piata de energie stiri 26ianuarie 2016

Upload: margareta-toderica

Post on 09-Mar-2016

217 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

stiri

TRANSCRIPT

  • Piata de energie stiri 26ianuarie 2016

    Titlul: Chirioiu: Negociem cu CE un plan de restructurare la Complexul Hunedoara,cu

    restrngerea activitii

    Agenia de tiri: Mediafax (Articole pe acelai subiect au mai publicat Agerpres, ZF Corporate) Autor: Alina Oprea

    Consiliul Concurenei sper s conving Comisia European c Oltchim a fcut progrese suficiente pentru a putea fi vndut, iar n ceea ce privete Complexul Hunedoara negociaz cu CE un plan de restructurare care prevede restrngerea activitii, potrivit preedintelui autoritii, Bogdan Chirioiu.

    "Complexul Energetic Hunedoara a primit un ajutor de urgen. n schimbul acestui ajutor de urgen, Guvernul trebuie s notifice Comisiei Europene un plan de restructurare. Aici iari suntem n discuii cu Comisia European pentru a contura acest plan care va reduce substanial activitatea complexului sau dimensiunea complexului, va rmne mult mai mic. Dar va fi un complex funcional, va putea s stea pe picioarele lui n condiii de pia. E i n insolven de cteva luni i mergem, ca i n cazul Oltchimului, n paralel, derulm n paralel procedurile naionale ale legii insolvenei cu investigaiile Comisiei Europene", a declarat luni preedintele Consiliului Concurenei, Bogdan Chirioiu, ntr-o conferin de pres.

    El a precizat c planul de restructurare este pregtit de ISPE.

    "De cnd s-a acordat ajutorul de salvare, Comisia a impus condiia separrii minelor de partea de producia de electricitate. Marea majoritate a salariailor se afl n zona de minerit, i aici vor fi dou discuii. Una: ce se ntmpl cu cele patru mine i, n al doilea rnd, ce se ntmpl pe partea de producie de electricitate, unde avem n momentul de fa formal apte grupuri, dar nu funcioneaz toate. i mai avem i pareta de distribuie energie termic", a menionat Chirioiu.

    Acesta a vorbit de progrese n cazul combinatului chimic Oltchim.

    "Pe ajutorul de stat, ne-am ndeplinit obligaiile legate de condiionalitatea ex-ante (condiionalitatea pe care Romnia trebuie s o ndeplineasc nainte de a putea accesa fondurile structurile pe noua perspectiv bugetar, n.r.). Noi eram responsabili de dou dintre aceste condiii - pregtirea funcionarilor publici, mpreun cu ANFP, i realizarea unei baze de date a tuturor ajutoarele de stat n acest an. i la 1 ianuarie a nceput s funcioneze Registrul Ajutoarelor de stat, realizat pe baza unui proiect cu fionduri structurale. Cazurile sunt cele pe

    care le tii, am companiile cu care ne luptam n ali ani, cu astea ne-am luptat i anul trecut. Am vzut progrese pe zona Oltchim, e o firm n insolven a crei perspectiv i s-a mbuntit. Dialogul e intensificat cu Comisia European pe aceste cazuri. Sperm s convingem Comisia European n cursul acestui an c la Oltchim s-au fcut progrese suficiente, compania s-a restructurat i c este viabil, s o putem vinde unui operator privat", a declarat eful autoritii de concuren.

  • Preedintele Consiliului Concurenei afirm totodat c sper s vad progrese i la CFR Marf. Compania a trecut deja printr-o restructurare, dar continu s nregistreze pierderi. n plus, n urm cu doi ani, companiei i-au fost terse datorii, cu condiia privatizrii, privatizarea ns a euat.

    "Va trebui s gsim o soluie compatibil cu legislaia european", spune Chirioiu.

    n ceea ce privete Pota Romn, autoritatea de concuren a nceput deja discuii la nivelul CE, n vederea privatizrii, situaia companiei fiind analizat n prezent de oficialii europeni.

    Titlul: Audieri parlamentare pentru efia ANRE, runda 2: s-au nscris 7 candidai

    Portal de tiri: InvesTenergy.ro

    Candidaii pentru 3 posturi cheie la Autoritatea Naional de Reglementare n domeniul Energiei ANRE mai au la dispoziie o sptmn s i depun dosraele la Comisia pentru Industrii i Servicii din Camera Deputailor. Pn acum, s-au nscris 7 persoane, i anume: Radu Ioan Pucariu director adjunct comercial al Electrica Furnizare, filiala Transilvania Sud Braov; Dumitru Chisali administrator Romgaz, expert n Petrol i Gaze; Tudor erban Director UGM Energy Trading, fost Secretar de Stat n Ministerul Economiei; Mihai Adrian Albulescu fost Secretar de Stat n Ministerul Energiei; Roman Florin Claudiu vicepreedinte al Consiliului Judeean Alba (candidat propus de PNL); Victorel Florin Rdoi director ANRE i Silvia Vlsceanu Director General al Federaiei Patronale a Asociaiilor Companiilor de Utiliti din Energie (ACUE). Tudor erban i Silvia Vlsceanu nu au candidat n prima rund.

    Birourile permanente reunite ale Camerei Deputailor i Senatului au decis, n edina comun din data de 14 decembrie 2015, reluarea procedurilor parlamentare pentru ocuparea celor trei

    posturi vacante de membri din cadrul Comitetului de reglementare al ANRE, din care unul de

    Vicepreedinte, dup eecul primei runde. Practic, Comisiile de specialitate nu au prezentat, n termenul legal de 10 zile dup audieri, Raportul de evaluare a celor 16 candidai, cu nominalizarea funciilor.

    Noile candidaturi vor fi depuse pn la data de 1 februarie 2016, Comisia pentru industrii i servicii din Camera Deputailor mpreun cu Comisia economic, industrii i servicii a Senatului urmnd s audieze candidaii pn n data de 20 februarie 2016.

    Titlul: O treime din toat energia vndut de Hidroelectrica s-a transformat n profit.

    Compania anun investiii de 730 mil. euro pn n 2018

    Publicaia: ZF Corporate Autor: Roxana Petrescu

    Hidroelectrica, cel mai mare productor de energie din Romnia, a terminat anul trecut cu un profit brut de 1,10 mld. lei, nivel apropiat de cel din 2014, n contextul unei producii cu 13,5% mai mici, unul dintre factorii care au dus la conservarea rezultatului final fiind controlul

    costurilor.

  • n 2014, compania a avut un profit brut de 1,15 mld. lei i o producie de energie de 18,4 TWh, cu 2,5 TWh mai mare dect anul trecut. Hidroelectrica a avut o cot de circa 30% n producia de energie la nivel naional n 2015.

    Scderea cantitii de energie produs a avut un impact mai vizibil n cifra de afaceri a companiei, care a ajuns la 3,18 miliarde de lei, de la 3,4 miliarde de lei la finalul anului 2014.

    Este cel mai bun rezultat financiar obinut vreodat de Hidroelectrica raportat la producia de energie. Profitul nregistrat de Hidroelectrica n 2015 este de 3,5 ori mai mare dect profitul

    raportat n 2010, de 292 milioane lei, aferent unei producii record de 19,8 TWh. Este al treilea an consecutiv n care Hidroelectrica este pe profit. Profitul cumulat n cei trei ani de insolven depete 3,1 miliarde de lei. n aceast perioad scurs de la deschiderea procedurii insolvenei, Hidroelectrica i-a optimizat costurile de producie, ajungnd la 110 lei MWh dup ce n 2012 avea un pre de cost de 184 lei/MWh, a declarat Remus Borza, avocatul care controleaz Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.()

    n 2015 Hidroelectrica i-a asumat un buget de investiii pe urmtorii 5 ani de 1,3 mld. euro. n martie 2016 vom pune n funciune centrala de la Bretea, judeul Hunedoara (12 MW putere instalat) cu o valoare a investiiei de 46 mil. euro, i n noiembrie 2016 centrala de la Rstolia, judeul Mure (24 MW putere instalat), cu o valoare a investiiei de 333 mil. euro. n 2018 vom conecta la reea centrala Siriu Surduc judeele Buzu, Covasna i Vrancea (50 MW putere instalat), cu o valoare a investiiei de 350 mil. euro, au mai spus reprezentanii companiei.

    Titlul: Consiliul Concurenei a dat amenzi de 53 mil. euro anul trecut, n cretere cu 12%

    fa de 2014

    Portal de tiri: Profit.ro Autor: Adi Mooianu

    Consiliul Concurenei a aplicat amenzi de peste 240 milioane lei (circa 53 milioane euro) n 2015, sum cu 12% mai mare dect cea aferent sanciunilor financiare dictate de instituie n 2014.

    Cea mai mare a fost cea de 37 milioane euro dat Hidroelectrica SA i unui numr de 10 parteneri contractuali ai acesteia, n principal comerciani de energie, pentru ncheierea unor nelegeri anticoncureniale pe piaa producerii i comercializrii de energie electric.

    Urmtoarea n top a fost cea de 3,7 milioane euro aplicat companiilor Tinmar Ind, Planoil i Planoil Industries pentru ncheierea unei nelegeri anticoncureniale pe piaa comercializrii angro de carburani.

    Alte amenzi aplicate de Consiliul Concurenei n 2015: () 4.454.380 lei (aprox. 994.000 euro): Inform Lykos SA Romnia i Zipper Data SRL pentru participarea la o nelegere anticoncurenial. pe piaa procesrii automate a corespondenei.

    2.966.516 lei (aprox. 665.000 euro): HP Romnia, pentru abuz de poziie dominant.

  • () 990.027 lei (aprox. 220.006 euro): Baxi Romnia SA i 50 de distribuitori ai acesteia pentru ncheierea unor nelegeri anticoncureniale pe piaa distribuiei centralelor termice.

    920.069 lei (aprox. 207.690 euro): 10 companii din domeniul gazelor naturale (un distribuitor, Wirom, i 9 executani de lucrri n domeniu) pentru ncheierea unei nelegeri anticoncureniale.

    n 2015, Consiliul Concurenei a declanat 13 investigaii privind posibile nclcri ale Legii concurenei, cu 4 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au ca obiect posibile nelegeri orizontale (carteluri), iar 15% - posibile abuzuri de poziie dominant.

    Investigaiile vizeaz, printre altele, sectorul distribuiei de energie electric, distribuia de filme ctre cinematografe, piaa de asigurri, piaa serviciilor de transport n regim de taxi din municipiul Iai, contoare electrice i servicii de msurare a energiei electrice, piaa serviciilor de mentenan i a pieselor de schimb pentru echipamentele navelor ce asigur sigurana frontierei la Marea Neagr.

    Consiliul Concurenei a finalizat n 2015 21 de investigaii de nclcare a Legii concurenei, fa de 17 n anul 2014. Dou treimi au avut ca obiect nelegeri verticale ntre companii, iar o treime fapte de tip cartel sau practici abuzive.

    La sfritul lunii decembrie 2015, Consiliul Concurenei avea n derulare 48 de investigaii de nclcare a legii, cu 14% mai puine fa de finalul anului 2014. Dintre cele 48, 69% vizau carteluri sau practici abuzive. La aceeai dat, erau n curs de desfurare 13 anchete sectoriale, fa de 12 la finalul lunii decembrie 2014.

    n anul 2015, au fost organizate 8 aciuni de inspecie inopinat la 61 de sedii i puncte de lucru.

    Titlul: Complexul Energetic Oltenia a inregistrat o pierdere record de aproape 900 de

    milioane de lei in 2015

    Portal de tiri: HotNews Autor: Claudia Pirvoiu

    Complexul Energetic Oltenia a avut o pierdere uriasa in 2015, de circa 895 de milioane de lei,

    potrivit estimarilor prezentate saptamana trecuta de Laurentiu Ciobotarica, directorul general

    interimar al companiei, relateaza ziarul Pandurul. Din cele 895 de milioane de lei, 725 de

    milioane de lei au fost pierderi din exploatare. Este o pierdere chiar mai mare decat in 2014 cand

    a fost inregistrat un bilant negativ de aproape 700 de milioane de lei. Compania a fost condusa

    pana anul trecut, in decembrie, de Laurentiu Ciurel, acesta fiind demis cu foarte mare greutate de

    catre Consiliul de Supraveghere.

    "In luna decembrie, am inregistrat urmatoarele elemente: avem un transfer de afacere pentru

    cariera Berbesti cu CET Govora, tranzactia respectiva a adus o pierdere companiei de 107

    milioane lei, ea va fi adusa in bilant conform reglementarilor pentru ca trebuie sa descarcam

    gestiunea de activele respective care nici nu mai sunt la noi, si trebuie sa inregistram elementele

    din tranzactie, lucru agreat absolut cu toata lumea, inclusiv cu ei si ne-am pus de acord. De

  • asemeni, la sfarsitul anului societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 de

    milioane de lei, faptul ca nu le-am achizitionat sau nu le-am platit nu inseamna ca nu sunt

    cheltuieli de exploatare, operationale pentru anul 2015. E ca si cum nu as avea cum sa platesc

    impozitul pe salarii si nu l-as mai inregistra daca tot nu platesc. Lucru pe care nu poti sa-l faci", a

    declarat Laurentiu Ciobotarica, intr-o conferinta de presa, potrivit ziarului Pandurul. Bilantul

    negativ a fost influentat si de pierderile din creante. Sunt acele datorii istorice pe care compania

    le are de recuperat de la CET-uri si ca acei bani, in cea mai mare parte, nu vor putea fi recuperati.

    Conducerea companiei are in vedere plan de masuri pentru eficientizare pentru reducerea

    pierderilor, astfel incat in 2017 sa iasa pe profit. De asemenea, ar putea fi facute externalizari ale

    unor activitati cu tot cu salariati.

    Pe 4 decembrie, Consiliul de Supraveghere l-a demis la Laurentiu Ciurel din functia de director

    general al companiei, din cauza nerealizarii criteriilor de performanta asumate de fostul director.

    Laurentiu Ciure a spus ca va contesta decizia si va obtine bani multi. "Voi actiona in judecata si

    voi sta acasa pe bani multi in cazul in care voi fi revocat", a declarat Ciurel. Pana atunci au mai

    fost incercari de demitere. In primavara lui 2015, Consiliul de Supraveghere a convocat o

    sedinta, avand pe ordinea de zi demiterea lui Ciurel. Insa, Ministerul Energiei a intervenit si a

    demis membrii Consiliului de Supraveghere inainte ca sedinta sa aiba loc. Ministru era atunci

    Andrei Gerea (ALDE). Ciurel a fost mentinut in functie, motivul invocat in mai multe randuri de

    fostul ministru al energiei Andrei Gerea fiind faptul ca a fost numit in baza OUG 109/2011

    privind managementul corporativ. O alta incercare a mai fost in noiembrie, insa sedinta

    Consiliului de Supraveghere nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum.

    Laurentiu Ciurel este in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, alaturi de Victor Ponta si Dan

    Sova. Acesta a ramas in functia de director general pana in decembrie cand a fost demis, chiar

    daca aceasta companie este parte civila in dosar.

    Anul trecut, compania a inregistrat cea mai mare pierdere dintre societatile de stat: aproape 700

    de milioane de lei. Practic, o companie cu profit de 118 milioane de lei in 2012 a ajuns in doar

    doi ani in pragul falimentului.

    Titlul: Fondul Proprietatea suspend o ofert de cumprare de aciuni de peste 300 mil. lei,

    din cauza volatilitii pieelor

    Agenia de tiri: Mediafax Autor: Marius Oncu

    Fondul Proprietatea (FP) a suspendat, luni, procesul privind derularea ofertei publice de

    cumprare a aciunilor proprii n cadrul celui de-al aselea program de rscumprare de titluri, decizia fiind luat ca urmare a "ajustrilor majore recente a preurilor de pe pia de capital".

    n cadrul acestei oferte, FP a anunat intenia de a cumpra 430 de milioane de aciuni proprii, cu o valoare de pia de peste 300 de milioane de lei (69 milioane de euro) n ziua anunului. De obicei, astfel de oferte presupun un pre mai ridicat dect cel din pia.

  • "Aceast decizie este luat c urmare a creterii semnificative a volatilitaii pieelor financiare la nivel global care s-a manifestat dup data la care a fost depus cererea de aprobare a ofertei de cumprare. Pentru a se asigura c oferta de cumprare este evaluat la un pre adecvat n comparaie cu preul de pia, n scopul maximizrii valorii pentru actionarii Fondului, administratorul Fondului va continu s urmreasc ndeaproape evoluiile pieei i este pregtit s renceap acest proces n momentul n care condiiile de pia sunt mai favorabile", se arat ntr-un raport transmis de FP Bursei de Valori Bucureti (BVB).

    Decizia a fost luat n contextul n care FP prefer s gestioneze cu pruden lichiditile de care dispune i gradul de ndatorare i consider important s fie prezent n pia prin achiziii zilnice n limita permis, a declarat pentru MEDIAFAX managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

    "n actualele condiii de pia volatile, este foarte important s fim prudeni n ceea ce privete gestionarea cash-ului i sa limitm gradul de ndatorare a Fondului. Administratorul Fondului dorete s maximizeze valoarea pentru acionarii Fondului prin reluarea rscumprrilor zilnice de aciuni i GDRs, la BVB i LSE, i consider c este important s fie n piaa de zi de zi pentru a rscumpra limita maxim permis de 25% din volumul mediu zilnic de tranzacionare din ultimele 20 de zile de tranzacionare. Dorim sa existe mai mult stabilitate i predictibilitate pe piee n viitor, mprejurri care ne-ar permite sa rencepem procesul de ofert. Decizia actual legat de retragerea ofertei publice este de fapt o amnare pn n momentul n care condiiile din pia sunt mai favorabile", a afirmat el.

    FP a depus luni cererea de suspendare a ofertei, dup ce a transmis la 14 ianuarie ASF o solicitare de aprobare a ofertei. La momentul respecectiv, FP a informat c ateapt ca aprobarea ASF s fie primit n 10 zile lucrtoare, iar ulterior s fie anunate detaliile, inclusiv preul.

    Fondul va relua va relua joi, 28 ianuarie, execuia zilnic a programului de rscumprare n ceea ce privete aciunile listate pe Bursa de Valori Bucureti i GDR - urile listate pe London Stock Exchange, se mai arat n comunicatul transmis de FP.

    Fondul Proprietatea a nceput n septembrie cel de-al aselea program de rscumprare de aciuni, n cadrul cruia poate achiziiona aproape 8% din titluri. Perioada maxim de derulare a acestui program de rscumprare expir n dat de 15 noiembrie 2016.

    Aciunile Fondului Proprietatea (FP) se aflau luni n scdere cu 1,2% dup primele tranzacii, n timp ce declinul nregistrat de la nceputul anului i pn la finele edinei de vineri se situeaz la 9%.

    Seceta a evaporat producia Hidroelectrica anul trecut, dar profitul brut s-a meninut la 1,1

    miliarde de lei

    Hidroelectrica a avut anul trecut un profit brut de 1,1 miliarde lei, n scdere uoar fa de 2014,

    producia i afacerile companiei fiind de asemenea mai mici, potrivit datelor anunate de

    productorul de electricitate.Afacerile companiei au fost de 3,18 miliarde lei.

  • Este cel mai bun rezultat financiar obinut vreodat de Hidroelectrica raportat la producia de

    energie. Astfel, n 2015 Hidroelectrica a realizat o producie de 15,9 TWh, cu 2,5 TWh mai mic

    dect n 2014, cnd Hidroelectrica a raportat o producie de 18,4 TWh, o cifr de afaceri de 3,4

    miliarde lei i un profit de 1,1 miliarde lei. Profitul nregistrat de Hidroelectrica n 2015 este de

    3,5 ori mai mare dect profitul raportat n 2010, de 292 milioane lei, aferent unei producii-

    record de 19,8 TWh. Este al treilea an consecutiv n care Hidroelectrica este pe profit. Profitul

    cumulat n cei trei ani de insolven depete 3,1 miliarde lei, demonstrnd viabilitatea i

    eficient Planului de Reorganizare implementat de Euro Insol la Hidroelectrica, a declarat ntr-

    un comunicat Remus Borza, reprezentantul administratorului judicar al Hidroelectrica, firma

    Euro Insol. De la intrarea n insolven, costurile de producie ale Hidroelectrica au sczut de la

    184 lei/MWh la 110 lei/MWh. Hidroelectrica a reuit s plteasc la valoarea nominal toate

    datoriile nscrise la mas credal n cuantum de peste 4 miliarde lei, i-a redus numrul de

    personal de la 5.239 la 3.443 salariai i a devenit cea mai profitabil companie din Romnia,

    nregistrnd n ultimii doi ani o EBITDA de 63% din cifra de afaceri, a mai spus Borza. n 2015

    Hidroelectrica i-a asumat un buget de investiii pe urmtorii cinci ani de 1,3 miliarde euro. Din

    acest buget de investiii s-au alocat 75 de milioane euro retehnologizrii centralei Stejaru,

    contract ncheiat n mai 2015 i nc 240 milioane euro pentru retehnologizarea centralelor

    Vidraru, Mariselu i Rul Mare Retezat, urmnd c n cursul acestui an compania s atribuie prin

    licitaie internaional contractele de retehnologizare. n 2015 s-a pus n funciune grupul 2 de la

    CHE Racovia (30 MW putere instalat), o investiie de 160 milioane de euro, s-a finalizat cea

    mai lung galerie de aduciune (Siriu-Surduc) pus n funciune n Romnia dup 1987, n

    lungime total de 16.642 m i o valoare de 150 milioane euro. n 2015 s-a reluat finanarea la

    centralele Dumitra i Bumbeti, urmnd c punerea n funciune la CHE Dumitra (21 MW putere

    instalat) s fie n mai 2017 i la CHE Bumbeti (41 MW putere instalat) n octombrie 2017.

    Valoarea renegociat a celor dou centrale este de 200 milioane euro, mai arat compania.

    Hidroelectrica, producie i profit n scdere n 2015

    Productorul de energie Hidroelectrica a avut anul trecut un profit brut de 1,1 miliarde lei (248

    milioane euro), n scdere uoar fa de 2014, producia i afacerile companiei fiind de

    asemenea mai mici, potrivit datelor anunate de productorul de electricitate. Afacerile

    companiei au fost de 3,18 miliarde lei (716,2 milioane euro).

    Este cel mai bun rezultat financiar obinut vreodat de Hidroelectrica raportat la producia de

    energie. Astfel, n 2015 Hidroelectrica a realizat o producie de 15,9 TWh, cu 2,5 TWh mai mic

    dect n 2014, cnd Hidroelectrica a raportat o producie de 18,4 TWh, o cifr de afaceri de 3,4

    miliarde lei i un profit de 1,15 miliarde lei. Profitul nregistrat de Hidroelectrica n 2015 este de

    3,5 ori mai mare dect profitul raportat n 2010, de 292 milioane lei, aferent unei producii record

    de 19,8 TWh. Este al treilea an consecutiv n care Hidroelectrica este pe profit. Profitul cumulat

    n cei trei ani de insolven depete 3,1 miliarde lei, demonstrnd viabilitatea i eficient

  • Planului de Reorganizare implementat de Euro Insol la Hidroelectrica, a declarat

    avocatul Remus Borza, reprezentantul administratorului judicar al Hidroelectrica, Euro Insol.

    O treime din toat energia vndut de Hidroelectrica s-a transformat n profit. Compania anun

    investiii de 730 mil. euro pn n 2018

    n trei ani de insolven, Hidroelectrica a strns profituri de peste 3 miliarde de lei, devenind una

    dintre cele mai profitabile companii din Romnia. Aproape 1.800 de oameni au prsit firma n

    acest interval.

    Hidroelectrica, cel mai mare productor de energie din Romnia, a terminat anul trecut cu un

    profit brut de 1,10 mld. lei, nivel apropiat de cel din 2014, n contextul unei producii cu 13,5%

    mai mici, unul dintre factorii care au dus la conservarea rezultatului final fiind controlul

    costurilor.

    n 2014, compania a avut un profit brut de 1,15 mld. lei i o producie de energie de 18,4 TWh,

    cu 2,5 TWh mai mare dect anul trecut. Hidroelectrica a avut o cot de circa 30% n producia de

    energie la nivel naional n 2015.

    Scderea cantitii de energie produs a avut un impact mai vizibil n cifra de afaceri a

    companiei, care a ajuns la 3,18 miliarde de lei, de la 3,4 miliarde de lei la finalul anului 2014.

    Este cel mai bun rezultat financiar obinut vreodat de Hidroelectrica raportat la producia de

    energie. Profitul nregistrat de Hidroelectrica n 2015 este de 3,5 ori mai mare dect profitul

    raportat n 2010, de 292 milioane lei, aferent unei producii record de 19,8 TWh. Este al treilea

    an consecutiv n care Hidroelectrica este pe profit. Profitul cumulat n cei trei ani de insolven

    depete 3,1 miliarde de lei. n aceast perioad scurs de la deschiderea procedurii insolvenei,

    Hidroelectrica i-a optimizat costurile de producie, ajungnd la 110 lei MWh dup ce n 2012

    avea un pre de cost de 184 lei/MWh, a declarat Remus Borza, avocatul care controleaz Euro

    Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

    Productorul de energie a intrat n insolven la mijlocul anului 2012, cea mai important cauz

    fiind contractele directe prin care vindea electricitatea ctre un club select de firme, bine

    conectate politic, prin care se numrau Energy Holding sau Alpiq. Hidroelectrica a stat un an n

    aceast situaie, pentru ca la jumtatea anului 2013 s ias din insolven. Ieirea din insolven

    din 2013 a fost mai mult un exerciiu de imagine politic, urmat de o nou intrare n insolven n

    februarie 2014. Compania este n continuare n aceast situaie, dar ar putea iei din insolven n

    primvara acestui an.

    Final de insolven pentru salariaii Hidroelectrica: o nou concediere colectiv, de neacceptat;

    promisiuni de creteri salariale n 2016

    Se lucreaz la o analiz a structurii de personal existente i a evoluiei personalului prin prisma

    aciunilor n instan n care sunt implicai peste 1000 de salariai. Hidroelectrica ar urma s ias

  • din insolven n vara acestuia an, dup cum susine administratorul judiciar Remus Borza.

    Rezultatele financiare ale companiei sunt foarte bune: se nregistreaz un profit record pentru al

    treilea an consecutiv, dar i o producie pe msur, costurile de producie au sczut, s-au pltit

    toate datoriile nscrise la mas credal. Astfel, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabil

    companie din Romnia.

    Borza se mai laud cu o realizare pe perioada insolvenei, respectiv reducerea numrului de

    personal de la 5.239 la 3.443 salariai. Pn la finele anului 2016, vor mai rmne 3.000 angajai,

    potrivit planurilor de restructurare. Dat fiind situaia excepional a Hidrolectrica, sindicatul

    Hidrosind consider c intenia administraiei de a efectua o nou concediere colectiv, care

    excede prevederile Contractului Colectiv de Munc, este nejustificat. Optimizarea numrului

    de personal este un obiectiv strategic pentru societate, pentru asigurarea necesarului de personal

    att ca numr, ct i pe categorii i calificri. Pn la finele anului 2016 numrul de personal va

    ajunge la 3000 angajai, reducndu-se att pe cale natural, ct i prin concedieri, inclusiv plecri

    voluntare de personal, se precizeaz ntr-un document consultat de InvesTenergy