proiectare asistata de calculator acad

Click here to load reader

Post on 26-Dec-2015

53 views

Category:

Documents

3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Proiectarea in AutoCad

TRANSCRIPT

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I TINERETULUI

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I INOVRII

Proiectul Phare TVET RO 2006/018-147.04.01.02.01.03.01

AUXILIAR CURRICULAR

CLASA a XII -a

PROIECTAREA ASISTAT DE CALCULATORDOMENIU: FABRICAREA PRODUSELOR DIN LEMNNIVEL: 3

CALIFICARE: TEHNICIAN DESIGNER MOBIL I AMENAJRI INTERIOARE

Martie 2009AUTOR: ing. ANDREI GRIGORESCU prof. gr. I, Grup

colar Forestier Curtea de ArgeCUPRINS

1. Introducere.............52. Competene i obiective specifice modulului .................. 83. Informaii despre specificul agenilor economici la care se efectueaz stagiul de practic....................................................................................................................93.1. Ce este AUTOCAD ul ?

4. Modalitatea de organizare a practicii/laboratorului................................................11 4.1. Formarea prin practic..............................................................................11

4.2. Roluri i responsabiliti ale elevului pe timpul desfurrii orelor de practic/laborator........................................................................................................12 5. Recomandri privind respectarea normelor de sntate i securitate a muncii....135.1. Legislaia n domeniul securitii i sntii n munc ............................13 5.2. Msuri de protecie a muncii care se pot lua n slile de lucru i n

laboratoare......................................................................................................14 6. Instrumente de lucru ale elevului necesare desfurrii practicii / laboratorului...15 6.1. Exerciii - UC 20, C 1, Lanseaz n execuie programul AUTOCAD.......16 6.2. Exerciii - UC 20, C 2, Organizeaz o sesiune de lucru n AUTOCAD... 22 6.3. Exerciii - UC 20, C 3, Utilizeaz tehnici de lucru n AUTOCAD..............29 6.4. Exerciii - UC 20, C 4, Reprezint desene simple n plan, utiliznd AUTOCAD................................................................................................33 6.5. Exerciii - UC 20, C 5, Reprezint tridimensional obiecte simple n AUTOCAD................................................................................................41 6.6. Exerciii recapitualtive .............................................................................467. Modaliti de evaluare a activitaii practice a elevului ..........................................517.1. Organizarea procesului de predare-nvare-evaluare ............................517.2. Sugestii pentru creterea eficienei nvrii i evalurii elevilor .............528. Anexe.................................................................................. .................................53 8.1. Model de pagin de jurnal ........................................................................538.2. Fie conspect...........................................................................................55 8.3. Acord de practic .....................................................................................638.4. Fi de observaie ....................................................................................658.5. Fie de evaluare ......................................................................................66

8.6. Fi pentru nregistrarea progresului elevului..........................................688.7. Evaluarea activitii elevului n perioada de practic/laborator de specialitate ......................................................................................................698.8. Evaluarea locului de instruire practic/laborator de ctre elev.................718.9. Fi de evaluare a instructorului/ndrumtorului de ctre elev.................728.10. Etape de pregtire i desfurare a practicii/laboratorului......................73

8.11. Instrumente de lucru prezentare, utilizare, importan........................789. Bibliografie.............................................................................................................85

Materialul auxiliar de invare elaborat pentru acest modul este conceput astfel nct s respecte indicaiile unui ghid de practic.

El reprezint un instrument de lucru n unitile de nvmnt, att pentru elevi ct i pentru instructorii de practic deoarece: pune la ndemna celor interesai informaii utile i o metodologie compact de ndrumare, instruire, evaluare i supervizare a pregtirii practice a elevilor i are ca scop mbuntirea permanent a calitii i eficienei procesului instructiv educativ; conine o prezentare a obiectivelor generale i specifice ale pregtiri elevilor; include o descriere a rolurilor i responsabilitilor tuturor celor implicai n acest proces elevi, ndrumtori de practic, instructori la locul de munc. Aceast descriere trebuie interpretat ca o serie de sugestii cu privire la organizarea activitilor practice, care s asigure o pregtire ct mai unitar a tuturor elevilor unitii colare. De asemenea sunt formulate i cteva recomandri cu privire la ntocmirea jurnalului de practic.La Ghid sunt anexate: acorduri de practic, fie de evaluare a activitii elevului, fi de evaluare a locului de practic, model de pagin de jurnal, fie de lucru.

- Acordul de practic este baza formal de colaborare a unitii colare cu agenii economici sau instituiile care ofer locuri de instruire practic elevilor. Acest acord se ncheie ntre unitatea colar, elev, instructor de practic i instituii sau agenii economici. Acordul va preciza obiectivele de nvare ale catedrei, competenele ce trebuiesc relizate de elevi i activitile specifice de ndeplinire a acestor obiective stabilite de comun acord de ctre toi cei interesai.

- Fia de evaluare a activitii elevului trebuie completat de ctre instructorul de practic i este destinat aprecierii activitii elevului pe timpul perioadei de practic.

- Fia de evaluare a locului de practic trebuie completat de ctre elevul practicant i este destinat verificrii implicrii unitii colare la obiectivele de nvare stabilite n acordul de practic.

- Jurnalul de practic este un instrument de lucru prin intermediul cruia elevul reflecteaz zilnic asupra activitilor desfurate, precum i asupra dificultilor i reuitelor din timpul practicii.

- Studiul de caz este realizat de cte elev. El constituie o procedur de integrare a mai multor modaliti de culegere a materialului ( observaie, lucru individual, etc.) prin abordarea unei tematici.Acest ghid de practic este destinat elevilor i profesorilor de specialitate care predau la nivelul trei, pe ruta direct a liceului tehnologic - ciclul superior, prin care se asigur obinerea calificrii de tehnician designer mobil i amenajri interioareO pondere mare n pregtirea elevilor o are formarea abilitilor cheie, i anume: comunicare n limba modern, gndire critic i rezolvare de probleme, managementul relaiilor interpersonale, utilizarea calculatorului i prelucrarea informaiei, comunicare, dezvoltarea carierei profesionale, procesarea datelor numerice, iniierea unei afaceri.

Modulul Proiectare asistat de calculator este integrat n pregtirea pentru clasa a XII-a, alturi de modulele: geometria formelor, tehnici de marketing, ambientul spaiului amenajat, conceptul de design, documentaia tehnic de execuie pentru produse din lemn. n prima parte, vei gsi enumerate criteriile de performan pe care trebuie s le atingei dup parcurgerea programei prevzute la unitatea de competen tratat, competenele urmrite, noiuni despre AUTOCAD, modaliti de organizare a practicii, rolurille u responsabilitile elevilor. Partea a doua conine informaii pentru elevi privind organizarea procesului de predare-nvare-evaluare, activiti de nvare, soluii ale activitilor,modele de pagini de jurnal, modele de acorduri de practic, modele de fie de evaluare a pracicii, fie de observaie, bibliografie i siteuri.

Sarcinile de lucru sunt propuse n ordine cresctoare de dificultate iar rezolvarea acestora se va face sub ndrumarea profesorului ndrumtor, n funcie de nivelul de cunotine la care a ajuns fiecare elev.

Trebuie s obinei informaii din surse bibliografice de specialitate. V propunem utilizarea unor metode active / interactive: studiul de caz, dezbateri, autoevaluare, demonstraia, ntocmirea de portofolii, etc. Probele practice trebuie s demonstreze c elevul este capabil s se integreze n viitor n cadrul activitilor agenilor economici de profil. Accesul n laborator i la agenii economici (pe timpul practicii) pentru identificarea i cunoaterea metodelor de lucru pe calculator este esenial pentru ca elevii s execute corect i eficient sarcinile de lucru.

Foarte important !

nainte de a trece la rezolvarea activitilor propuse, citii cu atenie sarcinile de lucru!

Cerei sprijin ndrumtorului ori de cte ori este nevoie, n rezolvarea sarcinilor!

Evaluarea trebuie s ofere fiecrui elev ansa de a reui!

Profesorul va ine evidena aplicaiilor rezolvate de ctre elevi i a activitilor desfurate i va evalua progresul realizat!

Toate aceste materiale vor ajuta n ntocmirea unui portofoliu al elevului!

Pentru formarea competenelor tehnice specializate ale acestui modul, profesorul v propune activiti practice prin care s demonstrai c suntei capabili s lansai n execuie programul AUTOCAD, s organizai o sesiune de lucru, s utilizai tehnici de lucru n acest program, s reprezentai desene simp