., Munteanu,I, Bratcu A.,I. and Ceangă E., Anticipative Control of Low-Power Wind Energy Conversion Systems for Optimal Power Regime. Control Engineering and Applieed Informatics, Vol.11, No. 4, 2009, pp. 26-35, 2009

3. A.I. Bratcu, A. Dolgui – Some new perspectives in the analysis and simulation of bucket brigades (self-balancing production lines). International Journal of Production Research, ISSN 0020-7543 (printed), 1366-588X (electronic), vol. 47, no. 2, January 2009, pp. 369-387. http://www.informaworld.com/smpp/title~db=all~content=g905765397

5.3 Articole publicate in alte reviste internationale vizibile 5.4 Citari in 2009 ale rezultatelor cercetarii, in publicatii internationale 1. Barbu M,Ceanga E, Gheorghiu C Real Time Supervising Modelling of a Continous Casting Mold Using Artificial Inelligence Techniques 11th Mediteranean Conference on Control and Automation MED 2003 Rhodos, Greece, Proceedings CD-ROM June 2003 citata in Contributii privind conducerea automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 2. Barbu,M, Gheorghiu C, Ceanga E, Model matematic pentru supervizarea in timp real a regimului de racire primara la instalatiile de turnare continua a otelului. A XII-a Conf Nationala de Termotehnica cu participare internationala, Proceedings, pag. 159-170 Constanta Romania, citata in Contributii privind conducerea automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 3. Bivol, Rosu E Ceanga E Detecting the liquid core in continous casting slabs by load torque estimation in unbending plant zone Conf Nationala de Actionari Electrice cu participare internationala, Oct 2002, citata in Contributii privind conducerea automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 4. Caraman S, Ceanga E Minzu V, Barbu V, Haivas Expert System for the Control of the Continous Casting Process CONTI’2002, Timisoara citata in Contributii privind conducerea

Page 21: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

21

automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 5. Ceanga E Minzu V Regulator numeric ci iesire tripozitionala pentru conducerea adaptiva si optimala a proceselor industriale Brevet 113772 OSIM Bucuresti citata in Contributii privind conducerea automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 6. Minzu V, Ceanga E,Bumbaru S Special Digital Controller for Constant Speed Actuators The Annals of the University of Galati fasc.III, Year III(VIII), pp 27-32, citata in Contributii privind conducerea automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 7. Minzu V, Ceanga E. Digital Controllers for Constant Speed Servomechanisms 2-nd Internat. Conf. On Electric Drives, vol IV, Brosov, 1988, pp 1-10, citata in Contributii privind conducerea automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 8. Bivol, Rosu E Ceanga E Detecting the liquid core in continous casting slabs by load torque estimation in unbending plant zone The Annals od Dunarea de Jos University, fasc III, 2002, pp 102-107, citata in Contributii privind conducerea automata avansata a proceselor de turnare continua, Teza de doctorat, Univ. Dunarea de Jos din Galati, 2009 9. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in. E. Lindeberg, Optimal Control of Floating Offshore Wind Turbines, MS in Engineering Cybernetics, Norwegian University of Science and Technology, 2009. 10. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in. M. Andreica, Energy optimization of water energy conversion systems – modeling, control and experimental achievement,” (“Optimisation énergétique de chaînes de conversion hydroliennes – modélisation, commande et réalisations expérimentales”), Ph.D. Dissertation, Grenoble Institut National Polytechnique, 2009. 11. Aiordachioaie D., Ceanga E., De Keyser R., Naka Y. Detection and classification of non-linearities based on Volterra kernels processing 2001, Engineering Applications of Artificial Intelligence, (4) 497-503, citata in Brenner, M., Jiang, Y., Xu, Y. Multiparameter regularization for Volterra kernel identification via multiscale collocation methods 2009 Advances in Computational Mathematics 31 (4), pp. 421-455 12. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Muhando, E.B., Senjyu, T., Kinjo, H., Funabashi, T. Extending the modeling framework for wind generation systems: RLS-based paradigm for performance under high turbulence inflow 2009 IEEE Transactions on Energy Conversion 24 (1), pp. 211-221 13. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Pak, L.-F., Dinavahi, V. Real-time simulation of a wind energy system based on the doubly-fed induction generator 2009 IEEE Transactions on Power Systems 24 (3), pp. 1301-1309 0

Page 22: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

22

14. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Show Abstract Cheffena, M., Ekman, T. Dynamic model of signal fading due to swaying vegetation 2009 Eurasip Journal on Wireless Communications and Networking 2009, art. no. 306876 0 15. Cutululis, N.A., Ceanga, E., Hansen, A.D., Sørensen, P. Robust multi-model control of an autonomous wind power system Wind Energy Volume 9, Issue 5, September 2006, Pages 399-419 citata in Selvam, K., Kanev, S., Van Wingerden, J.W., Van Engelen, T., Verhaegen, M. Feedback-feedforward individual pitch control for wind turbine load reduction 2009 International Journal of Robust and Nonlinear Control 19 (1), pp. 72-91 16. Cutululis, N.A., Ceanga, E., Hansen, A.D., Sørensen, P. Robust multi-model control of an autonomous wind power system Wind Energy Volume 9, Issue 5, September 2006, Pages 399-419 citata inShow Abstract Østergaard, K.Z., Stoustrup, J., Brath, P. Linear parameter varying control of wind turbines covering both partial load and full load conditions 2009 International Journal of Robust and Nonlinear Control 19 (1), pp. 92-116 17. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Prasad, R.D., Bansal, R.C., Sauturaga, M. Some of the design and methodology considerations in wind resource assessment 2009 IET Renewable Power Generation 3 (1), pp. 53-64 18. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Shen, Y.-X., Zhu, Y., Ji, Z.-C. Variable pitch control for wind energy conversion system with LPV dynamic compensation 2009 Kongzhi Lilun Yu Yinyong/Control Theory and Applications 26 (11), pp. 1282-1288 0 19. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Meng, T., Shen, Y., Ji, Z. Two-frequency-loop optimal control for wind energy conversion system based on on-off and H∞ state feedback 2009 Dongnan Daxue Xuebao (Ziran Kexue Ban)/Journal of Southeast University (Natural Science Edition) 39 (SUPPL. 1), pp. 278-282 20. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Liu, C., Ling, Z., Cai, X. Control of offshore wind turbine simulators for real time using layering models 2009 WNWEC 2009 - 2009 World Non-Grid-Connected Wind Power and Energy Conference, art. no. 5335758, pp. 425-429 21. Nichita C., Luca D., Dakyo B., Ceanga E. Large band simulation of the wind speed for real time wind turbine simulators 2002, IEEE Transactions on Energy Conversion, (4) 523-529 citata in Xingjia, Y., Shu, L., Guangkun, S., Zuoxia, X., Changchun, G., Chuanbao, Y. LQG controller for a variable speed pitch regulated wind turbine 2009 2009 International Conference on Intelligent Human-Machine Systems and Cybernetics, IHMSC 2009 2, art. no. 5336007, pp. 210-213 22. Cutululis, N.A., Ceanga, E., Hansen, A.D., Sørensen, P. Robust multi-model control of an autonomous wind power system Wind Energy Volume 9, Issue 5, September 2006, Pages 399-

Page 23: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

23

419 citata in Laks, J.H., Pao, L.Y., Wright, A.D. Control of wind turbines: Past, present, and future 2009 Proceedings of the American Control Conference, art. no. 5160590, pp. 2096-2103 23. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 - Citata in: M. Andreica, Energy optimization of water energy conversion systems – modeling, control and experimental achievement, (Optimisation énergétique de chaînes de conversion hydroliennes – modélisation, commande et réalisations expérimentales), Ph.D. Dissertation, Grenoble Institut National Polytechnique, 2009. 24. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 - Citata in: E. Lindeberg, Optimal Control of Floating Offshore Wind Turbines, Master of Science in Engineering Cybernetics, Norwegian University of Science and Technology, 2009. 25. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 - Citata in: S. Niu, Design, control and application of double-stator permanent magnet brushless machines, Ph.D. Dissertation, Hong Kong University, 2009. 26. I. Munteanu, S. Bacha, A.I. Bratcu, J. Guiraud, D. Roye, "Conception systématique des simulateurs temps réel hardware-in-the-loop – Application aux systèmes de conversion éolienne", Journal Européen des Systèmes Automatisés, Hermès-Lavoisier, ISSN 1269-6935, vol. 41, no. 9-10, 2007, pp. 1139-1164 – citata in: M. Andreica, Energy optimization of water energy conversion systems – modeling, control and experimental achievement, (Optimisation énergétique de chaînes de conversion hydroliennes – modélisation, commande et réalisations expérimentales), Ph.D. Dissertation, Grenoble Institut National Polytechnique, 2009. 27. I. Munteanu, A.I. Bratcu, E. Ceangă, "Wind Turbulence Used as Searching Signal for MPPT in Variable-speed Wind Energy Conversion Systems", Renewable Energy, ISSN 0960-1481, vol. 34, no. 1, January 2009, pp. 322-327 – citata in: M. Andreica, Energy optimization of water energy conversion systems – modeling, control and experimental achievement, (Optimisation énergétique de chaînes de conversion hydroliennes – modélisation, commande et réalisations expérimentales), Ph.D. Dissertation, Grenoble Institut National Polytechnique, 2009. 28. Munteanu I., Bacha S., Bratcu A., Guiraud J., Roye D., Energy-reliability optimization of wind energy conversion systems by sliding mode control, IEEE Transactions on Energy Conversion, (3), pp. 975-985, 2008 – citata in: Ho, C.N.-M., Cheung, V.S.P., Chung, H.S.-H., Constant-frequency hysteresis current control of grid-connected VSI without bandwidth control, IEEE Transactions on Power Electronics, 24 (11), pp. 2484-2495, 2009. 29. Munteanu I., Bacha S., Bratcu A., Guiraud J., Roye D., Energy-reliability optimization of wind energy conversion systems by sliding mode control, IEEE Transactions on Energy Conversion, (3), pp. 975-985, 2008 – citata in:

Page 24: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

24

Chen, S.Z., Cheung, N.C., Wong, K.C., Wu, J., Grid synchronization of doubly-fed induction generator using integral variable structure control, IEEE Transactions on Energy Conversion 24 (4), pp. 875-883, 2009. 30. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: Kusiak, A., Song, Z., Zheng, H., Anticipatory control of wind turbines with data-driven predictive models, IEEE Transactions on Energy Conversion 24 (3), pp. 766-774, 2009. 31. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: Østergaard, K.Z., Stoustrup, J., Brath, P., Linear parameter varying control of wind turbines covering both partial load and full load conditions, International Journal of Robust and Nonlinear Control 19 (1), pp. 92-116, 2009. 32. Bratcu A.I., Dolgui A., A survey of the self-balancing production lines ("bucket brigades"), 2005, Journal of Intelligent Manufacturing, (2) 139-158 – citata in: Bartholdi, J.J., Eisenstein, D.D., Lim, Y.F., Deterministic chaos in a model of discrete manufacturing, Naval Research Logistics 56 (4), pp. 293-299, 2009. 33. Bratcu A.I., Dolgui A., A survey of the self-balancing production lines ("bucket brigades"), 2005, Journal of Intelligent Manufacturing, (2) 139-158 – citata in: Lim, Y.F., Yang, K.K., Maximizing throughput of bucket brigades on discrete work stations, Production and Operations Management 18 (1), pp. 48-59, 2009. 34. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Scholl, A., Boysen, N., Fliedner, M., Optimally solving the alternative subgraphs assembly line balancing problem, Annals of Operations Research 172 (1), pp. 243-258, 2009. 35. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Dolgui, A., Ihnatsenka, I., Branch and bound algorithm for a transfer line design problem: Stations with sequentially activated multi-spindle heads, European Journal of Operational Research 197 (3), pp. 1119-1132, 2009. 36. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Costa, A.M., Miralles, C., Job rotation in assembly lines employing disabled workers, International Journal of Production Economics 120 (2), pp. 625-632, 2009. 37. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Guschinskaya, O., Dolgui, A., Comparison of exact and heuristic methods for a transfer line balancing problem, International Journal of Production Economics 120 (2), pp. 276-286, 2009. 38. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in:

Page 25: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

25

Guschinskaya, O., Dolgui, A., Configuration of the lines of machining with multi-spindle heads: A mixed approach | [Configuration des lignes d'usinage à boîtiers multibroches: Une approche mixte], RAIRO - Operations Research 43 (3), pp. 277-296, 2009. 39. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Boysen, N., Fliedner, M., Scholl, A., Production planning of mixed-model assembly lines: Overview and extensions, Production Planning and Control 20 (5), pp. 455-471, 2009. 40. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Capacho, L., Pastor, R., Dolgui, A., Guschinskaya, O., An evaluation of constructive heuristic methods for solving the alternative subgraphs assembly line balancing problem, Journal of Heuristics 15 (2), pp. 109-132, 2009. 41. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Jolai, F., Jahangoshai Rezaee, M., Vazifeh, A., Multi-criteria decision making for assembly line balancing, Journal of Intelligent Manufacturing 20 (1), pp. 113-121, 2009. 42. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Dolgui, A., Ihnatsenka, I., Balancing modular transfer lines with serial-parallel activation of spindle heads at stations, Discrete Applied Mathematics 157 (1), pp. 68-89, 2009. 43. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Pastor, R., Ferrer, L., An improved mathematical program to solve the simple assembly line balancing problem, International Journal of Production Research 47 (11), pp. 2943-2959, 2009. 44. Mînzu V., Bratcu A., Henrioud J.M., Construction of the precedence graphs equivalent to a given set of assembly sequences, Procs. of IEEE International Symposium on Assembly and Planning, ISATP ’99, Porto, Portugal, July 1999, pp. 14-19 – citata in: Shanshan Zhao and Zongbin Li, Formalized reasoning method for assembly sequences based on Polychromatic Sets theory, International Journal of Advanced Manufacturing Technology, 42(9-10), pp. 993-1004, 2009. 45. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: Shen, Y.-X., Zhu, Y., Ji, Z.-C., Variable pitch control for wind energy conversion system with LPV dynamic compensation, Kongzhi Lilun Yu Yinyong/Control Theory and Applications 26 (11), pp. 1282-1288, 2009. 46. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: Lim, C.-W., A method to define steady-state curves for variable-speed variable-pitch wind turbine, Transactions of the Korean Society of Mechanical Engineers, B 33 (11), pp. 894-899, 2009.

Page 26: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

26

47. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: Meng, T., Shen, Y., Ji, Z., Two-frequency-loop optimal control for wind energy conversion system based on on-off and H∞ state feedback, Dongnan Daxue Xuebao (Ziran Kexue Ban)/Journal of Southeast University (Natural Science Edition) 39 (SUPPL. 1), pp. 278-282, 2009. 48. Bratcu A.I., Dolgui A., A survey of the self-balancing production lines ("bucket brigades"), 2005, Journal of Intelligent Manufacturing, (2) 139-158 – citata in: Esmaeilian, G.R., Ismail, N., Sulaiman, S., Ahmad, M.M.H.M., Hamedi, M., Allocating and balancing of mixed model production through the parallel assembly lines, European Journal of Scientific Research 31 (4), pp. 616-631, 2009. 49. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Ibáñez, O., Cordón, O., Damas, S., Magdalena, L., A review on the application of hybrid artificial intelligence systems to optimization problems in operations management, Lecture Notes in Computer Science (including subseries Lecture Notes in Artificial Intelligence and Lecture Notes in Bioinformatics) 5572 LNAI, pp. 360-367, 2009. 49. Rekiek B., Dolgui A., Delchambre A., Bratcu A., State of art of optimization methods for assembly line design, 2002, Annual Reviews in Control, 163-174 – citata in: Esmaeilian, G.R., Ismail, N., Sulaiman, S., Ahmad, M.M.H.M., Hamedi, M., Allocating and balancing of mixed model production through the parallel assembly lines, European Journal of Scientific Research 31 (4), pp. 616-631, 2009. 50. Munteanu I., Bacha S., Bratcu A., Guiraud J., Roye D., Energy-reliability optimization of wind energy conversion systems by sliding mode control, IEEE Transactions on Energy Conversion, (3), pp. 975-985, 2008 – citata in: Beltran, B., Benbouzid, M.E.H., Ahmed-Ali, T., High-order sliding mode control of a DFIG-based wind turbine for power maximization and grid fault tolerance, 2009 IEEE International Electric Machines and Drives Conference, IEMDC '09, pp. 183-189. 51. Munteanu I., Bacha S., Bratcu A., Guiraud J., Roye D., Energy-reliability optimization of wind energy conversion systems by sliding mode control, IEEE Transactions on Energy Conversion, (3), pp. 975-985, 2008 – citata in: Ben Elghali, S.E., Benbouzid, M.E.H., Charpentier, J.F., Ahmed-Ali, T., Munteanu, I., High-order sliding mode control of a marine current turbine driven permanent magnet synchronous generator, 2009 IEEE International Electric Machines and Drives Conference, IEMDC '09, pp. 1541-1546. 52. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: Martínez, F., De Pablo, S., Herrero, L.C., Fixed pitch wind turbine emulator using a DC motor and a series resistor, 2009 13th European Conference on Power Electronics and Applications, EPE '09.

Page 27: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

27

53. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: B. Boukhezzar, H. Siguerdidjane, Comparison Between Linear and Nonlinear Control Strategies for Variable Speed Wind Turbine Power Capture Optimization, Ecologic Vehicles and Renewable Energies, EVER ’09, Monaco, March 26-29 2009. 54. Munteanu I., Cutululis N.A., Bratcu A.I., Ceangă E., Optimization of variable speed wind power systems based on a LQG approach, Control Engineering Practice, (7), pp. 903-912, 2005 – citata in: Xingjia, Y., Shu, L., Guangkun, S., Zuoxia, X., Changchun, G., Chuanbao, Y., LQG controller for a variable speed pitch regulated wind turbine, 2009 International Conference on Intelligent Human-Machine Systems and Cybernetics, IHMSC 2009 2, pp. 210-213. 55. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 – citata in: Drugă, M.; Nichita, C.; Barakat, G.; Dakyo, B.; Ceangă, E., A peak power tracking wind system operating with a controlled load structure for stand-alone applications, 13th European Conference on Power Electronics and Applications, EPE 2009, Sept. 2009. 56. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 – citata in: A. Kebairi, J. Bosche, A. El. Hajjaji, Commande nonlinéaire d’une grande éolienne, International Renewable Energy Congress, November 5-7, 2009, Sousse, Tunisia. 57. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 – citata in: Drugă, M.; Nichita, C.; Barakat, G.; Ceangă, E., Stand-Alone Wind Power System Operating with a Specific Storage Structure, International Conference on Renewable Energies and Power Quality (ICREPQ’09), Valencia (Spain), April 15-17 2009. 58. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 – citata in: B. Boukhezzar, H. Siguerdidjane, Comparison Between Linear and Nonlinear Control Strategies for Variable Speed Wind Turbine Power Capture Optimization, Ecologic Vehicles and Renewable Energies, EVER ’09, Monaco, March 26-29 2009. 59. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 – citata in: S. Sánchez, M. Bueno, E. Delgado, E. Giraldo, Optimal PI Control of a Wind Energy Conversion System Using Particles Swarm, 2009 Electronics, Robotics and Automotive Mechanics Conference. 60. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 – citata in:

Page 28: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

28

Venne, P.; Guillaud, X., Impact of wind turbine controller strategy on deloaded operation, Integration of Wide-Scale Renewable Resources Into the Power Delivery System, 2009 CIGRE/IEEE PES Joint Symposium, 29-31 July 2009. 61. I. Munteanu, A.I. Bratcu, N.-A. Cutululis, E. Ceangă – Optimal control of wind energy systems – Towards a global approach. Springer, London, 2008, ISBN 978-1-84800-079-7 – citata in: W. Dinghui; X. Lili; J. Zhicheng, Fuzzy adaptive control for Wind Energy Conversion System based on model reference, Chinese Control and Decision Conference, CCDC ’09,17-19 June 2009, pp. 1783 – 1787. 62. M. Gaiceanu, Inverter Control for Three-Phase Grid Connected Fuel Cell Power System-5th International Conference-Workshop Compatibility in Power Electronics CPE 2007, citata in Segura, F., Andújar, J.M., Durán, E , AC and DC output fuel cell hybrid system: Design, building and testing, 2009 13th European Conference on Power Electronics and Applications, EPE '09 -2009, Article number 5278745 63. Gaiceanu M., Fetecau G., "Grid Connected Wind Turbine-Fuel Cell Power System Having Power Quality Issues" in Proc. 9th Int. Conf. Electrical Power Quality and Utilisation, p. 6, Barcelona 2007, citata in Marek Adamowicz , Cascaded Doubly Fed Induction Generator with a Back-to-Back Converter Connected to a Small Distributed Generation System, Power Electronics, Drives & Control Group, Gdynia Maritime University, Morska 81-87, 81-225 Gdynia, Poland, E-mail: [email protected], The International Conference and Exhibition on Ecological Vehicles and Renewable Energies, Monaco, 2009 6.1. Carti publicate in edituri romanesti recunoscute de CNCSIS: titlul carte, autor(i), editura, anul publicarii - 2009, nr. pagini 6.2. Carti publicate in edituri din strainatate: titlul carte, autor(i), editura, anul publicarii - 2009, nr. pagini - 7. Brevete sub protectie/produse cu drept de proprietate intelectuala: titlu brevet/produs, autor, an obtinere brevet - 2009

Propunere de brevet de inventie „Procedeu de reglare a grosimii benzilor subtiri laminate la rece”, autori ing. Nicu Roman, Prof. dr. ing. Emil Ceanga, Prof. dr. ing. Ioan Bivol, Prof. dr. ing. Sergiu Caraman, ing. Bogdan Ionita, ing. Laurentiu Luca - 2009. - 8.1. Centre de cercetare sau creatie artistica recunoscute de CNCSIS: denumire centru, director centru, anul recunoasterii 2009 - 8.2. Centre de cercetare sau creatie artistica recunoscute international: denumire centru, director centru, anul recunoasterii - 2009, institutia care a recunoscut centrul - 9.1. Reprezentari in Academia Romana: membru - nume, prenume - 9.2. Reprezentari in Academia de Stiinte Tehnice, Academia de Stiinte Medicale, Academia de Stiinte Agricole, Comitetul Olimpic Roman: membru - nume, prenume - Prof Emil Ceanga - membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania

Page 29: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

29

10. Premii la nivel national: premiile Academiei Romane, premiile acordate de CNCSIS si premiile acordate de Uniunile de creatie(UNITER, Uniunea Scriitorilor, UAP, UCMR, UCIN, UAR): titlul premiului, premiant - nume, prenume, anul - 2009, Organizatia emitenta a premiului

5. Activitatea de doctorat, evaluare, expertiza si management academic 5.1 Conducere de doctorat - admiterea a 6 noi doctoranzi la catedra; - participarea la comisii de sustinere a tezelor de doctorat (Prof. E. Rosu, Prof. E Ceanga,

Prof. V. Minzu, Prof. S. Caraman); - sustinerea examenelor si referatelor doctoranzilor in stagiu. 5.2 Participarea la Comisii si/sau Consilii din cadrul MEdC - Prof. Emil Ceanga - Membru CNCSIS. - 5.3 Management academic - Participarea la activitatea Senatului – Prof. Viorel Minzu (rector), Prof. Emil Rosu - Membrii Consiliului Facultatii: Prof. S. Caraman (sef catedra), Conf. M. Gaiceanu

(secretar stiintific IEE), S.l.dr.ing. Teodor Dumitriu, S.l. ing. C. Vasilache.

Sef Catedra ISCEE, Prof.dr.ing. Sergiu Caraman

Page 30: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

30

Universitatea Dunarea de Jos Galati Facultatea de Inginerie Electrica si Electronica Catedra Electrotehnica, Masini si Instalatii Electrice

Raport de activitate Anul 2009

1. Activitatea didactică In anul 2009 a fost demarat procesul de autorizare al specializarii Inginerie Electrica si

Calculatoare in care membrii catedrei EMIE au participat activ prin realizarea Planului de Invatamant al specializarii. In acest sens au fost analizate si reevaluate toate programele analitice din planul de invatamant al specializarilor existente si corelarea acestora cu Planul de Invatamant al noii specializari.Totodata membrii catedrei au participat activ la acreditarea altor specilizari din universitate

Sarcinile didactice, realizate conform statului de funcţiuni al catedrei, au inclus conform notelor de comandă discipline foarte variate precum :

1. discipline de pregătire inginerească din domeniu la EM, EPAE , Telecomunicaţii şi Electronică Aplicată , Automatică, Calculatoare;

2. discipline de specialitate pentru specializarea Electromecanica , 3. discipline de specialitate predate la specializarea de masterat URESR 4. practica la anii 2, 3, 4 la EM . 5. îndrumarea proiectelor de diplomă la specializarea EM si EPAE si a lucrarilor de

disertatie la master În cadrul acestor sarcini didactice, unele au avut un caracter de noutate, în sensul că titularii

nu au mai predat anterior aceste cursuri sau aplicaţii. Au fost pregătite lucrări de laborator noi şi crearea de platforme noi in laboratorele de Energii Regenerabile , Microsisteme Electromecanice si Calitatea Energiei. Pentru o parte dintre discipline, la care nu există încă manuale de referinţă, au fost furnizate studenţilor material de studiu în format electronic:.O parte din diciplinele predate au beneficiat de modernizarea tehnologiei de predare: curs prezentat pe videoproiector In privinta programelor de master in anul 2009, membrii catedrei EMIE au realizat Dosarul de acreditare al rogramului de master cu denumirea Utilizarea rationala a energiei si surse regenerabile , dosar avizat de senatul universitatii .

2. Activitatea ştiinţifică Activitatea stiintifica a membrilor catedrei a avut doua componente si anume cercetarea

contractuala si publicarea de lucrari stiintifice 2.1 Cercetarea contractuala In anul 2009 au fost continuate urmatoarele PNCDI-2-uri coordonate de membrii catedrei

EMIE si anume : 1 Proiect nr. 21-063/14.09.2007, Programul 4 – Parteneriate în domeniile prioritare -

Sisteme autonome de generare a energiei prin trigenerare utilizand combustibili ecologici - SAGETRIGEN -UDJG coordonator- director proiect- prof.dr.ing. Badea Nicolae Contractant: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului suma in 2009 -166.500 lei

2 . Proiect nr. 21-017 /14.09.2007, Programul 4 – Parteneriate în domeniile prioritare -- MECENER-UDJG coordonator- director proiect- prof.dr.ing. Munteanu Toader Contractant: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

Page 31: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

31

3 Proiectul nr. 21-065 Programul 4 – Parteneriate în domeniile prioritare -Noi solutii de alimentare cu energie electrica a cladirilor publice si rezidentiale – ENHIT” – UDJG partener –responsabil proiect- prof.dr.ing. Dumitrescu Mariana ,Contractant: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

Totodata in anul 2009 membrii catedrei EMIE au castigat un proiect cu finantare din Spatiul Economic European proiect cu denumirea Integrated micro CCHP- Stirling Engine based on renewable energy sources for the isolated residential consumers from South-East region of Romania” in cadrul programului de cooperare EEA Grants-Romania, cu o valoare de 2.960.000 Euro, proiect coordonat de Universitatea Dunarea de Jos din Galati in parteneriat cu SINTEF-Norvegia, IPA-SA Bucuresti si ICPE-SA Bucuresti 2.2 Lucrari stiintifice Lucrari publicate pe plan international 1. Mariana DUMITRESCU,Toader MUNTEANU - “FAULT TOLERANT SYSTEMS HARMONICS MODELLING AND SIMULATION” - International Conference on Modeling and Simulation on Enterprise Information Systems – ICEIS 2009, Madrid, Spain 12-14 June 2009, pp. 217-221. 2. Mariana DUMITRESCU, Toader MUNTEANU, Gelu GURGUIATU, Ciprian VLAD, Ciprian BALANUTA. - “Four-Wire Unbalanced Load Flow Simulation and Computation for a Power Delivery Network”, IEEE 10th International Workshop "Computational Problems of Electrical Engineering" Waplewo, Poland 16-19 Sept 2009, 3 pag. 3. Nicolae BADEA, Nelu CAZACU, Ciprian VLAD, Sorin DOBROVICI, Development of blade design for small HAWT adapted for low values of wind speed, Dunarea de Jos University of Galati, EWEC 2009 (poster). 4. Mariana DUMITRESCU IEEE Member, Harmonic Digital Simulation Technique on an Industrial Environment, Published on Przeglad Elektrotechniczny, 2009, Poland, ISSN 0033-2097, pp 215-219,http://apps.isiknowledge.com/full_record.do?product=UA&search_mode=GeneralSearch&qid=4&SID=P1LaD6g62@768a4cghF&page=1&doc=5&colname=WOS 5. D. Floricau, E. Floricau, Mariana DUMITRESCU, Natural doubling of the apparent switching frequency using three-level ANPC converter, Published on Przeglad Elektrotechniczny, 2009, Poland, ISSN 0033-2097, pp 151-155 http://apps.isiknowledge.com/full_record.do?product=UA&search_mode=GeneralSearch&qid=4&SID=P1LaD6g62@768a4cghF&page=1&doc=4&colname=WOS 6. Mariana DUMITRESCU, D. Floricau, Fuzzy Logic in Power System Performability, MATHMOD 2009 - 6th Vienna International Conference on Mathematical Modelling February 11 - 13, 2009, Vienna University of Technology, Freihaus Building, Vienna, Austria. 7. Mariana DUMITRESCU Stochastic Modelling of Power System Network Dependability, MATHMOD 2009- 6th Vienna International Conference on Mathematical Modelling February 11 - 13, 2009, Vienna University of Technology, Freihaus Building, Vienna, Austria. 8.Mariana DUMITRESCU, Toader MUNTEANU, Fault Tolerant Systems HarmonicsModelling and Simulation, ASMTA International Symposium on Analytical and Stochastic Modelling Techniques and Applications, Co-located with the 23rd European

Page 32: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

32

Conference on Modeling and Simulation System, Universidad Rey Juan Carlos Madrid, 12-14 June 2009, Madrid, Spain. 9. Mariana DUMITRESCU, Renewable Fault Tolerant Systems Modeling and Simulation, ASMTA International Symposium on Analytical and Stochastic Modelling Techniques and Applications, Co-located with the 23rd European Conference on Modeling and Simulation System, Universidad Rey Juan Carlos Madrid, 12-14 June 2009, Madrid, Spain. 10. Mariana DUMITRESCU, D. Floricau, Fuzzy Logic in Power System Performability, MATHMOD 2009 - 6th Vienna International Conference on Mathematical Modelling February 11 - 13, 2009, Vienna University of Technology, Freihaus Building, Vienna, Austria 11. Mariana DUMITRESCU Stochastic Modelling of Power System Network Dependability, MATHMOD 2009- 6th Vienna International Conference on Mathematical Modelling February 11 - 13, 2009, Vienna University of Technology, Freihaus Building, Vienna, Austria. 12. Mariana DUMITRESCU, Toader MUNTEANU, Fault Tolerant Systems Harmonics Modelling and Simulation, ASMTA International Symposium on Analytical and Stochastic Modelling Techniques and Applications, Co-located with the 23rd European Conference on Modeling and Simulation System, Universidad Rey Juan Carlos Madrid, 12-14 June 2009, Madrid, Spain. 13. Mariana DUMITRESCU, Fuzzy critical analysis software, Enterprise Information Systems, 11th International Conference, ICEIS 2009, INSTICC (Institute for Systems and Technologies of Information, Control and Communication), May 6-10, 2009, Milan, Italy. 14. Mariana DUMITRESCU, Renewable Fault Tolerant Systems Modeling and Simulation, ASMTA International Symposium on Analytical and Stochastic Modelling Techniques and Applications, Co-located with the 23rd European Conference on Modeling and Simulation System, Universidad Rey Juan Carlos Madrid, 12-14 June 2009, Madrid. 15. Mariana DUMITRESCU, Toader MUNTEANU, Gelu GURGUIATU, Ciprian VLAD, Ciprian BALANUTA Four-Wire Unbalanced Load Flow Simulation and Computation for a Power Delivery, Network, CPEE 2009 - 10th IEEE International Workshop "Computational Problems of Electrical Engineering", September 16-19, 2009, Waplewo, Poland. 16. Mariana DUMITRESCU, Optimization of the Power Flow for an Industrial Power Delivery System, CPEE 2009 - 10th IEEE International Workshop "Computational Problems of Electrical Engineering", September 16-19, 2009, Waplewo, Poland. 17. Mariana DUMITRESCU, Toader MUNTEANU, Gelu GURGUIATU, Ciprian VLAD, Ciprian BALANUTA. - “Four-Wire Unbalanced Load Flow Simulation and Computation for a Power Delivery Network”, IEEE 10th International Workshop "Computational Problems of Electrical Engineering" Waplewo, Poland 16-19 Sept 2009, 3 pag. 18. Ciprian VLAD, I. Munteanu, A.I. Bratcu, E. Ceangǎ, ”Anticipative Control of Low-Power Wind Energy Conversion Systems for Optimal Power Regime”, Control Engineering and Applied Informatics, Vol.11, nr.4, 2009, pp.26-35, http://www.ceai.srait.ro/index.php/ceai/issue/view/136 Lucrari publicate pe plan national

Page 33: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

33

1. Nelu CAZACU, Nicolae BADEA, Sorin DOBROVICI, Evaluarea aplicatiilor ingineriei suprafetelor la sistemele de conversie ecologica a energiei solare prin metoda „solar dish” cu motoare Stirling, Simpozionul Ecoingineria suprafetei, EcoIS 2009, Galati, 27 noiembrie 2009, procedings abstracts CD, 2. Nelu CAZACU, Nicolae BADEA, Sorin DOBROVICI, Energy performance evaluation of micro-CCHP systems using Taguchi methods, Simpozionul Ecoingineria suprafetei, EcoIS 2009, Galati, 27 noiembrie 2009, procedings abstracts CD, 3. Nelu CAZACU, Nicolae BADEA, Sorin DOBROVICI, Energy performance evaluation and simulation of micro-CCHP systems based by fuel cell using Taguchi methods, Simpozionul Tehnologii moderne de procesare termica si termomecanica a materialelor, Galati, 17 decembrie 2009, PTTM2009 procedings abstracts CD, 4. Nelu CAZACU, Nicolae BADEA, Sorin DOBROVICI, Energy performance evaluation and simulation of “solar dish” and Stirling engine systems using Taguchi methods, Simpozionul Tehnologii moderne de procesare termica si termomecanica a materialelor, Galati, 17 decembrie 2009, PTTM2009 procedings abstracts CD, 5. Nelu CAZACU, Nicolae BADEA, Sorin DOBROVICI, Utilizarea straturilor fluidizate la reformarea gazelor naturale si obtinerea hidrogenului necesar functionarii pilelor de combustie PEM, Simpozionul Tehnologii moderne de procesare termica si termomecanica a materialelor, Galati, 17 decembrie 2009, PTTM2009 procedings abstracts CD, 6. Nicolae BADEA ,I.Voncila, N.Cazacu Studiul influentei instalatiilor de racire asupra eficientei energetice totale a sistemelor CCHP rezidentiale cu pile de combustie –SNET 09 Bucuresti ISSN 2067-4147. 7. Ion VONCILĂ, Cristian Munteanu - Evaluarea performanţelor acţionărilor electrice moderne pe baza determinării dimensiunii fractale a curbelor de regim cvasistaţionar – Proceedigs of SNET 2009, pag. 81-86, ISSN 2067 – 4147. 8. Nicolae Badea, Ion VONCILĂ, Nelu Cazacu - Studiul influenţei instalaţiilor de răcire asupra eficienţei energetice totale a sistemelor cchp rezidenţiale cu pile de combustie – Proceedigs of SNET 2009, pag. 145-150, ISSN 2067 – 4147. 9. Ion VONCILĂ, Nicolae Badea - Analiza comparativă a influenţei temperaturii asupra forţelor transmise prin intermediul cuplajelor frontale şi coaxiale cu magneţi permanenţi – Revista de Electrotehnică, Electronică şi Automatizări (EEA) – vol 57, nr.2, 2009, pag. 66-70, Editura Electra, ISSN 1582-5175. 10. Mioara Voncilă, Ion VONCILĂ – O abordare sinergetică a creării unei infrastructuri informaţionale la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi – Revista Română de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării – nr.3, 2009, pag. 41-49, Editată de ABR, ISSN 1841-1940. 11. Ion VONCILĂ, Nicolae Badea - Comparative analysis of the environmental interaction for various configurations of power machines – Journal of Electrical Engineering – vol.8, editia 4, 2008, pag. 287- 292, „Politehnica” Publishing House, ISSN 1582-4594. 12. Ramona Giurgea, Ion VONCILĂ - The Geometric Optimization Based on Constructal Theory of the Conversion Systems with Converts Solar Energy into Electricity – Proceedings of ISEEE, CD - VERSION, 2009, pag. 47-50, ISSN 1844-8054. 13. Cristina Săvăstru, Ion VONCILA - Geometrical Optimisations based on Constructal Theory of Small Power Synchronous Generators – with Permanent Magnets – used in Conversion

Page 34: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

34

Systems of Wind Energy into Electricity - Proceedings of ISEEE, CD - VERSION, 2009, pag. 51-54, ISSN 1844-8054. 14. Gelu GURGUIATU- Stadiul actual în construc�ia si controlul filtrelor active” – revista INFOELECTRICA Nr. 13 februarie 2009 ISSN: 1842-3558 15. Gelu GURGUIATU Stadiul actual în construc�ia si controlul filtrelor active – Definitii, Standarde si Reglementări” – revista INFOELECTRICA Nr. 15 / 2009 ISSN: 1842-3558 16. Gelu GURGUIATU. Stadiul actual în construc�ia si controlul filtrelor active – Redresoare, Invertoare, Filtre Active” – revista INFOELECTRICA Nr. 16 octombrie 2009 ISSN: 1842-3558 17. Nicolae BADEA, Nelu CAZACU, Development of blade design for small HAWT adapted for lower values of wind speed, ANALELE UNIVERSITĂŢII “DUNĂREA DE JOS” DIN GALAŢI. FASCICULA IX. METALURGIE ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR , No.2 – 2009, pg.61…67, ISSN 1453 – 083X. 18. Nicolae BADEA, Nelu CAZACU, Development of blade design for small HAWT adapted for lower values of wind speed, International Conference on Advanced technologies and materials, UgalMat2009, Galati 22-24 octombrie 2009, procedings CD, Cărţi publicate 1. Toader MUNTEANU, Gelu GURGUIATU, Ciprian BĂLĂNUŢĂ , Fiabilitate şi Calitate în Inginerie Electrică Note de Curs, Galati University Press – Cod CNCSIS 281, 121 pag, , ISBN 978-606-8008-24-0. 2. Toader MUNTEANU, Gelu GURGUIATU, Ciprian BĂLĂNUŢĂ , Fiabilitate şi Calitate în Inginerie Electrică Aplicatii, Galati University Press – Cod CNCSIS 281, 95 pag, ISBN 978-606-8008-25-7. 3. Ciprian VLAD, Gelu GURGUIATU, Ciprian BĂLĂNUTĂ, ELEMENTE DE INGINERIE ELECTRICĂ ÎNDRUMAR DE LABORATOR, Galati University Press – Cod CNCSIS 281, 119 pag. ISBN 978-606-8008-23-3.

3. Baza materială Baza materiala a catedrei EMIE in anul 2000 s-a imbunatatit prin dotarea laboratorului de

Surse de energie regenerabila cu echipamente din dotarile contractelor de cercetare stiintifica. Trebuie mentionata strategia catedrei de dotare cu echipament moderne din contractele de cercetare stiintifica

4. Activitatea de doctorat, evaluare, expertiză şi management academic 4.1 Activitatea de doctorat Pregătirea doctorală a membrilor catedrei se desfăşoară sub conducerea a patru profesori

conducători de doctorat: prof. dr. ing. Emil Ceangă, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice, în domeniul Automatică, prof. dr. ing. Dumitru Călueanu, prof. dr. ing. Emil Roşu si prof. dr. ing. Grigore Fetecau în domeniul Inginerie Electrică.

4.2 Participarea la Comisii si/sau Consilii din cadrul MEdC

In anul 2008 membrii catedrei au participat la urmatoarele actiuni ale agentiilor guvernamentale din cadrul MedC:

Page 35: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

35

• prof.dr.ing. Badea Nicolae- Membru in comisia de evaluare ARACIS • prof.dr.ing Munteanu Toader - Membru in comisia de evaluare ARACIS

4.3 Management academic Membrii catedrei EMIE detin functii in structura academica dupa cum urmeaza:

• prof. dr. ing. Munteanu Toader- prorector • conf. dr. ing. Voncila Ion- prodecan al Facultatii de Inginerie Electrica si Electronica • prof. dr. ing. Badea Nicolae- sef catedra EMIE 5. Dinamica personalului La începutul anului 2000, catedra număra 14 cadre didactice şi 2 tehnicieni. În cursul

anului 2009 a fost titularizati prin concurs trei sl iar la sfîrşitul anului 2009, catedra are 4 profesori ,2 conferentiari, 3 sl , 4 asistenti ,1 preparator şi 2 tehnicieni.

6. Strategia de cercetare si educationala – direcţii a. Domeniile şi specializările organizate de facultate în cadrul ciclului de licenţă şi

masterat

• Continuarea instruirii în specializarea Electromecanica cu restructurarea programelor analitice şi conţinutului disciplinelor de învaţământ în concordanţă cu cerinţele procesului Bologna.

• Întocmirea documentaţiei de acreditare ARACIS pentru ciclul de studii de masterat cu durata de 2 ani cu denumirea ’’ Utilizarea eficienta a energiei si surse regenerabile’’

• Elaborarea de cursuri si manuale universitare la disciplinele de specialitate aferente programului de studii de master si imbunatatirea prezentarii in ppt a cursurilor .

b. Cercetarea contractuala Catedra EMIE trebuie racordata la priorităţile, obiectivele şi activităţile specifice ariei

europene de cercetare si Planului National de Cercetare Dezvoltare . Dupa cum se constata exista directii majore de cercetare contractuala in cadrul catedrei precum:

• energii regenerabile si eficienta energetica • noi tipuri de materiale si tehnologii cu impact redus asupra mediului,

Activitatile de cercetare ce pot fi abordate de catedra EMIE din capitolul Energie sunt :

o Hidrogen şi celule de combustie o Producerea de electricitate din surse regenerabile o Producţia de combustibili regenerabili o Energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire o Sisteme energetice inteligente o Eficienţa energetică, economia de energie si calitatea energiei electrice o Cunoaştere pentru procesul de elaborare a politicilor energetice

c. Vizibilitatea stiintifica si prestigiul profesional

Membrii catedrei EMIE isi propun în 2009 sa prezinte si publice lucrari stiintifice, in conferintele interne si internationale din domeniul energiei , avand număr de lucrări cel puţin egal cu cel al numărului de cadre didactice din catedra, iar calitatea lor să crească, prin sustinerea lor in conferinţe internaţionale de prestigiu (IEEE ) si publicate în reviste indexate în baze de date internaţionale (inclusiv ISI).

Sef catedra EMIE Prof.dr.ing. Badea Nicolae

26.02.2010

Page 36: Raport de activitate FIEE 2009 - fie.ugal.ro · FIEE - Raport de activitate - 2009 3 I. Raportul de activitate al Decanatului 1. Activitatea didactica 1.1. Realizari In anul academic

FIEE - Raport de activitate - 2009

36