precizari elaborare si sustinere disertatie master ac

Click here to load reader

Post on 17-Jan-2016

242 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

PRECIZARI LUCRARE DISRTATIE UPT

TRANSCRIPT

 • FACULTATEA DE AUTOMATIC i CALCULATOARE

  PRECIZRI PRIVIND ELABORAREA I PREZENTAREA LUCRRII DE DISERTAIE

  I. Considerente generale

  Art. 1. Ciclul de studii MASTER de la Facultatea de Automatic i Calculatoare se ncheie cu un examen de disertaie, conform precizrilor Regulamentului de organizare i desfurare a procesului de nvmnt la ciclul de studii master din Universitatea Politehnica Timioara (anex la HS 47/01.11.2012), ale Regulamentului privind organizarea i desfurarea examenelor de licen/diplom i disertaie n Universitatea Politehnica Timioara (anex la HS 33/23.05.2013, Cap. 3, Organizarea i desfurarea examenelor de disertaie), respectiv precizrilor ulterioare ale conducerii Universitii. Conform acestora, aplicate n condiiile Facultii de Automatic i Calculatoare, rezult urmtoarele:

  a) Examenul de disertaie const n prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie. b) Examinarea se ncheie prin acordarea unei note; nota de promovare este de cel

  puin 6.0. c) nscrierea candidailor pentru examen se efectueaz cu cel puin 10 zile nainte

  de nceperea examenului. d) n fiecare an universitar, examenele se pot organiza n dou sesiuni: sesiunea 1 n luna iunie i sesiunea 2 n luna februarie, n regim de restan. e) Rezultatele examenului de disertaie se comunic prin afiare la avizier i pe

  pagini web n termen de cel mult 48 ore de la data susinerii acesteia. f) Eventualele contestaii privind rezultatele unei probe se depun la secretariatul

  facultii, n termen de 24 ore de la comunicarea/afiarea rezultatelor i se rezolv n termen de 48 ore de la data ncheierii depunerii contestaiilor, de ctre o Comisie de analiz a contestaiilor.

  g) Un examen se poate repeta o singur dat, ntr-o sesiune ulterioar, cu suportarea de ctre candidat a cheltuielilor aferente, n conformitate cu reglementrile instituiei organizatoare, stabilite conform legii.

  II. nscrierea la examenul de disertaie

  Art. 2. Orarul de nscriere la examen va fi afiat de secretarul comisiei, cu minim o sptmn naintea perioadei de nscriere. Procedura de nscriere este urmtoarea:

  a) De la secretariatul facultii candidatul solicit urmtoarele formulare: fia de nscriere cererea de eliberare a diplomei nota de lichidare

  b) Fia de nscriere se completeaz de ctre candidat dup care se prezint n vederea semnrii conductorului (conductorilor) lucrrii.

 • c) Candidatul prezint la secretarul de comisie urmtoarele documente: Fia de nscriere completat i semnat de conductorul (conductorii) lucrrii. O lucrare tiinific, elaborat pe baza lucrrii de disertaie. Redactarea lucrrii se va face n formatul IEEE (http://www.ieee.org/conferences_events/conferences/publishing/templates.html) sau ntr-un alt format, conform eventualelor cerine specifice de publicare ale articolului. Lucrarea va avea minim patru pagini. CV-ul candidatului, n format Europass (http://europass.cedefop.europa.eu/ro/documents/curriculum-vitae/templates-instructions), care conine neaprat date de contact (adres de email, telefon). De asemenea, candidatul va avea la el carnetul de student sau buletinul de identitate pentru verificarea numelui complet, a iniialei tatlui etc.

  d) Fia de nscriere se semneaz i de ctre secretarul de comisie, dup care se depune de ctre candidat la secretariatul facultii mpreun cu:

  2 poze recente format 3 x 4 cm cererea de eliberare a diplomei completat o copie xerox a crii de identitate o copie xerox a certificatului de natere

  Nota de lichidare completat se va depune la secretariat dup finalizarea examenului de disertaie, n vederea eliberrii diplomei de bacalaureat. Art. 3. Lucrarea tiinific menionat la Art. 2, pct. c) trebuie n prealabil publicat/susinut ntr-una din urmtoarele contexte:

  a. lucrare tiinific avnd ca autor/coautor pe student, publicat ntr-o revist de specialitate; b. lucrare tiinific avnd ca autor/coautor pe student, prezentat la conferine cu recenzeni i program; c. lucrare tiinific susinut n cadrul unei conferine tiinifice studeneti organizate de UPT sau de alt universitate, cu program i afiare a evenimentului i programului pe site-ul facultii sau universitii n cadrul creia se organizeaz, sau n alte contexte, n conformitate cu prevederile i reglementrile UPT valabile la data susinerii.

  Art . 4. Studentul va ataa lucrrii tiinifice o Declaraie, completat dup ablonul din Anexa 4, din care s rezulte poziia sa de autor sau coautor al lucrrii, respectiv va ataa dovezi astfel:

  a. pentru situaia de la Art. 3, a), datele de identificare a revistei (numele, volumul, anul, editorul, eventual linkul pentru publicaii on-line) i a articolului (paginile unde se afl articolul), constnd n copie dup paginile revistei cuprinznd articolul i dup coperta revistei, cu numele, volumul, anul, editorul. b. pentru situaia de la Art. 3, b), datele de identificare a conferinei (nume, loc unde s-a desfurat/se va desfura, perioada, linkul, eventual avnd ataat o copie dup coperta volumului conferinei), constnd n funcie de situaie:

 • - pentru conferin deja susinut pn la data disertaiei studentul va anexa o copie dup cuprinsul/programul conferinei i copie dup fragmentul volumului, cuprinznd lucrarea - pentru lucrare acceptat pentru susinere la o dat ulterioar studentul va anexa scrisoarea/mesajul de acceptare.

  c. pentru situaia de la Art. 3,c), datele de identificare a sesiunii (nume, loc de desfurare, perioad, link), constnd n copie dup program (se accept captur de ecran de pe site, dac nu e disponibil un program tiprit).

  Art.5. Predarea lucrrii de disertaie se face cu cel puin 10 zile nainte de susinerea examenului de disertaie la conductorul (conductorii) lucrrii. Lucrarea trebuie s fie conform cu specificaia din Anexele 1,a). Coninutul lucrrii de disertaie sau 1, b) Dissertation Thesis Summary, n funcie de limba de desfurare a programului de Master, cu adaptrile solicitate de cadrul didactic conductor tiinific. Coperta lucrrii va fi editat conform modelelor din Anexa 3, a). Model de copert pentru lucrarea de disertaie, sau 3, b) First page template, n funcie de limba de desfurare a programului de Master. Art.6. La predarea lucrrii, candidatul prezint conductorului (conductorilor) lucrrii:

  a) Lucrarea de disertaie avnd dimensiunea de aproximativ 50-60 pagini. b) Declaraia prin care candidatul precizeaz c lucrarea este rezultatul propriei activiti intelectuale i nu conine poriuni plagiate. Declaraia semnat de candidat va fi cuprins n lucrare drept ultima fil a lucrrii. Formatul acestei declaraii este conform modelului din Anexa 5. c) Aprecierea din partea unui reprezentant autorizat al companiei unde eventual studentul este angajat, n caz c lucrarea a fost realizat n cotutel, cu tematic din domeniul specific de activitate ca angajat. Aceast apreciere va fi inserat n lucrarea de disertaie. d) Un CD/DVD pe care se gsesc:

  d1. Documentul aferent lucrrii de disertaie, precum i lucrarea tiinific sau rezumatul lucrrii, n format pdf. d2. Poza absolventului d3. Declaraia conform Art. 4 mpreun cu dovezile anexate. d4. Prezentarea lucrrii de disertaie n format ppt i / sau pdf d5. Aplicaia / aplicaiile dezvoltate n cadrul lucrrii, n versiune funcional precum i ntregul cod surs (comentat corespunztor), dac nu exist probleme de copyright (spre exemplu, n cazul lucrrilor realizate n colaborare cu firme / companii private), dac conductorul tiinific solicit aceasta. d6. Eventuale anexe, manual de utilizare, teste, rezultate experimentale, grafice, imagini obinute n cadrul lucrrii, documentaia utilizat prezentat n format electronic etc., dac conductorul tiinific solicit.

  Art.7. Odat depus, lucrarea de disertaie va fi evaluat n scris de ctre conductorul tiinific (conductorii) lucrrii de disertaie. n acest scop, conductorul (conductorii) lucrrii va (vor)

 • completa pentru fiecare candidat o fi de evaluare conform Anexei 2. Fia de evaluare a lucrrii de disertaie.

  III. Desfurarea examenului de finalizare a studiilor de master

  Art. 8. Examenul de finalizare a studiilor de master se susine n faa unei Comisii de finalizare a studiilor de master aprobat de conducerea Universitii. Art 9. Comisia de finalizare a studiilor de master funcioneaz i i exercit atribuiile n prezena majoritii simple a membrilor acesteia. Art.10. Pentru programele de master acreditate n limba englez, lucrarea de disertaie, prezentarea sintetic i susinerea lucrrii se realizeaz n limba englez. Art. 11. Secretarul Comisiei de finalizare a studiilor de master afieaz programarea susinerii examenului cu cel puin 3 zile nainte de data programat pentru susinere. Art. 12. Candidaii vor elabora o prezentare sintetic a lucrrii de disertaie. Se poate folosi Microsoft PowerPoint sau alt instrument similar. Prezentarea se pune la dispoziia secretarului Comisiei de finalizare a studiilor de master conform condiiilor precizate n programarea susinerii examenului de disertaie. Candidaii se vor prezenta la examen cu cel puin 60 de minute naintea orei programate pentru susinere. Art.13. Prezentarea i susinerea disertaiei se desfoar dup cum urmeaz:

  a) Candidatul prezint n faa Comisiei de examinare sinteza lucrrii de disertaie, pe baza prezentrii (ppt sau pdf), avnd la dispoziie n acest scop ntre 8 i 12 minute, conform deciziei comisiei, adus la cunotina candidailor prin programarea afiat. b) Candidatul va rspunde n continuare la ntrebrile membrilor comisiei referitoare la coninutul lucrrii. c) Pe baza prezentrii sintezei lucrrii, a rspunsurilor la ntrebri i a prezentrii practice, candidatul va fi notat cu o not ntreag, de la 1 la 10, de ctre fiecare membru al comisiei prezent la susinere. La notare, membrii comisiei pot ine cont de aprecierea scris (Fia de evaluare a lucrrii) a conductorului (conductorilor).

  Art. 14. n cazul nencadrrii n niciuna din situaiile de la Art. 3, nota maxim este 8. Pentru aplicarea acestui articol, rubrica A2 din Fia de evaluare din Anexa 2 va fi completat conform regulii de mai sus; n cazul neprezentrii vreunei lucrri ntr-una din situaiile enumerate la Art. 3 nota este 0 (zero). Art.15. Nota final a examenului de finalizare a studiilor de master este media aritmetic a notelor acordate de membrii comisiei. Nota obinut de fiecare candidat se anun oficial la ncheierea fiecrei sesiuni de susinere imediat dup finalizarea dezbaterilor comisiei. n acest scop, candidaii sunt invitai n sala de susinere pentru a li se anuna rezultatele i pentru a li se

 • acorda, celor care au promovat examenul de finalizare a studiilor de master, titlul de MASTER. Notele obinute la examen vor fi de asemenea afiate n cel mai scurt timp posibil. Art.16. n cazul apariiei unor acte normative noi sau a unor noi reglementri ale conducerii UPT, prevederile actualelor precizri vor fi modificate sau adaptate corespunztor. Art.17. Anexele: 1,a) Coninutul Lucrrii de disertaie, 1,b) Dissertation Thesis Summary, 2. Fia de evaluare a lucrrii de disertaie, 3,a). Model de copert pentru lucrarea de disertaie, 3,b) First page template, 4. Model de declaraie privind lucrarea tiinific, respectiv 5. Model de declaraie de originalitate fac parte din prezentul document.

 • Anexa 1a. Coninutul lucrrii de disertaie

  (ablon orientativ)

  1. Introducere. Punerea problemei 2. Analiza stadiului actual n domeniul problemei 3. Bazele teoretice 4. Soluia propus i metodologia de cercetare/dezvoltare 5. Implementare 6. Rezultate experimentale 7. Concluzii, contribuii i direcii de continuare a cercetrii/dezvoltrii 8. Bibliografie Elemente suplimentare:

  . Rezumat (Lucrare tiinific)

  . Lista figurilor

  . Lista tabelelor

  . Lista abrevierilor

  . Anexe Structura propus poate fi modificat conform specificului disertaiei, la latitudinea cadrului didactic ndrumtor, dar cu justificarea noii structuri, n Introducere.

 • Annex 1b. Dissertation Thesis Summary (Template guide)

  1. Introduction. Problem Statement 2. State-of-the-art 3. Theoretical Foundation 4. Proposed Solution and Research/Development Methodology 5. Implementation 6. Experimental Results 7. Conclusions, Contributions and Future Work 8. Bibliography Additional issues:

  . Abstract (Scientific Paper)

  . List of figures

  . List of tables

  . List of acronyms

  . Annexes The suggested Summary can be modified in accordance with the thesis nature, at the teacher's guidance, but a motivation in Introduction, is required, in this case.

 • Anexa 2. Fia de evaluare a lucrrii de disertaie Facultatea de Automatic i Calculatoare

  EVALUAREA LUCRRII DE DISERTAIE DE CTRE CADRUL DIDACTIC CONDUCTOR TIINIFIC

  Student_______________________________________________________________________________Titlul lucrrii de disertaie________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________Tipul lucrrii (cercetare, dezvoltare, inovare, aprofundare etc.)___________________________________ Programul de Master____________________________________________________________________ Cadrul didactic conductor tiinific*)______________________________________________________ *) se vor trece numele tuturor cadrelor didactice conductoare, dac e cazul I. EVALUAREA SINTETIC A LUCRRII

  A. Consideraii generale

  A1. Relevana i actualitatea lucrrii ............................................................................[05 p] A2. Participarea la manifestri tiinifice de profil*) _____________________________ ____________________________________________________________________ DA NU *) notarea se face conform art. 15 din Precizri. [0 p] [20 p]

  B. Structura lucrrii i calitatea redactrii B1. Maniera de organizare a lucrrii (granularitate, documentare, fundamentare teoretic,

  dezvoltare, experimente/simulri, concluzii, bibliografie) ................................[010 p]

  B2. Maniera de redactare (prezentare, mod de exprimare, claritate, coeren) ........[05 p]

  B3. Prezentarea materialului grafic i modul n care acesta susine lucrarea ...........[05 p]

  C. Coninutul lucrrii

  C1. Gradul de realizare a proiectului..........................................................................[010 p]

  C2. Documentarea stadiului actual al domeniului (extensie, relevan) ...................[05 p]

  C3. Utilitatea i nivelul abordrilor teoretice...............................................................[05 p]

  C4. Prezentarea implementrii (completitudine, rigurozitate, limbaj tehnic) .........[010 p] C5. Consistena rezultatelor experimentale (corectitudine, manier de abordare,

  prezentare, rezultate, grad de finalizare) ...................................................................................[010 p]

  C6. Interpretarea rezultatelor i concluzii ....................................................................[05 p]

  C7. Actualitatea i relevana bibliografiei utilizate .....................................................[05 p]

  C8. Elemente de noutate revendicate ...........................................................................[05 p]

  NOTA: TOTAL: /100

 • II. CARACTERIZARE MASTERAND* *) seciune opional; se marcheaz csua corespunztoare. Foarte bine Bine Satisfctor Nesatisfctor

  a) Disponibilitate la efort

  b) Capacitatea de comunicare

  c) Deschidere vizavi de soluii noi

  d) Perseveren n aplicarea ideilor proprii III. OBSERVAII* *) seciune opional. _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Data, Semntura cadrului didactic conductor tiinific ___________ ______________________

 • Anexa 3,a. Model de copert pentru lucrarea de disertaie Facultatea de Automatic i Calculatoare Programul de Master:

  Tez de disertaie

  Conductor(i) tiinific(i):

  Prof. dr. ing.

  ... dr. ing.

  Timioara,

  Optional (i dac este spaiu suficient) o imagine

  reprezentativ poate fi inserat aici

 • Annex 3,b. First page template Faculty of Automation and Computers Master Program: ..

  Dissertation Thesis

  Supervisor(s):

  Prof. dr. eng.

  ... dr. eng.

  Timioara,

  Optionally (and if there is enough available space), a

  representative picture can be inserted here.

 • Anexa 4. Model de declaraie privind lucrarea tiinific

  Avizat, Cadru didactic conductor ___(Prenume Nume) _______________ ____(semntur)____________________

  DECLARAIE Subsemnatul ___________________________________________, student al programului de Master_______________________________________________, declar c lucrarea tiinific ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ avnd ca autor(i)__________________________________________________________ ______________________________________________________________________ a fost publicat/susinut (bifai opiunea corect) n:

  revista ______________________________________________________________, vol._____________, nr. ______ an _________, ISSN________________________, alte informaii___________________ , link__________________________________, paginile:_________________; Ataez: copie dup prima pagin, copie dup cuprins, copie dup articol

  conferina de specialitate cu program (denumirea conferinei)____________________

  _____________________________________________________________________,

  locul de desfurare____________________________, perioada_________________,

  link: ____________________________________, ISSN________________________,

  paginile:_______________, situaia curent: lucrare susinut lucrare acceptat

  Ataez: copie dup prima pagin, copie dup cuprins, copie dup articol

  acceptul pentru lucrare (dac e cazul)

  sesiunea de comunicri studeneti (denumirea)_______________________________,

  locul de desfurare________________________, perioada_____________________,

  organizator_______________________________, link__________________________

  Ataez: copie dup prima pagin, copie dup programul sesiunii

  Timioara, data: _____________________ Semntura

  ___________________

 • Anexa 5. Model de declaraie de originalitate

  DECLARAIE DE AUTENTICITATE A

  LUCRRII DE FINALIZARE A STUDIILOR

  Subsemnatul _____________________________________________________, legitimat cu _______________seria ________nr. ________________________, CNP _____________________autorul lucrrii___________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________ elaborat n vederea susinerii examenului de finalizare a studiilor de Master ________________________________________________________________organizat de ctre Facultatea de Automatic i Calculatoare din cadrul Universitii Politehnica Timioara, sesiunea ____________________ a anului universitar________________________, lund n considerare coninutul art. 35 din RODED UPT, declar pe proprie rspundere, c aceast lucrare este rezultatul propriei activiti intelectuale, nu conine poriuni plagiate, iar sursele bibliografice au fost folosite cu respectarea legislaiei romne i a conveniilor internaionale privind drepturile de autor. Timioara, Data Semntura _______________________ ______________________________ Declaraia se completeaz de mn i se insereaz n lucrarea de finalizare a studiilor, la sfritul acesteia, ca parte integrant.