plan de afaceri - salon beauty & style

of 24 /24
4 Sinteza afacerii Î n oraşul Timisoara există momentan un singur salon care oferă servici de bron naturală, numită şi bronzare organică şi 7 saloane care oferă exclusiv servicii de masaj. Noi dorim să deschidem un salon care oferă cele doua tipuri de servici inclus salon cu bronzare organică şi masaje de intreţinere. Societatea va avea un număr de 1 terapeut care lucreze la partea de bro organică, 1 maseur, ca re trebuie să aibe specializări pentru cel puţin 2 tipuri diferite de masaj, 1 receptioner si un contabil part-time . Managerul societăţii va fi chiar patronul a Un avantaj important al afacerii noastre este reprezentat de p forţă de muncă cu pregatire profesională foarte bună la niş te costuri moderate, angajaţii, trebuie să aibă cel puţin 2 ani de experienţă, in cazul maseuru-lui, si 1 an de experienţă în cazul bronză rii organice, lucru care poate fi în avantajul societăţii întrucă clienţii lor personali să devină clienţi ai salonului. Resursele necesare pentru iniţierea şi derularea afacerii au fost apreciate la 60. lei . Toata suma este oferită de proprietarul salonului. În urma previziunilor realizate pe primul an de afacere , rezultă că ideea de af acere este una v iabilă, investiţia iniţiala putând fi recuperată în scurt timp Rezultatele estimate (în co ndiţii pesimiste) pentru această afacere, vin susţi faptul că ideea acestei afaceri este una foarte bună, cu mari şanse Firma noastră îşi propune ca în cel mai scurt timp să ajungă l saloanelor de bronzare organică dar şi a saloanelor care oferă masaje i nerea corporală din Timş oara prin calitatea şi diversitatea serviciilor oferite clienţ ilor.

Upload: tyna-andarda

Post on 22-Jul-2015

2.326 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Sinteza afaceriin oraul Timisoara exist momentan un singur salon care ofer servici de bronzare natural, numit i bronzare organic i 7 saloane care ofer exclusiv servicii de masaj. Noi dorim s deschidem un salon care ofer cele doua tipuri de servici incluse. Un salon cu bronzare organic i masaje de intreinere. Societatea va avea un numr de 1 terapeut care s lucreze la partea de bronzare organic, 1 maseur, care trebuie s aibe specializri pentru cel puin 2 tipuri diferite de masaj, 1 receptioner si un contabil part-time. Managerul societii va fi chiar patronul acesteia. Un avantaj important al afacerii noastre este reprezentat de posibilitatea de a recruta for de munc cu pregatire profesional foarte bun la nite costuri moderate, angajaii, ns trebuie s aib cel puin 2 ani de experien, in cazul maseuru-lui, si 1 an de experien n cazul bronzrii organice, lucru care poate fi n avantajul societii ntruct ei i pot face pe clienii lor personali s devin clieni ai salonului. Resursele necesare pentru iniierea i derularea afacerii au fost apreciate la 60.000 de lei. Toata suma este oferit de proprietarul salonului. n urma previziunilor realizate pe primul an de afacere, rezult c ideea de afacere este una viabil, investiia iniiala putnd fi recuperat n scurt timp Rezultatele estimate (n condiii pesimiste) pentru aceast afacere, vin s susin faptul c ideea acestei afaceri este una foarte bun, cu mari anse de reuita n viitor. Firma noastr i propune ca n cel mai scurt timp s ajung lider pe piaa saloanelor de bronzare organic dar i a saloanelor care ofer masaje de ntreinerea corporal din Timoara prin calitatea i diversitatea serviciilor oferite clienilor.

4

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA AFACERII1.1. Denumirea firmei/ statutul juridic i domeniul de activitate Societatea ce va fi nfiinat se va numi SC BEAUTY & STYLE SRL i va fi persoan juridic roman avnd statutul de societate cu rspundere limitat cu capital integral privat. Domeniul de activitate n care va aciona societatea este cel al ntreinerii corporale,mai exact bronzarea organic, care este i brozarea anti-age i este 100% sigura, i cel al masajelor, ce are ca obiecte principale de activitate prestarea serviciilor de masaj de relaxare, anticelulitic, masaj terapeutic. Capitalul social total al societaii va fi de 60 000 lei, aportul fiind deinut de ctre managerul firmei.

5

CAPITOLUL 2. VIZIUNEA, MISIUNEA I OBIECTIVELE STRATEGICE2.1. Viziunea companiei SC BEAUTY & STYLE SRL dorete s le induc clienilor si ideea potrivit creia ofer cele mai diverse i de calitate modalitati de bronzare naturala dar si cele mai de calitate masaje.

2.2. Misiunea companiei Oferirea serviciilor de cea mai bun calitate pentru satisfacerea clienilor. Depirea permanent a ateptrilor mereu crescnde ale clienilor, desfurarea activitii n conformitate cu cele mai nalte standarde de etic profesional.

2.3. Obiectivele strategice Recuperarea investiiti n cel mult 18 luni; Atingerea i meninerea unor standarde de calitate a produselor conform ISO 9001:2000; Fidelizarea unui numr cat mai mare de clieni precum i cstigarea poziiei de lider de pia n urmatorii 3 ani ; Asigurarea pozitiei competitive pe pia.

2.4. Analiza SWOT O modalitate de sintetizare a diagnosticului i a planului strategic al ntreprinderii este reprezentat de analiza SWOT, care cuprinde pe de o parte analiza mediului (analiza extern) iar pe de alt parte, analiza situaiei proprii (analiza intern) cu punctele forte, punctele slabe, oportunitile i ameninrile existente i impactul acestora asupra strategiei i activitii societii.

Puncte forteUn prim punct forte este reprezentat de lipsa concurenei n ora, numrul saloanelor de bronzare organic este foarte mic, existand doar unul in oraul Timisoara, iar cele al saloanelor de masaj la fel, numarul lor fiind de 7, ele sunt de dimensiuni foarte mici i care prezint o ofert extrem de limitat. Bronzarea Organica este profesional conceputa pentru a evita orice pierdere de solutie. Astfel: - Nu se poate pulveriza o cantitate prea mare pe client. Nu sunt riscuri de patare; - Nu murdarete zona din jur. Tehnologia utilizat impiedica excesul i murdria; - Nu sunt scurgeri care s produc murdarie pe jos sau pe mainile terapeutului. Deinerea unui spaiu necesar derulrii activitii, nemaifiind nevoie astfel de inchirierea ori cumprarea unui spaiu nou. Amplasamentul foarte bun al spaiului deinut de ctre manager, acesta situandu-se la etajul 1 al imobilului situat n zona Olimpia, Timisoara, foarte aproape de Complexul Studenesc. 6

Numrul anual foarte ridicat al absolvenilor, al seciei de balneofiziokinetoterapie din cadrul Facultii de Medicina Timioara care au domiciliul stabil in Timisoara, care doresc sa practice aceasta meserie.

Puncte slabeCancerul este unul dintre punctele slabe ale societatii tot mai des vehiculate, toate fenomenele legate de acesta beneficiind de un interes crescut. Astfel din ce in ce mai vehiculat in toata lumea este termenul de Sunshine Vitamin - Vitamina razei de soare. Perioada delicat din punct de vedere economic n care ne aflm n clipa de fa. Perioada de timp necesar pentru promovarea salonului, costurile pentru publicitate. Perioada de timp necesar pentru atragerea clienilor i pentru fidelizarea lor. Lipsa experienei managerului n acest domeniu i a problemelor specifice unei asemenea afaceri.

OportunitiNumarul persoanlelor de sex feminin dar si masculin care isi doresc in orice perioada a anului sa aibe o culoare frumoasa a tenului fara a se expune razelor ultravilotete, care in timp imbatraneste piele si poate duce la aparitiea cancerului de piele. Bronzarea organica este 100% naturala si nu se realizaza cu ajutorul razelor ultraviolete ci se bazeaza pe un complex de plante natural care un afecteaza pielea ci o ajuta. Masajul reprezinta o modalitate de relaxare de care fiecare dintre oameni are nevoie cel putin o data pe luna pentru a-si crea o stare psihic bun, relaxat pentru a-i putea rezolva cu luciditate i calm mai apoi probleme aprute. Redresarea economic evident a oraului n ultimul an. Cheltuieli de start-up sunt relativ reduse, dat fiind faptul c mijloacele de productie, reprezentate de echipamentele i mobilierul necesar sunt n mare parte disponibile la preuri moderate i cheltuielile cu materiile prime i materiale sunt reduse, costurile principale pe termen mediu i lung fiind reprezentate de salariile personalului.

Ameninri, riscuriPosibilitatea apariiei ntr-un viitor a unor fime n domeniu ce vor ncerca s intre pe segmentul de pia al firmei noastre datorit lipsei concurenei. Creterea neateptat a preurilor la furnizori, a materilor prime. Eventuale scderi ale fortei economice a Romaniei in urma crizei financiare care ar putea duce la o scadere a ncasrilor deoarece segmentul din care face parte aceasta afacere nu se refer la bunurile si serviciile de prima necesitate. Aparitia unor noi tehnologii mai avansate care ar duce la noi investitii pentru a rmane la un nivel profesional cat mai ridicat.

7

CAPITOLUL 3. PRODUSELE, PIAA I CONCURENAToti ne-am dori ca i pe timp de iarna sa fim la fel de bronzati ca vara. Cei care schiaza chiar au noroc, fiindca nu de puine ori se ntorc de la munte cu obrajii aramii. Ceilali apeleaz la solarium sau, in cazul femeilor, incearca sa pcleasc prin pudre i fonduri de ten bronzante. Aparatul de Bronzare Organica este profesional, conceput pentru a evita orice pierdere de soluie. Astfel: Formula loiunii de bronzare este de-a dreptul magic. ntinderea pe corp este uniform, fr pete sau dungi. n plus ofer o stralucire de invidiat pielii. La care se adauga efectul antiimbatranire pe care l confer. Din cele mai vechi timpuri masajul a fost cunoscut ca o activitate terapeutic. Masajul a fost folosit de oamenii primitivi. Evident c netezirea, fricionarea i frmntatul locului dureros a fost pur instinctiv. El a fost practicat n cele mai timpurii stadii de dezvoltare a medicinii tradiionale. S-a constatat c multe secole n urm masajul a fost folosit cu scop terapeutic de popoare care triau pe insulele din Pacific.

Desi exista foarte multe tipuri de masaj, toate mprtesc aceleai principii fundamentale: circulaia sngelui: pentru sntatea tuturor prilor trupului este necesar o circulaie corect a sngelui; tensiunea acumulat n muschi sau esuturi poate impiedica circulatia determinand acumularea de toxine la nivel tisular conducand la producerea bolilor; miscarea fluidului limfatic: sistemul limfatic este aproape tot la fel de intins ca si cel sanguin; circulatia acestuia are rol in eliminarea toxinelor; eliminarea toxinelor; eliminarea tensiunii musculare; stimularea imunitii; stimularea bunei funcionri a sistemului nervos; reducerea stresului; integrare psiho-somatic. 3.1 Tipuri de bronzare i masaje 3.1.1. Bronzarea Organic

Aparatul de Bronzare Organic este profesional, conceput pentru a evita orice pierdere de soluie.Astfel: - Nu se poate pulveriza o cantitate prea mare pe client. Nu sunt riscuri de ptare. - Nu murdarete zona din jur. Tehnologia utilizat mpiedic excesul i murdaria - Nu sunt scurgeri care s produc murdarie pe jos sau pe minile terapeutului. 8

Bronzul perfect se obine in doar 3 pai: 1. EXFOLIEREA. Terapeutul va folosi un exfoliant pentru a obine o piele curat i uniform. Exfolierea prelungete viaa bronzului. Nu se aplic pe corp crem, parfum, deodorant sau make-up inainte de sedina de bronzare. 2. PULVERIZAREA. Terapeutul va pulveriza loiunea de bronzare pe ntreg corpul cu ajutorul unui pistol special. Soluia organic de bronzare pe baza de DHA va adera la piele instantaneu. Efectul total al bronzrii se poate vedea dupa 8 ore de la pulverizare. 3. FINALIZAREA. Dupa aplicarea loiunii, terapeutul va folosi pistolul special pentru a usca loiunea. Astfel nct la ncheierea sedinei de bronzare, clientul se poate mbraca linistit, cci soluia va fi complet uscat i nu va pta hainele. Lotiunea de bronzare conine o formula aparte, care ptrunde imediat n piele, nu rmne la baza ei. Nu vei avea niciodat senzaia de gras sau lipicios - atat de des ntalnita n cazul cremelor de bronzare. Formula lotiunii de bronzare este de-a dreptul magica. ntinderea pe corp este uniform, fr pete sau dungi. n plus ofer o strlucire de invidiat pielii. La care se adaug efectul antimbatranire pe care l confer. Este cea mai sigur i sntoas metod de bronzat!

3.1.2. Masajul Masajul de relaxare

Este un masaj general, al ntregului corp, care are ca scop eliminare rapid a oboselii, relaxarea muscular i generare a unei stari generale bune. Este extrem de eficient n cazul strilor de oboseal accentuat. Masajul nu este unul brutal sau dureros asa ca va puteti lasa corpul sa pluteasc. Masajul de relaxare se efectueaz, de 9

regul, cu uleiuri sau creme parfumate, care stimuleaz starea de bine si relaxarea, conform aromoterapiei. Este recomandat tuturor persoanelor sntoase, indiferent de vrst, care doresc sa si mentina starea de sanatate si sa previn mbolnvirea. Cum afecteaza stresul starea de sntate? Relaia dintre stres i boal este un punct de interes pentru toti cei preocupati de mentinerea sntaii. Stresul determin eliberarea de hormoni ce creeaz vasoconstrictie i diminuarea circulaiei. Afectat de stres, inima lucreaz mai din greu, respiraia devine mai rapid i superficial, iar digestia se ncetinete. Aproape toate procesele corporale degenereaz. Studiile prihosomatice arat modul n care factorii de stres pot cauza migrene, hipertensiune, depresie, unele ulcere peptice etc. Cercettorii au estimat ca 80 la suta din boli sunt legate de stres. Terapia calmant si relaxanta prin masaj poate ajuta contracarind toate aceste efecte. Masajul anticelulitic

Este una din cele mai bune solutii de a scapa de coaja de portocal. Acest tip de masaj se efectueaz local, in zonele afectate. Masajul se face de obicei pe solduri, picioare, fese, abdomen. Se folosesc creme reductoare sau uleiuri specifice, pentru a spori efectul anti-celulita. Influenele masajului anti-celulita asupra organismului se explic n bun msur prin aciunea direct asupra straturilor superficiale ale corpului. Cu ajutorul acestui masaj se stimuleaza supletea si elasticitatea pielii si a tesuturilor subcutanate si se activeaza circulatia sangelui. Trebuie s tineti ns cont de faptul c masajul anticelulitic nu este un masaj de relaxare - se actioneaz insistent, uneori chiar dureros, asupra zonelor afectate de celulita. Rezultatele masajului anticelulitic : Netezirea si ndreptarea pielii. Micsorarea circumferintei corporale si accelerarea disparitiei grasimilor suplimentare. Acest efect se masoar n centimetri. Diminuarea i dispariia celulitei. Dezintoxicare intensiva a organismului. Intensificarea circulatiei sanguine. nlaturarea depunerilor minerale suplimentare.

10

Reflexoterapia

Activeaz functiile defensive ale organismului i are un efect pozitiv asupra sistemului endocrin. Reflexoterapia este o metod complexa de tratament ce presupune utilizarea degetelor pentru a influena punctele biologice active de pe corp, care sunt situate n zonele de concentrare a terminatiilor nervoase, picioarele. Prin atingerea punctelor nervoase responsabile de diverse pri ale corpului uman, reflexoterapia poate corecta anumite boli si afectiuni ale corpului rezultate pe fond nervos. Nu are contraindicatii sau efecte secundare, iar unii medici o considera o metoda auto-suficienta de tratament pentru diverse boli. n plus este folosit pentru diagnosticarea bolilor organelor interne, caci prin atingerea punctelor nervoase responsabile pentru diverse organe se poate determina care sunt zonele cu probleme din corp. 3.1.3. Tarife pentru masaj Masaj relaxare 40 Lei / edina (50 min) Abonament de 10 edine: 350 Lei Masaj anticelulitic 40 Lei /edina (50 min) Abonament de 10 edine: 350 Lei Reflexoterapie 40 Lei / edina (50 min) Abonament de 10 edine: 350 Lei 3.2. Piaa Analiza clienilor poteniali i a segmentului de pia Cresterea uoar a veniturilor romanilor de pn acum un an a determinat o cretere a interesului acestora catre satisfacerea unor nevoi de ordin secundar. Acest afacere este foarte vulnerabil la oscilatiile veniturilor populatiei i, oricum, n Romnia abia acum este pe cale s se formeze o minima cultur n ceea ce privete saloanele de masaj i bronzarea organic care devine din ce n ce mai cautat de catre femeile care doresc sa detin o piele bronzat i tonifiat pe tot parcursul anului. Cea mai mare parte a clientilor saloanelor de acest tip, respectiv peste 90% dintre acestia, sunt femei. n ceea ce priveste varsta acestora, aproape toti se incadreaza in intervalul 18-45 de ani,. De regula, acestia au studii superioare si venituri peste medie. In ceea ce priveste veniturile clientilor, exista o mare discrepanta intre cei care frecventeaza saloane de lux, pozitionate ultracentral, si cei care au fost fidelizati de unitatile mici, cu dotari 11

mai putin pretentioase, amplasate, de regula, in apartamente de bloc. O categorie aparte de client este reprezentata de managerii de top si midlle management-ul de la multinationale care primesc printre bonificatii si abonamente la saloanele de masaj. 3.3. Concurena n Timioara exist n prezent un salon care ofera servicii de bronzare organica si 7 saloane care ofer exclusiv servicii de masaj, ns n nici unul dintre aceste saloane, gama de servicii oferite nu este la fel de divers i lucrul cel mai important, calitatea serviciilor nu este pe msura ateptrilor clienilor, ceea ce i determin pe acetia la renunarea satisfacerii acestor categorii de nevoi. 3.4. Strategia de marketing Un element important n ceea ce privete strategiile de marketing, promovarea unor principii de viata armonioasa, amenajarea unui spatiu intim n care s poat fi purtate discutii cu fiecare client. Salonul de masaj este o afacere in care relatia cu clientii este puternic personalizata, se creeaza legaturi benefice si astfel numarul clientilor sporeste prin chiar recomandarile acestora. Pentru promovarea eficienta a salonului trebuie delimitat, inca de la inceput, publicul int, care, de regul, este format din persoane cu venituri peste medie, promovarea viznd, n mod special, acest grup. n funcie de situaia concret, segmentul de clieni poate cuprinde i persoane cu venituri mai mici; n acest caz promovarea va ine cont, evident, de acest lucru. n faza incipient, promovarea verbal are un rol esenial n atragerea clientelei. De asemenea, pe langa un site de internet, se poate recurge la mijloace de promovare ieftine (leaflet-uri, afie stradale n apropierea unitii) sau la anunuri n presa local. Succesul unui salon depinde foarte mult i de locaia pe care o are. O locaie bun ar fi pe o artera foarte circulat din ora, sau n interiorul mall-ului. Recomandarea este instrumentul cel mai bun de marketing al unui salon. Nite clieni satisfcui i pot aduce ali clieni, lucru care poate contribui la fidelizarea acestora, i implicit la creterea veniturilor salonului. Este important deasemenea s se creeze i s se menin o bun reputaie i imagine prin investirea n tehnologie i produse de ultim generaie. Se dorete ca toate serviciile oferite s fie de cea mai mare calitate. Pentru acest lucru se va recruta personal specializat, maseur-ul fiind obligat s aib calificare pentru cel puin 2 tipuri de masaj i s aib experien de minim 2 ani, iar teraputul pentru bronzarea organica sa aiba minin un 1 ani de exprienta. Tarifele vor fi calculate dup metoda costului total, adic, unui cost total, format din costuri variabile i costuri fixe, i se adaug o marj de profit calculat ca procent din costul total.

12

CAPITOLUL 4. MANAGEMENTUL I RESURSELE UMANE ALE SOCIETIIManagerul societii este cel care va conduce i reprezenta ntreprinderea n relatiile cu tere persoane fizice i juridice i n faa organelor i instituiilor din Romania. Pentru derularea activitii societii organigrama ntreprinderii va conine: 1 Manager general care va fi i patronul societii 1 Contabil (part time) 1 Recepioner 1 maseur, specializat n cel puin 2 tipuri diferite de masaj i cu minim 2 ani de experien 1 terapeut cu experienta de minim 1 an n ceea ce privete recrutarea personalului trebuie avute n vedere urmtoarele aspecte: - identificarea si atragerea unui numar cat mai mare de candidati pentru a se asigura necesarul numeric si calitativ de candidati; - asigurarea concordantei intre activitatile de recrutare ale organizatiei si valorile si strategiile acesteia; - luarea in considerare a obiectivelor avute in vedere dupa angajarea personalului, inclusiv efectele post-recrutare; - atitudinea fata de candidati: acestia sunt priviti ca o marfa ce trebuie cumparata sau drept indivizi ce trebuie identificati sau atrasi (abordarea de marketing); - realizarea recrutarii de personal intr-un timp cat mai scurt si cu cele mai mici cheltuieli posibile. 4.1. Planul de salarizare Stabilirea politicii salariale are n vedere doua considerente: un considerent al firmei i un altul al angajailor. Cel al salariailor se refer la catiguri cat mai mari. Din punct de vedere al firmei, determinarea sistemului de salarizare trebuie s urmreac satisfacarea mai multor condiii: costurile s fie ct mai mici, maximizarea motivaiei angajailor, evitarea diferitelor forme de manifestare a nemulumirilor angajailor. Pentru acest lucru, am acceptat ca sistemul de salarizare s fie unul corespunztor pentru fiecare categorie de salariat n parte, i anume dup pregtirea pe care o are i n funcie de complexitatea postului. Negocierea salariilor se face la recrutarea personalului. Planul de salarizare Nr crt 1. 2. 3. 4 Categorie salariat Contabil Recepioner Maseur Terapeut Nr. Persoane 1 1 1 1 Salariu brut individual(lei) 500 800 35%din veniturile realizate individual 800

13

CAPITOLUL 5. INVESTIII NECESARE5.1. Infruastructur i echipamente Spaiul necesar desfurrii activitii societii este asigurat de ctre managerul firmei prin punerea la dispoziia firmei a unui spaiu cu suprafa de 60 de mp, la etajul 1 al imobilului situat n zona Olimpia, Timisoara. Spaiul va fi mprit cu ajutorul unor perei despritori n 3 ncperi distincte, n prima urmnd a fi recepia salonului, iar celelalte 2 ncperi vor fi amenajate una pentru realizarea masajelor iar cealalta pentru bronzarea organica. Necesarul de mobilier ce urmeaz a fi achiziionat este urmtorul: 1 mobilier birou recepie 2 scaune birou 3 etajere 3 cuiere Echipamentele necesare desfurrii activitii sunt: Cort pentru Bronzarea DHA (Bronzare Organica) Spary pulverizator pentru bronzarea organica 1 masa profesionista pentru masaj 1 cabina de du 2 casetofoane prosoape cearafuri pentru mesele de masaj lapi de unic folosin uleiuri i crme 1 PC 1 imprimant 1 telefon fix + fax

14

Tabel cu necesarul de mobilier i echipamente : Nr. crt. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. Denumire Mobilier birou recepie Scaune birou Etajere Masa profesionista pentru masaj Cabina de du Casetofoane Prosoape Cearafuri pentru mesele de masaj Slapi de unic folosin Cuiere PC Imprimant Telefon fix + fax Cort pntru bronzare organica Spary pulverizator TOTAL Uniti 1 2 3 1 1 2 50 25 100 3 1 1 1 1 1 Pre unitar 400 70 100 1.000 850 150 8 9 1 60 1.200 100 200 700 300 Valoare(lei) 400 140 300 1.000 850 300 400 225 100 180 1.200 100 200 700 300 6.395

5.2. Soluie pentru bronzare organic i uleiuri pentru masaj Saluie pentru bronzare organic

Soluia de bronzare organic cu DHA este cea mai popular soluie de bronzare din ntreaga lume, fiind foarte apreciat atat de consumatorii finali ct si de proprietarii de saloane. Are o singur nuan iar o intensitate mai nchisa se poate obine prin aplicarea a doua straturi de soluie. Este cea mai spectaculoas culoare de bronz existent acum pe pia insa are i alte avantaje majore: se aplic uor, cu orice aparat de bronzare, nu are consisten lipicioas, nu rmne la suprafaa pielii, nu se duce cu pete, nu are un miros neplcut. 15

Necesarul de solutie pentru bronzare organic Nr. Crt. 1. Tipul soluie Solutie bronzare organica cu DHA TOTAL Cantitate (1000ml) 2 Pre unitar(lei) 70 Valoare(lei) 140 140

Uleiuri pentru masaj : Ulei cu miere

Mierea, n afar de 80% zahr, mai conine 190 de feluri de substane nutritive, resurse minerale, proteine, aminoacizi, enzime, hormoni, vitamine de origine vegetala, precum si alte substante. Este produs din substane farmaceutice. Nu conine componente artificiale pentru culoare sau aroma, si nici substante de origine animala. Este recomandat oricrui tip de ten. Ulei cu lavanda

Se recomand la tratarea multor boli ale copiilor, vindeca lin i fr efecte secundare. Se recomand n special persoanelor cu probleme dermatologice. Este potrivit att pentru masaj corporal, ct si pentru cel facial. Este produs din substane farmaceutice, nu conine componente artificiale pentru culoare sau arom, nici substane de origine animal. Se recomand pentru orice tip de ten. Ulei cu ment i rozmarin Menta relaxeaz muschii ncordati, calmeaza durerile musculare si vindeca arsurile solare. Uleiul de rozmarin stimuleaz circulatia sangelui, calmeaza durerile, inflamatiile si umflaturile provocate de artrita, amelioreaza crampele musculare, fiind un remediu foarte bun pentru orice fel de luxatie sau ran.

16

Ulei cu Aloe Vera

Uleiul este bogat n vitamine, resurse minerale, aminoacizi i enzime. Conine mai mult de 200 de substante active. Este produs din substante farmaceutice, se recomand pentru orice fel de probleme dermatologice. Uleiul de masaj cu aloe vera este recomandat atat pentru masaj corporal, cat si pentru masaj facial. Necesarul de ulei pentru o lun Nr. Crt. 1. 2. 3. 4. Tipul uleiului Ulei cu miere Ulei cu lavand Ulei cu ment i rozmarin Ulei cu Aloe Vera TOTAL Cantitate (1000ml) 1 1 1 1 Pre unitar(lei) 40 38 39 38 Valoare(lei) 40 38 39 38 147

5.3. Creme pentru masaj 1. Crem de masaj pentru fermitatea pielii cu extract de alge albastre

Extractul de alge albastre este bogata n vitamine i minerale reechilibreaza continutul de apa a celulelor si intensifica functionare lor. Este potrivita pentru fermitate faciala si corporala. Se recomanda pentru orice tip de ten. 2. Crem de masaj nutritiva cu extract din germeni de grau si sambure de struguri

Crema de masaj cu continut bogat n componente active,cu un procentaj ridicat de vitamina Este intens nutritiv si hidratanta ajuta la mentinerea aspectului tanar si 17

sanatos al pielii,accelereaza circulaia sanguin ,ntrete tesutul conjunctiv si regenereaz celeulele epidermei. Aceasta crem este recomandat n special pentru pielea uscata si dezhidratat este ideal pentru masaje corporale si faciale. 3. Crema de masaj pentru elasticitate cu efect anticelulitic

Este o crem bogat n agente de origine naturale de utilizare profesional, cu miros de scorioar. Vitaminele si extractiile vegetale in forma liposomica patrund usor in piele si dezvolta efectul chiar in celula vitala a tenului, astfel revitalizand pielea. Pe suprafata elastica, plina si intinsa a pielii ridurile treptat se reduc. Intensifica vitalitatea tenului si mentine echilibrul hidro-lipidic. Necesarul de crem pentru o lun Nr. Crt. 1. Tipul cremei Crem de masaj pentru fermitatea pielii cu extract de alge albastre Crem de masaj nutritiva cu extract din germeni de grau si sambure de struguri Crem de masaj pentru elasticitate cu efect anticelulitic TOTAL Cantitate (1000ml) 1 Pre unitar(lei) 32 Valoare(lei) 32

2.

1

30

30

3.

1

33

33 95

18

CAPITOLUL 6. PREVIZIUNI FINANCIARE6.1. Previziunea veniturilor n aceast afacere, sursele de venit sunt bronzarea organica, masajul de relaxare, masajul anticelulitic si reflexoterapia. Pentru previziunea tuturor veniturilor, n estimrile iniiale ne-am referit la un post de munc, care desfoar o activitate pe o durat de 8 ore pe zi, prezentnd pentru fiecare surs distinct de venit serviciile considerate reprezentative. Estimrile care reflect un nivel minim posibil al realizrilor, sunt calculate la un grad de utilizare a timpului de munc de 60%. ntr-o zi de lucru se previzioneaz urmtoarele venituri: Previziunea venituri din masaj Nr. Crt. 1. 2. 3. Tipul masajului Nr masaje/zi Masaj de relaxare 2 Masaj anticelulitic 3 Reflexoterapie 2 TOTAL Tarif/masaj 40 40 40 Venituri/zi 80 120 80 280

Previziunea venituri din bronzare organic Nr. Crt. 1. Bronzare organica Nr bronzare organica/zi Bronzare organica 10 TOTAL Tarif/bronzare 40 Venituri/zi 400 400

Total venituri din bronzare si masaje pe zi: 400 + 280 = 680 lei/ zi Previziunea veniturilor firmei pe zi, lun i an calendaristic Aadar, apreciem c minim 680 lei pot reprezenta veniturile obinute de toti angajatii din masaj si bronzare organica, n 8 ore de munc. Odat cu creterea gradului de utilizare a timpului de munc se apreciaz c se pot obine de ctre aceleasi persoane venituri de pn la 920 lei n 8 ore. Previziunea veniturilor firmei pe zi calendaristic Venituri pe post de munc / 8 ore(lei) Varianta Varianta pesimist Optimist 680 680 19 920 2 920 Numr angajai

Nr. crt.

Natura venitului

1.

Venituri din bronzare si masaje Total

ntr-o sptmn se consider 6 zile lucrtoare.. n aceste condiii se previzioneaz c: Varianta optimista : 920 lei * 6 zile = 5.520 lei/ sapt. Varianta pesimista : 680 lei * 6 zile = 4.080 lei/spt. Veniturile lunare sunt: Varianta optimista : 5.520 lei/ sapt * 4 = 22.080 lei/luna Varianta pesimista : 4.080*4 = 16.320 lei/ luna Veniturile anuale sunt: Varianta optimista : 22.080 lei/luna * 12 = 264.960 lei Varianta pesimista : 16.320*12 = 195.840 lei 6.2. Previziunea cheltuielilor Estimarea cheltuielilor se va face pe diferite categorii de costuri, aa cum au fost identificate la nivelul acestei societi comerciale. Aadar, principalele categorii de cheltuieli sunt: Cheltuieli directe: - Cheltuieli cu materiale; - Cheltuieli cu salarii directe ; Cheltuieli indirecte - Cheltuieli cu utilitile (ap, energie electric, telefon, internet) ; - Cheltuieli cu amortizrile - Cheltuieli cu materiale indirecte - Cheltuieli cu promovarea - Cheltuieli cu salariile indirecte

Previziunea costurilor cu materialele directe din servicii de masaj Costuri unitare (lei) 3 4 3 Costuri materiale directe estimate (lei) 6 12 6 24

Nr.crt. 1. 2. 3.

Denumire serviciu Masaj de relaxare Masaj anticelulitic Reflexoterapie TOTAL

Frecven serviciu 2 3 2

20

Previziunea costurilor cu materialele directe din servicii de bronzare organic Costuri unitare (lei) 3 Costuri materiale directe estimate (lei) 30 30

Nr.crt. 1.

Denumire serviciu Bronzare organic TOTAL

Frecven serviciu 10

Costuri totale 30 + 24 =54 Apreciem c minim 54 de lei pot ajunge costurile cu materiale directe ale unui terapeut si ale unui maseur. Odat cu creterea gradului de utilizare a timpului de munc se apreciaz c se acestea pot ajunge pn la 100 lei. ntr-o sptmn se consider 6 zile lucrtoare.. n aceste condiii se previzioneaz c: Previziunea costurilor totale cu materialele directe pe zi, lun i an calendaristic Varianta optimista : 54 lei * 6 zile = 324 lei/ sapt. Varianta pesimista : 100 lei * 6 zile = 600 lei/spt. Veniturile lunare sunt: Varianta optimista : 324 lei/ sapt * 4 = 1.296 lei/luna Varianta pesimista : 600 lei/ sapt *4 = 2.400 lei Veniturile anuale sunt: Varianta optimista : 1.296 lei/luna * 12 = 15.552 lei Varianta pesimista : 2400 lei/luna *12 = 28.800 lei 6.2.1. Previziunea costurilor cu salarii directe Nivelul brut lunar al salariilor personalului direct productiv, pentru primul an de activitate se obine astfel: Varianta pesimista: 35% * 680 = 238 lei/zi*6 = 1.428 lei/sapt 1.428 * 4 = 5.712 lei/luna 5.712 * 12 = 68.544 lei/an Varianta optimista: 35% * 920 lei = 322 lei/zi * 6 = 1.932 lei/sapt 1.932 lei/sapt * 4 = 7.728 lei/luna 7.728 lei/luna * 12 = 92.736 lei/an

21

-

Costurile lunare generate de salariile brute ale angajatiilor, la nivelul firmei sunt: contributile la asigurarile sociale CAS: 20,8% contributiile la asigurarile de sanatate CASS: 5,2% contributiile la fondul de somaj CFS: 0.5% indemnizatii i concedii medicale 0.75% fond garantare creante 0.25% comision 0,75% la ITM: 0.75% contributia la fondul de accidente: 0,15 % Total: 28,4% Apreciem nivelul costurilor cu salariile brute lunare i celelalte cheltuieli generate de salariaii direci la nivelul firmei, astfel: Varianta pesimista: 5.712 lei/luna *1,284 = 7.335 lei Varianta optimista: 7.728 lei/luna * 1.284 = 9.923 lei

6.2.2. Previziunea costurilor cu salarii indirecte Personalul indirect productiv al societii este format dintr-un recepioner i un contabil, angajat part-time. Salariul brut pentru receptioner va fi de 800 lei/lun. Avnd n vedere i celelalte contribuii obligatorii ale firmei, rezult: 800*1,284 = 1027,2 lei/lun Colaboratorii externi pe care i va contracta societatea se refer la serviciile de contabilitate. Acestea vor fi remunerate cu 500 lei/lun. 6.2.3. Previziunea costurilor cu amortizrile Mijloacele fixe ale firmei sunt reprezentate de mobilierul ce va fi achiziionat. Nr. crt. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Denumire Mobilier birou recepie Scaune birou Etajere Masa profesionista pentru masaj Cabine de du Cuiere Cort bronzare organica Pulverizator spay TOTAL 22 Uniti 1 2 3 1 1 3 1 1 Pre unitar 400 70 100 1.000 850 60 700 300 Valoare(lei) 400 140 300 1.000 850 180 700 300 3.870

Conform ofertei de preuri alese , valoarea total a mobilierului inclusiv TVA este de 3.870 lei. Mobilierul are o durata normal de funcionare cuprins ntre 7-15 ani. Alegem ca durat normal de funcionare 8 ani. Utilizand amortizarea liniar, rezult o valoare a amortizarii lunare a mobilierului de 173,38 lei. Calculele efectuate sunt prezentate mai jos Valoarea fara TVA a mobilierului 3 870:1,24 = 3120.96 lei Amortizarea lunar 3120.96 /18 = 173.38 lei Cheltuielile de amenajare a spaiului le estimm la aproximativ 33.000 lei. Acestea se vor amortiza n primul an. Am apreciat ca necesare costuri de 550 lei / mp. Rezult astfel: 550 lei /mp * 60mp = 33.000 lei 6.2.4. Previziunea costurilor cu utiliti Pentru cheltuielile privind utilitile (apa, energie electrica,gunoi, internet) apreciem un tarif mediu lunar de 800 lei.

6.2.5. Previziunea costurilor cu promovarea Pan n momentul n care firma va reui s i fidelizeze clienii, se consider ca fiind deosebit de importante demararea unor aciuni specifie de promovare a acesteia,de cunoatere de ctre potenialii clieni de serviciile pe care le ofer. Astfel c pe o perioad de 6 luni de zile, se intenioneaz s se difuzeze potenialilor clieni, brouri ce vor conine informaii despre serviciile oferite de salon. De asemenea n primele 3 luni vor fi lipite afie publicitare cu salonul de masaj in zonele cu trafic mare al populatiei. Estimm c este nevoie de o sum de 1.000 de euro pentru bugetul de promovare a serviciilor salonui n primul an, iar n urmatorii patru ani de cate 300 de euro.

6.2.6. Previziunea altor costuri indirecte n aceast grup includem: costurile cu splatul rufelor (prosoapelor,cearceafurilor etc.); Am apreciat c n medie 5 kg de rufe sunt folosite zilnic. Pentru serviciile de splare avom apela la o firm specializat. Tarifele pentru aceast cantitate este in medie de 25 lei ( aproximativ 5 lei/kg). Rezult c ntr-o sptmn costurile cu splatul rufelor sunt: 6 * 5 = 30 lei iar ntr-o lun: 30 * 4 = 120 lei alte costuri, nedetaliate mai sus sau neprevzute; Pentru aceast categorie prevedem costuri de aprox. 100 lei /lun. 23

-

-

6.3. Bilan previzionat Bilanul previzionat este instrumentul cu ajutorul cruia se estimeaz structura patrimoniului unei ntreprinderi la finele unei perioade de timp, interval de timp care este de regul un an de zile si care face obiectul planificrii financiare. Bilan iniial previzionat Activ A. Active imobilizate (1+2) 1. Imobilizri necorporale cheltuieli de constituire cheltuieli de amenajare a spaiului 2. Imobilizri corporale mobilier B. Active circulante (3+4) 3.t 3. Stocuri - materiale consumabile, - obiecte de inventar - 4. Alte active circulante - Disponibiliti n conturi la bnci - Disponibiliti n numerar TOTAL ACTIV (A+B) 20.000 638 TOTAL PASIV (A+B) 60.000 60.000 Pasiv A. 38.020 Capital propriu (1+2) 1. Capital social B. Datorii (1+2) 33.300 1. Furnizori 300 33.000

52.138 52.138 7.862 7.862

4.720 4.720 21.980 1.342 392 950 20.638

24

Bilan previzionat dup primul an de activitate Activ A. Active imobilizate (1+2) 1. Imobilizri necorporale cheltuieli de constituire cheltuieli de amenajare a spaiului 2. Imobilizri corporale mobilier B. Active circulante (3+4) 3. 3. Stocuri - materiale consumabile, obiecte de inventar 4.Alte active circulante - Disponibiliti n conturi la bnci - Disponibiliti n numerar TOTAL ACTIV (A+B) 487 TOTAL PASIV (A+B) 92.963 92.963 Pasiv C. 38.040 Capital propriu (1+2) 1.Capital social 33.000 2. Profit net D. Datorii (4+5+6) 300 3. Furnizori 4. Impozit pe profit 33.000 4.740 4.740 54.923 5.436

49.587 100 49.487 43.376 33.950 9.426

5.436 49.487 49.000

25

CAPITOLUL 7. INDICATORI DE PERFORMANCifra de afaceri Cifra de afacei reprezint principalul indicator al activitii firmei. Ea constituie n sine unul din cele mai importante obiective strategice ale organizaiilor de afaceri. CA este principala form de venit a ntreprinderii. Indicatorul exprim veniturile obinute din vanzarea produciei i a mrfurilor. Reprezint volumul total al afacerii firmei, evaluate la preul pieei. Cifra de afaceri cunoate mai multe forme: Cifra de afaceri total- aceasta reprezint valoarea tuturor vanzrilor Se calculeaz dup relaia: CA= q x p Deoarece nu avem producie vom avea doar preul de vanzare. CA= 195.840 lei Viteza de rotaie a activelor circulante = Active circulante / CA*365 = 54923/195.840 *365 = 102,363 Marja profitului net = Profit net/CA*100 = 49487/195840 *100 = 92,23 % Rentabilitatea capitalului propriu = Profit net/Capital propriu*100 = 49487/49587*100 = 99,79% Pragul de rentabilitate Pragul de rentabilitate reprezint acel nivel al volumui valoric de activiate n care veniturile generate de activitatea de exploatare sunt egalate de cheltuielile de exploatare, iar rezultatul este nul. Cand se depete acest prag, activitatea ncepe s devin rentabil. Rv = CF/1 CV/ CA = 14859/1-29950/195.840 = 14858,848 lei Rata de rentabilitate a vnzrilor Acest indicator mai este denumit i marja profitului brut i msoar cu cat veniturile firmei depaesc cheltuielile, cu alte cuvinte, cat de mare este profitul obinut la fiecare leu vanzri. Se calculeaz dup relaia: Rrvz = Pb/CA*100 = 58.913/195.840 *100 = 30.08 % Rata datoriilor = Total datorii/Total active = 43376/92963*100 = 46,65 % Gradul de indatorare = Total datorii/Capital propriu = 43376/49587 = 0,87

26

CONCLUZIIAcest plan de afaceri s-a elaborat cu scopul principal de a se evalua viabilitatea unei idei de afaceri. Din analiza informaiilor prezentate se pot trage urmtoarele concluzii: Afacerea este fezabil din punct de vedere: comercial, deoarece exist o nevoie pe piaa din Timisoara a unui salon de bronzare organic si masaj modern care s mbine mai multe tipuri de masaje, realizate de personal specializat i cu experien tehnic, deoarece pe pia exist foarte muli furnizori de echipament de specialitate la nite preuri tot mai mici uman, deoarece pe piaa muncii exist personalul cu calificarea cerut pentru iniierea i extinderea afacerii. Afacerea este credibil, datorit: profitabilitii sale; aportului de capital integral privat capabilitii i seriozitii ntreprinztorilor. Rentabilitatea este maxim i profitul este unul substanial. Se poate observa acest lucru din calculele efectuate mai sus. Concluzia final este c proiectul este unul fezabil, credibil i profitabil, recomandndu-se nceperea demersurilor pentru operaionalizarea sa ntr-un termen ct mai scurt posibil.

27