powerit transformatoare de distributie uscate cu ... · pdf filetransformatoarelor pe planul...

Click here to load reader

Post on 15-Sep-2019

3 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • PowerIT Transformatoare de Distributie Uscate cu Infasurarile din Rasina Turnate in Sistem Vacuum Puteri cuprinse intre 50 kVA pana la 30,000 kVA

 • Introducere ABB este liderul global in sisteme de putere si automati- zari.

  ABB este lider in tehnologiile pentru energie electrica si automatizari care permit clientilor din domeniul utilitatior si industriei sa isi imbunatateasca perfor- mantele, diminuand impactul asupra mediului incon- jurator.

  Introducere in lumea ABB Ca unul dintre liderii mondiali in domeniul Trans- formatoarelor de Distributie, ABB ofera:

  Toate tehnologiile (uscate/in ulei) Toate standardele in vigoare (IEC, ANSI, etc.) Cu aplicatii in gama de tensiuni pana la 72,5 kV

  Date statistice (aproximative) Unitati de productie in intreaga lume: 30 Tari cu unitati de Vanzari si Service: 140 Numar de unitati vandute annual: 400.000

  Lucrand cu noi, clientii au acces la o retea de unitati de productie si facilitati care vin in intampinarea nevoilor lor cu o gama completa de produse si solutii. Garan- tam o singura calitate a produselor si serviciilor; calitatea ABB. Lucrand impreuna va oferim acces la facilitatile de productie prin utilizarea conceptului de IndustrialIT cat si accesul la cele mai inalte tehnologii in domeniul stan- dardelor de calitate specifice produselor, cat si solutii avansate in domeniu.

  Introducere in conceptul Industrial IT IndustrialIT este numele conceptului ABB pentru Solutii de Informare si Automatizari in timp real. Acest concept calauzeste pasii ABB pentru a merge inainte in directia tehnologiilor avansate, afceri de succes si multe altele. Toate transformatoarele de distributie produse de ABB sunt certificate IndustrialIT, ceea ce garanteaza structura, accesibilitatea usoara si documentatia on-line. Pot fi considerate ca atare dar si ca parte a unui sistem.

  Asigurarea si mentinerea calitatii Facilitatile de productie indeplinesc cerintele standardelor de calitate si mediu ISO 9001/14001. Scopul nostru este de a pune la dispozitia clientilor transformatoare de distributie rapid, la timp si in con- formitate cu specificatiile clientului.

  3ABB

 • 4 ABB

  Oriunde, in orice colt al lumii in care persoane traiesc si muncesc veti gasi cel putin un transformator. Dar de asemenea atata timp cat escalatoarele vor functiona in supermarketuri, lifturile in hoteluri, computerele in birouri, cuptoarele in bucatarii, instalatiile in ferme sau combinate petrochimice nimeni nu va pune importanta transformatoarelor pe planul doi.

  Transformatoarele uscate ABB sunt produse in conformitate cu standardele inter- nationale de calitate si mediu ISO 9001 si ISO 14001.

  Transformatoarele uscate ABB sunt rezistente la patrunderea umezelii, dedicate functionarii in medii cu umiditate ridicata sau in medii puternic poluate. Sunt de asemenea ideale pentru functionarea in medii in care umiditatea depaseste 95% si temperaturile sunt mai mici de -25°C.

  Cu mai mult de 100.000 unitati in functiune in intreaga lume, produse in fabrici moderne specializate care totalizate fac din ABB producatorul cu capacitatile de productie cele mai mari comparativ cu oricare dintre competitori. ABB este liderul de piata care impleteste experienta si tehnologiile cele mai avansate in domeniul transformatoarelor uscate realizate in tehnologia de turnare in vid.

  Tehnologia de turnare in vid ABB este singura certificata de UL cu un indice termic de cel putin 180°C (Clasa H) in conformitate cu ANSI C57.12.60 – IEEE Trial- Use Standard Test Procedures for Termal Evaluation of Insulation Systems for Solid-Cast and Resin-Encapsulated Power and Distribution Transformers.

  Mai aproape de utilizator – transformatoarele uscate sunt singurele care pot fi instalate aproape de locul de utilizare ceea ce permite optimizarea proiectarii instalatiilor reducand la minimum circuitele de JT de putere ceea ce conduce la economii prin reducerea pierderilor si cat mai mici costuri materiale la realizarea conexiunilor de JT. In multe tari este absolut necesara instalarea de transformatoare uscate in posturile trafo amplasate in interiorul cladirilor publice.

  Cel mai economic Spatiu restrans Lucrari civile mai putine Nu sunt necesare masuri de siguranta (protectia antifoc) Fara intretinere Durata de functionare mai mare datorita coeficientului de imbatranire termica si dielectrica redus Pot fi montate in apropierea punctului de consum Optimizarea proiectarii ca subiect permanent de imbunatatire prin dezvoltarea continuua a materialelor utilizate Produse in fabrici specializate cu un inalt grad al tehnologiilor de fabricatie

  Sigur si prietenos cu mediul inconjurator Reducerea poluarii mediului Risc zero in scapari de substante inflamabile sau poluante Productie sigura din punctul de vedere al protectiei mediului Recomandat pentru zone de risc si conditii de mediu severe Fara risc de incendiu Materialele din care sunt realizate sunt neinflamabile si necombustibile Inalta capacitate de rezistenta la scurt-circuit Capacitate de suprasarcina ridicata Rezistente la solicitari seismice Capabile sa suporte solicitari mecanice si de vibratii severe

  Transformatoarele uscate ABB realizate in tehnologia de turnare in vid – un lider in aceasta categorie

  Turnarea rasinii epoxidice in vid elimina posibilitatea patrunderii umezelii si protejaza impotriva agresiunii factorilor de mediu.

  Suprafata extrem de neteda a bobinelor elimina acumularea de praf pe suprafata lor.

  Materiale necombustibile si autostingatoare sunt folosite pentru eliminarea riscurilor de incendiu in eventualitatea incendiilor sau a aparitiei arcului electric. Nu exista riscul de eliminare de gaze toxice in eventualitatea unui incendiu.

  Cel mai mic nivel al valorilor descarcarilor partiale gratie tehnologiei avansate de turnare in vid.

 • 5ABB

  Transformatoarele uscate realizate in tehnologia de turnare in vid se realizeaza intr-o gama de puteri de la 50kVA pana la 30MVA pentru tensiuni de pana la 52kV

  Clasificarea dupa standardul EN 60726 - Clima C1/C2 - Mediu E2 - Foc F1

  Capacitatea ridicata de tinere la impuls a siste- mului folie-disc asigura o distributie lineara a tensi- unii.

  Infasurarea de joasa ten- siune este realizata din folie de aliminiu (optio- nal cupru).

  Infasurarea de inalta ten- siune este realizata din folie-disc de aluminiu (optional cupru).

  Miezul feromagnetic intretesut garanteaza valori scazute ale pierde- rilor in gol, la incarcare scazuta cat si nivel de zgomot scazut.

  Capacitatea de a suporta suprasarcini ridicate datorita inertiei termice ridicate.

 • 6 ABB

  Miezul magnetic prezinta o intretesere cu imbinare in trepte pentru a asigura performanta optima si nivel de zgomot redus. Materialul feromagnetic este taiat secvential la lungimile date si preasamblat automat, asigurand o acuratete in ceea ce priveste dimensiunile si ansamblarea asa incat sa se asigure o intretesere precisa pana la realizarea intregului pachet.

  Infasurarea de inalta tensiune se realizeaza printr-un proces continuu de bobinare intre discuri folosind con- ductor folie cu dubla izolatie. Bobinele astfel realizate se toarna in rasina epoxidica sub un proces de turnare in vid strict controlata. Testele si analizele asupra transientelor au fost realizate pentru a se verifica distributia stresului electric prin infasurare fapt ce a con- firmat inalta performanta a acestui tip de transformator.

  Infasurarea de joasa tensiune este realizata din folie de aluminiu si folie izolatoare preimpregnata cu rasina. Dupa ce procesul de bobinare a fost realizat bobina este introdusa in cuptor unde I se aplica un tratament ter- mic controlat din care rezulta un produs extrem de compact capabil sa suporte eforturile electridinamice produse la scurt-circuit.

  Cele mai noi standarde Europene in materie de proiec- tarea si executia transformatoarelor de distributie uscate in tehnologie vid EN 60726 (2003) specifica un nivel maxim al descarcarilor partiale de 10pC. Testul descarcarilor partiale este efectuat in fiecare din trans- formatoarele ABB. Statisticile noastre arata ca media descarcarilor partiale este intotdeauna sub 10pC, iar in 90% din cazuri sunt mai mici de 5pC. Acest nivel scazut este garantat de eficienta proiectarii si executiei in tehnologia turnarii in vid cat si de acuratetea tehnologiei de ansamblare.

  Procesul de capsulare este operatiunea fundamentala in procedura de fabricatie si trebuie sa fie efectuata si con- trolata sub cele mai stricte conditii asa incat sa se asigure optimul posibil intre realizarea nivelului optim de izolatie si caracteristicile mecanice. Pe de o parte, infasurarile sunt plasate intr-un proces de preincalzire in cuptor si mentinute pana se atinge temperatura de turnare a capsulei. Pe de alta parte, amestecul de rasina se realizeaza intr-o incinta de amestecare. Componen- tele sunt mixate chiar inaintea procesului de turnare. In etapa urmatoare, bobinele preincalzite sunt intro- duse in camera de turnare in vid. Odata vidul realizat, rasina este injectata in matrita. Componentele sunt amestecate chiar inaintea procesului de turnare. Astfel vascozitatea rasinii de turnare este foarte mica, permitand patrunderea in toate interstitiile bobinelor asigurand astfel obtinerea nivelului cel mai de jos pen- tru descarcarile partiale. Dupa ce procesul de turnare a fost efectuat bobinele sunt plasate intr-o incinta de revenire asa incat rasina sa-si recapete proprietatile sale finale.

  Miezul magnetic

  Procesul de bobinare controlat de calculator

  Calitate consistenta obtinuta cu cel mai eficient proces de productie

 • 7ABB

  Etapele de ansamblare

  Infasurar