nt gpl 2007

83
NORMATIV DE PROIECTARE, EXECUŢIE, OPERARE, ÎNTREŢINERE, ŞI REPARARE A SISTEMELOR DE DEPOZITARE ŞI DISTRIBUŢIE A GAZELOR PETROLIERE LICHEFIATE UTILIZATE DREPT COMBUSTIBIL PENTRU AUTOVEHICULE

Upload: danard10

Post on 02-Dec-2015

171 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: NT GPL 2007

NORMATIV

DE

PROIECTARE, EXECUŢIE, OPERARE, ÎNTREŢINERE,

ŞI REPARARE A SISTEMELOR DE DEPOZITARE ŞI

DISTRIBUŢIE A GAZELOR PETROLIERE LICHEFIATE

UTILIZATE DREPT COMBUSTIBIL PENTRU

AUTOVEHICULE

NTGPL-001: 2006

Page 2: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

1. Obiect si terminologie

1.1. Obiectul prezentelor norme tehnice îl constituie stabilirea condiţiilor minime necesare pentru proiectarea, execuţia, operarea, intreţinerea, repararea, modificarea, modernizarea, dezafectarea şi postutilizarea sistemelor pentru depozitarea şi distribuţia gazelor petroliere lichefiate utilizate drept combustibil pentru autovehiculele cu motoare cu conversie pentru acest tip de carburant (cunoscut drept GPL auto, GPLc, autogaz) denumit în continuare autogaz, precum şi ansamblul măsurilor de prevenire şi de intervenţie operativă pentru diminuarea consecinţelor sociale, economice şi ecologice în cazul producerii unor evenimente la astfel de sisteme.

1.2. Proiectarea şi execuţia sistemelor pentru depozitarea şi distribuţia autogazului trebuie să asigure realizarea cerinţelor de calitate şi de securitate în exploatare conform legislaţiei în vigoare.

1.3. Termenii şi abrevierile utilizate în prezentele norme tehnice sunt explicitaţi în Anexa nr. 1. Standardele, normativele, reglementările tehnice etc menţionate în normativ se referă la ediţia în vigoare.

2. Domeniu de aplicare

2.1. Prezentele norme tehnice se aplică sistemelor noi de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule, precum şi la modernizarea sistemelor existente:

1. Sisteme independente :a.cu depozitare în recipiente sub presiune orizontale sau verticale de suprafaţă (supraterane), în sistem monobloc (tip skid), cu capacitatea totală maximă de depozitare de 13 m3 apă; b.cu depozitare în recipiente sub presiune, orizontale sau verticale de suprafaţă (supraterane), separate de punctul de distribuţie, cu capacitatea totală maximă de depozitare de 20m3 apă; c.cu depozitare în recipiente sub presiune, orizontale semiîngropate, acoperite sau îngropate (subterane), separate de punctul de distribuţie (distribuitor), cu capacitatea totală maximă de depozitare de 50m3 apă;

2. Sisteme mixte (comune) cu alte sisteme pentru distribuţia carburanţilor:a.cu depozitare în recipiente sub presiune orizontale sau verticale de suprafaţă (supraterane), în sistem monobloc (tip skid), cu capacitatea totală maximă de depozitare de 13m3 apă;b.cu depozitare în recipiente sub presiune, orizontale sau verticale de suprafaţă (supraterane), separate de punctul de distribuţie, cu capacitatea totală maximă de depozitare de 20m3 apă;c.cu depozitare în recipiente sub presiune, orizontale semiîngropate, acoperite sau îngropate (subterane), separate de punctul de distribuţie, cu capacitatea totală maximă de depozitare de 30m3 apă;

2.3. Prezentele norme tehnice nu se aplică:a. sistemelor pentru conversia carburantului instalate pe toate tipurile de

autovehicule sau pe ambarcaţiunile de agrement;

Faza: Document final 2 din 58

Page 3: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

b. sistemului aferent recipientului sub presiune transportabil (autocisterna) care echipează vehiculul de transport al autogazului la sistemul de depozitare şi distribuţie;

c. sistemelor de alimentare cu GPL la consumatorii casnici şi/ sau industriali; d. sistemelor care utilizează gaze naturale lichefiate-GNL sau gaze naturale

comprimate pentru vehicule-GNCV, drept carburant.

2.4. Cerinţele tehnice de calitate ale autogazului sunt prevăzute în Anexa nr. 2, iar cerinţele de securitate privind utilizarea autogazului sunt prevăzute în Anexa nr. 3.

3. Cerinţe generale privind sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului

3.1. În Anexa nr. 4a este prezentată informativ schema de principiu a unui sistem suprateran de depozitare şi distribuţie a autogazului.

3.2. În Anexa nr.4b sunt prezentate informativ schemele de principiu ale unui sistem subteran de depozitare şi distribuţie a autogazului prevăzut cu pompe de transfer submersibile, de suprafaţă şi de suprafaţă cu degazare pe conducta de refulare.

3.3. Sistemele independente de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule sunt amplasate pe locaţii individuale, special amenajate pentru distribuţia autogazului. La stabilirea amplasamentului/ locaţiei se vor respecta principiile de amplasare din Codul tehnic al GPL art.3.2 § 1- 11.

3.4. Sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule, în funcţie de tipul constructiv, sunt alcătuite din următoarele elemente componente:

a. recipientul/ recipientele sub presiune;

b. pompa de transfer;

c. distribuitorul de autogaz;

d. sistemul de conducte tehnologice autogaz faza lichid şi gaz;

e. sistemul pentru susţinerea echipamentelor;

f. fundaţia;

g. clădiri (structuri) administrative, comerciale şi/sau auxiliare aferente, după caz, sistemului de distribuţie;

h. instalaţii de semnalizare şi stingere a incendiilor.

Recipientul/ recipientele sub presiune

3.5. Recipientul/ recipientele sub presiune, orizontale sau verticale, pentru depozitarea autogazului se instalează la suprafaţă (suprateran) pe fundaţii individuale sau pe o structură metalică monobloc amplasată pe o fundaţie (la sistemele tip skid).

3.6. Recipientul/ recipientele sub presiune orizontale pentru depozitarea autogazului pe amplasament semiîngropat, acoperit sau îngropat(subteran) se instalează pe fundaţii individuale, în cuve sau pe strat din nisip curat şi tasat.

3.7. Recipientul/ recipientele sub presiune instalate la suprafaţă(suprateran) care intră în compunerea sistemelor monobloc (tip skid) de distribuţie a autogazului vor avea capacitatea totală de depozitare ≤ 13m3 apă.

Faza: Document final 3 din 58

Page 4: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

3.8. Recipientul/ recipientele sub presiune instalate la suprafaţă (suprateran) care intră în compunerea sistemelor de distribuţie cu recipiente separate de distribuitorul de autogaz vor avea capacitatea totală de depozitare ≤ 20m3 apă.

3.9. Recipientul/ recipientele sub presiune instalate semiîngropat, acoperit şi/sau îngropat (subteran) separate de distribuitorul de autogaz care intră în compunerea sistemelor de distribuţie independente vor avea capacitatea totală de depozitare ≤ 50m3

apă.

3.10. Recipientul/ recipientele sub presiune instalate semiîngropat, acoperit si/sau îngropat (subteran) separate de distribuitorul de autogaz care intra in compunerea sistemelor de distribuţie mixte vor avea capacitatea totala de depozitare ≤ 30m3 apa.

3.11. Recipientul/ recipientele sub presiune semiîngropate, acoperite şi/sau îngropate (subterane) care intră în compunerea tuturor sistemelor de distribuţie a autogazului se vor instala separat de distribuitor, în amplasamente împrejmuite şi marcate cu etichetele de pericol , însoţite de frazele de risc şi securitate.

3.12. Recipientul/ recipientele sub presiune instalate la suprafaţă (suprateran) care intră în compunerea sistemelor de distribuţie a autogazului cu recipiente separate se vor instala separat de distribuitor, în amplasamente împrejmuite şi marcate cu etichete de pericol însoţite de frazele de risc şi securitate specifice autogazului.

3.13. Recipientul/ recipientele sub presiune acoperite, îngropate (subterane şi semiîngropate vor fi împrejmuite cu gard din plasă metalică, cu înălţimea de 1,80m, cu poarta/ porţi asigurată/e împotriva accesului persoanelor neautorizate, cu etichete vizibile, inscripţionate cu etichete de pericol, însoţite de frazele de risc şi securitate aferente autogazului.

3.14. Zona din interiorul şi din jurul împrejmuirilor ( pe o distanţă de cca. 3m) se curăţă de vegetaţie, trebuie ferită de gunoaie şi obiecte străine şi se acoperă cu pietriş sau nisip în incinta împrejmuită .

3.15. Pentru identificare, traseele conductelor de autogaz faza lichid şi gaz care nu sunt amplasate la suprafaţă/suprateran se marchează corespunzător.

Pompa de transfer

3.16. Pompa de transfer (centrifugă, rotativă sau cu coloana instalată submersibil sau la exterior) pentru alimentarea distribuitorului trebuie construită în conformitate cu cerinţele esenţiale ale HG 119/ 2004.

3.17. Pompa este antrenată de un motor electric executat în construcţie Ex, adecvată fluidului de lucru, care trebuie să fie executat în conformitate cu cerinţele esenţiale din:

- HG 752/ 2004, privind stabilirea condiţiilor pentru introducerea pe piaţă a echipamentelor şi sistemelor protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive, cu modificările ulterioare;

- HG 457/ 2003 republicată privind asigurarea securităţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasă tensiuneelectrosecuritatea, cu modificările ulterioare;

- HG nr. 982/2007 privind compatibilitatea electromagnetică,;

- Legea 245/ 2004 privind securitatea generală a produselor.

3.18. Tabloul electric pentru comanda acţionării pompei de transfer amplasat în zonă cu atmosferă potenţial explozivă, trebuie executat în construcţie Ex conform cerinţelor esenţiale din HG 752/ 2004.

Faza: Document final 4 din 58

Page 5: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

3.19. Tabloul electric pentru comanda acţionării pompei de transfer poate fi executat şi în construcţie normală, dar se va amplasa într-o locaţie din zona 2 de pericol.

3.20. Întreruperea alimentării cu energie a pompei de transfer se poate asigura din : - întrerupătorul local din echiparea tabloului local al sistemului; - întrerupătorul general din echiparea tabloului general de distribuţie;- butonul de intrerupere a alimentarii cu energie electrica pentru situatii de urgenta.

3.21. Instalaţia electrică se va proiecta şi executa în conformitate cu normativul NP 099 Normativ pentru proiectarea, executarea, verificarea şi exploatarea instalaţiilor electrice în zone cu pericol de explozie.

3.22. Pompa de transfer trebuie prevăzută pe conducta de aspiraţie cu un filtru Y cu posibilitatea de curăţare periodică fără afectarea integrităţii conductei.

Ansamblul distribuitorului de autogaz

3.23. Distribuitorul de autogaz este un sistem de distribuţie compus dintr-un degazor, un debitmetru volumetric, un sistem de înregistrare şi vizualizare a cantităţii distribuite prevăzut cu memorie mecanică şi electronică şi un sistem intern de conducte şi armături specific.

3.24. Distribuţia se realizează printr-un tub flexibil (furtun) prevăzut cu pistol cu cuplare etanşă la recipientul-rezervor al autovehiculului.

Lungimea furtunului distribuitorului de autogaz nu va depăşi 5m, iar furtunul va fi prevazut cu supapa antismulgere la punerea accidentală în mişcare a autovehiculului. Partea netractabilă a furtunului va fi asigurată prin prindere sigură de fundaţia sau suportul distribuitorului.Se recomandă ca furtunul să îndeplinească dimensiunile şi cerinţele de încercări prevăzute în SR EN 13760 - Dispozitiv de încărcare cu GPL a vehiculelor de sarcini uşoare şi grele. Dispozitiv de încărcare: Condiţii de încercare şi dimensiuni.3.26. Debitmetrul volumetric trebuie prevăzut cu posibilitate de înregistrare şi/ sau listare a cantităţii de autogaz distribuite. Debitmetrul volumetric trebuie verificat şi autorizat de autoritatea metrologică naţională în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Sigilarea echipamentului de măsurare se face în conformitate cu precizările din aprobarea de model.

Sistemul de conducte tehnologice autogaz faza lichid şi gaz

3.27. Sistemul de conducte tehnologice pentru autogaz cuprinde:- conducta fază lichid aferentă aspiraţiei pompei de transfer;- conducta fază lichid aferentă refulării pompei de transfer la distribuitor;- conducta colectoare/ retur fază gaz de la degazorul distribuitorului.

3.28. Pe conducta de autogaz fază lichid aferentă aspiraţiei pompei de transfer se montează cel puţin următoarele echipamente:

- robinet de siguranţă cu acţionare manuală montat pe racordul de golire al recipientului de depozitare. Robinetul are rol de izolare a recipientului în cazul apariţiei unor defecţiuni ale robinetului cu acţionare de la distanţă, precum şi la verificările tehnice ale acestuia;

- robinet cu acţionare manuală sau sisteme cu acţionare pneumatică, hidraulicăsau electrică cu comanda de închidere/ deschidere de la distanţă; sistemul cu acţionare pneumatica de la distanţă a robinetului are in componenţă un compresor de aer, care sa refuleze aer uscat la o presiune ≥0,6MPa (6 bar) şi o conductă de aer de acţionare. Acţionarea hidraulică sau electrică a robinetului trebuie realizată cu respectarea

Faza: Document final 5 din 58

Page 6: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

cerinţelor de securitate din HG 752/ 2004, HG 497/ 2003 şi HG 982/2007 cu modificările ulterioare;

- supapa de exces de debit montată înaintea robinetului cu comandă de la distanţă. Supapa de exces de debit se poate monta şi în interiorul recipientului de depozitare, direct pe racordul de golire;

- filtru Y cu posibilitatea de curăţare periodică fără afectarea integrităţii conductei;

Ordinea de montare a echipamentelor aferente conductei de autogaz fază lichid pe aspiraţia pompei de transfer este recomandată în schemele de principiu ale sistemului de depozitare şi distribuţie prezentate în Anexa nr. 4a.

3.29. Conducta de autogaz fază lichid aferentă refulării pompei de transfer la distribuitor trebuie să fie alcătuită dintr-o ramificaţie către distribuitor, prevăzută cu robinet de izolare şi o ramificaţie pentru descărcarea excesului de autogaz.

3.30. Conducta de autogaz fază lichid în exces trebuie să descarce diferenţial produsul în recipientul de depozitare, printr-o supapă diferenţială şi o armătură de by-pass. Înainte de returul în recipientul de depozitare pe conductă se va monta un robinet de izolare.

3.31. Conducta colectoare de autogaz fază gaz de la degazorul distribuitorului trebuie prevăzută la returul în recipientul de depozitare cu robinet de izolare.

3.32. In cazul sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului prevazute cu mai multe recipiente de depozitare, se poate asigura alimentarea distribuitorului cu o singura pompa de transfer.

3.33. Pompa de transfer poate fi cuplata printr-un sistem de conducte la toate recipientele si va fi prevazuta cu armaturi de izolare individuala a recipientelor, astfel incat sa nu fie posibila utilizarea aspiratiei simultane a autogazului din mai multe recipiente.

Cadrul metalic (suportul) pentru susţinerea echipamentelor

3.34. Cadrul sistemului monobloc (tip skid) trebuie să asigure stabilitatea, rezistenţa şi nedeformabilitatea la sarcinile la care este supus.

3.35. În cazul sistemelor cu recipiente de suprafaţă (supraterane) cu capacitatea mai mare de 5m3 apă, cadrul trebuie să fie realizat astfel încât să conţină o construcţie metalică fixă, cu scara de acces la toate armăturile amplasate pe generatoarea superioara a recipientul/recipientelor de depozitare.

3.36. Cadrul metalic trebuie să fie prevăzut cu suficiente cleme sudate pentru legarea la pământ a echipamentului sistemului.

3.37. Cadrul metalic se va amplasa pe o fundaţie executată conform art. 3.38, supraînălţată cu cel puţin 30 cm faţă de nivelul platformei sistemului şi prevăzută cu balustradă solidă de protecţie pe întreaga porţiune a zonei de acces a autovehiculelor şi a cisternei de alimentare cu autogaz a sistemului.

Fundaţii

3.38. Fundaţiile de aşezare a cadrului metalic complet echipat, a distribuitorului la sistemele cu recipiente separate, a pompei de transfer la sistemele cu recipiente semiîngropate, acoperite şi îngropate (subterane) trebuie să fie proiectate conform:- Legii nr.107/ 1996 a apelor;

Faza: Document final 6 din 58

Page 7: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

- Normativului NP112-2004 privind proiectarea structurilor de fundare directă;- Normativului NP 074-2002 privind documentaţiile geotehnice pentru construcţii;- Normativului NP 055-2001 privind proiectarea antiseismică a construcţiilor,şi trebuie sa fie executate astfel încât să asigure stabilitatea şi integritatea în operare a sistemelor.

3.39. Materialele utilizate la realizarea fundaţiilor trebuie să respecte condiţiile de calitate cerute de HG 622/ 2004 republicată privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a produselor pentru construcţii, cu modificările şi completările ulterioare.

3.40. Recipientele de depozitare semiîngropate, acoperite şi îngropate (subterane) se pot monta:

- pe suporţi de fundaţie direct în gropi speciale amenajate, cu nisip cu grosimea de celpuţin 30 cm pe toată înfăşurătoarea suprafeţei exterioare a recipientului sau în cuvăbetonată;

- direct pe un pat de nisip a cărei grosime pe toată suprafaţa de aşezare să nu fie mai mică de 30 cm.

- recipientele de depozitare semiîngropate şi acoperite reglementări se pot acoperi cu un strat de pământ vegetal aşezat peste stratul de nisip, separat corespunzător.

3.41. La stabilirea amplasamentului gropilor sau cuvelor de fundare a recipientelor sevor avea in vedere zonele de protecţie sanitara si zonele umede si inundabile aşa cum sunt definite in legislaţia în vigoare.

3.42. La sistemele de fundaţie în cuvă betonată cu nisip se va prevedea un sistem de monitorizare la adâncime a eventualelor scurgeri de autogaz (Anexa nr.7).

Clădirea administrativă şi comercială a staţiei de distribuţie

3.43. (1) Clădirile (structuri) administrative, comerciale şi/sau auxiliare aferente sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului se proiectează şi amplasează în conformitate cu prevederile normativului NP 004 şi a altor specifice.

(2) Se excepteaza cabina sistemului independent de depozitare şi distribuţie a autogazului în sistem monobloc tip SKID care poate fi proiectată şi executată din materiale incombustibile, precum si din materiale cu clasa de combustibilitate C1, C2 si C3.

Instalaţii de semnalizare şi stingere a incendiilor şi instalaţii utilitare pentru cladiri

3.44. Instalaţiile de stingere aferente sistemelor de depozitare si distribuţie autogaz trebuie proiectate, executate şi exploatate în conformitate cu prevederile Normativului NP 086-05 pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea instalaţiilor de stingere a incendiilor, ale Ordinului nr. 163/2007 al ministrului administraţiei şi internelor pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, ale normativului NP 004, precum şi potrivit prezentelor norme tehnice.

3.45. Clădirile (structuri) administrative, comerciale şi/sau auxiliare ale sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului se proiectează pentru siguranţă la foc şi se echipează şi dotează cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor conform

Faza: Document final 7 din 58

Page 8: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

prevederilor normativelor P 118 privind siguranţa la foc a construcţiilor, NP 086 privind proiectarea, execuţia şi exploatarea instalaţiilor de stingere a incendiilor, I 18-2-02 pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor de semnalizare a incendiilor şi a sistemelor de alarmare contra efracţiei din clădiri, Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor si Codului tehnic al GPL art 3.2 si special art. 3.2.3 si 3.2.4.

3.46. Sistemele de depozitare şi distribuţie autogaz dotate cu instalaţii monobloc tip SKID, recipiente supraterane sau cu recipiente semiîngropate din staţiile mixte şi independente amplasate pe locaţii în care există reţea publică de apă, care au în zona de amplasare un hidrant stradal situat la mai putin de 50m, se dotează cu accesorii necesare de trecere a apei (hidrant de suprafaţă sau hidrant subteran cu hidrant portativ cu robinete, furtunuri tip „C”, ţevi de refulare prevăzute cu dispozitiv de pulverizare, chei pentru racorduri etc).

3.47. Sistemele de depozitare şi distribuţie autogaz dotate cu instalaţii monobloc tip SKID, recipiente supraterane sau cu recipiente semiîngropate din staţiile mixte şi independente amplasate pe locaţii în care există reţea publică de apă, la care cel mai apropiat hidrant este situat la peste 50m, se echipează cu instalaţie de hidranţi exteriori, asigurându-se dotarea cu accesoriile necesare de trecere a apei (hidrant de suprafaţă sau hidrant subteran cu hidrant portativ cu robinete, furtunuri tip „C”, ţevi de refulare prevăzute cu dispozitiv de pulverizare, chei pentru racorduri etc).

3.48. Pentru amplasamentele în care nu există reţea publică de apă sau hidranţi exteriori, dar există o sursă naturală de apă (lac, iaz, râu etc) amplasată la cel mult 400m în vecinătatea staţiei de distribuţie mixte sau independente, care poate să asigure debitele necesare intervenţiei, proprietarul este obligat să amenajeze o rampă pentru alimentarea pompelor mobile sau fixe de intervenţie în caz de incendiu.

3.49. (a) Pentru sistemele de depozitare şi distribuţie din staţiile mixte sau independente cu instalaţii monobloc tip SKID, recipiente supraterane sau cu recipiente semiîngropate cu capacitatea de depozitare ≥13 m3 apă, amplasate în locaţii fara reţea publică de apă sau reţea de hidranţi exteriori este obligatorie asigurarea unei rezerve minime de apă pentru stingerea incendiilor din exterior, timp de 60 minute cu un debit de min 2,5 l/s;

(b) Rezerva de apă poate fi asigurată direct din bazine, rezervoare sau surse naturale cu ajutorul pompelor mobile sau fixe de intervenţie, asigurându-se dotarea cu accesorii necesare de trecere a apei conform art. 3.45.

3.50. Mijloacele de primă intervenţie din dotarea sistemelor de depozitare şi distribuţieautogaz din incinta staţiilor independente sau mixte trebuie asigurate astfel:

a. Sisteme de depozitare şi distribuţie autogaz dotate cu instalaţii monobloc tip SKID, recipiente supraterane sau semiîngropate din staţiile mixte şi independente se dotează cu minimum:

- un stingător transportabil cu pulbere (cel putin P50 sau echivalent);- trei stingătoare portative cu pulbere (cel putin P6 sau echivalent) sau echivalent cu generatoare de aerosoli; b. Sisteme de depozitare şi distribuţie autogaz dotate cu recipiente subterane sau acoperite se dotează cu minimum:

Faza: Document final 8 din 58

Page 9: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

- un stingător transportabil cu pulbere (cel putin P20 sau echivalent);- trei stingătoare portative cu pulbere (cel putin P6 sau echivalent) sau echivalent cu generatoare de aerosoli;

3.51. În cazul staţiilor mixte de distribuţie carburanţi, se asigură suplimentar şi dotarea cu stingătoare portative şi transportabile prevăzută în Normativul NP 004.

3.52. Nu sunt admise traversări ale sistemelor de depozitare şi distribuţie autogaz şi a zonelor cu pericol de explozie din incinta staţiilor independente de către reţele de apă, gaze, electrice, încălzire, canalizare, altele decât cele proprii staţiei.

3.53. Instalaţiile utilitare (electrice, sanitare, încălzire, de ventilare-climatizare, gaze, automatizări etc) se proiectează, realizează şi exploatează conform Normativului NP 004 şi reglementărilor specifice în vigoare. 4. Condiţii tehnice privind proiectarea echipamentului sub presiune

aferent sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

4.1. Echipamentul sub presiune (recipientul/ele sub presiune pentru depozitarea autogazului şi sistemul de conducte tehnologice sub presiune) aferent sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule împreună cu accesoriile de securitate şi accesoriile sub presiune, trebuie să îndeplinească cerinţele de proiectare, fabricare, încercare, marcare, etichetare considerate esenţiale din motive de securitate, clasificate conform Codului tehnic al GPL-Tabelul 2 .

4.2. La proiectarea echipamentelor sub presiune (recipiente de depozitare sub presiune şi conducte tehnologice), pentru a se garanta că echipamentele sub presiune sunt sigure pe toată durata lor de viaţă, trebuie luaţi în considerare pe lângă factorii din Codul tehnic al GPL art. 3.17 şi următorii factori:

a. presiunea internă/ externă (presiunea maximă admisibilă de lucru 1,8MPa(18bar), corespunzătoare temperaturii maxime admisibile de lucru de +500C pentru propan, respectiv presiunea exterioară de 0,1MPa(1bar);

b. temperatura de funcţionare şi temperatura mediului ambient( temperatura maximă admisibilă de lucru de plus 500C, respectiv temperatura minimă admisibilă de lucru mai mică sau egală cu minus 200C;

c. presiunea statică şi masa conţinutului în condiţii de funcţionare şi încercare;d. sarcini datorate condiţiilor de trafic, vânt, zăpadă, cutremure;e. forţe şi momente de reacţiune rezultate din elementele de susţinere,

elementele de prindere, din conducte etc.;f. coeficienţi de siguranţă corespunzători, pentru prevenirea tuturor tipurilor

de avarii;g. posibilitatea apariţiei simultane a diferitelor sarcini;h. coroziunea şi eroziunea, oboseala etc;i. posibilitatea de descompunere a fluidelor instabile.

4.3. La alegerea accesoriilor pentru reglarea presiunii proiectantul trebuie sa tină cont de:

a. starea fluidului conţinut: gaz sau lichid;b. clasificarea fluidului conţinut: grupa 1 sau grupa 2;c. presiunea maximă admisibilă;d. volumul în litri sau diametrul nominal, după caz.

Faza: Document final 9 din 58

Page 10: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

4.4. Metodele de calcul în proiectare trebuie să îndeplinească prevederile Codului tehnic al GPL Tabelul 2 pct.11.

4.5. Proiectarea se recomandă a fi realizata după standardele armonizate (conform Ordinului MIR 440/ 2004) prin care se asigura respectarea cerinţelor esenţiale înscrise in Anexele ZA si ZB ale acestora (care stabilesc relaţia dintre prevederile standardului si cerinţele esenţiale din HG 584/ 2004).

4.6. Standardele armonizate recomandate la art. 4.5. sunt:a.SR EN 12542 - Recipiente cilindrice staţionare, sudate, din oţel, produse în serie, pentru depozitarea gazelor petroliere lichefiate (GPL) având un volum mai mic sau egal cu 13 m3 şi pentru instalare la suprafaţă. Proiectare şi execuţie;b.SR EN 14075 - Recipiente cilindrice staţionare, sudate, din oţel, produse în serie, pentru depozitarea gazelor petroliere lichefiate (GPL) având un volum mai mic sau egal cu 13 m3 şi pentru instalare subterană. Proiectare şi execuţie;c.SR EN 13445-3 - Recipiente sub presiune nesupuse la flacără - Partea 3: Proiectare;

d.SR EN 13480-3 - Conducte metalice industriale. Partea 3: Proiectare şi calcul.

4.7. Pot fi utilizate şi alte coduri şi standarde de proiectare cu condiţia ca proiectantul să facă dovada respectării cerinţelor esenţiale din HG 584/ 2004 Anexa 1 şi să stabilească corelaţia dintre coduri şi cerinţele esenţiale .

4.8. Suplimentar, prin proiectul de execuţie trebuie menţionate următoarele elemente, conform HG 584/ 2004 Anexa 1:- măsuri privind asigurarea manipulării/ operării şi funcţionării în condiţii de securitate; - mijloace corespunzătoare pentru golirea şi aerisirea echipamentului sub presiune;- măsuri privind operaţiile de umplere/ golire, inclusiv măsuri privind calibrarea

metrologică a recipientelor de depozitare echipate cu indicatoare procentuale de nivel. Tabelele cu corecţiile de densitate la temperatură faţă de densitatea la 15 0C a autogazului sunt prevăzute în Codul tehnic al GPL : Anexa nr.4);

- măsuri privind protecţia împotriva depăşirii limitelor admisibile de funcţionare ale echipamentelor sub presiune;

- măsuri privind asigurarea cerinţelor esenţiale pentru proiectarea ansamblurilor sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului;

4.9. Recipientele de depozitare îngropate (subterane), acoperite, semiîngropate şi cele supraterane cu capacitatea mai mare de 5 m3, trebuie să aibă obligatoriu o gură de vizitare cu DN ≥ 500mm. Recipientele fără gură de vizitare nu vor avea durată de funcţionare mai mare de 10 ani.

4.10. Echiparea recipientelor sub presiune pentru depozitarea autogazului trebuie să fie în concordanţă cu cerinţele din Tabelul 1.

Tabelul 1. Echiparea recipientelor sub presiune pentru depozitarea autogazului

FuncţiaFuncţionare în fază gazoasă

Funcţionare în fază lichidă

Corespondenţa cu articolele din HG 584/ 2004

Anexa 1 Limitatorul de presiune O O 2.11.2; 7.3Purjarea F F 2.5Evacuare/golire fază lichidă O O 2.9Indicaţia sau controlul nivelului maxim de umplere

O O 2.10

Umplerea O O 2.9Ieşirea fazei gazoase O F 2.9Returul fazei gazoase N O 2.9

Faza: Document final 10 din 58

Page 11: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Returul fazei lichide N O 2.9Indicatorul de temperatură F O 2.12Indicatorul de presiune F O 2.10Indicatorul nivelului de lichid O O 2.10Accesorii de securitate pentru limitarea directă a presiunii

O O 2.11.

Legături echipotenţiale şi de punere la pământ

O O 2.10

O=obligatoriu; F=facultativ; N neaplicabil

NOTA : Racordurile filetate pot avea dimensiuni mai mici sau egale cu DN 50, etanşarea se recomandă să se facă cu produse de etanşare şi/sau masticuri conform SR EN 751-2, SR EN 751-3.

4.11. Accesoriile de securitate pentru limitarea directă a presiunii pot fi: supapa de siguranţă, dispozitiv de limitarea presiunii sau dispozitiv hidrostatic de limitare a presiunii.

4.12. Pentru recipientele îngropate se mai pot aplica următoarele variante pentru limitarea presiunii:

a.acoperire cu pământ cu grosimea mai mare de 0,5 m;b.două sisteme independente de protecţie contra supraumplerii: unul cu funcţionare automată si unul cu acţionare manuală cu indicare locală pentru nivelul maxim de umplere;c.două sisteme de control a suprapresiunii (presostate care întrerup funcţionarea pe conducta de intrare/retur a fazelor lichid şi gaz);d.protecţia mantalei recipientului contra tuturor riscurilor de incendiu la interiorul compartimentului de acces la armături sau la dispozitivul pentru situaţii de urgenţă.

4.13. Pentru conducte, prin proiectare şi execuţie trebuie să se asigure ca riscul unei suprasolicitări a flanşelor, legăturilor, compensatoarelor sau furtunurilor, datorat unei mişcări libere nepermise sau producerii unor forţe execesiv de mari, trebuie compensate în mod adecvat prin mijloace de sprijinire, rigidizare, ancorare, aliniere sau pretensionare.

4.14. Trebuie acordată o atenţie deosebită posibilităţii de producere a unor avarii datorită turbulenţei şi a vârtejurilor care pot apărea în profilul curgerii autogazului prin conducta de aspiraţie şi posibilităţii apariţiei fenomenului de oboseală datorat vibraţiilor în conductă.4.15. Prin proiect, se impune marcarea punctelor de ramificaţie, indicând fluidul conţinut, iar între ramificaţiile cu armături de închidere trebuie prevăzute supape de descărcare pentru preluarea dilatării termice a autogazului în perioadele călduroase. Tabelul cu corecţiile de volum la 150C, raportate la densitatea la 150C şi tabelul cu factorii de compresibilitate la diferenţe de presiune sunt prevăzute în Codul tehnic al GPL: Anexa nr.4 )

4.16. Prin proiect se va prevedea obligativitatea protejării echipamentelor sub presiune a autogazului împotriva coroziunii, respectandu-se prevederile art. 3.16 din Codul tehnic al GPL. Toate echipamentele semiîngropate, acoperite şi îngropate (subterane) vor fi prevăzute obligatoriu cu protecţie catodică (Anexa nr. 5).

4.17. La alegerea modului de protecţie catodică (cu injecţie de curent sau cu anozi de sacrificiu), se va ţine cont de normativele:

a.GE 053 - Ghid de execuţie privind protecţia împotriva coroziunii a construcţiilor din oţel;b.GP 070 - Ghid de proiectare, execuţie şi exploatare a protecţiilor anticorozive pentru rezervoarele din oţel îngropate;

Faza: Document final 11 din 58

Page 12: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

c.GP 111 - Ghid de proiectare privind protecţia împotriva coroziunii a construcţiilor metalice;

şi se recomandă utilizarea următoarelor standarde:

a. SR EN 12954 - Protecţia catodică a structurilor îngropate şi imersate.Principii generale şi aplicaţia la conducte;

b. SR EN 13636 - Protecţia catodică a rezervoarelor metalice îngropate şi a conductelor aferente;

c. SR EN 12499 - Protecţia catodică a structurilor metalice;

4.18. Stabilirea cerinţelor referitoare la materialele de încorporare sau acoperire (granulaţie, agregate, poziţia pânzei freatice etc.) a conductelor din materiale metalice şi din polietilenă de înaltă densitate (PEHD) îngropate şi/sau acoperite şi amplasarea lor, trebuie luată în consideraţie la asigurarea stabilităţii şi la stabilirea altor încărcări asupra conductelor.

4.19. Pentru evitarea apariţiei retasurilor şi a pitting-ului produse de descărcările electrostatice pe suprafaţa exterioară a ţevilor din PEHD, prin proiect se vor prevedea măsuri compensatorii corespunzătoare în funcţie de potenţialul electric al solului.

4.20. Tensiunea de descărcare necesară pentru apariţia fenomenelor de la art. 4.19. este dependentă de constanta dielectrică a materialului şi grosimea acestuia.

4.21. Conductele îngropate/subterane şi/sau acoperite din PEHD nu trebuie să intersecteze alte trasee de conducte sau cabluri electrice.

4.22. Conductele metalice, pe porţiunea instalată subteran/ingropat şi/sau acoperite vor fi prevăzute cu elemente de izolare electrică.

Materiale

4.23. Materialele utilizate la execuţia echipamentelor sub presiune trebuie să fie compatibile cu autogazul.

4.24. Materialele utilizate la execuţia echipamentelor sub presiune se recomandă să fie în conformitate cu standardele armonizate:

a. SR EN 13445-2 - Recipiente sub presiune nesupuse la flacără-Partea 2. Materiale;

b. SR EN 13480-2 - Conducte metalice industriale.-Partea 2.Materiale.şi trebuie să respecte cerinţele mentionate in Codul tehnic al GPL: Tabelul 2.

4.25. La execuţia conductelor tehnologice, cu condiţionările prevăzute în Codul tehnic al GPL art. 3.15, se pot utiliza următoarele materiale:

- metalice (ţevi trase din oţel carbon, otel inoxidabil, din cupru);- polietilenă de înaltă densitate pentru autogaz fază gaz la presiune de lucru sub 0,4

MPa (4 bar) pentru traseele subterane şi/sau acoperite.

4.26. Toate materialele trebuie să aibă documente de atestare a calităţii şi să fie însoţite de declaraţii de conformitate conform HG 584/ 2004.

4.28. Pot fi utilizate şi alte materiale cu condiţia ca încercările materialelor de înlocuire să fie consistent comparabile cu cerinţele cuprinse în: Codul tehnic al GPL Tabelul 2 si art.3.13.

Faza: Document final 12 din 58

Page 13: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

4.29. Materialele metalice utilizate la execuţia echipamentelor sub presiune şi accesoriile de securitate vor avea garantată de producător energia de rupere KV sau rezilienţa KCV la temperatura minimă admisibila de lucru a echipamentelor.

4.30. Materialele de etanşare trebuie să fie compatibile cu autogazul, să aibă documente pentru certificarea calităţii, sau după caz, certificat de atestare tehnică a produsului.

Nu se va utiliza cauciuc natural pentru etanşările care lucrează cu autogaz.

4.31. La alegerea materialelor celorlalte componente ale sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului trebuie să se ţină seama de condiţiile specifice de lucru, de solicitările suplimentare şi accidentale, iar componentele să fie însoţite de declaraţii de conformitate sau de certificat de atestare tehnică a produsului.

Clasificarea zonelor de pericol

4.32. Clasificarea zonelor de pericol pentru sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului se face în conformitate cu prevederile:

a. HG 752/ 2004 privind stabilirea condiţiilor pentru introducerea pe piaţă a echipamentelor şi sistemelor protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive, cu modificările ulterioare;

b. Ordinul MMSSF 642/2005 privind aprobarea Listei standardelor române care adoptă standarde europene armonizate referitoare la echipamente şi sisteme protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive ;

c. Ordinul 176/ 2005 al MTCT privind aprobarea reglementărilor tehnice NP 099 pentru proiectarea, execuţia, verificarea şi exploatarea instalaţiilor electrice în zone cu pericol exploziv si

d. recomandările din SR EN 60079-10 Aparatură electrică pentru atmosfere explozive gazoase Partea 10. Clasificarea ariilor periculoase .

4.33. Zonele cu pericol de explozie sunt definite astfel:

1. zona 0 care corespunde unei arii in care atmosfera explozivă gazoasă este prezenta permanent sau pe perioade lungi de timp, în condiţii normale de funcţionare a sistemului (peste 1000 ore/an) şi include:

a. interiorul recipientului de depozitare autogaz;b. interiorul autocisternei de transport a autogazului la sistemul de depozitare

şi distribuţie;

2. zona 1 care corespunde unei arii în care este probabilă apariţia atmosferei explozive gazoase în condiţii normale de funcţionare a sistemului (între 10 -1000 ore/an) şi include:

a. interiorul carcasei distribuitorului;b. interiorul pompei de transfer;c. spaţiul din jurul supapelor de siguranţă;d. punctul de alimentare la autocisternă;e. aria din jurul canalului de ventilare a pompei de transfer;f. aria aferentă desfăşurării furtunului autocisternei;g. aria aferentă punctului de alimentare a autovehiculului;

3. zona 2 care corespunde unei arii în care nu este posibilă apariţia unei atmosfere explozive gazoase în condiţii normale de funcţionare a sistemului, iar dacă totuşi apare, este posibil ca aceasta să se întâmple doar pentru o perioadă scurtă de timp (mai puţin de 10 ore/an) şi include:

Faza: Document final 13 din 58

Page 14: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

a. spaţiul din jurul sistemului de depozitare şi distribuţie autogaz;b. spaţiul din jurul recipientelor de depozitare;c. aria din jurul distribuitorului;d. aria din jurul autocisternei.

4.34. Clasificarea zonelor cu pericol de explozie este prezentata in tabelul 2, iar delimitarea zonelor cu pericol de explozie pentru echipamentul din compunerea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule este prezentată în Anexa 6.

Tabelul 2. Clasificarea zonelor cu pericol exploziv

ACTIVITATEA LOCAŢIA ZONA CLASIFICATĂ

Deconectarea furtunului de descărcare sau a pistolului de descărcare a GPL în recipientul de depozitare din cisterna auto

DepozitTerminalInstalaţieIncinte comerciale

Temporar Zona 1: pe o rază de 0,5m în jurul punctului de transfer sau punctului de contact la produsul transferat

Deconectarea furtunului de descărcare sau pistolului de descărcare a GPL în recipientul de depozitare din cisterna de cale ferată

DepozitTerminalInstalaţieIncinte comerciale

Temporar Zona 1: pe o rază de 0,5m în jurul punctului de transfer sau punctului de contact la produsul transferat

Deconectarea furtunului de descărcare sau pistolului de descărcare a GPL în recipientul de depozitare din nava sau barja fluvială

Debarcader

Temporar Zona 1: pe o rază de 2,5m în jurul punctului de transfer sau punctului de contact la produsul transferat

Deconectarea furtunului de încărcare sau pistolului de încărcare a GPL în cisterna auto

DepozitTerminalInstalatie

Temporar Zona 1: pe o rază de 0,5m în jurul punctului de transfer sau punctului de contact la produsul transferat

Deconectarea furtunului de încarcare sau pistolului de încarcare a GPL în cisterna de cale ferată

DepozitTerminalInstalatieRafinarie

Temporar Zona 1: pe o rază de 0,5m în jurul punctului de transfer sau punctului de contact la produsul transferat

Deconectarea furtunului de încărcare sau pistolului de încărcare a GPL în nava sau barja fluvială

Debarcader

Temporar Zona 1: pe o rază de 2,5m în jurul punctului de transfer sau punctului de contact la produsul transferat

Pompe şi compresoare de GPL

InstalatiiTerminaleDepoziteIncinte comerciale

Zona 1: pe o rază de 0,5m în jurul zonei umede a GPL a etanşării arborelui.Zonă neclasificată pentru pompe capsulate sau cu cuplaje magnetice

Activităţi de injecţie a aditivilor, metanolului şi etil-mercaptanului specifice în terminalele şi depozitele de GPL

TerminaleDepoziteInstalaţiiPosibilităţi de transfer

Zona 1: pe o rază de 0,5m în jurul zonei umede a GPL a etanşării arborelui.Zonă neclasificată pentru pompe capsulate sau cu cuplaje magnetice

Depozitarea supraterană, acoperită sau îngropată/ subterană a GPL în vrac în depozite, terminale şi incinte comerciale

TerminaleDepoziteInstalaţiiIncinte comerciale

Zona 1: pe o rază de 0,5m în jurul punctului de contact al indicatorului fix sau rotativ de nivel

Încărcarea şi descărcarea recipientelor-butelii din mijloacele de transport

InstalaţiiDistribuitoriVânzători

Nu prezintă zonă periculoasă

Faza: Document final 14 din 58

Page 15: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Engros-iştiTransportul rutier şi parcările Sunt acoperite de Regulamentul ADR, în afara

prevederilor Directivei 1999/ 92/ EC-ATEXDepozitarea temporară a recipientelor-butelii de GPL în aer liber, inclusiv la clienţi

Incinte comerciale

Nu prezintă zonă periculoasă

Utilizarea recipientelor-butelii de GPL în aer liber, inclusiv la clienţi

Incinte comerciale

Nu prezintă zonă periculoasă

NOTĂ: conform “Ghid referitor la Directiva 1999/ 92/ EC–ATEX”

Sisteme de detectare a scurgerilor de autogaz

4.35. Sistemele de depozitare si distribuţie a autogazului trebuie să fie dotate cu sisteme de detectare a scurgerilor, etalonate pentru autogaz, care să fie prevăzute cu posibilitatea alarmării vizuale (lumina galbenă intermitentă) la atingerea valorii de 10% din limita inferioară explozivă - LEL şi cu alarmare sonoră (hupă, sonerie etc) la atingerea valorii de 20% din LEL. În Anexa nr. 7 este prezentat un exemplu de sistem de monitorizare a scurgerilor de autogaz, recomandat pentru recipientele de depozitare sub presiune îngropate/subterane, acoperite şi semiîngropate.

4.36. Problemele principale cu referire la aplicarea prevederilor HG 804/ 2007 la sistemele de depozitare si distribuţie a autogazului trebuie să se abordeze

in conformitate cu prevederile Codului tehnic al GPL art.3.85-3.89.

5. Execuţia sistemelor pentru depozitarea şi distribuţia autogazului

5.1. Executantul sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului trebuie să asigure realizarea în mod competent a prevederilor din faza de proiectare, aplicând tehnici adecvate şi proceduri corespunzătoare, respectând condiţiile esenţiale din Codul tehnic al GPL –Tabelul 2 şi Capitolele 3 si 4.

5.2. Trebuie avute în vedere şi recomandările din standardele armonizate la HG 584/ 2004, aprobate prin Ordinul MIR 440/2004, respectiv:

a.SR EN 13445-4 - Recipiente sub presiune nesupuse la flacără-Partea 4. Execuţie;

b.SR EN 13480-4 - Conducte metalice industriale-Partea 4: Execuţie şi instalare.

5.3. Evaluarea finală, marcarea şi etichetarea echipamentului sub presiune va respecta cerinţele din HG 584/ 2004.

5.4. La introducerea pe piaţă a echipamentului sub presiune executantul va elabora instrucţiuni de funcţionare respectând HG 584/ 2004.

5.5. Instrucţiunile de funcţionare vor conţine în mod obligatoriu prevederi referitoare la pregătirea în vederea scoaterii din uz şi distrugerii echipamentului sub presiune, pentru care pot fi utilizate recomandările din SR EN 13109 - Recipiente pentru GPL. Distrugere.

5.6. Clasificarea echipamentului sub presiune trebuie realizată în conformitate cu HG 584/ 2004 pentru categoria de echipament sub presiune aferentă sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule.

Faza: Document final 15 din 58

Page 16: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

5.7. Pentru evaluarea conformităţii corespunzătoare categoriei de încadrare a echipamentului sub presiune trebuie respectate prevederile din HG 584/ 2004 şi HG 71/ 2002 republicată.

5.8. In cazul instalaţiilor de depozitare şi distribuţie a autogazului asamblate la locaţie- la amplasament, alcătuite din echipamente care au fost certificate anterior, purtând marcaje CE sau marcaje naţionale CS, se va supune certificîrii numai sistemul de conducte tehnologice de legătură dintre aceste echipamente sub presiune certificate, evaluarea făcându-se dupa gradul cel mai mare de risc al ecipamentului din instalaţie conform HG 584/ 2004 şi recomandărilor liniilor orientative din Ghidul de aplicare a Directivei CE 97/ 23/ EC, precum şi celor din Ghidul de implementare a directivelor bazate pe Noua Abordare şi Abordarea Globală.

5.8. Executantul echipamentului sub presiune trebuie să aplice un sistem al calităţii aprobat pentru execuţie, inspecţie finală şi încercări conform HG 584/ 2004.

5.9. Executantul trebuie sa păstreze şi să poată pune la dispoziţia organismului de control documentele prevăzute în HG 584/2004, timp de 10 ani de la data la care a fost fabricat ultimul echipament sub presiune.

5.10. La conductele îngropate sau acoperite executate din PE trebuie să se asigure:a. evitarea supunerii la încovoiere peste limita acceptată, în timpul instalarii;

b. o grosime a stratului de nisip de poziţionare, astfel încât să se evite, în funcţie de diametrul exterior, deformaţia ţevii;

c. un şanţ de poziţionare sau de acoperire lipsit de rocă dură, colţuri de rocă sau alte elemente ale solului care ar putea deforma sau deteriora ţeava din PE.

5.11. Nu se vor utiliza la execuţie tevi şi fitinguri care prezintă neconformităţi de fabricaţie.

5.12. Traseul conductei îngropate/ subterane şi/ sau acoperite se recomandă să se execute dintr-o singură bucată de ţeavă din PE. Dacă totuşi de impune realizarea unei îmbinări, aceasta trebuie executată numai prin sudare prin electrofuziune, cu sudori autorizaţi şi echipament agrementat pentru aceste lucrări.

5.13. Acoperirea conductelor subterane/ îngropate şi/ sau acoperite trebuie să se facă numai după efectuarea încercării de rezistenţă la presiune (efectuată cu apă), urmată de încercarea de etanşeitate (efectuată cu aer, azot sau chiar cu fluidul de lucru).

5.14. Încercarea de rezistenţă la presiune este recomandabil să se facă cu apă la o temperatură sub 38C, dar nu mai mica de 7C cu: presurizare iniţială, expansiune/ destindere, menţinerea constantă a presiunii de încercare pe toată durata probei, controlul porţiunii de conductă încercate şi descărcarea presiunii.

5.15. La manipularea şi depozitarea ţevilor din PE se va ţine seama de următoarele:a.condiţiile de ambalare, numărul de rânduri de aşezare pe verticală;b.condiţiile de depozitare înaintea instalării;c.condiţiile de descărcare şi aşezare la poziţie;d.echipamentul de protecţie la manipulare/ manevrare.

5.16. Transportul recipientelor sub presiune la locaţia de amplasare şi operaţiile de încărcare - descărcare se vor efectua cu luarea tuturor măsurilor de protecţie care să asigure integritatea recipientelor.

5.17. Recipientele care se vor muta de pe un amplasament pe altul vor trebui să fie pregătite, golite şi pot să aibă:

Faza: Document final 16 din 58

Page 17: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

a. un conţinut maxim de până la 30 kg autogaz pentru recipientele cu capacitate până la 5 m3 apă;

b. o presiune relativă remanentă de până la 0,5 bar;c. recipientele cu capacitate mai mare de 20 m3 trebuie complet degazate.

5.18. La execuţia sistemelor de depozitare şi distribuţia autogazului trebuie respectate regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor specifice prevăzute în Normativul C 300 privind prevenirea şi stingerea incendiilor pe durata executării lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, ordinul ministrului de interne nr.775/1998 de aprobare a Normele generale de prevenire şi stingere a incendiilor şi ordinul ministrului de interne nr. 1023/1999 de aprobare a Dispoziţiile generale DGPSI -001 privind ordinea interioară pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.

5.19. Receptia lucrarilor în vederea punerii in functiune a sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului se fac conform Regulamentului de recepţie a lucrărilor de montaj utilaje, echipamente, instalaţii tehnologice şi a punerii în functiune a capacităţilor aprobat prin HG 51/ 1996 si HG 273/94 privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora, întocmindu-se documentele de recepţie necesare.

6. Distanţe de securitate

6.1. Sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule se amplasează respectând distanţele de securitate din tabelul 3 faţă de obiectivele învecinate, raportate la punctul de transfer. Punctul de transfer este punctul de umplere al recipientului de depozitare sub presiune.

6.2. Distanţele de securitate obligatorii ale echipamentelor din dotarea sistemului de depozitare şi distribuţie raportate la celelalte obiective din incinta staţiei individuale sau mixte de distribuţie, sunt precizate în tabelul 4.

6.3. Distanţele de securitate recomandate faţă de depozitele de oxigen lichid sau hidrogen cu capacitatea de până la 50m3 apă vor fi de 7.5m.

Faza: Document final 17 din 58

Page 18: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Tabelul 3. Distanţe de securitate faţă de obiectivele învecinate pentru amplasarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului-SDDA, în m (se corelează şi cu Tabelul A4.1)

Faza: Document final 18 din 58

Page 19: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Faza: Document final 19 din 58

Nr. crt.

Obiectivele expuse*Amplasarea recipientului

Modelul de depozitareCapacitatea de depozitare, C, în m3 apăC≤5 5<C≤20 20<C≤50 Obs.

1

Clădiri (structuri) cu pereţi fără goluri , rezistenţi la foc timp de cel putin 60 min., limite de proprietate, surse fixe de aprindere

Suprateran/Semiîngropat1

fără panou de dispersie 10 15 20cu panou de dispersie7 5 10 15

Îngropat/ subteran, acoperit 7,5 10 15

2Clădiri, altele decât cele de la pct.1

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 10 20 30cu panou de dispersie 7,5 15 20

Îngropat/ subteran, acoperit 10 15 20

3

Locuri deschise ( spatii libere ale ansamblurilor publice, care includ curtea scolilor, teren de sport, locuri de joaca, piete, ronduri din faţa aşeyămintelor publice de tot felul etc)

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 20 25 40

Se masoară la limita domeniului

cu panou de dispersie 10 15 30

Îngropat/ subteran, acoperit 10 15 20

4

Drumuri publice (inclusiv strazi, alei, trotuare), drumuri nationale, judetene si autostrazi

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 7.5 10 15cu panou de dispersie 5 7.5 10

Îngropat/ subteran, acoperit 5 7.5 15

5

Căi ferate (din axul căii ferate; pentru căile ferate electrificate de la marginea căii ferate) 

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 7.5 15 22.5cu panou de dispersie 7.5 10 15

Îngropat/ subteran, acoperit 7.5 10 15

6Linii electrice de joasă tensiune

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 7.5 7.5 7.5

Se măsoară

de la proiecţia în

plan a

cablurilor

electrice

laterale;

cu panou de dispersie 6 6 6Îngropat/ subteran, acoperit 7.5 7.5 7.5

7Linii electrice de inaltă tensiune

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 22.5 22.5 22.5cu panou de dispersie 22.5 22.5 22.5

Îngropat/ subteran, acoperit 22.5 22.5 22.5

8 Linii tramvai, troleibuzSuprateran/semiingropat

fără panou de dispersie 5 7.5 15cu panou de dispersie 3 5 10

Îngropat/ subteran, acoperit 5 5 15

9Conducte de transport fluide combustibile şi inflamabile

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 7.5 10 15cu panou de dispersie 5 7.5 10

Îngropat/subteran, acoperit 5 7.5 10

10

Canalizări, canale termice şi/sau tehnologice, inclusiv din staţia de distribuţie

Suprateran/semiîngropat

fără panou de dispersie 7.5 15 22.5cu panou de dispersie 5 10 15

Îngropat/ subteran, acoperit 7.5 10 10

11

Rezervoare de depozitare subterană pentru lichide inflamabile şi/ sau combustibile cu temperatura de inflamabilitate sub 900C

Suprateran/semingropat

fără panou de dispersie 6 10 15cu panou de dispersie 4 7.5 10

Îngropat/ subteran, acoperit 5 7.5 10

12Depozite de butelii cu capacitatea până la 1t în staţii de distribuţie

Suprateran/semingropat

fără panou de dispersie 5 5 7.5cu panou de dispersie 3 3 5

Îngropat/ subteran, acoperit 3 3 5

Page 20: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

NOTA: Pentru SDDA navale este necesară o distanţă de securitate ≥ 3m faţă de marginea de acostare a debarcaderului şi pe o rază de 15m în jurul punctului de transfer.

Tabelul 4. Distanţe de securitate, în m, faţă de echipamentul sistemului de depozitare şi distribuţie(se corelează şi cu Tabelul A4.1)

Nr. crt.

Echipamentul

Recipientul sub presiune de depozitare

autogaz

Punctul de transfer

Pompa de transfer

Distribuitor autogaz

Vehiculul care

alimentează

1Recipientul sub presiune de depozitare autogaz

Nu se normează

Nu se normează, dar nu se

instalează sub recipient

≥0.5 3

2 Punctul de transfer Nu se normeaza Nu se normează 1 3

3 Pompa de transfer

Nu se normeaza, dar nu se

instalează sub recipient

Nu se normeaza

Nu se normează

1.5

4 Distribuitor autogaz ≥0.5 1 Nu se normeazăNu se

normează

5Vehiculul care alimentează

3 3 1.5Nu se

normează

6Gura de vizitare a rezervorului îngropat/ subteran de benzină

7.5 7.5 7.5 7.5Nu se

normează

7Gura de vizitare a rezervorului îngropat/ subteran de motorină

3 3 3 3Nu se

normează

8Punctul de transfer al rezervorului îngropat de benzină

7.5. 7.5 7.5 7.5Nu se

normează

9Aerisirile rezervorului de benzină1 7.5 7.5 7.5 7.5

Nu se normează

10

Distribuitoarele de produse petroliere în construcţie Ex :

-de benzină2 7.5 7.5 7.5 7.5Nu se

normează

-de motorină 3 3 3Nu se

normeazăNu se

normează

11 Autovehicule parcate 6 6 6 6Nu se

normează

13Rastele de butelii cu capacitate până la 1000 kg autogaz

3 5 3 3 -

7. Notificarea activităţii în sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului

7.1. Desfăşurarea de către persoane fizice/ agenţii economici a activităţilor comerciale în legătură cu autogazul se realizează conform licenţelor emise în baza unor regulamente specifice de Autoritatea naţională conform Legii nr. 351/2004 a gazelor, cu modificările ulterioare,.

1 Pentru aerisirile prevazute cu opritoare de flacari sau la sistemele cu recuperare de vapori se pot reduce distantele cu 20%; 

2 Se aplica inclusiv pentru distribuitoare cu recuperare de vapori.

Faza: Document final 20 din 58

Page 21: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

7.2 (a) Sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului, trebuie să fie certificate şi avizate cu respectarea recomandărilor Codului tehnic al GPL art.4.2, Ghidurilor de aplicare a hotărârilor Guvernului României care preiau Directivele Europene bazate pe Noua Abordare şi Ghidul de implementare a Directivelor bazate pe Noua Abordare şi Abordarea Globală, respectiv sa fie în conformitate cu prevederile legislaţiei nationale specifice, de către autorităţile şi instituţiile cu competenţe în domeniu.

(b) Instalaţiile de prevenire şi stingere a incendiilor şi mijloacele de primă intervenţie utilizate pentru dotarea sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului vor fi certificate şi agrementate, conform reglementărilor specifice, de către autorităţile cu competenţe în domeniu.

7.3. Sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului pentru lucru în atmosferă potenţial explozivă se certifică conform HG 752/ 2004. După instalarea pe locaţia de amplasare se vor obţine documentele necesare exploatării, conform legislaţiei specifice.

7.4. Efectuarea activităţilor de aprobare a funcţionării sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului, a verificărilor tehnice periodice, a modificărilor survenite în structura sistemelor, a scoaterii din uz a echipamentelor sub presiune din componenţa sistemelor de depozitare şi distribuţie se face conform prevederilor legislatiei naţionale, de organismele competente, cu respectarea recomandărilor din ghidul de aplicare a HG 584/2004 şi Ghidul de implementare a directivelor bazate pe Noua Abordare şi Abordarea Globală.

7.5. Verificarea metrologică a sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule, inclusiv calibrarea recipientelor de depozitare sub presiune, este obligatorie pentru toate elementele de măsurare din compunerea sistemului şi se efectuează de instituţia competenta conform Legii 42/ 2004.

7.6. Toate elementele componente, cât şi ansamblul sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule trebuie să aiba declaraţii de conformitate şi marcaje CE. Marcajul CS este acceptat numai în condiţiile prevederilor HG 584/ 2004.

7.7. Pentru echipamentele sub presiune care se asamblează sub responsabilitatea utilizatorului pe amplasamentul de funcţionare se vor respecta recomandarile Ghidului de aplicare a HG 584/2004.

7.8. Sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului vor fi exploatate numai de personal operator umplere recipiente GPL (cod 932009 din nomenclatorul clasificării operaţiilor) instruit şi autorizat conform legislaţiei în vigoare.

8. Exploatarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

Verificările sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

8.1. Procedurile şi tehnicile de verificare pot utiliza metodele de control defectoscopic nedistructiv: inspecţia vizuală, defectoscopie cu lichide penetrante, defectoscopie cu pulberi magnetice, defectoscopie cu ultrasunete, defectoscopie cu radiaţii penetrante, emisie acustică precum şi alte tehnici pentru care se vor stabili proceduri specifice de control.

8.2. Verificarile se referă lastarea tehnică generală a recipientului şi la starea tehnică generală a sistemului de conducte tehnologice.

Faza: Document final 21 din 58

Page 22: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

8.3. Se recomandă ca verificarea şi recalificarea recipientelor sub presiune pentru depozitarea autogazului să se efectueze în conformitate cu prevederile din:

a. SR EN 12817 - Verificarea şi recalificarea recipientelor de suprafaţă pentru gaz petrolier lichefiat(GPL) având un volum mai mic sau egal cu 13m3;

b. SR EN 12818 - Verificarea şi recalificarea recipientelor subterane pentru gaz petrolier lichefiat(GPL) având un volum mai mic sau egal cu 13m3;

c. SR EN 12819 - Verificarea şi recalificarea recipientelor de suprafaţă pentru gaz petrolier lichefiat(GPL) având un volum mai mare de 13m3;

d. SR EN 12820 - Verificarea şi recalificarea recipientelor de suprafaţă pentru gaz petrolier lichefiat(GPL) având un volum mai mare de 13m3,

luând în considerare recomandările urmatoarelor standarde armonizate la HG 584/ 2004:

a. SR EN 13445-5 - Recipiente sub presiune nesupuse la flacără-Partea 5:Verificare şi încercare;

b. SR EN 13480 - Conducte metalice industriale-Partea 5 : Verificare şi încercare.

8.4. Verificarea stării tehnice generale a echipamentelor sub presiune din componenţa sistemelor de depozitare si distributie a autogazului se efectuează la termenele stabilite în reglementările în vigoare.

8.5. Pe timpul exploatării sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului, proprietarul acestor sisteme, are obligaţia să efectueze verificările menţionate în tabelul nr. 5.

Tabel 5. Verificările impuse pe timpul exploatării sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

Nr.crt.

Domeniul de verificare Cerinţe necesare

1.Analiza procedurilor scrise de operare normală a sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului

HG 584/ 2004Cap.III art.10

2. Analiza procedurilor de urgenţă sau a operaţiilor care ies din normalHG 584/ 2004

Cap.V art.19(1);(2)

3. Analiza sistemelor de protecţie şi siguranţă împotriva incidentelorHG 584/ 2004

Anexa 1 pct.2.12, 4.1(a,b,d)

4.Analiza sistemelor de protecţie a aprinderii din cauza electricităţii statice, fulgerelor şi curenţilor întâmplători

HG 752/2004SR EN 50014,SR EN 13980,

SR EN 1127-1,2

5.

Analiza sistemelor de acces de siguranţă în condiţii normale şi pentru condiţii accidentale : acumulări în jurul recipientului, zonelor adiacente subteranului, zonelor de drenaj – stăvilare, îndiguiri, canale colectoare, situri istorice-aşezări vecine etc (a se vedea şi Anexa 5)

HG 584/ 2004Anexa 1 pct.2.10,SR EN 13160-1

6. Analiza sistemelor de protecţie la supraumplere, inclusiv calibrarea HG 584/ 2004

Anexa 1pct.2.3, 2.9,2.11

7. Analiza zonelor cu pericol potenţial în cazul eventualelor scurgeriHG 584/ 2004

Anexa 1 pct.2.3, 3.2.213. Analiza sistemelor de protecţie împotriva coroziunii pentru sistemele de

depozitare şi distribuţie cu recipiente (îngropate, acoperite, semiîngropate şi/ sau supraterane) şi conductele aferente, inclusiv sistemele de protecţie catodică :-structura potenţială a solului;-curentul din protecţia catodică;-structura originală a potenţialului solului;-potenţialul structură-structură;-potenţialul structură-recipient/ container;-izolarea conductelor faţă de recipient pentru protecţia separată;

HG 584/ 2004Anexa 1 pct.2.6, 2.7

HG 752/2004

Faza: Document final 22 din 58

Page 23: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

-potenţialul structură-sol faţă de structurile adiacente;-continuitatea structurilor în cazul protecţiei unice

14.Analiza continuităţii legăturilor echipotenţiale (de legare la reţeaua de împământare)

HG 752/2004, SR EN 50014

17.Analiza sistemelor de aerisire-ventilare, degazare, purjare etc, pentru cazuri normale şi de avarie

HG 584/ 2004Anexa 1 pct.2.5

8.6. Toate verificările se consemnează în documente scrise care să confirme efectuarea efectivă a verificărilor.

8.7. Încercarea de rezistenţă la presiune a recipientelor sub presiune se efectuează conform prevederilor din Codul tehnic al GPL art. 3.33 – 3.41 si normativelor nationale in vigoare, fără a se depăşi următoarele termene: a. 10 ani pentru recipientele sub presiune supraterane, cu marcaj CE, echipate cu gură de vizitare, la care încercarea de rezistenţă la presiune a fost efectuată prima dată la producător cu emisie acustică;b. 10 ani pentru recipientele sub presiune, cu marcaj CE, îngropate/ subterane şi/ sau acoperite, echipate cu protecţie catodică, la care încercarea de rezistenţă la presiune a fost efectuată prima dată la producător cu emisie acustică;c. 5 ani pentru recipientele sub presiune, cu marcaj CE, îngropate şi/ sau acoperite echipate cu protecţie catodică;d. 5 ani pentru recipientele supraterane cu capacitate sub 13 m3 apa fără gură de

vizitare (conform Codului tehnic al GPL). ; e. 5 ani pentru toate celelelte recipiente sub presiune, prevăzute cu gură de vizitare, cu

marcaj naţional CS.

8.8. Se interzice efectuarea abuzivă a încercării de rezistenţă la presiune între intervalele acceptate fără justificare tehnică corespunzătoare.

8.9. Încercarea de rezistenţă la presiune este precedată de verificarea interioară şi exterioară a recipientelor sub presiune. Verificarea exterioară se realizează si la jumatatea intervalului dintre două încercări de rezistenţă la presiune.

8.10. Protecţia catodică trebuie verificată anual.

8.11. Recipientele sub presiune îngropate/ subterane şi/ sau acoperite care nu sunt prevăzute cu protecţie catodică vor fi decopertate la efectuarea încercarii de rezistenţă la presiune în vederea controlului stării izolaţiei de protecţie.

8.12. Cu ocazia efectuării încercării de rezistenţă la presiune se vor demonta, verifica şi regla supapele de siguranţă, precum şi celelelte echipamente aferente ale recipientului descrise în Anexele 4a si 4b;

8.13. Supapele de siguranţă se vor demonta, verifica şi regla şi în urma unor eventuale descarcări accidentale după care nu a mai putut fi restabilită etanşeitatea supapei, dar şi cel puţin odată pe an, în ateliere şi cu personal, autorizate pentru aceste operaţii. Presiunea de reglare a supapei de siguranţă nu va depăşi +5% peste presiunea maximă de lucru a recipientului recomandată în SR EN 14129 - Supape de siguranţă pentru recipiente de GPL şi va fi menţionată de producător în documentaţia de exploatare.

8.14. Încercarea de rezistenţă la presiune nu exclude verificările de etanşeitate ulterioare.

8.15. Încercarea de rezistenţă la presiune efectuată cu emisie acustică nu trebuie să depăşească mai mult de 4 ore.

Faza: Document final 23 din 58

Page 24: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

8.16. Dupa încercarea de rezistenţă la presiune a conductelor se efectuează suflarea cu aer a conductei pentru îndepartarea fluidului de probă.

8.17. Verificarea de etanşeitate se efectuează după finalizarea încercării de rezistenţă la presiune, la o presiune prestabilită recomandată in domeniul GPL la maximum 0,5MPa (5 bar) cu aer, azot sau GPL şi după efectuarea tuturor operaţiilor de asamblare a dispozitivelor de securitate aferente echipamentului sub presiune.

8.18. Încercarea de etanşeitate se efectuează în condiţiile de la pct. 4.23, între 10 - 60 minute.

8.19. Dacă sistemul a fost încercat cu aer comprimat este obligatoriu controlul electricităţii statice.

8.20. Ţevile din polietilena - PE care au suferit deformaţii în timpul încercării de rezistenţă la presiune trebuie înlocuite integral. Este interzisă remedierea conductelor deformate.

Cerinţe pentru exploatarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

8.21. Etapele care trebuie parcurse pentru desfăşurarea operaţiilor de distribuţie a autogazului se aplică atât sistemelor de distribuţie independente cât şi celor mixte.

8.22. Operatorul umplere recipiente GPL instalate pe autovehicule sau ambarcaţiuni de agrement (cod 932009 din Nomenclatorul clasificarii ocupatiilor) răspunde împreună cu şeful staţiei de distribuţie de luarea tuturor măsurilor necesare pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a sistemului, după cum urmează:a. răspunde de efectuarea manevrelor de operare în condiţii de siguranţă în toate situaţiile impuse de starea sistemului;b. în cazul unor scurgeri accidentale de autogaz  efectuează operaţiile speciale prevăzute în această situaţie;c. răspunde de gestionarea produsului şi nu permite decât distribuţia la autovehiculele sau ambarcaţiunile de agrement care sunt autorizate legal să utilizeze autogazul;d.consemnează în registrul de rapoarte de serviciu toate incidentele petrecute pe durata schimbului şi starea în care a preluat şi a predat sistemul de depozitare şi distribuţie a autogazului operatorului umplere recipiente GPL din schimbul următor.

8.23. Înainte de umplere cu autogaz a recipientului sub presiune este obligatorie uscarea şi eliminarea aerului din recipientul de depozitare sub presiune, care se efectuează prin:

a. neutralizarea amestecului aer-apă.b. purjarea corectă a aerului din recipientele pentru depozitarea sub presiune a autogazului;

8.24. Neutralizarea amestecului aer/ apă din recipientele de depozitare a autogazului se realizează prin introducerea unei cantităţi de 1 litru alcool metilic anhidru pur pentru fiecare m3 capacitate apă a recipientului pentru depozitarea autogazului.

8.25. Metanolul se depozitează şi manipulează în recipiente etanşe, cu marcaje şi etichete care să aibă înscrise frazele de risc şi pericol. La utilizarea metanolului se va efectua instruirea specială a personalui participant la lucrări, metanolul fiind toxic şi otrăvitor

8.26. Purjarea corectă a recipientelor noi pentru depozitarea autogazului se face în scopul eliminării aerului din recipient în vederea reducerii costurilor de întreţinere

Faza: Document final 24 din 58

Page 25: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

(transferul se va face uşor, pompa nu va intra în cavitaţie, va fi necesară energie mai mică pentru umplerea recipientului).

8.27. Purjarea aerului se va repeta de cel puţin patru ori, până când procentul aerului se situează sub 5% faţă de un conţinut de cel puţin 95% autogaz (a nu se confunda cu gradul de umplere cu autogaz lichid al recipientului de depozitare care în nici un caz nu trebuie să depăşească 80% pentru recipientele de suprafaţă).

8.28. Este interzisă purjarea autogazului în faza lichid.

8.29. Exploatarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule constă în efectuarea următoarelor operaţii:

a.umplerea cu o cantitate de 150-200 de litri autogaz a recipientului de depozitare (la prima umplere);b.verificarea etanşeităţii tuturor îmbinărilor aferente recipientului, deschiderea armăturilor (robinetelor de siguranţă şi a robinetului cu acţionare de la distanţă) în vederea verificării etanşeităţii celorlalte îmbinări ;c.umplerea în continuare a recipientului până la gradul maxim de umplere de 80%, condiţionată de etanşarea perfectă a tuturor îmbinărilor; dacă apar neetanşeităţi, acestea se remediază, după care se face o nouă verificare de etanşeitate; nu se continuă umplerea decât după remedierea neetanşeităţilor;d.verificarea nivelului de autogaz din recipient, care în nici un caz nu va depăşi 80% şi nu se va goli sub 10%, la instalaţiile în funcţiune; la sistemele cu recipiente de depozitare sub presiune acoperite sau îngropate(subterane) nivelul de umplere maxim admis este de 85%; e.la sistemele la care stuţul de golire este supraînălţat în interiorul recipientului la cota corespunzătoare de 10% din capacitate, se va avea în vedere că înainte de atingerea nivelului de 10% să nu se mai livreze autogaz şi să se oprească pompa de transfer, pentru a nu apare fenomenul de cavitaţie;f. pornirea compresorului de aer şi realizarea presiunii de 0,6 MPa(6 bar) necesară pentru acţionarea de la distanţă a robinetului pneumatic; pentru alte tipuri de acţionări se vor realiza etapele corespunzătoare de acţionare a robinetului comandat;g.deschiderea robinetului de siguranţă amplasat în amonte faţă de robinetul acţionat de la distanţă;h.deschiderea robinetelor de izolare de pe conductele de retur faza lichid şi gaz;i.deschiderea parţială a robinetului/ supapei diferenţial(e) de pe traseul de retur faza lichid;j.deschiderea robinetelor de izolare a distribuitorului; din acest moment sistemul de distribuţie este pregătit pentru a putea alimenta autovehiculele cu autogaz;k.alimentarea cu energie electrică a sistemului (pompa de transfer şi distribuitorul).Operaţiile sunt identice pentru toate tipurile de sisteme de distribuţie a

autogazului la autovehicule.

8.30. Umplerea cu autogaz a recipientelor de depozitare sub presiune ale sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului se execută numai de către personalul agentului transportator.

8.31. La transport se vor folosi autocisterne dotate corespunzător cerinţelor impuse prin HG 941/ 2003 cu amendamentele ulterioare, prin Regulamentul de transport ADR, NML 047 şi autorizate conform reglementarilor în vigoare.

Faza: Document final 25 din 58

Page 26: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

8.32. Poziţionarea autocisternei se va face la 5m distanţă de sistemul de depozitare şi distribuţie a autogazului, cu motorul oprit, în viteză şi asigurată cu frâna de serviciu şi cu saboţii din dotare.

8.33. Cuplarea autocisternei la recipient, în vederea transferului de autogaz se va executa de operatorul umplere recipiente GPL al agentului transportator, conform instrucţiunilor acestuia si numai după:

- legarea la pământ a autocisternei şi pregătirea mijloacelor de prevenire si stingere a focului, din dotare;

- verificarea absenţei surselor de pericol în zona de umplere;- analizarea posibilităţilor de îndepărtare rapidă din zonă a autocisternei în caz

de pericol;- delimitarea zonei de acces pentru persoanele străine;- verificarea armăturilor montate pe recipient;- verificarea echipamentelor montate pe autocisternă;- conectarea furtunelor de umplere cu autogaz în fază lichid şi fază gaz (dacă

cisterna este echipata) la recipientul pentru depozitarea cu autogaz a sistemului;

- verificarea etanşeităţii conexiunilor;- verificarea scurgerilor de autogaz şi etanşeităţii la sistemele monobloc cu

capacitatea de depozitare maximă de 5m3 se face cu detectoare portabile (explozimetre), etalonate pentru autogaz la 10% din LIE, cu obligativitatea elaborării unor proceduri privind periodicitatea inspecţiilor de supraveghere; în cazul distributiei a peste 0,5 m3 autogaz/ h/ recipient de depozitare, inspecţia de supraveghere în vederea detectării scurgerilor cu explozimetrul, trebuie să se efectueze odată pe oră.

8.34. Operaţia de transfer a autogazului trebuie supravegheată permanent de personalul agentului transportator, astfel ca gradul maxim de umplere al recipientului de depozitare să nu depăşească 80% din volumul recipientului suprateran sau 85% în cazul recipientelor acoperite, îngropate/ subterane.

8.35. Nu se va distribui autogazul care nu este însoţit de declaraţia de conformitate predată în copie de conducătorul autocisternei de transport la umplerea recipientului de depozitare sub presiune.

8.36. Distribuţia autogazului la autovehicule se desfăşoară conform următoarelor etape:a. se deschide robinetul cu comanda de la distanţă;b. se poziţionează autovehiculul în locul special marcat, la 3 metri distanţă

de sistemul de distribuţie;c. se deschide capota compartimentului autovehiculului în care este montat recipientul-rezervor de autogaz;d. se identifică în certificatul de înmatriculare, omologarea RAR a autovehiculului pentru utilizarea acestui combustibil şi se identifică pe recipientul-rezervor corespondenţa autenticităţii marcajelor cu cele din certificatul de înmatriculare (conform Legii 230/ 2003); recipientul – rezervor are o plăcuţă de identificare sudată, pe care sunt aplicate în mod vizibil şi fără a putea fi deteriorate sau şterse, următoarele:

- numărul de serie;- capacitatea, în litri;- marcajul GPL (LPG);- presiunea de încercare, în MPa(bar);- menţiunea “ gradul de umplere maximă 80%”;- anul şi luna de omologare (de ex.03/ 09);

Faza: Document final 26 din 58

Page 27: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

- marcajul de omologare: un cerc în care se găseşte litera “E” urmată de un număr distinctiv al ţării care a acordat omologarea (pentru România este E19), apoi 67R (numărul Regulamentului ONU 67-1), urmat de o liniuţă şi un număr din 6 cifre, identic cu numărul de omologare, iar apoi clasa supapei de siguranţă (1, 2, 2A sau 3).

De exemplu: 67 R – 002493 CLASA 3

indică un recipient-rezervor omologat în România conform Regulamentului ONU 67 –1 cu numărul de omologare 002493 din clasa a 3-a, adică un recipient echipat cu supapă de suprapresiune.

e. se efectuează legarea la pământ a recipientului-rezervor cu ajutorul cablului special cu clemă; legarea la pământ se face verificând existenţa contactului perfect al clemei cu borna de împământare;

f. se identifică poziţia racordului de umplere a recipientului-rezervor al autovehicului şi se curăţă, cu o lavetă curată din material antistatizat, suprafaţa de cuplare-etanşare;

g. se cuplează pistolul de livrare al distribuitorului la racordul recipientului-rezervor al autovehiculului; se va verifica posibilitatea de cuplare etanşă dintre racordul recipientului-rezervor al autovehicului şi tipul de pistol utilizat la furtunul distribuitorului; în cazul în care cuplarea nu se poate realiza etanş, nu se va efectua distribuţia; se recomandă să se utilizeze pistoale cu sisteme de cuplare EURO;

h. se porneşte distribuitorul, se urmăreşte funcţionarea contorului distribuitorului, simultan cu supravegherea nivelului de umplere din recipientul-rezervor; nu este permisă depăşirea nivelului maxim de umplere în recipientul-rezervor de 80%, iar nivelul minim nu se va situa sub 10%;

i. dacă supapa diferenţială nu realizează o funcţionare automată corespunzătoare, umplerea se face dupa efectuarea reglajelor returului de lichid;

j. după distribuirea cantităţii de autogaz, se opreşte distribuitorul şi pompa de transfer, iar decuplarea pistolului de distribuţie se face numai după efectuarea acestor operaţii.

8.37. Operatorii umplere recipiente GPL sunt instruiţi de furnizori de formare profesională, în conformitate cu prevederile OG 129/ 2000 republicată privind formarea profesională a adulţilor, în baza unor programe elaborate conform HG 522/ 2003.

8.38. Operatorii umplere recipiente GPL pot fi instruiţi şi de angajatori conform OG 129/ 2000 republicată, pe baza programelor aprobate.

8.39. În cazul unor evenimente tehnice, operatorii umplere recipiente GPL vor lua măsuri pentru efectuarea următoarelor operaţii în caz de scurgeri accidentale de autogaz, prioritară fiind salvarea vieţilor omeneşti:

a. în cazul scurgerilor detectate de aparatură de detecţie fixă (celulă cu senzori sau detectorul portabil-explozimetrul), reglată ca la 20% din limita minimă de explozie să declanşeze alarmă acustică, imediat se închid toate armăturile de izolare şi se întrerup toate operaţiile;

b. se informează imediat şeful ierarhic şi se alarmează poliţia, pompierii şi ambulanţa (dacă este nevoie);

c. se încearcă limitarea împrăştierii scurgerilor;

Faza: Document final 27 din 58

E 19

Page 28: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

d. se instalează plăcuţe avertizoare pentru interzicerea accesului persoanelor (se evacuează toate persoanele într-o zonă opusă direcţiei vântului) în zona şi interzicerea surselor de flacără;

e. se interzice accesul în zona afectată a tuturor vehiculelor, cu excepţia celor chemate la intervenţie;

f. se întrerupe alimentarea zonei cu energie electrică;g. dacă s-a produs un incendiu care nu poate fi stins se iau măsuri pentru a

fi pus sub control; nu se stinge un incendiu produs ca urmare a scurgerilor de vapori de autogaz, deoarece împrăştierea acestora poate produce incendii sau explozii în zone adiacente, mai greu de controlat;

h. în cazul unor scurgeri de autogaz fără producerea incendiului, se vor lua măsuri efective de stingere/întrerupere a tuturor surselor de flacără;

i. se porneşte imediat instalaţia de răcire cu apă (fie prin jet continuu care se aplică la sursa de scurgeri, fie prin pulverizare);

Analiza de risc a sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule

8.40. Analiza pentru evaluarea riscului sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule se efectuează în conformitate cu recomandările din Codul tehnic al GPL art. 3.107 - 3.113, prin încadrarea probabilităţii de producere a evenimentelor şi a severităţii sau consecinţelor evenimentului în matricea asociată riscului referitor la activitatea desfaşurată în cadrul sistemului.

8.41. Estimarea probabilităţiilor de producere a evenimentelor şi a severităţii sau consecinţelor este recomandată în tabelul 6, iar încadrarea riscului este recomandată în matricea de evaluare a riscului.

Tabelul 6. Încadrarea probabilităţii şi severităţii/ consecinţelor

ProbabilitateaA Probabil să se întâmple imediat ; ( P>10-1)B Probabil să se întâmple în timpul următor : (10-1 ≥ P >10-2)C Probabil să se întâmple în timp (10-2 ≥ P >10-3)D Probabil să se întâmple vreodată (10-3 ≥ P >10-6)E Improbabil să se întâmple (P ≤10-6)

Severitatea/ ConsecinţeleClasa I-Catastrofică Conditionată de evenimente care pot provoca moartea sau rănirea cu

disabilităţi permanente, distrugeri serioase ale sistemelor majore care conduc la pagube de peste 1 million USD

Clasa II-Critică Conditionată de evenimente care pot provoca rănirii severe sau îmbolnaviri profesionale sau distrugeri major ale prorietăţii cu pagube cuprinse între 200.000-1 mil.USD

Clasa III-Moderată Conditionată de evenimente care pot provoca rănirii uşoare sau îmbolnăviri profesionale sau distrugeri majore ale prorietăţii cu pagube cuprinse între 10.000-200.000 USD

Clasa IV-Neglijabilă Conditionată de evenimente care pot necesita primul ajutor sau distrugeri neesenţiale ale prorietăţii, care pot fi remediate imediat, cu pagube cuprinse între 2.000-10.000USD

Matricea de evaluare a risculuiClasele de severitate/consecinţe

Probabilitate estimată

A B C D E

I Foarte înalt Înalt Înalt Mediu ScăzutII Înalt Înalt Mediu Scăzut ScăzutIII Mediu Mediu Scăzut Scăzut ScăzutIV Scăzut Scăzut Scăzut Scăzut Scăzut

Faza: Document final 28 din 58

Page 29: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Se va avea în vedere şi Ordinul 87/ 2001 al ministrului de interne privind aprobarea metodologiei de identificare, evaluare şi control a riscurilor de incendiu.

8. 42. Pentru cazurile de pericol în care s-au produs scurgeri de autogaz precizate în tabelul 7, se vor lua măsuri de interzicere a accesului persoanelor neimplicate în acţiunile de intervenţie.

Tabelul 7. Situaţii tipice de scurgeri de autogaz în sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului

CazulDetalierea cazurilor scurgerilor de autogaz

(din sau din cauza)

1Deteriorarea furtunului autocisternei.Scurgerea rapidă a intregii cantităţi prin furtun

2Scurgerea întregii cantităţi prin conducta de transfer datorită defectării armăturii de exces de debit

3 Scurgere din recipient prin supapa de siguranţă

4Scurgerea din conducta de transfer spre vaporizator şi reducerea debitului prin deschiderea parţială a armăturii de exces de debit

5Scurgere datorită coroziunii printr-un orificiu de pe conducta de transfer sub presiune

6Scurgerea rapidă a întregii cantităţi prin furtunul de transfer

7Spargerea furtunului autocisternei după ce recipientul a fost umplut

9. Cerinţe privind protecţia muncii şi prevenirea şi stingerea incendiiilor

9.1. Încadrarea şi repartizarea personalului de exploatare a instalaţiei, precum şi instruirea se vor face conform prevederilor Legii nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă şi a dispoziţiilor generale privind instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă, aprobate cu ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 712/2005 cu modificările şi completările ulterioare.

9.2. La executarea lucrărilor legate de exploatarea instalaţiilor se va folosi numai personal autorizat, cu instruire profesională corespunzătoare, cu aptitudini, experienţă şi capacitate fizică şi neuropsihică normală.

9.3. Se interzice primirea la lucru a oricărei persoane aflate sub influenţa alcoolului, drogurilor, obosită sau aflată într-o stare fizico-psihică ce nu-i permite concentrarea atenţiei.

9.4. În timpul operaţiei de încarcare cu autogaz a recipientelor de depozitare sub presiune a autogazului din autocisterna conducătorul auto este obligat să se asigure că:

a.accesul şi manevrele autocisternei se pot desfaşura fără dificultate (se interzice manevrarea cu spatele pentru intrare, iar accesul se face numai pe fluxul stabilit);b.starea exterioară a recipientului nu prezintă semne de coroziune sau deteriorări;c.echipamentele de siguranţă şi aparatele de măsura şi control cu care este echipat recipientul sunt în stare de funcţionare şi au marcajele lizibile;d.armăturile de pe recipient sunt manevrabile;e.motorul autocisternei este oprit, autovehiculul este asigurat cu frâna de serviciu, iar roţile autocisternei sunt blocate cu saboţii din dotarea autocisternei;

Faza: Document final 29 din 58

Page 30: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

f.circuitele electrice ale autocisternei sunt scoase de sub tensiune;g.recipientul autocisternei este legat la centura de împământare prin intermediul cleştelui mobil; h.autocisterna este amplasată la o distanta de cel puţin 5 m de sistemul de depozitare şi distribuţie a autogazului.

9.5. Încărcarea autogazului din autocisterna în recipient se face numai cu pompa şi furtunurile (din cauciuc antistatizat şi omologate pentru autogaz) din dotarea autocisternei .

9.6. Cuplarea şi decuplarea tubului flexibil (flexibilului) la recipient şi încărcarea acestuia se fac utilizând echipament de protecţie corespunzător.

9.7. Conducătorul auto este obligat să urmăreasca pe timpul încărcării recipientului atât aparatele de pe autocisternă, cât şi indicatorul de nivel de pe recipient, pentru a opri alimentarea la 80% din capacitatea maximă de încarcare la recipientele de suprafata/ supraterane şi semiîngropate, respectiv 85% la recipientele acoperite şi îngropate/ subterane şi să nu părăsească autocisterna până la scoaterea acesteia din staţie.

9.8. Pe timpul staţionării pe locaţia sistemului se interzice efectuarea oricăror lucrări de reparaţii la autocisternă.

9.9. Operatorul umplere recipiente GPL al sistemului de depozitare şi distribuţie va asista permanent la operaţia de încarcare a recipientului de depozitare sub presiune a autogazului.

9.10. Pe timpul încărcării recipientului sistemului de depozitare şi distribuţie se interzice:

a.alimentarea autovehiculelor;b.accesul persoanelor străine şi al autovehiculelor în zona sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului ;c.fumatul, utilizarea focului deschis şi executarea oricăror lucrări cu surse de aprindere pe o rază corespunzătoare distanţelor de siguranţă, respectiv de autocisternă;d.admiterea la încărcare a autocisternelor care nu corespund cerinţelor tehnice şi nu sunt dotate cu mijloacele de intervenţie în caz de incendiu;e.continuarea încărcării recipientului în situaţia în care operatorul sesizează că operaţia nu se face corect de către personalul autocisternei; f.părăsirea sau lăsarea fără supraveghere a locului de munca până la teminarea operaţiei de încarcare a recipientului de depozitare din autocisternă; g.admiterea încărcării înainte ca operatorul să verifice documentele deţinute de şoferul autocisternei privind calitatea şi tipul fluidului care urmează a fi încărcat; h.admiterea sau continuarea încărcării dacă autocisterna prezintă scurgeri sau scăpări de autogaz la instalaţie sau pe furtun, dacă nu a fost amplasată în locul stabilit sau racordarea furtunului nu este corespunzătoare;i.urcarea pe autocisternă în timpul manevrelor de garare sau pe timpul alimentării cu autogaz, precum şi pe recipientul de depozitare; verificarea presiunii sau nivelului la aparatele montate pe recipient se face utilizând o scară bine fixată, confecţionată din materiale care să nu producă scântei prin lovire sau frecare sau pe construcţia metalică de acces.

9.11. La exploatarea instalaţiei este interzisă:a) efectuarea oricăror sarcini de serviciu fără purtarea echipamentului de

intervenţie şi protecţie – EIP acordat;

Faza: Document final 30 din 58

Page 31: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

b) constrângerea de a efectua sarcini de serviciu fără dotarea cu mijloace individuale de protecţie corespunzătoare sarcinilor;

c) spălarea EIP şi echipamentului de intervenţie şi lucru - EIL cu produse inflamabile atât în incinta instalaţiei, cât şi în afara ei;

d) continuarea lucrului cu echipamentul individual de protecţie contaminat cu autogaz în faza lichid sau vapori;

e) purtarea de îmbrăcăminte din material sintetic sau care se poate încărca electrostatic;

f) utilizarea de încălţăminte cu accesorii metalice care pot produce scântei ;g) punerea în functiune a instalaţiilor fără procesul verbal de recepţie definitivă,

semnat de comisia de recepţie stabilită prin decizia conducătorului societăţii;h) pornirea sau exploatarea instalaţiilor fără dispozitivele de protecţie şi

siguranţă prevăzute în documentaţie sau sub rezerva completării lor ulterioare;

i) accesul autovehiculelor în zona sistemului şi parcarea acestora când sistemul este neoperaţional, în aşteptare sau în timpul descărcării.

9.12. Este interzis operatorilor umplere recipiente GPL:a.să efectueze lucrări şi operaţii care sunt în competenţa conducătorului autocisternei;b.să intervină la instalaţie pentru modificări sau executarea reparaţiilor (acestea fiind de competenţa echipelor de intervenţie specializate şi autorizate); c.să pună în funcţiune instalaţia după orice oprire, fără dispozitivele de protecţie şi de siguranţă şi aparatura de măsură şi control cu care a fost dotată, precum şi să demonteze aparatura în timpul funcţionării;d.să părăsească locul de munca în timpul alimentării autoturismelor;e.să permită conducătorilor auto să-şi alimenteze singuri autovehiculele;f.să continue livrarea de autogaz în cazul apariîiei unor defecîiuni la utilaje, echipamente, armături;g.să utilizeze în cabina instalaţiei aparate de încălzire improvizate, artizanale sau cu rezistenţa electrică deschisă;h.să exploateze instalaţia electrică cu defecţiuni şi improvizaţii sau să suprasolicite circuitele prin utilizarea de consumatori peste puterea nominală prevazută;i.să distribuie autogaz clienţilor care nu respectă regulile de prevenire a incendiilor sau au o conduită necivilizată în incinta sistemului de depozitare şi distribuţie.

9.13 Instalaţiile de stingere aferente sistemului de depozitare şi distribuţie aautogazului trebuie proiectate, executate şi exploatate conform art. 3. 44 - 3.51din prezentul normativ.

10. Dezafectarea şi postutilizarea sistemelor de distribuţie şi depozitare a autogazului

10.1 Dezafectarea în condiţii de securitate a sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului se face cu respectarea obligatorie a următoarelor măsuri pregătitoare:

- scoaterea de sub tensiune a tuturor consumatorilor electrici;- separarea cu panouri demontabile a locaţiei respective, în scopul împiedicării

accesului autovehiculelor şi persoanelor neautorizate;- afişarea pe perimetrul locaţiei a inscripţionărilor cu frazele de risc şi pericol

conform reglementărilor tehnice în vigoare;

Faza: Document final 31 din 58

Page 32: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

- izolarea sistemului cu adaptarea cerinţelor Codului tehnic al GPL art.3.104 şi 3.105;

- golirea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului şi asigurarea unei atmosfere interioare inerte şi nepericuloase, obţinute, pentru tot echipamentul aferent locatiei, conform Codului tehnic al GPL art.5.13, 5.31 si 5.32 şi recomandărilor privind pregătirea recipientelor în vederea dezafectării cuprinse în SR EN 13109 - Recipiente pentru gaz petrolier lichefiat-GPL. Distrugere;

- asigurarea mijloacelor tehnice de stingere a incendiilor necesare conform unei proceduri specifice operaţiei;

- instruirea personalului prin proceduri specifice conform Codului tehnic al GPL art. 4.11- 4.12 şi eliberarea permisului de lucru conform Codului tehnic al GPL art.4.7.

10.2. Începerea lucrărilor de dezafectare nu este admisă decât după verificarea decătre factorii implicaţi în această activitate a etapelor de execuţie în condiţii desecuritate, fără pericol de incendiu şi explozie şi realizarea integrală şicorespunzătoare a măsurilor pregătitoare conform art.10.1.

10.3. Dezafectarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului se realizează pebaza unor proceduri specifice, notificate, detaliate pentru fiecare operaţie dedemontare a echipamentelor.

10.4 . Echipamentele sau părţile de echipament demontate se vor evacua din locaţie.

10.5. La demontarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului este interzisfocul deschis şi sculele care pot produce scântei prin lovire.

10.6. La demolarea şi demontarea clădirilor (structurilor) supraterane se vor respectaprevederile HG nr.766/1997 de aprobare a Regulamentului privind urmărireacomportării în exploatare, intervenţiile în timp şi postutilizarea construcţilor şi Legii50/1991, actualizată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

10.7. Demolarea şi demontarea clădirilor (structurilor) supraterane se realizează numaidupă demontarea elementelor recuperabile şi/ sau refolosibile. Elementele şimaterialele recuperabile şi/ sau refolosibile sunt depozitate sau evacuate în locuribine stabilite care să nu împiedice efectuarea lucrărilor .

10.8. Utilajele mecanice pot fi folosite numai în condiţii de securitate, astfel încât să nufavorizeze producerea incendiilor sau să deterioreze instalaţii sau echipamentenedemontate sau neeevacuate.

10.9.Recondiţionarea/ recalificarea componentelor demontate care se intenţionează afi refolosite se va face numai în ateliere specializate, în condiţiile asigurării la outilizare ulterioară a parametrilor proiectaţi şi a condiţiilor de securitate.

10.10. Proprietarul va lua după dezafectarea sistemelor de depozitare şi distribuţie aautogazului toate măsurile necesare pentru reabilitarea terenului şi refacereamediului înconjurător.

10.11.Operaţiile de postutilizare a sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazuluise vor face cu respectarea regulilor şi măsurilor specifice acestor lucrăriconform Codului tehnic al GPL art. 4.4- 4.8 şi altor reglementări specifice.

Faza: Document final 32 din 58

Page 33: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

11. Dispoziţii finale

11.1. Sistemele de depozitare şi distribuţie autogaz aflate în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentelor norme vor fi menţinute în exploatare şi se vor adapta prezentelor reglementări cu ocazia primei verificări tehnice periodice sau cu ocazia primei modificări majore conform recomandărilor liniilor orientative din Ghidurile de aplicare ale hotărârilor Guvernului României prin care au fost implementate Directivele CE privind Noua Abordare şi Abordarea Globală.

11.2. Legislaţia relevantă, lista standardelor neobligatorii, normele şi prescripţiile tehnice din domeniul autogazului sunt cuprinse în Anexa nr. 8.

Faza: Document final 33 din 58

Page 34: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Anexa nr.1Termeni relevanţi în domeniul autogazului

(Terminologia relevantă în domeniul GPL este cuprinsă în Codul tehnic al GPL : Anexa nr.1)

Autogaz - gaz petrolier lichefiat care poate fi depozitat şi/ sau manipulat în faza lichid în condiţii de presiune moderată şi la temperatură ambiantă. Acesta se compune în principal din propan şi butan şi izomerii acestuia, cu proporţii reduse de propilenă ;

Autocisterna - autovehicul echipat corespunzător şi autorizat pentru transportul autogazului de la furnizor la sistemul de depozitare şi distribuţie sau la un consumator/ beneficiar ;

Ansamblu - grup de echipamente sub presiune, pe care executantul le asamblează pentru a constitui o unitate sau un sistem integrat şi funcţional;

Control operaţional - adoptarea şi punerea în aplicare a unor proceduri şi instrucţiuni pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă, inclusiv întreţinerea instalaţiei, a proceselor tehnologice, a echipamentului şi întreruperile temporare în funcţionare;

Conducte - elemente tubulare destinate pentru transportul fluidelor, atunci când sunt montate într-un sistem sub presiune. Acestea cuprind ţevi, sisteme de ţevi, tubulatura, fitinguri, compensatoare de dilatare, furtunuri şi alte componente sub presiune dupa caz. Schimbatoarele de căldura (în cazul de faţă vaporizatoarele) cu ţevi destinate încălzirii sau răcirii sunt considerate conducte ;

Capacitate de depozitare - volumul net al unui recipient, umplut până la nivelul maxim admis de reglementări pentru depozitarea sub presiune a autogazului ;

Conexiune de umplere - racord/ ştuţ realizat pe recipientul de depozitare în vederea asigurării operaţiei de umplere a acestuia (vezi Punct de transfer) ;

Cavitaţie - instalarea unei condiţii de apariţie a fazei gazoase la pomparea unui debit de lichid ;

Calitatea autogazului - atribut al autogazului definit de compoziţie şi proprietăţile sale fizice ;

Distribuitor -orice dispozitiv staţionar care este utilizat pentru distribuţia autogazului într-un sistem de depozitare şi distribuţie ;

Dispozitiv de descărcare - dispozitiv proiectat să se deschidă la o presiune înaltă ;

Distanţă de securitate - separarea minimă dintre o sursă de pericol şi un obiect (uman, echipament sau mediul inconjurator) care să reducă efectul unui incident probabil neprevăzut şi să prevină transformarea unui incident uşor într-un incident de proporţii;

Distanţă de protecţie - separarea recomandată a persoanelor, pentru diferite cazuri de pericol în care s-au produs scurgeri de autogaz;

Furtun flexibil - un tub sau ţeavă flexibile prevazute cu capete de cuplare ;

Faza: Document final 34 din 58

Page 35: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Factor de siguranţă - raportul dintre presiunea de distrugere/ rupere şi presiunea maximă admisibilă de operare/ lucru ;

Frază de risc - o frază care exprimă o descriere concisă a riscului prezentat de substanţele şi preparatele chimice periculoase pentru om şi mediul înconjurator;

Grad masic de umplere - raportul dintre cea mai mare masă permisă de autogaz dintr-un recipient şi masa de apă la 150C care ar umple complet recipientul ;

Încercare - operaţiune tehnică care constă în determinarea uneia sau mai multor caracteristici ale unui produs, în concordanţă cu o procedură specificată ;

Încercare de etanşeitate - încercare specifică care să determine locul posibilelor evacuări accidentale de autogaz ;

Instalaţie de stropire - ansamblu format dintr-un colector prevăzut cu duze de stropire executate pentru a efectua pulverizarea cu apă ;

Locaţie - locul unde instalaţia de autogaz este amplasată sau locul unde urmează să fie amplasată (≡ amplasament) ;

Limită explozivă - domeniu de volum procentual la care amestecul autogaz – aer poate să explodeze; sub limita inferioara explozivă - LEL şi peste limita superioară explozivă - UEL, amestecul nu explodează/ nu arde;

Presiune maximă admisibilă de lucru/ operare - presiunea maximă la care recipientul este destinat să functioneze în siguranţă ;

Punct de transfer - locul (poziţia fixă) unde autogazul este transferat din recipientul autocisternei de transport în recipientul de depozitare al sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului . Este punctul de la care se raportează distanţele de securitate;

Recipient de depozitare - o incintă închisă, proiectată şi fabricată pentru a conţine fluide sub presiune, inclusiv toate componentele fixate limitat la dispozitivele de legare la alte echipamente, care este utilizată pentru depozitarea la suprafaţă (suprateran) sau îngropată (acoperita, subterană) a autogazului;

Recipient de depozitare semiîngropat (de semi-suprafaţă) - un recipient de depozitare, neacoperit, care este instalat cu cel putin 40% sau mai mult din volumul său sub nivelul solului şi care include recipientul instalat pe o fundaţie într-o cavitate sau într-o cuvă ;

Recipient de depozitare suprateran (suprafaţă) - un recipient de depozitare care este instalat cu 90% sau mai mult din volumul său la suprafaţa solului sau deasupra nivelului unei cladiri şi care include recipientul instalat pe o fundaţie;

Recipient de depozitare acoperit sau îngropat (subteran) - un recipient de depozitare care este instalat cu 10% sau mai mult din volumul sau sub nivelul suprafaţei solului care include recipientul instalat pe o fundaţie sau într-o cuvă ;

Recipient – rezervor – recipient sub presiune instalat pe autovehicul, executat în conformitate cu Regulementul ONU 67-1 ;

Risc - funcţie a severităţii şi probabilităţii de producere a unui eveniment ;

Risc rezidual - nivelul de risc care rămâne după ce au fost luate măsurile de reducere a pobabilităţii şi consecinţelor unui pericol ;

Scurgere - orice pierdere de autogaz datorată unei defectări sau distrugeri a unui sistem de depozitare ;

Faza: Document final 35 din 58

Page 36: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Sistem de depozitare şi distribuţie - ansamblu de recipiente sub presiune, împreună cu conductele de legătură amplasate suprateran sau îngropat (subteran), incluzând pompele şi aparatura de transfer, canalele tehnologice şi dispozitivele de colectare a deversărilor şi scurgerilor aferente acestora ;

Timp de purjare - intervalul de timp necesar să se purjeze o parte sau intregul echipament înaintea evacuării aerului sau resturilor de autogaz 

Faza: Document final 36 din 58

Page 37: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Anexa nr.2

Cerinţe tehnice de calitate ale autogazului

A2.1. Principalele componente ale autogazului sunt : propanul, propena (propilena în proporţii reduse), butanul şi butenele şi izomerii acestora.

A2.2. Pentru identificarea imediată, la nivelul producătorilor şi al pietei, autogazul este caracterizat, de numere unice de clasificare, după cum urmează :

- numărul ONU/ UN cuprins în recomandările privind transportul mărfurilor periculoase serveşte ca bază pentru reglementările în transportul naval, feroviar şi rutier naţional, regional şi internaţional ;

- numărul CAS (Chemical Abstract Service Registry Number) care defineşte produsul chimic, dar nu concentraţia sau amestecurile specifice;

- numărul EINECS introdus prin Decizia 81/ 437/ EEC a Comisiei Comunităţii Europene.

A2.3. Clasificarea centralizată a numerelor de identificare pentru autogaz este prezentată în Tabelul A2. 1.

Tabelul A2. 1. Numerele de identificare a autogazului

Numarul/Denumirea substantei

ONU/UN

CAS EINECS

GLP auto/GPLc/

AUTOGAZ1965 73-98-6 270-990-9

A2.4. Se recomandă ca autogazul să îndeplinească cerinţele de calitate prevăzute în SR EN 589 - Carburanţi pentru automobile - GPL. Cerinţe şi metode de analiză.

Cerinţele şi metodele de analiză sunt precizate în Tabelul A2. 2.

Tabelul A2. 2. Cerinţele şi metodele de analiză

Caracteristica Unitatea de masură

Limite Metode de încercareMinimum Maximum

Cifra octanică ‘’motor’’,MON1 89,0 - Anexa B Conţinut de diene(incluzând 1,3-butadiena)

%mol - 0,5 EN 27941

Hidrogen sulfurat negativ EN ISO 8819Conţinut de sulf total (după odorizare)

mg/kg - 50 EN 24260ASTM D 3246ASTM D 6667

Coroziune pe lama de cupru(1h la 400C)

notare clasa 1 EN ISO 6251

Reziduu de evaporare mg/kg - 100 EN ISO 13757Presiunea de vapori relativă la 400C kPa - 1550 EN ISO 4256

EN ISO 8973Anexa C

Presiunea de vapori relativă minim 150kPa la o temperatură de:-pentru tipul A2

0C-10

EN ISO 8973şi anexa C

-pentru tipul B3 -5-pentru tipul C4 0

Faza: Document final 37 din 58

Page 38: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

-pentru tipul D5 +10-pentru tipul E6 +20Conţinut de apă lipsă apă liberă la 00C a se vedea 6.2Miros particular şi neplăcut la 20%

din treapta II de mirosa se vedea 6.3

şi anexa A1 a se vedea tabelul A2.42limita sezonieră a presiunii de vapori la 400C este de 950kPa echivalent cu 150 kPa la -100C3 limita sezonieră a presiunii de vapori la 400C este de 800kPa echivalent cu 150 kPa la -50C4 limita sezonieră a presiunii de vapori la 400C este de 700kPa echivalent cu 150 kPa la 00C5 limita sezonieră a presiunii de vapori la 400C este de 500kPa echivalent cu 150 kPa la +100C6 limita sezonieră a presiunii de vapori la 400C este de 275kPa echivalent cu 150 kPa la +200CÎn România sunt acceptate tipurile A (între 01 octombrie până la 31 martie): C şi D (între 01 aprilie până la 30 septembrie)

A2.5. Caracteristicile specifice autogazului sunt:a) caracteristici critice: cifra octanica ”Motor”-MON, presiunea de vapori, reziduul

volatil, conţinutul de diene, reziduul de evaporare şi conţinutul de sulf;b) caracteristici non-critice: coroziunea cuprului, conţinutul de apă, nivelul de

odorizare, hidrogenul sulfurat, conţinutul de floruri şi conţinutul de metanol descrise în tabelul A2. 3.

c) indicii Wobbe, în MJ/m3, recomandaţi pentru principalele componente ale autogazului sunt :

- Wpropan=76.83 ;- Wbutan=87.54 ;- Wizobutan =87.12 ;- W amestec propan/ butan(60 %/:40%)=79.2MJ/m3.

Tabelul A2. 3. Descrierea caracteristicilor specifice autogazului

Caracteristica Descrierea ObservaţiiA.Caracteristici

critice:Cifra octanică

“motor” COM (MON)-Este destinată să asigure caracteristica de detonaţie adecvată combustibilului şi constrânge alegerea compoziţiei având în vedere că atât olefinele, cât şi fracţia C4

au cifra octanică relativ scazută.-Are impact direct asupra performanţelor motoarelor şi durabilităţii acestora şi asupra nivelului emisiilor poluante,

De menţionat că:COM izo-butan >COMpropan

Presiunea de vapori

-Este o masură indirectă a celei mai extrem de scăzute temperaturi în condiţiile căreia poate avea loc vaporizarea iniţiala. Este o măsură quasicantitativă a celui mai volatil component prezent în combustibil (de ex. reprezintă controlul indirect al raportului parafinelor şi într-o mare masura a conţinutului de olefine) şi poate fi utilizată pentru evaluarea presiunii maxime care poate fi stabilită la temperatura din recipientele de depozitare ;-Este în raport direct cu condiţiile climatice. In ceea ce priveşte operabilitatea vehiculului este direct proporţională cu startabilitatea motorului, care, în condiţiile unei presiuni de vapori industriale trebuie să asigure startabilitatea motorului sub minus 20C ;-Fluctuaţia raportului C3 :C4 are efecte importante şi asupra emisiilor de CO si NOx

în sensul în care acestea sunt direct şi negativ corelate cu conţinutul de C4 ;

Emisiile totale din hidrocarburi, CO si NOx dintr-un GPL

auto compus din 15% olefine si 50 : 50 C3 :C4 (procente

greutate sunt performant similare sau mai bune decât

ale benzinei.

Reziduul volatil-Limitează conţinutul de C5 (pentane) şi mai precis procentul care vaporizează împreuna cu C4 şi mai jos, prezentând importanţă deosebită în ceea ce privesc problemele de pornire la rece.

Conţinutul de diene

-Adoptarea unei limitări stricte a dienelor are rolul de a reduce probabilitatea problemelor de depuneri în regulatoarele şi/ sau vaporizatoarele kiturilor, precum şi pentru concentraţiile de butadienă care produc depuneri de polimerizare şi blocarea vaporizatoarelor.

Fenomenul este similar cu depunerea gumelor la motoare

Reziduul de evaporare

-Este masura informaţiilor privind limita reală a reziduurilor la sfârşitul ciclului de alimentare în tentativa de creştere a durabilităţi kiturilor de autogaz.

Conţinutul de sulf Este parametrul important pentru eficientizarea tehnologiilor necesare alinierii la standardelele privind emisiile poluante .

GPL auto are un conţinut mai scăzut de sulf comparativ cu al celorlalţi

Faza: Document final 38 din 58

Page 39: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

combustibili din petrolB.Caracteristici

non-critice

Coroziunea cuprului

Hidrogenul sulfurat

-Măsura care asigură că nu apar dificultăţi în exploatarea reperelor din cupru şi aliaje de cupru ce compun echipamentul funcţional, de depozitare şi de transport ;

-Este şi o măsură sigură a conţinutului de hidrogen sulfurat a cărui prezenţă are efecte asupra sănătăţii şi securităţii .

Conţinutul de apă-Lipsa umidităţii specifică autogazului de tip propan şi a apei libere caracteristică amestecurilor C3 :C4 ne asigură că regulatoarele de presiune şi echipamentul similar functionează fara deranjamente produse de inghet cauzat de separarea sau dizolvarea apei din autogaz.

Nivelul de odorizare -Este o măsură necesară pentru detectarea pierderilor de autogaz prin miros caracteristic, distinctiv şi neplăcut.

Conţinutul de metanol

-La temperaturi scăzute autogazul asociat cu umiditatea şi/ sau apa liberă, produce gheaţă care blochează regulatoarele.

Metanolul este introdus să prevină

problemele de îngheţ prin scăderea

punctului de rouă la dizolvarea apei

Tabelul A2. 4. Cifra octanică “motor” pentru autogaz *

ComponenţiCifra octanică “motor”, COM

Molar Masic VolumicPropan (+C2) 95.4 95.9 95.6

Propilenă (propenă) 83.9 82.8 83.1n-butan (+C5) 89.0 88.9 88.9

2-Metilpropan (izobutan) 97.2 97.1 97.1Butene 75.8 76.8 75.7

*Factorii de determinare a cifrei octanice “motor” sunt valori empirice; în calcule se utilizează factorii molari;

Faza: Document final 39 din 58

Page 40: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Anexa nr. 3

Cerinţe de securitate privind utilizarea autogazului

A3.1. Etichetele de identificare a pericolelor utilizate la transportul autogazului,

A3.2. Fişa datelor de securitate a autogazului (MSDS - Material Safety Data Sheet)

Data :……………………………………Data ediţiei precedente: ………………Versiunea / revizia: ……………………

Autogaz (GPLc)

1. IDENTIFICAREA SUBSTANŢEI/ ŞI DENUMIREA PRODUCĂTORULUINumele produsului GPL auto

AutogazGPLc

Formula chimicăDate de identificare ale producatoruluiNumăr de telefon de urgenţă

2. COMPOZIŢIA / INFORMAŢII ASUPRA COMPONENTELORSubstanţa/ preparatul SubstanţaComponente/ impurităţi Nu conţine alţi componenţi, nici impurităţi care ar putea modifica

clasificarea produsuluiNr.CAS 73-98-6Nr. EINECS 270-990-93 .IDENTIFICAREA PERICOLELOR Gaz lichefiat.Extrem de inflamabil

4. MĂSURI DE PRIM AJUTORÎn caz de inhalare

Contactul cu pielea si cu ochiiIngerare

Poate produce asfixiere la concentraţii ridicate.Simptomele constau în pierderea cunoştinţei sau motricităţii. Victima poate să nu fie prevenită asupra axfisierii. Poate avea efecte narcotice la concentraţii scazute. Simptomele constau în ameteaţă, dureri de cap, greaţă şi pierderea coordonării. Se deplasează victima într-o zonă necontaminată, se utilizează echipament respiratoriu autonom. Se lasă victima într-un loc cald şi în repaus. Se solicită asistenţă medicală. Se practică respiratia artificială dacă victima nu mai respiră.În cazul deversării de produs lichid se clăteşte locul cu apă curata cel puţin 15 minute.Ingerarea nu este considerată ca un mod posibil de expunere

Faza: Document final 40 din 58

GPL23

1965

Page 41: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

5. MĂSURI DE LUPTA CONTRA FOCULUIRiscuri specifice

Produse de ardere periculoaseAgenţi specifici de stingereMetode specifice

Echipamentul de protecţie special al pompierilor

Extrem de inflamabil. Vaporii sunt mai grei decât aerul şi se răspândesc la sol putandu-se aprinde de la distanţă. Expunerea prelungită la foc poate antrena ruperea sau explozia recipientelor.La o ardere incompletă se formează monoxid de carbon, oxid de azot, oxid de sulf, hidrocarburi nearse. Toţi agenţii de stingere cunoscuţi pot fi utilizaţi.Se opreşte debitul de gaz dacă este posibil. Se îndepărtează recipientul şi se răceşte cu apă pentru a-l proteja.Nu se stinge nici o scurgere aprinsă de gaz decât dacă este absolut necesară. Se poate produce reaprinderea spontană şi explozivă.Se sting celelalte incendii.În spaţiile învecinate incendiului se utilizează aparate de respiraţie autonomă.

6. MĂSURI ÎN CAZ DE DISPERSIE ACCIDENTALĂ Precauţii individuale

Protecţia mediului înconjurător

Metode de curaţare

Se poartă aparatul de respiraţie autonomă la intrarea în zonă, după ce s-a verificat siguranţa acesteia.Se evacuează zona. Se asigură o ventilaţie de aer adaptată situaţiei. Se elimină sursele de aprindere.Se încearcă să se oprească scurgerile de gaz.Se impiedică patrunderea produsului în canale, subsoluri, fose sau în toate locurile unde acumulările pot fi periculoase. Se asigură ventilarea zonei.

7. MANIPULARE SI DEPOZITARE Se asigură legarea corespunzătoare la pământ a echipamentului. Se împiedică pătrunderea apei în recipient. Se purjează aerul din instalaţie. Înainte de introducerea autogazului se interzice reîntoarcerea produsului în recipient.Se utilizează numai echipament specific adaptat produsului şi la presiunea şi temperatura folosită.Se contactează furnizorul de gaz în cazul că nu există certitudinea calităţii.Se menţin la distanţă toate sursele de aprindere (inclusiv pe cele producătoare de sarcini electrostatice).Se ţin la distanţă toate gazele oxidante şi alţi oxidanţi.Se respectă instrucţiunile furnizorului pentru manipularea recipientului.Mentineţi recipientul într-un spatiu bine ventilat, la temperatură mai mică de 500 C.

8. CONTROLUL NIVELULUI DE EXPUNERE / PROTECŢIE INDIVIDUALALimita de expunere TLV (ACGIH)/ 2000Protecţia personalului

Propan 800 ppmAsiguraţi ventilaţie adecvată.Nu fumaţi în timpul manipulării produsului

Butan 2500 ppmAsiguraţi ventilaţie adecvată.Nu fumaţi în timpul manipulării produsului

9. PROPRIETĂŢI FIZICO-CHIMICEConform tabelului A2.2Gaz sau vapori mai grei decât aerul; se poate acumula în locurile joase, în special în canale, subsoluri, gropi10. STABILITATE ŞI REACTIVITATE Poate forma un amestec exploziv cu aerul; poate reacţiona violent cu

oxidanţii11 .INFORMAŢII TOXICOLOGICE Produsul nu are efecte toxicologice cunoscute12 .INFORMAŢII ECOLOGICE Nu este cunoscut nici un efect ecologic cauzat de acest produs13. CONSIDERAŢII RELATIVE LA ELIMINARE

Nu se evacuează în locuri unde există riscul formării de amestecuri explozive cu aerul.Alimentarea cu gaz a unui arzător trebuie să fie prevăzută cu opritor de flacări.Nu va fi eşapat în locuri unde există pericolul acumulărilor periculoase.

14.INFORMAŢII RELATIVE LA TRANSPORTDenumirea oficială la transportNumărul ONU/UN

GPL auto, Autogaz, GPLc1965

Faza: Document final 41 din 58

Page 42: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Clasa/ DiviziuneaCod clasificare ADR/ RIDNr. de pericol ADR/ RIDEticheta ADR

2.12F23Eticheta 2.1: gaz inflamabil

Alte informaţii privind transportul Evitaţi transportul în vehicule la care compartimentul de transport nu este despărţit de cabina soferului. Asiguraţi-vă că şoferul cunoaşte potenţialele pericole şi masurile de urgenţă în caz de accident. Înainte de transport asiguraţi recipientele împotriva răsturnării şi asiguraţi-vă că robinetele sunt perfect închise şi fără scurgeri, dispozitivul de protecţie a robinetului este montat corect, capacul de protecţie la ieşirea robinetului este montat. Asiguraţi ventilaţia corespunzătoare. Conformaţi-vă reglementărilor în vigoare referitoare la acest transport.

15. INFORMAŢII PRIVIND REGLEMENTĂRILE ÎN VIGOAREClasificarea CESimboluri Fraze de risc

Fraze de securitate

F+;R12F+:Extrem de inflamabilR12S9 Conservaţi recipientul în locuri convenabil ventilateS16 Feriţi locul de surse de aprindere sau scântei. Nu fumaţi

16. ALTE INFORMAŢII Asiguraţi-va că :-sunt respectate toate reglementările naţionale sau locale în vigoare;-operatorii cunosc bine riscurile de incendiu;-sunt cunoscute riscurile privind asfixierea la manipularea acestor produse;-la utilizarea acestui produs există o experienţă privind compatibilitatea şi securitatea materialelor la punerea în operă;-Informaţiile date în acest document sunt considerate exacte odată cu publicarea lor.

Faza: Document final 42 din 58

Page 43: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

A3.3. Transportul rutier al autogazului trebuie însoţit de “Fişa de urgenţă pentru transportul rutier (TEC-Transport Emergency Card)” elaborată în conformitate cu prevederile Regulamentului de transport ADR:

Fişa de urgenţă pentru transportul rutier

Autogaz (GPLc)UN 1965

Clasa (eticheta) 2.1-gaz inflamabilCod ADR: 2F

Nr.pericol ADR: 23

Încărcătura

Gaz petrolier lichefiat fără culoare, odorizat, cu miros specific, insolubil în apă, mai greu decât aerul

Măsuri generale luate de conducatorul auto/ şoferul autocisternei:

Se scoate pe cât posibil vehiculul din zonă;

Se opreşte motorul şi se întrerupe curentul prin scoaterea bornelor de la baterie;Nu trebuie să existe nici o sursă de foc dechis, se interzice fumatul;Se anunţă pompierii, poliţia, serviciul de ambulanţă; Se amplasează semne de avertisment şi se evacuează trecătorii ocazionali;Se evită contactul cu faza lichidă;Se schimbă îmbrăcămintea contaminată;Se interzice accesul în gropi, cămine, pivniţe, subsoluri, se evacuează eventuale persoane;

Natura pericolului

Foarte inflamabil, poate forma amestec exploziv cu aerul;Încălzirea poate provoca creşterea presiunii, prezintă risc serios de spargere a recipientelor şi ulterior explozie;Autogazul este mai greu decât aerul şi se împrăştie la nivelul solului;Scurgerile de autogaz produc degerături

Informaţii privind măsurile în cazul unui incendiuNu se recomandă stingerea incendiilor iniţiate, este posibilă reaprinderea autogazului cu producerea exploziei ulterioare;Se informează publicul pentru a staţiona numai pe partea opusă direcţiei vântului;Se răceşte continuu recipientul autocisternei cu apă pentru a preveni creşterea temperaturii şi implicit a presiunii;

Echipamentul de protecţie individualăÎn conformitate cu normativele în vigoare:-ochelari de protecţie;-îmbrăcăminte din fibre care nu produc electricitate statică:-încălţăminte din piele fără accesorii metalice;-vestă de siguranţă fluorescentă;-lanternă antiex

Informaţii privind măsurile de prim ajutorDacăprodusul atinge ochii, se va efectua spălarea abundentă cu apă curată;Se iau de către medic măsuri specifice ţn caz de degerături, arsuri;În caz de inhalare se scoate persoana afectată într-o zona ventilată şi cu aer curat;

Informaţii suplimentareNumerele de telefon în caz de urgenţe:112, 981, 955, telefonul şi adresa proprietarului autocisternei

Anexa nr. 4

Faza: Document final 43 din 58

Page 44: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Scheme de principiu ale sistemelor de distribuţie şi depozitare a autogazului

4A. Schemă de principiu de sistem suprateran de depozitare şi distribuţie a autogazului(schemele de principiu sunt corelate cu recomandările din prEN 14678-2)

Legendă1 supapă de exces de debit1a supapă de exces de debit armătură de reţinere1b armătură de reţinere2 armătură de siguranţă-antiincendiu2a armătură cu acţionare de la distanţă3 pompă4 manometru5 supapă diferenţială6 armături de izolare distribuitor7 distribuitor8 supapă de siguranţă9 indicator de nivel10 punct de transfer (umplere)11 indicator de nivel maxim12 purjare13 supapă antismulgere14 recipient suprateran15 supapă de dilatare termică

4B. Scheme de principiu de sistem subteran (îngropat, acoperit) de depozitare şi distribuţie a autogazului

Faza: Document final 44 din 58

Page 45: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

(schemele de principiu sunt corelate cu recomandările din prEN 14678-2)a. Cu pompă de transfer la suprafaţă

b. Cu pompă de transfer submersbilă

Legendă12 supapă antismulgere13 indicator de nivel maxim14 spre punct de transfer (umplere)15 recipient subteran - îngropat-acoperit16 supapă de dilatare termică

Tabelul A4.1. Dimensiuni orientative de gabarit privind amplasarea SSDD

Faza: Document final 45 din 58

1 supapă de exces de debit1a supapă de exces de debit armătură de reţinere 2 armătură de siguranţă-antiincendiu2a armătură cu acţionare de la distanţă3 pompă4 manometru5 supapă diferenţială6 armături de izolare distribuitor7 distribuitor8 supapă de siguranţă9 indicator de nivel10 armătură de reţinere11 purjare

Page 46: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Tipul staţiei de distribuţieMărimea min,

în m2Deschiderea

min, în mAdâncimea min,* în m

Lăţimea min. a căii de acces, în

m

Staţie de distribuţie mixtă fără amenajări pentru

distribuţie autogaz375

2515

*inclusiv trotuare6

Staţie independentă de distribuţie autogaz

375

Staţie de distribuţie mixtă cu amenajări pentru GPL

750**

**nu se aplică pentru staţiile mixte deja echipate

Anexa nr. 5

Sistem de protecţie catodică al recipientelor acoperite, îngropate/ subterane

Faza: Document final 46 din 58

Page 47: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Anexa nr.6Recomandări de zonare

a.Sisteme de depozitare şi distribuţie a autogazuluicu recipiente sub presiune supraterane

b.Sisteme de depozitare şi distribuţie a autogazuluicu recipiente sub presiune semiîngropate

Faza: Document final 47 din 58

0.5m

0.5m

0.5m

0.5m

Page 48: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

c.Sisteme de depozitare şi distribuţie a autogazuluicu recipiente sub presiune îngropate/ subterane şi/ sau acoperite

Faza: Document final 48 din 58

0.5m

0.5m

0.5m

0.5m

0.5m

Page 49: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

d.Sisteme de depozitare şi distribuţie a autogazuluicu recipiente sub presiune îngropate/ subterane şi/ sau acoperite şi supraterane instalate în

rambleu

e.Recomandări privind zonarea generală a sistemului de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule( se corelează cu art. 4.33 şi 4.34)

Faza: Document final 49 din 58

0.5m

0.5m

Page 50: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

f.Zonarea distribuitoarelor de AUTOGAZ si MOTORINĂ

Faza: Document final 50 din 58

NOTA:Distribuitoarele de AUTOGAZ şi de motorină

nu necesită condiţii speciale de instalare

Page 51: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Anexa nr. 7

Sistem de monitorizarea scurgerilor recomandat pentru recipiente de depozitare sub presiune îngropate/ subterane, acoperite şi semiîngropate

Faza: Document final 51 din 58

Pânza de apă freatică

Detectorul de gaze

Recipientul de depozitare

Tubulaturămonitorizare scurgeri

Page 52: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Anexa nr. 8

A 8.1. Legislaţie relevantă în domeniul autogazului 1. Legea nr.245/ 2004 privind securitatea generală a produselor,2. Legea nr.351/2004 a gazelor, cu modificările ulterioare;3. Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă;4. Legea nr.41/2004 privind activitatea de metrologie ;5. Legea nr.608/2001 republicată privind evaluarea conformităţii produselor ;6. Legea nr.122/2002 pentru aprobarea OG 48/1999 privind transportul rutier al

marfurilor periculoase ;7. Legea nr 230/2003 pentru aprobarea OG 78/2000 privind omologarea vehiculelor

rutiere şi elaborarea cărţii de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România ;

8. Legea nr.50/1991 republicată privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor ;

9. Legea nr.107/ 1996 a apelor;10.Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul;11.Legea nr.460/2001 pentru modificarea şi completarea OG 20/1994 privind măsuri

pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente;12.Legea nr.110/2002 privind ratificarea Acordului dintre România şi CE instituind

anumire condiţii pentru transportul rutier de mărfuri şi promovarea transportului combinat;

13.Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional;14.Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi

unele măsuri adiacente;

A 8. 2. Hotarâri şi ordonanţe ale Guvernului României :

1. HG 584//2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a echipamentelor sub presiune, cu modificările şi completările ulterioare (Directiva CE 97/ 23/ EC – Directiva PED); 

2. OG 25/2004 pentru modificarea şi completarea OG 17/2002 ;3. OG 43/1997 republicată si OG 21/2005 privind regimul drumurilor ;4. HG 454/2003, modificată prin HG 1242/2004 privind echipamentele simple sub

presiune (Directiva CE 87/ 404/ EEC) ;5. HG 941/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi utilizare

repetată a echipamentelor sub presiune transportabile, cu modoficările şi completările ulterioare (Directiva CE 99/ 36/ EC) ;

6. HG 761/2001 cu modificările ulterioare (HG 453/2003) privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi (Directiva CE 90/ 396/ EEC) ;

7. OG 17/2002 privind perioada de conducere şi de odihnă ale conducătorilor vehiculelor care efectuează transporturi rutiere naţionale ;

8. OUG 109 /2005 privind transporturile rutiere; 9. OG 48/1999 pentru acordul privind transportul internaţional rutier al substanţelor

periculoase pe drumurile publice, Regulamentul ADR ediţia in vigoare ;10.OG 62/2003 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor

existente ;

Faza: Document final 52 din 58

Page 53: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

11.HG nr. 804/2007 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase;

12.HG nr. 119/2004 privind stabilirea condiţiilor pentru introducere pe piaţă a maşinilor industriale (Directiva CE 98/ 37/ EEC – Directiva maşini) ;

13.OG 129/2000 republicată privind formarea profesională a adulţilor, în baza unor programe elaborate conform HG 522/2003 ;

14.OUG 170/2004 privind transporturile rutiere în România ;15.OUG 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi

preparatelor chimice periculoase ;16.HG 574/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienţa cazanelor noi

pentru apă caldă care funcţionează cu combustibili lichizi sau gazoşi (Directiva CE 92/ 42/ EEC);

17.HG 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiental;18.HG 322/2005 privind limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanţi proveniţi din

instalaţii de ardere;19.HG 343/2004 privind informaţiile referitoare la consumul de carburant şi emisii de

dioxid de carbon;20.HG 982/2007 privind compatibilitatea electromagnetică (Directiva CE 89/336-

EEC); 21.HG 487/2002 republicată privind normele de desemnare şi notificare naţională a

laboratoarelor de încercări;22.HG 457/2003 republicată privind asigurarea securităţii utilizatorilor de

echipamente electrice de joasă tensiune, cu modificările ulterioare (Directiva CE 93/ 68/ EEC) ;

23.HG 539/2004 privind nivelul de zgomot produs de echipamentele destinate a lucra în exteriorul clădirilor;

24.HG 622/2004 republicată privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a produselor pentru construcţii,;

25. HG 203/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind tipurile de reglementări tehnice şi de cheltuieli aferente activităţii de reglementare în construcţii, urbanism, amenajarea teritoriului şi habitat, precum şi a Normelor metodologice privind criteriile şi modul de alocare a sumelor necesare unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public;

26.HG 697/2004 privind exportul şi importul de produse periculoase ;27.HG 617/2003 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de punere în

funcţiune a aparatelor de cântărit cu funcţionare neautomată (Directiva CE 90/ 384/ EEC);

28.HG 752/2004 privind stabilirea condiţiilor pentru introducerea pe piaţă a echipamentelor şi sistemelor protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive, cu modificările ulterioare ( Directiva 94/ 9/ CE – ATEX) ;

29.HG 755/2004 privind unităţile de masură legale;30.HG 1340/2001 privind asigurarea protecţiei urilizatorilor, mediului înconjurător şi

proprietăţii ;31.HG 2167/2004 privind stabilirea principiilor de evaluare a riscurilor pentru om si

mediu ale substanţelor notificate;32.HG 2195/2004 privind condiţiile de introducere pe piaţă a ambarcaţiunilor de

agrement ( Directiva CE 94/ 25/ EC);33.HG 2427/2004 privind evaluarea şi controlul riscului substanţelor existente;34.HG 115/2004 privind cerinţele esenţiale de securitate a echipamentelor

individuale de protecţie şi condiţiile pentru introducere lor pe piaţă ;

Faza: Document final 53 din 58

Page 54: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

A 8. 3. Ordine ale miniştrilor :

1. Ordin 229/2003 al ministrului transporturilor pentru aprobarea regulamentului RNTR 6 de modificare a motoarelor autovehiculelor pentru funcţionare cu GPL ;

2. Ordinul MAI nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor

3. Ordinul MI 87/2001 privind aprobarea metodologiei de identificare, evaluare şi control a riscurilor de incendiu

4. Ordinul MTCT 2190/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind agrementul tehnic european pentru produse pentru construcţii ;

5. Ordinul MMSSF 642/2005 privind aprobarea Listei standardelor române, care adoptă standarde europene armonizate referitoare la echipamente şi sisteme protectoare utlizate în atmosfere potenţial explozive;

6. Ordinul 384/2004 cu privire la standardele armonizate la HG 982/2007 privind electrosecuritatea ;

7. Ordinul MEC si MTI 381/2004 cu privire la standardele armonizate la HG 982/2007 privind compatibilitatea electromagnetică;

8. Ordinul 615/2004 al MS cu privire la standardele armonizate la HG nr. 119/2004 privind stabilirea condiţiilor pentru introducerea pe piaţă a maşinilor industriale;

9. Ordinul MEC 85/2004 cu privire la standardele armonizate la HG 453/2003 privind aparatele consumatoare de combustibili gazoşi;

10.Ordinul MIR 226/2003 privind tipurile de gaze şi presiunile de alimentare;11.Ordinul MTCT 1027/2003 privind standardele armonizate la HG 2195/2004;12.Ordinul MTCT 2132/2004 cu privire la standardele armonizate la HG 622/2004

republicată privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a produselor pentru construcţii;

13.Ordinul MTCT 644 /2005 cu privire la stabilirea unor reguli privind transportul mărfurilor periculoase pe cale ferată;

14.Ordinul MMSSP 9/2005 privind completarea clasificării ocupaţiilor în România;15.Ordinul MTCT 620/2005 privind implementarea şi utilizarea Eurocodurilor pentru

construcţii;16.Ordinul MTCT 607/2005 de aprobare a Metodologiei de control privind

supravegherea pietei produselor pentru construcţii cu rol în satisfacerea cerinţelor de securitate la incendii, cu modificările şi completările ulterioare;

17.Ordinul MTCT 1889/2004 privind agrementul tehnic în construcţii;

A 8. 4. Norme şi prescripţii tehnice :

1. Normativul NP112 privind proiectarea structurilor de fundare directă;2. Normativul NP 074 privind documentaţiile geotehnice pentru construcţii ;3. Normativul P100-1 privind proiectarea antiseismică a construcţiilor ;4. NP 055 privind proiectarea antiseismică a construcţiilor ; 5. GP 111 Ghid de proiectare privind protecţia împotriva coroziunii a construcţiilor

metalice ;6. GE 053 Ghid de execuţie privind protecţia împotriva coroziunii a construcţiilor din

oţel;7. GP 055 Ghid privind verificarea la foc a elementelor structurale ale construcţiilor

metalice ;8. GP 069 Ghid pentru instalaţii de stingere cu ceaţă de apă ;

Faza: Document final 54 din 58

Page 55: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

9. GP 070 Ghid de proiectare, execuţie şi exploatare a protecţiei anticorozive pentru rezervoarele din oţel îngropate ;

10.Buletinul NPGA 113-a al – National Propan Gas Association, USA cu privire la neutralizarea amestecului aer/ apă din recipientele de depozitare a GPL ;

11.Gas Combustibles Liquefies – Annexe 2, Direction des Risques Chimiques, Franta, 2003;

12.NFPA 58 - Codul tehnic al GPL;13.Miscellaneous Planning Standards and Guidelines, UK 2002;14.Technical Memorandum no.70, The Institute of Petroleum, UK;15.Storage and Handling of LPG, Occupational Safety and Health Administration,

USA, 16.LPG Bulk Tank Siting and Separation Guideline, Calor, UK;17.LPG as Vehicle Fuel Separation Distances in Storage and Dispensing, Health

and Safety Executive, UK;18.Technical Handbook NON-Domestic, Scottish Buiding Standards, UK;19.Petrol Filling Stations & Autogas Installations, Health and Safety Executive, UK;20.LPGA Codes of Practice Amendment september 2001 and January 2003; UK;21.Regulamentul 67-1 de prevederi uniforme referitoare la avizarea echipamentelor

specifice ale autovehiculelor cu motor care utilizează GPL în sistemul de propulsie ;

22.NML 007: Sisteme de măsurare dinamică şi continuă a cantităţilor de lichide, altele decât apa ;

23.NML 017: Rezervoare de stocare pentru lichide;24.OIML R 117: Sisteme de masura pentru lichide altele decat apa;25.OIML R 120: Masuri etalon de capacitate pentru ansambluri de masurare a

lichidelor altele decat apa;26.NML 047Cisterne; 27.NP 099 Normativ pentru proiectarea, execuţia, verificarea şi exploatarea

instalaţiilor electrice în zone cu pericol exploziv ;28.Norme generale de protecţie a muncii;29.NP 004 privind proiectarea, execuţia, exploatarea şi postutilizarea staţiilor de

distribuţie a carburanţilor pentru asigurarea siguranţei la foc ;30.NP 086 Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor de

stingere a incendiilor;31.P118 Normativ privind siguranţa la foc a construcţiilor.

A 8. 5. Lista standardelor obligatorii:

1. SR EN ISO 11114 -1 Butelii de gaz. Compatibilitatea între gazul conţinut şi materialul buteliilor şi robinetelor . Partea 1: materiale metalice

2. SR EN ISO 11114 -2 Butelii de gaz. Compatibilitatea între gazul conţinut şi materialul buteliilor şi robinetelor. Partea 2: Materiale nemetalice ;

3. SR EN ISO 11114 -3 Butelii de gaz. Compatibilitatea între gazul conţinut şi materialul buteliilor şi robinetelor. Partea 3: Incercare de autoaprindere in atmosfera de oxigen ;

4. SR EN ISO 11114 -4 Butelii de gaz. Compatibilitatea între gazul conţinut şi materialul buteliilor şi robinetelor. Partea 4: Metode de incercare pentru alegerea materialelor metalice rezistente la fragilizare prin hidrogen ;

A 8. 6. Lista standardelor neobligatorii:

Faza: Document final 55 din 58

Page 56: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

1. SR EN 589 -Carburanţi pentru automobile-GPL. Cerinţe şi metode de analiză ;2. SR EN 13760 -.Dispozitiv de încărcare cu GPL a vehiculelor de sarcini uşoare şi

grele. Dispozitiv de încărcare : Condiţii de încercare şi dimensiuni ;3. SR EN 12542-Recipiente cilindrice staţionare, sudate, din oţel, produse în serie,

pentru depozitarea gazelor petroliere lichefiate (GPL) având un volum mai mic sau egal cu 13m3 şi pentru instalare la suprafaţă. Proiectare şi execuţie;

4. SR EN 14075 - Recipiente cilindrice staţionare, sudate, din oţel, produse în serie, pentru depozitarea gazelor petroliere lichefiate(GPL)avand un volum mai mic sau egal cu 13m3 şi pentru instalare subterană. Proiectare şi execuţie ;

5. SR EN 13445-3 -Recipiente sub presiune nesupuse la flacără-Partea 3: Proiectare;6. SR EN 13480-3 -Conducte metalice industriale. Partea 3:Proiectare şi calcul ;7. SR EN 13445-2 -Recipiente sub presiune nesupuse la flacără-Partea 2. Materiale ; 8. SR EN 13480-2 - Conducte metalice industriale.-Partea 2. Materiale ;9. SR EN 13445-4 - Recipiente sub presiune nesupuse la flacără-Partea 4. Execuţie ; 10. SR EN 13480-4 - Conducte metalice industriale-Partea 4 : Execuţe şi instalare;11.SR EN 13109 -Recipiente pentru GPL. Distrugere ;12.SR EN 12817 - Verificarea şi recalificarea recipientelor de suprafaţă pentru gaz

petrolier lichefiat (GPL) având un volum mai mic sau egal cu 13m3 ;13.SR EN 12818 - Verificarea şi recalificarea recipientelor subterane pentru gaz

petrolier lichefiat (GPL) având un volum mai mic sau egal cu 13m3 ;14.SR EN 12819 - Verificarea şi recalificarea recipientelor de suprafaţă pentru gaz

petrolier lichefiat (GPL) având un volum mai mare de 13m3 ;15.SR EN 12820 - Verificarea şi recalificarea recipientelor de suprafaţă pentru gaz

petrolier lichefiat (GPL) avand un volum mai mare de 13m3 ;16.SR EN 13445-5 - Recipiente sub presiune nesupuse la flacără-Partea 5

Verificare şi incercare, 17.SR EN 13480 - Conducte metalice industriale-Partea 5 : Inspectie şi încercare;18.SR EN 12954 - Protecţia catodică a structurilor îngropate si imersate. Principii

generale şi aplicaţie la conducte pentru canalizare; 19.SR EN 13636 - Protecţia catodică a rezervoarelor metalice îngropate şi a

conducte asociate;20.SR EN 12499 - Protecţia catodica interioara a structurilor metalice;21.SR EN 14129 - Supape de siguranţă pentru recipiente GPL.22.SR EN 60079-10 - Aparatură electrică pentru atmosfere explozive gazoase

Partea 10. Clasificarea ariilor periculoase ;23.SR EN 1992-1-2 - Eurocod 2 Proiectarea structurilor din beton. Partea 1-1 :

Reguli generale şi reguli pentru clădiri;24.SR EN 1992-1-2 - Eurocod 2: Proiectarea structurilor din beton. Partea 1-2 :

Reguli generale. Proiectarea la foc a structurilor ;25.prEN 14678-2 Echipament pentru GPL şi accesorii-Echipament pentru staţiile de

umplere cu GPL auto-Partea 2-Componente altele decât distribuitoarele şi instalaţia necesară.

Faza: Document final 56 din 58

Page 57: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Cuprinsul Normativului NTGPL- 001: 2007

Capitolul Pag.1.Obiectiv şi terminologie 22.Domeniu de aplicare 23.Cerinţe generale privind sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului

3

Recipientul/ recipientele sub presiune 3Pompa de transfer 4Ansamblul distribuitorului de autogaz 5Sistemul de conducte tehnologice autogaz faza lichid şi gaz 5Cadrul metallic(suportul) pentru susţinerea echipamentelor 6Fundaţii 7Clădirea administrativă şi comercială a staţiei de distribuţie 7Instalaţii de semnalizare şi stingere a incendiilor 74.Condiţii tehnice privind proiectarea echipamentului sub presiune aferent sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

9

Materiale 12Clasificarea zonelor de pericol 13Sisteme de detectare a scurgerilor de autogaz 155. Execuţia sistemelor pentru depozitarea şi distribuţia autogazului

15

6. Distanţe de securitate 177. Notificarea activităţii în sistemele de depozitare şi distribuţie a autogazului

20

8. Exploatarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

20

Verificările sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului 20Cerinţe pentru exploatarea sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului

23

Analiza de risc a sistemelor de depozitare şi distribuţie a autogazului la autovehicule

27

9. Prevederi privind protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor

28

10. Dezafectarea şi postutilizare sistemelor de distribuţie şi depozitare a autogazului

31

11. Dispoziţii finale 32Anexa nr.1: Termeni relevanţi în domeniul autogazului 33Anexa nr. 2: Cerinţe tehnice de calitate ale autogazului 35Anexa nr. 3: Cerinţe de securitate privind utilizarea autogazului 38Anexa nr. 4:Scheme de principiu ale sistemelor de distribuţie şi depozitare a autogazului

42

Anexa nr. 5:Sistemul de protecţie catodică al recipientelor acoperite, îngropate/ subterane

44

Anexa nr. 6: Recomandări de zonare 45

Faza: Document final 57 din 58

Page 58: NT GPL 2007

NTGPL- 001:2007

Anexa nr. 7:Sistem de monitorizare a scurgerilor recomandat pentru recipientele de depozitare sub presiune îngropate/ subterane, acoperite şi semiîngropate

49

Anexa nr. 8: Legislaţie relevantă şi standarde în domeniul GPL 50Cuprins 55

Faza: Document final 58 din 58