orhei vit ( presentare power pont)

of 20 /20
RHEI -VIT A ELABORAT: BRATESCU SVETLANA

Author: svetlanabratescu

Post on 20-Jul-2015

519 views

Category:

Food


31 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Orhei-Vit

rhei-VitA elaborat: Bratescu Svetlana

CuprinsEvaluarea pozitiei economico - geografice a intreprindereiIstoria intreprindereiFactorii de dezvoltare a intreprinderiiBaza de materie prima Sortimentul productieiDinamica productieiRelatile economiceImpactul activitatii intreprinderii asupra mediuluiPerspectivele dezvoltarii intreprinderiiInformatie de contact

Evaluarea pozitiei economico-geografice a interprinderiiDe localizat intreprinderea pe harta-schema a localitati Adresa: Strada Stejarilor 20, Orhei MD-3504, Republica Moldova

Evaluarea pozitiei economico-geografice a interprinderiiDe evaluat pozitia intreprinderei in cadrul localitatii,fata de caile de transport ,fata de centrele urbane principale ale raionului. Pozitia intreprinderei in cadrul localitatii fata de caile de transport este urmatoarea: S.A. Orhei-Vit este amplasata pe un teritoriu de 15,1 hectare, ntr-o zona pitoreasca a orasului Orhei important centru administrativ, turistic si cultural din Moldova. Amplasarea n nemijlocita vecinatate a furnizorilor de materie primafaciliteaza activitatea companiei, aceasta intreprindere se afla in preajma traseului principal ceea ce este un benificiu major pentru ea.

Istoria intreprinderei De aflat anul intemeierii si de facut un scurt istoric al intreprinderiiNu este ntmplator faptul ca cel maiimportant producator de conserve defructe si legume SA Orhei-Vit are o radacina latina in numelesu,cuvintul VITA din latina inseamna Viata.Joint Stock CompanyOrhei-Vit a fost fondata in 1945,iar infrastructura moderna acompaniei a fost infiintata la inceputul anilor 80,atunci cind linia adoua de productie a fost pusa in functiune,si totodata a fost creatdepartamentul aspetic pentru depozitarea sucurilor.Compania a fost privatizata in 1994,directiile majorede activitate ale companiei suntaxate pe doua pieti principale:piata produselor de larg consum-gata si pe piata industriala a sucurilor de fructe concentrate si alte alimente preparate.SA Orhei-Vit teritorial acopera 15,1 ha in zona pitoreasca aOrheiului-un important centru administrativ,turistic si cultural al Rpeublicii Moldova.

Factorii de dezvoltare a interprinderiiDe evaluat gradul de asigurare a interprinderii cu resurse de munca (suficient/insuficient)ntreprinderea Orhei-Vit dispune de resurse de munca suficiente, acest lucru ne este demonstrat de faptul ca in cadru intreprinderei numrul total de salariai, inclusiv lucrtorii sezonieri este de peste 500 persoane dintre care 24 cu studii superioare si 26 mediispeciale.De evaluat gradul de inzestrare a interprinderii cu masini si utilaje (suficient/insuficient)Intreprinderea este dotata cu cele mai performante utilaje.In procesul modernizarii in 2001 a fost instalata linia TBA8-1000 care produce 6000 de tetra-pakuri intr-o ora,si linia imbutelierii sucurilor insticle cu capacitatea de 200,750 si 1000 ml de firma italiana FBL si care produce respectiv 6000,5000 si 3600 de sticle intr-o ora.Intreprindereaanual produce 30 mln. de tetra-pakuri si 15 mln. de sticle de sucuridiferite.Astfel s-a demonstrat ca gradul de inzestrare a intreprinderii cuutilaje si masini este suficient.

Baza de materie primaDe identificat materiile prime utilizate la interprindere si sursele de aprovizionare cu materii prime: a) locale; b) din alte centre;Pentru a asigura intreprinderea cu materie prima de calitate,pe 690 de ha de pamint arabil propriu,sunt cultivate fructe si legume,pe baza unor tehnologii intensive.Astfel intreprinderea Orhei-Vit a construit uncentru de servicii agricole,pentru intretinerea gospodariilor private,carese ocupa cu cultivare legumelor si fructelor in regiunea Orheiului.Spre exemplu in acest an, pentru producerea sucurilor i nectarelor, sucurilor concentrate i piureurilor compania a achiziionat: mere 39 000 tone, prune 1 100 tone, piersici 380 tone, struguri 500 tone, ciree,viine, caise - 100 tone, pere, gutui, i alte fructe 79 tone.Pentru producerea gemurilor i dulceei S.A. "Orhei-Vit" a prelucrat 120 tone de fructe de pdure (cpuni, zmeur, coacz neagr).Pentru producere sucurilor, pastei de tomate i a conservelor compania a prelucrat: 2 350 tone de legume (castravei, roii, dovlecei, morcovi, dovleci, mazre verde) peste 12 tone de verdea (mrar, ptrunjel, frunze de hrean i de struguri, condimente).

Sortimentul productiei De intocmit o lista a sortimentului productiei interprinderiiGama de produse este destul de variata peste 150 de articole: sucuri(nectar),dulceata,jemuri,marmelade,mincare pentru bebelusi (sucuri,nectaruri si pireuri),conserve de legume si multe altealimente delicioase si hranitoare.Pe linga aceste 150 de articole,intreprinderea mai produce produse semi-frabricate precum pasta,piure,si sucuri concentrate de fructe,bace silegume care sunt fabricate la utilaje de lux: italiene,germane sielvetiene.Toate produsele se conforma cu standardele internationale decalitate,care este confirmat prin certificate internationale,cum ar fiISO:9001:2000 si HACCP

Sortimentul productiei Sucuri concentrate: Sucurile GUSTOS:Sunt sucurile de 1 L, in Tetra-pak exista 6 tipuri de sucuriGustos1)de mr 2)de visina 3)de struguri4)de coacaza5) de rosii 6) de legume(morcov,rosii,ardei)

Sortimentul productiei Sucurile si nectarurile VITA:Sunt sucurile de 1L si 2L,in Tetra-pak Exista 13 tipuri de sucuri VITA Nectaruri si sucuri de 1L :1)banane si capsuni,2)mango,3)de mere,4)derosii,5)de piersici,6)de mar si struguri,7)de legume,8)de prune,9)decaise,10)de portocale,11)de ananas,12)Multifruct,13)de rodie.

Sortimentul productiei

Sucuri si nectaruri de 2L: 1)de mere,2)de rosii,3)de piersici,4)caise,5)portocale,6)multifruct

Sortimentul productiei

Jemuri si dulceturi:sunt 7 tipuri dedulceturi de 370 de g si 680 de g,in forma de amfora.Dulceata:1)din nuca greceasca,2)din gutui,3)din visina,4)dincirese,5)din pere,6)din struguri,7)din capsuni.Pireu pentru copii de 5 luni,de diverse arome.1)de piersici,2)de prune,3)din morcovi si mere,4)dinmere si cirese,5)din mere si caise.

Dinamica ProductieiDe intocmit si de realizat un tabel al dinamicii productiiei intreprinderei pentru citiva aniCheltuieli privind procesul de Cheltuieli directe (EURO):Materii prime i materiale: 4485,0 mii Transport-aprovizionare: 185,0 mii Materiale recuperabile: 85,0 miiSalarii directe: 505,0 miie. CAS, CAMO: 142,0 mii2. Cheltuieli indirecteCheltuieli comune de secii: 1615,3 miiCheltuieli generale de ntreprindere:1245,0 mii3. Consumuri anualeEnergie electric: 145,0 miiGaze naturale: 340,0 miiAp: 80,0 miid. Altele: 810,0 mii

Dinamica ProductieiIndicatori economico-financiari:Rotaia activelor (EURO):a. Total active pe termen lung:4573,0 miib. Total active curente: 5017,0miic. Total general activ: 9590,0mii2. Datoriile i indicatorii de risc:Datorii pe termen scurt:2678,0 miiDatorii pe termen lung:1098,0 miiRata de ndatorare global:0,39 miiRata solvabilitii generale:3,58 mii3. Indicatori de profitabilitate:Venitul din vnzri: 7050,0 miiProfitul brut: 1650,0 miiProfitul net: 245,0 mii

*Relatiile economiceProdusele companiei sunt exportate in peste 25 de tari.Intreprinderea are parteneri peste hotare,unde importa marfa produsa. Majoritatea statelor unde se importa sint statele CSI. Unele dintre ele sunt:1)Kazahstan2)Kirgistan 3)Letonia4)Estonia 5)Lituania 6)Romnia7)Rusia 8)Germania 9)Ucraina

Impactul activitatiiinterprinderii asupra mediuluiDe evaluat impactul activitatii intreprindereii asupra mediuluiDe propus cai de reducere a impactului negativIntreprinderea Orhei-Vit nu dauneaza mediului in cantitatii mari,odata cu instalarea utilajelor noi s-a redus si cantitatea de poluanti. Din deseurile intreprinderii fac parte :deseuri de hirtie 13,3 t , deseuri din mase plastice ,cauciuc 6,1 t , deseuri feroase si menajere 2360,1 t.

Perspectivele dezvoltarii intreprinderii

De propus unele solutii privitor la dezvoltarea in perspectiva a intreprinderii( posibilitati de reutilare , extinderea,reprofilare a intreprindereii).Pe parcursul a ultimilor 3 ani intreprinderea trece printr-o perioada de stagnare, capacitatile productiei sunt folosite la mediu,dar exista posibilitate de extindere si sporire a volumului bunurilor fabricate.Prinicipalele dificultati ale intreprinderii este: lipsa pietii de desfacere, impozitele exagerate, concurenta Ne loiala, rata dobinzii sporita pentru creditele bancare. Pentru calitate adevarata,s i merite deosebite, intreprinderea Orhei-Vita obtinut o multime de diplome si medalii la diferite concursuri nationale si internationale. Participarea la diferite expozitii prestigioase de produse alimentare si bauturi, cum ar fi Alimentaria Barcelona si SIAL, ANUGA Koln si PRODEXPO Moscova a adus companiei inalte distinctii. In rezultatul auditului international S.A. "Orhei-Vit" i-a fost oferit certificatul, ce atesta implementarea si dezvoltarea sistemului de control al calitatii in conformitate cu cerintele standartului de in domeniul sigurantei alimentelor ISO 22000.

Informatie de contactSA Orhei-Vit

Adresa juridica: MD-2069, mun. Chisinau, strada Mesager 16, Republica Moldova

Adresa postala: MD-2023, mun. Chisinau, strada Industriala 40,Republica Moldova

Tel: +(37322) 83-54-54Tel/Fax: +(37322) 835-435, 835-404 E-Mail: [email protected]