proiect - asamblari prin pene si caneluri2

Click here to load reader

Post on 23-Nov-2015

495 views

Category:

Documents

87 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Cuprins

2Argument

31. Prezentare general

52. Pene pentru asamblri demontabile

52.1. Pene longitudinale

5a) Pene longitudinale de fixare

7b) Pene longitudinale de ghidare

82.2. Pene transversale

93. Asamblri prin pene

93.1. Asamblri prin pene longitudinale montate cu strngere

113.2. Asamblri prin pene longitudinale montate fr strngere

133.3. Asamblri prin pene transversale

154. Asamblri prin caneluri

185. Msuri de tehnica securitii muncii

19Bibliografie

Argument

Pentru sustinerea examenului de certificare a competentelor nivelul 3 am ales tema Ansamblri prin pene i caneluri.

Ele fac parte din categoria asamblrilor demontabile

Asamblarile demontabile se caracterizeaza prin aceea ca folosesc organe care permit montarea si demontarea, respective deplasarea relativa (in repaus sau intimpul functionarii) a pieselor asamblate. Sunt asamblari cu cea mai mare raspandire atat in constructia de masini, dispozitive si instalatii industriale cat si in constructii metalice.

Imbinarile nu permit demontarea decat prin distrugerea partiala sau totala a pieselor componente si pot fi obtinute prin intermediul mijloacelor mecanice (mbinari nituite, mbinari prin coasere).

Asamblarile demontabile se pot realiza, fie folosind piese de forma data(suruburi, pene, arbori si butuci canelati, bolturi, stifturi), fie pe baza deformatiei elastice a pieselor ce se imbina (asamblari cu strangere).

mbinarile sunt, n general, mai ieftine comparativ cu asamblarile demontabile si se folosesc, de regula, cnd divizarea constructiei este impusa de considerente tehnologice (posibilitatea, rationalitatea si economicitatea executiei).

Asamblarile demontabile permit montarea si demontarea ulterioara, fara distrugerea organelor de asamblare si a pieselor asamblate, ori de cte ori este necesar.

Desi, n general, sunt mai scumpe dect asamblarile nedemontabile, de multe ori, datorita conditiilor impuse de realizarea pieselor compuse, a subansamblelor si ansamblelor (de montare, de ntretinere, de deservire etc.), suntfolosite asamblarile demontabile, care pot fi: filetate, prin pene longitudinale, prin caneluri, prin stifturi, prin bolturi, prin strngere proprie etc.

Lund n considerare cele prezentate mai sus, consider c alegerea mea este bun, mbogind documentaia liceului referitoare la aceste asamblri1. Prezentare general

Asamblarea este operatia de reuniune, intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unui sistem tehnic, in scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.

Rezutatul fizic al operatiei de asamblare poarta numele tot de asamblare. Dupa modul in care se pot demonta cu sau fara deteriorarea a cel putin unuia dintre elementele componente, se pot defini urmatoarele grupe de asamblari:Asamblari: 1. Nedemontabile - prin nituire

- prin sudare

- prin lipire

- prin presare2. Demontabile - prin filet- cu pene

- canelate

-cu elemente elastice Asamblarile nedemontabile se caracterizeaza prin faptul ca nu se pot demonta fara deteriorare cel putin a unuia dintre elementele asamblarii. La asamblarile prin presare, forta de frecare ce apare intre cele doua suprafete creeaza o presiune de contact. Cand deformatiile suprafetelor in contact sunt elastice, asamblarea este demontabila. Daca apar si deformatii plastice, asamblarea va intra in categoria asamblarilor nedemontabile. Penele sunt organe de asamblare demontabile, cu o formn general apropiatde prism, cu seciune constant(panparalel) sau cu una dintre fee nclinat. Duppoziia lor fade axa pieselor asamblatei duprolul funcional, se deosebesc : pene transversale, care se monteazperpendicular pe axa pieselor, respectiv pe direcia sarcinii; sunt prevzute totdeauna cu nclinri; pene longitudinale cu sau frnclinare - care se monteaz paralel cu axa geometrica pieselor de solidarizat (arbore butuc)i transmit momentul de torsiune. Pene paralele - obinuite STAS 1004

- subiri STAS 9502 Penele paralele se monteaztotdeauna cu joc radiali au avantajul cnu produc dezaxrii permit deplasarea roii pe arbore. La solicitri mari, pentru evitarea smulgerii penei din loca, aceasta se fixeazpe arbore cuuruburi, nsgurile slbesc mult arborii.Asamblarile prin caneluri sunt asamblari de tip arbore-butuc destinate transmiterii unui moment de torsiune si unei miscari de rotatie. Ele se pot asimila ca asamblari prin pene paralele multiple, solidare cu arborele si distribuite uniform pe circumferinta acestuia.In comparatie cu asamblarile prin pene paralele, asamblarea prin caneluri prezinta o serie deavantaje: capacitate mai mare de incarcare, datorita suprafetei active de contact mai mare; rezistenta mai mare la oboseala, datorita micsorarii concentratorului de tensiune si maririi sectiunii efective a arborelui; centrare si ghidare mai precisa a butucului pe arbore,dar si dedezavantaje: tehnologie mai pretentioasa; precizie de executie mai ridicata si implicit cost mai ridicat.2. Pene pentru asamblri demontabile

Asamblri cu pene reprezint mbinarea demontabil a dou piese cu axa geometric longitudinal comun (n general de tip arbore butuc), utiliznd organele de maini numite pene.

Penele longitudinale au axa longitudinal paralel cu axa comun a pieselor ce se asambleaz.

Penele transversale se monteaz cu axa longitudinal perpendicular pe axa comun a pieselor ce se asambleaz.2.1. Pene longitudinale

Penele longitudinale sunt organe de asamblare demontabile, utilizate n asamblari de tip arbore butuc, cu scopul transmiterii unui moment de torsiune si a unei miscari de rotatie si uneori cu rolul de a ghida deplasarea axiala a butucului fata de arbore.

Penele longitudinale se monteaza n canale prelucrate numai n butuc sau partial n butuc si partial n arbore, directia de montare fiind paralela cu axa asamblarii.

Asamblarile prin pene longitudinale sunt utilizate la fixarea pe arbori a rotilor dintate, a rotilor de lant sau de curea, a semicuplajelor etc.

n functie de modul de montare, se deosebesc pene longitudinale montate cu strngere si pene longitudinale montate fara strngere (liber).

Penele longitudinale de fixare (montate cu prestrngere) (fig. 1) se folosesc rar, doar n cazul turatiilor mici si mijlocii, cnd nu se impun conditii severe de coaxialitate.

Penele longitudinale de ghidare (montate liber), se folosesc pe scara larga n constructia transmisiilor mecanice; din categoria asamblarilor prin pene longitudinale montate fr prestngere fac parte asamblarile prin pene paralele, prin pene disc si prin pene cilindrice.a) Pene longitudinale de fixare

Penele longitudinale de fixare pot fi:

pene nclinate (a); pene nclinate cu nas;

pene plate (b);

pene concave (c);

pene tangeniale (d).

Fig. 1 Pene longitudinale de fixare

Pene paralele

Penele paralele au sectiunea dreptunghiulara, ntre fata superioara a penei si fundul canalului din butuc fiind prevazut un joc radial, necesar realizarii montajului (fig. 2).

Fig. 2 Pene paralele

Penele paralele sunt executate n trei variante constructive: cu capete rotunde forma A; cu capete drepte forma B; cu un capat drept si unul rotund forma C (v. fig. 2), varianta utilizata doar pentru capetele de arbori.

Canalul din arbore se executa cu freza deget la penele paralele cu capete rotunde (forma A sau C) si cu freza disc la penele cu capete drepte (forma B). Canalul din butuc sub forma unui canal deschis se executa prin mortezare sau prin brosare, cnd numarul pieselor justifica costul brosei.

Dupa rolul functional, asamblarile prin pene paralele se mpart n asamblari fixe si asamblari mobile. La asamblarile fixe, se folosesc pene paralele obisnuite, iar la asamblarile mobile, pene paralele cu gauri de fixare, care se executa n aceleasi forme ca si penele paralele obisnuite (fig. 3). La asamblarile mobile, penele se fixeaza pe arbori prin intermediul a doua suruburi, pentru a anihila tendinta de smulgere a penei din locasul executat n arbore.

Fig. 3 Pene paralele cu gauri de fixare

Lungimea acestor pene se alege n functie de deplasarea necesara a butucului. Folosirea suruburilor trebuie limitata la cazurile strict necesare, prezenta gaurilor micsornd rezistenta la oboseala a arborelui.

Penele paralele se executa din OL60 sau din alte oteluri, cu rezistenta minima la rupere de 590 MPa.

Sarcina exterioara (momentul de torsiune) se transmite prin contactul direct, fara frecare, dintre arbore si pana, respectiv dintre pana si butuc, contacte care se realizeaza pe fetele laterale ale penei.

Ca urmare, suprafetele n contact sunt solicitate la strivire, iar pana la forfecare (solicitare mai putin importanta). Pene disc

Penele disc se folosesc la imbinari cu arbori avand diametrul d < 40 mm si se monteaza dupa cum se indica in figura 4. Lungimea l se determina pentru a rezista la strivire pe suprafata laterala si la forfecare.

Fig. 4 Pene disc

b) Pene longitudinale de ghidare

Penele de ghidare pot fi:

pene paralele;

pene disc;

pene ptrate;

pene cilindrice.

2.2. Pene transversalePenele transversale sunt utilizate la ansamblurile care preiau fore axiale, la care nu este necesar reglarea axial elementelor unei piese tip tij cu o pies de tip manson.Se monteaz perpendicular pe axa pieselor, respectiv pe direcia sarcinii.

Se pot fi clasificate:

dup scop: de fixare, de reglare, de siguran;

dup form: cu o fa nclinat, cu dou fee nclinate, cu seciunea rotunjit, cu seciunea dreptunghiular (figura 5);

dup modul de utilizare: fr prestrngere, cu prestrngere.

Fig. 5

Pana este inclinat de obicei pe o singur fa later