opera ţiuni în devize

of 29 /29
Operaţiuni în devize Operaţiuni în devize (efectuate în alte monede decât moneda naţională) se clasifică după următoarele criterii: a) după natura operaţiunii: - operaţiuni de schimb la vedere - operaţiuni de schimb la termen - operaţiuni de titluri în devize - operaţiuni privind conturile: - curente, - de depozit, - de corespondent b) după riscul asumat: - operaţiuni cu risc de schimb care implică intrări sau ieşiri de devize din patrimoniu - operaţiuni fără risc de schimb c) după natura participanţilor: - operaţiuni în devize cu clientela bancară şi financiară - operaţiuni în devize cu clientela nebancară - operaţiuni cu titluri în devize - operaţiuni de SWAP Riscul valutar se cuantifică prin intermediul poziţiei de schimb – soldul net al patrimoniului într-o anumită deviză, respectiv diferenţa dintre total creanţe (activul bilanţului şi conturi în afara bilanţului) şi total angajamente (pasivul bilanţului şi conturi în afara bilanţului) în moneda respectivă. Poziţia de schimb scurtă este determinată de relaţia: Pasivele într-o monedă străină > Activele în aceeaşi monedă Poziţia de schimb lungă este determinată de relaţia: Activele într-o monedă străină > Pasivele în aceeaşi monedă Poziţia de schimb structurală evidenţiază activele imobilizate exprimate în devize. Poziţia de schimb operaţională este diferenţa dintre poziţia de schimb totală şi poziţia de schimb structurală. Poziţia valutară totală reprezintă diferenţa dintre totalul poziţiilor valutare lungi şi totalul poziţiilor valutare scurte, în echivalent lei. Echivalentul în lei a poziţiilor lungi şi scurte pe fiecare valută, se determină pe baza cursului de referinţă al BNR în vigoare la data întocmirii situaţiei. În contabilitate se folosesc conturile 3721 “Poziţie de schimb” şi 3722 “Contravaloarea poziţiei de schimb” care realizează corespondenţa între contabilitatea în devize şi contabilitatea în lei.

Author: others

Post on 21-May-2022

8 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

UntitledOperaiuni în devize
Operaiuni în devize (efectuate în alte monede decât moneda naional) se clasific dup urmtoarele criterii:
a) dup natura operaiunii: − operaiuni de schimb la vedere − operaiuni de schimb la termen − operaiuni de titluri în devize − operaiuni privind conturile: - curente,
- de depozit, - de corespondent
b) dup riscul asumat: − operaiuni cu risc de schimb care implic intrri sau ieiri de devize din
patrimoniu − operaiuni fr risc de schimb
c) dup natura participanilor:
− operaiuni în devize cu clientela bancar i financiar − operaiuni în devize cu clientela nebancar − operaiuni cu titluri în devize − operaiuni de SWAP
Riscul valutar se cuantific prin intermediul poziiei de schimb – soldul net al
patrimoniului într-o anumit deviz, respectiv diferena dintre total creane (activul bilanului i conturi în afara bilanului) i total angajamente (pasivul bilanului i conturi în afara bilanului) în moneda respectiv.
Poziia de schimb scurt este determinat de relaia: Pasivele într-o moned strin > Activele în aceeai moned Poziia de schimb lung este determinat de relaia: Activele într-o moned strin > Pasivele în aceeai moned Poziia de schimb structural evideniaz activele imobilizate exprimate în devize. Poziia de schimb operaional este diferena dintre poziia de schimb total i poziia
de schimb structural. Poziia valutar total reprezint diferena dintre totalul poziiilor valutare lungi i
totalul poziiilor valutare scurte, în echivalent lei. Echivalentul în lei a poziiilor lungi i scurte pe fiecare valut, se determin pe baza cursului de referin al BNR în vigoare la data întocmirii situaiei.
În contabilitate se folosesc conturile 3721 “Poziie de schimb” i 3722 “Contravaloarea poziiei de schimb” care realizeaz corespondena între contabilitatea în devize i contabilitatea în lei.
În cazul operaiunilor de export este necesar ca banca exportatorului s deschid un cont de corespondent în valut, prin utilizarea uneia din urmtoarele variante:
- deschiderea contului de corespondent direct la banca importatorului (în valut); - deschiderea contului de corespondent la o alt banc decât banca importatorului (în
valut); - deschiderea contului de corespondent la o banc din România care asigur
corespondena pe valut (intermediar) cu banca importatorului; - deschiderea contului de corespondent în valut la o sucursal a bncii strine
deschise în România. Fiecare cont de corespondent deschis pe feluri de valut în strintate constituie o
poziie NOSTRO. Poziia NOSTRO = Poziia unei bnci pe fel de valut pe bnci
Pozitiv Poziia NOSTRO poate fi Zero sau par
Negativ Poziia de trezorerie = suma soldurilor poziiilor NOSTRO pe fel de valut
Pozitiv Poziia de trezorerie poate fi Zero sau par
Negativ
OPERAIUNI DE SCHIMB LA VEDERE
Aceste operaiuni numite i operaiuni SPOT, sunt operaiuni de cumprare sau vânzare de devize, încheiate la cursul la vedere (spot), la care tranzacia i decontarea au loc în acelai timp sau la un interval de cel mult 48 ore (2 zile lucrtoare). în acest caz cursul folosit la decontarea peste dou zile este acelai cu cel din ziua efecturii tranzaciei.
Se utilizeaz conturile: 372 “Conturi de ajustare”
3721 “Poziie de schimb” 3722 “Contravaloarea poziiei de schimb” 3723 “Conturi de ajustare devize” 3729 “Conturi de ajustare privind alte elemente din afara bilanului”
931 “Operaiuni de schimb la vedere” – cont extrabilanier 9311 “Lei cumprai i înc neprimii” 9312 “Devize cumprate i înc neprimite” 9313 “Lei vânduI i înc nelivrai” 9314 “Devize vândute i înc nelivrate”
936 “Conturi de ajustare devize” 9361 „Poziia de schimb” 9362 „Contravaloarea poziiei de schimb” 9363 „Conturi de ajustare în devize”
Contul sintetic de gradul I 372 „Conturi de ajustare” este bifuncional. Contul sintetic de gradul II 3721 „Poziie de schimb” înregistreaz sumele în devize achiziionate sau
vândute. Se crediteaz la intrarea devizelor în patrimoniu i se debiteaz cu ieirea devizelor din patrimoniu, în coresponden cu un cont de trezorerie. În analitic se desfoar pe fiecare valut. Contul 3722 “Contravaloarea poziiei de schimb” funcioneaz în paralel cu contul 3721; se debiteaz cu sumele în lei corespunztoare sumelor în devize intrate în patrimoniu; se crediteaz cu echivalentul în lei al sumelor în devize ieite din patrimoniu, în coresponden cu un cont de trezorerie.
Valoarea în lei a devizelor schimbate, reflectat în contul 3722, se actualizeaz la cursul zilei cu ajutorul contului 3723 „Conturi de ajustare devize”.
Rezultatul degajat din operaiunea de schimb, datorat modificrii cursului se înregistreaz fie în contul 7061 „Venituri din operaiuni de schimb i arbitraj”, dac este favorabil, fie în contul 6061 „Pierderi din operaiuni de schimb i arbitraj”, dac este nefavorabil.
Angajamentele se evideniaz în contul 936 „Conturi de ajustare devize în afara bilanului” cu funcie asemntoare contului 372, dar folosit în contrapartid cu contul 931 „Operaiuni de schimb la vedere”, subcontul respectiv.
În tranzaciile valutare se opereaz cu valute codificate de International Standards Organisation (ISO).
Codul ISO este format din trei caractere:
- primele dou caractere reprezint codul rii - al treilea este codul monedei naionale Ex: Codul rii Codul monedei naionale
RO România ROL Lei US Statele Unite USD Dolari FR Frana FRF Franci DE Germania DEM Mrci AT Austria ATS ilingi
Fiecare valut este administrat de banca de emisiune din ara respectiv. Ex: Înregistrarea operaiunilor privind cumprarea de devize: - Înregistrarea cumprrii prin conturi extrabilaniere: 9312 = 9361 „Devize cumprate i înc neprimite” „Poziia de schimb” - Înregistrarea contravalorii devizelor în lei:
9362 = 9313 „Contravaloarea poziiei de schimb” “Lei vândui i înc nelivrai”
Modificrile cursului devizelor achiziionate se înregistreaz astfel: Creterea cursului, în paralel în conturi extrabilaniere i bilaniere:
9362 = 9363 „Contravaloarea poziiei de schimb” „Conturi de ajustare în devize” 3723 = 3722
“Conturi de ajustare în devize” “Contravaloarea poziiei de schimb” Scderea cursului: 9363 = 9362 „Conturi de ajustare devize” „Contravaloarea poziiei de schimb” 3722 = 3723 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Conturi de ajustare în devize” - Înregistrarea primirii devizelor achiziionate: 121 = 3721 „Cont corespondent la bnci” „Poziia de schimb” - Înregistrarea contravalorii în lei a devizelor primite:
3722 = 111
“Contravaloarea poziiei de schimb” „Cont curent la BNR” - Înregistrarea în conturi extrabilaniere a stingerii angajamentelor de primire a
devizelor: 9361 = 9312
„Poziia de schimb” „Devize cumprate i înc neprimite” 9313 = 9362 “Lei vândui i înc nelivrai” „Contravaloarea poziiei de schimb”
- Se închid conturile de ajustare devize pentru tranzacia de cumprare finalizat:
a) în cazul creterii cursului:
3722 = 3723 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Conturi de ajustare în devize”
b) în cazul scderii cursului: 3723 = 3722
“Conturi de ajustare în devize” “Contravaloarea poziiei de schimb”
Închiderea contului 3722 “Contravaloarea poziiei de schimb”, care poate prezenta: - sold creditor în situaia creterii cursului, respectiv diferene favorabile care se preiau la venituri; - sold debitor în cazul scderii cursului, respectiv diferene nefavorabile care se preiau la cheltuieli.
3722 = 7061
“Contravaloarea poziiei de schimb” “Venituri din operaiuni de schimb i arbitraj”
6061 = 3722
“Pierderi din operaiuni de schimb “Contravaloarea poziiei de i arbitraj” schimb”
Înregistrarea operaiunilor privind vânzarea de devize : - Înregistrarea vânzrii prin conturi extrabilaniere: 9361 = 9314
„Poziia de schimb” „Devize vândute i înc nelivrate” - Înregistrarea contravalorii devizelor în lei: 9311 = 9362
“Lei cumprai i înc neprimii” „Contravaloarea poziiei de schimb”
Modificrile cursului devizelor vândute se înregistreazîn paralel în conturi extrabilaniere i bilaniere, astfel:
Creterea cursului:
9363 = 9362 „Conturi de ajustare devize” „Contravaloarea poziiei de schimb” 3722 = 3723 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Conturi de ajustare în devize”
Scderea cursului:
9362 = 9363 „Contravaloarea poziiei de schimb” „Conturi de ajustare în devize” 3723 = 3722
“Conturi de ajustare în devize” “Contravaloarea poziiei de schimb” - Înregistrarea livrrii devizelor:
3721 = 121 „Poziia de schimb” „Cont corespondent la bnci”
111 = 3722 „Cont curent la BNR” “Contravaloarea poziiei de schimb” - Înregistrarea în conturi extrabilaniere a stingerii angajamentului de livrare a
devizelor: 9314 = 9361 „Devize vândute i înc nelivrate” „Poziia de schimb” - Înregistrarea contravalorii în lei a angajamentului:
9362 = 9311 „Contravaloarea poziiei de schimb” “Lei cumprai i înc neprimii”
- Închiderea conturilor de ajustare devize pentru tranzacia de vânzare finalizat:
a) în cazul creterii cursului: 3723 = 3722
“Conturi de ajustare în devize” “Contravaloarea poziiei de schimb”
b) în cazul scderii cursului: 3722 = 3723 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Conturi de ajustare în devize”
OPERAIUNI DE SCHIMB LA TERMEN
Operaiunile de schimb la termen se caracterizeaz prin urmtoarele: apare un interval de timp între momentul tranzaciei (vânzare sau cumprare de devize) i în momentul livrrii sumelor, interval mai mare de dou zile lucrtoare; cursul folosit pentru decontarea operaiunii este stabilit prin contract la încheierea tranzaciei i operabil în viitor, la livrarea sumelor („curs la termen” sau „curs forward”).
Cursul la termen se determin prin majorarea cursului la vedere cu reportul, sau micorarea cursului la vedere cu deportul existent pentru valuta tranzacionat.
2
1
1
1
d
unde: 1d = rata dobânzii la moneda 1
2d = rata dobânzii la moneda 2 Operaiunile de schimb la termen pot fi: - Operaiuni de schimb speculative sau la termen sec, reprezentate de vânzri sau
cumprri de devize, urmate de rscumprri sau revânzri în scopul obinerii de profit, în momente conjuncturale favorabile;
- Operaiuni de schimb de acoperire, efectuate cu scopul reducerii sau eliminrii riscului valutar, în condiiile variaiei cursului valutar.
Înregistrarea livrrilor de devize este similar cazului de schimb la vedere. Conturi utilizate: 372 “Conturi de ajustare” cu subconturile respective 936 “Conturi de ajustare devize” în afara bilanului, cu subconturile respective, precum i conturile specifice operaiunilor de schimb la termen:
933 “Operaiuni de schimb la termen” – cont extrabilanier
9331 “Lei de primit contra devize de livrat” 9332 “Devize de livrat lei de primit” 9333 “Devize de primit contra lei de livrat” 9334 “Lei de livrat contra devize de primit” 9335 “Devize de primit contra devize de livrat” 9336 “Devize de livrat contra devize de primit”
934 “Report/deport calculat anticipat” 9341 “Report/deport de primit” 9342 “Report/deport de pltit”
Contul sintetic de gradul I 934 “Report/deport calculat anticipat” este bifuncional, desfurat pe dou conturi sintetice de gradul II:
9341 “Report/deport de primit” are funcie de pasiv; se crediteaz cu deportul de primit la cumprarea devizelor sau reportul de primit la vânzarea devizelor, în coresponden cu contul 9362 „Contravaloarea poziiei de schimb” sau cu unul din conturile de operaiuni de schimb la termen (933); se debiteaz la ealonarea reportului sau deportului de primit în coresponden cu contul 378 „Venituri de primit”.
9342 “Report/deport de pltit” are funcie de activ; se debiteaz cu deportul de pltit la vânzarea devizelor sau reportul de pltit la cumprarea devizelor, în coresponden cu contul 9362 „Contravaloarea poziiei de schimb” sau cu contul 933 “Operaiuni de schimb la termen”; se crediteaz la ealonarea deportului sau reportului de pltit în coresponden cu contul 377 „Venituri de pltit”.
Ex: OPERAIUNI SPECULATIVE Cumprri de devize - Se înregistreaz operaiunea extrabilanier de emitere a ordinului de cumprare: 9333 = 9361 „Devize de primit contra lei de livrat” „Poziia de schimb”
- Se înregistreaz contravaloarea devizelor în lei:
9362 = 9334 „Contravaloarea poziiei de schimb” “Lei de livrat contra devize de primit”
- Înregistrarea reevalurii devizelor în conturi extrabilaniere:
- În cazul creterii cursului:
9362 = 9363 „Contravaloarea poziiei de schimb” „Conturi de ajustare în devize”
- În cazul scderii cursului: 9363 = 9362 „Conturi de ajustare devize” „Contravaloarea poziiei de schimb”
- Înregistrarea reevalurii devizelor în conturi bilaniere:
- În cazul creterii cursului: 3722 = 3723 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Conturi de ajustare în devize”
- În cazul scderii cursului: 3723 = 3722
“Conturi de ajustare în devize” “Contravaloarea poziiei de schimb”
- La primirea devizelor cumprate se sting angajamentele:
- În devize: 9361 = 9333
„Poziia de schimb” „Devize de primit contra lei de livrat”
- În lei, în cazul creterii cursului: % = 9362 9334 „Contravaloarea poziiei de schimb” “Lei de livrat contra devize
de primit” 9363 „Conturi de ajustare devize”
- În lei, în cazul scderii cursului: 9334 = % “Lei de livrat contra devize 9362 de primit” „Contravaloarea poziiei de schimb”
9363 „Conturi de ajustare devize”
- Înregistrarea primirii devizelor:
- Înregistrarea contravalorii în lei a devizelor primite:
- În cazul creterii cursului: 3722 = %
“Contravaloarea poziiei de schimb” 111 „Cont curent la BNR”
3723 “Conturi de ajustare devize”
- În cazul scderii cursului:
% = 111 3722 „Cont curent la BNR” “Contravaloarea poziiei de schimb”
3723 “Conturi de ajustare devize”
Vânzri de devize
- În devize:
9361 = 9332 „Poziia de schimb” „Devize de livrat contra lei de primit”
- Contravaloarea în lei:
9331 = 9362 “Lei de primit contra devize „Contravaloarea poziiei de schimb” de livrat”
- Înregistrarea în conturi extrabilaniere a reevalurii devizelor:
- În cazul creterii cursului: 9363 = 9362 „Conturi de ajustare devize” „Contravaloarea poziiei de schimb”
- În cazul scderii cursului: 9362 = 9363 „Contravaloarea poziiei de schimb” „Conturi de ajustare în devize”
- Înregistrarea reevalurii în conturi bilaniere:
- În cazul creterii cursului: 3723 = 3722
“Conturi de ajustare în devize” “Contravaloarea poziiei de schimb”
- În cazul scderii cursului: 3722 = 3723 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Conturi de ajustare în devize”
- La livrarea devizelor se înregistreaz stingerea angajamentelor:
- În devize: 9332 = 9361 „Devize de livrat contra lei de primit” „Poziia de schimb”
- În lei: 9362 = %
„Contravaloarea poziiei 9331 de schimb” “Lei de primit contra devize de livrat”
9363 „Conturi de ajustare devize”
- Înregistrarea livrrii devizelor:
- Înregistrarea contravalorii în lei a devizelor vândute:
- În cazul creterii cursului: % = 3722
111 “Contravaloarea poziiei „Cont curent la BNR” de schimb” 3723
“Conturi de ajustare devize”
„Cont curent la BNR” 3722 “Contravaloarea poziiei de schimb”
3723 “Conturi de ajustare devize”
OPERAIUNI DE SWAP
Swap este operaiunea de vânzare i cumprare simultan a aceleiai sume în dou valute diferite, având decontri la cursurile i datele stabilite la încheierea tranzaciei. La baza operaiunii de swap st un împrumut obinut într-o deviz folosit la creditarea într-o alt deviz. Cele dou operaiuni se deruleaz simultan i au aceeai contrapartid.
Forme de SWAP: - SWAP de trezorerie (SWAP cambist): reprezint dou operaiuni de schimb ale
unei sume nominale în devize, la dou cursuri în devize: - cursul la vedere utilizat la încheierea tranzaciei, - cursul la termen utilizat la scadena operaiunii.
Se realizeaz de fapt combinarea unei operaiuni de schimb la vedere cu o operaiune de schimb la termen. Nu se calculeaz dobânzi pe perioada schimbului, acestea fiind cuprinse în cursul la termen.
- SWAP financiar (SWAP lung) se caracterizeaz prin plata reciproc de dobânzi la devizele împrumutate, pe perioada schimbului. Este utilizat pentru sume mari, schimbate pe perioade lungi.
Operaiunile de SWAP de trezorerie se înregistreaz în contabilitate similar cu cele de schimb la termen.
Operaiunile de SWAP financiar se înregistreaz iniial ca o operaiune de schimb la vedere, iar în final ca o operaiune de schimb la termen.
Exemplu: SWAP DE TERZORERIE 1. Se înregistreaz ordinul de cumprare la vedere a devizelor: 9312 = 9361 „Devize cumprate i înc neprimite” „Poziia de schimb”
2. Contravaloarea în lei a devizelor de cumprat:
9362 = 9313 „Contravaloarea poziiei de schimb” „Lei vândui i înc nelivrai”
3. Ordinul de vânzare la termen a devizelor: 9361 = 9332
„Poziia de schimb” „Devize de livrat contra lei de primit”
4. Contravaloarea în lei a devizelor de vândut:
9331 = 9362 “Lei de primit contra devize „Contravaloarea poziiei de schimb” de livrat”
5. La primirea devizelor, se înregistreaz stingerea angajamentelor pentru operaiunea de cumprare la vedere:
9361 = 9312
„Poziia de schimb” „Devize cumprate i înc neprimite” 6. Stingerea angajamentelor pentru contravaloarea în lei: 9313 = 9362 „Lei vândui i înc nelivrai” „Contravaloarea poziiei de schimb”
7. Primirea devizelor pentru operaiunea la vedere: 121 = 3721 „Cont corespondent la bnci” „Poziia de schimb”
8. Contravaloarea în lei a devizelor cumprate la vedere: 3722 = 111
“Contravaloarea poziiei de schimb” „Cont curent la BNR”
9. Stingerea angajamentelor privind livrarea la termen a devizelor: 9332 = 9361 „Devize de livrat contra lei de primit” „Poziia de schimb”
10. Contravaloarea în lei a angajamentelor stinse:
9362 = 9331 „Contravaloarea poziiei de schimb” „Lei de primit contra devize de livrat”
11. Livrarea devizelor la termen:
3721 = 121 „Poziia de schimb” „Cont corespondent la bnci”
12. Contravaloarea în lei a devizelor livrate la termen:
111 = 3722
„Cont curent la BNR” “Contravaloarea poziiei de schimb” Diferenele aferente schimbului la vedere, generate de variaia cursului sunt
contabilizate prin conturile extrabilaniere i bilaniere de ajustare devize; diferenele favorabile se înregistreaz la venituri, iar cele nefavorabile la cheltuieli, prin înregistrrile urmtoare:
a) înregistrarea extrabilanier a unei diferene favorabile:
9362 = 9363 „Contravaloarea poziiei de schimb” „Cont de ajustare devize”
b) înregistrarea bilanier a diferenei favorabile:
3723 = 3722 “Cont de ajustare devize” “Contravaloarea poziiei de schimb”
i: 3722 = 7061
“Contravaloarea poziiei de schimb” „Venituri din operaiuni de schimb i arbitraj”
c) înregistrarea extrabilanier a unei diferene nefavorabile: 9363 = 9362 „Lei vândui i înc nelivrai” „Cont de ajustare devize”
d) înregistrarea bilanier a diferenei nefavorabile: 3722 = 3723
“Contravaloarea poziiei de schimb” „Cont de ajustare devize” i:
6061 = 3722 “Pierderi din operaiuni de ” “Contravaloarea poziiei de schimb” schimb i arbitraj”
Pentru devizele livrate, diferenele datorate variaiei cursului se înregistreaz în
contul extrabilanier 9363 „Cont de ajustare devize”, dup natura diferenei. Închiderea contului bilanier 3723 „Cont de ajustare devize” se realizeaz în coresponden cu contul 3722 „Contravaloarea poziiei de schimb”.
SWAP FINANCIAR:
1. Se înregistreaz ordinul de vânzare i de cumprare a devizelor la vedere:
9361- deviza vândut = 9314- deviza vândut „Poziia de schimb” „Devize vândute i înc nelivrate”
9312 - deviza cumprat = 9361- deviza cumprat „Devize cumprate i înc neprimite” „Poziia de schimb”
2. Contravaloarea în lei a ordinului la vedere: 9362 - deviza cumprat = 9362 - deviza vândut „Contravaloarea poziiei „Contravaloarea poziiei de schimb” de schimb”
3. Se înregistreaz ordinul de cumprare i vânzare a devizelor la termen: 9335 - deviza cumprat = 9361- deviza cumprat
„Devize de primit contra devize de livrat” „Poziia de schimb”
9361- deviza vândut = 9336 - deviza vândut „Poziia de schimb” „Devize de livrat contra devize de primit” 4. Înregistrarea contravalorii în lei a ordinului la termen: 9362 - deviza cumprat = 9362 - deviza vândut „Contravaloarea poziiei „Contravaloarea poziiei de schimb” de schimb”
5. Înregistrarea livrrii devizelor la vedere:
3721 - deviza vândut = 121 - deviza vândut „Poziia de schimb” „Cont corespondent la bnci”
121- deviza cumprat = 3721 - deviza cumprat „Cont corespondent la bnci” „Poziia de schimb”
6. Contravaloarea în lei a devizelor vândute: 3722 - deviza cumprat = 3722 - deviza vândut „Contravaloarea poziiei „Contravaloarea poziiei de schimb” de schimb”
7. Închiderea conturilor din afara bilanului pentru devizele livrate: 9314 - deviza vândut = 9361- deviza vândut „Devize vândute i înc nelivrate” „Poziia de schimb”
9361- deviza cumprat = 9312 - deviza cumprat
„Poziia de schimb” „Contravaloarea poziiei de schimb” 8. Contravaloarea în lei a devizelor la vedere livrate: 9362 - deviza vândut = 9362 - deviza cumprat „Contravaloarea poziiei „Contravaloarea poziiei de schimb” de schimb”
9. Înregistrarea dobânzii calculate, cuvenite pentru devizele vândute: 378 = 3721
„Venituri de primit” „Poziia de schimb” 10. Înregistrarea dobânzii calculate datorate pentru devizele cumprate:
3721 = 377 „Poziia de schimb” „Cheltuieli de pltit”
11. Contravaloarea în lei a dobânzilor de pltit i încasat:
3722 – deviza vândut = %
7061 „Venituri din operaiuni de schimb i arbitraj”
sau:
3722 – deviza vândut “Contravaloarea poziiei „Contravaloarea poziiei de schimb” de schimb” 6061 „Pierderi din operaiuni
de schimb i arbitraj” 12. Schimbul de dobânzi:
a) înregistrarea dobânzilor încasate: 121 = 378 „Conturi de corespondent „Venituri de primit”
la bnci (NOSTRO)” b) înregistrarea dobânzilor pltite:
377 = 121
13. Livrarea devizelor la termen:
a) închiderea conturilor din afara bilanului – stingerea angajamentelor:
9361- deviza cumprat = 9335- deviza cumprat „Poziia de schimb” „Devize de primit contra devize de livrat”
9336 - deviza vândut = 9361- deviza vândut
„Devize de livrat contra devize de primit” „Poziia de schimb” b) înregistrarea contravalorii în lei a angajamentelor stinse:
9362 - deviza vândut = 9362 - deviza cumprat „Contravaloarea poziiei „Contravaloarea poziiei de schimb” de schimb”
c) înregistrarea livrrii devizelor la termen în conturile de bilan:
121- deviza cumprat = 3721 - deviza cumprat „Conturi de corespondent „Poziia de schimb” la bnci (NOSTRO)”
3721 - deviza vândut = 121 - deviza vândut „Poziia de schimb” „Conturi de corespondent la bnci (NOSTRO)”
d) contravaloarea în lei a devizelor livrate:
3722 - deviza cumprat = 3722 - deviza vândut „Contravaloarea poziiei „Contravaloarea poziiei de schimb” de schimb”
CONTURI CURENTE ÎN DEVIZE Conturile curente în devize ale clienilor au funcie similar cu conturile curente în
lei. Deoarece operaiunile sunt efectuate în contul clienilor, nu implic risc de schimb, deci utilizarea conturilor 3721 „Poziia de schimb” i 3722 „Contravaloarea poziiei de schimb” se limiteaz la evidenierea dobânzii în devize i încasarea unor comisioane de ctre banc.
Exemplu de operaiuni înregistrate conturile curente ale clienilor:
1. Operaiuni de încasri:
121 = 2511 „Conturi de corespondent „Conturi curente”/client la bnci (NOSTRO)” 2. Operaiuni de pli:
2511 = 121 „Conturi curente”/client „Conturi de corespondent
la bnci (NOSTRO)” 3. Constituirea de ctre client a unui depozit la vedere în devize:
2511 = 2531 „Conturi curente”/client „Depozite la vedere”
4. Lichidarea de ctre client a unui depozit la termen în devize:
2532 = 2511
„Depozite la termen” „Conturi curente”/client 5. Înregistrarea plii comisionului bancar de ctre client:
2511 = 3721 „Conturi curente”/client „Poziia de schimb”
3722 = 7069
“Contravaloarea poziiei de schimb” „Comisioane”
CREDITE I ÎMPRUMUTURI ÎN DEVIZE
Înregistrarea operaiunilor de creditare i împrumut în devize este similar înregistrrii acestor operaiuni în lei. Derularea lor normal nu implic risc de schimb.
Conturile de ajustare în devize sunt utilizate numai pentru evidenierea dobânzilor. Conturile extrabilaniere 9321 „Devize date cu împrumut i înc nelivrate”, 9322
„Devize luate cu împrumut i înc neprimite” se utilizeaz pentru evidena angajamentelor privind creditele acordate, nelivrate înc, respectiv împrumuturile contractate neprimite înc.
Exemple de operaiuni privind credite în devize acordate de ctre banc: 1. Înregistrarea angajamentului de acordare a creditului:
9321 = 999
2. Acordarea creditului ctre un client:
% = 2511
“Credite pentru export”, etc.
999 = 9321 „Contrapartida” „Devize date cu împrumut
i înc nelivrate” 3. Dobânzi calculate cuvenite (de încasat de la client):
20x7 = 3721 „Conturi de creane ataate” „Poziia de schimb”
i concomitent:
5. Rambursarea creditului de ctre client:
2511 = %
“Credite pentru export”, etc. 6. Înregistrarea angajamentului de acordare a creditului ctre o alt banc:
9321 = 999
acordate bncilor” la bnci (NOSTRO)” i concomitent:
999 = 9321
„Contrapartida” „Devize date cu împrumut i înc nelivrate”
8. Înregistrarea dobânzii calculate cuvenite, de încasat de la banca debitoare:
1417 = 3721 „Creane ataate” „Poziia de schimb”
i concomitent:
3722 = 7021 “Contravaloarea poziiei „Dobânzi la creditele de schimb” acordate bncilor”
9. Încasarea dobânzii:
121 = 1417 „Conturi de corespondent „Creane ataate” la bnci (NOSTRO)” 10. Rambursarea creditului de ctre banca debitoare:
121 = 1412 „Conturi de corespondent „Credite la termen
la bnci (NOSTRO)” acordate bncilor” Exemple de operaiuni privind împrumuturile în devize primite de la alte bnci: 1. Înregistrarea împrumutului contractat:
999 = 9322
„Contrapartida” „Devize lute cu împrumut i înc neprimite”
2. Primirea împrumutului la termen de la o alt banc prin cont nostro/loro:
% = 1422 121 „Împrumuturi la termen
“ Conturi de corespondent primite de la bnci” la bnci (NOSTRO)”
122 „ Conturi de corespondent ” ale bncilor (LORO)”
Concomitent, se înregistreaz stingerea angajamentului în conturile din afara bilanului:
9322 = 999
3721 = 1427 „Poziia de schimb” „Datorii ataate”
i concomitent: 6014 = 3722 „Dobânzi la împrumuturile „Contravaloarea poziiei de la bnci” de schimb”
4. Plata dobânzii:
1427 = 121 „Datorii ataate” „Conturi de corespondent la bnci (NOSTRO)” 5. Rambursarea creditului ctre banca creditoare:
1422 = % „Împrumuturi la termen 121
primite de la bnci” “ Conturi de corespondent la bnci (NOSTRO)”
122 „ Conturi de corespondent ale bncilor (LORO)”
OPERAIUNI CU TITLURI ÎN DEVIZE
Înregistrrile operaiunilor cu titluri în devize sunt similare celor cu titluri în lei. Operaiunile de cumprare i vânzare de titluri nu atrag un risc de schimb, neavând efect asupra poziiei de schimb. Riscul apare numai când titlurile înregistreaz o variaie de curs (cretere sau pierdere). Poziia de schimb este influenat de asemenea de dobânzi, dividende sau provizioane.
Exemple de operaiuni cu titluri: Titluri de tranzacie 1. Înregistrarea cumprrii de titluri de tranzacie:
3021 = 121 „Titluri de tranzacie” „Conturi de corespondent la bnci (NOSTRO)” 2. Reevaluarea titlurilor în cazul unor diferene favorabile:
3021 = 3721 „Titluri de tranzacie” „Poziia de schimb” Concomitent se înregistreaz contravaloarea în lei a diferenelor favorabile:
3722 = 7032 “Contravaloarea poziiei „Venituri din titluri de schimb” de tranzacie”
3. Reevaluarea titlurilor în cazul unor diferene nefavorabile:
3721 = 3021 „Poziia de schimb” „Titluri de tranzacie” Concomitent se înregistreaz contravaloarea în lei a diferenelor favorabile:
6032 = 3722 „Pierderi din titluri “Contravaloarea poziiei de tranzacie” de schimb”
4. Vânzarea de titluri de tranzacie la valoarea de înregistrare:
121 = 3021 „Conturi de corespondent „Titluri de tranzacie” la bnci (NOSTRO)” 5. Reclasarea titlurilor de tranzacie în titluri de plasament:
3031 = 3021 „Titluri de plasament” „Titluri de tranzacie” Titluri de plasament – aciuni 1. Cumprarea aciunilor:
30313 = 121 „Aciuni i alte titluri cu „Conturi de corespondent venit variabil” la bnci (NOSTRO)” 2. Cheltuieli de achiziie aferente aciunilor cumprate:
3721 = 121 „Poziia de schimb” „Conturi de corespondent la bnci (NOSTRO)”
60331 = 3722
3. Provizioane constituite pentru deprecierea titlurilor de plasament:
3721 = 3911 „Provizioane pentru „Poziia de schimb” deprecierea aciunilor i a
altor titluri cu venit variabil” 66311 = 3722
„Cheltuieli cu provizioane “Contravaloarea poziiei pentru deprecierea de schimb”
titlurilor de plasament” 4. Încasarea dividendelor:
121 = 3721 „Conturi de corespondent „Poziia de schimb”
la bnci (NOSTRO)”
3722 = 70333 “Contravaloarea poziiei „Dividende i venituri de schimb” asimilate”
5. Vânzarea aciunilor la pre de vânzare mai mare decât preul de înregistrare (diferene favorabile):
121 = %
„Conturi de corespondent 30313 la bnci” “Ac iuni i alte titluri cu venit variabil”
3721 „Poziia de schimb”
“Contravaloarea poziiei „Venituri din cesiune” de schimb”
6. Vânzarea aciunilor la pre de vânzare mai mic decât preul de înregistrare (diferene nefavorabile):
% = 30313
121 “Aciuni i alte titluri „Conturi de corespondent cu venit variabil” la bnci”
3721 „Poziia de schimb”
60336 = 3722 „Pierderi din cesiune” “Contravaloarea poziiei
de schimb” 7. Anularea provizionului constituit pentru deprecierea aciunilor:
3911 = 3721 „Pierderi pentru deprecierea „Poziia de schimb” aciunilor i a altor tilturi cu venit variabil”
Concomitent se înregistreaz contravaloarea în lei a provizionului anulat:
3722 = 76311
“Contravaloarea poziiei „Venituri din provizioane pentru de schimb” deprecierea titlurilor de plasament”
Titluri de plasament – obligaiuni 1. Achiziia de obligaiuni la care exist o dobând scurs de pltit:
% = 121
30312 „Conturi de corespondent “Obligaiuni i alte titluri la bnci (nostro)” cu venit variabil”
3037 „Creane ataate” Preul de înregistrare a obligaiunilor în contul 30312 este valoarea de rambursare.
2. Plata cheltuielilor de achiziie în devize:
3721 = 121 „Poziia de schimb” „Conturi de corespondent la bnci (NOSTRO)”
Concomitent se înregistreaz contravaloarea în lei a cheltuielilor de achiziie: 60331 = 3722
„Cheltuieli de achiziie” “Contravaloarea poziiei de schimb”
3. Înregistrarea dobânzii calculate cuvenite (de încasat): 3037 = 3721
„Creane ataate” „Poziia de schimb”
Concomitent se înregistreaz contravaloarea în lei a dobânzii de încasat: 3722 = 70331 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Dobânzi”
4. Înregistrarea încasrii dobânzii:
121 = 3037 „Conturi de corespondent „Creane ataate” la bnci (NOSTRO)” 5. Rambursarea obligaiunilor la valoarea de rambursare:
121 = 30312 „Conturi de corespondent „Obligaiuni i alte titluri la bnci (NOSTRO)” cu venit fix” 6. Înregistrarea vânzrii obligaiunilor la un pre de vânzare mai mare decât valoarea de rambursare (de înregistrare); se include i dobânda scurs de recuperat:
121 = % „Conturi de corespondent 30312 la bnci (nostro)” “Obligaiuni i alte titluri
cu venit variabil” 3037
„Creane ataate” 3721 “Poziia de schimb”
7. Înregistrarea vânzrii obligaiunilor la un pre de vânzare mai mic decât valoarea de înregistrare (de rambursare):
121 = % „Conturi de corespondent 30312 la bnci (nostro)” “Obligaiuni i alte titluri
cu venit variabil” 3037
„Poziia de schimb” „Obligaiuni i alte titluri cu venit fix”
Concomitent se înregisteraz contravaloarea în lei a diferenelor nefavorabile: 60336 = 3722
„Pierderi din cesiune” “Contravaloarea poziiei de schimb”
TITLURI DE INVESTIII
1. Achiziia titlurilor de investiii în condiiile unei dobânzi scurse de pltit; cheltuieli de achiziie:
% = 121
3041 „Conturi de corespondent “Titluri de investiii” la bnci (nostro)” 3047 „Creane ataate” 3721
“Poziia de schimb”
2. Înregistrarea contravalorii în lei a cheltuielilor de achiziie pltite în devize: 60341 = 3722
„Cheltuieli de achiziie” “Contravaloarea poziiei de schimb”
3. Înregistrarea dobânzii calculate de încasat în devize: 3047 = 3721
„Creane ataate” „Poziia de schimb”
Concomitent se înregistreaz contravaloarea în lei a dobânzii de încasat: 3722 = 70341 “Contravaloarea poziiei de schimb” “Dobânzi”
4. Ealonat se înregistreaz amortizarea primelor reprezentând diferena nefavorabil între preul de achiziie i preul de rambursare în devize pe perioada rezidual a titlurilor:
3721 = 3041 „Poziia de schimb” „Contravaloarea poziiei de schimb”
concomitent se înregisteraz contravaloarea în lei: 60341 = 3722
„Cheltuieli de achiziie” “Contravaloarea poziiei de schimb”
5. Ealonarea diferenei favorabile – venituri din prime, în devize: 3041 = 3721
„Titluri de investiii” “Pozi ia de schimb” 6. Încasarea dobânzii cuvenite:
121 = 3047 „Conturi de corespondent „Creane ataate” la bnci (NOSTRO)” 7. Rambursarea titlurilor la valoarea de rambursare:
121 = 3041 „Conturi de corespondent „ Titluri de investiii” la bnci (NOSTRO)” 8. Vânzarea titlurilor de investiii:
121 = % „Conturi de corespondent 3041 la bnci (nostro)” “Titluri de investiii
3047 „Creane ataate”
Diferena dintre preul de înregistrare i preul de înregistrare în devize a titlurilor se înregistreaz astfel: